ÖT ESETTANULMÁNY Kiválasztás műszaki képzésre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÖT ESETTANULMÁNY. 5.1. Kiválasztás műszaki képzésre"

Átírás

1 ÖT ESETTANULMÁNY Az alább olvasható esettanulmányok példaként szolgálnak arra, hogy mire használják a vállalatigazgatók, a személyzeti vezetők és az oktatásszervezők a TOEIC-tesztet. A Chauncey Group Europe megköszöni az itt említett vállalatoknak, hogy engedélyezték ezeknek az esettanulmányoknak a közlését Kiválasztás műszaki képzésre A KODAK egyik francia igazgatója elküldte beosztott vezetőit és fiatal mérnökeit egy európai országok számára szervezett vállalati egyetemre. Az egyetemen megvitatott témák műszaki jellegűek, és a képzés angol nyelven folyt. A különböző országok résztvevői közül voltak olyanok, akik angoltudásának színvonala nem tette lehetővé, hogy megfelelő mértékben részt tudjanak venni a képzésben, s tevékenységükkel megfelelően hozzájáruljanak a képzés színvonalához és teljes mértékben profitáljanak abból. Elemzés Ahelyett, hogy szubjektív módon ítélkeztek volna társaik nyelvtudásáról, a hallgatók inkább azt értékelték, mennyiben járultak hozzá az oktatás műszaki programjának színvonalához. A hallgatókat a képzés után két csoportba osztották: azokéra, akik munkájukkal hasznosan gyarapították az egyetem szakmai programját, és azokéra, akik nem. Egy teljesítményvizsgáló felmérést végeztek, hogy megállapítsák azt az angol nyelvtudásszintet, amely egy lényeges műszaki információ átadásához szükséges. A felmérésben minden résztvevő kitöltött egy TOEIC-tesztet. Az eredmények azt mutatták, hogy a 600 pontnál kevesebbet elérő résztvevők általában nem járultak tudtak hatékonyan közreműködni, míg a TOEIC-teszten 750 pontot, vagy ennél többet elérők közreműködése eredményes volt (ld. Táblázat). Akcióterv Az első két évben az európai szinten szervezett képzésbe automatikusan jutottak be azok, akik a TOEIC-teszttel 750 pontot értek el. A pontot teljesítő jelölteket - akik műszakilag magasan képzettek voltak, hozzászoktak az utazáshoz, és akiknek anyanyelvükön jó kommunikációs képességeik voltak, vállalati egyetemre küldték. Azok, akik nem érték el ezt a szintet, nem kerülhettek be az egyetemre, hanem helyette angol nyelvi képzést ajánlottak fel számukra. Eredmények A vállalatnál két év múlva a lehetséges jelöltek száma lényegesen emelkedett, így megszüntették az automatikus bejutást, és minden résztvevőtől 750 TOEIC tesztpontos eredményt vártak el. Az egyetemen nyújtott oktatás színvonala jelentősen javult, mert az összes résztvevő hatékonyan részt tudott venni a munkában, és hasznos ötleteivel gazdagította a képzést.

2 Teljesítményszint-vizsgáló felmérés*: A TOEIC-teszteredmények és a vállalati egyetemre való beiskolázhatóság közötti összefüggések. TOEIC eredmény Hallgatók Hallgató Z Hallgató Y Hallgató X Hallgató W Hallgató V Hallgató U Hallgató T Hallgató S Hallgató R Hallgató Q Hallgató P Hallgató O Hallgató N Hallgató M Hallgató L Hallgató K Hallgató J Hallgató I Hallgató H Hallgató G Hallgató F Hallgató E Hallgató D Hallgató C Hallgató B Hallgató A Részvétel a tanfolyamon Részben sikeres Részben sikeres Döntés Felvétel a műszaki képzésre Felvétel egyedi elbírálás alapján A műszaki képzésre nem nyertek felvételt. Angol tanfolyamot ajánlottak fel. *: A bizonyos pozíciók betöltéséhez szükséges nyelvi kompetencia felől tájékozódni kívánó vállalatok információt kaphatnak a helyi TOEIC kirendeltségen, ahol segítséget kaphatnak a tudásszint-mérő feladatok egyedi igényeikhez igazításához Új alkalmazottak felvétele Egy nemzetközi légitársaság több száz fedélzeti alkalmazottat vesz fel évente, és magas költségeket fizet ki a felvételi eljárás összetettsége miatt, amely két interjút tartalmaz: az egyiken az angol nyelvtudásszintet mérik, a másikon a személyiséget és a motivációt. Elemzés A vezetőség tagjai fontossági sorrendben állapították meg a felvételi feltételeit. A szempontok a következők voltak: képzettség, megjelenés és fizikum, személyiség és megnyerő egyéniség, angol nyelvtudás, és legalább 200 méter úszástudás.

3 Akcióterv A vállalat úgy döntött, hogy az angol nyelvi interjút TOEIC-teszttel helyettesíti, és változtat a válogatás szempontjainak sorrendjén. Az új eljárást a legkevésbé költséges lépéssel kezdték, majd innen haladtak a legköltségesebb felé. A jelölteknek minden egyes szinten meg kellett felelniük ahhoz, hogy a következő szinten részt vehessenek. A válogatás a jelölt szakmai önéletrajzának elemzésével indult. A felvételiz-tetők először a jelentkezők fényképét vizsgálták meg (általános benyomás szempontjából), majd a jelentkező korát, fizikumát nézték, azután a képzettségét, végül az érdeklődési körét, hobbiját (hogy elképzelésük legyen a személyiségről). A TOEIC-tesztet azoknak a jelölteknek adták ki, akik a C.V. szűrésen átmentek. Azoknak a jelölteknek, akik a TOEIC-teszten legalább 500 pontot értek el, a következő feladatuk az úszás volt. Végül, azok, akik ezt is sikeresen teljesítették, kerültek a szóbeli interjúra. Eredmények A válogatási szempontok sorrendjének megváltoztatásával és a TOEIC-teszt bevezetésével a szóbeli interjúra bejutottak köre felére szűkült, a felvételi vizsgálat költsége pedig több mint 30%-kal csökkent Felvétel egy nagyvállalatnál Egy vállalathoz számos jelentkezési lap érkezik, és csökkentenie kell ezeknek a jelentkezéseknek a feldolgozási költségeit. A jelenlegi válogatás a következőkből áll: a C.V. elolvasása, különféle tesztek elvégeztetése (pld. a munkához való hozzáállással és az angol nyelvtudással kapcsolatban) majd szóbeli interjú a jelöltekkel. Mindez rendkívül időigényes és költséges procedúra. Akcióterv A TOEIC képviselőjével együttműködve a vállalatvezetés meghatározta azt a nyelvi kompetenciát, ami bizonyos munkakörök betöltéséhez szükséges. Ahol a szakmai önéletrajzból nem derült ki egyértelműen a jelölt angol nyelvtudásszintje, a vállalat egy TOEIC-bizonyítványt kért. Azokat a jelölteket, akik az előre meghatározott minimális angoltudást nem érték el, kizárták a válogatásból. Az egyes jelöltek maguk viselték a válogatás e részének költségeit. Azok a jelöltek, akik a TOEIC követelményt teljesítették, benn maradtak a válogatásban, különféle teszteket kaptak, és végül interjúra hívták be őket. Eredmény Az újjászervezett válogatási módnak és a TOEIC-tesztnek köszönhetően, az interjúk száma felére csökkent. A felvételi költségek több mint 50%-kal csökkentek, és az újonnan felvett munkatársak szakmai színvonala lényegesen javult.

4 5.4. A nyelvi képzés szervezése egy nagyvállalatnál Egy nagyvállalat, melynek a világ számos pontján voltak telephelyei, több nyelviskolával is dolgozott. Angol nyelvi tudásszintet mérő teszteket is alkalmaztak, de minden iskola a magáét. Nem volt szabványosított módszer az alkalmazottak nyelvtudásának összemérésére, és az Emberi Erőforrások vezetői sem tudták megmondani, milyen nyelvi szintet várnak el az alkalmazottaktól. Megoldás 1998-ban a vállalat bevezette a TOEIC-teszt használatát, és alkalmazottjai angol nyelvtudásának objektív mérőeszközeként, valamint a kívánt kompetencia kifejezőeszközeként kezdte alkalmazni. Eredmény Az oktatási igazgató szerint: A TOEIC pontszámok közös nyelvet teremtenek, és egyaránt jól használható az alkalmazottak felvételénél és a belső mobilitás szabályozásánál. A TOEIC lehetővé teszi, hogy felmérjük egy alkalmazott erősségét és a fejlesztésre szoruló tudásterületeket; mindez irányítja őt a tanulás ösvényén. A vállalat így már pontos képet kapott az alkalmazottak nyelvtudásáról, és meg tudta határozni, mennyi tréningre van még szükség az angol nyelvtudás növelésére, majd ezt az információt felhasználta az oktatási költségvetés meghatározásában A színvonal biztosítása a felsőoktatásban Egy országos testület (La Commission des Titres d ingénieur), amely Franciaországban a műszaki főiskolákban a színvonal biztosításáért felel, elhatározta, hogy garanciát teremt a fiatal mérnökök szakmai munkájához szükséges nyelvtudásához az egyre inkább nemzetközivé váló környezetben. Megoldás A következő szabályokat fektették le, és tették közzé*: A képzés végén a mérnöki fokozat eléréséhez a diákoknak egy idegen nyelvet kell beszélniük, amely gyakran az angol. Ezt a szintet egy teszttel kell mérni és igazolni a TOEIC esetében minimum 750 pont javasolt. - Egy második modern nyelv ismerete erősen javasolt a képzés folyamán. - A nyelvtanításban a hétköznapi beszédben és a szakmai életben használt nyelvet kell oktatni. *: Références et Orientations, La Commission des Titres d Ingénieur, February 1988.

5 Eredmény A tanárok előadásaikban egyre inkább azt a nyelvet preferálják, amelyre a diákoknak pályájukon a jövőben szükségük lesz, így az angol nyelvi kompetencia országos átlagban javul A nyelvi kompetencia összekapcsolása a munkaköri elvárásokkal Egy vidéki városba települt szerszámgép-vállalat 180 alkalmazottja nagy teljesítményű gépek gyártását indítja be, melyeket speciális acéltermékek gyártására fognak használni. A specializálás magas foka miatt a nemzetközi piacon csak két fő versenytárs maradt. Így a gépeket a világon bárhol el lehet adni az iparban. Egy gép ára meghaladja az dollár átlagárat. Az igazgató szeretne kifejleszteni egy olyan nyelvpolitikát, amely támogatná őt azon célja elérésében, hogy világelső legyen saját üzletágában. E cél elérésére három évet tűz ki. A TOEIC munkatársaival közösen kidolgozta elvárásait az egyes részlegekben angolul beszélők számára és nyelvtudásuk szintjét illetően. Elemzés A vállalatnak négy fő osztálya van: - Tervezőiroda: 70 fő - Gyártás és beszerelés: 65 fő - Értékesítés: 8 fő - Adminisztráció: 20 fő A Tervezőirodának állandóan szüksége van 6 7 emberre, akik meg tudják beszélni a műszaki igényeket a létező és a lehetséges ügyfelekkel. A csoportnak tudnia kell kommunikálni a CAD software részleggel, ahhoz, hogy meg tudják oldani a program használatával kapcsolatos problémáikat. Tekintettel arra, hogy a beszélgetések alapvetően két személy között folynak, a TOEIC szerint ehhez legalább 600 pontos tudás kell. A gyártó részleg dolgozóinak kevés angol tudásra van szüksége napi munkájukhoz, noha két szakképzett munkásból álló csoportra igény támadhat bármikor a gépek beszereléséhez a világ bármely pontján. Alapfokú túlélő angol nyelvtudásra van szükség, így a TOEIC 400 pont megfelelő. A műszakvezetőknek nehezebb helyzetekben is boldogulniuk kell, tehát náluk 600 pont a követelmény. Értékesítési csoport: Nyelvtudásukat a különféle ügyfelek igényeihez kell igazítaniuk. A beszélgetésekben azonnal, spontán módon kell tudniuk reagálni, a célnyelven gondolkozva. Nem csupán tárgyalásokon kell részt venniük, hanem meggyőző bemutatót, önálló előadást is kell tartaniuk. Ezért a TOEIC-teszt szerint 800+ pontos követelményt tűztek ki számukra. Adminisztráció: 2 vagy 3 titkársági asszisztensnek képesnek kell lennie marketing információt küldeni nemzetközi ügyfeleknek, valamint a kapott információt továbbítani az

6 értékesítési, fejlesztési és gyártási részlegnek. A minimális követelmény a TOEIC-teszt szerint 600 pont, ezen belül legalább 350 pontos olvasásértéssel. Akcióterv A személyzetet tájékoztatták a vállalat angol nyelvi követelményeiről. A kulcsfontosságú beosztásban lévőkkel, vagyis az egész értékesítési csoporttal ismertették, hogy mérni fogják a tudásukat, a többiekkel pedig azt, hogy további karrierlehetőségek nyílnak azok számára, akik megfelelő szinten beszélik az angol nyelvet. A tesztfelmérésen való részvétel önkéntes. Nyelvtanulási tervet készítettek és a helyi képző szervezeteket felkérték, hogy nyújtsák be ajánlataikat. Eredmények Az első TOEIC-teszt eredményei lehetővé tették, hogy a tanulócsoportokat összeállítsák. Minden oktatási év végén rendszeres tesztellenőrzéssel mérni lehet, hogy a kitűzött cél elérésében hol tartanak.

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Földi Kata 1 László Éva 2 Szűcs Róbert Sándor 3 Máté Zoltán 4 Szolnok, 2013 A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Napjainkban egyre inkább aktuálissá válik

Részletesebben

TANÁCSADÁSI ESET GYAKORLATOK

TANÁCSADÁSI ESET GYAKORLATOK TANÁCSADÁSI ESET GYAKORLATOK Dr. Poór József Budapest-Gödöllő 2013-2014. Ez a dokumentum kizárólag a Szent István Egyetem vezetés-szervezés tanácsadási szakirány oktatásban résztvevő hallgatók számára

Részletesebben

A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben

A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben A felsœoktatási intézmények regisztrácós eljárásainak a Kreditrendszer bevezetése céljából történœ auditálása 1 A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben Dr. C. J. Koster & Dr.

Részletesebben

PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN

PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN 2009. 1 Tartalomjegyzék I. A LEGFONTOSABB PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEK BEMUTATÁSA... 4 A. Időrendi leírás az eddigi folyamatokról, az elvégzett

Részletesebben

12. Az innovációhoz szükséges interkulturális és idegen nyelvi kompetenciák

12. Az innovációhoz szükséges interkulturális és idegen nyelvi kompetenciák 12. Az innovációhoz szükséges interkulturális és idegen nyelvi kompetenciák Kulcsszavak: Kulturális háttér, kulturális azonosulás, interkulturális kompetencia, idegen nyelvi kompetencia Tanulási cél: Mire

Részletesebben

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával

Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Az Európai Bizottság Foglalkoztatásért, Ipari Kapcsolatokért és Szociális Ügyekért felelõs Fõigazgatóságának támogatásával Köszönetnyilvánítás Ez a kézikönyv a CoESS (Biztonsági Szolgáltatók Európai Szövetsége)

Részletesebben

Az informális és nem formális tanulás elismerése Útmutató és háttéranyagok vállalati szakszervezeti képviselők számára

Az informális és nem formális tanulás elismerése Útmutató és háttéranyagok vállalati szakszervezeti képviselők számára EQF Gyakorlati és Információs Hálózat Az informális és nem formális tanulás elismerése Útmutató és háttéranyagok vállalati szakszervezeti képviselők számára 510698-LLP-1-2010-1-DE-Leonardo-LNW A projektet

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben 2 Tartalom Sokszínű Szervezet TOP 10 díj Sokszínű Szervezet TOP 10 díjazottak Jó gyakorlatok a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására 5 7 17 Sokszínű

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon. A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga

Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon. A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga Az 50 év feletti korosztály a munkaerõpiacon A Munkáltatók Esélyegyenlõségi Fóruma Egyesület 2014 októberi rendezvényének szakmai anyaga BevezetÔ A Munkáltatók Esélyegyenlôségi Fóruma Egyesület célja,

Részletesebben

1. A magyar és az EU-tagállamok festőinek összehasonlítása

1. A magyar és az EU-tagállamok festőinek összehasonlítása 1. A magyar és az EU-tagállamok festőinek összehasonlítása Az európai festők, szobafestők, mázolók és fényezőmunkások összetételének, struktúrájának széleskörű összehasonlítása nagyon bonyolult feladat

Részletesebben

M I O K S z e g e d i S z a k k é p ző Isko l a

M I O K S z e g e d i S z a k k é p ző Isko l a M I O K S z e g e d i S z a k k é p ző Isko l a INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Hatályos: 2008. szeptember 1-jétől 1 Bevezető Törvényi előzmények A többször módosított 1993. évi LXXIX. Törvény a közoktatásról

Részletesebben

UJHELYI MÁRIA AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS FEJLESZTÉS, VALAMINT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KAPCSOLATA

UJHELYI MÁRIA AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS FEJLESZTÉS, VALAMINT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KAPCSOLATA UJHELYI MÁRIA AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS FEJLESZTÉS, VALAMINT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KAPCSOLATA 1 VEZETÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK TÉMAVEZETŐ: DR. BRANYICZKI IMRE A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG NÉVSORA: 2 BUDAPESTI

Részletesebben

1.1. ábra: Önálló tudományággá fejlődés fázisai 2

1.1. ábra: Önálló tudományággá fejlődés fázisai 2 1. VEZETÉSI FELADATOK ÉS VEZETŐI SZEREPEK A vezetés olyan tudatos tevékenység, amelyben a vezető irányítja azt a folyamatot, amelyben a szervezet realizálja céljait, ennek érdekében a szervezeten belül

Részletesebben

Kognitív és affektív fejlôdési folyamatok diagnosztikus értékelésének lehetôségei az iskola kezdô szakaszában

Kognitív és affektív fejlôdési folyamatok diagnosztikus értékelésének lehetôségei az iskola kezdô szakaszában Kognitív és affektív fejlôdési folyamatok diagnosztikus értékelésének lehetôségei az iskola kezdô szakaszában Szerkesztette: Csapó Benő és Zsolnai Anikó Kognitív és affektív fejlõdési folyamatok diagnosztikus

Részletesebben

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR)

Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) Európai Képesítési Keretrendszer Az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszere (EKKR) A Europe Direct szolgáltatás az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire segít Önnek választ találni.

Részletesebben

PALYA KARRIER NAP. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS

PALYA KARRIER NAP. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS MÁJUS KARRIER NAP ÉS ÁLLÁSBÖRZE 2011 Tartalom A KOMPETENCIA- VIZSGÁLAT LEHETŐSÉGEI A kompetenciák olyan viselkedésformák, amelyek segítségével

Részletesebben

E-modul és autodidakta anyag 1. BEVEZETÉS. Mi a szakmai bemutató?

E-modul és autodidakta anyag 1. BEVEZETÉS. Mi a szakmai bemutató? E-modul és autodidakta anyag 1. BEVEZETÉS Mi a szakmai bemutató? Amikor a tanuló oktatásban vesz részt, folyamatosan sajátítja el a szakmai képzést. Amikor az iskolában van a tanárok rendszeresen tesztelik.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. Humánerőforrás-fejlesztés Brusztné Kunvári Enikő Humánerőforrás-fejlesztés A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében (TÁMOP-5.1.1-09/4-2010-0007) című

Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében (TÁMOP-5.1.1-09/4-2010-0007) című Kistérségi civil szektor fejlesztés és roma integrációs stratégia a foglalkoztatás és munkahelyteremtés érdekében (TÁMOP-5.1.1-09/4-2010-0007) című projekt összefoglaló zárótanulmánya Tartalom 1./ Előzmények

Részletesebben

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN

KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN KORAI NYELVOKTATÁS A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Dr. Morvai Edit és Dr. Poór Zoltán 2006 Korai nyelvoktatás Európában az Európai Unió ajánlásai 2005.11.22-én hozta nyilvánosságra az Európai Közösségek

Részletesebben

Tanoda-kutatás és fejlesztés 2012/2013 Zárótanulmány

Tanoda-kutatás és fejlesztés 2012/2013 Zárótanulmány Tanoda-kutatás és fejlesztés 2012/2013 Zárótanulmány Vitaanyag Készült a Roma Oktatási Alap megbízásából. Budapest, 2013. október. Kutatásvezető. Németh Szilvia Fejlesztési szakértő: Zágon Bertalanné A

Részletesebben

Oktatási Hivatal. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez

Oktatási Hivatal. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez Oktatási Hivatal Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez Szerkesztői előszó A 2012/2013. év során az Oktatási Hivatal szakértői csoportja a TÁMOP-3.1.5/12 kiemelt uniós projekt keretében kidolgozta

Részletesebben

Készítette: Dr. Bálint Julianna, főiskolai tanár, minőségügyi megbízott. 2011. február. 20.

Készítette: Dr. Bálint Julianna, főiskolai tanár, minőségügyi megbízott. 2011. február. 20. 8-ban és 1-ben végzett hallgatók körében lezajlott on-line kutatás eredményeinek az Ybl Miklós Építéstudományi Karra végzett feldolgozása és elemzése Készítette: Dr. Bálint Julianna, főiskolai tanár, minőségügyi

Részletesebben

Közszolgálati életpálya és emberi erőforrás gazdálkodás

Közszolgálati életpálya és emberi erőforrás gazdálkodás Közszolgálati életpálya és emberi erőforrás gazdálkodás Szabó Szilvia Az emberi erőforrás fejlesztés humánfolyamata a közszolgálatban ( Közszolgálati Humán Tükör 2013 résztanulmány) ISBN 978-615-5269-46-2

Részletesebben

JAVASLAT A nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének STrATégiáJárA

JAVASLAT A nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének STrATégiáJárA JAVASLAT a nemzeti oktatási innovációs rendszer fejlesztésének stratégiájára A Társadalmi Megújulás Operatív Program 3.1.1 számú, 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció című kiemelt projekt stratégiai

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

A tanulmány készítésében részt vevő szakértők:

A tanulmány készítésében részt vevő szakértők: A tanulmány készítésében részt vevő szakértők: Kővári István turizmusoktatási szakértő, Dékáni Kabinet vezetője Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara Mezősi

Részletesebben