DEBRECEN TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DEBRECEN TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA"

Átírás

1 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 431 DEBRECEN TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA GAZDAG ISTVÁN 1940 január 1. A kereskedelmi és közlekedésügyi miniszter Vecsey Márton postai tanácsost kinevezte postaigazgatóvá. január 3. A Debreceni Orvosi Kamara részleges tisztújításán főtitkárnak Ádám Gyulát, a nagyerdei városi fürdő igazgató-főorvosát, titkárnak Mecskey László klinikai tanársegédet választották meg. január 4. Szele György-Gábor József debreceni szerzők Aranyrózsa c. drámai énekes játékát mutatja be a Csokonai Színház. Rendezte: Tolnay Andor. A Zenekedvelők Köre hangversenyén Faragó György zongoraművész Chopin, Wanderer, Schubert és Kodály darabokat adott elő. január 5. A debreceni vendéglőkben, étkezdékben először jelennek meg a hústalan ételek: hurka, szalontüdő, vesevelő, hal, nyúl és gomba. A város közigazgatási bizottsága megállapította hogy Debrecenben legtöbben szívbetegségben, gümőkorban és rákban halnak meg. január 6. Megkezdődik a Gazdasági Szabadakadémia előadássorozata a Déri Múzeumban. Rendezők: Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara, Debreceni Gazdasági Akadémia és a Debreceni Gazdasági Egyesület. Megnyitja Lossonczy István főispán. Első előadók: Gulyás Antal és Varga László. január 6-7. Debrecen vendégei Beleznay-Ungár István miskolci színházigazgató és felesége, a debreceni közönség felejthetetlen Kovács Terusa. január 7. Heghalt Larkó Jenő egyetemi tanár, a Tisza István Tudományos Társaság elnöke. Az Irónők Asztaltársasága Törőné Korpássy Mnária elnökletével felolvasó ülést tart. január 9. Zsembery Gyula kormányfőtanácsos, a Magyar Turista Szövetség elnöke előadást tart a Déri Múzeumben a visszatért országrészek természeti szépségeiről. Gulyás Pál, az Ady Társaság ügyvezető elnöke tájékoztatja a Debrecen szerkesztőségét, hogy Földessy Gyula közreműködésével Ady-relikviák kerülnek a Déri Múzeumba. Gulyás Pál előadást tartott Budapesten A líra műhelytitkai címmel.

2 432 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája január 11. Kiss József tankerületi főigazgató Nők a tudományos pályán címmel az Egyetemi Népszerű Főiskolai Tanfolyamon előadást tartott. január 12. Debrecenben -26 fokot mértek. A szibériai hóvihar megbénította Debrecen közlekedését. A városi közművelődési bizottság megalakította a múzeumi és zeneiskolai felügyelő bizottságot. A budapesti német nagykövetségen kitüntették Debreczeni Gyula debreceni földbirtokost mivel Afrikában jelentkezett a német hadseregbe a háború kitörésekor. január 13. A Debreceni kereskedők és Utazók Egyesülete 101 szegény debreceni gyereket ruházott fel. Kölcsey Sándor polgármester, Veress Géza főjegyző társaságában szemlét tartott a Hortobágyon. Debrecenben 6950 iparengedélyes van, ebből 22,5% zsidó. Márton Ferenc debreceni szobrász a honvéd hősi emlékművért Rökk Szilárd díjat kapott. A Gazdasági Szabadakadémián előadást tartott Erdey János A gépek szerepe a mezőgazdaságban, Berényi Dénes A gazda harca az időjárással címmel. január 17. Debrecenbe érkezett a belügyminisztérium által kinevezett új városi rendőrfőkapitány, Zombori Gyula. A Nyilastelepen három kisgyermek megfulladt a lakásban keletkezett tűz miatt. január 18, A debreceni pincérek hajnali 3 órakor tartanak megbeszélést szociális gondjaikról a Simonffy utcai Nemzeti Munkaközpontban. január 20. Szénhiány miatt nincs tanítás a debreceni egyetemen. A Baross Szövetség debreceni csoportja díszgyűlést tart a Déri múzeumban-a csoport létszáma 622 fő. január 21,Vasárnap este fél kilenckor kigyulladt a Kollégium padlása, ledőlt a kémény és a tetőszerkezet megrongálódott. január 25, Roska Márton egyetemi. tanár előadást tart a dákóromán-kérdésről a Déri Múzeumban. január 26. Debrecen városa 60 kertes házat, 90 csoportos 90 munkás bérházat épített. Megszünt az Olajütő. A város törvényhatósági bizottsága elfogadja 240 családi kertes és munkásház építésének a tervét. február 2. Ady Társaság irodalmi ünnepe a Déri Múzeumban. Előadók: Gulyás Pál, Németh László, Bíró Janka, Kerényi Károly, és Tóth Béla. február 3. Balassa József, a Magyar Nyelvőr szerkesztője, a debreceni reáliskola volt tanára Kardos Alberttel tart előadást a szombat esti kultúresten. február 4. Shvoy Lajos székesfehérvári római katolikus püspök előadást tart a katolikus egyházközösségi esten az Arany Bika dísztermében. február 5. A Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók táncestje az Arany Bika dísztermében. február 6. Vitéz Banky Róbert társulata megkezdi a Földindulás című darabbal a debreceni szezont. február 8. Tankó Béla egyetemi tanár előadást tart a Kálvin házáról címmel a Baltazár teremben.

3 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 433 A Csokonai Kör felolvasó ülésén Móricz Zsigmond a magyar sorsfordulóról beszél, Csüry Bálint a szórvány magyarság sorsáról. Közreműködik a katolikus gimnázium énekkara. február 9. A belügyminiszter felfüggesztette a Bocskai klub önkormányzatát. Ugyanakkor Zöld József helyettes polgármestert kinevezte hatósági biztosnak. február A nagy hideg miatt északi fenyőrigók lepték el a debreceni kerteket. A hatalmas hóesés miatt leállt a közlekedés, 47 éve nem volt ilyen hideg tél. február 10. A Gazdasági Szabadakadémián előadást tartott Battha Pál miniszteri osztálytanácsos és Polgár László. Lila D Albore hegedűművész hangversenye a Zenekedvelők Köre rendezésében. Közreműködik Hubert Giessnnei és Kéler Marian. február 11. A debreceni Filharmónikus Egyesület meghívására Vaszy Viktor karigazgató vezetésével először látogat Debrecenbe a Budapesti Egyetemi Énekkar. február 12. Ifjúsági vezetőképző konferencia kezdődik Debrecenben a református egyház tanácstermében. február Szeleczky Zita, a Nemzeti Színház művésze a Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban lép fel Debrecenben. A színtársulat és a művésznő rajongói a vendégszereplés befejeztével búcsúvacsorát rendeztek. február 13. Hajdú vármegyében 8875 igénylő jelentkezett 246 zsidó birtokos hold földjére. február 14. A Református Theológus Munkaközösség megtartotta első ülését s debreceni egyház tanácstermében. Előadást tartott dr. Vasady Béla egyetemi tanár. Dr. Vásáry István országgyűlési képviselő interpellációt nyújtott be az országgyűlésen az egyetemi internátus, a debreceni csillagvizsgáló és a Tisza István-tér ügyében. február 15. A megyei csendőrség fennállásának 59. évfordulóján, és az országos csendőr nap alkalmából ünnepséget rendeztek Debrecenben. Beszédet mondott Szaplonczay György csendőr alezredes. február 16. Debrecenben megalakították a mestervizsgáló bizottságot: 94 szakmában 157 elnök és alelnök tette le az esküt a Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke előtt. február 19. Debrecenbe látogatott vitéz Fábry Dániel országos légvédelmi parancsnok. február 20. Összeomlott a TIKÁV egyik kiállítási csarnoka. Mészáros Ági, a Nemzeti Színház művésze, aki Debrecenből került a főváros első színházába az Amerikai lányban mutatkozott be szülővárosa közönségének. február 21. Mátyás király emlékünnepélyt - rendeztek a MANSZ, székházban. Előadást tartott Lossonczy István főispán. február 23. Boldisár Kálmán Debrecen Mátyás király városa címmel vezércikket írt a Debrecenben. A. debreceni egyetem summa cum laude doktorrá avatta Aldo Dami svájci állampolgárt, aki több munkájában síkra szállt a trianoni békeszerződés revíziója mellett. Az Iparosegylet határozatot hozott, hogy az Iparoskör és az Iparos Dalegylet látogatottságának fellendítése érdekében minden iparos legyen tagja a két kultúregyesületnek.

4 434 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája február 24. A Gazdasági Akadémia és a Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara által rendezett Gazda-szabadakadémián előadást tartott Fáy András jószágfelügyelő a juhászatról, Zilinszky György a szövetkezeti gazdaságokról. február 25. Németh László és Kerényi Károly előadást tartott a vármegyeháza dísztermében. Jelen volt Kassa főispánja is. Megtartotta évi közgyűlését a Debreceni Repülőklub. A Debrecen vezércikke Parasztegyetem címmel jelent meg sürgetve a mezőgazdaságban dolgozóik számára a továbbképzést. Szűle Péter és Kárpáthy Jenő festőművészek kiállítása a Déri Múzeumban. Védnök Lossonczy István főispán, február 28. Gulyás Pál meghívásra előadást tartott a Kassai Kazinczy Társaságban. A Kúria meghozta a Mi utunk című folyóirat elleni perben született ítéleteket: Végh Dezső 7 hónapot, Gordon Miklós 6 hónapot kapott. Kiss Ferenc, a Színészkamara elnöke debreceni tartózkodása alatt tájékoztatást adott a magyar színjátszás terveiről és cseretársulati rendszer továbbfejlesztéséről. A belügyminiszter felkérte dr. Kováts Andor debreceni egyetemi tanárt, hogy tartson előadást a közigazgatási tisztviselők számára. A Magyar-Jugoszláv Társaság tagjának választotta a professzort. február 29. Hankiss János egyetemi tanár előadást tartott a Nemzeti Munkaközpont becsüld a munkát szabadidő szervezetének előadássorozatában a szabadidő mozgalom aktuális kérdéseiről. március 1. Ünnepélyesen megnyitották Debrecen új moziját, az Apollót. Bemutatásra került Zilahy Lajos Halálos tavasz c. filmje Jávor Pál és Szörényi Éva főszereplésével. A sajtófogadáson jelen volt Törey Zoltán, a Magyar Film Iroda vezérigazgatója, dr. Fábián Sándor az MTI vezérigazgatója, Asztalos Béla építész, dr. Létay Ferenc az Apolló igazgatója. Debrecen város törvényhatósága rendkívüli közgyűlésén hódolatát fejezte ki Horthy Miklós kormányzónak két évtizedes országlásának évfordulóján. március 3. Kardos László előadást tartott az Izraelita Hitközség tanácstermében A magyar zsidó költészet a világháború után címmel. Ezután került sorra Gellért Kató előadóestje. március 5. A fővárosban egy kocsmát Hortobágyi csárda néven üzemeltette a tulajdonos. A Debreceni Kereskedelmi és Ipar Kamara felszólítására a kocsma nevét megváltoztatták. március 6. A nyilastelepi-nagycserei lakosok a polgármester segítségét kérték a hótorlaszok eltakarításához. A Magyar-Német Főiskolai Iroda a Déri Múzeumban rendezte meg a Német Könyvkiállítást. Mintegy 1400 könyv került bemutatásra. A kiállítást dr. Frahne követségi titkár nyitotta meg. Vásáry István debreceni képviselő felszólalt a képviselőház zárszámadási vitájában. Többek között kijelentette...senki két vagy több illetményt ne élvezzen a közpénztár terhére... A Magyar Állatorvos Egyesület Tiszántúli Csoportja közgyűlését a megyeházán tartotta.

5 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 435 március 7. Dr. Wilhelm Hoppe, a berlini egyetem történésze, rektora Debrecenbe látogatott. Az egyetemmel történt megismerkedése után előadást tartott reformáció és a revolúció értelmezése címmel. március 8. A Debrecen c. újság Tiszántúli gazdabajok című írásában kormányintézkedéseket sürget a gazdák megsegítésére. A Debreceni Légoltalmi Liga éves közgyűlésén a beszámolót Nagy József alelnök terjesztette elő. A zárszót vitéz Both Gyula ezredes kerületi felügyelő tartotta. A Turul Szövetség debreceni Attila Bajtársi Egyesülete: Lossonczy István főispánt, Kölcsey Sándor polgármestert, vitéz Berényi István tábornokot és Fodor Rezső pénzügyigazgatót patrónusává avatta. március 9. A Magyar Vöröskereszt debreceni csoportja alakulásának 60. évfordulóját a városi zenede dísztermében ünnepelték meg. Az ünnepi beszédet vitéz Berényi István tábornok tartotta. Az egylet történetét Zoltai Lajos ismertette. Az ünnepségen megjelent dr. Simon Elemér országos elnök is. március 10. Luczynski Witold lengyel tenorista és a MÁV Filharmonikus Zenekar adott hangversenyt a zenekedvelők Körének szervezésében. A Csokonai Színházban színre került a Makrancos hölgy c. darab Turay Ida felléptével. Megjelent a Debreceni Egyetemi Református Templom építés versenytárgyalási hirdetménye. Szondy György természetrajz tudós és ifjúsági író felvetette, hogy össze kell gyűjteni és kötetekben kiadni Zoltai Lajos műveit, írásait. március 11. Hajdú vármegye közigazgatási bizottsága a magyar nemzeti hadsereg debreceni bevonulásának 20. évfordulóját megünnepelte. március 12. A Páll sörözőben ismét megrendezték a magyar nóta felismerési versenyét. március 13. Révész Imre püspök előadást tartott a Magyar Luther Társaság budapesti felolvasó ülésén a debreceni kollégium múltjáról. március 14. Galánffy Lajos zeneiskolai tanár, zongoraművész hangversenyt adott a városi zeneiskolában. március 15. A Házfelügyelők Országos Egyesületének debreceni csoportja zászlóavatási ünnepséget rendezett. március közepén. A hirtelen hóolvadás miatt megáradt folyók, erek és csatornák Debrecen külső részein, a tanyavilágban nagy károkat okozott. A Hortobágy valóságos tengerré változott. március 17. A városi zenede idei első hangversenyén olasz zeneszerzők műveiből állította össze műsorát. A DTE mezei futóversenyén 213 sportoló vett részt. Dr. Vay László, a Magyar Élet Párt elnöke, a város képviselője kihallgatást tartott a főispáni hivatalban. március A Magyar Képzőművészek egyesülete debreceni csoportjának kiállítását a Déri Múzeumban Szabó Béla Leó egyesületi elnök nyitotta meg. március 20. A város színügyi bizottsága elismerését nyilvánította vitéz Bánky Róbert színi igazgatónak együttese színvonalas munkájáért, a kiváló előadásokért. március 21. Dr. Makkai Sándor volt erdélyi református püspök, debreceni egyetemi tanár előadást tartott Nyíregyházán Erdély útjai címmel.

6 436 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája A Déri Múzeum igazgatósága ismét megkezdte a tavaszi esteli múzeumi nyitásokat, ez alkalommal a közönség a kivilágított Ecce-homoban gyönyörködhetett. március 28. Horváth Lászlónak, a debreceni Orvostudományi Egyetem első kormányzógyűrűs doktorának avatására került sor, március 29. A Debreceni Székely Társaság tisztújító közgyűlésén dr. R. Kiss István egyetemi tanárt választották elnöknek, A magyar posta 100 éves jubileuma. alkalmából filmet készítettek a hortobágyi postahivatalról. március Elárverezték Horváth Árpádnak, a Csokonai Színház volt igazgatójának tartozások fejében elárverezett ingóságait. Magyarország legnagyobb ceruzagyűjteménye db, ceruza- 240 pengőért nem talált vevőre. március 30. A Magyar Turista Egyesület debreceni osztálya a Déri Múzeumban tartott felolvasó ülősén Papp Lajos nagyváradi muzeológus az erdélyi magyarság életéről tartott előadást, április 1. A Csokonai Színház. bemutatta a Sevillai borbély c. vígoperettet Szöts D. Péter rendezősében. Az énekesek közül kiemelkedett Sárdy János nagyszerűen képzett, nemesen szárnyaló tenorjával. Megalakul Debrecenben a Házassági Tanácsadó és Gondozó Intézet. Doros Gábor egyetemi tanár az Országos Házassági Tanácsadó igazgatója körvonalazta az intézmény programját Az Országos Mezőgazdasági Kiállításon Debrecen városa nagy díjat nyert a 3 éves bika korcsoportjában, április 3. Erdőtűz fenyegette Debrecent. Két fiatal gondatlanságából a Köztemető és a csónakázó között gyorsan terjedő tűz támadt. A temető dolgozói és a rendőrök hárították el a veszélyt. április 4. A Magyar-Bulgár Asztaltársaság a Grambinuszban tartotta idényzáró rendezvényét. A Társaság főtitkára, Kovács József is megjelent a találkozón. április 5. Az Ihász színtársulat debreceni szereplését Erdélyi Mihály Zimberizombori szépasszony operettel kezdte meg. Az Olasz Kultúra Intézetében ünnepelték meg a magyar-olasz barátsági szerződés megkötésének 13. évfordulóját. Beszédet mondott Renato Fleri és R. Kiss István. Udvary Miklós kerületi alvezér megnyitotta a 3 napos Turul Diétát. Előadást tartott: R. Kiss István a magyarság hivatásáról és vezető képességéről, Gáspár János a magyar vezető osztály faji képéről, Móricz Zsigmond a magyar nép neveléséről, Németh László a magyar társadalom rétegeiről és a magyar vezető osztályról. április 5-7.Theológusok eszmecseréje Debrecenben. A rangos rendezvényt Révész Imre püspök nyitotta meg. április 7. A Hajdú megyei Tűzoltó Szövetség kerületi tűzoltó és továbbképző tanfolyamot szervezett Debrecenben. Kállai Gyula újságíró előadást tartott Ady Endréről a Munkás Otthonban, Balczer György 1919-ben Nagybányáról Debrecenbe költözött festőművész- Déri Múzeumban megnyitott kiállításán 67 festményben gyönyörködhetnek a látogatók. A Debreceni Irónők Társasága az Angol Királynő zöld termében felolvasó ülést tartott. A volt 39-esek 150 fős csoportja felkereste régi laktanyáját, a Pavillont és megkoszorúzták a 39-esek emléktábláját és emlékoszlopát.

7 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 437 Debreceni egyetemi tanárok -Szentpéteri Kun Béla, R. Kiss István és Kovács Andor előadást tartottak Berettyóújfaluban. április 11. A Képzőművészek és Műpártolók Egyesülete képsorsolást tartott Mitrovics Gyula egyetemi tanár bevezetője után. A tárlatvezetést Toroczkai Oszwald tartotta. Sántha Kálmán professzor előadást tartott az elme működéséről és az agysebészetről. április 12, A soproni Frankontáry Kör estjén Hankiss János egyetemi tanár előadást tartott A magyarság a külföldi közvéleményben címmel. április 14. A debreceni középiskolások sportünnepélyt rendeztek az árvízkárosultak javára. Az ünnepséget Kiss József tankerületi főigazgató nyitotta meg. Életbe lépett Debrecenben a cukorjegy. Mindenki köteles 2 kilógrammot meghaladó cukor mennyiséget bejelenteni. Felére esett a nagyerdei fürdő forgalma, mióta megszüntették a közös fürdőzést. április 15. Debrecenben 78 önkéntes ápolónő vizsgázott. április 19. Dr. Karl Troll professzor előadást tartott a Himalája expedícióról a Déri Múzeumban. április 20. Szabó Mihály ügyész előadást tartott a Református Kollégiumban Kereszténység és Magyar Jövő címmel. április 21, Losonczy István főispán meglátogatta a Debreceni Repülő Club építkezését. április Az Ady Társaság képzőművészeti kiállítást szervez a Déri múzeumban. április 22. Tisza István ünnepség az egyetem aulájában. Milleker Rezső professzor tartott előadást Tisza István magyarságáról. április 24. A világ legszebb 100 színes vetített képét mutatja be a Déri Múzeumban Aszmann Ferenc a Debreceni Fotóklub vezetője. Falchi Nino előadása az Olasz Kultúrintézetben Szociális igazság a fasiszta korporativ rendszerben címmel. április 25. Dr. Csüry Fálint debreceni egyetemi tanár nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia Marcibányai jut almát a Szamosháti szótárával. Munkaalkalmat és téglát követelnek a debreceni építőmunkások. április 26. R. G. Parsons angol püspök feleségével Debrecenbe látogatott a budapesti angol nagykövet társaságában. Meglátogatta a Református Kollégiumot és előadást tartott az Oratóriumban. április 27. Orbán Balázs-emlékünnepély halálának 50. évfordulója tiszteletére a Déri Múzeumban. Előadást tartott R. Kiss István professzor. Az előadást színvonalas műsor zárta. Felavatták a Svetits intézet internátusát és tornacsarnokát. Cserkészlány-kerület avató ünnepség a Dóczi intézetben. Avatásra került 18 vezető, 75 cserkész és 18 tündérke. A nyári Pax-Ting táborban jó munkát végző lányok kitűntetést kaptak. A Csokonai Színházban díszelőadást rendeztek az árvízkárosultak javára, A fizető vendégek száma 36 volt. Több főváros újság elmarasztalta a város-lakosságát közömbössége miatt. A Debrecen c. újság visszautasította a vádat, mivel Debrecen már lerótta a szolidaritás adóját.

8 438 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája május 3. Hubay-est a Zeneiskolában. A városi zeneiskola 4. nyilvános hangversenyének keretében Hubay művekből állították össze a műsort. Az est rendezője Nádor Jenő színművész. A Tisza István Tudományos Társaság felolvasó ülést tartott a Déri Múzeumban. Előadást tartott Szondy György tanár A magyar ifjúsági irodalom 50 éve címmel. május 4. A Déri-gyűjtemény kiegészítő része 25 ládában Debrecenbe érkezett. Onni Talas finn követ feleségével Debrecenbe érkezett, hogy meghallgassa a MÁV Filharmonikus Zenekar hangversenyét. A műsorban Onni Talas felesége finn dalokat adott elő nagy sikerrel. A finnek megsegítésére rendezett hangverseny bevételét végül a követ kérésére a magyar árvízkárosultak kapták. Ginzery Dénes, a labdarugó szövetség kapitánya Debrecenbe látogatott. Szabó Magda gyakorló gimnáziumi tanárt summa cum laude doktorrá avatták az egyetemen. május 5. Sesztina-Nagybákay Jenő az OMKE közgyűlésén a monopóliumok és privilégiumaik ellen emelte fel szavát. május 6. Német-magyar dísztorna az Arany Bika dísztermében. A magyar csapatban szereplő debreceniek: Tóth, Mogyoóssy, Hajdú és Szabó. Debrecen közgyűlése a Koronázási Alap irodalmi ösztöndíját dr. Nagy Jenő ref. gimnáziumi tanárnak, ornitológusnak ítélte. május 7. Hankis János egyetemi tanár előadást tartott. Magyarország latin testvér címmel a római Dante Alighieri Társaság székházában, majd a nápolyi keleti Intézetben. A város vezetősége szemlét tartott a városi fürdőtelepen és több fontosabb fejlesztés beindításáról, felújításról és új gépek beszerzéséről döntött. A debreceni lapok ezt követően a leendő gyógyszállóról írtak. május 8. Telepítési hangverseny az egyetemen, ezt követően Péter Zoltán igazgató a Kollégium ifjúságának sikeres telepítési akciójáról tartott előadást. Kodolányi János finn lélekről tartott előadását a MÁV Filharmonikus zenekar előadásában Liszt I. rapszódiája követte. A magyar igazságügyi tisztviselők országos vándorgyűlésüket Debrecenben tartották. május 9. A magyar Tűzharcos Szövetség debreceni főcsoportja zászlóavatási ünnepséget rendezett. május 15.Megkezdte működését Debrecenben a Házassági Tanácsadó a Bocskai téri Népházban. Orvosi, jogi és szociális tanácsadás folyik. május 18, Az egyetem Olasz Kultúrintézete záróünnepélyén előadást tartott Papp Károly egyetemi tanár. mágus 19. Megkeresztelték Tóth Kálmán ónodi pályaőr 13. gyermekét, az újszülöttnek 7 keresztmamája van. A kultuszminiszter elismerését fejezte ki a Baltazár utcai ref. központi iskola tevékenységéért. Az iskolában kézimunkát és rajzot tanítanak, a negyedik osztályban megindult a németnyelv oktatása és intenzív torna tanítás van. május 21. Mosca Rodolfo professzor olasz nyelvű előadást tartott az egyetemen Gallileo Gallileiről.

9 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 439 május 22. A Református Kollégiumban rendezték meg a hagyományos Baltazár ünnepséget. A Kollégiumi Kántus Szigethy Gyula vezényletével adott műsort. Az ünnepi beszédet Jakucs István mondta el. A Piarista Gimnázium nyerte a VI. Hadtest parancsnoksága által a debreceni középiskolák számára meghirdetett kardvívó bajnokságot. május 23. A debreceni református egyház presbiteri konferenciáját a Kistemplomban tartotta. A konferencia kimondta a Debreceni Református Sajtószövetség megalakulását. Bonczos Miklós államtitkár, árvízvédelmi kormánybiztos Debrecenbe érkezett és tárgyalásokat folytatott a helyreállításról. május 24. A Turáni Vadászok Egyesülete irodát nyitott Debrecenben. május 25.Beleznay Unger István a Csokonai színház volt bonvivánja, főrendezője társulata délután a János vitézt, este a Denevért adta elő, nagy sikert aratva. május 26. A Tiszántúli Szépmíves Céh tisztújító közgyűlésén ügyvezető elnöknek Csobán Endrét, főtitkárnak Pálnagy Zsigmondot választotta. május 27. Középiskolai tanulmányi versenyen magyar irodalomból Somlyai Gábor, a debreceni piarista gimnázium növendéke első díjat nyert. május 28. A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara közgyűlését Lossonczy István főispán nyitotta meg. Elsősorban a gazdabajok és kívánságok kerültek tárgyalásra. május 30. A Debreceni Orvos Tudományegyetem díszdoktorává avatta Verebély Tibor sebész professzort a Pázmány Péter egyetemről. május végén. A Nagy Lajos király téren felállították Márton Ferenc szobrászművész 4 méter magas és 12 mázsás emlékművét a 3-as honvédek és népfelkelők tiszteletére. június 1. Cserkész ünnepség Debrecenben. Felavatták a cserkészkerület zászlajátjelen volt Éry Emil országos ügyvezető elnök és Kleinesel Miklós országos vezető tiszt. A Magyar Cserkész Szövetség létszáma ekkor fő. A Debreceni Orvosegyesület ülésén az év legkiválóbb előadásáért Jáki Gyula egyetemi adjunktus megkapta az Egyesület emlékérmét. A Vigadóban rendszeresen fellépő Bogár Ilona női szalonzenekara nagy sikerrel lépett fel az Arany Bika üvegtermében. A Csokonai Színház tarka estjén fellépett Karádi Katalin ez volt az első debreceni szereplése. június 2. Sikert aratott Debrecenben a kirakatverseny 75 résztvevőt megajándékoztak. június 5. Debrecen város tiszta vagyona 133 millió pengő. Debrecen város közigazgatási bizottsága sürgette a város mezőgazdasági középfokú iskolájának megnyitását. június 6. Elkészült a fürdőtelepet és a Nagyerdőt hideg vízzel ellátó berendezés. A Dohánybeváltó 300 munkásnője fizetésemelést követelve sztrájkba lépett. Lengyel Zoltán indítványt nyújtott be a lakóházak tatarozási kedvezményének megadása érdekében a városi közgyűléshez. június 7. A kormányzó kitüntetésben részesítette dr. Tőkés László mentőorvost. Reményi Sándor debreceni újságírót az Országos Magyar Sajtó Kamara újságíró főosztálya felvette soraiba.

10 440 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája június 7-9. A DEAC országos teniszversenyt rendez. Az ország legjobbjai mellett a debreceniek is elindulnak. június 8. Az 52 éves Magyar Turista Egyesület Debrecenben tartotta vándorgyűlését. június 9. Debrecenben új gyorsíróiskola kezdte meg működését Simai Magda vezetésével. Révész Imre református püspök hazatért második felvidéki körútjáról. Lengyel Anna debreceni lakos nyerte az országos szakiskolai gépírónőbajnokságot. Az országos tanulmányi versenyen magyar irodalomból első lett Somlyai. Gábor, a debreceni katolikus gimnázium végzett növendéke. június 10. Egyre több üzletben bevezetik a déli zárórát. június 12. A húsfogyasztás korlátozásának következményeként Debrecenben 35 százalékkal csökkent a húsfogyasztás. Dr. Mitrovics Gyula egyetemi tanárt választották a debreceni egyetem rektorának. június A debreceni Vasnapon közel négy vagon fémhulladék gyűlt össze. június órás légoltalmi gyakorlatra került sor Debrecenben. június 14. A Debreceni Középiskolai Tanárképzőintézet Gyakorló Gimnáziumában lezajlott az első érettségi. Debrecen város törvényhatósági bizottsága a Kisállomás kitelepítéséről, vagy felüljáró építéséről tárgyalt. június 15. Hatalmas felhőszakadás zúdult a városra és környékére nagy károkat okozva. Könyvsiker lett a Kereskedelmi Társulat címtára! Az évi címtárat megjelenését követő napokon felvásárolták. június 16. A Debreceni Fotóklub és a Leitz Leica gyár közös rendezésében az Arany Bika zsúfolásig megtöltött dísztermében Benser Walter színes-film bemutatót tartott. június 19. Debrecenbe érkezett dr. Szily Kálmán kultuszminiszteri államtitkár. Délelőtt intézményeket látogatott, délután részt vett az egyetemi tanácsülésen. Az egyetem vezetői a klinikai ágyak 50 százalékos emelését kérték a kormánytól. június 20. A debreceni református egyház presbitériuma foglalkozott a kistemplomi egyházrész beadványával, melyben gyülekezeti terem létesítését kéri. Révész Imre püspök a kérés jogosságát elismerte, de az anyagi lehetőségek szűkös volta miatt a kérést nem lehet teljesíteni. június 22. A Keresztény Nemzeti Liga közgyűlését a Déri Múzeumban tartotta meg. Julier Ferenc ny. ezredes előadást tartott a nyugati háborúról. Az Alföldi Takarékpénztár új székházának bokrétaünnepélyén sokan részt vettek. A város központjának rendezésében új távlatok nyíltak. június 23. Mi lesz veled Bocskay? Anyagi gondok miatt bizonytalanná vált a labdarugó csapat sorsa. június 25. Jól sikerült a hortobágyi hídivásár. Az amerikai Fos híradó felvételeket készített a sok látványosságról. A Fazekas Mihály Gimnázium évzáró ünnepélyén Gyónyi Gézára emlékeztek. június 27. Debrecenbe érkezett dr. Csánky Dénes a Szénművészeti Múzeum igazgatója. A Déri Múzeumban ellenőrizte az állami letétképeket.

11 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 441 június 28. A Tisza István Tudományos Társaság Közgyűlése elnökévé választotta dr. Bacsó Jenő egyetemi tanárt. Doktoravatás a debreceni egyetemen-33 jelölt nyerte el a címet. július 1. A Világítási Vállalat 70 tagú gyermekcsoportja elutazott Ökörmezőre egy hónapos nyaralásra. július 2. Nyolctermes elemi iskola építését kéri a Mester utcai református egyházrész a templom mellé. A vöröskereszt javára gyűjtést rendeztek Debrecenben. Ady Lajos volt tankerületi főigazgató végrendeletében ingatlan és ingó vagyonát a Kollégiumra hagyta. július 3. A debreceni Kollégiumban 60 éve érettségizettek hálairatot intéztek az ősi alma máterhez. július 4. A Bocskai István 11. hajdúezred fúvószenekara Jakó Dezső vezényletével térzenét ad a Déri téren. Gaál Éva 9 éves debreceni kislányt aki már szép sikereket aratott a Csokonai Színházban felvették az Operaház balett iskolájába. július 6. Megjelent a missiói bizottság Református Debrecen c. összeállítása, amely az egyház és a város kapcsolatát mutatja be. Debrecenben évenként 5000 református istentiszteletet tartanak. július 7. A Városok Lapja statisztikájából kiderül, hogy Debrecennek van a legnagyobb összegű kiadása és bevétele a vidéki városok közül. A Református Kollégium ifjúsága 1940 végéig 150 alföld családot telepített a Dunántúlra. július 8. Megnyílt a Kárpátaljai tanítóság részére a Debrecenben szervezett ruszinmagyar nyelvtanfolyam. A résztvevők száma közel 150 fő. A Tiszántúli Madárvédelmi Egyesület megtartja tisztújító közgyűlését. Növekszik Debrecenben a gümőkor, szívbetegség és a rák halálozás. július 10. A DVSC beadványban kéri az MLSZ elnökségét, hogyha a Bocskai nem indulhat a bajnokságban a DVSC kerülhessen a helyére. július 14. Az ősz folyamán megnyílik a régi bábaképző helyén a 30 ágyas Tüdőbeteg Otthon. Debrecen határában holdon kezdődik meg az aratás. július 15. A Belügyminiszter dr. Roncsik Jenő tűzoltóparancsnokot a debreceni tűzrendészeti felügyelőjévé nevezte ki. július 16. Megjelent Hegyaljai Kiss Géza Kossuth Lajos élete c könyve. Ára egy pengő. július 18. A kondoros környéki birtokosok a Kondoros szabályzását kérik. Dr. Csilléry András egyetemi tanárt kinevezték a e debreceni egyetem fogászati tanszékére. július 19. A vallás és közoktatásügyi miniszter megerősítette évre Mitrovics Gyula rektort, Kállay Kázmér hittudományi, Szádeczky Kardos Tibor jog és államtudományi, Jankovich László orvostudományi és Tankó Béla bölcsész kar dékánját. július 20. Levelek tömege érkezik a Debrecen szerkesztőségébe az illetékeseket a Bocskai megmentésére.

12 442 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája július 21. A régi híres debreceni talyigásipar megszűnik. A 400-ból mára már csak 2 maradt. július 24. A Tóth Testvérek építési vállalkozó megkezdte a mezőgazdasági Középiskola építését a Böszörményi úton. A bécsi egyetemen ünnepélyesen adták át Huss Richárd debreceni egyetemi tanárnak a Princz Eugen díjat a délkelet-európai térség kérdésében kifejtett tudományoskulturális és művészeti munkájáért. július 27. A belügyminiszter rendeletére a Magyar Cionista Szövetség debreceni csoportja beszünteti működését. július 28. Debrecenben divat lett a hanglemez. augusztus 1. Kerstin Palmer svéd középiskolai igazgató meglátogatta Debrecent, az iskolák városát. augusztus 3. A Debrecen c. újság felhívja a figyelmet a HÉV alkalmazottainak mármár tarthatatlan anyagi helyzetére. Júhász József, az 1. sz. gazdasági iskola igazgatója 40 éves szolgálat után nyugdíjba megy, közel tanítvány került ki a keze alól. augusztus 4. Román színű (piros-sárga-kék) cipőkében sétálnak a debreceni nők a korzón. Olvasói levelek szerint ez nem más mint a nemzeti öntudat hiánya. augusztus 5-6. Dayka Margit ismert színésznő először lép fel a debreceni közönség előtt. augusztus 8. Debrecenben 18 postásnőt alkalmaznak levelek kézbesítésére-pénzt a férfi postások viszik. Munka után elméleti oktatásban is részesítik őket. Debrecenben a Déri Múzeumban megnyílt a Négy Nemzet kiállítása (olasz, jugoszláv, svájci és magyar) fotóművészek alkotásaiból. augusztus 9. Tanyai református segédlelkészek konferenciája Debrecenben. augusztus 10. Debrecen szellemi és gazdasági vezetői a főispán és a polgármester segítségét kérik hogy megrendezhessék a Nyári Egyetemet. A rendezvény a városnak pengő bevételt jelent. augusztus 11. Országos Református Leánykonferencia kezdődik Debrecenben. A labdarúgást kedvelő debreceniek tiltakozása ellenére megkezdődött a feloszlatott Bocskay felszámolása, első lépésként kifizették a játékosok követeléseit. A Szántó Győző közhasznú kertegyesület meg tartotta közgyűlését. A Debreceni Repülő Club felkéri a Böszörményi úton autózókat, hogy a repülőtér közelében lassan hajtsanak, mert a felvert por árt a repülők motorjának. augusztus 18. A visszacsatolandó területekről 5000 erdélyi, ezen belül 2000 tiszta székely érkezett Debrecenbe. Orvoshiány van az országban. A debreceni orvoskaron van a legtöbb hallgató. augusztus 21. A katolikus egyházközség képviselőtestülete kimondta a debreceni Zita árvaház feloszlatását mivel a város épületét visszaveszi és mert a fenntartás deficittel jár. augusztus 23. Dr. Baranyai Jánosnak, a debreceni zenede igazgatójának szerkesztésében megjelent az intézet évkönyve. augusztus 25. Az egyetemi beiratkozást szabályozó törvény értelmében Debrecenben a beiratkozott első évesek létszáma a következőképpen alakult: ref. hittudományi kar:45, jog és államtudományi kar: 180, orvostudományi kar: 80, bölcsész, nyelvész és irodalomtudomány 70.

13 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 443 augusztus 28. Az sziniévadban Debrecenben vitéz Bánki, Ihász és Tolnay direktorok társaságai tartanak előadást. Szeged önálló társasággal rendelkezik. augusztus 29. Kardos Albert emlékezett meg a Debrecen című újságban az egy éve elhunyt Zoltai Lajosról. augusztus 3l. A Debrecen című újság írta Erdély egy része Székelyfölddel, Nagyváraddal és Kolozsvárral újra a miénk négyzetkilométer terület lakossal tér vissza az anyaországhoz. Debrecenben az emberek az utcára vonultak és lelkesen ünnepeltek. A debreceni újságok 1940 augusztusától egyre több hírt közölnek az erdélyi részek visszacsatolásáról és az egyre szélesedő háborúról. A debreceni eseményekről szóló hírek lényegesen csökkentek szeptember 1. Bécsi döntés értelmében 132 egyházközség, tért vissza a tiszántúli kerülethez lélekkel. Ipari és Háztartási Leányközépiskola nyílt a Svetits Intézetben. Megkezdődött a tanítás a debreceni mezőgazdasági középiskolában. Igazgatója vitéz dr. Székely Győző. szeptember 2. Dr. Csánki Dénes, az Országos Magyar Szépművészeti Múzeum főigazgatója Debrecenbe érkezett, hogy kidolgozzák a Déri Múzeum képtárának felfrissítését. szeptember 3. Debrecen város vezetői megtekintették a sportrepülő teret. Visszaállt a fedett uszoda régi látogatási rendje a medencéket ismét közösen használhatják a nők és a férfiak. A nemek szerinti elkülönítés miatt a látogatás nagymértékben visszaesett és a város súlyos anyagi kárt szenvedett. szeptember 5. Erdély visszacsatolása következtében Debrecen forgalma mind két irányból megnőtt. A városba érkezett Varga József ipar és kereskedelemügyi, Radocsay László igazságügyi, Hóman Bálint vallás és közoktatásügyi, gróf Teleki Mihály földművelésügyi, Reményi Schneller Lajos pénzügy miniszter. Varga József megnyitotta az Őszi Lakberendezési és Háztartási Vásárt. Debrecenben ülésezett a magyar-román vegyes bizottság. A magyar küldöttséget Náday altábornagy vezette. szeptember 6. A debreceni VI. hadtest Nyírábránynál átlépte a trianoni határt. szeptember 10. A Debreceni Múzeumbarátok köre megvásárolta Turóczi János 1488-ban Ausburgban megjelent Magyarok krónikája című művét a Déri Múzeum számára. szeptember 14. A Debreceni Gazdasági Akadémia megtartotta tanévnyitó gyűlését. szeptember 15. A kolozsvári bevonuláson a :Debreceni Egyetem Tanácsát a négy kar dékánja képviselte. szeptember 16. A Református Kollégium évnyitó ünnepségét a Nagytemplomban tartotta. szeptember 17. A budapesti német nagykövet Kolozsvárról visszatérve megszállt az Arany Bikában. szeptember 20. A kolozsvári egyetem visszaállítása következtében, az ország több egyetemének szervezeti átalakítására kerülhet sor. A Debreceni Egyetem Tanácsa memorandumban tiltakozik szervezeti átalakítása-csonkítása ellen. Megalakul Lossonczy Istvánnéval az élen az Erdélyért Országos Gyűjtő Bizottság debreceni szervezete.

14 444 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája szeptember 21. Nagy Jenő Barts Jenő ornitológusról írt könyve megjelent. Barts Jenő a klinikai tölgyerdőben felépítette az ország egyetlen denevértornyát. szeptember 24. A vallás és közoktatásügyi miniszter a debreceni egyetem sorsáról tárgyait a rektorral, a főispánnal, a polgármesterrel és a református püspökkel. szeptember 25. A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara díszközgyűlést tartott fennállásának 90. évfordulóija és a magyar területek vissza térése alkalmából. szeptember 26. Debrecen város törvényhatósági bizottsága egyetemi ösztöndíjat alapított három szegénysorsú székely fiatalnak. szeptember 29. Zimányi Gyula, a piarista rend főnöke néhány napot Debrecenben töltött. október 6. Kegyeleti staféta indult Debrecenből Nagyváradra. A Déri Múzeum munkatársai befejezték a 10. panyolai ásatást. Debrecen és Nagyvárad közös ünnepséget rendezett Nagyváradon. október 10. Hans Günther, a berlini egyetem tanára előadást tartott az egyetemen. Oláh Lajos debreceni ítélőtáblai elnök Nagyváradra látogatott, hogy megtekintse az igazságügyi intézményeket. október 11. A Hortobágyon megkezdődött a rizs aratás. október 12. Felemelték Debrecenben a zsír árakat. Debrecen város közgyűlése nem nyugszik bele az egyetem megcsonkításába, 62 bizottsági tag rendkívüli közgyűlés összehívását kéri. október 13. A Debreceni Zenekedvelők Köre hangversenyén fellép a Fiedel-trió. Az alt-tenorhegedűket kisorgona egészíti ki és Ernst Haase müncheni baritonista. október 15. A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara választmányi ülésén megemlékezett a Kelet-magyarországi és erdélyi területek visszatéréséről. Horthy István és Háry László ezredes, a honvéd légierő parancsnoka szemlét tartott a nyulasi repülőtéren. október 17. Zsidó ellenes tüntetés az anatómiai intézetben. október 20. A Szatmáriak Baráti Köre kirándulást tett Szatmárnémetiben. október 22. R. Kiss István egyetemi tanár Erdélyről tartott előadást a Keresztény Nemzeti Liga székházában. október 24. A debreceni állami gyermekmenhely 400 gyermeket át vesz a nagyváradi intézettől. Kováts Andor egyetemi tanár képviseli a debreceni egyetemet a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem ünnepi megnyitóján. október 25. A Nemzetközi Erdészeti Központ Magyarországon tartotta kongresszusát. Résztvevőinek egy csoportja Debrecenbe látogatott. október 26. Villamossági szakértekezletre került sor Debrecenben. Előkészítik Debrecen bekapcsolását az országos villamos távvezetékbe. október 28. Pankotay Ella bölcsészt kormányzógyűrűs doktorrá avatták a Tisza István Tudomány Egyetemen. október 30. Hüttl Tivadar egyetemi tanár előadást tart a berlini egyetemen. október 31. Hazatért Erdélyből Debrecen város háziezrede, a 11. Bocskai István hajdúezred. november 4. Fedák Sári a Tokaji aszú c. darab főszereplőjeként lép fel a Csokonai Színházban.

15 Hajdú-Bihar Megyei Levéltár Évkönyve XXIX 445 november 5. Kerék Mihály országos szociális felügyelő tárgyalást folytat a debreceni és a megyei ínségmunkák és ínségsegélyezés ügyében. Tervbe vett szociális beruházás: pengő. november 6. Hortobágyon megkezdődött a vadászat. november 8. Megtörtént a debreceni-miskolci út helyszíni bejárása. november 10. Vasárnap hajnalban Romániában földrengés volt Debrecenben is lehetett érezni. november 11. Debreceni úriasszonyok és leányok Lossonczy Istvánné és Kölcsei Sándorné védnöksége alatt a Csokonai Színházban az Erdélyért akció keretében tánc és művészestet rendeztek. Megnyitót mondott Makkai Sándor. november 17. A magyar postamesterek és postamesteri alkalmazottak Debrecenben tartották tanácskozásukat Hajdú Tibor elnök vezetése alatt. november 19. Csokonai emlékünnepélyt rendezett az Ady Társaság a Kollégium dísztermében. Bevezető előadást tartott Gulyás Pál. november 20. Díszelőadás a Csokonai Színházban a 150 éves magyar színészet és a 75 éves Csokonai Színház megünneplésére. Az ünnepi hangverseny után előadásra került Kisfaludy Károly Pártütők c. vígjátéka. Ünnepi emlékezést tartott Csobán Endre és Benyovszky Pál, az érdeklődés lanyha volt, félház sem jött össze. november 21. A Csokonai Kör félévszázados fennállását és Csokonai születésnapját ünneplik a Kollégium dísztermében. november 22. A műgyűjtők baráti asztaltársaságának első összejövetele a Déri Múzeumban. november Debrecen és vidéke ipartestület fennállásának 40 éves jubileumát ünnepli. Megjelent Kádas Károly államtitkár, Pap József, az IPOK elnöke. A kassai ipartestület ajándékként elhozta II. Rákóczi Ferencnek a kassai dóm falán elhelyezett domborművének kisebbített bronzba öntött másolatát. november 24. Koch Ferenc berlini irodalomtörténész előadást tart a Déri Múzeumban. A debreceni ötöstanács felmentette a Tovább cikkíróit: Kállai Gyulát, dr. Ujhelyi Szilárdot, ifj. Vajda Bélát, Zöld Sándort és Nagy Imrét. november 26. Csóka László debreceni polgármester-helyettest kinevezték Szatmárnémetibe polgármesternek. november A tiszántúli református egyházkerület közgyűlésén napirenden szerepelt a kollégium anyagi helyzetének javítása, az egyetem csonkításának ügye. november 31. A stomatológiai klinika ünnepélyes átadása, nyitóbeszédet mondott dr. Csilléry András egyetemi tanár. december 1. A nagyváradi reformátusok 151 fős küldöttsége Debrecenbe látogatott. Az Erdélyért folytatott gyűjtés eredménye Debrecenben és Hajdú vármegyében pengő. december 1-8. Képzőművészek és Műpártolók Egyesületének képkiállítása a Déri Múzeumban. december 4. Zenekedvelők Köre III. bérleti hangversenyén fellép Doryta Bonewa énekes és Sass Iringó gordonkaművésznő. Nagy Márton szűcsmester megírta az első szűcsipari szakmunkát. A könyv tíz nap alatt elfogyott.

16 446 Gazdag István: Debrecen történeti kronológiája A Debreceni Jótékony Nőegylet a megyeháza dísztermében néma bált rendezett. A Kántus énekszármát követően Makkai Sándor tartott előadást az erdélyi asszonyok összefogásáról a román uralom alatt. december 5. Csűry Bálint az Egyetemi Népszerű Főiskolai Tanfolyamon előadást tartott a moldvai csángókról. december 6. Mitrovics Gyula rektor stílusproblémákról tartott előadást a Képzőművészeti és Műpártoló Egyesület rendezvényén a Déri Múzeumban. Aldo Bizzarri, a magyarországi olasz intézete főigazgatója meglátogatta a debreceni egyetemet és 100 olasz nyelvű kötetet adományozott a debreceni intézetnek. december 7. Egyházzenei hangverseny a Kistemplomban a lelkészözvegyek és árvák megsegítésére. A debreceni Székely Társaság és a Hargitváralja jelképes székely község jótékony célú estet rendezett az Arany Bika dísztermében. december 7-8 Gulyás Pál e1nökletével ülést tartott az Ady Társaság, Földessy Gyula Ady és Debrecen címmel tartott előadást. Vasárnap került sor az Ady múzeum anyagának az átadására a Déri Múzeum számára. december 8. Tamássy László felvetette, hogy rendszeresíteni kell a sport viadalokat Debrecen és Nagyvárad között. Thuróczy Zoltán evangélikus püspök előadást tartott a Déri Múzeumban Szír Őfelsége címmel. A Péterfia utcai református egyházközség karácsonyi kiállításán a Beregi Háziipari Szövetség világhíres beregi hímzései kerültek bemutatásra. Az egyetemi templomépítési és területrendező bizottságok a rektor irányításával elfogadták az egyetemi templom előtti tér rendezésének tervét. december 9. Robert Hohlbaun író és felesége a Magyar-Német Főiskolai Iroda debreceni szervezetének meghívására Debrecenbe érkezett és írásaiból részleteket olvasott fel a Déri Múzeumban. Márffy Oszkár egyetemi tanár előadást tartott az Olasz Kultúrintézetben a magyar színpadon játszó olasz színészekről. december 12. Makkai Sándorné előadása a Péterfia utcai egyházrészben az erdélyi református nők nemzetfenntartó munkájáról. Az egytálétel és a korai záróra premierje Debrecenben. A debreceni Orvosegyesület közgyűlése Kettesy Aladárt választotta elnökének. december 13. Tankó Béla egyetemi tanár Erdélyi lélek címmel előadást tartott az Egyetem Népszerű Főiskolai Tanfolyamán. december 14. Litteczky Endre festőművész kiállítása a Déri Múzeumban. december 15. Gulyás Pál debreceni író nyerte az első országos irodalmi néma-díjat. A debreceni rendőrség riadóautót kapott. december 18. Oláh Gábor írót súlyos betegséggel a klinikára szállították. december 19. A Tiszántúli Mezőgazdasági Kamara közgyűlésén élénk vita bontakozott ki a gazdák érdekérvényesítéséről. Ismételten felvetődött a debreceni gyümölcstároló építésének kérése. december 22. Koch Ferenc berlini egyetemi tarár látogatást tett a debreceni egyetemen. december 25. Egyre több fórumon szorgalmazzák, hogy Debrecen kapcsolódjon be a visszatért területek gazdasági életébe.

DEBRECEN VAROS TÖRT~NETI KRONOLÓ~GIAJA* VIII. 1912-1920. Gazdag István

DEBRECEN VAROS TÖRT~NETI KRONOLÓ~GIAJA* VIII. 1912-1920. Gazdag István DEBRECEN VAROS TÖRT~NETI KRONOLÓ~GIAJA* VIII 1912-1920 Gazdag István 1912 január 2 A Csokonai-kör Debrecen város tanácsának üzemeltetésére átadta az Emlékkertet Január 3 A Wiener Tonkünstler-Orchester

Részletesebben

DEBRECEN VAROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA IX.

DEBRECEN VAROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA IX. DEBRECEN VAROS TÖRTÉNETI KRONOLÓGIÁJA IX 1921-1925 Gazdag István 1921 január 1 Holland bank érdeklődik Debrecen erdőbirtoka (kb 35 000 kh :) iránt január 4 Megalakult Keserü Lajos törvényszéki bíró elnökletével

Részletesebben

január 1-5. A Bné Akiva Debrecenben tartotta vezetőképző táborát.

január 1-5. A Bné Akiva Debrecenben tartotta vezetőképző táborát. Eseménytár Az 1991. év zsidó vonatkozású krónikája január hónap január 1. Egyéves izraeli munkavállalása miatt írásban lemondott Schőner Alfréd főrabbi a Dohány utcai templom rabbi székéről, valamint tagságáról

Részletesebben

NAPLÓ 1992. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett.

NAPLÓ 1992. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. NAPLÓ 1992. Január 10. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Január 13. Duray Miklós az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke előadást tartott az MDF Akadémia keretében "A szlovákiai magyarság jelene és

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2013.

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2013. Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2013. I. Önkormányzat, közigazgatás Január 5. A Szent István-házzal szemközti parkos területen felavatták a 2. világháború után városunkban és a megyében letelepült

Részletesebben

125 éves az Ózdi Olvasó Egylet Kulturális adattár

125 éves az Ózdi Olvasó Egylet Kulturális adattár 125 éves az Ózdi Olvasó Egylet Kulturális adattár Összeállította: Németh Lászlóné ÓMI Városi Múzeum, 2009. 1884. XI. 24. A régi iskola épületében 31 fővel megalakult a Rimamurány Munkásszemélyzet Olvasó

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2010.

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2010. Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2010. I. Önkormányzat, közigazgatás December 31. január 1. A szekszárdiak a zuhogó eső ellenére a városi Örömünnepen forralt borral, szép szavakkal, jókívánságokkal

Részletesebben

István, a király. Városi Szent István-nap. Tisztelt Vendégeink! SZEKSZÁRD, 2007. AUGUSZTUS 20. Lapunk olvasható a www.szekszard.hu honlapon is.

István, a király. Városi Szent István-nap. Tisztelt Vendégeink! SZEKSZÁRD, 2007. AUGUSZTUS 20. Lapunk olvasható a www.szekszard.hu honlapon is. XVII. évfolyam 25. szám * Lapunk olvasható a www.szekszard.hu honlapon is. Városi Szent István-nap SZEKSZÁRD, 2007. AUGUSZTUS 20. SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2007. augusztus 19-én, vasárnap

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2009.

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2009. Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2009. I. Önkormányzat, közigazgatás December 31- január 1. Szekszárd MJV Önkormányzata és a civil szervezetek ismét megszervezték a városi örömünnepet szilveszter

Részletesebben

AZ ANYAGGYŰJTÉST BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETE TÁMOGATTA. Szerkesztette és összeállította: Grósz Mihály

AZ ANYAGGYŰJTÉST BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETE TÁMOGATTA. Szerkesztette és összeállította: Grósz Mihály CSABAI ÉLETRAJZOK Békéscsaba 1995 AZ ANYAGGYŰJTÉST BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÉPVISELŐ- TESTÜLETE TÁMOGATTA Szerkesztette és összeállította: Grósz Mihály Az összeállításban közreműködtek: Araczki Magdolna

Részletesebben

N A P L Ó 1997 Január 8. Január 9. Január 14.

N A P L Ó 1997 Január 8. Január 9. Január 14. 1 N A P L Ó 1997 Január 8. dr. Selmeczi Eleknek, a Rákóczi Szövetség alelnökének temetése a Farkasréti temetőben. Az elhunyttól a Rákóczi Szövetség nevében dr. Vigh Károly alelnök és Stelczer Elemér, az

Részletesebben

január 8. Csepeli György szociálpszichológus a Bálint Zsidó Közösségi Házban Identitás, kisebbség, közösség címmel tartott előadást.

január 8. Csepeli György szociálpszichológus a Bálint Zsidó Közösségi Házban Identitás, kisebbség, közösség címmel tartott előadást. Eseménytár az 1997. év zsidó vonatkozású krónikája január hónap január 5. Kovács László külügyminisztert izraeli látogatásán fogadta Benjamin Netanjahu izraeli államfő, akinek hivatalos magyarországi látogatásra

Részletesebben

hírnévnek örvendô kulturális közösséget, mely ekkor már majdnem negyven éve Csipkerózsika-álmát aludta. Az ígéretet tett követte.

hírnévnek örvendô kulturális közösséget, mely ekkor már majdnem negyven éve Csipkerózsika-álmát aludta. Az ígéretet tett követte. A Jókai Mórról elnevezett kultúregyesület feltámasztásáról, újjászervezésérôl gyakran volt szó Pápán az ötvenes évek végén. A gondolattal elsôsorban a Pedagógus Mûvelôdési Ház vezetôi foglalkoztak. Itt

Részletesebben

NÓGRÁD-HONTI ARCKÉPCSARNOK A MADÁCH IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYÉBŐL. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: VAS ÁGNES HELYISMERETI KÖNYVTÁROS

NÓGRÁD-HONTI ARCKÉPCSARNOK A MADÁCH IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYÉBŐL. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: VAS ÁGNES HELYISMERETI KÖNYVTÁROS NÓGRÁD-HONTI ARCKÉPCSARNOK A MADÁCH IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYÉBŐL. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: VAS ÁGNES HELYISMERETI KÖNYVTÁROS 1. Ádám Ferenc György (Ungvár, 1942. október 5. Balassagyarmat,

Részletesebben

NAPLÓ 2011. Január 16.

NAPLÓ 2011. Január 16. NAPLÓ 2011. Január 6. Halzl József az OTP Bank Központjában találkozott Nagy Zoltán Péter marketing igazgatóval. Köszönetet mondott a Banknak a Rákóczi Szövetség részére múlt évben nyújtott támogatásért

Részletesebben

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2014. I. Önkormányzat, közigazgatás

Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2014. I. Önkormányzat, közigazgatás Szekszárd Megyei Jogú Város Aranykönyve 2014. I. Önkormányzat, közigazgatás Január 1. Több ezren voltak kíváncsiak a szekszárdi örömünnepre, amely a megújult Béla király téren zajlott. A Tücsök Zenés Színpad

Részletesebben

ÉVKÖNYVE AZ 1939 40. ISKOLAI ÉVRŐL. AZ ISKOLA FENNÄLLÄSÄNAK CLXXIV. ÉVE.

ÉVKÖNYVE AZ 1939 40. ISKOLAI ÉVRŐL. AZ ISKOLA FENNÄLLÄSÄNAK CLXXIV. ÉVE. Bányai evangélikus egyházkerület- B udapcstvldéki tankerulet. A BANYAI evangélikus egyházkerület ASZÓDI PET0FI-GIMNÄZIUMANAK (VI. VIII. OSZTÁLY REÁLGIMNÁZIUM) ÉVKÖNYVE AZ 1939 40. ISKOLAI ÉVRŐL. AZ ISKOLA

Részletesebben

K a l o c s a 1 9 9 8 2 0 0 5

K a l o c s a 1 9 9 8 2 0 0 5 K a l o c s a 1 9 9 8 2 0 0 5 Kiadó: Kalocsa Város Önkormányzata Kalocsa 1998 2005 Képes várostörténeti kronológia összeállította: Asbóth Miklós (Fényképes illusztrációkkal bővítve megjelent 2006-ban Kalocsa

Részletesebben

Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2013. évi beszámolója

Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2013. évi beszámolója BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLETI LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT SAMORZĄD NARODOWOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1173. Budapest, XVII., Pesti út 165. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel

Részletesebben

tagja is elôször járt a körben, kellemes perceket szerezve a tagoknak költeményei

tagja is elôször járt a körben, kellemes perceket szerezve a tagoknak költeményei Az 1930-as év elsô közgyûlésén jeles vendég szerepelt: Vikár Béla. A híres mûfordító, folklórkutató szívesen jött el városunkba, hiszen középis-koláit részben itt végezte. Elôadásában a finn magyar testvériség

Részletesebben

Fasori Örökdiák. t imor D omini pr inc ip ium s c ien t i æ A z Úrnak f élelme f e je a bölc se s ségnek 2. s z ám

Fasori Örökdiák. t imor D omini pr inc ip ium s c ien t i æ A z Úrnak f élelme f e je a bölc se s ségnek 2. s z ám Fasori Örökdiák A Budapesti E vangélikus Gimnázium Volt Növendékeinek Egyesüle te hírle vele t imor D omini pr inc ip ium s c ien t i æ A z Úrnak f élelme f e je a bölc se s ségnek 2. s z ám Húsz éve indult

Részletesebben

Bolvári-Takács Gábor. A sárospataki öregdiák mozgalom 19 21. századi kronológiája Intézménytörténet és közművelődési dimenziók

Bolvári-Takács Gábor. A sárospataki öregdiák mozgalom 19 21. századi kronológiája Intézménytörténet és közművelődési dimenziók Bolvári-Takács Gábor A sárospataki öregdiák mozgalom 19 21. századi kronológiája Intézménytörténet és közművelődési dimenziók A kutatómunkát támogatta a Sárospataki Református Kollégium Alapítvány (intézménytörténet)

Részletesebben

ÉLETRAJZOK 1. Arany Bálint (1901-1987), mérnök

ÉLETRAJZOK 1. Arany Bálint (1901-1987), mérnök ÉLETRAJZOK 1 Ambrózy Gyula (Nyíregyháza, 1884. febr. 12. Szolnok, 1954. márc. 2.), nemzetközi jogi író, a kormányzati kabinetiroda vezetője Jogi tanulmányait a budapesti egyetemen végezte. 1906-ban bírósági

Részletesebben

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 40/2009. (XII. 2.) sz. rendelete a védett síremlékekről

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 40/2009. (XII. 2.) sz. rendelete a védett síremlékekről MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT 40/2009. (XII. 2.) sz. rendelete a védett síremlékekről Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. XLIII. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

Gödöllői Múzeumi Füzetek 11.

Gödöllői Múzeumi Füzetek 11. Gödöllői Múzeumi Füzetek 11. A MAGYAR CSERKÉSZET TÖRTÉNETE 1910-TŐL NAPJAINKIG Kiállítási katalógus Szerkesztette: G. Merva Mária Gödöllő 2009 5 Állandó kiállítás a Gödöllői Városi Múzeumban 2009. október

Részletesebben

Sportvezetők újévi köszöntése

Sportvezetők újévi köszöntése Ára: 165 Ft XXVI. évfolyam 3. szám ÖNKORMÁNYZATI HETILAP Sportvezetők újévi köszöntése Miként az lassan egy évtizede gyakorlattá vált, idén sem maradt el a város vezetőinek és a helyi sportklubok irányítóinak

Részletesebben

A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXIII. évfolyam 10. szám 2013. október. Bihari Hírlap

A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXIII. évfolyam 10. szám 2013. október. Bihari Hírlap A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXIII. évfolyam 10. szám 2013. október Bihari Hírlap Berettyóújfalu Város Önkormányzatának havonta megjelenő közéleti lapja Újabb 310 millió

Részletesebben

A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXIV. évfolyam 6. szám 2014. június. Bihari Hírlap

A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXIV. évfolyam 6. szám 2014. június. Bihari Hírlap A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXIV. évfolyam 6. szám 2014. június Bihari Hírlap Berettyóújfalu Város Önkormányzatának havonta megjelenő közéleti lapja Helytörténeti vetélkedők..

Részletesebben

A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXV. évfolyam 6. szám 2015. június. Bihari Hírlap

A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXV. évfolyam 6. szám 2015. június. Bihari Hírlap A lap a Nova Villa Média Csoport tagja biharihirlap@gmail.com XXV. évfolyam 6. szám 2015. június Bihari Hírlap Berettyóújfalu Város Önkormányzatának havonta megjelenő közéleti lapja Széchenyi Programiroda

Részletesebben

Pályázati felhívás. a kuratórium elnöke. e-mail: sszelepcsenyi@t-online.hu

Pályázati felhívás. a kuratórium elnöke. e-mail: sszelepcsenyi@t-online.hu Pályázati felhívás A Rákosmenti 56-os Alapítvány és a Rákoskerti Polgári Kör NYÍLT, JELIGÉS PÁLYÁZATOT ír ki az 1956-os Forradalom és Szabadságharc nemzetőreinek emléke előtt tisztelgő köztéri alkotás

Részletesebben