Néprajzi tájak, csoportok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Néprajzi tájak, csoportok"

Átírás

1 Néprajzi tájak, csoportok Baranya megye lakossága több néprajzi csoportra oszlik. Nemzetiségi megoszlás szerint a legnagyobb csoportok a magyar, a német és a délszláv (horvátok, szerbek). A magyar lakosságot Zentai János a következő néprajzi csoportokra osztotta: ormánsági, drávaszögi, szigetvidéki, sárközi, geresdháti, keletmecsekalji, hegyháti, völgységi, baranyazugi, középbaranyai. A felosztásnál a népszokásbeli, viseletbeli stb. különbségeket vette alapul, illetve ahogy az itt lakók nevezték meg magukat, megkülönböztetésképpen más csoportoktól. Mivel e szokások, viseletek nagy része már a múlté, néhány nagyobb, máig jellegzetes vidéket veszünk sorra. Ormánság Az elnevezés mind a népcsoportot, mind a tájat jelöli. Az ormánsági térség a megye déli, délnyugati részén, a Dráva árterületén helyezkedik el. 42 település tartozik ide, NyugatOrmánság Sellye, KeletOrmánság Vajszló központtal. A néprajzi csoport megkülönböztetésének fontos jegye az asszonyok viselete: jellemző ruhadarabok voltak a biklának vagy kebélnek nevezett fehér vászonszoknya, valamint a főkötők. A viselet életkort, társadalmi helyzetet is jelzett: a fiatalasszonyok színes ruházata fokozatosan egyszerűsödött, a legidősebbek tiszta fehérben jártak. Ez a fehér viselet volt a gyász színe is. Lakossága hagyományosan református volt, azonban az egykézés nagyban lecsökkentette a létszámukat a században, így sok katolikus család is betelepült. Jellemző épületek a talpasházak, valamint a festett fakazettás mennyezetű református templomok. A leggazdagabban díszítettek Drávaiványi, Kórós, Kovácshida, Adorjás, Kémes templomai. Siklós környéke Drávaszög A drávaszögi terület egy része, a Dráva és a Duna összefolyásánál, mára az országhatáron kívül esik. Azonban a Dráva mentén az Ormánságig elhúzódik, egészen a siklósvillányi dombokig. A terület nagy része földművelésre és állattenyésztésre alkalmas síkság, a dombvidék

2 híres bortermelő térség. A néprajzi csoport meghatározó jegye volt az asszonyok főkötőviselete, ezt azonban már a 19. sz. végére elhagyták. Az épületek vályogból vagy égetett téglából készültek, jellemzőek a hosszútornácos, gangos házak. A magyar lakosság református, az ünnepi szokásokban azonban nagy szerepe van Máriagyűd kegytemplomának, amely a katolikusok búcsújáró helye. A térséghez tartozó települések pl.: Túrony, Csarnóta, Bisse, Kistótfalu, Nagytótfalu, Harkány, Máriagyűd, Kisharsány, Nagyharsány, Siklósnagyfalu; a határon túli BelsőDrávaszögből Csúza, Vörösmart, Kopács. Hegyhát Ez az elnevezés a Mecsek hegység északi oldalát és a hozzá csatlakozó dombságot takarja. Az itt lakók életét alapvetően a Mecsek határozta meg. A nemzetiségi összetétel itt is színes: őslakos magyarok, a magyar nyelvterület különböző részeiről betelepültek (felvidékiek, moldvai csángók, bukovinai székelyek), és németek. A délszláv lakosság jellemzően nem ide települt, csak nyomokat találhatunk, hogy valaha itt is éltek, pl. Egyházaskozár régebbi neve Ráckozár volt. A népi társadalom sajátos formája volt a nagycsalád, a többgenerációs együttélés. A bányák megnyitása itt is átalakította a lakosság életét. Néhány ide tartozó település: Mánfa, Komló, Abaliget, Bükkösd, Magyarhertelend, Bakóca, Mágocs, Egyházaskozár, Magyaregregy, Óbánya, Újbánya, Mecseknádasd, Hidas. A hegyháti tájegységet mutatja be az orfűi tájház kiállítása. KeletMecsekalja és Zengőalja A keletmecsekalji főbb községek Mecsekszabolcs, Vasas, Somogy (mindhárom Pécshez tartozik), Hosszúhetény, Bogád, Hird, Egerág. A lakosság földművelésből élt a szénbányászat térhódításáig. A Mecsek lejtői szőlőművelésre is alkalmasak. A zengőaljai magyarság települései Pécsvárad, Zengővárkony, Nagypall, Belvárdgyula. A zengőaljiak vallásukban és viseletükben különböztek: reformátusok, a viselet pedig a sárközivel rokon; ez is egyik bizonyítéka annak, hogy a Sárköz valaha nagy területen átnyúlt Baranyába is, és ebből maradtak mára szigetekben ezek a csoportok.

3 Mohács és környéke Mohács a Dunamenti térség központja, a rajta kívül itt található helységek: Dunaszekcső, Bár, Kölked. Mohács a legjelentősebb település, lakói magyarok, sokácok (horvátok), németek és kis számban szerbek. A magyarság viselete és református vallása alapján szintén a sárközi néprajzi csoportba tartozik. A város fontos dunai kikötő, életében pedig nagy szerepet játszott a sziget: a városi parasztság legelői voltak itt, később pedig a gyümölcs és zöldségtermesztés volt jelentős. A népszokások közül fontos megemlíteni a ma nagy turisztikai vonzerővel bíró mohácsi busójárást. Ez a helyi sokácok tavaszköszöntő ünnepe; az eredeti szokás szerint a busójárás farsangvasárnap kezdődött és húshagyókeddig tartott. A jellegzetes álarcba és öltözetbe bújt férfiak járták a házakat volt köztük buzogányos, kereplős, kürtös, hamuzsákos. Kerepelve, kiabálva járták az utcákat, a házaknál megvendégelték őket. Megveregették a házak sarkait a buzogánnyal, az istállókban az állatokat körüljárták. A szokás lényege a termésvarázslás és a gonosz elriasztása a házak körül. A mohácsi hiedelemben, amely szerint a lakosok a törököket űzték ki ilyen álarcokba öltözve, valószínűleg a gonosz helyébe került a törökök alakja. A népszokás a hatósági tiltások miatt abbamaradt, a két világháború között élesztették újjá, de már csak felvonulás formájában. Etnobotanika A Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint az etnobotanika a néprajztudománynak és a botanikának az a közös kutatási területe, amely a növényeknek az emberi kultúrában játszott szerepével, alkalmazásuk módjaival, a hozzájuk fűződő képzetekkel, szokásokkal stb. foglalkozik. A népi gyógyászat sokat kutatott terület, azon belül a növények használata viszont kevésbé, illetve nem kimondottan néprajzi szempontból. A régi füvészkönyvek, herbáriumok főleg az orvostörténeti kutatásokban kerülnek elő forrásként. A népi gyógynövényhasználat egységes kutatása azért is nehéz, mert a növényflóra és az egyes növények elnevezése is vidékenként változó.

4 A baranyai népi gyógynövényismeret híres kutatója volt Baranyai Aurél gyógyszerész. Fő kutatási területei a gyógynövények felhasználása Baranya megye és környéke népi gyógyászatában, gyógynövényminták gyűjtése a Mecsekről, gyógynövények (pl. homoktövis, római kamilla) termesztésbe vonása, a híresebb baranyai és pécsi patikák történetének feldolgozása voltak. A paraszti nép körében a különböző növényfajták hatásainak ismerete különösen fontos volt, mivel orvosi segítség leginkább csak távolabbi városokban volt elérhető. A füvesasszonyok, különféle népi gyógyítók tudása nagy tiszteletnek örvendett, de a mindennapokban is szükség volt növényismeretre. Néhány növénynek hiedelmek alapján tulajdonítottak gyógyhatást, másokat azonban máig használunk, hasznosságuk orvosilag kimutatott. A következőkben néhány, széles körben ismert gyógynövényt és azok népi hiedelem és gyógyászati gyakorlat szerinti hatásait tekintjük át. Árvacsalán: főzete orrvérzésre hasznos. Birsalmamag: emlőbántalmakra. Bodza: sokfélére hasznos. A szárított bodzavirág főzete a bodzatea: köhögésre itták. A bodzafa összevágott és vajban pirított háncsával gyerek ótvarát kenegették. Gallyainak héjával daganatot borogattak. Cickafark: főzete tüdőbetegeknek, vesefájósoknak jó. Diófalevél: főzete köhögésre használ. Dohánylevél: nyilallást borogattak vele. Ezerjófű: teája hideglelésre, köhögésre hasznos. Feketenadály: csonttörést borogattak vele. Feketeretek: vesekőre itták a levét. Fokhagyma: általános gonoszűző szer. Köhögésre tejbe főzve, nátha ellen porrá törve felszippantva, torokfájásra ecetben áztatva használták. Gyömbér: gyomorbajra. Hárs: virágának főzete köhögésre hasznos. Kakukkfű: gonoszűző, és közkedvelt tea.

5 Káposztalevél: fagyásra borították, párolgó gőze fejfájásra jó. Kamilla vagy székfű: közkedvelt népi orvosság köhögésre, meghűlésre, gyomor és bélbántalmakra. Katángkóró vagy csattogófű: főzete gyomorbajra, köhögésre hasznos. Lenmag: lisztté törve nők fájós mellére, daganatokra borították. Levendula: borecetbe mártva fájó fej borogatására. Mályva: főzete görcsre, gyomorfájásra, tejbe főzött gyökere torokbajra, daganatokra jó. Gyökeréből hűlés ellen fürdőt is készítettek. Paprika: őrölten cukorbajosok ették, vágott sebre szórták. Pemetefű: teája tüdőbetegek orvossága volt. Petrezselyem: főzete vesebántalmakra jó. Pipacs: szirmaiból izzasztó teát főztek. Torma: sok változatban készült borogatásnak, teának. Uborka: láz ellen használták azt a levet, amelyben uborkamag ázott. Útifű: sebre borították. Vadgesztenye: főzete hasmenésre jó. Vadrepce: gennyes sebekre jó. Vöröshagyma: szétnyomva és erősen megsózva vért állítottak el vele. Megsütve, jó melegen daganatra, kelevényre borították. Borba főzve gyomorbajt orvosoltak vele. Orrvérzéskor szagoltatni kell. A széles körben ismert és használt gyógynövényeknél sokkal kevésbé jellemző az állati eredetű orvosság. Legismertebb a köpölyözésre használatos pióca vagy nadály. Népi építészet, lakáskultúra A DélDunántúl (a Balatontól délre fekvő területek) népi építészete elkülönült a szomszédos tájakétól, megvoltak saját jellegzetességei mind az építészet módjában és felhasznált anyagaiban, mind a települések szerkezetében. A következőkben sorra veszünk néhány sajátosságot, amely a század építészetét és lakáskultúráját jellemezte a régióban.

6 Talpasházak, sövényfal A talpasházakat a falak vázszerkezete alapján nevezik így. Az épület alapja a talp vagy talpfa, ebbe süllyesztették a tartóoszlopokat a sarkokon, a nyílászáróknál és a főgerenda alatt, így hozva létre a ház gerendavázát. Ezt a vázat komoly ácstudás birtokában lehetett csak elkészíteni. Az oszlopok hézagait különböző anyagokkal (összefont gallyak, vékonyra hasított deszkák) töltötték ki, majd az egészet kívülbelül betapasztották sárral, végül kimeszelték. Ennek legáltalánosabb elnevezése a sövényfal, de hívták rekesztett vagy fonott falnak is a DélDunántúlon ill. a Drávaszögben. Lakóházak és gazdasági épületek A lakóházak jellegzetes része a tornác, amit a Dunántúlon pitvarnak, pitarnak neveztek. A talpasházak körülpitarosak, azaz oldalt és elöl is tornácosak. A tornác kezdetben fából készült, a falazott tornác csak később alakult ki. Ez utóbbit gangnak is nevezték. A lakóház helyiségei külön bejáratúak, a tornácra vagy az udvarra nyílnak. A többbejáratos házak a füstöskonyha kialakulásával egy időben jöttek létre; így a füstöskonyha és a füstmentes szoba elkülönültek egymástól. A szoba úgy épült, hogy a fűtése kívülről megoldható legyen, a meleget a konyhából fűthető kályha adta. A gazdasági épületek közül az egyik legfontosabb a pajta, ez volt a gabonacséplés helye, valamit volt hely a gabona tárolására is az ún. fiókokban. Kisebb, csak gabonatárolásra szolgáló építményeket is nevezhettek pajtának, ilyenek voltak pl. az oszlopokon nyugvó, deszkaborítású lábaspajták. Az állattartásra szolgáló épületek istállók, ólak hasonló technikával épültek, mint a lakóépületek. Ahol nagy jelentősége volt az állattartásnak, pl. a tejtermelésre szakosodott gazdaságokban, az is előfordult, hogy az istálló rendben tartására, korszerűsítésére nagyobb gondot fordítottak, mint a lakóházéra.

7 Istállóskertes településforma Ez a forma az osztott településformák egyike. A megosztott településeken a faluban a lakóépületek állnak, a gazdasági épületek különállóan, a falu határában helyezkedtek el. Ezeken a kültelkeken (szántók, veteményeskertek, gyümölcsösök, kaszálók) folyt a mezőgazdasági munka. A DélDunántúlon jellemző épületforma volt az istállóspajta (egybeépült istálló és tárolóépület), ezért nevezték ezeket a területeket istállóskerteknek vagy pajtáskerteknek. Mivel itt történt a cséplés, a gabona tárolása és az állattartás is, az istállóskertek teljes értékű gazdasági udvarok voltak. A megosztott településforma miatt egyértelműen külön épültek a lakóházak és gazdasági épületek. A különépítés akkor is megmaradt, ha egy telken állt a lakóépület és az istálló, pajta stb., ellentétben a más tájakon kialakult nagy, egybeépített házakkal. Ezeket az építészeti jellegzetességeket ma már nagyrészt csak múzeumokban, tájházakban láthatjuk. Ilyenek pl. a nagydobszai talpasház, vagy az orfűi tájház és kemencés udvar. Lakáskultúra a parasztház bútorai A bútorokat funkciójuk szerint sorolhatjuk csoportokba. Ezek a csoportok a következők: 1) tárolóbútorok ládák: vályúláda, ácsolt láda, asztalos láda szekrények: téka vagy faliszekrény, edénytartó szekrény, fiókos szekrény, ruhásszekrény falifogasok, tárolórudak 2) ülőbútorok székek padok, padládák zsámoly és kanapé széleskörű elterjedés csak a 19. sz. végén 3) fekvőhelyek dikó ágyszék

8 ácsolt vagy asztalos készítette ágy 4) asztal Részletesebben lássunk két helyi készítésű, jellegzetes bútorfajtát, a szökrönyt és a faragott támlájú székeket. Az ácsolt ládák között híres a baranyai és somogyi szökröny. Ez a ládatípus zömök, alacsony, fedele háztető alakú. Díszítése vésett, geometrikus formák (egyenesek vagy körök, körgyűrűkbe foglalt virágos motívumok) használatával. Növényi festékkel, vörössel vagy feketével színezettek. Néhány későbbi darab lehet olajfestékkel tarkán festett, de ez már az asztalosok által készített festett bútorokkal való hasonlóság. Funkciója eredetileg ruhatárolás volt: menyasszonyládaként a kelengyét, majd a család ruhaneműit tartották benne. Később, ahogy ruhatárolásra az asztalosbútorok terjedtek el, a szökröny átkerült a kamrába, termény vagy liszt tárolására szolgált. Az ülőbútorok közül a mindennapokban a helyben készített kisszékeket, karosszékeket használták. A lécvázas, deszkahátú székek feltehetőleg német közvetítéssel terjedtek el Magyarországon. Ülőlapjukat gyékénnyel vagy kukoricacsuhéval fonták be, később bedeszkázták. A díszesebben faragott támlájú székek egy család módosságát is mutatták, ezeket a székeket gyakran csak a leginkább megbecsült vendégek használhatták. A németek lakta Ófalu volt híres a székkészítőiről, ők látták el a környék településeit ilyen székekkel. Ma a székkészítés és esztergályozás mesterségét bemutató kiállítás látható a település német nemzetiségi tájházában. A képeken a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának gyűjteményéből való ládák és székek láthatók.

9 Népművészetek, népi mesterségek A népművészet jelentése a Magyar Néprajzi Lexikon szerint: 1. tágabb értelemben valamennyi népművészeti ágazat (népköltészet, népzene, népi tánc, díszítőművészet, népviselet) elnevezése. 2. szűkebb értelemben tárgyak művészi megformálása. A paraszti társadalmakban azonban nem vontak határt népművészeti és nem népművészeti tárgyak közt, nem különültek el tárgyak műalkotásként. Minden tárgynak van esztétikai funkciója is, ennek jelentősége azonban nem egyforma. Amelyeknél az esztétikai funkció fontosabb, mint a célszerű használhatóság, azok általában ünnepi szokásokhoz kötődő, megkímélt, gyakran díszített tárgyak. A népművészet köréből azonban nem rekeszthetjük ki a mindennap használt egyszerű eszközöket sem. A helyi népművészeteket szintén az tette változatossá, hogy Baranyában háromféle nemzetiség él, magyar, német és délszláv. A továbbiakban a népművészet néhány helyi jellegzetességét, vagy különlegességét emeljük ki. Székkészítés Ófalu A 18. század közepén idetelepült, német lakosságú Ófalu székesei nagy területet láttak el munkáikkal. Hat család foglalkozott intenzíven a székkészítéssel. A székeket a közeli erdőségekben fellelt fákból esztergálták. Az üléshez való gyékényt a lovászhetényi és palkonyai tavakból szerezték be. A kész árut vitték a szomszédos falvakba, de árusították a baranyai, tolnai és bácskai vásárokon is. Ófaluban jelenleg is működnek székkészítők. Fazekasság Fazekasok működtek Óbányán, Szászváron, Mágocson, Pécsváradon és Hosszúhetényben is. A pécsváradi kerámia fehér mázas, kék, sárga mintázattal, a hosszúhetényi sárgásfehér mázat és virágmintákat használt. Óbányán ma is híresek a barna kerámiák, sok nagynevű fazekas dinasztiája van a falunak. Ma is működő mesterek: Barta Julianna, Keszler István, Teimel István.

10 Ki kell még emelnünk Mohácsot, ahol szintén fontos szerepük volt az agyagiparosoknak: fazekasok és korsósok működtek itt. Ez két külön iparág volt, a fazekasok nem foglalkoztak a jellegzetes fekete korsók készítésével. A korsók különféle méretekben készültek, egészen kicsiktől a nagy, kétfülű aratókorsókig. Sokan folytatták itt ezt a mesterséget, a korsókat vízi úton elszállítva ellátták a Dunántúl és a DunaTisza köze vidékeit, egy időben még a Balkánt is. Ma is készülnek Mohácson fekete kerámiák, ezzel foglalkozik pl. Lakatos László népi iparművész. Szőttesek Baranyában a szőtteseknek két nagyobb csoportja különíthető el: az ormánsági és a Hosszúhetény vidéki. Az Ormánságban a kender és lenszövés sokáig fennmaradt, de mindkét vidéken hamar elterjedt a pamutfonalból szőtt vászon. Főleg a lakás felszereléséhez tartozó darabokat (abroszok, kendők, kosártakaró ruhák) szőttek cifrán. Az Ormánságban jellemzők voltak a sáfránnyal sárgított, igen szépen szőtt vásznak, melyeket alkalmi öltözetek varrására használtak. A szőttesek fehérenfehér mintázása is gyakori, ilyen az ún. darázslépes mintázat. A fehér mellett a piros hímzés jellemző, a fekete ritkább. Leggyakrabban a régies, egyszerűbb minták fordulnak elő, pl. csillagok, tövükkel egymásnak fordított tulipánok. A magyar szőttesek mellett nagy mennyiségben készültek a horvátok igen erőteljes, vörös és fekete színeket használó szőttesei. A székely telepesek is új színeket hoztak a díszítőművészetbe: párnaszőtteseik mintája bordó és fekete színű. Darázslépes szőttes Abroszrészlet, piros mintával Zengővárkonyi tojásfestés A hímes tojás a húsvétra ajándékozott, fogyasztott, esetleg a következő húsvétig megőrzött, általában díszített tojás (Magyar Néprajzi Lexikon). A húsvét egyházi ünnepével szoros kapcsolatban van, az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A

11 tojás díszítésének gyakorlata azonban valószínűleg a kereszténységnél régebbi eredetű szokás. Hazánk nagy részén ismert a húsvéti tojás hímzése; ezért is hívják hímes tojásnak. Írókát (hagyományosan pálcára erősített fémcsövecskét, tollvéget) mártogatnak forró méhviaszba, ezzel írják a mintát a tojás felületére, majd festéklében áztatják vagy főzik. A megszilárdult viaszt lekaparják, így a díszítmény kirajzolódik. A díszítés a felület rendszeres felosztásán és néhány elemi díszítőelem variálásán alapul. Ezt a hagyományt őrzik Zengővárkonyban is. Itt található a Míves Tojás Múzeum, amely nem csak magyarországi hímes tojásokat mutat be, hanem különféleképpen megmunkált darabokat a világ minden tájáról. Nagynyárádi kékfestőműhely A kékfestő olyan mesterember, aki házi, ill. gyári vásznakat mintázott és indigócsávában kékre festett (Magyar Néprajzi Lexikon). A vásznakat először jól kifőzték, majd szárították, ezután kézi mintával szigetelő festékanyagot nyomtak a kelmére, végül indigó csávában festették kékre. A szigetelő massza leoldása után a kék háttérben előtűntek a fehér alapszín mintái. A középkorban a kékfestők a színezést főleg növényi festékekkel végezték, a századtól terjedt el az indigó, Magyarországon valószínűleg NyugatEurópából érkező mesterek által. A mesterség széleskörű terjedése a 18. sz. közepétől jellemző; a 19. sz. elejétől már szinte az ország minden települését ellátták mintás és egyéb színes anyagokkal. A 19. sz. közepén már gyár jellegű kékfestőüzemek is működtek Óbudán. A nagynyárádi műhelyben a még mindig dolgozó Sárdi János, a Népművészet Mestere kezdte a munkát 1947ben, ma unokája, Auth Andor, a Népművészet Ifjú Mestere viszi tovább a mesterséget. A látogatók az eszközöket és az épp zajló munkát megtekintve a teljes munkafolyamatot megismerhetik. Az első helyiségben látható a pamutanyagot főző üst, a hengeres, folyékony keményítőt felvivő gép, a szárító és simító berendezés. Külön terem a mintázásé a Sárdi János által összegyűjtött közel félezer nyomódúc közül a legtöbb 100 év körüli, de vannak évesek, és olyanok is, melyeket ő maga készített. A másik három műhelyrészben a méterárukhoz szükséges, több mint száz éves mintázó és mángorlógép, a festőkád, a szárító és

12 mosóberendezések láthatók. A kézműves termékekből a kis üzletben vásárolni is lehet. A nagynyárádiak minden év júliusában Kékfestő Fesztivált is rendeznek. Népművészetek ma A népművészetek jelenbeli továbbélésére, felújítására a fentiekben is láthattunk példákat. A népművészeti tárgyak többsége ma már nem mindennapos használati tárgy, inkább különlegesség, egyediségük miatt keresettek. Több kézműves egyesület is működik a térségben, ilyenek a Zengővárkonyban alakult Kézművesek Baranyai Egyesülete, az Orfűi Kézműves Egyesület vagy a magyarlukafai Kaptár Egyesület. Mind fontosnak tartják a hagyományőrző alkotók egybegyűjtését, a népművészeti technikák bemutatását és továbbadását alkotótáborok, gyerekprogramok, fesztiválok szervezésével.

13 Ellenőrző kérdések 1. Soroljon fel 34 baranyai néprajzi tájegységet, és néhány hozzájuk tartozó települést! 2. Miért volt fontos a parasztság körében a gyógynövényekkel kapcsolatos tudás? 3. Nevezzen meg 34 ismertebb gyógynövényt és hagyományos felhasználását! 4. Milyen hagyományos települési forma és háztípus volt jellemző a DélDunántúlon? 5. Nevezzen meg egy jellegzetes, baranyai készítésű bútorfajtát! 6. Mi a népművészet szűkebb és tágabb értelemben vett jelentése? 7. Soroljon fel 23 ma is jellegzetes, helyi népművészeti ágat, terméket! Források, ajánlott olvasmányok Bálint Sándor: Egészség betegség. Ifj. Kodolányi János: Baranyai szőttesek. Pécs, Kolta János: Baranya. A Baranya Megyei Idegenforgalmi Hivatal kiadása, Pécs, Magyar Néprajz Magyar Néprajzi Lexikon

14 Dr. Vargha Károly, Dr. Rónai Béla és Muszty László: Rejtett kincsek nyomában. Baranyai népmondagyűjtemény. Pécs, Zentai János: Baranya megye magyar néprajzi csoportjai. Ethnographia LXXXIX (1978) Baranya megyei tájházakról röviden: Kézműves egyesületek:

FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYOK MIKROFILMJEINEK DOBOZJEGYZÉKE

FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYOK MIKROFILMJEINEK DOBOZJEGYZÉKE MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR BARANYA MEGYEI LEVÉLTÁRA XV.35. FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYOK MIKROFILMJEINEK DOBOZJEGYZÉKE Raktári hely: tár - 1 - Tartalomjegyzék 1. Római katolikus egyház Pécsi egyházmegye

Részletesebben

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja

Információtartalom vázlata. Az egyiptomi művészet korszakai és általános jellemzői; feladata, célja 1. Ön a szakterületén belül felkérést kap egy mű elkészítésére az ókori egyiptomi művészet Mutassa be az egyiptomi művészet korszakait, az építészet, szobrászat és festészet stílusjegyeit, jellegzetességeit!

Részletesebben

Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok)

Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok) Vidák Tünde: Marcali és környéke kézműves hagyományai (textil és fazekas hagyományok) Marcali Somogy megye északnyugati részén, a Balatontól 13 km-re, a Kis-Balaton és a Nagyberek által határolt részen

Részletesebben

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk:

ALSÓNYÉK. 1. A település területére vonatkozó információk: ALSÓNYÉK 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 3204 ha 6302 m2 Ebből szántó 2486 ha 2422 m2 gazdasági erdő 131 ha 8569 m2 védett terület - ipari hasznosítású - terület egyéb 586

Részletesebben

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b

Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán. Bereczky Réka 6. b Ünnepi- és hétköznapi viseletek Ócsán 6. b Meglátogattuk Barkóczi Sándorné Juliska nénit, aki a város legidősebb lakója. Ő még jól emlékszik a régi szokásokra és viseletekre, emlékeit szívesen megosztotta

Részletesebben

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin

Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin Kazettás mennyezetek Ismeretterjesztő kifestő gyermekeknek és szüleiknek Bérczi Szaniszló, Bérczi Zsófia, Bérczi Katalin A reformáció sok mindenben az ősi egyszerűséget hozta vissza a kereszténységbe.

Részletesebben

Előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Kulturális Bizottságának 2011. november 29-i ülésére

Előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Kulturális Bizottságának 2011. november 29-i ülésére Önkormányzat Közgyűlése Kulturális Bizottságának Elnöke Szám: 786-4/2011. Előterjesztés a Önkormányzat Közgyűlése Kulturális Bizottságának 2011. november 29-i ülésére Tárgy: Javaslat a szellemi kulturális

Részletesebben

HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ ÉPÜL KOZÁRDON

HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ ÉPÜL KOZÁRDON HAGYOMÁNYŐRZŐ PALÓC GALÉRIA ÉS KÉZMŰVESHÁZ ÉPÜL KOZÁRDON A határmenti együttműködés jegyében 2008. decemberében pályázatot nyújtott be Kozárd Község Önkormányzata a Palóc Út Egyesület tagjaként és a fejlesztési

Részletesebben

Zalai kézműves értékek zalai viseletek

Zalai kézműves értékek zalai viseletek Zalakomári népviselet Zalai kézműves értékek zalai viseletek A zalakomári népviselet darabjait a Keszthelyi Balatoni Múzeum gyűjteményében, és a Nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzi gyűjteményében

Részletesebben

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület

SZÁLKA. Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású - terület SZÁLKA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 1707,6 ha Ebből szántó 198,3 ha gazdasági erdő 1082 ha (összes erdő) védett terület 933 ha (NATURA 2000 az erdőből) ipari hasznosítású

Részletesebben

4. számú melléklet. Véleményező szerv

4. számú melléklet. Véleményező szerv 4. számú melléklet Ssz. Véleményező szerv Vélemény Vélemény érkezett-e beérkezésének 2014.02.04- dátuma ig (I/N) 1 Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség I 2014.02.06

Részletesebben

Baranya

Baranya Járás Település Nyertes pályázó Közintézményi IH Üzleti IH Lakossági IH Engedélyezési terv beadásának tervezett határideje Kivitelezés megkezdés tervezett határideje Kivitelezés befejezés tervezett határideje

Részletesebben

TÁJHÁZI TEKERGŐ. TÁJHÁZ Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. 7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15.

TÁJHÁZI TEKERGŐ. TÁJHÁZ Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. 7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15. TÁJHÁZI TEKERGŐ TÁJHÁZ Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény 7936 Szentlászló, Zrínyi u. 15. Foglalkoztató füzet a szentlászlói Tájház - Helytörténeti és Néprajzi Gyűjteményének megismeréséhez Szeretettel

Részletesebben

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Sebességmérők Összesített Vezénylési Terve 2015. év június hónap. RFK Közlekedésrendészeti Osztály

Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Sebességmérők Összesített Vezénylési Terve 2015. év június hónap. RFK Közlekedésrendészeti Osztály Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Sebességmérők Összesített Vezénylési Terve 2015. év június hónap RFK Közlekedésrendészeti Osztály Nap Június 01. hétfő Június 02. kedd Június 03. szerda Június 04. csütörtök

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló

Életvitel és gyakorlati ismeretek verseny 2010/2011 kerületi forduló 2010-2011-es tanév életvitel és gyakorlati ismeretek tanulmányi verseny kerületi fordulója KOROK DIVATJAI Sorszámod: Témakör neve: 1. Teszt 104 pont Elérhető maximális pontszám: Elért pontszám: 2. Gyakorlati

Részletesebben

1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is!

1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is! 1. Fejtsétek meg a rejtvényt és találjátok ki, melyik településre gondoltunk, segít a címer is! Balatonendréd X R E T A D D N A B É N O L X 2. Válaszoljatok a következő kérdésekre! Milyen csipkefajtákat

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! Falunéző séta 2013.07.15.

Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! Falunéző séta 2013.07.15. Fedezd fel és ismerd meg Óbánya titkait! 2013.07.15. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk:

ZOMBA. 1. A település területére vonatkozó információk: ZOMBA 1. A település területére vonatkozó információk: Teljes terület 5729 Ebből szántó 4393 gazdasági erdő 356 védett terület 0 ipari hasznosítású 0 terület egyéb 980 Polgármesteri Hivatal: 7173 Zomba

Részletesebben

Baranyai magyar gyermekjátékok

Baranyai magyar gyermekjátékok Baranyai magyar gyermekjátékok készítette: Bánfi Rita PTE-BTK angol-néprajz konzulens: Dr. Andrásfalvy Bertalan professor emeritus PTE-BTK Néprajz Kulturális Antropológia Tanszék A témaválasztásról a néphagyomány

Részletesebben

Híres hungarikumok, mint a villányi kékoportó, a

Híres hungarikumok, mint a villányi kékoportó, a FATOSZ 2011 Vidéki vendégváró Dél-Dunántúl Barangolja be velünk a Dél-Dunántúlt, a magyar Sokszínű kultúra, mediterrán régiót. A dimbes-dombos tájat három gazdag történelem, folyó, a Duna, a Dráva és a

Részletesebben

Az Egy Hajóban Közhasznú Alapítvány (jogi segítő) kihelyezett ügyfélfogadások helyszíne, időpontja Kistérség Településnév Hova tartozik?

Az Egy Hajóban Közhasznú Alapítvány (jogi segítő) kihelyezett ügyfélfogadások helyszíne, időpontja Kistérség Településnév Hova tartozik? Komlói Magyarhertelend Magyarhertelend Péntek 13.30-14.30 Páros Polgármesteri Hiv. (Nagyterem) Bodolyabér Magyarhertelend Péntek 13.30-14.30 Páros Kossuth u. 46. Komló Komló Péntek 9.00-12.30 Páros Komló

Részletesebben

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium

Testvérmúzsák. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ. (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium Testvérmúzsák vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) ÍRÁSBELI ELŐDÖNTŐ Megoldások (2011. 02. 28.) Janus Pannonius Gimnázium 1. Ma hét alapművészetet tartunk számon. Az első hat

Részletesebben

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye

Déri Múzeum Debrecen. Kolozs megye V.2008.3.1. 1. Ruhásszekrény sifon 2. Fenyőfából készített, gazdagon díszített asztalos munka. A bútor egész felületét beborítják a sárga és a szürkésfehér alapozásra festett növényi indákkal összekötött

Részletesebben

Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz

Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz Baranya megye kistérségi fejlesztési projektjeinek kapcsolódási lehetőségei a Pécsi fejlődési Pólushoz Dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke A Baranya Megyei Önkormányzat a pólus stratégia

Részletesebben

ÖSKÜ TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR

ÖSKÜ TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR ÖSKÜ TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR I. II. III. Kerektemplom Kerektemplom Római gát Római gát Szentháromság szobor Szentháromság szobor IV. V. VI. Szent Anna szobor Szent Anna szobor Római katolikus templom Római

Részletesebben

Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1983. 638132

Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1983. 638132 A tájház homlokzata Kartográfiai Vállalat, Budapest, 1983. 638132 TÓTKOMLÓS Szlovák tájház A Dél-Alföld sajátosan tarka színfoltot képvisel Magyarország népművészetének térképén. Az alföldi magyar lakosságú

Részletesebben

Pannon Kultúra Alapítvány. Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén.

Pannon Kultúra Alapítvány. Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén. Pannon Kultúra Alapítvány KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE 2012 Elfogadta a Kuratórium 2013. március 10-i ülésén. A Pannon Kultúra Alapítvány 2012. évi tevékenysége: Általános célok, tevékenységi formák: A Pannon

Részletesebben

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Költségvetési és Gazdasági Bizottsága Elnöke

Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Költségvetési és Gazdasági Bizottsága Elnöke Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Költségvetési és Gazdasági Bizottsága Elnöke Sz.:677-3/2006. Mell.: 2db Előterjesztés a Költségvetési és Gazdasági Bizottság 2006. május 19-i ülésére Tárgy: A kéményseprő-ipari

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései az alábbi témaköröket foglalják magukba: A turizmus rendszere, működése, szereplői, fajtái A magyar és a nemzetközi gasztronómia

Részletesebben

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST

MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM, BUDAPEST Leltári szám: 2014.28.1 1 db Gyarapodási napló száma: 47/2014 Megnevezés: tepsi Díszítmény: leveles-virágos Alkotó neve/készítő: korongozó: Czibor Imre, festő: Kajtár Annamária Tervező neve: korongozó:

Részletesebben

Tóth Tibor 7622. Pécs, Vargha D. u. 1. 30/560-3981; 72/227-827 toth.tibor.endre@gmail.com. Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége

Tóth Tibor 7622. Pécs, Vargha D. u. 1. 30/560-3981; 72/227-827 toth.tibor.endre@gmail.com. Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége Megyei szövetség tagegyesületének neve Elnök neve, elérhetősége Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége Tóth Tibor 7622. Pécs, Vargha D. u. 1. 30/560-3981; 72/227-827 toth.tibor.endre@gmail.com

Részletesebben

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet 20 1 PEMARIN MP.Kft. AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet KATALÓGUSAINK Ajtó-ablak betét 2.rész Tiffany virág minták Tiffany állat minták Tiffany táj képek Széljegyzet

Részletesebben

2014. január. PROGRAMAJÁNLÓ Február hónapra. Gyertyaszentel napok Id pont: 2014.02.01-2014.02.02 (10:30-17:00) Helyszín: Katica Tanya, Patca

2014. január. PROGRAMAJÁNLÓ Február hónapra. Gyertyaszentel napok Id pont: 2014.02.01-2014.02.02 (10:30-17:00) Helyszín: Katica Tanya, Patca 2014. január PROGRAMAJÁNLÓ Február hónapra Gyertyaszentel napok Id pont: 2014.02.01-2014.02.02 (10:30-17:00) Programok: gyertyasodrás méhviasz lapokból; díszített, öntött, illatos, jeges gyertya és mécses

Részletesebben

LEADER nyertes pályázatok, 2012 Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

LEADER nyertes pályázatok, 2012 Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület LEADER nyertes pályázatok, 2012 Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület Ssz. Nyertes pályázó neve, megnevezése Jogcím típusa Célterület megnevezése 1. Keleti-Mecsek Egyesület Közösségi célú fejlesztés A vidéki

Részletesebben

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10.

2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. 2014. A XXV. Kalocsai Paprikafesztivál megszervezése szakmai beszámoló 2014.12.10. Szakmai beszámoló I. A rendezvény bemutatása A Kalocsai Paprikafesztivál és a Paprikás Ételek Főzőversenye a térség legnagyobb

Részletesebben

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide.

Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele megjelenítéssel, kattintson ide. Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A márciusi értekezlet témái: Kitüntetési javaslatok (Király Zsiga, Aranykoszorú,

Részletesebben

Magyar Népi építészet. A lakóház fejlődése

Magyar Népi építészet. A lakóház fejlődése Magyar Népi építészet A lakóház fejlődése VI-XI. sz. Szállítható és szilárd építmények együttes előfordulása Szaltovói kultúra Veremház, nyílt tüzelő középen, vagy a sarokban Föld feletti tapasztott nád

Részletesebben

Húsvét Magyarországon

Húsvét Magyarországon Húsvét Magyarországon 1. Történelem A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után a harmadik

Részletesebben

A BÁCSKAI ASZTALOSOK

A BÁCSKAI ASZTALOSOK Beszédes Valéria A BÁCSKAI ASZTALOSOK Apám emlékére írásomban rövid áttekintést adok a bácskai falusi asztalosok működéséről a XVIII. század közepétől a nagyüzemi asztalosipar megjelenéséig. Kizárólag

Részletesebben

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek

MAGYAREGREGY TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE. 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 3. számú melléklet: Védelemre javasolt művi értékek és a Műemlékek 1 SOR 1. 0196 Külterületen M M 339 50041/1958 Mecsek északkeleti részén, a hegyvonulat kiugró nyúlványán áll. Római és középkori előzmény

Részletesebben

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom

Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó. Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom Tkt/ Szülőföld 5.osztály Tanár: Kiss Ildikó Óraszám Témakör/Téma Tartalom Tevékenységek/Irodalom 1 2 Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Mi történt on akkor, amikor megszülettem? Egyéni kutatás:

Részletesebben

A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN. Hungarikumszeminárium. (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3.

A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN. Hungarikumszeminárium. (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3. 2011 ((V.. ÉVFOLLYAM)) 8.. SZÁM www..ttmamk..hu A TARTALOMBÓL: AZ ALKOTÓ NÉPMŰVÉSZET JEGYÉBEN Hungarikumszeminárium (1. oldal) Tolna megye a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban (2-3. oldal) Berekai Éva

Részletesebben

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány

Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány Zene: Kálmán Imre Marica grófnı - Nyitány A tájegység földrajzi jellemzői Északon: a Zala-folyó és a Balaton Nyugaton: az Alpokalja Keleten: a Sió és a Duna Délen : az országhatár határolja Területe: 11

Részletesebben

Elnökségi értekezlet. Hírek

Elnökségi értekezlet. Hírek Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Ha problémája van a megjelenítéssel, kattintson ide. Elnökségi értekezlet A májusi értekezlet témái: A NESZ és Tagszervezetek belföldi- és külföldi kapcsolatrendszerének

Részletesebben

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L

S O M O G Y M E G Y E I M Ú Z E U M O K I G A Z G A T Ó S Á G A H Í R L E V É L Kedves Látogatónk! S O M O G Y M E G Y E I Hírlevelünkben legújabb kiállításainkat és aktuális programjainkat ajánljuk figyelmébe! Programok: Népi kalendárium 2011.április 16. Februárban útjára indítottunk

Részletesebben

MALOM. Mester-Csiki Borbála Bevezetés az építészetbe 2014

MALOM. Mester-Csiki Borbála Bevezetés az építészetbe 2014 MALOM A malom kifejezés egy olyan dolgot takar, mely darabos, nagyobb részecskékből álló anyagot aprít, őröl finomabbá, az anyag további felhasználását elősegítő formába hozza, más szóval feldolgozza.

Részletesebben

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai

2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 2014. évi NKA pályázat leírókartonjai 1. Leltári szám 2014. 17. 1. 2. Megnevezés csavarítókendő - női fejviselet 4. Leírás, használat/tartalom Színes gyapjúfonalból (fehér, zöld, világoskék, barna, piros,

Részletesebben

X. HBB ülés 2013. augusztus 29. (csütörtök):

X. HBB ülés 2013. augusztus 29. (csütörtök): X. HBB ülés 2013. augusztus 29. (csütörtök): 1., Ügyfél: Balatonendréd Község Önkormányzata Fejlesztés rövid leírása: A projekt keretein belül beszerzésre kerülnek a tésztagyártáshoz kapcsolódó berendezések

Részletesebben

Kárpát-medencei szőttesek

Kárpát-medencei szőttesek Kárpát-medencei szőttesek A világ számos tájáról megismerkedhettük az előzőekben a szőnyegszövés különböző módjaival. A következőekben a Kárpát-medencében ismeretes díszítéseket, szőnyegkészítéseket mutatom

Részletesebben

Tájékoztató az "Egész életen át tartó tanulás program" - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Elolvasom

Tájékoztató az Egész életen át tartó tanulás program - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Elolvasom Népművészeti Egyesületek Szövetségének hírlevele Leonardo partnerségi program Tájékoztató az "Egész életen át tartó tanulás program" - Leonardo partnerségek projektről, melyben a NESZ is részt vesz Vásárok,

Részletesebben

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/

Festőnövények TAVASZ. Csalán /Urtica dioica/ Farkaskutyatej /Euphorbia cyparissias/ Cserszömörce /Cotinus coggyria/ Festőnövények TAVASZ Csalán /Urtica dioica/ Jól ismeri mindenki, a találkozást nem felejtjük el vele. Friss csalánlevéllel halványzöldre festhetjük a gyapjút. Sárgát ad, ha a friss leveleket megfőzzük,

Részletesebben

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló SZAKMAI BESZÁMOLÓ PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 3508/01095 TÉMA: Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA: 2013. 04.01. 2014. 11.30. MEGVALÓSÍTÁS HELYSZÍNE: MNM Palóc Múzeuma,

Részletesebben

Zalaszentgrót értéktára

Zalaszentgrót értéktára Zalaszentgrót értéktára Kedves Helyben Élő! Készül Zalaszentgrót értéktára, amelyben valamennyi helyi értékkel bíró (szellemi, emberi, tárgyi és természeti) kincsünket szeretnénk összegyűjteni, rendszerezni

Részletesebben

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület

Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület Kulcsi Kemencés Kézműves Egyesület a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA

CSUPOR KERT. Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA PAJTASZÍNHÁZ GALÉRIA CSUPOR KERT Kulturális- és alkotóközpont az Őrségben KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET V I S 1 Z Á K KASZÁS A I KULTURÁLIS HAGYATÉKÖRZO EGYESÜLET TÖRTÉNETÜNK Két évvel később egy újabb vállalkozásba

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve

TERMÉK ADATLAP. Szív nagy. Termék neve Szív nagy fonal X szalag egyéb: gipsz, festék, lakk, Alkalmazott technikák varrás X ragasztás X festés gyöngyözés 125 g gipsz, 3ml lakk, 10 cm organza szalag, 5 ml festék Szükséges eszközök gipsz kiöntő

Részletesebben

ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ

ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ Alföld Kalocsai Sárköz 93 ALFÖLD KALOCSAI SÁRKÖZ A honfoglalás óta magyar lakta területet, a törökök már 1526-ban elfoglalták. Az elmenekült lakossága csak 1686 után tért vissza. Délrõl bunyevácok is betelepültek,

Részletesebben

TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS 2. számú módosítása

TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS 2. számú módosítása TÁRSULÁSI MEGÁLLAPODÁS 2. számú módosítása A Cikói Hulladékgazdálkodási Társulást alkotó települések önkormányzatai a 2013. június 30-án kelt társulási megállapodást Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Györköny szálláshelyek

Györköny szálláshelyek Györköny szálláshelyek Gellérthegyi Lak Györköny-Pincefalu központjában helyezkedik el egy új építésű présház, mely külsőségeiben hagyományos présház jellegű, viszont belső kialakítása lehetővé teszi vendégek

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉZMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK: A kézműves műhelymunka tanításának célja: A kézműves tevékenységek megismertetésével

Részletesebben

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete

Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Földi Kincsek Vására Oktatóközpont Programfüzete Előadás- képzés-szaktanácsadás a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont (2632, Letkés

Részletesebben

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. A kulturális turizmus szerepe az Észak-magyarországi régióban Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Dr. Tóthné Igó Zsuzsanna Tanár Bevezető gondolatok A kultúra

Részletesebben

Népi Kézművesség Stratégia: szerveződések helyzete, problémák, megoldási lehetőségek. Mezőtúr. 2013. november 6.

Népi Kézművesség Stratégia: szerveződések helyzete, problémák, megoldási lehetőségek. Mezőtúr. 2013. november 6. Népi Kézművesség Stratégia: alkotók, intézményi, civil szerveződések helyzete, problémák, megoldási lehetőségek Mezőtúr. 2013. november 6. Népi kézműves alkotók Adatbank 4122 alkotóra terjed ki akik az

Részletesebben

Kedves Fesztivállátogató!

Kedves Fesztivállátogató! Kedves Fesztivállátogató! Szeretettel köszöntjük Önöket a tavaszi fesztiválok megrendezése alkalmából és örömmel invitáljuk programjainkra a siófoki Hajókikötőbe. Reményeink szerint olyan színvonalas programot

Részletesebben

Megvalósítók létszáma, képesítésük. A magyar-, és ezen belül Somogy megye népművészetének megismerése 2.A.1. Elméleti szakasz

Megvalósítók létszáma, képesítésük. A magyar-, és ezen belül Somogy megye népművészetének megismerése 2.A.1. Elméleti szakasz 1 célja, Elméleti Szeptember Magyar népművészet, Somogy megye népművészetének jellemzése (népi tárgykultúra és hagyományok megismerése) Előadó muzeológus Oktatói előadás 1-2. alom Magyarország és Somogy

Részletesebben

5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. Békéscsaba, Bajza u. 33.

5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. Békéscsaba, Bajza u. 33. Mmeghívó A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZATOK MEGHIRDETÕI: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület, Békéscsaba Hagyományok Háza, Budapest Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége, Budapest Fõvédnök: Schmittné Makray Katalin,

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 1 tematikája

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 1 tematikája Múzeumi nap 1 tematikája Múzeumi nap helye és ideje: Sárospatak, 2012. november 16. Címe: Résztvevők: Szakirodalom: Segédanyag: Oktatási, nevelési célok: Ép testben ép lélek A túrkevei Kaszap Nagy István

Részletesebben

Kiegészítő előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2011. december 8-i ülésére

Kiegészítő előterjesztés a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2011. december 8-i ülésére A Barana Megei Önkormánzat Közgűlésének Elnöke Szám: 184-21/2011. Kiegészítő előterjesztés a Barana Megei Önkormánzat Közgűlése 2011. december 8-i ülésére Tárg: Beszámoló a lejárt határidejű közgűlési

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Programunk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Programunk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben: SZAKMAI BESZÁMOLÓ A SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELYBEN VALAMINT A NAIV MŰVÉSZEK GYŰJTEMÉNYÉBEN ÉS KÖZÖS UDVARÁBAN A MÚZEUMI ÉJSZAKÁJÁN MEGRENDEZETT KIS EMBEREK BARÁTOCSKÁIM CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSHOZ

Részletesebben

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9.

XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. XI. ORSZÁGOS TEXTILES KONFERENCIA BÉKÉSCSABA 2008. MÁRCIUS 7-9. A KONFERENCIA ÉS A PÁLYÁZATOK MEGHIRDETÔI: Békés Megyei Népmûvészeti Egyesület Hagyományok Háza Népmûvészeti Egyesületek Szövetsége A konferencia

Részletesebben

1. kép: sima csíkkal díszített német szakajtókendő piros díszítménnyel, MR hímzett monogrammal díszített. Debreczeni János tulajdona.

1. kép: sima csíkkal díszített német szakajtókendő piros díszítménnyel, MR hímzett monogrammal díszített. Debreczeni János tulajdona. 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A szövött anyagok rendeltetésének és a tervezett díszítménynek megfelelően általában két vagy négy nyüsttel szőttek

Részletesebben

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelete A Baranya egyei Önkormányzat Közgyűlésének 17/2011. (XII. 12.) önkormányzati rendelete a Baranya egyei Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló 6/2011.(II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

A Kikládok gyöngye A Rocky Retreat luxusvilla

A Kikládok gyöngye A Rocky Retreat luxusvilla A Kikládok gyöngye A Rocky Retreat luxusvilla Szöveg: Trencséni Dávid / Építész: Ilias Bratopoulos / Fotó: Costas Vergas Két luxusapartman épült Mykonos, azaz Mükéné szigetén hasonló koncepció alapján

Részletesebben

Hollandia szélmalmai

Hollandia szélmalmai Hollandia szélmalmai Több egymást követő újítás eredményeképpen a szélmalmokat alkalmassá tették másféle ipari alkalmazásra is olyan vidékeken, ahol gyakran fújt szél. Ilyen volt a gabona őrlő malom, fűrészmalom

Részletesebben

Javaslat a. Langó Hagyományőrző Ház. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a. Langó Hagyományőrző Ház. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Langó Hagyományőrző Ház települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó személy neve: Langó Imre 2. A javaslatot benyújtó személy adatai:

Részletesebben

Herendi templom litofán ablaka

Herendi templom litofán ablaka Herendi Római Katolikus templom Herend, Kossuth Lajos u. 38 TARTALOM: Borító Tartalomjegyzék Bevezető Lokalizáció Az ablak templomba kerülésének története (Hudi József Herend története) Csapváry Károly

Részletesebben

Ótelek 2005. április 24-én

Ótelek 2005. április 24-én ÓTELEK Ótelek a temesi Bánságban található. Az 1700-as évek végén szegedi dohánykertészek alapították. 1856-ban önálló községgé vált. Jelenleg Újvár községhez tartozik, további hat faluval együtt. Ótelek

Részletesebben

A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában

A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában A Magyar Kézműves Remek cím szerepe a helyi termékek piacra juttatásában Magyar Vidékakadémia második sorozata Konferencia a helyi termékekről Mórahalom, 2011. február 24. A Magyar Kézműves Remek cím szerepe

Részletesebben

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum

Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ. 33/500-250 irisz@dunamuzeum.h u Duna Múzeum Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum MÚZEUM ADATAI Múzeum neve Megye Település Pontos cím Honlapcím Név Múzeumpedagógiai szolgáltatások Általános információ Megrendelés Telefon E-mail Név Telefon E-mail Fehér Györgyi 33/500-250 irisz@dunamuzeum.hu

Részletesebben

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015

TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 TOVÁBBHALADÁS FELTÉTELEI minimum követelmény 11. osztály - 2015 1.1. Európa általános természetföldrajzi képe Ismertesse a nagytájak felszínformáit, földtörténeti múltjukat Támassza alá példákkal a geológiai

Részletesebben

Hónap Időpont Program Település TAVASZ-NYÁR

Hónap Időpont Program Település TAVASZ-NYÁR i Kistérség Hónap Időpont Program Település TAVASZ-NYÁR április május 11.-12. MindenMás Alternatív Kulturális Fesztivál 17. Húsvéti készülődés 19. Húsvéti tojáskereső 20. Locsolóbál 2 Pokla nyílt futó-

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mátray Magdolna. Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma III. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Mátray Magdolna. Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma III. A követelménymodul megnevezése: Mátray Magdolna Kézműves mesterségek portékái, műhelyei régen és ma III. A követelménymodul megnevezése: Népi kézműves vállalkozás működtetése A követelménymodul száma: 1004-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

A Duna Borrégió hungarikumai

A Duna Borrégió hungarikumai A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben című konferencia A Duna Borrégió hungarikumai Készítette: Féja Fruzsina GTK-GVAM II.évfolyam 2014 Főbb pontok: Hungarikum

Részletesebben

www.limba.com - Harkány Szálloda 14968

www.limba.com - Harkány Szálloda 14968 www.limba.com - Harkány Szálloda 14968 Szálloda: Szálloda az üdülőterületen. A szállodában / területen található étterem, kávéház, internet-csatlakozás, terasz. Parkoló - őrzött, fizető. Harkány - központ

Részletesebben

TEHETSÉGGONDOZÁS. Baranya megye. Európai Szociális Alap

TEHETSÉGGONDOZÁS. Baranya megye. Európai Szociális Alap ktatáskutató és Fejlesztő Intézet ÁP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz EHESÉGGNDZÁS Baranya megye Európai Szociális Alap Pedagógiai Szakszolgálat Baranya

Részletesebben

A Dunamellék Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dunamellék Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dunamellék Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Az egyes célterületekhez tartozó kritériumok meghatározásához alapul vett LEADER alapelvek: 1. Terület alapú

Részletesebben

NYÍLT TÚRÁK. Szép időt és jó túrázást kívánunk!

NYÍLT TÚRÁK. Szép időt és jó túrázást kívánunk! NYÍLT TÚRÁK 2011 Január 2. vasárnap. MECSEK Pécs, Hősök tere Árpádtető Hársas-forrás Vasasi-árok Vasas Táv: 12 km. Túravezető: Kaszás Károlyné, Tel.: 06-30-411-2881 Január 8. szombat. MECSEK Baranyai Aurél

Részletesebben

Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt

Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt Hol az a táj szab az életnek teret, Mit az Isten csak jókedvében teremt Válogatás az első tizenhárom MÉTA-túrafüzetből 2003 2009 A kötetet szerkesztette: Molnár Csaba Molnár Zsolt Varga Anna MTA Ökológiai

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK Könnyűipari alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Milyen

Részletesebben

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész

Magyar karácsonyi népszokások 3.rész 2014 december 26. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó

Részletesebben

Körös vizinek napkeleti partján Barangolás a régi Kunszentmártonban

Körös vizinek napkeleti partján Barangolás a régi Kunszentmártonban Körös vizinek napkeleti partján Barangolás a régi Kunszentmártonban A KUNSZENTMÁRTONI HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMCSOMAGJA 2010. augusztus 20. 2011. augusztus 31. 1 Múzeumok és iskolák

Részletesebben

Baranya Megyei Területfejlesztési Koncepció a Kultúra szolgálatában 2014. 06. 17.

Baranya Megyei Területfejlesztési Koncepció a Kultúra szolgálatában 2014. 06. 17. Baranya Megyei Területfejlesztési Koncepció a Kultúra szolgálatában 2014. 06. 17. Megyei Önkormányzat feladata Területfejlesztésről és területrendezésről szóló tv. 2012. évi módosítása a területfejlesztési

Részletesebben

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK?

MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Nagy Abonyi Ágnes MILYEN LAKODALMI TORTÁKAT ÉS SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍTETTEK A ZENTAI CUKRÁSZOK? Vidékünkön a XX. század közepe tájára tehető a lakodalmi torták fénykora. Zentán ekkor már több cukrászda is

Részletesebben

Javaslat a [Cserépfalu népi építészete, parasztházak című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Cserépfalu népi építészete, parasztházak című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Cserépfalu népi építészete, parasztházak című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Fila József (név).....(aláírás) Cserépfalu,2015

Részletesebben

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK:

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: Kőintarzia, természetes kövek, vagy extra méretű greslapok, illesztési hézag (fuga) nélküli szabásával. AZ ELKÉPZELÉSTŐL - A MEGVALÓSÍTÁSIG: 1. A megrendelő által kiválasztott

Részletesebben

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap

Történelmi verseny 2. forduló. A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap Történelmi verseny 2. forduló A) Partium történetéhez kapcsolódó feladatlap 1. Határozd meg Partium fogalmát, és sorold fel a Partiumot alkotó vármegyéket! (3 pont) 2. Az alábbi képeken Partium híres szülöttei

Részletesebben

Az év múzeuma 2010 pályázat

Az év múzeuma 2010 pályázat "Ahhoz, hogy el tudjuk helyezni magunkat a világmindenség óriási körforgásában - ebben az időtlen, végtelen folyamatban - ismernünk kell múltunkat, személyes gyökereinket, valamint történelmünket is. Ismernünk

Részletesebben