Feladat katalógus. I. Zöld

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Feladat katalógus. I. Zöld"

Átírás

1 Feladat katalógus I. Zöld 1. a.) folyóvízen való áthaladás b.) folyóvízben való áthaladás 2. páros vágta 3. szóló vágta 4. árokmászás 5. pisi2 szünet 6. emelkedőre mászatás 7. lejtőn való leereszkedés 8. széldöntvény 9. süppedős, vizenyős talajon való áthaladás 10. közlekedésbiztonság / higgadtság 11. híd 12. a.) síkon való egyenes vonalú hátralépés b.) hátralépés ágakkal, gyökerekkel 13. megállás lejtőn 14. földön fekvő rönk fölötti oldallépés 15. találkozás más háziállatokkal 16. hátralépés szűk hídon 17. engedelmesség / higgadtság 1. Folyóvízen való áthaladás A.) Egy 3-5 m széles, cm mély mérsékelten labilis partszakaszú vízfolyást lépésben, ugrás nélkül, egyenesen keresztezni. B.) Egy 3-5 m szélességű, kb. 30 cm mély vízfolyásba, aminek a partja meredek, de stabil, be- ill. kilépni, és közte m-t a vízfolyás irányával vagy azzal ellenkezőleg, lehetőleg a meder közepén lépésben haladni. 2. Páros galopp 2 ló-lovas páros egy U alakú szakaszon egymás után mérsékelt iramú vágtában halad, melynek szakaszait rudak vagy oszlopok jelzik. A szakasz felénél a ló-lovas páros helyet cserél (vezetőből vezetett lesz). A cserét csak a szakasz felén túl lehet megkezdeni, és a szakasz végéig be is kell fejeződnie a folyamatnak. Ezt a felvett pozíciót a feladat végéig tartani kell. 3. Egyéni galopp Egy 100 méteres szakaszon lehetőleg lassan végiggaloppozni. A jármódból való visszaeséskor illetve az ütem megtörésekor 0 pont adható a ló-lovas párosnak. Az a páros, akinek a legtöbb időre van szüksége a szakasz megtételéhez, 10 pontot kap. Ehhez az időeredményhez viszonyítva értékeli a bíró a többi lovas teljesítmény, minden 2 másodperc elteltével eggyel kevesebb pont adható. Tehát, aki 2 mp-cel gyorsabban teljesít, 9 pontot kap, aki 4 mp-cel gyorsabb az 8 pontot, stb

2 4. Árokmászás Egy meredek partú, de stabil talajú árkot kell keresztezni. Az árok átugratása tilos, 0 pont jár érte. 5. Pisi szünet A lovagló csoport startszám szerint egyvonalba felsorakozik, majd az első személy leszáll a lóról, a mellette álló lovasnak átadja a kantárszárat, nyugodt lépésekkel megkerüli az egész csoportot, a szárat visszaveszi, visszaül a lóra, és a sor másik végére lovagol. A soron következő végrehajtja ugyanezt a gyakorlatot. A bíró mindkét ló viselkedését értékeli (tartó ló és tartott ló). 6. Emelkedőre mászatás Egy meredek emelkedőt (20 %-ig) egyenes vonalon, lépésben megmászni. 7. Lejtőn való leereszkedés Egy meredek lejtőn (20 %-ig) egyenes vonalon, lépésben való leereszkedés. A lovasnak a lehető legkevesebbet szabad korrigálnia, a lónak a hátsó lábait kell fékként használnia, miközben fegyelmezetten és koncentráltan hajtja végre a feladatot. 8. Széldöntvény Az erdőben a szél által letört ágakon vagy kidőlt fákon, azok érintése és ugrás nélkül történő áthaladás. 9. Süppedős, vizenyős talajon való áthaladás Egy vizenyős, süppedős (max. 30 cm mély) szakaszon gördülékeny áthaladás. A lónak készségesnek, koncentráltnak kell lennie, anélkül, hogy vonakodna, vagy kapkodna. Emellett a lépéseinek a stabilitását is meg kell őriznie. 10. Közlekedésbiztonság Egy meghatározott helyen a ló-lovas párosnak utat kell adnia egy közlekedési járműnek, ami közvetlenül mellettük halad el. A ló nem mutathat nyugtalanságot és menekülési vágyat. 11. Híd Egy földre helyezett keskeny hídon lépésben való átkelés. (5 pont) 12. Hátraléptetés A.) sík talajon: Két lóhossznyit egyenes vonalon hátraléptetni, anélkül, hogy a lovat valamilyen eszköz vagy tereptárgy segítené a tájékozódásban (pl.: 2 rúd, szűk ösvény) (5 pont) B.) egyenetlen úton: Két lóhossznyit földből kiálló gyökerekkel borított úton hátraléptetni. Elvárt a ló koncentrációja, illetve a lovas felé irányuló bizalma.

3 13. Megállás lejtőn Egy mérsékelt meredekségű lejtőn egy megjelölt pontnál való megállás, ahol 10 mp-ig kell várakozni, megadva ezzel az esélyt a lónak az egyensúlyának a megtalálására. 14. Földön fekvő kis átmérőjű fatörzs fölötti oldallépés. 15. Találkozás más háziállatokkal A ló-lovas páros közvetlenül elhalad olyan karám mellett, amelyben más háziállatok találhatók (marha, birka, kecske ), anélkül, hogy a ló megijedne, és letérne az útról. (5 pont) 16. Hátralépés keskeny hídon Egy min. 80 cm széles hídon nem többet, mint 5 métert előre léptetni, majd megállítani a lovat, és a hídról elővigyázatosan hátrafelé leléptetni. 17. Higgadtság Egy mesterséges tárgy melletti nyugodt elhaladás (pl.: lelógó ponyva, méterbe rakott fa )

4 II. Vándor 1. folyóvízen való áthaladás 2. kikötési gyakorlat 3. elméleti kérdés 4. árok keresztezése 5. emelkedőre mászatás 6. lejtőn való leereszkedés 7. mesterséges tárgy / higgadtság 8. híd 9. süppedős, vizenyős talajon való átjárás 10. emelkedőn való hátralépés állásból (min. 15%, 2 lóhossz) 11. oldallépés rúd fölött (mellső- és hátsóláb között) (max. 30 cm magas) 12. hátralépés szög alatt (min. 90 ) 13. törés lefelé (lépcsőszerű) (max. 30 cm) 14. páros vágta 1. Folyóvízen való áthaladás Egy meredek partszakaszú vízfolyáson áthaladni, aminek a mélysége cm lehet. 2. Kikötési gyakorlat Egy meghatározott ideig tartó, a többi lótól elvezető irányba történő vágta után egy kijelölt helyen a lóval megállni. A lovas a lóról leszáll, a szárat a lovaglási stílusnak megfelelően (western - lovas a lóról leszáll, a szárat a lovaglási stílusnak megfelelően (western az egyik szárat a földre teszi) elhelyezi. A lovas ezután elvégez egy feladatot, Pl.: felemeli a ló patáját, körbe fut a ló körül, elhúz egy ágat a ló előtt ) Emellett összeköthető a feladat egy elméleti kérdés megválaszolásával, amit a lótól egy minimum távolságra (6-8 m) történik. A kérdés megválaszolása külön értékelendő. 3. Elméleti kérdés A kikötése gyakorlat közben a lovasnak egy elméleti kérdést írásban kell megválaszolnia. A kérdést az anatómia, fiziológia, pszichológia területéről vagy más témakörből kell meríteni, úgy hogy ezek közvetlen összefüggésben legyenek a szabadidő-, illetve tereplovas alapismereteivel. A kérdéseket a versenyszervező a bíró jóváhagyásával állítja össze. 4. Egyedüli vágta A vágta és annak értékelése ugyanúgy történik, mint az I. kategóriában, de a bíró a végrehajtás stílusa alapján pontot vonhat le a versenyzőtől. 5. Árok keresztezése Egy árok óvatos és folyamatos kontroll alatti keresztezése, amelynek a partja akadályokkal nehezített lehet pl. kövek, gyökerek, lyukak )

5 6. Emelkedőre mászatás Egy max. 25%-os emelkedő, egyenes vonalon, lépésben való megmászása. 7. Lejtőn való leereszkedés Egy max. 25%-os lejtőn egyenes vonalon, lépésben leereszkedni. 8. Higgadtsági feladat Egy mesterséges tárgyat hasonlóan az I. feladathoz lehetőleg korrekt ívben nyugodtan körbelovagolni. 9. Híd Egy keskeny max. 60 cm széles hídon lépésben való nyugodt, kontrollált átkelés. 10. Viselkedés a vizsga teljes ideje alatt A ló és lovas viselkedése teljes értékű feladatként értékelhető a Long trail vizsga ideje alatt. 11. Süppedős, vizenyős talajon való áthaladás Egy ingoványos, mocsaras területen folyamatos lépésben nyugodt, kontrollált átkelés. (besüppedés mértéke max. 50 cm) 12. Emelkedőn való hátralépés állásból Egy % -os emelkedőn, lépésből megállítani a lovat, majd egyenes vonalon 2 lóhossznyi hátraléptetés. Megállás, várakozás. 13. Oldallépés Egy 30 cm magas rönk fölött átléptetni, és megállni úgy, hogy a rönk a ló hasa alatt legyen. Majd eloldalazni a rönk végéig, és előre elindulni. 14. Hátralépés szög alatt (min. 90 ) Természetes körülmények között (erdőben, gyökerekkel borított talajon) hátraléptetés és irányváltoztatás a megadott ponton (min. 90 ) 15. Törés lefelé (lépcsőszerű) (max. 30 cm) Lefelé haladás egy 15-20%-os lejtőn, amin van egy max. 30 cm-es letörés (lépcső). Arra kell figyelni, hogy a ló először a hátsó lábaira helyezze a súlypontját, és azután óvatosan a mellső lábaival lelép a letörésen, és hátsólábaival óvatosan utánalép.

6 16. Páros vágta A startszámok alapján összesorsolt páros egy U alakú, 5 részre osztott útszakaszon vágtázik egymás mögött. A szakasz második részén történik egy csere: a vezető csökkenti az iramot, miközben a vezetett a saját tempójában utoléri, és megelőzi, így lesz ő vezető. A cserének a második szakasz végére be kell fejeződnie. A negyedik szakaszon ugyanolyan módon ismét megtörténik a csere. Így az 1., 3., 5. szakaszon az adott sorrendben vágtáznak a lovasok, a 2., és 4. szakaszon pedig a csere történik. (10 pont/ló-lovas páros)

7 III. Felfedező 1. folyóvízen való áthaladás 2. páros vágta 3. egyedüli vágta 4. árokmászás 5. emelkedőre mászatás 6. lejtőn való leereszkedés 7. híd 8. síkon való hátralépés 2 hegyes szögben 9. nyugodtság 10. hátralépés megállásból emelkedőn (egy lóhossz) 11. oldallépés 12. ügetés (időhöz kötve) 13. árokugratás 14. felfelé való ugratás (max. 80 cm) 15. lefelé való ereszkedés, töréssel (max. 50 cm)

8 IV. Vadász 1. folyóvízen való áthaladás gázlón vágtában 2. páros vágta a hátulsó megáll 3. páros vágta, széles ugrás, a vezető ugrik a kísérő az ugrás előtt megáll max. 3m-re 4. béklyózás 5. keskeny akadály ugratása (Max. 1 m széles 80 cm magas) 6. bank-ra fel és le (60 cm magas) 7. vízbe beugratás 8. ág vontatása kötéllel 9. hátraléptetés szlalomban 10. leereszkedés 40%-os lejtőn A feladatok módosításának a jogát a szervező fenntartja.

9 A vizsga menete Egy Long trail vizsga a szervező által megadott kiindulási helyről indul, és ugyanott ér véget, ahol megtörténik a kiértékelés és az eredmény kihirdetése. A vizsgalovaglás teljes idejére vonatkozó viselkedésre a bíró plusz, ill. mínusz 2 pontos adhat egy ló-lovas párosnak, ezzel eldöntheti pontegyenlőség esetén a sorrendet. A pontozáskor mindenekelőtt figyelembe kell venni a csoporthoz való alkalmazkodást, sportszerűséget más résztvevőkkel - lóval, lovasokkal - szemben. A feladatok végrehajtásához szükséges berendezés és azok elhelyezését az időjárásnak és évszaknak megfelelően kell kialakítani. Ez azt jelenti, hogy pl. egy kellően lejtős terep száraz időben I. kategóriás feladat, míg az időjárási körülmények megváltozása miatt, lehet II. vagy akár III. kategóriás feladat is (pl.: csúszós talaj, leszakadt ágak, kidőlt fa ) A feladatkatalógus igény szerint bővíthető. A szervező fantáziájának csak a lehetőségek szabnak határt. Minden egyes új feladatot a Long trail munkacsoportnak jóvá kell hagynia, és ezután kerülhet be a feladatkatalógusba.

NYEREGSZEMLE LOVAS KUPA VERSENYSZABÁLYZAT

NYEREGSZEMLE LOVAS KUPA VERSENYSZABÁLYZAT NYEREGSZEMLE LOVAS KUPA VERSENYSZABÁLYZAT 1., A verseny célja Lehetőséget teremteni a hagyományos versenyszámokon kívül, az azokban nem versenyző, de megmérettetésre vágyó, amatőr lovasok számára, hogy

Részletesebben

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok.

PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. PLUSZ ügyességi versenyeken használt akadály típusok. A bója akadályok építhetők kicsi vagy nagy bójából, a labirintusban és a beékező és kiérkező bójakapuk csak kis bójából építhetők. Minden bója tetején

Részletesebben

Amatőr lovas verseny

Amatőr lovas verseny Amatőr lovas verseny Ügyességi versenyek szabályzata Az ügyességi verseny három versenyszámból áll, nehézségi sorrendben: 1. Kezdő 2. Könnyű 3. Nehéz Minden versenyszám nyílt, korhatár nélküli. A versenyrendező

Részletesebben

IV. Nemzetközi Német Katonai Lovas Bajnokság Gotha Csapatfeladatok leírása (fordítás)

IV. Nemzetközi Német Katonai Lovas Bajnokság Gotha Csapatfeladatok leírása (fordítás) IV. Nemzetközi Német Katonai Lovas Bajnokság 2017. 09. 08-10. Gotha Csapatfeladatok leírása (fordítás) A csapatfeladatok és az egyéni feladatok német és angol nyelvű leírását az alábbi linken találjátok:

Részletesebben

Lovasvizsgák követelményrendszere 2014-től

Lovasvizsgák követelményrendszere 2014-től Lovasvizsgák követelményrendszere 2014-től Felszerelés lovas: versenyruházat kívánatos, egyébként szakszerű és biztonsági szempontoknak megfelelő öltözék előírt. Felszerelés ló: segédszár a szabályzatnak

Részletesebben

Szabadidős lovasrendezvény versenykiírása. A verseny a Csongrád Megyei Lovas Szövetség Berente Sándor Kupa 2018 évi sorozatának fordulója!

Szabadidős lovasrendezvény versenykiírása. A verseny a Csongrád Megyei Lovas Szövetség Berente Sándor Kupa 2018 évi sorozatának fordulója! Szabadidős lovasrendezvény versenykiírása Helyszín: Makói Lovas Egyesület Dátum: 2018.08.19 Vasárnap Rendező szervezet Makói Lovas Egyesület neve:: A versenyhelyszín Makó Vásártéri Lovas pálya pontos címe:

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára egyesfogat kategória. 2. Kiírás: 5, 6, 7 éves lovak számára, kategóriaként különválasztva

FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára egyesfogat kategória. 2. Kiírás: 5, 6, 7 éves lovak számára, kategóriaként különválasztva FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára egyesfogat kategória 1. Általános elvek: Ezt a szabályzatot a Nemzetközi Lovas Szövetség (továbbiakban: FEI) szabályzataival együttesen kell értelmezni,

Részletesebben

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5.

Ismétlő kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ismétlő kérdések 3. Ismétlő kérdések 2. Ismétlő kérdések 4. Ismétlő kérdések 5. Ismétlő kérdések. Mire utal a térképen a sárga szín? Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Nyílt területre, fák nélkül Homokos talajra Lankás, dombos vidékre Ismétlő kérdések. Ha egyenesen haladunk az

Részletesebben

FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára. Tartalomjegyzék

FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára. Tartalomjegyzék FEI Fogathajtó Világbajnokság Fiatal Lovak számára Tartalomjegyzék 1. Általános elvek... 2 2. A FEI versenynaptárba felvehető versenyek elnevezése... 2 3. Szabályzatra vonatkozó hivatkozások... 2 1. Kocsik

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei

2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei 2016-os XCO UP versenyek ido e s pá lyá ko vetelme nyei A versenyek időrendje: Az XCO UP versenyek időrendjét úgy érdemes kialakítani, hogy minden esetben tartható legyen, azaz akkor is, ha a verseny kombinációs

Részletesebben

Csongrád Megyei Lovas Szövetség

Csongrád Megyei Lovas Szövetség Csongrád Megyei Lovas Szövetség Szabadidős lovas rendezvény versenykiírása Helyszín: Sándorfalva Dátum: 2015.augustus. 09. Rendező szervezet neve: Orion Sport És Kulturális Egyesület A versenyhelyszín

Részletesebben

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga Forrás: Oktatási Hivatal A középszintű gyakorlati érettségi vizsga A középszintű gyakorlati érettségi vizsgán az érettségizőnek az elégséges osztályzat megszerzéséért legalább 10%-os eredményt kell elérnie.

Részletesebben

III. IC RANCH KUPA., 3. Western Kupasorozatos Fordulo, 2014. julius 5-6. IC Ranch, Szentes. Idõterv, versenykiírás, pályarajzok

III. IC RANCH KUPA., 3. Western Kupasorozatos Fordulo, 2014. julius 5-6. IC Ranch, Szentes. Idõterv, versenykiírás, pályarajzok III. IC RANCH KUPA, 3. Western Kupasorozatos Fordulo, 2014. julius 5-6. IC Ranch, Szentes Idõterv, versenykiírás, pályarajzok Idõterv PROGRAMTERVEZET: A végleges időbeosztás és az indulási sorrendek a

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tolatóradarhoz Tartalomjegyzék Beépítés és bekötési rajz Vázlatos bekötési ábrák Szenzorok beépítése A kijelző elhelyezése Központi egység telepítése Funkciók Riasztás A rendszer működése

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Tájfutó elméleti ismeretek 2 Kis gödör

Tájfutó elméleti ismeretek 2 Kis gödör Ellenőrző kérdések. Mit jelöl a térképen? Kis sziklatömb Tájfutó elméleti ismeretek Kis gödör 4. foglalkozás Kis domb Ellenőrző kérdések. Milyen tereptárgy volt a 6-os pont? Domb Gödör Szárazárok Ellenőrző

Részletesebben

A VI. Országos Polgárőr Lovas Szemle és gyakorlati szintfelmérőinek szabályzata

A VI. Országos Polgárőr Lovas Szemle és gyakorlati szintfelmérőinek szabályzata ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG Lovas Tagozat Levelezési cím: 6065 Lakitelek, Felsőalpár 3. opsz.lovastagozat@gmail.com A VI. Országos Polgárőr Lovas Szemle és gyakorlati szintfelmérőinek szabályzata A rendezvény

Részletesebben

VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok évfolyam

VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok évfolyam A robot portjainak kiosztása VIII. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Regionális versenyfeladatok Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő: Fény/szín szenzor: Fény/szín szenzor: Ultrahang szenzor:

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Cutting során a lónak kell bizonyítania a marhákkal történő munkához való érzékét. A verseny időtartamára beterelnek egy borjúcsordát a pályára.

Cutting során a lónak kell bizonyítania a marhákkal történő munkához való érzékét. A verseny időtartamára beterelnek egy borjúcsordát a pályára. Nem mindennapi lovas rendezvény helyszíne lesz az izsáki El Bronco Ranch szeptember 11-13.-a között. A western lovasok megmérettetése, a Közép Európa Kupa rendezésének jogát először kapta meg Magyarország.

Részletesebben

Szabadidőlovasok Országos Szövetségének ajánlása a lovas szolgáltatásban szereplő és a szabadidőlovak megbízhatóságának meggyőződéséről

Szabadidőlovasok Országos Szövetségének ajánlása a lovas szolgáltatásban szereplő és a szabadidőlovak megbízhatóságának meggyőződéséről Szabadidőlovasok Országos Szövetségének ajánlása a lovas szolgáltatásban szereplő és a szabadidőlovak megbízhatóságának meggyőződéséről 1. Általános elvárások a szabadidős lovaglásban szereplő lovakkal

Részletesebben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Fordította: Kövy András Eredmények RA Arany Vizsga vagy eredmények RA 1 Díjlovaglás RA 1 RA 1 Ugratás RA 1 Eredmények Vizsga vagy Eredmények RA

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

Kincsvadászat. Feladatleírás Regular Category / Junior High School. WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015

Kincsvadászat. Feladatleírás Regular Category / Junior High School. WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015 Kincsvadászat Feladatleírás Regular Category / Junior High School WRO Magyarország Nemzeti Forduló 2015 Ez a dokumentum a World Robot Olympiad magyarországi Nemzeti Fordulóján érvényes. A Nemzetközi Döntő

Részletesebben

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta)

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta) Tájfutó eszközök Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Tájfutó öltözék A térkép Méretarány :0000 azaz cm = 00 m :4000, :5000 Északi irány Alap szintköz 5 m Méreten felül ábrázolás Tereptárgyak eltolása

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek 2013. 11.19. Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek csoportosítása szögeik szerint (hegyes-,

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Szerelési útmutató. Táblás kerítésrendszer. NYLOFOR 3D NYLOFOR Medium

Szerelési útmutató. Táblás kerítésrendszer. NYLOFOR 3D NYLOFOR Medium Szerelési útmutató Táblás kerítésrendszer NYLOFOR 3D NYLOFOR Medium Szerelési útmutató NYLOFOR 3D táblák Táblák A táblák szélessége 2500 mm, magassága 1030-2430 mm. A táblák az egyik oldalon 30 mm-es

Részletesebben

CSMLSZ Szabadidős versenysorozat kiírás 2016

CSMLSZ Szabadidős versenysorozat kiírás 2016 CSMLSZ Szabadidős versenysorozat kiírás 2016 Szabadidős Lovasverseny Sorozat a Berente Sándor Kupáért 2016.03.16. 1. Általános szabályok 1.1. A Csongrád Megyei a 2016. évben szabadidős lovasverseny sorozatot

Részletesebben

1. számú melléklet. 100 pontos küllemi bírálat

1. számú melléklet. 100 pontos küllemi bírálat . számú melléklet 0 pontos küllemi bírálat 2. számú melléklet LINEÁRIS KÜLLEMI BÍRÁLAT Vizsga típusa:... időpontja:... helye:... Törzskönyvi száma, neve: Szül. éve: Fajtája: Neme: Vizsgált tulaj Adható

Részletesebben

Időjárási csúcsok. Bemenet. Kimenet. Példa. Korlátok. Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny, 2-3. korcsoport

Időjárási csúcsok. Bemenet. Kimenet. Példa. Korlátok. Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny, 2-3. korcsoport Időjárási csúcsok Ismerjük N napra a déli hőmérséklet értékét. Lokálisan melegnek nevezünk egy napot (az első és az utolsó kivételével), ha az aznap mért érték nagyobb volt a két szomszédjánál, lokálisan

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

Szabadidős Lovasverseny Sorozat. a Berente Sándor Kupáért. Versenykiírás

Szabadidős Lovasverseny Sorozat. a Berente Sándor Kupáért. Versenykiírás Szabadidős Lovasverseny Sorozat a Berente Sándor Kupáért Versenykiírás 2015.06.01. 1. Általános szabályok 1.1. A Csongrád Megyei a 2015. évben szabadidős lovasverseny sorozatot szervez, melynek célja a

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát.

. Számítsuk ki a megadott szög melletti befogó hosszát. Szögek átváltása fokról radiánra és fordítva 2456. Hány fokosak a következő, radiánban (ívmértékben) megadott szögek? π π π π 2π 5π 3π 4π 7π a) π ; ; ; ; ; b) ; ; ; ;. 2 3 4 8 3 6 4 3 6 2457. Hány fokosak

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete

Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete - 1 - MÍSZ- Történelmi szakmai bizottsága kötelező céllistája Történelmi Íjász országos versenyrendszer céllistája, segédlete Általános szabályok a célokra: Célkategóriák: CÉL- lövészet :(klasszikus lőlapok)

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a kiállítók és a kiállítás-kivitelezők részére. 2013. április 4. és 2013. április 17. között

T Á J É K O Z T A T Ó a kiállítók és a kiállítás-kivitelezők részére. 2013. április 4. és 2013. április 17. között T Á J É K O Z T A T Ó a kiállítók és a kiállítás-kivitelezők részére Construma, Hungarotherm, OtthonDesign és Urbicon kiállítások során alkalmazott behajtási- és parkolási rendről 2013. április 4. és 2013.

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Farkas Geotechnikai Kft. Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról. Kulcs Község Önkormányzata.

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY. Farkas Geotechnikai Kft. Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról. Kulcs Község Önkormányzata. Farkas Geotechnikai Szakértői és Laboratóriumi KFT Farkas Geotechnikai Kft. SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY Kulcs felszínmozgásos területeinek vizsgálatáról Megbízó: Készítette: Geotechnikai vezető tervező, szakértő

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Baranya Zöldút. Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Simor Árpád

Baranya Zöldút. Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Simor Árpád Baranya Zöldút Kerékpáros bejárás 2013. augusztus-szeptember Baranya Zöldút bejárása 1. szakasz: Bakonya Pécs1 A Baranya Zöldút ezen a szakaszon a Mecsek Zöldúttal közös nyomon halad. A törzsútvonal egy

Részletesebben

Nylofor panel rendszer. Telepítési kézikönyv. www.betafence.com

Nylofor panel rendszer. Telepítési kézikönyv. www.betafence.com Nylofor panel rendszer Telepítési kézikönyv www.betafence.com NYLOFOR 3D táblák Táblák A táblák szélessége 2500 mm, magassága 630-2430 mm. A táblák az egyik oldalon 30 mm-es hosszúságú éles tüskékben végződnek,

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 Rendelési szám Eszközök Méret (cm) Nettó ár (EUR) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 cm 1 300 364 000 Ft 462 280 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek

Részletesebben

BÁTYA község Önkormányzata Képviselő - testületének /2013.(...) önkormányzati rendelete BÁTYA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

BÁTYA község Önkormányzata Képviselő - testületének /2013.(...) önkormányzati rendelete BÁTYA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL BÁTYA község Önkormányzata Képviselő - testületének /2013.(...) önkormányzati rendelete BÁTYA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Bátya község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)

Részletesebben

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület?

5. Egy 21 méter magas épület emelkedési szögben látszik. A teodolit magassága 1,6 m. Milyen messze van tőlünk az épület? Gyakorlás 1. Az út emelkedésének nevezzük annak a szögnek a tangensét, amelyet az út a vízszintessel bezár. Ezt általában %-ban adják meg. (100 %-os emelkedésű a vízszintessel 1 tangensű szöget bezáró

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt HASZNÁLATI UTASÍTÁS Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen elolvasni! Kérjük, a későbbi felhasználáshoz megőrizni! A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI GYERMEKLOVAS BAJNOKSÁG 2013. VERSENYSZABÁLYZAT

BÉKÉS MEGYEI GYERMEKLOVAS BAJNOKSÁG 2013. VERSENYSZABÁLYZAT BÉKÉS MEGYEI GYERMEKLOVAS BAJNOKSÁG 2013. VERSENYSZABÁLYZAT A versenysorozatot elsősorban a lovaglás iránt érdeklődő, lovakat kedvelő, 18 éves és az alatti, rajtengedély vizsgával nem rendelkező gyermekek

Részletesebben

Csomópontok és üzemi létesítmények

Csomópontok és üzemi létesítmények Csomópontok és üzemi létesítmények Az utak egyes szakaszain lévő útbecsatlakozásokat, útkereszteződéseket és útelágazásokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontok feladata a csatlakozó, keresztező és elágazó

Részletesebben

Cavaletti munka, Ugratás szabadon és lovas alatt.

Cavaletti munka, Ugratás szabadon és lovas alatt. Cavaletti munka, Ugratás szabadon és lovas alatt. Tartalomjegyzék I.Cavaletti munka...1 I.1.Célja...1 I.1.1.Járásbiztonság fokozása...1 I.1.2.Ütem szabályozása...2 Rudak közötti távolság...2 I.2.Ló a rudak

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Halmozható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110004 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110005 Állványmagasság: 1200

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok

6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu. Gyakorló feladatok BÁNYAI JÚLIA GIMNÁZIUM 6000 Kecskemét Nyíri út 11. Telefon: 76/481-474; Fax: 76/486-942 bjg@pr.hu www.banyai-kkt.sulinet.hu Gyakorló feladatok I. LEGO Robotprogramozó országos csapatversenyre A következő

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

SKYCAMP Használati útmutató

SKYCAMP Használati útmutató SKYCAMP Használati útmutató Használati útmutató További útmutatásért és bemutató videókért kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: https://ikamper.hu/pages/szerelesi-utmutatok A SKYCAMP SÁTOR JÁRMŰRE

Részletesebben

nog,?qiza EGYSÉGES JAVASLAT

nog,?qiza EGYSÉGES JAVASLAT Ellenj egyezte : ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ nog,?qiza ÉrkQv t: 2i 13 r ' 06. EGYSÉGES JAVASLAT az erdőróz, az erdő védelméró7 és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosításáról szóló T/10680.

Részletesebben

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra A közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla

Részletesebben

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése

ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés. A nyomkövetés elõkészítése ScH I. - VK I. vizsga Nyomkövetés A nyomkövetés elõkészítése 1. Pórázon lévõ kutyával a kutyavezetõ jelentkezik a bírónál. 2. A tetoválási szám leolvasása és a vizsgapapírokkal való összevetése. 3. Lazán

Részletesebben

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161

KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 SZERELÉSI- ÉS HASZNÁLATI UTASÍTÁS : KÉT SZEMÉLYES HINTA Termék száma: 1161 HINTAVÁZ HINTA 01/07-1 - READ THIS FIRST!!! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Ha törött vagy hiányos a csomag tartalma,

Részletesebben

VERSENY BEVEZETŐ SZINT

VERSENY BEVEZETŐ SZINT MEOESZ MAGYAR PÁSZTORKUTYÁK MUNKAVERSENYE Startszám: VERSENY BEVEZETŐ SZINT B ágazat (8 HÓNAPOS KORTÓL) BÍRÁLATI LAP A kutyavezető önként elfogadja a teljesítménybíró, ill. a rendező utasításait, valamint

Részletesebben

A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata

A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata A. A vakvezető kutyák vizsgaszabályzata 1. A vizsga lebonyolításával kapcsolatos alapvető követelmények A vizsgáztatás során különös figyelemmel kell lenni a vizsgázó személy (továbbiakban Vizsgázó) egyéni

Részletesebben

Rendképzők 1 - rotoros rendképzők

Rendképzők 1 - rotoros rendképzők Rendképzők 1 rtrs rendképzők www.fellawerke.de Tradíció és tapasztalat a szálastakarmány kezelésben. Kivnat egy 1931es FELLA rendképző prspektusból. Tartalm Ez a prspektus áttekintést nyújt a teljes FELLA

Részletesebben

X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév

X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév VERSENYKATEGÓRIA: CSAPATVERSENY A verseny célja a belügyi rendészeti ismeretek tantárgyat tanuló középiskolások rendészeti

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

Tisztelt Lovas Barátaink!

Tisztelt Lovas Barátaink! VERSENYKIÍRÁS Tisztelt Lovas Barátaink! 2012. május 12.-én, szombaton hetedszer rendezzük meg Pomázon, a Magyar Vár Táborban Pilis-Dunakanyari legnagyobb lovas rendezvényét a Lovasmajálist. Az idei Pomázi

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. Egyes, kettes és póni fogatok részére. 2014. Augusztus 10. Algyő. Verseny célja:

VERSENYKIÍRÁS. Egyes, kettes és póni fogatok részére. 2014. Augusztus 10. Algyő. Verseny célja: VERSENYKIÍRÁS Algyői Lovas napok Megyei Fogathajtó Verseny keretében rendezendő CAN-C. kategóriás fogathajtó versenyre, amely egyben a Csongrád megyei amatőr fogathajtó bajnokságminősítő versenye. Egyes,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve PIROS. Toll PIROS Toll 1 A FITA PIROS TOLL JELVÉNY MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 6m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat =

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 6. évi versenykiírásához NŐI SZABADONVÁLASZTOTT GYAKORLATOK ANYAGERŐSSÉGE: BAJNOKI EGYÉNI SZERENKÉNTI CSAPATBAJNOKSÁG OSZTÁLY

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT

TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL) Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : ++32.71.59.12.38 Fax : ++32.71.59.22.29, email : info@fci.be _ TERELŐ MUNKAVIZSGA FCI-HWT - Hagyományos

Részletesebben

FÜRGED ÖNKORMÁNYZAT 8/2009 (VI.22.) SZ. RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL

FÜRGED ÖNKORMÁNYZAT 8/2009 (VI.22.) SZ. RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL FÜRGED ÖNKORMÁNYZAT 8/2009 (VI.22.) SZ. RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL Fürged Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV.

Részletesebben

Vasalási távtartók muanyagból

Vasalási távtartók muanyagból Vasalási távtartók muanyagból Távolságtartó sín (hossz: m) Rúd alakú távolságtartó sín, alsó fogazással. Alaplemezek és födémek, rámpák alsó vasalásának távolságtartására. További méretek: 60 mm és 70

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Ezúton szeretnénk meghívni a 25. Sió-Rally Lóer Vetélked Zárt pályás, amatőr autós találkozóra

Ezúton szeretnénk meghívni a 25. Sió-Rally Lóer Vetélked Zárt pályás, amatőr autós találkozóra Ezúton szeretnénk meghívni a 25. Sió-Rally Lóer Vetélked Zárt pályás, amatőr autós találkozóra A próba össztávja: Id méréses futamok: 0-40 nevez között 16 km (Ő x Ő kör) 40 nevez felett 1ő km (3 x ő kör)

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

VBKMSE Etikai Kódex. 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól.

VBKMSE Etikai Kódex. 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól. VBKMSE Etikai Kódex 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól. 2.. Bárki, vallási, politikai vagy egyéb megkülönböztetés nélkül tagja lehet a baráti körnek.

Részletesebben

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI Snowskate hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87516AB6X5VI 2016-04 Kedves Vásárlónk! A snowskate a 7 év feletti gyerekeknek igazi szórakozást nyújt a hóban. A snowskate-ezés nem snowboardozás,

Részletesebben

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15 A Technogym, a Selection TM és az Ergo Multigrips TM a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a., 2003 május. A Technogym

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Vezető nélküli targoncák munkavédelmi kérdései Együtt működni! Péterffy Gábor Siófok,

Vezető nélküli targoncák munkavédelmi kérdései Együtt működni! Péterffy Gábor Siófok, Együtt működni! Péterffy Gábor Siófok, 2018. 05. 18 Együtt működni! 1. Mi az az AGV? a. Megvezetés, tájékozódás b. Biztonsági berendezések, érzékelők. 2. A vezető nélküli targoncákra vonatkozó szabályok

Részletesebben

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt

Vezetőszáras versenyek - Új színfolt A versenyszám a 4-8 éves korosztály számára biztosít lehetőséget arra, hogy az ifjú lovasok minél hamarabb aktív részesei lehessenek a díjlovaglóversenyeknek. Ez a gyermekek számára óriási lehetőség és

Részletesebben

A FIZIKA MINDEKIÉ! 2.0

A FIZIKA MINDEKIÉ! 2.0 A FIZIKA MINDEKIÉ! 2.0 FÉNYELOSZLÁSUK ÉS FUNKCIÓJUK ÚTMUTATÓ ÉS FELADATOK FIGYELEMFELHÍVÁS! A lámpatest nehéz! Körültekinthetően, lehetőleg felnőtt mozgassa a berendezést. A lámpatestet CSAK abban az esetben

Részletesebben

10:00 KEZDŐ ÜGYESSÉGI VERSENY Kezdő lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kell időre végrehajtani, minél kevesebb hibával.

10:00 KEZDŐ ÜGYESSÉGI VERSENY Kezdő lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kell időre végrehajtani, minél kevesebb hibával. NAGYCENKI CSALÁDI LOVAS NAP Helyszín: Gróf Széchenyi István Kastély, Lovas pálya Időpont: 2014. augusztus 9. 09:00 Ünnepélyes Megnyitó 09:15 FUTÓSZÁRAS VERSENY Kezdő gyermek lovasok futószáron mutatják

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A Bejárható Magyarország Program és a kerettantervek. Dr. Kaposi József. főigazgató. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI)

A Bejárható Magyarország Program és a kerettantervek. Dr. Kaposi József. főigazgató. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) A Bejárható Magyarország Program és a kerettantervek Dr. Kaposi József főigazgató Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Budapest, 2014. február 19. A Nemzeti alaptanterv Több a Nemzeti alaptantervben

Részletesebben

Galambok Község Önkormányzatának 11/2000. (IX.15.) számú Rendelete a temetőkről és temetkezésről

Galambok Község Önkormányzatának 11/2000. (IX.15.) számú Rendelete a temetőkről és temetkezésről Galambok Község Önkormányzatának 11/2000. (IX.15.) számú Rendelete a temetőkről és temetkezésről Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testülete /továbbiakban: Önkormányzat/ a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Tippek és trükkök tereplovaglóknak Tereplovaglás egyedül, párban vagy csoportban (3.. rész, januári megjelenés, februári lapszám) Írta: Chripkó Lili A lovaglás nem társas sport gondolhatnánk joggal, hiszen

Részletesebben

II. Hévízi Derby (C0 - A2)

II. Hévízi Derby (C0 - A2) II. Hévízi Derby (C0 - A2) Verseny ideje: 2008.06.06-2008.06.08 Típusa: A - kategória Hévíz, Kossuth u. Helyszíne: Labdarúgó edzőpálya és környéke Nevezés # lezárása 1 2008.06.02.nap 22:00 2 2008.06.02.nap

Részletesebben

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 5. kiadás Érvényes: 2010.

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 5. kiadás Érvényes: 2010. A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK 5. kiadás Érvényes: 2010. január 15-től A használható felszerelések körének meghatározása 1. A használható

Részletesebben

LOVAS SZAKKÖR TANMENET

LOVAS SZAKKÖR TANMENET LOVAS SZAKKÖR TANMENET Lovas szakkör: A szakköri forma 1-4. osztályosok részére elérhető. A kezdők, középhaladók és a haladók részére külön tanmenet áll rendelkezésre így figyelembe vesszük és összehangoljuk

Részletesebben

Versenykiírás Rendező. Verseny időpontja. A verseny helyszíne. Nevezés

Versenykiírás Rendező. Verseny időpontja. A verseny helyszíne. Nevezés Versenykiírás Rendező Soproni Rendészeti Sportegyesület, Soproni Atlétikai Klub, SMJV Polgármesteri Hivatal Sportfelügyeleti Csoport Csuka Zsolt SRSE elnök csuka.zsolt2@gmail.com Verseny időpontja 2015.szeptember

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben