ZÁRÓDOLGOZA T. M a r to n n é M ia v ecz Márta

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZÁRÓDOLGOZA T. M a r to n n é M ia v ecz Márta"

Átírás

1 1. ZÁRÓDOLGOZA T M a r to n n é M ia v ecz Márta 2 010

2 1. Pannon Egyetem, Veszprém Műszaki Informatikai Kar Matematika Tanszék Tanári mesterképzési szak Informatikatanári szakképzettségi terület ISKOLAI HONLAP TANANYAGTARTALOMMAL M A R T O N N É M I A V E C Z M Á R T A Témavezető: L I P O V I T S Á G N E S Veszprém 2010

3 2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 3 ISKOLAI HONLAPOK TERVEZÉSE Igények, elvárások megismerése Lehetőségek felmérése Honlap tervének elkészítése... 4 HONLAPKÉSZÍTÉS Incomedia WebSite X Általános beállítások Menüválasztás Stílusminta választása Szöveg objektum Kép objektum... 8 HTML ÉS CSS AJÁNLÁSOKRÓL RÖVIDEN A HTML Stíluslapok CSS Weboldal ellenőrzése TANANYAGOK LÉTREHOZÁSA Sulinet Digitális Tudásbázis Publikálás SDT jelentősége Hot Potatoes - a tesztszerkesztő Interaktív bemutató exe elearning Tananyagfejlesztő ÖSSZEFOGLALÁS ÁBRAJEGYZÉK... 26

4 3. Bevezető Jelenlegi iskolámban 2004 óta dolgozom, ahol testnevelést és informatikát tanítok tavaszán az igazgatónő megkeresett azzal a kéréssel, hogy a HEFOP pályázat és a dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt jó lenne, ha az iskolának lenne egy honlapja. Anyagiak miatt természetesen szóba se jöhet külső cég, azaz nekem kellene megcsinálni. Elvállaltam, bár tudtam nem lesz egyszerű dolog, hiszen korábban nem foglalkoztam weblapkészítéssel. Egyszerű próbálkozások voltak, de komolyan, élesben nem. Több probléma is felmerült. Iskolánkban nincs szerver, egyenrangú hálózat van, az internet csatlakozásunk meglehetősen döcögős, 356 Kbit/sec, így a saját web szerver lehetősége elvetve. Találnom kellett olyan szolgáltatót, amely kibővített szolgáltatással rendelkezik ( PHP, MySQL ), ha a későbbiekben az oldalt át szeretném alakítani, fejleszteni, akkor ez ne legyen akadály. Kezdtem feltérképezni, hogy milyen lehetőségek vannak weblapkészítésben, milyen editorok léteznek. Ezeket ki kellett próbálnom, melyik az, amelyikkel szinte a semmi tudásból képes leszek egy honlapot létrehozni, lehetőleg minél hamarabb. Ezen kívül a szakirodalmat is tanulmányoznom kellett, mert mindenképpen a szabványnak megfelelő oldalt szerettem volna létrehozni. Tervbe vettem, hogy az oldalra tananyagokat, kvízeket is kiteszek a későbbiekben, lehetőséget biztosítva az iskolán kívüli tanulásra, gyakorlásra is. Az iskola honlapja itt érhető el:

5 4. Iskolai honlapok tervezése 1.1 Igények, elvárások megismerése A honlap készítés tervezéssel kezdődik. Az első lépés az igények és elvárások összegyűjtése. Iskolavezetés, az iskola dolgozói, ötletei, javaslatait kellett összegyűjteni. Az iskolavezetés kérte, hogy a honlapon jelenjenek meg az intézmény adatai (pl. postacím, telefon és fax szám), legyenek elérhetőek a fontosabb iskolai dokumentumok (pl. SzMSz, Pedagógiai program, Házirend, éves munkaterv, pályázati anyagok). Kollégáim javasolták, hogy legyen egy oldal a Diákönkormányzatról, Hírek oldal, ahova a friss információk, tájékoztatók kerülnek, Versenyek oldal és egy olyan oldal, ahova az iskolai eseményekről készült képeket fel lehet rakni. 1.2 Lehetőségek felmérése Az igények felmérése után a következő teendő volt a lehetőségeink felmérése. Fontos tisztában lenni azzal, hogy egy honlap elkészítése szaktudást, sok időt, megfelelő hardvert és szoftvert igényel. Ahogy a bevezetőben is említettem az igen szűk internet sebességünk miatt szóba sem jöhetett, hogy saját web szervert üzemeltessünk, ezért keresnem kellett egy olyan szolgáltatót, amely elfogadható áron nagy tárterületet ad és bárhonnan elérhető. A fejlesztőeszközök kiválasztása elsősorban az alapján történt, hogy számomra mely eszközzel tudok elfogadható, de minőségi oldalt létrehozni. Ezekről a későbbiek során esik szó. A weboldalakon megjelenő grafikák, képek elkészítéséhez, módosításához megfelelő eszköz lehet a Paint.NET nevű ingyenes képszerkesztő szoftver. Telepítéséhez és futtatásához szükséges a.net Framework keretrendszer. A grafikai szoftver átlag felhasználónak minden igényt kielégítő funkciókkal van ellátva. Ha sok képet kell átméretezni, átnevezni, átalakítani nagyon hasznos segédeszköz az IrfanView, ami képes a képek kötegelt feldolgozására és szintén ingyenesen használható. 1.3 Honlap tervének elkészítése Következő feladat a honlap látványtervének elkészítése és szerkezetének megtervezése. Sokféle elrendezés között lehet választani, én mindenképpen a függőleges menüelrendezést szerettem volna megvalósítani. Törekednem kellett az egyszerűségre úgy, hogy jól navigálható, átlátható, de megjelenésében is elfogadható legyen.

6 5. Honlapkészítés 2.1 Incomedia WebSite X5 A választásom az Incomedia WebSite X5 programra esett. Segítségével viszonylag egyszerűen alakíthatunk ki honlapokat, digitális fényképalbumokat és interaktív prezentációkat. A program nem ingyenes, demó változatban nincs korlátozás, tehát minden funkció működik, ám ára igen barátságos, ezért érdemes megvásárolni. Jelenleg az Internet Explorer böngészőre van optimalizálva, a későbbi kiadásban már a Firefox-ot is támogatni fogja. Tulajdonképpen csak az oldalváltásnál található effektek megjelenítése nem megfelelő, minden más jól működik Firefox alatt is, tapasztalatom szerint. Különféle, a program által ajánlott objektumokat illeszthetünk a tervbe: szöveget, képet, táblázatot, Flash animációt, videót, hangot, diavetítést, képböngészőt, HTMLobjektumokat, küldő űrlapokat. A grafikus sablonok nagy tárháza, a belső háromdimenziós gombszerkesztő, a testre szabások rengeteg formája, a bevezető kialakítása és a jelszóvédett lapok létrehozásának lehetősége gazdag, professzionális és tökéletesen működő honlap megalkotását teszik lehetővé. A program elindításakor választhatunk, hogy már meglévő projektet vagy új projektet szeretnénk létrehozni. Első alkalommal az új projektet kell választani, a későbbiek során, ha módosítani szeretnénk, akkor a már meglévő projektet választjuk. Ezt követően lépésről-lépésre állíthatjuk be az oldalunkkal kapcsolatos beállításokat. 2.2 Általános beállítások A megfelelő mezők kitöltésével a projekt alapvető paramétereihez szükséges információkat adhatjuk meg: A honlap neve: Írjuk be a honlapunk nevét. Ez az internetböngésző címsorában fog megjelenni. A honlap szerzője: ide weblap készítője neve kerül. A szerző neve feltűnik a HTML-kódban, mint az <AUTHOR> Meta Tag értéke. Írjuk be címünket, melyen a weblap látogatói kapcsolatba léphetnek velünk. A címből link lesz a weblap alján, melyre kattintva a látogatók gyorsan és hatékonyan küldhetnek üzenetet.

7 6. A honlap leírása: Itt adjuk meg honlapunk rövid ismertetőjét. A lap leírása az XHTML-kódban a <DESCRIPTION> Meta Tag értékeként jelenik meg. Ezt az információt használják a keresőmotorok és segédprogramjaik honlapunk tartalmának értékelésére és indexelésére. Kulcsszavak: Írjunk be weblapunk szempontjából fontos szavakat, kifejezéseket. A kulcsszavak is feltűnnek a HTML-kódban, mint a <KEYWORDS> Meta Tag értékei. Ezt az információt a keresőmotorok a részletes kereséshez használják. 2.3 Menüválasztás Függőleges menü A menü a honlap bal oldalán jelenik meg, az összes oldal és mappa függőlegesen elrendezve látható. Vízszintes menü A menü a honlap felső részén jelenik meg, az összes oldal és mappa vízszintesen elrendezve látható. A következő beállítások érhetőek el: Első szintű menüelemek megjelenítése a lap alján. Ebben a menütípusban a teljes honlaptérképhez vezető hivatkozás automatikusan megjelenik. Almenü megjelenítése a szint tartalmával: a kijelölt első szintű elemhez rendelt almenü feltűnik a kép bal oldalán. 2.4 Stílusminta választása A stílussablonok a grafikus kezelőfelületet alakítják ki. Az animált kategória sablonjai pedig Flash animációjú bannerrel rendelkeznek. Természetesen lehetőségünk van egyedi megjelenésű oldal létrehozására, ekkor az egyedi sablont kell kiválasztanunk. A későbbiek során tetszőlegesen megváltoztathatjuk a kinézetet, a tartalomra nem lesz hatással. Ezt követően megkezdődhet az oldal tartalommal való feltöltése.

8 Szöveg objektum 1. ábra Szöveg objektum A képen látható, hogy meglehetősen sok beállítással rendelkezik. Alapvető szövegszerkesztői feladatok elvégzésére alkalmas: betű típus, stílus és méret. Ezen kívül beszúrhatunk HTML kódot, vagy bekapcsolhatjuk a RollOver funkciót, melynek hatására a szövegünk gördülve jelenik majd meg. Megváltoztathatjuk a szöveg színét, hátterét, felsorolásokat hozhatunk létre, hivatkozásokat helyezhetünk el a dokumentumunkban, vagy egyenleteket is beírhatunk.

9 Kép objektum 2. ábra Objektumok beszúrása A kép jobb oldalán láthatóak azok az objektumok melyekkel az oldal tartalmát készíthetjük el. Bármelyik elemet választjuk is, mindegyiknek van külön egyénre szabható beállítása. Képek beszúrásakor a képeket optimalizálja, megfelelő méretre alakítja, különböző effekteket rendelhetünk hozzá. Beszúrhatjuk objektumként, készíthetünk rá hivatkozást, így külön oldalon is megtekinthető a kép, ami nagyítható is Flash animációs objektum Flash fájlok futtatásához a számítógépen, Macromedia Flash Player szükséges űrlap objektum Lista fül: E rész beállításaival hozhatjuk létre az űrlap különféle mezőit. Ez az ablak tartalmazza a felhasználók adatainak begyűjtéséhez használható űrlapok elkészítéséhez szükséges eszközöket. Küldés fül: E rész eszközeivel az űrlapon összegyűjtött adatok elküldésének módja határozható meg. Színek fül: Az űrlap kinézetére vonatkozó beállításokat tartalmazza.

10 További beállítások 3. ábra Beállítások Ebben a menüben találhatók a további paraméterek beállítási lehetőségei a menük, hiperhivatkozások, görgetősávok és szövegek grafikus megjelenítésével, valamint a bevezetőlap és a nyelv kiválasztásával, és a jelszóvédett területek, a bevásárlókosár és az RSS csatorna létrehozásával kapcsolatos beállítások. Az itt beállított paraméterek hatással vannak a dokumentumra, tulajdonképpen úgy is felfogható, mint a weboldalunk stíluslapja. Ha a projektünket itt kezdjük, tehát a beállításokat végezzük el először az hatással lesz az egész dokumentumra. A lépések során minden egyes változtatást, illetve annak hatását megnézhetjük a teszt gomb megnyomásával, így könnyen alakíthatjuk weblapunkat. Munkák befejezésekor exportálnunk kell az elkészült anyagot. Három lehetőségünk van: projektként és weblapként is elmenthetjük, illetve feltölthetjük a tárhelyünkre. Projektként is érdemes elmenteni, hiszen ez szükséges lesz a későbbiek során, ha változtatni szeretnénk mind tartalmilag, mind kinézetét tekintve a dokumentumon. Sajnos nem tud.html állományokat importálni, így a kisebb változtatások esetén kényelmesebb volt a Dreamweaver programot használni.

11 10. HTML és CSS ajánlásokról röviden Szükségesnek tartom egy kicsit elidőzni a főbb szabványok körül, két okból is. Egyrészt az ismertetett program szabványokkal dolgozik, másrészt, ha úgy gondoltuk, hogy az elkészült és feltöltött, működőképes oldalunk csodálata közben nyugodtan hátra dőlhetünk, bizony tévedünk, mert lesz még munkák vele. A mai korszerű oldalak külön választhatóak a szabványok tekintetében tartalmuk és megjelenítésük alapján. Tartalmuk szabványát a HTML (HyperText Markup Language) adja, megjelenítés szabványát pedig a CSS (Cascading Style Sheets) ben Tim Berners-Lee megalapította a W3C 1 - t (World Wide Web Consortium), melynek fő célja a különböző technológiák és protokollok szabványosítása. Napjainkban a W3C a webes infrastruktúrára és alkalmazásokra irányuló műszaki szabványok nemzetközi szervezeteként ismert. Egy olyan Web felépítését kívánta ezzel biztosítani, amelyen az információ a Föld népességének lehető legnagyobb része számára elérhetővé válik, függetlenül attól, hogy milyen hardverrel, szoftverrel, hálózati infrastruktúrával, anyanyelvvel, kultúrával rendelkezik. 2 A webes szabványok használatának a következő előnyei vannak: 1. Hatékony kód: legjobb módszerek a web fejlesztésben sokszor a kód újra használhatóságára alapoznak a HTML tartalmat szétválaszthatjuk a stílustól (CSS) és a működéstől (JavaScript), így a fájlok kisebbek maradnak, a kódot csak egyszer kell megírni, és később bárhol felhasználható, ahol újra szükség van rá. 2. Egyszerűbb karbantartás 3. Hozzáférés: az egyik legnagyobb probléma a weboldalakkal az, hogy hozzáférhetővé tegyük mindenki számára, függetlenül attól, hogy kiről és milyen körülményekről van szó. Ebbe beletartozik az olyan weboldalak készítése is, amelyeket fogyatékos személyek is használnak, mint például vakok vagy gyengén látók, mozgássérültek. Ha webes szabványokat és a legjobb módszereket használjuk, akkor olyan weboldalakat készíthetünk, amelyeket a fogyatékkal élők is használhatnak. 1 World Wide Web Consortium: konzorcium, amely nyílt szoftverajánlásokat (szabványokat) alkot a világhálóra, melyek alkalmazását a szoftvergyártókra bízza. 2 NAÁR JÁNOS: Weblap-szerkesztés lépésről lépésre, 2008.

12 Kompatibilitás: a weboldalaink nem csak a különböző platformokon (mint például Windows, Mac vagy Linux) fognak megbízhatóan működni, hanem a különböző eszközökön is, amelyekbe manapság beletartoznak a mobiltelefonok, a tévék és a játékkonzolok is. 5. Webes keresők és keresőrobotok: ha a webes szabványokat és a legjobb módszereket használjuk, akkor a weboldal a lehető legátláthatóbb lesz a keresőrobotok számára, amelyek pásztázzák a weboldalakat, így az oldal jobb eredményt fog elérni az olyan keresőkben, mint például a Google A HTML A HTML (HyperText Markup Language, magyarul hiperszöveg-leíró nyelv) az SGML 4 -ből származó leíró jelölőnyelv, az abban meghatározottak egyik nyelvmegvalósítása, amelyet weboldalak készítésére használunk. A hypertext elnevezés a HTML fájlok kapcsolhatóságaira (linkelés) utal. A HTML gazdag szókinccsel és szintaxissal rendelkezik. A HTML állomány olyan szövegfájl, amely a szövegen kívül tartalmaz ún. "HTMLtag"-eket (formázóutasításokat), amelyek befolyásolják a dokumentum megjelenítését, és megjelenítendő, letöltendő objektumokra történő hivatkozásokat. A tageket a böngésző értelmezi és hajtja végre. 5 Az HTML nyelvet eredetileg platform független közzétételére fejlesztették ki, amely tartalmaz szöveges és képi tartalmat, s napjainkra multimédiás tartalommal is bővült. A HTML dokumentum kiterjesztése a.html vagy.htm HTML fejlődése A HTML nyelvnek az évek során számos szintje, hivatalos verziója jelent meg. Ezen verziók mindegyike szabvány. 0. szinten (HTML 1.0) alakult ki az alapvető szerkezet, a nyitó és záró címek, a fejléc és a törzs. 1. szint (HTML 2.0) nem hozott túl sok változást, de innentől különül el a böngésző által szabályozott és a dokumentum szerkezetében létrehozott formázás. 3 CHRIS MILLS: Bevezető a webes szabványokba. 4 Az SGML (Standard Generalized Markup Language) szabványos jelölőnyelv dokumentumok belső szerkezetének leírására. 5 NAÁR JÁNOS: Weblap-szerkesztés lépésről lépésre

13 szint a HTML 2.0 kiegészítése. Bevezetésre kerültek az űrlapok, az ezen belüli többsoros szövegbevitel és a kiválasztható opciók (listából). 3. szintet jelentő HTML 3.2 verziót 1996-ban fogadta el a W3C, ami jelentős változásokat hozott. Tovább bővültek a lehetőségeink: lehetővé vált a táblázatok, matematikai képletek és vezérlőelemek használata, innentől van lehetőségünk Java appletek 6 beágyazására, és scripteket is innentől használhatunk. 4. szintet jelentő HTML 4.0 verziót 1997 végén tette hivatalos ajánlássá a W3C, majd némi módosítás után 1998 áprilisában kiadta a végleges verziót, mely megfelel az ISO 8879:1986 szabványnak. 7 A HTML decemberében jelent meg, amely néhány javítást tartalmazott és úgy tűnt, hogy ezzel be is fejeződik az SGML nyelven alapuló HTML nyelv fejlesztése. A W3C egyszerre két dolgot tartott szem előtt. Az egyik, hogy száműzze megjelenésre, kinézetre vonatkozó jelölőelemet a nyelvből, így azt végre arra használják, amire való: az oldal struktúrájának leírására. A másik, hogy szigorúbb szabályokat kell bevezetni a nyelv használatát illetően. Ehhez épp kapóra jött az akkorra már rendkívül népszerűvé vált XML 8. Ez egy adatstruktúrák leírására kitalált speciális jelölőnyelv, mely szigorú formai szabályokat határoz meg arra vonatkozóan, hogy egy XML dokumentumnak hogyan kell felépülnie, a legkisebb hibát sem tűri el. A HTML és az XML erősségeinek összegyúrásából jött létre 2000-ben az XHTML januárjában a W3C nyilvánosságra hozta a HTML 5 első vázlatát. Kidolgozásában az összes jelentős böngészőgyártó aktívan részt vett, ezáltal a jelenlegi kompatibilitási problémák minimalizálásra kerültek. Fontos újítás, hogy a HTML innentől már csak a tartalomra és felépítésre szorítkozik, mindenféle formázás és stíluselem CSS-be kerül. A fejlesztők a HTML 5-öt igyekeznek kompatibilissé tenni a HTML 4.01-gyel és az XHTML 1.0 és 1.1 verziókkal is. 9 6 Java programozási nyelven írt programkód, amely a szerver oldalon tárolódik, böngészőből indítva a felhasználó számítógépén fut le. 7 SPÁNYIK BALÁZS: Weboldalkészítő suli 8 extensible Markup Language: Kiterjeszthető Leíró Nyelv, a W3C által ajánlott általános célú leíró nyelv. 9 SPÁNYIK BALÁZS: Weboldalkészítő suli

14 Stíluslapok CSS A böngészőprogramok fejlesztése során, a HTML szabványon túlléptek és új paramétereket vezettek be, amelyekkel a dokumentum megjelenésére helyezték a hangsúlyt. Ha megnézzük egy hagyományos webes dokumentum kódját látható, hogy nagyobb részét a formázási utasítások alkotják, a kisebb része a tényleges tartalom. Ezért vált fontossá és szükségessé a formázások egyszerűsítése és egységesítése a dokumentumon belül. E probléma megoldására a W3C kidolgozta és felügyeli a CSS 10 specifikációját, amely biztosítja a tartalom és a megjelenés elkülönítését. A CSS tehát egy stílusleíró nyelv, amely a HTML vagy XHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le. 11 Stíluslap használatával például, ha az oldalunk betűtípusát, méretét, vagy színét szeretnénk megváltoztatni nem kell a tag-ekkel bajlódnunk, a stíluslapban gyorsan átírhatjuk. 4. ábra Egy stílusdefiníció felépítése 12 A stílusleírás weboldalunk (X)HTML-kódjával többféle módon kapcsolódhat: 1) Közvetlen (inline): Az dokumentumban az adott címke attribútumaihoz hozzáadunk egy új, style nevű attribútumot, amelynek értéke egy komplett CSSszabály lehet. Kerülendő megoldás. 2) Beágyazott (embedded): A stílusdefiníciók a dokumentumba kerülnek, de a head részében definiáljuk. Ha HTML megjegyzésbe is tesszük (<! >), akkor azt érjük el, hogy az olyan böngészik, amik nem ismerik a stíluslapokat, ne jelenítsék meg a stílus definíciónkat. Az így meghatározott stílus az egész dokumentumra érvényes lesz. (Kerülendő megoldás, bár néhány oldalból álló site esetén nem számít főben járó bűnnek ez a megoldás.) 3) Csatolt (linked): A stílusdefiníciók külső CSS-fájlban találhatóak, az oldalba pedig csak egy hivatkozás kerül be, amely arra utasítja a böngészőt, hogy töltse 10 Cascading Style Sheets: Lépcsőzetesen egymásra épülő stíluslapok 11 SPÁNYIK BALÁZS: Weboldalkészítő suli 12 Kép forrása:

15 14. be a CSS-fájlban levő stílusokat, és azoknak megfelelően jelenítse meg az oldal tartalmát. Ez a módszer biztosítja a legrugalmasabb megoldást. A stílusok egy külső állományban vannak definiálva, amelyet tetszőleges számú dokumentumhoz kapcsolhatunk hozzá. 13 A külső stíluslapokra az oldal fejlécében tudunk hivatkozni egy link elem segítségével: <head> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"> </head> A stíluslapot tartalmazó állományban (style.css) csak a stílusaink definícióját kell elhelyeznünk, pl.: h1 { font-size: 20px; color: #a00000; } p { font-size: 12px; color: #00a000; } A beágyazott stíluslapokhoz hasonlóan az így meghatározott stílus az egész dokumentumra érvényes. 4) Importált stíluslap Egy stílus meghatározáson belül egy másik, külső stílus meghatározásra hivatkozzunk: <style url( --></style> <style url( --></style> A cím megadásakor hasonlóképpen járhatunk el, mint a linkeknél általában, azaz akár URL (masik.css) formában is írhatjuk, amennyiben ugyanabban a könyvtárban található 13 SPÁNYIK BALÁZS: Weboldalkészítő suli

16 15. mint a HTML állományunk. A külső stílus hivatkozás megelőz minden más definíciót, amennyiben már szerepel előtte más, figyelmen kívül lesz hagyva! Weboldal ellenőrzése Visszatérve az elkészült oldalunkhoz ellenőriznünk kell, hogy vajon a W3C által meghatározottaknak megfelel-e a site. Ehhez el kell látogatnunk a oldalára, ahol a jelölőnyelv ellenőrzése - Markup Validation Service -, és a stílus ellenőrzése - CSS Validation Service - alapján megnézhetjük megfelel-e dokumentumunk a szabványoknak. (Természetesen lehetőség van a dokumentum elkészítése közben is megnézni nem tértünk-e el a szabványtól.) Nagy volt az örömöm, mert a Markup Validation Service kevés hibát talált. Viszont a CSS Validation Service szerint hemzsegett a hibától. Nagyon lehangoló volt, de elhatározásomat ez a tény csak megerősítette, hogy márpedig szabályos, szabványos oldalt hozok létre. Így nekiálltam a hibák kijavításának. A CSS Validation Service is nagy segítségre van azzal, hogy kiírja hol, melyik sorban van a hiba és az milyen jellegű. Ennek megfelelően végighaladva a stíluslapokon, sok-sok munkát belefektetve sikerült kijavítani a hibákat. A javítás során két programot használtam: Adobe Dreamweaver CS4 és Rapid CSS 2010 szoftvereket. 14 BÁRTHÁZI ANDRÁS: CSS alapjai

17 16. Tananyagok létrehozása Az információs társadalom nevezhető tudás-alapú társadalomnak is, az információ a gazdaság mozgatórugója is. Az információs társadalom egyik alapvető tétele az élethosszig tartó tanulás, ami jelentős időráfordítást is igényel. Az oktatásnak változnia kell, követnie és támogatnia szükséges az élethosszig tartó tanulást. Az iskolának nem csak a tananyagot kell megtanítani a tanulóival, hanem azt a képességet is, hogy önállóan tudjanak tanulni. Ebben a folyamatban megváltozik a tanár szerepe is. 15 Az Internet-alapú tananyagok elérhetősége jelentősen megnőtt, terjeszkedik. Ez gyakran azzal jár, hogy a mennyiségi növekedéssel az anyagok (szakmai, didaktikai, használhatósági) minősége nem tart lépést. Viszont növekvő igény tapasztalható a tananyagok megfelelő minőségére. Az Internet-alapú oktatás tulajdonképpen egy kommunikációs folyamat, mely folyamat többnyire internetes eszközökön keresztül zajlik, ahol átviteli közegként az internet illetve intranet hálózatok szolgálnak. Ebben a környezetben tanulási folyamat a tanár személyes jelenlétét már csak kis mértékben igényli Sulinet Digitális Tudásbázis A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) tartalom-menedzsment, e-tanulás keretrendszer és digitális tananyag adatbázis, melynek célja, hogy minden közoktatási évfolyamon a műveltségi területeket, a szakképzésen belül pedig az egyes szakmacsoportok ismeretanyagát felölelő elektronikus tananyag-adatbázis és az azt kezelő dinamikusan testre szabható keretrendszer létrehozása. A rendszer egy elektronikus tananyag-adatbázis és tartalomkezelő eszköz, amely minőségileg új lehetőségeket biztosít interaktív multimédia tartalmak eléréséhez és felhasználásához az iskolai oktatásban. Lehetővé teszi eddig nem létező elektronikus oktatási anyagok online elérését és felhasználását (akár online, akár offline) a mindennapi oktatásban, illetve egy szerkesztő eszközt biztosít a pedagógusok, felhasználók számára saját tananyagok összeállításához, szerkesztéséhez, így támogatva a pedagógiai tevékenység hatékonyságának növelését, megújulását WAGNER BALÁZS: Az elearning magyarországi helyzete 16 IZSÓ LAJOS: Web-bányászati módszerek alkalmazása Internet-alapú tananyagok minőségvizsgálatára 17 SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

18 17. Az SDT web-es felületét a címen érhető el. Oktatási célra mindenki számára szabadon és díjmentesen hozzáférhető. A bevezetőben említett pályázat keretében volt szerencsém egy 30 órás tanfolyamon részt venni, ahol megismerkedtem a tananyagkészítés alapjaival. Ahhoz, hogy a tananyagszerkesztőt használni tudjuk regisztrálnunk kell egy felhasználó nevet a oldalon. A webes megjelenítéshez és a szerkesztéshez is a következő szoftvereket kell telepítenünk: a) megjelenítéshez: Böngésző ( pl. IE, Firefox, Opera) b) a tananyagszerkesztőhöz:.net keretrendszer 1.1 és 1.1 szervizcsomag c) animációk megjelenítése: Flash Player d) képletek megjelenítése: MathPlayer e) képletszerkesztő: MathType 5.2 f) SVG megjelenítő: Adobe SVG Viewer 3.0 g) chathez: JAVA virtuális gép h) SDT tananyagszerkesztő Az SDT rendszer felépítésének egyik legfontosabb alapelve az, hogy az egyes tartalmi elemek (objektumok) kerüljenek be egy tananyagtárba, ahonnan bárki tetszése szerint előveheti és beillesztheti az általa megtervezett tananyagba. 18 Az SDT keretrendszer speciális objektumokból épül fel tananyagegységek - Az elkészítendő digitális tananyag elemi egységek szervezett halmaza, amelyet tananyagegységnek nevezünk. pl.: foglalkozás, tevékenység, fogalomtár, tesztfeladat tananyagelemek - pl. szöveg, kép, mozgókép, hang, animáció, hivatkozás, ezek építik fel az egyes tantárgyak és műveltségterületek elektronikus tananyagát. pedagógiai objektumok - A digitális tananyag rugalmas felhasználása a képességfejlesztésnek vagy a pedagógiai céloknak megfelelően. 18 SULINET DIGITÁLIS TUDÁSBÁZIS FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

19 18. Egy objektumra vonatkozó minden információt a meta adatok tárolnak. Ezek az információk határozzák meg az objektumok tartalmát és tulajdonságait a szerkesztés során, amelyek aztán a keretrendszerben használhatóak. A meta adatok tájékoztatnak arról, hogy az adott objektumnak milyen felhasználási lehetőségei vannak. 5. ábra A tananyagszerkesztés technikai lépései Publikálás Az elkészült tananyagot a szerkesztőből feltölthetjük a saját privát publikus területünkre. A feltöltés után a Csomaglista eszköztár Csomag web publikáció pontjával lehet a webes publikációt elindítani. Megtekinteni a Csomag megtekintése a weben... gombbal lehet felhasználónév és jelszó megadása után. Az általam készített tananyag itt található, amely az oldalra való bejelentkezés után érhető el: Az elkészített foglalkozások internetkapcsolat nélkül is megjeleníthetjük. A lejátszáshoz offline csomag szükséges. Ehhez a Csomag tallózóban kiválasztott téma vagy foglalkozás helyi menüjéből az Offline publikáció-t kell választani. A létrejövő tar.gz állományt az offline SDT lejátszóban nyithatjuk meg. Természetesen az online és offline változatokat is a későbbiekben bármikor szerkeszthetjük, módosíthatjuk.

20 SDT jelentősége Az oldalon publikált tananyagok fejlesztésének célja, hogy az oktatásban módszertani megújulást hozzon, korszerű eszközeként segítséget nyújtson a tanároknak és a tanulóknak a tanítási-tanulási folyamatban. Az SDT a magyar digitális pedagógia fejlesztésének egyik meghatározó eszköze. A foglalkozások feldolgozása során a tanárok és tanulók új tanítási és tanulási módszereket próbálhatnak ki. Az SDT alkalmas az aktív tanulási módszerek megalapozására. A korszerű eszközök használata következtében előtérbe kerül a kooperatív munka, és a tanárok feladatai is megváltoznak. 4.2 Hot Potatoes - a tesztszerkesztő A Hot Potatoes szoftver segítségével viszonylag gyorsan és praktikus tudunk interaktív feladatlapokat létrehozni. A program használata egyszerű, ingyenes, pusztán egy rövid regisztráció szükséges, hogy minden funkciót használhassunk. Letöltése erről az oldalról lehetséges: Magyar nyelven is használhatjuk, ehhez szükségünk van a nyelvi fájlra, amely a oldalról tölthető le, majd be kell másolni a Hot Potatoes program "translations" nevű alkönyvtárába. Ezt követően a program megnyitásakor a Settings menüben tudjuk a nyelvet átállítani. A program 5 alprogramból áll, melyek különböző típusú kérdések, gyakorlatok elkészítését támogatja, mentési, nyomtatási és weboldalra történő exportálási funkciókkal. Időzítőt is megadhatunk, ennek lejárta utána a kitöltő már nem tud új választ megadni, így csak az addig megadott válaszok kerülnek kiértékelésre. Az egyes kérdéseknél használhatunk szöveget, hangot, videót, vagy képeket is. JQuiz: kérdés alapú rejtvény 4 különböző válasszal, lehetőség van segítség kérésére, ekkor a következő betűt kapjuk meg. JCloze: szókitöltős teszt, automatikus pontozással, több lehetséges válasszal. Lehetőség van egy hosszabb szövegben a kitöltendő szavak automatikus kiválasztására is, de mi magunk is kiválaszthatjuk, pontosan mely szavakat kell majd a felhasználónak kitöltenie. JCross: online kitölthető keresztrejtvény készítését teszi lehetővé. JMix: összekevert mondatszavak helyes sorrendbe állítását gyakoroltató feladatokat készíthetünk vele. A megadott szavakból tetszőleges számú helyes mondat készíthető.

21 20. JMatch: összepárosító vagy sorba rendező feladatok készítésére szolgál. Megadjuk az eredeti sorrendet (párosítást), majd a program összekeveri a lehetőségeket. A feladatok nehézsége és szintje csak attól függ, hogyan készítjük el a feladatlapokat, ezért bármilyen életkorú, tudású és képességű tanulócsoport részére el lehet készíteni. A feladatokat az Internetre fel tudjuk tölteni, weboldalunkba illeszteni. Van egy hatodik lehetőség is, The Masher a neve, amellyel az elkészített feladatokat "összegyúrhatjuk", vagyis a még különálló feladatokat összeilleszti és egy index.html állományt hoz létre. Ezzel a programmal készítettem el az iskola honlapján a Diák menüben található feladatokat. 4.3 Interaktív bemutató Egy jól összeállított prezentáció segítségére van tanárnak, diáknak egyaránt. Az iskola oldalán található A számítástechnika története című könyvecske oldalas, de úgy gondoltam egy rövidebb összefoglaló segíthet a témakörhöz tartozó anyagrészek könnyebb elsajátításában. Ezért elkészítettem a prezentációs változatot is 20, melyben röviden összefoglaltam azokat a részeket, amelyek az általános iskola felső tagozatában a történethez kapcsolódóan elkísérnek. Elkészítése során nem a program által felkínált számtalan lehetőség beépítése volt a célom, hanem egy olyan vázlat elkészítése, amely tartalmát tekintve hasznos információt nyújt. A PowerPoint szinte csábít arra, hogy rögtön nekilássunk a bemutató elkészítésének, de érdemes először inkább papíron megtervezni a diákra lebontott bemutatónkat. Elég felvázolnunk, hogy mit és hány dián akarunk majd megosztani a tanulókkal. A túl kevés dia éppen úgy helytelen, mintha 150 diát kellene áttekinteni. A prezentáció készítése történhet: Tervezősablonból: A tervezősablonok használatával egyszerűen és gyorsan készíthetünk prezentációt, ám így az meglehetősen uniformizált lesz. A PowerPoint elindítása után az Új bemutató létrehozása kereten belül válasszuk a Tervezősablon opciót. (Előadás-tervező varázsló) Bemutatótervből: A tervezősablon használata esetén kész diasorból indulhatunk ki, amelyet csupán át kell írnunk. A bemutatóterv esetében csak a diakockák hátterét 19 /Tananyag/tortenet/index.html A könyv kikapcsolódásképpen tartalmazza Móra Ferenc: A gellérthegyi távirgány című rövid elbeszélését is /Tananyag/Szamolast_segito_eszkozok_szg_fejlodes.ppt

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

Könczöl Tamás. konczol.tamas@sulinet.hu igazgató

Könczöl Tamás. konczol.tamas@sulinet.hu igazgató Könczöl Tamás konczol.tamas@sulinet.hu igazgató Sulinet Expressz Program Sulinet Expressz program főbb pillérei: digitális tartalomfejlesztés módszertani megújulás: digitális pedagógia IKT az oktatásban:

Részletesebben

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11

1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Tartalomjegyzék 1. fejezet Bevezetés a web programozásába (Balássy György munkája)... 11 Az internet működése... 11 Géptől gépig... 11 Számok a gépeknek... 13 Nevek az embereknek... 14 Programok egymás

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli

Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli Fejlesztőeszközök Olyan eszközre van szükség, amelynél a webszerkesztés folyamatát a fejlesztő, nem pedig a program vezérli Szerkesztők 2 alapvető szolgáltatása: kódszínezés, kódkiegészítés Alapvetően

Részletesebben

Hozzávalók keresése és csatolása

Hozzávalók keresése és csatolása Hozzávalók keresése és csatolása VUE támogatja digitális tartalmak hozzáadását saját gépről, WEB-ről, távoli rendszerekből, mint az FTP oldalak, digitális forrásokból és Google szerverekről. A tartalmak

Részletesebben

Webkezdő. A modul célja

Webkezdő. A modul célja Webkezdő A modul célja Az ECDL Webkezdő modulvizsga követelménye (Syllabus 1.5), hogy a jelölt tisztában legyen a Webszerkesztés fogalmával, és képes legyen egy weboldalt létrehozni. A jelöltnek értenie

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez

Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez Útmutató az OKM 2007 FIT-jelentés telepítéséhez 1. OKM 2007 FIT-JELENTÉS ASZTALI HÁTTÉRALKALMAZÁS telepítése 2. Adobe Acrobat Reader telepítése 3. Adobe SVG Viewer plugin telepítése Internet Explorerhez

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

ILIAS hallgatói felhasználói leírás

ILIAS hallgatói felhasználói leírás Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Általános ismertető... 2 ILIAS elérése, bejelentkezés... 3 Tananyagok elérése, Taneszköztároló... 4 Csatlakozás kurzushoz... 6 Fájl letöltése... 8 Gyakorlatok megküldése,

Részletesebben

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2015. május 6. Vázlat 1 2 A világháló Története statikus és dinamikus oldal URL DNS-feloldás IP-cím ügyfél (kliens, böngész ) és szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

Dropbox - online fájltárolás és megosztás

Dropbox - online fájltárolás és megosztás Dropbox - online fájltárolás és megosztás web: https://www.dropbox.com A Dropbox egy felhő-alapú fájltároló és megosztó eszköz, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI)

A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Mgr. Námesztovszki Zsolt A WORDPRESS TESTRESZABÁSA (MEGJELENÉS MENÜ ELEMEI) Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény Budapest, 2013.

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

Bemutató anyag. Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület. Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva!

Bemutató anyag. Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület. Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva! Bemutató anyag Flash dinamikus weboldal adminisztrációs felület Flash-Com Számítástechnikai Kft. 2012. Minden jog fenntartva! Testreszabott weboldalhoz egyéni adminisztrációs felület Mivel minden igény

Részletesebben

HTML. Dr. Nyéki Lajos 2016

HTML. Dr. Nyéki Lajos 2016 HTML Dr. Nyéki Lajos 2016 HTML és SGML HTML (Hypertext Markup Language) SGML (Standard Generalized Markup Language) ISO 8879:1986 A HTML nyelven készült dokumentumok kiterjesztése - az Internet szerveren:.html;

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010

Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010 Internet alkamazások Készítette: Methos L. Müller Készült: 2010 Tartalomjegyzék - Tartalomkezelő rendszerek Miért jó a CMS alapú website? CMS rendszerek - Mi szükséges ezen CMS-ekhez? - Információ építészet

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén

Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Mikrobiológia MOODLE - gyakorló és vizsgarendszer használata az ELTE TTK Biológiai Intézet E- learning felületén Hallgatói felhasználói segédlet ELTE TTK Biológiai Intézet 2017. Készült az ELTE Felsőoktatási

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

A Zotero hivatkozáskezelő program bemutatása. Mátyás Melinda

A Zotero hivatkozáskezelő program bemutatása. Mátyás Melinda A Zotero hivatkozáskezelő program bemutatása Mátyás Melinda Mire használható a Zotero? A Zotero egy ingyenes hivatkozáskezelő program Különböző internetes oldalakról, adatbázisokból tudjuk kinyerni a megjelenített

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció.

Hiba bejelentés azonnal a helyszínről elvégezhető. Egységes bejelentési forma jön létre Követhető, dokumentált folyamat. Regisztráció. Ingyenes Mobil helpdesk megoldás A Mobil helpdesk egy olyan androidos felületen futó hibabejelentő, amelynek néhány alapbeállítását megadva saját mobil hibabejelentő rendszere lehet, vagy partnereinek

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Tananyagok adaptív kiszolgálása különböző platformok felé. Fazekas László Dr. Simonics István Wagner Balázs

Tananyagok adaptív kiszolgálása különböző platformok felé. Fazekas László Dr. Simonics István Wagner Balázs elibrary ALMS Tananyagok adaptív kiszolgálása különböző platformok felé Fazekas László Dr. Simonics István Wagner Balázs Mire jó az mlearning Tanulás bárhol, bármikor A dolgozó ember már nehezen tud időt

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása Rövid útmutató az első lépésekhez A biztonságos hozzáférésnek, megosztásnak és fájltárolásnak köszönhetően bárhonnan hatékonyan dolgozhat. Jelentkezzen be az Office 365-előfizetésébe, majd az appindítón

Részletesebben

HEFOP/2005/ Felkészülés a kompetenciaalapú

HEFOP/2005/ Felkészülés a kompetenciaalapú HEFOP/2005/3.1.3. Felkészülés a kompetenciaalapú oktatásra Esélyegyenlőség biztosítása a kompetencia-alapú tudást megalapozó oktatás bevezetésével a Ferencvárosban A projekt célja A Ferencvárosi Általános

Részletesebben

MOODLE mobileszközön

MOODLE mobileszközön SU2009 - Debrecen MOODLE mobileszközön LENGYEL Péter, lengyel@agr.unideb.hu Debrecen Egyetem, AMTC Gazdasági- és Agrárinformatika Tanszék Moodle - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment nyílt

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés).

Webtárhely létrehozása a WWW.freeweb.hu helyen. Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu. 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). Lépések Teendő 1. Böngészőbe beírni: www.freeweb.hu Kép 2. Jobb oldalon regisztrálni (tárhelyigénylés). 3. 4. Értelemszerűen kitölteni a regisztrációs lapot, és elküldeni. 5. Postafiókomra érkező levélben

Részletesebben

Útmutató egy eszközcsomag összeállításához

Útmutató egy eszközcsomag összeállításához Útmutató egy eszközcsomag összeállításához A portálon vagy a Saját tartalomtáradban található tartalmakból bármikor össze tudsz állítani egy eszközcsomagot. Eszközcsomag összeállítása akkor ajánlott, ha

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése

smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése smepro.eu tananyagbázis és kurzusrendszer portálok felépítése Az SMELearning módszertan egyik legfontosabb ajánlása, egybehangzóan az előzetes szükségletelemzés következtetéseivel a következő: a kis-és

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai

A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai Alkalmazott Informatikai Tanszék SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. dr.dudás László 6./1. A WORD 2016 szövegszerkesztő újdonságai A WORD dokumentum több személy általi egyidejű szerkeszthetősége felhőben (One Drive)

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása

Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása This image cannot currently be displayed. Algoritmus terv 3. Fejezet: Folyamatok meghatározása 1. Algoritmus általános áttekintése 2. Inputok és outputok definiálása 3. Folyamatok meghatározása 4. ozási

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

2009.11.20. Weboldalkészítés sablonok segítségével Nyitrai Erika. Miről lesz szó? WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL. Saját honlapot szeretnék

2009.11.20. Weboldalkészítés sablonok segítségével Nyitrai Erika. Miről lesz szó? WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL. Saját honlapot szeretnék Miről lesz szó? ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék WEBOLDALKÉSZÍTÉS SABLONOK SEGÍTSÉGÉVEL Mit tehetek, ha szeretnék egy saját honlapot vagy blogot? Mik a főbb problémák? Milyen megoldások születhetnek?

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Az internet jellemzői 25 perc 2. Szolgáltatások az interneten 20 perc

Részletesebben

Flex: csak rugalmasan!

Flex: csak rugalmasan! Flex: csak rugalmasan! Kiss-Tóth Marcell http://kiss-toth.hu marcell@kiss-toth.hu Magyarországi Web Konferencia 2006 2006. március 18. tartalom bevezető Adobe Flex alternatív technológiák bevezető az Internetnek

Részletesebben

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom

Kezdő lépések. Céges email. Tartalom Kezdő lépések Céges email Tartalom 1. Bevezetés...2 2. A szolgáltatás elérése és alapbeállításai...3 3. Ismerkedés a levelezővel...6 4. A levelező beállításai...8 5. Naptár... 10 6. Névjegyek... 11 7.

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

CSS3 alapismeretek. Bevezetés a CSS-be. Mi is az a CSS? Alkalmazási formái, szintaxisa

CSS3 alapismeretek. Bevezetés a CSS-be. Mi is az a CSS? Alkalmazási formái, szintaxisa CSS3 alapismeretek Bevezetés a CSS-be Mi is az a CSS? A CSS az angol Cascading Style Sheets kifejezés rövidítése, ami magyarul talán egymásba ágyazott stíluslapoknak lehetne fordítani. Hasonlóan a HTML-hez,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan

A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Telepítés internetről A TERC VIP költségvetés-készítő program telepítése, Interneten keresztül, manuálisan Új szolgáltatásunk keretén belül, olyan lehetőséget kínálunk a TERC VIP költségvetéskészítő program

Részletesebben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Bejelentkezési oldalak a felhasználói profil frissítéséhez a MOL-csoport értesítőben található

Részletesebben

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin

Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Digitális írástudás 2012. március 13. TÁMOP-5.3.1-C-09/2-2010-0068 Trambulin Cél: A képzés célja, hogy a projekt résztvevői tudják kezelni a számítógépet és perifériáit, ismerjék a szoftvereket. Képessé

Részletesebben

A tankönyvvé nyilvánítás folyamatát elektronikusan támogató rendszer az OKÉV számára

A tankönyvvé nyilvánítás folyamatát elektronikusan támogató rendszer az OKÉV számára AITIA International Zrt. 1039 Budapest, Czetz János u. 48-50. Tel.: +36 1 453 8080 Fax.: +36 1 453 8081 www.aitia.hu A tankönyvvé nyilvánítás folyamatát elektronikusan támogató rendszer az OKÉV számára

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

Kezdő lépések Microsoft Outlook

Kezdő lépések Microsoft Outlook Kezdő lépések Microsoft Outlook A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója 1 Tartalom Áttekintés... 3 MAPI mailbox konfiguráció

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Kezdő lépések Outlook Web Access

Kezdő lépések Outlook Web Access Kezdő lépések Outlook Web Access A Central Europe On-Demand Zrt. által, a Telenor Magyarország Zrt. ügyfelei részére nyújtott szolgáltatások rövid kezelési útmutatója Tartalom Bevezetés... 3 Rendszerkövetelmények...

Részletesebben

Bevezetés az informatikába 9. előadás. Microsoft Word szövegszerkesztők folyt. Stílusok. Egyedi formátum. Nyelvi elemek.

Bevezetés az informatikába 9. előadás. Microsoft Word szövegszerkesztők folyt. Stílusok. Egyedi formátum. Nyelvi elemek. Bevezetés az informatikába 9. előadás Microsoft Word szövegszerkesztők folyt. Dokumentumkészítés számítógéppel II Stílusok Formázási paraméterek névvel ellátva karakter-stílus bekezdés-stílus (stílus)

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv Tőkepiaci Közzététel Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. TŐKEPIACI KÖZZÉTÉTEL (TPK) MODUL... 4 3.1. A TPK MODUL ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA... 4

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Miért érdemes váltani, mikor ezeket más szoftverek is tudják?

Miért érdemes váltani, mikor ezeket más szoftverek is tudják? Néhány hónapja elhatároztam, hogy elkezdek megismerkedni az Eclipse varázslatos világával. A projektet régóta figyelemmel kísértem, de idő hiányában nem tudtam komolyabban kipróbálni. Plusz a sok előre

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban

Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Moodle -egy ingyenes, sokoldalú LMS rendszer használata a felsőoktatásban Vágvölgyi Csaba (vagvolgy@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Debrecen Moodle??? Mi is ez egyáltalán? Moodle

Részletesebben

MÉRY Android Alkalmazás

MÉRY Android Alkalmazás MÉRY Android Alkalmazás Felhasználói kézikönyv Di-Care Zrt. Utolsó módosítás: 2014.06.12 Oldal: 1 / 7 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. MÉRY Android alkalmazás 3 1.2. A MÉRY Android alkalmazás funkciói

Részletesebben

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED

kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED kodolosuli.hu: Interaktív, programozást tanító portál BALLA TAMÁS, DR. KIRÁLY SÁNDOR NETWORKSHOP 2017, SZEGED A közoktatásban folyó informatika oktatásával kapcsolatos elvárások Állami szereplő: Az informatikaoktatás

Részletesebben

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza.

Bóra Adatcsere. A webes modul működésének részletesebb leírását a csatolt dokumentum tartalmazza. Bóra Adatcsere A Bóra Adatcsere a Bóra bérprogram webes modulja, ami a http://adatcsere.globo.hu címen érhető el. Természetesen a modult szeretnénk az Önök igényei alapján tovább fejleszteni, ezért kíváncsian

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

www.egeszsegtervem.hu Egészségterv ismertető A Bi-LINK program és a Gateway segédszoftver segítségével

www.egeszsegtervem.hu Egészségterv ismertető A Bi-LINK program és a Gateway segédszoftver segítségével www.egeszsegtervem.hu Egészségterv ismertető A Bi-LINK program és a Gateway segédszoftver segítségével Szükséges programok Ahhoz, hogy mérési adatainak feltöltését és kezelését kompletten elvégezhesse

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tartalomjegyzék KÖZÖSSÉGI MEGOSZTÁS - 2 - MIÉRT HASZNOS? - 2 - A JÓ SHARE GOMB ISMERTETŐ JELEI - 3 - MEGOSZTÁSI

Részletesebben

Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben

Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben Könczöl Tamás igazgató elearning Igazgatóság Sulinet etanulás Módszertani és Kompetencia Központ Educatio KHT. IKT - Információs és Kommunikációs

Részletesebben