2. tevékenység: Tanulmányi kirándulások iskolások számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. tevékenység: Tanulmányi kirándulások iskolások számára"

Átírás

1 Az Ég és Föld vonzásában a természet titkai című projekt 2013 januárjában kezdődött, két éves tudománynépszerűsítő programsorozat. A célcsoport a Nyugat- Dunántúl és Észak-Magyarország éves korú diáksága. Egyik fő célkitűzés a tudományok-, és elsősorban a természettudományok iránti érdeklődés felkeltése, valamint az ilyen típusú főiskolai és egyetemi képzésekre jelentkezők számának növelése. Az alábbi, tervezett tevékenységekre az Észak-magyarországi régióban kerül sor. (A tevékenységek sorszámai a pályázat megvalósíthatósági tanulmányához igazodnak). 2. tevékenység: Tanulmányi kirándulások iskolások számára A megvalósítás helyszínének közelében (megye, térség) működő általános és középiskolák számára kidolgozott, egységes tematikájú, de eltérő szakmai tartalmú rendezvény a természettudományos tantárgyak és a csillagászati tevékenységek népszerűsítése érdekében. A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Piszkéstetői Obszervatóriuma a magyarországi megfigyelő csillagászat epicentruma. Összesen négy kupolában találhatók a legmodernebb műszerezettséggel felszerelt teleszkópok, melyek megtekintése mellett a látogató diákok multimédiás demonstrációt kapnak a digitális képfeldolgozás alkalmazásairól a hétköznapi helyzetektől egészen a tudományos problémák megoldásáig. Célunk konkrét, a helyszínhez kötődő tudományos eredmények (pl. kisbolygó- és szupernóva-felfedezések) közérthető formában átadása, a felfedezés örömének átadása a nyitott és kíváncsi diákok számára. A kirándulások során a tudományos kutatói életpálya nehézségeit és szépségeit egyaránt illusztráljuk, kihangsúlyozva a tudomány nemzetköziségét, bemutva közvetlen kapcsolódásainkat vezető nemzetközi űrkutatási programokhoz. Tematika 1. Csoport fogadása 2. A program bemutatása-instrukciók a piszkéstetői tanösvény biztonságos végigjárására (1 fő) 3.Távcsövek bemutatása kupolánként (1 fő) 4.Tudománynépszerűsítő előadás az 1 m-es teleszkóp kupolájában (1 fő) 5.Séta az obszervatórium parkjában (1 fő) 6.Program zárása élmények, tapasztalok összegzése (1 fő) Kapcsolat más projekttel MTA Lendület Fiatal Kutatói Program A megvalósítás ideje, gyakorisága A projekt időszaka alatt két tanévben, összesen 20 hónapban, havi átlagban kettő iskolai csoport (20-25 fő/csoport). A program időtartama a tematika szerint 1 óra. Az Észak-magyarországi, illetve Kelet-magyarországi általános iskolák felsőtagozatai és középiskolai tanulók és kísérőtanáraik.

2 A 20 hónapban összesen 40 csoport, legalább 15 oktatási intézmény. 4. tevékenység: Tanulmányi kirándulások az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba egyetemisták, doktoranduszok számára ELTE GAO MKK szakmai tevékenységéhez való bekapcsolódás- Asztrofizikai szakirányon és csillagász szakon tanulók részére a szakirány sajátosságainak megfelelő, kétnapos asztro-spektroszkópiai laborgyakorlat. Éjszakai észlelések (észlelési idők biztosításával). Aktív részvétel a csillagász szakos BSc és MSc hallgatók, illetve asztrofizikai témában dolgozó doktoranduszok képzésében, elsősorban tanrendbe iktatott spektroszkópiai témájú (speciális) előadások tartásával és 2 napos obszervációs gyakorlatok szervezésével az Obszervatórium észlelési infrastruktúrájára támaszkodva. Fényes csillagok körüli exobolygók spektroszkópiai verifikálása és követése o Fotometriai úton detektált fényességváltozások alapján valószínűsített exobolygók létezésének spektroszkópiai verifikálását végezzük az m < 10 mag fényesség tartományban. o A már bizonyítottan bolygóval rendelkező fényes csillagok spektroszkópiai monitorozását végezzük. A már azonosított exobolygó-rendszer spektroszkópiai follow up vizsgálataival kimutatható, hogy a már felfedezett bolygón kívül még több is keringhet az adott rendszerben. Kettős cefeidák spektroszkópiai vizsgálata o A cefeidát tartalmazó kettős rendszerek spektroszkópiai vizsgálata révén a kísérő csillag fizikai paramétereinek meghatározását végezzük. Az I. populációs cefeidák egy része kettős rendszer tagja, így a kísérő főleg ha ez egy forró, kék fősorozati csillag hatással van a látszó fényességre és színindexre is, ezek néhány század magnitúdós elcsúszása rontja a PL-reláció kalibrációjának pontosságát. Nagyon fontos tehát a cefeidát tartalmazó kettős rendszerek spektroszkópiai vizsgálata, a kísérő csillag fizikai paramétereinek minél pontosabb meghatározása. o A cefeida típusú pulzáló változócsillagok a kozmikus távolságok meghatározásában a mérföldkövek szerepét játsszák: az ún. sztenderd gyertyák a jól mérhető pulzációs periódusuk és az abszolút fényességük között fennálló periódusfényesség reláció miatt nagyon fontos szereplői a kozmikus távolságok meghatározásának. Tematika 1. nap 10:00 Érkezés szállás elfoglalása az ELTE GAO MKK-ban Feladatkiosztás, annak értelmezése, csoportban és önállóan végezhető tevékenységekre bontása 12:00 Ebéd 14:00 Digitális képfeldolgozás I. 15:30 Szünet 16:00 Digitális képfeldolgozás II. 18:00 Vacsora

3 20:00 Éjszakai észlelés 2. nap 9:00 Az észlelések kiértékelése, feldolgozása 13:00 Ebéd 14:30 Laborjegyzőkönyvek elkészítése, bemutatása 16:00 Laborjegyzőkönyvek értékelése 18:00 Elutazás A megvalósítás ideje, gyakorisága A szorgalmi időszakban, évi 5 alkalommal 2 napos gyakorlat. Asztrofizikai szakirányon és csillagász szakon tanulók. 3-6 fős csoportokban összesen évente legalább 15 fő. 5. tevékenység: A tudományos közlés művészete tudománymarketing a Piszkéstetői Obszervatóriumban egyetemisták, doktoranduszok számára Tudományos szakemberek részére, disszeminációt segítő kompetenciafejlesztő képzés az egyes tudományok népszerűsítése érdekében. A tudomány és a társadalom párbeszédét, a kutatók társadalmi szerepvállalását, a kutatási menetrendnek a társadalom oldaláról érkező igényekkel történő artikulálását előmozdító rendezvények szervezése (adott kutatási terület, eredmények, tevékenységek megismertetése, népszerűsítése a társadalomban és a társadalom részéről érkező visszacsatolás beépítése a kutatási menetrendbe). A tudományos életben való esélyegyenlőséggel összefüggő (nők a tudományban, tudományetikai kérdések, fiatalok ösztönzése) témák bemutatása és meghonosítása a közgondolkodásban. Tudománymarketing készségfejlesztői kurzus megvalósítása neves tudománynépszerűsítő szakemberek bevonásával, egyetemisták és doktoranduszok részére. Magyarországon az Európa 2020 Stratégia célkitűzéseivel összhangban a tudásalapú gazdaság nélkülözhetetlen feltétele a különböző kutatások társadalmi és gazdasági beágyazottságának fokozása. A tudományos eredmények elterjesztése, egyrészt jelenti a társadalom és tudomány közötti kommunikációt (tudományos ismeretterjesztés) és párbeszédet (vitafórum tudományos és társadalmi kérdésekről). A kurzus segítségével javulnak a kutatók és oktatók készségei, tágulnak módszertani ismereteik a tudománykommunikáció módszertanáról, megteremthető a tudományos eredmények és ismeretek hatékony átadásának személyi feltétele a felsőoktatási intézményekben. A tudománymarketing kurzus által érintett témák az alábbi területeket öleli fel: A kutatásokhoz, tudományos tevékenységhez kapcsolódó kommunikációs terv és cselekvési programok.

4 A tudományos tevékenységek népszerűsítése a szélesebb közvélemény, (kiemelten a továbbtanulás előtt álló fiatalok körében) az MTMI területén. A felsőoktatási intézményekben keletkezett K+F+I eredmények gazdasági szektor felé történő elterjesztése, megismertetése. A gazdasági szereplők és egyetemi kutatók közötti szakmai, munkaerőpiaci, továbbképzési kapcsolatok kezelése. A tudományos érdeklődés felkeltése, az új tudományos eredmények népszerűsítése a természettudományi ismeretek iránt (a szélesebb közvélemény és kiemelten a középiskolás korosztály körében). A médiában való megjelenés hatékonyságának fokozása. Tudományos és ismeretterjesztő rendezvények szervezése. Tudományos eredmények disszeminációjának mérése. Mediációs és deliberatív technikák Az előadásokat a tudományos Mini Mindentudás Egyeteme sorozathoz hasonlóan rögzítjük és a projektben létrehozott honlapon közzétesszük. A tevékenységhez kapcsolódó kiadványt valamennyi a pályázatban tervezett tevékenység célcsoportjánál fel kívánjuk használni. Olyan tájékoztató füzetnek szánjuk, amely bemutatja az intézményt, a pályázati célokat és lehetőséget biztosít a résztvevők számára a jegyzetelésre is. A tematika 1. nap 10:00 Érkezés regisztráció, programismertetés. 10:30 11:30 Bevezető előadás disszemináció, tudománymarketing 11:30 12:30 Második előadás 12:00 14:00 Ebéd 14:00 15:30 Harmadik előadás 16:30 18:30 Negyedik előadás 19:00 20:00 Vacsora 20:00-21:00 Szállás elfoglalása, utazás a PISZKÉS-re 21:00 23:00 Éjszakai észlelés Kötetlen beszélgetés szakemberekkel (fakultatív program) 2. nap 7:30 8:30 Reggeli 9:00 10:30 Ötödik előadás 10:30 11:00 Szünet 11:00 12:30 Hatodik előadás 13:00 14:00 Ebéd 14:30 16:00 Tapasztalatok összegzése kerekasztal beszélgetés 16:30 Elutazás Kapcsolat más projektekkel/projektelemmel Létrehozott honlapon előadásanyagok, kapcsolódó cikkek folyamatos megjelenítése.

5 Megvalósítás ideje, gyakorisága A kurzus a pályázati időszakban évente egy alkalommal (a tavaszi szemeszterben). Matematikai, műszaki, informatikai és természettudományos szakok (BSc) hallgatói. Egy csoport tervezetten 20 fős. 6. Tanulmányi kirándulások a Piszkéstetői Obszervatóriumba egyetemisták, doktoranduszok számára - Matematika, műszaki, informatikai és természettudományos tudományos szakok vonzerejének növelése érdekében a potenciális célcsoportot elérő népszerűsítő rendezvények. A kutatói életforma népszerűsítése és a pálya adta lehetőségek bemutatása a pályaválasztók és a hallgatók körében. Az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatórium szakmai tevékenysége Az 1899-ben alapított Konkoly Obszervatórium, majd annak jogutódjaként a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete 2011-ben integrálódott három földtudományi intézettel a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttá. A Mátraszentimre és Galyatető között nagyjából félúton található Piszkéstetői Obszervatórium Magyarország legnagyobb optikai csillagászati megfigyelő helyszíne, területén összesen négy, tudományos kutatásra jelenleg is rutinszerűen használt teleszkóppal. A 2009-ben indult MTA Lendület Fiatal Kutatói Program keretében Kiss László intenzív műszerfejlesztési programba kezdett, aminek eredményeként egy 40 cm-es, interneten távvezérelhető robotteleszkóp lett üzembe állítva, az ország két legnagyobb csillagászati teleszkópja, a Schmidt és az RCC korszerű detektorokat és újszerű mérőkörnyezeteket kapott. Mindennnek eredményeként legalább egy-másfél évtizednyi lemaradást sikerült pótolni a magyar megfigyelő csillagászat alap infrastruktúrájában, amit a 2012-es MTA infrastruktúra-fejlesztési pályázata is újabb jelentős támogatásban részesített. A jelenleg is zajló fejlesztéseknek köszönhetően a Piszkéstetői Obszervatórium újra felkerült a felfedező csillagászat nemzetközi térképére. Évente kisbolygók százait, több szupernóvát és egyéb tranziens jelenséget fedezünk fel a mátrai obszervatóriumban, s adatainkat rendszeresen kombináljuk vezető űrprogramok más hullámhosszakon végzett méréseivel (pl. Swift-űrtávcső - optikai, ultraibolya és röntgenmérések; Herschelűrtávcső - közép és távoli infravörös mérések; Kepler-űrtávcső - ultraprecíz űrfotometria). Ezen tevékenységünk - az igazi felfedezés szépségeit és örömét átadva - tökéletesen alkalmas az érdeklődő felsőoktatási hallgatók és doktoranduszok bevonására tudományos diákköri témák, illetve doktori kutatási témák kidolgozásán keresztül. Az optikai csillagászati kutatások alapvető hazai bázisintézménye a Piszkéstetői Obszervatórium, amelynek részletes megismerése elemi inspirációt adhat az érdeklődő kutatónövendékeknek.

6 Az aktuális kutatások és azok eredményei: Kisbolygók, üstökösök és szupernóvák keresése Űrprogramok földi kiegészítő mérései (Kepler, Herschel, Swift) Változócsillagok, csillaghalmazok, tranziens jelenségek kutatása Az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriuma szakmai tevékenységéhez kapcsolódás.- Asztrofizikai szakirányon és csillagász szakon tanulók részére a szakirány sajátosságainak megfelelő, kétnapos csillagászati megfigyelési laborgyakorlat. Éjszakai észlelések (észlelési idők biztosításával). Aktív részvétel a csillagász szakos BSc és MSc hallgatók, illetve asztrofizikai témában dolgozó doktoranduszok képzésében, elsősorban tanrendbe iktatott digitális képfeldolgozási témájú (speciális) előadások tartásával és 2 napos obszervációs gyakorlatok szervezésével a Piszkéstetői Obszervatórium észlelési infrastruktúrájára támaszkodva. A Naprendszer kis égitestjeinek vizsgálata az optikai tartományban Eddig katalogizálatlan új kisbolygók felfedezése, pontos pályaszámításhoz asztrometriai nyomon követés. A magnitúdós határfényességnek köszönhetően intenzív részvétel várható 2013-tól a Gaia asztrometriai űrobszervatórium földfelszíni támogatásában Üstökösmorfológiai vizsgálatok nagy naptávolságban, a por- és gázkibocsátás változásainak kutatása a felszín kifagyásával párhuzamosan. A Neptunuszon túli régi kisbolygóinak kombinált kutatása a Herschel-űrtávcső infravörös méréseivel és a hazai optikai adatokkal. Szupernóvák, gammavillanások, egyéb tranziens jelenségek kutatása A kozmológiai távolságokból is megfigyelhető nagyenergiás asztrofizikai jelenségek időben változó fényességének mérésével galaxisok távolságát is megbecsülhetjük, aminek eredményeként az Univerzum tágulását leíró törvényeket is tesztelhetjük. A rövid időskálájú gammavillanások optikai utófénylésének detektálásával modellezhetjük a kompakt kettőscsillagok összeolvadásának fizikáját. Fedési exobolygók kutatása A más csillagok körül keringő bolygók kimutatása a fedési módszerrel a jelenkor asztrofizikájának egyik legintenzívebben művelt területe. A központi csillag előtt átvonuló bolygótestek fénycsökkentő hatása földi műszerekkel is kimérhető, amennyiben egy Naphoz hasonló csillag körül legalább a Jupiterhez hasonló óriásbolygó kering. Tematika 1. nap Érkezés szállás elfoglalása a Piszkéstetői Obszervatórium vendégházában Feladatkiosztás, annak értelmezése, csoportban és önállóan végezhető tevékenységekre bontása Ebéd Digitális képfeldolgozás Vacsora Éjszakai észlelés

7 2. nap Az észlelések kiértékelése, feldolgozása Ebéd Laborjegyzőkönyvek elkészítése, bemutatása, Laborjegyzőkönyvek értékelése Elutazás Kapcsolat más projektekkel: MTA Lendület Fiatal Kutatói Program A megvalósítás ideje, Gyakorisága: A szorgalmi időszakban, évi 10 alkalommal 2 napos gyakorlat. : Asztrofizikai szakirányon és csillagász szakon tanulók. 2-4 fős csoportokban összesen évente 20 fő. 10. tevékenység: Utazó Planetárium - Észak- Magyarország Interaktív, természettudományos ismereteket fejlesztő akár vándor bemutatók, események szervezése. Tudományos, technológiai és innovációs ismeretterjesztő rendezvények, kiállítások, szervezése, e programok feltételrendszerének fejlesztés. A csillagos égbolt csodálatos látványát a városi és az egyre inkább erősödő falusi fényszennyezés nagy mértékben lerontja, így a vizuális élmény még szép derült éjszakákon is csökkenő esztétikájú. A helyzetet javítja az éjszakai eget napszaktól és időjárástól függetlenül is bemutató planetárium, amely egy több méteres kupola belső felére vetíti ki a csillagképek és égitestek képét. Az elmúlt évek planetárium-technikai fejlődése elhozta az ún. mobil-planetáriumok megalkotását. Ezek olyan eszközök, melyek jellemzően néhány perc alatt sűrített levegővel felfújható kupolákat használnak, belül pedig digitális technikájú projektor rendkívül látványos programokat vetít ki a kupolatérben tartózkodó nézőközönség számára. A látvány, a helyszín egzotikuma, a számítástechnikai lehetőségek együttesen mély nyomot hagyó élményt váltanak ki minden érintettben. A Planetáriumot lehetőség szerint a települések frekventált, könnyen megközelíthető helyein állítjuk fel (helyi Önkormányzatokkal egyeztetve). Ezzel biztosítva azt, hogy a szervezett csoportok mellett, bárki beülhessen az előadásokra. Minden helyszínen 1 előadásra a gazdasági szereplők körében szervezünk résztvevőket. Abban az esetben, ha felsőoktatási intézménnyel rendelkező településen valósul meg a program, egy előadásra az ott tanulók, dolgozók köréből is gyűjtünk résztvevőket. Tematika A felállított kupolában egy napon keresztül folyamatosan napi átlagban 8, azonos tematikájú, 30 perces előadás megvalósítása, Helyünk a Világegyetemben címmel. Megvalósítás ideje, gyakorisága A pályázati időszakban összesen 10 alkalommal: évente, konzorciumi partnerhez kapcsolódóan 5-5 alkalommal.

8 Elsősorban a településen élők, kiemelten az iskolás korosztály. Az 5 m-es Go-Dome teljesen felfújt állapotban (fotó: Hegedüs T.) 14. tevékenység: Tudományos előadások - Mini Mindentudás Egyeteme Észak-Magyarországon Felsőoktatási intézmények tudományos eredményeinek és tevékenységeinek népszerűsítése a gazdasági, a munkaerő-piaci és egyéb, a területet érintő döntéshozásban működő szereplők körében. A pályázat megvalósításának ideje alatt, helyszínenként 10 (évente 5-5) tudományos előadás megszervezése. Az előadások egyfajta Mini Mindentudás Egyeteme stílusban valósulnak meg: a helyszínen a gazdaság, munkaerő-piac és az egyéb területeken döntéshozók köréből kerülnek ki. Az előadások előtt és után biztosítjuk a helyszínen résztvevők számára a közvetlen párbeszéd lehetőségét. Az előadások online is elérhetők lesznek a projektben létrehozott honlapon keresztül. Az előadást rögzítjük, szerkesztjük és a szerkesztett változatot szintén elérhetővé tesszük, valamint a fájlmegosztó felületeken is elhelyezzük. A szerkesztett változatból egy DVD sorozatot is elkészítünk, amelyet az érdeklődők számára eljuttatunk.

9 Tervezett tematika Meghívott vendégek fogadása Tervezett előadás (rögzítése, online elérhetőségének biztosítása) Szűkebb hazánk, a Naprendszer Központi csillagunk titkai (Kővári Zsolt) A legközelebbi csillag, azaz maga a Nap, vészesen közeledik aktivitásának következő maximuma felé, ami várhatóan során érkezik el. Milyen hatások érhetik Földünket csillagunk irányából? Kisbolygók és üstökösök (Sárneczky Krisztián) A Naprendszer apró égitestjeinek kutatásával betekintést nyerhetünk bolygórendszerünk kialakulásának körülményeibe, különös tekintettel a víz transzportjára a különböző égitestek között. A Mars bolygó újdonságai (Kereszturi Ákos) Noha életre utaló jeleket továbbra sem találunk a vörös bolygón, a Mars irányában mutatott felfokozott szakmai érdeklődés szédítő sebességgel vezet meglepő és új felfedezésekre. Csillagok élete és halála Csillagkeletkezés és fiatal csillagok (Ábrahám Péter) Kozmikus időgépként nyerünk betekintést Napunk korai életébe a közeli fiatal csillagok kutatásán keresztül. Miként keletkeznek a csillagok, milyen jelenségek kísérik a bolygórendszerek kialakulását, illetve mire következhetünk az emberi időskálán jelentkező fényességváltozásokból fiatal csillagokban? Csillagrengések kutatása (Szabó Róbert) A modern asztrofizika egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe az asztroszeizmológia, ami a földrengés-hullámok vizsgálatához hasonlóan betekintést enged távoli csillagok belsejébe. Az utóbbi évek fantasztikus eredményeihez az elmélet fejlődése mellett az űrcsillagászat ultrapontos mérései is szükségesek voltak. Bolygórendszerek szerkezete és fejlődése (Kiss László) A más csillagok körül keringő bolygók, azaz az exobolygók kutatása a jelenkor csillagászatának egyik domináns szakterülete. A Földhöz hasonló bolygók keresése új lendületet kapott a Kepler-űrtávcsővel, ugyanakkor a földi extrém nagy óriásteleszkópok hadrendbe állítása is várhatóan rengeteg újdonsággal fog szolgálni. Csillagok aktivitása (Vida Krisztián) Napunkhoz hasonlóan más csillagok is mutatják a mágneses aktivitás jeleit, s a napfoltokhoz hasonló csillagfoltok vizsgálatával következtethetünk a kozmikus mágneses tereket keltő dinamók fizikájára, illetve a más bolygórendszereket érő hatásokra központi csillaguk irányából. Űrkutatás, modern csillagászati műszerek Infravörös űrcsillagászat (Kiss Csaba) Az infravörösben sugárzó hideg égitestek az Univerzum emberi szem számára láthatatlan arcát mutatják be - mindössze az a probléma, hogy a földi légkör elnyeli a hősugárzást, ezért csak az űrbe telepített távcsövekkel tanulmányozhatjuk az infravörös eget. A Herschel-űrtávcső a jelenleg legnagyobb átmérőjű teleszkóp a Föld légkörén túl, s tudományos programjának megvalósításában jelentős a magyar részvétel. Mérjük meg a csillagok távolságát! (Szabados László) Az Európai Űrkutatási Ügynöksége Gaia asztrometriai űrobszervatóriuma várhatóan 2013 és 2018 között 1 milliárd csillag távolságát fogja soha nem látott pontossággal

10 megmérni. A programban jelentős magyar részvétel lesz a változó fényű égitestek, illetve a földsúroló kisbolygók kutatásában. A jövő égboltfelmérései (Szabó M. Gyula) A számítástechnikai és csillagászati műszertechnika találkozásából születnek meg az ambíciózus égboltfelmérési programok, melyek korábban elképzelhetetlennek tartott részletességű és időfelbontású képet vesznek fel a teljes égboltról. Fogadás és konzultáció a megjelent vendégekkel Kapcsolat más projektekkel MTA Lendület Fiatal Kutatói Program, OTKA-Marie Curie Mobilitás MB08C Megvalósítás ideje gyakorisága Évente 5-5 alkalommal, alkalmanként 1,5 órás előadás és ugyanilyen idejű konzultáció A gazdasági, a munkaerő-piaci és egyéb, a területet érintő döntéshozásban működő szereplők Online résztvevők köre Offline terjesztésben elért célközönség (iskolák) 16. tevékenység: Tudományos, szakmai konferenciák Doktori képzésben és doktori iskolákban részt vevő hallgatók közötti hálózatok kialakításához és fejlesztéséhez szükséges informatikai-, kommunikációs csatornák és hálózatok, megteremtése, szakmai célú együttműködések fejlesztése. (pl: munkacsoport találkozók, szakmai konferenciák). Nemzetközi konferenciák, fórumok szervezése Magyarországon. Tevékenység rövid leírása 2 napos szakmai konferencia a Gyöngyös környéki szállodában Kapcsolódó program: látogatás a Piszkéstetői Obszervatóriumban (50 éves a Schmidtteleszkóp) Hazai csillagászat: a teljes szakmai vertikum találkozója, egyetemi oktatók, akadémiai kutatók és doktoranduszok összekötése, potenciális munkacsoportok megalapozásának kezdeményezése. A hazai csillagászati kutatások diszciplínán belüli megosztása, a kutatóképzésben részt vevő doktoranduszok látókörének bővítése az itthon művelt területek egységes stílusú bemutatásán keresztül. A résztvevő doktoranduszok számára elkészítjük az előkészítés során átadott, a kutatómunkájukat bemutató posztereket. Ezeket a konferencia ideje alatt kiállítjuk. A program ideje alatt a sajtóval egyeztetett módon biztosítjuk a folyamatos sajtó nyilvánosságot. 1. nap 10:00-11:00: Regisztráció 11:00-12:30: Protokolláris megnyitó 12:30-14:00: Ebéd

11 14:00-14:30: 1. előadás 14:30-15:00: 2. előadás 15:00-15:30: 3. előadás 15:30-16:00: kávészünet 16:00-16:30: 4. előadás 16:30-17:00: 5. előadás 17:00-17:30: 6. előadás 18:00-19:00: vacsora 19:00-19:30: Utazás bérelt buszokkal a Piszkéstetői Obszervatóriumba 19:30-22:00: A Schmidt-teleszkóp megtekintése, észlelés bemutató (vezetővel) 2. nap 08:00-09:00: Reggeli 09:30-10:00: 1. előadás 10:00-10:30: 2. előadás 10:30-10:45: Kávészünet 10:45-11:15: 3. előadás 11:15-11:45: 4. előadás 12:00-14:00: Ebéd 14:00-15:00: Tapasztalatok összegzése, konferencia zárása-moderátorral 15:00 - : Résztvevők elutazása KAPCSOLÓDÓ KONFERENCIA - TIHANY 3 napos nemzetközi őszi iskola a csillagkeletkezésről és a fiatal csillagok kutatásáról. Helyszín a tihanyi Balaton-kutató intézet, várható létszám 40 fő. A kiválasztott tudományos terület friss eredményeinek áttekintése vezetői európai kutatók meghívott előadásaival. Kapcsolat más projektekkel MTA Lendület Fiatal Kutatói Program Megvalósítás ideje, gyakorisága Konferencia: szeptember, Konferencia: szeptember Doktoranduszok, MTMI egyetemi hallgatók, határon túli kutatók, oktatók A projekt céljaival, tartalmával, a többi tervezett programmal kapcsolatosan bővebben a oldalon, az info@vasitit.hu és a parais.simon@vasitit.hu címeken vagy a 94/ telefonszámon érdeklődhet.

1. tevékenység: Tanulmányi kirándulások iskolások számára

1. tevékenység: Tanulmányi kirándulások iskolások számára Az Ég és Föld vonzásában a természet titkai című projekt 2013 januárjában kezdődött, két éves tudománynépszerűsítő programsorozat. A célcsoport a Nyugat- Dunántúl és Észak-Magyarország 10-18 éves korú

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM 2016. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A program címe: Iránya a csillagos ég! - Éjszaka a Tiszazugban Dr. Róka András, főiskolai docens (Kémiai

Részletesebben

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus

PÁLYÁZAT. InfoPark Alapítványhoz. Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar Kémiai Intézet. Dr. Németh Zoltán, egyetemi adjunktus PÁLYÁZAT az InfoPark Alapítványhoz A mérnöki és természettudományi tantárgyak népszerűsítése, a középiskolás tanulók egyetemekre jutásának segítése témában 3. kategória: Nyílt napok, nyílt programok szervezése

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése. ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, augusztus 25.

Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése. ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, augusztus 25. Asztrometria egy klasszikus tudományág újjászületése ELFT Fizikus Vándorgyűlés, Szeged, 2016. augusztus 25. Történeti visszapillantás Asztrometria: az égitestek helyzetének és mozgásának meghatározásával

Részletesebben

A tudományos közlés művészete

A tudományos közlés művészete A tudományos közlés művészete X. Tudománykommunikáció 1: Ismeretterjesztés Kiss László MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet Miről lesz szó? Miért jó ismeretterjeszteni? Hazai fórumok: előadások, sajtónyilatkozasatok,

Részletesebben

A változócsillagok. A pulzáló változók.

A változócsillagok. A pulzáló változók. A változócsillagok. Tulajdonképpen minden csillag változik az élete során. Például a kémiai összetétele, a luminozitása, a sugara, az átlagsűrűsége, stb. Ezek a változások a mi emberi élethosszunkhoz képest

Részletesebben

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer A Föld helye a Világegyetemben A Naprendszer Mértékegységek: Fényév: az a távolság, amelyet a fény egy év alatt tesz meg. (A fény terjedési sebessége: 300.000 km.s -1.) Egy év alatt: 60.60.24.365.300 000

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

IFT függelék Javasolt Fejlesztési Beavatkozások Tartalom

IFT függelék Javasolt Fejlesztési Beavatkozások Tartalom IFT függelék Javasolt Fejlesztési Beavatkozások 2015-2020 Tartalom 1. Új telephely, KFKK létrehozási terve... 2 2. Kárpát-medencei együttműködés, székhelyen kívüli képzés létrehozási terve... 2 3. Duális

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2016.

BBS-INFO Kiadó, 2016. BBS-INFO Kiadó, 2016. 2 Amatőr csillagászat számítógépen és okostelefonon Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a kiadó írásbeli hozzájárulásával történhet.

Részletesebben

elemér szerepe a közoktatás modernizációjában Hunya Márta MTA IKT Albizottsági ülés február 3.

elemér szerepe a közoktatás modernizációjában Hunya Márta MTA IKT Albizottsági ülés február 3. elemér szerepe a közoktatás modernizációjában Hunya Márta MTA IKT Albizottsági ülés 2012. február 3. Mit jelent ma a modernizáció? A tanulói részvétel fokozása Az iskolai és az iskolán kívüli tudásszerzés

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával.

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok március 1. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I.

Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I. Pulzáló változócsillagok és megfigyelésük I. 7. Cephei és SPB csillagok, megfigyelés Sódor Ádám ELTE MTA CSFK CSI 2015.11.10. 2 Sódor Ádám Pulzáló váltcsill. és megfigy. I. 6. Cep, SPB, megfigyelés 2 /

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai

A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai Paksi Adrienn A Városkommunikációs Mesterkurzus tapasztalatai Partnerség és kommunikáció a területi tervezésben - Elmélet és gyakorlat Lechner Lajos Tudásközpont 2014. december 15. Az energikus 314-es

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő

Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő Azonosító, cím Szakmai tartalom Keret, támogatott pályázatok száma, intenzitás Benyújtási határidő A tehetségsegítő programokban korábban vagy jelenleg részt vevő tehetséges fiatalok kortárs tehetségsegítővé

Részletesebben

Kommunikációs terv. <Kisfaludy Károly Általános Iskola>

Kommunikációs terv. <Kisfaludy Károly Általános Iskola> Kommunikációs terv TÁMOP 3..7-/2-20-0569 A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3..7 projekt szakmai tervezésének. A kommunikációs feladatokat a szakmai feladatok határozzák

Részletesebben

Földünk a világegyetemben

Földünk a világegyetemben Földünk a világegyetemben A Tejútrendszer a Lokális Galaxiscsoport egyik küllős spirálgalaxisa, melyben a Naprendszer és ezen belül Földünk található. 200-400 milliárd csillag található benne, átmérője

Részletesebben

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet

H 2020 munkacsoport alakuló értekezlet Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0017 H 2020 munkacsoport

Részletesebben

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, intézetigazgató MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás

Részletesebben

TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt

TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori (0-7 év) kiemelt projekt Kapcsolat a Programmal II. cél: Gyermek alapellátás egységesebbé tétele az esélyegyenlőség javítása érdekében a hozzáférhetőség javításával és a jobb

Részletesebben

CSILLAGÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

CSILLAGÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés CSILLAGÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése CSILLAGÁSZ Feladatok és tevékenységek A természet

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria

Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete szeptember 27. Aréna Savaria Vas megyei pályaorientációs együttműködés bemutatása Általános iskolai igazgatók értekezlete 2017. szeptember 27. Aréna Savaria KISS-BAUER SZILVIA, KÉPZÉSI CSOPORTVEZETŐ VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

Részletesebben

PTE PMMIK, SzKK Smart City Technologies, BimSolutions.hu 1

PTE PMMIK, SzKK Smart City Technologies, BimSolutions.hu 1 BEMUTATKOZÁS Diploma (2009) Építészirodai munka, tervezési gyakorlat VICO vcs, (vce), pl, trainer (2010) PhD tanulmányok + oktatás Kutatócsoport + saját projektek (2014) BimSolutions.hu 1 BIM FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT

AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT AZ NKFIH A JÖVŐ KUTATÓIÉRT Dr. Szabó István a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese Tehetséghíd a jövőbe V. Országos TDK-fórum 2018. október 18. A

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Központ október 12.

Magyar Fejlesztési Központ október 12. Magyar Fejlesztési Központ 2015. október 12. Létrehívás A magyar Kormány felismerte, hogy a 2014-2020-as programozási időszakban Magyarország számára rendelkezésre álló, az Európai Strukturális és Beruházási

Részletesebben

Menedzsment és Controlling Egyesület (MCE)

Menedzsment és Controlling Egyesület (MCE) Menedzsment és Controlling Egyesület (MCE) Jogi státusz: bejegyzett egyesület Székhely: 1119 Budapest, Fehérvári út 79. Terület: tevékenysége kiterjed Magyarország területére Alapítás: 1992 Tagok: Honlap:

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP

DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP DIGITÁLIS KÖRNYEZET FEJLESZTÉSE A SZOLNOKI TANKERÜLETI KÖZPONT INTÉZMÉNYEIBEN EFOP-3.2.3-17-2017-00045 PROJEKTADATOK I. Kedvezményezett: Szolnoki Tankerületi Központ Megvalósítók: PROJEKTADATOK II. Projektazonosító:

Részletesebben

TALENT PLANTATION. TALENT PLANTATION Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram

TALENT PLANTATION. TALENT PLANTATION Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram 2018 TALENT PLANTATION Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram Vezetői Utánpótlás Tehetségprogram Kompetenciafejlesztő tehetségprogram 21-30 év közötti egyetemi vagy főiskolai hallgatóknak, frissdiplomásoknak,

Részletesebben

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató Feladat Felelős Határidő Megjegyzés A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terv a korábbi

Részletesebben

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Mentor programjának bemutatása 2014. november 21. OET A magyar villamosipar legnagyobb független szakmai szervezete Energiát fektetünk a jövődbe! - mentorprogram fiataloknak

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

TÉRKÉPEK ÉS PROGRAMOK

TÉRKÉPEK ÉS PROGRAMOK AZ MVM PAKSI ATOMERŐMŰ ZRT. ÉS AZ ATOMENERGETIKAI MÚZEUM FŐTÁMOGATÁSÁVAL TÉRKÉPEK ÉS PROGRAMOK ELŐADÁSOK 11:00 MEGNYITÓ HELYSZÍN: GÖMB AULA CRuzR a Robot és Bartók Marcell (főszervezők, Tudományok Fővárosa)

Részletesebben

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások:

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: a Miskolci Egyetem közreműködése a térségi innovációs folyamatokban Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Balatonfüred, 2009. május 11. Időhorizont

Részletesebben

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó

CSILLAGÁSZATI TESZT. 1. Csillagászati totó CSILLAGÁSZATI TESZT Név: Iskola: Osztály: 1. Csillagászati totó 1. Melyik bolygót nevezzük a vörös bolygónak? 1 Jupiter 2 Mars x Merkúr 2. Melyik bolygónak nincs holdja? 1 Vénusz 2 Merkúr x Szaturnusz

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK.

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI RENDJÉNEK. számú melléklete AZ OKTATÁS-MÓDSZERTANI KÖZPONT ÜGYRENDJE BUDAPEST 2015

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.c. sz. melléklete

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. I. kötet. Szervezeti és Működési Rend. 4.c. sz. melléklete AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.c. sz. melléklete AZ ELTE GOTHARD ASZTROFIZIKAI OBSZERVATÓRIUM ÉS MULTIDISZCIPLINÁRIS KUTATÓKÖZPONT

Részletesebben

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019. azonosítószámú,

Részletesebben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben

Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Múltunk és jövőnk a Naprendszerben Holl András MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete Szöveges változat: http://www.konkoly.hu/staff/holl/petofi/nemesis_text.pdf 1 2 Az emberiség a Naprendszerben

Részletesebben

A TÁMOP A-11/1/KONV projekt részletes kommunikációs terve

A TÁMOP A-11/1/KONV projekt részletes kommunikációs terve A projekt részletes s terve A Kommunikációs tevékenységek összefoglaló leírása A projekt előkészítési szakaszában Elkészítjük a http://www.mfk.uni-miskolc.hu/ honlapunkhoz a projekthez kapcsolódó tájékoztató

Részletesebben

Duális képzés szükségessége, dilemmák ISOFÓRUM XXII. NMK

Duális képzés szükségessége, dilemmák ISOFÓRUM XXII. NMK A duális mérnökképzés dilemmái és lehetőségei a felsőoktatásban Dr. Ailer Piroska 2015. szeptember 18. Duális képzés szükségessége, dilemmák 2 2 Duális képzés kecskeméti modellje 1. A duális felsőoktatás

Részletesebben

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános

21.45 Távcsöves megfigyelések (felhőtlen égbolt esetén), (Veress Zoltán Általános 2017. 07. 03. Hétfő 20.00-20.35 Kísérletek héliummal, Hogyan szól a mese, ha héliumot nyelünk a tüdőnkbe, vagy ha kézen állunk? Lufikat is fújunk, de mire jó még a hélium? 20.45-21.20 A művészi Világegyetem

Részletesebben

Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról

Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról Nemzetközi perspektívából a statisztika oktatásáról statisztikai jártasság és oktatás problémák és kihívások Dr. Kovács Péter Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar pepe@eco.u-szeged.hu Tartalom

Részletesebben

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM

MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MEGHÍVÓ MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI OKTATÁS MUNKACSOPORT BESZÁMOLÓ KONFERENCIA MTA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM TERMÉSZETTUDOMÁNYI-MATEMATIKAI-INFORMATIKAI

Részletesebben

Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban

Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban Képzési lehetőségek oktatók és felsőoktatási munkatársak számára a Campus Mundi programban Campus Mundi program - felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésének támogatása Cél: a hazai felsőoktatási intézményekben

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

EFOP A FELNŐTT LAKOSSÁG PREVENCIÓS CÉLÚ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE A SZABADIDŐSPORT RÉVÉN

EFOP A FELNŐTT LAKOSSÁG PREVENCIÓS CÉLÚ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE A SZABADIDŐSPORT RÉVÉN EFOP-1.8.6-17 A FELNŐTT LAKOSSÁG PREVENCIÓS CÉLÚ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE A SZABADIDŐSPORT RÉVÉN PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás átfogó célja, hogy egységes szakmai elvek mentén olyan egészségfejlesztő testmozgás

Részletesebben

kapcsolatok erősítése Vácott

kapcsolatok erősítése Vácott Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése Vácott ÁROP 1.A.6 2013 2013 0017 0017 A pályázati konstrukció A Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése elnevezésű pályázat célja a közigazgatási

Részletesebben

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Elnökjelölti program Béres József

Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Elnökjelölti program Béres József Magyar Elektrotechnikai Egyesület Elnökjelölti program 2016-2019 Béres József Budapest, 2016. április 11. 2. oldal Bevezetés A MEE elnökeként 3 évet dolgoztam az Elnökség tagjaival közösen az előző Elnöki

Részletesebben

Minőségfejlesztési program 2013/14

Minőségfejlesztési program 2013/14 Minőségpolitika, stratégia és eljárások 1 A kari minőségpolitika aktualizálása Minőségcélok kitűzése és 2 A kari minőségfejlesztési bizottság munkájának 3 Az intézetek, tanszékek minőségbiztosítási tevékenységének

Részletesebben

Galaxisfelmérések: az Univerzum térképei. Bevezetés a csillagászatba május 12.

Galaxisfelmérések: az Univerzum térképei. Bevezetés a csillagászatba május 12. Galaxisfelmérések: az Univerzum térképei Bevezetés a csillagászatba 4. 2015. május 12. Miről lesz szó? Hubble vagy nem Hubble? Galaxisok, galaxishalmazok és az Univerzum szerkezete A műszerfejlődés útjai

Részletesebben

MSense - Önt szolgálják érzékei. Új Szervízkultúra - Mercure Brand Magyarország / Szlovákia 2011-2012

MSense - Önt szolgálják érzékei. Új Szervízkultúra - Mercure Brand Magyarország / Szlovákia 2011-2012 MSense - Önt szolgálják érzékei Új Szervízkultúra - Mercure Brand Magyarország / Szlovákia 2011-2012 1 Filozófia Küldetés: A magyarországi és szlovákiai Mercure szállodák által nyújtott szolgáltatások

Részletesebben

III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST FEBRUÁR 8.

III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST FEBRUÁR 8. III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST 2018. FEBRUÁR 8. KIHÍVÁSOK ÉS ÚJDONSÁGOK A DIGITÁLIS SZAKTANÁCSADÁS TERÜLETÉN A KÖZNEVELÉS KERETRENDSZERÉHEZ KAPCSOLÓDÓ MÉRÉSI- ÉRTÉKELÉSI ÉS DIGITÁLIS

Részletesebben

A nyitórendezvény Párizs

A nyitórendezvény Párizs A nyitórendezvény Párizs 60 ország, 1000 résztvevő (politikusok, tudósok, szakmai szervezetek képviselői, nemzeti képviselők, diákok) Nemzetközi Diákpályázat győztesei Kiállítás, bemutatók, geo-song Párizsi

Részletesebben

FÖLDTUDOMÁNY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc)

FÖLDTUDOMÁNY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc) SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR FÖLDTUDOMÁNY Földtudomány alapszak (BSc) Földtudomány mesterszak (MSc) www.ttik.hu/felvi A Földrajzi és Földtudományi Intézet célja olyan

Részletesebben

A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK

A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEK A z Infinety Online Kft. felsőoktatásban tanuló hallgatók számára pályázatot ír ki Adatvizualizációs technikák megvalósítása kvantitatív adatokon címmel. A TÉMA RÖVID FELVEZETÉSE A 21. században óriási

Részletesebben

Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam?

Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam? Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam? Disszeminációs műhely Erasmus+ projekteknek Tempus Közalapítvány Dr. Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem Miért? Kötelező - vállaltuk Lehetőség,

Részletesebben

Az Univerzum szerkezete

Az Univerzum szerkezete Az Univerzum szerkezete Készítette: Szalai Tamás (csillagász, PhD-hallgató, SZTE) Lektorálta: Dr. Szatmáry Károly (egy. docens, SZTE Kísérleti Fizikai Tsz.) 2011. március Kifelé a Naprendszerből: A Kuiper(-Edgeworth)-öv

Részletesebben

A nemzetközi hallgatói mobilitás gátjai - egyéni, szocio-demográfiai és kulturális tényezők vizsgálata. Holicza Péter ÓE-BDI

A nemzetközi hallgatói mobilitás gátjai - egyéni, szocio-demográfiai és kulturális tényezők vizsgálata. Holicza Péter ÓE-BDI A nemzetközi hallgatói mobilitás gátjai - egyéni, szocio-demográfiai és kulturális tényezők vizsgálata Holicza Péter ÓE-BDI A kutatási téma aktualitása A nemzetközi mobilitási programok térhódítása, sokasodó

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA Elfogadva: 2016. szeptember 20, hatályba lép: 2016. szeptember 22-én A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény,

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A Projektnyitó nap TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése /tanulói laptop program/ A nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola Informatikai

Részletesebben

TÁMOGATOTT INFORMATIKAI KÉPZÉSEK AZ MNÁMK-BAN. (A képzésbe bekapcsolódni szándékozók előzetes tájékoztatója)

TÁMOGATOTT INFORMATIKAI KÉPZÉSEK AZ MNÁMK-BAN. (A képzésbe bekapcsolódni szándékozók előzetes tájékoztatója) TÁMOGATOTT INFORMATIKAI KÉPZÉSEK AZ MNÁMK-BAN (A képzésbe bekapcsolódni szándékozók előzetes tájékoztatója) A GINOP-6.1.2-15-2015-00001 projekt a hátrányos helyzetű, különösen az alacsony iskolai végzettségű,

Részletesebben

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Tudásbővítés közvetlen célcsoport részére 1. nap 10:00 10:10 A program levezetőjének bemutatkozása 10:10 10:50 Résztvevő szervezetek bemutatkozása, ki vagyok,

Részletesebben

Oktatási ügyeink

Oktatási ügyeink Oktatási ügyeink 2008-2012 Oktatói-kutatói fórum 2012. április 10. Tevesz Gábor okt.dh. 1 Oktatásunk főbb eseményei 2008-2012 MSc képzések elindulása Indítás 4 lépcsőben (2008. szeptembertől) MSc felvételi

Részletesebben

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30

ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 ÉLETREVALÓ U4 LIFE TPPA/2012/03/30 Hátrányos helyzetű fiatalok munkaerő-piaci integrációjában szerzett svájci és magyar tapasztalatok felhasználása egy közös módszertan kidolgozásához c. projekt bemutatása

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A magyar doktori iskolák nemzetköziesedésének vizsgálata. Dr. Kovács Laura Tempus Közalapítvány június 5.

A magyar doktori iskolák nemzetköziesedésének vizsgálata. Dr. Kovács Laura Tempus Közalapítvány június 5. A magyar doktori iskolák nemzetköziesedésének vizsgálata Dr. Kovács Laura Tempus Közalapítvány 2019. június 5. AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE: A doktori kutatás háttere, módszerei A doktori iskolák nemzetköziesítési

Részletesebben

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL

PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 PEDAGÓGIAI MUNKA TÁMOGATÁSA AZ INNOVÁCIÓ ÉS TUDÁSMENEDZSMENT ESZKÖZEIVEL KERBER ZOLTÁN TÁMOP 3.1.15 SZAKMAI VEZETŐ TÁMOP 3.1.15 projekt

Részletesebben

EFOP TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI PROGRAMKÍNÁLAT ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYKÖZPONTOK FEJLESZTÉSE

EFOP TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI PROGRAMKÍNÁLAT ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYKÖZPONTOK FEJLESZTÉSE EFOP-3.3.6-17 TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI PROGRAMKÍNÁLAT ÉS TERMÉSZETTUDOMÁNYOS ÉLMÉNYKÖZPONTOK FEJLESZTÉSE PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy a kevésbé fejlett régiókban kidolgozásra kerüljenek

Részletesebben

DR. FAZAKAS IDA TERVEZZ VELÜNK! PÁLYAORIENTÁCIÓS FEJLESZTÉSEK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN EFOP

DR. FAZAKAS IDA TERVEZZ VELÜNK! PÁLYAORIENTÁCIÓS FEJLESZTÉSEK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN EFOP DR. FAZAKAS IDA TERVEZZ VELÜNK! PÁLYAORIENTÁCIÓS FEJLESZTÉSEK AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN EFOP-3.2.13-17-2017-00002 FEJLESZTÉSI ELŐZMÉNYEK, DETEKTÁLT IGÉNYEK Pedagógusképző Központ Pályatervezési Iroda

Részletesebben

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány

RENDEZVÉNYSZERVEZÉS. Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány RENDEZVÉNYSZERVEZÉS Szabó Adrienn Tempus Közalapítvány Disszemináció projekteredmények terjesztése projekttermékek terjesztése (új képzések, tantervek, tananyagok, taneszközök, stb.) projektmegvalósítás

Részletesebben

Intézkedési terv javaslat

Intézkedési terv javaslat Intézkedési terv javaslat Az intézkedési terv javasolt sablonja: Intézmény neve: Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézményvezető oktatási azonosítója: Intézkedési terv neve/azonosítója:

Részletesebben

DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS AZ OKTATÁSBAN

DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS AZ OKTATÁSBAN ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS AZ OKTATÁSBAN A VILÁGNAK NEM TUDÓS EMBEREKRE, HANEM TUDÓ EMBEREKRE VAN SZÜKSÉGE. (TOLSZTOJ) A PROJEKT HÁTTERE AZ ISKOLÁK ÚJ SZEREPE,ÁTALAKULÁSUK IRÁNYA Európai

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

A JÖVŐ INTERNET KUTATÁSKOORDINÁCIÓS KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A JÖVŐ INTERNET KUTATÁSKOORDINÁCIÓS KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A JÖVŐ INTERNET KUTATÁSKOORDINÁCIÓS KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Debreceni Egyetem Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ 2015 PREAMBULUM A Debreceni Egyetem (DE), mint vezető konzorciumi

Részletesebben

VoltTimer Tudományos Valóságshow

VoltTimer Tudományos Valóságshow VoltTimer Tudományos Valóságshow Mobilis Győr A Felfedezések Háza 1 Mi is a mobilis? A mobilis Európa első mozgásra, közlekedésre fókuszálótematikus tudományos játszóháza 74 interaktív eszköz, 1200 négyzetméteren

Részletesebben

1. táblázat: alapozó és törzstárgyak

1. táblázat: alapozó és törzstárgyak RLEVÉL Fizikus Tanszékcsoport - Kedves Kollégák, Diákok, fizika iránt érdeklődő Olvasók! számában ezekre a kérdésekre szeretnénk válaszolni. számjegy a számolási illetve laboratóriumi gyakorlatok óraszámát

Részletesebben

csillagászat és média Kiss L. László MTA CSFK KTM CSI

csillagászat és média Kiss L. László MTA CSFK KTM CSI www.csillagaszat.hu: csillagászat és média Kiss L. László MTA CSFK KTM CSI Ismeretterjesztés Csillagászat: hatalmas előny a közérdeklődés......ami viszont nem jár automatikusan együtt a magas színvonalú

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Nemzetközi pályázati lehetőségek a felsőoktatás fejlesztésében Európán belül és a világban 2014. november 3. Koós-Herold Zsuzsa A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre

Hallgatói tájékoztató. Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Hallgatói tájékoztató Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP 3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja (Szakszolgálatok fejlesztése)

Részletesebben

IRÁNY A FELSŐOKTATÁS A PETŐFI KOLLÉGIUM TEHETSÉGES DIÁKJAIÉRT TÁMOP A

IRÁNY A FELSŐOKTATÁS A PETŐFI KOLLÉGIUM TEHETSÉGES DIÁKJAIÉRT TÁMOP A IRÁNY A FELSŐOKTATÁS A PETŐFI KOLLÉGIUM TEHETSÉGES DIÁKJAIÉRT Pályázat száma: A projekt címe: Irány a felsőoktatás A Petőfi Kollégium tehetséges diákjaiért Projekt helyszín: Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai

Részletesebben

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető

Tájékoztató a. munkájáról. Református Tananyagfejlesztő Csoport. Pompor Zoltán. szakmai vezető Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról Pompor Zoltán szakmai vezető Megvan az ideje az ültetésnek (Préd 3,2) Pénz Szakember Új tartalmi keretek 21. századi tanulási környezet Létezik

Részletesebben

Szakmai tevékenységcsoportok

Szakmai tevékenységcsoportok A projekt célja A projekt célja, hogy a főiskola meglévő képzéseinek fejlesztésével, átstrukturálásával és új képzések indításával a regionális vállalkozói szféra igényeit a turisztikai (borászati) és

Részletesebben

feladat felelős határidő

feladat felelős határidő A Turizmus és Földrajztudományi Intézet Minőségfejlesztési terve a 2017/2018-as tanévre I. Oktatás, kutatás, képzés feladat határidő 1. A beiskolázási rendszer fejlesztése, a képzés népszerűsítése bekapcsolódunk

Részletesebben

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu

ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK. 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu ÁLTALÁNOS VÁLLALKOZÁSI FÕISKOLA ÁVF-NAPOK 1114 Budapest Villányi út 11-13. www. avf.hu Kiadja az Általános Vállalkozási Fõiskola Felelõs kiadó: Antal János fõigazgató Szerkesztette: Karcsics Éva Tördelõ

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ Vámosgálfalva Önkormányzata tisztelettel meghívja a Vámos Települések Szövetségének tag önkormányzatait és minden kedves érdeklődőt a 2010. június 4 6 án megrendezésre kerülő Vámos Települések

Részletesebben

AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN

AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2014-0001 AZ OFI SZEREPE ÉS FELADATAI A PEDAGÓGUSOK SZAKMAI MUNKÁJÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN KERBER ZOLTÁN SZAKMAI VEZETŐ BUDAPEST, 2015. ÁPRILIS 8.

Részletesebben

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató

PEDAGÓGIA BA. Alapszakos tájékoztató PEDAGÓGIA BA Alapszakos tájékoztató 2017 Dr. Kálmán Orsolya Misley Helga Az alapszakos tájékoztató tartalma 1. Mi is a pedagógia? 2. A pedagógia alapszak bemutatása Képzési szerkezet Tantárgyak, tantárgycsoportok

Részletesebben

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE

ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE 1. sz. Melléklet Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetetett Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram ELBÍRÁLÁSI- ÉS PONTRENDSZERE a Babeş-Bolyai Tudmányegyetem alap-, mester- és doktori képzős,

Részletesebben

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN

A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN A MATEMATIKAI SZOFTVEREK ALKALMAZÁSI KÉSZSÉGÉT, VALAMINT A TÉRSZEMLÉLETET FEJLESZTŐ TANANYAGOK KIDOLGOZÁSA A DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KARÁN Dr. Kocsis Imre DE Műszaki Kar Dr. Papp Ildikó DE Informatikai

Részletesebben

Smart City Tudásbázis

Smart City Tudásbázis Smart City Tudásbázis Projektpartner: Vezető partner és további projektpartnerek: TINA VIENNA (Vezető partner) Esetleg Bécs város kollégái és üzlettársai a kiválasztott tématerületeken Potenciális projektpartnerek

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató

Hallgatói tájékoztató Hallgatói tájékoztató Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. megbízásából a CC.Consultatio Kft. meghirdeti a Bevezetés a forrásanyagok kutatásába és tudományos on-line adatbázisok használata

Részletesebben

Szponzorációs ajánlat

Szponzorációs ajánlat REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal Román-magyar területi együttműködések a gazdaságfejlesztés szolgálatában Szponzorációs ajánlat Debreceni konferencia 2009. június 3. Megjelenési

Részletesebben

Jean Monnet tevékenységek

Jean Monnet tevékenységek Jean Monnet tevékenységek Koós-Herold Zsuzsa zsuzsa.herold@tpf.hu Tempus Közalapítvány 2016. október 20. A Jean Monnet tevékenységek fő célja az oktatás és kutatás ösztönzése az európai integrációs tanulmányok

Részletesebben

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu

KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu KultúrÁsz Közhasznú Egyesület 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 25. E-mail: kulturasz@freemail.hu Közhasznúsági jelentés 2009. Tartalom a) A számviteli beszámoló 2 b) A költségvetési

Részletesebben

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP

ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP ReGenerál magyar szerb foglalkoztatási partnerség projektjavaslatainak megvalósítása a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében címmel, TÁMOP 1.4.5-12/1-2012-0011 azonosítószámon. Kedves Olvasó! A kiadvány,

Részletesebben