Tudomány a mosoly mögött avagy Az emberi arc filogenezise, ontogenezise, anatómiája és fiziológiája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudomány a mosoly mögött avagy Az emberi arc filogenezise, ontogenezise, anatómiája és fiziológiája"

Átírás

1 Tudomány a mosoly mögött avagy Az emberi arc filogenezise, ontogenezise, anatómiája és fiziológiája Szentágothai Szakkollégium. Hernádi I. PTE 2011

2 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 1. A száj megjelenése. Az evolúciós év november hó 15. napja (520 millió évvel ezelőtt, a Kambriumban). Pikaia sp. (Phy: Cephalocordata)

3 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 2. A szemek megjelenése. Az evolúciós év november hó vége felé (Ordovicium-Triász). Conodonta sp. (Phy: Vertebrata)

4 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 3. A szaglószerv megjelenése. Az evolúciós év november hó 25-én (Triász) Sacambapsis sp. (Phy: Vertebrata)

5 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 3. Az állkapocs megjelenése. Az evolúciós év november vége (Devon-Perm) Acanthodii sp. (Phy: Vertebrata, spiny fish )

6 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 4. Az az orrlyukak megjelenése. Az evolúciós év december 2- én (Triász) Acanthostega sp. (Phy: Vertebrata, Cl: Amphibia/Reptilia) Az első szárazföldi hüllők őse? Az arc méretének hihetetlen változatossága következik eljött a dinoszauruszok kora

7 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 5. A differenciált fogazat és a rágás megjelenése. Az evolúciós év december közepén (Triász) Dimetrodon sp. (Phy: Vertebrata, Cl: Reptilia/Mammalia) Ősi emlős?

8 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 6. Minden együtt állt a mimikához az evolúciós év december 17-én (Jura) Megazostrodon sp. (Phy: Vertebrata, Cl: Mammalia) Ősi, melegvérű, emlős trombitaszerű fülekkel, orrturbinákkal, bajússzal, flexibilis állkapoccsal, éjjellátó szemekkel a száj körüli izmok fejlődése a túlélést segíthette és megjelent a mimika?

9 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 9. A főemlős arc fejlődése az evolúciós év december 25-én indul (Harmadidő) Aegyptopitecus sp. (Phy: Vertebrata, Cl: Mammalia, Primata)

10 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 10. Az evolúciós év december 31. napján 6:24- kor megszületett Lucy (ca. 3 millió éve..)

11 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 11. A hominid arc fejlődése, avagy az evolúciós év utolsó napjának eseményei (Harmad/negyedkor)

12 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk

13 December 31én 23:37-kor megjelent a csupasz arc, ca jelentéssel..

14 Az arc morfogenezise

15 Az embrióról

16 Az első 16 nap

17 A harmadik hét végén

18 Kb. két héttel később

19 Az arc morfogenezise 4. hét (front.)

20 Az arc morfogenezise 4. hét (lat.)

21 Az arc morfogenezise 5. hét..

22 Az arc morfogenezise 6. hét..

23 Az arc morfogenezise 7. hét..

24 Az arc morfogenezise 8. hét..

25 A fetus arca

26 A fetus arca folyt..

27 A fetus arca folyt..

28 Az első beszédes arckifejezések

29 Az arc anatómiája A fej csont és izomtana

30 A koponya csontjai Az agykoponya csontjai 1.Nyakszirtcsont (Os occipitale) 2.Falcsont (Os parietale) 3.Halántékcsont (Os temporale) 4.Ékcsont (Os sphenoidale) 5.Homlokcsont (Os frontale) Az arckoponya csontjai 1.Járomcsont (Os zygomaticum) 2.Felső állcsont (Maxilla) 3.Állkapocscsont (Mandibula) 4.Orrcsont (Os nasale) 5.Könnycsont(Os lacrimale) 6.Szájpadcsont (Os palatinum) 7.Rostacsont (Os ethmoidale) 8.Ekecsont (Vomer) 9.Nyelvcsont (Os hyoideum

31 A koponya izmai 1. A koponyatető/fejtető izmai M. epicranius galea aponeurotica (1) M. epicranius venter frontalis/occipitalis (2,3) A fejtető sisakon található, a fejsisak szövetében rögzül. Kevéssé mozgatható, főként a homlok/szemöldök ráncolására szolgál. M. temporo-parietalis (5) A fej oldalán található. A musculus auricularis superior fölött ered egy bőnyéről. A fejtető sisakon (galea aponeurotica) tapad. Rögzíti a fejtető sisakot.

32 A szem körüli izmok M. orbiculalis oculi. Pars orbitalis (1), Pars palpebralis (2), pars lacrimalis (3). A koponya izmai 2. 1) A homlokcsont (os frontale) orri részéről ered. Ez a rész szem körül koncentrikus körökben tapad. 2) A ligamentum palpebralemediale-ról ered és a ligamentum palpebrale lateralis-en tapad. 3) Vékony és a könnycsontról (os lacrimale) ered. A könnytömlő (saccus lacrimalis) mögé fut ahol néhány rost a fascia lacrimalis-on tapad. Ennek az izomcsoportnak a feladata a szemhájak mozgatása, a szem védelme. M. Corrugator supercilii (7) A arcus superciliaris-ról ered, a m. orbicularis oculi alatt halad, és a bőr mély felszíne alatt tapad. Lefelé és befelé húzza a szemöldököt.

33 Az orr körüli izmok M. procerus (9) Az orrhátról eredve a homlok bőrébe sugárzik. Az orrgyök feletti harántráncokat okozza. A koponya izmai 3. M. Nasalis (10-11, E) Pars alaris (11): cartilago alaris majoron található. Pars transversus (10): a felső állcsont fogmedri (fossa incisiva) nevű részéről ered és a musculus pyramidalis nasi aponeurosis-án, valamint a porcos orrsövényen tapad. Az orrháton a két oldal orrizma egybeolvad. M. levator labii superioris alaeque nasi (12, F) A felső állkapocs frontális processzusáról ered és a felső ajak és az orrlyuk bőréhez tapad. a felső ajak és az orrcimpa emelője, az orrlyuk tágítója.

34 A száj körüli izmok A koponya izmai 4. M. orbicularis oris (1) pars labialis/marginalis A száj körüli izom az ajkakat alakítja ki. Maga a száj körüli izom az alsó- és felső állcsonton a középvonal közelében, a metszőfogak dombjain ered és az ajkak bőréhez tapad. M. Buccinator (2) Az állcsontok fogmedernyúlványairól és az ékcsont röpnyúlványairól ered. A száj felé fut ahol a modioluson tapad, egyes rostjai a száj körüli izom rostjaival összefonódik. Összeszorítja az arcot. A levegő erőltettet kifújásában van szerepe. A rágás közben a táplálékot a fogak közé tereli. M. zygomaticus major (4) A járomcsont elülső részéről ered és a száj szélén tapad. A kis járomcsonti izom mellett és a rágóizom felett helyezkedik el. A száj széleit (szájzugokat) oldalra és felfelé húzza. A nasolabialis barázdát hozza létre.

35 A koponya izmai 5. A száj körüli izmok - 2 M. zygomaticus minor (5) A járomcsontról ered és a száj körüli izomhoz kapcsolódva tapad. A nagy járomcsonti izom és a felsőajak-emelő izom között található. A felső ajkat emeli. M. risorius (6) A nevetőizom a rágóizom és a szájzugot lefelé húzó izom között található a nyakbőrizommal párhuzamosan. A rágóizom pólyáján ered és a szájzugban tapad. Mosolygáskor oldalra húzza a szájszéleket. M. levator labii superioris (7) A felsőajak-emelő izom (másképp négyszögű izom) A margo infraorbitalis belső feléről és a szem körüli izom alól ered. Keresztül fut a járomcsonton az orrcsont és annak a porcos része mellett. A felső ajakhoz és a bőrhöz tapad. A felső ajkat emeli. M. Levator anguli oris (8) A szájzugot emelő izom a felső állcsont szemfogi árából ered. A száj zugához tapad, ahol több izom fut egybe. Mosolygáskor a szájzugot felfelé emeli.

36 A koponya izmai 6. A száj körüli izmok - 3 M. depressor anguli oris/m. triangularis (9) Az állkapocs alsó dudoráról ered. Az alsó ajkat lefelé húzó izom felett fut. Oldalról a nyaki bőrizom (platsyma) határólja. A száj körüli izom zugában (szájzug) tapad. A szájzugot lefelé húzza. M. depressor/quadratus labii inferiores (10) Az állkapocs elülső részének oldalsó részéről ered az állcsúcsi izom és a szájzugot lefelé húzó izom közül. Az alsó ajakhoz és a száj körüli izomhoz tapad a szájzugban. Az alsó ajkat lefelé húzza (álhatatos kif.) M. mentalis Az alsó állkapocs elülső részén, a középvonal mellettered és az állon (annak a csúcsán) és az állcsúcs bőrén tapad. Felemeli és tolja az alsó ajkat, összeráncolja az állon a bőrt. M. Platysma A nyaki bőrizom a delto-pectoralis régiónál ered a bőr alatt. Az állkapocs környékén tapad a bőr alatt. Süllyeszti az állkapcsot és az ajkat. Feszíti a bőrt a nyak alsó részénél.

37 A rágóizmok - 1 A koponya izmai 7. M. Masseter(1) A felületes rész (7) a nagyobb. Egy vastag ínszerű bőnyéről ered a járomív elülső és középső részéről. Lefelé és hátra felé fut majd végül az állkapocs kampónyúlványa alsó felének a külső részén tapad. A mély rész (8) kisebb. A processus zygomaticus alsó részének hátsó harmadának a részéről és az egész középső részéről ered. Lefelé és előre felé fut és végül az kampónyúlványon tapad. A fültőmirigy (glandula parotis) eltakarja. A két rész rostjai keresztezik egymást. Emeli az állkapcsot vagyis zárja a szájat. A rágóizmokat a n. trigeminus (V) idegzi be!

38 A rágóizmok - 2 M. temporalis (2) A halántékizom a fossa temporalison és a fascia temporalison (halántékárok) ered. Az állkapocs kampónyúlványán tapad. Az elülső és a középső rész emeli, a hátulsó visszavonja az állkapcsot. A koponya izmai 8.

39 A rágóizmok - 3 M. pterygoideus lateralis (3, 12) Két helyről ered. A felső fej az ékcsont ala major ossis sphenoidalis-ról ered mig az alsó fej a processus pterygoideus ossis sphenoidalis-ról. Mindkettő az állkapocs (mandibula) processus condylaris mandibulae-án tapad. Az állkapcsot előre húzza, ha mindkét oldalon egyszerre húzódik össze. Az állkapcsot az ellenkező oldalra tolja, ha csak az egyik oldalon húzódik össze. Segít a musculus pterygoideus medialis-nak a rágásban. A koponya izmai 9. M. pterygoideus medialis (4) Két helyről ered. Az egyik nyaláb a lamina lateralis processus pterygoideus-ról és a szájpadcsontról ered. A másik nyaláb a felső állcsont (maxilla) egy kis dudoráról ered. Mind a kettő az állkapocs (mandibula) belső részéhez tapad. Emeli az állkapocst, segít a rágásban és kisegíti a musculus pterygoideus lateralis-t.

40 Az arc(izmok) működés közben

41 A mimikai izmok beidegzése CN VII

42 VII. agyideg (arcideg, n. facialis) Brancial motoros ág (speciális visceralis efferens) Visceralis motoros ág (általános visceralis efferens) Specialis sensoros ág (specialis afferens) Ált. sensoros ág (general somatic afferent) Mimikai izmok;cornea reflex effektor ág, digasztrikus izom stylohyoideus, és stapedius izmok. parasympaticus innervació: könnymirigyek, submandibularis/sub lingualis mirigyek; mucozus membrán: nasopharynx, és szájpad Ízérzékelés a nyelv anterior 2/3 részéről és a szájpadról A concha, a hallójárat és a fül mögötti terület bőrérzékelése

43 Hasonló beidegzés, hasonló jelentés? Darwin: az emociónális kifejezés univerzalitása Az emberi arcizmok hasonlóak a főemlősökéhez zárt fogsor és grimasz félelem/nevetés tátott száj düh játékos arc/ajak-cuppogtatás öröm

44 Izmok és érzelmek From Berridge, K: Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 2000

45 Az emócionális arckifejezés - kulturális különbségek

46 A facial affect program

47 Emócionális arckifejezés féltekei aszimmetria Kompozitfotó-technika (1902): jobb (szubdomináns) hemiszférium: emócionális agyfélteke Stroke a bal anterior kérgi hemispheriumon: depresszív jelek (minél közelebb a frontális lebenyhez, annál depressziósabb) Na-amytal test (Wada-tesz): bal oldali carotisba adva: depresszió, jobb oldaliba adva: boldogság Bal oldali látómezőbe vetített emocionális stimulus gyorsabb választ adott és pontosabb volt a felismerés

48 Izmok vagy működési egységek?

49 Izmok vagy működési egységek?

50 Az arcok idegrendszeri feldolgozása

51 Vizuális mapping -gnosztikus neuronok ( grandmother cells )

52 Az arcok és a limbikus rendszer (Rolls, ET) AMY OFC

53 Novelty detection és memória OFC (Rolls et al, 2005)

54 Minden út vége az OFC (?) (Rolls, arc poeticaja, 1983-Inf.) The OFC containes: Gustatory neurons Bimodal visual/taste neurons Bimodal olfactory/taste neurons Chemosensitiveneurons Bimodal taste/chemosesitive neurons Activation is modified by satiety (the effect of the actual reward value)

55 Komplex hálózatok: az arc kódolása és dekódolása (humán elektrofiziológia)

56 Komplex hálózatok: az arc kódolása és dekódolása (imaging)

57 Thank you for attention!

Viscerocranium, orbita, cavum nasi. Dr. Katz Sándor Ph.D.

Viscerocranium, orbita, cavum nasi. Dr. Katz Sándor Ph.D. Viscerocranium, orbita, cavum nasi Dr. Katz Sándor Ph.D. Cranium Cerebrocranium= Neurocranium Os frontale Os sphenoidale Os temporale Os parietale Os occipitale Viscerocranium Os nasale Os lacrimale Os

Részletesebben

A nervus facialis veszélyzónái az arcplasztikában

A nervus facialis veszélyzónái az arcplasztikában A Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, Budapest 1, az ÁEK BSO Plasztikai és Égés Sebészeti részleg, Budapest 2 és az Országos Onkológiai Intézet Fej Nyak, Állcsont Rekonstrukciós

Részletesebben

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan )

Koponya részei. Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Koponya cranium Koponya részei Agykoponya - a koponya nagyobbik fele - 7 lapos csontból áll ( 2 páros, 3 páratlan ) Arckoponya - koponya elülső része - 15 csontból áll (6 páros, 3 páratlan ) - szabálytalan

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési

Részletesebben

A koponyacsontok által határolt üregek, térségek és azok összeköttetései

A koponyacsontok által határolt üregek, térségek és azok összeköttetései A koponyacsontok által határolt üregek, térségek és azok összeköttetései Orbita; Cavum nasi; Cavum oris; ; Fossa infratemporalis; Fossa pterygopalatina Dr. Czigner Andrea egyetemi adjunktus SZTE ÁOK Anatómiai,

Részletesebben

Orvosi képalkotó eljárások

Orvosi képalkotó eljárások Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Viscerocranium - Collum Feji keresztmetszet, coronalis CT felvétel / 1. 1. Agy 2. Sinus frontalis (supraorbitalisan

Részletesebben

A maxillofacialis anatómia felidézése

A maxillofacialis anatómia felidézése Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet igazgató: Dr. Kivovics Péter egyetemi docens http://semmelweis-egyetem.hu/fszoi/ https://www.facebook.com/fszoi A maxillofacialis

Részletesebben

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 1 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Az alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 2 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Elmozdítható

Részletesebben

Calva vagy calotte: koponyatetô. nyakszirt (occiput) halánték (tempora)

Calva vagy calotte: koponyatetô. nyakszirt (occiput) halánték (tempora) A koponya részei: Koponya (cranium) csontjai: (22 koponyacsont + 6 hallócsont + 1 nyelvcsont (os hyoideum) Calvarium: koponya az állkapocs nélkül Calvaria: agykoponya (arckoponya nélkül) homlok (frons)

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Izmok Izmok A testet és a belsõ szerveket izmok mozgatják. Az izomszövet rostokból áll, melyek összehúzódása és elernyedése hozza létre a mozgást. hirdetés A fej és a nyak izmai Minden izomnak van egy

Részletesebben

MM. CAPITIS ET CERVICIS

MM. CAPITIS ET CERVICIS 1 M CAPITIS ET CERVICIS (A fej és a nyak izmai) 1. RÁGÓIZMOK (4) I. kopoltyú- / garatív / mandibularis ív származéka masseter temporalis pterygoideus lateralis (seu ext.) pterygoideus medialis (seu int.)

Részletesebben

CSONT, ÍZÜLET, KOPONYA CSONTJAI, GERINC

CSONT, ÍZÜLET, KOPONYA CSONTJAI, GERINC CSONT, ÍZÜLET, KOPONYA CSONTJAI, GERINC Egy felnőtt ember csontváza 206 csontból áll + járulékos csontok. Gyermekkorban több csont egyes csontok különálló elemekből forrnak össze. A csontvázrendszer (systema

Részletesebben

Systema digestorium

Systema digestorium Systema digestorium 1 2016 Cavitas oris Lateralis fal Bucca (orca) Nares Palatum durum Palatum molle Palatum molle Rima oris Cavitas oris Larynx Szájfenék, nyelv és egyéb lágyrészek Trachea Oesophagus

Részletesebben

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20.

Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Biológia verseny 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek szervrendszert alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM

II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet. Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM II. félév, 8. ANATÓMIA elıadás JGYTFK, Testnevelési és Sporttudományi Intézet Idegrendszer SYSTEMA NERVOSUM Mit tanulunk? Megismerkedünk idegrendszerünk alapvetı felépítésével. Hallunk az idegrendszer

Részletesebben

RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI

RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI CRANIUM: agykoponya : cranium cerebrale arckoponya : cranium viscerale koponyatető : calvaria koponyaalap : basis cranii AGYKOPONYA

Részletesebben

http://xenon.bibl.u-szeged.hu/~vidaa/holi/01/anat/reszletes_csonttan.pdf RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI RÉSZLETES CSONTTAN A KOPONYA CSONTJAI CRANIUM: agykoponya : cranium cerebrale arckoponya :

Részletesebben

Koponya (cranium) ( Csernus Valér és Becher Péter) (negyedik, átdolgozott kiadás) I. Az agykoponya

Koponya (cranium) ( Csernus Valér és Becher Péter) (negyedik, átdolgozott kiadás) I. Az agykoponya Koponya (cranium) ( Csernus Valér és Becher Péter) (negyedik, átdolgozott kiadás) Ez a rövid segédanyag a koponya csonttani összefoglalása. Célunk egy tömör, a fontosabb nómenklatúrai kifejezéseket tartalmazó

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

FOLIA ANTHROPOLOGICA

FOLIA ANTHROPOLOGICA BERZSENYI DÁNIEL FŐISKOLA TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FOLIA ANTHROPOLOGICA Szerkeszti TÓTH GÁBOR 4. kötet SZOMBATHELY 2006 FOLIA ANTHROPOLOGICA Tudományos és módszertani folyóirat ALAPÍTOTTA 1997-ben Kápolnásnyéken,

Részletesebben

HUMÁNBIOLÓGIA. gyakorlati segédanyag 2008.

HUMÁNBIOLÓGIA. gyakorlati segédanyag 2008. HUMÁNBIOLÓGIA gyakorlati segédanyag 2008. A koponya nézetei Cranium - a koponya 1. Norma frontalis cranii 2. Norma lateralis cranii 3. Norma verticalis 4. Norma occipitalis 5. Norma basalis 2 A koponya

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés. 2423-06 Anatómiai, élettani, metszetanatómiai ismeretek alkalmazása modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

FOK Orvosi latin Gyakorló feladatok (2019. március) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár.

FOK Orvosi latin Gyakorló feladatok (2019. március) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár. FOK Orvosi latin Gyakorló feladatok (2019. március) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő jobb lábszár bal csípő külső szerv középvonalhoz közelebbi felszín agyideg

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Anatómia vázlatok CRANIUM. (koponya) Partes cranii Ossa cranii Db. Ossificatio típusa Os frontale 1 desmogen Os parietale 2 desmogen.

Anatómia vázlatok CRANIUM. (koponya) Partes cranii Ossa cranii Db. Ossificatio típusa Os frontale 1 desmogen Os parietale 2 desmogen. 1 1. Partes et ossa cranii CRANIUM (koponya) Partes cranii Ossa cranii Db. Ossificatio típusa Os frontale 1 desmogen Os parietale 2 desmogen cerebrale / Neurocranium (agykoponya) viscerale seu faciale

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár.

Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár. Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő jobb lábszár bal csípő külső szerv középvonalhoz közelebbi felszín IX. agyideg

Részletesebben

Teljes fogsor készítése

Teljes fogsor készítése Teljes fogsor készítése Teljes fogsor készítése Helyreállítandó funkciók Rágás Esztétika Hangképzés Lenyomat Információ átadása a fogtechnikusnak Lenyomat: a szájképletek negatív mása Minta: a szájképletek

Részletesebben

Koponya - cranium. Agykoponya - neurocranium. Arckoponya - viscerocranium. Koponyatető calvaria Koponyaalap basis cranii

Koponya - cranium. Agykoponya - neurocranium. Arckoponya - viscerocranium. Koponyatető calvaria Koponyaalap basis cranii Cranium Agykoponya - neurocranium Koponyatető calvaria Koponyaalap basis cranii Arckoponya - viscerocranium Szemgödör orbita Orrüreg cavum nasi Szájüreg cavum oris Koponya - cranium norma frontalis norma

Részletesebben

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek

őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. érz Agyidegek Környéki idegrendszer Szerk. Vizkievicz András Szerk.: A környéki idegrendszert 12 pár agyideg, 31 pár gerincvelőideg őideg, érző és vegetatív mozgató idegdúcok alkotják. Agyidegek Az agy alapjáról, az

Részletesebben

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP

NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP NYÁRÁDY ERAZMUS GYULA ORSZÁGOS MAGYAR KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIA TANTÁRGYVERSENY XI. OSZTÁLY MAROSVÁSÁRHELY 2013. május 11. FELADATLAP A feladatlap kitöltésére 1.5 órád van. A feladatlapon 60 sorszámozott tesztfeladatot

Részletesebben

A Badeni népesség Balatonõszöd lelõhelyrõl való embertani leleteinek ismertetése

A Badeni népesség Balatonõszöd lelõhelyrõl való embertani leleteinek ismertetése Somogyi Múzeumok Közleményei 16: 111 126 Kaposvár, 2004 A Badeni népesség Balatonõszöd lelõhelyrõl való embertani leleteinek ismertetése I. Bevezetés Az M7-es autópálya S-10 jelzésû Balatonõszöd- Temetõ

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet ÁLTALÁNOS OSTEOLÓGIA Testünk szilárd állományát csontok alkotják (10% testtömeg).

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

Orrüreg, orrmelléküregek, nasopharynx, gége

Orrüreg, orrmelléküregek, nasopharynx, gége Orrüreg, orrmelléküregek, nasopharynx, gége Bonctermi összefoglaló Dr. Szigeti Csaba SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlıdéstani Intézet Szeged, 2014 A B A. hiatus semilunaris(1), cellulae ethmoidales

Részletesebben

BUDAPEST 2014 TEHERVISELŐ ÁLLCSONT REKONSTRUKCIÓ VÉGESELEMES SIMONOVICS JÁNOS MODELLEZÉSE BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPEST 2014 TEHERVISELŐ ÁLLCSONT REKONSTRUKCIÓ VÉGESELEMES SIMONOVICS JÁNOS MODELLEZÉSE BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gépészmérnöki kar Gép- és Terméktervezés Tanszék PATTANTYÚS ÁBRAHÁM GÉZA GÉPÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA TEHERVISELŐ ÁLLCSONT REKONSTRUKCIÓ VÉGESELEMES

Részletesebben

Ablakok használata. 1. ábra Programablak

Ablakok használata. 1. ábra Programablak Ha elindítunk egy programot, az egy Ablakban jelenik meg. A program az üzeneteit szintén egy újabb ablakban írja ki számunkra. Mindig ablakokban dolgozunk. Az ismertetett operációs rendszer is az Ablakok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Systema digestorium

Systema digestorium Systema digestorium 2 2016 A lágyszájpad izmai A lágyszájpad mozgásainak iránya a felsorolt izmok működése következtében (nyilak). Palatopharyngealis sphincter: a felső garatfűző izom és az aponeurosis

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika

Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika Semmelweis Egyetem Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika Helyi érzéstelenítés fajtái 1. Terminális érzéstelenítés a) Nyálkahártya érzéstelenítés b) Submucosus infiltráció c) Subperiostealis infiltráció

Részletesebben

A nyálmirigyek anatómiája és élettana

A nyálmirigyek anatómiája és élettana Péterfy Sándor Utcai Kórház Fül-Orr-Torok-Gége és Fej-Nyaksebészeti Osztály A nyálmirigyek anatómiája és élettana Huszka János dr. SOTE SZAKVIZSGA ELŐKÉSZÍTŐ 2016. március 9. Régmúlt nagy nevei Hippocrates,

Részletesebben

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 LOKALIZÁCIÓS ALAPSÉMA Tünetek Centrális Perifériás Agy Gerincvelő Ideg Izom ANAMNÉZIS, FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT Anamnézis (kezesség) Jelen

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

Új lehetőségek kutatása a szemészeti helyi érzéstelenítésben

Új lehetőségek kutatása a szemészeti helyi érzéstelenítésben Új lehetőségek kutatása a szemészeti helyi érzéstelenítésben Doktori értekezés dr. Gombos Katalin Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető: Prof. Dr. Salacz György egyetemi

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan

Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport. Több szerző: Gondozástan 12. évfolyam Különbözeti és osztályozó vizsga tételei Egészségügyi szakmacsoport Gondozástan Több szerző: Gondozástan 1. Ismertesse a gondozás fogalmát, formáit, a gondozó jellemző tulajdonságait és az

Részletesebben

SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN JÚNIUS 19-TŐL 3D-BEN A MOZIKBAN! 1 = szürke 2 = zöld 3 = fekete 4 = piros 5 = kék 6 = barna

SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN JÚNIUS 19-TŐL 3D-BEN A MOZIKBAN! 1 = szürke 2 = zöld 3 = fekete 4 = piros 5 = kék 6 = barna SZÁMOS SZÍNEZÉS FOGATLAN = szürke = zöld = fekete = piros = kék = barna JÚNIUS 9-TŐL D-BEN SZÁMOS SZÍNEZÉS VIHARZÓ = szürke = sárga = fekete = piros = kék = világoskék = sárgásbarna 8 = narancssárga 8

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. CT, MRI szakasszisztens szakképesítés. 2419-06 Képalkotás Computer Tomographiával (CT) modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA AZ EMBER MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA RAJZOLTA SZUNYOGHY ANDRÁS ÍRTA DR. FEHÉR GYÖRGY Anatomy of the Human Body András Szunyoghy Anatomy of the Human Body is an indispensable handbook of drawing technique and

Részletesebben

Részletes osteologia. Állatanatómia II. gyakorlat. Furka Tünde I. biológus /2004. márc./

Részletes osteologia. Állatanatómia II. gyakorlat. Furka Tünde I. biológus /2004. márc./ Részletes osteologia Állatanatómia II. gyakorlat Furka Tünde I. biológus /2004. márc./ Halak vázrendszere Carassius auratus /ezüstkárász/ SCELETON CRANII (A KOPONYA VÁZA) NEUROCRANIUM (AGYKOPONYA) Calvaria

Részletesebben

Yoga anatómia és élettan

Yoga anatómia és élettan Yoga anatómia és élettan Áttekintés Csont és ízülettan I. (felső végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2015.08.15. Anatómia és Élettan 1. Csonttan 1. Keringés 2. Ízülettan 2. Légzés 3. Izomtan

Részletesebben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben

vizsgálatok helye és s szerepe a gekben EMG-ENG ENG és s kiváltott válasz v vizsgálatok helye és s szerepe a neurológiai betegségekben gekben Dr. Pfund Zoltán, PhD PTE Neurológiai Klinika DIAGNOSZTIKUS ALAPKÉRD RDÉS Tünetek Centrális Periféri

Részletesebben

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja

Szabályozó rendszerek. Az emberi szervezet különbözı szerveinek a. mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja Szabályozó rendszerek Az emberi szervezet különbözı szerveinek a mőködését a szabályozás szervrendszere hangolja össze, amelynek részei az idegrendszer, érzékszervek, és a belsı elválasztású mirigyek rendszere.

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája,

Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, Az elért eredmények ismertetése 1. Csirkeembriók gerincvelő telepeiben kimutattuk, hogy az extracellularis matrix (ECM) egyik organizátor molekulája, a hyaluronsav (HA) elsősorban a postmitotikus állapot

Részletesebben

Emberi szövetek. A hámszövet

Emberi szövetek. A hámszövet Emberi szövetek Az állati szervezetekben öt fı szövettípust különböztetünk meg: hámszövet, kötıszövet, támasztószövet, izomszövet, idegszövet. Minden szövetféleség sejtekbıl és a közöttük lévı sejtközötti

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP)

MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP) MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP) Pfund Zoltán PTE, Neurológiai Klinika 2011 Definíció MEP (Motor Evoked Potential) Motoros kiváltott válasz a corticospinalis pályák funkcionális állapotának vizsgálatára

Részletesebben

Szijártó Éva. Előszó. A tanulás módszere: 1. Megfigyelés 2. Utánozás 3. Gyakorlás 4. Ismétlés

Szijártó Éva. Előszó. A tanulás módszere: 1. Megfigyelés 2. Utánozás 3. Gyakorlás 4. Ismétlés Előszó A Nail Art a körömdíszítés művészete. Szükség van műveléséhez érzékre, ízlésre. Mesterség is, amely tanulható és tanítható. Könyvünk a tanítás feladatát vállalta magára. A könyv pedagógiája azon

Részletesebben

V. A csontváz System a sceleti

V. A csontváz System a sceleti V. A csontváz System a sceleti 1. Feladat Egészítse ki a szöveget a hiányzó latin terminusokkal az ábra és a szójegyzék alapján! A felnőtt ember csontváza (sceletum) általában 206 1 epiphysis csontból

Részletesebben

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta. 2002. február 28.

Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Alternatív mozgás-masszázs terapeuta. 2002. február 28. Egészségügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Alternatív mozgás-masszázs terapeuta 2002. február 28. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P Komplex szakmai

Részletesebben

Anatómia Tájanatómia, izülettan, zsigertan, koponya, idegrendszer

Anatómia Tájanatómia, izülettan, zsigertan, koponya, idegrendszer Anatómia Tájanatómia, izülettan, zsigertan, koponya, idegrendszer Összeállította: dr. Hollósy Tibor Lektorálta: dr. Rékási Zoltán 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 I. Tájanatómiai összefoglalás... 6 1.

Részletesebben

12.3.1. Súlyos csontsérülések

12.3.1. Súlyos csontsérülések Beküldési határidő 2012. április 11. 23.59 12.3.1. Súlyos csontsérülések Gerincoszlop 12.3.1.01. Milyen irányba helyezkednek el a tövisnyúlványok (csigolyanyúlvány)? http://elsosegely.hu/temakorok/tores,-randulas,-ficam/a-gerincoszlop-felepitese

Részletesebben

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA A történet a középkori Tornyok Városával kezdődik. A négy hataloméhes nemesi család mindegyike arra törekszik, hogy megszerezzék a befolyást a legerősebb torony vagy még

Részletesebben

Helyi tanterv az Emberi test tantárgy oktatásához. SZAKKÖZÉPISKOLA 12. évfolyam

Helyi tanterv az Emberi test tantárgy oktatásához. SZAKKÖZÉPISKOLA 12. évfolyam Helyi tanterv az Emberi test tantárgy oktatásához SZAKKÖZÉPISKOLA 12. évfolyam 1. A tanterv szerzıje: Kránicz Elemérné 2. Óraszámok: 12. osztály 74 óra (heti 2 óra) 3. Általános célok: Célok és feladatok:

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 8/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról

A Magyar Nemzeti Bank elnökének 8/2009. (II. 14.) MNB rendelete. új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bank elnökének 8/2009. (II. 14.) MNB rendelete új biztonsági elemmel ellátott 20 000 forintos címletű bankjegy kibocsátásáról A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény (a

Részletesebben

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások

A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer felépítése, a légzőmozgások A légzőrendszer anatómiája felső légutak: orr- és szájüreg, garat - külső orr: csontos és porcos elemek - orrüreg: 2 üreg (orrsövény); orrjáratok és orrmandula

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 54 523 04 1000 00 00-2014 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 54 523 04 1000 00 00 SZVK rendelet száma: Modulok: 6308-11

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Civilizációs ártalmak gyermekkorban, különös tekintettel a mozgás szervrendszerre

Civilizációs ártalmak gyermekkorban, különös tekintettel a mozgás szervrendszerre MISKOLCI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ SZAK VÉDŐNŐ SZAKIRÁNY Civilizációs ártalmak gyermekkorban, különös tekintettel a mozgás szervrendszerre Dr. Peja Márta Professor emiritus

Részletesebben

A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt.

A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. A csakra szó szankszrit eredetű, amely India és a Himalája ősi szent nyelve volt. A csakrákon múlik testi jólétünk, érzelmi egyensúlyunk és szellemi tisztánlátásunk.közvetítő szerepet töltenek be, megszűrik

Részletesebben

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai

16.1. Az elsősegélynyújtás alapjai BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

BS 1 A koponyaalap. Természetes méretű, bemutatja a külső burkot, a 12 koponya ideget, az agyalapi artériát és elágazásait. Egy darabban alapzaton.

BS 1 A koponyaalap. Természetes méretű, bemutatja a külső burkot, a 12 koponya ideget, az agyalapi artériát és elágazásait. Egy darabban alapzaton. BS 1 A koponyaalap Természetes méretű, bemutatja a külső burkot, a 12 koponya ideget, az agyalapi artériát és elágazásait. Egy darabban alapzaton. Magasság: 19 cm, Szélesség: 18 cm., Mélység: 21 cm., Súly:

Részletesebben

Szemhéjak - Könnyszervek Orbita LUKÁTS OLGA 2018

Szemhéjak - Könnyszervek Orbita LUKÁTS OLGA 2018 Szemhéjak - Könnyszervek Orbita LUKÁTS OLGA 2018 Oedema Allergia Általános betegségek tünete lehet (vese, szív betegség, endocrin orbitopathia) Gyulladások Dermatitis - Abscessus - allergia, sérülés,

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály 5. osztály Ha egy négyzetet az ábrán látható módon feldarabolunk, akkor a tangram nevű ősi kínai játékot kapjuk. Mekkora a nagy négyzet területe, ha a kicsié 8 cm 2? (A kis négyzet egyik csúcsa a nagy

Részletesebben

7 mestermű társasjáték Kódszám: SZMDP-0527292. MÚZEUM+ DESIGNPÁLYÁZAT. ERDÉLYI ÁGOSTON 7 MESTERMŰ Kódszám: SZMDP-0527292 PÁLYAMŰ RÉSZLETEI

7 mestermű társasjáték Kódszám: SZMDP-0527292. MÚZEUM+ DESIGNPÁLYÁZAT. ERDÉLYI ÁGOSTON 7 MESTERMŰ Kódszám: SZMDP-0527292 PÁLYAMŰ RÉSZLETEI MÚZEUM+ DESIGNPÁLYÁZAT ERDÉLYI ÁGOSTON 7 MESTERMŰ Kódszám: SZMDP-0527292 PÁLYAMŰ RÉSZLETEI Bevezető Az elmúlt években három különböző, saját alkotású társasjátékom jelent meg partnercég gondozásában, és

Részletesebben

LIFT PLUS 60 SECOND FACE LIFT. Arcfeszesítő Használati útmutató

LIFT PLUS 60 SECOND FACE LIFT. Arcfeszesítő Használati útmutató LIFT PLUS TM 60 SECOND FACE LIFT Arcfeszesítő Használati útmutató FIGYELMEZTETÉSEK Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót és őrizze meg későbbi tanulmányozás céljára. A készüléket 8 év

Részletesebben

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05.

Gyakorló ápoló képzés 2012.06.05. ÉRZÉKSZERVEK 1 Ingerlékenység: az élőlények közös tulajdonsága, ami azt jelenti, hogy képesek felfogni és feldolgozni a külső környezetből és a szervezetünkből származó hatásokat, ingereket. A külvilág

Részletesebben

13.3.1. Kép- és ábraelemzés

13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1. Kép- és ábraelemzés 13.3.1.01. Melyik esetben nem indokolt feltétlenül a képen látható ellátás? a.) könyökrándulás b.) kulcscsont-törés c.) felkarvérzés d.) alkartörés 13.3.1.02. Milyen esetben

Részletesebben

A fej-nyaki betegségek radiológiai diagnosztikája II. ( nyaki lágyrészek, garat, gége )

A fej-nyaki betegségek radiológiai diagnosztikája II. ( nyaki lágyrészek, garat, gége ) A fej-nyaki betegségek radiológiai diagnosztikája II. ( nyaki lágyrészek, garat, gége ) Gégészeti radiológia Fülészeti radiológia Paranasalis sinusok Belső- és középfül Szemészeti radiológia- orbita Gégészeti

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus

Részletesebben

ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ

ELSŐ BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓ 1 BONCTERMI DEMONSTRÁCIÓK ANYAGAI: TAVASZI SZEMESZTER (A bonctermi demonstráció során a hallgatónak csipesz és/vagy szonda segítségével kell megmutatnia és elmagyaráznia az alábbi lista szerinti képleteket.

Részletesebben

Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap. Általános tudnivalók

Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap. Általános tudnivalók A teszt eredménye: Megtekintve: Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap Általános tudnivalók SzIE ÁOTK Anatómiai és Szövettani Tanszék A dolgozat kitöltéshez elsődlegesen kék vagy fekete tollat használjon (de

Részletesebben

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris

2, A hátsó koponyagödörből kivezető nyílás/csatorna: a, canalis pterygoideus b, canalis nervi hypoglossi c, foramen rotundum d, canalis condylaris Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Semmelweis Egyetem Budapest Egészségügyi Mérnök Mesterképzés Felvételi kérdések funkcionális anatómiából Összeállította:

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

DRB. Szivattyúk speciális ötvözetből. Általános jellemzők

DRB. Szivattyúk speciális ötvözetből. Általános jellemzők Szivattyúk speciális ötvözetből Általános jellemzők Kivitel Elektromechanikus szerelvény B10 bronzból, bemerítéssel történő működtetésre. Tömítő készlet 2 (kettő) szilícium-karbid ellentétes oldalon elhelyezett

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2011/2012-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2011/2012-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 011/01-es tanév első (iskolai) forduló haladók I. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az ábrán látható ABC derékszögű háromszög

Részletesebben

Beszédhibák gyermekkorban

Beszédhibák gyermekkorban Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszék Beszédhibák gyermekkorban A pöszeség nem jár egyedül Témavezető: Dr. Kis Tamás adjunktus Készítette: Patkós Ágnes V. magyar- V. angol

Részletesebben