DR. IMMUN Egészségportál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DR. IMMUN Egészségportál"

Átírás

1 Izmok Izmok A testet és a belsõ szerveket izmok mozgatják. Az izomszövet rostokból áll, melyek összehúzódása és elernyedése hozza létre a mozgást. hirdetés A fej és a nyak izmai Minden izomnak van egy eredési és egy tapadási pontja. Ez utóbbi annak a területnek felel meg, amelllyel az izom összeköttetésben áll. Az izomk eredési helye fix pont, a tapadási hely pedig az a pont, amelyre az izom kifejti hatását. (M. = musculus /izom/; mm. = musculi / izmok). M. buccinator (trombitás izom): a száj oldalfalát a felsõ és az alsó fogsorhoz szorítva meggátolja, hogy táplálék maradjon a szájüreg fala és a fogsor között Szerepet játszik a fütyülés, az artikulálás, valamint a rágás során. M. corrugator supercilii: a szemöldököket mozgatva egymáshoz közelíti azokat. M. deltoideus (deltaizom): a kart vízszintes helyzetbe emeli. M. depressor anguli oris: a szájzugot és az alsó ajkat lefelé és kifelé húzza. M. depressor labii inferioris: összehúzódásával az alsó ajkat lefelé húzza és kifelé fordítja. M. levator labii superioris alaeque nasi: a felsõ ajkat és az orrszárnyakat emeli. M. levator scapulae (lapockaemelõ izom): a gerincoszlop nyaki szakaszához, mint fix ponthoz képest mérlegszerû emelõ hatást fejt ki a lapockára (vállvonogatás). A lapockához mint fix ponthoz képes a saját oldala felé hajlítja a nyaki gerincet. M. masseter: az állkapcsot felfelé húzza, a szájat zárja. M. nasalis pars alaris: összehúzódásával ráncolja az orrhát, illetve az orrgyök bõrét. M. nasalis pars transversa: tágítja az orrnyílásokat. M. occipitorfontalis venter frontalis (M. frontalis): a homlok bõrét haránt ráncokba szedi, és emeli a szemöldök ívet.

2 M. occipitofrontalis M. occipitalis - venter occipitalis : a hajasfejbõrt hátrafelé húzza. M. omohyoideus: lefelé húzza a nyelvcsontot, és hátrafelé is hajlítja azt. M. orbicularis oris: a szájnyílást körkörösen körülfogja, az ajkakat zárja, illetve csücsöríti. M. pectoralis major (nagy mellizom): a távolított kart közelíti a törzshöz és elõre húzza. A felemelt kart lefelé húzza. A felemelt és rögzített felsõ végtag mellett (pl. mászáskor) emeli a törzset. M. scalenus anterior, m. scalenus medius: a gerincoszlop nyaki szakaszához mint fix ponthoz képest emelik az elsõ két bordát. A bordákhoz mint fix ponthoz képest a fejet oldalra hajtják és az arcot az ellentétes oldal felé fordítják. Mm. splenii: a fejet saját oldala felé fordítja (az arcot fölfelé is). A kétoldali izom egyidejû összehúzódása a fejet hátrafelé hajlítja, nyugalmi helyzetben pedig rögzíti. M. sternocleidomastoideus - (fejbiccentõ izom): A fejet csak akkor hajlítja, biccenti elõre a két izom, ha az arc már elõre süllyedt. M. sternohyoideus: lefelé húzza a nyelvcsontot és ezzel a gégét is nyeléskor. M. temporalis: az állkapcsot felfelé és hátrafelé húzza. M. trapezius (csuklyás izom): a vállat és a fejet mozgatja, közelítve a lapockát a gerincoszlophoz. Függeszkedéskor alsó rostjai a törzset emelik. Mm.zygomatici m. zygomaticus major - zygomaticus minor: Mzygomaticus minor: emeli a felsõ ajkat. Platysma (nyaki bõrizom): lefelé húzza a szájzugot és az áll bõrét, megfeszíti a nyak bõrét. A test izmai elölnézetbõl M. abductor pollicis brevis: a hüvelykujjat eltávolítja a többi ujjtól. M. abductor pollicis longus: a hüvelykujjat távolítja és elõrehúzza. M. adductor longus hosszú combközelítõ izom: együttmûködik a nagy combközelítõ izommal. M. adductor magnus nagy combközelítõ izom: a combot közelíti és befelé forgatja. M. biceps brachii kétfejû karizom: az alkart a kar felé hajlítja. M. brachialis karizom: segíti a kétfejû karizmot az alkar hajlításában. M. brachioradialis: az alkat a kar felé hajlítja és tisztelgõ helyzetbe állítja.

3 M. coracobrachialis hollócsõr-karizom: a kart emeli, a távolított kart a törzshöz közelíti, elõre és befelé mozdítja. M. deltoideus deltaizom: a kart vízszintes helyzetbe emeli. M. depressor anguli oris: a szájzugot és az alsó ajkat lefelé és kifelé húzza. M. extensor carpi radialis brevis: setíti a m. extensor carpi radialis longus-t. M. extensor carpi radialis longus: a második kéztõcsontot a kéztõ felé, ezt pedig az alkar felé feszíti, a kezet az orsócsont felé hajlítja. M. extensor digitorium longus: feszíti és szétterpeszti a ujjait. M. flexorcarpi radialis: a kéztõt az alkar felé hajlítja, és az orsócsont irányába húzza. M. gastrocnemius caput mediale: M. iliacus: a nagy horpaszizommal együtt a medence felé hajlítja a combot, ugyanakkor közelíti és kifelé forgatja. M. obliquus externus abdominis külsõ ferde hasizom: elõre hajlítja a törzset. M. occipitiofrontalis venter frontalis: a homlok bõrét haránt ráncokba szedi, és emeli a szemöldök ívet. M orbicularis oris: a szájnyílást körkörösen körülfogja, az ajkakat zárja, illetve csücsöríti. M. orbicularis oculi: összehúzódásával zárja a szemrést. M. palmaris longus hosszú tenyérizom: a kezet az alkar felé hajlítja. M. pectineus fésûizom: a combot kifelé forgatja és közelíti. M. pectoralis major nagy mellizom: M. psoas major nagy horpaszizom: A medence félé hajlítja a combot. M. rectus femoris egyenes combizom: a comb felé feszíti a lábszárat. M. sartorius szabóizom: a combot közelíti, hajlítja és kifelé forgatja, a lábszárat hajlítja és befelé forgatja. M. serratus anterior elülsõ fûrészizom: belégzés alatt emeli a bordákat. M. soleus: M. sternocleidomastoideus fejbiccentõ izom: M. temporalis: M. tibialis anterior: a lábat feszíti. M. trapezius csuklyás izom: M. triceps brachii caput laterale háromfejû karizom külsõ fej: az alkat feszíti. M. triceps brachii caput longum háromfejû karizom hosszú fej: az alkat feszíti. M. triceps brachii caput mediale háromfejû karizom belsõ fej: M. vastus lateralis: a m. rectus femoris-szal együttmûködve feszíti a lábszárat. M. vastus medialis: a m. rectus femoris-szal és a m. vestus lateralis-szal együttmûködve a comb felé feszíti a lábszárat.

4 Izmok hátulnézetbõl Galea aponeurotica fejsisak: összeköti a m. frontalist és a m. occipitalist, íly módon hozva létre a m. occipitofrontalist. M. abductor pollicis longus: M. adductor magnus nagy combközelítõ izom: M. anconeus kampóizom: az alkar járulékos feszítõ izma a triceps mellett. M. biceps femoris: - kétfejû combizom: a lábszárat a comb felé hajlítja, és behajlítás után kifelé forgatja. M. brachioradialis: M. deltoideus deltaizom: M. extensor carpi radialis brevis: M. extensor carpi radialis longus: M. extensor carpi ulnaris: a kezet az alkar felé feszíti, és eközben befelé forgatja. M. flexor hallucis longus: hajlítja az egész lábat. M. gastrocnemius caput laterale és m. gastrocnemius caput mediale: járáskor, lábujjhegyre álláskor emelik a sarokcsont gumóját, felemelve ily módon az alsó végtagot és a testet. A m. soleus-szal együtt a járás szempontjából alapvetõ jelentõségû izmok. M. gluteus maximus nagy farizom: mozgó végtagnál a combot hátrafelé húzza és kifelé forgatja. Fontos szerepet játszik az egyenes járásban és az egyensúly megtartásában. M. gluteus medius középsõ farizom: az egész izom összehúzódása a combot távolítja. Járás során együttmûködik a nagy farizommal. M. gracilis: a combokat egymáshoz közelíti, a lábszárat enyhén hajlítja és kissé befelé forgatja. M. infraspinatus tövis alatti izom: a karcsontot kifelé forgatja. Mm. interossei dorsales kézháti csontközi izmok: az ujjakat szétterpesztik. M. latissimus dorsi széles hátizom: a felemelt kart hátrafelé és lefelé húzza. A kart a hát mögé viszi és befelé forgatja. M. levator scapulae lapockaemelõ izom M. obliquus externus abdominis külsõ ferde hasizom M. occipitofrontalis venter occipitalis M. peroneus brevis rövid szárkapcsi izom: a hosszú szárkapcsi izommal együtt a lábat hajlítja és a külsõ lábszélt emeli. M. semimembranosus: rögzített medence esetén a comb felé hajlítja a lábszárat és kissé befelé forgatja, ha a comb rögzített helyzetû, feszíti a medencét.

5 M. semitendinosus: hajlítja és befelé forgatja a lábszárat. M. soleus: a járásban van fontos szerepe. M. sternocleidomastoideus fejbiccentõ izom: együttmûködik a tövis alatti izommal a karcsont kifelé forgatásában. M. trapezius csuklyás izom: felsõ rostjai emelik és befelé húzzák a vállat, alsó rostjai a lapockát közelítik a gerincoszlophoz. M. triceps brachii caput laterale háromfejû karizom külsõ fej: a háromfejû karizom hosszú fejének mûködését segítve fejti ki hatását. M. triceps brachii caput longum hármfejû karizom hosszú fej: a belsõ és külsõ fejjel együtt alkotja a háromfejû karizmot, emely az alkat feszíti. M. triceps brachii caput mediale háromfejû karizom belsõ fej: a háromfejû karizom hosszú és külsõ fejének mûködését segítve fejti ki hatását.

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése. Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival

DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA. A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése. Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése Varga Viola DINAMIKUS MANUÁLTERÁPIA A myofasciális rendszer vizsgálata és kezelése Varga Virág és Gyenes Péter rajzaival

Részletesebben

Mozgásrendszer. A vállövre ható izmok működése

Mozgásrendszer. A vállövre ható izmok működése Mozgásrendszer 1 A vállövre ható izmok működése A vállat emelő izmok (a clavicula acromialis végét és a scapulát emelő izmok): (max. 40º) m. levator scapulae, A vállat süllyesztő izmok (a clavicula acromialis

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

REGIONES POSTERIORES membri superioris

REGIONES POSTERIORES membri superioris 11 REGIONES POSTERIORES membri superioris (felső végtag hátsó régiói) REGIONES 1. Regio scapularis (lapocka régiója) 2. Regio brachialis / brachii posterior (kar hátsó régiója) Határvonalak Sup. Inf. Med.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

MUSCULI MEMBRI SUPERIORIS. N. accessorius

MUSCULI MEMBRI SUPERIORIS. N. accessorius 15 I. Felületes hátizmok csoportja MUSCULI MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag izmai) Spinohumeralis izmok Ventrolateralisan bevándorolt izmok musculus origo insertio functio innervatio protuberantia lapocka

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

I/3 IZOMTAN ALAPFOGALMAK IZOMCSOPORTOK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/3 IZOMTAN ALAPFOGALMAK IZOMCSOPORTOK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/3 IZOMTAN ALAPFOGALMAK IZOMCSOPORTOK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet ALAPFOGALMAK - izomszövet Testünk aktív mozgatását az izomszövet végzi: INGER-KONTRAKCIÓ ZSIGERI IZOMZAT: autonóm mőködés

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája

A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája A felső végtag funkcionális és klinikai anatómiája Felszíni anatómia (látható, tapintható képletek a felső végtagon) Clavicula, acromion, processus coracoideus Epicondylus medialis, epicondylus lateralis,

Részletesebben

Seminarium IV. sensoros és motoros beidegzése, sek

Seminarium IV. sensoros és motoros beidegzése, sek Seminarium IV. A fels végtag sensoros és motoros beidegzése, idegsérülések sek Dr. Weiczner Roland Dr. Fodor Lóránt SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2013. Radix clavicula Truncus

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 54 726 01 Gyógy- és sportmasszőr Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő: 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK

AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK AZ ANATÓMIA-1 VIZSGA KÖVETELMÉNYEI FOGORVOSTANHALLGATÓK SZÁMÁRA (Összeállította: dr. Hollósy Tibor, jóváhagyta: dr. Tóth Pál) 2011 CSONTOK 1. Minden csontot ismerjen fel, tudja a nevüket magyarul és latinul.

Részletesebben

NERVI MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag idegei)

NERVI MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag idegei) 41 NERVI MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag idegei) 1) PLEXUS BRACHIALIS (karfonat) Segmentum spinale n. spinalis r. ventralis Pars supraclavicularis Pars infraclavicularis C 5 C 6 C 7 C 8 Th 1 Truncus

Részletesebben

OSSA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag csontjai)

OSSA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag csontjai) 1 OSSA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag csontjai) Partes et ossa membri superioris (a felső végtag részei és csontjai) a. Cingulum membri superioris (felső függesztőöv v. vállöv) Clavicula (kulcscsont)

Részletesebben

MUSCULI MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag izmai)

MUSCULI MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag izmai) 24 Belső csípőizmok Külső csípőizmok I. Mm. pelvis (csípőizmok) MUSCULI MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag izmai) musculus origo insertio functio innervatio Th12 L4 rögzítettségtől M. iliopsoas csigolyatest

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

Kató Csaba Kaczur Kinga, 2015 konzulens

Kató Csaba Kaczur Kinga, 2015 konzulens Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás Gyógytornász szakirány Gyorsasági görkorcsolyázók erőfejlesztése az alapozási időszakban és erőnléti állapotuk összehasonlítása sportoló és nem

Részletesebben

Rendkívül erősek Járás, egyensúlyozás, súly cipelés! Csoportosítás: - csípőizmok - combizmok - lábszárizmok - lábizmok

Rendkívül erősek Járás, egyensúlyozás, súly cipelés! Csoportosítás: - csípőizmok - combizmok - lábszárizmok - lábizmok Alsó végtag izmai Rendkívül erősek Járás, egyensúlyozás, súly cipelés! Csoportosítás: - csípőizmok - combizmok - lábszárizmok - lábizmok Csípőizmok Csípőízület mozgatása Csoportosítás: - belső csípőizmok

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Izomtan- izmai. comb izmai, lábszár r izmai, láb b izmai. eredés. tapadás. combcsont kistompora (trochanter minor) Csípőhorpasz izom (m.

Izomtan- izmai. comb izmai, lábszár r izmai, láb b izmai. eredés. tapadás. combcsont kistompora (trochanter minor) Csípőhorpasz izom (m. Izomtan- alsóvégtag, has, hát h és s fej izmai Az alsó végtag izmai csípőizmok, comb izmai, lábszár r izmai, láb b izmai. Belső csípőizmok eredés: A csípőizmok a csípőlap lapát t belső felszínén, n, valamint

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Körkörös szemizom (M. orbicularis oculi) Szemöldöklehúzó izom (M. depressor supercilii) Szemöldökráncoló izom (M. corrugator supercilii)

Körkörös szemizom (M. orbicularis oculi) Szemöldöklehúzó izom (M. depressor supercilii) Szemöldökráncoló izom (M. corrugator supercilii) A FEJ IZMAI A, MIMIKAI IZMOK 1, Fejtetőizma Fejtetőizom (M. epicranius) 2, Szem körüli izmok Körkörös szemizom (M. orbicularis oculi) Szemöldöklehúzó izom (M. depressor supercilii) Szemöldökráncoló izom

Részletesebben

REGIONES ANTERIORES membri superioris (felső végtag mellső régiói)

REGIONES ANTERIORES membri superioris (felső végtag mellső régiói) 1 REGIONES ANTERIORES membri superioris (felső végtag mellső régiói) REGIONES 1. Regio infraclavicularis / pectoralis (nagy mellizom régiója) 2. Regio / Fossa axillaris* (hónalj régiója / hónaljárok) 3.

Részletesebben

A vállöv és a váll ízületei

A vállöv és a váll ízületei A vállöv és a váll ízületei Ph.D., Dr. Lendvai Dávid Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018. Kép: Daniele Crespi: Pieta Ízületi alkotók Obligát ízületi alkotók: fej: caput humeri vápa: cavitas

Részletesebben

Növekedési zónák, kontrasztanyagok 1

Növekedési zónák, kontrasztanyagok 1 Fiatal állatok csontjainak radiológiája Arany Tóth Attila SZIE, ÁTOK, Sebészet EPIFÍZIS METAFÍZIS epif. fuga Fiatal állatok csontjainak radiológiája Csontosodás: velıőr DIAFÍZIS compacta 1. Primer: nem

Részletesebben

Dorsalis régiók - összefoglaló

Dorsalis régiók - összefoglaló Dorsalis régiók - összefoglaló Összeállította: Hanics János Lektorálta: dr. Altdorfer Károly Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete, Budapest, 2005 Átdolgozva: 2010 1. Regio nuchae

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Térdízület és mozgásai

Térdízület és mozgásai Térdízület és mozgásai dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2016. Femur Patella Tibia Fibula Articulatio genus Mechanizmusa szerint trochoginglymus csuklóforgó ízület (Felépítése

Részletesebben

A vállöv és a felső végtag izmai

A vállöv és a felső végtag izmai A vállöv és a felső végtag izmai A vállöv és a felső végtag izmai Vállöv izmai Felkar izmai Alkar izmai Kéz izmai Vállöv izmai Erednek: scapula - clavicula Tapadnak: humerus proximalis részén Meghatározzák

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Orvosi képalkotó eljárások

Orvosi képalkotó eljárások Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Viscerocranium - Collum Feji keresztmetszet, coronalis CT felvétel / 1. 1. Agy 2. Sinus frontalis (supraorbitalisan

Részletesebben

rotatio, cartilago articularis, synarthrosis, synostosis, symphysis pubica, circumductio, synovia, diarthrosis, syndesmosis, capsula articularis,

rotatio, cartilago articularis, synarthrosis, synostosis, symphysis pubica, circumductio, synovia, diarthrosis, syndesmosis, capsula articularis, Az ízületek elnevezései 1. Azonosítsa az ízületeket a latin nevük alapján: 3 articulatio acromioclavicularis 28 art. atlantoaxialis 27 art. atlantooccipitalis 12 art. carpometacarpea 16 art. costovertebralis

Részletesebben

A nervus facialis veszélyzónái az arcplasztikában

A nervus facialis veszélyzónái az arcplasztikában A Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet, Budapest 1, az ÁEK BSO Plasztikai és Égés Sebészeti részleg, Budapest 2 és az Országos Onkológiai Intézet Fej Nyak, Állcsont Rekonstrukciós

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

A láb ízületei, izmai és mozgásai - Lábboltozatok -

A láb ízületei, izmai és mozgásai - Lábboltozatok - A láb ízületei, izmai és mozgásai - Lábboltozatok - Dr. Baksa Gábor / Dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Semmelweis Egyetem 2018. Kép: Jesus washing Peter s feet (Ford Madox Brown

Részletesebben

TestLine - Anatómia izomtan, csonttan, szív és keringés Minta feladatsor

TestLine - Anatómia izomtan, csonttan, szív és keringés Minta feladatsor Sorolja fel a szív ingerületképző és ingerületvezető rendszerét a basistól a szívcsúcs felé 1. haladva! 1:51 Normál Purkinje-rostok nodus sinuatrialis fasciculus atrioventricularis Tawara-szárak nodus

Részletesebben

MUSCULI TRUNCI I. (A törzs izmai I.)

MUSCULI TRUNCI I. (A törzs izmai I.) Anatómia vázlatok 11 MUSCULI TRUNCI I. (A törzs izmai I.) 1) Musculi thoracis proprii (a mellkas saját izmai) a) Mm. intercostales externi et interni - innervatio: - origo insertio (o i), lefutás: o az

Részletesebben

Stabil és multidirekcionális instabilitású vállízületek biomechanikai paramétereinek meghatározása új, dinamikus mozgáselemző rendszerrel

Stabil és multidirekcionális instabilitású vállízületek biomechanikai paramétereinek meghatározása új, dinamikus mozgáselemző rendszerrel Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola A támasztó és mozgató szervrendszer működésének fiziológiája Stabil és multidirekcionális instabilitású vállízületek biomechanikai paramétereinek

Részletesebben

A kéz ízületei és izmai

A kéz ízületei és izmai A kéz ízületei és izmai Dr. Baksa Gábor / Dr. Ruttkay Tamás Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2018. Michelangelo: Ádám teremtése (részlet) Sobotta A kéz csontjai (ossa manus) A kéz ízületei (Articulationes

Részletesebben

12. fejezet. Neurológiai károsodások. Fáy Veronika Aszalós Zsuzsanna Juhász Ferenc Szabó Gyula

12. fejezet. Neurológiai károsodások. Fáy Veronika Aszalós Zsuzsanna Juhász Ferenc Szabó Gyula 12. fejezet Fáy Veronika Aszalós Zsuzsanna Juhász Ferenc Szabó Gyula Általános rész Fáy Veronika Az idegrendszer felépítése és mûködése Az idegrendszer részekre differenciált, de egységbe integrált szerv,

Részletesebben

A kéz ízületei és izmai

A kéz ízületei és izmai A kéz ízületei és izmai Dr. Baksa Gábor Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2017. Michelangelo: Ádám teremtése (részlet) Sobotta A kéz csontjai (ossa manus) A kéz ízületei (Articulationes manus)

Részletesebben

A törzs izmai: a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok. hasizmok. a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok

A törzs izmai: a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok. hasizmok. a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok A TÖRZS IZMAI a mellkas izmai: felületes mellkasizmok mély mellkasizmok hasizmok a hát izmai: felületes hátizmok mély hátizmok A törzs izmai: A mellkas felületes izmai: kifutnak a vállöv és a kar csontjaira

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési

Részletesebben

A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőve

A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőve Csecsemő és gyermekkori légúti idegentest eltávolítása A légúti idegentestre a gyermek köhögéssel reagál, hogy megpróbálja azt eltávolítani. A spontán köhögés a legeredményesebb és legbiztonságosabb manőver.

Részletesebben

MM. CAPITIS ET CERVICIS

MM. CAPITIS ET CERVICIS 1 M CAPITIS ET CERVICIS (A fej és a nyak izmai) 1. RÁGÓIZMOK (4) I. kopoltyú- / garatív / mandibularis ív származéka masseter temporalis pterygoideus lateralis (seu ext.) pterygoideus medialis (seu int.)

Részletesebben

TestLine - Anatómia izomtan, csonttan, szív és keringés Minta feladatsor

TestLine - Anatómia izomtan, csonttan, szív és keringés Minta feladatsor TestLine - natómia izomtan, csonttan, szív és keringés 2016.12.26. 05:14:01 Melyek a szív jobb pitvarába nyíló erek? 1. 1:46 Normál Venae cordis anteriores Venae minimae cordis Sinus coronarius Venae pulmonales

Részletesebben

Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár.

Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő. jobb lábszár. Orvosi latin Gyakorló feladatok (2018. október) 1. Adja meg a következő jelzős szerkezetek latin megfelelőjét! jobb kéztő jobb lábszár bal csípő külső szerv középvonalhoz közelebbi felszín IX. agyideg

Részletesebben

OSZTÁLYTERMI TARTÁSKORREKCIÓK: GYAKORLATGYŰJTEMÉNY. VASS Lívia

OSZTÁLYTERMI TARTÁSKORREKCIÓK: GYAKORLATGYŰJTEMÉNY. VASS Lívia OSZTÁLYTERMI TARTÁSKORREKCIÓK: GYAKORLATGYŰJTEMÉNY VASS Lívia Pécs, 2015 OSZTÁLYTERMI TARTÁSKORREKCIÓK: GYAKORLATGYŰJTEMÉNY Szerkesztette: VASS Lívia Szerzők: Bohner-Beke Alíz Dr. Járomi Melinda Dr. Kiss

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

ARTICULATIONES MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag ízületei)

ARTICULATIONES MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag ízületei) 8 ARTICULATIONES MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag ízületei) I. Cingulum membri superioris / Cingulum pectorale Articulatio sternoclavicularis (szegykulcscsonti ízület) korlátolt szabad ízület incisura

Részletesebben

AZ ALSÓ VÉGTAG ANATÓMIÁJA

AZ ALSÓ VÉGTAG ANATÓMIÁJA AZ ALSÓ VÉGTAG ANATÓMIÁJA 1. Az alsó végtag csontjai Pelvis Os coxae Acetabulum Limbus acetabuli Fossa acetabuli Incisura acetabuli Facies lunata Ramus ishiopubicus Foramen obturatum Os ilium: Corpus ossis

Részletesebben

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna Gerinctorna A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Részletesebben

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei)

VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 31 VASA SANGUINEA MEMBRI SUPERIORIS (A felső végtag vérerei) 1) Arteriae membri superioris: a. subclavia a. axillaris a. brachialis a. ulnaris et radialis régió lefutás ágak A. axillaris A. brachialis

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

A törzs és a gerinc izmai

A törzs és a gerinc izmai A törzs és a gerinc izmai A törzs és a gerinc izmai 3 csoport: Mellizmok: - mellkas saját izmai, mély izmok mellkasfalon erednek-tapadnak - humerusra, scapulara futó izmok, felületes ún. thoracohumeralis

Részletesebben

NERVI MEMBRI INFERIORIS

NERVI MEMBRI INFERIORIS 36 NERVI MEMBRI INFERIORIS (Az alsó végtag idegei) 1. ábra: PLEXUS LUMBOSACRALIS (1- n. iliohypogastricus, 2- n. ilioinguinalis, 3- n. cutaneus femoris lateralis, 4- n. genitofemoralis, 5- n. femoralis,

Részletesebben

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen

Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet. Orvosi képalkotó eljárások. Abdomen Semmelweis Egyetem, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Orvosi képalkotó eljárások Abdomen Abdomen, axialis CT felvétel / 1. 1. Linea alba 2. Rectus hüvely/m. rectus abdominis 3. Costa 4. Hepar

Részletesebben

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán.

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán. KÖNYÖKÍZÜLET Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán Singcsont (ulna): pörgő bevágása (incisura trochlearis) koronanyúlvány

Részletesebben

Tudomány a mosoly mögött avagy Az emberi arc filogenezise, ontogenezise, anatómiája és fiziológiája

Tudomány a mosoly mögött avagy Az emberi arc filogenezise, ontogenezise, anatómiája és fiziológiája Tudomány a mosoly mögött avagy Az emberi arc filogenezise, ontogenezise, anatómiája és fiziológiája Szentágothai Szakkollégium. Hernádi I. PTE 2011 Az arc evolúciója avagy amit a fosszíliáktól tudunk 1.

Részletesebben

Prof. Dr. Mihály András Dr. Heged s Hajnalka Dr. Weiczner Roland. SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet. Szeged, 2013.

Prof. Dr. Mihály András Dr. Heged s Hajnalka Dr. Weiczner Roland. SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet. Szeged, 2013. Prof. Dr. Mihály András Dr. Heged s Hajnalka Dr. Weiczner Roland SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2013. Az alsó végtag felszíni anatómiája I. Az alsó végtag felszíni anatómiája

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Bevezetés s a neuroanatómi (plexus brachialis, plexus lumbalis, plexus sacralis)

Bevezetés s a neuroanatómi (plexus brachialis, plexus lumbalis, plexus sacralis) Bevezetés s a neuroanatómi miába (plexus brachialis, plexus lumbalis, plexus sacralis) Systema nervosum Pars centralis: encephalon + medulla spinalis Pars peripherica: nervi craniales, nervi spinales,

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem A peripheriás idegrendszer A peripheriás ideg Peripheriás idegek : Motoros rostok Sensoros rostok Autonóm rostok A peripheriás ideg anatómiája

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Contractura fogalma, iránya, mértéke fogalma: az ízület passzív mozgásterjedelmének beszűkülése. a: valgus b: varus c: recurvatus

Contractura fogalma, iránya, mértéke fogalma: az ízület passzív mozgásterjedelmének beszűkülése. a: valgus b: varus c: recurvatus Gyakorlati vizsgakérdések kidolgozása a IV. ÁOK hallgatók ortopédia szigorlatához Kedves hallgatók! Ezzel a segédlettel célom az, hogy a gyakorlati szigorlatra való felkészüléseteket megkönnyítsem. Csak

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

A könyökízület és ráható izmok

A könyökízület és ráható izmok A könyökízület és ráható izmok Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest VÉGTAGÍZÜLETEK ÁLTALÁNOS SORRENDJE 1. ART.

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola felső tagozatának oktatási gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE

Részletesebben

Izmok általános tulajdonságai

Izmok általános tulajdonságai Izomrendszer Izmok általános tulajdonságai Izom musculus Harántcsíkolt izmok! Kb 350 db!!!! A test tömegének 45 %-a Színe: sötétvörös Musculus: m., tsz. musculi: mm. Izomrendszer feladatai MOZGÁS! Mozgásrendszer

Részletesebben

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk:

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: VÁLLÖV, VÁLL A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: I. a vállöv: kulcscsont (clavicula) lapocka (scapula) II. a szabad felső végtag részei: kar (brachium) karcsont (humerus) alkar (antebrachium)

Részletesebben

A láb ízületei, izmai és mozgásai. Lábboltozatok. Dr. Katz Sándor Ph.D.

A láb ízületei, izmai és mozgásai. Lábboltozatok. Dr. Katz Sándor Ph.D. A láb ízületei, izmai és mozgásai. Lábboltozatok. Dr. Katz Sándor Ph.D. A láb ízületei articulatio talocruralis (felső ugróízület) articulatio talotarsalis (alsó ugróízület) articulatio calcaneocuboidea

Részletesebben

II./2.11. Speciális szempontok

II./2.11. Speciális szempontok II./2.11. Speciális szempontok A betegvizsgálat általános leírása után négy speciális alaphelyzetet mutatunk be. Ez a négy helyzet azt szemlélteti, hogy az előzőekben bemutatott részletek hogyan kapcsolódhatnak

Részletesebben

A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA

A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA A MELLKAS FELÜLETI ANATÓMIÁJA Dr. Székely Andrea Dorottya Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómia, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Budapest A MELLKAS VENTRALIS FELSZÍNE Regio infraclavicularis

Részletesebben

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA

AZ EMBER MŰVÉSZETI SZUNYOGHY ANDRÁS DR. FEHÉR GYÖRGY RAJZOLTA ÍRTA ANATÓMIÁJA AZ EMBER MŰVÉSZETI ANATÓMIÁJA RAJZOLTA SZUNYOGHY ANDRÁS ÍRTA DR. FEHÉR GYÖRGY Anatomy of the Human Body András Szunyoghy Anatomy of the Human Body is an indispensable handbook of drawing technique and

Részletesebben

A térdízület (art. genus) elölnézet

A térdízület (art. genus) elölnézet A térdízület (art. genus) 3 csont alkotja: combcsont (femur) sípcsont (tibia) térdkalács (patella) combcsont (femur) térdkalács (patella) sípcsont (tibia) szárkapocs csont (fibula) elölnézet hátulnézet

Részletesebben

Gyakorlati jelent ség:

Gyakorlati jelent ség: Seminarium Dr. Weiczner Roland, Dr. Molnár Gergely SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejl déstani Intézet Szeged, 2011-2013. Gyakorlati jelent ség: Artériás nyomópontok Pulsus Vérnyomásmérés (noninvazív,

Részletesebben

MOZOGJUNK AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT! Gyógytorna,mint terápiás lehetőség bevezetése a békéscsabai rendelőintézetünkben. Homoki Mónika-gyógytornász

MOZOGJUNK AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT! Gyógytorna,mint terápiás lehetőség bevezetése a békéscsabai rendelőintézetünkben. Homoki Mónika-gyógytornász MOZOGJUNK AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT! Gyógytorna,mint terápiás lehetőség bevezetése a békéscsabai rendelőintézetünkben Homoki Mónika-gyógytornász Vasútegészségügyi NK. Kft. békéscsabai Rendelőintézet BEMUTATKOZÁS

Részletesebben

Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap. Általános tudnivalók

Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap. Általános tudnivalók A teszt eredménye: Megtekintve: Anatómia XX dolgozat. év/hónap/nap Általános tudnivalók SzIE ÁOTK Anatómiai és Szövettani Tanszék A dolgozat kitöltéshez elsődlegesen kék vagy fekete tollat használjon (de

Részletesebben

A HÚSHASZNÚ MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS AKTUALITÁSAI, JÖVŐKÉP

A HÚSHASZNÚ MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS AKTUALITÁSAI, JÖVŐKÉP A HÚSHASZNÚ MAGYARTARKA TENYÉSZTÉS AKTUALITÁSAI, JÖVŐKÉP Dr. HÚTH Balázs tenyésztés- és marketingvezető Magyartarka Szakmai Nap Derecske 2012. június 12. 1. A magyartarka, mint hazánk legnépszerűbb húsmarha

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium 1. A protokollok alkalmazási /

Részletesebben

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes 47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes Az óvodai gyógytestnevelés során egyre többször találkozunk a lúdtalp problémájával, számos kérdés hangzik, el a szülőktől,

Részletesebben

Erőnléti edzés új útjai

Erőnléti edzés új útjai Erőnléti edzés új útjai Mi a feladata az erőnléti edzőnek? A sportolók általános fizikai felkészítése arra, hogy a vezető edző speciális edzésmunkája a legmagasabb hatásfokkal érvényesüljön. Csapat, vagy

Részletesebben

III./9.4. Mononeuropathiák alagút szindrómák

III./9.4. Mononeuropathiák alagút szindrómák III./9.4. Mononeuropathiák alagút szindrómák A peripheriás idegek sérülésének lehetséges okait összefoglalva az 5. táblázat mutatja. Mononeuropathiáról beszélünk, ha csak egy ideg érintett, amely legtöbbször

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben