Hírlevél III. évfolyam, január 27. Tartalomjegyzék

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél III. évfolyam, 2014. január 27. Tartalomjegyzék"

Átírás

1 1 Hírlevél III. évfolyam, január 27. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről RWE: kiváló a kapcsolat az MVM-mel 2 A cégcsoport hírei Fejlesztési miniszter: fel kell készíteni a cégeket a paksi bővítésre 3 A kormány minden végleges megállapodást a parlament elé terjeszt 4 A Fidesz-KDNP frakció a paksi bővítésről 4 A bővítésre és az üzemidő-hosszabbításra fókuszál az OAH 5-6 Kormányrendelet készül szakhatósági eljárásokról 6-7 Nagy Sándor: szemléletváltásra van szükség 7-8 A Pécsi Tudományegyetem szakmailag segíti a paksi bővítést 8 Tolnában kiemelt projekt a felkészülés - Készülnek Baranyában is 9 Lehetőség és felelősség Paksnak a beruházás 10 Nem kell duzzasztani a Dunát a paksi bővítés miatt Új atomerőművi blokkok helye a hazai villamosenergia-rendszerben Nincsenek jó adottságaink az atomerőmű kiváltására 12 Lapszemle: paksi bővítés a hetilapokban MVM: betekinthet az LMP a reklámszerződésekbe 14 Vélemények a tervezett beruházásról 15 MVM OVIT: távvezeték-korszerűsítés Csehországban 16 Szponzorálás Az MVM támogatásával épült fejlesztő kuckó autista gyermekeknek A paksi atomerőmű lett az Év mecénása Dunaföldváron 17 Alternatív energia itthon és külföldön Tíz új áramkutat nyit az ELMŰ 18 Önellátó lesz a LEGO-gyár Nyíregyházán Németország: csökkenő támogatás a megújuló energiának 19 A hazai energiaszektor hírei Fidesz-KDNP: Idén három lépcsőben csökken a rezsi 20 Energiaárak: fél év alatt javult az ország pozíciója milliárd energiahatékonyságra 2020-ig 21 Obama elismerő levele Magyarországnak Ingyenes kvótát kapott Magyarország is Brüsszeltől víziközmű társaság szolgáltathat az országban 23 Külföldi energiaszektor Brit meghívó a Roszatomnak A Vattenfall konzultációt kezdett: épüljenek-e új reaktorok? Jogszerűtlen volt két németországi blokk leállítása 25 Új atomerőmű építése kezdődött meg Indiában Moszkva átdolgozza a megállapodásokat a Déli Áramlatról Energiapolitikai fordulat Brüsszelben Hírek röviden

2 2 Hírek az MVM-ről RWE: kiváló a kapcsolat az MVM-mel január 21. (fotó: Marie-Theres Thiell, rwe.com) Az RWE nem tekinti magát ellenségnek a rezsiharcban, és a FŐGÁZ kisebbségi tulajdonrészének eladása után is lát jövőt a magyarországi piacban - erről Marie- Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek. Tavaly decemberben a német RWE képviselői, köztük ő is aláírta a szerződést, amellyel az MVM Zrt. megvásárolta a gázcég kisebbségi részesedését. Ezért kérdezte tőle Dékány Lóránt, hogy csatát vesztettek-e a rezsiháborúban. A vezérigazgató válaszában kifejtette: ők nem háborúznak, mert nem ellenségek. Üzleti vállalkozásként működünk együtt a kormányzattal, kiváló kapcsolatokat ápolunk az MVM-mel, szorosan együttműködünk a szabályozó hatóságokkal Az, hogy az MVM éppen az általunk és a fővárossal közösen működtetett vállalatot szemelte ki vásárlásának célpontjául, számomra annak a jele, hogy értékteremtő munkánkat elismerték - mondta és hozzátette: a részvények eladása a portfólió megtisztítását szolgálta. Ugyanakkor az ELMŰ- ÉMÁSZ, illetve a Mátrai Erőmű Zrt. a magyarországi energiapiac zászlóshajója. Ezen vállalatok jövőjét sokkal inkább új piaci modellben, a magyar állammal, valamint annak energetikai vállalkozásaival szorosan együttműködve képzelik el - válaszolta az azt firtató kérdésre, hogy az RWE kivonul-e más magyarországi érdekeltségéből is. Marie-Theres Thiell kitért arra is: korábban nem az energiaárak mérséklését kritizálta, hanem annak módját, különösen az első villamosenergia-árcsökkentés idején. Szerinte a második árkorrekció már sokkal körültekintőbb volt, kiterjedt a nagykereskedelmi árra, a járulékokra is.

3 3 A cégcsoport hírei Fejlesztési miniszter: fel kell készíteni a cégeket a paksi bővítésre január 26. (fotó: Németh Lászlóné, hirado.hu) Németh Lászlóné a következő időszak egyik legfontosabb feladatának nevezte a magyar cégek felkészítését a paksi atomerőmű bővítésében való részvételre. A nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek adott interjúban emlékeztetett arra, hogy az orosz féllel kötött megállapodások alapján a Roszatom kész fogadni 40 százaléknyi magyar beszállítói hányadot, de a potenciális cégeket fel kell készíteni a szigorú szakmai feltételekre, kapacitásuk bővítésére. A felkészüléshez az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. országos fórumokat tart. A miniszter jelezte: azzal, hogy Magyarország a as időszakban a források 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítja, a cégeknek lehetőségük lesz technológia- és kapacitásfejlesztésre is. A felkészített magyar cégeket a Roszatom is minősíti - a legsikeresebbek az orosz atomenergetikai cég más projektjeikbe is bekapcsolódhatnak. Németh Lászlóné reményei szerint viszonylag gyorsan megállapodás születhet a bővítéssel kapcsolatos államközi hitelszerződésről, és ennek alapján a szakemberek hamarosan megkezdik a műszaki egyeztetéseket. Felhívta a figyelmet, hogy a két új blokk építésének megkezdéséig több éves előkészítő munkával lehet eljutni, amiben meghatározó jelentősége lesz a paksi atomerőmű nemzetközileg is elismert tapasztalatainak. Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy az atomerőmű bővítésének elvi előkészítése régóta tart az MVM Lévai-projektjében, tavaly májusban pedig a projektben végzett munkát és a dokumentumokat az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vette át és viszi tovább. Építeni lehet a Budapesti Műszaki Egyetemen meglévő jelentős atomenergetikai szaktudásra és nemzetközi együttműködésre. A magyar egyetem külföldi szakemberek képzésében eddig is eredményesen vett részt, a hallgatók az elméleti ismeretet az egyetemen, a gyakorlati tudást az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-ben szerezhetik meg - mondta Németh Lászlóné az interjúban, amelyet átvett egyebek közt a kormany.hu, a hirado.hu, a hvg.hu, az mno.hu, a Tőzsdefórum, a VG Online.

4 4 A kormány minden végleges megállapodást a parlament elé terjeszt január 22. (fotó: Giró-Szász András, kormany.hu) Megtárgyalta a kormány a Magyarország és Oroszország között az atomenergetikai együttműködésről és ennek keretében a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáról létrejött nemzetközi szerződést, és döntött arról, hogy minden végleges szövegű megállapodást az Országgyűlés elé terjesztve nyilvánosságra hoz - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI kérdésére. Erről a Kossuth Rádió Krónikája, az m1 Híradója is beszámolt. Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő - emlékeztetett a napi.hu, a Portfólió, a Magyar Nemzet Online. A Fidesz-KDNP frakció a paksi bővítésről január 25. A paksi bővítés a Fidesz-KDNP balatonszárszói frakcióülésén is téma volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ismertette a kormány rendelkezésére álló számításokat. Rogán Antal frakcióvezető a kormányfőt idézve hangsúlyozta: ma a paksi atomerőmű adja a magyar áramtermelés körülbelül százalékát és a legolcsóbb villamos energiát állítja elő Magyarországon. Abban az időszakban, amikor a régi és az új blokkok egyszerre működnek, százalékkal lesz alacsonyabb a hazai áram előállítási költsége - mondta a frakcióvezető. Ez azt jelenti - folytatta -, hogy "a paksi erőmű megújítása hosszú távon a rezsicsökkentés záloga", hiszen lehetővé válik, hogy a két új blokk működésével, százalékkal csökkenjen az áram ára. (mfor.hu, OrientPress, Privátbankár, Heti Válasz/MTI)

5 5 A bővítésre és az üzemidő-hosszabbításra fókuszál az OAH január 23. (logó: oah.hu) Az Országos Atomenergia Hivatal idei legfontosabb feladatai között van a paksi erőmű kettes blokkjának üzemidő-hosszabbításáról szóló engedélykérelem elbírálása, valamint a lehetséges bővítésre való felkészülés, amelyben már történtek lépések - mondta Fichtinger Gyula főigazgató a hatóság évnyitó sajtótájékoztatóján, melyről a Tőzsdefórum, a Magyar Nemzet Online, a napi.hu, az Energiainfó/MTI is tudósított. A kettes blokk üzemidő-hosszabbítási kérelmét az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az elmúlt év végén benyújtotta, az elemzések felülvizsgálatával, helyszíni ellenőrzéssel hoz határozatot az OAH arról, hogy a blokk "milyen további üzemidőre alkalmas" - mondta a főigazgató. Fichtinger Gyula kifejtette: 2009-ben nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország atomerőmű építést tervezi, az OAH azóta foglalkozik a felkészüléssel, ami a jogszabályi környezet, a biztonsági követelményrendszer és a hatósági munka létszám- és költségigényeire is kiterjed, de a lehetséges blokktípusok műszaki paramétereinek megismerését is jelenti. A részletekről Fichtinger Gyula azt mondta: felülvizsgálták, átdolgozták a nukleáris biztonsági követelményrendszert, figyelembe vették a csernobili, a fukusimai, a 2003-as paksi tapasztalatokat, a nemzetközi gyakorlatot, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásait. A 2500 elemből álló követelményrendszer 29 eleménél módosítást kezdeményezett és 50 új követelmény bevezetését javasolta a hatóság, hogy a nukleáris biztonságot garantálják. Szerinte lehetetlen megmondani, hogy az engedélyezés meddig tart, hiszen mintegy féltucatnyi "nagy" telephely-engedélyről és körülbelül hatezer kisebb engedélyről van szó. Dolgoznak ennek a programnak az ésszerűsítésén - közölte. A főigazgató újságíró kérdésre elmondta: nem kérték ki a hatóság véleményét a paksi bővítésre vonatkozó megállapodás előtt, de ez "szerte a világon így működik", hiszen ez egy politikai, gazdaságpolitikai kérdés - erről az atv Egyenes Beszéd című műsorában is beszélt. A hatóság akkor jut szerephez, amikor az alaptípust a hazai követelményekhez igazítják. Fichtinger Gyula jelezte: az általuk eddig vizsgált öt típus között az orosz blokktípus is szerepel. Ezek mindegyike a 3+ generációhoz

6 6 tartozik és teljesíti a biztonsági követelményeket. Az OAH főigazgatója arról is beszélt, hogy a csillebérci kutatóreaktorban használt nagydúsítású fűtőelemeket visszaszállították Oroszországba. Szintén Oroszországba viszik majd 2015-ig a 2003-ban megsérült, hermetikus tokokban tárolt paksi fűtőelemeket. Jelezte, hogy a radioaktívhulladék-tárolók biztonságának hatósági felügyelete július 1- jétől a hivatalhoz kerül január 21.,20. Az OAH főigazgatójának javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter Hullán Szabolcsot, az OAH korábbi főosztályvezetőjét nevezte ki nukleáris biztonsági főigazgató-helyettesnek - közölte honlapján a hivatal. Az OAH az idei költségvetésből 202 millió forint többlethez jutott személyi és 173,5 millióhoz dologi kiadásokra - ezt a Portfólió, a hirado.hu írta, megjegyezve, hogy eredeti kiadása 2,3 milliárd forint volt. Kormányrendelet készül szakhatósági eljárásokról január 20. (fotó: oah.hu) Kormányrendeletben határozzák meg azokat a határidőket, amelyek az atomerőművet érintő szakhatósági eljárások kiadásához, valamint az ország fenyegetettségi szintjének megállapításához szükségesek. Várhatóan februártól kell alkalmazni a kormány honlapján megjelent tervezet szabályait, melyeket a napi.hu, az OrientPress, a Tőzsdefórum, a Portfólió, a ProfitLine/MTI ismertetett. A szakhatósági eljárások közül az ügyintézés határideje 45 napos a telephely alkalmasságának megállapításakor, az erőmű-létesítés, -bővítés, az üzemidő-hosszabbítás nukleáris biztonsági engedélyezésekor. Ugyanennyi idő kell pl. a létesítmény átalakításához szükséges biztonsági engedélyhez, az időszakos biztonsági felülvizsgálatkor talált eltérés jóváhagyásához, a fizikai védelmi terv engedélyezéséhez. 30 napos határidő van egyebek között a nukleáris építmény építési engedélye ellenőrzésének, baleset-elhárítási intézkedési terve ellenőrzésének, továbbá a biztonság szempontjából meghatározó munkakörök betöltési feltételei jóváhagyásának is. Az ügyintézési határidők egy alkalommal 10 nappal meghosszabbíthatók. Az OAH állapítja meg, hogy Magyarországot az atomenergia alkalmazása mennyire fenyegeti. A

7 7 tervezési alapfenyegetettség megállapítására 6 hónapot kap az OAH, ezt a hivatalvezető egy alkalommal, legfeljebb 90 nappal hosszabbíthatja meg. Ugyanennyi idő áll rendelkezésre a nukleáris létesítmény és a radioaktív hulladék átmeneti és végleges tárolója - fizikai védelmi terv szerinti - megvalósításához szükséges engedély kiadásához is. Nagy Sándor: szemléletváltásra van szükség január 23.,24. (fotó: facebook.com/mvmpaks2) Szemléletváltásra és szakmai fejlődésre lesz szükség a következő években ahhoz, hogy minél több magyar vállalkozás sikerrel pályázhasson a paksi atomerőmű bővítésében való részvételre - erről Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója beszélt egy debreceni konferencián, amelyről az m1 Híradója és a Privátbankár is közölt beszámolót. Egy ilyen beruházáshoz be kell tartani a nagyon szigorú szabályokat és szükség van nyelvismeretre (elsősorban angol) - sorolta a követelményeket a vezérigazgató a hirado.hu beszámolójában. A szemléletváltás azért szükséges, mert bármilyen apró eltérés vagy a legkisebb szabálytalanság is komoly pénzügyi és időbeli veszteséget okozhat és rögtön csődbe is vihet egy-egy vállalkozót. Nagy Sándor közölte: jelenleg 158 vállalkozás van Magyarországon, amely képes nukleáris létesítmény fejlesztésében részt venni és további 287, amely továbbképzéssel és technológiai fejlődéssel képes lehet rá. Jelezte: folyamatban van egy oktatási program kidolgozása, amely kifejezetten a paksi atomerőmű bővítését érinti. A két új blokk építése közvetlenül 7-8 ezer embernek, további ezernek közvetetten adna munkát. Véleménye szerint a magyar cégeknek, beszállítóknak saját szakterületükön kell "beleásniuk magukat" az atomipar specifikumaiba. Ezt segíthetik tanulmányutak, továbbképzések. A vezérigazgató a konferencián részt vevő mintegy 50 cégvezetőnek beszélt a beruházás technikai részleteiről. A Hajdú-Bihar Napló példát is említett: a létesítmény egyetlen monolit lemezre épül majd, ami földrengések ellen véd. Külső robbanásra, repülőgépbecsapódásra, árvízre nyújt védelmet a dupla falú külső burok. Üzemzavarnál fél óráig a személyzet nem tud beavatkozni, így zárnák ki az emberi hibát. Barta E. Gyula, a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgatója azt

8 8 hangsúlyozta, hogy a cégeknek érdemes kockázatitőke-társaságokat is bevonniuk a szükséges fejlesztésekhez. Emellett a vállalkozások technológiai fejlesztéséhez ajánlotta az uniós pályázatokat és a jegybank növekedési hitelprogramját. Papp László, Debrecen alpolgármestere jelezte: az önkormányzat a helyi cégeket infopont létrehozásával segíti - írta a dehir.hu. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. országos beszállítói találkozójának 5. állomása volt Debrecen. A cívisvárosban Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár- Bereg megye vállalkozói vettek részt. Tavaly ilyen beszállítói találkozót rendeztek Pakson, Kalocsán és Veszprémben ben az első állomás Komáromban, a második Debrecenben volt, melyet január 30-án a miskolci esemény követ - jelezte a legközelebbi programot az Energiainfó. A Pécsi Tudományegyetem szakmailag segíti a paksi bővítést január 24. A paksi atomerőmű fejlesztéséről tartottak tudományos tanácskozást Pécsett, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban. A tájékoztatáson túl a rendezvény célja az volt, hogy a PTE oktatói, kutatói felmérhessék: miként lehet erősíteni az együttműködést a nukleáris ipar és a tudományegyetem között, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. pedig szélesíthesse saját intellektuális bázisát. A pecsiujsag.hu tudósításában idézte Hamvas Istvánt, az atomerőmű vezérigazgatóját, aki elismerően szólt az egyetem és az atomerőmű eddigi együttműködéséről. Kiemelte, hogy a hazai nukleáris ipar előtt álló feladatok, az üzemidő meghosszabbítása, az új blokkok építéseműködtetése szükségessé teszi, hogy a Pakshoz legközelebb lévő, nagy tekintélyű egyetemmel tovább bővítsék a kapcsolatot, hiszen a tudományos háttér a jövőben is kiemelten fontos lesz az atomerőműnek. Dr. Katona Tamás János, a PTE professzora, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tudományos tanácsadója áttekintette a telephely-vizsgálat tudományos kihívást jelentő feladatait. Dr. Horváth Ferenc, az ELTE professzora közölte: az atomerőmű telephelye földrengés-biztonsági szempontból alkalmas lehet további blokkok építésére.

9 9 Tolnában kiemelt projekt a felkészülés - Készülnek Baranyában is január 22.,21. (fotó: teol.hu) Tolna megye as területfejlesztési programjában kiemelt jelentőségű a paksi erőmű bővítésére való felkészülés - mondta a programot készítő Hétfa Elemző Központ stratégiai igazgatója Pakson. Szepesi Balázs a megyei önkormányzat konferenciáján hozzátette: három alapelvet fogalmaztak meg a térségnek. Elsőként, hogy az építkezéshez szükséges infrastruktúra rendben megépüljön és megtervezzék a közszolgáltatásokat. Másodszor, hogy a helyi vállalkozások minél többet tudjanak profitálni a beruházásból, illetve, hogy az infrastrukturális létesítményeket az építkezés után is tudják hasznosítani. A kiemelt projekt feladata lesz, hogy a fejlesztések országos finanszírozását előkészítse és összefogja az önkormányzatok, vállalkozások, nonprofit szervezetek munkáját - a paksi rendezvényről a Magyar Online/MTI közölt cikket. Szepesi Balázs a paksi atomerőmű fontosságát hangsúlyozva jelezte: a megye foglalkoztatásának hatoda kötődik az erőműhöz és a küszöbön álló bővítés több ezer embernek ad majd munkát - írta a Tolnai Népújság Online. (fotó: pecsma.hu) Ez egy exkluzív lehetőség, ám a sikerhez kevés - mondta a tervezett beruházásról a PécsMa portálnak a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Síkfői Tamás. Tettek néhány javaslatot az MVM-nek, de a baranyai beszállítók száma alapvetően attól függ, hogy árban, minőségben, a határidők betartásában mennyire felkészültek a vállalkozók, de ugyanilyen fontos a városok, önkormányzatok összefogása, lobbija is - jelezte a titkár, aki szerint a beruházás hosszú távon akár egyszázalékos GDP-növekedést is hozhat a megyének. Sigora Irma, a Baranya Megyei Vállalkozó Központ igazgatója azonban óvatos: egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy Baranya is nyer a beruházással.

10 10 Lehetőség és felelősség Paksnak a beruházás január 20. (fotó: Hajdú János, paksihirnok.hu) Amikor megjelentek a hírportálokon a moszkvai megállapodásokról szóló hírek, engem először nem az öröm érzése töltött el, hanem az aggódó énem kerekedett felül: vajon meg tudunk-e felelni a feladatnak? - osztotta meg kételyeit Hajdú János polgármester a Paksi Hírnökkel. Vida Tündének arról beszélt, hogy a város a lehetőséggel felelősséget is kapott, amely rendkívül összetett. A városvezetés lehetőségeihez mérten már elkezdte a felkészülést: 2010-ben tanulmányt készítettek, számba vették az építés és az üzemeltetés időszakában felmerülő feladatokat. A városi költségvetés tervezésekor kiemelt szerepet kap a beruházás hatása és igénye. Pakson a bővítéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok koordinálására az év első felében munkacsoportot alakítanak. Ám a felkészülés csak akkor lesz hatékony és eredményes, ha minden, a város szempontjából releváns információ a rendelkezésükre áll és megfelelő támogatás, pénz is lesz hozzá - mondta Hajdú János, hiszen az erőmű egyre magasabb elvárásokat támasztott a városi közlekedés, az egészségügy, a sportolási és szabadidős tevékenységek iránt. Szerinte ez a döntés már nemcsak Paksról és a kistérségről szól, hiszen más lesz a beruházás, mint az előző blokkok létesítése. Szerepet kap a távmunka, a helyszínen végzendő munkáknál pedig lényeges szempont, hogy nemcsak a környező falvakból lehet gyorsan és kényelmesen munkába járni a csaknem évtizedes építkezésre, hanem a km-ről is. Nem kell duzzasztani a Dunát a paksi bővítés miatt január 21. (fotó: mvm.hu) Az atomerőmű bővítése nem kapcsolódik össze a Dunán tervezett folyamszabályozási tervekkel - válaszolta az Origó kérdésére a Magyar Villamos Művek Zrt. A portál arról érdeklődött, hogy a tervezett új erőműhöz szükség lesze a folyó felduzzasztására. Az MVM válaszából kitűnt, hogy a tervezésnél

11 11 figyelembe vették a környezeti jellemzőket, az éghajlatváltozás hatásait vagy épp a Duna medrének változása miatt bekövetkező módosulásokat. Ezek alapján az új erőmű hűtését úgy oldanák meg, hogy szélsőséges körülmények között is működjenek függetlenül attól, hogy beavatkoznak-e a Dunán vagy sem. Az MVM szerint a Dunát érintő folyamszabályozási tervek olyan célokat szolgálnak, mint a folyó hajózhatósága. Így a duzzasztás nem az erőmű miatt lenne szükséges, bár az atomerőmű számára is előnyökkel járna. A Duna vízhozama a legaszályosabb napokon is elég nagy ahhoz, hogy ellássa az erőművet hűtővízzel, ám a visszaengedett, az eredetinél melegebb víz egy bizonyos határértéknél nem melegítheti tovább a folyót. Új atomerőművi blokkok helye a hazai villamosenergia-rendszerben január 21.,22. (grafika: atomenergiainfo.hu) A MAVIR előrejelzése szerint a nettó villamosenergia-igény a következő 15 évben évente átlagosan 1,5 százalékkal nő, a villamos csúcsterhelés pedig mintegy 70 MW-tal - idézte a prognózist az Atomenergiainfó és jelezte: a hazai erőművek állapotából adódóan jelentős leállítással és selejtezéssel kell számolni. A villamosenergia-rendszer ( i állapotnak megfelelő) 9079 MW-os teljesítő-képességéből 2018-ra 7011 MW (77%), 2023-ra 6682 (73%), 2030-ra pedig csak 5120 MW (56%) maradhat. A modellszámítások szerint 2030-ban a szükséges beépített kapacitás nagysága MW-ra növekedhet. Mindez pedig azt jelenti, hogy - figyelembe véve a maradó 5120 MW teljesítményt - a következő 15 évben, 2030-ig 6300 MW új kapacitás létesítésével kell számolni. Az új kapacitásokra elsősorban a leállított erőművek pótlása miatt van szükség és csak másodsorban az áramigény növekedése miatt. A portál szerint a szükséges új erőművi kapacitás alappillérei az új orosz 3+ generációs blokkok lehetnek, amelyek biztonságosan, gazdaságosan, magas kihasználási óraszámmal, szabályozhatóan és alaperőműként üzemelhetnek majd a jövőben. Összességében azonban ezek a blokkok csak 2400 MW teljesítményt fognak képviselni, ezért további 3900 MW kapacitás építéséről kell gondoskodni a következő másfél évtizedben. Ez pedig ismét óriási kihívást jelent, mert az

12 12 ellátásbiztonság, a versenyképességi és a klímavédelmi célok hosszú távú biztosítása és a kiegyensúlyozott energiamix létrehozása érdekében figyelembe kell venni az egyes erőműtípusok műszaki, gazdasági és környezetvédelmi sajátosságait is. Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy bármelyik energiatermelési módról lemondjon. Az új nukleáris blokkok a hazai erőművek szén-dioxid-kibocsátására is jelentős hatással lehetnek, hiszen a villamosenergiarendszerben nagy lesz az atomenergia részaránya - írta a szakportál. Nincsenek jó adottságaink az atomerőmű kiváltására január 22. (grafika: vg.hu/atomenergiainfó) Ugyanebben a témakörben a Világgazdaság az Atomenergiainfó szakportál energetikai tanácsadójára, Hárfás Zsoltra hivatkozott, aki szerint sem szakmai, sem gazdaságossági alapja nincs a nukleáris energiatermelés kiváltásának más forrásokkal. Az egyéb megoldások ugyanis nagy költségekkel, az ellátás biztonságának problémáival, szélsőséges importfüggéssel, netán jelentős környezetkárosítással járnának. Például a 2000 megawattos atomerőmű helyettesítésére MW-os naperőműre lenne szükség, ami jóval nagyobb területet igényelne, mint a Balaton. A nagyságot a kihasználtság indokolná, amely hazai viszonyok között csak 13 százalékos. Mai árakon egy ilyen beruházás milliárd forint. Tartalékról is gondoskodni kell arra a 87 százaléknyi időre, amikor a napelemek nem működnek - ekkor szivattyús-tározós vízerőművek jöhetnének szóba, amelyek milliárd forintból hozhatók ki. Ám ilyen hatalmas erőmű kialakítása önmagában is elképzelhetetlen a társadalmi és a környezetvédelmi elvárások, valamit a földrajzi adottságok miatt. Kevésbé irreális a helyzet a szélerőművekkel: a paksi atomerőmű kiváltására 6745 MW kapacitást kellene létrehozni milliárd forintból. Ám itt is felmerül a tartalékolás kérdése, mert a szélkerekek az év 8760 órájából csak órát működnek, vagyis 25 százaléknyit. Hárfás Zsolt hangsúlyozta: az ország érdekeit szolgáló energiatermelésről szakmai, nem pedig érzelmi alapon kell dönteni - idézte őt a lapban B. Horváth Lilla.

13 13 Lapszemle: paksi bővítés a hetilapokban január 23. Több hetilap terjedelmes összeállításban foglalkozott a tervezett paksi beruházással. Az államközi megállapodás még nem szerződés, csak megnyitotta az utat a végleges egyezség felé - nyilatkozta a HVG-nek Moszkvában a Roszatom kommunikációs vezetője. Szergej Novikov azt is hozzátette, hogy a minap aláírt államközi szerződéssel párhuzamosan tárgyaltak az MVM céggel és három témakörben írtak alá egyezséget: a paksi erőmű két új blokkjának építéséről, a fűtőelemek szállításáról, illetve az erőmű kiszolgálásáról és karbantartásáról. Az interjúban szó volt arról is, hogy az urániparra kedvezőtlenül hatott a fukusimai baleset, az urán ára zuhan. Ez viszont jó hír Paksnak. Németh Andrásnak arra a kérdésére, hogy a Fidesz-kormány miért ezt a céget választotta, így válaszolt: Gazdasági értelemben mindenképpen az a legjobb, ha Paksot a már ott működő technológiával bővítik: a meglévő blokkokat között zárják be, ezért az új erőműnek 2027 előtt be kell lépnie. Ha Budapest más szállítót választott volna, a paksiak létszámát meg kellene kétszerezni: egy ember nem dolgozhat két helyen, hiszen a felelősség akkora, hogy a szakembereknek az automatizmus szintjén kell ismerniük a rendszert, s ez nem lehetséges, ha két teljesen eltérő szisztéma és irányító központ működik. Ráadásul mi, a többiektől eltérően, teljes ciklusú kiszolgálást ajánlunk: a fűtőelemek szállításától azok visszavételéig és feldolgozásáig. A Figyelőben Baka F. Zoltán úgy vélte, hogy 4-5 százalék közötti kamaton adhatják az oroszok az államközi hitelt az atomerőmű fejlesztésére. A hetilap egy másik cikkírója, Jandó Zoltán kitért arra, hogy az MVM ERBE Energetikai Mérnökiroda Zrt. - amelynek jogelődje bő 30 évvel ezelőtt az első beruházás fő szállítói szerződéseit is összehozta, illetve az erőmű építését felügyelte - még 2011-ben összeállított egy anyagot a potenciális pályázókról. A listát böngészve megállapította: a nem építőipari munkák esetében a hazai megrendelések nagy része minden bizonnyal nagy multik magyar érdekeltségeinél landol. Gépészeti területen a paksi beruházás egyik legnagyobb magyarországi beszállítója szinte biztosan a Ganz EEG lesz. A társaság a magyar cégek közül egyedüliként már korábban is szállított berendezéseket Roszatom-erőművekhez, hiszen - gépgyártó holdingján keresztül - az orosz társaság a többségi tulajdonosa. A Heti Válaszban Ablonczy Bálint érveket és ellenérveket ütköztetett, felvetve azt is, hogy csak az oroszok tudják megépíteni az erőmővet? Bár korábban a magyar kormány nemzetközi tender kiírásáról beszélt, szerinte az idő múlásával világossá vált, hogy egyre inkább az oroszok felé lejt a pálya. Nem pusztán

14 14 azért, mert Paks eredetileg is orosz (szovjet) rendszerrel épült. A nagyközönség számára érzékelhetően egyedül a Roszatom lobbizott Magyarországon: irodát nyitott Budapesten és tájékoztató honlapot indított (www.atomenergiainfo.hu). A Roszatom képviselői még egyetemisták fórumaira is elmentek. A függés annyiban nem nő, hogy egy eddig is orosz technikán alapuló erőművet az oroszok építenek tovább. Ráadásul Paks magasabb teljesítménye miatt csökken a gázimport-igény, elkészültére több gáztüzelésű erőmű is leáll majd - jelezte a cikkíró. MVM: betekinthet az LMP a reklámszerződésekbe január 21.,22. (logó: mvm.hu) Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és leányvállalata, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. eleget tett az LMP közérdekű adatigénylésének. A két társaság kiadta azoknak a reklámszerződéseinek a listáját, amelyeket az elmúlt kilenc évben kötöttek, egyúttal lehetőséget biztosított arra, hogy a párt képviselői betekintsenek a szerződésekbe - közölte az MVM a távirati irodával. Ezért az MVM Csoport értetlenül áll az LMP bejelentése előtt, hogy peres úton kívánja megkapni a társaságcsoport bizonyos szerződéseit, hiszen az MVM az LMP visszajelzését várja: mikor kíván betekinteni a szerződésekbe. Az LMP kérésének megfelelően már megtörtént a szerződések legfontosabb elemeinek kiadása, a szerződött partnerek nevét, a szerződések tárgyát, időpontját és összegét tartalmazó összesítést a társaságok eljuttatták a párthoz - hangsúlyozta az MVM, melynek közleménye a cég honlapján is olvasható. Ezt ismertette a ProfitLine, a hvg.hu, a Metropol is. Erre reagálva az LMP közölte: azért indít pert az MVM reklámszerződéseinek kiadásáért, mert a cég nem hozta nyilvánosságra azokat az információkat, amelyekből mindenki megtudhatná, hogy mennyit és milyen feltételekkel költenek az atompárti álláspont terjesztésére. (Országos Sajtószolgálat)

15 15 Vélemények a tervezett beruházásról január 20.,21.,22.,23.,24. - A demokratikus ellenzék pártjainak kormányra kerülése esetén kezdeményezni fogják az Oroszországgal megkötött államközi egyezmény módosítását vagy akár annak felfüggesztését is - jelentette be a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc debreceni sajtótájékoztatóján. (Hajdú Online/MTI) - Tüntetést szervez február 2-ára az Együtt-PM, hogy ezzel kényszerítse ki a paksi bővítésről szóló népszavazást. (InfoRádió, hetivalasz.hu, stop.hu) - Nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket civil szervezetek, hogy ne adják beleegyezésüket a Paks 2 megépítéséről szóló államközi szerződéshez. Február 1-jén demonstrációt tartanak Budapesten a megállapodás elleni tiltakozásul. (hvg.hu, metropol.hu) - Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hozza nyilvánosságra az elmúlt egy évben keletkezett összes olyan dokumentumot, amellyel a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást előkészítették.(mon.hu/mti) - A parlamenti képviselőknek a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszakon nyílik lehetőségük arra, hogy a Házszabály keretei közt álláspontjukat bemutassák, kérdéseiket feltegyék a paksi bővítés ügyében - reagált az NFM Szél Bernadett LMP-s képviselő nyilvános vitára való felkérésére. (kormany.hu) - A paksi fejlesztést mindenképpen el kell végezni, mert erre egy 2009-es parlamenti határozat is kötelezi a kabinetet, mondta a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella szerint az atomerőmű bővítésének célja a biztonságos energiaellátás és az áram árának hosszú távú csökkenése. (Kossuth Rádió, Krónika) - A Civil Összefogás Fórum alapítója, Csizmadia László sajtótájékoztatóján úgy vélte, a szakmai kérdésben nem volna indokolt a népszavazás. Helyesnek tartja, hogy a kormány választása végül a már világszerte bizonyított orosz építőre esett, még ha tender nélkül is.(index.hu) - A Jobbik azt várja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződéseket. Országgyűlési bizottság felállítását is kezdeményezik, amely végigkísérné a beruházás megvalósulását. Balczó Zoltán emlékeztetett: a Jobbik 2009-ben támogatta az atomerőmű bővítését. (mandiner.hu, m1 Híradó) - A WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai nagykövetségi táviratokból kiderült: a nagykövetség folyamatosan figyelmeztette kormányát, hogy az oroszok uralják a magyar piacot, és egy esetleges Fidesz-kormányzástól sem várhatnak alapvető változást. Egy december 23-ai távirat számolt be először arról, hogy az akkori Gyurcsány-kormány a paksi atomerőmű bővítését, "egy vagy két reaktor építését" tervezi. (Origó)

16 16 MVM OVIT: távvezeték-korszerűsítés Csehországban január 23.,21. (fotó: ovit.hu) A külhoni piacokon való megjelenési törekvések sorában az utóbbi évek legnagyobb sikerét könyvelhette el az MVM OVIT Zrt. szeptemberben - közölte honlapján a cég. Csehországi partnerével (KLEMENT) konzorciumban elnyert egy nemzetközi tendert. A tender kiírója, Cseh Energiaátviteli Rendszer Rt. korszerűsíteni akarta egyik gerincvezetékét: a Csehországot Olomouctól Prágáig átszelő, V413 jelű 400 kv-os távvezetéket. Az MVM OVIT-KLEMENT konzorciumban a tervezői és kivitelezői referenciákat, valamint a munkavégzéshez megkövetelt szakmai hátteret is az MVM OVIT adta. A terveket a Transenergy cseh cég készítette, de valamennyi tervlapon megjelent az OVITos kollégák neve is, illetve a végső tervezői felelősség is a magyar cégé. A kivitelezés szeptember végén kezdődött. Az építészeti munka a konzorciumi partner feladata, de a földkiemelést megelőzően az OVIT Hálózati Igazgatóság dolgozóinak kellett az oszlopok biztonsági kikötéseit elhelyezni. A munkák jelentősebb hányada 2014 első negyedévére marad február végéig január 15-től Hofer Noémi az MVM OVIT Zrt. gazdasági igazgatója. Közgazdász, diplomáját 1998-ban a Corvinus Egyetemen szerezte. Vezetői tapasztalatait egyebek között energetikai cégeknél betöltött pozíciókban szerezte. Angolul, franciául és spanyolul beszél. (ovit.hu) Szponzorálás Az MVM támogatásával épült fejlesztő kuckó autista gyermekeknek január 22. (fotó: mvm.hu) Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MVM Partner ZRt. által szervezett Élménynapon támogatott intézmények közül a Lovasterápia a Fogyatékkal

17 17 Élőkért Egyesület valósította meg az első fejlesztést idén. Az MVM Zrt. 1 millió forintos adományából az egyesület soroksári telephelyén egy kihasználatlan raktárépület felújításával létrehozta az MVM Kuckót, amelyben elsősorban autista gyermekek fejlesztő terápiáját végzik. Az egyesület lovasterápiás foglalkozásait látogató családok, különös tekintettel az autista gyermeket nevelő szülők közül sokan évek óta kerestek valamilyen csoportos fejlesztő foglalkozást. Mindez az MVM Kuckó ünnepélyes átadásával megoldódott - a gyermekekkel 21. századi körülmények között végezhetnek terápiás foglalkozásokat - közölte honlapján a cég, felidézve, hogy a társaságcsoport a több éves együttműködés részeként korábban a 40 gyermek terápiájában segédkező sötétpej kanca, Gesztenye megvásárlását és kiképzését is támogatta, amelynek nemrégiben kiscsikója is született. A paksi atomerőmű lett az Év mecénása Dunaföldváron január 23. (fotó: paksihirnok.hu) Az Év Mecénása elismerést kapta Dunaföldváron a magyar kultúra napja alkalmából az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány és a helyi művelődési központ közös elismerését Pataki Dezső, a kuratórium elnöke és Horváth Zsolt polgármester adta át Iványi Krisztinának, a paksi atomerőmű operatív kommunikációs vezetőjének - tudósított Vida Tünde a paksihirnok.hu portálon. Iványi Krisztina arról beszélt, hogy az atomerőmű elsősorban közvetlen környezetében vállal mecénási feladatot. Amikor a kultúrát támogatjuk, igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy a helyi értékek megmaradhassanak és újjászülessenek - tette hozzá. A paksi atomerőmű mellett a Pannonia Ethanol Kft. is az Év Mecénása díjat kapta.

18 18 Alternatív energia itthon és külföldön Tíz új áramkutat nyit az ELMŰ január 21. (korábbi fotó: google.hu) Az első negyedévben tíz új elektromos autót töltő állomást telepít az ELMŰ - Bessenyei Tamásnak, a társaság műszaki igazgatójának minapi bejelentését a Világgazdaság idézte és utalt arra is, hogy négy töltőoszlop már áll, kettőben pedig áram is van. A társaság jelenleg nyolc hasonló berendezést üzemeltet közterületen. 1,5-6 óra alatt tölthető fel egy e-autó attól függően, hogy milyen az autó akkumulátora, töltőkábele és mekkora a töltőoszlop teljesítménye. Egy feltöltéssel általában km tehető meg. Az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport 2010 óta partnercégekkel közösen népszerűsíti az e-mobilitást. Partnerei egy része vállalta, hogy elektromos járműveket vásárol és használ, a többiek anyagilag támogatják a kezdeményezést. E közösség tagjai ingyen használhatják 2014 végéig a csoport áramkútjait. Még nem dőlt el, hogy ekkortól a cégcsoport hogyan képezi az e-autó áramának tarifáját. Piaci áron ma forintba kerül 100 kilométer megtételéhez elég villamos energia - mondta a lapnak Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ szóvivője. A töltés ára megjelenik majd a vételező tulajdonosának áramszámlájában. Egy oszlop telepítése 400 ezer forinttól néhány millió forintig terjed, a költség meghatározó részét a nagyfeszültségű csatlakozás megteremtése jelenti. Önellátó lesz a LEGO-gyár Nyíregyházán január 20. (korábbi fotó: nyiregyhaza.hu) Célegyenesbe ért az a 60 milliárdos energetikai beruházás, mellyel a nyíregyházi üzem saját maga állíthatja elő a termeléshez és a működéshez szükséges hő- és villamos energiát. A hvg.hu emlékeztetett arra, hogy a MEKH

19 19 december végén határozatot adott ki, így a LEGO Manufacturing Kft. gázmotoros kiserőművet állíthat üzembe. A portálnak Glavatity Gábor, a projekt vezetője elmondta: a több mint 7,5 megawattos, kapcsolt hő- és áramtermelésre képes hármas rendszer a bekapcsolása után megtermeli a gyár energiaszükségletének zömét. A teljes beruházás 200 millió euróba kerül - ennek harmadát a tényleges energiatermelő egységek teszik ki, a többit a cég a 60 hektáros üzemi területen szükséges infrastruktúra (utak, külön energetikai épület) kiépítésére költi. Eztán nem lesz áramtranszfer, nem terheli őket szállítási költség, így az előállított saját áram nemcsak olcsóbb, hanem környezetkímélőbb megoldás is lesz. Eddig az MVM-től vásárolták az áramot, és bár ez az opció ezután is megmarad, a nem saját előállítású energiát tartalékként állítják háttérbe. A 2029 végéig szóló engedélyben az szerepel, hogy a beruházás üzembe helyezésének időpontja március elseje, de Glavatity Gábor szerint a rendszer tényleges bekapcsolása valamikor a hónap végén várható. Németország: csökkenő támogatás a megújuló energiának január 22. A lakossági áram drágulásának megfékezését szolgálja a német kormány döntése, amellyel csökkenti a megújuló energia termelésének állami támogatását. Jelenleg kilowattóránként átlagosan 17 eurócentet fizetnek az újonnan telepített kapacitások - például szélerőmű-parkok - révén előállított energiáért. Ez az összeg az augusztusban hatályba lépő törvénymódosítással 12 eurócentre csökken. A Napi Gazdaság Online/MTI jelezte, hogy a kormány továbbra is ösztönzi a megújuló források kiaknázását, a villamosenergiafelhasználásban a jelenlegi 25 százalékról 2025-ig 45 százalékra, 2035-re pedig legkevesebb 55 százalékra kívánja emelni a megújulók arányát. Ugyanakkor korlátozza az új beruházások nagyságát. A szélenergia területén évente legfeljebb 2500 megawatt teljesítményű, szárazföldi telepítésű új kapacitás után jár majd teljes állami támogatás, utána automatikusan csökken. A tengeren telepített szélerőmű-parkoknál évente legfeljebb 6500 megawattos bővítést támogat az állam levonás nélkül. Korlátozzák a nagy energiaigényű termelést folytató vállalatoknak nyújtott kedvezményt, ezeknek a cégeknek többet kell majd fizetniük az áramért. Az ellenékiek és környezetvédő szervezetek bírálták a tervet, szerintük a megújuló energia támogatásának csökkentése helyett a szénalapú energiatermelés visszaszorítására kellene törekedni.

20 20 A hazai energiaszektor hírei Fidesz-KDNP: Idén három lépcsőben csökken a rezsi január 25. (fotó: Rogán Antal és Harrach Péter, fidesz.hu) Háromlépcsős idei rezsicsökkentésről nyújt be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz-KDNP: a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptember 1-jétől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-jétől 3,3 százalékkal csökken. Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatójáról a Kossuth Rádió Déli Krónikája, az m1 híradója, a Privátbankár, a Heti Válasz Online, a vg.hu/mti stb. is tudósított. A politikus jelezte: a nonprofit közműszolgáltatásokról szóló indítvány is elkészül még a parlamenti választás előtt, de azt javasolják, hogy arról a választópolgárok döntsenek április 6-án. Energiaárak: fél év alatt javult az ország pozíciója január 24. Tavaly júliusban a vizsgált 23 európai főváros közül csak Bukarestben költötték a fogyasztók jövedelmük nagyobb részét rezsiköltségekre, mint Budapesten. Decemberben a román fővároson kívül már Pozsonyban, Prágában és Lisszabonban is jövedelmük nagyobb részét voltak kénytelenek villamos energiára és földgázra fordítani az ott élők - a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatait a Magyar Hírlap Online vette át. A MEKH felhívta a figyelmet: fél éve publikálják 23 európai főváros áram és földgáz végfelhasználói árainak alakulását. A fogyasztókat terhelő költségek pontosabb összehasonlítására a hivatal munkatársai olyan elemzést is készítettek, amely a felhasználók teherbíró képességének tükrében veti össze az árakat. Megvizsgálták, hogy egy kétkeresős, átlagos háztartás jövedelmének hány százalékát költi adott mennyiségű energiára. Az elemzés az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adataira épül, külön vizsgálja az energiadíjat, a rendszerhasználati díjakat, az energiaadót és az áfát is.

21 milliárd energiahatékonyságra 2020-ig január 20. (fotó: Cséfalvay Zoltán, kormany.hu) Magyarország 700 milliárd forintot költhet energiahatékonysági beruházásokra 2014 és 2020 között, ami kétszerese a most záruló hétéves ciklusban rendelkezésre álló EU-támogatásnak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Békéscsabán. Az InfoRádió, az ECHO Tv, a hirado.hu, a metropol.hu/mti tudósítása szerint Cséfalvay Zoltán kiemelte: a véglegesítés előtt álló uniós költségvetésben a lakossági, az önkormányzati és a vállalkozói szféra beruházási végösszege a 700 milliárd forintot is meghaladhatja. Az energiahatékonysági beruházások növelése Magyarországon kiemelt gazdasági cél, hiszen a fenntartható rezsicsökkentés egyik alappillérét jelenti - tette hozzá. Obama elismerő levele Magyarországnak január 22. (fotó: Barack Obama, mno.hu) Az amerikai elnök elismerését fejezte ki Áder János államfőnek a világméretű nukleáris biztonság érdekében tett magyar lépések miatt. Az államfőnek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője küldte meg a levelet, melynek tartalmáról a Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatta a távirati irodát. Eszerint Obama nagyra értékeli, hogy Martonyi János külügyminiszter sikeresen vezette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nemzetközi Nukleáris Védettségi Konferenciáját, amely számottevően hozzájárult a világméretű nukleáris biztonság ügyéhez. Ugyancsak fontos lépés volt, hogy Magyarország ratifikált két nagy jelentőségű jogi dokumentumot: a nukleáris anyagok és létesítmények fizikai védelméről szóló egyezmény módosítását, valamint a nukleáris terrorcselekmények visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezményt. Az amerikai elnök gratulált, amiért az összes nagy dúsítású uránt sikerült visszaszállítani Magyarországról Oroszországba. Az Egyesült Államok elnöke

22 22 szerint folytatni kell az együttműködést a legveszélyesebb nukleáris anyagok teljes megsemmisítése vagy biztonságba helyezése érdekében is. Áder János hivatalának közleményét több portál és lap, köztük a Magyar Nemzet Online, a napi.hu, a metropol.hu, a nol.hu, a hirado.hu stb. is közreadta. Ingyenes kvótát kapott Magyarország is Brüsszeltől január 20.,21. (logó: ec.europa.eu) Hat országnak, közöttük Magyarországnak engedélyezte az Európai Bizottság az ingyenes, 2013-as szén-dioxid-kibocsátási jogosítványok kiadását - közölte saját honlapján az Európai Bizottság. Az engedélyezés tavaly február óta húzódott, főkén azért, mert a tagországok késve nyújtották be kérelmeiket az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) megváltozott szabályai miatt, amelyek a as periódusra szólnak. Az unió az ETS rendszerben csaknem 12 ezer erőmű, feldolgozóipari vállalat és légitársaság szén-dioxid-kibocsátásra szabott meg felső korlátot, amelynek átlépésekor kibocsátási egységenként egy (ingyen kapott, aukción vagy a kvótakereskedelmi rendszerben vásárolt) engedélyt kell leadni. Egy emissziós egység évi egy tonna szén-dioxid kibocsátásának felel meg. Egyes iparvállalatok (acélipari és cementipari cégek) évente bizonyos mennyiségű ingyenes kibocsátási engedélyt kapnak, hogy fel tudják venni a versenyt a kevésbé szigorú környezetvédelmi előírásokat alkalmazó országokban működő konkurenciával. Ingyenes kibocsátási kvótáját összesen 163 millió egységben most a Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Magyarország, Litvánia és Szlovákia kapta meg. Nyolc ország már tavaly év végén megkapta és ki is osztotta iparvállalatai között saját kvótáját. 14 ország összesen 520 millió egységnyi ingyenes kibocsátási kvótájának engedélyezéséről várhatóan január 27-én ad tájékoztatást a bizottság. Nem kapta még meg ingyenes kvótáját a legnagyobb kibocsátó, Németország sem - a Reuters szerint esetében februárban várható a 2013-as és a 2014-es kvóta engedélyezése. (Portfólió, Tőzsdefórum, napi.hu/mti)

23 23 46 víziközmű társaság szolgáltathat az országban január 21. (logó: mekh.hu) Mind ez ideig összesen 46 víziközmű társaság kapta meg az engedélyt - a MEKH honlapján megjelent információt az OrientPress is átvette, felidézve, hogy a víziközmű szolgáltatásról szóló törvény megszületése előtt mintegy 400 szolgáltató működött, ami átláthatatlan viszonyokat teremtett. A MEKH tavaly nyáron kezdte meg a szolgáltató cégek működésének vizsgálatát. A kiadott engedélyeket a hivatal háromévente felülvizsgálja, de a köztes időben is ellenőrzi az engedélyben foglalt feltételek megvalósulását, illetve az előírt színvonal fenntartását. Külföldi energiaszektor Brit meghívó a Roszatomnak január 20. (fotó: atomenergiainfo.hu) A Roszatom meghívást kapott Nagy-Britanniától, hogy vegyen részt az ország atomerőmű-építési programjában - az orosz cég vezérigazgatója, Szergej Kirijenko az Interfax hírügynökségnek a brit-orosz egyeztetések eredményének nevezte a meghívást. Ebből idézett az Atomenergiainfó hírlevele: Nagy- Britannia nem írt ki tendereket, hanem közvetlen tárgyalásokat folytat, majd döntést hoz - mondta Kirijenko, emlékeztetve arra, hogy a cégcsoport rendkívül komolyan tanulmányozza a brit atomprogramot, és a két ország tavaly ősszel elfogadta a nukleáris energetikai együttműködés útitervét. A Roszatom londoni képviselője, Andrej Ivanov ugyanakkor pontosította a nyilatkozatot: Még semmit sem építünk, csak aktívan dolgozunk ezen a piacon, amely nagyon érdekes a számunkra. A brit energetikai és klímaügyi minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy Londont is érdekelheti a Roszatom tevékenysége. A brit

24 24 kormány nagyszabású atomenergetikai fejlesztést tervez az elöregedett reaktorok lecserélésére. Az első megbízást már meg is kapta a francia EDF vezette konzorcium, amely kínai állami vállalatok részvételével építhet atomerőművet a délnyugat-angliai Hinkley Pointban. 16 milliárd fontért (mintegy 26 milliárd dollárért) épül meg két energiablokk, egyenként 1650 megawattos, EPR reaktorokkal. A japán-amerikai Westinghouse japán tulajdonosa, a Toshiba pedig a minap jelentette be, hogy 102 millió fontért 60 százalékos részesedést vásárol a NuGeneration atomenergetikai társaságban és három AP1000 típusú reaktort szállít az északnyugat-angliai Moorside-ba tervezett új energiablokkokba. Szergej Kirijenko kifejtette: folynak a tárgyalások a teheráni kormánnyal, szerinte a nukleáris fejlesztési program megvalósítása nagyon is lehetséges. A Roszatom vezérigazgató - aki Jordániában többek között II. Abdullah királlyal is tárgyalt az ott tervezett atomerőmű-beruházásról - elmondta, hogy Latin-Amerika iránt szintén érdeklődik az orosz atomenergetikai konszern. Argentína és Brazília is bejelentette, hogy atomenergetikai fejlesztéseket tervez, de csak előzetes egyeztetések folynak. Miként Szaúd-Arábiával is, amely késznek látszik atomerőmű-építési együttműködésre Oroszországgal - mondta Kirijenko. Érdekes tárgyalások lehetnek Szlovákiával, bár ezek szintén előzetes megbeszélések - írta egy másik cikkében a szakportál. A Vattenfall konzultációt kezdett: épüljenek-e új reaktorok? január 21. (fotó: corporate.vattenfall.se) A svéd Vattenfall tízéves konzultációt indított a Ringhals telephelyen építendő új atomerőművi blokkok környezeti hatástanulmányáról. A Nukinfó/NucNet számolt be arról, hogy a konzultáció a kormányzati szervezetekkel és a helyi lakosokkal fontos része annak a hosszú távú vizsgálatnak, amely végén arról döntenek: építsenek-e új blokkokat a régiek kiváltására. A döntés legkorábban 2020-ban születhet meg. A Vattenfall a svédországi Forsmark és Ringhals atomerőmű többsége tulajdonosa. A hét blokk 1975 és 1985 között kezdte meg a kereskedelmi üzemet. A vállalat 2013-ban jelentette be, hogy a két legöregebb blokkot (Ringhals-1 és -2) ötven évig, míg a másik öt blokkot (Ringhals-3, -4, valamint Forsmark-1,-2,-3) hatvan évig szeretné üzemeltetni. A Vattenfall 2012

25 25 augusztusában nyújtott be kérelmet a svéd hatósághoz egy vagy két új blokk építésére és üzemeltetésére. A vállalat közölte: nem született döntés a beruházásról, az engedélykérelem egy hosszú távú folyamat része, amellyel meghatározzák, hogy mivel pótolják az atomerőműveket, amikor azokat a as évek második felétől le kell állítani. Jogszerűtlen volt két németországi blokk leállítása január 22. (fotó: rwe.com) A német RWE által indított eljárásban a lipcsei szövetségi bíróság megállapította, hogy jogszerűtlen volt a Biblis atomerőmű két blokkjának leállítása. Az RWE-nek a fukusimai baleset után kellett leállítania az erőművet, az A blokkot ideiglenesen, a B blokkot véglegesen decemberében a kasseli közigazgatási bíróság kimondta, hogy a leállítás jogszerűtlen volt, majd a lipcsei szövetségi bíróság is megerősítette a döntést. Eszerint a minisztériumnak nem volt jogi alapja az erőművek leállításához. Az RWE meghatározza a kártérítés nagyságát és polgári peres eljárást indít - írta a NucNet nyomán az Energiainfó. A bírósági döntés akár további hat atomerőmű bezárására is alkalmazható, így más üzemeltetők (E.ON, EnBW, Vattenfall) is kártérítést követelnek a kormánytól. Németországban jelenleg 9 blokk üzemel, 27-et leállítottak. Politikai döntés született, hogy 2022-re valamennyi blokkot leállítják. Új atomerőmű építése kezdődött meg Indiában január 21. (fotó: timesofindia.indiatimes.com) Manmohan Singh indiai miniszterelnök a napokban letette egy új atomerőmű alapkövét az Új-Delhitől 200 km-re keletre fekvő Gorakhpur településen, közölte az NPCIL (Nuclear Power Corporation of India Limited) vállalat. A

26 26 telephelyen összesen 4 darab 700 MW-os, hazai fejlesztésű nehézvizes blokk épül. Az első blokkon a tervek szerint 2015 júniusában öntik be az első betont. A blokkok 2020-ban és 2021-ben kezdhetik meg a termelést. A létesítés második fázisa 2018-ban kezdődhet - írta a NucNet nyomán az Energiainfó és beszámolt róla a The Times of India portál is. A projekt indítását 2013 augusztusára tervezték, de csaknem fél évet csúszott a földtulajdonosok tiltakozása miatt (több mint nyolcszáz családtól kb. 600 hektár földet vásároltak fel). A projekt december végén kapta meg az engedélyt a környezetvédelmi minisztertől. Az NPCIL jelenleg négy új atomerőmű létesítését tervezi. A NAÜ adatai alapján Indiában huszonegy blokk üzemel, további hatot építenek. Moszkva átdolgozza a megállapodásokat a Déli Áramlatról január 22.,20.,21. (térkép: gazprom.ru) Moszkva 2016-ig Brüsszel közreműködésével átdolgozza európai partnereivel a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról szóló kormányközi megállapodásokat - jelentette ki az Európai Unióhoz akkreditált orosz nagykövet, Vlagyimir Csizsov. A Figyelő Online, a VG Online, a Tőzsdefórum, az InfoRádió, a HírTV/MTI tudósításából kitűnt, hogy Anatolij Janovszkij orosz energetikai miniszterhelyettes és Dominique Ristori, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója vezetésével megalakult az a munkacsoport, amelyet a Déli Áramlattal kapcsolatos jogi és műszaki kérdések rendezésére kezdeményeztek. (Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa és Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter Moszkvában egyezett meg arról, hogy az európai földgázgázvezetékkel kapcsolatos jogi és műszaki kérdések rendezésére létrehozzák a csoportot.) A brüsszeli orosz nagykövet orosz újságíróknak bírálta az Európai Bizottságot, amely szerinte "meglehetősen sokáig úgy tett, mintha semmit sem hallott volna Déli Áramlatról, és amikor megkapta a kormányközi megállapodások másolatát egyes országoktól, közölte, hogy azok nem felelnek meg az EU harmadik energiacsomagjában lefektetett normáknak". Csizsov szerint van még idő arra, hogy megoldásra jussanak, a gázvezetéket 2016-ig építik. A harmadik energiacsomagot igának nevezte,

27 27 amelyet úgymond az európai energetika nyakára helyeztek Brüsszelben. Emlékezetett arra, hogy Moszkva álláspontja szerint a Déli Áramlat és más, határokon átnyúló energetikai beruházások sem esnek az uniós szabályozás hatálya alá. A bejelentés előtti napokban Anatolij Janovszkij orosz energetikai miniszterhelyettes a Vedomosztyi napilapnak még úgy nyilatkozott: nincs szó Moszkva és a projektben részes uniós országok közötti kormányközi megállapodások felülvizsgálatáról. Szergej Lavrov külügyminiszter pedig (szintén a bejelentés előtt) éves nemzetközi sajtóértekezletén bírálta az EU-t. Azt mondta: Moszkvában azt szeretnék, ha Brüsszel nem érvényesítené visszamenőleges hatállyal a harmadik energiacsomagot. Elismerte ugyanakkor, hogy az Európai Unió szuverén joga, milyen normákat alkalmaz területén. (ProfitLine, napi.hu, hirado.hu/mti) Energiapolitikai fordulat Brüsszelben január 23.,22. (fotó: napi.hu) Jelentős fordulatnak nevezte a Napi Gazdaság internetes portálja az Európai Bizottság döntését, miszerint nem szabályozza direktívával a palagáz-kutatást és -kitermelést. A lap felidézte: még néhány héttel ezelőtt is azt ígérte a testület, hogy idén megszületik a törvény, ám most bejelentette: direktíva helyett ajánlásgyűjteményt készít a tagországoknak. (Az ajánlásnak nincs jogilag kötelező érvénye, így a bizottság a kormányokra bízza, hogyan döntenek.) Az évek óta tartó várakozás elbizonytalanította a befektetőket és hátráltatta a kutatásokat, amelyek most új lendületet kaphatnak. José Manuel Barroso, az EB elnöke sajtóértekezletén kifejtette, hogy a palagáz sok országban megváltoztatja az energetikai tájképet és hatással van a versenyképességre. Günther Oettinger energiaügyi biztos emlékeztetett, hogy Nagy-Britannia, Lengyelország, Románia és Litvánia különösen érdekelt a palagáz kitermelésben. A jogi bizonytalanságnak azonban meghatározó szerepe volt abban, hogy négy nagyberuházó is feladta koncesszióit és kivonult Lengyelországból. Most ebben is fordulat várható. Az uniós ajánlás egyebek közt arra hívja fel a tagországok figyelmét, hogy a koncesszió megadása előtt értékeljék a kutatási vagy kitermelési projekt

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ. 2012. január 30. az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2012. január 30. Baji Csaba a PA Zrt. Igazgatóságának elnöke az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója Hamvas István a PA Zrt. vezérigazgatója 1 2011. évi eredmények Eredményeink: - Terven felüli,

Részletesebben

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató Sajtótájékoztató 2010. január 26. Süli János vezérigazgató 1 A 2009. évi üzleti terv Legfontosabb cél: biztonságos üzemeltetés stratégiai projektek előkészítésének és megvalósításának folytatása Megnevezés

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

2015. évi VII. törvény

2015. évi VII. törvény 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés az Alaptörvény Q) cikkében

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. február 01. Baji Csaba PA Zrt. Igazgatóságának elnöke Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója Hamvas István PA Zrt. vezérigazgatója 1 A 2010. évi eredmények - Az erőmű történetének

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató A régió felsőoktatásának jelene és jövője konferencia Pécs, 2013. május 6. 1 Energiaellátási

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján 3. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás,

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs

Towards the optimal energy mix for Hungary. 2013. október 01. EWEA Workshop. Dr. Hoffmann László Elnök. Balogh Antal Tudományos munkatárs Towards the optimal energy mix for Hungary 2013. október 01. EWEA Workshop Dr. Hoffmann László Elnök Balogh Antal Tudományos munkatárs A Magyarországi szélerőmű-kapacitásaink: - ~330 MW üzemben (mind 2006-os

Részletesebben

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.

J E L E N T É S. Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft. Ú T I J E L E N T É S Helyszín, időpont: Krsko (Szlovénia), 2010. május 14-17. Tárgy: NYMTIT szakmai út Résztvevő: Nős Bálint, Somogyi Szabolcs (RHK Kft.) 1. A szakmai program A szakmai program két látogatásból

Részletesebben

Energetikai Szakkollégium Egyesület

Energetikai Szakkollégium Egyesület Csetvei Zsuzsa, Hartmann Bálint 1 Általános ismertető Az energiaszektor legdinamikusabban fejlődő iparága Köszönhetően az alábbiaknak: Jelentős állami és uniós támogatások Folyamatosan csökkenő költségek

Részletesebben

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW

4 évente megduplázódik. Szélenergia trend. Európa 2009 MW. Magyarország 2010 december MW Szélenergia trend 4 évente megduplázódik Európa 2009 MW Magyarország 2010 december 31 330 MW Világ szélenergia kapacitás Növekedés 2010 2020-ig 1 260 000MW Ez ~ 600 Paks kapacitás és ~ 300 Paks energia

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Budapest, 2016. 02. 11. Tárgy: Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM fehéroroszországi szerepvállalása 2 A cégcsoport hírei A Roszatom maximálisra növelné a magyar beszállítói hányadot 2-3

Részletesebben

VÁLTOZÁS A RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓK HATÓSÁGI FELÜGYELETÉBEN. Nagy Gábor nukleáris biztonsági felügyelő, Országos Atomenergia Hivatal

VÁLTOZÁS A RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓK HATÓSÁGI FELÜGYELETÉBEN. Nagy Gábor nukleáris biztonsági felügyelő, Országos Atomenergia Hivatal VÁLTOZÁS A RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓK HATÓSÁGI FELÜGYELETÉBEN Nagy Gábor nukleáris biztonsági felügyelő, Országos Atomenergia Hivatal Hullán Szabolcs mb. főigazgató-helyettes, Országos Atomenergia Hivatal

Részletesebben

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Vitassuk meg a jövőnket konferencia Hárfás Zsolt Atomenergia Info szakértője Balatonalmádi, 2015. június 18. Új atomerőmű építések

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6

JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 JAVASOLT RED REFORMOK 2012 DECEMBER 6 Pannonia Ethanol Zrt. Helyszín: Dunaföldvár, Tolna megye Alakult: 2009 Fő befektetése az Ethanol Europe Renewables Limited vállalatnak Termelés kezdete: 2012 március

Részletesebben

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében

A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében A Kormány klímapolitikája az Európai Unió hosszú távú klímapolitikájának tükrében Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014.11.19. Hevesi Zoltán Ajtony zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért, valamint

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata

Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata Megújuló energia akcióterv a jelenlegi ösztönzési rendszer (KÁT) felülvizsgálata dr. Matos Zoltán elnök, Magyar Energia Hivatal zoltan.matos@eh.gov.hu Energia másképp II. 2010. március 10. Tartalom 1)

Részletesebben

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár

Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában. Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Az energiapiac helyzete Magyarországon a teljes piacnyitás kapujában Előadó: Felsmann Balázs infrastruktúra ügyekért felelős szakállamtitkár Tartalom I. Az új magyar energiapolitikai koncepció II. Ellátásbiztonság

Részletesebben

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

Nemzeti Nukleáris Kutatási Program Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Nemzeti Nukleáris Kutatási Program 2014-2018 Horváth Ákos Főigazgató, MTA EK foigazgato@energia.mta.hu Előzmények 2010. Elkészül a hazai nukleáris

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Átcsoportosítások a költségvetésben 2 Zöld irodaházzal bővül az MVM központja 2-3 Befejezi az áramtermelést a Vértesi

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu

eh@eh.gov.hu; slenkere@eh.gov.hu; bagia@eh.gov.hu; magyara@eh.gov.hu 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-366/ /2010 ÜGYINTÉZŐ: SLENKER ENDRE; BAGI ATTILA; DR. MAGYAR ATTILA TELEFON: 06-1-459-7773; 06-1-459-7711; 06-1-459-7767 TELEFAX: 06-1-459-7764 E-MAIL: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása

A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása A paksi kapacitás-fenntartási projekt bemutatása Budapest, 2014.12.08. Horváth Miklós MVM Paks II. Zrt. Törzskari Igazgató Tartalom I. Előzmények II. Háttér III. Legfontosabb aktualitások IV. Hosszú távú

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY

PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY PAKS NPP GENERAL OVERVIEW OF THE WWER-440 TECHNOLOGY October 2012 Vietnami szakemberek képzése a paksi atomerőműben Bodnár Róbert, Kiss István MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Attila Szőke Head of Section Paks

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai

Részletesebben

Miért van szükség új erőművekre? Az erőmű építtetője. Új erőmű a régi üzemi területen. Miért Csepelre esett a választás?

Miért van szükség új erőművekre? Az erőmű építtetője. Új erőmű a régi üzemi területen. Miért Csepelre esett a választás? Csepel III Erőmű 2 Miért van szükség új erőművekre? A technikai fejlődés folyamatosan szükségessé teszi az erőműpark megújítását. Megbízható, magas hatásfokú, környezetbarát erőműpark tudja biztosítani

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás

Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Megújulóenergia-hasznosítás és a METÁR-szabályozás Tóth Tamás főosztályvezető Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Magyar Energia Szimpózium 2016 Budapest, 2016. szeptember 22. Az előadás vázlata

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

A MEGFIZETHETŐ ENERGIA

A MEGFIZETHETŐ ENERGIA A MEGFIZETHETŐ ENERGIA MEE Vándorgyűlés 2012.09.05. Dr. Marie-Theres Thiell ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport 1. oldal Tartalom Társaságcsoportunk Hozzájárulás a gazdasághoz A fenntartható energiaárak Az árképzés

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Stratégiát vált az MVM 2-3 Az MVM nyitott lakossági energiaszolgáltatók vásárlására 4 Déli Áramlat: veszteségrendezés

Részletesebben

Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére. GA Magyarország Kft.

Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére. GA Magyarország Kft. Szolgáltatások erőművek, kiserőművek részére GA Magyarország Kft. GA Magyarország Kft. Piaci Portfolió Energiatermelés Energiaelosztás és telekommunikáció Energiafelhasználás Fosszilis energiatermelés

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése

Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése Miskolci geotermikus és biomassza projektek tapasztalatai, a távhő rendszer fejlesztése 2014. 11. 13. Nyíri László MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Áttekintés Miskolci távhőszolgáltató bemutatása Mutatószámok

Részletesebben

ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK MNT Nukleáris Technikai Szimpózium 2016. december 8-9. ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK Jakab Albert csoportvezető RTO Üzemellenőrzési Csoport Előzmények Orbán Viktor miniszterelnök úr 2016. február

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület, ügyvezető elnök EU-források felhasználása az energia hatékony lakásberuházásoknál a 2014-2020 közötti időszakban

Részletesebben

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek

Orbán repül t ajándékozott a volt szlovák államf nek Orbán repülőt ajándékozott a volt szlovák államfőnek Saját, 80. születésnapjára szervezett szimpóziumot Rudolf Schuster volt szlovák államfő. Orbán Viktor meglepő ajándékkal kedveskedett: az idős politikusnak

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 26-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: TOP-3.2.2-15 Napelemes kiserőmű létesítése Komlón című pályázat támogatása

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Csiba Péter: az MVM készen áll portfóliójának bővítésére 2-3 Ütemterv szerint haladnak a biztonsági intézkedések az

Részletesebben

Nagy Sándor vezérigazgató

Nagy Sándor vezérigazgató Az új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítése Nagy Sándor vezérigazgató 2012. november 22. Miért szükséges? Növekvő villamosenergia-igény 2030-ig 55 600-56 600 GWh Hosszú távú ellátásbiztonság

Részletesebben

Modern Városok projekt

Modern Városok projekt Modern Városok projekt Projekt Alapadatai Projekt összköltségvetése 24.000.000.000.- HUF Projektmegvalósítás időtartama 2016-2020 Pécsi Tudományegyetem Pécs, 2016. 1 A PROJEKT ELŐZMÉNYE Magyarország Kormánya

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Épül a magyar-szlovák gázvezeték 2 Egy erőművel már megegyezett az MVM 3 A cégcsoport hírei Zöld együttműködés: MVM Partner, Toyota,

Részletesebben

Paksi Atomerőmű BŐVÍTÉS Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottság ülése 2012. november 27.

Paksi Atomerőmű BŐVÍTÉS Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottság ülése 2012. november 27. Paksi Atomerőmű BŐVÍTÉS Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottság ülése 2012. november 27. Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár PAKSI ATOMERŐMŰ - BŐVÍTÉS 2 PAKSI ATOMERŐMŰ BŐVÍTÉS

Részletesebben

Tiffán Zsolt, a közgyűlés elnöke

Tiffán Zsolt, a közgyűlés elnöke E L Ő T E R J E S Z T É S A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2012. OKTÓBER 25 -I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 297/2012. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: Javaslat az alsó dunai szakaszon kikötő TEN-T törzshálózatba

Részletesebben

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal A megújuló energiák új támogatási rendszere (METÁR) Tóth Tamás Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Az előadás vázlata 1. A METÁR bevezetésének előzményei 2. A METÁR főbb elemei 3. Kérdések

Részletesebben

Lakásépítések ösztönzési lehetőségei a as programozási időszakban

Lakásépítések ösztönzési lehetőségei a as programozási időszakban Önkormányzati lehetőségek a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak felhasználásában fenntartható településfejlesztés, energiahatékony építés és felújítás Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ENERGIAGAZDÁLKODÁSI MENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az Energiagazdálkodási menedzser képzés az energiagazdaságtan alapfogalmainak és a globális és

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton 2012. évben volt ~1600 Mrd Ft értékkel. 2013-ban

Részletesebben

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök

Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit. Kiss Ernő MNNSZ elnök Köszöntjük a 2. Nemzetközi Szolár Konferencia résztvevőit Kiss Ernő MNNSZ elnök Napelemes piaci elemzés, nemzetközi és hazai PV piaci helyzet 2013. április 25. Források: www.pv-magazine.com www.solarbuzz.com

Részletesebben

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt.

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. A rendszerirányítás szerepe és feladatai Figyelemmel a változó erőművi struktúrára Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. Kihívások a rendszerirányító felé Az évtized végéig számos hazai

Részletesebben

Tájékoztató. a Széchenyi Programiroda Szolgáltató és Tanácsadó Nonprofit Kft. Heves megyei tevékenységéről

Tájékoztató. a Széchenyi Programiroda Szolgáltató és Tanácsadó Nonprofit Kft. Heves megyei tevékenységéről Ikt. szám: 49-28/2015/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Széchenyi Programiroda Szolgáltató és Tanácsadó Nonprofit Kft. Heves megyei tevékenységéről

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

NFM: szemléletváltás történik a fogyasztóvédelemben MTI 2014. november 12., szerda 12:03

NFM: szemléletváltás történik a fogyasztóvédelemben MTI 2014. november 12., szerda 12:03 NFM: szemléletváltás történik a fogyasztóvédelemben MTI 2014. november 12., szerda 12:03 A fogyasztóvédelemben szemléletváltás történik, ezt tükrözi a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) fogyasztóbarát

Részletesebben

Magyarország Energia Jövőképe

Magyarország Energia Jövőképe Magyarország Energia Jövőképe Tóth Tamás főosztályvezető Közgazdasági Főosztály Magyar Energia Hivatal totht@eh.gov.hu ESPAN Pannon Energia Stratégia záró-konferencia Győr, 2013. február 21. Tartalom A

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás

A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái. Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás A Paksi Atomerőmű bővítése és annak alternatívái Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2014. október 28. Zarándy Tamás Az európai atomerőművek esetében 2025-ig kapacitásdeficit várható Épülő atomerőművek Tervezett

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ 1 1. DEFINÍCIÓK Emissziós faktor: egységnyi elfogyasztott tüzelőanyag, megtermelt villamosenergia, stb. mekkora mennyiségű ÜHG (üvegházhatású gáz) kibocsátással

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Tiszta Jövő: EverSales és Tinmar Energiakereskedő Együttműködése A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat. A csoport már 2000-es

Részletesebben

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI

A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI A TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM (TOP) AKTUALITÁSAI PUSKÁS DÁNIEL FŐOSZTÁLYVEZETŐ NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI PROGRAMOKÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG 2016.

Részletesebben

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan

Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan Miskolc MJV Önkormányzatának eredményei a Miskolc EgyetemVáros 2015 projekt megvalósításához kapcsolódóan TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0012 Völgyiné Nadabán Márta Miskolc MJV Önkormányzata, partner szintű

Részletesebben

Tisztelt Szekszárdi Városi Bíróság!

Tisztelt Szekszárdi Városi Bíróság! Tisztelt Szekszárdi Városi Bíróság! Az Energia Klub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ (1056, Budapest, Szerb u. 17-19., képv: Ámon Ada) meghatalmazott jogi képviselőnk (Dr. Baltay Levente, 2360

Részletesebben

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21.

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Dr. Héjjas István, sz. Kecskemét, 1938 Szakképzettség 1961: gépészmérnök, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc (NME) 1970: irányítástechnikai

Részletesebben

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19.

A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon. XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. A kapcsolt energiatermelők helyzete Magyarországon XVII. Kapcsolt Hő- és Villamosenergia-termelési Konferencia 2014. március 18-19. Siófok Kapcsolt termelés az összes hazai nettó termelésből (%) Kapcsoltan

Részletesebben

Az Energia[Forradalom] Magyarországon

Az Energia[Forradalom] Magyarországon Az Energia[Forradalom] Magyarországon Stoll É. Barbara Klíma és energia kampányfelelős Magyarország barbara.stoll@greenpeace.hu Láncreakció, Pécs, 2011. november 25. Áttekintés: Pár szó a Greenpeace-ről

Részletesebben

A szélenergia termelés hazai lehetőségei. Dr. Kádár Péter peter.kadar@powerconsult.hu

A szélenergia termelés hazai lehetőségei. Dr. Kádár Péter peter.kadar@powerconsult.hu A szélenergia termelés hazai lehetőségei Dr. Kádár Péter peter.kadar@powerconsult.hu 2008. dec. 31-i állapot (forrás www.mszet.hu) Energia másképp 2009.04.02. 2 Hány darab erőmű torony képvisel 1000 MW

Részletesebben

J/6755. számú jelentés

J/6755. számú jelentés MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA J/6755. számú jelentés AZ ATOMENERGIA 2007. ÉVI HAZAI ALKALMAZÁSÁNAK BIZTONSÁGÁRÓL Előadó: Dr. Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter Budapest, 2008. november

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban

SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban SEAP- Fenntartható Energetikai Akciótervek fontossága, szerepe a települési energiagazdálkodásban III. Észak-Alföldi Önkormányzati Energia Nap Nyíregyháza, 2012. június 19. Szabados Krisztián gazdasági

Részletesebben

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka

Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon. Műhelymunka Energiahatékonysági Beruházások Önkormányzatoknál Harmadikfeles finanszírozás - ESCO-k Magyarországon Műhelymunka A SEAP finanszírozási lehetőségei: Fókuszban a megtakarítás-alapú energiaszolgáltatási

Részletesebben

XX. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonfüred, Hotel Füred, március

XX. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia programja Balatonfüred, Hotel Füred, március 8 00 10 00 Regisztráció 10 00 10 15 A konferencia megnyitása: Papp András szakmai alelnök, Köszöntés 10 15 12 00 Előadások Dr. Kiss Csaba elnök, Kapcsolt energiatermelés Magyarországon 2017 Dr. Kiss Csaba

Részletesebben