Helyszíne: BKIK székház Budapest I. Krisztina Krt. 99. VII. em. Széchenyi terem Időpontja: október óráig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Helyszíne: BKIK székház Budapest I. Krisztina Krt. 99. VII. em. Széchenyi terem Időpontja: 2012. október 2. 10-14 óráig"

Átírás

1 Hírlevél Jász-Nagykun - Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat A tartalomból Konferenciák 1-2. Versenyek 3-4. Pályázatok 5-9. Figyelmükbe ajánljuk 10. Ha Ön részt vállal a hazai tehetséggondozásban, vagy a humánerőforrás fejlesztés területén dolgozik, várjuk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén a MESTERSÉGÜNK CÍMERE konferenciára Új trendek az EU és a hazai ifjúságpolitikában. Fejlődési utak és lehetőségek az ifjúsági tehetséggondozás területén, és tanácsadásban, a fiatalok munkaerőpiaci integrációjának érdekében. Helyszíne: BKIK székház Budapest I. Krisztina Krt. 99. VII. em. Széchenyi terem Időpontja: október óráig Meghívott előadók: október 1. MESTERSÉGÜNK CÍMERE KONFERENCIÁK Deme Gábor a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke Bulejsza Erika K&H Biztosító Zrt. emberi erőforrás gazdálkodás vezető Müller Barbara ELTE Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai kar HÖK elnöke ELTE Szenátusi tag Dr. Bozsár Gabriella tréner tanácsadó coach ifjúsági tehetség mentor A konferencia témája: A kormány ifjúságpolitikai stratégiája a fiatalok életminőségének javítására. A tehetséges fiatalok előtt álló lehetőségek a KKV-szektorban, a nagyvállalati kultúrában. Hogyan gondolkodunk a fiatal felnőttek tehetséggondozásáról? Hogyan gondolkodik magáról a fiatal generáció? Dr. Mihalovics Péter Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kabinetfőnöke, Ifjúságpolitikai kormánybiztos Bajor Péter A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) elnöke A rendezvény házigazdája: Szuhai Nóra, a "Legjobb vagyok" Tehetségmentoráló Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a XX. Tanácsadó Osztály elnökségi tagja. Hiperaktivitással és korai fejlesztés témaköreivel foglalkozó szakmai konferenciák október 5-6. ADHD egy életen át Folytatjuk nagy sikert aratott szakmai kávéházi beszélgetések rendezvénysorozatunkat! október A kora gyermekkori intervenció lehetőségei születéstől három éves korig A konferenciákról bővebb információ: október 25. Vendégünk: Balás Eszter A részvétel díjtalan, kérjük regisztrációját a címünkre.

2 2 KONFERENCIÁK IRODALOMTANÍTÁS KELETTŐL NYUGATIG Az irodalomtanítás jövőjéért, a magyartanárok érdekképviseletéért megalakult az Irodalomtanítás Innovációjának Országos Műhelye (IROM), mely széles összefogást kíván létrehozni. Az Irodalomtanítás Kelettől Nyugatig konferencia- és könyvsorozat nyitóeseménye 2012 novemberében lesz Debrecenben, a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének szervezésében. Az alkalom címe: Az irodalomtanítás megújulásának záloga: a tanárképzés. A tervezett programok között szerepel például egy fórum A magyartanár-képzés problémái és megújulási lehetőségei a felsőoktatásban címmel, melyen az ország valamennyi nagyobb tanárképző műhelyének képviselője kifejtheti majd véleményét. Kerekasztal-témává szeretnénk tenni az új NAT és Kerettanterv, illetve az újólag bevezetendő osztatlan egyetemi képzés ügyét is. Fontosnak tartjuk tehát, hogy az első alkalommal megalapozó eszmecserét tartsunk, de már most markánsan szeretnénk megjeleníteni a gyakorlatorientált program később is hangsúlyozandó elemeit. Szó lesz az élményközpontú szövegértésről; a kooperatív tanítási módszer szellemében bemutató órát tartunk a líralogikáról ; közös műhelymunka keretében beszélünk a feladatírás és az értékelés módszertanáról. A programok között szerepel az IROM Könyvek első számának bemutatója is, mely az együttműködés közvetlen előzményét jelentő, 2012 februárjában Szombathelyen tartott konferencia bővített és szerkesztett anyagát tartalmazza. A 2012 novemberére tervezett debreceni konferencia is jelzi, hogy az IROM esetében jelképesen és konkrétan is az egész országon átívelő, szakmai rétegzettségét tekintve is teljességre törekvő összefogásról van szó, amely páratlan az irodalom tanításának magyarországi históriájában. A szervezők remélik, hogy az IROM egyre bővülő tábort tudhat majd maga mögött, s hatékonyan szólhat bele az irodalom tanításának hazai alakulástörténetébe. További információ: KÖNYVTÁROSTANÁROK TALÁLKOZÓJA A SZIRÉN Integrált Könyvtári Szoftvert használó kollégák találkozója november 12-én (hétfőn) óráig a Szolnoki Műszaki Szakközép-és Szakiskola Pálfy-Vízügyi Tagintézmény könyvtárában (Szolnok, Tiszaparti sétány 2-3.) kerül megrendezésre. Néhány kiemelt téma: tanulók adatainak átvétele az adminisztrációs programból intézményi honlapra kitett keresők könyvtárcsoportok online helpes közös katalógusai Internetes könyvtárközi kölcsönzés olvasók saját kölcsönzési információi az Interneten és sok-sok egyéni kérdés lehetősége állományellenőrzés (felkészülés a fenntartóváltásra) statisztikai adatszolgáltatás vonalkód mentések, automatikus mentése Kérjük, hogy részvételi szándékukat november 7-ig a címre Erdősné Márta Mária könyvtárostanárnak jelezzék.

3 VERSENYEK 3 s ki mint vetett, azonképpen arat. Mert elfut a víz, és csak a kő marad, de a kő marad. (Wass Albert: Üzenet haza) A törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola, a Magyar Tehetségsegítő Tanácsnál kiváló minősítésű Tehetségpont a 2012/2013-es tanévben Wass Albert országos vers- és prózamondó versenyt hirdet a református általános iskolák számára. Iskolánként maximum két-két fő jelentkezését várjuk a következő korcsoportokban: I. korcsoport: 1-2. osztály II. korcsoport: 3-4. osztály III. korcsoport: 5-6. osztály IV. korcsoport: 7-8. osztály Nevezésüket az iskolánk honlapján (www.bethlentszm.fw.hu) elérhető jelentkezési lapon várjuk. A verseny időpontja: február 21. (csütörtök) Előzetes jelentkezés időpontja: november 30. A verseny helyszíne: Bethlen Gábor Református Általános Iskola (5200 Törökszentmiklós, Bethlen Gábor út 1.) Nevezési határidő: január 10. (Csatolni szükséges az előadandó művet!) A jelentkezési lapot ben vagy postai úton kérjük eljuttatni a megjelölt határidőkig. Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: telefon: 06/ ; A verseny lebonyolításának felelőse, kapcsolattartó: Répási Éva igazgatóhelyettes Sikeres készülést kívánunk valamennyi diáknak és tanáraiknak! A Segíts Tanulni Alapítvány Zöld Úton elnevezésű versenyt hirdet általános iskolába járó második és harmadik osztályos gyermekek számára. A verseny témája: a környezet védelme és az egészséges életmód. Cél: A gyermekek közvetlen környezetének alaposabb megismerése, védelme, az egészséges életmód fontossága. 4 fős csapatok jelentkezését várjuk! A csapat alakulhat egy-egy osztályból, de lehet vegyes 2. és 3. osztályos tanulókból is. A verseny 3 fordulós, levelezős, a megoldásokat interneten keresztül kell eljuttatni az címre. A verseny folyamán lesznek írásos, kreativitást, szervezést igénylő és mozgásos feladatok is. Jelentkezési határidő: október 5. V E RSENYFELHÍVÁS Wass Albert országos vers- és prózamondó verseny ZÖLD ÚTON az segitstanulni.hu címre. További információ: Juvenes Translatores Virágné Katona Zsuzsanna igazgató Az Európai Unió fordítási versenye iskolák számára Az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága fordítási versenyt szervez az Európai Unióban működő iskolák számára. Idén az 1995-ben született tanulók vehetnek részt a versenyen. A verseny szeptember 1-jén, brüsszeli idő szerint déli 12 óra 00 perckor indul. A regisztrációs időszak (brüsszeli idő szerint)2012. szeptember 1-jén déli 12 óra 00 perctől október 20-án déli 12 óra 00 percig tart. Részletek:

4 4 VERSENYEK Tisza-tavi Ki mit tud? Tudtad, hogy Közép-Európa legnagyobb mesterséges tava 2013-ban 35 éves lesz? Ismered-e a tó sok-sok arcát? Kiderítsük együtt? Nevezz és játssz velünk! Olyan háromfős csapatoknak készítünk gondolkodtató, alkotásra és kutakodásra buzdító feladatokat, akik 6. osztályosok. Ha megtaláltátok társaitokat és választottatok egy jó csapatnevet, jelentkezzetek ben október 15-ig az alábbi címen: Pusztai Dorottya környezeti nevelő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Adjátok meg a csapat és a tagok nevét, osztályát, iskolátok nevét, címét, felkészítő tanárotok nevét, telefonszámát és címét! A verseny 6 írásbeli fordulóból áll, a feladatokat havonta kapjátok majd ben. Az első feladatsort 2012 októberében küldjük, beküldési határidő (postai úton) a következő hónap közepe lesz. Az összesítésben legjobbnak bizonyuló 6 csapat kerül be a döntőbe, melyet 2013 májusában rendezünk meg a Tisza-tó Napja rendezvénysorozat keretében. A döntőbe jutott csapatok értékes ajándékokra számíthatnak, többek között Tisza-tavi és hortobágyi kirándulásokra, szakkönyvekre, tárgynyereményekre, no és arra, hogy jobban fogják ismerni ezt a csodálatos vízi világot! Várják jelentkezéseteket a szervezők! Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás A vetélkedő a Tisza-tó Napja rendezvénysorozat része.

5 PÁLYÁZATOK 5 Wekerle Sándor II. könyvtári állománygyarapítási pályázat A TINTA Könyvkiadó pályázatot ír ki könyvtárak állományának bővítésére, szótárállományának gyarapítására 50%-os kedvezményes pályázati áron A pályázat célja A magyarországi könyvtárak ellátása a magyar nyelv új, korszerű szótáraival. A közelmúltban végzett reprezentatív felmérés eredménye azt mutatja, hogy a hazai könyvtárak túlnyomó részében sajnálatos módon csak több évtizedes, elavult magyar szótárak találhatók. Ezek a régi, korszerűtlen szótárak nem tükrözik szókincsében gyorsan változó nyelvünk mai állapotát, alkalmatlanok az anyanyelvi kompetencia hatékony fejlesztésére. A TINTA Könyvkiadó, mint a magyar egynyelvű szótárak legnagyobb kiadója, átérezve felelősségét pályázatot ír ki, hogy a magyar könyvtárakban széles körben elérhetőek legyenek a magyar nyelv mai állapotát leíró új szótárak. A TINTA Könyvkiadó szótárai közül többet a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága a Kiváló Magyar Szótár díjjal tüntetett ki. A Wekerle Sándor II. pályázat keretében pályázható szótárak listája 1. Értelmező szótár+, 2. Régi szavak szótára (Újdonság!), 3. Magyar ellentétszótár (Újdonság!), 4. Rövidítések enciklopédiája (Újdonság!), 5. Nyelvművelő kéziszótár (Ismét kapható!), 6. Etimológiai szótár, 7. Etimológiák, szóelemzések a Czuczor Fogarasi szótárból, 8. Állatnevek enciklopédiája (Újdonság!), 9. Magyar igei szerkezetek, 10. Magyar szólások és közmondások szótára, 11. Családnevek enciklopédiája, 12. Keresztnevek enciklopédiája, 13. Anthologia hungarica, 14. Magyar szókincstár (Ismét kapható!), 15. A magyar mondat, 16. Infoszótár, 17. Anya nyelv ész, 18. Francia magyar beszédfordulatok, 19. Angol társalgási zsebkönyv (Újdonság!), 20. Német társalgási zsebkönyv, 21. A fokozó értelmű szókapcsolatok magyar német szótára A TINTA Könyvkiadó kötelezettségvállalása A TINTA Könyvkiadó kötelezettséget vállal, hogy a pályázó könyvtárak által megpályázott könyvek árának felét 3 millió forint összeghatárig támogatásként átvállalja. A pályázat érvényességi köre A pályázaton részt vehet minden Magyarországon működő iskolai, községi, városi könyvtár és egyéb könyvtári, kistérségi ellátást és mozgókönyvtári szolgáltatást nyújtó intézmény. A pályázati kedvezmény alsó és felső határa Pályázati áron legalább Ft értékben szótárak, könyvek beszerzése a TINTA Könyvkiadó könyveiből. Egy könyvtár és Ft közötti támogatást igényelhet. A pályázat időtartama A Wekerle Sándor II. könyvtári gyarapítási pályázatra október 1-től november 2-ig nyújtható be pályázat. A pályázat kiírója a határidőn túl beérkező pályázatokat nem fogadja el. A pályázat lebonyolítása A könyvtár a pályázatba bevont könyvek, szótárak közül, az arra rendszeresített pályázati űrlapon megrendel pályázati áron legalább Ft értékű kiadványt. A kitöltött pályázati űrlapot eljuttatja a TINTA Könyvkiadóba. A nyertes pályázóknak a TINTA Könyvkiadó folyamatosan, de legkésőbb november 15-ig elküldi a megrendelt kiadványokat, elhelyezve a csomagban a számlát. A postaköltséget a kiadó vállalja. A pályázat letölthető:

6 6 PÁLYÁZATOK LEONARDO PÁLYÁZATOK SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEKNEK Milyen előnyöket kínál az Európai Bizottság Leonardo da Vinci programja? A diákoknak: használható nyelvtudást, világlátást, új szemléletet, önállóságot, nemzetközi barátságokat, csapatszellem erősítését, jobb továbbtanulási vagy elhelyezkedési lehetőségeket, életre szóló élményt. A tanároknak: szakmai tapasztalatcserét, módszertani megújulást, élményszerű tanítást, új kapcsolatokat, nemzetközi megerősítést, közösségi élményeket, motivációt. Az intézményeknek: élő, bővülő nemzetközi kapcsolatokat, aktív diákokat és tanárokat, a pedagógiai vagy képzési program gazdagodását, a legfrissebb szakmai trendek megismerését, vállalati kapcsolatokat, elismertséget. A partnerkereséstől a pályázat benyújtásáig: pályázati információk első kézből A Tempus Közalapítvány a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Európai Információs Pont - Europe Direct együttműködésével információs napot rendez október 11-én 13:00-15:00 óráig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézetben (5001 Szolnok, Kossuth tér 2.). Várjuk szakképző intézmények, szakképzésben érintett egyesületek, szövetségek, vállalkozások, munkaadói, munkavállalói szervezetek, kamarák, pályatanácsadással foglalkozó szervezetek képviselőit. A rendezvényen való részvétel díjtalan, de előzetes regisztráció szükséges. Online regisztráció: index.php?page_id=679 PÁLYÁZAT ISKOLAI PROJEKTEK TERVEZÉSÉRE A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület az IKEA támogatásával második alkalommal hirdeti meg pályázatát erdőkkel, fákkal kapcsolatos iskolai projektek tervezésére, Otthon az erdőben programja keretében. A pályázatra budapesti és Budapest 100 km-es körzetében működő általános és középiskolák jelentkezhetnek. Egy iskolából egy pályázat nyújtható be. 25 iskola részesül támogatásban. A nyeremény összértéke Ft, mely egy része pénzügyi támogatás, és magában foglal egy terepi eszközökből álló készletet is. A pályázatban résztvevő iskolák pedagógusai részére terepi képzést és konferenciákat szervezünk az év során. A pályázati kiírást és a jelentkezés részleteit a oldalon olvashatják, illetve a fontosabb dokumentumokat a pályázati felhívás és a pályázati űrlap linkekről tudják letölteni. A pályázatra jelentkezni az on-line jelentkezési lap kitöltésével kell. A pályázat beadási határideje: október 10. ÚTRAVALÓ MACIKA ÖSZTÖNDÍJ-PROGRAM ESÉLYEGYENLŐSÉGI ÖSZTÖNDÍJAK Részletes információk és pályázati dokumentáció: utravalo-eselyegyenlosegi-osztondijak Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló 152/2005. (VIII. 2.) Korm. rendelet, az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény, és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján nyílt pályázatot hirdet a 2012/2013. tanévben az Útravaló - MACIKA Ösztöndíjprogram Út a középiskolába és Út az érettségihez esélyegyenlőségi alprogramjaiban való részvételre. A PÁLYÁZAT CÉLJA Az esélyegyenlőségi alprogramok célja a hátrányos helyzetű, kiemelten roma tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, tanulási és továbbtanulási esélyeinek növelése. Az egyes alprogramok célját, valamint az egyes alprogramokra vonatkozó speciális szabályokat a jelen pályázati kiírás elválaszthatatlan részét képező 1-2. számú mellékletek tartalmazzák (1. sz. melléklet: Út a középiskolába esélyegyenlőségi alprogram; 2. sz. melléklet: Út az érettségihez esélyegyenlőségi alprogram). A PÁLYÁZATON IGÉNYELHETŐ TÁMOGATÁS Az esélyegyenlőségi alprogramok keretében - a tanuló ösztöndíjban - a mentor Ft/tanuló/ hó ösztöndíjban részesül. Az Út a középiskolába alprogram keretében elnyerhető tanulói ösztöndíj összegét a jelen pályázati kiírás elválaszthatatlan részét képező 1. számú melléklet, az Út az érettségihez esélyegyenlőségi alprogram esetében elnyerhető tanulói ösztöndíj összegét a 2. számú melléklet tartalmazza.

7 PÁLYÁZATOK 7 A TÁMOGATOTT IDŐSZAK Az Út a középiskolába és Út az érettségihez esélyegyenlőségi alprogramok keretében a jelen pályázati forduló során elnyerhető támogatás a szeptember 1-től a június 30-ig terjedő időszakra vonatkozik. A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE Az ellenőrzött adatrögzítési felületen a pályázat benyújtási határideje: október :00 A pályázat postára adásának határideje (postabélyegző dátuma!): október :00 A PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATOS TOVÁBBI TÁ- JÉKOZTATÁS Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Székhely: 1054 Budapest, Alkotmány utca 25. Telephely: 1054 Budapest, Báthory utca 10. Tel.: Út a középiskolába: (1) Út az érettségihez: (1) Út a szakmához: (1) Internet: Svájci-Magyar Ösztöndíj Alap pályázata marginalizált helyzetű diákok támogatására A Svájci Magyar Együttműködési Program keretén belül lebonyolított Svájci-Magyar Ösztöndíj Alap célja, komplex projektek keretében marginalizált helyzetű diákok támogatása középfokú tanulmányainak elkezdésében vagy folytatásában, annak érdekében, hogy sikeresen befejezzék tanulmányaikat, tovább tanuljanak, szakmát szerezzenek. Az ösztöndíjak odaítélése pályázati úton kiválasztott végrehajtó szervezet(ek) egyesületek, alapítványok, iskolák, önkormányzatok és intézményeik - feladata. Az Ösztöndíj Alapra az ország egész területéről lehet pályázni. ROMASTER mentor és ösztöndíj pályázat A HBLF-ROMASTER Alapítvány a 2012/2013-as tanév II. félévétől kezdődően ismét pályázatot hirdet hátrányos helyzetű, magukat cigánynak valló középiskolai tanulók részére iskolájuk bevonásával. A programba kizárólag olyan diákok jelentkezését várják, akik jelenleg érettségit adó középiskolában tanulnak és a középiskola befejezése után nappali tagozaton gazdasági vagy műszaki szakokon terveznek továbbtanulni és diplomát szerezni. Azon középiskolás diákok jelentkezését várják, akik a 2013/2014-es tanévben vagy azt követően fognak leérettségizni és fejezik be középiskolai tanulmányaikat. (Azon diákok, akik 2013-ban érettségiznek és fejezik be középiskolai tanulmányaikat nem jogosultak pályázni!) Kiemelten várják olyan diákok jelentkezését, akik közgazdasági, pénzügy- és számvitel, informatika, villamosmérnök, gépészmérnök, vegyészmérnök, biomérnök, vagy más mérnöki szakon szeretnének továbbtanulni a felsőoktatásban. Ezen orientációk a legkeresettebbek a támogató vállalatok részéről.(az alapítvány által elfogadott továbbtanulási orientációról / felsőoktatási képzésekről a honlapunkról letölthető ROMASTER Gyakori kérdések és válaszok dokumentumban található bővebb információ.) Azon diákok, akiknek a pályázata megfelel a kritériumoknak bekerülnek a HBLF-ROMASTER Alapítvány adatbázisába. Ez azonban még nem jelenti a támogatás azonnali elnyerését! A diákok támogatásra való kiválasztása folyamatos, a programhoz csatlakozó támogató vállalatok számának függvényében. Kérdés esetén keressék az Alapítvány munkatársait: A szükséges formanyomtatványok, a pályázattal kapcsolatos további információk a HBLF ROMASTER Alapítványtól szerezhetők be, valamint letölthetők a hu és a weboldalról. Részletes pályázati felhívás és útmutató: A pályázatok benyújtási határideje: december 21.

8 8 PÁLYÁZATOK A Németh László Társaság Országos Középiskolai Tanulmánypályázata 2012/2013. tanév A pályázat célja, hogy elősegítse a modern magyar irodalomban (és különösen Németh László életművében) rejlő szellemi értékek beépítését az ifjúság erkölcsi tudatába, hozzájáruljon a középiskolai tanulók irodalmi műveltségének bővítéséhez, s lehetővé tegye a korosztály legjobbjai számára a tapasztalatgyűjtést a kutató- és elemző munka folyamatában és módszereiben, értekező prózai művek készítésében. A feladat, hogy a diákok elmélyedjenek az irodalmi mű lehetséges világában, figyelmesen és alaposan olvassák el, és saját megfigyeléseik, szövegelemzésük alapján (valamely módszer egyéni alkalmazásával), önállóan mutassák be és értelmezzék azt. A zsűri a szövegértelmezés minősége, szakszerűsége és kreativitása, a dolgozat érvelésének és stílusának világossága, gondolati és nyelvi igényessége szerint értékeli a pályaműveket. A pályázatot tizenharmadik alkalommal hirdeti meg a (13.) évfolyamos középiskolai tanulók számára a Németh László Társaság. Pályatételek 1. Hivatás és szerelem Németh László Szerdai fogadónap és A másik mester című regényei alapján mutasd be, hogyan járul hozzá személyiségünk kiteljesedéséhez, feladataink megtalálásához, saját életünk értelmezéséhez a megfelelő hivatás és a hű társ megtalálása! Hogyan egészíti, egészítheti ki egymást az élet e két fontos területe, milyen nehézségekkel kell megküzdeni, és mit remélhetünk a sikeres választásoktól? 2. Idea és tragikum Németh László Cseresnyés című drámájában Miért és milyen eszmények, értékek és érdekek vezérlik a címszereplő életét, hogyan viszonyul hozzá a családja és környezete, mi a konfliktus alapja, miért vezet ez tragédiához? Melyek a dráma legfontosabb motívumai, miként kapcsolódnak össze, az ismétlődések mit jelentenek a mű különböző pontjain, és hogyan értelmezik egymást? 3. Buda Ferenc Túl a falon című kötetének poétikája A kötet alcíme: Az én ötvenhatom. Milyen a költő ötvenhatja? A két ciklus összehasonlításával tárj fel hasonlóságokat és eltéréseket, jellemezd, hogyan érzékelte és fejezte ki a vele és benne történteket! Ismerd fel a ciklusok legfontosabb költői eszközeit, és értelmezésükkel mutasd be a szerző költői világát, írd le, hogy a versek alapján milyen Buda Ferenc ötvenhatja! A három pályatétel közül egy kidolgozásával lehet nevezni. A pályázat egyéni verseny. Formai követelmények: a pályaműveket két példányban, minimum tíz, maximum tizenöt oldal terjedelemben (12-es betűnagyság, sorkizárt formátum, 1,5-es sortávolság, 2,5 cm margó), a szakirodalmi források pontos feltüntetésével, lábjegyzetekkel ellátva kell beküldeni. A hivatkozás tartalmazza a szerző(k) nevét, a mű címét, a megjelenés helyét, kiadóját, idejét, oldalszámát. Internet esetében a teljes elérési utat meg kell adni, kiegészítve az elérés dátumával. Pl. Grezsa Ferenc: Németh László vásárhelyi korszaka, Bp., Szépirodalmi K., 1979., 415. p., oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/hodmezovasarhely/nemeth_laszlo_vasarhelyi_korszaka/index.htm, szeptember 18. A pályaműveket jeligésen kell elküldeni a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda címére (6800 Hódmezővásárhely, Ormos E. u. 18.) Árva László igazgató nevére február 15-ig (a postabélyegző dátuma). Zárt borítékban kérjük mellékelni a szerző nevét, osztályát, e-levél- és lakcímét, magyartanára nevét, iskolájának bélyegzőlenyomatát, címét és telefonszámát. Kérjük, hogy a szaktanár a tanuló önálló munkáját a fenti adatokat tartalmazó azonosító lapon aláírásával igazolja. A formai előírások betartásának hiánya vagy pontatlansága hátrányosan érintheti a pályázót. Bármilyen felmerülő kérdésre a Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója, Árva László ad felvilágosítást telefonon ( ) és elektronikus levélben A pályázat értékelése 2013 áprilisában lesz. Az eredményről minden pályázó iskolája értesítést kap.

9 PÁLYÁZATOK 9 A Fair Play Trade Kft. pályázatot hirdet az ország valamennyi nevelési intézménye számára a Nathan fejlesztőjátékok gyártójának jóvoltából. A pályázat témaköre: "Kedvenc játékom". Tehát a gyermekek feladata, hogy rajzokat, képeket készítsenek kedvenc játékukról, lehetőleg használat közben, igyekezve az adott játék minél pontosabb bemutatására. A képeket bármilyen vizuális technika alkalmazásával elkészíthetik a gyermekek. Részvételi feltételek: a pályázaton minden nevelési intézmény részt vehet. A beküldött képek mennyisége nincs korlátozva. Egyedüli feltétel, hogy az alkotások a pályázat témakörének megfeleljenek. Továbbá minden pályázó beleegyezését adja, hogy pályázati anyagát cégünk felhasználhassa a Fair Play Trade Kft. honlapján, valamint az Így játszunk mi című Fair Play Trade Kft. katalógusban. A zsűri: A pályázat eredményét három független szakember bírálja el. A pályázat beküldési határideje : Pályázatukat elküldhetik postai úton (Fair Play Trade Kft Budapest Lokátor utca 7.), valamint az címre. A pályázat eredményét a november 15-ei, formájában megjelenő hírlevelünkben tesszük közzé, valamint a Fair Play Játékbolt facebook oldalán közöljük. Ezért kérjük, hogy a oldalon iratkozzanak fel hírlevelünkre, valamint csatlakozzanak hozzánk a facebook oldalunkon. Nyeremények: A beérkezett pályázatok közül a legjobb alkotásokat értékeli a zsűri, melyeket NATHAN ajándékcsomagokkal jutalmazunk I.díj: Ft értékű Nathan ajándékcsomag II.díj: Ft értékű Nathan ajándékcsomag III.díj: Ft értékű Nathan ajándékcsomag

10 10 FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA MSZ EN ISO 9001:2009 szabvány szerint tanúsítva Reg. szám: Az idei Múzeumok őszi fesztiválján október 1. és november 11. között országszerte 98 múzeumban 450 program várja a közönséget tárlatvezetésekkel, családi napokkal. A Múzeumok őszi fesztiváljának összes rendezvénye a www-.muzeumokoszifesztivalja.hu honlapon található meg. PEDAGÓGIAI SZAKMAI ÉS SZAKSZOLGÁLAT, SZOLNOK Jász-Nagykun-Szolnok Meg yei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakm ai és Szakszo lgálat 5000 Szolnok, Mária út 19. Tel: 56/ Fax: 56/ ÚJRAFESTETT VALÓSÁG Újrafestett valóság címmel mozgássérült és ép kortárs képzőművészek közös alkotásaiból nyílt rendhagyó tárlat a Magyar Nemzeti Galériában. A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésben, a Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával megvalósuló kiállítás húsz mozgássérült - szájjal és lábbal festő, látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő -, valamint húsz ép képzőművész közös alkotásait mutatja be. További információ: Mozgasserult_es_ep_kepzomuveszek_kozos_kiallitasa.aspx.U EdqsMHemzo.facebook LÁTHATATLAN KIÁLLÍTÁS augusztus 24-én megnyitotta kapuit a Láthatatlan Kiállítás a Millenáris B csarnokban. HÍRLEVÉL Felelős kiadó: Szymczak Judit Szerkesztő: Garai Ildikó Keressen bennünket a weben: A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. A kiállításon a résztvevők csupán tapintás, hallás, szaglás és egyensúly-érzékelés útján jutnak információkhoz. Így a látáshiány okozta új helyzetben a nehézségek mellett azt is megtapasztalhatják, hogy a szem, mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ. A programról bővebben:

III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29.

III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29. III. évfolyam 3. szám 2012. január 16 2012. január 29. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1. Pályázat Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére...3.oldal I.2. Pályázat

Részletesebben

III. évfolyam 4. szám 2012. január 30 2012. február 12.

III. évfolyam 4. szám 2012. január 30 2012. február 12. III. évfolyam 4. szám 2012. január 30 2012. február 12. I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1.Sajátos nevelési igényű gyerekek integrációja TÁMOP-3.4.2.A-11/1...3.oldal I.2. Pályázat

Részletesebben

2011. december 5 2011. december 18.

2011. december 5 2011. december 18. 2011. december 5 2011. december 18. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Folyamatban lévő pályázatok I.1. V. Szakma Sztár Verseny...3.oldal I.2. Nevelési intézmények fejlesztése Új Széchényi

Részletesebben

2011. november 21 2011. december 4.

2011. november 21 2011. december 4. 2011. november 21 2011. december 4. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírás! I.1. V. Szakma Sztár Verseny..3.oldal Folyamatban lévő pályázatok I.2. Nevelési intézmények fejlesztése

Részletesebben

Intézetünk hírei. Közérdekű információk

Intézetünk hírei. Közérdekű információk Intézetünk hírei Közérdekű információk Emlékeztető a 005/006. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: Február 6. A szakmai vizsgák írásbeli vizsgarészeinek kezdő napja Az FVM illetékességi körébe tartozó

Részletesebben

DIÁK HÍREK. Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet. 2005. február 37. szám. Kiegészítés a felvételi tájékoztatóhoz

DIÁK HÍREK. Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet. 2005. február 37. szám. Kiegészítés a felvételi tájékoztatóhoz DIÁK HÍREK Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet 2005. február 37. szám Kiegészítés a felvételi tájékoztatóhoz A tájékoztató tavaly decemberi megjelentetése óta a felsőoktatási intézmények engedélyt

Részletesebben

Pedagógiai Hírlevél. Újbudai Pedagógiai Intézet 20. évfolyam, 2. szám 2014. február GONDOLKODÁS ÉS ÉRZELEM. Kaput nyitunk a világra

Pedagógiai Hírlevél. Újbudai Pedagógiai Intézet 20. évfolyam, 2. szám 2014. február GONDOLKODÁS ÉS ÉRZELEM. Kaput nyitunk a világra Pedagógiai Hírlevél Újbudai Pedagógiai Intézet 20. évfolyam, 2. szám 2014. február GONDOLKODÁS ÉS ÉRZELEM Kaput nyitunk a világra ÚJBUDAI PEDAGÓGIAI NAPOK 2014. MÁRCIUS 6-7. Most érzem, hogy sorsom a hazámnak

Részletesebben

Intézetünk hírei. Közérdekű információk

Intézetünk hírei. Közérdekű információk Intézetünk hírei Közérdekű információk Emlékeztető a 200/2006. tanév rendjéről szóló rendelet alapján: Február 10. Értesítések megküldése a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok és a 8 évfolyamos gimnáziumok egységes

Részletesebben

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 február Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben

III. évfolyam 8. szám 2012. március 26-2012. április 8.

III. évfolyam 8. szám 2012. március 26-2012. április 8. III. évfolyam 8. szám 2012. március 26-2012. április 8. I. Pályázatok oktatási, kulturális és gyermekvédelmi intézmények számára Új kiírások I.1. Lehetőség a közösségi szolgálat támogatása érdekében.....4.oldal

Részletesebben

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép. 2013. április

Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet. Pedagógiai Hírkörkép. 2013. április Nógrád Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Hírkörkép Várjuk írásaikat! Hagyományainkhoz híven a 2012/2013. tanévben is szeretnénk hírt adni egy-egy közoktatási intézmény vagy civil szervezet sikeres munkájáról.

Részletesebben

III. évfolyam 12. szám 2012. május 21-2012. június 3. I.1. Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 20126 2013. tanévre..3.

III. évfolyam 12. szám 2012. május 21-2012. június 3. I.1. Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 20126 2013. tanévre..3. III. évfolyam 12. szám 2012. május 21-2012. június 3. I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírások I.1. Országos tanulmányi versenyek meghirdetése a 20126 2013. tanévre..3.oldal 1.2. Kinél fessünk?

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megye értékei 2014. március 25-én került megrendezésre a Békés megye értékei címet viselő szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Békés Megyei

Részletesebben

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja 2012. április Tolna Megyei Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja A tartalomból Bemutatkozik a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola Grundschule... 4. oldal

Részletesebben

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 június Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS

Részletesebben

2009. január HÍRLÁNC

2009. január HÍRLÁNC 2009. január HÍRLÁNC A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet 2008. december elsején létrehozott szervezeti struktúrája Igazgató: Budai Erzsébet telefon:

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT BÉKÉS-BIHAR NÉPFŐISKOLAI KOLLÉGIUM SZAKMAI MŰHELYE KÖTEGYÁNBAN

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT BÉKÉS-BIHAR NÉPFŐISKOLAI KOLLÉGIUM SZAKMAI MŰHELYE KÖTEGYÁNBAN E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT BÉKÉS-BIHAR NÉPFŐISKOLAI KOLLÉGIUM SZAKMAI MŰHELYE KÖTEGYÁNBAN Szervező: Kötegyáni Baráti Kör Egyesület - Lakiteleki Népfőiskola kihelyezett tagozata Időpont: 2015.

Részletesebben

DIÁK HÍREK. Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet. 2005. június 39. szám

DIÁK HÍREK. Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet. 2005. június 39. szám DIÁK HÍREK Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet 2005. június 39. szám A jövő tanév fontos időpontjairól Bár a 2004/2005. tanév vége közeledik, már most megismerhetjük a jövő tanév fontosabb időpontjait.

Részletesebben

JOGSZABÁLY. Telefon: 795-4722, fax: 795-0230. II. ÉVFOLYAM, 29. SZÁM Ára: 1335 Ft 2010. OKTÓBER 18.

JOGSZABÁLY. Telefon: 795-4722, fax: 795-0230. II. ÉVFOLYAM, 29. SZÁM Ára: 1335 Ft 2010. OKTÓBER 18. II. ÉVFOLYAM, 29. SZÁM Ára: 1335 Ft 2010. OKTÓBER 18. Felhívjuk elõfizetõink figyelmét, hogy az Oktatási és Kulturális Közlöny Szerkesztõsége elérhetõségei az alábbiak szerint megváltoztak: Telefon: 795-4722,

Részletesebben

Tisztelt Partnereink! Intézetünk a nyári szünidőben is folyamatosan elérhető. Szakkönyvtárunk 2005. július 18 augusztus 21-ig zárva tart.

Tisztelt Partnereink! Intézetünk a nyári szünidőben is folyamatosan elérhető. Szakkönyvtárunk 2005. július 18 augusztus 21-ig zárva tart. Intézetünk hírei Közérdekű információk Tisztelt Partnereink! Intézetünk a nyári szünidőben is folyamatosan elérhető. Szakkönyvtárunk 2005. július 18 augusztus 21-ig zárva tart. A Győr-Moson-Sopron Megyei

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében 2014. február 22-én került megrendezésre Nagybánhegyesen, a Partnerek közötti együttműködések

Részletesebben

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja

Híreink. Géniusz Országos Tehetségnap programja Híreink Géniusz Országos Tehetségnap A Magyar Géniusz Program március 27-én rendezi meg a Géniusz Országos Tehetségnapot, ahol az országszerte működő immár 200 Tehetségpont (erről Hírlevelünkben még bővebben

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban Immár 21. alkalommal szervezte meg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a Békés Megyei

Részletesebben

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja

Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja 2012. június Tolna Megyei Pedagógiai Híradó Az Eötvös Pedagógiai Szolgáltató ingyenes információs lapja A tartalomból Bemutatkozik a 2. Számú Óvoda és Bölcsőde... 3. oldal Bemutatkozik a 2. Számú Óvoda

Részletesebben

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. TAN-FOLYAM Pályázatok Figyelmükbe ajánljuk Kiadványajánló

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. TAN-FOLYAM Pályázatok Figyelmükbe ajánljuk Kiadványajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 január Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa TAN-FOLYAM Pályázatok Figyelmükbe ajánljuk Kiadványajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Tisztelt TehetségTársunk! Ezúton küldjük Önnek februári Hírlevelünket, amely aktuális híreket és információkat tartalmaz a Magyar Géniusz Program munkájáról, a

Részletesebben

Voltál Te már Zöld Kakas?

Voltál Te már Zöld Kakas? Voltál Te már Zöld Kakas? Fókuszban Nem fogadó, nem kreatív önképző csoport, hanem egy középiskola. Azaz mégis, mindegyikből egy kicsi: hiszen a Zöld Kakas név egy olyan intézményt takar, ahol az egymásra

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Várjuk írásaikat!

TARTALOMJEGYZÉK. Várjuk írásaikat! TARTALOMJEGYZÉK SZAKMAI HÍREK, ESEMÉNYEK...2 Nógrád Megyei Tanévnyitó Konferencia...2 A tanügy rendezése, Magyarország 1016. tanéve...2 A kormányhivatal közoktatási feladatai...3 70 év 70 óra emlékezés

Részletesebben

Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetsége

Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetsége Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetsége www.tehetsegpont.hu Bemutatkozás A Magyar Tehetségsegítô Szervezetek Szövetségét azok a magyarországi és határon túli magyar tehetséggondozó kezdeményezések

Részletesebben

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Pályázatok Figyelmükbe ajánljuk Kiadványajánló

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Pályázatok Figyelmükbe ajánljuk Kiadványajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 március Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Ez történt... Pályázatok Figyelmükbe ajánljuk Kiadványajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben