NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ Az MNB évi emlékérme-kibocsátási programjának tematikájáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ Az MNB 2014. évi emlékérme-kibocsátási programjának tematikájáról"

Átírás

1 NYILVÁNOS KONZULTÁCIÓ Az MNB évi emlékérme-kibocsátási programjának tematikájáról A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi-, tudományos-, kulturális eseményei, évfordulói és nemzetközi események kapcsán. A jegybank az emlékérmék kibocsátásával szeretné felhívni a figyelmet a közös értékeinkre és hozzájárulni a méltó megemlékezéshez. Az értékek ily módon történő közkinccsé tételével az emlékérme-kibocsátási tevékenység egyfajta népszerűsítő, illetve ismeretterjesztő szerepet is betölt. Az MNB szeretné, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak. Ezért a évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek keretében bárki véleményt nyilváníthat a kibocsátandó emlékérmék témáját illetően. Az MNB a 2014-ben kibocsátandó emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is mérlegelve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására. A nyilvános konzultáció időpontja: január Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több szervezet (a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Évfordulók Irodája, a Magyar Pénzverő Zrt., a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum továbbá Gedai István numizmatikai szakértő) véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához. A beérkezett javaslatok alapján, figyelembe véve a megkezdett gyűjtői sorozatok folytatását is, a évi emlékérme-kibocsátási program tematikáját az alábbi tartalommal bocsátja a jegybank nyilvános konzultációra: I. TÖRTÉNELMI ÉVFORDULÓK 1. A Dózsa György-féle parasztfelkelés 500. évfordulója (1514.) A Dózsa György-féle parasztháború - a magyar történelem legnagyobb parasztfelkelése - egy mindössze néhány hónapig tartó (1514. április július) megmozdulás volt Magyarország területén. A Bakócz Tamás esztergomi érsek által a törökök ellen összehívott paraszti keresztes sereg a háború beszüntetése és a korábbi kizsákmányolás miatt a saját nemessége ellen fordult. A felkelés vezére Dózsa György székely hadnagy volt, aki egy török kapitánnyal vívott győztes párbajjal dicsőségre és népszerűségre tett szert. Súlyos harcok folytak az ország több területén, de a nemesség fokozatosan összeszedte erőit, és kisebb helyi sikerek után Szapolyai János döntő vereséget mért Dózsa seregére, amely július 15-én letette a fegyvert. A tematika megvalósítását ezüst emlékérme formájában javasoljuk.

2 2. Magyarország európai uniós tagságának 10. évfordulója (2004.) május 1-jén Magyarország Szlovéniával, Szlovákiával, Csehországgal, Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal, Észtországgal, Máltával és Ciprus görögök lakta részével együtt vált az Európai Unió tagjává, 25 tagúra bővítve a korábban 15 tagú közösséget. A tematika A világ legkisebb aranyérméje sorozat folytatásaként valósítató meg. A nemzetközi arany emlékérme programban 2012-ig három emlékérme szerepelt: Erkel Ferenc, Clark Ádám, XXX. Nyári Olimpiai Játékok ban Robert Capa születésének 100. évfordulójáról emlékezünk meg egy, a programhoz kapcsolódó ezüst emlékérmével éve kapott orvosi-élettani Nobel-díjat Bárány Róbert (1914.) A magyar származású, osztrák-svéd tudós édesanyja prágai, apja rohonci születésű volt, ő maga 1876-ban Bécsben született. Középiskoláit, valamint az orvosi egyetemet is itt végezte el. Bárány fülorvosi minőségében elsősorban neurológiai problémákkal foglalkozott, a szédülés okait kutatta. Az első világháborúban, katonaorvosként orosz hadifogságba került, itt értesült arról, hogy megkapta az évi orvosi és élettani Nobel-díjat. Gyakorlatilag Nobel-díjának köszönheti életét, ugyanis 1916-ban a svéd kormány közbenjárására szabadult ki, és ebben az évben vehette át a kitüntetést a vesztibuláris készülék (azaz az egyensúlyszerv) élettanával és kórtanával kapcsolatos munkáiért. Magyar származása kétségtelen, bár apja Rohoncról Bécsbe vándorolt ki, de a család másik ága ma is Magyarországon él. Bárány Róbert látható a magyar Nobel-díjasokról kiadott bélyegsorozaton. A tematikát a Magyar Nobel-díjasok ezüst emlékérme program 3. darabjaként javasoljuk megvalósítani. A magyar Nobel-díjasok tematika többször szerepelt már a gyűjtői ajánlások között. Elsőként a sorozatban 2012-ben Szent-Györgyi Albertről bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékérmét, aki 75 éve nyerte el orvosi Nobel-díját. A sorozat 2013-ban folytatódik egy Wigner Jenőnek emléket állító emlékérmével. II. SZÜLETÉSI ÉVFORDULÓK 1. Egressy Béni ( ) születésének 200. évfordulója Az zeneszerző, szövegkönyv és színműíró, fordító 1814-ben született Sajókazincon. Az iskola elvégzése után tanítóskodott, színészkedett, operaénekesnek készült. Tudását folyamatosan gyarapította: komolyabb zenei tanulmányokat folytatott, zeneelmélettel foglalkozott, nyelveket tanult, hangját pedig még Itáliában is képezte től rendszeresen komponált, Petőfi-verseket is megzenésített. Erkel Ferenchez, a magyar nemzeti opera megteremtőjéhez művészi barátság szálai fűzték. Erkel legjelentősebb, legsikeresebb három nagy színpadi műve a Bátori Mária, a Hunyadi László és a Bánk bán Egressy szövegeire íródott. Magyarra fordított 50-nél több színdarabot és 19 operaszöveget. Legnagyobb sikerét Vörösmarty Mihály Szózat című versének megzenésítésével aratta, amelyet május 10-én mutattak be a Nemzeti Színházban. A tematika önálló ezüst emlékérme vagy az EUROPA gyűjtőprogram sorozat folytatásaként valósítható meg.

3 2. Ybl Miklós ( ) születésének 200. évfordulója A historizmus egyik legnagyobb építőmestere 1814-ben született Székesfehérváron. Műegyetemi tanulmányait 1831-ben fejezte be, majd mestersége gyakorlati elsajátítására törekedett. A nagy klasszicista építész, Pollack Mihály műhelyében inaskodott. Sokat utazott, Bécsben, Münchenben, Olaszországban tanult. A romantika és a hellénizmus rövid átmenete után a neoreneszánsz eszmény követőjévé vált. Vidéki munkái mellett a fővárosban felépített épületei Budapest mai arculatát is meghatározzák. Nevéhez fűződik többek között a Nemzeti Lovarda, a mai Magyar Rádió, az MTA, a régi parlament épülete, a mai Olasz Intézet, a Bakáts téri katolikus templom, az Ybl-palota, a Szent István-bazilika, a Fővámház, az Operaház és a Várkert-kioszk, valamint a budavári palota átalakítása. A tematika megvalósítását ezüst emlékérme formájában javasoljuk. 3. Ganz Ábrahám ( ) születésének 200. évfordulója A magyar polgárosodás kiemelkedő alakja Svájcban született 1814-ben. A vasúti kocsikerék gyártásával a magyar nehézipar egyik megteremtője. Kitanulta az ácsmesterséget, majd öntőinas lett ben már önálló öntödéje volt Budán, amely gyorsan jelentős üzemmé fejlődött. Ebből az üzemből alakult az a vállalategyüttes, amely a gépipar, a járműipar, a villamosipar számos területén működve világhírű találmányokkal, műszaki megoldásokkal jelentkezett. Ganz 1853-ban tudott először kéregöntéssel vasútikocsi-kerekeket gyártani, és 1856-ban már szabadalmi oltalmat kapott a továbbfejlesztett eljárására. De nemcsak a vasutaknak gyártott termékeket, hanem többek közt hidak vas alkatrészeit is, valamint kéregöntésű malomipari rovátkolt hengereket is előállított. A gyár termékei számos nemzetközi elismerést kaptak. A tematika a technikai újdonságokat, találmányokat bemutató szögletes, nikkelötvözetű sorozat tagjaként vagy önállóan is megvalósítható. A sorozat részeként korábban kibocsátásra került emlékérmék: Első magyar postaautó, Ford T-modell, Adorján János, Puskás Tivadar, Bánki Donát, Bíró László József, Jedlik Ányos, MASAT Vértes László ( ) születésének 100. évfordulója Vértes László ősrégész neve itthon is, a nemzetközi tudományos életben is összefonódott Vértesszőllőssel. Már gimnazista korában elhatározta, hogy régész lesz, érettségi után azonban az orvosi egyetemre iratkozott be. Sosem fejezte be, helyette dolgozott könyvtárosként, segédmunkásként, hölgyfodrászként és artistaként is. Szenvedélye azonban egész életében a régészet és a barlangkutatás volt. Első jelentős szakmai eredménye az Istállóskői-barlang (Bükkhegység) lelőhely feltárása volt, majd sikeres munkát végzett a tatai ősembertelep és a lovasi kőkori festékbánya, a sümegi ősbánya feltárása során is. Legfontosabb eredménye a Vértesszőlős Őstelep felkutatása és az ottani Sinantropus jellegű előember-maradvány fellelése. A tematika önállóan vagy egy új magyarországi őstörténeti leleteket bemutató nem nemesfém emlékérme-sorozat indító tagjaként is megjelenhet.

4 III. MEGKEZDETT GYŰJTŐI PROGRAMOK FOLYTATÁSI LEHETŐSÉGEI 1. Középkori magyar aranyforintok sorozat folytatása: Mária ( ) aranyforintja A Középkori magyar aranyforintok arany emlékérme program 2012-ben indult. Az első tagja I. Károly ( ) aranyforintja emlékére jelent meg, amelyet 2013-ban I. Lajos ( ) aranyforintja fog követni. A sorozat lehetséges folytatása 2014-ben Mária ( ) aranyforintját bemutató emlékérme lehet. 2. UNESCO szellemi kulturális örökségek" ezüst emlékérme program folytatása: solymászat vagy matyó örökség" A sorozat 2011-ben indult a Mohácsi busójárás elnevezésű ezüst emlékérmével annak alkalmából, hogy az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a magyarországi népszokások közül elsőként felvette a mohácsi busójárás hagyományát. Mivel második magyar elemként 2011-ben a magyar táncház módszer került fel az UNESCO listájára, ban erről emlékezünk meg ben két új magyar vonatkozású örökség elemmel tovább bővült a lista. Az egyik a Matyó népművészet egy hagyományos közösség hímzéskultúrája, a másik pedig a Solymászat mint élő emberi örökség. 3. Nemzeti parkok sorozat folytatása: Kiskunsági Nemzeti Park Nemzeti parkjaink 2010 óta szerepelnek ezüst emlékérmén. A sorozat első tagja 2010 ben az Őrségi Nemzeti Parknak, 2011-ben a Duna-Dráva Nemzeti Parknak állított emléket. Az esetleges 2014-es folytatásban a Kiskunsági Nemzeti Parkot lehetne bemutatni, így földrajzilag is egy új tájegység kerülne emlékérmén megjelenítésre. Az január 1-jén alapított Kiskunsági Nemzeti Park hazánk második nemzeti parkja. Hasonlóan a Hortobágyhoz, ez a táj is az ember és a természet sok száz éves együttélésének emlékeit őrzi. A nemzeti park értékes területei a Duna-völgy szikes pusztái, tavai, a Duna-Tisza közi homokhátság homokbuckái, homokos pusztái, mocsarai, az Alsó-Tiszavidék holtágai és ártéri erdői, a Bácska homokbuckái és dunavölgyi löszpartjai. 4. "Magyar várak" sorozat folytatása: Győri Püspökvár vagy Egri vár A magyar várakat bemutató emlékérmék népszerű gyűjtőtémává váltak, a sorozat akár 2014-ben is folytatható lehet. A sorozat eddig kibocsátott darabjai: Visegrádi vár, Diósgyőri vár, Munkácsi vár, Gyulai vár, Siklósi vár ben a sorozat folytatható lenne egy, a győri Püspökvárat vagy az Egri várat bemutató emlékérmével. Győri Püspökvár: A győri Káptalandomb városrész évszázadok óta a település műemléki és vallási központja. Itt található az ezeréves győri püspökség székhelye, a Püspökvár is, melynek ékessége a XIII. századból származó lakótorony és a 15. századi Dóczy-kápolna. A 16. században a fenyegető török veszély miatt folyamatosan megerősítéseket végeztek rajta. A legnagyobb átalakítás között az

5 itáliai Pietro Ferrabosco tervei alapján történt. Zichy Ferenc püspök ( ) restauráltatta és a mai formájára bővítette az épületet. A vár és a palota utolsó felújítása 1984-ben fejeződött be. Egri vár: Már az első magyar király, Szent István püspökséget alapított itt között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült. Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd késő gótikus stílusban építettek katedrálist. A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon. A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A hősies helytállás a magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye, s híre Gárdonyi Géza történelmi regénye révén a világ minden részébe eljutott. Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. A 2014-es emlékérme-kibocsátási program tervezett tematikájával kapcsolatban észrevételt, javaslatot legkésőbb január 27-ig lehet tenni a következő módokon: Levélben: Magyar Nemzeti Bank Kommunikáció 1850 Budapest Faxon: Magyar Nemzeti Bank Kommunikáció Fax szám: Elektronikus levélben: Az MNB az észrevételekre, javaslatokra egyedileg nem reflektál, azokat a évi emlékérmekibocsátási program összeállításakor mérlegeli, azokról összefoglalót készít, amelyet a honlapján közzétesz.

Ez a közösségek államtitkársága

Ez a közösségek államtitkársága KÖZÖS E URÓPÁNK Ez a közösségek államtitkársága Beszélgetés Hölvényi Györggyel Hölvényi úr 2012 júliusában vee át az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért

Részletesebben

Műemlék Jelentőségű Terület

Műemlék Jelentőségű Terület Budapest belváros Műemlék Jelentőségű Terület - MJT - Védési javaslat 2010. Tartalomjegyzék: Kezdeményező fél: Fiatal Műemlékvédők Egyesülete Budapest rövid leírása Budapest épített örökség Budapest épületállománya

Részletesebben

MAGYAR RÉGÉSZET AZ EZREDFORDULÓN

MAGYAR RÉGÉSZET AZ EZREDFORDULÓN MAGYAR RÉGÉSZET AZ EZREDFORDULÓN MAGYAR RÉGÉSZET AZ EZREDFORDULÓN Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Teleki László Alapítvány Budapest, 2003 Hivatkozási forma: MRE Fõszerkesztõ: VISY ZSOLT Felelõs

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

TÖRTÉNELEM II. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR

TÖRTÉNELEM II. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR F ORRÁSKÖZPONTÚ TÖRTÉNELEM KAPOSI JÓZSEF SZÁRAY MIKLÓS TÖRTÉNELEM II. KÉPESSÉGFEJLESZTŐ MUNKAFÜZET ÉRETTSÉGI ADATTÁR NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ 2 ÉVSZÁMOK 1000 1038: I. (Szent) István uralkodása. 1054: az egyházszakadás

Részletesebben

SÜMEG ÉS VIDÉKÉNEK KÖZÉLETI HAVI LAPJA

SÜMEG ÉS VIDÉKÉNEK KÖZÉLETI HAVI LAPJA SÜMEG ÉS VIDÉKÉNEK KÖZÉLETI HAVI LAPJA XI. ÉVFOLYAM 3. SZÁM Sümeg versenyelőnye Történt pedig, hogy hősünk a maga és felesége személyi jövedelemadó bevallását és néhány más fontos hivatalos iratot volt

Részletesebben

Őriné Nagy Cecília. A jó kormányos. Körösfői-Kriesch Aladár (1863 1920) emlékkiállítás

Őriné Nagy Cecília. A jó kormányos. Körösfői-Kriesch Aladár (1863 1920) emlékkiállítás Őriné Nagy Cecília A jó kormányos Körösfői-Kriesch Aladár (1863 1920) emlékkiállítás Gödöllői Városi Múzeum 2013 1 A jó kormányos Körösfői-Kriesch Aladár (1863 1920) emlékkiállítás Gödöllői Városi Múzeum

Részletesebben

ÉNEK-ZENE 10. OSZTÁLY. Ének-zene 10. osztály

ÉNEK-ZENE 10. OSZTÁLY. Ének-zene 10. osztály Ének-zene 10. osztály Ünnepek, ünnepélyek A Szentírás, görög eredetű szóval a Biblia írásos gyűjteményekből álló könyvek sorozata. Két részből áll: 1. Ószövetség 2. Újszövetség A Jézus születése előtti

Részletesebben

2011. Július Augusztus - Szeptember 6. évfolyam 71-73. szám

2011. Július Augusztus - Szeptember 6. évfolyam 71-73. szám 2011. Július Augusztuss - Szeptember 6. évfolyam 71-73. szám Ősz... 3 2011. Az Önkéntesség Nemzetközi Éve... 3 Teréz Anya kérdései, és válaszai... 5 Epizódok a Régi Miskolc Zeneéletéből... 5 A jótékony

Részletesebben

Richard Huck Scarry. Mászkál, figyel, rajzol. Budapesten. XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Díszvendég: Törökország

Richard Huck Scarry. Mászkál, figyel, rajzol. Budapesten. XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Díszvendég: Törökország XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál WWW.KONYV7.HU XVIII. ÉVFOLYAM 2014. 1. SZÁM ELÔFIZETÔKNEK 350 Ft Díszvendég: Törökország Muhsine Helimoǧlu Yavuz a török irodalomról Závada Pál a Természetes fényrôl

Részletesebben

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal Zabolai kirándulás Világtánc A testvérvárosi kapcsolat kialakítása érdekében füzesabonyi delegáció látogatott a székelyföldi Zabolára Nagy Csaba vezetésével. Több mint százan perdültek táncra az idei Dance

Részletesebben

A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szlavikovszky Beáta. Fejezetek a magyar olasz kulturális kapcsolatokról 1880 és 1945 között

A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI. Szlavikovszky Beáta. Fejezetek a magyar olasz kulturális kapcsolatokról 1880 és 1945 között Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola A DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Szlavikovszky Beáta Fejezetek a magyar olasz kulturális kapcsolatokról 1880 és 1945

Részletesebben

A szabadságért semmi sem sok és minden kevés

A szabadságért semmi sem sok és minden kevés FEHÉRVÁR Közéleti hetilap 2014. szeptember 29.. A SEUSO KINCS SZÉKESFEHÉRVÁRON OKTÓBER 3 - JANUÁR 15. SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM Gyógyítás testközelből 9. oldal A kétarcú stressz 10. oldal Indul a visszaszámlálás:

Részletesebben

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve

A Palóc Út Klaszter. Középtávú marketingstratégiája. és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter Középtávú marketingstratégiája és 3 éves marketing és kommunikációs akcióterve A Palóc Út Klaszter létrehozása - Néprajzi értékekre épülő tematikus út, turisztikai célterületté alakítása

Részletesebben

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat A Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszéke és a Koroknay Dániel Általános Iskola (Mád) által 15 év a tehetségesekért: elmélet

Részletesebben

a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ

a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ VIII. évf. 1. sz. 2001. HÚSVÉT EGRI FEHÉR/FEKETE a Ciszterci Diákszövetség Egri Osztályának hírei és a Gárdonyi Gimnázium és Szakközépiskola színes lapja TAVASZ tavasz te csupa zöld a föld magot ölelve

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA XXVI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január 10. Visszatekintés a múlt év városi eseményeire és történéseire 12-13. old.

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA XXVI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január 10. Visszatekintés a múlt év városi eseményeire és történéseire 12-13. old. SÁRVÁRI HÍRLAP SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA XXVI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2014. január 10. Ez történt Sárváron 2013-ban Visszatekintés a múlt év városi eseményeire és történéseire 12-13. old. A beruházások

Részletesebben

EGYHÁZI KÖNYVTÁRAK EGYESÜLÉSE

EGYHÁZI KÖNYVTÁRAK EGYESÜLÉSE EKE HÍRLEVÉL 1 KE E1994 1092 Budapest, Ráday utca 28. XII. évfolyam A kik utaztak már repülőgépen, ismerik az élményt: a kifutópályán egyre gyorsulva gurul a gép, egyre jobban ráznak a kerekek a betonon,

Részletesebben

A Veszprémi Főegyházmegye lapja III. évfolyam 5 6. szám, 2014

A Veszprémi Főegyházmegye lapja III. évfolyam 5 6. szám, 2014 Küldött A Veszprémi Főegyházmegye lapja III. évfolyam 5 6. szám, 2014 gyertyagyújtások advent 1. vasárnapján Keszthely (Fotó: Zalai Hírlap) VeszPrém PáPa Küldött: A Veszprémi Főegyházmegye lapja. Megjelenik

Részletesebben

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám 1 TARTALOM HÍREK... 3 Nemzeti összetartozás bizottsága... 3 A Nemzeti összetartozás bizottsága április 23-i ülésének beszámolója Nemzetpolitika az Országgyűlésben... 5 Média... 8 Nincs hírértéke a határon

Részletesebben

Magyar fiatalok a diákolimpiákon

Magyar fiatalok a diákolimpiákon 2014. OKTÓBER Magyar fiatalok a diákolimpiákon Mellékletünben a nemzetközi fizikai, informatikai, földrajzi és matematikai diákolimpiákon elért magyar eredményekről számolunk be. Fizikaverseny egy furcsa

Részletesebben

Máltai Hírek. A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lapja

Máltai Hírek. A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lapja Máltai Hírek A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lapja XII. évfolyam 2. szám 2006. június Tartalom M ÁLTAI H ÍREK 2006. június Tartalom Elnöki levél 3 Naptár mi történt,

Részletesebben

Városunk. Pest kiegyezés-kori fürdõirõl

Városunk. Pest kiegyezés-kori fürdõirõl Városunk Budapesti Honismereti Híradó VI. évfolyam 3. szám Deák Ferenc Pest-Budán Kétszáz éve született a haza bölcse A kiegyezést készíti elõ az Angol Királynõ Szállodában Majláth György kancellár, Ferdinand

Részletesebben

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek

Az iskola története. Nagy Adrienn Illés Ferenc Az első évtizedek 1 A pedagógushit, mely inkább természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddigieknél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddigieknél többre) taníthatók! Németh László Kedves Olvasó!

Részletesebben

Elismerés a munkáért

Elismerés a munkáért 2006/05-06. 1 Elismerés a munkáért A március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter kitüntetéseket adományozott, melyekbõl az IPOSZ tisztségviselõi is részesültek

Részletesebben

Atomerőmû. Állami kitüntetést kapott Nagy Sándor

Atomerőmû. Állami kitüntetést kapott Nagy Sándor Atomerőmû XXXVIII. évfolyam, 4. szám A C15 projekt A kezdetek A Paksi Atomerőmű legjelentősebb küszöbön álló fejlesztése 2015-ben a 4,7%- os átlagdúsítású gadolínium-tartalmú üzemanyag-kazetta, valamint

Részletesebben

Székesfehérvár és Vidéke

Székesfehérvár és Vidéke II. évfolyam 7. szám 2013. március 21. Székesfehérvár és Vidéke Az újság a 130 éves múltú, azonos címmel megjelent napilap utódjaként a 2013-as Szent István Emlékév eseményeihez kapcsolódva jelenik meg.

Részletesebben

Magyar művelődéstörténet

Magyar művelődéstörténet Babeş-Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszichológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak Magyar művelődéstörténet -- Tanulmányi útmutató -- 6. félév Antal Sándor adjunktus 2008.

Részletesebben