Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 6. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 6. szám"

Átírás

1 Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 6. szám Iszlám és Európa Az Iszlám és Európa címmel kerül megrendezésre az Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen c. projektünk keretében induló rendezvénysorozat első programja június 4-én csütörtökön 19 órától a Savannah Afrikai-Karibi Étterem különtermében (Bp Dohány utca 40.). A rendezvénysorozat keretében a programhoz csatlakozott szervezetekkel közösen szeretnénk egyegy, a gyűlöletcselekmények témaköréhez kapcsolódó kérdést alaposabban körbejárni. Az első alkalmat az Ebony Afrikai Egyesület az Ibn Khaldún Alapítvánnyal közösen szervezi. Az esemény egyben a két szervezet vallások közti párbeszéd programjának első eseménye is. Részletes program: dr. Kármán Marianna: Európai muszlim - paradoxon vagy történelmi valóság? előadás Muszlimok Európában - konfliktusok, források, megoldások kerekasztal-beszélgetés résztvevők: Csiszár Esztella, BCE Káldos János, PPKE-BTK dr. Kármán Marianna, Ibn Khaldún Alapítvány Kocsis Gabriella, Ibn Khaldún Alapítvány Szikra Csaba, Salaam Shalom Vékony Dániel, BCE A rendezvényen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

2 A gyűlölet-bűncselekmények kezelésének európai dimenziói - beszélgetés az ENAR legfrissebb árnyékjelentéséről Szinte minden EU-s tagállamban egyre magasabb számban fordulnak elő rasszista, előítéletes indokból elkövetett támadások, elsősorban fekete, ázsiai, roma, zsidó és muszlim személyek ellen áll az Európai Antirasszista Hálózat (ENAR) nemrég elkészült árnyékjelentésében. Az Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen című projekt következő műhelybeszélgetésén, június 22-én, hétfőn 18 órától a Savannah Afrikai-Karibi Étterem különtermében kerül sor az ENAR legfrissebb jelentésének magyarországi bemutatására, amit kerekasztal-beszélgetés követ. A jelentés Lőrincz Marcell mutatja be a Szubjektív Értékek Alapítványtól. A beszélgetést Ekiudoko Miriam, az Ebony Afrikai Egyesület elnöke vezeti. Részletes program hamarosan. A gyűlölet-bűncselekmények kezelésének európai dimenziói június 22. hétfő 18 óra Savannah Afrikai-Karibi Étterem Különterme Budapest, 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől) Antiszemitizmus Magyarországon A TEV sajtóközleménye Május 6-án mutatta be az Európai Antirasszista Hálózat (ENAR) a legfrissebb árnyékjelentését gyűlölet-bűncselekmények témájában. Szinte minden EU-s tagállamban magasabb számban fordulnak elő rasszista támadások, elsősorban fekete, ázsiai, roma, zsidó és muszlim személyek ellen ban összesen esetet jelentettek 26 országból, de ez csupán a jéghegy csúcsa, az államok többségében hiányoznak a pontos statisztikák vezetéséhez szükséges feltételek. Bulgáriában, Dániában, Németországban, Magyarországon, Hollandiában és Svédországban az antiszemita incidensek száma nőtt, míg iszlamofób esetekről Franciaországban, Angliában és Walesben számoltak be inkább. Szinte mindegyik EU-s államban fordultak elő támadások, inzultusok romák ellen, főleg ott volt jellemző, ahol nagyobb számban élnek a közösségeik. A feketék és ázsiaiak ellen elkövetett legerőszakosabb támadások Észtországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban történtek. Példaképpen Svédországban 960 feketék elleni támadást regisztráltak, ezek 49%-ában volt kapcsolata az elkövetőknek szélsőjobboldali pártokkal.

3 Számos országban egyáltalán nincs rendelkezésre álló információ ezekről az esetekről, illetve nem vezetnek külön statisztikát a rasszista indítékú bűnesetekről. Mindezen túl az áldozatok Európa szerte kevésbé bíznak a rendőri szervekben és gyakran nem is tesznek feljelentést a kisebb súlyú esetekben. A felderítés és vádemelés szintén problematikus. Bár a legtöbb ország büntetőtörvénykönyve rendelkezik a gyűlölet-bűncselekményekről, a hiányos definíciók miatt sok esetben nincs megfelelő eljárás az ilyen ügyekben. Többek között Csehországban és Olaszországban 40-60%-ra becsülik az alulminősített esetek arányát. A gyűlölet-bűncselekmény a rasszizmus legrosszabb megjelenési formája, fenyegetés mindenki életére és épségére pusztán azok valós vagy vélt származása miatt és ez nem maradhat büntetlen mondta Sarah Isal az ENAR elnöke. Valós politikai akaratra van szükség a pontosabb helyzetfelméréshez, illetve az esetek felderítéséhez és megfelelő szankcionálásához. Minden EU tagállam lépéseket kell tegyen ezek eléréshez tette hozzá. A jelentés teljes szövege elérhető ezen a linken: Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 10 éve: Pályázati felhívás Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 10 éve címmel pályázatot hirdet az EBH működésének 10. évfordulójához kapcsolódóan. A pályázat célja az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerepének és a hatósági eljárás gyakorlatának átfogó, tudományos feldolgozása, és a hatósági szolgáltatások fejlesztése. A pályázat két részből áll. Az első fordulóban a bírálóbizottság kiválasztja a második forduló pályázóit és a tudományos feldolgozás témaköreit. A pályázati eljárás második részében az első körben kiválasztott pályázók maximum 60 oldal terjedelmű elemzésekkel versenyeznek. A pályázat első fordulójában pályaműve(ke)t nyújthatnak be a felsőfokú és doktori képzésben részt vevő hallgatók, valamint a tudományos munkakörben foglalkoztatott kutatók és alkotóközösségeik. A pályázat második fordulójában az első körben kiválasztott pályázók indulhatnak. A pályázat első fordulójának határideje június 1. A pályázati csomag (pályázati felhívás, adatlap, útmutató) letölthető a weboldalról, illetve igényelhető az kapcsolattartói címen. További érdeklődés a 06/ telefonszámon.

4 Fórum a neofasizmus ellen Blue Angel címmel indítja el neofasizmus elleni nagyszabású programját a Friss Gondolat Egyesület. A projekt indító rendezvény május 28-án csütörtökön, kor a Bo33 Hotelben lesz. (1074 Budapest, Szövetség utca 33.) A BLUE ANGEL című projekt célja, hogy hatásosan, figyelemfelhívóan és közösen tegyünk valamit a hazánkban egyre nagyobb teret kapó rasszista, homofób, antiszemita és xenofób ideológiák megfékezése céljából. A fórumra a szervezők szeretettel várnak minden civil szervezetet, csoportot és újságírót, hogy bemutassák a projektet, valamint a résztvevők közösen megvitassák, hogyan tehetnénk a neofasiszta eszmék terjedése ellen országos szinten. Az egyesület keres mindenkit, akinek van már tapasztalata a neofasiszta gyűlöletcselekmények elleni küzdelem terén, vagy szeretne tenni ellene a közeljövőben. A nagyszabású projekt, amelyet egy médiakampány is kísér majd, augusztusban indul; a részletek kidolgozásához várnak további ötleteket és építő kritikákat, valamint együttműködésre jelentkezőket. Gyertek el, hallgassuk meg egymást! Mikor: május 28., csütörtök, 13:30 Hol: Bo33 Hotel (1074 Budapest, Szövetség utca 33.) A fórum menete: 13:30 14:15: a FriGo és a projekt bemutatása (a FriGo munkatársai és partnerei) 14:30 15:30: kerekasztal-beszélgetés További információ: Sánta Mária Programajánló NINCS LEHETETLEN: A FENNTARTHATÓ NGO június 3-án a Brit, a Francia, a Holland és a Német Nagykövetség, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete egy a non-profit szervezeteknek támogatási lehetőségeket felvázoló és helyi, valamint nemzetközi jó gyakorlatokat bemutató egész napos workshop -ot rendez a Budapesti Brit Nagykövetség épületében "Nincs Lehetetlen: A fenntartható NGO címmel." A reggeli megnyitó, valamint az ahhoz kapcsolódó panelbeszélgetés sajtónyilvános, az ezt követő délelőtti és délutáni, nem sajtó-nyilvános műhelymunka a non-profit szervezetek számára regisztrációhoz kötött, melyet a résztvevő személy és a szervezet megjelölésével a következő címre kell május 20. napjáig eljuttatni:

5 Program: Nincs lehetetlen: A fenntartható NGO június 3. Brit Nagykövetség 1051, Budapest Harmincad utca 6. 9:00 10:15 *Megnyitó * SAJTÓ-NYILVÁNOS Rövid köszöntőbeszédek Panelbeszélgetés a közönség részvételével a civil társadalom szerepéről Miniszterelnökség, Civil Összefogás Fórum, MACI, Transparency International 10:15 10:45 Kávészünet 10:45 12:45 *Finanszírozás * NEM SAJTÓ-NYILVÁNOS Panelbeszélgetés a közönség részvételével a donorok stratégiájáról Norvég Civil Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Open Society Foundations, Magyar Adományozói Fórum Panelbeszélgetés a közönség részvételével az innovatív finanszírozási módokról Non-Profit Információs és Oktatási Központ Alapítvány, Direkt 36, Mental Disability Advocacy Center Interaktív beszélgetés az EU finanszírozási lehetőségekről Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 12:45 14:00 Ebédszünet 14:00 16:00 *Hatásgyakorlás *- NEM SAJTÓ-NYILVÁNOS Interaktív beszélgetés a stratégia-építésről (küldetés, célok, tervezés, kampányolás, kommunikáció) Holland Helsinki Bizottság és Civil Support 16:00-17:00 *Networking *- NEM SAJTÓ-NYILVÁNOS Interaktív beszélgetés a hálózatépítés hatékony módjairól és hatásáról Euclid Network, Social Impact Analysts Association Hivatal Menedék Filmklub május 18. hétfő19:00 Mika Tivadar Mulató Budapest, 1075, Kazinczy utca 47.

6 A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálati munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás. A vetítésre a belépés ingyenes. A film után beszélgetés, vendég a film rendezője, Nagy Viktor Oszkár. Bővebb információ a filmről és trailer: Marjane Satrapi: Persepolis Menedék könyvklub május :00 Massolit Books & Café in Budapest Budapest, 1072, Nagy Diófa utca 30. Könyvklubunk olyan szépirodalmi alkotásokból válogat, amelyek szorosabb vagy tágabb kontextusban dolgozzák fel a migráció témakörét. A májusi alkalomra Marjane Satrapi nagy sikerű képregényének két részét választották: Marjane Satrapi (2007): Persepolis - Gyermekkorom Iránban és Marjane Satrapi (2008): Persepolis - Visszatérés Iránba Meghívottak: Samira Sinai magyar-iráni vegyes házasságból született színművész, rendező, aki a Menedék Egyesület munkáját interkulturális mediátorként is segíti. A könyvről: Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye egyszerű, mégis szívhez szóló képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből. Azt a kort, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat. Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát. A kislány története, aki prófétának képzeli magát saját országában, miközben fejkendőjében heavy metalt hallgat, és lázongásból mindenféle csínytevésre kész, történetével váratlanul meghódította a világot. A képregényének második, befejező részében Marjane a háború sújtotta Iránból Ausztriába utazik, hogy ott folytassa tanulmányait. Az első részben megismert kislány Európában kamaszlánnyá érik. A serdülés változásokkal teli korszaka mellett a nyugati fiatalok szabatos életvitele is számos kihívás elé állítja a zárt iráni kultúrában felnövő Marjane-t. Életének ebben az új szakaszában is számtalan

7 kalandot él át, miközben próbálja megérteni nemcsak a saját kultúráját, hanem a világot, sőt önmagát is. Ám amikor újabb csapások érik, és hónapokon át az utcára kényszerül, úgy dönt, hogy visszatér Iránba, ahol ekkor már a felnőtté válás nehézségeivel kell megküzdenie A kötet óriási sikereket ért el Franciaországban, majd az USA-ban, és számos más nyelvre is lefordították. Marjane Satrapi 1969-ben született Teheránban. Jelenleg Párizsban él, és újabb képregényeket alkot. A világsikerű Persepolisból saját rendezésében animációs film is készült, amely a könyv sikerét követve a 60. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, majd Oscar-díjra jelölték. A részvétel ingyenes A ROMAKUTATÁS ÉS A ROMA VALÓSÁG Romakutatások a XXI. században A Roma Kritikai Tanulmányok Kutatócsoport Műhelysorozata május 19., kedd, óra MTA TK Kisebbségkutató Intézet, TK Könyvtár Olvasóterem 1014 Budapest, Országház u. 30., III. em. Romakutatás és a roma valóság Frantz Fanon, bell hooks, Belinda Kazeem, Walter Mignolo, Peggy Piesche szövegei, valamint gondolataik a kapitalizmus jelen állásáról, a migrációról, rasszizmusról, osztályokról, genderről új szótárt teremtett a jelenlegi roma ábrázolással és reprezentációval kapcsolatos kutatásokban is. A Roma Kritikai Tanulmányok Kutatócsoport Műhelysorozatának harmadik workshopja arra a kérdésre igyekszik választ találni, hogy a kritikai teóriák paradigmaváltónak és progresszívnek tekintett nézetei és gyakorlatai vajon tényleg hatással lehetnek-e a roma emberek valóságára. Az előadók a kritikai elméletek azaz a feminista- és gender-tanulmányok, a poszt-koloniális elméletek, a dekolonialitás, a trauma-tanulmányok, a nacionalista és mediális diskurzusok és a romológia elkötelezett kutatói. Meghívott előadók és beszélgetőpartnerek: Beck Zoltán: irodalomtörténész Bársony Katalin: dokumentumfilmes A beszélgetést vezeti: Junghaus Tímea, művészettörténész Mondj NEMET a gyűlöletre! - Say No to hate! címmel működik a projekt Facebook oldala, ahol a legfrissebb híreket osztjuk meg. Lájkoljátok minél többen, ha követi szeretnétek minket! https://www.facebook.com/pages/mondj-nemet-a-gy%c5%b1l%c3%b6letre-say-no-to-

8 hate/ ?ref=hl Várjuk továbbra is azon civil szervezetek jelentkezését, akik csatlakozni szeretnének a projekthez. Érdeklődni az címen lehet Szeretnél egy jó ügy mellé állni, és valamit tenni az idegengyűlölet, a rasszizmus, a gyűlöletcselekmények visszaszorítása érdekében? Legyél Te is az Ebony önkéntese, és vegyél részt programjaink megszervezésében és lebonyolításában. További információ: This message was intended for '%% address%%' You have received this message because you are subscribed to '%%listname%%' Unsubscribe To contact us please

Rasszizmus, idegengyűlölet és a szélsőség (extrémizmus) elleni küzdelem. Közép-Európában

Rasszizmus, idegengyűlölet és a szélsőség (extrémizmus) elleni küzdelem. Közép-Európában Rasszizmus, idegengyűlölet és a szélsőség (extrémizmus) elleni küzdelem Közép-Európában 1 KIADVÁNY TERVEZETT TARTALOM 1. előszó 2. terminológia (a szélsőség meghatározása) 3. Országos összefoglalás 3.1

Részletesebben

www.tka.hu Socrates Az Európai Bizottság oktatást támogató programja IMPRESSZUM HÍREK KÖZOKTATÁS FELSÔOKTATÁS

www.tka.hu Socrates Az Európai Bizottság oktatást támogató programja IMPRESSZUM HÍREK KÖZOKTATÁS FELSÔOKTATÁS HÍREK KÖZOKTATÁS FELSÔOKTATÁS FELNÔTTOKTATÁS IDEGEN NYELV OKTATÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK A TARTALOMBÓL: 4. Magasabb támogatási keret a csatlakozás után A Tempus Közalapítvány hírlevelei SOCRATES/COMENIUS

Részletesebben

SOKSZÍNÛ TÁRSADALOM. KÉZIKÖNYV a civil szervezetek és a média közötti interkulturális párbeszédrõl

SOKSZÍNÛ TÁRSADALOM. KÉZIKÖNYV a civil szervezetek és a média közötti interkulturális párbeszédrõl SOKSZÍNÛ TÁRSADALOM KÉZIKÖNYV a civil szervezetek és a média közötti interkulturális párbeszédrõl Budapest, 2011 A kézikönyv megjelenéséhez az Európai Bizottság Alapvetõ jogok és uniós polgárság programja,

Részletesebben

CIVIL EURÓPA - CIVIL MAGYARORSZÁG

CIVIL EURÓPA - CIVIL MAGYARORSZÁG Az Európa Ház idôszakos kiadványa Alkotmány a villamoson,,a villamoson ingyenesen lehet utazni! ritkán hallható közlemény a tömegközlekedésben, de az Európa Nap alkalmából május 9-én Budapesten közlekedô

Részletesebben

A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készül.

A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készül. ne s A kiadvány a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készül. ÚJRA FORDULT A KOCKA A HOMOKHÁTSÁGBAN Ásotthalom ifjúsági önkormányzata vette át a kistérségi soros elnökséget Szeptember 19-én, szombaton

Részletesebben

Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. február 8. - 10. évfolyam 3. szám

Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. február 8. - 10. évfolyam 3. szám Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról 2011. február 8. - 10. évfolyam 3. szám A. Hírek B. EU2011 magyar civil esemény C. Program D. Pályázat E. Kérdőív F. A

Részletesebben

Europe Direct. Éves jelentés 2011

Europe Direct. Éves jelentés 2011 Europe Direct Éves jelentés 2011 2011 legfontosabb számadatai Europe Direct = A Europe Direct kapcsolattartó központ Csaknem 80000 megkeresés + Europe Direct hálózat 468 Europe Direct információs központ

Részletesebben

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások

Napraforgó. Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 június Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Testvérvárosi civil szervezetek konferenciája Ez történt... Sajtótükör Felhívások BÉKÉS

Részletesebben

Válasz a rasszizmusra Magyarországon

Válasz a rasszizmusra Magyarországon Válasz a rasszizmusra Magyarországon european network against racism európai hálózat a rasszizmus ellen Magyarországi helyzet: a rasszizmus hazai tekintetben Sok előítélet és tévképzet áll fenn a romákkal,

Részletesebben

A magyar civil szervezetek részvétele az európai uniós Strukturális Alapokra vonatkozó operatív programok tervezésében és végrehajtásában

A magyar civil szervezetek részvétele az európai uniós Strukturális Alapokra vonatkozó operatív programok tervezésében és végrehajtásában A magyar civil szervezetek részvétele az európai uniós Strukturális Alapokra vonatkozó operatív programok tervezésében és végrehajtásában Zárótanulmány a kérdőívek és interjúk feldolgozása alapján A kutatást

Részletesebben

AZ ODEON LLOYD MOZIBAN

AZ ODEON LLOYD MOZIBAN F E S Z T I V Á L 2 0 1 2 TE LÁTSZ HATÁROKAT? FILMEK // ZENÉK // BESZÉLGETÉSEK // KIÁLLÍTÁSOK // ÉTELKÓSTOLÓ // JÓ TÁRSASÁG // FESZTIVÁL A BEVÁNDORLÓKRÓL ÉS A BEILLESZKEDÉSRŐL A KULTURÁLIS SOKSZÍNŰSÉG

Részletesebben

A nyelvtanulástól a politikai részvételig

A nyelvtanulástól a politikai részvételig A nyelvtanulástól a politikai részvételig A nyelvtanulástól a politikai részvételig Bevándorlók integrációját támogató programok az Európai Unióban A kötetet szerkesztette Bodolai Anna Borbála és Kováts

Részletesebben

TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS PÉNZÜGYI FORRÁSOK IFJÚSÁGI PROJEKTEK TÁMOGATÁSÁRA

TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS PÉNZÜGYI FORRÁSOK IFJÚSÁGI PROJEKTEK TÁMOGATÁSÁRA TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS PÉNZÜGYI FORRÁSOK IFJÚSÁGI PROJEKTEK TÁMOGATÁSÁRA 1 TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK ÉS PÉNZÜGYI FORRÁSOK IFJÚSÁGI PROJEKTEK TÁMOGATÁSÁRA 2 TARTALOM A. A TÁMOGATÁSOK LEHÍVÁSÁRÓL ÁLTALÁNOSAN

Részletesebben

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk

Napraforgó. Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe ajánljuk BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2010 október Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Civil szakmai műhely Békéscsabán Ez történt Pályázatok Megyei rendezvények Figyelmükbe

Részletesebben

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK A GYAKORLATBAN Önkéntes Központ Alapítvány Kiadja: Önkéntes Központ Alapítvány 1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4a Szerkesztõ: Francsics Dorina Szakmai lektor: F. Tóth András

Részletesebben

Koldulunk ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK. erre-arra-amarra MELLÉKLET. Ferge Zsuzsával Szegvári Katalin beszélgetett

Koldulunk ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK. erre-arra-amarra MELLÉKLET. Ferge Zsuzsával Szegvári Katalin beszélgetett MELLÉKLET ESÉLYEK ÉS LEHETŐSÉGEK Esélyegyenlőségi melléklet 2010. január február A 2010-es évet az Európai Parlament és az Európa Tanács A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai

Részletesebben

AZ INTERKULTURÁLIS DIALÓGUSOK ÉVÉNEK MÉDIAPREZENTÁCIÓJA. Tanulságok az Önkéntesség Évére

AZ INTERKULTURÁLIS DIALÓGUSOK ÉVÉNEK MÉDIAPREZENTÁCIÓJA. Tanulságok az Önkéntesség Évére Budapesti Gazdasági Főiskola Nemzetközi Gazdálkodás Szak Nappali tagozat Nemzetközi üzleti kommunikáció szakirány AZ INTERKULTURÁLIS DIALÓGUSOK ÉVÉNEK MÉDIAPREZENTÁCIÓJA Tanulságok az Önkéntesség Évére

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2013. évi beszámolója Bevezető... 2 Szolgáltatási területek... 3 I. Általános információs szolgáltatások... 3 II. Személyes információs-, tanácsadási

Részletesebben

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2014. évi beszámolója

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2014. évi beszámolója A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány 2014. évi beszámolója Bevezető... 2 Szolgáltatási területek... 3 I. Általános információs szolgáltatások... 3 II. Személyes információs-, tanácsadási

Részletesebben

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél

Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Magyar Géniusz Program Februári Hírlevél Tisztelt TehetségTársunk! Ezúton küldjük Önnek februári Hírlevelünket, amely aktuális híreket és információkat tartalmaz a Magyar Géniusz Program munkájáról, a

Részletesebben

EURÓPAI FÜZETEK 59. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Fiatalok az Európai Unióban. Oktatás és képzés

EURÓPAI FÜZETEK 59. TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL. Fiatalok az Európai Unióban. Oktatás és képzés EURÓPAI FÜZETEK 59. SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ A MAGYAR CSATLAKOZÁSI TÁRGYALÁSOK LEZÁRT FEJEZETEIBÔL Dr. Móder Judit Endrész Kinga Fiatalok az Európai Unióban Oktatás és képzés A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT NORVÉG CIVIL TÁMOGATÁSI ALAP FÓRUM Kiadja: Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete 2014. január 31-én (pénteken) 14-17 óra között az EGT/Norvég Civil Támogatási

Részletesebben

AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV GYŰLÖLET-BŰNCSELEKMÉNYEKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEINEK KIALAKÍTÁSA SORÁN FIGYELEMBE VEENDŐ SZEMPONTOK.

AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV GYŰLÖLET-BŰNCSELEKMÉNYEKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEINEK KIALAKÍTÁSA SORÁN FIGYELEMBE VEENDŐ SZEMPONTOK. AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV GYŰLÖLET-BŰNCSELEKMÉNYEKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEINEK KIALAKÍTÁSA SORÁN FIGYELEMBE VEENDŐ SZEMPONTOK Készítette: Amnesty International Magyarország Háttér Társaság a Melegekért

Részletesebben

A Szociális Szakmai Szövetség hírlevele X. évfolyam 10. szám 2004. október

A Szociális Szakmai Szövetség hírlevele X. évfolyam 10. szám 2004. október A Szociális Szakmai Szövetség hírlevele X. évfolyam 10. szám 2004. október A TARTALOMBÓL: E számunk szerzői DR. HATVANI ERZSÉBET, KÓTA TÜN- DE, BLAHA MAGDOLNA, JAKUCS ANNA, VÁRI ESZTER, MEZEI ISTVÁN, ILLÉS

Részletesebben

ÖNKÉNTES ALAPON ÖNKÉNTESSÉG, MINT MENEKÜLTÜGYI INTEGRÁCIÓS ESZKÖZ

ÖNKÉNTES ALAPON ÖNKÉNTESSÉG, MINT MENEKÜLTÜGYI INTEGRÁCIÓS ESZKÖZ ,, INTEGRACIO ÖNKÉNTES ALAPON ÖNKÉNTESSÉG, MINT MENEKÜLTÜGYI INTEGRÁCIÓS ESZKÖZ A projekt címe: EQUAL ESÉLY Munkaerõ-piaci orientáció menedékkérõknek Az Equal programot az Európai Szociális Alap és a Magyar

Részletesebben

Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet

Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet 26. évi beszámoló szöveges indoklása Budapest, 27. február 28. (Szabó Ágnes) gazdasági főigazgató helyettes (dr Lauter Éva) főigazgató 1 Tartalomjegyzék oldal I.

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Állampolgári Részvétel Hete 2012.

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Állampolgári Részvétel Hete 2012. E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Az ÁRH keretében nyolcadik alkalommal végeztek közösségfejlesztő szervezetek 2012 szeptemberében szúrópróbaszerű felmérést a közbizalom hazai állapotáról. Az állampolgári

Részletesebben

125 Ft. Regionális Közösségi lap VII. ÉvfolYam - 1. szám. 2011. január

125 Ft. Regionális Közösségi lap VII. ÉvfolYam - 1. szám. 2011. január 125 Ft Regionális Közösségi lap VII. ÉvfolYam - 1. szám 2011. január CIVIL KÖZÖSSÉGEK HÁZA H-7624 Pécs, Szent István tér 17. Telefon: +36 72/ 215 543, 511-815; Fax: +36 72/ 315 679 E-mail: nevhaz@t-online.hu;

Részletesebben

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés

Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag. az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz. Oktatás és képzés Az http://www.eutanfolyam.hu/ webcímen fellelhető anyag az Oktatáspolitika és K+F c. tantárgyhoz Oktatás és képzés 1. Az oktatási politika helye az EU jogrendszerében 1.1 Az oktatás és az acquis Az európai

Részletesebben