Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 6. szám

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 6. szám"

Átírás

1 Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 6. szám Iszlám és Európa Az Iszlám és Európa címmel kerül megrendezésre az Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen c. projektünk keretében induló rendezvénysorozat első programja június 4-én csütörtökön 19 órától a Savannah Afrikai-Karibi Étterem különtermében (Bp Dohány utca 40.). A rendezvénysorozat keretében a programhoz csatlakozott szervezetekkel közösen szeretnénk egyegy, a gyűlöletcselekmények témaköréhez kapcsolódó kérdést alaposabban körbejárni. Az első alkalmat az Ebony Afrikai Egyesület az Ibn Khaldún Alapítvánnyal közösen szervezi. Az esemény egyben a két szervezet vallások közti párbeszéd programjának első eseménye is. Részletes program: dr. Kármán Marianna: Európai muszlim - paradoxon vagy történelmi valóság? előadás Muszlimok Európában - konfliktusok, források, megoldások kerekasztal-beszélgetés résztvevők: Csiszár Esztella, BCE Káldos János, PPKE-BTK dr. Kármán Marianna, Ibn Khaldún Alapítvány Kocsis Gabriella, Ibn Khaldún Alapítvány Szikra Csaba, Salaam Shalom Vékony Dániel, BCE A rendezvényen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

2 A gyűlölet-bűncselekmények kezelésének európai dimenziói - beszélgetés az ENAR legfrissebb árnyékjelentéséről Szinte minden EU-s tagállamban egyre magasabb számban fordulnak elő rasszista, előítéletes indokból elkövetett támadások, elsősorban fekete, ázsiai, roma, zsidó és muszlim személyek ellen áll az Európai Antirasszista Hálózat (ENAR) nemrég elkészült árnyékjelentésében. Az Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen című projekt következő műhelybeszélgetésén, június 22-én, hétfőn 18 órától a Savannah Afrikai-Karibi Étterem különtermében kerül sor az ENAR legfrissebb jelentésének magyarországi bemutatására, amit kerekasztal-beszélgetés követ. A jelentés Lőrincz Marcell mutatja be a Szubjektív Értékek Alapítványtól. A beszélgetést Ekiudoko Miriam, az Ebony Afrikai Egyesület elnöke vezeti. Részletes program hamarosan. A gyűlölet-bűncselekmények kezelésének európai dimenziói június 22. hétfő 18 óra Savannah Afrikai-Karibi Étterem Különterme Budapest, 1074 Dohány utca 40. (bejárat a Nyár utca felől) Antiszemitizmus Magyarországon A TEV sajtóközleménye Május 6-án mutatta be az Európai Antirasszista Hálózat (ENAR) a legfrissebb árnyékjelentését gyűlölet-bűncselekmények témájában. Szinte minden EU-s tagállamban magasabb számban fordulnak elő rasszista támadások, elsősorban fekete, ázsiai, roma, zsidó és muszlim személyek ellen ban összesen esetet jelentettek 26 országból, de ez csupán a jéghegy csúcsa, az államok többségében hiányoznak a pontos statisztikák vezetéséhez szükséges feltételek. Bulgáriában, Dániában, Németországban, Magyarországon, Hollandiában és Svédországban az antiszemita incidensek száma nőtt, míg iszlamofób esetekről Franciaországban, Angliában és Walesben számoltak be inkább. Szinte mindegyik EU-s államban fordultak elő támadások, inzultusok romák ellen, főleg ott volt jellemző, ahol nagyobb számban élnek a közösségeik. A feketék és ázsiaiak ellen elkövetett legerőszakosabb támadások Észtországban, Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban történtek. Példaképpen Svédországban 960 feketék elleni támadást regisztráltak, ezek 49%-ában volt kapcsolata az elkövetőknek szélsőjobboldali pártokkal.

3 Számos országban egyáltalán nincs rendelkezésre álló információ ezekről az esetekről, illetve nem vezetnek külön statisztikát a rasszista indítékú bűnesetekről. Mindezen túl az áldozatok Európa szerte kevésbé bíznak a rendőri szervekben és gyakran nem is tesznek feljelentést a kisebb súlyú esetekben. A felderítés és vádemelés szintén problematikus. Bár a legtöbb ország büntetőtörvénykönyve rendelkezik a gyűlölet-bűncselekményekről, a hiányos definíciók miatt sok esetben nincs megfelelő eljárás az ilyen ügyekben. Többek között Csehországban és Olaszországban 40-60%-ra becsülik az alulminősített esetek arányát. A gyűlölet-bűncselekmény a rasszizmus legrosszabb megjelenési formája, fenyegetés mindenki életére és épségére pusztán azok valós vagy vélt származása miatt és ez nem maradhat büntetlen mondta Sarah Isal az ENAR elnöke. Valós politikai akaratra van szükség a pontosabb helyzetfelméréshez, illetve az esetek felderítéséhez és megfelelő szankcionálásához. Minden EU tagállam lépéseket kell tegyen ezek eléréshez tette hozzá. A jelentés teljes szövege elérhető ezen a linken: Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 10 éve: Pályázati felhívás Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 10 éve címmel pályázatot hirdet az EBH működésének 10. évfordulójához kapcsolódóan. A pályázat célja az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerepének és a hatósági eljárás gyakorlatának átfogó, tudományos feldolgozása, és a hatósági szolgáltatások fejlesztése. A pályázat két részből áll. Az első fordulóban a bírálóbizottság kiválasztja a második forduló pályázóit és a tudományos feldolgozás témaköreit. A pályázati eljárás második részében az első körben kiválasztott pályázók maximum 60 oldal terjedelmű elemzésekkel versenyeznek. A pályázat első fordulójában pályaműve(ke)t nyújthatnak be a felsőfokú és doktori képzésben részt vevő hallgatók, valamint a tudományos munkakörben foglalkoztatott kutatók és alkotóközösségeik. A pályázat második fordulójában az első körben kiválasztott pályázók indulhatnak. A pályázat első fordulójának határideje június 1. A pályázati csomag (pályázati felhívás, adatlap, útmutató) letölthető a weboldalról, illetve igényelhető az andrea.weber@egyenlobanasmod.hu kapcsolattartói címen. További érdeklődés a 06/ telefonszámon.

4 Fórum a neofasizmus ellen Blue Angel címmel indítja el neofasizmus elleni nagyszabású programját a Friss Gondolat Egyesület. A projekt indító rendezvény május 28-án csütörtökön, kor a Bo33 Hotelben lesz. (1074 Budapest, Szövetség utca 33.) A BLUE ANGEL című projekt célja, hogy hatásosan, figyelemfelhívóan és közösen tegyünk valamit a hazánkban egyre nagyobb teret kapó rasszista, homofób, antiszemita és xenofób ideológiák megfékezése céljából. A fórumra a szervezők szeretettel várnak minden civil szervezetet, csoportot és újságírót, hogy bemutassák a projektet, valamint a résztvevők közösen megvitassák, hogyan tehetnénk a neofasiszta eszmék terjedése ellen országos szinten. Az egyesület keres mindenkit, akinek van már tapasztalata a neofasiszta gyűlöletcselekmények elleni küzdelem terén, vagy szeretne tenni ellene a közeljövőben. A nagyszabású projekt, amelyet egy médiakampány is kísér majd, augusztusban indul; a részletek kidolgozásához várnak további ötleteket és építő kritikákat, valamint együttműködésre jelentkezőket. Gyertek el, hallgassuk meg egymást! Mikor: május 28., csütörtök, 13:30 Hol: Bo33 Hotel (1074 Budapest, Szövetség utca 33.) A fórum menete: 13:30 14:15: a FriGo és a projekt bemutatása (a FriGo munkatársai és partnerei) 14:30 15:30: kerekasztal-beszélgetés További információ: Sánta Mária Programajánló NINCS LEHETETLEN: A FENNTARTHATÓ NGO június 3-án a Brit, a Francia, a Holland és a Német Nagykövetség, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete egy a non-profit szervezeteknek támogatási lehetőségeket felvázoló és helyi, valamint nemzetközi jó gyakorlatokat bemutató egész napos workshop -ot rendez a Budapesti Brit Nagykövetség épületében "Nincs Lehetetlen: A fenntartható NGO címmel." A reggeli megnyitó, valamint az ahhoz kapcsolódó panelbeszélgetés sajtónyilvános, az ezt követő délelőtti és délutáni, nem sajtó-nyilvános műhelymunka a non-profit szervezetek számára regisztrációhoz kötött, melyet a résztvevő személy és a szervezet megjelölésével a következő címre kell május 20. napjáig eljuttatni: conference@inst-france.hu.

5 Program: Nincs lehetetlen: A fenntartható NGO június 3. Brit Nagykövetség 1051, Budapest Harmincad utca 6. 9:00 10:15 *Megnyitó * SAJTÓ-NYILVÁNOS Rövid köszöntőbeszédek Panelbeszélgetés a közönség részvételével a civil társadalom szerepéről Miniszterelnökség, Civil Összefogás Fórum, MACI, Transparency International 10:15 10:45 Kávészünet 10:45 12:45 *Finanszírozás * NEM SAJTÓ-NYILVÁNOS Panelbeszélgetés a közönség részvételével a donorok stratégiájáról Norvég Civil Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Open Society Foundations, Magyar Adományozói Fórum Panelbeszélgetés a közönség részvételével az innovatív finanszírozási módokról Non-Profit Információs és Oktatási Központ Alapítvány, Direkt 36, Mental Disability Advocacy Center Interaktív beszélgetés az EU finanszírozási lehetőségekről Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 12:45 14:00 Ebédszünet 14:00 16:00 *Hatásgyakorlás *- NEM SAJTÓ-NYILVÁNOS Interaktív beszélgetés a stratégia-építésről (küldetés, célok, tervezés, kampányolás, kommunikáció) Holland Helsinki Bizottság és Civil Support 16:00-17:00 *Networking *- NEM SAJTÓ-NYILVÁNOS Interaktív beszélgetés a hálózatépítés hatékony módjairól és hatásáról Euclid Network, Social Impact Analysts Association Hivatal Menedék Filmklub május 18. hétfő19:00 Mika Tivadar Mulató Budapest, 1075, Kazinczy utca 47.

6 A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálati munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás. A vetítésre a belépés ingyenes. A film után beszélgetés, vendég a film rendezője, Nagy Viktor Oszkár. Bővebb információ a filmről és trailer: Marjane Satrapi: Persepolis Menedék könyvklub május :00 Massolit Books & Café in Budapest Budapest, 1072, Nagy Diófa utca 30. Könyvklubunk olyan szépirodalmi alkotásokból válogat, amelyek szorosabb vagy tágabb kontextusban dolgozzák fel a migráció témakörét. A májusi alkalomra Marjane Satrapi nagy sikerű képregényének két részét választották: Marjane Satrapi (2007): Persepolis - Gyermekkorom Iránban és Marjane Satrapi (2008): Persepolis - Visszatérés Iránba Meghívottak: Samira Sinai magyar-iráni vegyes házasságból született színművész, rendező, aki a Menedék Egyesület munkáját interkulturális mediátorként is segíti. A könyvről: Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású és legsikeresebb felnőtt képregénye egyszerű, mégis szívhez szóló képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből. Azt a kort, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat. Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát. A kislány története, aki prófétának képzeli magát saját országában, miközben fejkendőjében heavy metalt hallgat, és lázongásból mindenféle csínytevésre kész, történetével váratlanul meghódította a világot. A képregényének második, befejező részében Marjane a háború sújtotta Iránból Ausztriába utazik, hogy ott folytassa tanulmányait. Az első részben megismert kislány Európában kamaszlánnyá érik. A serdülés változásokkal teli korszaka mellett a nyugati fiatalok szabatos életvitele is számos kihívás elé állítja a zárt iráni kultúrában felnövő Marjane-t. Életének ebben az új szakaszában is számtalan

7 kalandot él át, miközben próbálja megérteni nemcsak a saját kultúráját, hanem a világot, sőt önmagát is. Ám amikor újabb csapások érik, és hónapokon át az utcára kényszerül, úgy dönt, hogy visszatér Iránba, ahol ekkor már a felnőtté válás nehézségeivel kell megküzdenie A kötet óriási sikereket ért el Franciaországban, majd az USA-ban, és számos más nyelvre is lefordították. Marjane Satrapi 1969-ben született Teheránban. Jelenleg Párizsban él, és újabb képregényeket alkot. A világsikerű Persepolisból saját rendezésében animációs film is készült, amely a könyv sikerét követve a 60. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját, majd Oscar-díjra jelölték. A részvétel ingyenes A ROMAKUTATÁS ÉS A ROMA VALÓSÁG Romakutatások a XXI. században A Roma Kritikai Tanulmányok Kutatócsoport Műhelysorozata május 19., kedd, óra MTA TK Kisebbségkutató Intézet, TK Könyvtár Olvasóterem 1014 Budapest, Országház u. 30., III. em. Romakutatás és a roma valóság Frantz Fanon, bell hooks, Belinda Kazeem, Walter Mignolo, Peggy Piesche szövegei, valamint gondolataik a kapitalizmus jelen állásáról, a migrációról, rasszizmusról, osztályokról, genderről új szótárt teremtett a jelenlegi roma ábrázolással és reprezentációval kapcsolatos kutatásokban is. A Roma Kritikai Tanulmányok Kutatócsoport Műhelysorozatának harmadik workshopja arra a kérdésre igyekszik választ találni, hogy a kritikai teóriák paradigmaváltónak és progresszívnek tekintett nézetei és gyakorlatai vajon tényleg hatással lehetnek-e a roma emberek valóságára. Az előadók a kritikai elméletek azaz a feminista- és gender-tanulmányok, a poszt-koloniális elméletek, a dekolonialitás, a trauma-tanulmányok, a nacionalista és mediális diskurzusok és a romológia elkötelezett kutatói. Meghívott előadók és beszélgetőpartnerek: Beck Zoltán: irodalomtörténész Bársony Katalin: dokumentumfilmes A beszélgetést vezeti: Junghaus Tímea, művészettörténész Mondj NEMET a gyűlöletre! - Say No to hate! címmel működik a projekt Facebook oldala, ahol a legfrissebb híreket osztjuk meg. Lájkoljátok minél többen, ha követi szeretnétek minket!

8 hate/ ?ref=hl Várjuk továbbra is azon civil szervezetek jelentkezését, akik csatlakozni szeretnének a projekthez. Érdeklődni az info@ebony.hu címen lehet Szeretnél egy jó ügy mellé állni, és valamit tenni az idegengyűlölet, a rasszizmus, a gyűlöletcselekmények visszaszorítása érdekében? Legyél Te is az Ebony önkéntese, és vegyél részt programjaink megszervezésében és lebonyolításában. További információ: info@ebony.hu This message was intended for '%% address%%' You have received this message because you are subscribed to '%%listname%%' Unsubscribe To contact us please your @ address.com

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 7. szám

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 7. szám Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 7. szám Iszlám és Európa ----------------------------------- Hogyan éli meg egy európai muszlim az iszlám

Részletesebben

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 5. szám

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 5. szám Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 5. szám Áldozatvédelem, áldozatsegítés - 2. kerekasztal Az áldozatvédelem és áldozatsegítés volt a témája

Részletesebben

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 1. szám

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 1. szám Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 1. szám Köszöntő Az Ebony Afrikai Egyesület Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen című projektjének

Részletesebben

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23.

ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása február 23. ERASMUS Roadshow Külföldi ösztöndíjak bemutatása 2016. február 23. Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös

Részletesebben

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon?

42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 42. Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? Kultúra keretprogram: változik, hogy változatlan maradjon? 2000. óta létezik az Európai Unió egységes kultúratámogató programja. A korábbi

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. A pályázat célja: Az oktatói mobilitás célja

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT

EURÓPA A POLGÁROKÉRT A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 Információs nap Budapest, 2015.01.13. A program célja a polgárok ismereteinek javítása az

Részletesebben

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM 2007-2013 Nem-formális tanulás? Informális tanulás Formális tanulás Nem-formális tanulás 2 Fiatalok Lendületben Program számokban Elızmény: Ifjúság 2000-2006 Program Idıtartam:

Részletesebben

A «Tíz év egy csónakban, Nr.2013-5154/001-001» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében

A «Tíz év egy csónakban, Nr.2013-5154/001-001» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében EURÓPA A POLGÁROKÉRT A «Tíz év egy csónakban, Nr.2013-5154/001-001» projektet az Európai Unió finanszírozta az Európa a polgárokért program keretében Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan

Részletesebben

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. Megerősítem, hogy vállalkozásom ipari vagy kereskedelmi jellegű

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education

TrEE Hírlevél 3. 3 Hírlevél TrEE Teaching recycling and Environmental Education TrEE Teaching recycling and Environmental Education 3 Hírlevél 2015 TrEE Hírlevél 3. A 3. HÍRLEVél mindazon tevékenységekről számolbe, amelyet a projekt 2. évében végeztek a partnerek. TrEE Hírlevelet

Részletesebben

MEGŐRZÉS - MEGOSZTÁS MEGÚJULÁS

MEGŐRZÉS - MEGOSZTÁS MEGÚJULÁS MEGŐRZÉS - MEGOSZTÁS MEGÚJULÁS. NOVEMBER a régió kiemelt szakmai konferenciája a jövő múzeumáról, a digitális kor kihívásairól és lehetőségeiről Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum Legyen a támogatónk! Öt

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon. Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet

Bevándorlók Magyarországon. Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet Bevándorlók Magyarországon Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet Az elemzés fókusza Miben mások a határon túli magyarok, mint a többi bevándorolt? Kik a sikeres migránsok ma Magyarországon? A magyar

Részletesebben

Ez az elő hírlevele az élő laboratóriumok (living labs) egészségügyi és jóllétünket célzó innovációk fejlesztésén munkálkodó nemzetközi közösségének.

Ez az elő hírlevele az élő laboratóriumok (living labs) egészségügyi és jóllétünket célzó innovációk fejlesztésén munkálkodó nemzetközi közösségének. Ez az elő hírlevele az élő laboratóriumok (living labs) egészségügyi és jóllétünket célzó innovációk fejlesztésén munkálkodó nemzetközi közösségének. A hírlevél a Montreálban 2016-ban megtartott ENoll

Részletesebben

Küzdelem a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorításáért. Ivány Borbála és Udvari Márton 2014. november 19. ORFK

Küzdelem a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorításáért. Ivány Borbála és Udvari Márton 2014. november 19. ORFK Küzdelem a gyűlölet-bűncselekmények visszaszorításáért Ivány Borbála és Udvari Márton 2014. november 19. ORFK KIK VAGYUNK? civil szervezetek és 3 egyéni szakember (MTA JTI, ELTE Á JK) MIT CSINÁLUNK ÁLTALÁBAN?

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére január 15.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére január 15. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2018. január 15. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018. tanévre

KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉS TÁMOGATÁSA. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2017/2018. tanévre KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉS TÁMOGATÁSA a 2017/2018. tanévre 0 2017/2018. tanév A külföldi részképzési ösztöndíj a hallgatók külföldi felsőoktatási intézményekben részképzés keretében folytatott tanulmányaik támogatására

Részletesebben

Ingyenes vállalkozói tanácsadás

Ingyenes vállalkozói tanácsadás Ingyenes vállalkozói tanácsadás A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége regionális tanácsadói 2013. szeptember 2-től a TÁMOP 2.5.3.C-13/1 projekt keretében, adózás, jog, pályázat, finanszírozás,

Részletesebben

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7.

PREVENT ART 2. 2011. ÁPRILIS 7. PREVENT ART 2. Programok és Módszervásár a józanságért 2011. ÁPRILIS 7. ANGYALFÖLDI JÓZSEF ATTILA MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PROGRAMISMERTETŐ A XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. Iránytű Ifjúsági Információs

Részletesebben

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára

Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Pályázati Hírlevél 1. évfolyam - 22. szám 2013. október 28. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen. Időpont: Február 17-18, 2014.

Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen. Időpont: Február 17-18, 2014. 1 Kétnapos konferencia Az Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen Időpont: Február 17-18, 2014. Helyszín: NH Budapest City Hotel 1137

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ február 23.

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ február 23. ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ 2017. február 23. ERASMUS PLUS PROGRAM Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös képzések),

Részletesebben

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól!

KIK VAGYUNK? Tudj meg többet az Amnesty International Magyarország kampányairól! KIK VAGYUNK? Az Amnesty International kormányoktól, pártoktól és egyházaktól független civil szervezet, amely világszerte 150 országban, több mint 3 millió taggal és aktivistáival küzd az emberi jogokért.

Részletesebben

RECIPROCALITY pályp. Linguistic heritage and diversity. áért Oktatási

RECIPROCALITY pályp. Linguistic heritage and diversity. áért Oktatási RECIPROCALITY pályp lyázat CItizens network to REspect and PROmote Cultural And Linguistic heritage and diversity Hálózat a kulturális lis és s nyelvi örökség g népszern pszerűsítéséért és s fenntartásáé

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai

Részletesebben

Tárgy: Feladó: Dátum: Címzett: BCC: Budapest

Tárgy: Feladó: Dátum: Címzett: BCC: Budapest 1 / 5 2014.04.30. 18:48 Tárgy: HÍRLEVÉL 2014. április - HerMan projekt Feladó: "Média Eger Kft." Dátum: 2014.04.30. 18:47 Címzett: undisclosed-recipients:; BCC: "Média Eger Kft."

Részletesebben

MÁSODIK FELHÍVÁS. VII. Foglalkozás-egészségügyi Ápolói Nemzetközi Kongresszus

MÁSODIK FELHÍVÁS. VII. Foglalkozás-egészségügyi Ápolói Nemzetközi Kongresszus MÁSODIK FELHÍVÁS VII. Foglalkozás-egészségügyi Ápolói Nemzetközi Kongresszus Meghívó Tisztelt Kollégák! A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Országos Szervezete és a Foglalkozás-egészségügyi

Részletesebben

KONFERENCIA SZPONZORÁCIÓS LEHETŐSÉG

KONFERENCIA SZPONZORÁCIÓS LEHETŐSÉG Időpont: 2015. október 15. KONFERENCIA SZPONZORÁCIÓS LEHETŐSÉG Helyszín: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (5000 Szolnok, Hild János tér 1.) A konferencia témája, célja A világgazdasági tendenciák, a

Részletesebben

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok

Ref # 1 A program neve: Kapacitásépítő támogatási program. Munkatársak Célcsoport száma 3 fő / ország Civil szervezetek és önkormányzat ok Ref # 1 Kapacitásépítő támogatási program az 5 950 000 USD 212 088 USD fő / önkormányzat ok Az 5.000 USD támogatással indított Kapacitásépítő támogatási program célja a demokrácia és civil társadalom eszményeinek

Részletesebben

LIFE kapacitásépítés Magyarországon

LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE kapacitásépítés Magyarországon LIFE14 CAP/HU/000010 II. LIFE Természetvédelmi tréning 2017. március 23. Földművelésügyi Minisztérium Szatmári Adrienn Egy tagállam egy projekt benyújtására jogosult,

Részletesebben

Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum

Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum III. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2016. FEBRUÁR 08. CIC-16- Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület Cím: 6200 Kiskőrös, Klapka Gy. u. 79. Telefon: +36 (20) 295 59 35 E-mail:

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési

Részletesebben

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 8. szám

Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 8. szám Összefogás a gyűlöletcselekmények ellen Az Ebony Afrikai Egyesület projektje - Hírlevél I. évfolyam 8. szám Iszlám és Európa -------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről -TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2016. december 12-től A Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK

TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK TESTVÉRVÁROS-PROGRAM ÚTMUTATÓ 2004 KONFERENCIÁK ÉS SZEMINÁRIUMOK 1. Mit jelent a tematikus konferencia és a training szeminárium? 2. Ki szervezhet konferenciákat és szemináriumokat? 3. Ki pályázhat? 4.

Részletesebben

EAST-WEST COHESION NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Dunaújváros, 2015. november 12. 1. számú HÍRLEVÉL

EAST-WEST COHESION NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Dunaújváros, 2015. november 12. 1. számú HÍRLEVÉL EAST-WEST COHESION NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Dunaújváros, 2015. november 12. 1. számú HÍRLEVÉL 1. A konferencia célja A Dunaújvárosi Főiskola 2007-től hagyományteremtő módon nemzetközi tudományos

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

European Urban Knowledge Network

European Urban Knowledge Network European Urban Knowledge Network A tudástranszfer szükségessége és az EUKN szerepe a településtervezésben Radvánszki Ádám EUKN Magyar Fókuszpont Budapest, 2009. június 15. www.eukn.org www.eukn.eu Your

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2014/12. szám Kedves Klaszter Tagok! Továbbra is korlátozott a pályázati lehetőségek száma, de a friss lehetőségekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Csicsmann László

Oktatói önéletrajz Dr. Csicsmann László egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1994-1998 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, közgazdász kereskedelmi

Részletesebben

A jelentésről. Az egyetlen CEE online piaci körképét bemutató részletes kutatási anyag.

A jelentésről. Az egyetlen CEE online piaci körképét bemutató részletes kutatási anyag. A jelentésről Az egyetlen CEE online piaci körképét bemutató részletes kutatási anyag. Több mint 1000 nyomtatott példány kerül terjesztésre az online piac legfontosabb döntéshozói között. A digitális kiadást

Részletesebben

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI)

Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Kállai Ernő Kutató, Tudományos munkatárs (MTA TK KI) Osztály: Romakutatások Osztálya Tudományos cím vagy fokozat: PhD E-mail: kallai.erno@tk.mta.hu Telefonszám: +36-1 224-6700 / 5224 Épület: T (Emelet,

Részletesebben

Eredmények Tanulságok EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM

Eredmények Tanulságok EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM Eredmények Tanulságok EURÓPA A POLGÁROKÉRT PROGRAM Partnerkeresés e-mail: europaapolgarokert@tpf.hu Partnerkereső adatbázis: http://tpf.hu/partnersearch a projekt összefoglalása angol nyelven kapcsolattartó

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Érvényben: 2018. június 14-től visszavonásig I. Általános információk A Szolgáltató adatai: Szerződő

Részletesebben

Kiemelt főirányokban folytatandó kutatások

Kiemelt főirányokban folytatandó kutatások I. KUTATÁSI FELADATOK A.) Kiemelt főirányokban folytatandó kutatások Első főirány: Társadalom és bűnözés 1. A bűnelkövetéshez vezető út megismerése vagyon elleni bűncselekményeket elkövető, felnőtt korú,

Részletesebben

Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató

Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató Campus Mundi ösztöndíj-tájékoztató Szombath Zita, Vaprezsán Viktória Tempus Közalapítvány Szent István Egyetem 2017. november 30. Tempus Közalapítvány Államközi ösztöndíjak Kétoldalú államközi megállapodások

Részletesebben

A Bírónők Egyesülete Regionális Konferenciát rendez 2011. április 14-16. között Budapesten Európa és a Közel-Kelet térségére kiterjedően

A Bírónők Egyesülete Regionális Konferenciát rendez 2011. április 14-16. között Budapesten Európa és a Közel-Kelet térségére kiterjedően A BÍRÓNŐK EGYESÜLETE (A BÍRÓNŐK NEMZETKÖZI SZERVEZETÉNEK TAGJA) levelezési cím: 1055 Budapest, Markó utca 16. e-mail: bironok.egyesulete@gmail.com web: www.bironokegyesulete.hu A Bírónők Egyesülete Regionális

Részletesebben

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04.

Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium. Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. Európa a polgárokért pályázatíró szeminárium Budapest, 2015.01.30. és 2015.02.04. A program áttekintése Legfontosabb változások, újdonságok A pályázás feltételei EURÓPA A POLGÁROKÉRT 2014-2020 A program

Részletesebben

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére

A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Sajtótájékoztató 2010. október 6. A tudás hatalom új generációs oktatás az IP telefónia népszerűsítésére Szekeres Viktor Gloster telekom Kft. Mészáros Attila Cisco Magyarország Kft. Mai témáink Rövid bemutatkozás

Részletesebben

SZÉLESVÁSZNON A VASÚTRÓL

SZÉLESVÁSZNON A VASÚTRÓL SZÉLESVÁSZNON A VASÚTRÓL 2019. május 8. Sugar Event Center - Budapest PARTNERCSOMAGOK Platina fokozatú partner - a konferencia platina fokozatú partnereként jogosult a konferencia megnyitó beszédének a

Részletesebben

GYEREVISSZA fórum- és képzés kommunikáció

GYEREVISSZA fórum- és képzés kommunikáció GYEREVISSZA fórum- és képzés kommunikáció Megjelenések Mantra Communication 2013. július 11. Kommunikáció Két körben zajlott a kommunikáció június hónapban. Június első hetében sajtóközleményt adtunk ki

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. március 24-i ülésére Tárgy: Történetírói pályázat kiírásáról szóló döntés meghozatala Előadó: Ottó Péter polgármester Előterjesztés

Részletesebben

Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék

Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Témavezető: Prof. Dr. Szabó Ildikó OTDK 2011. 04. 14. Campus-lét kutatás OTKA (K 81858) Kortársi szocializáció, csoportképződés,

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Csicsmann László

Oktatói önéletrajz Dr. Csicsmann László egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1995-2000 BKÁE, közgazdász nemzetközi kapcsolatok szakon 1994-1998 Kereskedelmi

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN

HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN HAGYOMÁNYŐRZŐ ÉS INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A FENNTARTHATÓ DIVATBAN Április 9. Konferencia és divatbemutató Helyszín: OLASZ KULTURÁLIS INTÉZET A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) szeretné a kreatív

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

A változatos NUTS rendszer

A változatos NUTS rendszer Nomenclature of Territorial Units for Statistics GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ A változatos NUTS rendszer Péli László RGVI Statisztikai Célú Területi Egységek Nomenklatúrája, 1970-es évek

Részletesebben

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására

Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Felhívás társadalmi vállalkozások mentorálására Sok éves vállalkozói vagy vállalkozásokat segítő tapasztalattal rendelkezik? Szívesen használná tudását, tapasztalatát mélyszegénységben élő közösségek segítésére?

Részletesebben

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ Március 07.

ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ Március 07. ERASMUS TÁJÉKOZTATÓ 2018. Március 07. ERASMUS PLUS PROGRAM Erasmus Plus program Az Európai Bizottság 2014-2020 közötti programja Magában foglalja a korábbi Erasmus programokat (mobilitás, közös képzések),

Részletesebben

Civilek a Fiatalokért Egyesület bemutatása

Civilek a Fiatalokért Egyesület bemutatása Tisztelt Partnereink! Egyesületünk EFOP-1.2.1-15-2016-00681 pályázattal kapcsolatban a megvalósításhoz partnereket keres, kérem engedje meg, hogy részletesebben bemutassam az egyesületünk és az említett

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 7. szám február 25. Hallgatók számára

Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 7. szám február 25. Hallgatók számára Pályázati hírlevél 1. évfolyam - 7. szám 2013. február 25. Hallgatók számára Tisztelt Olvasó! A Pályázati Hírlevél célja, hogy heti rendszerességgel összegyűjtse a Magyarországon és nemzetközi viszonylatokban

Részletesebben

Tájékoztatás a SPARK programról

Tájékoztatás a SPARK programról Hoippj^j Bnln jjjjkkk Társadalompolitikai Programok Értékelésének Támogatása Európában Tájékoztatás a SPARK programról Scharle Ágota/Váradi Balázs Vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Hélène

Részletesebben

Migrációval kapcsolatos attitűdök nemzetközi összehasonlításban.

Migrációval kapcsolatos attitűdök nemzetközi összehasonlításban. Gerő Márton Messing Vera Ságvári Bence (MTA TK SZI) Migrációval kapcsolatos attitűdök nemzetközi összehasonlításban. A European Social Survey 2015-ös (R7) felvételének előzetes eredményei Globális migrációs

Részletesebben

A verseny rövid ismertetése

A verseny rövid ismertetése MISKOLCI EU VÁNDORKUPA Országos európai jogi perbeszédverseny A verseny rövid ismertetése 1. A verseny célja A 2016-ban immár tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Miskolci EU Vándorkupa európai

Részletesebben

Film Up! Érdekes a kutatásod? Fontosnak tartod, hogy ezt mások is megismerjék? Készíts filmet!

Film Up! Érdekes a kutatásod? Fontosnak tartod, hogy ezt mások is megismerjék? Készíts filmet! Film Up! Érdekes a kutatásod? Fontosnak tartod, hogy ezt mások is megismerjék? Készíts filmet! Filmpályázati felhívás PhD- és MSc/MA-hallgatók számára Az ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központja

Részletesebben

Túl az erőszakon. Erőszakos konfliktusok, a lelki segítségnyújtás és megbékélés folyamata

Túl az erőszakon. Erőszakos konfliktusok, a lelki segítségnyújtás és megbékélés folyamata Túl az erőszakon 2006. november 10-11. (péntek-szombat) Hotel Mercure Buda, Budapest Erőszakos konfliktusok, a lelki segítségnyújtás és megbékélés folyamata Konferencia a Svájci Vöröskereszt, a Magyar

Részletesebben

KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉSI ÖSZTÖNDÍJ

KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉSI ÖSZTÖNDÍJ KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉSI ÖSZTÖNDÍJ a 2017/2018. tanévre 0 KÜLFÖLDI RÉSZKÉPZÉSI ÖSZTÖNDÍJ 2017/2018. tanév A külföldi részképzési ösztöndíj a hallgatók külföldi felsőoktatási intézményekben részképzés keretében

Részletesebben

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai

A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programok A Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. évi programjai 2009. december Országos Igazgatói Értekezlet Geopolitikai Tanács Alapítvány 2009. november 23. az

Részletesebben

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu

SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu SZEMÉLYES ADATOK Név E-mail SZAUER CSILLA szauer.csilla@fszk.hu Állampolgárság Magyar Születési idő 1974. 02. 02. Születési hely BUDAPEST MUNKATAPASZTALAT 2010. 05. 01. ELTE BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI

Részletesebben

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK, ESEMÉNYEK A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre szeretettel vár minden érdeklődőt márciusi programjaira, a Mit vétettem? Író-olvasó találkozóra és a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai

Részletesebben

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap A EUROSTARS2 program Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes H2020 ICT Információs nap 2014.02.20. A kezdetek - az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

SiteTalk Mobile Alkalmazás

SiteTalk Mobile Alkalmazás SiteTalk Mobile Alkalmazás Kérdések és Válaszok Mobile Dialer Symbian & Windows Version 1.2 Tárcsázó letöltésével kapcsolatos kérdések Támogatja a telefonomat a SiteTalk Mobile szolgáltatás? Mit tegyek,

Részletesebben

Körös Campus Alapítvány Ösztöndíj működési és lebonyolítási szabályairól, PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2015-2016 tanévre

Körös Campus Alapítvány Ösztöndíj működési és lebonyolítási szabályairól, PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2015-2016 tanévre Körös Campus Alapítvány Ösztöndíj működési és lebonyolítási szabályairól, PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2015-2016 tanévre Az ösztöndíj célja és tartalma A 2014-15 évi ösztöndíjhoz hasonlóan a 2015-16 tanévre kiírt

Részletesebben

#02. Ebben a számban. Állampolgárok az Energiatudatosságért. Hírlevél. Állampolgárok az energiatudatosságért (C4ET): hírek és legfrissebb információk

#02. Ebben a számban. Állampolgárok az Energiatudatosságért. Hírlevél. Állampolgárok az energiatudatosságért (C4ET): hírek és legfrissebb információk Állampolgárok az Energiatudatosságért Hírlevél #02 Ebben a számban Állampolgárok az energiatudatosságért (C4ET): hírek és legfrissebb információk A projekt első eszközei Az első tesztelések Következő lépések

Részletesebben

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága

A magyarországi közbeszerzések átláthatósága A magyarországi közbeszerzések átláthatósága Ligeti Miklós Transparency International Magyarország info@transparency.hu miklos.ligeti@transparency.hu Közbeszerzések a számok tükrében Közbeszerzések összértéke

Részletesebben

HÍRLEVÉL. 2013. május. 4. kiadás. Üdvözöljük!

HÍRLEVÉL. 2013. május. 4. kiadás. Üdvözöljük! 201. május HÍRLEVÉL 4. kiadás Üdvözöljük! Ön az ECOVOC projekt negyedik hírlevelét olvassa. Két éves projektünkben azt a célt tűztük ki, hogy az agrároktatásban roktatásban hiánypótló szakképzési tananyagot

Részletesebben

Kedves Kollégák! A VEZETŐ ÉS A SZERVEZET FEJLŐDÉSÉNEK ÉPÍTŐKÖVEI A XXI. SZÁZAD KÜSZÖBÉN

Kedves Kollégák! A VEZETŐ ÉS A SZERVEZET FEJLŐDÉSÉNEK ÉPÍTŐKÖVEI A XXI. SZÁZAD KÜSZÖBÉN Kedves Kollégák! A Misszió szervezésében 2012 őszén második alkalommal kerül sor az Országos Egészségügyi Középvezetői Konferencia megrendezésére. A színvonalas előadásaival fémjelzett tudományos Rendezvény

Részletesebben

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak

HÁLÓZAT. Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak HÁLÓZAT Nemzetközi mobilitási információk fiataloknak Az Eurodesk Európa 34 országában van jelen. 33 hazai partnerszervezet: helyi és regionális civil szervezetek, közintézmények, ifjúsági irodák, közösségi

Részletesebben

Szándéknyilatkozat A SEESARI Vasút Megújításáért Dél-kelet Európai Szövetség megalapításáról

Szándéknyilatkozat A SEESARI Vasút Megújításáért Dél-kelet Európai Szövetség megalapításáról SEESARI Szándéknyilatkozat Szándéknyilatkozat A SEESARI Vasút Megújításáért Dél-kelet Európai Szövetség megalapításáról 1. Cikkely A SEESARI SZÁNDÉKA ÉS CÉLJA A SEESARI szándéka és célja a közlekedési

Részletesebben

Oktatói adatlap Dr. Csicsmann László

Oktatói adatlap Dr. Csicsmann László egyetemi docens Társadalomtudományi Kar Nemzetközi Tanulmányok Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1994-1998 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, közgazdász kereskedelmi szakon 1995-2000 BKÁE,

Részletesebben

NEW VIEW PROJEKT. Gasparikné Jóna Katalin-Gyetvai Györgyi 2010.11.22-23. 2010. 11. 21. www.new-views.eu

NEW VIEW PROJEKT. Gasparikné Jóna Katalin-Gyetvai Györgyi 2010.11.22-23. 2010. 11. 21. www.new-views.eu NEW VIEW PROJEKT Gasparikné Jóna Katalin-Gyetvai Györgyi 2010.11.22-23. A PROJEKT Témája: Módszerváltás a migránsok oktatásában Időtartama: 2 év (2008.12.01-2010.11.30.) honlap: http:// MIÉRT? HOGYAN?

Részletesebben

Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon 2014

Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon 2014 Környezetkímélő talajművelési rendszerek Magyarországon 2014 elmélet és gyakorlat 1. K ö r l e v é l 2014. október 27 28. MTA CSFK Földrajztudományi Intézet Budapest Ezúton szeretnénk meghívni Önt és munkatársait

Részletesebben

TakkART KösszMűvészeti pályázat

TakkART KösszMűvészeti pályázat TakkART KösszMűvészeti pályázat Pályázati kiírás Az ember itt kevés a szeretetre Elég, ha hálás legbelűl ezért-azért; egyszóval mindenért Valójában két szó, mit ismerek, bűn és imádság két szavát. Az egyik

Részletesebben

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

A8-0061/19 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 8.6.2017 A8-0061/19 Módosítás 19 Petra Kammerevert a Kulturális és Oktatási Bizottság nevében Jelentés Santiago Fisas Ayxelà Az Európa kulturális fővárosai kezdeményezés 2020 2033. évekre COM(2016)0400

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Békés Megyei Civil Információs Centrum

Békés Megyei Civil Információs Centrum III. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2016. FEBRUÁR 08. CIC-16- Békés Megyei Civil Információs Centrum Cetera Egyesület Cím: 5630, Békés, Nyíri u. 1/1. Telefon: +36 (20) 291 9769 E-mail: cicbekes@gmail.com Honlap: www.recic.hu

Részletesebben

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG

OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET. Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) Észak-alföldi régió. Budapest MAGYARORSZÁG OPEN DAYS 2011 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET Budapest Észak-alföldi régió Dél-dunántúli régió (Pécsi Tudományegyetem) MAGYARORSZÁG TARTALOMJEGYZÉK I. Regionális partnerségek az OPEN DAYS 2011 hivatalos

Részletesebben

Oktatási útiterv. A Holokauszt Emlékközpontban. www.hdke.hu. 2010. június 10.

Oktatási útiterv. A Holokauszt Emlékközpontban. www.hdke.hu. 2010. június 10. Oktatási útiterv A Holokauszt Emlékközpontban 2010. június 10. Az Emlékközpont oktatási küldetése a holokauszt eseményeinek, szereplőinek hiteles megismertetése a magyar oktatási rendszerben tanulókkal

Részletesebben