A mellékelt Ezermester cikkben megtalálható a fektetés leírása. Én csak azokat a dolgokat írtam le, amelyeket kiegészítésképpen fontosnak találtam.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A mellékelt Ezermester cikkben megtalálható a fektetés leírása. Én csak azokat a dolgokat írtam le, amelyeket kiegészítésképpen fontosnak találtam."

Átírás

1 Hajópadló fektetés (saját tapasztalat) A mellékelt Ezermester cikkben megtalálható a fektetés leírása. Én csak azokat a dolgokat írtam le, amelyeket kiegészítésképpen fontosnak találtam. Anyagválasztás Padló Többféle anyagból készülhet, luc, borovi, vörösfenyı. A vörös a drágább, viszont tömörebb, nehezebb és kopásállóbb. Csak olyan helyen érdemes vásárolni, ahol szálanként át lehet válogatni. NE hidd el, hogy a csomagban minden szál azonos, mint a külsı. Nem az. Csomó lehet benne, ha szép, de csak egyik oldalán, másként kieshet a száradás után. Figyelni kell a lécek egyenletes vastagságára (én ezt a saját káromon tanultam meg, mert a különbözı vastagságú léceket nem lehet rendesen egymáshoz toldani (a nútok / csapok nem azonos magasságban lesznek, illetve az egyes szálak magassága lesz különbözı). Minden léc legyen azonos minıségő anyagból (ha súlykülönbség van közöttük, akkor nyilván nem azonos az anyaguk (pl. több-kevesebb benne a gyanta) Ne legyenek behasadozva (ez idıvel tovább nı) Ne legyenek sérültek az összeillesztés után látható élek Elhiheted, hogy jól kiszárított anyagból készült, de fektetés elıtt néhány hétig pihentesd a lerakás helyén. Majd kiderül. Nem lehetnek elhajolva egyik irányban sem (feszültséget okoz). Párnafa 5x5 cm keresztmetszető fenyı osztás: középpontok között 35 cm (vagyis közöttük marad 30 cm) ne érjen a falakig, de max 1 cm maradjon, másként nem tudod rögzíteni a szélsı lécet legalább méterenként rögzítsd az aljzathoz ellenırizd a vastagságát a csak főrészelt faáru nagyon egyenetlen tud lenni (!) ne legyenek benne csomók, hasadások CSAK száraz anyagot vásárolj Hıszigetelı anyag alá: bitumenes lemez, mm vastag, 1 méteres tekercsekben kapható párnafa közé: 5 cm-es Nikecell vagy hasonló, lehet a leggyengébb is, úgysem az tartja a terhelést, 50x100 cm-es táblákban kaphatı Kötıelemek tipli: mőanyag tipli, 8x60 mm-es (van egy noname magyar, világoskék színő, messze a legjobb és legolcsóbb) párnafa rögzítı csavar: 4x 120-as pozdorjacsavar (és a furat a betonban legyen hosszabbra hagyva.. Ha nem lehet elég mélyre fúrni, mert pl vasalás van, vagy bármi, akkor sarokcsiszolóval darabolod rövidebbre, a sarokcsiszolóra tett csillag alakú csiszolóvászon tányérral meg kihegyezed.) a párnafához nekem sokkal jobban bevált a szög (22x50-es bognárszeg azért ez, mert ennek kicsi a feje), mint a 3mm x 50-es pozdorjacsavar. (mindkettıt 45 fokban kell a csap tövébe ütni.). Felfekvési pontonként 2 darabot ütöttem be a szöghöz kell gyártani/venni egy beütıt (lásd az ábrán, az enyém egy tokmánykulcsból készült)

2 a lezáró éldeszkát, küszöböt csavarral rögzítettem (3mm x 50-es pozdorjacsavar) Mőveletek Párnafa lerakás A folyamatról nincs fotó, csak a végeredményrıl. Jó tanács: ha az aljzat nem sík, jobb ha azzal kezded, hogy kiegyenlíted. A párnafa követni fogja a hibát tehát a padló is. Lefekteted a bitumenes fóliát, arra a majdani deszkákra merıleges párnafákat, osztás: 30 cm közte. A falaknál 0,5...1,0 cm. A párnafát elıbb fúrd ki a majdani csavarok helyén (5mm-es fúrószár). Tedd a helyére, majd egy pontos mérető szöggel üsd át a helyét. Egyszerőbb fúrógyilkos megoldás, ha a helyén fúrod, amikor a betont eléred, a fólián ott marad a jelölés. Ezután fúrd a tipli helyét. pontosan, másként nem találsz majd bele a csavarral! Üsd be a tiplit. Ha a tipli lóg a furatban, inkább készíts újat. Betonba csak fúrókalapáccsal lehet fúrni, NEM ütvefúróval. Ha eltalálod a beton vasalását (és nem tört el a fúrószár azonnal), egy fémfúróval tudod esetleg a fémet átfúrni). egyszerőbb másik furatot kijelölni. A párnafákat ellenırizd egy átfektetett vonalzóval (legjobb egy méteres alumínium zártszelvény-darab). A magasságkülönbséget gyaluld le. Nikecell A vágáshoz kell két falap (laminált polc például). Az egyiket tedd az asztalra, arra a Nikecellt, a levágandó darab lógjon le róla (elég egy ponton bejelölni a vágási hosszát), majd fölé a másik lapot a két lap élei pontosan egymás fölött legyenek. Térdelj rá. Egy éles és vékony pengéjő konyhakéssel vágd át, úgy, hogy a laminált lap vezet. Ha pontosan szabod, akkor szépen beszorulnak a párnafák közé. Az elején próbáltam nem rálépni a Nikecellre, igazából lényegtelen, nagy kárt nem tudsz tenni benne.

3 Hajópadló Van néhány olyan szerszám / gép, amelyek nélkül hozzá se kezdj. fúró- / csavarozógép pillanatszorító, olyan, amelyik NEM csavaros, hanem kis önrögzítı pöckök állítják meg adott helyzetben, azon belül is olyan típus, aminek a pofáit meg lehet fordítani. excenteres csiszoló (60-as, 120-as, 240-es papírral) tárcsás főrészgép (a dekopírfőrész semmit sem ér), esetleg egy jó kézifőrész helyettesíti gyalugép esetleg kézi Mőveletek Válogasd a deszkákat szín alapján egymás mellé. Ha a végeknél látszik majd az élük (toldás, küszöb stb.), akkor egyszerre főrészeld le ıket, úgy, hogy többet (pl. 5 darabot) összeraksz, majd a hátoldalával felfelé teszed az asztalra. Összefogod ıket két keresztbe tett léccel szögekkel, elkészíted a vágást. Azért így, mert az alsó oldalon lesz szép a vágás vagyis a majdani felsı felületén. Nekem ezekért kellett pontosan vágnom. A legelsı deszkát simán szögezd/csavarozd le a fal felıli oldalon a párnafához. A következıt tedd mellé, üsd fel a helyére (egy darab hulladékkal védve a csapot), és most kell rászorítani az elızıre. Ehhez kell átalakítani a pillanatszorítót, az ábrán látható módon:

4 (A gumitappancsokat is le kell venni, nem bírnák az erıt) A párnafákra csavarozzál fel két-három ponton vastag csavarral (6x50) egy szál deszkát az ellentartáshoz. Ennek feszítsd majd a pillanatszorítót. A csapot persze most is védened kell egy hornyolt lécdarabbal (egy padlódeszkadarab, hosszában kettévágva). Ha önmagában a szorítóerı nem elég rá kell segíteni kalapáccsal. Ekkor jön a szögelés. Én két szöget használtam / találkozási pont, 45 fokban, a csap mellé, süllyesztve. A végén kell a süllyesztı szerszám, ami nálam egy megköszörült tokmánykulcs. Az ellendeszkát idınként arrébb kell szerelned. Ugorjunk elıre idıben. Ha már az utolsó deszkánál tartasz, nincs hová tenni a szorítót. Ehhez kell készítened egy célszerszámot. Én 10x10 mm-es rúdanyagból hegesztettem össze.

5 Használatát lásd az ábrán. Tegyél alá valamit, ami védi a fát. Apropó, védelem. Az elején nagyon vigyáztam, ne lépjek rá. Igazából csak szöget, csavart nem szabad beletaposni, annak mély nyoma marad. Amúgy meg úgyis csiszolni kell. A szorító célszerszámot persze nem csak a fal mellett lehet használni. Felületkezelés Ha a teljes felület a helyén van, jöhet a csiszolás. Elıbb 60-as papírral, majd az esetleges réseket töltsd ki folyékony fával, száradás után jöhet a 120-as papír. Porszívózás, nedves áttörlés, száradás, végül a 240-es papír. Elıször be kell ereszteni a felületet. Én az AURO nevő termékcsaládot használtam (nagyon bio meg nagyon drága). 1. Lenolajkence. Az AURO-ban is az van, de van benne narancsolaj, amitıl elıbb valóban narancsillatú, csak utána lesz büdös. 2. Egy nap száradás után híg keményviasszal kell beereszteni. Ez 2-3 hétig szárad. 3. Amint az is megszáradt, a felületet keményviasszal kell polírozni.

6

Napenergiás aszaló sörösdobozokból

Napenergiás aszaló sörösdobozokból Napenergiás aszaló sörösdobozokból A napenergia a legtisztább és legnagyobb mennyiségben rendelkezésünkre álló energiaforrás. A megújuló energiaforrások nagy része és a fosszilis energiaforrások mind napenergiából

Részletesebben

Napenergiás aszaló sörösdobozokból

Napenergiás aszaló sörösdobozokból Napenergiás aszaló sörösdobozokból A napenergia a legtisztább és legnagyobb mennyiségben rendelkezésünkre álló energiaforrás. A megújuló energiaforrások nagy része és a fosszilis energiaforrások mind napenergiából

Részletesebben

Tartalomjegyzék. www.vitapet.hu az állati jó egészségért 1

Tartalomjegyzék. www.vitapet.hu az állati jó egészségért 1 Tartalomjegyzék Elıszó... 2 1. Légy óvatos!... 3 2. Klinikai vizsgálat, alapértékek... 3 3. Autóbaleset, esés... 5 4. Kötések... 5 A fedıkötés...5 Nyomókötést...6 Szorítókötéssel NE...7 5. Eszméletvesztés...

Részletesebben

Csomók. Alapcsomók: (egyszerű kettes, halászcsomó) Spárgát feltekerni Táborozási csomók (sátorfeszítő, szorító nyolcas)

Csomók. Alapcsomók: (egyszerű kettes, halászcsomó) Spárgát feltekerni Táborozási csomók (sátorfeszítő, szorító nyolcas) Csomók Újonc cserkész Táborverő Portyázó Honfoglaló Egyéb A jó csomó tulajdonsága Alapcsomók: (egyszerű kettes, halászcsomó) Spárgát feltekerni Táborozási csomók (sátorfeszítő, szorító nyolcas) Fonás Hurkok:

Részletesebben

A RECKLIzsalumatricák

A RECKLIzsalumatricák A RECKLIzsalumatricák alkalmazása Tartalom 1. Csoportosítás 3 2. Zsalumatricák anyaga 3 3. Szállítás 3 4. Zsalumatricák ellenőrzése 3 5. Tárolás 3 6. Zsalumatricák mozgatása 3 7. Hőállóság 3 8. Struktúra,

Részletesebben

Vásárlói Tájékoztató

Vásárlói Tájékoztató 2005 Vásárlói Tájékoztató Koptatott lucfenyô ajtók A koptatott lucfenyô ajtó válogatott anyagból, a legkorszerûbb technológiák felhasználásával készült. A fa természetes öregedését utánzó felületével a

Részletesebben

Parkett. arketta a és laminált padló lerakása. Előkészületek

Parkett. arketta a és laminált padló lerakása. Előkészületek Parkett arketta a és laminált padló lerakása Képek Leírás Előkészületek A parketta és a laminált padlólapok legalább 48 órát igényelnek ahhoz, hogy akklimatizálódni tudjanak, mielőtt burkolná velük a padlót.

Részletesebben

Beépítési segédlet üregkamrás polikarbonát lemezekhez

Beépítési segédlet üregkamrás polikarbonát lemezekhez Beépítési segédlet üregkamrás polikarbonát lemezekhez Általános szabályok a tartószerkezet kialakításához A tartószerkezet készülhet fából, acélból vagy alumíniumból. A 10 mm vastagságú 1 üregmarás polikarbonát

Részletesebben

ECmat és ECflex beltéri fűtési alkalmazások EFSM EFTM EFTRC EFTCM

ECmat és ECflex beltéri fűtési alkalmazások EFSM EFTM EFTRC EFTCM MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Telepítési útmutató EFSM EFTM EFTRC EFTCM www.eh.danfoss.com Tárgymutató 1 Bevezető............................................... 3 1.1 Biztonsági utasítások.....................................

Részletesebben

Beépítési útmutató üregkamrás polikarbonát előtetőhöz

Beépítési útmutató üregkamrás polikarbonát előtetőhöz Beépítési útmutató üregkamrás polikarbonát előtetőhöz Üregkamrás polikarbonát Az üregkamrás (cellás) polikarbonát lemezek könnyű, ütésálló és jól szigetelő lemezek. A különböző vastagságú és cellakiosztású

Részletesebben

Hidrokultúrás növénytermesztés A-tól Z-ig (1) Mi a hidrokultúra és miért is jó az nekünk?

Hidrokultúrás növénytermesztés A-tól Z-ig (1) Mi a hidrokultúra és miért is jó az nekünk? Hidrokultúrás növénytermesztés A-tól Z-ig (1) A sorozat célja elsısorban ismeretterjesztı jellegő. A világ mezıgazdasági fejlıdése mérföldes léptekkel halad elıre, miközben mi szőkebb környezetünkben egyhelyben

Részletesebben

Építsünk tartálykollektort!

Építsünk tartálykollektort! S z e l í d E n e r g i a F ü z e t e k 10 =================================================================== Építsünk tartálykollektort! 1. SZERKEZET ÉS M KÖDÉS 2. SÍKKOLLEKTORT VAGY TARTÁLYKOLLEKTORT?

Részletesebben

Telepítés. Előkészületek

Telepítés. Előkészületek Telepítés Az automata öntözőrendszerek telepítése nagyon nagy szaktudást nem, de nagyon nagy és körültekintő odafigyelést feltétlenül igényel. Előkészületek Telepítéshez az alábbi eszközöket feltétlenül

Részletesebben

Hány éves a kapitány? MEGOLDÁSOK

Hány éves a kapitány? MEGOLDÁSOK Hány éves a kapitány? MEGOLDÁSOK 1. Els fejtör Te vezeted az utasszállító repülıt, a kapitány tehát annyi éves, ahány Te vagy. 2. Szabálykitalálós 2 3. Útveszt k Itt csak egy megoldást mutatunk be; egy-egy

Részletesebben

CLIENTCALL ÜGYFÉLHÍVÓ RENDSZER

CLIENTCALL ÜGYFÉLHÍVÓ RENDSZER CLIENTCALL ÜGYFÉLHÍVÓ RENDSZER HARDWARE és SOFTWARE Kezelési Útmutató NANOSPACE Bt. 2010 www.nanospace.hu Tartalom Tartalom... 2 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer fıbb egységei... 4 2.1. Nyomtató és kijelzı...

Részletesebben

Szerelési útmutató a Zsámbék.Free WiFi internetszolgáltatás saját eszközzel történő igénybevételéhez

Szerelési útmutató a Zsámbék.Free WiFi internetszolgáltatás saját eszközzel történő igénybevételéhez Szerelési útmutató a Zsámbék.Free WiFi internetszolgáltatás saját eszközzel történő igénybevételéhez Tartalom: 1. Miről és kinek szól ez az útmutató?... 2. 2. A felelősség kizárása... 2. 3. A WiFi technológiáról

Részletesebben

AZ AJTÓVÁLASZTÁS TÍZPARANCSOLATA

AZ AJTÓVÁLASZTÁS TÍZPARANCSOLATA 10 AZ AJTÓVÁLASZTÁS TÍZPARANCSOLATA Milyen színű és formájú ajtót válasszon? Milyen anyagból legyen az ajtó felülete? Mi alapján válasszon kilincset az ajtajához? Mire figyeljünk, ha nem akarunk görbe

Részletesebben

MUNKAANYAG. Illés Csaba. Épületgépészeti tervdokumentáció rajzai /Alaprajz, függőleges csőterv. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Illés Csaba. Épületgépészeti tervdokumentáció rajzai /Alaprajz, függőleges csőterv. A követelménymodul megnevezése: Illés Csaba Épületgépészeti tervdokumentáció rajzai /Alaprajz, függőleges csőterv A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok A követelménymodul száma: 0109-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Módszertan A gyakorlati oktatás módszertana II. tárgyból önálló tanulási módszer felhasználásával

Módszertan A gyakorlati oktatás módszertana II. tárgyból önálló tanulási módszer felhasználásával Módszertan A gyakorlati oktatás módszertana II. tárgyból önálló tanulási módszer felhasználásával Készült: A Gyır-Sopron-Moson megyei Pedagógiai Intézettel együttmőködve A TÁMOP 4.1.2-08//B-2009-0006 Összeállította:

Részletesebben

Irányelvek a kertépítészeti munkák mőszaki leírásához

Irányelvek a kertépítészeti munkák mőszaki leírásához Irányelvek a kertépítészeti munkák mőszaki leírásához Az Irányelvek a kertépítı ágazat legfrissebb kutatásain és technikáin alapul, és ahhoz kíván segítséget nyújtani, hogy minıségi kertépítészeti munkák

Részletesebben

4. Elõlyukasztós, hátsóoszlopos vezetésu, sávfordítós szerszám (4 szerszámlap, 116. ábra)

4. Elõlyukasztós, hátsóoszlopos vezetésu, sávfordítós szerszám (4 szerszámlap, 116. ábra) 92 Vágószerszámok szerkezet; megoldása egyszeres rendelés esetén felesleges a költséges, nagy, különleges szerszámok beszerzése úgy, hogya nagy szerszám költségek megtakarításán kívül nem kell gondoskodni

Részletesebben

KÖTÉLTECHNIKA. jegyzet az alapfokú barlangász tanfolyamhoz. Kiss Csaba 1997

KÖTÉLTECHNIKA. jegyzet az alapfokú barlangász tanfolyamhoz. Kiss Csaba 1997 KÖTÉLTECHNIKA jegyzet az alapfokú barlangász tanfolyamhoz Kiss Csaba 1997 Tartalom 1. Biztosítás 2 1.1. Önbiztosítás 2 1.2. Társ biztosítása 2 1.2.1. Defenzív biztosítás 2 1.2.2. Felső biztosítás 3 1.2.3.

Részletesebben

Canon MG3550 CISS rendszerrel

Canon MG3550 CISS rendszerrel Canon MG3550 CISS rendszerrel Karbantartási és hibaelhárítási útmutató Canon MG3550 CISS rendszerrel hibaelhárítási útmutató 1. Beüzemelés a csomag érkezését követően, első lépések 2. Hibaelhárítás 2.1.

Részletesebben

VFF-10 FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15.

VFF-10 FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15. VFF-10 H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15. Elôkészítés és nyomás: PXP ELSÔ MAGYAR DIGITÁLIS NYOMDA RT. 1106 Budapest, Maglódi út 8. Tel.: 264-4238,

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

tető Természetes pala Alkalmazás technikai útmutató Egy 400 millió éves út a föld mélyéről az Ön tetőjére TERMÉSPALA

tető Természetes pala Alkalmazás technikai útmutató Egy 400 millió éves út a föld mélyéről az Ön tetőjére TERMÉSPALA tető TERMÉSPALA Természetes pala Alkalmazás technikai útmutató Egy 400 millió éves út a föld mélyéről az Ön tetőjére 2 Ez az Alkalmazástechnika évtizedek óta egy bevált szakmai tanácsadó mely Magyarországon

Részletesebben

FÜGGŐLEGES BARLANGOK BEJÁRÁSA

FÜGGŐLEGES BARLANGOK BEJÁRÁSA MIKE MEREDITH DAN MARTINEZ FÜGGŐLEGES BARLANGOK BEJÁRÁSA BARLANGI KÖTÉLTECHNIKA (BUDAPEST, 1991) A mű eredeti címe: Vertical Caving Kiadta a Lyon Equipment az Egyesült Királyságban, Dent, Sedbergh, Cumbria

Részletesebben

PetSafe Láthatatlan Kutyakerítés (Super) Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt.

PetSafe Láthatatlan Kutyakerítés (Super) Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt. PetSafe Láthatatlan Kutyakerítés (Super) Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót használat előtt. Köszönjük, hogy Ön a PetSafe -t választotta, amely az eladási listán az 1. helyet képviseli a világon

Részletesebben

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Készítette: Krisz, 2006 Második, átdolgozott kiadás, 2014 ckirbi@freemail.hu A második kiadás elkészítésében közreműködött: phontanka. Bevezetés Ez

Részletesebben

Figyelmeztetés! Biztonsági tudnivaló: Ha figyelmen kívül hagyjuk, személyi sérülések és anyagi károk keletkezhetnek.

Figyelmeztetés! Biztonsági tudnivaló: Ha figyelmen kívül hagyjuk, személyi sérülések és anyagi károk keletkezhetnek. Sebesség szabályozó MAGIC SPEED MS-50 Megrend. szám: 85 13 29 Kezelési utasítás Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...... 1 2. Tanácsok a beépítési útmutató használatához... 1 3. Általános biztonsági és beépítési

Részletesebben