FELJEGYZÉS BESZÁMOLÓHOZ A KOMÁROMI TALPASÍJÁSZOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET RÉSZÉRE KÉSZÍTETTE: ÉLETTÉR EGYESÜLET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELJEGYZÉS BESZÁMOLÓHOZ A KOMÁROMI TALPASÍJÁSZOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET RÉSZÉRE KÉSZÍTETTE: ÉLETTÉR EGYESÜLET"

Átírás

1 FELJEGYZÉS BESZÁMOLÓHOZ A KOMÁROMI TALPASÍJÁSZOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET RÉSZÉRE KÉSZÍTETTE: ÉLETTÉR EGYESÜLET Program: Kertemből hoztam /Art Of Hosting Csillag óvoda Helyszín: 2903 Komárom, Csendes u.8. Mag-ház Időpont: május :00-11:00 Levezetők: Bazsánt Tamás, Lovas András, Monostori Kristóf, Nyári Kitti Korosztály: 21 fő 6 éves. Komáromi Csillag óvoda nagy csoportosai (3 csoport). Tervezett tematika: 1. Előzőleg azt a feladatot kapja minden óvodás, hogy bármilyen, a természetből származó dolgot hozzon magával (növényt, ágat, bogáncsot, csigaházat, köveket-kavicsokat stb.), valamint otthonról egy kis esernyőt.

2 2. Ráhangolódás. Cél: megfelelő tudatállapot létrehozása az új információk befogadására, kellő nyitottság elérése. A napi pörgésből kicsit kizökkenni, a koncentráltabb figyelem elérésének érdekében. Módszer: Beszéljünk a kezünkben lévő tárgyról. Miért ezt választottuk? Mit figyelhetünk meg rajta? Egyenként körben, mindenki mondja el, szabadon, bármit, ami eszébe jut a kezében lévő apróságról. Segítség a beszélő kő alkalmazása. Tehát, akinél a kő van, az beszélhet, a többiek figyelnek, magukban tarják az esetleges kérdéseiket a másikhoz, és mikor hozzájuk kerül a kő, akkor reflektálhatnak is egyben. Cél: A természeti formák, ismétlődő motívumok, a változatos formagazdagság, a pazarló sokszínűségre való figyelemfelkeltés. Olyan fókuszált és koncentrált figyelem létrehozása, amely az óvodás korban még él, majd elveszítjük. (Az óvodás eljátszik akár órákig egy-egy bogárral, egy kis mezei virággal, azt nagyon részletesen megvizsgálja, érdekli. Később ez felszínesedik.)

3 3. A kezünk a szemünk! Üljön mindenki át máshová a körben. Helyezkedjenek el kényelmesen, aki tud törökülésben. Tegyék hátra a kezüket, amiben fogják a saját kis tárgyukat. Kezdjék el a hátuk mögött balról jobbra haladva egymás kezébe adni a tárgyakat. A játék lényege, hogy aki úgy érzi visszaérkezett hozzá a saját tárgya az jelentkezzen és nézze meg, tényleg az övé-e a tárgy? Nagyon jó, finom módszer a koncentrálásra (ahogy egymás kezébe adják, ne felejtsük el mindössze 6 évesek!), ahogy finoman próbálják felidézni a saját kis kövük, kagylójuk stb. tapintását, alakját. 4. Változzunk egy hatalmas erdővé! Interaktív mese, hangeffektusokkal. 5. A Föld nevű bolygó bemutatása, majd a földre kiterítése, előkészület az ózonréteg megértetéséhez. Egy földgömbön, földgömb labdán mutassuk be a bolygónkat, amin élünk. A földrészeket, azt, hogy milyen nagy része víz, és annak milyen kis része édesvíz, iható. Ezt a bolygót most kiterítem nektek a földre. (Az addig földön lévő szőnyegek felgördülnek és a gyerekek elé tárul egy hatalmas térkép, a földrészekkel, óceánokkal, tengerekkel.)

4 6. Az ózonréteg. Álljon rá mindenki a térképre, ahol sárga, sivatag van oda kevesebben, ahol zöld és barna oda többen. Nyissuk ki az ernyőket, ez lesz most a Föld ózonrétege, mely a káros sugaraktól védi a földi életet, a növényeket, állatokat és minket, embereket is. Ösztönözzük a gyerekeket, hogy minél összefüggőbb, egymást átfedő ózonréteget alakítsanak ki az ernyőkkel. A szélsők leguggolhatnak. A lényeg, hogy a végére egy összefüggő kupola alakuljon ki. Mikor végre kisebb-nagyobb nehézségek árán - kialakul az összefüggő réteg, előkerül egy hulladék kartondoboztól készített gyár amit betolunk az egyik földrészre, ahová kerül ott össze kell csukni az ernyőt, jelezve a káros kémények által kibocsátott hatást. A gyerekek ki jönnek (2-3 gyerek, körülbelül annyi ahánynak a helyét a gyár elfoglalja). A többieknek meg kell próbálni a hiányzó ózont pótolni, nyújtózkodni kell, mire sikerül bekerül egy benzinkút, így újabb gyerekek kerülnek ki, újabb esernyők csukódnak össze, ezek után egy sertéstelep kerül be, ismét esernyők csukódnak. A végére a hiány pótolhatatlan. 7. Túlnépesedés, a Föld eltartó képessége. Az esernyők összecsukódnak. Minden gyereket kérjünk meg (egyelőre csak őket), hogy álljanak a földrészekre (a sivatagos területekre és a fehér sarki területekre kevesebben, mert ott nehezebb az élet ezért ezek a területek ritkábban lakottak). Kérdezzük meg, mit tapasztalnak? Mit vesznek észre? Majd álljunk be mi, felnőttek is. Ismételjük meg a kérdéseket!

5 8. Az éghajlati övek, az elsivatagosodás szemléltetése. Terepasztal készítése. A sarkkörök demonstrálása fehér színű pl.: hungarocellel, a sivatagok sárga homokkal, a termékeny földrészeket barna/feketefölddel. Lehet színesíteni a terepasztalunkat növényi részekkel, az esőerdők szimbolizálására, fűfélékkel a sztyeppéket jelölve. Miután a egy erdőből térnek át az óvodások nagyon nagy érdeklődéssel fogadják a szemük elé tárult képet. Fontos a terem, tér berendezésénél, előkészítésénél, hogy a benyomások, impulzusok folyamatosan és fokozatosan érjék a gyerekeket. Ezért ezt a terepasztalt is célszerű egy semleges anyaggal elfedni, éppen úgy, mint ahogy szőnyeggel a kiterített bolygótérképét. A terepasztal mellett érdemes elmagyarázni, hogy mi az összefüggés az ózonréteg és a termékeny föld illetve az elsivatagosodás között. Rávilágítani, hogy a sivatagok elterjedésével csökken az a földmennyiség, amin a zöld növények képesek megélni, így nem csak a táplálékunk, az állatok táplálékai, az a sok zöldség és gyümölcs mennyiség csökken, hanem a zöld felület csökkenésével a lételemünk az oxigén is.

6 9. Zöldség/gyümölcs kép elemzése. Mit ismertek fel? Mit nem?

7 10. Magvak. 11. Legyünk vízcseppek! A víz fontossága, a víztisztaság és a szelektív hulladékgyűjtés eljátszása. Az előre megépített folyót szórjuk tele különféle hulladékkal (ügyelve, hogy sérülést ne okozzon egyik sem). A feladat az, hogy ők most a folyóban lévő vízcseppek, és az öntisztulási folyamattal összegyűjtik a vízben lévő hulladékokat. A játék előtt válasszuk két részre a csoportot. Hatásos, ha egy általuk kedvelt zenére történik mindez. Míg az első csapat a folyóban van, a másik szurkolhat. Az a csapat nyer, amelyik több hulladékot tud össze szedni és a megfelelő hulladéktárolóba elhelyezni. Szánjunk kellő időt a kiértékelésre, hogy mi került esetleg nem a megfelelő gyűjtőbe. Tipikus hiba, a befőttesüvegen hagyott fém tető.

8 12. A fotoszintézis. Nagyon bonyolult, felnőttek számára is teljes egészében nem értett, nem kellően tudatosított folyamat. A Föld egy szoláris bolygó. A Nap éltető, energiája tartja életben, épül be első lépésként a zöld fotoszintézist folytató növények jóvoltából 3 szénatomos cukrokba. A növények ezen cukrok felépítéséhez a szénvázat az általuk belélegzett széndioxidból nyerik. Tehát a fotoszintézis duplán, illetve háromszorosan létfontosságú: 1. A széndioxid felvételével csökkenti annak légköri koncentrációját. 2. A növények képesek a szervetlen széndioxidból a Napfény energiájának felhasználásával szerves anyagot (egyszerű szénhidrátokat) előállítani. Így elsődleges produktumok, a növényevő állatok számára. 3. A fotoszintézis folyamatának mellékterméke az oxigén, mely a földi élet alapja (eltekintve a prokarióta baktériumoktól, melyek légzés rendkívül változatos). A fotoszintézis eljátszásához egy nagy levelet kell készítenünk. Mindenki kap egy káros gáz széndioxid feliratú fejre helyezhető táblát, akárcsak a

9 számháborúban. Az épített levelünk belsejében el vannak rejtve a jó gáz, az oxigén és a cukor feliratú gumis lapok. A feladat, hogy 2 széndioxid belépésével kijöhet a fejpántok cseréje után egy oxigén és egy cukor. A cukor feliratú fejpántra erősítettünk egy cukorkát a minél jobb megértés céljából. Megvalósítás: 1. Előzőleg az Egyesület udvarán (túl homogén volt természeti tárgyak tekintetében) elrejtettünk többféle apró tárgyat (kavicsokat, tobozokat, csigaházakat, terméseket). Ezeket a gyerekek nagy örömmel gyűjtötték be. Már a szabadban mindenki mutatta, hogy ő mit talált, mije van. 2. A terembe invitálás kulcsfontosságú mozzanat. Várjunk mindenkit össze az ajtóban. Majd mondjuk el, hogy most egy érdekes, izgalmas világba lépünk be, amit sok szeretettel, rájuk gondolva alakítottunk ki, értük,

10 azért, hogy új dolgokat tanuljanak, értsenek meg a világról. Belépés után mindenkit kérjünk meg, hogy üljünk körbe. Vessük be a beszélő követ. Magyarázzuk el, miért van rá szükség, mi a jelentősége. Majd kérdezzük meg ki mit talált, tudja-e, hogy mit tart a kezében? Milyen alakú, tapintású, színű a tárgy, amit talált. Lát-e rajta valamilyen ismétlődést, érdekességet? Hagyjuk őket beszélni, a kérdések inkább érdeklődőek legyenek, mint rávezetőek. 3. Miután mindenki beszélt a nála lévő tárgyról kérjük meg az óvodásokat, hogy cseréljenek helyet, üljön mindenki máshová, de körbe. A tervezett tematika szerint zajlott a folyamat. Amire célszerű figyelni, hogy üljenek egymáshoz szorosan, szokatlan nekik a hátratett kézzel egymás kezébe adni a tárgyakat, végső esetben a hátuk mögött az átadásban lehet segíteni. Megnézni nem ér! A feladat közben több fókuszú koncentrációra kényszerülnek. Kitapintással kell megismerniük a saját tárgyukat, közben figyelni kell, hogy a másik mikor adj át a nála lévő tárgyat, azt át kell tudni tőle venni. A feladat egyszerűsége ellenére a 6 évesek számára nagyon is nehéz. Össze kell dolgozniuk, figyelni kell a másikra és közben önmagukra, a tapintási érzékelésükre. 4. Érdemes figyelni a szemekre, kérjük meg a gyerekeket, hogy tartsák végig csukva! Fontos, hogy minél jobban bele tudják magukat élni egy fa szerepébe, életébe. A konkrét mese felolvasására célszerű megkérni valakit, mi magunk inkább vegyünk részt a játékban. Előtte mondjuk el, hogy a lábaink a fa gyökerei, rögzítve vannak, a testünk a fa törzse, kezeink az ágak az ujjaink pedig a fa kis levelei. 5. Röviden, konkrétumok közlésével a 6 évesek nyelvén (sós víz, mely nem iható, édes víz, amit meg iszunk). A Föld nagyobb része vízzel borított. 6. Az ózonréteg fontosságának elmagyarázása. A feladat kivitelezése közben a gyerekek egymással is kommunikációra kényszerülnek, össze kell dolgozniuk, ez fejleszti kommunikációs-kooperációs készségüket. 7. A nagycsoportos óvodások a földrészekre állva szinte maguktól mondják a fenntarthatóság egyik legnagyobb és talán legérzékenyebb globális problémáját: a Föld túlnépesedését. Azt, hogy sűrűn vagyunk és a Föld mérete nem változik, az állandó. Nagyon finomhangolással, a bolygó megóvásának a kihangsúlyozásával ajánlatos a játék kivitelezése.

11 8. A vártnál is érdekesebbnek találták a rögtönzött terepasztalt. Ismételten kiemelnénk, hogy fontos az egyes témák, területek elrejtése az aktualitásig. Így még nagyobb élmény a sorra feltárulkozó elemek látványa. 9. Célszerű minél gazdagabb gyümölcs, zöldség képet készíteni. Sajnálatos (de pont ezért fontos), hogy az almán, sárgarépán, gombán kívül nem ismerik fel a zellergumót, a spárgát, a félbevágott vöröskáposztát. ezekről a zöldségekről érdemes kicsit bővebben beszélni. mi készíthető belőlük, hogyan használhatóak fel, hol teremnek, a növénynek melyik részei. 10. A lencse, kukorica és a szotyin kívül a magfelismerés is komoly hiányosságokat mutat. A tévesen rögzült elnevezéséket javítsuk ki. Magyarázzuk el, hogy miért és mi a pontos megnevezése az adott magnak. Hagyjuk, hogy megfogják, megérintsék a magokat. 11. Legyünk vízcseppek! A kettéosztás valószínűsíthetően a megfelelő zene kiválasztásából fakadóan (PSY - GANGNAM STYLE) szinte a program csúcspontja volt. Igazi felszabadult tánccal, nevetéssel. Érdemes az ilyen apróságokra figyelni felkészüléskor, minden kis részletre megpróbálni figyelni. A tánc után a versengés, a víz kitisztítása igazi élmény volt. A végén pedig a hulladékok megfelelő tárolóba való elhelyezése, majd az azt követő kiértékelés hasznos. Beszélni kell arról, hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot? Mi a jelentősége az újrahasznosított papírnak? Finoman, fokozatosan, de rá lehetett vezetni a gyerekeket logikai úton (nem a szájukba adni), hogy ezzel a fák kivágását előzik meg, amikről az előzőleg már tudják, hogy mennyire fontos növények. 12. A fotoszintézis. Igazi kuriózum, és kellő körültekintést igényel 6 éveseknek a fotoszintézisről egyáltalán beszélni. Lefordítani az ő nyelvükre. A játék kivitelezésénél finomítani, egyszerűsíteni kell a technikai kivitelezést. Célszerűbb lenne karszalagot, vagy nyakba akasztható feliratokat, vagy simán posztitokat alkalmazni. Reflexió: június 3-án - tehát majd egy hét múlva - a hagyományos Erdei óvodában kerestem fel ugyan azt a 21 óvodást, azzal a céllal, hogy vajon

12 mit jegyeztek, jegyeztek-e meg valamit, emlékeznek-e a programból valamire? Kérdések: 1. Mi tetszett a legjobban az egy héttel ezelőtti foglalkozáson? A válaszokból a folyós játék volt a legemlékezetesebb számukra (természetesen a Psy számot leszámítva), majd az esernyős játék. 2. Milyen új kifejezést, szót tanultatok meg? Az ózonréteg, a széndioxid és a fotoszintézisre, mint új szavakra, fogalmakra emlékeztek. 3. Mi volt legnehezebb számotokra? Egyértelműen azt a feladatot jelölték meg, mikor hátratett kézzel kellett egymásnak adogatni a tárgyakat és közben kitapogatni, hogy melyik az övéké. 4. Milyen új zöldség nevét tanultátok meg? Egyszerre válaszolva: A spárga. Konklúzió: Összességében első nekifutásra elriasztó lehet 6 éveseknek fenntarthatóságról, környezetvédelemről, globális felmelegedésről, ózonrétegről, elsivatagosodásról, fotoszintézisről egy képzésnek nekifogni. Ám kellőképpen előkészítve (önmagunkat is beleértve) a feladatokat, átgondolva a korosztályi sajátosságokat egy nagyon jó tapasztalás, élmény óvodásokkal dolgozni. Rengeteget segít, ha előtte felvesszük a kapcsolatot az óvodások óvodapedagógusaival, az óvodavezetővel. Tisztázni kell, hogy mely ismeretekkel rendelkeznek már, hogy milyen hosszúságú foglalkozást ajánlanak az adott csoportnak, csoportoknak az óvónők. Szakemberekben méltán merülhet fel a kérdés: Hol az Art Of Hosting, a Tér Teremtés, a Tér Teremtő dialógus? Különös gondot fordítottunk a megfelelő Tér kialakítására, az élményelemek fokozatos adagolására, a terem berendezésére. Csak úgy hiszem, hogy nem lettek volna megvalósíthatóak ilyen mélységig a feladatok. Húgom tapasztalt óvónő, előre felkészített, hogy lesznek gyerekek, akik elkószálnak majd, nem csinálják a feladatokat. Az óvodavezető kétkedve fogadta, hogy 60 percnél tovább bármiről is lehetne óvodásoknak foglalkozást tartani.

13 Mindezekre rácáfolva egy gyermek sem kószált el, sikerült a figyelmet és az érdeklődést folyamatosan fenntartani nem csak 60 percen keresztül, hanem 120 percen át, úgy, hogy közben tanultak a gyerekek. Lencse Istvánné Erika óvodavezető a következő szavakkal búcsúzott a foglalkozás végén: Ezt a foglalkozást minden óvodába el kellene vinni. Rajtunk nem fog múlni!

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Készült: Időpont: Csillagvár Waldorf Tagóvoda 8200 Veszprém Szent István út 12. 2013 november 25-december 05-ig A megvalósításban résztvevő óvodapedagógusok:

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika)

FORGATÓKÖNYV. MEGNYITÓ MŰSOR: Köszöntő: (Földi Erika) FORGATÓKÖNYV Esemény: Madarak és fák napja Időpont: 2014. május 12. (hétfő) A program szervezői: Földi Erika, Török Éva, Vinnai Krisztina, Helyszín: PARK, Művelődési ház előtti terület, Iskolai ebédlő

Részletesebben

Óvodánk ökológiai jelszava

Óvodánk ökológiai jelszava Óvodánk ökológiai jelszava Egyesült erővel meg akarjuk menteni a FÖLDET! FELNŐTTEK FIGYELEM! A FÖLDNEK, AKÁRCSAK A GYEREKEKNEK, VÉDELEMRE ÉS TÖRŐDÉSRE VAN SZÜKSÉGE! Az Öko-Iskola nevelési program fő céljai:

Részletesebben

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP-17-0021 KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA PÁLYÁZATBAN VÁLLALT FŐ TEVÉKENYSÉG: TERMÉSZETI INTERPERSZONÁLIS,

Részletesebben

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: sarkvidékek megismerése, ózonlyuk kialakulásának, következményeinek megismerése

Tanítási tervezet A tanítási óra oktatási céljai: sarkvidékek megismerése, ózonlyuk kialakulásának, következményeinek megismerése Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2018.04.05. 12:05 Iskola, osztály: Ciszterci Szent Imre Gimnázium, 7c. Iskola neve és címe: Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Villányi út Tanít: Katona Richárd Témakör

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája

Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája Szivárvány Óvoda Toldi Tagóvodája 2007-2008-as nevelési év értékelése Készítette: Ceglédiné Csősz Erzsébet Tagintézmény vezető 1 Gyermeklétszám: 2007. évi statisztika szerint: 21 fő, köztük: 10 fiú, 11

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

3. forduló kérdései. I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont)

3. forduló kérdései. I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont) 3. forduló kérdései I. Környezet- és természetvédelmi TOTÓ! (1-1 pont, összesen 10 pont) 1. Mi a toxin? a. egy rágcsálóféle b. mérgező vegyület c. a D-vitamin más néven 2. Az alábbiak közül melyik védett

Részletesebben

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra...

Tábori hírmondó 2012. Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Tábori hírmondó 2012 Személyes hangvételű beszámoló napról-napra... Hétfő: Reggeli után megalakultak a csapatok; a Sárkányok, a Sárkányölők, a Lelkesek és a JC csapat. Komoly szabályok vannak, pontokat

Részletesebben

Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye

Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Éghajlatváltozás Budapest és Pest megye Környezettudatossági felmérés A Magyar Természetvédők Szövetsége részére 2 Éghajlatváltozás következményeinek spontán ismerete 2010 2009 N=291 N=270 *TERMÉSZETI

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása

BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ. Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása BIOLÓGIAI PRODUKCIÓ Az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények >fotoszintézissel történő szervesanyagelőállítása az elsődleges v. primer produkció; A fogyasztók és a lebontók

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak

Állatkerti foglalkozások. Óvodásoknak Állatkerti foglalkozások Óvodásoknak Az állatkert az élmények kertje Élménygyűjtő séták az állatkertben Vannak, akik már megtapasztalták, milyen izgalmas úgy érkezni egy állatkerti látogatásra, hogy ott

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

U6-os korosztály a 2006-ban születettek és U7-es korosztály a 2005-ben születettek. Készítette: Rugovics Vendel

U6-os korosztály a 2006-ban születettek és U7-es korosztály a 2005-ben születettek. Készítette: Rugovics Vendel U6-os korosztály a 2006-ban születettek és U7-es korosztály a 2005-ben születettek Készítette: Rugovics Vendel 1 Mottó: A csapatnak igazodnia kell a korosztályok életkori sajátosságaihoz. ( UEFA) Az új

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

Városzöldítő Majális 2008. május 25-én Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödör klub területén

Városzöldítő Majális 2008. május 25-én Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödör klub területén Városzöldítő Majális 2008. május 25-én Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödör klub területén A Levegő Munkacsoport pályázatot indított annak érdekében, hogy Budapest belső kerületeiben megnöveljék az egy

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről A témahét résztvevője: Avastetői Általáos Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi felső tagozatos

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben

A dadogás komplex művészeti terápiás programjának gyakorlati tapasztalatai. Molnárné Bogáth Réka Kozmutza Flóra EGYMI, Budapest 2011. november 14.

A dadogás komplex művészeti terápiás programjának gyakorlati tapasztalatai. Molnárné Bogáth Réka Kozmutza Flóra EGYMI, Budapest 2011. november 14. A dadogás komplex művészeti terápiás programjának gyakorlati tapasztalatai Molnárné Bogáth Réka Kozmutza Flóra EGYMI, Budapest 2011. november 14. Máshogy mondom, furcsa módon Te a Földön én a Holdon Mondd

Részletesebben

KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007

KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007 Csapat száma: Elért pontszám: KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007 Megoldási időtartam: 75 perc Összes pontszám: 40 pont FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI INTÉZET 2006 2007 I. Írjátok

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? Én és a világ A modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 76 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult

Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult Elégedett olvasók az ötletek egy része már megvalósult A Gödöllői Városi Könyvtár kérdőíves felmérést végzett a látogatók, használók elégedettségéről 2013 tavaszán. A célunk ezzel az volt, hogy visszajelzést

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.c Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008.

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Az őszi témahét programja:

Az őszi témahét programja: Az őszi témahét programja: 2011. október 10-14 Osztály: II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 3.a osztályában Időkeret: 5 nap x 5 x 45 perc Kapcsolatok: NAT Környezetismeret Művészetek dráma, vizuális kultúra,

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga

Éti csiga. Fekete csupaszcsiga Kedves Olvasó! Újságunk segítségével nem csak a Vadak Ura kártyajáték kedvelőinek szeretnénk további segítséget, tanácsokat adni, hanem szeretnénk információkat adni ahhoz a természettudományi versenyhez,

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

Vár-Lak, azaz a Bácsalmás 3. lakás névadója és más programok

Vár-Lak, azaz a Bácsalmás 3. lakás névadója és más programok Vár-Lak, azaz a Bácsalmás 3. lakás névadója és más programok Január hónap eleje csendesen telt, mindenki igyekezett visszarázódni a hétköznapokba, az iskolások felvették táskáikat, elkezdték az újévet

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

Kedves Betegeink, kedves Szülők!

Kedves Betegeink, kedves Szülők! Kedves Betegeink, kedves Szülők! Rendelőnkben lehetőség nyílik arra, hogy az interneten keresztül bejelentkezzenek rendeléseinkre. Természetesen a telefonos bejelentkezés is marad a továbbiakban (hétköznap

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM

BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 BIOLÓGIA 7-8. ÉVFOLYAM Célok Tanulói teljesítmények növelése Tanulási motiváció kialakítása tevékenység, megfigyelés,

Részletesebben

Tevékenységek Felelős Részt vevő Helyszín Eszköz Idő

Tevékenységek Felelős Részt vevő Helyszín Eszköz Idő 9.5.2. Multikulturális témahét eladatok Lépéssor - eladatterv evékenységek elelős észt vevő Helyszín szköz Idő - Látogatás a község könyvtárába. Néprajzi könyvek keresése, öltözködés, ékszerek, kismesterségek.

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Ennek a könyvnek a gazdája:

Ennek a könyvnek a gazdája: A Könyvmolyképzőnél eddig megjelent Szigge-könyvek: Kedvencünk, Szigge Csütörtök van? Akkor Szigge! Gyerünk, Szigge! Ennek a könyvnek a gazdája:...... Lin Hallberg & Margareta Nordqvist Vár minket Szigge!

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési

Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési A Forró övezet Ha a Föld csupán egy egynemű anyagból álló síkfelület lenne, ahol nem lennének hegyek és tengerek, akkor az éghajlatot csak a napsugarak beesési szöge, vagyis a felszínnel bezárt szöge határozná

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

Decemberi programok Bácsalmáson a 2. lakásotthonban

Decemberi programok Bácsalmáson a 2. lakásotthonban Decemberi programok Bácsalmáson a 2. lakásotthonban December 1-én elkészítettük közösen az Adventi naptárunkat. 2015 12.05. Hóember készítése flakonokból. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy maguk alkothatták

Részletesebben

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 1 Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 10cm-es polisztirol homlokzati szigetelés felhelyezése a teljes homlokzatra (1320m2). Indoklás: Az épület hőveszteségének kb. 30%-a az oldal falakon keresztül

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

Az energia áramlása a közösségekben

Az energia áramlása a közösségekben Az energia áramlása a közösségekben minden biológiai entitásnak szüksége van: anyagra energiára kísértés: ugyanúgy kezelni az anyag- és energia körforgást mint szervezetek esetében DE: elvetettük a Clements

Részletesebben

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad,

A készlet az MB 100 450 Mese szekrénnyel kiegészíthető. Játéktároló szekrények polcokkal, zárt tároló szekrények ajtóval, pad, Csoportszobai bútorok MB 100 481 Mese szekrény MB 100 450 Mese szekrény A képen látható bútor összeállítást csak egyben lehet megrendelni különkülön az elemek nem elérhetőek. Az ár csak a képen látható

Részletesebben

A játék megvásárolható a jatekbolt.hu webáruházban.

A játék megvásárolható a jatekbolt.hu webáruházban. A játék megvásárolható a jatekbolt.hu webáruházban. Igaz vagy Hamis? Tudod vagy bukod? A sokat sejtető név a Modell & Hobby Toys által forgalmazott interaktív társasjáték dobozán olvasható, melyet a Manóprogram

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

A kiadványt a TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja állította össze

A kiadványt a TÁRS Projekt Foglalkoztatási Munkacsoportja állította össze DOLGOZNI JÓ! 2. A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című kiemelt projekt keretében készült.

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

Haladási utasítások Programozási nyelvek

Haladási utasítások Programozási nyelvek 12. foglalkozás Haladási utasítások Programozási nyelvek Summary A számítógépek programozását általában nyelv felhasználásával, amely utasítások egy korlátozott szótára, amelynek engedelmeskedniük kell.

Részletesebben

Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ ) foglalkozásairól

Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ ) foglalkozásairól Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ-15-0204) foglalkozásairól Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár Darányi Éva foglalkozásvezető 2015 decemberében

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat

Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/ Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat Felmérő lap I. LIFE 00ENV/H/000963 Kelet Magyarországi Biomonitoring projekt Kelet- magyarországi Biomonitoring Hálózat 2004. 1.feladat - totó A helyes válaszokat karikázd be! 1. Melyek a levegő legfontosabb

Részletesebben

FIGYELMEZTETÉS! Fulladásveszély! Apró alkatrészeket tartalmaz, ezért 3 éves kor alatt tilos! 5 éves kortól ajánlott 2-6 játékos számára

FIGYELMEZTETÉS! Fulladásveszély! Apró alkatrészeket tartalmaz, ezért 3 éves kor alatt tilos! 5 éves kortól ajánlott 2-6 játékos számára Zingo játékszabály és használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Fulladásveszély! Apró alkatrészeket tartalmaz, ezért 3 éves kor alatt tilos! 5+ 5 éves kortól ajánlott 2-6 játékos számára Játssz a kedvenc Zingo

Részletesebben

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre

Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Szabadidős Munkaközösség éves programterve a 2017/2018. nevelési évre Készítette: Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok, zöldnapok,

Részletesebben

100 játék IV. Szakmai nap

100 játék IV. Szakmai nap Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * 100 játék IV. Szakmai nap a

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Az ember és környezete, ökoszisztémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Ember és környezete az idő függvényében Barótfi, 2008 Nooszféra

Részletesebben

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 A tantárgy modulja: 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság A tantárgy címe: Munkahelyi egészség

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola Fülöpné Nagy Anikó ANGOL NYELV

Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola Fülöpné Nagy Anikó ANGOL NYELV Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola Fülöpné Nagy Anikó ANGOL NYELV Tartalom ANGOL NYELV 1. Leisure című kreatív kommunikációs modul (kooperatív technikák használata) Leisure-Let s have fun! Cél Feladatok

Részletesebben

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZKB 210_03 FELKÉSZÍTÉS FELNŐ TT SZEREPEKRE Érted? Érted! modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM TNÁRI ÉRTED? ÉRTED! 27 MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október HangZavar 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október j tagok kerültek a diákparlamentbe. Elképzeléseikről betekintést Ú nyerhetsz tőlünk a Hangzavar 1. számában. Az elmúlt iskolai évben a diákparlament

Részletesebben

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda

Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre. Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Szabadidős Munkacsoport éves programterve a 2018/2019. nevelési évre Készítette: Móczár Tiborné Munkaközösség vezető Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda Éves programjaink, ünnepeink, megemlékezések, hagyományok,

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Technika és életvitel Évfolyam: 7-8. évfolyam Téma: Zöld ház tervezése megújuló energiákkal Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél: Környezettudatos

Részletesebben

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT

ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Továbbképzési és vizsgaközpont ANYANYELVI NEVELÉS AZ ÓVODÁBAN, A MONTESSORI PEDAGÓGIA ESZKÖZRENDSZERÉVEL ZÁRÓDOLGOZAT KONZULENS TANÁR: Dr. Szinger Veronika

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

Továbbiak a gyermekek javaslatai szerint:

Továbbiak a gyermekek javaslatai szerint: 72 órás (egész éves) viselkedésjavító foglalkozás óravázlata Javasolt csoportlétszám 6 fő A foglalkozások kötött vagy kötetlen voltát mindig a foglalkozásvezető határozza meg. 1 1-2. óra Bemutatkozás,

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 TÁMOP-3.1.4/08/2 projekt megvalósítás a Sugovica Általános Művelődési Központ

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai

Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai Biokert az iskolában első lépések Ábrahám Enikő gondolatai Egy iskolának nagyon sokféle feladata van, nagyon sokféle elvárásnak kell megfelelnie. Minden korban így volt, de talán napjainkban a legnehezebb.

Részletesebben

A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató NTP-OTKP

A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató NTP-OTKP A hazai és határon túli magyar tehetségígéretek óvodai tehetségkibontakoztató programjának támogatása NTP-OTKP-17-0114 Pályázat megvalósítása Megvalósítás helye: Manóvár Tagintézménye Műhelyvezető: Somogyi

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉS ÉS KOMPETENCIA

FELNŐTTKÉPZÉS ÉS KOMPETENCIA GINOP-6.2.1-VEKOP-15-2015-00001 Részvétel az OECD Felnőttek Képességés Kompetenciamérés Programjában (PIAAC) FELNŐTTKÉPZÉS ÉS KOMPETENCIA Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

LOVAGLÁS. A TÁMOP 3.1.4. pályázat elnyerésével iskolánknak lehetősége nyílt lovaglás oktatás megszervezésére.

LOVAGLÁS. A TÁMOP 3.1.4. pályázat elnyerésével iskolánknak lehetősége nyílt lovaglás oktatás megszervezésére. LOVAGLÁS Helyszín: Felsőtárkány, Karap lovastanya Oktató: Karap Péter lovasedző Bevont tanulók: 20 tanuló, 3. és 4. osztályosok 20 alkalom: május 12., 14., 19., 21., 26., 28., június 2., 4., 11., 16.,

Részletesebben

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő Felszerelések előkészítése szünetben. (Csoportok megszervezése; keresztrejtvények kiosztása; számítógép és projektor bekapcsolása, beállítása.) Óra eleji szervezési feladatok Képek, keresztrejtvény, számítógép,

Részletesebben

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció

A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció A Nulla Hulladék Hét aktivitás és Nulla Hulladék Országos Találkozó című pályázat helyi szintű hulladékcsökkentési akció Nimfea Természetvédelmi Egyesület A HUMUSZ Szövetség és a Nemzeti Együttműködési

Részletesebben

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás

Zuglói Zöld Lurkók Óvoda. Bemutatkozás Zuglói Zöld Lurkók Óvoda Bemutatkozás Óvodánk jellemzői: A Zuglói Zöld Lurkók Óvoda 1973-ban nyílt meg Budapest XIV. kerületében, a Füredi park 6. szám alatt. 2014-ben teljes felújítás történt az intézményben,

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre

SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA nevelési évre SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLATA 2017-2018. nevelési évre FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA Kedves Kollégák! SZAKMAI PROGRAMKÍNÁLAT a 2017/2018-as nevelési évre Szeretettel ajánljuk az érdeklődők figyelmébe a 2017

Részletesebben

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Szelektív hulladékgyűjtő szigetek Fotó: Bese E. 1. kép: A szelektív hulladékgyűjtés érdekében létesített úgynevezett gyűjtőszigetek különböző színű konténerek sorozata, amelyek bedobónyílásai igazodnak

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

Hírlevél. A múlt hónapban történt

Hírlevél. A múlt hónapban történt Hírlevél A múlt hónapban történt 2015.02.11 FARSANGRA készülődtünk: A jelmezek kiegészítőit a gyerekházban a szülőkkel együtt készítettük el február 11-én 11 anyuka társaságában. Alkottunk hercegnő fejdíszt,

Részletesebben

Az eredményes nyelvtanulás alapelvei 1.

Az eredményes nyelvtanulás alapelvei 1. www.doyouspeakenglish.hu Az eredményes nyelvtanulás alapelvei 1. MEGOLDÁS a sikeresebb angol tanuláshoz azoknak, akik már tanultak angolul, de abbahagyták, és azoknak, akik jelenleg is tanulnak angolul,

Részletesebben

Van-e Németországban szülői értekezlet? Sziráki Szilvia pszichológus :

Van-e Németországban szülői értekezlet? Sziráki Szilvia pszichológus : Van-e Németországban szülői értekezlet? Sziráki Szilvia pszichológus : Igen, nagyon is van szülői értekezlet, de szülői estnek hívják. Ez talán egy kicsit jobban hangzik. A szülőkkel folytatott munkára

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben