FELJEGYZÉS BESZÁMOLÓHOZ A KOMÁROMI TALPASÍJÁSZOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET RÉSZÉRE KÉSZÍTETTE: ÉLETTÉR EGYESÜLET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FELJEGYZÉS BESZÁMOLÓHOZ A KOMÁROMI TALPASÍJÁSZOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET RÉSZÉRE KÉSZÍTETTE: ÉLETTÉR EGYESÜLET"

Átírás

1 FELJEGYZÉS BESZÁMOLÓHOZ A KOMÁROMI TALPASÍJÁSZOK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET RÉSZÉRE KÉSZÍTETTE: ÉLETTÉR EGYESÜLET Program: Kertemből hoztam /Art Of Hosting Csillag óvoda Helyszín: 2903 Komárom, Csendes u.8. Mag-ház Időpont: május :00-11:00 Levezetők: Bazsánt Tamás, Lovas András, Monostori Kristóf, Nyári Kitti Korosztály: 21 fő 6 éves. Komáromi Csillag óvoda nagy csoportosai (3 csoport). Tervezett tematika: 1. Előzőleg azt a feladatot kapja minden óvodás, hogy bármilyen, a természetből származó dolgot hozzon magával (növényt, ágat, bogáncsot, csigaházat, köveket-kavicsokat stb.), valamint otthonról egy kis esernyőt.

2 2. Ráhangolódás. Cél: megfelelő tudatállapot létrehozása az új információk befogadására, kellő nyitottság elérése. A napi pörgésből kicsit kizökkenni, a koncentráltabb figyelem elérésének érdekében. Módszer: Beszéljünk a kezünkben lévő tárgyról. Miért ezt választottuk? Mit figyelhetünk meg rajta? Egyenként körben, mindenki mondja el, szabadon, bármit, ami eszébe jut a kezében lévő apróságról. Segítség a beszélő kő alkalmazása. Tehát, akinél a kő van, az beszélhet, a többiek figyelnek, magukban tarják az esetleges kérdéseiket a másikhoz, és mikor hozzájuk kerül a kő, akkor reflektálhatnak is egyben. Cél: A természeti formák, ismétlődő motívumok, a változatos formagazdagság, a pazarló sokszínűségre való figyelemfelkeltés. Olyan fókuszált és koncentrált figyelem létrehozása, amely az óvodás korban még él, majd elveszítjük. (Az óvodás eljátszik akár órákig egy-egy bogárral, egy kis mezei virággal, azt nagyon részletesen megvizsgálja, érdekli. Később ez felszínesedik.)

3 3. A kezünk a szemünk! Üljön mindenki át máshová a körben. Helyezkedjenek el kényelmesen, aki tud törökülésben. Tegyék hátra a kezüket, amiben fogják a saját kis tárgyukat. Kezdjék el a hátuk mögött balról jobbra haladva egymás kezébe adni a tárgyakat. A játék lényege, hogy aki úgy érzi visszaérkezett hozzá a saját tárgya az jelentkezzen és nézze meg, tényleg az övé-e a tárgy? Nagyon jó, finom módszer a koncentrálásra (ahogy egymás kezébe adják, ne felejtsük el mindössze 6 évesek!), ahogy finoman próbálják felidézni a saját kis kövük, kagylójuk stb. tapintását, alakját. 4. Változzunk egy hatalmas erdővé! Interaktív mese, hangeffektusokkal. 5. A Föld nevű bolygó bemutatása, majd a földre kiterítése, előkészület az ózonréteg megértetéséhez. Egy földgömbön, földgömb labdán mutassuk be a bolygónkat, amin élünk. A földrészeket, azt, hogy milyen nagy része víz, és annak milyen kis része édesvíz, iható. Ezt a bolygót most kiterítem nektek a földre. (Az addig földön lévő szőnyegek felgördülnek és a gyerekek elé tárul egy hatalmas térkép, a földrészekkel, óceánokkal, tengerekkel.)

4 6. Az ózonréteg. Álljon rá mindenki a térképre, ahol sárga, sivatag van oda kevesebben, ahol zöld és barna oda többen. Nyissuk ki az ernyőket, ez lesz most a Föld ózonrétege, mely a káros sugaraktól védi a földi életet, a növényeket, állatokat és minket, embereket is. Ösztönözzük a gyerekeket, hogy minél összefüggőbb, egymást átfedő ózonréteget alakítsanak ki az ernyőkkel. A szélsők leguggolhatnak. A lényeg, hogy a végére egy összefüggő kupola alakuljon ki. Mikor végre kisebb-nagyobb nehézségek árán - kialakul az összefüggő réteg, előkerül egy hulladék kartondoboztól készített gyár amit betolunk az egyik földrészre, ahová kerül ott össze kell csukni az ernyőt, jelezve a káros kémények által kibocsátott hatást. A gyerekek ki jönnek (2-3 gyerek, körülbelül annyi ahánynak a helyét a gyár elfoglalja). A többieknek meg kell próbálni a hiányzó ózont pótolni, nyújtózkodni kell, mire sikerül bekerül egy benzinkút, így újabb gyerekek kerülnek ki, újabb esernyők csukódnak össze, ezek után egy sertéstelep kerül be, ismét esernyők csukódnak. A végére a hiány pótolhatatlan. 7. Túlnépesedés, a Föld eltartó képessége. Az esernyők összecsukódnak. Minden gyereket kérjünk meg (egyelőre csak őket), hogy álljanak a földrészekre (a sivatagos területekre és a fehér sarki területekre kevesebben, mert ott nehezebb az élet ezért ezek a területek ritkábban lakottak). Kérdezzük meg, mit tapasztalnak? Mit vesznek észre? Majd álljunk be mi, felnőttek is. Ismételjük meg a kérdéseket!

5 8. Az éghajlati övek, az elsivatagosodás szemléltetése. Terepasztal készítése. A sarkkörök demonstrálása fehér színű pl.: hungarocellel, a sivatagok sárga homokkal, a termékeny földrészeket barna/feketefölddel. Lehet színesíteni a terepasztalunkat növényi részekkel, az esőerdők szimbolizálására, fűfélékkel a sztyeppéket jelölve. Miután a egy erdőből térnek át az óvodások nagyon nagy érdeklődéssel fogadják a szemük elé tárult képet. Fontos a terem, tér berendezésénél, előkészítésénél, hogy a benyomások, impulzusok folyamatosan és fokozatosan érjék a gyerekeket. Ezért ezt a terepasztalt is célszerű egy semleges anyaggal elfedni, éppen úgy, mint ahogy szőnyeggel a kiterített bolygótérképét. A terepasztal mellett érdemes elmagyarázni, hogy mi az összefüggés az ózonréteg és a termékeny föld illetve az elsivatagosodás között. Rávilágítani, hogy a sivatagok elterjedésével csökken az a földmennyiség, amin a zöld növények képesek megélni, így nem csak a táplálékunk, az állatok táplálékai, az a sok zöldség és gyümölcs mennyiség csökken, hanem a zöld felület csökkenésével a lételemünk az oxigén is.

6 9. Zöldség/gyümölcs kép elemzése. Mit ismertek fel? Mit nem?

7 10. Magvak. 11. Legyünk vízcseppek! A víz fontossága, a víztisztaság és a szelektív hulladékgyűjtés eljátszása. Az előre megépített folyót szórjuk tele különféle hulladékkal (ügyelve, hogy sérülést ne okozzon egyik sem). A feladat az, hogy ők most a folyóban lévő vízcseppek, és az öntisztulási folyamattal összegyűjtik a vízben lévő hulladékokat. A játék előtt válasszuk két részre a csoportot. Hatásos, ha egy általuk kedvelt zenére történik mindez. Míg az első csapat a folyóban van, a másik szurkolhat. Az a csapat nyer, amelyik több hulladékot tud össze szedni és a megfelelő hulladéktárolóba elhelyezni. Szánjunk kellő időt a kiértékelésre, hogy mi került esetleg nem a megfelelő gyűjtőbe. Tipikus hiba, a befőttesüvegen hagyott fém tető.

8 12. A fotoszintézis. Nagyon bonyolult, felnőttek számára is teljes egészében nem értett, nem kellően tudatosított folyamat. A Föld egy szoláris bolygó. A Nap éltető, energiája tartja életben, épül be első lépésként a zöld fotoszintézist folytató növények jóvoltából 3 szénatomos cukrokba. A növények ezen cukrok felépítéséhez a szénvázat az általuk belélegzett széndioxidból nyerik. Tehát a fotoszintézis duplán, illetve háromszorosan létfontosságú: 1. A széndioxid felvételével csökkenti annak légköri koncentrációját. 2. A növények képesek a szervetlen széndioxidból a Napfény energiájának felhasználásával szerves anyagot (egyszerű szénhidrátokat) előállítani. Így elsődleges produktumok, a növényevő állatok számára. 3. A fotoszintézis folyamatának mellékterméke az oxigén, mely a földi élet alapja (eltekintve a prokarióta baktériumoktól, melyek légzés rendkívül változatos). A fotoszintézis eljátszásához egy nagy levelet kell készítenünk. Mindenki kap egy káros gáz széndioxid feliratú fejre helyezhető táblát, akárcsak a

9 számháborúban. Az épített levelünk belsejében el vannak rejtve a jó gáz, az oxigén és a cukor feliratú gumis lapok. A feladat, hogy 2 széndioxid belépésével kijöhet a fejpántok cseréje után egy oxigén és egy cukor. A cukor feliratú fejpántra erősítettünk egy cukorkát a minél jobb megértés céljából. Megvalósítás: 1. Előzőleg az Egyesület udvarán (túl homogén volt természeti tárgyak tekintetében) elrejtettünk többféle apró tárgyat (kavicsokat, tobozokat, csigaházakat, terméseket). Ezeket a gyerekek nagy örömmel gyűjtötték be. Már a szabadban mindenki mutatta, hogy ő mit talált, mije van. 2. A terembe invitálás kulcsfontosságú mozzanat. Várjunk mindenkit össze az ajtóban. Majd mondjuk el, hogy most egy érdekes, izgalmas világba lépünk be, amit sok szeretettel, rájuk gondolva alakítottunk ki, értük,

10 azért, hogy új dolgokat tanuljanak, értsenek meg a világról. Belépés után mindenkit kérjünk meg, hogy üljünk körbe. Vessük be a beszélő követ. Magyarázzuk el, miért van rá szükség, mi a jelentősége. Majd kérdezzük meg ki mit talált, tudja-e, hogy mit tart a kezében? Milyen alakú, tapintású, színű a tárgy, amit talált. Lát-e rajta valamilyen ismétlődést, érdekességet? Hagyjuk őket beszélni, a kérdések inkább érdeklődőek legyenek, mint rávezetőek. 3. Miután mindenki beszélt a nála lévő tárgyról kérjük meg az óvodásokat, hogy cseréljenek helyet, üljön mindenki máshová, de körbe. A tervezett tematika szerint zajlott a folyamat. Amire célszerű figyelni, hogy üljenek egymáshoz szorosan, szokatlan nekik a hátratett kézzel egymás kezébe adni a tárgyakat, végső esetben a hátuk mögött az átadásban lehet segíteni. Megnézni nem ér! A feladat közben több fókuszú koncentrációra kényszerülnek. Kitapintással kell megismerniük a saját tárgyukat, közben figyelni kell, hogy a másik mikor adj át a nála lévő tárgyat, azt át kell tudni tőle venni. A feladat egyszerűsége ellenére a 6 évesek számára nagyon is nehéz. Össze kell dolgozniuk, figyelni kell a másikra és közben önmagukra, a tapintási érzékelésükre. 4. Érdemes figyelni a szemekre, kérjük meg a gyerekeket, hogy tartsák végig csukva! Fontos, hogy minél jobban bele tudják magukat élni egy fa szerepébe, életébe. A konkrét mese felolvasására célszerű megkérni valakit, mi magunk inkább vegyünk részt a játékban. Előtte mondjuk el, hogy a lábaink a fa gyökerei, rögzítve vannak, a testünk a fa törzse, kezeink az ágak az ujjaink pedig a fa kis levelei. 5. Röviden, konkrétumok közlésével a 6 évesek nyelvén (sós víz, mely nem iható, édes víz, amit meg iszunk). A Föld nagyobb része vízzel borított. 6. Az ózonréteg fontosságának elmagyarázása. A feladat kivitelezése közben a gyerekek egymással is kommunikációra kényszerülnek, össze kell dolgozniuk, ez fejleszti kommunikációs-kooperációs készségüket. 7. A nagycsoportos óvodások a földrészekre állva szinte maguktól mondják a fenntarthatóság egyik legnagyobb és talán legérzékenyebb globális problémáját: a Föld túlnépesedését. Azt, hogy sűrűn vagyunk és a Föld mérete nem változik, az állandó. Nagyon finomhangolással, a bolygó megóvásának a kihangsúlyozásával ajánlatos a játék kivitelezése.

11 8. A vártnál is érdekesebbnek találták a rögtönzött terepasztalt. Ismételten kiemelnénk, hogy fontos az egyes témák, területek elrejtése az aktualitásig. Így még nagyobb élmény a sorra feltárulkozó elemek látványa. 9. Célszerű minél gazdagabb gyümölcs, zöldség képet készíteni. Sajnálatos (de pont ezért fontos), hogy az almán, sárgarépán, gombán kívül nem ismerik fel a zellergumót, a spárgát, a félbevágott vöröskáposztát. ezekről a zöldségekről érdemes kicsit bővebben beszélni. mi készíthető belőlük, hogyan használhatóak fel, hol teremnek, a növénynek melyik részei. 10. A lencse, kukorica és a szotyin kívül a magfelismerés is komoly hiányosságokat mutat. A tévesen rögzült elnevezéséket javítsuk ki. Magyarázzuk el, hogy miért és mi a pontos megnevezése az adott magnak. Hagyjuk, hogy megfogják, megérintsék a magokat. 11. Legyünk vízcseppek! A kettéosztás valószínűsíthetően a megfelelő zene kiválasztásából fakadóan (PSY - GANGNAM STYLE) szinte a program csúcspontja volt. Igazi felszabadult tánccal, nevetéssel. Érdemes az ilyen apróságokra figyelni felkészüléskor, minden kis részletre megpróbálni figyelni. A tánc után a versengés, a víz kitisztítása igazi élmény volt. A végén pedig a hulladékok megfelelő tárolóba való elhelyezése, majd az azt követő kiértékelés hasznos. Beszélni kell arról, hogy miért fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot? Mi a jelentősége az újrahasznosított papírnak? Finoman, fokozatosan, de rá lehetett vezetni a gyerekeket logikai úton (nem a szájukba adni), hogy ezzel a fák kivágását előzik meg, amikről az előzőleg már tudják, hogy mennyire fontos növények. 12. A fotoszintézis. Igazi kuriózum, és kellő körültekintést igényel 6 éveseknek a fotoszintézisről egyáltalán beszélni. Lefordítani az ő nyelvükre. A játék kivitelezésénél finomítani, egyszerűsíteni kell a technikai kivitelezést. Célszerűbb lenne karszalagot, vagy nyakba akasztható feliratokat, vagy simán posztitokat alkalmazni. Reflexió: június 3-án - tehát majd egy hét múlva - a hagyományos Erdei óvodában kerestem fel ugyan azt a 21 óvodást, azzal a céllal, hogy vajon

12 mit jegyeztek, jegyeztek-e meg valamit, emlékeznek-e a programból valamire? Kérdések: 1. Mi tetszett a legjobban az egy héttel ezelőtti foglalkozáson? A válaszokból a folyós játék volt a legemlékezetesebb számukra (természetesen a Psy számot leszámítva), majd az esernyős játék. 2. Milyen új kifejezést, szót tanultatok meg? Az ózonréteg, a széndioxid és a fotoszintézisre, mint új szavakra, fogalmakra emlékeztek. 3. Mi volt legnehezebb számotokra? Egyértelműen azt a feladatot jelölték meg, mikor hátratett kézzel kellett egymásnak adogatni a tárgyakat és közben kitapogatni, hogy melyik az övéké. 4. Milyen új zöldség nevét tanultátok meg? Egyszerre válaszolva: A spárga. Konklúzió: Összességében első nekifutásra elriasztó lehet 6 éveseknek fenntarthatóságról, környezetvédelemről, globális felmelegedésről, ózonrétegről, elsivatagosodásról, fotoszintézisről egy képzésnek nekifogni. Ám kellőképpen előkészítve (önmagunkat is beleértve) a feladatokat, átgondolva a korosztályi sajátosságokat egy nagyon jó tapasztalás, élmény óvodásokkal dolgozni. Rengeteget segít, ha előtte felvesszük a kapcsolatot az óvodások óvodapedagógusaival, az óvodavezetővel. Tisztázni kell, hogy mely ismeretekkel rendelkeznek már, hogy milyen hosszúságú foglalkozást ajánlanak az adott csoportnak, csoportoknak az óvónők. Szakemberekben méltán merülhet fel a kérdés: Hol az Art Of Hosting, a Tér Teremtés, a Tér Teremtő dialógus? Különös gondot fordítottunk a megfelelő Tér kialakítására, az élményelemek fokozatos adagolására, a terem berendezésére. Csak úgy hiszem, hogy nem lettek volna megvalósíthatóak ilyen mélységig a feladatok. Húgom tapasztalt óvónő, előre felkészített, hogy lesznek gyerekek, akik elkószálnak majd, nem csinálják a feladatokat. Az óvodavezető kétkedve fogadta, hogy 60 percnél tovább bármiről is lehetne óvodásoknak foglalkozást tartani.

13 Mindezekre rácáfolva egy gyermek sem kószált el, sikerült a figyelmet és az érdeklődést folyamatosan fenntartani nem csak 60 percen keresztül, hanem 120 percen át, úgy, hogy közben tanultak a gyerekek. Lencse Istvánné Erika óvodavezető a következő szavakkal búcsúzott a foglalkozás végén: Ezt a foglalkozást minden óvodába el kellene vinni. Rajtunk nem fog múlni!

Természetismereti játékok. Ismerkedés

Természetismereti játékok. Ismerkedés Bothálózat Időtartam: 5-10 perc Gyakorlat fajtája: ismerkedés Kapcsolódási pontok: - Helyszín: természet (akár zárt helyen is jó) Eszköz: fadarab (agancs, toboz, állatfigura) Természetismereti játékok

Részletesebben

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak!

Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Környezettudatosság az óvodában - Apró lépés az óvodásnak, nagy lépés a világnak! Oktatási segédanyag az informális környezeti nevelésröl óvodapedagógusoknak Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia,

Részletesebben

A matematika csodái 1. osztály

A matematika csodái 1. osztály Forgács Tiborné Gál Józsefné A matematika csodái 1. osztály TANÍTÓI KÉZIKÖNYV 1 Írta: Forgács Tiborné Gál Józsefné Szerkesztõ: Török Ágnes A kiadó a kiadói jogot fenntartja ISBN 963 657 180 5 Felelõs vezetõ:

Részletesebben

A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés

A SIKERES ELŐADÁS. Bevezetés A SIKERES ELŐADÁS Bevezetés Lehet Ön tapasztalt szónok vagy kezdő előadó, előadási készségén biztosan van mit javítania: hitelességét növelheti tervezéssel, előkészítéssel és gyakorlattal. Ez a fejezet

Részletesebben

Gondolatok az oktatás módszertanról

Gondolatok az oktatás módszertanról Gondolatok az oktatás módszertanról Az oktatás módszertan az információátadás mikéntjével foglalkozik. A jelenleg ismert és használt oktatás módszertani elemek általános megfogalmazása lehetővé teszi,

Részletesebben

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához

MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához MENJÜNK MÚZEUMBA! Segédanyag a múzeumpedagógia módszertanához 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés helyett...3. I.) Múzeumpedagógiáról dióhéjban 4. II.) Módszerek a múzeumban.7. 1.) Általános módszertan..7. 2.)

Részletesebben

A MÛVÉSZETTERÁPIÁS MÓDSZER ALKALMAZÁSA AZ ASZÓDI JAVÍTÓINTÉZETBEN

A MÛVÉSZETTERÁPIÁS MÓDSZER ALKALMAZÁSA AZ ASZÓDI JAVÍTÓINTÉZETBEN A MÛVÉSZETTERÁPIÁS MÓDSZER ALKALMAZÁSA AZ ASZÓDI JAVÍTÓINTÉZETBEN Aszódra a Javítóintézetbe olyan 14-19 éves bűnelkövető fiúk kerülnek, akiknek a bíróság 1-3 évig terjedő javítónevelő intézkedést rendelt

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának. Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ A Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében 3.1.4/08/2-2008-0162 AZ INNOVÁCIÓ MEGNEVEZÉSE: A föld és az élő környezet Projekt ( A környezettudatos életmód kialakítása)

Részletesebben

Tanári kézikönyv. Biodiverzitás Oktatás és Tudatosság az Élő Környezetért

Tanári kézikönyv. Biodiverzitás Oktatás és Tudatosság az Élő Környezetért Tanári kézikönyv Biodiverzitás Oktatás és Tudatosság az Élő Környezetért Tanári kézikönyv a BEAGLE projekt részére Eredeti cím: Guide for Teachers Fordította: dr. Standovár Tibor Lektorálta és adaptálta:

Részletesebben

Amikor mindenki szava fontos: a csoportmunka

Amikor mindenki szava fontos: a csoportmunka Történelemtanítás a gyakorlatban Amikor mindenki szava fontos: a csoportmunka Mendly Lajos A csoportmunka A kooperatív tanulási módszerek közül a páros munka után talán a csoportmunka a leggyakrabban alkalmazott

Részletesebben

A Klímanagykövetség Egyesület bemutatja: Palántázó Csemeték

A Klímanagykövetség Egyesület bemutatja: Palántázó Csemeték A Klímanagykövetség Egyesület bemutatja: Palántázó Csemeték Kik vagyunk? A 2010-ben alapított Klímanagykövetség Egyesület a British Council által indított klímaváltozással foglalkozó projekt folytatása.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése: Boros-Farkas Bernadett Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

ÁLLATOK ÉRZÉKSZERVEI Cél: Szempontok: I. Az érzékelés áttekintése (10 perc) A. Az érzékelés meghatározása B. A kutatás története

ÁLLATOK ÉRZÉKSZERVEI Cél: Szempontok: I. Az érzékelés áttekintése (10 perc) A. Az érzékelés meghatározása B. A kutatás története ÁLLATOK ÉRZÉKSZERVEI Cél: A saját érzékszerveikkel kipróbált kísérletek és az állatok érzékszerveivel való összehasonlítás révén a gyerekek jobban megértik, hogy hogyan működnek az állatok érzékszervei,

Részletesebben

Élménypedagógia. Kalandok és Álmok módra

Élménypedagógia. Kalandok és Álmok módra Élménypedagógia Kalandok és Álmok módra Az élménypedagógia mint megközelítés, nem ismeretlen Magyarországon. A saját tapasztalaton alapuló tanulásnak, a tanórán kívüli oktatásnak és nevelésnek jelentős

Részletesebben

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés

NATURA 2000 Tananyagfejlesztés NATURA 2000 Tananyagfejlesztés MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG Óvodapedagógusok részére Írta és szerkesztette: Sebők Éva Lektorálta: Kanczler Gyuláné dr. 2013 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETŐ... 3

Részletesebben

INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében

INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében TÁMOP 3.1.4/08/2-2008-0162 INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében A VÍZ AZ ÉLET EGYIK LÉTELEME (A KÖRNYEZETTUDATOS ÉLETMÓD KIALAKÍTÁSA) Készítette: Bócsa Barnabásné Kipróbálás

Részletesebben

Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz. EnergiaKuckó. Kézikönyv óvodapedagógusoknak

Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz. EnergiaKuckó. Kézikönyv óvodapedagógusoknak Útmutató 5 7 éves gyermekek számára szóló játékokhoz EnergiaKuckó Kézikönyv óvodapedagógusoknak Tartalom Ajánlás................................................................................ 3 Bevezetés..............................................................................

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Agytorna az óvodában. Óvodai fejlesztő program

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Agytorna az óvodában. Óvodai fejlesztő program Szivárvány Óvoda Kastélykert u. 17. Algyő TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ Agytorna az óvodában Óvodai fejlesztő program Készítette: Sárkány Éva Óvodapedagógus 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...

Részletesebben

Pedagógiai Program. Balatonboglári Hétszínvirág Óvoda. Alkalmazotti közösség elfogadásának dátuma: Tervezett felülvizsgálat időpontja:

Pedagógiai Program. Balatonboglári Hétszínvirág Óvoda. Alkalmazotti közösség elfogadásának dátuma: Tervezett felülvizsgálat időpontja: Pedagógiai Program Balatonboglári Hétszínvirág Óvoda Alkalmazotti közösség elfogadásának dátuma: Tervezett felülvizsgálat időpontja: Készült: 2013.március 1. Készítette: Tormáné Burics Ágnes TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Színjátszó- kör szabadidős dráma klub leírása (KidNet. hu 2002)

Színjátszó- kör szabadidős dráma klub leírása (KidNet. hu 2002) Jávorné Bodó Krisztina kézirat RÉS Egyesület Színjátszó- kör szabadidős dráma klub leírása (KidNet. hu 2002) Megvalósítás időszaka: 2003. szeptember 1-2003. december 19. Tervezett létszám: min. 2fő Célcsoport:

Részletesebben

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása

Akadálymentes környezet. Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Akadálymentes környezet Autizmussal élő gyermekek vizuális támogatása Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest 2011 Írta Rácz Zsuzsanna A fotókat a szerző készítette. Szakmai lektor Őszi

Részletesebben

Junior Achievement M A G Y A R O R S Z Á G. Gazdasági és vállalkozási ismeretek ÉN ÉS A VILÁG PROGRAMCSOMAG RÉGIÓNK.

Junior Achievement M A G Y A R O R S Z Á G. Gazdasági és vállalkozási ismeretek ÉN ÉS A VILÁG PROGRAMCSOMAG RÉGIÓNK. Junior Achievement M A G Y A R O R S Z Á G Gazdasági és vállalkozási ismeretek ÉN ÉS A VILÁG PROGRAMCSOMAG RÉGIÓNK Tanári kézikönyv Tartalom 1. Világutazó lettem 4 A diákok megismerkednek a Junior Achievement

Részletesebben

SZINOPSZIS Természetes könyvtár

SZINOPSZIS Természetes könyvtár SZINOPSZIS Természetes könyvtár Készítette: Rácz Tímea Salgótarján Az oktatási program gyakorlati tapasztalatai Tárgy: A TÁMOP 3.2.4/08/2-2009-0001 Nevelési Tudásdepó című projektben kifejlesztett, Természetes

Részletesebben

Add meg a módját az étkezésnek

Add meg a módját az étkezésnek A családon belüli befolyásolás a környezettudatosságra való nevelésben, azaz, hogy a családoknál hogyan alakul ki a környezeti nevelés, a környezettudatosság. Ha meg akarod változtatni a világot, először

Részletesebben

Természetismereti játékgyűjtemény. Első kiadás - 1998. Szerkesztette: F. Nagy Zsuzsanna

Természetismereti játékgyűjtemény. Első kiadás - 1998. Szerkesztette: F. Nagy Zsuzsanna Első kiadás - 1998 Szerkesztette: F. Nagy Zsuzsanna A miskolci Ökológiai Intézet programjai keretében 1993 óta jelennek meg szemléletformáló kiadványok, oktatási segédanyagok. Három-négy évente a legfrissebb

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

Mit tehetünk tanítványaink sikerességéért a tanulásban?

Mit tehetünk tanítványaink sikerességéért a tanulásban? Mit tehetünk tanítványaink sikerességéért a tanulásban? Készítette: Hegedűs Gabriella Tartalom Bevezető 3. A tanulási stílus 4. Tanulási stílus kérdőív 5. A tanulási stílus kérdőív kiértékelése 8. Tanácsok

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat Módosítva: 2014. május 22. 2. oldal Impresszum: Az eredeti Szabályzatot kidolgozta: Dr. Dobos István Péter Mayer Márton Dobos Balázs Mihalovics Éva Tömöri Balázs Valamint

Részletesebben