KARRIER EGYPERCESEK. Kézikönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KARRIER EGYPERCESEK. Kézikönyv"

Átírás

1 Kézikönyv

2 2 A kiadványt a Nemzeti Felnőttképzési Intézet és a Provident Financial Rt. támogatta Írta és szerkesztette: Gergely Orsolya Kiadásért felelős: Jávorszky Iván Grafika: áni Krisztián Kézirat lezárva: december 10. Kiadja: Junior Achievement Magyarország Alapítvány 6725 Szeged, Veresács u. 30/B Tel.: (+36) 62/ Fax: (+36) 62/ Internet: A kiadó írásbeli engedélye nélkül tilos e kiadványt vagy részeit sokszorosítani, bármilyen elektronikus vagy mechanikus eszközzel (beleértve a fénymásolást, a kép- és hangfelvételt és minden egyéb információtárolási és -visszakeresési rendszert) átvenni.

3 Kézikönyv 3 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettől, hol van még az, amikor én dolgozni fogok és hasonló komoly és megfontolt kérdések forognak benned. No a helyzet egészen más! A közép-és felsőfokú tanulmányaid b efejezésével válaszút előtt állsz. Választhatod a további tanulást és azt is, hogy rögtön munkába állsz. Ebben a kiadványban, segítségedre szeretnénk lenni abban, hogy minél könnyebben találj magadnak megfelelő állást, vagy el tudd dönteni, hogy éppen mivel kívánsz a közeljövőben foglalkozni. A kiadvány végére érve sok tapasztalattal és érdekes információval lehetsz gazdagabb. Egy dolgot viszont már most meg kell jegyezned: mindig légy önmagad! Ez a továbbtanulás, az álláskeresés, a munkahely kiválasztás egyik alapja. Igyekeztünk úgy rendezni a füzetet, hogy az adatok, különböző formák és információs lapok jól megférjenek egymás mellett. A következőkben megismerkedhetsz a mai magyar munkaerőpiac jellegzetes területeivel és az elmúlt években végbement tendenciákkal. Ezt követően egy állás interjú tipikus kérdéseivel és számtalan hasznosítható információval, melyek szerencsés összhangja esetén sikeres pályázó lehetsz egy általad elképzelt ideális állásra. Ebből a kiadványból arra kaphatsz választ, hogy ha eldöntötted, hogy dolgozni szeretnél, akkor ahhoz mit kell tenned, hogy minél jobb munkát és munkahelyet találj magadnak.

4 4 2. MUNKAERŐPIAC MA MAGYARORSZÁGON 2.1. Felfelé a lejtőn A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja (alább találtok azért néhány adatot). A havonta megjelenő munkaerőpiaci statisztikák megmutatják a trendeket, az országrészek között jelentkező foglalkoztatási különbségeket, de csak általánosságban. A keleti országrészben is előfordulnak prosperáló szigetek, mint ahogy a unántúl sem mutat egységes képet. Bonyolítja a helyzetet, hogy Magyarországon két egymástól eltérő metodikájú statisztikai szolgáltató is végez adatszolgáltatást. Az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ, illetve a Központi Statisztikai Hivatal által közölt számok, ha nem is nagyságrendekkel, de tekintélyes mértékben eltérnek egymástól. A budapesti régióban mért 3 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent, ennél kedvezőbb eredménnyel csupán Budaörs önkormányzata dicsekedhet. Ami nem jelenti azt, hogy mindenki a képességeinek, végzettségének, esetleg a vágyainak megfelelő helyen dolgozik. A tizenöt éve nagy lendületet vett gazdasági átalakulás amelynek során másfélmillió munkahely szűnt meg, ezzel párhuzamosan több mint egymillió új jött létre, szóval az igazán hektikus időszak mára jórészt lezárult. Azok a gyárbezárásokról, illetve új üzemek létesítéséről szóló hírek, amelyeket nap mint nap olvashatsz a napilapokban, már egy teljesen normálisan működő piacgazdaság természetes velejárói. Ma már, amikor ember embernek farkasa, s amikor a szó fegyver, a hosszú évekre garantált foglalkoztatás természetesen csak álom, a nyugdíjas állás pedig csupán a szüleink emlékeiben esetleg álmában létezik. Csak egy biztos: a bizonytalanság. A helyzet persze nem ennyire borzasztó. Ne keseredj el, ha nem találod meg egyből álmaid állását. Az elmúlt évek tapasztalata szerint könnyebb állást találni pontosabban változtatni egy már meglévő pozícióból. Jobb az alkupozíciótok. Vagyis akkor is érdemes elhelyezkedni, ha nem az az ideális, amit az adott cég kínál. A fejvadászok, toborzócégek nem a munkanélküliek listáját böngészik, amikor a megfelelő embert keresik a megfelelő helyre. Nem lebecsülendő a lassan szövögetett kapcsolati háló jelentősége sem: egy ügyesen összeválogatott névjegykártya-gyűjtemény komoly értéket képvisel. A megszerzett tapasztalat, a bepillantás lehetősége egy cég életébe abban is segíthet, hogy eldönts, mire is vágysz valójában. Másrészt egyetemeken oktatott tárgyak néha kicsit fűrészpor ízűek. Vagy ahogy Murphy mondta: a tapasztalat-szerzés egyetlen módja a tapasztalatszerzés Néhány trend a közeljövőre vonatkozólag: erőteljesen növekszik a diplomások száma. Tíz éve az érettségizettek tíz százaléka kezdett felsőfokú tanulmányokat, ma ez az arány 43 és fél százalék Néhány éven belül az oktatáspolitikusok reményei

5 Kézikönyv 5 szerint elérjük az ötven százalékot. A diploma ma már nem kuriózum e g y r e inkább alapkövetelmény. Igaz, azokon a helyeken, ahol csak valamilyen diplomást keresnek, ott nem is várják el valamely szakterület alapos ismeretét, inkább csak beugróként fogják fel az oklevelet. Bizonyítékát látják annak, hogy képes leszel elsajátítani a cég belső tréningjén oktatott szervezet specifikus anyagot. És hogy valami nagyon nem papír legyen róla típusú követelményről is szóljunk: ez a nyelvtudás. Egy komoly cégnél senki érdeklődését sem fogod tudni felkelteni a nyelvvizsgapapíroddal. Az angol, francia, német stb. főnök beszélni akar veled, ha lehetősége van rá, természetesen az anyanyelvén. Elkeseredésre nincs ok, a nyelvtanulás lehetősége előtted is nyitva áll ha még nem érzed profinak magad ezen a területen sok cég anyagiakkal és egyéb kedvezményekkel is támogatja az idegen nyelvek elsajátítását. Az expanzív növekedés korszaka lezárult, a most induló Zöldmezős Beruházásoktól eltekintve a cégek stabilizálódni látszanak, ami többek között azt is jelenti, hogy a rakétasebességű karrierek kora lejárt. Nem is oly rég még természetesnek tűnt, ha valaki harmincéves korára az igazgatóság tagjainak sorában találta magát. A ma végzettek karrier kilátásai sem rosszak, de a feletted dolgozó vezetők is csak harminc-, maximum negyvenévesek. Akkor fogsz továbblépni, ha ők is továbblépnek, akár cégen belül, akár egy másik vállalatnál folytatva karrierjüket. A szakmai karrier, egy adott szakterület professzionális ismerete viszont nem kötődik a hierarchiához. Egy számítástechnikai programozó vagy egy kiemelkedő kapcsolati hálóval rendelkező értékesítő könnyen megkeresheti azt az összeget is, amit a hagyományos lépcsőfokokon emelkedve csak jóval később érdemelne ki Helyzetkép A munkaerő-felmérések adati szerint IIII. negyedévében átlagosan 4 millió 198 ezer fő volt jelen a munkaerőpiacon, közülük 4 millió 125 ezer fő munkavállalási korú. A foglalkoztatottak száma 3 millió 897 ezer, a munkanélkülieké 203 ezer fő volt, ami 7,2 %-os munkanélküliségi rátát jelent. A gazdaságilag aktív népesség az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 52 ezres növekedése az aktivitási ráta javulását eredményezte. A foglalkoztatás szinten maradt, míg az álláskeresési aktivitás emelkedett. A éves korosztályba tartozók száma I-III. negyedévében 25 ezer fővel volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A fiatalok munkaerő-piaci jelenléte is egyre kisebb, gazdasági aktivitásuk ez időszakban csökkent. A fiatalok munkaerőpiaci távolmaradását továbbra is főként az oktatási, képzési idő meghosszabbodása, illetve az oktatási expanzió indokolja.

6 6 A mintegy 67 ezer munkanélküli fiatal közel felének még egyáltalán nincs munkatapasztalata. A gazdasági aktivitás, a foglalkoztatás, valamint a munkanélküliség mutatói régiónként eltérő képet mutatnak. A I-III. negyedévi adatok alapján a legjobb helyzetű régió Közép-Magyarország, míg a legkedvezőtlenebb helyzetben Észak-Magyarország volt. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a munkanélküliségi ráta minden régióban emelkedett, legnagyobb mértékben az Észak-Alföldön és a él-alföldön. A vizsgált időszakban I-III. negyedév a munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 86,2%-a alkalmazottként, 0,2%-a szövetkezeti tagként, 3,8%-a társas vállalkozás tagjaként, 9,4 %-a egyéni vállalkozóként folytatott jövedelemszerző tevékenységet. A foglalkoztatottak 0,4%-a segítő családtag volt. A teljes foglalkoztatotti kör mintegy 72%-át képviselik az 5 fő feletti vállalkozásoknál, illetve a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók. Arányaiban a legnagyobb létszámnyereséget az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, továbbá a pénzügyi tevékenység gazdasági ág könyvelhette el, de folytatódott az építőipart, a kereskedelmet és egyéb közösségi, személyi szolgáltatást jellemző létszámnövekedés is. Általánosságban megfogalmazható, hogy a magyar munkaerőpiacon egyes szegmensekben magas a kínálat és alacsony a kereslet (pl.: jogi és tanári pályák), míg más szegmensekben alacsony a kínálat és magas a kereslet (pl: informatikai ágazat). N agyon sok szakképzetlen munkavállaló van, akik nem tudnak elhelyezkedni, nincs számukra munkalehetőség. Ők növelik az ún. reményvesztett munkanélküliek számát, zömük már a munkanélküli ellátásból is kiesett. A multinacionális vállalatok, a bankok, az állami szféra keresi a magasan képzett, nyelveket beszélő fiatalokat, itt hatalmas verseny folyik a munkavállalók között az állásokért és sok esetben az állások megtartásáért is. A Munka Törvénykönyvének módosítva: 2002 tiltása ellenére is a női munkavállalókat még ma is gyakran hátrány éri. Sokszor a női nem kizáró okként jelenik meg felvételi eljárás során, sok a szabálytalanság a gyermekgondozásból visszatérők esetén is 90 napos felmondási idő megszegése a munkaadó által. Az állást kereső fiatalok számára nagy kihívás az alkalmas munkahely és állás megtalálása. A főiskolát és egyetemet végzett fiatalok legtöbbje nyelvet vagy nyelveket beszél, külföldi gyakorlatokon vett részt, munkatapasztalattal (diákmunka, 3-6 hónapos gyakorlatok vállalatoknál) rendelkezik. A vállalatok sokszor már a felsőoktatási intézményekben megkeresik állásbörzék a számunkra alkalmasnak vélt fiatal munkaerőt, és állásajánlatot tesznek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete január-szeptember hónapban Ft volt, ezen belül a versenyszférában dolgozók átlagosan

7 Kézikönyv Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók átlagosan Ft-ot kerestek. A legmagasabb bruttó keresetet Ft a pénzügyi tevékenység nemzetgazdasági ágban dolgozók érték el. Ezt követi Ft-os átlagkeresettel a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás. A nemzetgazdasági ágak bruttó kereseti sorrendjében a harmadik helyen a vegyipar állt Ft- majd a villamos energia-, gáz-, gőz-, vízellátás következett Ft ezt az oktatás Ft majd a szállítás, raktározás, posta és távközlés követte Ft. Nemzetgazdasági szinten a fizikai és szellemi munkakörben dolgozók bruttó kereseti aránya 1:2,2. A munkavállaló nők, azonos képzettség, beosztás és feladatkörök mellett is átlagosan 6-8 %-kal kevesebb bért kapnak. Az Európai Unióban a magyar munkaerő, mint betanított munka várhatóan nem tud majd sikeres versenypozícióba kerülni, hisz a környező, keleti országok munkaerő kínálat jóval olcsóbb. A magyar munkaerőre az EU mint szakképzett és megfelelő gyakorlati tudással rendelkező szakemberekre számít. A magyar oktatáspolitika így kiemelten fontos, fejlesztésre méltó és szoruló területre, a szakképzésre nagy figyelmet fordít Tendenciák folyamatok Az oktatási és képzési rendszert mindenképpen fejleszteni kell, mindenki számára biztosítani kell a versenyképes tudás megszerzésének lehetőségét. A nyelvi, számítástechnikai, gazdasági ismereteket minél fiatalabb korban el kell sajátítani ezek már a képzettség minimum szintjét jelentik. A tendenciák azt mutatják, hogy az új munkahelyek az ún. high-tech ágazatokban (számítástechnika, távközlés, elektronika) jönnek létre, ezek betöltéséhez a magas szintű képzettség alapfeltétel. A minimálbér majd forintra történő emelése megváltoztatta a munkaerőpiac struktúráját. Növekedett a részmunkaidős foglalkoztatás és a mikrovállalkozások száma is. Előreláthatólag a gazdasági növekedés továbbra is lassulni fog, ez a munkaerő iránti keresletet negatívan befolyásolja. Két jellemző tendencia ma a munkaerőpiacon a leépítés és a felvétel. Nagyon sok vállalat racionalizál, belső átalakításokat hajt végre. Más vállalatok növekedési stratégiájukhoz igazodva munkaerő-felvételt tervez. A távmunka jelentős fejlődés előtt áll, összefüggésben az információs technológiák fejlődésével és az EU tendenciákkal. Egy bizonyos munkavállalói kör számítógépes hálózat segítségével fog dolgozni, a vállalat telephelyétől távol. Ez a munkaforma használható az értékesítési, adatfeldolgozási, szellemi kreatív munkatevékenységek során.

8 8 3. A SZEMÉLYEK SZABA MOZGÁSA AVAGY MUNKAVÁLLALÁS AZ EU-BAN Az Európai Unió négy alapszabadságának egyike az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása mellett a személyek szabad mozgása. Napjainkban a szabad mozgás joga állampolgárságra való tekintet nélkül valamennyi tagállami állampolgárt megillet. A közösségi szabályozásban 1993-tól hatályos az az alapelv, mely szerint minden tagállami polgár az Európai Unió polgára is egyben, akinek alapjoga a szabad munkavállalás, letelepedés és vállalkozás bármely uniós tagállamban. Az Európai Unió polgárának lenni azt is jelenti, hogy a tagállamok mindegyikében a szó szoros értelmében otthon van a Közösség minden egyes állampolgára. Ez gyakran ébreszt hamis képzeteket azokban, akik nem ismerik az unió viszonyait. Sokan gondolják úgy, hogy hatalmas tömegek vándorolnak az egyik tagállamból a másikba. Ám ez közel sincs így. Napjainkban 162 millió munkavállalót tartanak számon az unióban, és közülük mindössze 8,7 millió tehát alig több mint 5 százaléknyi az, aki nem a hazájában dolgozik. Azonban még ez a szám és arány is megtévesztő, ugyanis az uniós polgárok közül csupán 3 millióan vállalnak munkát más tagállamban. A további 5,7 millió az unión kívülről érkezett a Közösség munkaerőpiacára. Csatlakozásunk számos előnyt rejt azok számára, akik más országban is ki akarják próbálni képességeiket. Van, ahol ezt akadálytalanul megtehették csatlakozásunk másnapján pl.: Nagy-Britanniában, van, ahol erre még várni kell néhány esztendőt. Annyi azonban bizonyos, hogy az Európai Unió polgáraként a tagállamok mindegyikében a legteljesebb egyenlőséget fogják élvezni honfitársaink. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az hogy egyik tagállamban sincs szükség munkavállalási engedélyre. Bármely munkahelyre ugyanolyan eséllyel pályázhatunk a megfelelő szaktudás és nyelvtudás birtokában, mint az adott o rszág polgárai. Emellett pedig jár minden olyan kedvezmény, amely a helyi lakosokat is megilleti: például kedvezményes hitelfelvétel, adóelőny, a saját nyelv használata a bíróság előtt A munkavállalás feltételei Az EU országokban minden uniós polgár az adott tagállam állampolgáraival egyenlő feltételek mellett vállalhat munkát, illetve alapíthat vállalkozást, tehát nem kell munkavállalási engedélyt kérnie. Ez a kedvezmény vonatkozik a közösségi munkavállaló családtagjaira is, állampolgárságuktól függetlenül.

9 Kézikönyv A munkavállaláshoz kapcsolódó jogosultságok A legfontosabb jog az általános diszkrimináció-mentesség biztosítása, amelynek értelmében a munkafeltételek tekintetében tilos a munkavállalókat megkülönböztetni. Nem lehet pl. meghatározni a közösségi munkavállalók arányát, nem lehet állampolgársághoz kötni az adott állás betöltését (kivéve a közhatalomhoz kapcsolódó munkaköröket), és nem lehet indokolatlanul előírni az anyanyelv ismeretét A felvétel, a munkabér, a munkavégzés feltételei, a szakszervezeti tagság, az elbocsátás stb, tekintetében a saját állampolgárokkal egyenlően kell kezelni az EU más államaiból érkezőket is. A közösségi munkavállalók továbbá egyenlő elbánást élveznek adójogi szempontból is, ugyanazokat az adókedvezményeket élvezik, mint az adott tagállam saját munkavállalói. Az egyenlő bánásmód kiterjed az oktatásra, szakképzésre és az átképzésre is. A munkát kereső jogosultsága, hogy munkahelykeresés jogcímén az állampolgárságuktól eltérő tagállamban tartózkodhatnak. Természetesen megvannak a feltételei annak, hogy mikor minősül egy személy munkát keresőnek. Először is valóban törekednie kell arra, hogy munkát találjon, s ennek az a legjobb módja, ha munkahelykeresőként bejelentkezik a tagállam munkaügyi szerveinél. Másodszor ajánlatos más módon is állást keresnie, például hirdetést feladnia, hirdetésekre jelentkeznie. A munkahelykeresésnek ugyanis bizonyítottnak kell lennie A közösségi munkavállalók legfontosabb, a Római szerződésben biztosított jogai: A ténylegesen fennálló állásajánlatokra jelentkezhet Ebből a célból a tagállamok területére szabadon beléphetnek Valamely tagállam területén tartózkodhatnak azért, hogy ott munkát végezzenek az adott tagállam állampolgárainak alkalmazására vonatkozó törvényeknek, rendeleteknek és közigazgatási előírásoknak megfelelően. A foglalkoztatás megszűnése után annak a tagállamnak a területén maradhatnak, ahol a foglalkozatásuk fennállott. A Római Szerződés fő szabályait részletei különösen a 1612/68 EGK rendelet, a 1251/70 EGK rendelet és a 68/360 EGK irányelv, illetve az Európai Közösségek Bíróságának estejoga iplomák és szakképzések kölcsönös elismerése A diplomák és a szakképesítések kölcsönös elismerésének hiánya gátat szabhatna a munkavállalók szabad mozgásának. A vonatkozó közösségi jogszabályok azonban lehetővé teszik a bármely tagállamban megszerzett képesítés és gyakorlati idő globális EU szintű elismerését azáltal, hogy szakmai minimum követelményeket és képzési tárgyak meglétét írják elő az egyenértékűség kimondásához. Minden tagállam maga felelős a saját országában folyó oktatás és képzés tartalmáért és szervezéséért. Nincs egységes közösségi előírás a diplomák kölcsönös elismerésére vonatkozóan, kivéve az ún. szabályozott szakmákat, ezért jelenleg nem létezik sem olyan oklevél, sem olyan szakképesítés, amelyet valamennyi tagállam egységesen elismer.

10 10 4. HAZAI PÁLYÁN 2005 A magyar gazdaság átlépve a XXI. századba lendületes és eredményes éveket zárt. A különböző ágazatok mind külön-külön, és együttesen is dinamikusan növelték teljesítményüket. Az ágazatokon belül egyik-másik vállalkozás letért korábbi fejlődési irányáról. A következőkben néhány a nemzetgazdaságot is meghatározó ágazatról és ezek részeiről kaphattok információkat a pályaorientáció elősegítéséhez Információs ágazgat Információtechnológia (IT) A 2000-es évben az IT bekerült a vállalatvezetők látókörébe és így nem válik el élesen az üzlet és az informatika. Az IT menedzserek egyre inkább helyet kapnak a stratégiai vezetők körében, s ezáltal is nő az informatikusok ázsiója és keresete. Mindezekkel együtt a kelleténél informatikussal volt kevesebb a piacon a tavalyi évben. Internetgazdaság Az egyelőre még fejletlen piac fejlődése erre az évre várható. Ezen sokat segíthet a nemrég elfogadott elektronikus aláírásról szóló törvény, amelyet az üzleti szféra is használatba tud venni és ezzel az elektronikus kereskedelem fellendülése várható. Távközlés A tavalyi évben a gazdasági fejlődési átlagot jócskán meghaladóan 16%-os gazdasági növekedést értek el a mobilszolgáltatók az elmúlt évben, ezzel szemben a vezetékes piac eredményei csökkentek. A piaci liberalizáció következtében lassan csökkenhetnek a távközlési díjtételek. Ebben az ágazatban mindezekkel a sikerekkel együtt is 8% körüli munkaerő csökkenés. Médiapiac A frekvencia kiosztások körüli botrányok nem erősítették ezt a szegmenst. A magyar piacon ebben az ágazatban dolgozók jól fizetettek, és rendkívül nagy a cégek közötti munkaerő áramlás. Magyarországon a nyugati országokéhoz képest magas a marketingbüdzsék klasszikus reklámokra fordított része, ezért várható, hogy növekedni fog a BTL (below-the-line) költések aránya (például M, promóció). A magyar médiapiacnak erre a trendre fel kell készülnie. Ennek következtében várhatóan tovább fog nőni a cégek vesztesége és ez a foglalkoztatásra is negatívan fog hatni Pénzügyi ágazat Bankok A bankok folytatva a korábbi évek sikereit biztos pozíciókat harcoltak ki maguknak a gazdaságban. A bankok jelentős része ún. univerzális bankként működik ügy-

11 Kézikönyv 11 félkörét és szolgáltatási palettáját tekintve. A cégfinanszírozástól, a lakossági hitelezéstől, a brókertevékenységtől, a befektetési alapkezeléstől kezdve a vagyonkezelésen, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokon át egészen a lakástakarék-pénztári szolgáltatásokig, a lízing és biztosításokig terjedhet a paletta. A bank szektorban is várható egy hosszú távú leépítési folyamat, az internetes szolgáltatások felerősödésével. Biztosítók A biztosítók a hazai piacon biztos pozíciókat szereztek. Az elmúlt évben az életbiztosítások száma csökkent, viszont a nem-életbiztosítási ágazat megbízható stabilitással gyarapszik. Ennek köszönhetően a biztosítási ágazatban a bruttó díjbevételek évről évre nőnek, és így az egy foglalkoztatottra jutó díjbevétel egyre nő. A foglalkoztatottak száma ezzel stabilizálódott az elmúlt időszakban. Brókercégek A gazdasági recesszió ezen a területen éreztette talán a legjobban a hatását. Brókercégek szűnnek meg vagy tőkeerősebb ügyfélállomány megvásárlásával igyekeztek piaci pozícióikat megerősíteni Ipari ágazat Gépipar Az elmúlt években az országot járva mind gyakrabban tűntek fel új zöldmezős beruházások épületei. Ezek jelentős része a gépiparban jelentkezett. Az ipari termelés közel 1/3-át képviselte a gépipar. A nemzetközi óriáscégek folyamatos betelepedése (GE Hungary, Flextronics, stb.) következtében kialakult beszállítói piac jelentheti a következő évek biztos talpon maradását. Ebbe a versenybe a közép és nagyvállalatoknak bekapcsolódni is nehézkes, mert az elavult termelési struktúra miatt nem mindig tudnak megfelelni az elvárásoknak. Ezen a területen a fejlesztések következtében szakképzett munkaerőhiányra lehet számítani. Járműgyártás Az autóipar, a régió egyik legdinamikusabban fejlődő iparága. Szakértői vélemények szerint 2006-ra mintegy 30%-os növekedéssel mintegy 3 millió darabosra bővül a közép- és kelet európai terület járműgyártása. A magyar piacon lévő termelő üzemek az elmúlt években több mint 2500 új munkahelyet teremtettek, melyek száma folyamatosan nő. Sok területen hazai beszállítókkal dolgoznak már együtt, viszont még ebben a háttériparban rengeteg kiaknázatlan terület található, amenynyiben a hazai vállalatok képesek megfelelni a szigorú minőségbiztosítási előírásoknak. Ezek a vállalatok folyamatosan munkaerő gondokkal küzdenek, keresik a jól képzett hazai munkavállalókat.

12 12 Vegyipar Túljutott a vegyipar azon a mélyponton, amely az elmúlt tízöt évben volt érezhető. Az ágazat az elmúlt években mintegy 10%-os eredménynövekedést ért el, ezeket az eredményeket a munkaerő számának folyamatos csökkenésével érte el az ágazat. Az elkövetkező években a meghatározó a TVK-ban, a MOL-ban és a BorsodChemben szerzett orosz tulajdonosi csoport befolyása lesz, amely kihatással lehet az egész hazai termelésre. Építőipar Az építőipari termelés látványosan bővült az elmúlt években. Az építőipar 5-7%-al növelte teljesítményét. Az elmúlt időszak nagy előrelépésének számít a vállalkozói lakásépítés ez által csökkent a feketemunka aránya az építési szektorban. A lakások piacán közel 1/3-os növekedést figyelhető meg, ez a munkahelyek és a vállalkozások számának rohamos növekedésében is látható. Az építőiparban a piacgazdaság megjelenése a foglalkoztatottság jelentős mértékű csökkenését eredményezte. Ez a folyamat 1997-ben megállt és ezt követően megfordult, és az elmúlt két évben 10%-al nőtt a munkavállalók száma Szolgáltatási ágazat Irodapiac Az elmúlt öt-hat év irodaépítési láza a 2003-as évben lefékeződött. Az óriási túlkínálat miatt, az építőknek és építtetőknek nagyobb kockázat mellett kell vállalkozniuk kisebb megtérüléssel számolva. Tanácsadó cégek véleménye szerint a magyar irodapiac megelőzte a gazdasági fejlődést, várhatóan egy-két éven belül utoléri önmagát és ekkora rendeződnek az aránytalanságok. Energetika A privatizáció befejeztével és a piacgazdasági feltételrendszer alapjainak a lerakásával egy új, rendezettebb helyzet állt elő. A kormány gazdasági ellenőrző szerepe ebben a szektorban igen jelentős. A legnagyobb vitákat az árképzés ügye gerjesztette. A piac teljes liberalizációja az előrejelzések alapján 2010 előtt nem következik be, ekkorra a kormányzat szerepe kisebb lesz az energetikai ágazatban. A kormányzat jelenlegi törekvései arra irányulnak, hogy az átállás előtt olyan törvényeket kell hozzanak, amelyek védik a magyar vállalkozásokat a külföldi tőkeerős befektetői csoportokkal szemben és további piaci szereplés lehetőségét biztosítják számukra. A fogyasztók érdekvédelmi szervezetei kedvezően fogadják a teljes liberalizáció határidejének kitolódását ennek oka, hogy nincsenek bevált nemzetközi receptek az átállás zökkenőmentes lebonyolítására és várhatóan a piacnyitás először drágább energiaforrásokat jelent majd, mint jelenleg a fogyasztóknak mind a gazdasági, mind a magánszektorban. Az ágazgatok bemutatása után térjünk át az állások eléréséhez vezető út bemutatására.

13 Kézikönyv HOL ÉS HOGYAN KERESHETSZ MEGFELELŐ ÁLLÁST? 5.1. Az információszerzés lehetőségei: Online módszer; állásbörzék, karrierfórumok; szakmai gyakorlat; álláshirdetés (különböző oktatási intézményekben); sajtóhirdetés (helyi, országos lapokban); rendezvények, nyílt napok; munkaügyi központok (állami munkaközvetítők); saját reklám, hirdetés nélkül; fejvadászok; munkatárs-kölcsönző irodák. Fent egy bő listát találhattál arról, hogy honnan szerezhetsz információt egy megüresedett állásról. Ezek az összes üres állás 30%-át jelentik, neked az az igazi feladatod, hogy megtaláld a maradék 70%-ot, amelyet a következő csatornákon keresztültehetsz meg, szerencsés esetben. Barátaid, ismerőseid, volt iskolatársaid, akiknek lehetnek jó ötleteik, és szívesen adnak neked információkat. Készíts listát a rokonaidról, és az ő fontos ismerőseikről, tőlük bátran kérhetsz információt, ők már régóta ismernek téged. Gondolkozz el azon hány ismerősöd van, akikkel akár a legkülönbözőbb helyzetekben is találkoztál eddig, bővítsd az ismerőseid körét és bátran kérj információt. A volt tanáraidtól is érdemes lehet tanácsokat és információkat kérni, ők feltehetően elég jól ismernek téged. Ha voltál szakmai gyakorlaton, nyári munkán, akkor oda érdemes visszamenni, és tanácsot kérni az oktatóktól, kollégáktól is. Meg van a lehetőséged arra is, hogy telefonon bejelentkezz egy idegen céghez és felajánld a munkaerődet, ehhez a beszélgetéshez jól összeállított kerek mondatokkal kell felkészülnöd. Ha nincs telefonod, vagy nem szeretsz telefonálni, akkor kopogj be a kiválasztott cég ajtaján az önéletrajzoddal és keress olyan állást, melyet képességednek és végzettségednek megfelelően el tudnál végezni. Mond el, hogy itt szeretnél dolgozni, a következő területen, melyre rendelkezel a megfelelő végzettséggel és megfelelő ambícióval. Magadról is adhatsz fel álláshirdetést, melyben leírod azokat az előnyös tulajdonságaidat, melyeket fontosnak érzel és azt, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni. Mindezeken kívül még kereshetsz információkat különböző szakmai fórumokon, állásbörzéken, kiállításokon, cégkatalógusokban, továbbképző intézetekben, szakképző intézetekben. Miután begyűjtötted a megfelelő információkat, indulhat az állásvadászat!

14 14 6. INTERJÚ TÍPUSOK A kiválasztáshoz használt különböző módszerek közül a személyes interjú a legelterjedtebb, a munkaadók több mint 96 %-a részesíti előnyben ezt a formát. A személyes találkozó során nemcsak az eddig megszerzett tapasztalataid, végzettséged, nyelvtudásod, stb. derül ki, hanem az is, ahogyan viselkedsz, beszélsz, amilyen a megjelenésed, fellépésed, stb. Természetesen a személyes interjú alapján történő kiválasztás lehet túlságosan szubjektív is, ezért igyekezz nagyon figyelni, és jó benyomást kelteni. Add mindig önmagadat! 6.1.Tekintsük át a különböző interjútípusokat: Személyes interjú (Individual interview) Az interjú szó említésekor legtöbbünknek a személyes interjú jut eszébe, amikor egy vállalati szakemberrel találkozol, csak ketten vagytok jelen a beszélgetésen. Ez a leggyakoribb forma. Board interjú (Board interview) Ebben az esetben több vállalati szakemberrel találkozol egyszerre, amely felgyorsíthatja a kiválasztás menetét, hiszen minden döntéshozásban érdekelt részt vesz az interjún. Ez a forma plusz nehézséget jelenthet számodra, hisz nagyon kell figyelned, hogy kihez beszélj, kinek a szemébe nézz, stb. a meghallgatás során. Interjúsorozat (Sequential interview) Ennél az interjú formánál egymás után - ez akár történhet ugyanazon a napon - különböző vállalati szakemberekkel találkozol. A sorozat interjú az az interjúforma, amely a board és személyes interjúk elemeit egyesíti. Ennek az interjútípusnak az a célja, hogy folyamatos terhelés mellett, különböző szakemberekkel, hogyan találod meg a szót, hogyan tudsz megfelelni a kihívásoknak. Stressz interjú (Stress interview) Ez a legritkábban használt, de a teljesség kedvéért érdemes megemlíteni. A stressz-interjú során a stressz tűrő képességedet térképezik fel váratlan, olykor keményebb hangvételű kérdésekkel, amelynek célja nem elsősorban a kérdésekre adott válaszok, hanem az, hogy a helyzeteket hogyan tudod kezelni.

15 Kézikönyv 15 Szituációs gyakorlatok (Situational interview) Itt bizonyos helyzetekben, szituációkban kell magadat elképzelned és a felvázolt helyzetet megoldanod. Ön mit csinálna abban az esetben, ha...? típusú kérdésekre adott válaszaidat igyekeznek a vállalati szakemberek standardizálni és kiértékelni. A kiválasztáshoz egyre több vállalatnál használnak fel különböző kérdőíveket, illetve teszteket. Legelterjedtebbek az intelligencia tesztek, a speciális képességeket, készségeket mérő tesztek és a személyiségtesztek. Ezeket a teszteket is az interjúk során kell kitöltened, amennyiben a vállalat ezt elvárja. A fejvadász cégen keresztül történő pályázás a fent említett klasszikus folyamatokat felgyorsítja. Az első interjú ebben az esetben a fejvadász cég egyik konzulensével történik. Az interjút kiegészítheti a fent említett teszt-változatok valamelyikével, esetleg grafológussal, pszichológussal történő beszélgetés is. A fejvadász céget megbízó vállalat az előzetes szűrés során kiválasztott, legalkalmasabbnak vélt 3-4 jelölttel találkozik. A vállalatnál már az első interjú során is kompetens, döntéshozó szakemberrel HR igazgató, szakterület-divízióvezető, kereskedelmi-, gazdasági- vagy műszaki-igazgató vagy ügyvezető igazgató találkozhatsz. Az esetek többségében így hamarabb értesülhetsz a döntésről is Mi az interjú célja? Rengeteg tény rövid idő alatt! A felvételiztető a mérlegeléshez gyűjti az információkat, hogy el tudja dönteni, érdemes-e Téged foglalkoztatnia. A Te személyiséged. Az első benyomás a legfontosabb. Sok mindent elárul a kommunikációs képességeidről és jólneveltségedről. Érdeklődési köröd. Itt tudod ismertetni, hogy mit és miért akarsz csinálni, hogy melyek a karriercéljaid. Képzettséged Tanulmányi eredményeid fontosak. A korábbi szakmai gyakorlatok és egyéb tevékenységek, hobbik úgyszintén. A legfontosabb azonban, hogy ezek miként kapcsolódnak a karrier céljaidhoz.

16 Hogyan készülj fel a felvételi beszélgetésre? A felvételi elbeszélgetésre készülve érdemes átgondolnod a következőket! Gyűjts össze minden általad fellelhető információt a vállalatról. Nagyon jó benyomást tehetsz a kérdezőre, ha nem kell bemutatni Neked a vállalatot, vagy annak tevékenységét. Ha lehet, tudd meg, hogy ki fogja Veled az interjút készíteni és mi az Ő pontos beosztása. Ha van ismerősöd a vállalatnál, kérj tőle felvilágosítást, az interjút készítő személyről, a megpályázott pozícióról, és a vállalati kultúráról. Az összegyűjtött információk alapján gondold végig a vállalat piaci helyzetét, a meghirdetett pozíció szerepét, jelentőségét a vállalati szervezetben, a várható feladataidat. Ezek alapján fogalmazd meg azokat a kérdéseket, amelyek nyitottak maradtak a számodra. Igyekezz információt szerezni arról, hogy a vállalati kultúra által meghatározott viselkedési normáknak, hogyan tudsz a leginkább megfelelni (pl.: öltönyben/ kosztümben kell-e megjelenned vagy lazább öltözet is megfelel). Amennyiben erről nem rendelkezel megbízható információval, akkor inkább a konzervatívabb stílus mellett dönts. Térképezd fel, hogy hogyan juthatsz el a vállalat címére és mennyi időbe telik odajutni. Tégy próbautat néhány nappal előbb, hogy megtaláld a céget, és meg tudd tervezni az indulásod időpontját. Nagyvállalatok esetén gyakran a megadott címen egy hatalmas gyártelep található és a kaputól még hosszú időbe telhet eljutni a megadott irodáig, megfelelő személyig; Vidd magaddal önéletrajzodat, eredeti bizonyítványaidat, okleveleidet, ajánló leveleidet valamint a vállalat értesítő levelét. Ne késs el! Ezzel ugyanis azt bizonyítod, hogy Téged nem igazán érdekel ez az állás! Írd fel magadnak az interjút készítő nevét, pontos beosztását, telefonszámát, mellékének számát, irodájának számát, vidd magaddal névjegykártyádat, naptáradat. Vigyél magaddal zsebkendőt! Előző éjszaka lehetőleg jól aludd ki magad. Ha stressz helyzetben gyakran előfordul veled, hogy valamid megfájdul, akkor még az interjú előtt vegyél be fájdalomcsillapítót, arra viszont vigyázz, hogy ettől ne legyél tompa. Használd a mellékhelyiséget az interjú előtt, nehogy a szükség sürgesse az idő előtti befejezést. A mosdóban arra is alkalmad lesz, hogy a hajadat is megigazítsd, ellenőrizd cipőd tisztaságát, ruházatodat rendezd. Ne menj az interjúra éhgyomorral! Ne igyál vízhajtó hatású italokat (pl. kávé, tea) a meghallgatás előtt!

17 Kézikönyv Hogyan viselkedj a felvételi beszélgetésen? A felvételi elbeszélgetés során nem csak a tartalmi részek a fontosak, hanem a személyes benyomások is. A Te és a beszélgetőpartnered érzései is nagyon fontosak. Íme néhány megszívlelendő tanács azért, hogy a rólad kialakuló kép a kérdezőben minél jobb legyen. Egy pár pontban összefoglaltuk a megjelenésre és a viselkedésre vonatkozóan tanácsainkat: Mosolyogva lépj be az interjúhelyiségbe. A mosoly sok mindenben segíthet, egyrészt a helyiségben lévők felé egy kedves gesztus, más részt pedig neked is segít abban, hogy nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban kezdj neki az interjúnak. Keresd azonnal a partnered tekintetét. Köszönés után határozottan, érthetően mond a neved, majd annak a nevét, aki meghívott erre az interjúra. Határozottan és erősen fogj kezet, de ne vidd túlzásba a kézszorítást, kézfogás közben nézz partnered szemébe. Csak akkor foglalj helyet, ha hellyel kínálnak, és egyértelmű számodra, hogy hová ülhetsz. Beszélgetés közben természetes, ha elkalandozik a tekinteted, nem nézel állandóan farkasszemet a beszélgetőpartnereddel, de ha fontos dolgokat akarsz kimondani, mindig keresd a tekintetét. Beszéd közben ne gesztikulálj túlságosan és ügyelj arra, hogy ne grimaszolj, ha vannak ilyen szokásaid. Ne próbálj meg egy saját magad által elképzelt tökéletes pályázó szerepében megjelenni. Minden szerepjátszás hamis és azt a benyomást kelti, hogy nem vagy őszinte. Légy természetes, és add önmagad! A feltett kérdésekre válaszolj nyíltan, őszintén! Fogalmazz egyszerűen! Ne beszélj sokat vagy terjengősen. Ne engedd, hogy félbeszakítsanak, de Te se szakítsd félbe beszélgetőpartneredet; Nem érdemes az interjúkészítővel vitatkoznod. Ne okoskodj, ne próbálj meg egy szócsatából mindenáron győztesen kikerülni, mert az visszaüthet. Tudj aktívan hallgatni. Figyelj arra, amit közölni szeretnének Veled. (Ne csak a szavak jelentéstartalmára figyelj oda, hanem a hangsúlyokra, hanghordozásra, testbeszédre is.). Érezze beszélgetőtársad a figyelmedet! Legyél aktív a beszélgetés alatt. Ne csak passzívan várd a kérdéseket, hanem Te is kérdezz. Igyekezz a kérdez-felelek játékot beszélgetéssé alakítani! Ne akard irányítani a beszélgetést, és ne próbáld meg befejezni azt, ha úgy érzed, hogy már eleget tudsz. A beszélgetés végén ügyelj újra a helyes kézfogásra és szemkontaktusra. Távozás előtt ne feledd el tisztázni a kapcsolattartás módját és azt, hogy milyen további fordulói várhatóak a kiválasztásnak. Arra nagyon figyelj, hogy ne légy bizalmaskodó, haverkodó!

18 Leggyakrabban feltett kérdések egy interjún. Ezek azok a kérdések, amelyekkel a legnagyobb valószínűség szerint találkozhatsz egy interjú során. Egy kis segítséget szeretnénk neked adni abban, hogy az esetlegesen feltett kérdésekre, hogyan lehet eredményesen válaszolni, de egy dolgot soha ne tévessz szem elől azt, hogy légy önmagad és ne csak a helyes válaszokat mond hanem azt, amit ténylegesen gondolsz. Egy kis színészkedéssel is meg lehet szerezni egy állást, de előbb vagy utóbb kiderül, hogy te nem olyan vagy mint, amilyennek mutattad magad és ez hosszútávon sokkal több kellemetlenséggel járhat, mint jó eredménnyel. Tehát nézd meg a kérdéseket és az útmutatókat, majd gondold végig, hogy mindezek tükrében te milyen választ adnál egy interjú során. 1. Beszéljen magáról! Itt néhány mondatban beszélj az életedben számodra fontos dolgokról. Arról, hogy miért mentél arra az egyetemre/főiskolára, mivel szeretsz szívesen foglalkozni, mik a terveid. 2. Önéletrajzában olvastam, hogy korábban XY cégnél dolgozott. Miért esett a választás pont erre a cégre, és miért hagyta ott? Mondj el két-három olyan konkrét indokot arra, hogy miért jöttél el attól a cégtől. Itt emeld ki a cégen belüli előrelépés ellehetetlenedését, a kihívások számodra nem megfelelő mivoltát. Azért szeretnél céget válltani, mert nagyobb feladatokra tartod magad alkalmasnak. 3. Mi alapján jelentkezett állásajánlatunkra? Felkészültségedet és érdeklődésedet nyilvánvalóvá kell tenni a vállalat iránt. Sorolj fel néhány olyan konkrét esetet, amiért érdeklődsz a vállat iránt, és mi az ami különösen megfogott a vállalattal kapcsolatban. 4. Mit tud cégünkről? Beszélj arról, hogy honnan szerezted információidat a cégről Internet, a cég partnerei, barátok, ismerős munkatársak, újságok, stb. és ezek milyen mély benyomást tettek rád, amiért megpályáztad ezt az állást. Igyekezz minél kreatívabb lenni az információk begyűjtésén, mert minél több helyről tudsz információhoz jutni, annál pontosabb kép fog benned kialakulni a cégről.

19 Kézikönyv Miért gondolja, hogy a meghirdetett területen sikeres lehet? Válaszod sugározzon önbizalmat, de ne legyen erőszakos és öntelt. Gondold végig, hogy melyek azok a területek, amelyeken be tudod bizonyítani hozzáértésedet, rátermettségedet. Ha vannak olyan speciális képességeid, amelyek segíthetnek a munka tökéletes elvégzésében azokat külön emeld ki. Amennyibe ez a kérdés nem hangzik el az interjú során, akkor is térj ki arra, hogy te miért is lehetsz sikeres ezen a területen. 6. Milyen konkrét tervei vannak mind a magánélet, mind pedig a szakmai életét tekintve? Beszélj eddigi tapasztalataidról, arról hogy ezek alapján számodra mik a magánéletben az igazán fontosak. Arra figyelj, hogy vannak cégek, amelyek számára a család nagyon fontos, mert ebben látják a te nyugodt munkavégzésed zálogát, és vannak olyanok, amelyek ezzel teljesen ellentétesen viselkednek. Ezt neked kell megérezni. Válaszodban legyél őszinte, legfeljebb ne mondj el mindent. A szakmai terveidről mindig beszélj céltudatosan és emeld ki azokat a speciális területeket, amelyeken rövid és hosszútávon szeretnél előrelépni. Megemlítheted, hogy a megpályázott álláshoz ez hogyan kapcsolódik. 7. Mondjon el egy, az Ön számára fontos történetet! Igyekezz egy olyan történetet elmondani, amelybe te is szerepeltél és a te ötleteid esetleg döntéseid következtében valami új és a céged számára jövedelmező eredmény született. Ha még eddig nem dolgoztál, akkor természetesen egyetemi/főiskolai élményedről kell beszélned. 8. Miként viselkedne ebben ( ) a helyzetben? Ebben a helyzetben igyekezz minél kreatívabb lenni. Itt arra kíváncsiak a kérdezők, hogy egy kínos helyzetet, hogyan tudsz megoldani. Jól gondold végig, hogy mit mondasz eddigi tapasztalataid alapján keress az emlékezetedbe egy hasonló helyzetet és annak a megoldását alakíts erre a konkrét esetre. 9. Milyen kereseti igényei vannak? Az interjút készítők megpróbálják kirostálni azokat, akik irreális igényekkel állnak elő. Ez a kérdés más szempontból is lehet érdekes, mégpedig abból, hogy hogyan bírod a kényes helyzeteket. Ez egy olyan direkt kérdés, amelyre érdemes visszakérdezni, hogy ez az állás milyen kategóriába esik, a

20 20 képzettséged mennyire felel meg ennek a kategóriának. Ezzel elkerülheted azt, hogy esetleg túl magas fizetést mondasz és elveszted az állás lehetőségét, vagy nagyon alacsonyat és ezzel tájékozatlannak tűnhetsz. 10. Az egyetemi, főiskolai tanulmányok idején milyen egyéb tevékenységekben vett részt (HÖK, TK, SK, stb.)? Ennél a kérdésnél arra, kíváncsiak, hogy mennyire tudsz csapatban dolgozni, és esetleg milyen olyan gyakorlati tapasztalatokat szereztél az egyetemen/főiskolán, amelyeket tudsz hasznosítani munkád során. Előre szedd öszsze az összes olyan tevékenységedet, amellyel a rólad kialakított pozitív képet tudod elősegíteni. Ez lehet egy kiállítási építőmunká tól a TK elsőségig bármi. 11. Véleménye szerint milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ideális főnöknek? Erre a kérdésre igyekezz úgy válaszolni, hogy ha vezető beosztásra pályázol, akkor ezeket utána tőled is elvárhatják. Olyan tulajdonságokat sorolj fel, amelyeket tényleg fontosnak tartasz pontosság, kiszámíthatóság, megbízhatóság, pozitív kisugárzás, stb Mondja el azokat a pozitív tulajdonságait, amelyekre a legbüszkébb! Nyugodtan, optimistán foglald össze azokat a tulajdonságaidat, amelyek szerinted ennek az állásnak a betöltését elősegíthetik, és amelyeket valóban jól csinálod anyanyelvi szinten beszélsz három nyelvet, több éve sportolsz, ezért nagyon kitartó vagy, stb. n e használj közhelyeket igyekezz konkrét tulajdonságaidat bemutatni. 13. Mondja el azokat a jellemzőit, tulajdonságait melyekkel nincsen megelégedve! Itt olyan jellemzőidet mond el, amelyek nem igazán fontos tulajdonságok, de téged mégis zavarnak. Ezzel azt érheted el, hogy bebizonyosodik kritikusan tekintesz magadra, de nem is járatod le magadat egy ilyen válasszal. 14. Mi alapján választotta ki egyetemi, főiskolai tanulmányainak helyszínét? Ebben az esetben arra kíváncsi a kérdeződ, hogy véletlenül keveredtél erre a szakterületre vagy már hosszú évek óta készülsz arra, hogy ilyen munkakörben dolgozz. Az nem gond, ha csak az egyetem alatt döntötted el, hogy mit is kezdesz a tudásoddal és a diplomáddal.

Állások és elvárások

Állások és elvárások 1 2 Állások és elvárások 3 4 Állások és elvárások 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, a címet elolvasva eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettõl, hol van még az, amikor én dolgozni fogok

Részletesebben

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL

15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL 2015 15 TIPP ÁLLÁSKERESŐKNEK A SIKERES FELVÉTELHEZ JOBCAPITAL Álláskeresői e-book Álláskeresői e-book kiadványunkban hasznos tippeket adunk az álláskeresőknek, hogy sikeresek legyenek a keresésben és később

Részletesebben

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus 10. A mai magyar társadalom helyzete Kovács Ibolya szociálpolitikus Népességi adatok Magyarország népessége 2014. január 1-jén 9 877 365 fő volt, amely 1981 óta a születések alacsony, és a halálozások

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

Álláskeresés. Aktív. Passzív. Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása

Álláskeresés. Aktív. Passzív. Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása Aktív Passzív Munkaügyi kirendeltség Álláshirdetések böngészése Újságban Neten Mindenhol Ismerősök mozgósítása Bejelentkeztem a munkanélküli központban szóltam anyámnak Megfelelő állásajánlat Jogi értelmezés

Részletesebben

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú

Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál. Toborzás Kiválasztás - Interjú Humán Erőforrás Menedzsment a General Motors Powertrain Magyarországnál Toborzás Kiválasztás - Interjú HRM alapfeladata: a szervezet működéséhez szükséges megfelelő munkaerő-állomány biztosítása a vállalat

Részletesebben

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni:

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év -

Részletesebben

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni:

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év - év

Részletesebben

Az üzleti versenyképességünk növelésének lehetőségei az ERASMUS programmal

Az üzleti versenyképességünk növelésének lehetőségei az ERASMUS programmal Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület Szakmai Nap 2011. szeptember 1. Az üzleti versenyképességünk növelésének lehetőségei az ERASMUS programmal Nemeslaki András Infokommunikációs Tanszék Informatikai Intézet

Részletesebben

A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni:

A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - 5 év - 5 év -

Részletesebben

Tisztelt Végzős Hallgatónk!

Tisztelt Végzős Hallgatónk! Tisztelt Végzős Hallgatónk! Jelen kérdőív kitöltésével Ön hozzájárul aoz, hogy az ELTE Informatikai Kara oktatási tevékenységétán folyó képzéseket és a hallgatók igényeihez optimálisan illeszkedő A kérdőívek

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Foglalkoztatás- és szociálpolitika

Foglalkoztatás- és szociálpolitika Foglalkoztatás- és szociálpolitika Munkanélküliség 2008/09 I. félév Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Gazdaságilag aktív nem aktív népesség A gazdaságilag aktív népesség

Részletesebben

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál

Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Fizetési trendek a magyarországi nemzetközi vállalatoknál Megbízható bérezési adatok a DUIHK 2014 es Bérezési Tanulmányában Jövőre átlagosan négy százalékkal szeretnék a külföldi vállalatok munkavállalóik

Részletesebben

Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek!

Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek! Céljaim 2014-re, hogy még sikeresebb legyek! A mai dátum:... FONTOS! Szánj erre a gyakorlatra elég időt! Legalább fél órára, de lehet, hogy egy órára is szükséged lesz. Adj magadnak időt, hogy tényleg

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

Az építőipar 2012.évi teljesítménye. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége

Az építőipar 2012.évi teljesítménye. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Az építőipar 2012.évi teljesítménye Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Az építőipari termelés alakulása 2012-ben is folytatódott az építőipari termelés 2006 óta tartó csökkenése Az építőipar egésze

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE

VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE MUNKAERŐPIACI ISMERETEK A MUNKAERŐ KIVÁLASZTÁSÁNAK FOLYAMATA Célja: egy üres állás betöltése, teljesítménynövelés, piacbővítés, megfelelő helyen, megfelelő időben a megfelelően

Részletesebben

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE

FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE FELHÍVÁS A PALLAS ATHÉNÉ GEOPOLITIKAI ALAPÍTVÁNY MUNKAKÖREINEK BETÖLTÉSÉRE A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány pályázatot hirdet az Alapítvány munkaszervezete személyi állományának feltöltésére. Az

Részletesebben

Információk a németországi egészségügyi munkavállaláshoz

Információk a németországi egészségügyi munkavállaláshoz Információk a németországi egészségügyi munkavállaláshoz Tisztelt érdeklődő! Cégünk, a Medikwork megalapításának fő célja, hogy professzionális munkaerő közvetítésével megállítsuk, illetve lelassítsuk

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

1. A hallgató adatai. 2. A szakmai gyakorlat vezetőjének adatai: 1.1 Név: 1.2 Melyik szakra jár? HFF-Idegenforgalmi. HFF-Turizmusvendéglátás

1. A hallgató adatai. 2. A szakmai gyakorlat vezetőjének adatai: 1.1 Név: 1.2 Melyik szakra jár? HFF-Idegenforgalmi. HFF-Turizmusvendéglátás BKF KarrierCentrum KarrierCentrum Szakmai gyakorlat (SZGYN 09/10-1) Válasz megjelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális

Részletesebben

Miért olyan nehéz manapság Angliában munkát találni? és miért sikerül mégis egyeseknek napokon belül elhelyezkedni?

Miért olyan nehéz manapság Angliában munkát találni? és miért sikerül mégis egyeseknek napokon belül elhelyezkedni? Miért olyan nehéz manapság Angliában munkát találni? és miért sikerül mégis egyeseknek napokon belül elhelyezkedni? Hadd kezdjem egy statisztikával: Angliában jelenleg 8.4%-os a munkanélküliség (http://www.guardian.co.uk/business/2012/jan/18/unemployment-public-sectorstrikes).

Részletesebben

A munkaerő-piac fontosabb jelzőszámai a Közép-magyarországi régióban 2010. május

A munkaerő-piac fontosabb jelzőszámai a Közép-magyarországi régióban 2010. május Pályázathoz anyagok a TÁMOP 4.1.1/AKONV2010-2019 Munkaerőpiaci alkalmazkodás fejlesztése 1/b képzéskorszerűsítési alprojekt Munkaerőpiaci helyzetkép II. negyedév Negyed adatok régiókra bontva 2010. 1.

Részletesebben

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége Kérdőív Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések

Részletesebben

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ...

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ... KÉRDŐÍV SZÁMA... Kérdőív A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan Romániában is általánossá vált, hogy egyes üzleti problémával a vállalatok Önökhöz fordulnak. A tanácsadás a professzionális szolgáltató piac

Részletesebben

KERESŐMARKETING SPECIALISTA KÉPZÉS

KERESŐMARKETING SPECIALISTA KÉPZÉS KERESŐMARKETING SPECIALISTA KÉPZÉS látogatószerzés költséghatékonyan Edutus Főiskola 2014 Keresőmarketing specialista képzés Az egyik legátfogóbb keresőmarketing képzés Magyarországon. Top ajánlat azoknak,

Részletesebben

Karrierlehetőségek az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régiójában. Jozipovics Tímea osztályvezető

Karrierlehetőségek az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régiójában. Jozipovics Tímea osztályvezető Karrierlehetőségek az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régiójában Jozipovics Tímea osztályvezető Toborzás 2 KIEMELT FIGYELEM A MEGFELELŐ SZAKMAI KVALITÁSOKKAL RENDELKEZŐ JELÖLTEK FELKUTATÁSÁSRA, VEZETŐI UTÁNPÓTLÁS

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

Gyakornoki képzési program

Gyakornoki képzési program Gyakornoki képzési program A a MediaGo Holding független érdekszövetség tagjaként jött létre 2009-ben. Missziónk a pályája elején lévő fiatal munkaerő elhelyezkedésének segítése, ezen keresztül a strukturális

Részletesebben

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 0 () Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról - 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ i Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról, 2006. május 31. Napjaink gyorsan változó világában a munkahely megszerzése

Részletesebben

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme

RÉV Alapítvány. Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme RÉV Alapítvány Interjú, mint a munkaerő-kiválasztás Legfontosabb eleme Készítette: Kabainé Ujj Gyöngyi andragógus Interjú típusai Strukturált interjú az előre megfogalmazott, célzott kérdések minimális

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TÁJÉKOZTATÓ PROGRAMFÜZET a Centroszet Szakképzés-szervezési NKft.-nél

FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK TÁJÉKOZTATÓ PROGRAMFÜZET a Centroszet Szakképzés-szervezési NKft.-nél FELNŐTTKÉPZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK PROGRAMFÜZET a Centroszet Szakképzés-szervezési NKft.-nél Készítette: Marosvölgyi Ágnes A készítés dátuma: Budapest, 2011.07.08. Jóváhagyás dátuma: Budapest, 2011.07.11. Némedi

Részletesebben

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás 2007. SZEPTEMBER - OKTÓBER

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás 2007. SZEPTEMBER - OKTÓBER SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú

Részletesebben

KÖZÉPTÁVÚ MUNKAERŐPIACI PROGNÓZIS - VÁLLALKOZÁS

KÖZÉPTÁVÚ MUNKAERŐPIACI PROGNÓZIS - VÁLLALKOZÁS Dátum: 2004.06.23. SORSZÁM:. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kereskedelmi és Iparkamara GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZÉSI INTÉZET GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZÉSI INTÉZET HCCI Research Institute

Részletesebben

Az álláskeresés és önéletrajz. Dr. Gyökér Irén

Az álláskeresés és önéletrajz. Dr. Gyökér Irén Az álláskeresés és önéletrajz 2 * Álláskeresés Kell világos stratégia, mit keresek? Hol vannak ezek? Kreativitás! Folyamatos munkaerő-piaci figyelés. Önértékelés Erősségek, gyengeségek: Lehetőségek, veszélyek

Részletesebben

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

Gyakornoki lehetőségek a Bosch-nál

Gyakornoki lehetőségek a Bosch-nál Minden sikernek megvan a maga története. Gyakornoki lehetőségek a Bosch-nál 2 www.bosch.hu/jobs Szerezz szakmai gyakorlatot a Bosch-nál Elméletből már felkészültél. Szeretnél gyakorlati tapasztalatokat

Részletesebben

A karrier útvonal 5 szakaszból áll: SZAKASZOK CÉLOK TARTALOM KULCSFONTOSSÁGÚ KOMPETENCIÁK 'PUHA' KÉSZSÉGEK

A karrier útvonal 5 szakaszból áll: SZAKASZOK CÉLOK TARTALOM KULCSFONTOSSÁGÚ KOMPETENCIÁK 'PUHA' KÉSZSÉGEK AZ AGRONOMA BEVÁLT GYAKORLATOK ADAPTÁCIÓJÁNAK VÁZLATA - DEMETRAE TÁRSADALMI NEMEK SZEMPONTJÁBÓL ÉRZÉKENY SZAKKÉPZÉSI KARRIER ÚTMUTATÓ A MEZŐGAZDASÁGI-KÖRNYEZETVÉDELMI ÁGAZATHOZ A karrier útvonal 5 szakaszból

Részletesebben

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14.

A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. A pályaorientáció és a pályatanácsadás a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának gyakorlatában Szeged, 2014. március 14. Előadó: Nyemcsok Lászlóné, tanácsadó Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai

Részletesebben

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból

QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból QALL Végzettséget mindenkinek! A kamara támogató szerepe gazdasági szempontból Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai, szerepe a szakképzésben 1. Gyakorlati képzőhelyek

Részletesebben

Munkaerő-piaci folyamatok az Észak-Alföldön (2007/2008)

Munkaerő-piaci folyamatok az Észak-Alföldön (2007/2008) Munkaerő-piaci folyamatok az Észak-Alföldön (2007/2008) Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu A tartós álláskeresők aránya nő 2005: 24,5%, 2007: 28,3% a tartósan álláskeresők

Részletesebben

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

Rövid távú munkaerő-piaci előrejelzés és konjunktúra kutatás

Rövid távú munkaerő-piaci előrejelzés és konjunktúra kutatás SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok Legjobb Munkahely Felmérés 2014 Trendek és tanulságok A vállalatokat egyre gyakrabban állítják kihívás elé a következő trendek, amelyek a munkaerőpiac teljes átalakulását eredményezik Idősödő társadalom

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

A mindennapi sikeres együttműködés és kommunikáció záloga a logisztikában az idegen nyelv?!

A mindennapi sikeres együttműködés és kommunikáció záloga a logisztikában az idegen nyelv?! A Szolnoki Főiskola idegen nyelvi képzési rendszerének fejlesztése TÁMOP-4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0013 A mindennapi sikeres együttműködés és kommunikáció záloga a logisztikában az idegen nyelv?! Készítette:

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 0 (DPR_hallgmotiv_0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb

Részletesebben

Nők a foglalkoztatásban

Nők a foglalkoztatásban projekt Munkáltatói fórum 2011. 10.11. Budapest Nők a foglalkoztatásban Kőrösi Regina Nők foglalkoztatásban az UNIÓ-ban A nők és férfiak közötti esélyegyenlőség alapvető jog és az Európai Unió közös alapelve

Részletesebben

Pályázati adatlap. 2. Számú Melléklet

Pályázati adatlap. 2. Számú Melléklet 2. Számú Melléklet Pályázati adatlap A sikeres pályázat érdekében minél részletesebben töltsd ki az adatlapot. A megadott információkkal minél precízebben próbáld megfogalmazni gondolataidat, szándékodat.

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Magyarország

Vállalati kérdőív - Magyarország Vállalati kérdőív - Magyarország kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Bécs

Vállalati kérdőív - Bécs Vállalati kérdőív - Bécs kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy személyzeti

Részletesebben

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések

Minoség. Elismerés. Mobilitás. Oktatás /képzés. Standardok. Foglalkoztathatóság. Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések Minoség Elismerés Mobilitás Oktatás /képzés Standardok Foglalkoztathatóság Munkaerő piaci igényekre épülő képzési programok és képesítések A VSPORT+ projekt A VSPORT+ projekt fő célja, hogy a főbb szereplők

Részletesebben

A munkaerőpiac nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárásai - az online megkérdezés eredményei

A munkaerőpiac nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárásai - az online megkérdezés eredményei Projekt azonosító: TÁMOP-4.1.2.D-12/KONV-2012-0013 A munkaerőpiac nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárásai - az online megkérdezés eredményei Készítették: Dr. Földi Katalin Dr. László Éva Dr. Máté

Részletesebben

Kérje meg a pályázókat, hogy az Europass önéletrajzot használják, így Ön világos képet kaphat készségeikrõl és szakértelmükrõl!

Kérje meg a pályázókat, hogy az Europass önéletrajzot használják, így Ön világos képet kaphat készségeikrõl és szakértelmükrõl! Europass Önéletrajz Az Europass önéletrajz (CV) a hagyományos önéletrajzi formátumot követõ dokumentum, amellyel a felhasználók részletesebben, világosan és egyértelmûen bemutathatják képzettségeiket és

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Alsó-Ausztria

Vállalati kérdőív - Alsó-Ausztria Vállalati kérdőív - Alsó-Ausztria kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy

Részletesebben

Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008)

Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008) Munkaerő-piaci folyamatok (2007/2008) Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Foglalkoztatottság, gazdasági aktivitás 4. 208.700 fő van jelen a munkaerőpiacon (15-64) Aktivitási

Részletesebben

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról

Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról Partnerségi konferencia a helyi foglalkoztatásról KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK ÖSSZEFOGLALÁSA 2010. március 9. Kistérségi együttműködés a helyi gazdasági és foglalkoztatási potenciál erősítésére Projektazonosító:

Részletesebben

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ

A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ ÉS/VAGY A FOGYATÉKKAL ÉLŐ TANULÓK RÉSZVÉTELE A SZAKKÉPZÉSBEN SZAKPOLITIKAI TÁJÉKOZTATÓ Szakpolitikai kontextus A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a fogyatékkal élő, valamint

Részletesebben

PÉLDA. Társadalmi Hatás - Végzett hallgatókat foglalkoztató cégek

PÉLDA. Társadalmi Hatás - Végzett hallgatókat foglalkoztató cégek EvaSys MISKOLCI EGYETEM Válasz jelölése: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül. Az optimális beolvasási eredmények érdekében kérem, kövesse

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

Mit tudott a szakról? Honnan volt ez az információja? (Itt rákérdezni: az egyetem informálta őt bármiről?)

Mit tudott a szakról? Honnan volt ez az információja? (Itt rákérdezni: az egyetem informálta őt bármiről?) DIÁKOK Előzmények a múlt: az egyetem előtti időszak Hol született? Meséljen a családjáról! (szülei foglalkozása, iskolai végzettsége, lakóhely típusa, testvérek száma) Hova járt középiskolába? (Milyen

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉS A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL

EGYÜTTMŰKÖDÉS A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL EGYÜTTMŰKÖDÉS A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKKEL Kérdőív specifikus szektorok részére Az európai EMCOSU (Együttműködés elősegítése a magánszféra szereplői és a felsőoktatási intézmények között) projektet a

Részletesebben

Menni vagy maradni? Előadó: Fülöp Gábor, HKIK főtitkár. Eger, 2012. szeptember 28.

Menni vagy maradni? Előadó: Fülöp Gábor, HKIK főtitkár. Eger, 2012. szeptember 28. Menni vagy maradni? Ki fog itt dolgozni 15 év múlva? Előadó: Fülöp Gábor, HKIK főtitkár Eger, 2012. szeptember 28. 1 A HKIK az ezres nagyságrendű vállalati kapcsolatai alapján az alábbi területeken érzékel

Részletesebben

Miért dolgozna éppen Dániában radiológusként? 5 érvünk is van rá:

Miért dolgozna éppen Dániában radiológusként? 5 érvünk is van rá: Miért dolgozna éppen Dániában radiológusként? 5 érvünk is van rá: 1. A munka és a magánélet egyensúlya Az infografika és a kreatív vizualitással bemutatott mutatók iránt érdeklődők kedvéért: http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/work-life-balance/

Részletesebben

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22.

Munkahely, megélhetőségi tervek. Szlávity Ágnes. MTT, Szabadka, 2006. február 22. Munkahely, megélhetőségi tervek Szlávity Ágnes MTT, Szabadka, 2006. február 22. Tartalom Vajdaság munkaerő-piacának bemutatása A fiatalok munkaerő-piaci helyzete A magyar fiatalok továbbtanulással kapcsolatos

Részletesebben

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg.

2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST. A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. A FIATALOK FOGLALKOZTATÁSÁNAK ELŐMOZDÍTÁSA PROJEKT KONFERENCIA 2013. NOVEMBER 13. 9.00. 13.00. Gundel Étterem, BUDAPEST A projektesemény az Európai Bizottság társfinanszírozásában valósul meg. 09.00-09.30

Részletesebben

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó

Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat. Mészáros Mónika EURES tanácsadó Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban az EURES hálózat Mészáros Mónika EURES tanácsadó A TÉMÁK ISMERTETÉSE EURES, az EU tagországai, általános tudnivalók az uniós munkavállalásban Álláskereső honlapok

Részletesebben

Kényszerpálya, véletlen vagy tudatos választás?

Kényszerpálya, véletlen vagy tudatos választás? Kényszerpálya, véletlen vagy tudatos választás? Női vállalkozók Magyarországon a rendszerváltástól napjainkig Horváth Anna SEED Alapítvány Vállalkozónői konferencia, Budapest, 2006. május 30. A vállalkozások

Részletesebben

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES

Részletesebben

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? A tanári pálya iránt érdeklődő felvételizőként valószínűleg gondoltál már arra, hogy ehhez a hivatáshoz nemcsak a tudás közvetítése, hanem

Részletesebben

A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet várható alakulása a kutatás koncepciójának bemutatása, új elemek ismertetése

A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet várható alakulása a kutatás koncepciójának bemutatása, új elemek ismertetése A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet várható alakulása a kutatás koncepciójának bemutatása, új elemek ismertetése Tóth István János, PhD tudományos főmunkatárs, MTA KRTK KTI ügyvezető, MKIK GVI

Részletesebben

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja : a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. szeptember 11., Budapest Komplex képzés a családi vállalkozások növekedéséért, versenyképességéért

Részletesebben

Kereskedelmi Szakmenedzser

Kereskedelmi Szakmenedzser Kereskedelmi Szakmenedzser Képzés célja Olyan legalább egy idegen nyelven beszélő, felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek képzése, akik: kis- és közepes méretű, kereskedelmi tevékenységet folytató

Részletesebben

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák

A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák Zachár László A munka világával kapcsolatos tulajdonságok, a kulcskompetenciák HEFOP 3.5.1. Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása Tanár-továbbképzési alprogram Szemináriumok Budapest

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban megváltozott munkaképességűek integrációja a munkaerőpiacon

Társadalmi Megújulás Operatív Program Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban megváltozott munkaképességűek integrációja a munkaerőpiacon PÁLYÁZAT Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja Megvalósítandó cél: Társadalmi Megújulás Operatív Program Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban megváltozott munkaképességűek integrációja

Részletesebben

Képzettségi elvárások:

Képzettségi elvárások: Az MP Solutions Személyzeti Tanácsadó Kft. - toborzási és kiválasztási csapata bővítésére - HR gyakornokot keres. HR gyakornok Feladat és felelősségi kör: szaksajtó figyelés és piackutatási projektekben

Részletesebben

JELENTÉS. Középiskolát végzett diákok helyzete - 2012-2013 -

JELENTÉS. Középiskolát végzett diákok helyzete - 2012-2013 - - 0 - HMTJ 25 /2015 Ikt. szám:1855/27.01.2015 JELENTÉS Középiskolát végzett diákok helyzete - 2012-2013 - Előterjesztő: Elemző Csoport www.judetulharghita.ro www.hargitamegye.ro www.harghitacounty.ro HU

Részletesebben

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok

JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok JOB Klub Álláspiaci kulisszatitkok Hogyan és mit is csinálunk? Pályázati anyag: önéletrajz + motivációs levél +? Önéletrajz : lehet 1 oldalnál hosszabb? Kulcsszavak használata Tömör és átlátható, ne a

Részletesebben

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Hogyan kapcsolható össze a minőségügy a foglalkoztatással? 1. CSR (a cégek társadalmi felelősségvállalása) = szociális és környezeti

Részletesebben

Minden sikernek megvan a maga története. Junior Managers Program Vezető-utánpótlás program

Minden sikernek megvan a maga története. Junior Managers Program Vezető-utánpótlás program Minden sikernek megvan a maga története. Junior Managers Program Vezető-utánpótlás program 2 www.bosch.hu/jobs Junior Managers Program Egyedi karrierlehetőség a Bosch vezető-utánpótlás programjában A Bosch

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Faipari vállalatok üzleti és foglalkoztatási kilátásai. Vállalat jelen és jövőképe

Faipari vállalatok üzleti és foglalkoztatási kilátásai. Vállalat jelen és jövőképe Faipari vállalatok üzleti és foglalkoztatási kilátásai Vállalat jelen és jövőképe A kérdőív 3 oldalt tartalmaz, összesen 25 kérdésből áll és az alábbi témakörökben keresi a válaszokat: - Vállalata jelen

Részletesebben

A PM szakma tükre 2015. Török L. Gábor PhD

A PM szakma tükre 2015. Török L. Gábor PhD A PM szakma tükre 2015 Török L. Gábor PhD Az üzleti kilátások megítélése Üzleti kilátások/prognózisok 2015-re, és a korábbi prognózisok adatai Várakozások 2015-re vonatkozóan Induló projektek Pesszimista

Részletesebben

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT

TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT TÁMOP-1.4.3-12/1/-2012-0027 KÉPZETT FIATALOK PÜSPÖKLADÁNY VÁROS FEJLŐDÉSÉÉRT A TÁMOGATÁS RÉSZCÉLJA A TÁMOP 1.4.3 pályázati kiírás keretében olyan kezdeményezéseket támogattak amelyek innovatív megoldásokkal

Részletesebben

Adatlap az iskolarendszeren kívüli képzésről 2014.

Adatlap az iskolarendszeren kívüli képzésről 2014. Az elektronikus adatszolgáltatás a 243/2011. (XI. 22.) Kormányrendelet alapján kötelező! Nyilvántartási szám:1665 Adatszolgáltatók: a 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: új Fktv.) szerint felnőttképzést

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. március 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések DPR0_hm (Hallgatói mot. 0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 0% 50% 0% 5% Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Komplex mátrix üzleti képzések

Komplex mátrix üzleti képzések 1.sz. melléklet Komplex mátrix üzleti képzések A munkaerőpiac elismeri a szakjainkat, 3 szak a TOP10-ben szerepel, emiatt továbbra is lesz kereslet A K-M, P-SZ, T-V alapszakok iránt folyamatos piaci igény

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A természettudomány képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Integrált keretrendszer

Integrált keretrendszer Integrált keretrendszer Példa SAP R/3 Humán erőforrás gazdálkodás, személyügy Referencia modell 1 Humánerőforrás Személyzeti ügyek 2 Humánerőforrás Rendszerszervezése Üzleti Költség elszámolási Üzem Könyvelési

Részletesebben

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni News From Aon Médakapcsolatok: Hering Orsolya orsolya.hering@hewitt.com 06-20-978-5080 Azonnal közölhető Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Akik a szegénységért dolgoznak Az Egyesült Államokban a jelenlegi munkaerő-piaci túlkínálat következtében nagyon sok dolgozónak esélye sincs arra, hogy a legalacsonyabb bérkategóriánál

Részletesebben

AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA

AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA Vörös László AZ ELLENŐRZÉS RENDSZERE ÉS ÁLTALÁNOS MÓDSZERTANA 2008 2 szerző: Vörös László lektor: Dr. Sztanó Imre alkotó szerkesztő: Dr. Bokor Pál ISBN 978 963 638 248 3 A kézirat lezárva: 2008. január

Részletesebben