KARRIER EGYPERCESEK. Kézikönyv

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KARRIER EGYPERCESEK. Kézikönyv"

Átírás

1 Kézikönyv

2 2 A kiadványt a Nemzeti Felnőttképzési Intézet és a Provident Financial Rt. támogatta Írta és szerkesztette: Gergely Orsolya Kiadásért felelős: Jávorszky Iván Grafika: áni Krisztián Kézirat lezárva: december 10. Kiadja: Junior Achievement Magyarország Alapítvány 6725 Szeged, Veresács u. 30/B Tel.: (+36) 62/ Fax: (+36) 62/ Internet: A kiadó írásbeli engedélye nélkül tilos e kiadványt vagy részeit sokszorosítani, bármilyen elektronikus vagy mechanikus eszközzel (beleértve a fénymásolást, a kép- és hangfelvételt és minden egyéb információtárolási és -visszakeresési rendszert) átvenni.

3 Kézikönyv 3 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettől, hol van még az, amikor én dolgozni fogok és hasonló komoly és megfontolt kérdések forognak benned. No a helyzet egészen más! A közép-és felsőfokú tanulmányaid b efejezésével válaszút előtt állsz. Választhatod a további tanulást és azt is, hogy rögtön munkába állsz. Ebben a kiadványban, segítségedre szeretnénk lenni abban, hogy minél könnyebben találj magadnak megfelelő állást, vagy el tudd dönteni, hogy éppen mivel kívánsz a közeljövőben foglalkozni. A kiadvány végére érve sok tapasztalattal és érdekes információval lehetsz gazdagabb. Egy dolgot viszont már most meg kell jegyezned: mindig légy önmagad! Ez a továbbtanulás, az álláskeresés, a munkahely kiválasztás egyik alapja. Igyekeztünk úgy rendezni a füzetet, hogy az adatok, különböző formák és információs lapok jól megférjenek egymás mellett. A következőkben megismerkedhetsz a mai magyar munkaerőpiac jellegzetes területeivel és az elmúlt években végbement tendenciákkal. Ezt követően egy állás interjú tipikus kérdéseivel és számtalan hasznosítható információval, melyek szerencsés összhangja esetén sikeres pályázó lehetsz egy általad elképzelt ideális állásra. Ebből a kiadványból arra kaphatsz választ, hogy ha eldöntötted, hogy dolgozni szeretnél, akkor ahhoz mit kell tenned, hogy minél jobb munkát és munkahelyet találj magadnak.

4 4 2. MUNKAERŐPIAC MA MAGYARORSZÁGON 2.1. Felfelé a lejtőn A statisztika olyan, mint a bikini: sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja (alább találtok azért néhány adatot). A havonta megjelenő munkaerőpiaci statisztikák megmutatják a trendeket, az országrészek között jelentkező foglalkoztatási különbségeket, de csak általánosságban. A keleti országrészben is előfordulnak prosperáló szigetek, mint ahogy a unántúl sem mutat egységes képet. Bonyolítja a helyzetet, hogy Magyarországon két egymástól eltérő metodikájú statisztikai szolgáltató is végez adatszolgáltatást. Az Országos Munkaügyi Kutató és Módszertani Központ, illetve a Központi Statisztikai Hivatal által közölt számok, ha nem is nagyságrendekkel, de tekintélyes mértékben eltérnek egymástól. A budapesti régióban mért 3 százalékos munkanélküliségi ráta gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent, ennél kedvezőbb eredménnyel csupán Budaörs önkormányzata dicsekedhet. Ami nem jelenti azt, hogy mindenki a képességeinek, végzettségének, esetleg a vágyainak megfelelő helyen dolgozik. A tizenöt éve nagy lendületet vett gazdasági átalakulás amelynek során másfélmillió munkahely szűnt meg, ezzel párhuzamosan több mint egymillió új jött létre, szóval az igazán hektikus időszak mára jórészt lezárult. Azok a gyárbezárásokról, illetve új üzemek létesítéséről szóló hírek, amelyeket nap mint nap olvashatsz a napilapokban, már egy teljesen normálisan működő piacgazdaság természetes velejárói. Ma már, amikor ember embernek farkasa, s amikor a szó fegyver, a hosszú évekre garantált foglalkoztatás természetesen csak álom, a nyugdíjas állás pedig csupán a szüleink emlékeiben esetleg álmában létezik. Csak egy biztos: a bizonytalanság. A helyzet persze nem ennyire borzasztó. Ne keseredj el, ha nem találod meg egyből álmaid állását. Az elmúlt évek tapasztalata szerint könnyebb állást találni pontosabban változtatni egy már meglévő pozícióból. Jobb az alkupozíciótok. Vagyis akkor is érdemes elhelyezkedni, ha nem az az ideális, amit az adott cég kínál. A fejvadászok, toborzócégek nem a munkanélküliek listáját böngészik, amikor a megfelelő embert keresik a megfelelő helyre. Nem lebecsülendő a lassan szövögetett kapcsolati háló jelentősége sem: egy ügyesen összeválogatott névjegykártya-gyűjtemény komoly értéket képvisel. A megszerzett tapasztalat, a bepillantás lehetősége egy cég életébe abban is segíthet, hogy eldönts, mire is vágysz valójában. Másrészt egyetemeken oktatott tárgyak néha kicsit fűrészpor ízűek. Vagy ahogy Murphy mondta: a tapasztalat-szerzés egyetlen módja a tapasztalatszerzés Néhány trend a közeljövőre vonatkozólag: erőteljesen növekszik a diplomások száma. Tíz éve az érettségizettek tíz százaléka kezdett felsőfokú tanulmányokat, ma ez az arány 43 és fél százalék Néhány éven belül az oktatáspolitikusok reményei

5 Kézikönyv 5 szerint elérjük az ötven százalékot. A diploma ma már nem kuriózum e g y r e inkább alapkövetelmény. Igaz, azokon a helyeken, ahol csak valamilyen diplomást keresnek, ott nem is várják el valamely szakterület alapos ismeretét, inkább csak beugróként fogják fel az oklevelet. Bizonyítékát látják annak, hogy képes leszel elsajátítani a cég belső tréningjén oktatott szervezet specifikus anyagot. És hogy valami nagyon nem papír legyen róla típusú követelményről is szóljunk: ez a nyelvtudás. Egy komoly cégnél senki érdeklődését sem fogod tudni felkelteni a nyelvvizsgapapíroddal. Az angol, francia, német stb. főnök beszélni akar veled, ha lehetősége van rá, természetesen az anyanyelvén. Elkeseredésre nincs ok, a nyelvtanulás lehetősége előtted is nyitva áll ha még nem érzed profinak magad ezen a területen sok cég anyagiakkal és egyéb kedvezményekkel is támogatja az idegen nyelvek elsajátítását. Az expanzív növekedés korszaka lezárult, a most induló Zöldmezős Beruházásoktól eltekintve a cégek stabilizálódni látszanak, ami többek között azt is jelenti, hogy a rakétasebességű karrierek kora lejárt. Nem is oly rég még természetesnek tűnt, ha valaki harmincéves korára az igazgatóság tagjainak sorában találta magát. A ma végzettek karrier kilátásai sem rosszak, de a feletted dolgozó vezetők is csak harminc-, maximum negyvenévesek. Akkor fogsz továbblépni, ha ők is továbblépnek, akár cégen belül, akár egy másik vállalatnál folytatva karrierjüket. A szakmai karrier, egy adott szakterület professzionális ismerete viszont nem kötődik a hierarchiához. Egy számítástechnikai programozó vagy egy kiemelkedő kapcsolati hálóval rendelkező értékesítő könnyen megkeresheti azt az összeget is, amit a hagyományos lépcsőfokokon emelkedve csak jóval később érdemelne ki Helyzetkép A munkaerő-felmérések adati szerint IIII. negyedévében átlagosan 4 millió 198 ezer fő volt jelen a munkaerőpiacon, közülük 4 millió 125 ezer fő munkavállalási korú. A foglalkoztatottak száma 3 millió 897 ezer, a munkanélkülieké 203 ezer fő volt, ami 7,2 %-os munkanélküliségi rátát jelent. A gazdaságilag aktív népesség az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 52 ezres növekedése az aktivitási ráta javulását eredményezte. A foglalkoztatás szinten maradt, míg az álláskeresési aktivitás emelkedett. A éves korosztályba tartozók száma I-III. negyedévében 25 ezer fővel volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A fiatalok munkaerő-piaci jelenléte is egyre kisebb, gazdasági aktivitásuk ez időszakban csökkent. A fiatalok munkaerőpiaci távolmaradását továbbra is főként az oktatási, képzési idő meghosszabbodása, illetve az oktatási expanzió indokolja.

6 6 A mintegy 67 ezer munkanélküli fiatal közel felének még egyáltalán nincs munkatapasztalata. A gazdasági aktivitás, a foglalkoztatás, valamint a munkanélküliség mutatói régiónként eltérő képet mutatnak. A I-III. negyedévi adatok alapján a legjobb helyzetű régió Közép-Magyarország, míg a legkedvezőtlenebb helyzetben Észak-Magyarország volt. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a munkanélküliségi ráta minden régióban emelkedett, legnagyobb mértékben az Észak-Alföldön és a él-alföldön. A vizsgált időszakban I-III. negyedév a munkaerő-felmérés adatai szerint a foglalkoztatottak 86,2%-a alkalmazottként, 0,2%-a szövetkezeti tagként, 3,8%-a társas vállalkozás tagjaként, 9,4 %-a egyéni vállalkozóként folytatott jövedelemszerző tevékenységet. A foglalkoztatottak 0,4%-a segítő családtag volt. A teljes foglalkoztatotti kör mintegy 72%-át képviselik az 5 fő feletti vállalkozásoknál, illetve a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók. Arányaiban a legnagyobb létszámnyereséget az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, továbbá a pénzügyi tevékenység gazdasági ág könyvelhette el, de folytatódott az építőipart, a kereskedelmet és egyéb közösségi, személyi szolgáltatást jellemző létszámnövekedés is. Általánosságban megfogalmazható, hogy a magyar munkaerőpiacon egyes szegmensekben magas a kínálat és alacsony a kereslet (pl.: jogi és tanári pályák), míg más szegmensekben alacsony a kínálat és magas a kereslet (pl: informatikai ágazat). N agyon sok szakképzetlen munkavállaló van, akik nem tudnak elhelyezkedni, nincs számukra munkalehetőség. Ők növelik az ún. reményvesztett munkanélküliek számát, zömük már a munkanélküli ellátásból is kiesett. A multinacionális vállalatok, a bankok, az állami szféra keresi a magasan képzett, nyelveket beszélő fiatalokat, itt hatalmas verseny folyik a munkavállalók között az állásokért és sok esetben az állások megtartásáért is. A Munka Törvénykönyvének módosítva: 2002 tiltása ellenére is a női munkavállalókat még ma is gyakran hátrány éri. Sokszor a női nem kizáró okként jelenik meg felvételi eljárás során, sok a szabálytalanság a gyermekgondozásból visszatérők esetén is 90 napos felmondási idő megszegése a munkaadó által. Az állást kereső fiatalok számára nagy kihívás az alkalmas munkahely és állás megtalálása. A főiskolát és egyetemet végzett fiatalok legtöbbje nyelvet vagy nyelveket beszél, külföldi gyakorlatokon vett részt, munkatapasztalattal (diákmunka, 3-6 hónapos gyakorlatok vállalatoknál) rendelkezik. A vállalatok sokszor már a felsőoktatási intézményekben megkeresik állásbörzék a számunkra alkalmasnak vélt fiatal munkaerőt, és állásajánlatot tesznek. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete január-szeptember hónapban Ft volt, ezen belül a versenyszférában dolgozók átlagosan

7 Kézikönyv Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók átlagosan Ft-ot kerestek. A legmagasabb bruttó keresetet Ft a pénzügyi tevékenység nemzetgazdasági ágban dolgozók érték el. Ezt követi Ft-os átlagkeresettel a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás. A nemzetgazdasági ágak bruttó kereseti sorrendjében a harmadik helyen a vegyipar állt Ft- majd a villamos energia-, gáz-, gőz-, vízellátás következett Ft ezt az oktatás Ft majd a szállítás, raktározás, posta és távközlés követte Ft. Nemzetgazdasági szinten a fizikai és szellemi munkakörben dolgozók bruttó kereseti aránya 1:2,2. A munkavállaló nők, azonos képzettség, beosztás és feladatkörök mellett is átlagosan 6-8 %-kal kevesebb bért kapnak. Az Európai Unióban a magyar munkaerő, mint betanított munka várhatóan nem tud majd sikeres versenypozícióba kerülni, hisz a környező, keleti országok munkaerő kínálat jóval olcsóbb. A magyar munkaerőre az EU mint szakképzett és megfelelő gyakorlati tudással rendelkező szakemberekre számít. A magyar oktatáspolitika így kiemelten fontos, fejlesztésre méltó és szoruló területre, a szakképzésre nagy figyelmet fordít Tendenciák folyamatok Az oktatási és képzési rendszert mindenképpen fejleszteni kell, mindenki számára biztosítani kell a versenyképes tudás megszerzésének lehetőségét. A nyelvi, számítástechnikai, gazdasági ismereteket minél fiatalabb korban el kell sajátítani ezek már a képzettség minimum szintjét jelentik. A tendenciák azt mutatják, hogy az új munkahelyek az ún. high-tech ágazatokban (számítástechnika, távközlés, elektronika) jönnek létre, ezek betöltéséhez a magas szintű képzettség alapfeltétel. A minimálbér majd forintra történő emelése megváltoztatta a munkaerőpiac struktúráját. Növekedett a részmunkaidős foglalkoztatás és a mikrovállalkozások száma is. Előreláthatólag a gazdasági növekedés továbbra is lassulni fog, ez a munkaerő iránti keresletet negatívan befolyásolja. Két jellemző tendencia ma a munkaerőpiacon a leépítés és a felvétel. Nagyon sok vállalat racionalizál, belső átalakításokat hajt végre. Más vállalatok növekedési stratégiájukhoz igazodva munkaerő-felvételt tervez. A távmunka jelentős fejlődés előtt áll, összefüggésben az információs technológiák fejlődésével és az EU tendenciákkal. Egy bizonyos munkavállalói kör számítógépes hálózat segítségével fog dolgozni, a vállalat telephelyétől távol. Ez a munkaforma használható az értékesítési, adatfeldolgozási, szellemi kreatív munkatevékenységek során.

8 8 3. A SZEMÉLYEK SZABA MOZGÁSA AVAGY MUNKAVÁLLALÁS AZ EU-BAN Az Európai Unió négy alapszabadságának egyike az áruk, a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása mellett a személyek szabad mozgása. Napjainkban a szabad mozgás joga állampolgárságra való tekintet nélkül valamennyi tagállami állampolgárt megillet. A közösségi szabályozásban 1993-tól hatályos az az alapelv, mely szerint minden tagállami polgár az Európai Unió polgára is egyben, akinek alapjoga a szabad munkavállalás, letelepedés és vállalkozás bármely uniós tagállamban. Az Európai Unió polgárának lenni azt is jelenti, hogy a tagállamok mindegyikében a szó szoros értelmében otthon van a Közösség minden egyes állampolgára. Ez gyakran ébreszt hamis képzeteket azokban, akik nem ismerik az unió viszonyait. Sokan gondolják úgy, hogy hatalmas tömegek vándorolnak az egyik tagállamból a másikba. Ám ez közel sincs így. Napjainkban 162 millió munkavállalót tartanak számon az unióban, és közülük mindössze 8,7 millió tehát alig több mint 5 százaléknyi az, aki nem a hazájában dolgozik. Azonban még ez a szám és arány is megtévesztő, ugyanis az uniós polgárok közül csupán 3 millióan vállalnak munkát más tagállamban. A további 5,7 millió az unión kívülről érkezett a Közösség munkaerőpiacára. Csatlakozásunk számos előnyt rejt azok számára, akik más országban is ki akarják próbálni képességeiket. Van, ahol ezt akadálytalanul megtehették csatlakozásunk másnapján pl.: Nagy-Britanniában, van, ahol erre még várni kell néhány esztendőt. Annyi azonban bizonyos, hogy az Európai Unió polgáraként a tagállamok mindegyikében a legteljesebb egyenlőséget fogják élvezni honfitársaink. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az hogy egyik tagállamban sincs szükség munkavállalási engedélyre. Bármely munkahelyre ugyanolyan eséllyel pályázhatunk a megfelelő szaktudás és nyelvtudás birtokában, mint az adott o rszág polgárai. Emellett pedig jár minden olyan kedvezmény, amely a helyi lakosokat is megilleti: például kedvezményes hitelfelvétel, adóelőny, a saját nyelv használata a bíróság előtt A munkavállalás feltételei Az EU országokban minden uniós polgár az adott tagállam állampolgáraival egyenlő feltételek mellett vállalhat munkát, illetve alapíthat vállalkozást, tehát nem kell munkavállalási engedélyt kérnie. Ez a kedvezmény vonatkozik a közösségi munkavállaló családtagjaira is, állampolgárságuktól függetlenül.

9 Kézikönyv A munkavállaláshoz kapcsolódó jogosultságok A legfontosabb jog az általános diszkrimináció-mentesség biztosítása, amelynek értelmében a munkafeltételek tekintetében tilos a munkavállalókat megkülönböztetni. Nem lehet pl. meghatározni a közösségi munkavállalók arányát, nem lehet állampolgársághoz kötni az adott állás betöltését (kivéve a közhatalomhoz kapcsolódó munkaköröket), és nem lehet indokolatlanul előírni az anyanyelv ismeretét A felvétel, a munkabér, a munkavégzés feltételei, a szakszervezeti tagság, az elbocsátás stb, tekintetében a saját állampolgárokkal egyenlően kell kezelni az EU más államaiból érkezőket is. A közösségi munkavállalók továbbá egyenlő elbánást élveznek adójogi szempontból is, ugyanazokat az adókedvezményeket élvezik, mint az adott tagállam saját munkavállalói. Az egyenlő bánásmód kiterjed az oktatásra, szakképzésre és az átképzésre is. A munkát kereső jogosultsága, hogy munkahelykeresés jogcímén az állampolgárságuktól eltérő tagállamban tartózkodhatnak. Természetesen megvannak a feltételei annak, hogy mikor minősül egy személy munkát keresőnek. Először is valóban törekednie kell arra, hogy munkát találjon, s ennek az a legjobb módja, ha munkahelykeresőként bejelentkezik a tagállam munkaügyi szerveinél. Másodszor ajánlatos más módon is állást keresnie, például hirdetést feladnia, hirdetésekre jelentkeznie. A munkahelykeresésnek ugyanis bizonyítottnak kell lennie A közösségi munkavállalók legfontosabb, a Római szerződésben biztosított jogai: A ténylegesen fennálló állásajánlatokra jelentkezhet Ebből a célból a tagállamok területére szabadon beléphetnek Valamely tagállam területén tartózkodhatnak azért, hogy ott munkát végezzenek az adott tagállam állampolgárainak alkalmazására vonatkozó törvényeknek, rendeleteknek és közigazgatási előírásoknak megfelelően. A foglalkoztatás megszűnése után annak a tagállamnak a területén maradhatnak, ahol a foglalkozatásuk fennállott. A Római Szerződés fő szabályait részletei különösen a 1612/68 EGK rendelet, a 1251/70 EGK rendelet és a 68/360 EGK irányelv, illetve az Európai Közösségek Bíróságának estejoga iplomák és szakképzések kölcsönös elismerése A diplomák és a szakképesítések kölcsönös elismerésének hiánya gátat szabhatna a munkavállalók szabad mozgásának. A vonatkozó közösségi jogszabályok azonban lehetővé teszik a bármely tagállamban megszerzett képesítés és gyakorlati idő globális EU szintű elismerését azáltal, hogy szakmai minimum követelményeket és képzési tárgyak meglétét írják elő az egyenértékűség kimondásához. Minden tagállam maga felelős a saját országában folyó oktatás és képzés tartalmáért és szervezéséért. Nincs egységes közösségi előírás a diplomák kölcsönös elismerésére vonatkozóan, kivéve az ún. szabályozott szakmákat, ezért jelenleg nem létezik sem olyan oklevél, sem olyan szakképesítés, amelyet valamennyi tagállam egységesen elismer.

10 10 4. HAZAI PÁLYÁN 2005 A magyar gazdaság átlépve a XXI. századba lendületes és eredményes éveket zárt. A különböző ágazatok mind külön-külön, és együttesen is dinamikusan növelték teljesítményüket. Az ágazatokon belül egyik-másik vállalkozás letért korábbi fejlődési irányáról. A következőkben néhány a nemzetgazdaságot is meghatározó ágazatról és ezek részeiről kaphattok információkat a pályaorientáció elősegítéséhez Információs ágazgat Információtechnológia (IT) A 2000-es évben az IT bekerült a vállalatvezetők látókörébe és így nem válik el élesen az üzlet és az informatika. Az IT menedzserek egyre inkább helyet kapnak a stratégiai vezetők körében, s ezáltal is nő az informatikusok ázsiója és keresete. Mindezekkel együtt a kelleténél informatikussal volt kevesebb a piacon a tavalyi évben. Internetgazdaság Az egyelőre még fejletlen piac fejlődése erre az évre várható. Ezen sokat segíthet a nemrég elfogadott elektronikus aláírásról szóló törvény, amelyet az üzleti szféra is használatba tud venni és ezzel az elektronikus kereskedelem fellendülése várható. Távközlés A tavalyi évben a gazdasági fejlődési átlagot jócskán meghaladóan 16%-os gazdasági növekedést értek el a mobilszolgáltatók az elmúlt évben, ezzel szemben a vezetékes piac eredményei csökkentek. A piaci liberalizáció következtében lassan csökkenhetnek a távközlési díjtételek. Ebben az ágazatban mindezekkel a sikerekkel együtt is 8% körüli munkaerő csökkenés. Médiapiac A frekvencia kiosztások körüli botrányok nem erősítették ezt a szegmenst. A magyar piacon ebben az ágazatban dolgozók jól fizetettek, és rendkívül nagy a cégek közötti munkaerő áramlás. Magyarországon a nyugati országokéhoz képest magas a marketingbüdzsék klasszikus reklámokra fordított része, ezért várható, hogy növekedni fog a BTL (below-the-line) költések aránya (például M, promóció). A magyar médiapiacnak erre a trendre fel kell készülnie. Ennek következtében várhatóan tovább fog nőni a cégek vesztesége és ez a foglalkoztatásra is negatívan fog hatni Pénzügyi ágazat Bankok A bankok folytatva a korábbi évek sikereit biztos pozíciókat harcoltak ki maguknak a gazdaságban. A bankok jelentős része ún. univerzális bankként működik ügy-

11 Kézikönyv 11 félkörét és szolgáltatási palettáját tekintve. A cégfinanszírozástól, a lakossági hitelezéstől, a brókertevékenységtől, a befektetési alapkezeléstől kezdve a vagyonkezelésen, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokon át egészen a lakástakarék-pénztári szolgáltatásokig, a lízing és biztosításokig terjedhet a paletta. A bank szektorban is várható egy hosszú távú leépítési folyamat, az internetes szolgáltatások felerősödésével. Biztosítók A biztosítók a hazai piacon biztos pozíciókat szereztek. Az elmúlt évben az életbiztosítások száma csökkent, viszont a nem-életbiztosítási ágazat megbízható stabilitással gyarapszik. Ennek köszönhetően a biztosítási ágazatban a bruttó díjbevételek évről évre nőnek, és így az egy foglalkoztatottra jutó díjbevétel egyre nő. A foglalkoztatottak száma ezzel stabilizálódott az elmúlt időszakban. Brókercégek A gazdasági recesszió ezen a területen éreztette talán a legjobban a hatását. Brókercégek szűnnek meg vagy tőkeerősebb ügyfélállomány megvásárlásával igyekeztek piaci pozícióikat megerősíteni Ipari ágazat Gépipar Az elmúlt években az országot járva mind gyakrabban tűntek fel új zöldmezős beruházások épületei. Ezek jelentős része a gépiparban jelentkezett. Az ipari termelés közel 1/3-át képviselte a gépipar. A nemzetközi óriáscégek folyamatos betelepedése (GE Hungary, Flextronics, stb.) következtében kialakult beszállítói piac jelentheti a következő évek biztos talpon maradását. Ebbe a versenybe a közép és nagyvállalatoknak bekapcsolódni is nehézkes, mert az elavult termelési struktúra miatt nem mindig tudnak megfelelni az elvárásoknak. Ezen a területen a fejlesztések következtében szakképzett munkaerőhiányra lehet számítani. Járműgyártás Az autóipar, a régió egyik legdinamikusabban fejlődő iparága. Szakértői vélemények szerint 2006-ra mintegy 30%-os növekedéssel mintegy 3 millió darabosra bővül a közép- és kelet európai terület járműgyártása. A magyar piacon lévő termelő üzemek az elmúlt években több mint 2500 új munkahelyet teremtettek, melyek száma folyamatosan nő. Sok területen hazai beszállítókkal dolgoznak már együtt, viszont még ebben a háttériparban rengeteg kiaknázatlan terület található, amenynyiben a hazai vállalatok képesek megfelelni a szigorú minőségbiztosítási előírásoknak. Ezek a vállalatok folyamatosan munkaerő gondokkal küzdenek, keresik a jól képzett hazai munkavállalókat.

12 12 Vegyipar Túljutott a vegyipar azon a mélyponton, amely az elmúlt tízöt évben volt érezhető. Az ágazat az elmúlt években mintegy 10%-os eredménynövekedést ért el, ezeket az eredményeket a munkaerő számának folyamatos csökkenésével érte el az ágazat. Az elkövetkező években a meghatározó a TVK-ban, a MOL-ban és a BorsodChemben szerzett orosz tulajdonosi csoport befolyása lesz, amely kihatással lehet az egész hazai termelésre. Építőipar Az építőipari termelés látványosan bővült az elmúlt években. Az építőipar 5-7%-al növelte teljesítményét. Az elmúlt időszak nagy előrelépésének számít a vállalkozói lakásépítés ez által csökkent a feketemunka aránya az építési szektorban. A lakások piacán közel 1/3-os növekedést figyelhető meg, ez a munkahelyek és a vállalkozások számának rohamos növekedésében is látható. Az építőiparban a piacgazdaság megjelenése a foglalkoztatottság jelentős mértékű csökkenését eredményezte. Ez a folyamat 1997-ben megállt és ezt követően megfordult, és az elmúlt két évben 10%-al nőtt a munkavállalók száma Szolgáltatási ágazat Irodapiac Az elmúlt öt-hat év irodaépítési láza a 2003-as évben lefékeződött. Az óriási túlkínálat miatt, az építőknek és építtetőknek nagyobb kockázat mellett kell vállalkozniuk kisebb megtérüléssel számolva. Tanácsadó cégek véleménye szerint a magyar irodapiac megelőzte a gazdasági fejlődést, várhatóan egy-két éven belül utoléri önmagát és ekkora rendeződnek az aránytalanságok. Energetika A privatizáció befejeztével és a piacgazdasági feltételrendszer alapjainak a lerakásával egy új, rendezettebb helyzet állt elő. A kormány gazdasági ellenőrző szerepe ebben a szektorban igen jelentős. A legnagyobb vitákat az árképzés ügye gerjesztette. A piac teljes liberalizációja az előrejelzések alapján 2010 előtt nem következik be, ekkorra a kormányzat szerepe kisebb lesz az energetikai ágazatban. A kormányzat jelenlegi törekvései arra irányulnak, hogy az átállás előtt olyan törvényeket kell hozzanak, amelyek védik a magyar vállalkozásokat a külföldi tőkeerős befektetői csoportokkal szemben és további piaci szereplés lehetőségét biztosítják számukra. A fogyasztók érdekvédelmi szervezetei kedvezően fogadják a teljes liberalizáció határidejének kitolódását ennek oka, hogy nincsenek bevált nemzetközi receptek az átállás zökkenőmentes lebonyolítására és várhatóan a piacnyitás először drágább energiaforrásokat jelent majd, mint jelenleg a fogyasztóknak mind a gazdasági, mind a magánszektorban. Az ágazgatok bemutatása után térjünk át az állások eléréséhez vezető út bemutatására.

13 Kézikönyv HOL ÉS HOGYAN KERESHETSZ MEGFELELŐ ÁLLÁST? 5.1. Az információszerzés lehetőségei: Online módszer; állásbörzék, karrierfórumok; szakmai gyakorlat; álláshirdetés (különböző oktatási intézményekben); sajtóhirdetés (helyi, országos lapokban); rendezvények, nyílt napok; munkaügyi központok (állami munkaközvetítők); saját reklám, hirdetés nélkül; fejvadászok; munkatárs-kölcsönző irodák. Fent egy bő listát találhattál arról, hogy honnan szerezhetsz információt egy megüresedett állásról. Ezek az összes üres állás 30%-át jelentik, neked az az igazi feladatod, hogy megtaláld a maradék 70%-ot, amelyet a következő csatornákon keresztültehetsz meg, szerencsés esetben. Barátaid, ismerőseid, volt iskolatársaid, akiknek lehetnek jó ötleteik, és szívesen adnak neked információkat. Készíts listát a rokonaidról, és az ő fontos ismerőseikről, tőlük bátran kérhetsz információt, ők már régóta ismernek téged. Gondolkozz el azon hány ismerősöd van, akikkel akár a legkülönbözőbb helyzetekben is találkoztál eddig, bővítsd az ismerőseid körét és bátran kérj információt. A volt tanáraidtól is érdemes lehet tanácsokat és információkat kérni, ők feltehetően elég jól ismernek téged. Ha voltál szakmai gyakorlaton, nyári munkán, akkor oda érdemes visszamenni, és tanácsot kérni az oktatóktól, kollégáktól is. Meg van a lehetőséged arra is, hogy telefonon bejelentkezz egy idegen céghez és felajánld a munkaerődet, ehhez a beszélgetéshez jól összeállított kerek mondatokkal kell felkészülnöd. Ha nincs telefonod, vagy nem szeretsz telefonálni, akkor kopogj be a kiválasztott cég ajtaján az önéletrajzoddal és keress olyan állást, melyet képességednek és végzettségednek megfelelően el tudnál végezni. Mond el, hogy itt szeretnél dolgozni, a következő területen, melyre rendelkezel a megfelelő végzettséggel és megfelelő ambícióval. Magadról is adhatsz fel álláshirdetést, melyben leírod azokat az előnyös tulajdonságaidat, melyeket fontosnak érzel és azt, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni. Mindezeken kívül még kereshetsz információkat különböző szakmai fórumokon, állásbörzéken, kiállításokon, cégkatalógusokban, továbbképző intézetekben, szakképző intézetekben. Miután begyűjtötted a megfelelő információkat, indulhat az állásvadászat!

14 14 6. INTERJÚ TÍPUSOK A kiválasztáshoz használt különböző módszerek közül a személyes interjú a legelterjedtebb, a munkaadók több mint 96 %-a részesíti előnyben ezt a formát. A személyes találkozó során nemcsak az eddig megszerzett tapasztalataid, végzettséged, nyelvtudásod, stb. derül ki, hanem az is, ahogyan viselkedsz, beszélsz, amilyen a megjelenésed, fellépésed, stb. Természetesen a személyes interjú alapján történő kiválasztás lehet túlságosan szubjektív is, ezért igyekezz nagyon figyelni, és jó benyomást kelteni. Add mindig önmagadat! 6.1.Tekintsük át a különböző interjútípusokat: Személyes interjú (Individual interview) Az interjú szó említésekor legtöbbünknek a személyes interjú jut eszébe, amikor egy vállalati szakemberrel találkozol, csak ketten vagytok jelen a beszélgetésen. Ez a leggyakoribb forma. Board interjú (Board interview) Ebben az esetben több vállalati szakemberrel találkozol egyszerre, amely felgyorsíthatja a kiválasztás menetét, hiszen minden döntéshozásban érdekelt részt vesz az interjún. Ez a forma plusz nehézséget jelenthet számodra, hisz nagyon kell figyelned, hogy kihez beszélj, kinek a szemébe nézz, stb. a meghallgatás során. Interjúsorozat (Sequential interview) Ennél az interjú formánál egymás után - ez akár történhet ugyanazon a napon - különböző vállalati szakemberekkel találkozol. A sorozat interjú az az interjúforma, amely a board és személyes interjúk elemeit egyesíti. Ennek az interjútípusnak az a célja, hogy folyamatos terhelés mellett, különböző szakemberekkel, hogyan találod meg a szót, hogyan tudsz megfelelni a kihívásoknak. Stressz interjú (Stress interview) Ez a legritkábban használt, de a teljesség kedvéért érdemes megemlíteni. A stressz-interjú során a stressz tűrő képességedet térképezik fel váratlan, olykor keményebb hangvételű kérdésekkel, amelynek célja nem elsősorban a kérdésekre adott válaszok, hanem az, hogy a helyzeteket hogyan tudod kezelni.

15 Kézikönyv 15 Szituációs gyakorlatok (Situational interview) Itt bizonyos helyzetekben, szituációkban kell magadat elképzelned és a felvázolt helyzetet megoldanod. Ön mit csinálna abban az esetben, ha...? típusú kérdésekre adott válaszaidat igyekeznek a vállalati szakemberek standardizálni és kiértékelni. A kiválasztáshoz egyre több vállalatnál használnak fel különböző kérdőíveket, illetve teszteket. Legelterjedtebbek az intelligencia tesztek, a speciális képességeket, készségeket mérő tesztek és a személyiségtesztek. Ezeket a teszteket is az interjúk során kell kitöltened, amennyiben a vállalat ezt elvárja. A fejvadász cégen keresztül történő pályázás a fent említett klasszikus folyamatokat felgyorsítja. Az első interjú ebben az esetben a fejvadász cég egyik konzulensével történik. Az interjút kiegészítheti a fent említett teszt-változatok valamelyikével, esetleg grafológussal, pszichológussal történő beszélgetés is. A fejvadász céget megbízó vállalat az előzetes szűrés során kiválasztott, legalkalmasabbnak vélt 3-4 jelölttel találkozik. A vállalatnál már az első interjú során is kompetens, döntéshozó szakemberrel HR igazgató, szakterület-divízióvezető, kereskedelmi-, gazdasági- vagy műszaki-igazgató vagy ügyvezető igazgató találkozhatsz. Az esetek többségében így hamarabb értesülhetsz a döntésről is Mi az interjú célja? Rengeteg tény rövid idő alatt! A felvételiztető a mérlegeléshez gyűjti az információkat, hogy el tudja dönteni, érdemes-e Téged foglalkoztatnia. A Te személyiséged. Az első benyomás a legfontosabb. Sok mindent elárul a kommunikációs képességeidről és jólneveltségedről. Érdeklődési köröd. Itt tudod ismertetni, hogy mit és miért akarsz csinálni, hogy melyek a karriercéljaid. Képzettséged Tanulmányi eredményeid fontosak. A korábbi szakmai gyakorlatok és egyéb tevékenységek, hobbik úgyszintén. A legfontosabb azonban, hogy ezek miként kapcsolódnak a karrier céljaidhoz.

Állások és elvárások

Állások és elvárások 1 2 Állások és elvárások 3 4 Állások és elvárások 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, a címet elolvasva eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettõl, hol van még az, amikor én dolgozni fogok

Részletesebben

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

Fizel Natasa Munkaerõ-p piaci szolgáltatások és kompetenciák fejlesztése

Fizel Natasa Munkaerõ-p piaci szolgáltatások és kompetenciák fejlesztése Fizel Natasa Munkaerõ-piaci szolgáltatások és kompetenciák fejlesztése Fizel Natasa MUNKAERÕ-PIACI SZOLGÁLTATÁSOK ÉS KOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE Karrier- és munkaerõ-piaci tréningek SZTE JGYPK Szeged, 2013

Részletesebben

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI

Részletesebben

Útmutató munkakeresőknek

Útmutató munkakeresőknek Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia Budapest, 2015., 2. aktualizált kiadás 1 Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia 2015. március 2. kiadás Grafika és borító: Csorba Gergely

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Gazdaságdiplomácia szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Gazdaságdiplomácia szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Gazdaságdiplomácia szakirány TOBORZÁS ÉS KIVÁLASZTÁS A MANPOWER MUNKAERŐ-SZERVEZÉSI KFT.-NÉL Készítette:

Részletesebben

Útmutató munkakeresőknek

Útmutató munkakeresőknek Útmutató munkakeresőknek írta: dr. Borbély Szilvia Budapest, 2009 A kiadványt az FKA-KT-71/2008 projekt keretében az NSZFI megbízásából a Munkaerőpiaci Alap terhére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

Magyarok külföldi munkavállalása

Magyarok külföldi munkavállalása Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány Magyarok külföldi munkavállalása Készítette: Lengyel Anna Budapest,

Részletesebben

MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás MUNKA VILÁGA JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás Tartalomjegyzék A cél elérése 1. Élettérkép I. 2. Amit Köves Péter karriertérképéhez tudni kell 3. Köves

Részletesebben

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Debreceni Egyetem Informatikai Kar Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Készítette: Varga Ádám Témavezető: Kun András István, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban)

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban) Szerzôk: Andrási Monika Bodnár Éva Csaba Attila Hajdú Csongor Oláh Beáta Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Iroda (1., 2., 3. fejezet) Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológia Tanszék (3. fejezet) Budapesti

Részletesebben

Karrier Iránytű. 2014. szeptember 24-25. IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SYMA Rendezvényközpont. állás- és képzési ajánlat

Karrier Iránytű. 2014. szeptember 24-25. IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SYMA Rendezvényközpont. állás- és képzési ajánlat Kiemelt állásajánlóink Karrier Iránytű 2014. szeptember 24-25. SYMA Rendezvényközpont állás- és képzési ajánlat ingyenes személyes tanácsadás állásajánló cég IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SZAKMAI GYAKORLATOK,

Részletesebben

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H ISBN 978-80 - 970349-3 - 1 Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H Tartalom 3 Tartalom 1 Előszó 4 2 Álláskeresők 6 2.1 Pályakezdők

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok Színkódok a gyors és hatékony álláskeresésért A börze kiállítóinak helyszíni és online standjait, valamint a különböző tájékoztató anyagokat szakterületek szerinti színkódokkal

Részletesebben

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv

Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Munkaerő-piaci ismeretek Kézikönyv Kádár Erika - Dr. Kovács András - Tóth Ibolya Szerkesztette: Balogh Zsuzsanna Debrecen 2008. 1 A foglalkozás módszere A tananyag célja, hogy gyakorlati ismeretekkel segítse

Részletesebben

SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1. Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933)

SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1. Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933) SZGTI 2011 ISBN 978-963-87985-4-1 Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az a félelem maga (Franklin Roosevelt, 1933) 1 ISBN 978-963-87985-4-1 2 Válság és bizalom... 4 Hogyan történhet az elbocsátás?...

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok e-reg rendszer Jelentkezz az állásokra könnyedén! Karrierút tervezés a Szakmai Túraállomások segítségével! Ismerd meg Te is az állásokra való jelentkezést lényegesen kényelmesebbé

Részletesebben

AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKBAN. Készítette: Csiszár Márton. Budapest, 2011.

AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKBAN. Készítette: Csiszár Márton. Budapest, 2011. BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Gazdaságdiplomácia és Nemzetközi Menedzsment SZAK Nappali Tagozat Nemzetközi Menedzsment Szakirány AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKBAN

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18.

Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18. Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18. Szigorítják a külföldi kiküldetéses munkavállalást Kevesen élnek a gyed extrával Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat Ne hagyja lelépni a legjobbakat!

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. Nyitónap

TÁMOP 3.1.4. Nyitónap Nyitónap A három hetet meghaladó projekt nyitónapjára 2010. április 12-én került sor. A szakiskolai bevont osztályok (9.A, 9.B, 9.C, 9.D) az aulában részletes tájékoztatást kaptak a projekt menetével és

Részletesebben

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek

Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség munkavállalás és karrierépítés között Magyar Kitti Karriertervezés pályakezdőknek és újrakezdőknek Milliókat érő különbség

Részletesebben

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés,

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, tanulási technikák Társas és munkavállalói kompetenciák 12. és II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

2013. február 26-27. 10:00-18:00. Több m. Mit találsz az állásbörzén? 5 000 állás- és képzési ajánlatát,

2013. február 26-27. 10:00-18:00. Több m. Mit találsz az állásbörzén? 5 000 állás- és képzési ajánlatát, Karrier Iránytű 2013. február 26-27. 10:00-18:00 Több mint 120 munkaadó és képzőcég több mint Köszönto 5 000 állás- és képzési ajánlatát, Itt az ideje a proaktív álláskeresésnek! Ismét megnyitja kapuit

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

Álláskeresők kézikönyve

Álláskeresők kézikönyve Álláskeresők kézikönyve 1 Kézikönyv tartalomjegyzék Oldal Bevezetés 3 1. Keretrendszer 5 2. Célcsoportok 7 3. Áttekintés 9 4. Tanulási pálya 11 5. Álláskeresés és a munkavállalói kompetenciák 14 5.1. Egyéni

Részletesebben

PALYA KARRIER NAP. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS

PALYA KARRIER NAP. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS MÁJUS KARRIER NAP ÉS ÁLLÁSBÖRZE 2011 Tartalom A KOMPETENCIA- VIZSGÁLAT LEHETŐSÉGEI A kompetenciák olyan viselkedésformák, amelyek segítségével

Részletesebben

Melléklet 24 oldalon. Legvonzóbb. munkáltatók. A az és az tanácsadó összeállítása

Melléklet 24 oldalon. Legvonzóbb. munkáltatók. A az és az tanácsadó összeállítása Legvonzóbb Melléklet 24 oldalon munkáltatók A az és az tanácsadó összeállítása II legvonzóbb munkáltatók melléklet Kínálat és kereslet Amióta csak egyetemista vagyok, válság van legyintett egy ifjú közgazdász

Részletesebben