Török gyerek megvágta Dél-dunántúli régió (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye) megoldás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Török gyerek megvágta Dél-dunántúli régió (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye) megoldás"

Átírás

1 Török gyerek megvágta Dél-dunántúli régió (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye) megoldás I. Tesztkérdések A feladatban felsorolt személyeket, tárgyakat, fogalmakat összeköti valami vagy valaki. Jelöljétek meg a négy válasz közül azt, amelyik a felsoroltak mindegyikével kapcsolatba hozható! Hol egy feledésbe merült szó, hol egy gyermekkorból elővillanó mesealak, hol a logikus gondolkodás valami biztosan fog segíteni. Jó munkát! 1. Szent István, bizánci rítusú vallás, Somogyvár, Vikidál Gyula Géza fejedelem Koppány II. Szilveszter pápa Szent Gellért 2. Babits-vers, mohácsi csatatér, bátaszéki iskola, Sárvár Kanizsai Dorottya II.Lajos I. Szulejmán Krúdy Gyula 3. hermelin, Apponyi-kastély, csicsópusztai kegytemplom, Mercy gróf Bolhás Hőgyész Helesfa Hencse 4. Szekszárd, obsitos, Mária Lujza, nagyotmondó Münchhausen báró A hetvenkedő katona Háry János A vitéz szabólegény 5. karrmező, magyar kikerics, Harka, Nagyharsány szoborpark Tettye Ördögszántás világörökség ös számú kisbolygó, fényszennyezés mentesség, A négyökrös szekér, csillagpark Zselici Tájvédelmi Körzet Pécs, Planetárium Abaliget, Denevérmúzeum Sárszentlőrinc, Petőfi Emlékház 7. öt székelykapu, sváb torony, székely torony, tájszobák Varsád, Német Tájház Györe, Templomiskola kakasdi Faluház Bóly, História Hall 8. zöld lific, Andersen-diploma, pomogács, asztalos Csukás István Illyés Gyula Lázár Ervin Garay János

2 9. lápafői rét, bakonyi kalandpark, Szombathely, Répa Rozi Sobri Jóska Savanyó Ferkó Milfajt Ferkó Patkó Bandi 10. kitelepítés, németek, tájház, evangélikus templom Mágocs Gyönk Mecseknádasd Lánycsók 11. Zala, Az ember tragédiája, II.Sándor cár, Mentőcsónak Rippl-Rónai József Zichy Mihály Madách Imre Deák Ferenc 12. T-34 tank, Szamárkő, Kő-hegyi kilátó, Balaton Sound Siófok Fonyód Zamárdi Balatonboglár II. Képeslap Merüljetek el az alábbi képeslapok látványában, ennek alapján ismerjétek fel a településeket! Minden településhez 2 fotó tartozik. Kapcsoljátok a helységekhez a megfelelő szövegeket is, melyek a település egy újabb (harmadik) nevezetességét ismertetik! Település Szöveg Kép Paks Nem mindegy, hogy akiknek épül a templom, részt vesznek-e ebben a dologban, beleépül-e annak a közösségnek az energiája, figyelme, akarata, hite abba az épületbe vagy sem fogalmazott a világhírű alkotó, Makovecz Imre. E templom építésekor a település lakói mintegy háromezer munkanapot dolgoztak az építkezésen önzetlen hitből, akaratból. A harangtorony messziről látható az ég felé törő három kecses csúccsal. A legmagasabban a kereszt, két oldalán az aranyló Nap és az ezüstös Hold ragyog. Ez az épület is az emberre hasonlít: szeme, orra, koponyája van. A bordák ölelte térben a szív helyén fehér kőoltár, mögötte pedig a feltámadó Krisztus kiterjesztett szárnyú angyalaitól kísérve - ahogy a fentről beözönlő fény felé emelkednek. A bejáratnál két angyal áll őrt egyikük a Világosság, másikuk a Sötétség Angyala küzdelmükből születik meg Jézus Krisztus örökkön-örökké, s a halandó ember létének minden pillanatában dönthet, melyiküknek hódol.

3 Szigetvár Fegyvert, s vitézt énekel ebben a várban minden, ami az 1566-os önfeláldozó ostromra emlékeztet. A védők helytállását, a rommá lőtt várból kitörő, hősi halált halt Zrínyi Miklós történetét a következő évszázadban azonos nevű dédunokája énekelte meg, s tette történelmi köztudatunk nélkülözhetetlen részévé. A már idős és beteg Szulejmán szultán 1566-ban indult utolsó hadjáratára, melynek végső célja Bécs elfoglalása volt, de előtte Sziget vára állt hatalmas seregének útjában. Zrínyi parancsnoksága alatt mintegy 2300 főnyi végvári katonaság 34 napig állta az ostromot a hatalmas túlerő ellenében, mígnem maradékuk Zrínyi vezetésével kitört a lángoló belsővárból, hogy véres közelharcban haljanak hősi halált. A Vármúzeum ezerszeres kicsinyítésben megalkotott makettje hitelességgel mutatja a XVI. századi Sziget képét, kézbe foghatjuk a korabeli magyar és horvát végházak népének viseletét és fegyverzetének darabjait: szablyákat, fokosokat, lándzsákat, puskákat, pajzsokat és sisakokat, s ha elfáradunk, megpihenhetünk a Kapitány asztalánál. Pécs A település alatt húzódó barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a tízezer éves vastag mésztufában alakult ki. A járatokat a városlakók az évszázadok alatt folyamatosan bővítették, lakóhelyként is használták a barlanglakásokat. Sőt, az üregrendszer száz évvel ezelőtt turistacsalogató látványosságként volt ismert: a Pokol kapuja hangzatos nevet viselő barlangban színes sárkányok, repülő papírgyíkok figuráit helyezték el, akik gondozójukkal, a kaszással riogatták a horrorfilmek világa előtti idők jámbor lelkületű embereit. Ma már senki nem ijed meg a magasban függő sárkány láttán, a körülbelül 200 méter hosszú, 13 celsius fokos hőmérsékletű barlangrendszerben kialakított bemutatóhely célja az, hogy ismertesse a természeti képződmény létrejöttét, és elmesélje annak változatos történetét, a barlanglakásoktól a sárkányokig.

4 Mohács Majd fél évezrede itt vívtak sorsdöntő csatát a magyar seregek az ellenséges haddal. Másfél óra leforgása alatt tizennyolcezer katonánk veszett oda, főpapjainkkal, királyunkkal egy sorsban. A végzetes vereség után hazánk hamarosan részekre hullott. A fogadóépület méltó módon mutatja be a csata előzményeit, lefolyását, következményeit. Az épületből kipillantva madártávlatból szemlélhetjük meg a virágszirmot mintázó sírkertet. A 8 hektárnyi természetvédelmi terület akár madárfüttyös, vidám séta alkalmas helye is lehetne, ha a földben nem tömegsírok volnának. A temetőkertben négyszáz férfi holttestének maradványai nyugszanak. A sírok között II. Lajos, Tomori Pál, Szulejmán szultán és tömérdek névtelen vitéz kopjafáit láthatjuk. Néha egy-egy látogató megkongatja a zsindelytetős kis lélekharangot, melynek hangja tovább fokozza a sírkert magasztos hangulatát. Szekszárd Zseniális ötlettel a Bécsi Képes Krónika egyik lapján látható díszes iniciálét mentette át saját művészeti ágának lehetőségei közé az alkotó. Szent László királyunknak, a lányrabló kun vitéznek, a leánynak, s a sebes futású harci ménnek alakjait egy P pocakja keretezi. A P szárát adó tartóoszlopon olvasható, XV. századból való ének így dicséri a királyt: Idvezlégy, kegyelmes Szent László kerály! / Magyarországnak édes oltalma, szent kerályok közt drágalátus gyöngy, / csillagok között fényességes csillag. Az alkotó azt sem hagyta figyelmen kívül, hogy a legenda szerint a szobor helyén állt hajdan Szent László kútja, így a mű nemcsak gyönyörködtet és emlékeztet, de ivókútként szomjat is olt. A város védőszentjeként tisztelt Szent László a városalapító, I. Béla fiaként gyakran időzött az apja által alapított monostorban, emlékét ma egyebek közt iskola és több napon át tartó, a középkor világát megidéző rendezvénysorozat is őrzi.

5 Siófok A Sió-csatorna Siófoknál ágazik ki a Balatonból, szélessége 20 és 30 méter között váltakozik, legmélyebb részén 8,8 méter. A csatorna összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A Balaton ingadozó vízszintjét többször próbálták szabályozni a történelem folyamán. Az első beavatkozás Galerius császár nevéhez fűződik, aki a III. században vízlevezető árkot ásatott valahol a mai Siófok térségében. A XIX. században nagyszabású tervek készültek a Balaton vízszintjének szabályozására, egyebek közt abból a célból, hogy legnagyobb tavunk és a Duna között hajóval is lehessen szállítani és közlekedni, s hogy a Budapestet az Adriával összekötő vasútvonalat ne rongálhassa a szeszélyes víz és jég. A Balaton vízszint-szabályozásának érdekében Siófokon fazsilipet építettek. A zsilip ünnepélyes átadása október 25-én volt ban megkezdték a csatorna bővítését, mely évtizedek múlva, 1947-re fejeződött be. Kaposvár Bene Ferenc 17 évesen a somogyi városból került a Budapestre, a Megyeri útra. Nyolcszoros bajnok, ötszörös gólkirály, a BEK-elődöntőig jutott csapatban is szerepelt, 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, az Európa-válogatottban is játszott. A legendás csatár a tokiói olimpia (1964) gólkirályaként 12 góllal járult hozzá az aranyérem megszerzéséhez húszéves volt ekkor. A válogatottban 76 mérkőzésen lépett pályára, s az angliai világbajnokságon (1966) nyújtotta a legemlékezetesebb teljesítményt: a címvédő, több mint egy évtizeden át veretlen brazilok ellen öt védőt kicselezve már a harmadik percben gólt szerzett, majd gólpasszt adott, végül a szenzációs magyar győzelmet (3-1) hozó büntetőt is kiharcolta. Természetes, hogy bekerült a VB Álom tizenegyébe. Gyors, robbanékony, hallatlanul gólveszélyes támadó volt. Villámgyorsan cselezett és minden idegszálával gólra tört. Lövései a legváratlanabb helyzetekből is életveszélyesek voltak. A somogyi város Labdarúgó Akadémiát nevezett el az egykori kiváló játékosról.

6 III. Isten közelében Kinek művészettörténeti érdekesség, kinek szemgyönyörködtető látvány, másnak kipipálandó nevezetesség, sokaknak ihletett élmény. Templomok kapuján lépünk most be; reméljük, Ti is megtaláljátok bennük a magatoknak való értéket. Az alábbiakban 12 épület külső és belső képét láthatjátok, valamint mindegyik rövid szöveges ismertetőjét. A feladatotok az, hogy tereljétek egybe a hármas csoportokat, azaz rendeljétek a külsőhöz a belsőt, valamint a leírást! A hagyomány szerint Festetics Kristóf gróf csónakját partra vetette a nagy vihar, s hogy nem fulladt vízbe, hálából templomot építtetett. Az bizonyos, hogy a gróf a század közepén még romos templomot megnagyobbítva, barokk-rokokó stílusban újjáépíttette. Az egytornyú, kereszt alakú épületbe lépőt lenyűgöző látvány fogadja. A három nagy hegedűablak révén nappali fényárban tündöklő templom főoltárát a kereszt uralja, ahogyan a festő ezt megálmodta: mosolygó angyalok emelik magasba a megváltás jelét. A templomot IV. László uralkodása idején építették. A kor hitbéli hagyományának megfelelően szentélyét kelet felé tájolták, hogy a hívek és az akkor nekik még háttal miséző pap kelet felé, a hajdani Paradicsom felé nézzenek. A román stílus ismérveit a torony keskeny ablakai, a kőfaragványokkal félkörívesen díszített oldalsó kapu ékesen jelzik. A templombelsőben századból ránk maradt falfreskók láthatók. Török templom, magyar lakóház, majd ismét templom és néprajzi kiállítóhely is egyben. Egy 16. század közepén, a nagy várháborúk idején épített dzsámi szerepei a történelem viharaiban. A templomot eredetileg kupola fedte, a helyreállításkor óta egy nyolcszögletű kupoladombon ívelő sátortető. A belsejében használatos szőnyegeket, ón- és réztárgyakat a török állam Néprajzi Múzeumától kapta a város.

7 A község közepén magasodik a barokk sisakos, megnyújtott hajójú templom, mely belsejében feltáruló szépségével mintaképe a festett templomokban rejlő népi művességnek, szakmai tudásnak, kifejezőképességnek. A mennyezeten minden fatábla más és más. Általában mind virágdíszes, a minták között a háromszirmú tulipán és az 5-6 szirmú, kerek közepű, stilizált virág a leginkább használt, bőséges levél- és indadíszítéssel körbefogva ben öt dalmáciai szerb szerzetes érkezett a faluba, ahol kőből és agyagból kis templomot építettek maguknak. Ettől fogva a Kárpát-medence szerb ortodox papképzésének központja volt; ebből a faluból irányították Dél-Dunántúl szerb iskoláit, és volt idő, amikor a püspökök is innen irányították egyházmegyéjüket. Az épület a 18. században nyerte el ma látható formáját, éke a szentélyt a hajótól elválasztó képfal. Szent László király szlavóniai hadjáratából hazatérve fogadalmat tett, hogy e helyen apátságot alapít ben a Szent Egyednek szentelt templomot és apátságot bencés szerzeteseknek adományozta. A várfallal körülvett kolostort és a templomot a török veszély erősödésekor hagyták el a szerzetesek, később végvárként szolgált, majd az egykor pompás kolostorépület és a hatalmas templom lassan az enyészeté lett. Az épületegyüttes maradványát feltárása és helyreállítása óta nemzeti történelmi emlékhelyként tiszteljük.

8 Decembertől februárig mintegy negyvenezer látogató érkezik a somogyi falu katolikus templomába, hogy megcsodálja az ötven négyzetméteren megépített, természetes anyagokból összeállított betlehemet. A mohácsi csata hőseinek méltó emléket állító nemzeti emlékhely, a Fogadalmi Templom páratlan összefogással valósult meg. Ennek tudható be, hogy az épület alapjaiban háromezer magyar község, ötvenkét város és huszonöt megyeháza udvarából felvett egy-egy kg-os emlékföldcsomagokat helyeztek el, jelezve ezzel nemzetünk egységét. A bizánci stílusú katolikus templom építése 1929-ben kezdődött el, érdekesség, hogy ez az ország első betonhéjazatú építménye. Belsejében a néphagyomány szerint egy, a XVI. századból származó Madonna-szobrot, az ún. Mohácsi Boldogasszony szobrát őrzik. A Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus templomát neogótikus stílusban építették meg a Millennium évében. A gótikus szárnyas oltárokra emlékeztető szószékoltár oltárképe Jézust ábrázolja a Getsemánékertben. Romantikus stílusban építették meg a Dunántúl legnagyobb zsinagógáját ben. Az építmény homlokzatának jellegzetessége a félköríves timpanonban elhelyezett díszes óra, mely felett héber írással a következő jelentésű szöveg olvasható: "Mert házam az imádság házának neveztessék minden nép számára." A hármas osztású emplombelső kékben, barnában, vörösben ragyog; különlegesség az emeleti karzat. A Tóraolvasó asztalon látható a Könnyek Könyve, melyben a koncentrációs táborokban elpusztított 3022 mártír neve olvasható.

9 Pécsett, a Szent István tér alatt barangolhatjuk be a világörökség kincseként elismert több mint másfél ezer éves ókeresztény temetőt, mely építészetében és falfestészetében hitelesen és gazdagon szemlélteti az egykori római provinciák temetkezési szokásait. Magyarország legdélibb településének dombjáról sokan figyelték a délszláv háború poklát; látták a horvátországi Újbezdán templomának tornyát is a porba hullani. Itt, a határtól fél kilométerre most közadakozásból épült kápolna őrzi a békét. E helyen minden szimbólum a három nemzetről szól: a negyvenes években kitelepített svábokról, a délszláv háborút elszenvedett horvátokról és magyarokról. A toronyban lakó harangokra a három nemzet himnuszrészlete van felírva.

Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi találkozó

Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi találkozó Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi találkozó 2010. szeptember 18. PÉCS-TETTYE Pécsről röviden Pécs megyei jogú város. Magyarország ötödik legnagyobb városa. A hét regionális központ egyike. Baranya

Részletesebben

Várak, kastélyok, kastélyszállodák

Várak, kastélyok, kastélyszállodák Várak, kastélyok, kastélyszállodák Magyarország Kastélyszállók, várak 2 3 Időtlen szépség, örök érték... Kedves Olvasó! Magyarországon bármikor is indul útnak, mindig talál valami érdekeset: hangulatos

Részletesebben

Várak, kastélyok, kastélyszállodák

Várak, kastélyok, kastélyszállodák Várak, kastélyok, kastélyszállodák www.itthon.hu Magyarország Kastélyszállók, várak Kedves Olvasó! Magyarországon bármikor is indul útnak, mindig talál valami érdekeset: hangulatos falvakat ma is élő hagyományokkal,

Részletesebben

Szent István zarándokút

Szent István zarándokút Szent István zarándokút Összeállította: Orbán Imre 1 Szent István zarándokút A Szent István zarándokút túramozgalommal államalapító királyunknak kívánok emléket állítani. A zarándokút az Esztergomi várból

Részletesebben

Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly

Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly Készítette: a Történelmi Műhely alkotó csoportja M. Román Béla Kelemen Sándorné Paróczainé Kiss Emma Rusvai Károly KÉZIKÖNYV Szool lnook várrooss ttöörrttééneettééneek ttaní íttássáhooz álttal lánooss

Részletesebben

MÁRIANOSZTRA ÉRTÉKEI. Települési értékjegyzék I. 2014. december 20.

MÁRIANOSZTRA ÉRTÉKEI. Települési értékjegyzék I. 2014. december 20. MÁRIANOSZTRA ÉRTÉKEI Települési értékjegyzék I. 2014. december 20. Tartalom: Bevezető TERMÉSZETI ÉRTÉKEK A Kopasz-hegy márianosztrai látképe A vadregényes Kovács-patak Márianosztra szívében Évszázados

Részletesebben

AZ EGYHETES ITÁLIAI ÚT LEGÉRTÉKESEBBNEK VÉLT LÁTNIVALÓI

AZ EGYHETES ITÁLIAI ÚT LEGÉRTÉKESEBBNEK VÉLT LÁTNIVALÓI 1.oldal AZ EGYHETES ITÁLIAI ÚT LEGÉRTÉKESEBBNEK VÉLT LÁTNIVALÓI Pádua Pádua elsődleges látnivalója és lelki élménye a Szent Antal bazilika a Szent monumentális síremlékével. A templom mellett Donatello

Részletesebben

Élménybeszámolók 2010-ből

Élménybeszámolók 2010-ből Élménybeszámolók 2010-ből 2010. szeptember 18: Alföld értékei A Természetvédő Turisták Köre és az Országjárók Köre szervezésében, most busszal a Duna-Tisza között található, Dunapatajt, Szelidi tavat,

Részletesebben

Tisztelt Leendő Állampolgár!

Tisztelt Leendő Állampolgár! 1 Tisztelt Leendő Állampolgár! Könyvünkkel segítséget szeretnénk adni Önnek, hogy mielőbb otthon érezze magát új hazájában. Ismereteket nyerjen az ország régebbi és közelebbi múltjának legnevezetesebb

Részletesebben

DÉL-ALPOKALJA TÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉGEI. Szívünkbe égett történelem

DÉL-ALPOKALJA TÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉGEI. Szívünkbe égett történelem DÉL-ALPOKALJA TÖRTÉNETI ÉRDEKESSÉGEI Szívünkbe égett történelem BEMUTATKOZÁS Csak a múltnak megbecsülésén épülhet fel a jelen. (Széchenyi István) Falvaink Gyõr-Moson-Sopron megye dél-nyugati csücskében

Részletesebben

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő

Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja, Kalocsa, Gemenci erdő Baja város története Baja történetének kezdetei a távoli múltban kereshetõk, hiszen már az õskorban lakott hely volt. Õsidõk óta vonzották az embereket a Duna bal partján elterülõ

Részletesebben

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.

A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai. 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2015. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

Készült: Az Együtt a könyvtárban a tudás nyomában c. projekt keretében Támop-3.2.4.A-11/1-2012-0050. Helyi értékeink. Szolnok diákszemmel

Készült: Az Együtt a könyvtárban a tudás nyomában c. projekt keretében Támop-3.2.4.A-11/1-2012-0050. Helyi értékeink. Szolnok diákszemmel Készült: Az Együtt a könyvtárban a tudás nyomában c. projekt keretében Támop-3.2.4.A-11/1-2012-0050 Helyi értékeink Szolnok diákszemmel A kiadvány összeállításában közreműködtek a Szandaszőlősi Általános

Részletesebben

Programajánló Hungária Panzió

Programajánló  Hungária Panzió Programajánló A világlátás nagy nevelőiskola; nemesíti a szellemet, tágítja az értelmet és kiirtja az előítéleteket. Bengt Danielsson Hungária Panzió PAX & CARITAS Kft 3519 Miskolc, Csabai út 7. +36 46

Részletesebben

Nagykanizsa látnivalói

Nagykanizsa látnivalói Nagykanizsa látnivalói A VASEMBERHÁZ A város földesura építtette a XVIII. század közepén barokk stílusban, később klasszicista vonásokat is nyert. A kétszintes épület homlokzatának egyszerűségét az Erzsébet

Részletesebben

SOMOGY MEGYE. Somogy megye Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, északon a Balaton, délen

SOMOGY MEGYE. Somogy megye Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, északon a Balaton, délen SOMOGY MEGYE Somogy megye Magyarország dél-nyugati részén helyezkedik el, északon a Balaton, délen pedig a Dráva folyó mentén Horvátország határolja. Az országnyi méretű gyakran Somogyországnak is nevezett

Részletesebben

Szent Khoszrov imája s megemlékezések*

Szent Khoszrov imája s megemlékezések* az Er dé lyi Ör mény Gyö ke rek Kul tu rá lis Egye sü let f ü z e t e k Emlékek nélkül, népeknek híre csak árnyék... (Vörösmarty Mihály) ha vonta meg je lenő ki ad vá nya XVIII. év fo lyam 214. szám A

Részletesebben

FÖVENYESI SALÁTA. Bakancsban vasparipával 2009.

FÖVENYESI SALÁTA. Bakancsban vasparipával 2009. FÖVENYESI SALÁTA Bakancsban vasparipával 2009. Balatononudvari-Fövenyes A Balaton északi partján, Balatonfüredtől 10 km-re keletre, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik Balatonudvari település.

Részletesebben

2013. október. 645 Ft. Borosjenő az erdélyi fejedelmek. Mariazell, a magyar kegyhely. Szulejmán szultán. Corfe vára Dél-Angliában

2013. október. 645 Ft. Borosjenő az erdélyi fejedelmek. Mariazell, a magyar kegyhely. Szulejmán szultán. Corfe vára Dél-Angliában 2013. október IX. évfolyam, 5. szám. Megjelenik kéthavonta 645 Ft Borosjenő az erdélyi fejedelmek uralkodása idején Mariazell, a magyar kegyhely Corfe vára Dél-Angliában Megújult a zirci ciszterci apátság

Részletesebben

Az Intézmény egyrészt saját maga szervez, másrészt helyet ad:

Az Intézmény egyrészt saját maga szervez, másrészt helyet ad: Szent János Továbbképző Szent Intézet Az intézmény múltja: A Szent János Továbbképző Központot és Lelkigyakorlatos Házat dr. Seregély István egri érsek alapította 1995-ben. Az Intézmény Eger történelmi

Részletesebben

ZÁGOREC-CSUKA JUDIT A ZRÍNYIEK NYOMÁBAN. tanulmánykötet SZAKLEKTOROK DR. GÖNCZ LÁSZLÓ DR. BENCE LAJOS NYELVI LEKTOR DR.

ZÁGOREC-CSUKA JUDIT A ZRÍNYIEK NYOMÁBAN. tanulmánykötet SZAKLEKTOROK DR. GÖNCZ LÁSZLÓ DR. BENCE LAJOS NYELVI LEKTOR DR. ZÁGOREC-CSUKA JUDIT A ZRÍNYIEK NYOMÁBAN tanulmánykötet SZAKLEKTOROK DR. GÖNCZ LÁSZLÓ DR. BENCE LAJOS NYELVI LEKTOR DR. VARGA JÓZSEF ZÁGOREC-CSUKA JUDIT, 2003 Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület Pilisvörösvár,

Részletesebben

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014.

Sláger utak. elérhető árakon! www.tatradol.hu. Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések. A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. Tatradol travel Kirándulások Kulturális körutazások Üdülések A Tatradol Travel Utazási Iroda 2014. évi ajánlatai 6721 Szeged, Szent István tér 6. Tel.: (62) 487-835 e-mail: info@tatradol.hu web: www.tatradol.hu

Részletesebben

MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTIKÖNYV

MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTIKÖNYV MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTIKÖNYV BARANGOLÁS A MECSEK-VÖLGYSÉG-HEGYHÁT ÚTJAIN Kiadja: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület, Dr. Finta István elnök 7349 Szászvár, Május 1. tér 1. www.mvh-hacs.hu Minden jog

Részletesebben

XII. A KÖZÉPKOR ÉS A KORA ÚJKOR

XII. A KÖZÉPKOR ÉS A KORA ÚJKOR XII. A KÖZÉPKOR ÉS A KORA ÚJKOR A középkori régészet Magyarországon 347 A KÖZÉPKORI RÉGÉSZET MAGYARORSZÁGON Laszlovszky József A történelem korszakainak régészeti kutatása különbözõ idõpontokban kezdõdött,

Részletesebben

2 szakasz Koprivnica Pécs

2 szakasz Koprivnica Pécs 2 szakasz Koprivnica Pécs Koprivnica-Križevci County Koprivnica-Križevci Megye Horvátország északi részén található. Nevét a megye két legnagyobb városáról kapta: Koprivnica és Križevci. Koprivnica a megyeszékhely.

Részletesebben

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy

SZÉKELY TIBOR (szerk.) Hősök tere Városliget Andrássy út Dunapart Budai vár Gellért-hegy HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE 2006 HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST (1) A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZE SZÉKELY TIBOR (szerk.) HANGOS-KÉPES UTIKALAUZ BUDAPEST Hősök tere Városliget Andrássy

Részletesebben

A NOVOHRÁD-NÓGRÁD GEOPARK ÉRTÉKEI - OKTATÁSI SEGÉDANYAG 2014

A NOVOHRÁD-NÓGRÁD GEOPARK ÉRTÉKEI - OKTATÁSI SEGÉDANYAG 2014 A NOVOHRÁD-NÓGRÁD GEOPARK ÉRTÉKEI - OKTATÁSI SEGÉDANYAG 2014 Tartalom 1. Helytörténet, régészet... 2 1.1. Az érintett terület történelméről, régészetéről... 2 1.2. Kulturális örökségek... 4 2. Látnivalók,

Részletesebben

A Nyugat-Dunántúl -vár utónevű településeinek tárgyi és szellemi értékeiből

A Nyugat-Dunántúl -vár utónevű településeinek tárgyi és szellemi értékeiből Varga Józsefné Horváth Mária A Nyugat-Dunántúl -vár utónevű településeinek tárgyi és szellemi értékeiből Az érték szó nagyon bonyolult jelentéstartalmat hordoz. Egyrészt magában foglalja azt a tartalmat,

Részletesebben

Szászrégen és környéke

Szászrégen és környéke Bartos Csilla Orlai Sándor Szászrégen és környéke Útikalauz Környezetvédõ Egyesület Érd, 2007. Szászrégen és környéke Útikalauz Írta, szerkesztette: Bartos Csilla és Orlai Sándor Fénykép: Orlai Sándor

Részletesebben

Kulturális Örökség Napjai EZER MAGYAR HÁZ MAGYARORSZÁG. 2011. szeptember 17 18. 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám

Kulturális Örökség Napjai EZER MAGYAR HÁZ MAGYARORSZÁG. 2011. szeptember 17 18. 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám 2011. XIV. évfolyam, 1. különszám EZER MAGYAR HÁZ Mezőkövesd, Matyó örökség Budapest, Barabás villa Székesfehérvár, Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes Budapest, MÁV Nosztalgia Kft., Élményvonat Kulturális

Részletesebben