SZÉSZA ÉLŐ SZÍNHÁZI ELŐADÁS MEGTEKINTÉSÉRE VONATKOZÓ FELADATBANK DÉS-GESZTI: A DZSUNGEL KÖNYVE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÉSZA ÉLŐ SZÍNHÁZI ELŐADÁS MEGTEKINTÉSÉRE VONATKOZÓ FELADATBANK DÉS-GESZTI: A DZSUNGEL KÖNYVE"

Átírás

1 SZÉSZA ÉLŐ SZÍNHÁZI ELŐADÁS MEGTEKINTÉSÉRE VONATKOZÓ FELADATBANK DÉS-GESZTI: A DZSUNGEL KÖNYVE Készítette: Kovácsné Hegyi Edit CVÁI és EPSZ 2009/2010

2 Modul Kipling: A dzsungel könyve c. regényének zenés színpadi feldolgozásához -Lekötöttük a celldömölki Soltis Lajos Színháznál az élő színpadi előadást november 19-ére délután as kezdettel. -Nov. 17-én kiosztottam az előzetes feladatokat és a megfigyelési szempontokat a tanulóknak (lsd. melléklet), ugyanakkor megbeszéltük a színházlátogatás illemtanának legfontosabb tudnivalóit, szabályait, szituációs játékokat játszottunk e témában. -Nov. 19-én délután az egész osztály (két beteg kivételével) megtekintette az élő színházi előadást. -A feldolgozás a dec. 1- jei szövegértés órán történt, amely egyben bemutatóóra is volt az érdeklődő szülők ( 17 fő ) számára. (lsd. mellékletben az óravázlat és a feladatlapok, segédanyagok ) -A dec. 4-ei irodalomóra könyvtári óra volt, amelyen a tanulók csoportmunkával anyagot gyűjtöttek az iskolai könyvtárban többek között Kiplingről, Indiáról, a dzsungel életéről, valamint részleteket olvashattak fel a regényből hangos, kifejező olvasással. -Dec. 10-én, csütörtökön a szövegértés órán a regény egy részletét ( Tigris! Tigris! dolgoztuk fel csoportmunkával írásos formában (lsd. melléklet ).

3 Dés-Geszti: A dzsungel könyve -Csoportalkotás ( irodalomelméleti fogalmak, irodalmi hősök, a művek formája stb. alapján 6 csoportot alakítunk) -Milyen színházi élményünk volt mostanában? -Az előzetes feladatok, megfigyelési szempontok megbeszélése 1. feladat: A színházi előadás szórólapjára vonatkozó feladatok megoldása, kérdések megválaszolása 2. feladat: Adott szituáció alapján párbeszédek összeállítása, eljátszása 3. feladat: A dráma fogalmához tartozó idegen szavak jelentésének kikeresése lexikonokból, majd azok ismertetése ( dramaturg, narrátor, dialóg, monológ, korrepetitor stb.) 4. feladat: A darabra vonatkozó feladatlap kitöltése 5. feladat: Igaz vagy hamis? feladatlap 6. Kérdés-felelet ( közben részletek felolvasása, zenebetétek, dalbetétek meghallgatása CDről) 7. Tervezz borítólapot a darab szövegkönyvéhez! 8. Fogalmazás: Képzeld el Maugli életét 20 év múlva! 9. Összefoglalásként: Gondolattérkép készítése közösen a tábláról 10. Zene

4 DÉS-GESZTI-BÉKÉS: A dzsungel könyve Igaz vagy hamis? Döntsd el, és írd oda a megfelelő betűt! (i, h) - A diákjegy 600 Ft. - Szombathelyen, az Agora Művelődési Házban adják elő. - Az előadás időpontja: November A musical szerzője R. Kipling. - Válaszolj a kérdésekre! - Ki(k) játssza Ká szerepét? - Kinek a szerepében láthatjuk B. Péter Pált? - Ki(k) készítette a koreográfiát? - Milyen állat szerepében láthatjuk Marton Máriót? - Keretezd be a plakáton, melyik színház adja elő a musicalt! Egészítsd ki a mondatokat: - Akela szerepét játssza. - A és Ecsedi Erzsébet és Szűrszabó Edit készítette. A főszereplőt alakítja. Nézz utána az Értelmező kéziszótárban, mit jelentenek a következő szavak! koreográfia: korrepetitor:

5 Előzetes feladat: Kipling: A dzsungel könyve -Gyűjtőmunka a szerzőről, Ruyard Kiplingről (könyvtár, internet stb. Megfigyelési szempontok: -Hol játszódik -Ki a főszereplő? -Kik a további szereplők? -Figyeld meg, milyen eszközöket használt a rendező szövegen túl a színpadon? (pl.: fények, díszletek, jelmezek stb.) Feldolgozás: -Hogyan csoportosítanád a szereplőket? -Foglald össze röviden, miről szól a darab! -Mit jelent a név: Maugli? -Kikre számíthat Maugli? -Ki a legveszélyesebb ellenfele? -Hogy hívják az öreg farkast? -Szerinted Bagira nőnemű vagy hím? -Kik között nevelkedik fel a fiú? -Ki a mestere, a tanítója? -Milyen a viszony kettejük között? -Mi Bagira nagy titka? -Hogy hívják a lüke keselyűt? -Jellemezd Tabakit, a sakált! -Kik rabolják el Mauglit? Jellemezd ezt a csoportot! -Kinek a segítségével szabadítják ki? -Ki győz a Sír Kán Maugli párharcban? -Hol jelenik meg a műben a szeretet? Mely szereplők között? -Mi az a piros virág? Mire használják az emberek és mire Maugli? -Jellemezd Buldeót! -Melyik a kedvenc szereplőd a darabban? -Helyesen döntött-e Maugli, amikor visszatért az emberek közé? Véleményedet érvekkel is támaszd alá! -Milyen törvényei vannak a dzsungelnek?

6 -Meséld el, milyennek képzeled a felnőtt Maugli életét! -Melyik a legvidámabb jelenet szerinted? -Melyik a legmeghatóbb rész? -Melyik a leghumorosabb? -Melyik zenei rész tetszett legjobban? További feladatok: -Fogalmazd meg, miért tetszett neked a mű! (legalább három érvet írj!) -Melyik szerepet játszanád el a legszívesebben? Miért? -Te milyen borítólapot készítenél a műhöz? Rajzold le! -Készíts leírást a reggeli, majd az éjszakai dzsungelről! -Készítsetek dzsungelfalat, ahova az általatok elkáészített figurákat elhelyezhetitek! -Csoportmunkában készüljetek fel egy egy jelenet eljátszására! -Tervezzetek jelmezt csoportmunkában a kígyónak, a tigrisnek, a medvének, a keselyűnek! -Készítsétek el egy-egy jelenetnek a díszletét csoportmunkában! -Igaz vagy hamis: Bagira egy kövér őzet adott váltságdíjul a farkasoknak... Maugli tanítómestere egy keselyű volt.. Maugli neve azt jelenti: kis ember... A kisfiút Akela, a farkas fogadja be... Maugli kiterítette Sír Kán bőrét a gyűlés sziklájára.. -Fogalmazd meg a darab tanulságát, fő mondanivalóját! (Az élet állandó küzdelem, amelyben a gyengébb áldozatul esik az erősebbnek. Ez a dzsungel kegyetlen törvénye. De nem hiányzik a méltányosság, a szolidaritás sem. Akela bátor és igazságos, Ká bölcs, Balu jó tanító. Maugli lassan az állatok fölé emelkedik képességeivel, mindnyájan elismerik a dzsungel urának. Végül ember mivolta arra kényszeríti, hogy elhagyja a dzsungelt, s visszatérjen az emberek közé.) Szövegértési feladatok: -Fejezzétek be máshogy a történetet! -Készítsetek plakátot a darabhoz! ( Ti legyetek a szereplők, a rendező stb.!) -Tanuljátok meg az alábbi dalbetéteket:

7 Farkas vagyok Aki a csapaté lett, várja a csapatélet, Joga a közös ösvény,e helyen ez a törvény. Hé, kölyök, a törzs befogad tiéd a szabad élet, Soha ne félj, amíg a törzs fia vagy, Farkasok foga véd meg. Aki a csapaté lett, hívja a csapatének, Vonyít a rokonokkal, ahol csak lehet, ott fal. Farkas vagyok, egy tejfogú vad, Farkas vagyok, egy zöldfülű tag, Farkas vagyok, egytejfogú vad, Farkas vagyok, a törzs befogad. Beszélt a szél Szél. Beszél a szél. Fülembe súgott. Szava hívott. Milor éj mélyén idetévedtél. Ó,szél Beszélt a szél. Pihentünk csend szigetén. Te meg én. Ha fáztál, mindig hozzám bújtál. Szél. Beszélt a szél. Tudom, most tűrni kell, Hogy a szél vigyen el, Hiszen úgysincs már, Ami megköthetné lépteidet. Ó, szél Beszélt a szél, S én elhiszem már, Hogy álom voltál. Mit ér a farkas?

8 A tanúm a dzsungel, a nap és a hold, Hogy őzet ha űztem, az könnyű préda volt. ki párharcra hívott, csak halált talált. Ha próbára tettek, a vezér készen állt. A tanúm a dzsungel, hogy szégyen nem ért, Ha mindenki félt, ha remény sem élt, A harc sosem kímélt. Hát mit ér a farkas, ha halott, de él, hát hiába minden, már nincsen, miért, A harc ma véget ért.

9 Ha levelet írnál a színháznak, hova címeznéd? Mi az címük? Ha telefonon szeretnél velük beszélni, milyen számot hívnál? Mi a színház honlapjának a címe? Mikor alapították a színházat? Milyen hangrendű a rendező neve? Kik a zeneszerzők, szövegírók? Kit játszik Nagy Péter? És Horváth Viktória? Miért áll két név egy-egy szerep után? Kinek a szerepében láthatjuk B. Péter Pált? Ki(k) készítették a koreográfiát? Milyen állat szerepében láthatjuk Marton Máriót? Ki játssza Akela szerepét?

10 Alkoss párbeszédet a következő szituációkhoz! 1.Meglátod a plakátot az iskola faliújságján. Elszaladsz a barátodhoz vagy a barátnődhöz, hogy elhívd magaddal a színházi előadásra. 2.Meglátod a plakátot az iskola faliújságján. Gyorsan felhívod a barátodat vagy barátnődet telefonon, és rábeszéled, hogy jöjjön el veled a színházba. 3.Meglátod a plakátot az iskola faliújságján, hazamész és megkéred a szüleidet, engedjenek el a színházi előadásra. 4.Meglátod a plakátot az iskola faliújságján, és elmész a könyvtárba, hogy kikölcsönözd Kipling: A dzsungel könyve című regényét. 5.Bemész a színházterembe, de a sorban már ülnek. A te helyed a sor közepén van. Hogyan mész be a helyedre? 6.Hazamész a színházból, és elmeséled a szüleidnek, hogy milyen jó volt az előadás.

11

12

13

14 Tisztelt Szülők! Amint arról már értesültek, a 6.d osztály a TÁMOP nyertes pályázatának köszönhetően kompetencia alapú oktatás keretei közt tanulja a szövegértés-szövegalkotás tantárgyat. Hogy a szülők is megismerkedhessenek ezzel az oktatási formával, december 1- jén(kedden) a 2. és a 3. tanórában bemutatóórát tartunk, melyre szeretettel várjuk Önöket. Celldömölk, nov. 23. Kovácsné Hegyi Edit szaktanár és Gálné Nagy Erika osztályfőnök Tisztelt Szülők! Amint arról már értesültek, a 6.d osztály a TÁMOP nyertes pályázatának köszönhetően kompetencia alapú oktatás keretei közt tanulja a szövegértés-szövegalkotás tantárgyat. Hogy a szülők is megismerkedhessenek ezzel az oktatási formával, december 1- jén(kedden) a 2. és a 3. tanórában bemutatóórát tartunk, melyre szeretettel várjuk Önöket. Celldömölk, nov. 23. Kovácsné Hegyi Edit szaktanár és Gálné Nagy Erika osztályfőnök Tisztelt Szülők! Amint arról már értesültek, a 6.d osztály a TÁMOP nyertes pályázatának köszönhetően kompetencia alapú oktatás keretei közt tanulja a szövegértés-szövegalkotás tantárgyat. Hogy a szülők is megismerkedhessenek ezzel az oktatási formával, december 1- jén(kedden) a 2. és a 3. tanórában bemutatóórát tartunk, melyre szeretettel várjuk Önöket. Celldömölk, nov. 23. Kovácsné Hegyi Edit szaktanár és Gálné Nagy Erika osztályfőnök

Óravázlatok 5. osztály

Óravázlatok 5. osztály Múzeumok Mindenkinek program- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat a 2009/2010-es tanév során a Németvölgyi Általános Iskola részvételével (TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR)a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részletesebben

Istenes versek órai elemzése

Istenes versek órai elemzése Braunné Fodor ZsuZsanna Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban savio szent domonkos katolikus Általános Iskola Békéscsaba 2002. Istenes versek órai elemzése az alsó tagozatban BeveZetés Jeligémet

Részletesebben

D-B-M MONI Kegyes József Általános Iskola és Óvoda Tagintézmény A dzsungel könyve

D-B-M MONI Kegyes József Általános Iskola és Óvoda Tagintézmény A dzsungel könyve D-B-M MONI Kegyes József Általános Iskola és Óvoda Tagintézmény A dzsungel könyve Projekt Készítette: Niklné Magyar Erika TEVÉKENYSÉG ÁTFOGÓ/HOSSZÚTÁVÚ CÉLJA: Intézményi szinten: A kompetencia alapú oktatás

Részletesebben

Tematikus foglalkozások. Óravázlatok. TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR-2009. 002. sz. pályázat

Tematikus foglalkozások. Óravázlatok. TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR-2009. 002. sz. pályázat Tematikus foglalkozások Óravázlatok TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR-2009. 002. sz. pályázat Időpont: 2009. október 17. Cím: Jelmezes öltözködés a Bajor villában 1. alkalom 1. Ismerkedjünk meg egymással! Körben ülünk,

Részletesebben

Szövegértés Szövegalkotás A

Szövegértés Szövegalkotás A Szövegértés Szövegalkotás A Anyanyelvi tapasztalatszerzés Andóné Nagy Katalin Petik Ágota Ruzsa Ágnes : Ki van a dióhéjban? Szabó Lőrinc: Nyár című versének feldolgozása A modul célja: változatos, játékos

Részletesebben

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez. 3. évfolyam. munkapéldány. Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez. 3. évfolyam. munkapéldány. Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez 3. évfolyam munkapéldány Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus Bevezetõ A következõkben olvasható drámapedagógiai ötlettár abban kíván segítséget

Részletesebben

IDŐ TANANYAG FEJL.KÉPESSÉG,

IDŐ TANANYAG FEJL.KÉPESSÉG, IDŐ TANANYAG FEJL.KÉPESSÉG, KÉSZSÉG,CÉL szept.01./1. Felszerelések Rendezés, ell.,összegyűjtése csoportosítás MUNKAFORMÁK MÓDSZEREK ESZKÖZÖK MEGJEGYZ. EM, csoportos, frontális magyarázat Tankönyvek, füzetek,

Részletesebben

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B

MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET B Magyar nyelv 3. évfolyam TANULÓI MUNKAFÜZET Készítette: Fábián Márta A kiadvány KHF/4415-12/2008. engedélyszámon 2008.10.21. időponttól tankönyvi engedélyt kapott Educatio

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207

TÁMOP-3.1.4/08/2-2009-0207 Óravázlatok rendhagyó könyvtári irodalom órákhoz az 5.-6. osztály számára szerkesztette: Czékus Lívia 2010. 1 Bevezető A könyvtári órák fontos részét képezik a kompetencia alapú oktatás bevezetésének,

Részletesebben

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez. 1. évfolyam. munkapéldány. Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez. 1. évfolyam. munkapéldány. Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus DRÁMAPEDAGÓGIAI ÖTLETTÁR a ROMI-SULI olvasókönyveihez 1. évfolyam munkapéldány Készítette: Romankovics Edit, drámapedagógus BEVEZETÕ Röviden a játékok felépítésérõl A következõkben olvasható játékok dramatikus

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Tagiskola Kecskemét

II. Rákóczi Ferenc Tagiskola Kecskemét 1. Az Az II. Rákóczi Ferenc Tagiskola Kecskemét Én hogyan segíthetek? Szerepelj, hogy segíthessünk! Készítette: Balla Katalin Fodor Margit Gyimesi Mónika Radványi-Nagy Ildikó Szekeres Mónika Én hogyan

Részletesebben

Örömhír Jézus Krisztusról

Örömhír Jézus Krisztusról SOLYMÁR MÓNIKA SÓLYOM ANIKÓ Örömhír Jézus Krisztusról Bízzatok, én vagyok! Tanári kézikönyv LUTHER KIADÓ BUDAPEST, 2009 1 Minden jog fenntartva. Bármilyen másolás, sokszorosítás, illetve adatfeldolgozó

Részletesebben

Óratervek, óravázlatok

Óratervek, óravázlatok ÁMK Dr. Kovács Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Dég Óratervek, óravázlatok Magyar nyelv és irodalom Szakmai napokon bemutatott tanítási órák tervei, leírásai 2010. Időpont Évfolyam

Részletesebben

TANÁRI KÉZIKÖNYV AZ IRODALOM 8. TANKÖNYVHÖZ

TANÁRI KÉZIKÖNYV AZ IRODALOM 8. TANKÖNYVHÖZ Bánki István Radóczné Bálint Ildikó TANÁRI KÉZIKÖNYV AZ IRODALOM 8. TANKÖNYVHÖZ irodalom 8 kk kolofonjav.indd 1 2014.06.03. 7:37 Szerzők: Bánki István Radóczné Bálint Ildikó Bánki István, Radóczné Bálint

Részletesebben

BábosHázi Figyelő. 2013. november-december Online kiadás

BábosHázi Figyelő. 2013. november-december Online kiadás BábosHázi Figyelő 2013. november-december Online kiadás Tündérléptefű Bábosházunk szekrényeiben november óta makulátlan rend uralkodik, hála Cókmóknak, a morgolódó, ámde kedves vándormanónak, akit HELL

Részletesebben

ELEK APÓ UNOKÁI EGYESÜLET BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI LÍCEUM, SZÉKELYUDVARHELY HARGITA MEGYE TANFELÜGYELŐSÉGE. Elek Apó meséi

ELEK APÓ UNOKÁI EGYESÜLET BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI LÍCEUM, SZÉKELYUDVARHELY HARGITA MEGYE TANFELÜGYELŐSÉGE. Elek Apó meséi ELEK APÓ UNOKÁI EGYESÜLET BENEDEK ELEK PEDAGÓGIAI LÍCEUM, SZÉKELYUDVARHELY HARGITA MEGYE TANFELÜGYELŐSÉGE Elek Apó meséi kooperatív, interaktív tanulási, tanítási technikák a Regionális Szimpóziumra beküldött

Részletesebben

Bodrogai Dóra. A két főszereplő közötti kapcsolat dinamikája Szabó Magda Az ajtó című regényében és ennek filmadaptációjában

Bodrogai Dóra. A két főszereplő közötti kapcsolat dinamikája Szabó Magda Az ajtó című regényében és ennek filmadaptációjában Bodrogai Dóra A két főszereplő közötti kapcsolat dinamikája Szabó Magda Az ajtó című regényében és ennek filmadaptációjában Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az adaptáció... 5 3. A két főszereplő jellemzése...

Részletesebben

Németh László Általános Iskola. Projekttervek. Készítette: Lukács Istvánné

Németh László Általános Iskola. Projekttervek. Készítette: Lukács Istvánné Németh László Általános Iskola Projekttervek Készítette: Lukács Istvánné PROJEKTLEÍRÁSOK MELLÉKLETEK I. Játék projekt I/1. Projektleírás Kiemelt téma: együttműködés Időtartam: 4 hét Előkészítés: egy hét,

Részletesebben

3. a, 3. b és 6. b. Témahét a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola

3. a, 3. b és 6. b. Témahét a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola Témahét a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola 3. a, és 6. b osztályában 2010. április 26-30. Szervező pedagógusok: Vecsei Gabriella és Bevezető: témaválasztás és célok Bojér Béla Iskolánkban

Részletesebben

Lerchné dr. Egri Zsuzsa Anyanyelv. felsõsöknek. Tankönyv 5. osztályosoknak. Tizenharmadik, átdolgozott kiadás

Lerchné dr. Egri Zsuzsa Anyanyelv. felsõsöknek. Tankönyv 5. osztályosoknak. Tizenharmadik, átdolgozott kiadás Lerchné dr. Egri Zsuzsa Anyanyelv felsõsöknek Tankönyv 5. osztályosoknak Tizenharmadik, átdolgozott kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Az elektronikus szöveg Új kérdés Hogyan kell értelmezni egy elektronikus

Részletesebben

Óravázlatok. 8. osztály. Ismerkedés az osztállyal. Kommunikációs játékok, bemutatkozások, a gyerekek nevei

Óravázlatok. 8. osztály. Ismerkedés az osztállyal. Kommunikációs játékok, bemutatkozások, a gyerekek nevei Múzeumok Mindenkinek program- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat a 2009/2010-es tanév során a Németvölgyi Általános Iskola részvételével (TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR)a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részletesebben

te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése te, én, mi ÉS az emberi jogok

te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése te, én, mi ÉS az emberi jogok te,én,mi és az emberi jogok az Amnesty International Magyarország képzése Ha mindig csak azokkal beszélgetünk, akik olyanok, mint mi, akkor nagyon keveset fogunk tudni a világról. Köszönet a borsodnádasdi

Részletesebben

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez.

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez. Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Szerzők: Tóth András, Turcsányiné Bacsák Katalin

Részletesebben

Kulcsár Ella Váczi Éva. Ötletkosár. Módszertani kézikönyv és feladatlapok a kompetencia alapú és/vagy a nem szakrendszerű órákra (5. és 6.

Kulcsár Ella Váczi Éva. Ötletkosár. Módszertani kézikönyv és feladatlapok a kompetencia alapú és/vagy a nem szakrendszerű órákra (5. és 6. Kulcsár Ella Váczi Éva Ötletkosár Módszertani kézikönyv és feladatlapok a kompetencia alapú és/vagy a nem szakrendszerű órákra (5. és 6. évfolyam) Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium Ajánlás

Részletesebben

TEREMTÉS HETE ISKOLAI FELADATTERVE 2013. SZEPTEMBER 29.- OKTÓBER 6.

TEREMTÉS HETE ISKOLAI FELADATTERVE 2013. SZEPTEMBER 29.- OKTÓBER 6. TEREMTÉS HETE ISKOLAI FELADATTERVE 2013. SZEPTEMBER 29.- OKTÓBER 6. Reményik Sándor: A teremtés hat napja előtt Te láttad az erdőt, Mielőtt erdő lett volna. Mielőtt a vizek a szárazföldtől Elválasztattak

Részletesebben

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs

Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Beszél az emberről, ahogy az ember beszél. Véghelyi Balázs Magyar nyelv és kommunikáció Tankönyv 6. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kiadvány megfelel az 51/2012. (XII. 21.) EMMI-rendelet 2. sz. melléklet:

Részletesebben

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf

Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára. Rolf Gollob/Peter Krapf A DÁN/EJO hatkötetes sorozatának V. része Rolf Gollob/Peter Krapf Fedezzük fel a gyermekjogokat! Kilenc rövid gyermekjogi projekt általános iskolások számára Fedezzük fel a gyermekjogokat! Tanóravázlatok

Részletesebben

Anyanyelv, te drága kincs! Kazinczy Ferenc - Nyelvében él a nemzet

Anyanyelv, te drága kincs! Kazinczy Ferenc - Nyelvében él a nemzet Anyanyelv, te drága kincs! Kazinczy Ferenc - Nyelvében él a nemzet Minden népnek, törzsnek, nemzetnek, csoportnak, mely azonos szokásokat, kultúrát, nyelvet vall sajátjának, csak akkor van tartós jövője,

Részletesebben

Vancsok Réka: Abigél 5. Kemenei Orsolya: A Gyűrűk Ura 8. Szabó Orsolya: Szent Péter esernyője 10. Reznicsek Éva: Abigél 14

Vancsok Réka: Abigél 5. Kemenei Orsolya: A Gyűrűk Ura 8. Szabó Orsolya: Szent Péter esernyője 10. Reznicsek Éva: Abigél 14 Hangsúlyozni szeretném a meggyőződésemet, hogy egy vonzó olvasmány sokkal értékesebb, mint bizonyos tévéműsorokat végignézni. Amikor olvas az ember, az elméje dolgozik. A betűket szavakká rendezi, a szavak

Részletesebben

1. óra. Bevezetõ beszélgetés. Kiscsoportos improvizáció. Egész csoportos jelenet

1. óra. Bevezetõ beszélgetés. Kiscsoportos improvizáció. Egész csoportos jelenet A rõt hajú abbé Lipták Ildikó Mészáros Beáta 1. óra Téma: Utcagyerekek (az utcáról) egyházi fenntartású menhelyre kerülnek a barokk korban, Velencében. Az 1. óra fókuszában a kontextusépítés áll: a barokk

Részletesebben