AZ ERP BEVEZETÉSEK 10 KRITIKUS PONTJA AVAGY MIT TEHET A SIKERES BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ERP BEVEZETÉSEK 10 KRITIKUS PONTJA AVAGY MIT TEHET A SIKERES BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN"

Átírás

1 AZ ERP BEVEZETÉSEK 10 KRITIKUS PONTJA AVAGY MIT TEHET A SIKERES BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN

2 A PROJEKT JELENTŐSÉGE Egy vállalatirányítási rendszer bevezetésének elsődleges célja, hogy megkönnyítse a vállalat működésének áttekintését, ellenőrzését, és segítséget nyújtson a megalapozott üzleti döntések meghozatalához. A vállalat tehát könnyebbséget vár a rendszer használatától és már magától a bevezetéstől is. A folyamat bonyolultságából adódik azonban, hogy számos olyan buktatót rejt magában, amely könnyen a projekt kudarcát okozhatja, ez pedig sokba kerül mindenkinek. MIRE KELL ODAFIGYELNI A VÁLASZTÁS ÉS A BEVEZETÉS SORÁN? 1. Valóban a bevezetés a megoldás? A hazai kis- és középvállalatok meghatározó része rendelkezik valamilyen ügyviteli megoldással, ám nagyon sok vállalat megfontolatlanul, előkészítés nélkül ugrik bele egy rosszul kiválasztott rendszer bevezetésébe. Ne vegyen ERP (vagy ügyviteli) rendszert, ha - nem tudja pontosan meghatározni, hogy milyen problémára keres megoldást - a romló árbevételi vagy üzemei eredmények javulását várja a rendszertől - a gyors növekedés kezelésére nem képes a menedzsment Ha valami nem működik papíron, nem fog működni szoftverrel sem. Ilyenkor nem a bevezetés a megoldás, hanem a problémák átgondolása, esetleg egy tanácsadó megbízása, a folyamatok átszervezése vagy akár a szervezet átalakítása. Akkor vegyen ERP rendszert, ha tudja, mi a probléma, és arra a szoftver nyújt megoldást! 2. Milyen döntések vezetnek a sikeres projekthez? Gondolja át a következőket: Mi a projekt célja? A cél mindig legyen elérhető és mérhető! Milyen fő kritériumok teljesülése esetén nevezi majd egy év múlva sikeresnek a beruházást? Ki lesz a projektvezető az Önök részéről? Az illetőnek legyen megfelelő döntési jogköre! Ki fog még részt venni a projektben? Kinek mi lesz a feladata? Mennyi budget áll rendelkezésre? Legyen olyan tartalék a projektben, ami rendelkezésre áll a váratlan események megfinanszírozására! A szállítónak erről nem kell tudnia. A költségekbe tervezze bele a projektben részt vevők idejét is! Mikor indul a projekt? Mikor akarja a rendszert használatba venni? Melyek azok a rizikó faktorok, amitől a leginkább fél? Érdemes felírni mellé, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy ne következzenek be.

3 3. Előkészítés Miután a fenti kérdésekre adott válaszokat átgondolta, és egyeztette a cégen belül, ossza meg azokat a bevezető partnerrel is, hiszen vele együtt kell működnie. Ha visszatart bizonyos, a bevezetés szempontjából fontos információkat, a szállító nem fogja tudni az Ön érdekeit képviselni a projektben. Ha nem egyezteti vele a kritériumokat, akkor könnyen előfordulhat, hogy merőben ellentétes irányban gondolkoznak majd. Biztosítson a cégen belül megfelelő erőforrást a projektre! Ha mindig el kell halasztania a beszállítóval a tárgyalásokat, mert fontosabb dolga van, vagy egy kolléga nem ér rá, halassza el inkább a teljes projektet akkorra, amikor rendelkezésre áll a kellő mennyiségű idő és ember. A döntési jogkörrel rendelkezőknek valóban legyen hatáskörük és idejük a projektben való aktív részvételhez! Lehetőleg kis létszámú csoport döntsön a projekt menetéről! A döntési folyamatra, a szerződéskötésre és a bevezetésre is időt kell hagyni. A bevezetés meghatározó lehet a következő 5-7 évre, éppen ezért biztosítani kell a projekt nagyságának és jelentőségének megfelelő időt rá. Gondolja át, milyen rizikófaktorok merülhetnek fel! Ezzel már egy lépést tett afelé, hogy azokat kiküszöbölje! 4. A szállító szerepe A szállító szerepe még a terméknél is fontosabb, hiszen ő szállítja az alapot a projekt megvalósításához, és hozzájárul annak zökkenőmentes működéséhez. A szállító adja az alapot az építkezéshez. A szállító eszközt és erőforrást biztosít a projekthez. A szállító egyes problémákra javaslatot, alternatívákat tud mutatni tapasztalatából. A szállító segít működtetni és finomhangolni a rendszert. A szállító a társ és az ellenfél az évek hosszú során. Tanulság: A jól megválasztott szállító az egyik kulcs eleme a sikeres projekteknek. Ha ERP rendszer vásárlására szánja el magát, akkor fontos mérlegelnie, hogy mi fontosabb az Ön számára: a termék maga, amit venni szeretne vagy a szállító. Erre a kérdésre rendszerint mindenki azt válaszolja, hogy természetesen mindkettő egyformán fontos, ugyanakkor a kiválasztott termék sikeres bevezetése leginkább a jó Megoldásszállítón múlik. Ennek ellenére a termék kiválasztása során is érdemes odafigyelni jó néhány tényezőre, mivel rengeteg a csapda ezzel kapcsolatban is.

4 5. A termék kiválasztása Ha jó rendszert akar venni, el kell kerülni a sablonos gondolkozást, és nem szabad az ár vagy kinézet alapján dönteni. A legolcsóbb megoldás nem mindig a legjobb, sőt sok esetben többet veszíthet vele, mint amennyit nyer. Ne dőljön be a szép felületnek, hiszen az ergonómia és a szépség nem járnak kéz a kézben, a rendszert pedig napi 8 órában, a hét minden napján használniuk kell. A kiválasztás során legyen az a fontos, hogy milyen tartalom rejtőzik a felszín mögött! Ne vegye meg azt a rendszert, amit az ismerőse ajánlott! Részben mert ő sem szakértő a bevezetésben, részben pedig, mert ami egy helyen működik, az nem biztos, hogy máshol is fog. A régi dolgokat nem feltétlenül kell megtartani. Sokan a régi rendszer funkcionalitását szeretnék viszontlátni az újban, és hosszú funkciólistát adnak le az alapján, amelyet a szállítónak a rendszerbe kell passzírozni. Érdemes átgondolni a szállítóval együtt, hogy valójában mire van szükség, a rendszernek milyen folyamatokat kell kezelnie. Tesztelje a rendszert egy konkrét üzleti folyamat megadásával! Írja le a szállítónak a folyamatot, és kérje meg, hogy mutassa be, hogyan tudja ezt a rendszer kezelni! Ezáltal rávilágíthat mind a rendszer előnyeire és hátrányaira, mind a Megoldásszállító képességeire. 6. A szállító kiválasztása 3-4 szállítónál többet ne versenyeztessen (használjon előszűrést), így kevésbé zavarodik össze, megkönnyíti a döntést, és erőforrást spórol. Ha mégis a több szállító versenyeztetése mellett dönt, akkor érdemes két körös interjút tartani. Annak érdekében, hogy kellő mennyiségű információval rendelkezzen és rálásson a referenciamunkákra is, mindig érdemes a versenyben résztvevő szállítók konzulenseinek önéletrajzát elkérni, és ebből tájékozódni, vagy személyes találkozó keretében beszélgetni a bevezetést végző emberekkel (ehhez persze tudnunk kell a projekt konkrét indulásának időpontját, mert a szállító csak így tudja megmondani a bevezetést végző konzulens nevét). Referencialátogatás alkalmával még világosabb, teljes képet kaphat a vásárolni kívánt termékről, hiszen ekkor élőben láthatja a terméket, valamint információkat is szerezhet a referencia vállalattól és annak alkalmazottaitól. A referencialátogatásnak a fenti előnyök mellett van hátránya is. Hátránya, hogy a szervezetek különbözőek, és minden szervezet más működési elven alapul, ezért funkcionalitásban is különböző rendszert igényelnek. Vagyis megint csak: ami az egyik helyen működik, nem biztos, hogy a másik helyen is fog.

5 7. Módszertan A szállítók gyakorlatának és szakértelmének legfőbb mutatója az általuk használt módszertan. A módszertan lényege, hogy olyan elemekből áll össze, amelyek az eltérő vállalati működések mellett is biztosítják a projekt kiszámíthatóságát és végső eredményét. Ha egy bevezető vállalat nem rendelkezik módszertannal, az szervezetlenségre utal. Ha rendelkezik, az azt tükrözi, hogy a vállalatnak kidolgozott és átgondolt stratégiája van a rendszer bevezetésére vonatkozóan. A jó módszertan a szerződéskötés után is létezik Vagyis a bevezető cég alkalmazza is azt a bevezetés során. elkérhető A bevezető cégnél elérhetőek a korábbi bevezetések dokumentációi, és oda is adják azokat. érthető Ha érthető és áttekinthető a dokumentum, akkor minden valószínűség szerint valóban éles helyzetben íródott. élő, vagyis látható jelei vannak, hogy a megvalósítás során módosult 8. Szállítógyilkos lépések Ha megvan a megfelelő szállító, arra kell törekedni, hogy az együttműködés gördülékeny legyen. Léteznek szállítógyilkos lépések, amelyekkel a vevők állítanak csapdát a szállítónak. Ezeket érdemes elkerülni. Példák: Miután mindkét fél fáradságos munkája eredményeként kiválasztásra került a szállító és a termék, a vevő gyorsan árajánlatot kér az adott termék összes forgalmazójától, hogy biztos lehessen benne, hogy a legjobb árat éri el. Ezzel a lépéssel azonban egyrészt árversenybe kényszeríti a szállítóját (ami gyakran kompromisszumokat feltételez), és semmibe veszi a szállítója addigi munkáját (amelybe az komoly erőforrásokat és időt fektetett). Gyakran előfordul, hogy a vevő a végletekig próbál engedményeket és ígéreteket elérni, azonban cserébe nem ad semmit. Az ERP bevezetés egy kétszereplős folyamat, amelyben mindkét félnek egyaránt részt kell vennie. Ha a szállítótól a határidők betartását követeli, akkor a vevőnek is biztosítania kell a határidőket a saját részéről. Sok cég elhallgatja a speciális igényeit a projekt elején, hogy alacsonyabb árat tudjon kicsikarni, majd a végén megpróbálja a különleges funkciókat és igényeket is belepasszírozni az eredeti projekt kereteibe. A szállítótól ilyen esetben nem várható el, hogy hiányos információk mellett felelősségteljes munkát végezzen.

6 9. Indul a bevezetés A bevezetés elkezdése előtt biztosítani kell a szükséges erőforrásokat és ki kell jelölni egy projektvezetőt. Erre azért van szükség, hogy a bevezetés során a felmerülő problémák esetén minél hamarabb döntést hozhassanak, és mehessen a projekt tovább. Ha valami hiányzik a projekt megvalósításához, akkor le kell állni, nehogy nagyobb buktatók táruljanak elénk. Amit semmiképp ne tegyen, hogy ha már elindította a projekt bevezetést, elhúzza a döntéseket, mivel ez nemcsak a szállítót lassítja, hanem vállalatának érdekeit is rombolja. Ha még létezik olyan kérés vagy igény, amit még valami oknál fogva nem sikerült megosztania a partnerével, akkor ilyenkor még lehetőség van rá, hogy őt is bevonja. Ha teljesen kihagyja, megvan annak az esélye, hogy kellemetlen helyzet áll elő. Ha a szállító nem az igényeinek megfelelően teljesít, és ennek az az oka, hogy nem kapott meg minden szükséges információt, akkor ne kenje rá a felelősséget! Az aláírandó dokumentumokat mindig határidőre olvassa el! Ha még vannak kérdések, valamint ha szeretne a szerződében módosítási javaslatot kérni, ekkor még időben megteheti. Az együttműködés alapkövei ezek a dokumentumok, ezért fontos, hogy a szerepüknek megfelelően kezelje őket. Határozza meg a bevezetés kezdési időpontját, és attól csak a legszükségesebb esetben térjen el! Ha szükséges a halasztás, akkor lehetőleg ne a tárgyalás előtt fél órával módosítsa az időpontot, hiszen ez megbízhatatlanságról tanúskodik. A bevezetés során figyeljen oda a partnerére és a megállapodásban foglaltakra! Nem vezet jóra, ha figyelmen kívül hagyja a partnerét, és nem törődik vele. Az oktatás szerepe Az oktatás a rendszer használatba vételének egyik kritikus pontja. Célravezető, ha az oktatást időben minél közelebb helyezkedik el a bevezetési szakaszhoz. Az oktatás szerkezetére és tartalmára kellő figyelmet kell fordítani, hiszen ennek során kapják meg a felhasználók a rendszerrel kapcsolatos információkat. Ha az oktatás nem megfelelően zajlik, akkor akár az összes eddigi munka kárba veszhet. Ha nem tudják megfelelően használni a rendszert, még egy alapos bevezetés után is elégedetlennek érezheti magát, és rengeteg energiát kell arra fordítania, hogy az aktuális kérdésekkel a szállítót megkeresse. Az oktatáson tehát semmiképpen sem szabad spórolni. Házon belül legalább egy személynek biztosítson teljeskörű oktatást a rendszerrel kapcsolatban, ő a továbbiakban egészében átlátja a rendszert. Az újonnan jött alkalmazottakat oktassák a rendszer használatára, és ne hagyják, hogy saját maguk kísérletezzék ki a rendszer képességeit, mert így elég nagy esélye lesz annak, hogy hiba keletkezik (a nem oktatott alkalmazottak a fizetésükért lényegében hibákat fognak gyártani).

7 10. Karbantartás Soha ne feledje: a projekt leghosszabb része maga a működés, amely 5-7 évig is tarthat. Semmi sem hibátlan: sem a rendszer sem pedig annak felhasználói, a problémákra azonban érdemes minél gyorsabban megtalálni az ideális megoldást. A rendszer üzemeltetése során fontos odafigyelnie arra, hogy az adott rendszer nem egy életre szóló befektetés, és ezért folyamatosan foglalkozni kell vele, hiszen az informatikai piacon napról napra újabb technológiai változtatásokat eszközölnek. Annak érdekében, hogy a rendszere is alkalmazkodni tudjon ezekhez a változtatásokhoz, szüksége lesz egy társra, akihez probléma esetén javításért vagy módosításért tud fordulni. Igen-igen: ez a társ a bevezető partner. Ne feledje, hogy jelenlegi rendszerének is van elévülési ideje, amikor már nem képes kielégíteni az igényeit, főleg ha egy vállalat jelentős növekedésen megy keresztül. Ezért bizonyos idő elteltével érdemes elgondolkodnunk a váltás lehetőségén is. KONKLÚZIÓ Ha felmerül a gondolata annak, hogy ERP rendszert szeretne bevezetni, akkor tervezzen és gondolkodjon előre, hiszen csak így tehet szert a legmegfelelőbb rendszerre! De ami ennél is fontosabb: válasszon olyan Megoldásszállítót, aki választ tud adni a kérdéseire, lebeszéli Önt az esetleges rossz irányról, a fölösleges igényekről, valamint gyors és célratörő megoldást tud nyújtani az elvárásainak megfelelően!

ERPtanacsadas.hu. Költségtervezés ERP rendszerek bevezetéséhez

ERPtanacsadas.hu. Költségtervezés ERP rendszerek bevezetéséhez Költségtervezés ERP rendszerek bevezetéséhez 2015 Költségtervezés ERP rendszerek bevezetéséhez 1. Bevezetés Egy ERP bevezetés sikerének egyik fontos mutatója, hogy a projekt során ténylegesen felmerülő

Részletesebben

4. FEJEZET. PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * MI A TANÁCSADÁS?

4. FEJEZET. PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * MI A TANÁCSADÁS? 4. FEJEZET PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * Rövidített anyag MI A TANÁCSADÁS? [...] Felkérték, hogy tanácsadóként támogassa a munkahelyén végrehajtani

Részletesebben

Dokumentumkezelő rendszerek (DMS) (DMSOne)

Dokumentumkezelő rendszerek (DMS) (DMSOne) Dokumentumkezelő rendszerek (DMS) (DMSOne) Tartalomjegyzék Dokumentumkezelő rendszerek (DMS)... 1 A szükséges rendszer meghatározása: a dokumentumkezelési audit... 3 A rendszer szükséges funkcionalitása

Részletesebben

Bevezető. Rövid kivonat

Bevezető. Rövid kivonat Bevezető Minden vállalkozás életében eljön az idő, amikor már nem elég csak papíron vezetni a bejövő és kimenő számlákat, nincs elég idő megírni a kézi bizonylatokat, követhetetlenné válnak a céghez befutó

Részletesebben

Call center mesterfokon

Call center mesterfokon Call center mesterfokon Ingyenes tanulmány a hatékony call center bevezetésről és üzemeltetésről NET 54 Üzleti Kommunikáció - 1 - Tartalomjegyzék 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Hol érdemes nekiállni a bevezetésnek?...

Részletesebben

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről

EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről EU rendelet a környezetvédelmi vezetésről Kiadja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tervezés és nyomdai kivitelezés: Sásdi Kiadó és Nyomda Kft. Felelős vezető: Sásdi Zoltán Illusztráció: Tréfás

Részletesebben

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM!

HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! HATÉKONY VÁLLALATIRÁNYÍTÁS? CRM! 2 BEVEZETŐ Van néhány dolog, amihez Magyarországon mindenki ért. Ilyen elsősorban a foci, aztán az autók. Vállalatvezetők körében ezekhez az utóbbi időben csatlakozni látszik

Részletesebben

Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS)

Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS) Számítógépes karbantartás-menedzsment rendszerek (CMMS) (Összeállította: Pék Katalin és Farkasné Antal Anikó, A. A. Stádium Diagnosztikai és Menedzsment Kft.) A publikáció megjelent a Raabe Kiadó karbantartási

Részletesebben

INFORMATIKA ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV

INFORMATIKA ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV Kirner Attila (CISA) és Pichler Attila (CISA) INFORMATIKA ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV avagy GYAKORLATI TANÁCSOK AZ INFORMATIKAI KONTROLLOK MŰKÖDTETÉSÉHEZ 2007 Szerzők: Kirner Attila, Pichler Attila, Lektor:

Részletesebben

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Debreceni Egyetem Informatikai Kar Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Készítette: Varga Ádám Témavezető: Kun András István, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Az IPMA projektmenedzsment kompetencia rendszerének elemei 2006. október. az IPMA Competence Baseline 3.0 June 2006 részleges magyar fordítása

Az IPMA projektmenedzsment kompetencia rendszerének elemei 2006. október. az IPMA Competence Baseline 3.0 June 2006 részleges magyar fordítása Az IPMA projektmenedzsment kompetencia rendszerének elemei 2006. október az IPMA Competence Baseline 3.0 June 2006 részleges magyar fordítása 2006. október 1 Előszó Az 1965-ben alapított Nemzetközi Projektmenedzsment

Részletesebben

A versenyképesség egy hatásos eszköze, az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer Nagy Imre

A versenyképesség egy hatásos eszköze, az Infosys Integrált Vállalatirányítási Rendszer Nagy Imre TARTALOM Oldal / Page CONTENTS SZAKMAI CIKKEK, ELŐADÁSOK Az ISO 9001 és 9004 szabványok várható változásai Sipos Gáborné Klaszterek auditálásának sajátosságai autóipari példán keresztül Berényi László

Részletesebben

Lehet összhangot teremteni az ERP tolás és a Toyota módszer húzás mechanizmusa között a piaci versenyelőny megszerzése érdekében?

Lehet összhangot teremteni az ERP tolás és a Toyota módszer húzás mechanizmusa között a piaci versenyelőny megszerzése érdekében? Lehet összhangot teremteni az ERP tolás és a Toyota módszer húzás mechanizmusa között a piaci versenyelőny megszerzése érdekében? NAGY Viktor Pécsi Tudományegyetem, Pécs, Magyarország nviktore@gmail.com

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány EGY FEJLŐDŐ KISVÁLLALAT, A NÁDLAND KFT VERSENYKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS

Részletesebben

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag

Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ne vegyen fel hitelt, mielőtt ezt a 30 legfontosabb tanácsunkat nem olvasta el - Ingyenes hiteligénylésre felkészítő csomag Ingyenes hiteligénylésre felkészítő minicsomag I. A könnyelmű hitelfelvétel csapdája

Részletesebben

Üzleti terv készítése

Üzleti terv készítése Üzleti terv készítése 1. Bevezetés A működő vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek többsége kitűnően tudja, hogy egy alapos üzleti terv készítése csak előnyére válhat a vállalkozásnak, ahogy ezzel a

Részletesebben

Projektmenedzsment. 4. module. Szerzők: Christina Kunter, Mikle Kinga Melinda. module Projektmenedzsment 1

Projektmenedzsment. 4. module. Szerzők: Christina Kunter, Mikle Kinga Melinda. module Projektmenedzsment 1 4. module Projektmenedzsment Szerzők: Christina Kunter, Mikle Kinga Melinda module Projektmenedzsment 1 4. modul: Projektmenedzsment A. Bevezetés Miért lenne szükségem projektmenedzsmentre, az csak a nagyvállalatoknak

Részletesebben

IT kontrolling. Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem. Gazdaság és Társadalomtudományi Kar

IT kontrolling. Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem. Gazdaság és Társadalomtudományi Kar Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Kar IT kontrolling Csuhai Bernadett KGKIEG I. évfolyam Levelező tagozat Tartalom Tartalom...2 1. Bevezetés...3 2. Az információk

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. NAPPALI tagozat. NEMZETKÖZI MARKETING szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. NAPPALI tagozat. NEMZETKÖZI MARKETING szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK NAPPALI tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány A MAGYAR MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK MARKETINGTEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA

Részletesebben

Kis- és középvállalkozások ügyvitele (Kezdő vállalkozások részére)

Kis- és középvállalkozások ügyvitele (Kezdő vállalkozások részére) Cross-border training of economic experts in distance learning network project (CROSSEDU) HUSK/1101/1.6.1-0300 Szerző: Ing. Miroslav Lukčo, Kassai Műszaki Egyetem Fordította: Illés Balázs Kis- és középvállalkozások

Részletesebben

BusinessProcessOutsourcing

BusinessProcessOutsourcing BusinessProcessOutsourcing Üzleti folyamatok kiszervezése Ossza meg ismerőseivel! Az outsourcing fogalma ma már nem ismeretlen a döntéshozók körében, valószínűleg mindenkinek van elképzelése a témáról.

Részletesebben

Projektirányítás módszertana (PRINCE) Készítette: Molnár Bálint Egyetemi docens, PhD műszaki informatika

Projektirányítás módszertana (PRINCE) Készítette: Molnár Bálint Egyetemi docens, PhD műszaki informatika Projektirányítás módszertana (PRINCE) Készítette: Molnár Bálint Egyetemi docens, PhD műszaki informatika Budapest 1997 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS A PROJEKT IRÁNYÍTÁSBA 1 1.1 Mit tekintünk projektnek?

Részletesebben

Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre

Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Integrált vállalatirányítási rendszerek Dr. Kovács, Imre Publication date 2011 Szerzői jog 2011 Szent István Egyetem Copyright 2011, Szent István

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Bevezetés (Kovács P.) 4.

Tartalomjegyzék. 1. Bevezetés (Kovács P.) 4. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés (Kovács P.) 4. 2. Partnerség az Európai Unióban (Farsang Z.) 7. 2.1. A partnerség elve 7. 2.2. A partnerség megjelenése a szabályozásban 8. 2.3. A partnerség szintjei 9. 2.4.

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

Vannak szerencsés iparágak és

Vannak szerencsés iparágak és Mérni, am nem lehet Amikor a vállalatok pénzszűkében vannak és nagyon úgy látszik, hogy egy darabig pénzszűkében is lesznek, nagyon megnézik, hogy mire költik a pénzüket. Ilyen esetekben az informatikának

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. o 1. fejezet: Önkéntesek a szervezetben o 4. o 2. fejezet: Az önkéntesekre vonatkozó szervezeti irányelvek. o 6. fejezet: Képzés o 24

TARTALOMJEGYZÉK. o 1. fejezet: Önkéntesek a szervezetben o 4. o 2. fejezet: Az önkéntesekre vonatkozó szervezeti irányelvek. o 6. fejezet: Képzés o 24 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető o 1. fejezet: Önkéntesek a szervezetben o 4 o 2. fejezet: Az önkéntesekre vonatkozó szervezeti irányelvek és az önkéntes szerződés o 8 o 3. fejezet: Önkéntesek toborzása o 12

Részletesebben

SZERVEZETFEJLESZTÉS. 3. sz. melléklet PROJEKTSZEMLÉLET TUDÁSBÁZIST MEGALAPOZÓ DOKUMENTUM

SZERVEZETFEJLESZTÉS. 3. sz. melléklet PROJEKTSZEMLÉLET TUDÁSBÁZIST MEGALAPOZÓ DOKUMENTUM SZABADSZÁLLÁS VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 6080 Szabadszállás, Kálvin tér 1. Tel.: (06) 76-558-006; Fax: (06) 76-558-146 E-mail: szabadszallas@szabadszallas.hu www.szabadszallas.hu SZERVEZETFEJLESZTÉS

Részletesebben

HEFOP Projekttámogatási Füzetek PROJEKTEK TERVEZÉSE Bevezetés Az EU csatlakozással megnyíló pályázatok új logikát, rendszert és új struktúrát hoztak a projekttervezés módszertanába. A pályázó szervezeteknek,

Részletesebben