AZ ERP BEVEZETÉSEK 10 KRITIKUS PONTJA AVAGY MIT TEHET A SIKERES BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ ERP BEVEZETÉSEK 10 KRITIKUS PONTJA AVAGY MIT TEHET A SIKERES BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN"

Átírás

1 AZ ERP BEVEZETÉSEK 10 KRITIKUS PONTJA AVAGY MIT TEHET A SIKERES BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN

2 A PROJEKT JELENTŐSÉGE Egy vállalatirányítási rendszer bevezetésének elsődleges célja, hogy megkönnyítse a vállalat működésének áttekintését, ellenőrzését, és segítséget nyújtson a megalapozott üzleti döntések meghozatalához. A vállalat tehát könnyebbséget vár a rendszer használatától és már magától a bevezetéstől is. A folyamat bonyolultságából adódik azonban, hogy számos olyan buktatót rejt magában, amely könnyen a projekt kudarcát okozhatja, ez pedig sokba kerül mindenkinek. MIRE KELL ODAFIGYELNI A VÁLASZTÁS ÉS A BEVEZETÉS SORÁN? 1. Valóban a bevezetés a megoldás? A hazai kis- és középvállalatok meghatározó része rendelkezik valamilyen ügyviteli megoldással, ám nagyon sok vállalat megfontolatlanul, előkészítés nélkül ugrik bele egy rosszul kiválasztott rendszer bevezetésébe. Ne vegyen ERP (vagy ügyviteli) rendszert, ha - nem tudja pontosan meghatározni, hogy milyen problémára keres megoldást - a romló árbevételi vagy üzemei eredmények javulását várja a rendszertől - a gyors növekedés kezelésére nem képes a menedzsment Ha valami nem működik papíron, nem fog működni szoftverrel sem. Ilyenkor nem a bevezetés a megoldás, hanem a problémák átgondolása, esetleg egy tanácsadó megbízása, a folyamatok átszervezése vagy akár a szervezet átalakítása. Akkor vegyen ERP rendszert, ha tudja, mi a probléma, és arra a szoftver nyújt megoldást! 2. Milyen döntések vezetnek a sikeres projekthez? Gondolja át a következőket: Mi a projekt célja? A cél mindig legyen elérhető és mérhető! Milyen fő kritériumok teljesülése esetén nevezi majd egy év múlva sikeresnek a beruházást? Ki lesz a projektvezető az Önök részéről? Az illetőnek legyen megfelelő döntési jogköre! Ki fog még részt venni a projektben? Kinek mi lesz a feladata? Mennyi budget áll rendelkezésre? Legyen olyan tartalék a projektben, ami rendelkezésre áll a váratlan események megfinanszírozására! A szállítónak erről nem kell tudnia. A költségekbe tervezze bele a projektben részt vevők idejét is! Mikor indul a projekt? Mikor akarja a rendszert használatba venni? Melyek azok a rizikó faktorok, amitől a leginkább fél? Érdemes felírni mellé, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy ne következzenek be.

3 3. Előkészítés Miután a fenti kérdésekre adott válaszokat átgondolta, és egyeztette a cégen belül, ossza meg azokat a bevezető partnerrel is, hiszen vele együtt kell működnie. Ha visszatart bizonyos, a bevezetés szempontjából fontos információkat, a szállító nem fogja tudni az Ön érdekeit képviselni a projektben. Ha nem egyezteti vele a kritériumokat, akkor könnyen előfordulhat, hogy merőben ellentétes irányban gondolkoznak majd. Biztosítson a cégen belül megfelelő erőforrást a projektre! Ha mindig el kell halasztania a beszállítóval a tárgyalásokat, mert fontosabb dolga van, vagy egy kolléga nem ér rá, halassza el inkább a teljes projektet akkorra, amikor rendelkezésre áll a kellő mennyiségű idő és ember. A döntési jogkörrel rendelkezőknek valóban legyen hatáskörük és idejük a projektben való aktív részvételhez! Lehetőleg kis létszámú csoport döntsön a projekt menetéről! A döntési folyamatra, a szerződéskötésre és a bevezetésre is időt kell hagyni. A bevezetés meghatározó lehet a következő 5-7 évre, éppen ezért biztosítani kell a projekt nagyságának és jelentőségének megfelelő időt rá. Gondolja át, milyen rizikófaktorok merülhetnek fel! Ezzel már egy lépést tett afelé, hogy azokat kiküszöbölje! 4. A szállító szerepe A szállító szerepe még a terméknél is fontosabb, hiszen ő szállítja az alapot a projekt megvalósításához, és hozzájárul annak zökkenőmentes működéséhez. A szállító adja az alapot az építkezéshez. A szállító eszközt és erőforrást biztosít a projekthez. A szállító egyes problémákra javaslatot, alternatívákat tud mutatni tapasztalatából. A szállító segít működtetni és finomhangolni a rendszert. A szállító a társ és az ellenfél az évek hosszú során. Tanulság: A jól megválasztott szállító az egyik kulcs eleme a sikeres projekteknek. Ha ERP rendszer vásárlására szánja el magát, akkor fontos mérlegelnie, hogy mi fontosabb az Ön számára: a termék maga, amit venni szeretne vagy a szállító. Erre a kérdésre rendszerint mindenki azt válaszolja, hogy természetesen mindkettő egyformán fontos, ugyanakkor a kiválasztott termék sikeres bevezetése leginkább a jó Megoldásszállítón múlik. Ennek ellenére a termék kiválasztása során is érdemes odafigyelni jó néhány tényezőre, mivel rengeteg a csapda ezzel kapcsolatban is.

4 5. A termék kiválasztása Ha jó rendszert akar venni, el kell kerülni a sablonos gondolkozást, és nem szabad az ár vagy kinézet alapján dönteni. A legolcsóbb megoldás nem mindig a legjobb, sőt sok esetben többet veszíthet vele, mint amennyit nyer. Ne dőljön be a szép felületnek, hiszen az ergonómia és a szépség nem járnak kéz a kézben, a rendszert pedig napi 8 órában, a hét minden napján használniuk kell. A kiválasztás során legyen az a fontos, hogy milyen tartalom rejtőzik a felszín mögött! Ne vegye meg azt a rendszert, amit az ismerőse ajánlott! Részben mert ő sem szakértő a bevezetésben, részben pedig, mert ami egy helyen működik, az nem biztos, hogy máshol is fog. A régi dolgokat nem feltétlenül kell megtartani. Sokan a régi rendszer funkcionalitását szeretnék viszontlátni az újban, és hosszú funkciólistát adnak le az alapján, amelyet a szállítónak a rendszerbe kell passzírozni. Érdemes átgondolni a szállítóval együtt, hogy valójában mire van szükség, a rendszernek milyen folyamatokat kell kezelnie. Tesztelje a rendszert egy konkrét üzleti folyamat megadásával! Írja le a szállítónak a folyamatot, és kérje meg, hogy mutassa be, hogyan tudja ezt a rendszer kezelni! Ezáltal rávilágíthat mind a rendszer előnyeire és hátrányaira, mind a Megoldásszállító képességeire. 6. A szállító kiválasztása 3-4 szállítónál többet ne versenyeztessen (használjon előszűrést), így kevésbé zavarodik össze, megkönnyíti a döntést, és erőforrást spórol. Ha mégis a több szállító versenyeztetése mellett dönt, akkor érdemes két körös interjút tartani. Annak érdekében, hogy kellő mennyiségű információval rendelkezzen és rálásson a referenciamunkákra is, mindig érdemes a versenyben résztvevő szállítók konzulenseinek önéletrajzát elkérni, és ebből tájékozódni, vagy személyes találkozó keretében beszélgetni a bevezetést végző emberekkel (ehhez persze tudnunk kell a projekt konkrét indulásának időpontját, mert a szállító csak így tudja megmondani a bevezetést végző konzulens nevét). Referencialátogatás alkalmával még világosabb, teljes képet kaphat a vásárolni kívánt termékről, hiszen ekkor élőben láthatja a terméket, valamint információkat is szerezhet a referencia vállalattól és annak alkalmazottaitól. A referencialátogatásnak a fenti előnyök mellett van hátránya is. Hátránya, hogy a szervezetek különbözőek, és minden szervezet más működési elven alapul, ezért funkcionalitásban is különböző rendszert igényelnek. Vagyis megint csak: ami az egyik helyen működik, nem biztos, hogy a másik helyen is fog.

5 7. Módszertan A szállítók gyakorlatának és szakértelmének legfőbb mutatója az általuk használt módszertan. A módszertan lényege, hogy olyan elemekből áll össze, amelyek az eltérő vállalati működések mellett is biztosítják a projekt kiszámíthatóságát és végső eredményét. Ha egy bevezető vállalat nem rendelkezik módszertannal, az szervezetlenségre utal. Ha rendelkezik, az azt tükrözi, hogy a vállalatnak kidolgozott és átgondolt stratégiája van a rendszer bevezetésére vonatkozóan. A jó módszertan a szerződéskötés után is létezik Vagyis a bevezető cég alkalmazza is azt a bevezetés során. elkérhető A bevezető cégnél elérhetőek a korábbi bevezetések dokumentációi, és oda is adják azokat. érthető Ha érthető és áttekinthető a dokumentum, akkor minden valószínűség szerint valóban éles helyzetben íródott. élő, vagyis látható jelei vannak, hogy a megvalósítás során módosult 8. Szállítógyilkos lépések Ha megvan a megfelelő szállító, arra kell törekedni, hogy az együttműködés gördülékeny legyen. Léteznek szállítógyilkos lépések, amelyekkel a vevők állítanak csapdát a szállítónak. Ezeket érdemes elkerülni. Példák: Miután mindkét fél fáradságos munkája eredményeként kiválasztásra került a szállító és a termék, a vevő gyorsan árajánlatot kér az adott termék összes forgalmazójától, hogy biztos lehessen benne, hogy a legjobb árat éri el. Ezzel a lépéssel azonban egyrészt árversenybe kényszeríti a szállítóját (ami gyakran kompromisszumokat feltételez), és semmibe veszi a szállítója addigi munkáját (amelybe az komoly erőforrásokat és időt fektetett). Gyakran előfordul, hogy a vevő a végletekig próbál engedményeket és ígéreteket elérni, azonban cserébe nem ad semmit. Az ERP bevezetés egy kétszereplős folyamat, amelyben mindkét félnek egyaránt részt kell vennie. Ha a szállítótól a határidők betartását követeli, akkor a vevőnek is biztosítania kell a határidőket a saját részéről. Sok cég elhallgatja a speciális igényeit a projekt elején, hogy alacsonyabb árat tudjon kicsikarni, majd a végén megpróbálja a különleges funkciókat és igényeket is belepasszírozni az eredeti projekt kereteibe. A szállítótól ilyen esetben nem várható el, hogy hiányos információk mellett felelősségteljes munkát végezzen.

6 9. Indul a bevezetés A bevezetés elkezdése előtt biztosítani kell a szükséges erőforrásokat és ki kell jelölni egy projektvezetőt. Erre azért van szükség, hogy a bevezetés során a felmerülő problémák esetén minél hamarabb döntést hozhassanak, és mehessen a projekt tovább. Ha valami hiányzik a projekt megvalósításához, akkor le kell állni, nehogy nagyobb buktatók táruljanak elénk. Amit semmiképp ne tegyen, hogy ha már elindította a projekt bevezetést, elhúzza a döntéseket, mivel ez nemcsak a szállítót lassítja, hanem vállalatának érdekeit is rombolja. Ha még létezik olyan kérés vagy igény, amit még valami oknál fogva nem sikerült megosztania a partnerével, akkor ilyenkor még lehetőség van rá, hogy őt is bevonja. Ha teljesen kihagyja, megvan annak az esélye, hogy kellemetlen helyzet áll elő. Ha a szállító nem az igényeinek megfelelően teljesít, és ennek az az oka, hogy nem kapott meg minden szükséges információt, akkor ne kenje rá a felelősséget! Az aláírandó dokumentumokat mindig határidőre olvassa el! Ha még vannak kérdések, valamint ha szeretne a szerződében módosítási javaslatot kérni, ekkor még időben megteheti. Az együttműködés alapkövei ezek a dokumentumok, ezért fontos, hogy a szerepüknek megfelelően kezelje őket. Határozza meg a bevezetés kezdési időpontját, és attól csak a legszükségesebb esetben térjen el! Ha szükséges a halasztás, akkor lehetőleg ne a tárgyalás előtt fél órával módosítsa az időpontot, hiszen ez megbízhatatlanságról tanúskodik. A bevezetés során figyeljen oda a partnerére és a megállapodásban foglaltakra! Nem vezet jóra, ha figyelmen kívül hagyja a partnerét, és nem törődik vele. Az oktatás szerepe Az oktatás a rendszer használatba vételének egyik kritikus pontja. Célravezető, ha az oktatást időben minél közelebb helyezkedik el a bevezetési szakaszhoz. Az oktatás szerkezetére és tartalmára kellő figyelmet kell fordítani, hiszen ennek során kapják meg a felhasználók a rendszerrel kapcsolatos információkat. Ha az oktatás nem megfelelően zajlik, akkor akár az összes eddigi munka kárba veszhet. Ha nem tudják megfelelően használni a rendszert, még egy alapos bevezetés után is elégedetlennek érezheti magát, és rengeteg energiát kell arra fordítania, hogy az aktuális kérdésekkel a szállítót megkeresse. Az oktatáson tehát semmiképpen sem szabad spórolni. Házon belül legalább egy személynek biztosítson teljeskörű oktatást a rendszerrel kapcsolatban, ő a továbbiakban egészében átlátja a rendszert. Az újonnan jött alkalmazottakat oktassák a rendszer használatára, és ne hagyják, hogy saját maguk kísérletezzék ki a rendszer képességeit, mert így elég nagy esélye lesz annak, hogy hiba keletkezik (a nem oktatott alkalmazottak a fizetésükért lényegében hibákat fognak gyártani).

7 10. Karbantartás Soha ne feledje: a projekt leghosszabb része maga a működés, amely 5-7 évig is tarthat. Semmi sem hibátlan: sem a rendszer sem pedig annak felhasználói, a problémákra azonban érdemes minél gyorsabban megtalálni az ideális megoldást. A rendszer üzemeltetése során fontos odafigyelnie arra, hogy az adott rendszer nem egy életre szóló befektetés, és ezért folyamatosan foglalkozni kell vele, hiszen az informatikai piacon napról napra újabb technológiai változtatásokat eszközölnek. Annak érdekében, hogy a rendszere is alkalmazkodni tudjon ezekhez a változtatásokhoz, szüksége lesz egy társra, akihez probléma esetén javításért vagy módosításért tud fordulni. Igen-igen: ez a társ a bevezető partner. Ne feledje, hogy jelenlegi rendszerének is van elévülési ideje, amikor már nem képes kielégíteni az igényeit, főleg ha egy vállalat jelentős növekedésen megy keresztül. Ezért bizonyos idő elteltével érdemes elgondolkodnunk a váltás lehetőségén is. KONKLÚZIÓ Ha felmerül a gondolata annak, hogy ERP rendszert szeretne bevezetni, akkor tervezzen és gondolkodjon előre, hiszen csak így tehet szert a legmegfelelőbb rendszerre! De ami ennél is fontosabb: válasszon olyan Megoldásszállítót, aki választ tud adni a kérdéseire, lebeszéli Önt az esetleges rossz irányról, a fölösleges igényekről, valamint gyors és célratörő megoldást tud nyújtani az elvárásainak megfelelően!

DIAGNOSZTIKA - A FOLYAMAT FELMÉRÉS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZE

DIAGNOSZTIKA - A FOLYAMAT FELMÉRÉS LEGHATÉKONYABB ESZKÖZE ERP-rendszerek bevezetésének csupán egyharmada mondható sikeresnek. Unalomig ismert tény, hogy az informatikai projektek mintegy 2/3-a sikertelennek minősíthető, és még a fennmaradóknak is csupán csekély

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

ESETTANULMÁNY PYLON-94 KFT.

ESETTANULMÁNY PYLON-94 KFT. ESETTANULMÁNY PYLON-94 KFT. Pylon 94 Kft. Zalaegerszeg Egyedi gyártás, kisszériás sorozatgyártás, 100% bérmunka 100% Magyar tulajdon 200 Fős létszám, (35 fő szellemi) 4.2 Mrd Ft forgalom Közel 300 aktív

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek

Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek Projektmenedzsment sikertényezők Információ biztonsági projektek A Project Management Institute (PMI, www.pmi.org) részletesen kidolgozott és folyamatosan fejlesztett metodológiával rendelkezik projektmenedzsment

Részletesebben

Számlázó program vásárlás előtt áll? Nehezen választ a sok hasonlónak tűnő ajánlat közül? Segítségre lenne szüksége?

Számlázó program vásárlás előtt áll? Nehezen választ a sok hasonlónak tűnő ajánlat közül? Segítségre lenne szüksége? Számlázó program vásárlás előtt áll? Nehezen választ a sok hasonlónak tűnő ajánlat közül? Segítségre lenne szüksége? Íme 7+1 szempont, amelyet ne hagyjon figyelmen kívül a választás előtt 1. Kezelhetőség

Részletesebben

K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. ESETTANULMÁNY

K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. ESETTANULMÁNY K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. ESETTANULMÁNY Gördülékeny ügymenet Microsoft Dynamics NAV-val Átfogó vállalatirányítási rendszert vezetett be a K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft.-nél az XAPT. A szállítmányozási

Részletesebben

MICROSOFT DYNAMICS NAV RENDSZER SAAS MODELLBEN

MICROSOFT DYNAMICS NAV RENDSZER SAAS MODELLBEN Az ERP bevezetések 30%-a amiatt hiúsul meg, mert a bevezetést tervező vállalat nem tudja előteremteni az igényeinek megfelelő ERP rendszer bevezetéséhez szükséges erőforrást, vagy úgy gondolja, hogy az

Részletesebben

Lehetőségek felmérése

Lehetőségek felmérése Kell-e projekt? Vannak e üzleti és/vagy informatikai problémáink a vállalati működés során? Ha igen, melyek ezek? (Lista jellegű összegzés) Miből adódnak ezen problémák: Tisztán ügyviteli problémák. A

Részletesebben

Az IRE projekt megvalósítási rendszerének szabályzata

Az IRE projekt megvalósítási rendszerének szabályzata Az IRE projekt megvalósítási rendszerének szabályzata Jelen szabályzat az Inspi-Ráció Egyesület projektjeinek jó minőségben történő megvalósítását, elszámolhatóságának biztosítását hivatott segíteni, ezért

Részletesebben

Építész stúdiónk - GX Design Építész Stúdió Budapest - Építészmérnök tervező iroda

Építész stúdiónk - GX Design Építész Stúdió Budapest - Építészmérnök tervező iroda Építészeti tervezés, építész szakértés, építési műszaki ellenőrzés -Budapest. A Stúdió az építész tervezés mellett a képi, vizuális megjelenítés teljes eszköztárával szolgálja ki megrendelőinket Budapest

Részletesebben

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET

FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET FMEA tréning OKTATÁSI SEGÉDLET 1. Hibamód és hatás elemzés : FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) A fejlett nyugati piacokon csak azok a vállalatok képesek hosszabbtávon megmaradni, melyek gazdaságosan

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve

Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Hatékony iteratív fejlesztési módszertan a gyakorlatban a RUP fejlesztési módszertanra építve Kérdő Attila, ügyvezető, INSERO Kft. EOQ MNB, Informatikai Szakosztály, HTE, ISACA 2012. május 17. Módszertanok

Részletesebben

Működési szabvány MPTSZ Minősített Pénzügyi Tervezők Magyarországi Szövetsége

Működési szabvány MPTSZ Minősített Pénzügyi Tervezők Magyarországi Szövetsége MPTSZ NONPROFIT KFT. HAQFP Hungarian Association of Qualified Financial Planners Nonprofit Ltd. Sas utca 9. II/5., Budapest H-1051, Hungary P: (+36)30944426 e-mail: info@mptsz.org www.mptsz.org Működési

Részletesebben

A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító

A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító INFORMATIKAI ÉS ÜZLETI TANÁCSADÁS RENDSZERINTEGRÁCIÓ HÁLÓZATI MEGOLDÁSOK RENDSZERTÁMOGATÁS OUTSOURCING VIRTUALIZÁCIÓ IP TELEFONRENDSZEREK A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító A-Net

Részletesebben

SLA RÉSZLETESEN. 14. óra

SLA RÉSZLETESEN. 14. óra 14. óra SLA RÉSZLETESEN Tárgy: Szolgáltatás menedzsment Kód: NIRSM1MMEM Kredit: 5 Szak: Mérnök Informatikus MSc (esti) Óraszám: Előadás: 2/hét Laborgyakorlat: 2/hét Számonkérés: Vizsga, (félévi 1db ZH)

Részletesebben

Cégvezető, MIR vezető: rajtuk áll vagy bukik minden

Cégvezető, MIR vezető: rajtuk áll vagy bukik minden Cégvezető, MIR vezető: rajtuk áll vagy bukik minden Mit mond az ISO 9001 es szabvány a vezetővel kapcsolatban? A szabvány 8 fejezetből áll, ebből a 8-ból egy fejezet teljes mértékben a vezetői feladatokról

Részletesebben

A Progress eredményeinek biztosítása

A Progress eredményeinek biztosítása A Progress eredményeinek biztosítása A Progress közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási program (2007 2013) végrehajtására vonatkozó keretstratégia Európai Bizottság A Progress eredményeinek

Részletesebben

BEMUTATKOZÓ KATALÓGUS

BEMUTATKOZÓ KATALÓGUS PARTNER A SIKERHEZ BEMUTATKOZÓ KATALÓGUS WWW.WHC.HU BEMUTATKOZÁS 1990 alapítás 8 iroda 28 év szakmai tapasztalat 11.000 munkavállaló bérszámfejtése Díjak Legjobb női munkahely 200+ ügyfél 250+ elérhető

Részletesebben

Bevezetés: Mi a CRM? A tervezési fázis helye és szerepe a CRM implementációs projektekben Jógyakorlatok: mire figyeljünk a CRM tervezés közben.

Bevezetés: Mi a CRM? A tervezési fázis helye és szerepe a CRM implementációs projektekben Jógyakorlatok: mire figyeljünk a CRM tervezés közben. Mire figyeljünk a CRM rendszerek tervezésekor? Gyakorlati tapasztalatok Komáromi András Bevezetés: Mi a CRM? A tervezési fázis helye és szerepe Miért fontos a tervezési fázis? A tervezési fázis helye és

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program Pályázói Tájékoztató Nap Önkormányzati szervezetfejlesztés ÁROP-1.A.5. és ÁROP-3.A.2 2014. március 21. és 25. Előadó: Fekete Letícia szakmai tanácsadó KIM Közigazgatás-fejlesztési és Stratégiai Tervezési

Részletesebben

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 1 Ki mikor kapcsolódott be az információs társadalomba?

Részletesebben

Tender-EXPERT. Hatékony megoldás a szervezet érdekeinek védelmére. Bull Kormányzati Megoldások Szakmai Nap. Veszelka Tamás. vezérigazgató Winsdom Zrt.

Tender-EXPERT. Hatékony megoldás a szervezet érdekeinek védelmére. Bull Kormányzati Megoldások Szakmai Nap. Veszelka Tamás. vezérigazgató Winsdom Zrt. Tender-EXPERT Hatékony megoldás a szervezet érdekeinek védelmére Bull Kormányzati Megoldások Szakmai Nap Veszelka Tamás vezérigazgató Winsdom Zrt. Tartalom Cégünkről Elvárások kereszttüzében merre vezet

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél - 2007/1. szám

START Tőkegarancia Zrt. Hírlevél - 2007/1. szám Hírlevél - 2007/1. szám Hírlevél - 2007/1. szám 2 Tisztelt Olvasó! KÖSZÖNTŐ Ön Magyarország első befektetési tőkegarancia termékeket kínáló pénzügyi szolgáltatójának, a Start Tőkegarancia Zrt-nek havi

Részletesebben

A projektvezetési eszköz implementációja hazai építő-, szerelőipari vállalkozásoknál

A projektvezetési eszköz implementációja hazai építő-, szerelőipari vállalkozásoknál A projektvezetési eszköz implementációja hazai építő-, szerelőipari vállalkozásoknál Előadó: Ulicsák Béla műszaki igazgató BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft. Napirend 1. Az építő-, szerelőipar érdekcsoportjai

Részletesebben

Miért van szükség üzleti tervre?

Miért van szükség üzleti tervre? Pólya Árpád Kulcs az üzleti terv összeállításához ÖTLETHÍD Gazdaságfejlesztő, Mérnöki és Oktatási Tanácsadó, Szolgáltató Kft. Miért van szükség üzleti tervre? A jövő formálása mindig izgalmas és egyben

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

18. számú melléklet Megvalósíthatósági tanulmány a Társadalmi Megújulás Operatív Program

18. számú melléklet Megvalósíthatósági tanulmány a Társadalmi Megújulás Operatív Program 18. számú melléklet Megvalósíthatósági tanulmány a Társadalmi Megújulás Operatív Program A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban Kódszám: TÁMOP-3.1.3-10

Részletesebben

ÁROP-1. A5-2013-2013-048. Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése

ÁROP-1. A5-2013-2013-048. Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése ÁROP-1. A5-2013-2013-048 Szervezetfejlesztés Kistelek Város Önkormányzatánál Dokumentum: Minőségmenedzsment modell bevezetése Kistelek Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

Hogyan válasszunk rendszergazdát?

Hogyan válasszunk rendszergazdát? Hogyan válasszunk rendszergazdát? Milyen szempontok alapján hozzunk döntést, ha el akarjuk kerülni az esetleges buktatókat? Kiadás: 2012/02 Készítette: Tamás Bence, itvezeto.hu Copyright 2012 Tamás Bence

Részletesebben

A könyvvizsgáló programok bevezetésének munkaszervezési kérdései a kis- és közepes könyvvizsgáló cégeknél

A könyvvizsgáló programok bevezetésének munkaszervezési kérdései a kis- és közepes könyvvizsgáló cégeknél A könyvvizsgáló programok bevezetésének munkaszervezési kérdései a kis- és közepes könyvvizsgáló cégeknél 1 9/25/2013 Szoftverbevezetés indokai A könyvvizsgáló társaságokat jelenleg két oldalról kényszerítik

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

Headline Verdana Bold

Headline Verdana Bold Headline Verdana Bold Üzletmenet-folytonosság és katasztrófa-elhárítás Felkészülés a ritkán bekövetkező, magas kockázatú eseményekre Szöllősi Zoltán Szenior Menedzser, 2016. október 11. Üzletmenet-folytonosságot

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁS (VOUCHER TERMÉK)

SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁS (VOUCHER TERMÉK) Informatikai rendszer kialakítás nehézségei a hardver és szoftver problémákon túl! Szervezet és folyamat fejlesztés kérdései, informatikai kultúra kompetencia kérdései. SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁS (VOUCHER

Részletesebben

A SIKERES ÜGYVITELI RENDSZER KIVÁLASZTÁS KULCSKÉRDÉSE

A SIKERES ÜGYVITELI RENDSZER KIVÁLASZTÁS KULCSKÉRDÉSE A SIKERES ÜGYVITELI RENDSZER KIVÁLASZTÁS 5 + 1 KULCSKÉRDÉSE ÜGYVITELI SZOFTVER EVOLÚCIÓ - Kockás füzet - Levelező rendszer, naptár (Outlook) - Excel táblázat(ok) tömege - Integrált ügyviteli rendszer pl.

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7152 Erőkeret insportline Column CC300

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7152 Erőkeret insportline Column CC300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7152 Erőkeret insportline Column CC300 1 TARTALOM FONTOS BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 BIZTONSÁGI ÚTMUTATÓ... 3 ALKATRÉSZEK... 4 SZERELÉS... 6 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ...

Részletesebben

A döntéstámogatás területén a 90-es évek főárama a tudásbázisú rendszerek fejlesztése. A tudásbázisú rendszer az első olyan döntéstámogató módszer, am

A döntéstámogatás területén a 90-es évek főárama a tudásbázisú rendszerek fejlesztése. A tudásbázisú rendszer az első olyan döntéstámogató módszer, am Fogalmakat is kezelni tudó számítógépes döntéstámogatás Starkné Dr. Werner Ágnes A döntéstámogatás területén a 90-es évek főárama a tudásbázisú rendszerek fejlesztése. A tudásbázisú rendszer az első olyan

Részletesebben

A minőség-ellenőrzés tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál

A minőség-ellenőrzés tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál A minőség-ellenőrzés tapasztalatai a pénz- és tőkepiac könyvvizsgálóinál 2010. december 9. Biróné Zeller Judit A Minőségellenőrzési Bizottság tagja 1 A minőségellenőrzések feltételei 2009. évben 2010.

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft.

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft. Rendszerelemzés Konstantinusz Kft. 2009 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Témafelvetés...4 3. Gyakorlatban alkalmazandó módszerek...5 3.1. Hogyan kezdjünk hozzá?...5 3.2. Adatok elemzése...6 3.3. Folyamatok

Részletesebben

Easy Company termékcsalád. Már 9 900 Ft/hó-tól

Easy Company termékcsalád. Már 9 900 Ft/hó-tól Easy Company termékcsalád Egyszerűbb, gyorsabb adminisztráció Átláthatóbb nyilvántartások Bárhonnan, bármikor elérhető Felhő alapú alkalmazás Felhasználóbarát kezelőfelület Hasznos kimutatások és elemzések

Részletesebben

Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM]

Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM] Üzletmenet folytonosság menedzsment [BCM] Üzletmenet folytonosság menedzsment Megfelelőség, kényszer? Felügyeleti előírások Belső előírások Külföldi tulajdonos előírásai Szabványok, sztenderdek, stb Tudatos

Részletesebben

SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI MÓDSZEREK BEMUTATÁSA

SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI MÓDSZEREK BEMUTATÁSA Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi marketing és teljes körű minőségirányítás szak Nappali tagozat Minőségirányítási menedzser szakirány SCORECARD ALAPÚ SZERVEZETIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján

A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján A személyes siker tényezői az amerkai vállalati kultúrában az NI példája alapján Pajor Ferenc National Instruments Hungary Értelmezés. A számítástechnikai vállalatok, egységek, osztályok sikeres működése

Részletesebben

ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉS AZ IFJÚSÁGI MUNKÁBAN A MEDÁCIÓ ÉS A HELYREÁLLÍTÓ SZEMLÉLET

ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉS AZ IFJÚSÁGI MUNKÁBAN A MEDÁCIÓ ÉS A HELYREÁLLÍTÓ SZEMLÉLET ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉS AZ IFJÚSÁGI MUNKÁBAN A MEDÁCIÓ ÉS A HELYREÁLLÍTÓ SZEMLÉLET 9 ALTERNATÍV KONFLIKTUSKEZELÉS AZ IFJÚSÁGI MUNKÁBAN A MEDÁCIÓ ÉS A HELYREÁLLÍTÓ SZEMLÉLET A demokratikus társadalom

Részletesebben

written by Ciofs-FP; Valentina Teli, Tiziana Piacentini, Lauretta Valente, Silvana Rasello Amina döntése

written by Ciofs-FP; Valentina Teli, Tiziana Piacentini, Lauretta Valente, Silvana Rasello Amina döntése written by Ciofs-FP; Valentina Teli, Tiziana Piacentini, Lauretta Valente, Silvana Rasello Amina döntése Kompetencia: saját képességeink fejlesztése és korlátaink felismerése COntent Tartalomjegyzék Az

Részletesebben

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós pályázatok és projektek felépítése

Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel. Uniós pályázatok és projektek felépítése Uniós Projektek Megvalósítása Pénzügyi Szemmel Uniós pályázatok és projektek felépítése A pályázati dokumentáció tartalma Pályázati felhívás Pályázati útmutató Pályázati adatlap Egyéb útmutatók Útmutató

Részletesebben

DW/BI rendszerek kialakítása bevezetői szemszögből. Gollnhofer Gábor - Meta Consulting Kft.

DW/BI rendszerek kialakítása bevezetői szemszögből. Gollnhofer Gábor - Meta Consulting Kft. DW/BI rendszerek kialakítása bevezetői szemszögből Gollnhofer Gábor - Meta Consulting Kft. Bemutatkozás Meta Consulting Kft. BI, DW és CRM rendszerek tervezése és kialakítása rendszerintegráció, egyedi

Részletesebben

PARTNEREK DÖNTÉSHOZATALBA VALÓ. Visszajelző anyag BEVONÁSÁRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció.

PARTNEREK DÖNTÉSHOZATALBA VALÓ. Visszajelző anyag BEVONÁSÁRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció. Visszajelző anyag Visszajelző dokumentáció HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL készített PARTNEREK DÖNTÉSHOZATALBA VALÓ BEVONÁSÁRÓL 2009. NOVEMBER 25. 1 Visszajelző anyag Hódmezővásárhely Polgármesteri

Részletesebben

Magyar Projektmenedzsment Szövetség

Magyar Projektmenedzsment Szövetség Magyar Projektmenedzsment Szövetség A projektmenedzsment szerepe az irányításban Ulicsák Béla Műszaki igazgató BRIT TECH Üzleti Tanácsadó Kft. bela@brit-tech.hu Budapest, 2010. március 17. Tartalom Bevezető

Részletesebben

Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján

Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 18. SZÁMÚ AJÁNLÁS Projektkövetés a 148/2002 (VII.1.) Kormány rendelet alapján Verzió: 1.0 Budapest 2003. 1 / 12. oldal Tartalom 1. BEVEZETÉS... 3

Részletesebben

PROVICE. üzleti és informatikai tanácsadás

PROVICE. üzleti és informatikai tanácsadás CHANGEPOINT ALKALMAZÁSA TANÁCSADÓ CÉGNÉL (PROVICE KFT. ESETPÉLDA) PROVICE Üzleti és Informatikai Tanácsadó Kft. 1027 Budapest, Kapás u. 11-15. Tel: + 36 1 488 7984 Fax: + 36 1 488 7985 E-mail: provice@provice.hu

Részletesebben

cím: 6725 Szeged Bokor u. 18. telefon: +36 1 808 9666 Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től

cím: 6725 Szeged Bokor u. 18. telefon: +36 1 808 9666 Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től Innomedio Kft Scrum módszertan 1.0 Verzió Érvényes: 2012. április 1-től Alapfogalmak: 1. hiba: egy már meglévő, funkcionalitásban hibás működést eredményező programrész hibás működésének leírása konkrét

Részletesebben

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre

Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Biztonsági osztályba és szintbe sorolás, IBF feladatköre Angyal Adrián vezető szakértő 2013. évi L. törvény: az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról IBTv. vagy 50-es törvény

Részletesebben

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 24. SZÁMÚ AJÁNLÁSA a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan 2005.

Részletesebben

Integrált gyártórendszerek. Ágens technológia - ágens rendszer létrehozása Gyakorlat

Integrált gyártórendszerek. Ágens technológia - ágens rendszer létrehozása Gyakorlat IGYR p. 1/17 Integrált gyártórendszerek Ágens technológia - ágens rendszer létrehozása Gyakorlat Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu IGYR

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény által egyes kiemelt és meghatározott feladatokról Készítette: Vegyiprop Vegyipari Propaganda Központ Kft. Írta: Dr. Váró György Spiegel

Részletesebben

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység

Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Az 50001-es szabvánnyal, illetve a törvényi elvárásokkal kapcsolatos felmérési, tervezési tevékenység Qualidat Kft. Együttműködésben az ÉMI TÜV SÜD-del Tartalomjegyzék Bevezetés A feladatok Projektmenedzsment

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Gyakorlati tapasztalatok:

Gyakorlati tapasztalatok: Tisztelt Kedvezményezett! A Pályázati e-ügyintézés felületén található új funkciók segítségével internetes úton, on-line kitöltő program alkalmazásával teljesíthetők 2014. június 07-től a jelentéstételi,

Részletesebben

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment Ügyfélkapcsolat-kezelés Integrált vállalatirányítás Iparágak Üzleti intelligencia Üzleti folyamatmenedzsment Rendszerfejlesztés Logisztika és disztribúció Rendszerintegráció Üzleti tanácsadás, oktatás

Részletesebben

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői

Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Informatikai projekteredmények elfogadottságának tényezői Rabi Ákos 2014.02.18. Tartalom 1. Problémafelvetés Informatikai projekteredmények elfogadottsága 2. Informatikai projektek sikertényezői 3. Szoftverek

Részletesebben

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola Pedagógiai Programja

Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola Pedagógiai Programja Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola Pedagógiai Programja Horváth Zoltán igazgató 2013 1 A tudomány gyökere keserű, gyümölcse pedig gyönyörűséges (Apáczai Csere János) 2 TARTALOM 1. Az intézmény

Részletesebben

Minőségmenedzsment: azért felel, hogy a projekt teljesítse az elvárt feladatát és a követelményeket.

Minőségmenedzsment: azért felel, hogy a projekt teljesítse az elvárt feladatát és a követelményeket. Jelölje be a helyes választ: ely projektszereplőhöz tartoznak az következő feladatok: sikeresnek vagy sikertelennek nyilvánítja a projektet a megvalósítás során a változtatások engedélyezése a megvalósítás

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JELLEGŰ ELŐÍRÁSOK. A hitelesítési folyamat résztvevőit, az alapelemeket és a főbb kapcsolódási pontokat az 1.

ÁLTALÁNOS JELLEGŰ ELŐÍRÁSOK. A hitelesítési folyamat résztvevőit, az alapelemeket és a főbb kapcsolódási pontokat az 1. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter 2/2002. (IV. 26.) MeHVM irányelve a minősített elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokra és ezek szolgáltatóira vonatkozó biztonsági követelményekről

Részletesebben

A januártól életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz a köztulajdonú szervezetek irányításával kapcsolatos követelményekben, elsősorban

A januártól életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz a köztulajdonú szervezetek irányításával kapcsolatos követelményekben, elsősorban A legtöbb önkormányzati és állami tulajdonú gazdálkodót érinti a Köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény módosítása. A 2020. januártól életbe lépő

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM E-szolgáltatások, E-ügyintézés 1 ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Mindazon eszközök és eljárások összességét, amelyekkel megvalósítható az áruk, termékek, szolgáltatások és ellenértékük

Részletesebben

LIBRA Virtua. Szoftver-mint-Szolgáltatás

LIBRA Virtua. Szoftver-mint-Szolgáltatás LIBRA Virtua Szoftver-mint-Szolgáltatás Szoftver mint szolgáltatás. Szoftver-mint-Szolgáltatás Az ügyviteli és vállalatirányítási rendszerek bonyolult szoftverek, amelyek telepítése, beállítása, oktatása

Részletesebben

Szoftverrel támogatott információbiztonsági rendszer bevezetés az ELMŰ-nél. ELMŰ-ÉMÁSZ Dénes Sándor

Szoftverrel támogatott információbiztonsági rendszer bevezetés az ELMŰ-nél. ELMŰ-ÉMÁSZ Dénes Sándor Szoftverrel támogatott információbiztonsági rendszer bevezetés az ELMŰ-nél ELMŰ-ÉMÁSZ Dénes Sándor 2017.03.08. 0 Bevezetés 1 Az eszközleltár naprakészen tartása 2 Működőképesség megőrzése 2.1 A folyamatok

Részletesebben

Teszteld le az Adwords kampányod!

Teszteld le az Adwords kampányod! Teszteld le az Adwords kampányod! A Te kampányod GYÉMÁNT BÁNYA vagy FEKETE LYUK??? Vigyázz! A kettő nagyon hasonlít egymásra: Egyre drágább az Adwords és egyre kevesebb az új ügyfél belőle? Úgy érzed,

Részletesebben

Page 1 of 5 IPO / PRO / 001. Irányelvek száma IPO / PRO / 001. Kiadás kelte 2012. május 01. Issue: 1. Kapcsolódó utasítások IPR / PRO / 001-007

Page 1 of 5 IPO / PRO / 001. Irányelvek száma IPO / PRO / 001. Kiadás kelte 2012. május 01. Issue: 1. Kapcsolódó utasítások IPR / PRO / 001-007 Alpiq Csepeli Vállalatcsoport I ntegrált irányelvek Beszerzési Politika Irányelvek száma IPO / PRO / 001 Kiadás kelte 2012. május 01. Issue: 1 Kapcsolódó irányelvek Alpiq Etikai Elvek; IPO/HR/001; Kapcsolódó

Részletesebben

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere.

Karbantartási filozófiák. a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. Karbantartási filozófiák a karbantartás szervezetére és a folyamat teljes végrehajtására vonatkozó alapelvek rendszere. TPM Total Productive Maintanance Teljeskörű hatékony karbantartás, Termelésbe integrált

Részletesebben

Sikeres részvétel a HORIZON 2020 és egyéb európai pályázatok konzorciumaiban. dr. Sebők András cégvezető Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Sikeres részvétel a HORIZON 2020 és egyéb európai pályázatok konzorciumaiban. dr. Sebők András cégvezető Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Sikeres részvétel a HORIZON 2020 és egyéb európai pályázatok konzorciumaiban dr. Sebők András cégvezető Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az EU HORIZON 2020 kutatási projektek alapelvei Összetett

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

Munkakörtervezés és -értékelés

Munkakörtervezés és -értékelés Munkakörtervezés és Emberierőforrás-menedzsment Dr. Finna Henrietta egyetemi adjunktus Dr. Finna Henrietta: Atipikus foglalkoztatás Munkakör-áttervezés A munkakörtervezés egy olyan folyamat, amelyben egy

Részletesebben

Folyamatos kihívások az ITSM használatában

Folyamatos kihívások az ITSM használatában Folyamatos kihívások az ITSM használatában Suba Péter 2013 Október 25 Néhány szó rólunk Egyesült Királyság legnagyobb ITSM specialista konzulens cége Független stratégiai és operatív témákban is az ITSM

Részletesebben

Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás,leépítés II. rész

Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás,leépítés II. rész 4. előadás 1 Erőforrás-biztosítás: toborzás, kiválasztás,leépítés II. rész 2 1. Erőforrás biztosítási módozatok 2. A belső erőforrás-biztosítás stratégiai választásai 3. Toborzás 4. A kiválasztás 5. Leépítés

Részletesebben

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok A mobil eszközök száma világszerte rohamosan növekszik és jelentős kiegészítőjévé, sok esetben helyettesítőjévé vált a hagyományos számítógépeknek.

Részletesebben

Az élet szép, környezetünk tele van fákkal, virágokkal, repdeső madarakkal, vidáman futkározó állatokkal.

Az élet szép, környezetünk tele van fákkal, virágokkal, repdeső madarakkal, vidáman futkározó állatokkal. Objektumorientált programozás Az élet szép, környezetünk tele van fákkal, virágokkal, repdeső madarakkal, vidáman futkározó állatokkal. Ez a nem művészi értékű, de idillikus kép azt a pillanatot mutatja,

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

Gyakorlati tapasztalatok dokumentumkezelő rendszerek bevezetésében. Hivekovics Zoltán Kereskedelmi vezető Remedios Kft.

Gyakorlati tapasztalatok dokumentumkezelő rendszerek bevezetésében. Hivekovics Zoltán Kereskedelmi vezető Remedios Kft. Gyakorlati tapasztalatok dokumentumkezelő rendszerek bevezetésében Hivekovics Zoltán Kereskedelmi vezető Remedios Kft. A Remediosról 1995 óta működő informatikai vállalkozás Oracle, Unix infrastruktúra

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Emelt Szintű etanácsadó Képzés

Emelt Szintű etanácsadó Képzés Emelt Szintű etanácsadó Képzés Kulturális innováció az Észak-magyarországi régióban REKÉP Regionális Kultúra Építő Projekt TÁMOP 3.2.3/08/2 Eszterházy Károly Főiskola Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu

Részletesebben

Kockázatmenedzsment a vállalati sikeresség érdekében. ISOFÓRUM XXIII. NMK Balatonalmádi, Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.

Kockázatmenedzsment a vállalati sikeresség érdekében. ISOFÓRUM XXIII. NMK Balatonalmádi, Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft. Kockázatmenedzsment a vállalati sikeresség érdekében ISOFÓRUM XXIII. NMK Balatonalmádi, 2016. 09. 15-16. Dr. Horváth Zsolt (INFOBIZ Kft.) CÉL és ESZKÖZ kérdése Vállalati sikeresség a CÉL támogatás iránya

Részletesebben

Tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok gyűjtéséhez A Rész Az információk első szintje

Tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok gyűjtéséhez A Rész Az információk első szintje Tájékoztató és Hozzájáruló nyilatkozat személyes adatok gyűjtéséhez A Rész Az információk első szintje Örülünk, hogy érdeklődik a Nissan iránt. A kezdeti megbeszélésünk részeként néhány személyes adat

Részletesebben

tovább használhatjuk a Windows-t.

tovább használhatjuk a Windows-t. Complete PC Backup A Windows Vista többfajta adatmentési és rendszer-helyreállítási funkcióval rendelkezik, ezek közül az egyik legérdekesebb és leghasznosabb a teljes rendszert egy gombnyomással visszaállítani

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

HRBEST pályázat. K&H videó selfie-állásinterjú

HRBEST pályázat. K&H videó selfie-állásinterjú HRBEST pályázat K&H videó selfie-állásinterjú a K&H Csoport stratégiája célunk, hogy megkönnyítsük ügyfeleink és munkatársaink mindennapjait felkészüljünk a digitalizációra reagáljunk a változó ügyféligényekre

Részletesebben

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása

Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Az adatok értékelése és jelentéskészítés: Az (átfogó) vizsgálati összefoglalás benyújtása Webszeminárium az információs követelményekről 2009. november 30. Valamennyi rendelkezésre álló információ értékelése

Részletesebben

Az MTA Cloud projekt MTA Cloud projektzáró június 28.

Az MTA Cloud projekt MTA Cloud projektzáró június 28. Projektzáró Az MTA Cloud projekt MTA Cloud projektzáró 2016. június 28. Pető Gábor peto.gabor@wigner.mta.hu MTA Cloud projektvezető MTA WIGNER FK Adatközpont vezető Kellett egy ötlet Az ötlet 2013 Előzmények:

Részletesebben

Tárgyszavak: vevőkapcsolatok; CRM; szoftverértékelés.

Tárgyszavak: vevőkapcsolatok; CRM; szoftverértékelés. A VÁLLALATVEZETÉS EGYES TERÜLETEI CRM-rendszerek értékelése és felépítése Bármerre tekintünk a verseny egyre élesebb. A vállalatok nagy feladat előtt állnak: régi ügyfeleiket meg kell tartaniuk, és újakat

Részletesebben

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése Palencsárné Kasza Mariann Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése A tanulmány a Nemzeti ECVET szakértői hálózat projekt keretében, az Európai Unió támogatásával

Részletesebben

Ötödik lecke A lakásvásárlás

Ötödik lecke A lakásvásárlás Ötödik lecke A lakásvásárlás Tanári útmutató A gondolatok érzésekhez vezetnek. Az érzések tettekhez vezetnek. A tettek eredményekhez vezetnek. A lakásvásárlás mérföldkövet jelent az ember életében, ami

Részletesebben

KPMG IFRS 16 megoldása. SmartLeaser

KPMG IFRS 16 megoldása. SmartLeaser KPMG IFRS 16 megoldása SmartLeaser KPMG hozzáférési jogot biztosít a SmartLeaser-hez A KPMG nem kizárólagos és nem átruházható hozzáférési jogot biztosít az IFRS 16 eszközéhez. Nem szükséges IT implementáció

Részletesebben