KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 Kertészeti és parképítési ismeretek középszint 2012 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 12. KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (az értékelő tanárok részére) A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. Pontszámot a matematika szabályai szerint egész számra kerekítve kell beírni (pl: 23, 33 pont kerekítve 24 pont, egész szám esetén nincs teendő) Ha a zárt végű feladatoknál (teszt) a vizsgázó az összes lehetséges választ megjelöli, akkor nem kap pontot. Ha a javítási-értékelési útmutatóban szereplő megoldások számánál a vizsgázó több választ jelöl meg (teszt esetében), akkor a többletválaszok számával a pontszámot csökkenteni kell, de negatív pontszám nem adható. Ez csak a többletválaszokra vonatkozik. (Pl. 2 elvárt helyes válasz esetén a vizsgázó három választ jelöl meg, amiből az egyik rossz, úgy az adható pontszám: 2-1, azaz egy pont. Ha a háromból csak egy jó válasz van, akkor az 1-1, azaz 0 pont.) Tévedés esetén a vizsgázó javíthatja a rossz megoldást, de helyes megoldásnak csak az egyértelmű javítás fogadható el írásbeli vizsga 2 / május 12.

3 Tesztjellegű feladatok Húzza alá a helyes választ! 1. A fűfelületek tápanyag-utánpótlásakor a komplex műtrágyákat azért érdemes használni, 1 pont A) mert alkalmazásukkal a talaj vízkészletét nem veszélyeztetjük. B) mert összetételük alkalmazkodik a fűfelületek igényeihez. C) mert alkalmazásukkal javítjuk a talaj levegőgazdálkodását. D) mert alkalmazásukkal javítjuk a talaj vízgazdálkodását. 2. A díszfák tányéros öntözésére az jellemző, hogy 1 pont A) a fa ültetése utáni években egy lyuggatott csövet helyezünk el a fa tányérjának talajában. B) alkalmazása során nagy a párolgási és elfolyási veszteség. C) alkalmazásával csökkenthető a párolgási veszteség. D) segítségével az idősebb fák gyökérzónáját is könnyen lehet átnedvesíteni. 3. A kúszórózsák zöldmetszése során 1 pont A) a virágokat az első, öt levélkéből összetett levél alatt elvágva távolítjuk el. B) a virágokat közvetlenül a virág alatt elvágva távolítjuk el. C) a virágokat a harmadik, öt levélkéből összetett levél alatt elvágva távolítjuk el. D) a virágokat az első, három levélkéből összetett levél alatt elvágva távolítjuk el. 4. A kúszónövényekre jellemző, hogy 1 pont A) száruk nagyon gyorsan nő, ezért viszonylag gyenge, így a növények koronáját nem bírja megtartani. B) alakító metszésük során katlankorona kialakítására törekszünk. C) alakító metszésük során átmenősudaras korona kialakítására törekszünk. D) elvirágzás után bokraikat nagyon erőteljesen vissza kell vágni. 5. A cserjefoltok öntözése során jól gépesíthető módszer 1 pont A) a csepegtetőcsöves öntözés. B) a dréncsöves öntözés. C) a kannás öntözés. D) a tömlős öntözés. 6. Melyik egynyári faj díszít színes leveleivel? 1 pont A) Tagetes erecta B) Tagetes patula C) Iresine lindenii D) Ageratum x houstonianum 2012 írásbeli vizsga 3 / május 12.

4 7. Melyik évelő árnyékkedvelő? 1 pont A) Aurinia saxatilis B) Aubrieta x cultorum C) Canna x generalis D) Vinca major 8. Melyik kúszócserje díszít vörös őszi lombszínével (is)? 1 pont A) Euonymus alatus B) Parthenocissus tricuspidata C) Clematis x jackmanii D) Campsis radicans 9. Melyik szövet feladata a védelem, a gázcsere és a párologtatás szabályozása? 1 pont A) szállítószövet B) alapszövet C) osztódószövet D) bőrszövet 10. Melyik áltermés a felsorolt termések közül? 1 pont A) csipkebogyó B) szemtermés C) csonthéjas termés D) tüszőtermés E) bogyótermés 11. Mi nem feladata a szárnak? 1 pont A) tartja a leveleket, virágokat B) meghatározza a növény alakját C) szállítja a tápanyagot D) termést fejleszt 12. Melyik sejtalkotó feladata a fotoszintézis? 1 pont A) sejtfal B) zöld színtestek C) sejtmag D) zárványok 13. Melyik szerv módosulása a sziklevél? 1 pont A) levél B) szár C) szár és levél D) nem módosulás 14. Mennyi a talaj hézagainak legkedvezőbb víz és levegő aránya? 1 pont A) 30% víz, 70% levegő B) 50% víz, 50% levegő C) 70% víz, 30% levegő D) 90% víz, 10% levegő 2012 írásbeli vizsga 4 / május 12.

5 15. Ki lehet egyéni vállalkozó? 1 pont A) természetes személy B) cselekvőképtelen személy C) csak ideiglenes lakóhellyel rendelkező személy D) jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt személy 16. Melyik tartozik az immateriális eszközök közé? 1 pont A) traktor B) szoftver C) földterület D) késztermék 17. Mely gazdasági társaságban van beltag? 1 pont A) betéti társaság B) korlátolt felelősségű társaság C) részvénytársaság D) egyéni cég Húzza alá a helyes válaszokat! 18. A vörös csenkeszre jellemző, hogy 1 pont A) tarackoló növekedésű, aljfű. B) vontatott csírázású, lassú növekedésű faj. C) a keverékekben a leghosszabb életű védőfű. D) zsombékos növekedésű, szálfű. E) csak pázsitfelületek magkeverékeiben használatos. 19. A damilszálas fűkaszák 1 pont A) többnyire elektromotoros meghajtással rendelkeznek. B) meghajtása négyütemű Otto-motorral valósul meg. C) kiterjedt pázsitfelületek nyírására használatos. D) használata során kötelező védőfelszerelés a védőszemüveg vagy az arcvédő. E) üzemanyaga a benzin/olaj keverék. 20. Az örökzöldeket a nyári időszakban 1 pont A) a magas hőmérséklet miatt bőségesen kell öntözni. B) tározóöntözésekkel kell kezelni. C) talajtakarással is érdemes védeni, mert a mulcsréteg árnyékolja a talajt és megőrzi annak nedvességtartalmát. D) színező öntözésekkel kell kezelni. E) az erős napsütés miatt nem ajánlott öntözni írásbeli vizsga 5 / május 12.

6 21. Mely tulajdonságok jellemzőek a Koelreuteria paniculata-ra (alapfaj)? 1 pont A) Levelei páratlanul szárnyasan összetettek. B) Levelei párosan szárnyasan összetettek. C) Virága sárga. D) Virága rózsaszín. E) Őshonos. 22. Mely fajok tűrik az időszakos vízborítást? 1 pont A) Acer palmatum B) Robinia pseudoacacia C) Alnus glutinosa D) Populus nigra E) Fagus sylvatica 23. Melyek az eke működő részei? 1 pont A) szántóvas (ekevas) B) eketörzs C) tarlókerék D) kormánylemez 24. Melyek a porzó részei? 1 pont A) bibe B) portok C) bibeszál D) porzószál E) magház 25. Melyek tartoznak a szilárd csapadékok közé? 1 pont A) ólmos eső B) szitálás C) dara D) jégeső 26. Húzza alá a faj feletti rendszertani egységeket! 1 pont A) alfaj B) változat C) nemzetség D) család E) alak (forma) 2012 írásbeli vizsga 6 / május 12.

7 27. Melyek a befektetett tárgyi eszközök? 1 pont A) irodaépület B) szabadalom C) gépkocsi D) licenc 28. Hogyan szűnhet meg egy gazdasági társaság? 1 pont A) kormányhatározattal B) végelszámolással C) nem szűnhet meg D) átalakulással 29. Döntse el, hogy az állítások igazak-e vagy hamisak! 2 pont Választását jelölje a betűjel aláhúzásával! A) A városi közparkok korlátlan közhasználatú zöldfelületek. B) A Campsis radicans zöldmetszése során a rövid, törpehajtások eltávolítása a legfontosabb feladat. C) A településeink zöldfelületeit összességében körülbelül százalékban borítják fás szárú növények. D) A cserjefoltok tápanyag-utánpótlása során használt komposztált marhatrágya komplex trágya: minden fontos tápelemet tartalmaz. E) Az Y korona rendelkezik központi tengellyel, tehát az átmenősudaras koronaformák közé tartozik. F) A motoros fűrészek láncának kenését az üzemanyagba adagolt olaj biztosítja. (5-6 helyes válasz esetén 2 pont, 2-4 helyes válasz esetén 1 pont adható.) 30. Döntse el, hogy az állítások igazak-e vagy hamisak! 2 pont Választását jelölje a betűjel aláhúzásával! A) A Catalpa bignonioides nagy mennyiségű piros, húsos termései is díszítenek. B) Az Iris germanica vízparti évelő. C) A Bellis perennis cm magas kétnyári. D) A Salvia splendens-nek vannak bordó levelű fajtái is. E) Az Aesculus hippocastanum észak-amerikai származású. F) A Sedum-ok vízigényes évelők. (5-6 helyes válasz esetén 2 pont, 2-4 helyes válasz esetén 1 pont adható.) 2012 írásbeli vizsga 7 / május 12.

8 31. Döntse el, hogy az állítások igazak-e vagy hamisak! 2 pont Választását jelölje a betűjel aláhúzásával! A) A makroklíma nagy területek éghajlata. I /H B) A közömbös kémhatás az 5,5 ph. C) A harasztoknak termésük van. D) A szél erősségét Beaufort-fokban mérjük. E) A termesztésben a talajhőmérséklet fontos, befolyásolja a magvetések időpontját. F) Az idő a légkőr pillanatnyi állapotát mutatja. (5-6 helyes válasz esetén 2 pont, 2-4 helyes válasz esetén 1 pont adható.) Kapcsolja össze az összetartozó szakmai kifejezéseket! 32. Párosítsa a virágfelületeket a telepítésre és a díszítésre vonatkozó időszakokkal! 3 pont A) ősszel telepíthetők, késő ősztől tavaszig díszítenek 1) egynyáriak B) tavasszal telepíthetők, tavasz végétől őszig díszítenek 2) kétnyáriak C) fagymentes időben, bármikor telepíthetők, 3) évelők az év teljes hosszában díszíthetnek A: 2. B: 1. C: Párosítsa a fajokat a felhasználási lehetőségükkel! 3 pont A) Ligustrum ovalifolium 1) virágágyi kiültetés B) Ipomoea purpurea 2) nyírott sövénynek (is) alkalmas C) Petunia x hybrida 3) kerítésekre futtatható A: 2. B: 3. C: 1. Rövid válaszokat igénylő feladatok Szöveg kiegészítése 34. Egészítse ki a vonatkozó szakkifejezésekkel a következő szöveget! A hiányzó szavakat írja a kipontozott vonalra! 2 pont Az egynyári virágfelületeken gyakori gyomnövény a Convolvulus...ARVENSIS.... Mélyen gyökerező, évelő faj, ezért a/z...g3... gyomnövények csoportjába tartozik írásbeli vizsga 8 / május 12.

9 35. Egészítse ki a vonatkozó szakkifejezéssel a következő szöveget! A hiányzó szót írja a kipontozott vonalra! 1 pont A bütykös henger a...statikus... tömörítőgépek csoportjába tartozik. A hengerpaláston lévő bütykök a teljes súlyt kisebb felületre koncentrálják, ezért a tömörítőhatás mélyebben jelentkezik, mint a sima henger esetén. 36. Egészítse ki a szöveget a megadott szavak felhasználásával! 3 pont Figyelem, több szó van megadva, mint amennyire szükség van! A nyárfajok a(z) Populus nemzetség több faja is honos Magyarországon. Közülük a(z) Populus alba. fiatal hajtásai, a levelek fonáka fehér nemezesen szőrözött. A(z) Populus nigra...ugyancsak honos faj, azonban levelei kopaszok. Felhasználható szavak: Populus, Populus simonii, Quercus rubra, Quercus alba, Populus alba, Quercus, Populus simonii, Populus nigra 37. Egészítse ki a szöveget a megadott szavak felhasználásával! 5 pont Figyelem, több szó van megadva, mint amennyire szükség van! A munkavállaló köteles az előírt helyen és időben,...munkára képes... állapotban megjelenni és a munkaidejét munkában tölteni, ezen idő alatt munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni. Munkáját az elvárható...szakértelem...-mel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások és...utasítások... szerint végezni. Munkatársaival együttműködni és munkáját úgy végezni, valamint olyan...magatartás...-t tanúsítani, hogy ez saját és más testi épségét ne veszélyeztesse, munkáját ne zavarja,...anyagi... károsodást ne idézzen elő. Felhasználható szavak: anyagi, magatartás, munkára képes, szakértelem, utasítások, szellemi írásbeli vizsga 9 / május 12.

10 Ábrafelismerés / ábra készítése 38. Nevezze meg az ábrán látható koronaformát! Írja le az ilyen megjelenésű fák HÁROM fontos jellemzőjét! 5 pont Kaszab L.: Parkfenntartás I. NAKVI, Budapest, 2014., 315. oldal Megnevezés: ágcsoportos (vagy ágemeletes) korona (2 pont) Jellemzők: sorfáknál alkalmazható - átmenősudaras korona - alkalmazásának köszönhetően a fák törzsmagassága növelhető - központi tengelye a sudár - a vázágak emeletekbe rendeződnek - egy-egy ágcsoport vagy ágemelet 3-4, egymáshoz viszonylag közel álló ágból áll - az ágcsoportok között cm ágtiszta szakaszok találhatók - az ágcsoportok ne egy pontból ágazzanak el, de egymást közöljék - statikája jó - hátránya, hogy a törzsön napfényes és árnyékos szakaszok váltják egymást - ez egyenetlen vastagodáshoz, fagylécekhez, repedésekhez vezethet - (egyéb, önállóan megfogalmazott, szakmailag korrekt jellemző tulajdonság) Bármely ismérv megadása esetén 1 pont adható, de a maximális pontszám: 3 pont. A javítás során nem feltétel a szóról szóra idézett válaszok megadása, a pontok a tartalmi, lényegi ismeretekre vonatkoznak! Fogalom meghatározása 39. Néhány szóval írja körül, jellemezze a következő fogalmat, illetve határozza meg a definíció segítségével a kérdéses fogalmat! 2 pont 1. Baziton növekedésű cserje: Olyan cserjefaj, aminek új, fiatal hajtásai a cserje tövéből, a talajfelszín közeléből törnek elő. 2. A kivágás során, a döntendő fa törzséből kifűrészelt, dinnyeszelet alakú törzsdarab: hajk írásbeli vizsga 10 / május 12.

11 Több jellemző felsorolása, megnevezése 40. Néhány jellemző bemutatásával írja le a sziklakertek speciális fenntartásit! Térjen ki a műveletek céljára, módjára, időzítésére is! 4 pont - Metszés: fás szárúaknál (pl. törpecserjék, örökzöldek) a faj függvényében alkalmazzuk a fenntartó metszés elveit. - Visszavágás, visszaszorítás: talajon kúszó vagy párnás növényeknél az elvirágzást követően kell alkalmazni, de ismétlésére is szükség lehet az erőteljesebb növekedésű fajoknál. - Talajtakarás megújítása: 2-3 évenként lényeges a sziklákkal azonos anyagú kőzúzalékot kijuttatni. - Elnyílott virágok, elszáradt virágok eltávolítása: folyamatos és rendszeres feladat, elsősorban az évelő fajok igénylik. A felsorolt ismereteken kívüli, egyéb, szakmailag korrekt feladatokért (pl. lomb-gyűjtés, pótlás, kövek igazítása) is adható 1 pont, de a feladat összpontszáma a 4 pontot nem haladhatja meg. A javítás során nem feltétel a szóról szóra idézett válaszok megadása, a pontok a tartalmi, lényegi ismeretekre vonatkoznak. 41. Foglalja össze a szárazságtűrő évelők parképítési felhasználási lehetőségeit! (Mire használhatók fel?)! 6 pont Lehetséges elfogadható kulcsszavak: sziklakert, támfal, tetőkert, talajtakaró, edényes növény (planténer), balkonláda, virágágy A felsorolt felhasználási lehetőségekért 1-1 pont, maximum 6 pont adható. 42. Sorolja fel a mikroöntözés előnyeit, hátrányait, és mutassa be a használatban lévő berendezéseket! 5 pont Előnyei: - célraöntözés, - kis veszteséggel hatékonyan dolgozik, - nincsenek szél és hő okozta vízveszteségek, - automatikusan működtethető, - folyamatos vízellátást biztosít, - nem gátolja a talajművelést. Hátrányai: - szerkezet érzékenysége (eltömődés veszélye), - folyamatos figyelmet, karbantartást igényel, - kedvezőtlenül befolyásolja a gyökérzet mélységi növekedését. (Két helyes válasz esetén 1 pont, maximum 3 pont adható.) 2012 írásbeli vizsga 11 / május 12.

12 Használatban lévő berendezések: - csepegtetőöntözés (a műanyag öntözőcsövekre vagy csövekbe csepegtető testeket szerelnek, amelyek a kívánt helyeken cseppekben adagolják a vizet) - mikroszórós öntözés (az öntözőcsőre mikroszórófejeket szerelnek) 43. Ismertesse a levélállás típusait! 4 pont Típusai: szórt, átellenes, keresztben átellenes, örvös. Szórt a levélállás, ha a száron egy nóduszon (szárcsomón) egy levél fejlődik. Ha egy szárcsomón két levél ered egymással szemben, a levélállás átellenes. Ha az átellenesen álló levélpárok egymáshoz képest 90 fokkal el vannak fordulva, akkor keresztben átellenes a levélállás. Ha egy szárcsomón kettőnél több levél fejlődik, a levélállás örvös. 44. Ismertesse a tápanyagok felvehetőségét befolyásoló tényezőket! 5 pont Befolyásoló tényezők: - a talaj ph értéke: a N és a K felvehetőségét befolyásolja, 5,5 felett kedvező, de 7 ph felett csökken, - a hőmérséklet emelkedése elősegíti a mikrobiológiai tevékenységet, - a talajnedvesség az oldódást szabályozza, - a talajszerkezet a levegőzöttségre hat, az oxigén a bontást segíti elő, - a talaj és a növény kölcsönhatása előnyös, ha a gyökérzet jól fejlődik, és átszövi a talajt, ez megakadályozza a tápanyagok kimosódását. 45. Ismertesse a termés elterjesztésének módjait! 5 pont A termések elterjedhetnek: - szél által terjesztettek a könnyű magvak, a repítőkészülékkel (bóbita termésszárny) ellátottak. - a víz hordta termések a víz színén úsznak (pl. kókuszdió), - állatok által terjesztett termések vagy az állatok elfogyasztják a termést, és kiürítik a magokat, vagy pedig a termések ráakaszkodnak az állat testére (pl. bogáncs), és így jutnak tovább, - az ember is hasonló módokon terjeszti a terméseket, - a növény maga is aktívan segítheti a magok szétszóródását (pl. hüvelytermés felnyílása). 46. Hasonlítsa össze a lombhullató borbolyafajokat a táblázat hiányzó adatainak kitöltésével! 8 pont nemzetségnév Berberis fajnév thunbergii tövisei milyenek? egyesével állnak őshonos-e? nem termete 1-1,5 m vulgaris háromágúak igen 2-2,5 m 2012 írásbeli vizsga 12 / május 12.

13 47. Jelölje X-szel az alábbi táblázatban, hogy a megadott kifejezések melyik vállalkozási formára jellemzőek! 5 pont kifejezések egyéni vállalkozás kft. rt. törzsbetét X korlátlan vagyoni felelősség X zártkörű alapítás X árfolyam X ügyvezető X 2012 írásbeli vizsga 13 / május 12.

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Teszt jellegű feladatok 1. Mi az áltermés fogalma? Egy helyes válaszért egy pont adható. a.

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges

Részletesebben

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet)

FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) verzió szám: 1.0 FOGLALKOZÁSI NAPLÓ (segédlet) 20 /20 tanév Parképítő és fenntartó technikus szakma i képzéséhez OKJ szám: 54 51 02 Évfolyam: 1/13. évfolyam Gazdálkodó szervezet neve: Képzőhely neve, címe:

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 I. Időtartam: 140 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 I. Időtartam: 140 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ I. feladatlap 1. feladat 2 pont Egészítse ki az alábbi mondatokat! A/z IRIS RETICULATA a

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 19. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 15. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint SZÓRAKOZTATÓ ZENÉSZ ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint CD lejátszó

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA HAJÓZÁSI TECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA HAJÓZÁSI TECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ HAJÓZÁSI TECHNIKAI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ Útmutató a vizsgázók teljesítményének értékeléséhez (értékelés tanárok részére) A javítási-értékelési

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 I. Időtartam: 140 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 19. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. KÖRNYEZETVÉDELEM- VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A művelési rendszer fogalma és elemei A koronaformák csoportosítása A fontosabb koronaformák, szerkezetük és jellemzőik Szerkesztette: Simon Gergely

Részletesebben

Gyümölcsök metszése és koronaformái

Gyümölcsök metszése és koronaformái Gyümölcsök metszése és koronaformái Művelési rendszer Telepítési rendszer Termőfelület- és termésszabályozás Ültetési rendszer tőtávolság Faalak Sorés Törzsmagasság és koronaforma Metszés Növekedés- és

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek emelt szint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN 44. Az R. Melléklet KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA fejezete az I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK címet megelőzően a következő címekkel egészül ki: I. RÉSZLETES

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek emelt szint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 17. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. sz. melléklet 1. NÖVÉNYÜLTETÉS I11 Cserje, talajtakaró, sövény ültetés 350

Részletesebben

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny

Csorba György természettudományos feladatmegoldó verseny Biológia 2. forduló 1. Melyik térképvázlat ábrázolja a sivatagokat, melyik a szavannákat, és melyik a trópusi esőerdőket? Írd a nevüket a megfelelő térkép alá! (3 p.) a) Húzd alá azokat az állításokat,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK KERTÉSZETI ÉS PARKÉPÍTÉSI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A kertészeti és parképítési ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre

Hajtásos növények gyökér hajtás szár levélre Hajtásos növények A hajtásos, szövetestes testfelépítése a legfejlettebb testszerveződés a növények országában. A hajtásos növények testében a különféle alakú és működésű sejtek szöveteket alkotnak, a

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖRNYEZETVÉDELEM-VÍZGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint

Részletesebben

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 14. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok értékeléséhez

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A kertészet és parképítés ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA VENDÉGLÁTÓIPARi ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint Szöveges adatok

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA BÁNYÁSZAT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA BÁNYÁSZAT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK BÁNYÁSZAT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Egészítse ki az alábbi mondatot! Teszt jellegű feladatok A köpeny a Föld térfogatának %-át, tömegének %-át képviseli. A kéregtől km mélységig

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 26. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek középszint 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 14:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Katonai

Részletesebben

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Élelmiszeripar ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. ÉLELMISZERIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK Élelmiszer-ipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. május 2. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK

KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KERESKEDELMI ÉS MARKETING ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI

Részletesebben

Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Képzési program. Parkgondozó OKJ azonosító:

Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Képzési program. Parkgondozó OKJ azonosító: Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 5300 Karcag, Szentannai Sámuel utca 18. OM azonosító: 036005 Képzési program Parkgondozó OKJ azonosító: 21 622 02 KÉPZÉSI PROGRAM 1. A képzési

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

EGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA EGÉSZSÉGÜGYI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése

Egyszikű és kétszikű szár megfigyelése A kísérlet megnevezése, célkitűzései: Az egyszikű és kétszikű szár összehasonlítása A szártípusok csoportosítása Eszközszükséglet: Szükséges anyagok: egyszikű és kétszikű növény szára (kukorica, petúnia,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK

KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. KÖNNYŰIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor Négyféle asszociáció Fogalmak és az ítéletek közötti kapcsolatokat kell felismerni. Két

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kertészet és parképítés ismeretek középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 15. KERTÉSZET ÉS PARKÉPÍTÉS ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására.

Ügyeljen a számítások kijelölésére, pontos kerekítésre és a mértékegységek megadására. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 341 01 Kereskedő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a

Részletesebben

ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ERDÉSZET ÉS VADGAZDÁLKODÁS ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK -

TERMÉKKATALÓGUS 2008 ÕSZ-2009 TAVASZ - VIRÁGFÖLDEK - TERMÉKKATALÓGUS 08 ÕSZ09 TAVASZ VIRÁGFÖLDEK 3 40 4 48 PH 6,0 7,0 ÁLTALÁNOS VIRÁGFÖLD Közepesen laza szerkezetû, sötétbarna színû, magas biotápanyag tartalmú termesztõ közeg. Vízmegtartó képessége kitûnõ,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 16. 8:00. Időtartam: 180 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 16. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Pedagógia

Részletesebben

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép

KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól KÖNNYŰIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc 100 pont A vizsgán használható

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA ÉLELMISZERIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Szóbeli vizsga Szóbeli vizsga 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 13. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 12. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint

Minta MELLÉKLETEK. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint MELLÉKLETEK ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Teszt-jellegű minta kérdéssor Építészeti és építési alapismeretek 1. kérdés Húzza alá a nemfémes anyagokat nikkel

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGY ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont

EGÉSZSÉGÜGY ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont EGÉSZSÉGÜGY ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc A vizsgán használható segédeszközök: A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gépészet ismeretek középszint 1721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. GÉPÉSZET ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. Képviselő-testülete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete a közterületen kivágott fás

Részletesebben

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

BIOLÓGIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Biológia középszint 1612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 11. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a középszintű dolgozatok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ A javítás

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Építészeti

Részletesebben

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK

SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK Szociális alapismeretek középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. SZOCIÁLIS ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Mustár-olajretek keverék

Mustár-olajretek keverék 2030 Érd, Emil utca 28. Tel/Fax:23/369-381 Mobil:06-20-950-9073, 06-20-503-2328 E-mail:gyarmati.tamas@gyarimag.hu,info@gyarimag.hu Honlap: www.gyarimag.hu Mustár-olajretek keverék Ár: 470 Ft+ÁFA/kg Vetési

Részletesebben

ARTISTA ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 120 perc 15 perc 100 pont 50 pont

ARTISTA ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. 120 perc 15 perc 100 pont 50 pont ARTISTA ISMERETEK ÁGAZATON KÍVÜLI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 120 perc 15 perc 100 pont A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra

Részletesebben