Hazai nyugdíjalternatívák, a nyugdíjrendszer várható változásai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hazai nyugdíjalternatívák, a nyugdíjrendszer várható változásai"

Átírás

1 BIZALMAS Hazai nyugdíjalternatívák, a nyugdíjrendszer várható változásai Holtzer Péter Nyugdíj és Időskor Kerekasztal PSZÁF X. Jubileumi Pénztárkonferencia Siófok, november 20.

2 Emlékeztető Hiába menekülsz, hiába futsz, A sorsod elől futni úgyse tudsz. Malcsiner Béla, 1942

3 Tartalom Egy leegyszerűsített számpélda Mit várunk a nyugdíjrendszertől? A Nyugdíj és Időskor Kerekasztalról egy oldalban

4 Történelmi rekordot írunk ban összesen 33,5% a nyugdíjjárulék munkáltatói tb-nyugdíjárulék munkavállalói tb-nyugdíjjárulék magánpénztári tagdíj 8% 1,50% 24% Ebből 4% rokkantnyugdíj fedezetére

5 Igen alacsony pótlólagos megtakarítások a rendkívül magas szintű állami kötelezés mellett. Az átlagos önkéntes pénztári számlaállomány kb. 550 eft 180 eft bruttó átlagbér 1,50% 8% 720 eft átlagos éves levonás 24% Egy év alatt többet fizetünk be kötelezően, mint amennyi 14 év alatt összegyűlt önkéntesen.

6 Egy (két) jellemző életpálya alapján mit is jelenthet ez? Példa János és Jánosné 35 éves, folyamatosan az országos átlagbért kereső férfi és nő, 2037-ben, 65 évesen mennek majd nyugdíjba, folyamatosan szerzik a szolgálati éveket (összesen 47-et!), önkéntes pénztári számlaállományuk mindkettőjüknek 550 eft, 1998 óta a vegyes rendszer tagjai, legalább a végső nettó bérüket pótolni kívánják majd a három pillérből.

7 A jövőbeli nyugdíjak becslése igen szerteágazó feltételezéseket igényel, így megbízhatósága alacsony. Számos feltétel Különböző feltételezésekkel a nyugdíjak 2013-at követő számítási metódusára, a nyugdíjak adózására, a járadékfizetés részleteire (pl. technikai kamatláb, indexálás, stb.), a jövőbeli hozamokra, a reálbérek növekedésére, és egyebekre

8 Mindezekkel együtt is komoly kiegészítő felhalmozási igény prognosztizálható. A pótlólagos megtakarítás-igények becslése az alábbi közelítő tartományokat kapjuk: A férfinek havi kb eft, A nőnek havi kb eft pótlólagos önkéntes megtakarításra van szüksége ehhez. A nyugdíjrendszer jövendő kilátásait tekintve érdemesnek tűnik inkább konzervatívan tervezni*. Azaz nagyjából évente kellene a jelenlegi állománnyal növelni az önkéntes pénztári megtakarításokat. * Hacsak nem azt várjuk, hogy a jövő kormányai minden pénzt a nyugdíjakra fognak költeni, más célok (pl. oktatás, egészségügy, egyebek) helyett.

9 Egy leegyszerűsített számpélda Mit várunk a nyugdíjrendszertől? A Nyugdíj és Időskor Kerekasztalról egy oldalban

10 A nyugdíjrendszertől az a jellemző elvárás, hogy ne hagyja az időseket éhen halni, és segítse a jövedelem visszaesésének sokkját csökkenteni. Az állami nyugdíjrendszer lehetséges feladatai Időskori végletes szegénység-enyhítés, Jövedelempótlás az életpálya mentén. Melyik mennyire prioritás? Melyik az állami nyugdíjrendszer feladata?

11 Jelenleg az állami nyugdíjrendszer mindezt igyekszik nyújtani egyszerre, egyáltalán nem kielégítő módon, sok szempont keveredésével. Mi a helyzet ma? Két párhuzamos, kötelezéses, a munkajövedelmekre építő pillér. Magas szintű elvonás; magas járulék-elkerülés. A formális rendszerből kieső számtalan mai aktív, majdani nyugdíjas. A nyugdíj- és a segélyrendszerek keveredése. Igen alacsony bizalom a nyugdíjrendszerben (a pénztáriban is!). Mégis rendkívül alacsony fokú öngondoskodás. Féktelen nyugdíjdemagógia.

12 Egy alapigazság, amellyel megörvendeztetek minden hallgatóságot, amerre járok. Mantra Adóreform nélkül nincs nyugdíjreform. Széles bázis, alacsonyabb terhek ösztönző. Betartatás, hitelesség szankció. Társadalmi szerződés, generációkon belül és azok között is. Implementációs képesség.

13 A nyugdíjrendszer lehetséges alternatívái tartalmazzák a két fő feladat szétválasztását, valamint a kötelezés és a tőkésítés mértékében felmerülő opciókat. A lehetséges fő irányok Minden marad a mai rendszerben, némi tisztogatás, transzparencia-javítás, majd a jövőben is parametrikus reformok. Alapnyugdíj kimetszése a rendszerből kiesőknek (alanyi jogon?, rászorultsági alapon?), efelett leegyszerűsített ( 2013 utáni, lineáris skála, stb.) tb-munkanyugdíj + mpt. változatlanul. Tiszta, aktuáriusilag fair biztosítási nyugdíj (szegénység-enyhítés a szociális rendszerben), pontrendszer vagy különösen: NDC; rugalmas nyugdíjba vonulás; távlati erőteljesebb tőkésítés. Liberális ( tb-gyilkos ) megközelítés: az állami kötelezés radikális (akár teljes) csökkentése (2. pillérben is!), alapnyugdíj + önkéntesség erős ösztönzőkkel.

14 Mindezekből több következtetés is adódhat a pénztári szektor képviselői számára. A nyugdíjpénztárak szerepe Az önkéntes megtakarítások szerepének növekedése elkerülhetetlennek tűnik. A tőkésített kötelező pillér jelentősége a jövőben növekedhet is, de más forgatókönyvek szerint a kötelezés általában csökkenhet (ekkor a mai 3. pillér értelemszerűen még alapvetőbbé válna). A jövőbeli nyugdíj egyre nagyobb része függhet a befektetési hatékonyságtól.

15 A 2. pillér megjelenését a helyes irányba tett lépésnek tartom, számos megvalósítási hibával, amelyeknek egy része most rendeződhet. A tőkésítés néhány szempontja Egy valódi tartalékokkal rendelkező nyugdíjrendszer stabilabb lehet (1945 után a tartalékok megsemmisülése kényszerítette ránk a F/K rendszert). A magánpénztárak hatalmas előnye a diverzifikációs képesség, a jövő nyugdíjai egyoldalú Magyarország-kockázati kitettségének enyhítése. Az átmenetnek ára van, ezért csak fokozatos lehet, és alapvető a precíz szabályozás és betartatás: ha már ára van, muzsikáljon jól. Mind a szabályozás, mind a hatékonyság szuboptimális az első tíz évben. Egyebek mellett ez is vezet a mai problémákhoz (bizalmatlanság; visszalépési mizéria). Néhány aktuális szabályozás-változás a javulás irányába mutat. Kiemelkedő a választható portfolió szerepe: forradalmi változások várhatóak a befektetések terén a helyes irányba. Mellékhatás: a 3. pillérben is. Már ha előkerülnek a 2007-es befizetések adatai.

16 Két nagy probléma azonban még előttünk áll: mi lesz a pénztári formával, továbbá ki és hogyan fog szolgáltatni? Szervezeti forma és járadékszolgáltatás A pénztári forma igen sok esetben nem adekvát. Számtalan munka folyt már ezügyben korábban és zajlik jelenleg is. Alapos előkészítést követően, előbbutóbb meg kellene ezt oldani. A jogszabályok alapján nem ismerjük a járadékszolgáltatás részleteit. A pénztár mint járadékszolgáltató alkalmassága is megkérdőjelezhető. E téren is nagyon sok a már elkészült anyag, és szorít az idő.

17 Egy leegyszerűsített számpélda Mit várunk a nyugdíjrendszertől? A Nyugdíj és Időskor Kerekasztalról egy oldalban

18 A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal fő feladata a jövő lehetséges nyugdíjparadigmáinak megalkotása és hatásvizsgálata. A NYIKA A Kerekasztal márciusa óta működik, 20 taggal, továbbá számos meghívott és megfigyelő segíti a munkát. Fő feladata a paradigmatikus reform lehetőségeire vonatkozó társadalmi és gazdasági hatásvizsgálat elkészítése. Ezen kívül foglalkozik sok egyéb között a 2-3. pillér említett dilemmáival is. Továbbá gondolatkísérleteket folytatunk egy, a politikáról és a ciklusokról minél inkább leválasztható nyugdíjpolitikai testület létrehozásának részleteiről, lehetőségeiről is.

19 Zárszó Will you still need me, will you still feed me, When I m sixty-four? Paul McCartney, 1966

Jelentés. A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal 2007. március és 2009. november között végzett tevékenységéről

Jelentés. A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal 2007. március és 2009. november között végzett tevékenységéről Jelentés A Nyugdíj és Időskor Kerekasztal 2007. március és 2009. november között végzett tevékenységéről (Kézirat gyanánt) Budapest, 2009. december 1 A Jelentés írásában, egyes részeinek, mellékleteinek

Részletesebben

Barabás Gyula Bodor András Erdős Mihály Fehér Csaba Hamecz István Holtzer Péter

Barabás Gyula Bodor András Erdős Mihály Fehér Csaba Hamecz István Holtzer Péter Barabás Gyula Bodor András Erdős Mihály Fehér Csaba Hamecz István Holtzer Péter A nyugalom díja 1 Roskadófélben van a ház, Hámlik le a vakolat, S a szél egy darab födéllel Már tudj isten hol szalad; Javítsuk

Részletesebben

Társadalombiztosítási alrendszerek

Társadalombiztosítási alrendszerek Társadalombiztosítási alrendszerek Nyugdíjrendszer Biztosítás (biztosítási kockázat alapján) 1 A biztosítók tevékenységének lényege a kockázat meghatározása, ennek megfelelő biztosítási díj megállapítása.

Részletesebben

A nyugdíjrendszer átfogó reformjának a demográfiai, foglalkoztatási és adózási problémára egyaránt választ kell találnia

A nyugdíjrendszer átfogó reformjának a demográfiai, foglalkoztatási és adózási problémára egyaránt választ kell találnia Barabás Gyula 1 : Nyugdíjreform az adórendszer és az alacsony foglalkoztatottság csapdájában I. Vezetői összefoglaló A népességfogyás és elöregedés nyugdíjrendszert terhelő hatásai ma még visszafogottak,

Részletesebben

ELÉGSÉGES-E A MAI MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER? ÖNGONDOSKODÁSI LEHETŐSÉGEK

ELÉGSÉGES-E A MAI MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER? ÖNGONDOSKODÁSI LEHETŐSÉGEK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Tőzsde-pénzintézetek szakirány ELÉGSÉGES-E A MAI MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER? ÖNGONDOSKODÁSI LEHETŐSÉGEK Készítette:

Részletesebben

A magyar nyugdíjrendszer reformja (A reform reformja)

A magyar nyugdíjrendszer reformja (A reform reformja) A magyar nyugdíjrendszer reformja (A reform reformja) A Magyarországon jelenleg is folyó, átfogó nyugdíjreform célja a rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt finanszírozhatatlan, az államháztartás egyensúlyát

Részletesebben

HELLER FARKAS FÜZETEK A JÓLÉTI ÁLLAM ÉS A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS

HELLER FARKAS FÜZETEK A JÓLÉTI ÁLLAM ÉS A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS HELLER FARKAS FÜZETEK A JÓLÉTI ÁLLAM ÉS A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS A Gazdaságtörténeti Mûhely 2004. június 11-én A jóléti rendszerek átalakítása és a társadalombiztosítás témában rendezett konferenciájának

Részletesebben

A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK HELYZETE, TEVÉKENYSÉGÜK ÉRTÉKELÉSE

A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK HELYZETE, TEVÉKENYSÉGÜK ÉRTÉKELÉSE 30 SZALAY GYÖRGY A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK HELYZETE, TEVÉKENYSÉGÜK ÉRTÉKELÉSE A nem banki pénzügyi közvetítõk közé tartozó három intézményi befektetõ típus (befektetési alapok, nyugdíjpénztárak, életbiztosítók)

Részletesebben

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási

Részletesebben

A magyar öngondoskodás sajátosságai

A magyar öngondoskodás sajátosságai Közgazdasági Szemle, LIV. évf., 2007. június (560 578. o.) ÁGOSTON KOLOS CSABA KOVÁCS ERZSÉBET A magyar öngondoskodás sajátosságai A magyar nyugdíjrendszerben 1998 óta egymás mellett mûködik a felosztó-kirovó

Részletesebben

Ungi Noémi (ELTE ÁJK, konzulens: Molnárné dr. Balogh Márta egyetemi adjunktus): A nyugdíjbiztosítás rendszere Magyarországon 1

Ungi Noémi (ELTE ÁJK, konzulens: Molnárné dr. Balogh Márta egyetemi adjunktus): A nyugdíjbiztosítás rendszere Magyarországon 1 Ungi Noémi (ELTE ÁJK, konzulens: Molnárné dr. Balogh Márta egyetemi adjunktus): A nyugdíjbiztosítás rendszere Magyarországon 1 Bevezetés Napjainkban az egész világon a nagy társadalmi biztonsági rendszerek

Részletesebben

A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER VIZSGÁLATA FENNTARTHATÓSÁGI NÉZŐPONTBÓL VARGA ZOLTÁN*

A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER VIZSGÁLATA FENNTARTHATÓSÁGI NÉZŐPONTBÓL VARGA ZOLTÁN* Sectio Juridica eí Poliíica, Miskolc, TomusXXV/2. (2007), pp. 735-682 Bevezetés A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER VIZSGÁLATA FENNTARTHATÓSÁGI NÉZŐPONTBÓL VARGA ZOLTÁN* A nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának problémája

Részletesebben

Barta Judit AZ INTÉZMÉNYESÍTETT KÖTELEZŐ, AVAGY KÖTETLEN ELŐGONDOSKODÁS SZEREPE ÉS FORMÁI MAGYARORSZÁGON *

Barta Judit AZ INTÉZMÉNYESÍTETT KÖTELEZŐ, AVAGY KÖTETLEN ELŐGONDOSKODÁS SZEREPE ÉS FORMÁI MAGYARORSZÁGON * Barta Judit AZ INTÉZMÉNYESÍTETT KÖTELEZŐ, AVAGY KÖTETLEN ELŐGONDOSKODÁS SZEREPE ÉS FORMÁI MAGYARORSZÁGON * A kötelező magánpénztári rendszer bevezetése A törvényalkotó a rendszerváltást követően került

Részletesebben

Nemzeti Stratégiai Jelentés

Nemzeti Stratégiai Jelentés Nemzeti Stratégiai Jelentés a megfelelő és fenntartható nyugdíjakról Magyarország 2005. július 2 Tartalomjegyzék 1. Az előzetes megjegyzések 5 2. A magyar nyugdíjrendszer, nyugdíjpolitika fő jellemzői,

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Kőhalmi Zsófia 2004

SZAKDOLGOZAT Kőhalmi Zsófia 2004 BGF KKFK Elektronikus Könyvtár Az elektronikus könyvtár teljes szövegű dokumentumokat tartalmaz biztosítva a szabad információhozzáférést. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát illeti.

Részletesebben

Nyugdíjrendszerek: magán vagy állami? Nyugdíjparadigma-irányzatok a finanszírozás szemszögéből

Nyugdíjrendszerek: magán vagy állami? Nyugdíjparadigma-irányzatok a finanszírozás szemszögéből 48 HAVRAN DÁNIEL Nyugdíjrendszerek: magán vagy állami? Nyugdíjparadigma-irányzatok a finanszírozás szemszögéből A tanulmány elsősorban európai gazdaságok nyugdíjrendszereinek helyzetét elemzi finanszírozási

Részletesebben

BALTA HELYETT METSZŐOLLÓT!

BALTA HELYETT METSZŐOLLÓT! BALTA HELYETT METSZŐOLLÓT! LÉPÉSEK EGY FENNTARTHATÓ JÓLÉTI RENDSZER FELÉ KÉSZÍTETTE: CSERES-GERGELY ZSOMBOR, RESZKETŐ PETRA, SCHARLE ÁGOTA ÉS VÁRADI BALÁZS BUDAPEST SZAKPOLITIKAI ELEMZŐ INTÉZET 2009. április

Részletesebben

Tartalom Előszó 101 106 107 108

Tartalom Előszó 101 106 107 108 Tartalom A nyugdíjrendszer rövid bemutatása 3 A nyugdíjrendszer és jogforrásai 3 A társadalombiztosítási nyugdíj fogalma, fajtái 5 Saját jogú nyugellátások 6 Öregségi nyugdíj 6 Szolgálati idő 6 Előrehozott

Részletesebben

Népesség, foglalkoztatottság, nyugdíj

Népesség, foglalkoztatottság, nyugdíj Közgazdasági Szemle, LII. évf., 2005. május (429 447. o.) AUGUSZTINOVICS MÁRIA Népesség, foglalkoztatottság, nyugdíj A nyugdíjrendszerek jövõjéért, a majdani idõsek nyugdíjáért sokan aggódnak, néha még

Részletesebben

A kötelező járadékokról

A kötelező járadékokról 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 2. SZÁM 165 BORZA GÁBOR A kötelező járadékokról Bár egyesek vitatják a gondolatmenetet, majdnem konszenzusos véleménynek tekinthető a tőkefedezeti rendszerek esetén a nemzetközi

Részletesebben

A magánnyugdíjpénztári rendszer helye és szerepe a magyar nyugdíjrendszerben

A magánnyugdíjpénztári rendszer helye és szerepe a magyar nyugdíjrendszerben A magánnyugdíjpénztári rendszer helye és szerepe a magyar nyugdíjrendszerben BARTA JUDIT * Az öregség a legváratlanabb esemény, ami bekövetkezhet egy ember életében. (Trockij) Történeti háttér társadalmi

Részletesebben

egészségügyi gazdasági szemle

egészségügyi gazdasági szemle egészségügyi gazdasági szemle A Nemzeti Erôforrás Minisztérium és az Egészségügyi Gazdasági Vezetõk Egyesülete közgazdasági folyóirata 49. évfolyam 5. szám, 2011. október Biztosítás az egészségügyben II.

Részletesebben

Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás. Aegon Nyugdíjbiztosítás. 20% adójóváírás!

Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás. Aegon Nyugdíjbiztosítás. 20% adójóváírás! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás Aegon Nyugdíjbiztosítás 20% adójóváírás! Ma tegyünk a holnapért! Van, akinek már csak pár éve van hátra a nyugdíjazásig, és vannak olyanok, akiknek olyan távolinak

Részletesebben

VALLYON ANDREA 1 BEVEZETÉS

VALLYON ANDREA 1 BEVEZETÉS Szolnoki Tudományos Közlemények XIII. Szolnok, 2009. VALLYON ANDREA 1 AZ ÖNKÉNTES EGÉSZSÉGPÉNZTÁRAK SZEREPE AZ EGÉSZSÉGÜGY KIEGÉSZÍTŐ MAGÁNFINANSZÍROZÁSÁBAN 2 Az előadás keretében kísérletet teszek az

Részletesebben

A 2011. évi költségvetési törvényjavaslat értékelése

A 2011. évi költségvetési törvényjavaslat értékelése A 2011. évi költségvetési törvényjavaslat értékelése 1. Reális-e a hiánycél? Az 1. és 2. Gazdasági Akciótervek eredményeképpen figyelembe véve a 2011-es költségvetési törvényjavaslatot is jelenlegi számításaink

Részletesebben

Tájékoztató a nyugdíjrendszerről

Tájékoztató a nyugdíjrendszerről Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály Tájékoztató a nyugdíjrendszerről 2010-10 1 Tartalom A nyugdíjrendszer rövid bemutatása 4 A nyugdíjrendszer és jogforrásai 4 A

Részletesebben

Posta. PostaNyugdíj Program Élethelyzethez igazodó nyugdíj-elôtakarékosság. Velünk jó lesz nyugdíjasnak lenni!

Posta. PostaNyugdíj Program Élethelyzethez igazodó nyugdíj-elôtakarékosság. Velünk jó lesz nyugdíjasnak lenni! PostaNyugdíj Program Élethelyzethez igazodó nyugdíj-elôtakarékosság Posta szakmai folyóirat XIII. évfolyam 3. szám 2011. augusztus Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete Velünk jó

Részletesebben

A nyugdíjrendszer modernizációjáról

A nyugdíjrendszer modernizációjáról 1 Gerencsér László a közgazdaságtudomány kandidátusa A nyugdíjrendszer modernizációjáról Hazánkban (is) egyre szélesebb körűvita folyik a nyugdíjrendszer átalakításáról. Ezekben a vitákban ideérve a nyugdíj

Részletesebben

Tájékoztató a nyugdíjrendszerről

Tájékoztató a nyugdíjrendszerről Szociális és Munkaügyi Minisztérium Tájékoztató a nyugdíjrendszerről Kiadványunk tartalmazza a a 2009. január elsejétől hatályba lépett és még jelenleg is hatályos rendelkezéseket, a kormány válságkezelő

Részletesebben