Veszélyek és lehetőségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Veszélyek és lehetőségek"

Átírás

1 1. Szabályozási veszélyek: (CDP6 1(a)(i)) Veszélyek és lehetőségek 1.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta szabályozási veszélyeknek? 2. Fizikai veszélyek: (CDP6 1(a)(ii)) 2.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta fizikai veszélyeknek? 3. Egyéb veszélyek: (CDP6 1(a)(iii)) 3.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta egyéb veszélyeknek? 4. Szabályozási lehetőségek: (CDP6 1(b)(i)) 4.1. A klímaváltozással kapcsolatos törvényi előírások nyújtanak lehetőségeket az Ön cége számára? 5. Fizikai lehetőségek: (CDP6 1(b)(ii)) 5.1. A klímaváltozásból eredő fizikai változások nyújtanak lehetőségeket az Ön cége számára? 6. Egyéb lehetőségek: (CDP6 1(b)(iii)) 6.1. A klímaváltozás nyújt egyéb lehetőségeket az Ön cége számára? Ahol a veszélyekre és lehetőségekre vonatkozó kérdésekre IGENnel válaszolt, kérjük, részletezze az alábbiak szerint: Írja le a cég által alkalmazott folyamatot a veszélyek/lehetőségek meghatározásában és az elemezze annak szintjét, amennyire ezek befolyásolhatják a tevékenységüket, beleértve a pénzügyi vonatkozásokat is. Írja le a jelenlegi és/vagy előre látható veszélyeket/lehetőségeket. Írja le annak módját, ahogyan a veszélyek/lehetőségek befolyásolhatják az üzleti tevékenységet és az értékek láncolatát, beleértve ezek pénzügyi vonatkozásait is. Mely földrajzi térségeket érintik az Ön által meghatározott veszélyek/ lehetőségek. Határozza meg a veszélyek/ lehetőségek várható kialakulásának időtávjait. Írjon le bármilyen intézkedést, melyeket a cég már végrehajtott, vagy terveket a meghatározott veszélyek/ lehetőségek kezelésére, az azokhoz történő alkalmazkodásra és/vagy kiaknázására, beleértve ezen intézkedések pénzügyi vonatkozásait is. Írja le, hogy az Ön a veszélyekkel/ lehetőségekkel kapcsolatos véleménye változott-e az elmúlt 12 hónapban. Ahol a kérdésre adott válasz NEM, kérjük: Magyarázza meg, miért gondolja, hogy az Ön cége nincs kitéve a veszélyeknek /lehetőségeknek. Írja le a folyamatot, melynek során cége meghatározta a veszélyeket /lehetőségeket és felmérte azok lehetséges hatását az üzleti tevékenységre. Írja le, hogy az Ön véleménye változott-e az elmúlt 12 hónapban.

2 Üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásnak nyilvántartása, kibocsátás-intenzitás, energia és kereskedelem E szekció megválaszolására vonatkozó információk találhatók a The Greenhouse Gas Protocol: A Corporate Accounting and Reporting Standard (Revised Edition) c. kiadványban, melyet a World Resources Institute és a World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért) alakított ki ( the GHG Protocol ), lásd Az ISO kompatibilis a GHG Protocollal csakúgy, mint számos helyi/nemzeti program protokoll. További információ: és a CDP 2009 Reporting Guidance. 7. Kitöltés éve: (CDP6 Q2(a)(ii)) Kérjük, szintén válaszolja meg a 7, 8, 9, 10.1, 10.2, 11.1 és 11.2 kérdéseket a jelen beszámolót megelőző 3 évre vonatkozóan, ha ezt korábban nem tette, vagy ha ez az első alkalom, hogy kitölti a CDP információkérést Kérjük, adja meg a kiinduló és záró napját az évnek, melyre vonatkozóan a GHG kibocsátást jelenti. 8. A jelentéstétel határai: (CDP6 Q2(a)(i)) 8.1. Kérjük, jelölje meg, melyik kategória írja le a céget, személyt, vagy csoportot, melyre vonatkozóan Scope 1 és Scope 2 GHG kibocsátást jelenti. Pénzügyi irányítás alatt álló vállalatok konszolidált auditált üzleti jelentések kiadása; Üzemeltetési irányítás alatt álló vállalatok; Törzsrészvénnyel rendelkező vállalatok; Egyéb (kérjük, részletezze) Kérjük, jelezze, ha tevékenységének bármely eleme vagy a GHG kibocsátás valamely forrása kívül esik a jelentéstétel határain. 9. Módszertan: (CDP6 Q2(a)(iii)) 9.1. Kérjük, írja le az Ön cége által a Scope 1 és Scope 2 GHG kibocsátás számítására alkalmazott módszert, beleértve a standard nevét, a protokollt vagy módszert, melyet az adatok összegyűjtésére és a Scope 1 and Scope 2 GHG kibocsátás számítására használtak. Kérjük szintén térjen ki a következőkre: 9.2 Bármely feltételezés részletei Az alkalmazott számítási segédletek megnevezése és linkje Az alkalmazott globális felmelegedési potenciálok és azok forrása Az alkalmazott kibocsátási együtthatók és azok forrása. Megjegyzés a 10, 11 and 13. kérdésre vonatkozóan A 10, 11 and 13. kérdés megválaszolása során, kérjük, ne vonja le a kiváltott kvótákat, Megújuló Energia Igazolásokat stb., illetve ne csökkentse a nettó értéket bármely, a megújuló energia exportjából, szén megkötést (beleértve a megnövelt olaj visszanyerést) vagy a termékek és szolgáltatások felhasználásából becsült megelőzött kibocsátást. A kibocsátás csökkentésére vagy megelőzésére vonatkozó tevékenységek részletezésére az űrlap más részén van lehetőség. Biológiailag megkötött szénből pl. biomassza/biogázok elégetéséből származó szén-dioxid kibocsátás jelentése a Scopes 1, 2 és 3 kibocsátásoktól elkülönítve történik. Szükség esetén kérjük, ezeket a kibocsátásokat a 15. kérdésnél szerepeltesse. Ennek ellenére kérjük, hogy a biomassza/biogázok elégetéséből származó nitrogén-oxidok vagy metán kibocsátást szerepeltesse a 3 scope valamelyikében.

3 10. Scope 1 Közvetlen GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(b)(i)) Áramszolgáltatók kibocsátásaikat országonként/régiónként az EU3 kérdés táblázatának megfelelően jelenthetik. Kérjük, adja meg: Az összes bruttó teljes Scope 1 GHG kibocsátást tonna CO2-egyenértékben. Kérjük, bontsa meg összes bruttó teljes Scope 1 kibocsátását a követezők szerint: Ország vagy régió Amennyiben ez segítheti az Ön cége tevékenységének jobb megértését, kérjük, szintén bontsa le összes bruttó teljes Scope 1 kibocsátást a következők szerint: Szervezeti egység és/vagy Üzem Kérjük, bontsa meg az összes bruttó teljes Scope 1 GHG kibocsátást tonna gázra és tonna CO2 ekvivalensre a GHG típusa alapján Amennyiben nem adott meg semmilyen információt a Scope 1 kibocsátásokra vonatkozó kérdésre, kérjük, írja le ennek okait és részletezze, ha van bármilyen terve ezen kibocsátásokra vonatkozó információk jövőbeni összegyűjtésére. 11. Scope 2 Közvetett GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(b)(i)) Fontos megjegyzés a kibocsátási együtthatóval kapcsolatosan, zéró vagy alacsony szén-dioxid kibocsátású elektromos áram vásárlása esetén: A Scope 2 kibocsátások számítása során alkalmazott kibocsátási együttható függ attól, hogy a számításokban a vásárolt villamos energia átlagos hálózati kibocsátási együtthatója szerepel vagy sem lásd alább. Ezt a szolgáltatótól tudhatja meg. Villamos energia, mely az átlagos hálózati kibocsátási együttható számításával kerül magadásra: Amennyiben elektromos áram a hálózatból ered és ez az elektromos áram átlagos hálózati kibocsátási együttható számításával került beszámításra, a Scope 2 kibocsátást az átlagos hálózati együttható alkalmazásával kell számítani, akkor is, ha az Ön cége zéró vagy alacsony szénkibocsátású díjszabással vásárol elektromos áramot. Villamos energia mely NEM az átlagos hálózati kibocsátási együttható alkalmazásával kerül beszámításra: Amennyiben nulla vagy alacsony kibocsátású áram kerül felhasználásra a hálózatról vagy más úton kerül továbbításra a vállalathoz és ez a villamos áram nem a hálózati átlag alapján kerül beszámításra, a termelési módszerre vonatkozó kibocsátási együttható alkalmazható, abban az esetben, ha az áramnak tulajdonított, a GHG-vel kapcsolatos környezeti előnyök bármilyen számszerűsített igazolása nem került értékesítésre vagy továbbadásra a vásárolt áramtól elkülönítetten. Kérjük, adja meg: Az összes bruttó teljes Scope 2 GHG kibocsátást tonna CO2-egyenértékben. Kérjük, bontsa le az összes bruttó teljes Scope 2 kibocsátást a következők szerint: Ország vagy régió

4 Amennyiben ez segítheti az Ön cége tevékenységének jobb megértését, kérjük, szintén bontsa le összes bruttó teljes Scope 2 kibocsátást a következők szerint: Szervezeti egység és/vagy Üzem Amennyiben nem adott meg semmilyen információt a Scope 2 kibocsátásokra vonatkozó kérdésre, kérjük, írja le ennek okait és részletezze, ha van bármilyen terve ezen kibocsátásokra vonatkozó információk jövőbeni összegyűjtésére. 12. Szerződéses megállapodások az áramtermelés bizonyos típusainak támogatására: (CDP6 Q2(b)(i) - Guidance) Ha úgy gondolja, hogy a fenti, 11. kérdésben a Scope 2 kibocsátásoknál alkalmazott átlagos hálózati tényező nem tükrözi az áramszolgáltatójával kötött szerződéses megállapodást, (pl. abban az esetben, ha zéró vagy alacsony széntartalmú díjszabással vásárol áramot), számíthatja és jelentheti a szerződéses Scope 2 adatot, mely tükrözi az alternatív kibocsátási együtthatókat eredetét és a díjszabással kapcsolatos információt Ha rendelkezik alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású áramhoz kapcsolódó bármilyen igazolással (pl. Megújuló Energia Igazolás) kérjük, részletezze. 13. Scope 3 Egyéb közvetett GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(c)) Kérjük, a következő kategóriák mindegyikére: Határozza meg a kibocsátások fő forrásait, Adja meg a kibocsátásokat tonna CO2 ekvivalensben, Jelölje meg a kibocsátások számítása során alkalmazott módszertant, feltételezéseket, számítási segédleteket, adatbázisokat, kibocsátási együtthatókat (beleértve a forrásokat is) és a globális felmelegedési potenciálokat (beleértve azok forrását is) Munkatársak üzleti útjai Külső elosztás/logisztika A cég termékeinek és szolgáltatásinak felhasználása/disposal. Autógyártó és autó alkatrész gyártó cégek kérjük, hivatkozzon az ezekre az ágazatokra vonatkozó kiegészítő kérdésekre, mielőtt kitölti a kérdést A cég ellátási lánca Egyéb Amennyiben a fenti kérdésre nem adott információt a Scope 3 kibocsátások egy vagy több kategóriájára vonatkozóan, kérjük, írja le ennek okait, és vázolja, van-e bármiféle tervük a Scope 3 közvetett kibocsátásokkal kapcsolatos információk jövőbeni gyűjtésére vonatkozóan.

5 14. Termékek és szolgáltatások igénybe vétele során megelőzött kibocsátások: (New for CDP 2009) Amennyiben az Ön termékei/szolgáltatási harmadik fél számára lehetővé teszik a GHG kibocsátás megelőzését, kérjük, részletezze, beleértve számítások során alkalmazott a becsült megelőzött kibocsátást, a várható időtávot, amely során a kibocsátások megelőzhetők és a módszertant, feltételezéseket, kibocsátási együtthatókat (beleértve a forrásokat is), valamint a globális felmelegedési potenciálokat (beleértve a forrásokat is). 15. Biológiailag megkötött szénből származó szén-dioxid kibocsátások: (New for CDP 2009) Példa lehet erre a biomassza elégetéséből származó szén-dioxid Kérjük, adja meg tonnában a biológiailag megkötött szénből származó összes teljes széndioxid kibocsátást. 16. Kibocsátás-intenzitás: (CDP6 Q3(b)) Kérjük, adjon meg egy pénzügyi kibocsátás-intenzitási mértéket a jelentéstétel évére vonatkozóan a kombinált Scope 1 és 2 kibocsátásokra, beleértve annak leírását is, A mértékegységeket, és A végeredményt Kérjük, adjon meg egy tevékenységhez kapcsolódó intenzitási mértéket a jelentéstétel évére vonatkozóan a kombinált Scope 1 és 2 kibocsátásokra, beleértve annak leírását is, A mértékegységeket, és A végeredményt. 17. Kibocsátások története: (CDP6 Q2(f)) Az elszámolt év kibocsátásai különböznek szignifikánsan az előző évek adataitól? Amennyiben igen, kérjük, írja le, miért, és: Becsülje meg a kibocsátások előző évhez viszonyított eltérésének százalékos értékét. 18. Külső tanúsítás/garancia: (CDP6 Q2(d)) A kérdésre válaszként adott információ rendelkezik egészében vagy részben külső tanúsítással/garanciával? Amennyiben igen, kérjük: Adja meg a külső tanúsítási eljárásba bevont kibocsátások kiterjedését/mélységét Adja meg a kapott garancia szintjét (pl. elfogadható, vagy korlátozott) Nyújtson be egy másolati példányt a tanúsító/ hitelesítő nyilatkozatról Határozza meg a standardot, ami szerint az információ tanúsítása/hitelesítése történt Amennyiben nem, kérjük, jelezze, tervezi-e a jövőben a GHG kibocsátások nyilvántartására vonatkozó információk külső tanúsítását.

6 19. Adatok pontossága: (CDP6 Q2(e) - New wording for CDP 2009) Melyek az adatgyűjtés, adatkezelés és számítások bizonytalanságának fő forrásai? (pl. hiányzó adatok, feltételezések, extrapoláció, mérés pontatlansága stb.) Hogyan befolyásolja ez a bizonytalanság a szolgáltatott adatok pontosságát a becsült normális szórás százalékában? Szolgáltat az Ön cége a GHG kibocsátásokra vonatkozó adatot bármely kötelező vagy önkéntesen vállat programban (a CDP-n kívül) amely megköveteli a pontosság értékelését? Amennyiben igen, kérjük, adja meg: A program megnevezését Az adott programban a GHG kibocsátásokra vonatkozó adatok pontosságának értékelését a legutolsó benyújtott jelentésben. 20. Energia- és üzemanyagigény és költségek: (New for CDP 2009) Kérjük, adja meg a jelentéstétel évére vonatkozó következő információt: Vásárolt energia költsége Az Ön cége által vásárolt elektromos energia, távhő, gőz és hűtés teljes költsége Kérjük, bontsa fel a költségeket külön energia típusokra. A vásárolt üzemanyag költsége Az Ön cége által mozgó és helyhez kötött tüzelőberendezésben való elégetése céljából vásárolt üzemanyag teljes költsége Kérjük, bontsa fel a költségeket az egyes üzemanyagfajták alapján. Energia- és üzemanyag-felhasználás A következő kérdések az Ön cége által igényelt energia és üzemanyag mennyiségének meghatározását szolgálják (inputok). Kérjük, hogy lehetőség szerint MWh-ban adja meg ezt az értéket a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. Bár ezt általában az elektromossággal hozzák kapcsolatba, ugyanúgy használható az üzemanyagok energia-tartalmának bemutatására (a MWh-ra történő átváltással kapcsolatban további információkat talál a CDP 2009 Reporting Guidance-ban). Vásárolt energia felhasználás Cége teljes vásárolt energia felhasználása MWh-ban. Vásárolt és előállított üzemanyag felhasználás Cége teljes felhasználása MWh-ban kifejezett üzemanyag-felhasználása kizárólag helyben történő égetés céljára. Ez magában foglalja a vásárolt üzemanyagokat, csakúgy, mint a biomasszát és a helyben előállított üzemanyagokat, ahol releváns Kérjük, adja meg a kérdésre válaszként megadott teljes üzemanyag-felhasználást az egyes üzemanyagfajtákra bontva MWh-ban.

7 Energia termelés Ebben a kérdésben arra várunk választ, hogy cége mennyi energiát állít elő MWh-ban a felhasznált üzemanyagból. Az üzemanyag elégetés előtti energia-tartalmának és az elégetés után rendelkezésre álló energia mennyiségének összehasonlítása jellemzi az égetési folyamatok hatékonyságát, figyelembe véve az ágazatot Mekkora a kérdésben megadott üzemanyagból származó teljes energia-mennyiség MWh-ban? Mekkora a vállalat által előállított teljes megújuló energia mennyisége MWh-ban, beleértve a biomasszát is? Energia export Ez a kérdés azokra a vállalatokra vonatkozik, melyek eladnak energiát, mely meghaladja saját szükségleteiket. Például, egy cég használhat elektromos áramot, mely egy kombinált hő-és villamos erőműből származik, de továbbadhatja a hőt egy másik szervezetnek A 20.5 kérdésben megadott energiamennyiség hány százaléka kerül visszatáplálásra a hálózatba vagy értékesítésre harmadik félnek? A 20.6 kérdésben megadott megújuló energiamennyiség hány százaléka kerül visszatáplálásra a hálózatba vagy értékesítésre harmadik félnek? 21. EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszer: (CDP6 Q2(g)(i) - New wording for CDP 2009) Villamosenergia-termelő létesítmények engedményeiket és kibocsátásaikat az EU5 kérdés táblázatának segítségével jelenthetik Cége részt vesz-e az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) vagy tulajdonol-e olyan létesítményeket, melyek ennek hatálya alá esnek? Nem válasz esetén kérjük, térjen rá a 22. kérdésre. Igen válasz esetén kérjük, részletezze a következőket: A 2. szakaszban az évente ingyenesen kiosztott kibocsátási egységek az Ön által működtetett vagy tulajdonában lévő létesítmények után. (Kérjük, adja meg az összes egység számát akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek) Az összes, nemzeti árverésen vásárolt kibocsátási egység a január december 31-ig terjedő időszakra. (Kérjük, adja meg az összes, árverésen vásárolt kibocsátási egység számát akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek) Az Ön által működtetett vagy tulajdonában lévő létesítmények teljes szén-dioxid kibocsátása a január december 31-ig terjedő időszakban. (Kérjük, adja meg az erre az időszakra eső teljes kibocsátást akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek). 22. Kibocsátás-kereskedelem: (CDP6 Q2(g)(ii) - New wording for CDP 2009) Áramszolgáltatók: kérjük, kitöltés előtt olvassa el az EU6 szekciót Kérjük, jelöljön meg olyan kibocsátás-kereskedelmi rendszert, az EU ETS-en kívül, melyben vállalata már részt vesz vagy a következő 2 évben valószínűleg részt fog venni Mi az Ön bármely rendszernek történő megfeleléssel kapcsolatos általános stratégiája, melyben kötelezően vagy önkéntes alapon részt vesz, beleértve az EU ETS-t is?

8 22.3. Vásárolt projektalapú szén-dioxid kvótát? Ha igen, kérjük, jelezze, hogy ezek a kvóták megfelelnek-e egy vagy több követelménynek a felsoroltak közül: Elsősorban a megfelelőség célját szolgálták, Elsősorban saját kibocsátásainak önkéntes ellentételezése céljára, Egyéb (kérjük, részletezze). Kérjük, szintén: Szolgáltasson részleteket, beleértve a mértékegység típusát, mennyiségét és a vásárlás évét, illetve a standard/rendszer megnevezését, mely szerint a kvóták tanúsítása, kiadása és visszaadás történt (ahol alkalmazható) Részt vett a projektalapú szén-dioxid kvóták kezdeményezésében? Ha igen: Kérjük, részletezze az alábbiakat: Az Ön szerepe a projekt(ek)ben, A bevont helyszínek és technológiák, A standard/rendszer, melynek keretében a projektek kifejlesztése történt/történik, Megtörtént-e a kibocsátás-csökkenés tanúsítása/hitelesítése, Az előállított/tervezett szén-dioxid kvóta éves mennyisége, A visszaadás módszere amennyiben saját megfelelőség vagy jóváírás céljára történt Az EU ETS és/vagy projektalapú szén-dioxid kvóták kereskedelmét mint egy külön üzleti tevékenységet végzi, vagy egy üzleti tevékenység közvetlen támogatása céljából, mint pl. befektetési alapkezelés vagy óvintézkedésként szolgáltatások jóváírására? Ha igen: Kérjük, írja le részletesen a betöltött szerepet.

9 Teljesítmény 23. Csökkentési tervek: (CDP6 Q3(a)) Rendelkezik az Ön vállalata GHG-kibocsátás- és/vagy energiafelhasználás csökkentésre vonatkozó tervvel? Ha nem: Kérjük, írja le, miért. Célmeghatározás Van kibocsátás- és/vagy energiacsökkentési célértékük? Mi ennek a célértéknek a báziséve? Mi a kibocsátás- és/vagy energiacsökkentési célérték? Melyek azok a források vagy tevékenységek, melyekre ezek a célértékek vonatkoznak? Milyen időszakra/időtávra terjednek ki ezek a célértékek? GHG kibocsátás- és energiacsökkentő tevékenységek Milyen tevékenységeket végez vagy tervez a kibocsátás- és/vagy energiacsökkentés érdekében? Célértékelés Milyen küszöbértékeket vagy teljesítmény-mutatókat használ a kitűzött kibocsátás/ energiafelhasználás csökkentési célok elérésének mértékének megállapítására? Célteljesítés Milyen kibocsátás-csökkenést, energia-megtakarítást és egyéb, ehhez kapcsolódó költségmegtakarítást értek el eddig a fent leírt tervnek és/vagy tevékenységeknek köszönhetően? Kérjük, adja meg az ezen megtakarítások és csökkentések számítása sorén felhasznált módszertant és a felhasznált adatforrásokat Milyen beruházás volt szükséges a kérdésre adott válaszban megadott kibocsátáscsökkenési és energia-megtakarítási célértékek eléréséhez vagy a felsorolt tevékenységek végrehajtásához, és mely időszakban került sor erre a beruházásra? Céltervezés és befektetés Villamosenergia-termelők az előre jelzett kibocsátásokra vonatkozó adatok részleteivel kapcsolatban olvassák el az EU3 kérdés táblázatát Milyen beruházások lesznek szükségesek ahhoz, hogy elérjék a csökkentési tervekben szereplő célértékeket, illetve hogy a kérdésre adott válaszban felsorolt tevékenységeket végrehajtsák, és milyen megtérülési idővel számolnak? Kérjük, becsülje meg vállalata jövőbeni Scope 1 és Scope 2 kibocsátásait a következő 5 évre, a fő működési területek vagy régiók mindegyikére vagy adjon egy minőségi értékelést a várható változásokról, melyek befolyásolhatják a jövőbeni GHG kibocsátásokat Kérjük, becsülje meg vállalata jövőbeni energia-felhasználását a következő 5 évre, a fő működési területek vagy régiók mindegyikére vagy adjon egy minőségi értékelést a várható változásokról, melyek befolyásolhatják a jövőbeni GHG kibocsátásokat.

10 Kérjük, írja le a becslés során alkalmazott módszertant és a bármely feltételezést. 24. Tervezés: (CDP6 Q3(c)) Milyen módon veszi számításba a jövőbeni kibocsátásokat a tőke kiadásokban és milyen hatással voltak ezek a becsült költségeknek befektetési döntéseikre?

11 Cégvezetés 25. Felelősség: (CDP6 Q4(a)) Rendelkezik az igazgatóság vagy egyéb vezető testület általános felelősséggel a klímaváltozásra vonatkozóan? Ha nem: 25.2 Kérjük, részletezze, hogyan kezelik a klímaváltozással kapcsolatos általános felelősséget, és jelezze a cégen belüli legmagasabb szintet, ahol ez a felelősség megvan. Ha igen, kérjük, térjen ki a következőkre: Melyik igazgatóság vagy egyéb vezető testület viseli az általános felelősséget a klímaváltozással kapcsolatosan? Az igazgatóság vagy egyéb vezető testület milyen mechanizmus alapján értékeli a vállalat klímaváltozással kapcsolatos előrehaladását és helyzetét? 26. Önálló teljesítmény: (CDP6 Q4(b)) Biztosít ösztönzőket a klímaváltozással kapcsolatos kérdések önálló kezelésére, beleértve a GHG kibocsátási célok elérését? Ha igen: Ezek az ösztönzők járnak pénzbeli ellenszolgáltatással? Ki jogosult ezekre az ösztönzőkre? 27. Kommunikáció: (CDP6 Q4(c)) Közöl cége információt a klímaváltozás okozta veszélyekkel és lehetőségekkel, kibocsátásainak részleteivel és kibocsátás-csökkentési terveivel kapcsolatban? Ha igen, kérjük, jelezze, hogy a következők közük melyik érvényes, és adjon meg részleteket és/vagy linket a dokumentumhoz, vagy egy másolatot a vonatkozó részről: A vállalat Éves Jelentése vagy egyéb mainstream kiadvány Önkéntes kiadványok (a CDP-n kívül) mint például Vállalati Felelősségvállalási Jelentés kiadása. 28. Nyilvánossági politika: (CDP6 Q4(d)) Együttműködik a törvényalkotókkal a klímaváltozásra adott lehetséges válaszokkal kapcsolatban, mint például adózás, szabályozás és szén-dioxid kereskedelem? Ha igen, kérjük, részletezze.

Útmutató: Hogyan töltsük ki a fenntartható energiával kapcsolatos cselekvési terv formanyomtatványát?

Útmutató: Hogyan töltsük ki a fenntartható energiával kapcsolatos cselekvési terv formanyomtatványát? Útmutató: Hogyan töltsük ki a fenntartható energiával kapcsolatos cselekvési terv formanyomtatványát? Bevezetés Az egyezségokmány minden aláíró fele vállalja, hogy a csatlakozását követő egy éven belül

Részletesebben

HU 2014. Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat?

HU 2014. Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat? HU 2014 14 SZ. Ku lönjelentés Az uniós intézmények és szervek hogyan számítják ki, csökkentik és ellentételezik u vegházhatásúgáz kibocsátásaikat? EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK 12, rue Alcide

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK

(Nem jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK 2013.3.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 76/1 II (Nem jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2013. március 4.) az EMAS rendszerben való részvételhez szükséges lépéseket meghatározó

Részletesebben

ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK ÉS KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLÁS AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN

ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK ÉS KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLÁS AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Épületenergetika, HUHR/1001/2.2.1/0009 ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁSÚ ÉPÜLETEK ÉS KÖLTSÉGOPTIMALIZÁLÁS AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Szabó Márta, PhD 2012. július Épületenergetika, HUHR/1001/2.2.1/0009 ALACSONY

Részletesebben

ÚTMUTATÓ PROJEKT ADATLAP KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ PROJEKT ADATLAP KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ PROJEKT ADATLAP KITÖLTÉSÉHEZ A Dél-Alföldi Operatív Program Dél-Dunántúli Operatív Program Észak-Alföldi Operatív Program Észak-Magyarországi Operatív Program Közép-Dunántúli Operatív Program

Részletesebben

Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra

Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra Magyarország II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terve 2016-ig, kitekintéssel 2020-ra Dokumentum az Európai Bizottság részére a végső energiamegtakarítást elősegítő nemzeti célkitűzésekről és intézkedésekrőla

Részletesebben

MiFID ügyféltájékoztató

MiFID ügyféltájékoztató MiFID ügyféltájékoztató Befektetés pénzügyi eszközökbe Jelen ügyféltájékoztató a CESR 08 003 ref. számú A Consumer s guide to MiFID című anyagának, illetve a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei

Részletesebben

Üzleti terv. Kitöltési útmutató

Üzleti terv. Kitöltési útmutató Kertészet korszerűsítése támogatási jogcím Üzleti terv Kitöltési útmutató I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2 II. AZ ÜGYFÉL BEMUTATÁSA 3 IV. MŰKÖDÉSI TERV 5 IV.1. Termelés 5 IV.2. Kockázatelemzés 6 VI. A FEJLESZTÉS

Részletesebben

A beszállítói rendszerek karbonlábnyoma. 1203 Budapest, Helsinki út 4 +36-20/460-0546 www.karbonlabnyom.com info@karbonlabnyom.com

A beszállítói rendszerek karbonlábnyoma. 1203 Budapest, Helsinki út 4 +36-20/460-0546 www.karbonlabnyom.com info@karbonlabnyom.com A beszállítói rendszerek karbonlábnyoma 1203 Budapest, Helsinki út 4 +36-20/460-0546 www.karbonlabnyom.com info@karbonlabnyom.com A beszállítói rendszerek karbonlábnyoma 2 Tartalomjegyzék Bevezető 3 A

Részletesebben

PannErgy Nyrt. 2014. évi. konszolidált beszámoló és. független könyvvizsgálói jelentés. 2015. március 27.

PannErgy Nyrt. 2014. évi. konszolidált beszámoló és. független könyvvizsgálói jelentés. 2015. március 27. PannErgy Nyrt. 2014. évi konszolidált beszámoló és független könyvvizsgálói jelentés 2015. március 27. 2014.12.31. TARTALOMJEGYZÉK I. Független könyvvizsgálói jelentés II. IFRS szerinti konszolidált éves

Részletesebben

Kitöltési útmutató. az AEO Önértékelési kérdőívhez

Kitöltési útmutató. az AEO Önértékelési kérdőívhez Kitöltési útmutató az AEO Önértékelési kérdőívhez Az AEO Önértékelési kérdőív célja, hogy segítséget nyújtson Önnek az AEO-státusz megszerzésével kapcsolatos követelmények megértésében, és hogy a kérelemben

Részletesebben

A 2030-ra vonatkozó uniós üvegházhatású-gáz kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásai a tervezett Paksi bővítés tükrében

A 2030-ra vonatkozó uniós üvegházhatású-gáz kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásai a tervezett Paksi bővítés tükrében A 2030-ra vonatkozó uniós üvegházhatású-gáz kibocsátás-csökkentési cél gazdasági hatásai a tervezett Paksi bővítés tükrében Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont 2014. október A tanulmány a LOCSEE

Részletesebben

22. számú melléklet MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY SZEMPONTRENDSZERE. a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program

22. számú melléklet MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY SZEMPONTRENDSZERE. a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 22. számú melléklet MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY SZEMPONTRENDSZERE a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban című

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N. Fotovoltaikus rendszerek kialakítása. című konstrukcióhoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N. Fotovoltaikus rendszerek kialakítása. című konstrukcióhoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2014-4.10.0/N Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című konstrukcióhoz Érvényes: 2014. júniustól Tartalom A. TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...

Részletesebben

Vállalati K+F Jelentés 2013

Vállalati K+F Jelentés 2013 Vállalati K+F Jelentés 2013 Magyarország, 2013. június 2 Eloszó Örömmel mutatom be a Deloitte Magyarország K+F és Állami Támogatások üzletágának Vállalati K+F Jelentését. A közép- és nagyvállalatok körében

Részletesebben

Pénzügyi kimutatások és jegyzetek. Pénzügyi kimutatások és jegyzetek

Pénzügyi kimutatások és jegyzetek. Pénzügyi kimutatások és jegyzetek Pénzügyi kimutatások és jegyzetek Pénzügyi kimutatások és jegyzetek 81 Független könyvvizsgálói jelentés MOL Magyar Olaj és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK

Részletesebben

Útmutató az engedélyezési kérelem keretében elvégzendő társadalmigazdasági elemzés elkészítéséhez

Útmutató az engedélyezési kérelem keretében elvégzendő társadalmigazdasági elemzés elkészítéséhez GUIDANCE ON THE PREPARATION OF AN APPLICATION FOR AUTHORISATIONS Útmutató az engedélyezési kérelem keretében elvégzendő társadalmigazdasági elemzés elkészítéséhez 1. verzió 2011. január ECHA_2010_01820000_HU_TRA.doc

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. Közös módszertan az állami támogatások értékelésére

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM. Közös módszertan az állami támogatások értékelésére EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX SWD(2014) XXX BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM Közös módszertan az állami támogatások értékelésére HU HU BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM Közös módszertan az állami

Részletesebben

Jegyzetek a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatásokhoz

Jegyzetek a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatásokhoz Jegyzetek a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatásokhoz 2014. december 31. 1. Általános A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (a továbbiakban MOL Nyrt.,

Részletesebben

Pályázati felhívás címe: Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013. Pályázati Formanyomtatvány

Pályázati felhívás címe: Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013. Pályázati Formanyomtatvány Szerződő Hatóság: A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által Magyarországon működtetett Közös Irányító Hatóság Pályázati felhívás címe: Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 Pályázati

Részletesebben

Pályázati felhívás címe: Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013. Pályázati Formanyomtatvány

Pályázati felhívás címe: Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013. Pályázati Formanyomtatvány Szerződő Hatóság: A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által Magyarországon működtetett Közös Irányító Hatóság Pályázati felhívás címe: Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI CBC Program 2007-2013 Pályázati

Részletesebben

KAPCSOLÓDÓ ÜZLETI TERV. Kitöltési útmutató. IV.1. Termelés 5 IV.2. Kockázatelemzés 5

KAPCSOLÓDÓ ÜZLETI TERV. Kitöltési útmutató. IV.1. Termelés 5 IV.2. Kockázatelemzés 5 ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE TÁMOGATÁSI JOGCÍMHEZ KAPCSOLÓDÓ ÜZLETI TERV Kitöltési útmutató I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2 II. AZ ÜGYFÉL BEMUTATÁSA 3 III. PIACELEMZÉS ÉS ÉRTÉKESÍTÉS 4 IV. MŰKÖDÉSI TERV

Részletesebben

Maszatos adatok. Katalizáljuk az Energia[Forradalmat] greenpeace.hu. 2012. április

Maszatos adatok. Katalizáljuk az Energia[Forradalmat] greenpeace.hu. 2012. április Maszatos 01. április greenpeace.hu Katalizáljuk az Energia[Forradalmat] dreamstime.com Ha több információt szeretne kérni, lépjen velünk kapcsolatba itt: barbara.stoll@greenpeace.hu Írta: Gary Cook, Greenpeace

Részletesebben

Jelentés. A megújuló energiaforrások 2009-2010. évi felhasználásáról Magyarországon (tagállami jelentéstétel a 2009/28//EK irányelv 22.

Jelentés. A megújuló energiaforrások 2009-2010. évi felhasználásáról Magyarországon (tagállami jelentéstétel a 2009/28//EK irányelv 22. Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Jelentés A megújuló energiaforrások 2009-2010. évi felhasználásáról Magyarországon (tagállami jelentéstétel a 2009/28//EK irányelv 22. cikke alapján) Budapest

Részletesebben

Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál

Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál SUSTAINABILITY SERVICES Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál A 2008 2009-es jelentések tükrében ADVISORY Felelősségvállalás és fenntarthatóság a magyarországi nagyvállalatoknál

Részletesebben

ALTEO C PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK CSOPORT IFRS

ALTEO C PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK CSOPORT IFRS 2013. 12. 31. ALTEO C CSOPORT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK IFRS ALTEO Nyrt. Konszolidált pénzügyi kimutatások az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba

Részletesebben

ŰRLAP a vállalkozások összefonódásának a tisztességtelen piaci magatartás és a

ŰRLAP a vállalkozások összefonódásának a tisztességtelen piaci magatartás és a ŰRLAP a vállalkozások összefonódásának a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 24. -a szerinti engedélyezése iránti kérelemhez Alkalmazandó a

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.2.25. COM(2010)11 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK a szilárd és a gáznemű biomasszaforrások villamosenergia-termelési, fűtési

Részletesebben

Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Öko-dizájn FELADATLAPOK. dr. Damjan Krajnc. 2014.

Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. Öko-dizájn FELADATLAPOK. dr. Damjan Krajnc. 2014. Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Öko-dizájn dr. Damjan Krajnc FELADATLAPOK 2014. november CIP - Kataložni zapis o publikaciji Univerzitetna knjižnica Maribor 7.05:502.1

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/28/EK IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/28/EK IRÁNYELVE L 140/16 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2009.6.5. IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2009/28/EK IRÁNYELVE (2009. április 23.) a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról,

Részletesebben