Veszélyek és lehetőségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Veszélyek és lehetőségek"

Átírás

1 1. Szabályozási veszélyek: (CDP6 1(a)(i)) Veszélyek és lehetőségek 1.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta szabályozási veszélyeknek? 2. Fizikai veszélyek: (CDP6 1(a)(ii)) 2.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta fizikai veszélyeknek? 3. Egyéb veszélyek: (CDP6 1(a)(iii)) 3.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta egyéb veszélyeknek? 4. Szabályozási lehetőségek: (CDP6 1(b)(i)) 4.1. A klímaváltozással kapcsolatos törvényi előírások nyújtanak lehetőségeket az Ön cége számára? 5. Fizikai lehetőségek: (CDP6 1(b)(ii)) 5.1. A klímaváltozásból eredő fizikai változások nyújtanak lehetőségeket az Ön cége számára? 6. Egyéb lehetőségek: (CDP6 1(b)(iii)) 6.1. A klímaváltozás nyújt egyéb lehetőségeket az Ön cége számára? Ahol a veszélyekre és lehetőségekre vonatkozó kérdésekre IGENnel válaszolt, kérjük, részletezze az alábbiak szerint: Írja le a cég által alkalmazott folyamatot a veszélyek/lehetőségek meghatározásában és az elemezze annak szintjét, amennyire ezek befolyásolhatják a tevékenységüket, beleértve a pénzügyi vonatkozásokat is. Írja le a jelenlegi és/vagy előre látható veszélyeket/lehetőségeket. Írja le annak módját, ahogyan a veszélyek/lehetőségek befolyásolhatják az üzleti tevékenységet és az értékek láncolatát, beleértve ezek pénzügyi vonatkozásait is. Mely földrajzi térségeket érintik az Ön által meghatározott veszélyek/ lehetőségek. Határozza meg a veszélyek/ lehetőségek várható kialakulásának időtávjait. Írjon le bármilyen intézkedést, melyeket a cég már végrehajtott, vagy terveket a meghatározott veszélyek/ lehetőségek kezelésére, az azokhoz történő alkalmazkodásra és/vagy kiaknázására, beleértve ezen intézkedések pénzügyi vonatkozásait is. Írja le, hogy az Ön a veszélyekkel/ lehetőségekkel kapcsolatos véleménye változott-e az elmúlt 12 hónapban. Ahol a kérdésre adott válasz NEM, kérjük: Magyarázza meg, miért gondolja, hogy az Ön cége nincs kitéve a veszélyeknek /lehetőségeknek. Írja le a folyamatot, melynek során cége meghatározta a veszélyeket /lehetőségeket és felmérte azok lehetséges hatását az üzleti tevékenységre. Írja le, hogy az Ön véleménye változott-e az elmúlt 12 hónapban.

2 Üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásnak nyilvántartása, kibocsátás-intenzitás, energia és kereskedelem E szekció megválaszolására vonatkozó információk találhatók a The Greenhouse Gas Protocol: A Corporate Accounting and Reporting Standard (Revised Edition) c. kiadványban, melyet a World Resources Institute és a World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért) alakított ki ( the GHG Protocol ), lásd Az ISO kompatibilis a GHG Protocollal csakúgy, mint számos helyi/nemzeti program protokoll. További információ: és a CDP 2009 Reporting Guidance. 7. Kitöltés éve: (CDP6 Q2(a)(ii)) Kérjük, szintén válaszolja meg a 7, 8, 9, 10.1, 10.2, 11.1 és 11.2 kérdéseket a jelen beszámolót megelőző 3 évre vonatkozóan, ha ezt korábban nem tette, vagy ha ez az első alkalom, hogy kitölti a CDP információkérést Kérjük, adja meg a kiinduló és záró napját az évnek, melyre vonatkozóan a GHG kibocsátást jelenti. 8. A jelentéstétel határai: (CDP6 Q2(a)(i)) 8.1. Kérjük, jelölje meg, melyik kategória írja le a céget, személyt, vagy csoportot, melyre vonatkozóan Scope 1 és Scope 2 GHG kibocsátást jelenti. Pénzügyi irányítás alatt álló vállalatok konszolidált auditált üzleti jelentések kiadása; Üzemeltetési irányítás alatt álló vállalatok; Törzsrészvénnyel rendelkező vállalatok; Egyéb (kérjük, részletezze) Kérjük, jelezze, ha tevékenységének bármely eleme vagy a GHG kibocsátás valamely forrása kívül esik a jelentéstétel határain. 9. Módszertan: (CDP6 Q2(a)(iii)) 9.1. Kérjük, írja le az Ön cége által a Scope 1 és Scope 2 GHG kibocsátás számítására alkalmazott módszert, beleértve a standard nevét, a protokollt vagy módszert, melyet az adatok összegyűjtésére és a Scope 1 and Scope 2 GHG kibocsátás számítására használtak. Kérjük szintén térjen ki a következőkre: 9.2 Bármely feltételezés részletei Az alkalmazott számítási segédletek megnevezése és linkje Az alkalmazott globális felmelegedési potenciálok és azok forrása Az alkalmazott kibocsátási együtthatók és azok forrása. Megjegyzés a 10, 11 and 13. kérdésre vonatkozóan A 10, 11 and 13. kérdés megválaszolása során, kérjük, ne vonja le a kiváltott kvótákat, Megújuló Energia Igazolásokat stb., illetve ne csökkentse a nettó értéket bármely, a megújuló energia exportjából, szén megkötést (beleértve a megnövelt olaj visszanyerést) vagy a termékek és szolgáltatások felhasználásából becsült megelőzött kibocsátást. A kibocsátás csökkentésére vagy megelőzésére vonatkozó tevékenységek részletezésére az űrlap más részén van lehetőség. Biológiailag megkötött szénből pl. biomassza/biogázok elégetéséből származó szén-dioxid kibocsátás jelentése a Scopes 1, 2 és 3 kibocsátásoktól elkülönítve történik. Szükség esetén kérjük, ezeket a kibocsátásokat a 15. kérdésnél szerepeltesse. Ennek ellenére kérjük, hogy a biomassza/biogázok elégetéséből származó nitrogén-oxidok vagy metán kibocsátást szerepeltesse a 3 scope valamelyikében.

3 10. Scope 1 Közvetlen GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(b)(i)) Áramszolgáltatók kibocsátásaikat országonként/régiónként az EU3 kérdés táblázatának megfelelően jelenthetik. Kérjük, adja meg: Az összes bruttó teljes Scope 1 GHG kibocsátást tonna CO2-egyenértékben. Kérjük, bontsa meg összes bruttó teljes Scope 1 kibocsátását a követezők szerint: Ország vagy régió Amennyiben ez segítheti az Ön cége tevékenységének jobb megértését, kérjük, szintén bontsa le összes bruttó teljes Scope 1 kibocsátást a következők szerint: Szervezeti egység és/vagy Üzem Kérjük, bontsa meg az összes bruttó teljes Scope 1 GHG kibocsátást tonna gázra és tonna CO2 ekvivalensre a GHG típusa alapján Amennyiben nem adott meg semmilyen információt a Scope 1 kibocsátásokra vonatkozó kérdésre, kérjük, írja le ennek okait és részletezze, ha van bármilyen terve ezen kibocsátásokra vonatkozó információk jövőbeni összegyűjtésére. 11. Scope 2 Közvetett GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(b)(i)) Fontos megjegyzés a kibocsátási együtthatóval kapcsolatosan, zéró vagy alacsony szén-dioxid kibocsátású elektromos áram vásárlása esetén: A Scope 2 kibocsátások számítása során alkalmazott kibocsátási együttható függ attól, hogy a számításokban a vásárolt villamos energia átlagos hálózati kibocsátási együtthatója szerepel vagy sem lásd alább. Ezt a szolgáltatótól tudhatja meg. Villamos energia, mely az átlagos hálózati kibocsátási együttható számításával kerül magadásra: Amennyiben elektromos áram a hálózatból ered és ez az elektromos áram átlagos hálózati kibocsátási együttható számításával került beszámításra, a Scope 2 kibocsátást az átlagos hálózati együttható alkalmazásával kell számítani, akkor is, ha az Ön cége zéró vagy alacsony szénkibocsátású díjszabással vásárol elektromos áramot. Villamos energia mely NEM az átlagos hálózati kibocsátási együttható alkalmazásával kerül beszámításra: Amennyiben nulla vagy alacsony kibocsátású áram kerül felhasználásra a hálózatról vagy más úton kerül továbbításra a vállalathoz és ez a villamos áram nem a hálózati átlag alapján kerül beszámításra, a termelési módszerre vonatkozó kibocsátási együttható alkalmazható, abban az esetben, ha az áramnak tulajdonított, a GHG-vel kapcsolatos környezeti előnyök bármilyen számszerűsített igazolása nem került értékesítésre vagy továbbadásra a vásárolt áramtól elkülönítetten. Kérjük, adja meg: Az összes bruttó teljes Scope 2 GHG kibocsátást tonna CO2-egyenértékben. Kérjük, bontsa le az összes bruttó teljes Scope 2 kibocsátást a következők szerint: Ország vagy régió

4 Amennyiben ez segítheti az Ön cége tevékenységének jobb megértését, kérjük, szintén bontsa le összes bruttó teljes Scope 2 kibocsátást a következők szerint: Szervezeti egység és/vagy Üzem Amennyiben nem adott meg semmilyen információt a Scope 2 kibocsátásokra vonatkozó kérdésre, kérjük, írja le ennek okait és részletezze, ha van bármilyen terve ezen kibocsátásokra vonatkozó információk jövőbeni összegyűjtésére. 12. Szerződéses megállapodások az áramtermelés bizonyos típusainak támogatására: (CDP6 Q2(b)(i) - Guidance) Ha úgy gondolja, hogy a fenti, 11. kérdésben a Scope 2 kibocsátásoknál alkalmazott átlagos hálózati tényező nem tükrözi az áramszolgáltatójával kötött szerződéses megállapodást, (pl. abban az esetben, ha zéró vagy alacsony széntartalmú díjszabással vásárol áramot), számíthatja és jelentheti a szerződéses Scope 2 adatot, mely tükrözi az alternatív kibocsátási együtthatókat eredetét és a díjszabással kapcsolatos információt Ha rendelkezik alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású áramhoz kapcsolódó bármilyen igazolással (pl. Megújuló Energia Igazolás) kérjük, részletezze. 13. Scope 3 Egyéb közvetett GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(c)) Kérjük, a következő kategóriák mindegyikére: Határozza meg a kibocsátások fő forrásait, Adja meg a kibocsátásokat tonna CO2 ekvivalensben, Jelölje meg a kibocsátások számítása során alkalmazott módszertant, feltételezéseket, számítási segédleteket, adatbázisokat, kibocsátási együtthatókat (beleértve a forrásokat is) és a globális felmelegedési potenciálokat (beleértve azok forrását is) Munkatársak üzleti útjai Külső elosztás/logisztika A cég termékeinek és szolgáltatásinak felhasználása/disposal. Autógyártó és autó alkatrész gyártó cégek kérjük, hivatkozzon az ezekre az ágazatokra vonatkozó kiegészítő kérdésekre, mielőtt kitölti a kérdést A cég ellátási lánca Egyéb Amennyiben a fenti kérdésre nem adott információt a Scope 3 kibocsátások egy vagy több kategóriájára vonatkozóan, kérjük, írja le ennek okait, és vázolja, van-e bármiféle tervük a Scope 3 közvetett kibocsátásokkal kapcsolatos információk jövőbeni gyűjtésére vonatkozóan.

5 14. Termékek és szolgáltatások igénybe vétele során megelőzött kibocsátások: (New for CDP 2009) Amennyiben az Ön termékei/szolgáltatási harmadik fél számára lehetővé teszik a GHG kibocsátás megelőzését, kérjük, részletezze, beleértve számítások során alkalmazott a becsült megelőzött kibocsátást, a várható időtávot, amely során a kibocsátások megelőzhetők és a módszertant, feltételezéseket, kibocsátási együtthatókat (beleértve a forrásokat is), valamint a globális felmelegedési potenciálokat (beleértve a forrásokat is). 15. Biológiailag megkötött szénből származó szén-dioxid kibocsátások: (New for CDP 2009) Példa lehet erre a biomassza elégetéséből származó szén-dioxid Kérjük, adja meg tonnában a biológiailag megkötött szénből származó összes teljes széndioxid kibocsátást. 16. Kibocsátás-intenzitás: (CDP6 Q3(b)) Kérjük, adjon meg egy pénzügyi kibocsátás-intenzitási mértéket a jelentéstétel évére vonatkozóan a kombinált Scope 1 és 2 kibocsátásokra, beleértve annak leírását is, A mértékegységeket, és A végeredményt Kérjük, adjon meg egy tevékenységhez kapcsolódó intenzitási mértéket a jelentéstétel évére vonatkozóan a kombinált Scope 1 és 2 kibocsátásokra, beleértve annak leírását is, A mértékegységeket, és A végeredményt. 17. Kibocsátások története: (CDP6 Q2(f)) Az elszámolt év kibocsátásai különböznek szignifikánsan az előző évek adataitól? Amennyiben igen, kérjük, írja le, miért, és: Becsülje meg a kibocsátások előző évhez viszonyított eltérésének százalékos értékét. 18. Külső tanúsítás/garancia: (CDP6 Q2(d)) A kérdésre válaszként adott információ rendelkezik egészében vagy részben külső tanúsítással/garanciával? Amennyiben igen, kérjük: Adja meg a külső tanúsítási eljárásba bevont kibocsátások kiterjedését/mélységét Adja meg a kapott garancia szintjét (pl. elfogadható, vagy korlátozott) Nyújtson be egy másolati példányt a tanúsító/ hitelesítő nyilatkozatról Határozza meg a standardot, ami szerint az információ tanúsítása/hitelesítése történt Amennyiben nem, kérjük, jelezze, tervezi-e a jövőben a GHG kibocsátások nyilvántartására vonatkozó információk külső tanúsítását.

6 19. Adatok pontossága: (CDP6 Q2(e) - New wording for CDP 2009) Melyek az adatgyűjtés, adatkezelés és számítások bizonytalanságának fő forrásai? (pl. hiányzó adatok, feltételezések, extrapoláció, mérés pontatlansága stb.) Hogyan befolyásolja ez a bizonytalanság a szolgáltatott adatok pontosságát a becsült normális szórás százalékában? Szolgáltat az Ön cége a GHG kibocsátásokra vonatkozó adatot bármely kötelező vagy önkéntesen vállat programban (a CDP-n kívül) amely megköveteli a pontosság értékelését? Amennyiben igen, kérjük, adja meg: A program megnevezését Az adott programban a GHG kibocsátásokra vonatkozó adatok pontosságának értékelését a legutolsó benyújtott jelentésben. 20. Energia- és üzemanyagigény és költségek: (New for CDP 2009) Kérjük, adja meg a jelentéstétel évére vonatkozó következő információt: Vásárolt energia költsége Az Ön cége által vásárolt elektromos energia, távhő, gőz és hűtés teljes költsége Kérjük, bontsa fel a költségeket külön energia típusokra. A vásárolt üzemanyag költsége Az Ön cége által mozgó és helyhez kötött tüzelőberendezésben való elégetése céljából vásárolt üzemanyag teljes költsége Kérjük, bontsa fel a költségeket az egyes üzemanyagfajták alapján. Energia- és üzemanyag-felhasználás A következő kérdések az Ön cége által igényelt energia és üzemanyag mennyiségének meghatározását szolgálják (inputok). Kérjük, hogy lehetőség szerint MWh-ban adja meg ezt az értéket a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. Bár ezt általában az elektromossággal hozzák kapcsolatba, ugyanúgy használható az üzemanyagok energia-tartalmának bemutatására (a MWh-ra történő átváltással kapcsolatban további információkat talál a CDP 2009 Reporting Guidance-ban). Vásárolt energia felhasználás Cége teljes vásárolt energia felhasználása MWh-ban. Vásárolt és előállított üzemanyag felhasználás Cége teljes felhasználása MWh-ban kifejezett üzemanyag-felhasználása kizárólag helyben történő égetés céljára. Ez magában foglalja a vásárolt üzemanyagokat, csakúgy, mint a biomasszát és a helyben előállított üzemanyagokat, ahol releváns Kérjük, adja meg a kérdésre válaszként megadott teljes üzemanyag-felhasználást az egyes üzemanyagfajtákra bontva MWh-ban.

7 Energia termelés Ebben a kérdésben arra várunk választ, hogy cége mennyi energiát állít elő MWh-ban a felhasznált üzemanyagból. Az üzemanyag elégetés előtti energia-tartalmának és az elégetés után rendelkezésre álló energia mennyiségének összehasonlítása jellemzi az égetési folyamatok hatékonyságát, figyelembe véve az ágazatot Mekkora a kérdésben megadott üzemanyagból származó teljes energia-mennyiség MWh-ban? Mekkora a vállalat által előállított teljes megújuló energia mennyisége MWh-ban, beleértve a biomasszát is? Energia export Ez a kérdés azokra a vállalatokra vonatkozik, melyek eladnak energiát, mely meghaladja saját szükségleteiket. Például, egy cég használhat elektromos áramot, mely egy kombinált hő-és villamos erőműből származik, de továbbadhatja a hőt egy másik szervezetnek A 20.5 kérdésben megadott energiamennyiség hány százaléka kerül visszatáplálásra a hálózatba vagy értékesítésre harmadik félnek? A 20.6 kérdésben megadott megújuló energiamennyiség hány százaléka kerül visszatáplálásra a hálózatba vagy értékesítésre harmadik félnek? 21. EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszer: (CDP6 Q2(g)(i) - New wording for CDP 2009) Villamosenergia-termelő létesítmények engedményeiket és kibocsátásaikat az EU5 kérdés táblázatának segítségével jelenthetik Cége részt vesz-e az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) vagy tulajdonol-e olyan létesítményeket, melyek ennek hatálya alá esnek? Nem válasz esetén kérjük, térjen rá a 22. kérdésre. Igen válasz esetén kérjük, részletezze a következőket: A 2. szakaszban az évente ingyenesen kiosztott kibocsátási egységek az Ön által működtetett vagy tulajdonában lévő létesítmények után. (Kérjük, adja meg az összes egység számát akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek) Az összes, nemzeti árverésen vásárolt kibocsátási egység a január december 31-ig terjedő időszakra. (Kérjük, adja meg az összes, árverésen vásárolt kibocsátási egység számát akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek) Az Ön által működtetett vagy tulajdonában lévő létesítmények teljes szén-dioxid kibocsátása a január december 31-ig terjedő időszakban. (Kérjük, adja meg az erre az időszakra eső teljes kibocsátást akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek). 22. Kibocsátás-kereskedelem: (CDP6 Q2(g)(ii) - New wording for CDP 2009) Áramszolgáltatók: kérjük, kitöltés előtt olvassa el az EU6 szekciót Kérjük, jelöljön meg olyan kibocsátás-kereskedelmi rendszert, az EU ETS-en kívül, melyben vállalata már részt vesz vagy a következő 2 évben valószínűleg részt fog venni Mi az Ön bármely rendszernek történő megfeleléssel kapcsolatos általános stratégiája, melyben kötelezően vagy önkéntes alapon részt vesz, beleértve az EU ETS-t is?

8 22.3. Vásárolt projektalapú szén-dioxid kvótát? Ha igen, kérjük, jelezze, hogy ezek a kvóták megfelelnek-e egy vagy több követelménynek a felsoroltak közül: Elsősorban a megfelelőség célját szolgálták, Elsősorban saját kibocsátásainak önkéntes ellentételezése céljára, Egyéb (kérjük, részletezze). Kérjük, szintén: Szolgáltasson részleteket, beleértve a mértékegység típusát, mennyiségét és a vásárlás évét, illetve a standard/rendszer megnevezését, mely szerint a kvóták tanúsítása, kiadása és visszaadás történt (ahol alkalmazható) Részt vett a projektalapú szén-dioxid kvóták kezdeményezésében? Ha igen: Kérjük, részletezze az alábbiakat: Az Ön szerepe a projekt(ek)ben, A bevont helyszínek és technológiák, A standard/rendszer, melynek keretében a projektek kifejlesztése történt/történik, Megtörtént-e a kibocsátás-csökkenés tanúsítása/hitelesítése, Az előállított/tervezett szén-dioxid kvóta éves mennyisége, A visszaadás módszere amennyiben saját megfelelőség vagy jóváírás céljára történt Az EU ETS és/vagy projektalapú szén-dioxid kvóták kereskedelmét mint egy külön üzleti tevékenységet végzi, vagy egy üzleti tevékenység közvetlen támogatása céljából, mint pl. befektetési alapkezelés vagy óvintézkedésként szolgáltatások jóváírására? Ha igen: Kérjük, írja le részletesen a betöltött szerepet.

9 Teljesítmény 23. Csökkentési tervek: (CDP6 Q3(a)) Rendelkezik az Ön vállalata GHG-kibocsátás- és/vagy energiafelhasználás csökkentésre vonatkozó tervvel? Ha nem: Kérjük, írja le, miért. Célmeghatározás Van kibocsátás- és/vagy energiacsökkentési célértékük? Mi ennek a célértéknek a báziséve? Mi a kibocsátás- és/vagy energiacsökkentési célérték? Melyek azok a források vagy tevékenységek, melyekre ezek a célértékek vonatkoznak? Milyen időszakra/időtávra terjednek ki ezek a célértékek? GHG kibocsátás- és energiacsökkentő tevékenységek Milyen tevékenységeket végez vagy tervez a kibocsátás- és/vagy energiacsökkentés érdekében? Célértékelés Milyen küszöbértékeket vagy teljesítmény-mutatókat használ a kitűzött kibocsátás/ energiafelhasználás csökkentési célok elérésének mértékének megállapítására? Célteljesítés Milyen kibocsátás-csökkenést, energia-megtakarítást és egyéb, ehhez kapcsolódó költségmegtakarítást értek el eddig a fent leírt tervnek és/vagy tevékenységeknek köszönhetően? Kérjük, adja meg az ezen megtakarítások és csökkentések számítása sorén felhasznált módszertant és a felhasznált adatforrásokat Milyen beruházás volt szükséges a kérdésre adott válaszban megadott kibocsátáscsökkenési és energia-megtakarítási célértékek eléréséhez vagy a felsorolt tevékenységek végrehajtásához, és mely időszakban került sor erre a beruházásra? Céltervezés és befektetés Villamosenergia-termelők az előre jelzett kibocsátásokra vonatkozó adatok részleteivel kapcsolatban olvassák el az EU3 kérdés táblázatát Milyen beruházások lesznek szükségesek ahhoz, hogy elérjék a csökkentési tervekben szereplő célértékeket, illetve hogy a kérdésre adott válaszban felsorolt tevékenységeket végrehajtsák, és milyen megtérülési idővel számolnak? Kérjük, becsülje meg vállalata jövőbeni Scope 1 és Scope 2 kibocsátásait a következő 5 évre, a fő működési területek vagy régiók mindegyikére vagy adjon egy minőségi értékelést a várható változásokról, melyek befolyásolhatják a jövőbeni GHG kibocsátásokat Kérjük, becsülje meg vállalata jövőbeni energia-felhasználását a következő 5 évre, a fő működési területek vagy régiók mindegyikére vagy adjon egy minőségi értékelést a várható változásokról, melyek befolyásolhatják a jövőbeni GHG kibocsátásokat.

10 Kérjük, írja le a becslés során alkalmazott módszertant és a bármely feltételezést. 24. Tervezés: (CDP6 Q3(c)) Milyen módon veszi számításba a jövőbeni kibocsátásokat a tőke kiadásokban és milyen hatással voltak ezek a becsült költségeknek befektetési döntéseikre?

11 Cégvezetés 25. Felelősség: (CDP6 Q4(a)) Rendelkezik az igazgatóság vagy egyéb vezető testület általános felelősséggel a klímaváltozásra vonatkozóan? Ha nem: 25.2 Kérjük, részletezze, hogyan kezelik a klímaváltozással kapcsolatos általános felelősséget, és jelezze a cégen belüli legmagasabb szintet, ahol ez a felelősség megvan. Ha igen, kérjük, térjen ki a következőkre: Melyik igazgatóság vagy egyéb vezető testület viseli az általános felelősséget a klímaváltozással kapcsolatosan? Az igazgatóság vagy egyéb vezető testület milyen mechanizmus alapján értékeli a vállalat klímaváltozással kapcsolatos előrehaladását és helyzetét? 26. Önálló teljesítmény: (CDP6 Q4(b)) Biztosít ösztönzőket a klímaváltozással kapcsolatos kérdések önálló kezelésére, beleértve a GHG kibocsátási célok elérését? Ha igen: Ezek az ösztönzők járnak pénzbeli ellenszolgáltatással? Ki jogosult ezekre az ösztönzőkre? 27. Kommunikáció: (CDP6 Q4(c)) Közöl cége információt a klímaváltozás okozta veszélyekkel és lehetőségekkel, kibocsátásainak részleteivel és kibocsátás-csökkentési terveivel kapcsolatban? Ha igen, kérjük, jelezze, hogy a következők közük melyik érvényes, és adjon meg részleteket és/vagy linket a dokumentumhoz, vagy egy másolatot a vonatkozó részről: A vállalat Éves Jelentése vagy egyéb mainstream kiadvány Önkéntes kiadványok (a CDP-n kívül) mint például Vállalati Felelősségvállalási Jelentés kiadása. 28. Nyilvánossági politika: (CDP6 Q4(d)) Együttműködik a törvényalkotókkal a klímaváltozásra adott lehetséges válaszokkal kapcsolatban, mint például adózás, szabályozás és szén-dioxid kereskedelem? Ha igen, kérjük, részletezze.

KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK. Lukács Ákos

KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK. Lukács Ákos KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK Lukács Ákos kutató Klímagazdaságtani Elemző és Kutató Központ Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Email: lukacs.akos@gtk.szie.hu

Részletesebben

AZ ISO ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) Május 14.

AZ ISO ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) Május 14. AZ ISO 50001 ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER (GONDOLATOK ÉS ÜZENET) 2013. Május 14. MI IS AZ ENERGIA? Energia: Villamos energia, gáz, üzemanyag, gőz, hő, sűrített levegő vagy más hasonló energiahordozó. MEGJEGYZÉS

Részletesebben

Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése

Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése Hatások értékelése Bevezetés Téglás Város Önkormányzata elkötelezett a fenntartható fejlődés gondolatisága és gyakorlata mellett, ezért vállalta,

Részletesebben

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította:

ÉVES JELENTÉS. a Hungast 14. Kft évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, A jelentést összeállította: ÉVES JELENTÉS a Hungast 14. Kft. 2017. évi energetikai tevékenységéről (kivonat). Budapest, 2018.05.09. A jelentést összeállította: Domokos Péter energetikai szakreferens Hungast 14_szakreferens_2017_éves

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ 1 1. DEFINÍCIÓK Emissziós faktor: egységnyi elfogyasztott tüzelőanyag, megtermelt villamosenergia, stb. mekkora mennyiségű ÜHG (üvegházhatású gáz) kibocsátással

Részletesebben

A LAKOSSÁGI ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁSOK FINANSZÍROZÁSÁNAK KIHÍVÁSAI

A LAKOSSÁGI ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁSOK FINANSZÍROZÁSÁNAK KIHÍVÁSAI A LAKOSSÁGI ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁSOK FINANSZÍROZÁSÁNAK KIHÍVÁSAI Szabó Sándor - Igazgató Értékesítési és Ügyfélkapcsolati Igazgatóság MFB Zrt. AZ MFB KIEMELT SZEREPET TÖLT BE AZ UNIÓS FORRÁSOK KIHELYEZÉSÉBEN

Részletesebben

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29.

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29. AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL 2013. Október 29. MENNYIRE KÖZPONTI KÉRDÉS HAZÁNKBAN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG? (az import aránya a teljes energiafogyasztáson belül - nukleáris fűtőanyaggal

Részletesebben

2017. évi december havi jelentés

2017. évi december havi jelentés 2017. évi december havi jelentés Az Energetikai Szakreferens szerződés, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak megfelelően. 1. Összes energiafogyasztás

Részletesebben

Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/

Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/ Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/ dr. Magyar Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Épületenergetikai Szakosztály elnöke Ügyvezető igazgató, Comfort Consulting Kft. magyar.zoltan@comfortconsulting.hu

Részletesebben

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr.

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Tánczos Katalin A magyar energia- és környezetpolitika összefüggései, új kihívásai MTA

Részletesebben

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG

NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HATÓSÁG A forgalomba hozatalra vonatkozó korlátozások (A magas GWP-vel rendelkező hűtőközegek kivezetése) 2018. április 18. Az Európai Parlament és a Tanács 517/2014/EU Rendelete a

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás:

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: «A» Energetikai gazdaságtan Név: 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: Munkaidő: 90 perc Azonosító: Gyakorlatvezető: Vass Bálint Lipcsei Gábor Buzea Klaudia Zárthelyi hallgatói értékelése Mennyiség 1:kevés

Részletesebben

Bioüzemanyag-szabályozás változásának hatásai

Bioüzemanyag-szabályozás változásának hatásai Bioüzemanyag-szabályozás változásának hatásai Juhász Anikó - Potori Norbert Budapest, 2017. október 25. Bioüzemanyag-termelés uniós jogszabályi háttere Európai Parlament és Tanács 2009/28/EK irányelve

Részletesebben

április Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére

április Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére Havi energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére 218 április v1.64 Tartalom Tartalom... 2 Bevezetés... 2 Összesített adatok bemutatása... 4 Energiafogyasztások vizsgálata... 4 Energiafogyasztásokhoz

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.3.4. C(2019) 1616 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE a 2012/27/EU irányelv VIII. és IX. mellékletének

Részletesebben

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09. FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA Bánréti Tibor ÉMI Felvonó- és Mozgólépcső Felügyelet oszt. vez. hely. Adatok az ELA-tól: ELA = European Lift

Részletesebben

Energiahatékonysági szemléle ormálás. Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC

Energiahatékonysági szemléle ormálás. Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC Energiahatékonysági szemléle ormálás Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC Lényeges elemei: Az energiaszolgáltatók éves értékesítésük

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai. Matuz Géza Okl. gépészmérnök

Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai. Matuz Géza Okl. gépészmérnök Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai Matuz Géza Okl. gépészmérnök Mennyi energiát takaríthatunk meg? Kulcsfontosságú lehetőség az épületek energiafelhasználásának csökkentése EU 20-20-20

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Takács Tibor épületgépész

Takács Tibor épületgépész Takács Tibor épületgépész Tartalom Nemzeti Épületenergetikai Stratégiai célok Épületenergetikát befolyásoló tényezők Lehetséges épületgépészeti megoldások Épületenergetikai összehasonlító példa Összegzés

Részletesebben

A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai

A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai XX. MKET Konferencia Balatonfüred A Tiszta Energia Csomag energiahatékonysági direktívát érintő változásai 2017. március 22 23. Tompa Ferenc Veolia Energia Magyarország Zrt. ENERGIA Az EU Tiszta Energia

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Gazdasági és Monetáris Bizottsága. 2005.02.17.. PE 355.341v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Gazdasági és Monetáris Bizottsága. 2005.02.17.. PE 355.341v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Gazdasági és Monetáris Bizottsága 2005.02.17.. MÓDOSÍTÁSOK 18-26 Véleménytervezet (PE 350.217v01-00) Corien Wortmann-Kool z energia-végfelhasználás hatékonyságáról

Részletesebben

Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és. E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3

Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és. E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3 Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és minőségértékelése Fehérváry Ákos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztály E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3 A tagállamoknak

Részletesebben

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ

MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ MELLÉKLETEK MAGYARORSZÁG ÁTMENETI NEMZETI TERVE CÍMŰ DOKUMENTUMHOZ 1. számú melléklet A tüzelő berendezésekre vonatkozó legfontosabb adatok 2 1/a, számú táblázat: a tüzelőberendezésekre vonatkozó engedélyezéssel,

Részletesebben

a FŐTÁV Zrt évi tevékenységéről

a FŐTÁV Zrt évi tevékenységéről ENERGETIKAI SZAKREFERENSI JELENTÉS a FŐTÁV Zrt. 2017. évi tevékenységéről Készítette a JOMUTI Kft. 1172 Budapest, Almásháza u. 55. A szakreferensi jogosultsággal rendelkező képviselő: Dr. Zsebik Albin,

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MISKOLCI TURISZTIKAI Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

JELENTÉS az Európai Bizottság részére

JELENTÉS az Európai Bizottság részére JELENTÉS az Európai Bizottság részére az energiahatékonyságról, a 2009/125/EK és a 2010/30/EU irányelv módosításáról, valamint a 2004/8/EK és a 2006/32/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2012/27/EU

Részletesebben

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Maria Rugina cikke ICEMENBERG, Romania A zöld tanúsítvány rendszer egy olyan támogatási mechanizmust

Részletesebben

Energiahatékonysági audit és energetikai szakreferensi feladatok gyakorlati szemmel

Energiahatékonysági audit és energetikai szakreferensi feladatok gyakorlati szemmel Energiahatékonysági audit és energetikai szakreferensi feladatok gyakorlati szemmel V. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás Rajnai Tamás,

Részletesebben

Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020

Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020 Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020 Dr. Nemcsok Dénes Helyettes államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech

Részletesebben

A hazai dekarbonizáció: lehetőség vagy akadály?

A hazai dekarbonizáció: lehetőség vagy akadály? A hazai dekarbonizáció: lehetőség vagy akadály? Dr. Pálvölgyi Tamás BME egyetemi docens MFGI Nemzeti Alkalmazkodási Központ XXVII. Téglás Napok 2012. október 4. Hunguest Hotel Palota, Lillafüred Mi fán

Részletesebben

bizottsági módosító javaslato t

bizottsági módosító javaslato t ?fi'szw ülés Hivatal a Az Országgyűlé s Gazdasági és informatikai bizottságai; 2010 OKT 18. Bizottsági módosító javaslat Dr. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Úr! A

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

A GreenLabelsPurchase projekt keretében készült beszerzési útmutatók

A GreenLabelsPurchase projekt keretében készült beszerzési útmutatók A GreenLabelsPurchase projekt keretében készült beszerzési útmutatók Éri Vilma, Környezettudományi Központ Energiatudatos beszerzés szakmai fórum 2008. február 14., Budapest Az környezettudatos/energiatudatos

Részletesebben

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban

Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Környezetvédelmi felfogások a vállalati gyakorlatban Zilahy Gyula Tisztább Termelés Magyarországi Központja Budapest, Hungary http://hcpc.bke.hu Lépések a kibocsátások csökkentésének az irányába 1. Csővégi

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MiReHu Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan

Részletesebben

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Éves energetikai szakreferensi jelentés év Éves energetikai szakreferensi jelentés 2017. év Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Vezetői összefoglaló... 2 Energiafelhasználás... 4 Villamosenergia-felhasználás... 4 Gázfelhasználás... 5 Távhőfelhasználás...

Részletesebben

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3.

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3. Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A 2015. októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján 2016. február 3. 1 / 8 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

FORRÁSKERET ALLOKÁCIÓ 1.

FORRÁSKERET ALLOKÁCIÓ 1. FORRÁSKERET ALLOKÁCIÓ 1. Megye neve: Vas megye Megye ITP neve: Vas megye ITP Megye forráskeret (Mrd Ft): 21,14 TOP prioritások 1. Térségi gazdasági környezet fejlesztése a foglalkoztatás elősegítésére

Részletesebben

ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS. A Kbt a szerinti, szabadon kialakított eljárás alkalmazása esetén I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉR

ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS. A Kbt a szerinti, szabadon kialakított eljárás alkalmazása esetén I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉR MAGYAR KÖZLÖNY 2011. évi 165. szám 41499 4. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍT A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja ELJÁRÁST MEGINDÍTÓ FELHÍVÁS A Kbt. 123. -a szerinti,

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 26. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, július 26. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. július 26. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0231 (COD) 11483/16 ADD 3 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. július 22. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy:

Részletesebben

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 2012. január info@trinitinfo.hu www.trinitinfo.hu Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló...5 2. A megújuló energiaforrások helyzete

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

OP, KOP A HITELINTÉZETEK MŰKÖDÉSI KOCKÁZATA TŐKEKÖVETELMÉNYÉNEK SZÁMÍTÁSA

OP, KOP A HITELINTÉZETEK MŰKÖDÉSI KOCKÁZATA TŐKEKÖVETELMÉNYÉNEK SZÁMÍTÁSA OP, KOP A HITELINTÉZETEK MŰKÖDÉSI KOCKÁZATA TŐKEKÖVETELMÉNYÉNEK SZÁMÍTÁSA Azonosító Megnevezés HIVATKOZÁSOK MAGYAR JOGSZABÁLYOKRA ÉS MEGJEGYZÉSEK OSZLOPOK 1,2,3 Bruttó jövedelem A bruttó jövedelem meghatározását

Részletesebben

Fenntartható Energia AkcióProgram (SEAP) űrlap

Fenntartható Energia AkcióProgram (SEAP) űrlap Fenntartható Energia AkcióProgram (SEAP) űrlap Ez az űrlap munkaváltozata, amely a Szövetség aláíróit segíti az adatgyűjtésben. Emellett a SEAP nemzeti nyelven való beadása mellett be kell adni a http://eumayors.eu

Részletesebben

Kalibrálás és mérési bizonytalanság. Drégelyi-Kiss Ágota I

Kalibrálás és mérési bizonytalanság. Drégelyi-Kiss Ágota I Kalibrálás és mérési bizonytalanság Drégelyi-Kiss Ágota I. 120. dregelyi.agota@bgk.uni-obuda.hu Kalibrálás Azoknak a mőveleteknek az összessége, amelyekkel meghatározott feltételek mellett megállapítható

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA

MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA MEGÚJULÓ ENERGIAPOLITIKA BEMUTATÁSA Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fenntartható gazdaság szempontjai

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ I. ADDICIONALITÁS Addicionalitás: a projektalapú tevékenységekkel

Részletesebben

Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében

Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében Fenntartható fejlıdés: a XXI. Század globális kihívásai vitasorozat 2007. október 18. Dr. Laczka Éva 1 Elızmények 1996 az ENSZ egy 134 mutatóból

Részletesebben

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés Szarvasi Mozzarella Kft. 2017 Éves energetikai összefoglaló jelentés 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Megrendelő: Szarvasi Mozzarella Kft. 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Jelentést végző szervezet: Schäfer Épületgépészet

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Joy Hotels Kft. vonatkozásában a 217-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Pannontej Zrt-Zala részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Pannontej Zrt-Zala részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Pannontej Zrt-Zala részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Mayer Petra Környezettudomány M.Sc. Környezetfizika Témavezetők: Mádlné Szőnyi Judit Tóth

Részletesebben

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés

Szarvasi Mozzarella Kft. Éves energetikai összefoglaló jelentés Szarvasi Mozzarella Kft. 2018 Éves energetikai összefoglaló jelentés 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Megrendelő: Szarvasi Mozzarella Kft. 5556 Örménykút, VI. KK. 119. Jelentést végző szervezet: Schäfer Épületgépészet

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az Avantgarde Hotel Kft. vonatkozásában a 2017-es naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés "KÁTA CNC" Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés KÁTA CNC Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés "KÁTA CNC" Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 294/5

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 294/5 2007.11.13. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 294/5 A BIZOTTSÁG 1322/2007/EK RENDELETE (2007. november 12.) az integrált szociális védelmi statisztikák európai rendszeréről (ESSPROS) szóló, 458/2007/EK

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Next Ingatlanforgalmazási és Kereskedelmi Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS

ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÉVES JELENTÉS az MPT Security Zrt. vonatkozásában a 2018-as naptári év energiafogyasztási és energiahatékonysági tevékenységgel kapcsolatosan készítette CleanTech Energy Solutions

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés SZEGEDI VÍZMŰ ZRT. Éves energetikai szakreferensi jelentés 217 év Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 3 Energia

Részletesebben

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés a Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft. részére

Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés a Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft. részére Energetikai szakreferens 2018 évi jelentés a Semmelrock Stein + Design Burkolatkő Kft. részére az alábbi törvényi kötelezettségek szerint: 2015. évi LVII. törvény 122/2015 (V.26.) kormányrendelet 2/2017.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés ORION Elektronikai Kft részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés ORION Elektronikai Kft részére Éves energetikai szakreferensi jelentés ORION Elektronikai Kft részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

IP & EUSS. Indikátorprotokollok Környezetvédelem (EN) Villamosenergia-iparra vonatkozó ágazati kiegészítés

IP & EUSS. Indikátorprotokollok Környezetvédelem (EN) Villamosenergia-iparra vonatkozó ágazati kiegészítés SS Indikátorprotokollok Környezetvédelem (EN) Villamosenergia-iparra vonatkozó ágazati kiegészítés 2000-2009 GRI verziószám 3.0/SS végleges verzió SS Környezetvédelem Teljesítményindikátorok Szempont:

Részletesebben

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései

A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései A geotermia hazai hasznosításának energiapolitikai kérdései dr. Nyikos Attila Nemzetközi Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettes Országos Bányászati Konferencia Egerszalók, 2016. november 24. Tartalom Célok

Részletesebben

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év

ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év ÉVES ENERGETIKAI JELENTÉS év Cégnév: Időszak: Inno-Comp Kft. év A jelentést készítette: Technológiatranszfer és Gazdaságfejlesztő Mérnöki Iroda Kft. (T.G.M.I. Kft.) Tompa Ferenc energetikai auditor EA-1-83/216

Részletesebben

Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft.

Összefoglaló éves jelentés Készítette az Ön Energetikai szakreferense: Hunyadi Kft. TÖRÖKSZENTMIKLÓSI MEZŐGAZDASÁGI ZRT. gazdálkodó szervezet számára a 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. (2)/d bekezdése, valamint a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról, 21/B. (2)/a bekezdése

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés FÉNY UTCAI PIAC Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés PUHI-TÁRNOK Út- és Hídépítő Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés TEJ-S Kft. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére v1.41 2018 Bevezetés Az Elmű Nyrt. szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatást a kötelezett vállalat részére.

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Menza Co Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Menza Co Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Menza Co Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében készítettük

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés Redel Elektronika Kft. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés Redel Elektronika Kft. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés Redel Elektronika Kft. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek keretében

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

A szén alkalmazásának perspektívái és a Calamites Kft. üzleti törekvései

A szén alkalmazásának perspektívái és a Calamites Kft. üzleti törekvései A szén alkalmazásának perspektívái és a Calamites Kft. üzleti törekvései Dr. Kalmár István üzletfejlesztési igazgató Calamites Kft. Máza, 2010. február 25. A szén alkalmazási lehetőségei A klasszikus égetési

Részletesebben

SZÁMVITEL MSC 2015/2016

SZÁMVITEL MSC 2015/2016 SZÁMVITEL MSC 2015/2016 SZIGORLATI TÉTELEK 2 9. Mit nevezünk a számviteli törvény szerint sajátos számviteli helyzetnek? a) Mutassa be az átalakulás folyamatát, b) Mutassa be az átalakulás során készítendő

Részletesebben

Fenn vagy lenn hol helyezkedik el Magyarország a globális értékláncban?

Fenn vagy lenn hol helyezkedik el Magyarország a globális értékláncban? Fenn vagy lenn hol helyezkedik el Magyarország a globális értékláncban? Vakhal Péter* *Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet 2017. Szeptember 8. Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlés, Eger Gazdaságpolitika

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére

Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére Éves energetikai szakreferensi jelentés DIPA Diósgyőri Papírgyár Zrt. részére 2017 Bevezetés Az Elmű Nyrt szerződés alapján nyújt energetikai szakreferensi szolgáltatás a kötelezett vállalat részére. Ennek

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST Polgár Győző energetikai szaktanácsadó CÉGFILOZÓFIÁNK Fenntartható energiaszolgáltatás Környezetvédelem és energiamegtakarítás Hosszú távú

Részletesebben

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes

Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Az Európai Uniós éghajlat-politika prioritásai, kitekintéssel a hazai aktualitásokra Koczóh Levente András LIFE projekt koordinátor-helyettes Klímapolitikai Főosztály Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)

Részletesebben

Lédem 2000 Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés év

Lédem 2000 Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés év Lédem 2 Kft. Éves energetikai szakreferensi jelentés év Készítette: Sourcing Hungary Kft. Hitelesítő: Borsi Zoltán - Energetikai tanácsadó Tel: +36-7-397-799 E-mail: zborsi@sourcing.hu Web: www.sourcing.hu

Részletesebben