Veszélyek és lehetőségek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Veszélyek és lehetőségek"

Átírás

1 1. Szabályozási veszélyek: (CDP6 1(a)(i)) Veszélyek és lehetőségek 1.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta szabályozási veszélyeknek? 2. Fizikai veszélyek: (CDP6 1(a)(ii)) 2.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta fizikai veszélyeknek? 3. Egyéb veszélyek: (CDP6 1(a)(iii)) 3.1. Az Ön cége ki van téve a klímaváltozás okozta egyéb veszélyeknek? 4. Szabályozási lehetőségek: (CDP6 1(b)(i)) 4.1. A klímaváltozással kapcsolatos törvényi előírások nyújtanak lehetőségeket az Ön cége számára? 5. Fizikai lehetőségek: (CDP6 1(b)(ii)) 5.1. A klímaváltozásból eredő fizikai változások nyújtanak lehetőségeket az Ön cége számára? 6. Egyéb lehetőségek: (CDP6 1(b)(iii)) 6.1. A klímaváltozás nyújt egyéb lehetőségeket az Ön cége számára? Ahol a veszélyekre és lehetőségekre vonatkozó kérdésekre IGENnel válaszolt, kérjük, részletezze az alábbiak szerint: Írja le a cég által alkalmazott folyamatot a veszélyek/lehetőségek meghatározásában és az elemezze annak szintjét, amennyire ezek befolyásolhatják a tevékenységüket, beleértve a pénzügyi vonatkozásokat is. Írja le a jelenlegi és/vagy előre látható veszélyeket/lehetőségeket. Írja le annak módját, ahogyan a veszélyek/lehetőségek befolyásolhatják az üzleti tevékenységet és az értékek láncolatát, beleértve ezek pénzügyi vonatkozásait is. Mely földrajzi térségeket érintik az Ön által meghatározott veszélyek/ lehetőségek. Határozza meg a veszélyek/ lehetőségek várható kialakulásának időtávjait. Írjon le bármilyen intézkedést, melyeket a cég már végrehajtott, vagy terveket a meghatározott veszélyek/ lehetőségek kezelésére, az azokhoz történő alkalmazkodásra és/vagy kiaknázására, beleértve ezen intézkedések pénzügyi vonatkozásait is. Írja le, hogy az Ön a veszélyekkel/ lehetőségekkel kapcsolatos véleménye változott-e az elmúlt 12 hónapban. Ahol a kérdésre adott válasz NEM, kérjük: Magyarázza meg, miért gondolja, hogy az Ön cége nincs kitéve a veszélyeknek /lehetőségeknek. Írja le a folyamatot, melynek során cége meghatározta a veszélyeket /lehetőségeket és felmérte azok lehetséges hatását az üzleti tevékenységre. Írja le, hogy az Ön véleménye változott-e az elmúlt 12 hónapban.

2 Üvegházhatású gázok (GHG) kibocsátásnak nyilvántartása, kibocsátás-intenzitás, energia és kereskedelem E szekció megválaszolására vonatkozó információk találhatók a The Greenhouse Gas Protocol: A Corporate Accounting and Reporting Standard (Revised Edition) c. kiadványban, melyet a World Resources Institute és a World Business Council for Sustainable Development (Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért) alakított ki ( the GHG Protocol ), lásd Az ISO kompatibilis a GHG Protocollal csakúgy, mint számos helyi/nemzeti program protokoll. További információ: és a CDP 2009 Reporting Guidance. 7. Kitöltés éve: (CDP6 Q2(a)(ii)) Kérjük, szintén válaszolja meg a 7, 8, 9, 10.1, 10.2, 11.1 és 11.2 kérdéseket a jelen beszámolót megelőző 3 évre vonatkozóan, ha ezt korábban nem tette, vagy ha ez az első alkalom, hogy kitölti a CDP információkérést Kérjük, adja meg a kiinduló és záró napját az évnek, melyre vonatkozóan a GHG kibocsátást jelenti. 8. A jelentéstétel határai: (CDP6 Q2(a)(i)) 8.1. Kérjük, jelölje meg, melyik kategória írja le a céget, személyt, vagy csoportot, melyre vonatkozóan Scope 1 és Scope 2 GHG kibocsátást jelenti. Pénzügyi irányítás alatt álló vállalatok konszolidált auditált üzleti jelentések kiadása; Üzemeltetési irányítás alatt álló vállalatok; Törzsrészvénnyel rendelkező vállalatok; Egyéb (kérjük, részletezze) Kérjük, jelezze, ha tevékenységének bármely eleme vagy a GHG kibocsátás valamely forrása kívül esik a jelentéstétel határain. 9. Módszertan: (CDP6 Q2(a)(iii)) 9.1. Kérjük, írja le az Ön cége által a Scope 1 és Scope 2 GHG kibocsátás számítására alkalmazott módszert, beleértve a standard nevét, a protokollt vagy módszert, melyet az adatok összegyűjtésére és a Scope 1 and Scope 2 GHG kibocsátás számítására használtak. Kérjük szintén térjen ki a következőkre: 9.2 Bármely feltételezés részletei Az alkalmazott számítási segédletek megnevezése és linkje Az alkalmazott globális felmelegedési potenciálok és azok forrása Az alkalmazott kibocsátási együtthatók és azok forrása. Megjegyzés a 10, 11 and 13. kérdésre vonatkozóan A 10, 11 and 13. kérdés megválaszolása során, kérjük, ne vonja le a kiváltott kvótákat, Megújuló Energia Igazolásokat stb., illetve ne csökkentse a nettó értéket bármely, a megújuló energia exportjából, szén megkötést (beleértve a megnövelt olaj visszanyerést) vagy a termékek és szolgáltatások felhasználásából becsült megelőzött kibocsátást. A kibocsátás csökkentésére vagy megelőzésére vonatkozó tevékenységek részletezésére az űrlap más részén van lehetőség. Biológiailag megkötött szénből pl. biomassza/biogázok elégetéséből származó szén-dioxid kibocsátás jelentése a Scopes 1, 2 és 3 kibocsátásoktól elkülönítve történik. Szükség esetén kérjük, ezeket a kibocsátásokat a 15. kérdésnél szerepeltesse. Ennek ellenére kérjük, hogy a biomassza/biogázok elégetéséből származó nitrogén-oxidok vagy metán kibocsátást szerepeltesse a 3 scope valamelyikében.

3 10. Scope 1 Közvetlen GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(b)(i)) Áramszolgáltatók kibocsátásaikat országonként/régiónként az EU3 kérdés táblázatának megfelelően jelenthetik. Kérjük, adja meg: Az összes bruttó teljes Scope 1 GHG kibocsátást tonna CO2-egyenértékben. Kérjük, bontsa meg összes bruttó teljes Scope 1 kibocsátását a követezők szerint: Ország vagy régió Amennyiben ez segítheti az Ön cége tevékenységének jobb megértését, kérjük, szintén bontsa le összes bruttó teljes Scope 1 kibocsátást a következők szerint: Szervezeti egység és/vagy Üzem Kérjük, bontsa meg az összes bruttó teljes Scope 1 GHG kibocsátást tonna gázra és tonna CO2 ekvivalensre a GHG típusa alapján Amennyiben nem adott meg semmilyen információt a Scope 1 kibocsátásokra vonatkozó kérdésre, kérjük, írja le ennek okait és részletezze, ha van bármilyen terve ezen kibocsátásokra vonatkozó információk jövőbeni összegyűjtésére. 11. Scope 2 Közvetett GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(b)(i)) Fontos megjegyzés a kibocsátási együtthatóval kapcsolatosan, zéró vagy alacsony szén-dioxid kibocsátású elektromos áram vásárlása esetén: A Scope 2 kibocsátások számítása során alkalmazott kibocsátási együttható függ attól, hogy a számításokban a vásárolt villamos energia átlagos hálózati kibocsátási együtthatója szerepel vagy sem lásd alább. Ezt a szolgáltatótól tudhatja meg. Villamos energia, mely az átlagos hálózati kibocsátási együttható számításával kerül magadásra: Amennyiben elektromos áram a hálózatból ered és ez az elektromos áram átlagos hálózati kibocsátási együttható számításával került beszámításra, a Scope 2 kibocsátást az átlagos hálózati együttható alkalmazásával kell számítani, akkor is, ha az Ön cége zéró vagy alacsony szénkibocsátású díjszabással vásárol elektromos áramot. Villamos energia mely NEM az átlagos hálózati kibocsátási együttható alkalmazásával kerül beszámításra: Amennyiben nulla vagy alacsony kibocsátású áram kerül felhasználásra a hálózatról vagy más úton kerül továbbításra a vállalathoz és ez a villamos áram nem a hálózati átlag alapján kerül beszámításra, a termelési módszerre vonatkozó kibocsátási együttható alkalmazható, abban az esetben, ha az áramnak tulajdonított, a GHG-vel kapcsolatos környezeti előnyök bármilyen számszerűsített igazolása nem került értékesítésre vagy továbbadásra a vásárolt áramtól elkülönítetten. Kérjük, adja meg: Az összes bruttó teljes Scope 2 GHG kibocsátást tonna CO2-egyenértékben. Kérjük, bontsa le az összes bruttó teljes Scope 2 kibocsátást a következők szerint: Ország vagy régió

4 Amennyiben ez segítheti az Ön cége tevékenységének jobb megértését, kérjük, szintén bontsa le összes bruttó teljes Scope 2 kibocsátást a következők szerint: Szervezeti egység és/vagy Üzem Amennyiben nem adott meg semmilyen információt a Scope 2 kibocsátásokra vonatkozó kérdésre, kérjük, írja le ennek okait és részletezze, ha van bármilyen terve ezen kibocsátásokra vonatkozó információk jövőbeni összegyűjtésére. 12. Szerződéses megállapodások az áramtermelés bizonyos típusainak támogatására: (CDP6 Q2(b)(i) - Guidance) Ha úgy gondolja, hogy a fenti, 11. kérdésben a Scope 2 kibocsátásoknál alkalmazott átlagos hálózati tényező nem tükrözi az áramszolgáltatójával kötött szerződéses megállapodást, (pl. abban az esetben, ha zéró vagy alacsony széntartalmú díjszabással vásárol áramot), számíthatja és jelentheti a szerződéses Scope 2 adatot, mely tükrözi az alternatív kibocsátási együtthatókat eredetét és a díjszabással kapcsolatos információt Ha rendelkezik alacsony vagy nulla szén-dioxid-kibocsátású áramhoz kapcsolódó bármilyen igazolással (pl. Megújuló Energia Igazolás) kérjük, részletezze. 13. Scope 3 Egyéb közvetett GHG kibocsátások: (CDP6 Q2(c)) Kérjük, a következő kategóriák mindegyikére: Határozza meg a kibocsátások fő forrásait, Adja meg a kibocsátásokat tonna CO2 ekvivalensben, Jelölje meg a kibocsátások számítása során alkalmazott módszertant, feltételezéseket, számítási segédleteket, adatbázisokat, kibocsátási együtthatókat (beleértve a forrásokat is) és a globális felmelegedési potenciálokat (beleértve azok forrását is) Munkatársak üzleti útjai Külső elosztás/logisztika A cég termékeinek és szolgáltatásinak felhasználása/disposal. Autógyártó és autó alkatrész gyártó cégek kérjük, hivatkozzon az ezekre az ágazatokra vonatkozó kiegészítő kérdésekre, mielőtt kitölti a kérdést A cég ellátási lánca Egyéb Amennyiben a fenti kérdésre nem adott információt a Scope 3 kibocsátások egy vagy több kategóriájára vonatkozóan, kérjük, írja le ennek okait, és vázolja, van-e bármiféle tervük a Scope 3 közvetett kibocsátásokkal kapcsolatos információk jövőbeni gyűjtésére vonatkozóan.

5 14. Termékek és szolgáltatások igénybe vétele során megelőzött kibocsátások: (New for CDP 2009) Amennyiben az Ön termékei/szolgáltatási harmadik fél számára lehetővé teszik a GHG kibocsátás megelőzését, kérjük, részletezze, beleértve számítások során alkalmazott a becsült megelőzött kibocsátást, a várható időtávot, amely során a kibocsátások megelőzhetők és a módszertant, feltételezéseket, kibocsátási együtthatókat (beleértve a forrásokat is), valamint a globális felmelegedési potenciálokat (beleértve a forrásokat is). 15. Biológiailag megkötött szénből származó szén-dioxid kibocsátások: (New for CDP 2009) Példa lehet erre a biomassza elégetéséből származó szén-dioxid Kérjük, adja meg tonnában a biológiailag megkötött szénből származó összes teljes széndioxid kibocsátást. 16. Kibocsátás-intenzitás: (CDP6 Q3(b)) Kérjük, adjon meg egy pénzügyi kibocsátás-intenzitási mértéket a jelentéstétel évére vonatkozóan a kombinált Scope 1 és 2 kibocsátásokra, beleértve annak leírását is, A mértékegységeket, és A végeredményt Kérjük, adjon meg egy tevékenységhez kapcsolódó intenzitási mértéket a jelentéstétel évére vonatkozóan a kombinált Scope 1 és 2 kibocsátásokra, beleértve annak leírását is, A mértékegységeket, és A végeredményt. 17. Kibocsátások története: (CDP6 Q2(f)) Az elszámolt év kibocsátásai különböznek szignifikánsan az előző évek adataitól? Amennyiben igen, kérjük, írja le, miért, és: Becsülje meg a kibocsátások előző évhez viszonyított eltérésének százalékos értékét. 18. Külső tanúsítás/garancia: (CDP6 Q2(d)) A kérdésre válaszként adott információ rendelkezik egészében vagy részben külső tanúsítással/garanciával? Amennyiben igen, kérjük: Adja meg a külső tanúsítási eljárásba bevont kibocsátások kiterjedését/mélységét Adja meg a kapott garancia szintjét (pl. elfogadható, vagy korlátozott) Nyújtson be egy másolati példányt a tanúsító/ hitelesítő nyilatkozatról Határozza meg a standardot, ami szerint az információ tanúsítása/hitelesítése történt Amennyiben nem, kérjük, jelezze, tervezi-e a jövőben a GHG kibocsátások nyilvántartására vonatkozó információk külső tanúsítását.

6 19. Adatok pontossága: (CDP6 Q2(e) - New wording for CDP 2009) Melyek az adatgyűjtés, adatkezelés és számítások bizonytalanságának fő forrásai? (pl. hiányzó adatok, feltételezések, extrapoláció, mérés pontatlansága stb.) Hogyan befolyásolja ez a bizonytalanság a szolgáltatott adatok pontosságát a becsült normális szórás százalékában? Szolgáltat az Ön cége a GHG kibocsátásokra vonatkozó adatot bármely kötelező vagy önkéntesen vállat programban (a CDP-n kívül) amely megköveteli a pontosság értékelését? Amennyiben igen, kérjük, adja meg: A program megnevezését Az adott programban a GHG kibocsátásokra vonatkozó adatok pontosságának értékelését a legutolsó benyújtott jelentésben. 20. Energia- és üzemanyagigény és költségek: (New for CDP 2009) Kérjük, adja meg a jelentéstétel évére vonatkozó következő információt: Vásárolt energia költsége Az Ön cége által vásárolt elektromos energia, távhő, gőz és hűtés teljes költsége Kérjük, bontsa fel a költségeket külön energia típusokra. A vásárolt üzemanyag költsége Az Ön cége által mozgó és helyhez kötött tüzelőberendezésben való elégetése céljából vásárolt üzemanyag teljes költsége Kérjük, bontsa fel a költségeket az egyes üzemanyagfajták alapján. Energia- és üzemanyag-felhasználás A következő kérdések az Ön cége által igényelt energia és üzemanyag mennyiségének meghatározását szolgálják (inputok). Kérjük, hogy lehetőség szerint MWh-ban adja meg ezt az értéket a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. Bár ezt általában az elektromossággal hozzák kapcsolatba, ugyanúgy használható az üzemanyagok energia-tartalmának bemutatására (a MWh-ra történő átváltással kapcsolatban további információkat talál a CDP 2009 Reporting Guidance-ban). Vásárolt energia felhasználás Cége teljes vásárolt energia felhasználása MWh-ban. Vásárolt és előállított üzemanyag felhasználás Cége teljes felhasználása MWh-ban kifejezett üzemanyag-felhasználása kizárólag helyben történő égetés céljára. Ez magában foglalja a vásárolt üzemanyagokat, csakúgy, mint a biomasszát és a helyben előállított üzemanyagokat, ahol releváns Kérjük, adja meg a kérdésre válaszként megadott teljes üzemanyag-felhasználást az egyes üzemanyagfajtákra bontva MWh-ban.

7 Energia termelés Ebben a kérdésben arra várunk választ, hogy cége mennyi energiát állít elő MWh-ban a felhasznált üzemanyagból. Az üzemanyag elégetés előtti energia-tartalmának és az elégetés után rendelkezésre álló energia mennyiségének összehasonlítása jellemzi az égetési folyamatok hatékonyságát, figyelembe véve az ágazatot Mekkora a kérdésben megadott üzemanyagból származó teljes energia-mennyiség MWh-ban? Mekkora a vállalat által előállított teljes megújuló energia mennyisége MWh-ban, beleértve a biomasszát is? Energia export Ez a kérdés azokra a vállalatokra vonatkozik, melyek eladnak energiát, mely meghaladja saját szükségleteiket. Például, egy cég használhat elektromos áramot, mely egy kombinált hő-és villamos erőműből származik, de továbbadhatja a hőt egy másik szervezetnek A 20.5 kérdésben megadott energiamennyiség hány százaléka kerül visszatáplálásra a hálózatba vagy értékesítésre harmadik félnek? A 20.6 kérdésben megadott megújuló energiamennyiség hány százaléka kerül visszatáplálásra a hálózatba vagy értékesítésre harmadik félnek? 21. EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszer: (CDP6 Q2(g)(i) - New wording for CDP 2009) Villamosenergia-termelő létesítmények engedményeiket és kibocsátásaikat az EU5 kérdés táblázatának segítségével jelenthetik Cége részt vesz-e az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében (EU ETS) vagy tulajdonol-e olyan létesítményeket, melyek ennek hatálya alá esnek? Nem válasz esetén kérjük, térjen rá a 22. kérdésre. Igen válasz esetén kérjük, részletezze a következőket: A 2. szakaszban az évente ingyenesen kiosztott kibocsátási egységek az Ön által működtetett vagy tulajdonában lévő létesítmények után. (Kérjük, adja meg az összes egység számát akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek) Az összes, nemzeti árverésen vásárolt kibocsátási egység a január december 31-ig terjedő időszakra. (Kérjük, adja meg az összes, árverésen vásárolt kibocsátási egység számát akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek) Az Ön által működtetett vagy tulajdonában lévő létesítmények teljes szén-dioxid kibocsátása a január december 31-ig terjedő időszakban. (Kérjük, adja meg az erre az időszakra eső teljes kibocsátást akkor is, ha nem teljes egészében tulajdonosa a létesítménynek). 22. Kibocsátás-kereskedelem: (CDP6 Q2(g)(ii) - New wording for CDP 2009) Áramszolgáltatók: kérjük, kitöltés előtt olvassa el az EU6 szekciót Kérjük, jelöljön meg olyan kibocsátás-kereskedelmi rendszert, az EU ETS-en kívül, melyben vállalata már részt vesz vagy a következő 2 évben valószínűleg részt fog venni Mi az Ön bármely rendszernek történő megfeleléssel kapcsolatos általános stratégiája, melyben kötelezően vagy önkéntes alapon részt vesz, beleértve az EU ETS-t is?

8 22.3. Vásárolt projektalapú szén-dioxid kvótát? Ha igen, kérjük, jelezze, hogy ezek a kvóták megfelelnek-e egy vagy több követelménynek a felsoroltak közül: Elsősorban a megfelelőség célját szolgálták, Elsősorban saját kibocsátásainak önkéntes ellentételezése céljára, Egyéb (kérjük, részletezze). Kérjük, szintén: Szolgáltasson részleteket, beleértve a mértékegység típusát, mennyiségét és a vásárlás évét, illetve a standard/rendszer megnevezését, mely szerint a kvóták tanúsítása, kiadása és visszaadás történt (ahol alkalmazható) Részt vett a projektalapú szén-dioxid kvóták kezdeményezésében? Ha igen: Kérjük, részletezze az alábbiakat: Az Ön szerepe a projekt(ek)ben, A bevont helyszínek és technológiák, A standard/rendszer, melynek keretében a projektek kifejlesztése történt/történik, Megtörtént-e a kibocsátás-csökkenés tanúsítása/hitelesítése, Az előállított/tervezett szén-dioxid kvóta éves mennyisége, A visszaadás módszere amennyiben saját megfelelőség vagy jóváírás céljára történt Az EU ETS és/vagy projektalapú szén-dioxid kvóták kereskedelmét mint egy külön üzleti tevékenységet végzi, vagy egy üzleti tevékenység közvetlen támogatása céljából, mint pl. befektetési alapkezelés vagy óvintézkedésként szolgáltatások jóváírására? Ha igen: Kérjük, írja le részletesen a betöltött szerepet.

9 Teljesítmény 23. Csökkentési tervek: (CDP6 Q3(a)) Rendelkezik az Ön vállalata GHG-kibocsátás- és/vagy energiafelhasználás csökkentésre vonatkozó tervvel? Ha nem: Kérjük, írja le, miért. Célmeghatározás Van kibocsátás- és/vagy energiacsökkentési célértékük? Mi ennek a célértéknek a báziséve? Mi a kibocsátás- és/vagy energiacsökkentési célérték? Melyek azok a források vagy tevékenységek, melyekre ezek a célértékek vonatkoznak? Milyen időszakra/időtávra terjednek ki ezek a célértékek? GHG kibocsátás- és energiacsökkentő tevékenységek Milyen tevékenységeket végez vagy tervez a kibocsátás- és/vagy energiacsökkentés érdekében? Célértékelés Milyen küszöbértékeket vagy teljesítmény-mutatókat használ a kitűzött kibocsátás/ energiafelhasználás csökkentési célok elérésének mértékének megállapítására? Célteljesítés Milyen kibocsátás-csökkenést, energia-megtakarítást és egyéb, ehhez kapcsolódó költségmegtakarítást értek el eddig a fent leírt tervnek és/vagy tevékenységeknek köszönhetően? Kérjük, adja meg az ezen megtakarítások és csökkentések számítása sorén felhasznált módszertant és a felhasznált adatforrásokat Milyen beruházás volt szükséges a kérdésre adott válaszban megadott kibocsátáscsökkenési és energia-megtakarítási célértékek eléréséhez vagy a felsorolt tevékenységek végrehajtásához, és mely időszakban került sor erre a beruházásra? Céltervezés és befektetés Villamosenergia-termelők az előre jelzett kibocsátásokra vonatkozó adatok részleteivel kapcsolatban olvassák el az EU3 kérdés táblázatát Milyen beruházások lesznek szükségesek ahhoz, hogy elérjék a csökkentési tervekben szereplő célértékeket, illetve hogy a kérdésre adott válaszban felsorolt tevékenységeket végrehajtsák, és milyen megtérülési idővel számolnak? Kérjük, becsülje meg vállalata jövőbeni Scope 1 és Scope 2 kibocsátásait a következő 5 évre, a fő működési területek vagy régiók mindegyikére vagy adjon egy minőségi értékelést a várható változásokról, melyek befolyásolhatják a jövőbeni GHG kibocsátásokat Kérjük, becsülje meg vállalata jövőbeni energia-felhasználását a következő 5 évre, a fő működési területek vagy régiók mindegyikére vagy adjon egy minőségi értékelést a várható változásokról, melyek befolyásolhatják a jövőbeni GHG kibocsátásokat.

10 Kérjük, írja le a becslés során alkalmazott módszertant és a bármely feltételezést. 24. Tervezés: (CDP6 Q3(c)) Milyen módon veszi számításba a jövőbeni kibocsátásokat a tőke kiadásokban és milyen hatással voltak ezek a becsült költségeknek befektetési döntéseikre?

11 Cégvezetés 25. Felelősség: (CDP6 Q4(a)) Rendelkezik az igazgatóság vagy egyéb vezető testület általános felelősséggel a klímaváltozásra vonatkozóan? Ha nem: 25.2 Kérjük, részletezze, hogyan kezelik a klímaváltozással kapcsolatos általános felelősséget, és jelezze a cégen belüli legmagasabb szintet, ahol ez a felelősség megvan. Ha igen, kérjük, térjen ki a következőkre: Melyik igazgatóság vagy egyéb vezető testület viseli az általános felelősséget a klímaváltozással kapcsolatosan? Az igazgatóság vagy egyéb vezető testület milyen mechanizmus alapján értékeli a vállalat klímaváltozással kapcsolatos előrehaladását és helyzetét? 26. Önálló teljesítmény: (CDP6 Q4(b)) Biztosít ösztönzőket a klímaváltozással kapcsolatos kérdések önálló kezelésére, beleértve a GHG kibocsátási célok elérését? Ha igen: Ezek az ösztönzők járnak pénzbeli ellenszolgáltatással? Ki jogosult ezekre az ösztönzőkre? 27. Kommunikáció: (CDP6 Q4(c)) Közöl cége információt a klímaváltozás okozta veszélyekkel és lehetőségekkel, kibocsátásainak részleteivel és kibocsátás-csökkentési terveivel kapcsolatban? Ha igen, kérjük, jelezze, hogy a következők közük melyik érvényes, és adjon meg részleteket és/vagy linket a dokumentumhoz, vagy egy másolatot a vonatkozó részről: A vállalat Éves Jelentése vagy egyéb mainstream kiadvány Önkéntes kiadványok (a CDP-n kívül) mint például Vállalati Felelősségvállalási Jelentés kiadása. 28. Nyilvánossági politika: (CDP6 Q4(d)) Együttműködik a törvényalkotókkal a klímaváltozásra adott lehetséges válaszokkal kapcsolatban, mint például adózás, szabályozás és szén-dioxid kereskedelem? Ha igen, kérjük, részletezze.

KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK. Lukács Ákos

KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK. Lukács Ákos KARBONTUDATOS ÜZLETI STRATÉGIÁK Lukács Ákos kutató Klímagazdaságtani Elemző és Kutató Központ Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Email: lukacs.akos@gtk.szie.hu

Részletesebben

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29.

AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL. 2013. Október 29. AZ ENERGIAIRÁNYÍTÁS RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSÉRŐL 2013. Október 29. MENNYIRE KÖZPONTI KÉRDÉS HAZÁNKBAN AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG? (az import aránya a teljes energiafogyasztáson belül - nukleáris fűtőanyaggal

Részletesebben

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk

Green Dawn Kft. Bemutatkozunk Green Dawn Kft Bemutatkozunk Cégtörténet, tevékenységek Társaságunk 2006-ban alakult, fő tevékenységi körünk az energetika és az energia rendszerek optimalizálása. Jelenleg az alábbi szolgáltatásainkat

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése

Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése Téglás Város Önkormányzat környezeti teljesítmény értékelése Hatások értékelése Bevezetés Téglás Város Önkormányzata elkötelezett a fenntartható fejlődés gondolatisága és gyakorlata mellett, ezért vállalta,

Részletesebben

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás:

«A» Energetikai gazdaságtan 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: «A» Energetikai gazdaságtan Név: 1. nagy zárthelyi Sajátkezű névaláírás: Munkaidő: 90 perc Azonosító: Gyakorlatvezető: Vass Bálint Lipcsei Gábor Buzea Klaudia Zárthelyi hallgatói értékelése Mennyiség 1:kevés

Részletesebben

OP, KOP A HITELINTÉZETEK MŰKÖDÉSI KOCKÁZATA TŐKEKÖVETELMÉNYÉNEK SZÁMÍTÁSA

OP, KOP A HITELINTÉZETEK MŰKÖDÉSI KOCKÁZATA TŐKEKÖVETELMÉNYÉNEK SZÁMÍTÁSA OP, KOP A HITELINTÉZETEK MŰKÖDÉSI KOCKÁZATA TŐKEKÖVETELMÉNYÉNEK SZÁMÍTÁSA Azonosító Megnevezés HIVATKOZÁSOK MAGYAR JOGSZABÁLYOKRA ÉS MEGJEGYZÉSEK OSZLOPOK 1,2,3 Bruttó jövedelem A bruttó jövedelem meghatározását

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1892 JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL,

Részletesebben

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL

JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL, A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKEK ELŐÁLLÍTÁSÁRÓL ÉS SZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1892 JELENTÉS A KÖRNYEZETVÉDELMI RÁFORDÍTÁSOKRÓL,

Részletesebben

Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai. Matuz Géza Okl. gépészmérnök

Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai. Matuz Géza Okl. gépészmérnök Épületek energiahatékonyság növelésének tapasztalatai Matuz Géza Okl. gépészmérnök Mennyi energiát takaríthatunk meg? Kulcsfontosságú lehetőség az épületek energiafelhasználásának csökkentése EU 20-20-20

Részletesebben

Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/

Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/ Épületenergetikai pályázatokhoz kapcsolódó energetikai tanulmányok /Tervezet/ dr. Magyar Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Épületenergetikai Szakosztály elnöke Ügyvezető igazgató, Comfort Consulting Kft. magyar.zoltan@comfortconsulting.hu

Részletesebben

EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL EGY VÍZSZINTES TALAJKOLLEKTOROS HŐSZIVATTYÚS RENDSZER TERVEZÉSE IRODALMI ÉS MONITORING ADATOK FELHASZNÁLÁSÁVAL Mayer Petra Környezettudomány M.Sc. Környezetfizika Témavezetők: Mádlné Szőnyi Judit Tóth

Részletesebben

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA

FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09. FELVONÓK ENERGIA-HATÉKONYSÁGA Bánréti Tibor ÉMI Felvonó- és Mozgólépcső Felügyelet oszt. vez. hely. Adatok az ELA-tól: ELA = European Lift

Részletesebben

Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében

Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében Fenntarthatóság és nem fenntarthatóság a számok tükrében Fenntartható fejlıdés: a XXI. Század globális kihívásai vitasorozat 2007. október 18. Dr. Laczka Éva 1 Elızmények 1996 az ENSZ egy 134 mutatóból

Részletesebben

Dr. Zoboky Péter Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály

Dr. Zoboky Péter Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály A nagyvállalatok energetikai audit kötelezettsége Dr. Zoboky Péter Zöldgazdaság Fejlesztési Főosztály Az EU energiahatékonysági szabályozása 1. 2. 3. 2010/30/EU irányelv az energia címkézésről 2010/31/EU

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és. E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3

Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és. E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3 Az E-PRTR adatok minőségbiztosítása és minőségértékelése Fehérváry Ákos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztály E-PRTR konzultáció Budapest 2009. június 2-3 A tagállamoknak

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben

Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Tapasztalatok és tervek a pécsi erőműben Péterffy Attila erőmű üzletág-vezető ERŐMŰ FÓRUM 2012. március 22-23. Balatonalmádi Tartalom 1. Bemutatkozás 1.1 Tulajdonosi háttér 1.2 A pécsi erőmű 2. Tapasztalatok

Részletesebben

Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020

Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020 Távhőfejlesztések KEOP 2007-2013 - KEHOP 2014-2020 Dr. Nemcsok Dénes Helyettes államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság

Részletesebben

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése

Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése Magyar Regionális Tudományi Társaság XII. vándorgyűlése Veszprém, 2014. november 27 28. Napenergia beruházások gazdaságossági modellezése KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA KRTK Regionális

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

FORRÁSKERET ALLOKÁCIÓ 1.

FORRÁSKERET ALLOKÁCIÓ 1. FORRÁSKERET ALLOKÁCIÓ 1. Megye neve: Vas megye Megye ITP neve: Vas megye ITP Megye forráskeret (Mrd Ft): 21,14 TOP prioritások 1. Térségi gazdasági környezet fejlesztése a foglalkoztatás elősegítésére

Részletesebben

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG

Frank-Elektro Kft. BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. 5440 Kunszentmárton Zrínyi u. 42. Telefon: 56/560-040, 30/970-5749 frankelektro.kft@gmail.com BEMUTATKOZÓ ANYAG Frank-Elektro Kft. telephely korszerűsítése, építési munkái. A Frank-Elektro

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012

Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 Elemzés a megújuló energia ágazatról - Visegrádi négyek és Románia 2012 2012. január info@trinitinfo.hu www.trinitinfo.hu Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló...5 2. A megújuló energiaforrások helyzete

Részletesebben

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (2014-2020) tervezett tartalmának összefoglalása előzetes, indikatív jellegű információk PRIORITÁSTENGELY 1. Térségi a foglalkoztatási helyzet javítása

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Fenntartható Energia AkcióProgram (SEAP) űrlap

Fenntartható Energia AkcióProgram (SEAP) űrlap Fenntartható Energia AkcióProgram (SEAP) űrlap Ez az űrlap munkaváltozata, amely a Szövetség aláíróit segíti az adatgyűjtésben. Emellett a SEAP nemzeti nyelven való beadása mellett be kell adni a http://eumayors.eu

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ ÚTMUTATÓ AZ EGYÜTTES VÉGREHAJTÁSI PROJEKTEK ADDICIONALITÁSÁNAK ELLEN- ŐRZÉSÉHEZ ÉS AZ ENERGETIKAI PROJEKTEK ALAPVONAL KIBOCSÁTÁSAINAK MEGHATÁROZÁSÁHOZ I. ADDICIONALITÁS Addicionalitás: a projektalapú tevékenységekkel

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára

FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉS 2015. A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára Stratégia és analízis G4-1 A legmagasabb beosztású döntéshozó nyilatkozata a fenntarthatóság fontosságáról a szervezet és stratégiája számára 3-4. Szervezeti profil G4-3 A szervezet neve 52. G4-4 Elsődleges

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS

ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS 1. példány: beküldendő a Biokontrollhoz vagy legkésőbb ellenőrzéskor az ellenőrnek átadandó 2. példány: saját példány ÖKOLÓGIAI ÜZEMLEÍRÁS A Bejelentkezési lappal, az Éves adatközlő lappal és a gazdálkodó

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Gazdasági és Monetáris Bizottsága. 2005.02.17.. PE 355.341v01-00

EURÓPAI PARLAMENT. Gazdasági és Monetáris Bizottsága. 2005.02.17.. PE 355.341v01-00 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««2009 Gazdasági és Monetáris Bizottsága 2005.02.17.. MÓDOSÍTÁSOK 18-26 Véleménytervezet (PE 350.217v01-00) Corien Wortmann-Kool z energia-végfelhasználás hatékonyságáról

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés

Gyakorló feladatok a Vezetõi számvitel tárgyhoz Témakör: Fedezeti elemzés 1. feladat Egy világító kertitörpéket gyártó vállalkozás 12 000 darab kertitörpe gyártását és értékesítését tervezi. Költségei és árbevétele várhatóan az alábbiak szerint alakulnak: Megnevezés eft Változó

Részletesebben

Az Energiagazdász képzés. Európa-szerte elért sikerek, eredmények

Az Energiagazdász képzés. Európa-szerte elért sikerek, eredmények EUREM.NET Az Energiagazdász képzés nyújtotta tt gyakorlati előnyök Európa-szerte elért sikerek, eredmények www.energymanager.eu 1 EUREM.NET Az energiagazdász képzés gyakorlati előnyei Elismert szakmai

Részletesebben

Általános berendezés finanszírozási adatlap ÁTVÁLLALÁSHOZ Vállalati Ügyfelek számára

Általános berendezés finanszírozási adatlap ÁTVÁLLALÁSHOZ Vállalati Ügyfelek számára 2007. DECEMBER 31.-RE VONATKOZÓAN SZÍVESKEDJENEK KITÖLTENI! Az adatokat a jelzett év végi adatok alapján, ezer Ft-ban kérjük megadni! Kérjük minden sor kitöltését, a nemleges válaszok ill. nulla érték

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

1 A két táblára vonatkozó általános útmutatás. 2 Az eszközök összesen táblára vonatkozó információk. 2015. február. Előjelszabály

1 A két táblára vonatkozó általános útmutatás. 2 Az eszközök összesen táblára vonatkozó információk. 2015. február. Előjelszabály A felügyeleti díjtényezők összegyűjtésének céljából létrehozott, a teljes eszközállományra és teljes kockázati kitettségre vonatkozó táblák kitöltési útmutatója 2015. február 1 A két táblára vonatkozó

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben Gion Gábor, Deloitte vezérigazgató Balatonalmádi, 2012. szeptember 6. Könyvvizsgálói szakma kilátásai A jelen és jövő kihívásai Az auditált

Részletesebben

FAKTORING KÉRELEM ADATLAP

FAKTORING KÉRELEM ADATLAP Az adatokat a fent jelzett fordulónapi adatok szerint, ezer Ft-ban kérjük megadni! Kérjük minden sor kitöltését, a nemleges válaszok ill. nulla érték jelölését is. I. Általános adatok A Társaság neve:

Részletesebben

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból

Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Zöld tanúsítvány - egy támogatási mechanizmus az elektromos energia előállítására a megújuló energiaforrásokból Maria Rugina cikke ICEMENBERG, Romania A zöld tanúsítvány rendszer egy olyan támogatási mechanizmust

Részletesebben

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor

Innovációs leírás. Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innovációs leírás Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor 0 Hulladék-átalakító energiatermelő reaktor Innováció kategóriája Az innováció rövid leírása Elérhető megtakarítás %-ban Technológia költsége

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok

SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu. Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft www.survive.hu www.zolduzlet.hu Mintaprojekt Zöldülnek a Királyok Előzmények Fogyasztói elvárások a környezetbarát üzletvitel tekintetében A

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.11.18. COM(2015) 496 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a földgáz- és villamosenergia-árakra vonatkozó

Részletesebben

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás!

Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Az épületenergetikai tanúsítvány és értelme Küszöbön a felújítás! Előadó: Kozma Hilda Tartalom 1. Épületek energetikai tanúsítása 2. Épületenergetikai korszerűsítés projekt menedzsment Csak egy újabb papír?

Részletesebben

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség

Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet Eger, 2008. június 27. 1/17 Témakörök 1. Versenyképesség az EU szintjén 2. A Lisszaboni Stratégia és metamorfózisai

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP Új Jelentkezés 2009-2010-es tanév

JELENTKEZÉSI LAP Új Jelentkezés 2009-2010-es tanév Ösztöndíj Megújítása, 2009-2010-es tanév Roma Memorial - Felsőoktatási Ösztöndíj Program JELENTKEZÉSI LAP Új Jelentkezés 2009-2010-es tanév Ország kódja Ne töltse ki! Ezt a részt az iroda tölti ki!! Korábbi

Részletesebben

Informatika és növekedés. Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke

Informatika és növekedés. Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke Informatika és növekedés Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke Honnan jön a lendület? Az Infokommunikációs iparág adja!* 1 2 3 Permanens

Részletesebben

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860)

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház klímabarát épület és jármű mikroerőmű klaszter budapesti Tőke

Részletesebben

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek

1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek 1 Energetikai számítások bemutatása, anyag- és energiamérlegek Előzőleg a következőkkel foglalkozunk: Fizikai paraméterek o a bemutatott rendszer és modell alapján számítást készítünk az éves energiatermelésre

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ 2012

ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ 2012 Magyar Energia Hivatal Telefon: (1) 459-7777 Internet: www.eh.gov.hu Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése alapján és a módosított, 2013. I. 1-től hatályos

Részletesebben

KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK

KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK SZIE KLÍMAGAZDASÁGTANI ELEMZŐ ÉS KUTATÓKÖZPONT KLÍMABARÁT GOLF, WELLNESS,BANKI ÉS INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÁSOK /LOW-CARBON PRODUCTION AND SERVICE/ DR. FOGARASSY CSABA Karbongazdaság (zöldből kékbe) Az alacsony-széntartalmú

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

IAS 20. Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele

IAS 20. Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele IAS 20 Állami támogatások elszámolása és az állami közreműködés közzététele A standard célja A kapott állami támogatások befolyással vannak a gazdálkodó egység vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére.

Részletesebben

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA

VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK, KÖLTSÉGHATÉKONYSÁG JAVÍTÁSI ESZKÖZÖK DR. SZALÓKI SZILVIA AZ ELŐADÁS VÁZLATA 1. Költséghatékonyság javító eszközök - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eszköztára

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE

MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TERMELÉSI KAPACITÁSAINAK BŐVÍTÉSE Támogatás célja: A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során

Részletesebben

A felelős üzemeltetés és monitoring hatásai

A felelős üzemeltetés és monitoring hatásai Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dr. Magyar Zoltán Tanszékvezető BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék magyar@egt.bme.hu zmagyar@invitel.hu A felelős üzemeltetés

Részletesebben

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására? JÁSZAY TAMÁS Vállalatfejlesztési Igazgató MET Energia Műhely Budapest, 2015. 04. 16. Hogyan készülnek az energiaszolgáltatók az EHI megvalósítására?

Részletesebben

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek

Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Energetikai beruházások jelentősége Európában dilemmák és trendek Gerőházi Éva - Hegedüs József - Szemző Hanna Városkutatás Kft VÁROSKUTATÁS KFT 1 Az előadás szerkezete Az energiahatékonyság kérdésköre

Részletesebben

ÚJ ÜZLETÁG: KVÓTAKERESKEDELEM AZ ÜZLETI ÉS MAGÁNSZEKTORBAN

ÚJ ÜZLETÁG: KVÓTAKERESKEDELEM AZ ÜZLETI ÉS MAGÁNSZEKTORBAN KLÍMAGAZDASÁGI SZAKKÖZGAZDÁSZ KÉPZÉS 2012 ÚJ ÜZLETÁG: KVÓTAKERESKEDELEM AZ ÜZLETI ÉS MAGÁNSZEKTORBAN Dr. Fogarassy Csaba SZIE Egyetemi Klímatanács Főtitkára Bevezetés AZ EU KARBON- PIACAI KÖTELEZŐ ÉS ÖNKÉNTES

Részletesebben

Menedzsment rendszer tanúsításhoz

Menedzsment rendszer tanúsításhoz Menedzsment rendszer tanúsításhoz Kérjük, nyomtatott betûkkel töltse ki a jelentkezési lapot, majd küldje vissza a 06 1 413 6048-as fax számra! CÉG ADATAI Cégnév: Cím: ország irányítószám település (város)

Részletesebben

Indoklás (a hiányosan teljesülő eredmények megjelölésével) Rangsorolás (N/P/L/F)

Indoklás (a hiányosan teljesülő eredmények megjelölésével) Rangsorolás (N/P/L/F) 1. szint Végrehajtott folyamat PA 1.1 Folyamat-végrehajtás Rangsorolás (N/P/L/F) Indoklás (a hiányosan teljesülő eredmények megjelölésével) Célmeghatározás: A vizsgálati eljárás a felelős vállalkozás irányítási

Részletesebben

IP & EUSS. Indikátorprotokollok Környezetvédelem (EN) Villamosenergia-iparra vonatkozó ágazati kiegészítés

IP & EUSS. Indikátorprotokollok Környezetvédelem (EN) Villamosenergia-iparra vonatkozó ágazati kiegészítés SS Indikátorprotokollok Környezetvédelem (EN) Villamosenergia-iparra vonatkozó ágazati kiegészítés 2000-2009 GRI verziószám 3.0/SS végleges verzió SS Környezetvédelem Teljesítményindikátorok Szempont:

Részletesebben

A Royalty-ról másképp

A Royalty-ról másképp A Royalty-ról másképp A Les Nouvelles 2011 szeptemberi számában, Damien Salauze, Institute Curie, Párizs, VP Business Development & Licensing cikke alapján (pp. 210 216) Lantos Mihály lantos@danubia.hu

Részletesebben

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK

CÉLOK ÉS ELŐIRÁNYZATOK, KÖRNYEZETKÖZPONTÚ IRÁNYÍTÁSI ÉS MEB PROGRAMOK 1/6 oldal Tartalomjegyzék: 1/ Célmeghatározás 2/ Területi érvényesség 3/ Fogalom meghatározások 4/ Eljárás 5/ Kapcsolódó dokumentációk jegyzéke 6/ Dokumentálás Készítette: Szigeti Edit Jóváhagyta: Bálint

Részletesebben

Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2011. december 31-re vonatkozóan

Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2011. december 31-re vonatkozóan Szabályozói tőkeköltség-számítás a távközlési piacon 2011. december 31-re vonatkozóan VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2012. MÁJUS 7. 1 Vezetői Összefoglaló A dokumentum háttere és célja 1.1 A Deloitte Üzletviteli

Részletesebben

KÖLCSÖNIGÉNYLŐ LAP (NONPROFIT SZERVEZETEK RÉSZÉRE) mobil telefonszám: statisztikai számjel: adószám: - - bírósági végzés száma: - -

KÖLCSÖNIGÉNYLŐ LAP (NONPROFIT SZERVEZETEK RÉSZÉRE) mobil telefonszám: statisztikai számjel: adószám: - - bírósági végzés száma: - - I. ALAPADATOK I.1. A Szervezet alapadatai név és szervezeti forma: székhely: telephely: levelezési cím: tevékenység megkezdése (év): kapcsolattartó személy neve: beosztása: telefonszám: mobil telefonszám:

Részletesebben

ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ (Közlekedési szektor) Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/C Adatszolgáltatás időszaka

ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ (Közlekedési szektor) Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/C Adatszolgáltatás időszaka Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ (Közlekedési szektor) Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/C Adatszolgáltatás időszaka 2014. Év Az adatszolgáltatás

Részletesebben

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT. 2014. június 27.

TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT. 2014. június 27. Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP KÖRNYEZETI HATÁSOK MUNKACSOPORT 2014. június 27. A biomassza és a földhő energetikai

Részletesebben

2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17.

2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17. 2010. Klímabarát Otthon 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati anyag illeszkedik az Önök elképzeléseihez, kérem,

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Medgyasszay Péter PhD

Medgyasszay Péter PhD 1/19 Megvalósítható-e az energetikai egy helyi védettségű épületnél? Medgyasszay Péter PhD okl. építészmérnök, MBA BME Magasépítési Tanszék Belső Udvar Építésziroda Déri-Papp Éva építész munkatárs Belső

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

tapasztalatai Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és E-PRTR szakmai konzultáció az üzemeltetők számára KvVM Budapest, 2009/VI/2

tapasztalatai Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és E-PRTR szakmai konzultáció az üzemeltetők számára KvVM Budapest, 2009/VI/2 Az első E PRTR jelentés tapasztalatai Gampel Edina Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) E-PRTR szakmai konzultáció az üzemeltetők számára KvVM Budapest, 2009/VI/2

Részletesebben

Heckman modell. Szelekciós modellek alkalmazásai.

Heckman modell. Szelekciós modellek alkalmazásai. Heckman modell. Szelekciós modellek alkalmazásai. Mikroökonometria, 12. hét Bíró Anikó A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Tudás-Ökonómia Alapítvány támogatásával készült

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó

LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST. Polgár Győző energetikai szaktanácsadó LÉTESÍTMÉNYGAZDÁLKODÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN 2015. JÚNIUS 3. BUDAPEST Polgár Győző energetikai szaktanácsadó CÉGFILOZÓFIÁNK Fenntartható energiaszolgáltatás Környezetvédelem és energiamegtakarítás Hosszú távú

Részletesebben

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 DDRFÜ Nkft regionális fejlesztési ügynökség, alapítva: 1998 Tulajdonosok: Baranya Megyei Önkormányzat, Somogy Megyei Önkormányzat, Tolna Megyei Önkormányzat Profil:

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

Energetikai pályázatok 2012/13

Energetikai pályázatok 2012/13 Energetikai pályázatok 2012/13 Összefoglaló A Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012/13-ban 8 új pályázat konstrukció jelenik meg. A pályázatok célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság

Részletesebben

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN

ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN ÚJ KORSZAK AZ ÉPÜLETEK ENERGIAHATÉKONYSÁGÁBAN HŐTECHNIKA KÖRNYEZET TŰZ GARANCIA 40 ÉV HŐTECHNIKAI GARANCIA 20%-KAL JOBB HŐTECHNIKAI TELJESÍTMÉNY Kezdje meg az IPN-QuadCore utazást itt: ipn-quadcore.co.uk

Részletesebben

Megújuló energetikai és energiahatékonysági helyzetkép

Megújuló energetikai és energiahatékonysági helyzetkép Megújuló energetikai és energiahatékonysági helyzetkép Országos Önkormányzati és Közigazgatási Konferencia 2014 Előadó: Hizó Ferenc Zöldgazdaság fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért

Részletesebben

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28.

Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter Energetikai Stratégiája 2011. február 28. Nagy István épületenergetikai szakértő T: +36-20-9519904 info@adaptiv.eu A projekt az Európai Unió támogatásával, az

Részletesebben

A FŐTÁV pályázati törekvéseinek és energiahatékonysági irányainak bemutatása

A FŐTÁV pályázati törekvéseinek és energiahatékonysági irányainak bemutatása A FŐTÁV pályázati törekvéseinek és energiahatékonysági irányainak bemutatása 2014. október 28. Balog Róbert Kapcsolati és üzletfejlesztési igazgató, FŐTÁV Zrt. 2010-2013 2 Távfelügyelet Műszaki tartalom:

Részletesebben