T É M A K Ö R : S Z J A

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "T É M A K Ö R : S Z J A"

Átírás

1 Előadók válaszai a i Adó és járulékváltozások c. szakmai rendezvényen feltett kérdésekre T É M A K Ö R : S Z J A 1. Munkáltató által nyújtott vissza nem térítendő lakáscélú juttatás esetén korszerűsítés felhasználásra a dolgozónak 70% igazolt költséget kell hozzátenni, hogy adómentes legyen. Mennyi idő alatt kell teljesíteni? Pl. 900e Ft-ot juttatott, bank közreműködésével, megfelelt a szoc. feltételeknek stb. Fűtéskorszerűsítésre, nyílászáró cserére lett felhasználva. Mennyi ktsg-et kell számlával igazolni, milyen intervallumon belül? Válasz: A kérdésre a választ az Szja tv. 1. számú mellékletének c) alpont alkalmazható, az adott esetben mind a 900 ezer forintról szükséges számla 2. SZJA adóelőleg levonás Egyéni vállalkozó igazolja a jogállását közokirat szám feltüntetésével Kérdés: Nem mindenkinek van már egyéni vállalkozói igazolványa Akkor lesz, aki -EV igazolvány számot tüntet fel. - és lesz, aki az egyéni váll. nyilvántartásban szereplő nyilvántartási számát tünteti fel a számlán? Válasz: Igen, az értelmezés helyes 3. Az SZJA törvény 69. (2) bekezdése alapján a béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások és a béren kívüli juttatások tekintetében az SZJA alapja a juttatás 1,19-szerese. Kérdésem, hogyan jött ki az 1,19 szeres szorzó? Válasz: 100 Ft pénzbeli juttatás nettója (csak az szja-t követve! és a szuperbruttót félretéve) 84 Ft. A nettó 84 juttatásra vetítve (e juttatásoknál a juttatás értékére vetítve kell az adót meghatározni) a 16 százalék szja 19 százaléknyi terhelést jelent. A 19 százalékot pedig ha csak az egy 16 százalékos kulcsot alkalmazunk, úgy lehet előállítani, hogy az 1,19 szer 16 százalék. 4. Költségvetési intézmény is az állami költségvetés terhére adhatja az összeget véglegesen, illetve kölcsönbe kamatmentesen a munkavállalóknak? Válasz: Nem adózási tárgyú kérdés

2 5. Közszolgálati munkaviszonyban (az adózók pénzéből) is adható a 7,5 millió Ft vissza nem térítendő juttatás? Válasz: Nem adózási tárgyú kérdés 5. Egyházi fenntartású oktatási intézmény milyen szervezetnek minősül a reprezentáció, üzleti ajándék utáni adófizetési kötelezettség vonatkozásában? Válasz: Költségvetésből gazdálkodó intézménynek, tehát a repi, üzleti ajándék 2012-től az első forinttól kezdődően egyes meghatározott juttatásként adóköteles 6. SZJA kérdés + TAO kérdés KFT többségi, magánszemély tulajdonosa CHF alapú lakáshitelt vég törlesztene magánszemélyként felvett hitelére. A KFT-ben alkalmazottként van főállású munkaviszonya. Adhat- e a KFT a fenti alkalmazott tulajdonosnak vissza nem térítendő munkáltatói támogatást végtörlesztésre? Ha adhat a KFt. ilyen támogatást, az így elszámolt ráfordítás miatt kell-e módosítania a társasági adóalapot? TAO +?) Válasz: Nem növel Tao. alapot. 7. Egyéni vállalkozó könyvvizsgáló vagyok nyugdíjasként. Kiegészítő tevékenységű. Kevés bevétellel EVA előírásai szerint adózom. A változó szabályozás alapján fontolgatnám: maradok-e az EVA hatálya alatt vagy SZJA-ba jelentkezem át. A kamarai törvény változásaként csak akkor végezhetek 2011-től könyvvizsgálatot, ha a kamara egyéni cégnek elismer. Az erről készített határozatot megkaptam pár napja: től könyvvizsgáló cégnek minősülök a kamarai törvény és a Ptk 685 -a szerint melyben az áll, hogy az egyéni vállalkozó is gazdálkodó szervezet. Kérdés: adózási szempontból maradtam-e egyéni vállalkozó? Nem alakultam át egyéni véggé(hiszen az sok egyéb jogi lépés megtételével jár), csak olyanként bizonyos tevékenység érdekében elismertek? Ugyanis ha átalakultam volna egyéni céggé, nem lehetek EVÁ-s csak 3 év múlva,sem SZJA.s Mi vagyok én? Hogyan adózhatok? Válasz: Továbbra is egyéni vállalkozó, aki az EVA hatálya alatt adózhat.

3 8. Magánszemély saját jogú nyugdíjas ingatlan bérbeadásból származó jövedelme van. Ez éves szinten nem haladja meg az 1 M Ft-ot. Milyen jogcímen milyen adó kötelezettsége van? Válasz: Önálló tevékenységből származó jövedelemként személyi jövedelemadó-köteles. 9. Egyéni ügyvédi iroda ügyvéd tagjának aki (munkavállaló is) adhat-e adómentesen a végtörlesztéshez max 7,5 M Ft-ot? 10. A munkáltató által a végtörlesztéshez visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás minek minősül a kifizetőnél? Elismert költség (jogszabályon alapul)? Milyen közterhek kapcsolódnak hozzá a munkáltatónál? Elismert költség volt, adómentes, közterheket nem viselt. 11. Hogyan adózik a 7-es adószámú szellemi tevékenységet (pl. oktat) végző főállással rendelkező adózó? Válasz: Ha nem egyéni vállalkozó, az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok alkalmazásával. 12. A most változott SZJA tv. 1 melléklete 2.8 bekezdése az új bekezdés- szerint a munkáltató 7,5 M Ft-ot a lakásvásárlás végtörlesztése miatt adhat. A törvény munkavállalót említ- tudomásom szerint nem alkalmazottat, a támogatott személy esetében. Kérdésem: Ha a tag aki rendszeresen veszi fel a személyes közreműködése miatt a havi bérét (jövedelmét) (leadózva, tb- jár-t fizetve) Ő részére is lehet azt a 7,5 M Ft-ot adó mentesen juttatni? Eddig a törvények mindig külön hozták az alkalmazott és tag közti különbséget. Ez esetben nincs különböztetés? Válasz: A rendelkezés december 31-ig folyósított támogatás esetén volt alkalmazható, a munkavállaló munkaviszonyban állót jelent. 13. Végtörlesztéssel összefüggő adómentesség a vissza nem térítendő támogatás a 7,5 M Ft-ot a BT beltagja aki személyes közreműködő megkaphatja-e? Válasz: A rendelkezés december 31-ig folyósított támogatás esetén volt alkalmazható,a tag esetében a támogatás nem volt adómentes.

4 14. Egyéni vállalkozó az átalányadózást választja, ugyanakkor áfa fizetési kötelezettsége van. Mi után kell az átalányadót megfizetni (a tv-ben meghatározott %-t miből tudja levonni) és az átalányadó megfizetés után kell-e még osztalékadót és eho-t fizetnie? Válasz: Ebben az esetben az áfa nélküli bevétel után fizet átalányadót. Az átalányban megállapított jövedelem része az összevont adóalapnak, az osztalék ebben az esetben fogalmilag kizárt. 15. A 7,5 M Ft munkáltatói támogatás (végtörlesztéshez) a társaság (munkáltató) szempontjából a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült ráfordítás? Vagy van társasági adó vonzata? Válasz: A rendelkezés december 31-ig folyósított támogatás esetén volt alkalmazható, elismert költség volt. 16. Svájcban bejegyzett társaság törzsvásárlói rendszert működtet európa 23 országában, és Amerikában. A tagok, akik lehetnek vásárlók és eladók ugyanahhoz a törzsvásárlói programhoz csatlakoznak. A vásárlók kifizetik a teljes ellenértékét a terméknek, szolgáltatásnak, az eladók a háttérben elszámolnak a társasággal az általuk nyújtott kedvezmény összegével. A társaság a kedvezményeket visszajuttatják a törzsvásárolóknak. A vásárlók saját vásárlásaik után 1-2%-ot visszakapnak készpénzben, de további összegeket is kaphatnak attól függően, hogy hány vásárló használja a rendszert, akiket ők regisztráltak (mlm-rendszer). A svájci cég több féle jogcímen fizet a tagok részére: hűségjutalék, hűségbonusz, partner bónusz, teljesítmény jutalék stb. Van olyan vásárló, aki nem csak vásárol, hanem üzletépítő is lesz, további vásárlókat, eladókat regisztrál. Kérdésem lenne: a magánszemély részére kifizetett összeg után hogyan javasolt adóznia a magánszemélynek (évvégén igazolást bocsát ki a svájci cég a kifizetett összegekről). Amennyiben felmerül az üzletszerű, rendszeres tevékenység az esetben gondolom a magánszemély köteles vállalkozói igazolványt kiváltani. Ekkor milyen tevékenységről köteles kiállítani számláját a svájci cég felé? Köteles-e áfa-t felszámítani, vagy áfa területi hatályán kívül esik a szolgáltatása? Az eladók a vásárlások után visszaadott kedvezményeket számla alapján fizetik meg a társaságnak, de ők is kaphatnak bevételt a svájci cégtől (mivel ők is regisztrálhatnak vevőket). Az általuk regisztrált vásárlók által generált kedvezményekből éveken át bevételt kaphatnak, illetve a saját - törzsvásárolói körön belüli - költéseikből is visszakaphatnak. Kérdésem, hogy mit köteles az eladó cég számlázni a svájci cégnek, fel kell-e számítani áfa-t? Konkrét te történik, a bevétel inkább talán valamiféle royalty Válasz: A kérdés meghaladja az e műfaj keretében megválaszolható mértéket.

5 17. Ajándékba kapott készpénz milyen összegtől adóköteles abban az esetben ha a fizetés bankon keresztül, átutalással történik? Válasz: Nem szja köteles és nem illetékköteles, az értékhatártól függetlenül (viszont az ajándékozást be kell jelenteni az illetékügyi hatósághoz (NAV)). 18. Sertéstelep vágóhíd melegétkeztetést biztosít úgy, hogy a melegételt a telepre szállíttatja. Konyhát nem, de étkezőket, hármat fenntart. - a telep a puszta közepén áll. - Közeg ü. Előírások miatt ételt bevinni tilos Juttatásnak minősül-e, mivel kötelező igénybe venni? Válasz: Igen. Hogyan adózik? (ha nem fér bele a kertbe)? Válasz: Az étkezők mibenléte alapján válaszható meg, ha az működési engedéllyel rendelkező étkezőhely, üzemi étkeztetésnek minősül, egyéb esetben egyes meghatározott juttatásként visel közterhet. 19. Béren kívüli juttatások közül mit kaphat egyéni vállalkozó és/ vagy társas vállalkozó? Van-e változás 2012-ben? Válasz: Az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári támogatások, illetve a munkáltatói nyugdíjszolgáltatói intézménybe fizetett támogatás nem adható a vállalkozónak, nem az szja, hanem az ezen intézmények működését szabályozó törvények alapján. 20. Egyes meghatározott juttatás adható a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek. Családtagnak? Jelenleg nyugdíjas volt munkavállalónak? Milyen körnek? Válasz: Szja tv. 70. (a) bekezdés szerint. SZÉP kártya milyen körnek adható? Válasz: Munkáltató a munkavállalónak, társas vállalkozása tagjának. 21. Kiléphet-e az EVA hatálya alól az a cég, amelyik 1, 2, vagy 3 éve tartozik alá? Válasz: Igen.

6 22. Szövetkezetnek gazdasági együttműködő tagja (nem alkalmazottja!) Kaphat-e -SZÉP kártyát? - Erzsébet utalványt? - Sportrendezvény utalványt? Ha igen, milyen adó/eho teher van utána? Válasz: Igen, a Szép Kártyára utalt támogatás, illetve az Erzsébet utalvány a törvényben meghatározott értékhatárig béren kívüli juttatás, a sporteseményre szóló belépő, bérlet (illetve az erre szóló utalvány) évi 50 ezer forintig adómentes. 23. Végtörlesztés Vissza nem térítendő támogatás max 7,5 M kamatmentes kölcsön-t Kaphat-e 1 személyes Kft. ügyvezetője aki a társaság 1 tagja és egyben ügyvezető, és saját magával munkaviszonyos szerződésen van? Állhat-e saját magával munkaviszonyban? Nem közvetlenül adó, de jelzem, hogy ilyen esetben az alapító okirat rögzíti, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látja el a tag. 24. Társas vállalkozás tagjára is vonatkozik-e a végtörlesztésre adható adómentes támogatás/kamatmentes kölcsön adómentessége? (Az ügyvédi iroda tagja csak tagi jogviszonyban állhat, munkaviszonyban nem szemben a társas váll. Tagjával, akivel lehet munkaszerződést kötni) Válasz: A rendelkezés december 31-ig folyósított támogatás esetén volt alkalmazható, a munkavállaló munkaviszonyban állót jelentett, tehát a fenti esetben a támogatás nem adómentes. 25. SZJA Végtörlesztésre adható 7,5 M támogatás vonatkozik-e a külföldi munkáltató által magyarországi munkavégzési hellyel foglalkoztatott magyar munkavállalókra? 26. Aki munkáltatójától lakásvásárlásra kapott 2010-ben 5 millió Ft kölcsönt kamatmentesen akkor most dev. alapú kölcsön visszafizetésére is kaphat a munkáltatótól 7,5 M kölcsönt kamatmentesen?

7 Válasz: A rendelkezés december 31-ig folyósított kölcsön esetén volt alkalmazható, a kölcsön esetében nem volt értékbeli korlátozás, és közömbös volt, hogy korábban a munkavállaló kapott-e lakáscélú munkáltatói kölcsönt.

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Adóváltozások 2012 Lucz Zoltánné adószakértő Személyi jövedelemadó Page 2 Page 1 Adójóváírás, bruttósítás Változatlanul 16 százalék a személyi jövedelemadó kulcsa. Megszűnik az adójóváírás. Sávos lesz

Részletesebben

Dióhéjban a 2012-évtől hatályos adó-és járulékváltozásokról

Dióhéjban a 2012-évtől hatályos adó-és járulékváltozásokról (adó)mentőöv Szereted, ha az adóü gy sim a ü gy? w w w. sinkatax.hu Hírlevél 2011. /07. 2011. december 23. Dióhéjban a 2012-évtől hatályos adó-és járulékváltozásokról Sinka Júlia 2011. www.sinkatax.hu

Részletesebben

2011. évi törvényváltozások a bérszámfejtés területén

2011. évi törvényváltozások a bérszámfejtés területén 2011. évi törvényváltozások a bérszámfejtés területén Bár honlapunkon (www.adosziget.hu) megjelentettük a bérszámfejtést érintő törvényváltozásokat, most egy külön kiadványban az Önök rendelkezésére is

Részletesebben

Surányi Imréné: A személyi jövedelemadózás 2012. évi változásai

Surányi Imréné: A személyi jövedelemadózás 2012. évi változásai Surányi Imréné: A személyi jövedelemadózás 2012. évi változásai Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény egyebek között a személyi jövedelemadóról

Részletesebben

2 Személyi jövedelemadót érintő változások

2 Személyi jövedelemadót érintő változások 2 Személyi jövedelemadót érintő változások A személyi jövedelemadó változásai egyes esetekben nem tekinthetők ismeretlennek, mert az előző években már ismert előírások jöttek vissza. Egyes szja-változásokat

Részletesebben

A 2013. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, BÉRGAZDÁLKODÁS

A 2013. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, BÉRGAZDÁLKODÁS A 2013. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK RÉSZLETES ISMERTETÉSE EBBEN A RÉSZBEN ADÓNEMENKÉNT TÁRGYALJUK A VÁLTOZÁSOKAT ÉS A TURISZTIKAI VÁLLALKOZÁSOK GYAKORLATÁBAN VISSZATÉRŐEN PROBLÉMÁT JELENTŐ KÉRDÉSEKET. SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ,

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2012/2 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Mint azt az előző hírlevelünkben is jeleztük, jelentős módosítások történtek a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási ellátások területén, új közteherrel

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2014/1 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Idei első hírlevelünkben foglalkozunk az adótörvények 2014. évi változásaival. Ezen a területen a legjelentősebb módosítás a családi adókedvezmény területén

Részletesebben

Különszám a 2012. évi törvényváltozásokról a bérszámfejtésben

Különszám a 2012. évi törvényváltozásokról a bérszámfejtésben Különszám a 2012. évi törvényváltozásokról a bérszámfejtésben 2011. december Különszám a 2011. évi törvényváltozásokról Tartalomjegyzék 1. Változások az Szja törvényben 2. Változások az Tbj törvényben

Részletesebben

Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa

Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa Adójogi tájékoztató Magánszemélyeknek és vállalkozóknak - 2014. A TÁMOP-2.5.3/B-12/1-2012-0001 számú, Dél- Alföldi JOGPONT+ Mini projekt elektronikus kiadványa Az adózási kérdések bonyolultak és komplexek,

Részletesebben

Adó, járulék, és egyéb változások 2013. január 01 től

Adó, járulék, és egyéb változások 2013. január 01 től Adó, járulék, és egyéb változások 2013. január 01 től Munkavállalót terhelő adók és járulékok: SZJA (16 %) Nyugdíjjárulék (10%) MNYP tag esetén is! Természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%) Pénzbeli

Részletesebben

Személyi jövedelemadó - 2012

Személyi jövedelemadó - 2012 Személyi jövedelemadó - 2012 Bérleti díj adózása Általánossá vált a kifizető adóelőleg-levonási kötelezettsége [Szja tv. 46. (4) bekezdés]. A kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania: az őstermelői

Részletesebben

2013.12.16. 2013. ÉVKÖZI 2013-BAN ÉV KÖZBEN ÚJ BÉREN KÍVÜLI 2013-BAN ÉV KÖZBEN ÚJ BÉREN JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

2013.12.16. 2013. ÉVKÖZI 2013-BAN ÉV KÖZBEN ÚJ BÉREN KÍVÜLI 2013-BAN ÉV KÖZBEN ÚJ BÉREN JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK 2013. ÉVKÖZI JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK Személyi jövedelemadó: Jellemzően más törvények módosításával összefüggő részletszabályok módosultak. Nem jelentős terjedelműek. Hatálybalépés szempontjából több időpontban

Részletesebben

A személyi jövedelemadó 2012. évi változásai

A személyi jövedelemadó 2012. évi változásai A személyi jövedelemadó 2012. évi változásai Ezen írásban a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVI. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 2012. évre történõ legfontosabb változásai kerülnek bemutatásra,

Részletesebben

2010. évi törvény 1 RÉSZ. I. Fejezet

2010. évi törvény 1 RÉSZ. I. Fejezet 2010. évi törvény az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgáló kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Személyi jövedelemadó

Tisztelt Ügyfelünk! Személyi jövedelemadó Tisztelt Ügyfelünk! Szeretnénk tájékoztatni a 2012. év január 1-től hatályos fontosabb személyi jövedelemadó és járulékváltozásokról, és a készpénzfizetéssel, házipénztárral, pénztárgépekkel, nyilvántartásokkal

Részletesebben

2012. évi adó- és járulékváltozások röviden

2012. évi adó- és járulékváltozások röviden 2012. évi adó- és járulékváltozások röviden Az alábbiakban megpróbáltuk a gyakran módosuló törvényekből a vállalkozásokat leginkább érintő 2012 évi változásokat összeállítani. Személyi jövedelemadó 2012.-től

Részletesebben

Az adó és járuléktörvények 2012. évi változásai

Az adó és járuléktörvények 2012. évi változásai Az adó és járuléktörvények 2012. évi változásai 2011. december Az adó és járuléktörvények 2012. évi változásai Auditing and Consulting Phone: +36.1.375.4921 Az Országgyűlés 2011. november, december folyamán

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA

ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA BaraMa Könyvvizsgáló és Könyvelő KFT 2943 Bábolna, Kisfaludy ltp. C. ép. I/4. Telefon: 34/ 568-159; Fax: 34/369-159 E-mail: barama.kft @ t-online.hu Honlap: www.barama.uw.hu ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA 2012.

Részletesebben

Tájékoztató a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások. 2013. május

Tájékoztató a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások. 2013. május Tájékoztató a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások adózási szabályairól 2013 2013. május Tartalomjegyzék 1. Bevezető...................................................... 3 2. Jogi nyilatkozat...................................................

Részletesebben

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2009

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2009 8 saldo periodika t009/különszám Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 009 Alkalmazott jelölések TBJ Társadalombiztosítási járulék (/9%) EBJ Egészségbiztosítási járulék (%) NYJ Nyugdíjjárulék

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ - 2012

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ - 2012 SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ - 2012 1.) Bruttósítás és az adójóváírás A 2012. évtıl az összevont adóalapba tartozó jövedelmek bruttósítására vonatkozó rendelkezés annyiban változott, hogy e jövedelmek esetében

Részletesebben

Adótörvény változások - 2015

Adótörvény változások - 2015 Adótörvény változások - 2015 Előadó: Nyisztor Ingrid Júlia Személyi jövedelemadó, járulék, szociális hozzájárulási adó, egyszerűsített foglalkoztatás 2015. évi módosítások 1 Családi kedvezmény 2016-tól

Részletesebben

Személyi jövedelemadó, KATA, cégautóadó változások 2015. Szűcs Józsefné

Személyi jövedelemadó, KATA, cégautóadó változások 2015. Szűcs Józsefné Személyi jövedelemadó, KATA, cégautóadó változások 2015. Szűcs Józsefné Családi kedvezmény 2015. A családi kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként és havonta - egy és két eltartott esetén 62

Részletesebben

2014. évi adótörvényi változások

2014. évi adótörvényi változások 2014. évi adótörvényi változások Társasági adó 2014 Jövedelem-minimum A tagi kölcsön és a jövedelem-minimum a társasági adóban! A 2014. május 31-ei határidőig benyújtandó társasági adóbevallásban kell

Részletesebben

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2008

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2008 KlnszÆm-00.qxd 00.0.0. : Page Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 00 Alkalmazott jelölések Társadalombiztosítási járulék (9%) EBJ Egészségbiztosítási járulék (%) Nyugdíjjárulék (%

Részletesebben

T/1376. számú. törvényjavaslat

T/1376. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1376. számú törvényjavaslat az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek

Részletesebben

A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY

A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY A SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY Bevezető: A Tbj. alapelvei szerint, a társadalmi szolidaritás elvének megfelelően a szociális biztonsághoz, a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítése,

Részletesebben

Adóváltozások 2012. (A Kormány által eredendően benyújtott T/4662-es törvényjavaslat alapján) Lucz Zoltánné adószakértő

Adóváltozások 2012. (A Kormány által eredendően benyújtott T/4662-es törvényjavaslat alapján) Lucz Zoltánné adószakértő Adóváltozások 2012 (A Kormány által eredendően benyújtott T/4662-es törvényjavaslat alapján) Lucz Zoltánné adószakértő Személyi jövedelemadó Page 2 Adójóváírás, bruttósítás Megszűnik az adójóváírás. Sávos

Részletesebben

Készítette: Dr. Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő

Készítette: Dr. Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő 2013. január 2013. évi adótörvény módosítások Készítette: Dr. Gróf Gabriella igazságügyi adó- és könyvszakértő ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés 1068 Budapest, Benczúr utca 45. /fax: (06-1)

Részletesebben