TERRORELHÁRÍTÁSI KÖZPONT Budapest, Zách u. 4.; 1903 Budapest, Pf VERSENYKIÍRÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TERRORELHÁRÍTÁSI KÖZPONT. 1101 Budapest, Zách u. 4.; 1903 Budapest, Pf. 314. VERSENYKIÍRÁS"

Átírás

1 TERRORELHÁRÍTÁSI KÖZPONT 1101 Budapest, Zách u. 4.; 1903 Budapest, Pf VERSENYKIÍRÁS évi Budo és Küzdősport Gála, mely keretében megrendezésre kerül: - 1. BM pontszerző WAKO K1 Amatőr Full-contact verseny, - 2. BM pontszerző WKF tradícionális Karate Kata és Kumite verseny, - 3. BM pontszerző Knock down Kyokushin Karate Kata és Kumite verseny, - 4. Meghívásos Ju Jitsu Földharc verseny. A verseny időpontja: szeptember 14. (szombat) A verseny helyszíne: SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ A Csarnok (Budapest, Dózsa György út 1.) A verseny célja: Rendvédelmi és fegyveres szervek küzdősportolóinak megmérkőzése, bajnoki címek eldöntése, a küzdősportok népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása, a rendvédelmi képzéshez kapcsolódó küzdősportokban versenyző állomány mozgósítása. Versenyzési, sportolási lehetőség biztosításával segíteni a Belügyminisztérium dolgozóinak és a meghívottaknak fizikai aktivitását, ezzel elősegítve az egészségmegőrzést és az egészségfejlesztést. A sportmozgalom közösségformáló erejének felhasználásával sportbarátságok, munkakapcsolatok kialakítása; a Minisztériumhoz, a rendvédelmi pályához való kötődés elősegítése, fegyveres testületek kapcsolatának megszilárdítása. Szolgálati, illetőleg munkahelyi feladatokra és a kötelező fizikai állapot-felmérésekre való felkészülés elősegítése a sport eszközrendszerével. A verseny rendezője: a Terrorelhárítási Központ az ORFK RSZKK és a Magyar Rendészeti Sportszövetség felkérése alapján.

2 Fővédnökök: Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Dr. Hende Csaba Honvédelmi Miniszter Dr. Simicskó István Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára Társfővédnökök : Dr. Leyrer Richárd MOB alelnök, Nem Olimpiai Sportágak Versenysportjáért Felelős Szakmai Tagozat vezető, WAKO alelnök, WAKO Europe elnök, Magyar Kick-box Sportági Országos Szakszövetség elnök Dr. Mészáros János Magyar Karate Szakszövetség elnök Védnökök: Hajdu János r. vezérőrnagy, TEK főigazgató Bodnár Zsolt r. dandártábornok, TEK főigazgató-helyettes Vincze P. Márton ORFK RSZKK Igazgató A verseny díszvendégei: Antal János 8 Dan, a shotokan karate hazai meghonosítója Bíró György 4 Dan Shotokan karate Bisztrony Csaba 6 Dan Wado-ryu karate, a Magyar Wado Szövetség elnöke Borza József 6 Dan Kyokushin karate, az Oyama Karate Kyokushin Hungary elnöke Furkó Kálmán 7 Dan, a kyokushin karate hazai meghonosítója, nyá. h. ezredes Gyebnár Ferenc 6 Dan Judo Kalmár Árpád 5 Dan Kyokushin karate, az MKSZ főtitkára Kecskés Sándor 5 Dan, a shotokan karate hazai meghonosítója Kelemen István 9 Dan Ju Jitsu, HJJ Kelemen-ryu alapítója, MJJSZ elnöke Kovács József nyá. r. ezredes, IJKA Európa elnöke Orehovszki Zoltán 5 Dan Kyokushin karate, bv. alezredes Rehák György Magyar Kick-Boksz Szövetség Muaythai és K-1 szakág-vezetője Simon Géza nyá. r. ezredes Főbírók, verseny elnökei: I. Galambos Péter úr, WAKO K1 Amatőr Full-contact főbírája II. Molnár Tamás úr, WKF tradícionális Karate Kata és Kumite Verseny főbírája III. Veres Károly úr, Knock down Kyokushin.Karate Kata és Kumite Verseny főbírája Horváth János úr, a Knock down Kyokushin.Karate Kata és Kumite Verseny elnöke IV. Ónodi István úr, Ju Jitsu Földharc Verseny főbírája Kovács Attila úr, Ju Jitsu Földharc Verseny elnöke Bírók: a Magyar Karate Szakszövetség, a Magyar Kickbox Szövetség és a Magyar Ju Jitsu Szövetség által delegált bírók.

3 Díjazás: I. helyezett: érem, oklevél, II-III. helyezettek: érem, oklevél, IV-VI. helyezett: oklevél Költségek: A résztvevők indulásukkal kapcsolatos költségeiket (pl. utazás) maguk állják. Információ: Szabó Szabolcs r. alez tel: / TEK Műveleti Igazgatóság Képzési Főosztály vezetője Névszerinti nevezés határideje: szeptember 09. (hétfő) óráig. A jelentkezés tartalmazza a versenyző nevét, versenyszámát, súlycsoportját, képviselt szerv megnevezését. Nevezés leadható: címre. Az induló személyazonossága, a nevezést leadó szervezeti egységgel fennálló munkaviszonya, szolgálati illetve tanulói, hallgatói jogviszonya ellenőrzésre kerül. Az induló személyazonosságát szolgálati vagy munkahelyi fényképes igazolvánnyal, vagy személyazonosító igazolványával és munkaviszonyát, hallgatói, tanulói jogviszonyát igazoló egyéb okirattal igazolja. A versenyen történő indulás feltétele a 30 napnál nem régebbi üzemorvosi, sportorvosi igazolás versenyezhet vagy alkalmas bejegyzéssel. Programtervezet: 7:00 8:45 Regisztráció Mérlegelés: 7:00 8:00 Budapesti versenyzők 8:00 8:45 Vidéki versenyzők Sorsolás 8:45 8:55 Technika értekezlet 8:55 9:05 Felkészülés az ünnepélyes megnyitóra, sorakozó 9:05 - Megnyitó Selejtező mérkőzések kb. 14:30 - Köszöntő Döntők kb. 17:00 - Gála Kihívásos mérkőzések, bemutatók 09:00 órától expo, termékbemutatók, rendvédelmi felszerelések kedvezményes vására.

4 Szabályrendszerek: I. WAKO K1 Amatőr Full-contact verseny WAKO hivatalos weboldalára feltöltött érvényes szabálykönyv alapján. A K1 rendszerű küzdelem során a versenyzők teljes erővel kivitelezett kéz- és lábtechnikák végrehajtásával igyekeznek találatokat elérni. Ennek során szabályos, amennyiben a támadó az ellenfelét megrendíti (leüti), vagy kiüti. A küzdelem, amelyet ökölvívó ringben vívnak, folyamatos, azt a vezető bíró csak sérülés esetén és szabálytalanságnál, ill. megrendítő erejű találatnál állítja meg. Öltözék A versenyeken a férfiak félmeztelenül küzdenek és rövidnadrágot viselnek. A női versenyzők ruházata felső részből (póló vagy top) és rövidnadrágból áll. Öv viselése tilos. Kötelező védőfelszerelések - 10 unciás, zárt box kesztyű, - kombinált sípcsont és lábfej védő, - fejvédő, - fogvédő, - szuszpenzor (nőknek is), amelyet csak a nadrág alatt lehet viselni. - bandázs - mellvédő, a női versenyzők számára A védőfelszereléseknek épnek, megfelelő méretűnek és állapotúaknak kell lenniük. Nem lehet rajtuk fém (csat, kapocs), vagy bármely sérülés okozására alkalmas rész. A mérkőzések időtartama 1. A mérkőzések időtartama menetenként kettő perc, a menetek között egyperces szünetekkel. 2. A mérkőzések a selejtezők során kettő-, a döntőben hárommenetesek. Találati felületek 1. Érvényes (pontot érően támadható) találati felületek: - Fej: az arc, a homlok, a fej oldalsó része. - Felsőtest: elöl a nyaktól lefelé az övig, oldalt a test középvonaláig. - A lábak boka feletti teljes felülete. 2. Érvénytelen, tiltott találati felületek: - a fejtető, - a tarkó, - a nyak, - a hát, a gerinc és a vesék, - a karok és a vállak,

5 Engedélyezett támadó felületek 1. Kéz: - az ököl elülső része, - a kézhát 2. Láb: - a talp, - lábél, - a lefeszített lábfej. A balta, a fordított köríves, valamint a fordulásos rúgásoknál csak a talp lehet a támadó felület, a sarok nem. - sípcsont - térd Engedélyezett technikák 1. Kéztechnikák: - box technikák - kézhátütés, fordulásos kézhátütés 2. Rúgások: - egyenes rúgás - hátsó egyenes rúgás - oldalsó rúgás - köríves rúgás - fordított köríves (sarok) rúgás - baltarúgás - fordulásos rúgások - ugró rúgások - térdrúgások, ugró térdrúgások 3. Lábsöprés: A lábsöprés csak abban az esetben értékelhető, ha - a technika az ellenfél lábfejére irányul és a lábsöprést végrehajtó versenyző a lábfejével támadott, - a megtámadott versenyző a lábsöprés következtében azonnal elesik, vagyis valamely testrésze - a lábán kívül- a talajt éri, - a támadó a lábsöprés végrehajtása alatt és után talpon marad és más testrészével nem érinti a talajt. 4. Clinch: A clinch (két kéz a tarkón) maximum 5 másodpercig tarthat, ez alatt a versenyző egy térdrúgást hajthat végre. Tiltott technikák és akciók 1. Tiltott technikák: - ütés belső és külső kézéllel - tenyeres ütés - támadás ujjal - alkaros ütés - könyökütés - dobások - a tekintettel nem kísért, ún. vak technikák

6 2. Tiltott akciók: - érvénytelen találati felületek támadása - támadás nem engedélyezett támadó felülettel - huzamosabb ideig érvényes lábtechnikák nélküli küzdés - vissza nem lépés a break vezényszó után - állj, vagy break utáni támadás - földre került ellenfél támadása (földre kerülés: amikor a versenyző valamely testrésze - a lábán kívül a talajt éri) - a kötelek közé szorult ellenfél támadása - az ellenfél kötélen kívülre történő nyomása - az öv szintje alá hajlás - a kötelek fogása, ill. kihasználása (lendület vételéhez) - fejelés - ütés vállal - lökés - fogás (a szabályos clinch - két kéz a tarkón - kivételével) - menekülés, - kifordulás, érvénytelen találati felület mutatása - szándékos földre kerülés - a fogvédő szándékos kiejtése, vagy kiköpése - szándékos és ismételt időhúzás - a ring engedély nélküli elhagyása a mérkőzés befejeződése előtt - passzivitás, a küzdelem szándékos elkerülése - bármely sportszerűtlen viselkedés - engedély nélküli beszéd küzdelem közben - a bírók, edzők, vezetők, rendezők elleni támadás a küzd_téren és azon kívül a verseny ideje alatt. 3. Tiltott akciónak számít a versenyző edzőinek, segédeinek, csapattagjainak, vezetőinek bármely sportszerűtlen viselkedése is. Az érvényes találat kritériumai 1. Érvényesnek, pontértékű az a találat, amely - engedélyezett, nem tiltott technika, amelyet - szabályosan, - kellő gyorsasággal és - teljes erővel hajtanak végre, - érvényes találati felületre irányul, - az érvényes találati felületet az érvényes támadó felülettel támadja, - a támadó és találati felületek érintkeznek egymással (contact), - a végrehajtás - beleértve az ugró ütések és rúgások esetén a földre érkezést is - nem jár egyensúlyvesztéssel (nem számít egyensúlyvesztésnek, ha a találattal elért versenyző ellenfelét - szabálytalanul fellöki) 2. A nem teljes erővel végrehajtott technikák érvénytelenek. 3. Érvényes találatot csak a felületek érintkezésének hangja alapján megítélni nem lehet, a bíróknak a találat megítéléséhez a támadó és a találati felületek találkozását feltétlenül látniuk kell.

7 Büntetések 1. Azt a versenyzőt, aki a felsorolt tiltott technikák és akciók valamelyikét elköveti, a vezető bíró büntetéssel sújtja. 2. A büntetések fokozatai a következők: - első szabálysértés: hivatalos figyelmeztetés (official warning) - második szabálysértés: 2. hivatalos figyelmeztetés és mínusz pont - harmadik szabálysértés: 3. hivatalos figyelmeztetés és mínusz pont - negyedik szabálysértés: leléptetés A büntetéseket általában a felsorolt fokozati sorrendben kell alkalmazni, azonban következő, különösen súlyos szabálytalanságok esetében, a fokozati sorrend betartása nem kötelező: - vak technikák alkalmazása, - állj és break utáni támadás, - a küzdelem szándékos elkerülése, - sportszerűtlen magatartás. Ezek esetében, indokolt helyzetben, a versenyző akár azonnal pontlevonással sújtható vagy le is léptethető. A bírók működése 1. A mérkőzések során egy vezető bíró (referee), három pontozó bíró (judge) működik közre. Öltözékük szürke nadrág, tengerészkék zakó, fehér ing, csokornyakkendő és sportcipő. A vezető bíró 1. A vezető bíró felelős a mérkőzés szabályok szerinti levezetéséért, a versenyzők biztonságáért, a bíráskodás rendjéért. Ennek során kötelessége megakadályozni, hogy egy versenyző szükségtelenül nagyarányú, kiütéses vereséget szenvedjen. 2. A vezető bíró, működése során három vezényszót használ: - a FIGHT vezényszó a küzdelem elindítására szolgál, - a STOP vezényszó, a küzdelem leállítására szolgál, - a BREAK vezényszó, az összeakaszkodott versenyzők szétválasztására szolgál, amelynek elhangzása után mindkét versenyző köteles a küzdelmet abbahagyni, egy lépést hátralépni, majd a küzdelmet külön vezényszó nélkül folytatni. A menetek pontozása 1. A pontozó bírók menetenként számolják a versenyzők által bevitt érvényes találatokat. Minden érvényes találat egy pontot ér. 2. A menetek végén az egyes menetekben elért találatok számát versenyzőnként összeadják és ebből az összegből levonják a kapott pontlevonások. Pontlevonás (mínusz pont) esetén a pontozó bírók három (3) pontot vonnak le az elért találatok összegéből. 3. A mérkőzés végén a pontozó bírók az egyes menetek során elért a pontlevonások figyelembe vételével meghatározott pontok összegét összeadják. A mérkőzést az nyeri, aki több pontot ért el. A győztes meghatározása a mérkőzés végén 1. A mérkőzést az nyeri, aki több pontot ért el. 2. Amennyiben ez a számérték mindkét versenyzőnél azonos, akkor a pontozó bírónak mindenféleképpen meg kell jelölnie a győztest, mert döntetlen eredmény nem születhet.

8 3. Azonos pontszám esetén, a győztes kijelölése a következők alapján történik, ebben a sorrendben: - melyik versenyző nyerte az utolsó menetet (akinek több pontja volt), Amennyiben az utolsó menet eredménye döntetlen volt akkor: - amelyik versenyző aktívabb, támadóbb volt, - amelyik versenyző többet rúgott, - amelyik versenyző hatékonyabban védekezett, - amelyik versenyző stílusa, technikája jobb volt. Leütés, rászámolás, kiütés 1. Leütés (knock-down) esetén a vezető bíró azonnal megállítja a küzdelmet és számolni kezdi a másodperceket. 2. A leütött versenyző ellenfelének a számolás megkezdése előtt a semleges sarokba kell mennie, különben a vezető bíró nem kezdheti el a számolást. 3. Felfüggeszti a számolás a vezető bíró, amennyiben a számolás közben a leütött versenyző ellenfele a semleges sarokból kijön, ill. folytatja azt, ha ismét visszatér. 4. A vezető bíró normál ütemben, hangosan másodpercenként egytől tízig számol és közben a kezével is mutatja a számokat. 5. A küzdelem nem folytatódhat addig, amíg a vezet_ bíró nyolcig el nem számolt, még akkor sem, ha a leütött versenyző már a 8. másodperc előtt küzdőképességet mutat, karjának küzdőállásban tartásával. 6. Ha a leütött versenyző a 8. másodpercben küzdőképességet mutat, akkor a nyolcadik másodperc után folytatódhat a küzdelem. 7. A leütött versenyzőnek legkésőbb a 9. másodpercben küzdőképességet kell mutatnia ahhoz, hogy a küzdelmet folytathassa. Amennyiben ez nem történik meg és a vezető bíró elszámolt tízig, az azt jelenti, hogy a leütött versenyző kiütéses vereséget szenvedett. 8. Amennyiben a leütött versenyző a 8. másodpercben küzdőképességet mutatott és a küzdelem újraindult, de közvetlenül utána a leütött versenyző ismételten elesik, akkor a vezet_ bíró a nyolcadik másodperctől folytatja a számolást. 9. Amennyiben a leütött versenyző a 9. másodpercben küzdőképességet mutatott és a küzdelem újraindult, de közvetlenül utána a leütött versenyző ismételten elesik, akkor a vezető bíró nem számol tovább, az a leütött versenyző kiütéses vereségét jelenti. 10. Amennyiben a vezet_ bíró elkezdte a számolást, a mérkőzést nem lehet feladni, sem a versenyző, sem pedig az edző részéről. Erre csak a küzdelem újraindulása után kerülhet sor legközelebb (amennyiben a leütött versenyzőt nem számolták ki). 11. A küzd_képesség megítélésénél a vezető bírónak a leütött versenyző teljes állapotára kell figyelnie, önmagában a karok küzdőállásban tartása nem feltétlenül jelenti a küzdőképesség meglétét. Segédek 1. Egy versenyzőnek legfeljebb két segéde (edző, másodedző) lehet egy mérkőzés folyamán. A küzdelem alatt a segédeknek minden kiegészítő felszerelést (vödör, palack, szék stb.) el kell távolítaniuk a ringből és annak széléről is. 2. A segédek közül csak az egyik léphet a ringbe a mérkőzés előtt, után és a szünetekben. 3. A segédek a küzdelem közben csak diszkrét módon adhatnak tanácsokat és a mérkőzés folyamán egyikük sem léphet fel a ring szélére. 4. A segéd feladhatja a mérkőzést a törölköző bedobásával, de csak akkor, ha a versenyzőre éppen nem számolnak rá. 5. A segédeket, a szabályokat sértő viselkedésükért a vezető bíró figyelmeztetheti és eltávolíthatja a küzdőtértől.

9 Súlycsoportok: Korosztály: férfi -70, -75, -80, -85, -90, -95 és +95 kg, női -60 és + 60 kg. férfi + 40 év felett lehetősége van az indulónak -80 vagy + 80 kg-ban indulni. Súlycsoportot minimum 4 fő induló megléte esetén indítunk. K1 Amatőr Full-contact Versenyben - mivel ez pontszerző BM verseny - kizárólag a Belügyminisztérium hivatásos, közalkalmazotti állománya és nyugdíjasai, valamint az oktatási intézmények tanárai és tanulói indulhatnak. (A tanulók eldönthetik, hogy oktatási intézményüket kívánják képviselni, vagy beiskolázó szervüket.)

10 II. WKF Karate Kata és Kumite Verseny WKF hivatalos weboldalára feltöltött érvényes szabálykönyv alapján a lent felsorolt módosításokkal: Kata (formagyakorlat) szabályok: Bármely stílusú kata bemutatható. Minden fordulóban más kata, de maximum 3 kata bemutatása kötelező. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a selejtező minden fordulójában más-más katát kell csinálni, de a döntőben akár ismételheti is a kedvencét.) Kata versenyszámok: 1. női kategória 2. női 40 év és feletti (senior) kategória 3. férfi kategória 4. férfi 40 év és feletti kategória Kumite (küzdelem) szabályok: A Magyar Karate Szakszövetség WKF szabálykönyve szerint : Kötelező védőfelszerelés kumite versenyszámban: fogvédő és WKF típusú kék-piros kesztyű (seiken védő) valamint a hölgyeknél mellvédő. Használható, de nem kötelező: férfiak esetében mélyvédő (suspenzor) EGYÉB VÉDŐFELSZERELÉS NEM HASZNÁLHATÓ! Kumite versenyszámok: 1. Női kategória kg kg Mérkőzésidő: 2 perc tiszta idő 2. Férfi kategória kg, kg, kg, kg Mérkőzésidő: 3 perc tiszta idő 3. Férfi 40 év és feletti kategória - 40 éves kortól kg, kg Mérkőzésidő: 2 perc tiszta idő Súlycsoportot minimum 4 fő induló megléte esetén indítunk. WKF tradícionális Karate Kata és Kumite Versenyben - mivel ez pontszerző BM verseny - kizárólag a Belügyminisztérium hivatásos, közalkalmazotti állománya és nyugdíjasai, valamint az oktatási intézmények tanárai és tanulói indulhatnak. (A tanulók eldönthetik, hogy oktatási intézményüket kívánják képviselni, vagy beiskolázó szervüket.)

11 III. Knock down Kyokushin Karate Kata és Kumite Verseny A Magyar Karate Szakszövetség Knock Down Kyokushin Versenyszabálykönyve (2. kiadás, Budapest, 2011.) kivonata alapján az alábbi módosításokkal Verseny rendszere - Knock Down kyokushin kumite verseny férfiak és nők, seniorok részére. - Kata verseny férfi és női kategóriában. Knock Down karate verseny rendszere lehet: - egyenes kieséses rendszerben (7 fő vagy több) - körmérkőzéses rendszerben (3-5 fő) - vegyes rendszerben (6 fő) Súlycsoportok: férfi -70, -80 és +80 kg, női -60 és +60 kg. Súlycsoportot minimum 3 fő induló megléte esetén indítunk! A versenyzők korcsoport beosztása: Senior korcsoportba lép a versenyző a 40. életév betöltését követő naptári év jan.1-jén. Korosztály: férfi +40 év (senior) felett lehetősége van az indulónak -80 vagy +80 kg-ban indulni. Az övfokozat szerinti indulás feltételei: - Kata kategóriában min. 8. kyu, - A kategóriában kyokushin kumitéban min. 4. kyu, - C kategóriában kyokushin kumitéban min. 8 kyu, - Senior kategóriában kyokushin kumitéban 8. kyu. Küzdőidők: Férfi és női A kategóriában 3 perc. Döntetlen esetén 2 perc hosszabbítás. Esetleges újabb döntetlen esetén mérlegelés. Súlykülönbség dönt, férfiaknál 5 kg, nőknél 3 kg (a könnyebb versenyző győz). Amennyiben nincs meg a szükséges súlykülönbség, 2 perc hosszabbításra kerül sor, mely után a bírák feltétlenül döntést hoznak. Férfi és női C kategóriában 2 perc. Döntetlen esetén 1 perc hosszabbítás. Esetleges újabb döntetlen esetén mérlegelés. Súlykülönbség dönt, férfiaknál 5 kg, nőknél 3 kg (a könnyebb versenyző győz). Amennyiben nincs meg a szükséges súlykülönbség, 1 perc hosszabbításra kerül sor, mely után a bírák feltétlenül döntést hoznak. Senior kategóriában 2 perc. Döntetlen esetén 2 perc hosszabbítás. Esetleges újabb döntetlen esetén mérlegelés. Súlykülönbség dönt, 5 kg. Amennyiben nincs meg a szükséges súlykülönbség, 2 perc hosszabbításra kerül sor, mely után a bírák feltétlenül döntést hoznak.

12 Védőfelszerelések - női A kat.: lábszárvédő, altestvédő, kosaras mellvédő, mely a solar plexust nem takarhatja (fogvédő megengedett), - női C kat.: lábszárvédő, fejvédő, altestvédő, kosaras mellvédő, mely a solar plexust nem takarhatja (fogvédő megengedett), - férfiak A kat.: herevédő (fogvédő megengedett), - férfiak C kat.: lábszárvédő, fejvédő, herevédő (fogvédő megengedett), - Senior : lábszárvédő, herevédő, (könyök- és térdvédő, valamint fogvédő megengedett). A versenyzés feltételei - Az MKSZ tagja - a szövetség által kibocsátott BUDO PASS-ban adott évre tagsági bélyeggel, hiteles övfokozati bejegyzéssel és hiteles sportegyesületi (klub) bejegyzéssel, érvényes övfokozati bejegyzéssel, valamint érvényes sportorvosi "Versenyezhet" pecséttel rendelkezik. Hat hónapon belüli fej-ko bejegyzés esetén a versenyző kumite versenyszámban nem indulhat. - A mérlegelési határidőn belül mérlegelt. - Tiszta karate-gi-vel és ápolt külsővel, rövid körmökkel jelenik meg. - Nevezése a versenykiírás szerinti időben történt. Fenti feltételek be nem tartása a versenyző kizárását eredményezi a versenyből. A csapatvezető felelőssége, hogy a megjelent versenyzője a szükséges feltételeknek megfeleljen. A kyokushin kumite és kata versenyszámokban tisztelettel és szeretettel várjuk más harcművészeti stílusok és küzdősportosok jelentkezését is. Kyokushin kumite versenyszabályok: Támadható a test teljes felülete, kivéve a gerinc, a lágyék, a térd szemből, kéztechnikákkal a fej és a nyak. Tiltott technikák (Hansoku Waza): - tilos a fej, arc és nyak támadása bármilyen kéztechnikával, - tilos az ellenfelet nyitott vagy zárt kézzel nyomni, támaszkodni, lökni, - tilos az ellenfélhez közel menni ütés nélkül, - tilos az ellenfél kezét, karját nyomni anélkül hogy támadást hajtanánk végre, - tilos ruhát fogni, rángatni az ellenfelet, - tilos az ellenfél kezét, karját, lábát fogni tovább, mint egy másodperc, - tilos a lágyék támadása, - tilos a gerinc támadása, - tilos a földre került ellenfelet kontakttal támadni, - tilos fejjel támadni, - tilos földről támadást indítani (kivéve védekező testhelyzet), - tilos a térdek támadása szemből, - tilos a nyak és a fej fogása, - tilos nők esetében a mell támadása, C kategóriában a fentieken túl: tilos a fej teljes erővel lábtechnikával történő támadása, fej csak oldalirányból, kontrolált, jelzett lábtechnikával támadható (max. bőr érintés engedélyezett).

13 Büntetések: Figyelmeztetés (chui) Chuit lehet ítélni - enyhe szabálysértésért, - ruha fogasért, - nyitott kézzel történı lökdösésért, - nyak vagy a fej fogásáért, - az ellenfél kezének, karjának, lábának fogásáért, ha az hosszabb idejű, mint egy másodperc, - passzív magatartásért, - menekülésért, - a mérkőzés területén bárminemű beszédért, - minden olyan esetben, amit a bírák úgy ítélnek meg. Intés (genten) Gentent lehet ítélni: - súlyos szabálysértésért, - ha a versenyző szabálytalan technikával sérülést okoz, de ellenfele folytatni tudja a versenyt, - ismételt szabálysértésért, - a fej és a nyak bármilyen kéztechnikával történt támadásáért, - a lágyék támadásáért, - a gerinc támadásáért, - a térd támadásáért, - dobásokért, melyeket ruhafogással hajtottak végre, - a nyak és a fej fogásáért, ha azt valamilyen technika követi, - földre került versenyző teljes erejű támadásáért, - minden olyan esetben, melyet a bírók úgy ítélnek meg, - 2 chui = 1 genten. Leléptetés (shikkaku) Shikkakut lehet ítélni: - szándékosan súlyos szabálysértésért, - ha a versenyző szándékosan szabálytalan technikával ellenfelének olyan súlyos sérülést okoz, hogy az nem tudja folytatni a versenyt, - ha a versenyző nem veszi figyelembe a vezetőbíró utasításait, - 4 chui = 2 genten = shikkaku, - ha a versenyző(k) magatartása ellenkezik a karate do szellemével, - ha a versenyző a szőnyegre szólítást követő 3 percen belül nem jelenik meg, a vezetőbíró Kikent és győztest hirdet, - minden olyan esetben, amelyet a bírók úgy ítélnek meg. Körmérkőzés során, shikkaku esetén a versenyző véglegesen kiesik. A küzdelem eldöntése: Teljes értékű (Ippon) győzelem: Ha egy versenyző a földre került vagy állva maradt ugyan egy vagy több szabályos, hatékony technikától és a mérkőzést 3 másodpercen belül nem tudja folytatni, a vezetőbíró Ippont hirdet. Ha a versenyző 3 másodpercen belül feláll, de olyan sérülést szenvedett, mely alkalmatlanná teszik őt a további küzdelemre, a vezetőbíró Ippont hirdet.

14 Ha egy versenyző feladja a küzdelmet, ellenfele Ipponnal győz. Ha egy versenyzőt leléptetnek, az ellenfele teljes értékű Ipponnal győz. Ha a versenyző saját technikájától, vagy védekezésétől sérül a keze, lába, és a küzdelmet nem tudja folytatni, az ellenfél ipponnal győz. Amennyiben szabályos jodan technikával elért IPPON eseten, ha versenyorvos tovább engedi a jodan találatot elszenvedett versenyzőt, folytathatja a küzdelmet körmérkőzés esetén. Amennyiben az orvos nem engedi a versenyzőt tovább, abban az esetben ez automatikusan fej-ko-t jelent. A fej-ko tényét a BUDO PASS-ban rögzíteni kell a verseny főbírójának aláírásával, a dátum megjelölésével a sportorvosi engedélyeknél. Ezzel a versenyezhet sportorvosi engedély az érvényét veszti. Félértékű (Wazaari) győzelem: Ha egy versenyző földre kerül egy vagy több szabályos, hatékony technikától, de a mérkőzést 3 másodpercen belül folytatni képes, a vezetőbíró Wazaarit hirdet. Ha egy versenyző nem kerül a földre valamely technikától ugyan, de megroggyan, a vezetőbíró Wazaarit ítélhet. Ha egy versenyző lábsöprés következtében a földre kerül, és ezt jó időben kontrollal végrehajtott valamilyen kéztechnika követi az érvényes testfelületre, a vezetőbíró Wazaarit ítélhet. Ha a versenyző saját technikájától, vagy védekezésétől sérül a keze, lába, és a küzdelmet folytatni tudja, az ellenfélnek a vezetőbíró Wazaarit ítélhet. Két Wazaari Awazate ippon győzelmet jelent. Győzelem bírói döntéssel: Teljes értékű Ippon vagy félértékű Wazaari nélkül is eldönthetik a bírók a mérkőzés kimenetelét a küzdőidő lejártával, ha az egyik versenyző magasabb szintű küzdőtechnikát, nagyobb kondíciót és jobb harci szellemet mutat be ellenfelénél. Győzelem bírói döntéssel csak a vezetőbíró, az oldalbírók többségi véleménye alapján hozható. Kata versenyszámok: női kategória férfi kategória Kata (formagyakorlat) szabályok: Minden fordulóban más kata, de maximum 3 kata bemutatása kötelező. A kata versenyt három fordulóban rendezik. Az első fordulóban kötelező katát kell bemutatni. A nevezettek létszámától függően a sorsolás megkezdése előtt a versenybíróság határoz az egyes fordulók létszámáról és azok menetéről. (16/8 ill. 8/4-es rendszerben). A második és a harmadik fordulóban szabadon választott katát kell bemutatni. Minden bemutatáskor új katát kell bemutatni. A bemutatás sorrendjét minden forduló előtt sorsolással kell meghatározni. A kata verseny végeredményét a versenyzők által a három fordulóban gyűjtött érvényes pontszámok összege dönti el.

15 Az első fordulóban kötelező katák bemutatása zajlik: I. csoport (8-5. kyu) II. csoport (4. kyu-tól) 1. PINAN SONO ICHI 1. YANTSU 2. PINAN SONO NI 2. TSUKI NO 3. PINAN SONO SAN 3. SAIHA 4. PINAN SONO YON 4. GEKISAI SHO 5. PINAN SONO GO 5. GEKISAI DAI Kötelező katák pontszáma: A hibátlan bemutatásért adott kiinduló érték 7.8 pont 8.8 pont A versenyző egyéniségéért adható jutalom pont: 0.2 pont 0.2 pont Maximum: 8.0 pont 9.0 pont A második (és harmadik) fordulóban szabadon választott katák bemutatása zajlik: I. csoport (8-5. kyu) II. csoport (4. kyu-tól) 1. YANTSU 1. SEIENCHIN 2. TSUKI NO 2. KANKU 3. SAIHA 3. SEIPAI 4. GEKISAI SHO 4. GARYU 5. GEKISAI DAI 5. SUSHIHO Szabadon választott katák pontszáma: A hibátlan bemutatásért adott kiinduló érték 8.8 pont 9.8 pont A versenyző egyéniségéért adható jutalom pont: 0.2 pont 0.2 pont Maximum: 9.0 pont 10.0 pont Minden hibáért pontot kell levonni a kiinduló értékből! Hibák Technikai hibák: - a technikák végrehajtása nem felel meg az előírt követelményeknek. Tartáshibák: - a végtagok, a törzs és a fej egymáshoz való viszonya, illetve az optimálistól való eltérésük. Kifejezésmód hibák: - tekintet, - arckifejezés, - a kata értelmezése.

16 Pontlevonás A bemutatáskor előforduló hibák mértékétől függően a következő három kategória figyelembe vételével kell a pontlevonást alkalmazni: Kis hiba: - levonás 0,1 pont, - majdnem hibátlan bemutatás, kis eltérés a helyes végrehajtástól. Közepes hiba: - levonás 0,2-0,3 pont, - jelentős eltérés a hibátlan bemutatástól. Amennyiben a hiba közelebb esik a kis hibához, a levonás 0,2 pont, ha az a durva hibához áll közelebb, a levonás 0,3 pont. Durva hiba: - levonás 0,4-0,5 pont, - nagy eltérések a hibátlan bemutatástól. Kizárás - a versenyzőt ki kell zárni, ha a katát megváltoztatja, - ha a bejelentettől eltérő katát mutat be, - ha felcseréli a technikák sorrendjét, irányát, - ha elesik, - ha abbahagyja a bemutatást. Knock-down Kyokushin Karate Kumite és Kata Versenyben - mivel ez pontszerző BM verseny - kizárólag a Belügyminisztérium hivatásos, közalkalmazotti állománya és nyugdíjasai, valamint az oktatási intézmények tanárai és tanulói indulhatnak. (A tanulók eldönthetik, hogy oktatási intézményüket kívánják képviselni, vagy beiskolázó szervüket.)

17 BM pontszerző versenyben indulásra jogosult szervek: Parlamenti államtitkárság Közigazgatási államtitkárság Nemzetközi Oktatási Központ Önkormányzati államtitkárság Kabinetfőnöki iroda Rendészeti Vezetőképző és Kutató Intézet BM Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóság Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola Miskolci Rendészeti Szakközépiskola Szegedi Rendészeti Szakközépiskola Körmendi Rendészeti Szakközépiskola ORFK központi és területi szervei Rendészeti-, Bűnügyi-, Gazdasági Főigazgatóság, Hivatal, Ellenőrzési Szolgálat és Humánigazgatási Szolgálat 19 megyei RFK + BRFK Készenléti Rendőrség Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság központi és területi szervei Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi és területi szervei Nemzeti Védelmi Szolgálat Terrorelhárítási Központ Alkotmányvédelmi Hivatal Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal BM pontszerző összetett csapatverseny értékelése: Az egyes súlycsoportokban, valamint kata versenyszámokban elért I-V. helyezés után járó pontok összeadása alapján történik. Pontegyenlőség esetén az előkelőbb helyezések száma dönt a csapatok között. (I.: 7 pont, II.:- 5 pont, III.: 4-4, IV: 3 pont, V.: 2-2 pont; körmérkőzés esetén: I.: 7pont, II.: 5 pont, III.: 4 pont, IV.: 3 pont, V.: 2 pont) A meghívásos Ju Jitsu Földharc Versenyre meghívott szervek: Magyar Honvédség Országgyűlési Őrség Nemzeti Adó- és Vámhivatal

18 IV. Ju Jitsu Földharc Verseny A Magyar Ju Jitsu Szövetség szabályrendszere alapján, amely a következő: A mérkőzés tatamiból kialakított küzdőtéren zajlik. A mérkőzés 1 db 4 perces alapmenetből áll, mely a küzdőidő lejártával, vagy feladással ér véget. Amennyiben feladás az alapmenetben nem történik, hosszabbításként 1 db 2 perces extramenetre kerül sor, ami feladással, vagy a küzdőidő lejártával ér véget. A mérkőzést egy vezetőbíró vezeti és egy segédbíró segíti munkáját. A vezetőbíró a mérkőzést bármikor megszakíthatja, ha a versenyzők egészsége károsodhat. A segédbíró a vezetőbírónak segítséget adhat vitás esetekben, de a döntés a vezetőbíróé. Az alapmenetben csak ipponnal lehet győzni. Ipponnak minősül bármilyen engedélyezett technikával az ellenfél feladásra kényszerítése, vagyis versenyző kopogással a tatami, saját maga, vagy az ellenfél többszöri, finom megütögetésével jelzi, hogy a küzdelmet feladja. Ipponnak minősül az is, ha kopogás hiányában (a versenyző akadályozva van lefogás, vagy eszméletvesztés miatt) a vezetőbíró megállítja a mérkőzést a sérülés elkerülése végett. Extramenet (csak hosszabbítás esetén): Amennyiben az első menetben nincs kihirdethető ippon (egyik fél sem adta fel a küzdelmet és a vezetőbíró sem szüntette be), két perces hosszabbítással, második menetre kerül sor, ahol ipponnal és pontozással is lehet győzni. A pontozás akciópontok (plusz pontok) és intések (mínusz pontok) megítélését jelenti. Egy akciópont adható előnypozíció tartós megszerzéséért, pl. lovagló ülés az ellenfél testén, vagy leszorításért 20 másodpercet meghaladó időtartamban. Leszorítás minden olyan helyzet, amelyben a versenyző az ellenfelét teljes kontroll alatt tartja, ha az a hátán fekszik. (A GUARD hanyatt fekve lábközt pozíció és HALFGUARD hanyatt fekve egyik bekulcsolt pozíció helyzetek nem minősülnek leszorításnak.) Amennyiben a második extramenet végén sincs ippon és pontozás alapján sincs kihirdethető versenyző, úgy a kisebb súlyút kell győztesnek megnevezni oly módon, hogy közvetlenül a menet után mérlegelésre kerül a sor, abban a ruházatban, amiben a küzdők a mérkőzésen részt vettek. A mérkőzés alap menetében kapott intés a meccset nem dönti el (mivel itt kizárólag ipponnal lehet győzni), viszont a versenyző automatikusan viszi tovább az extramenetbe. Ha a büntetőponton kívül semmilyen más nem születik az extramenetben, vagy a szerzett akciópontok aránya döntetlen, akkor a küzdő a mérkőzést az intésével szerzett mínusz pont miatt elveszti. (Pl. Ha mindkét versenyző szerez egy-egy akciópontot, akkor a kapott intés mínusz pontként számítandó, amely miatt a mérkőzés az ellenfél javára dől el. Ha a versenyző az extramenet során a meglévő intése mellé akciópontot is szerez, az nem kiegyenlíti, hanem felülírja a mínusz pontját, és ekkor a versenyző a mérkőzést a megszerzett akcióponttal nyeri. Ennek oka az, hogy az intésnél az akciópont súlyozottabban értékelendő. Az intés: mínusz 1 pont.

19 A versenyzők mindkét menetben meginthetőek az alábbi vétségek miatt: a) Passzivitás, szándékos menekülés, illetve az ellenfél kitolása a küzdőtérről. b) Sérülés okozása. c) Tiltott technika alkalmazása. Döntetlen: Nincs. Érvénytelen mérkőzés: a) Ha mindkét küzdőfél sorozatosan súlyos szabályt szeg. b) Ha mindkét küzdő a vezetőbíró többszöri figyelmeztetése és intés után is képtelen megfelelő hozzáállással harcolni. c) Amennyiben a vezetőbíró úgy ítéli meg, hogy egyik küzdő fél sem alkalmas a mérkőzés lefolytatására (pl. előző küzdelmek alatt szerzett sérülések miatt). Szabályos technikák: Vesefogás, övvel fojtás, hurkolás (ha az öv szabályosan megkötve a versenyző testén van). Tiltott technikák: a) Tenyérrel arcba nyúlás. (Fejre nyúlni csak oldalról a fej eltolása céljából szabad.) b) vitál-pont nyomások, támadások, mely alól csak a belső comb nyomása kivétel. c) Csípés, karmolás, harapás, hajhúzás. d) Kéz- és lábujjak feszítése, csavarása. e) Az ellenfélnek vagy egy testrészének (pl. fej) talajhoz ütése. f) A feszítéseket rángatni, rántani. g) Ruhából kibújni, az övet levenni, vagy a szándékosan vagy véletlenül lecsúszott, levett ruhadarabbal technikát végrehajtani. h) A torok, lágyék támadása kézzel. i) Ütni, rúgni, fejelni tilos! j) Tilos a gerinc feszítése (kivétel a giotin). Kizárás (diszkvalifikáció): A földharc verseny, illetve a küzdősportok szellemiségéhez nem méltó viselkedés. Pl. Szándékos szabálytalansággal sérülés okozása. Leléptetés: Az ellenfélen szándékosan tiltott technika alkalmazása, vagy mérkőzésről való távolmaradás. Amennyiben az egyik küzdőfél megsérül, a bíróknak és a hivatalosan kirendelt orvosnak kell dönteniük, hogy a mérkőzés folytatódhat-e. Az orvos nem adhat semmiféle kezelést a mérkőzés ideje alatt. Amennyiben egy versenyző megsérül, mert az ellenfele megszegett egy szabályt, a vezetőbíró pihenési időt kell, hogy biztosítson a sérült részére. Abban az esetben, ha a sérült állapota nem javul és a mérkőzés nem folytatható, az a versenyző, amelyik megszegte a szabályt, elveszíti a mérkőzést. Amennyiben a mérkőzés folytatását lehetetlenné tévő sérülés a sérült versenyző önhibája miatt következik be, a sérült versenyző elveszíti a mérkőzést.

20 Abban az esetben, ha a sérülés véletlenül következik be, amelyben mindkét versenyző vétlen, először el kell dönteni, hogy érvényes-e a mérkőzés. Sem versenyző, sem edző, vagy segéd nem nyújthat be óvást a vezetőbíró döntései, felszólításai ellen, de hivatalos tiltakozás nyújtható be írásban a szervező bizottsághoz a mérkőzést követő egy héten belül. Segítők: Egy küzdőnek maximum két segítője lehet, akiknek egységes sportöltözetben a kijelölt részen kell tartózkodniuk. A fősegítő adhat csak tanácsokat a versenyzőnek. A segítők nem érinthetik a küzdőfelületet és a versenyzőket a küzdelmek alatt. A segítők nem helyezhetnek el semmilyen tárgyat (törölköző stb.) a küzdőtér közelében a küzdelem ideje alatt. A bírónak figyelmeztetni kell bármely segítőt, aki megszegi fenti szabályokat. A versenyzők kötelező felszerelése: judo, ju-jitsu gi, melyek versenyzésre megfelelő állapotban vannak, tehát tiszta és szakadásmentes (kabát, nadrág, öv). Kötelező védőfelszerelés nincs, de fémbetét nélküli fog-, here- és ízületvédőt a versenyző használhat, melyet saját maga biztosít. Kontaktlencse és ékszer viselése tilos, hosszú hajat gumival össze kell fogni, csat nem használható! Körmöket rövidre kell vágni! Orvosi ellenőrzés: Minden résztvevőnek érvényes orvosi engedéllyel kell rendelkeznie, amit ellenőrzéskor be kell tudnia mutatni, kétséges esetekben a szervezőbizottság által kijelölt orvos véleménye felülírja a hozott orvosi igazolást. Egészségügyi ellátás: A mérkőzéseket felügyelő orvos semmilyen kezelést nem alkalmazhat a mérkőzés ideje alatt, természetesen a mérkőzés befejezését, vagy végleges megszakítását követően a szervezőbizottság szakértő egészségügyi személyzet jelenlétéről gondoskodik, azok a kijelölt helyen, kivételes esetekben a helyszínen, szakszerű kezelést nyújtanak. Bármilyen felmerülő probléma, amelyet a szabályrendszer nem részletez, a vezetőbíró egyszemélyes döntésével megoldható. Súlycsoportok: Korosztály: férfi -70, -75, -80, -85, -90, -95 és +95 kg, női -60 és + 60 kg. férfi + 40 év felett lehetősége van az indulónak -80 vagy + 80 kg-ban indulni. Súlycsoportot minimum 4 fő induló megléte esetén indítunk. A meghívásos Ju Jitsu Földharc Versenyben - mivel ez meghívásos, tehát nem pontszerző BM verseny indulhat a Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, az Országgyűlési Őrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos, közalkalmazotti állománya és nyugdíjasai, valamint az oktatási intézményeik tanárai és tanulói. (A tanulók eldönthetik, hogy oktatási intézményüket kívánják képviselni, vagy beiskolázó szervüket.)

XIX. Hanshi Kupa 2014.

XIX. Hanshi Kupa 2014. XIX. Hanshi Kupa 2014. Meghívásos, nemzetközi részvételű, gyermek és felnőtt csapatbajnokság, valamint egyéni, junior light- és semi-contact küzdelem és felnőtt full-contact VIADAL December 6. Szombat

Részletesebben

V E R S E N Y K I Í R Á S

V E R S E N Y K I Í R Á S V E R S E N Y K I Í R Á S 2 I. Általános információk A verseny szervezője és rendezője: Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége /HOSOSZ/ Honvéd Szondi György Sportegyesület Székesfehérvár /H. Szondi

Részletesebben

Budapest, 2014. szeptember 30. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2014-2015

Budapest, 2014. szeptember 30. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2014-2015 Budapest, 2014. szeptember 30. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2014-2015 ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1. A fogyatékos tanulók nevelését, oktatását ellátó

Részletesebben

t e l ü s e G e a t n a r a b s o p ak

t e l ü s e G e a t n a r a b s o p ak II. Rosseb Kupa Déli Végek Baranta Versenye 2015. kikelet havának 21. napján immár második alkalommal kerül megrendezésre a Déli Végek Baranta versenye. A küzdelem név választásával a 44-es gyalogezred

Részletesebben

Nyílt, meghívásos, nemzetközi harcművészeti verseny

Nyílt, meghívásos, nemzetközi harcművészeti verseny Nyílt, meghívásos, nemzetközi harcművészeti verseny A bicskei Dinamik Harcművészeti Közhasznú Sportegyesület szervezésében A Magyar Sport-jitsu Szövetség szakmai védnökségével Főbíró Hernádi Zoltán (5.

Részletesebben

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014.

Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. Budapest, 2013. augusztus 21. Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége TANAK Diákolimpiai Bajnokságai 2013-2014. FODISZ országos diáksport versenynaptár Sportág A verseny megnevezése Korcsoport

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Versenysport Szabályzata

Katasztrófavédelmi Versenysport Szabályzata Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf. 314. Tel: (06-1) 469-4101 Fax: (06-1)469-4102 Katasztrófavédelmi Versenysport Szabályzata

Részletesebben

MAGYAR TOLLASLABDA SZÖVETSÉG A TOLLASLABDÁZÁS VERSENYSZABÁLYZATA

MAGYAR TOLLASLABDA SZÖVETSÉG A TOLLASLABDÁZÁS VERSENYSZABÁLYZATA MAGYAR TOLLASLABDA SZÖVETSÉG A TOLLASLABDÁZÁS VERSENYSZABÁLYZATA Budapest 2014 A TOLLASLABDÁZÁS VERSENYSZABÁLYZATA 1 Hatálya Jelen szabályzat hatálya kiterjed minden, a Magyarország területén a Magyar

Részletesebben

2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ

2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 2. VÍVÁS SZABÁLYAI A RÉSZ 2.1 Alkalmazás területe Az alábbi szabályokat kell alkalmazni a vívó számban, amelyet egy csoportban, elektromos párbajtőrrel és minden hivatalos UIPM versenyen teremben kell

Részletesebben

A. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK

A. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK III.Budapesti MHS nylon és feder Kardvívó Torna Versenykiírása - a verseny a Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség (MHS) hatályos versenyszabályzata szerint, a szövetség által kerül megrendezésre - A. ALAPVETŐ

Részletesebben

PÓNI KLUB REGIONÁLIS MINŐSÍTŐ VERSENYEK SZABÁLYZATA

PÓNI KLUB REGIONÁLIS MINŐSÍTŐ VERSENYEK SZABÁLYZATA 1 Magyar Póni Klub Szövetség versenyszabályzata 2015. PÓNI KLUB REGIONÁLIS MINŐSÍTŐ VERSENYEK SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék Célkitűzések a Póni Klub Regionális Minősítő versenyein Etikai irányelvek I.RÉSZ

Részletesebben

Nemzetközi Torna Szövetség Férfi Technikai Bizottság SZABÁLYKÖNYV

Nemzetközi Torna Szövetség Férfi Technikai Bizottság SZABÁLYKÖNYV Nemzetközi Torna Szövetség Férfi Technikai Bizottság SZABÁLYKÖNYV A világbajnokságok, Olimpiai Játékok, területi és földrészek közötti nemzetközi részvétellel folyó Férfi Tornaversenyei számára 2013. évi

Részletesebben

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Versenyszabályzata

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Versenyszabályzata A Magyar Sárkányhajó Szövetség Versenyszabályzata Készült az IDBF 2008. január 01-i nemzetközi versenyszabályzata alapján. Összeállította: A Magyar Sárkányhajó Szövetség Szakmai Bizottsága e-mail: info@sarkanyhajozas.hu

Részletesebben

ATLÉTIKAI SZABÁLYKÖNYV

ATLÉTIKAI SZABÁLYKÖNYV ATLÉTIKAI SZABÁLYKÖNYV 2010 A Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából az IAAF Competition Rules 2008, 2009, 2010-2011, valamint a korábbi hazai kiadások alapján összeállította: ifj. Mátraházi Imre és a

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség NEMZETI BAJNOKSÁG I. OSZTÁLY NB I. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2014 2015. Tartalom 1. A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség NEMZETI BAJNOKSÁG I. OSZTÁLY NB I. férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2013 2014. Tartalom 1. A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS ORSZÁGOS DÖNTŐ. Komárom, Városi Sportcsarnok 2014. január 18-19.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS ORSZÁGOS DÖNTŐ. Komárom, Városi Sportcsarnok 2014. január 18-19. KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI DIÁKSPORT TANÁCS ORSZÁGOS DÖNTŐ Komárom, Városi Sportcsarnok 0. január -9. K Ö S Z Ö N T Ő Kedves diákok, testnevelők, intézményvezetők, szülők! Szeretettel köszöntök mindenkit

Részletesebben

K Ö S Z Ö N T Ő. Budapest, 2014. szeptember. Balogh Gábor elnök Magyar Diáksport Szövetség

K Ö S Z Ö N T Ő. Budapest, 2014. szeptember. Balogh Gábor elnök Magyar Diáksport Szövetség 2 K Ö S Z Ö N T Ő Új évad, új esélyek, új sikerek! Nemcsak a versenyzők, hanem mi, szervezők is nagyon várjuk a magyar iskolai sport egyedülálló, a tehetséggondozást és a rendszeres testmozgást népszerűsítő

Részletesebben

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ II. KORCSOPORT Fonyódliget Erzsébet Tábor 2015. május 20-21. 1 TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA K Ö S Z Ö N T Ő Kedves Diákok, kedves Pedagógusok, kedves Szülők!

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A 2011-2012. tanévi BM Tanintézeti Kispályás Labdarúgó Bajnokságra

VERSENYKIÍRÁS. A 2011-2012. tanévi BM Tanintézeti Kispályás Labdarúgó Bajnokságra 2 VERSENYKIÍRÁS A 2011-2012. tanévi BM Tanintézeti Kispályás Labdarúgó Bajnokságra 1. A bajnokság célja: Elősegíteni a mindennapos testedzés feltételeinek megteremtését. A tanulók és a hallgatók figyelmének

Részletesebben

PÓNI KLUB DÍJUGRATÓ SZABÁLYZAT 2009.

PÓNI KLUB DÍJUGRATÓ SZABÁLYZAT 2009. 1 PÓNI KLUB DÍJUGRATÓ SZABÁLYZAT 2009. Tartalomjegyzék Célkitűzések a Póni Klub díjugrató versenyeken Etikai irányelvek I. rész - Általános szabályok 300) Versenyszámok 301) Pálya a) Általános szabályok

Részletesebben

3. könyv Pálya- és teremíjászat

3. könyv Pálya- és teremíjászat 3. könyv Pálya- és teremíjászat 11. fejezet Íjászok felszerelése Ez a fejezet a World Archery versenyein használható felszereléseket sorolja fel. A versenyző felelőssége, hogy a szabályoknak megfelelő

Részletesebben

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA

TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ I. KORCSOPORT Fonyódliget Erzsébet Tábor 2015. május 22-23. 1 TELEKOM LABDARÚGÓ DIÁKOLIMPIA K Ö S Z Ö N T Ő Kedves Diákok, kedves Pedagógusok, kedves Szülők!

Részletesebben

Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok Versenykiírás

Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok Versenykiírás Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok Versenykiírás 2014 1. A VERSENYEK CÉLJA A Magyar Úszó Szövetség (továbbiakban: MÚSZ) által szervezett legmagasabb szintű versenyeken Magyarország 2014. évi úszóbajnoki

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KÉZILABDA SZÖVETSÉG. 6000 Kecskemét, Katona József tér 8. E-mail: info@bacshandball.hu. Weblap: www.bacshandball.

BÁCS-KISKUN MEGYEI KÉZILABDA SZÖVETSÉG. 6000 Kecskemét, Katona József tér 8. E-mail: info@bacshandball.hu. Weblap: www.bacshandball. BÁCS-KISKUN MEGYEI KÉZILABDA SZÖVETSÉG 6000 Kecskemét, Katona József tér 8. E-mail: info@bacshandball.hu Weblap: www.bacshandball.hu Megyei I. osztály (regionális) Felnőtt Kézilabda Bajnokság 2014 2015.

Részletesebben

Magyarország 2015/2016. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása

Magyarország 2015/2016. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása Magyarország 2015/2016. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása 1 Az 2014/2015. évi kiíráshoz képest történő változásokat vastag betűvel szedtük, kérjük azokra fordítsanak

Részletesebben

2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ. Balatonlelle - Rádpuszta 2014. október 11. B és A KATEGÓRIA I., II., III., IV., V., VI.

2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ. Balatonlelle - Rádpuszta 2014. október 11. B és A KATEGÓRIA I., II., III., IV., V., VI. 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS DÖNTŐ B és A KATEGÓRIA I., II., III., IV., V., VI. korcsoport Balatonlelle - Rádpuszta 2014. október 11. 2 A VERSENY FŐVÉDNÖKE Áder János Magyarország Köztársasági elnöke A VERSENY

Részletesebben

2014. december. 6. Hódmezővásárhely

2014. december. 6. Hódmezővásárhely 1. Do Am Hapkido Országos Bajnokság 2014. december. 6. Hódmezővásárhely Rendező: M AG Y A R D O AM H A PK ID O S Z AB AD ID Ő S PO RT S ZÖ VE T SÉ G Versenyigazgató: MÁTÉ JÓZSEF Főbíró: MÁTÉ ZSOLT Időpont:

Részletesebben

Baranya Megyei Diáksport Tanács 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ V. KORCSOPORT. Pécs, 2015. május 08-10.

Baranya Megyei Diáksport Tanács 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ V. KORCSOPORT. Pécs, 2015. május 08-10. Baranya Megyei Diáksport Tanács 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ V. KORCSOPORT Pécs, 2015. május 08-10. 1 K Ö S Z Ö N T Ő Kedves Diákok! Tisztelt Testnevelők, Felkészítők! Új évad, új esélyek, új sikerek!

Részletesebben

MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING SZABÁLYZAT

MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING SZABÁLYZAT MAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE (MEOE) mint a Fédération Cynologique Internationale (FCI) tagja MEOE ORSZÁGOS AGÁRVERSENY- ÉS COURSING SZABÁLYZAT Érvényes: 2009.02.18. 1. Általános rendelkezések

Részletesebben