Kistérségi Versíró Pályázat I. helyezett

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kistérségi Versíró Pályázat 2011. I. helyezett"

Átírás

1 Kistérségi Versíró Pályázat I. helyezett A mélység peremén Mert aki a mélység peremén áll lefelé bámul, ugrani készül, csak abban bízik, hogy tartja a kötél mi visszarántja, mielőtt leér. Ám ott hintázva ég és föld között időt mérő óriás ingaként jobbra, balra leng és imbolyog, keres, kutat, de semmit sem talál. A mélység fölött tétován forog keringve, mint egy megbolydult kerék. Célt nem ér, de mindent elhagyott, s már le, vagy feljutni sincs remény, csak a társtalan magány az övé egyedül ott, a semmi közepén.

2 Kistérségi Versíró Pályázat I. helyezett Tükörképemben Tükörképemben az apám arcát látom, az én szememmel az ő szemébe nézek, s ő nem változik - így marad örökre, míg felettem már elszálltak az évek. Vidám, ifjú ember, így őrzi a fénykép. Helyszín, egy belvárosi étterem talán.. Vékony frakkos alakja előrehajlik, ahogy rendet tesz egy vendég asztalán. Kopott a kép már, fogdosástól gyűrött, majd hét évtizedtől sárga, mint a kén, csak ennyi maradt nekem az apámból, s tán néhány vonás rajtam, gyermekén. Ahol elföldelték, annak nyoma sincs. Emlékét nem őrzi kőkereszt, se fejfa. Fekete márványra nem vésték a nevét, névtelenül hullt az emésztő homokba. Meghalt, mert egy volt a milliók közül, kiknek akkor kényszerből halni kellett.. Tükörképemben az apám arcát nézem s csak mormolom magamban ezt a verset..

3 Kistérségi Versíró Pályázat I. helyezett Hazám Eltűnt a szögesdrót, az aknazár, a szántott földcsíkon újra burjánzik a fű. Az utat egykor rekesztő sorompó leszerelve, rozsdától lepetten, mint levágott kar az árokban hever. Csak tábla jelzi, - eddig a haza, és bár látszólag nincs különbség bokor és bokor, fa és fa között - mégis érzem, mikor vagyok itthon. Mert más itt a fény, más a levegő, és másképp zengenek itt dalt a madarak. Ez a világhoz mérten apró földdarab, csak tízmilliomod részben az enyém, de ő nevelt fel, és majd magába temet, és testemből lesz majd új fa, új virág, mert nem tűnhetek el végleges egészen. Bár nem jelzi kő, hogy merre, hol vagyok. a gazdag Alföld, vagy a kunsági homok otthont nyújt majd a kétmaroknyi pornak, amivé leszek, - ha egyszer meghalok..

4 Kistérségi Versíró Pályázat I. helyezett Elégia édesanyámhoz Ha kő sebezte meg a homlokom Te bekötötted, és elringattál szépen. Míg azt dúdoltad: - aludj gyermekem.., óvón takartál, ha hideg volt az éjjel. Ha bántás ért, harcba szálltál értem, és mindig akadt nekem egy jó falat, egy új cipő, egy jó meleg kabát. Egy-egy könyv is, mely százezer csodát mesélt nekem egy messzi, más világról. Aztán felnőttem, most fél-országnyi távol van közöttünk. - Ha ritkán hazatérek, becsengetek, s a hosszú kerti úton Nyolcvanhat évvel fáradt válladon bot támaszoddal a kapuig botorkálsz, örömmel szólítsz: - megjöttél fiam, már vártalak! Jól vagy? Gyere és egyél.., és elém rakja mindenét szegény csendben hallgatva gondom és bajom. Ha én kérdezem, csak annyi a panasz: fiam a lábam, csak az ne hagyna el! Gyorsan elfut a néhány röpke óra, mennem kell - és ő jó utat kíván: - aztán szólj fiam, majd ha érkezel.. és késő estig a telefonra vár. Az évek mennek, én egyre jobban félek, hogy egyszer eljön az a végső pont, mikor süketen búg a készülék, és nem veszi fel többé a telefont.

5 Versíró pályázat I. helyezett Anyám mesélte In memoriam József Attila Anyám mesélte: harminchatban, vagy harminchétben, nem tudom Apámmal, boldog vőlegénnyel sétált a pesti Kőrúton. Az aszfalton autók suhantak. Sok puccos üzlet homlokán, lilán villódzott a neon. Egy kérge-vesztett vén platán alatt, egy vedlett asztalon (egy kiskabátos férfi mellett) feltornyozott könyvhalom. Kínálgatta egyre, - újra, érte pár pengőt remélt. Adná darabra, adná súlyra, meleg szobáért, ételért. Késő ősz volt, a szél hátán ki levelet és port kavart, dermesztő hideg érkezett,- belé, a védtelenbe mart. Csak állt, kezében a könyve. úgy, mint egy elveszett gyerek, és valahol, messze, távol, már dübögtek a kerekek.

6 Versíró pályázat II. helyezett : Ballada a karácsonyi fenyőről. Szán siklik, hegyről le, Szinte száll. Fa terhét, viszi már szaporán. Zöld ága, magában csoda dísz. Olvadt hó hull le rá, csupa víz. Erdős út kanyarog lefele, Nem havas, sáros az, fekete. Szán akad, lovakat ostor üt. Szíjfonat csapása szinte süt. Völgy mélyén, kicsi ház, takaros. Oda tart a hegyi fuvaros. Hám feszül, fut a szán, igazán. Megáll ott, a kis ház udvarán. A zöld fa a szánról lekerül, Beviszik, ott áll már legbelül. Öltözik ezüstbe, aranyba. Fa voltát reggelig siratja. Könnye hull, gyantacsepp, - ha zokog. Tűlevél elszárad, lepotyog. Ünnep múl, kopár lesz, - kivetik. Dísze nincs, ami volt leszedik. Fejsze sújt, szétvágják, tűz eszi. Füstje száll, felfelé, szél viszi. Hegytetőn, erdőnél, megpihen. Nem látja többé már, - senki sem.

7 Kistérségi Prózaíró Pályázat I. helyezett Újkori karácsonyi ének Tudom, hogy a címet olvasva mindenkinek Charles Dickens ismert műve jut eszébe. Nem akartam plagizálni még ilyen apró dologban sem, mint amilyen a címadás, de nem jutott eszembe jobb ezen a didergősre sikerült december délután, amikor leültem a számítógép elé, hogy megpróbáljam szavakba, mondatokba önteni azt a megrázó és furcsa élményt, amelyet néhány órája átéltem. Most is hatása alatt vagyok. Talán érzékenyebb is lettem, most az ünnepek előtt. Feleségem néhány hete kórházba került, és én naponta beutaztam hozzá a főváros egyik ismert egészségügyi intézményének pulmonológiai osztályára. Az út egyébként meglehetősen hosszú, de az aggodalom által keltett idegfeszültség még elviselhetetlenül hosszabbá teszi. Legalább másfél óra telik el addig, amíg a pestmelletti településről a Moszkva térig jutok. Jobb híján olvasok, de az sem tud igazán lekötni. Fél tizenkettő mire odaérek. Innen már csak hat megálló a Kútvölgyi lejtőn nehézkesen felkapaszkodó, asztmásan lihegő buszon. Ahogy a tömeggel kisodródok a metrószerelvény ajtaján, és megindulok a nyüzsgő emberrajjal együtt a mozgólépcső felé, merőben szokatlan hang üti meg a fülemet, túlszárnyalva a tömeg megszokott zsongását. Egy tiszta gyermekhang szárnyal a magasba: Kiskarácsony, nagykarácsony kisült-e már a kalácsom? Ha kisült már, ide véle! Hagy egyem meg melegébe.. Csak hallom, de nem látom, ki és hol énekel. A tömeg sodor, a hang erősödik és akkor végre felfedezem. A mozgólépcsőtől kissé távolabb, egy oszlop tövénél egy fiatal nő ül, ölében egy hat-hét éves körüli fiúcska. Az asszonyon divatjamúlt steppelt télikabát. Kopott csizmába bújtatott lábát szemérmesen maga alá húzva némán üldögélt egy lábnyomokkal tarkított kartondoboz-darabon, magához ölelve a gyereket. Mellettük, sárga műanyagtányér, mindenféle aprópénzzel félig telve. A kisfiú látszólag fáradhatatlanul fújja a dalt, s ez hatásosnak bizonyul. Csörren, hullik a pénz, néha még papír is zizzen. Ösztönösen nyúlok a zsebembe, mint annyian mások is, de a kulcscsomón és a telefonon kívül mást nem találok. A tárcám a táska mélyén, abban biztosan van, de sietek, mert a busz ritkán jár. Kinn mínusz tizenöt fok van, nem öröm félórákat várni. - Majd visszafelé adok gondoltam, - szegény kis kölyök. Saját unokáim jutottak eszembe, vajon ők, hogyan léteznének ilyen kilátástalan, szomorú helyzetben. Lassan araszoltunk előre, már majdnem elértem a lépcsőt, amikor megláttam valakit. Ott állt a mozgólépcső tövénél. Jó negyvenéves, sportosan öltözködő férfi, kezében újsággal, merev, kifejezéstelen tekintettel bámulta a kis kéregető kettőst. A bőséges adakozást látva, elégedetten elmosolyodott. A kisfiú, aki ki tudja hányadszor énekelte el a dalocskát, egyszer csak elhallgatott. A férfi, látva az újabb tömeg érkezését, türelmetlenül intett a nőnek. A nő

8 engedelmesen pillantott a férfire, és durván meglökte a gyereket. Az, mint a gép újra énekelni kezdett, kicsit rekedten, de szolgálatkészen, bár halálosan unva fújta a számára már gyűlöletes karácsonyi dalocskát. Amikor késő délután újra arra jártam, az oszlop tövén már nem ült senki. A koszos kartonpapír elázott a ráhordott hólétől és csak az örökké vándorló, zötykölődő mozgólépcső nyikorgott szokása szerint. S én ezen a monoton gépzörejen, csikorgáson túl, mint ha azt is hallottam volna, ahogy valaki távol, nagyon, messze vékonyka gyerekhangon énekli: Kiskarácsony, nagykarácsony.. A Nyugatinál szálltam ki a metróból, s ahogy az aluljáró szemetes, csúszós lépcsőjén, a siető, lökdösődő tömeggel együtt kikászálódtam a díszesen kivilágított körútra, már csak a város megszokott zaját hallottam. Emberek tolongtak az alkalmi árusítóhelyek előtt csomagokkal rakottan, - két nappal karácsony előtt, kettőezerkilencben.

9 Kistérségi Prózaíró Pályázat I. helyezett Ladik a holtágon A Tisza-gát túloldalán, az ártéri füzesen átvezető úton, amelyet most a hóolvadás után olyan csúszós sár borított, mint a hajdanvolt kenőszappan, oldalazó mozgással kúszott előre a jobb utakhoz szokott autó. Az autó vezetője, amolyan jó negyvenes, testes, sörtehajú férfi, hasztalan küszködött azért, hogy az egyre jobban önállósuló járművét engedelmességre bírja. Végül, amikor belátta, milyen hasztalan minden próbálkozás, mert sem továbbhaladni, sem megfordulni nem bír, akkor magára hagyta a tehetetlen, sárbaragadt gépkocsit. A gát, amelyen keresztül nem egészen tíz perce, még optimizmussal telten átjött, alig volt tőle kétszáz méterre. Bosszantotta meggondolatlansága, annál is inkább, mert a hely, ahol így póruljárt, nagyon is ismert volt számára, hiszen gyermekkorát innen nem messze, az alig nyolc kilométerre fekvő kisvárosban töltötte. A cimborákkal, - akikkel együtt járt iskolába, vagy együtt nyűtték a kitömött, ócska harisnyából fabrikált rongylabdát a városszéli marhalegelőn, - sokszor kibicikliztek ide, hogy a kubikgödrökbe az áradás után megrekedt halakat, lyukas fenekű kassal tapogatózva zsákmányul ejtsék. A sikeres halászat után, amikor osztozkodásra került sor, sokszor verekedésbe torkolló vitákat rendeztek. Ezek győztese általában a nyurga, szeplősarcú Kosik lett, akit a többiek, természetesen csak egymás között, az állandó szipákolása, és mindig nedves vörös orra miatt Szippancsnak neveztek. Ez a jó cimbora, aki egy fejjel magasabb volt mindegyiküknél, - makacsul ott ragadt már két éve a hatodik osztályban,- mindig kiválogatta a hazavitelre érdemes halakat, egy - két méretes csukát, vagy harcsát, a többi szemétre való apróhalat pedig kegyesen meghagyta a többieknek. A csapatból neki volt a legjobb kerékpárja,- még lámpa is volt rajta, amit a többiek nagyon irigyeltek. Azon kívül igazi bőrnyerge volt, amilyen felszereléssel, csak a kis Szabó Imi dicsekedhetett, igaz az ő nyergére a bőr helyett csak ócska svájcisapka feszült. Természetesen a többiek, a Tuka, a Sarudi meg ő is, - bár gyermeki irigységük tárgya volt, - igazán nem is tudtak volna mit kezdeni ezzel a felszerelési eszközzel, mert az akkor igencsak apró termetük miatt, egyszerűen a felsőváz alatt átdugott lábbal kerekeztek napestig. Ez a holt-ág volt a kedvenc helyük. A partján álló göcsörtös fűzfák, a tél végén, magasabb vízálláskor kötésig vízben áztak, mélyen lecsüngő még levéltelen ágaikat, az éles szél keltette kemény kis hullámok szakadatlanul ostromolták. A lejáró végén, ott, ahol a part lecövekelt rőzsekötegekkel volt megerősítve, láncraverten, félig partra húzva árválkodott a gátőr fekete kátránnyal bemázolt ladikja. - Akkor is ilyentájt volt gondolta a férfi, miközben a cipőjére tapadt sarat kapargatta le a gát tetején egy alkalmatos ágdarabbal. Ahogy végzett, elindult a nem messze levő őrház felé.

10 - Február vége, vagy inkább március eleje lehetett, - Milyen jót mulattunk azon a szerencsétlen kis Szabón,.. a Kosik jól ráijesztett a ladik miatt. Azért másnap az iskolába bejött az apja, valamit beszélt az igazgatóval, de a kis Szabó, az nem jött többet. Azt mondták a fiúk, hogy elköltöztek. Még hónapok múlva is azon röhögtünk, hogy mit összekínlódhatott, míg azt a nagy dög biciklit, a leeresztett gumikkal hazatolta. Kosik, mondta is nagy szipogva Legalább kimelegedett, ha már megfürdött. A gát oldalában, közvetlen az út mellett, már látszott az őrház. Piros cseréptetővel fedett barátságos épület, kerítés nélkül. Az udvaron rakásra rakott ölfák, kukoricagóré, mellette gerendákra fektetett termetes vasladikok, kettő is. - Nem vagy te ahhoz elég erős! mondtuk a kis Szabónak, amikor félig a parton heverő ladikot a vízre akarta tolni. A lánc nemigen akadályozta, az elég hosszú volt, és Tuka meg Sarudi még segített is neki, játszották a jó fiút. A ladik végül engedelmeskedett és becsúszott a vízbe. A kis Szabó büszkén nézett ránk. Kosik a vaskarót, amihez a ladik lánca volt lakatolva, egy óvatlan pillanatban kihúzta az átázott földből, és óvatosan a vízbe eresztette. - Na, ugye hogy meg tudtam csinálni! Nem olyan nagy dolog ez! mondta büszkén, és elégedetten még egyszer meglökte a ladikot. Kosik úgy tett és vele mi mindannyian, mintha csodálnánk. Körbevettük, dicsérgettük és közben félszemmel a ladikot figyeltük. Az lassan sodródni kezdett. - Vajon, hol áll meg? A parttól úgy négy-öt méterre neki ütődött egy vízben álló öreg fának, talán a fenékre horgonyzódott lánc sem engedte tovább, ott megpihent. Kosik, ez a minden hájjal megkent gazember, hirtelen megragadta a kis Szabó karját, a parthoz rángatta és a ladikra mutogatott: - Mit csináltál? El fogja vinni a víz? Hozd ki! Mert ha nem, szólunk a gátőrnek! Akkor azután baj lesz. és közben a szemével hallgatást parancsolt, mert belőlünk már majd kitört a nevetés. - De, én nem is tudok úszni? védekezett a kis Szabó - Nem is kell te marha biztatta Kosik fölényesen, még a derekadig se ér a víz, - Nem látod azt a fát, alig éri el az alját. A kis Szabó segítségkérően nézett ránk, látszott rajta, hogy fél. Mi meg komoly pofát vágva bizonygattuk, hogy nekünk mindenképpen szólni kell a gátőrnek, - Kosik intésére Sarudi már indult is. Látva, hogy nem remélhet szánalmat, csak levetkőzött, és belépett a hideg vízbe. A fogai közt sziszegve indult a ladik felé. Amúgy is hűvös szél kerekedett, és még mi is megborzongtunk a parton. De végül is, kivonszolta a ladikot, - Kosiknak igaza volt, még derékig sem ért a víz. Sietve öltözködött, csak úgy vizes combjaira húzva fel a nadrágot. Tuka odajött hozzám, és odasúgta, hogy az igazi hecc, az csak most lesz! Menjünk csak vele, és vigyük a kis Szabót is.

11 Mire a gátra értünk, Kosik ez a nagy langaléta már a nyeregben ült és az út felé kerekezett, onnan kiáltott vissza, - hogy siessünk, mert mindjárt besötétedik és a város ide még jó félóra, szeretne időben hazaérni. Hát igyekeztünk mi is. Az útnál értük utol Kosikot, aki röhögve mutogatott vissza a gátra, ahol a kis Szabó kétségbeesetten tapogatta a leeresztett gumikat. Kosik, mint afféle vezér, indulást parancsolt és mi engedelmesen követtük az egész úton, jól szórakozva azon, hogy tolja, taszigálja azt a nagy böhöm biciklit a kis Szabó. Valahol itt jártak a gondolatai, amikor leereszkedett a gátoldalon, és az őrház nyitott verandája felé indult. A kerekes kút melletti óljából előbb barátságtalanul mordult rá, majd vad ugatással ugrott elő egy termetes kuvasz. Az ugatásra egy vele közel egykorú, alacsony, keszeg férfi lépett ki az ajtón, kezében bot. Hallgass már! - dörren a kutyára, felésuhintva. - Adjon Isten! - fordul a jövevényhez, és nyújtja a kezét.- Szabó vagyok, Szabó Imre. Én vagyok itt a gátőr.- Engem keres? kérdi, és összehúzott szemmel vizslatja az arcát. Maga idevalósi a városba? - ismerősnek tűnik. A férfi összerezzen, ő már akkor felismerte a régi cimborát, amikor az az ajtón kilépett. Érzi, hogy akkor ott régen milyen hitványul viselkedett. Most meg kellene mindent magyarázni, hátha már nem haragszik..- gondolja, de ahogy ott állnak egymással szemben, elgyávul. - Biztos nem ismert meg- nyugtatgatja magát, - vagy harminc éve nem látott! Mit is mondjak neki? - Azt, hogy sajnálom, nem úgy gondoltuk. - Belepirul. Viszonozza ugyan a köszönést, de ő nem mondja a nevét, csak úgy elhadarja: - hogy most először jár itt. - nem is ismerős errefelé, és hogy elakadt.., hogy segítség kéne. A gátőr elirányítja a szomszéd tanyába: - Ott van traktor, az majd kihúzza, hivatkozzon rám - mondja. Mondja azt, hogy régi ismerősöm.. Akkor, biztos megteszi. - és közben le nem veszi róla szemét, csak hosszasan nézi, és olyan melegen szorítja meg a felé nyújtott kezet, mint aki azt a hajdani tettet már régen megbocsátotta.

12 Írj novellát! pályázat I. helyezett A pályaőr vacsorája A pályaőr, magas csontos férfi volt. Arcát, amelyet barnára pácolt a nap és érdesre koptatott az örökké homokszemcséket kavargató szél, jól megtermett, szalmaszínű bajusz díszítette. A vonalszakasz, amelyért felelős volt, úgy húzódott végig a kukoricaföldekkel és ritkás akácerdőkkel tarkázott tájon, mint a kifeszített zsinór. A szakasz mindkét végén, két termetes falu terült el rendes állomással, kitérővel, szolgálattal, úgy ahogy annak lennie kell. A vonal közepén állt az őrház, kis szomorú épület, sárgára festett vakolata hullófélben. A ház mögött, az erdő felőli részen ólak meg egy kis konyhakert hat sor szőlővel és egy göcsörtös vén barackfával tették teljessé a gazdaságot. A falu távolabb volt, olyan jó félkilométernyire. Nem volt nagy, talán ha negyven házat számlált. Temploma sohase volt és harangszót is csak olyankor hallott az ember, ha az a szél hátán valamelyik irányból odasodródott, vagy csak az örökké recsegő rádióból hallgathatta meg a déli hírek előtt. Kelemennek, a pályaőrnek minden nap, legyen bár nyár, vagy tél, mindig ugyanúgy kezdődött és ugyanúgy végződött. Korán indult bejárni a pályát, még az első vonat előtt. Főként nyáron, amikor még alig szürkült az ég, keleten meg éppen csak egy kis pirosság jelezte, hogy hamarosan megvirrad. Az első vonattal akkor szokott találkozni, mikor az átjáróhoz ér. Ilyenkor mindig tisztelgésre emelt kézzel köszönti az elrobogó szerelvényt és addig kiséri a szemével, míg az el nem tűnik a távolban. Amikor azután a vonatvégi lámpa halvány vörös fénye a hajnali párában feloldódik és elenyészik, megigazítja vállán a szíjon lógó faládát, és hosszúnyelű kalapácsával megmegütögetve a síneket, talpfáról-talpfára lépegetve bandukol a szakasz reggeli vége felé. Mire a végponthoz ér, már teljes erejéből süt a nap. Az állomáson tehervonat tolat, és átható kátrányszag úszik a levegőben. A betonlábú pirosra mázolt deszkájú padokon, most nem ül senki, így hát letelepszik és a kopott faládából kiveszi az elemózsiát, és nekiáll falatozni. A forgalmista, aki közben kijött az irodából, odaköszön neki: - Jónapot Kelemen! Rendben van minden? Mikor indul vissza? - és közben a tehervonatot figyeli, ami indulásra készen áll a kitérőn. - Semmi baj! Idáig minden jó! - mondja a megszólított és bekattintja a bicskáját.- Megyek is már, csak megvárom amíg ez kihúz, - mutat a vonatra és már kászálódik is fel. A forgalmista emeli a tárcsát, a mozdony felhorkan, nekifeszül és a szerelvény lassan kigördül. Addig vár, amíg az áthalad a kereszteződésen, aztán sapkájához emelt kézzel elköszön a pályaőrtől és siet felhúzni a sorompót. Kelemen hosszú léptekkel indul visszafelé, kezében lóbálva a kalapácsot. A sorompótól nem messze, a vasút oldalában áll egy kimustrált zöld lakókocsi, kerék nélkül, betongyámokra helyezve. Előtte vasvázas asztalszerűség, - kettő is. Az ablak, amelyen át a kiszolgálás folyik, elhúzva. Mögötte terebélyes asszonyság áll:

13 - Mi tetszik Pistuka? - kérdi Kelementől barátságosan, miközben a poharakat öblögeti és leforgatva a tálcára rakja. - Egy jó korsó sört Mári néni! Pokoli meleg van! Maga tudja, hogy szeretem...sok sör, kevés hab, mint mindig...- azzal odadobja a ládát az asztal lábához és indul az ablak felé. A sör nem éppen hideg, de kétszerre azért lehúzza a korsót. A bajuszára ragadt habot letörli, - csak úgy kézfejjel és a ládát vállára vetve, már indul is. A kiürített korsó ott árválkodik az asztalon, vissza se vitte. - Leszakadt volna keze, - mormogja Mári néni és tolat kifelé háttal az ajtón, le a vaslétrán az elhagyott korsóért. A déli vonat a kiserdőnél éri utol, ott ahol az a nagy nyárfa áll a töltés aljában. Itt szokott ejtőzni egy kicsit, megvárja a vonatot és utána ő is felkerekedik. De meleg van, és egy kicsit el is bóbiskol. Kutyaugatást hall, valami nagy csörtetést az erdőből. Feláll, marokra fogja a kalapácsot, és feszülten figyel. Alig néhány lépésre tőle kipenderül egy hatalmas baknyúl, mögötte két csapzott szőrű, beesett horpaszú kutya. A kutyák szája habzik, nyelvük lóg. A nyúl a fa felé menekülne, de meglátja Kelement, megtorpan, oldalt ugrik, vesztére. A nagyobbik kutya eléri, tarkón kapja. A nyúl megfeszül, rúg egyet-kettőt és vége. A másik kutya is odaér, de a nagyobbik elereszti a zsákmányt és rámorog. A kisebb eloldalog vissza az erdőbe és a győztes már zsákmány felé fordul, amikor Kelemen kezéből elrepül a kalapács. Az oldalba kapott állat panaszos vonyítással menekül. A nyúl ott fekszik a földön, - van vagy négy kiló. - Micsoda pörkölt lesz belőle, - gondolja, míg a levetett zubbonyba csomagolja az áldozatot és megkeresi az útszéli szederindák alá bújt kalapácsot, - sok hagymát bele, hogy jó zaftja legyen... A hátralevő úton állandóan erre gondol, alig várja hogy haza érjen. Az átjárónál hátrafordul, a töltés menti úton meglátja a nagy kutyát, aki egyik lábát húzva tisztes távolból követi. Ahogy megáll, a kutya is megáll,- nem közelít. Kelemen felvesz egy követ, felédobja, de az meg se rezzen. Este megfőzi a pörköltet, átjönnek a faluból a haverok, bort hoznak, pálinkát. Kint esznek az őrház előtt. A párolgó bográcsból felszálló illatot hátára veszi a szél. Mindenki dicséri a vacsorát, Kelement nagy vadásznak nevezik, röhögnek, viccelődnek isznak és verik a zsíros kártyát. Elmegy az éjféli vonat, a haverok is hazakászálódnak. Kelemen összetakarítja a tányérokból a maradékot. A bogrács fenekére dobált csontokat a maradékkal együtt a földre szórja. Odatesz mellé egy jó darab kenyeret is engesztelésül annak, aki ott lapul az árokban jogos jussára várva.

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt

Petőcz András. Idegenek. Harminc perccel a háború előtt Petőcz András Idegenek Harminc perccel a háború előtt Peut-être à cause des ombres sur son visage, il avait l air de rire. (Camus) Megyünk anyámmal haza, a plébániára. Szeretek az anyámmal kézen fogva

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik

Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Fityó néni és a drága aranyos szerelő bácsik Több éves gyakorlattal fejlesztették tökélyre kifinomult praktikáik egész arzenálját. Kódszavaik tárháza régi, legendássá vált esetekből épült fel, ám legtöbbször

Részletesebben

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK

VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK VERASZTÓ ANTAL AKIKKEL AZ ÉLET TÖRTÉNIK A következő történet szereplői közül példaként egy olyan helybéli embert állíthatunk, akit a neve miatt mindenki Bokor Mihálynak szólított, és akiről semmi rosszat

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

A HECSEDLI MEG A POSTÁS

A HECSEDLI MEG A POSTÁS SZEMLE 13 T. Ágoston László A HECSEDLI MEG A POSTÁS Hecsedli. Várjuk a postást mondta Bányai, az író, és letette a kagylót. Régi, jól bevált, mondhatni egyezményes szövegük volt ez Zsengellérrel, a költővel

Részletesebben

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám

EZÜSTHARANG. A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály hava. 25. szám A barátság legszebb aktusa az, Midőn barátunkat hibáira figyelmessé tesszük. ( Berzsenyi Dániel )) EZÜSTHARANG A KÉK DUNA OTTHON lakóinak híradója 2011. szeptember Földanya, Kisasszony, Őszelő. Szent Mihály

Részletesebben

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY

Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Gegus Ida: LILIOM KIRÁLYKISASSZONY Volt egyszer a világon egy király, akit a népe nagyon szeretett. Csak egy búsította az ország népét. A király hallani sem akarta, amikor arról beszéltek neki, hogy ültessen

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Pár szóban a novella létrejöttéről:

Pár szóban a novella létrejöttéről: Pár szóban a novella létrejöttéről: A Heléné Cixous-pályázatot a Feldmár Intézet Nők Iskolája alapította. A pályázat feltételeit Feldmár András fogalmazta meg...a nyertes pályázatoktól őszinte, magas színvonalú,

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

M. Veress Mária. Szép halál

M. Veress Mária. Szép halál 184 Rügyek Szép halál Először nem figyeltem fel a kiáltásra, nem volt abban semmi különös, hogy valaki ordibál, megszokott volt ez arrafelé. Csak mikor közelebb értem, akkor hallottam, hogy mintha segítségért

Részletesebben

Egy magyar élet kicsiny tragédiája

Egy magyar élet kicsiny tragédiája Egy magyar élet kicsiny tragédiája Gellér Barnabás Eget rengetı, dobhártyát szakító, csikorgó zakatolás, vasúti megálló, kietlen táj ébreszt édes álmomból. Oldalamat kékre-lilára nyomták a kemény pad vasrácsai.

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem.

XIV. Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. XIV Őszi bánat, csendes, szelíd virág Úgy körülölelted szívem. Kicsiny királyok. Minden virágod, mintha mosolyogna nekem. Az ősz, a szív: véres két árny. Sokat jártam az emberek között, ifjú vagyok, csendes

Részletesebben

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva

Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva Olcsó krumpli Csöngettek az ajtón. Katus támolyogva ment ajtót nyitni. Nagy örömére, az édesanyja állt az ajtó előtt. Anyukám, de jó, hogy jössz. Alig állok a lábamon, olyan álmos vagyok. Kislányom! Csak

Részletesebben

Bányai Tamás. A Jóság völgye

Bányai Tamás. A Jóság völgye Bányai Tamás A Jóság völgye - Nem sikerült - suttogta Ria alig hallhatóan. - Azt hiszem senkinek sem fog sikerülni. Gézu értetlenül és csodálkozva nézett rá. A kötés alatt mintha kikerekedett volna egy

Részletesebben

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom

konyhába, beletörlöm a kezem abba a nedves törülközőbe, amelyik ott lóg a vízcsap fölött, a szegen. A kályhán már felforrt a víz a fazékban, előhúzom NAGYTAKARÍTÁS Én csak egy szegény asszony vagyok. Asszonyiságom utolsó éveit számlálgatom már, a fejemen tincsekké duzzadtak a fehér hajszálak, az arcomon, a szám körül megszaporodtak a ráncok, lekúsznak

Részletesebben

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be!

Nyelvhasználat. - Legyen szíves! - Egészségedre! - Gyere be! - Mit tetszik kérni? - Jó éjszakát! Melyik a helyes válasz? Jelöld be! Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! -

Részletesebben

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van

Amint ment, mendegélt egy nagy királyi városon keresztül, meglátta a folyosóról a király a nagy betűket s leküldte inasát, hogy nézné meg, mi van Százat egy ütéssel Egyszer volt, hol nem volt, volt a világon egy mesterlegény, kinek se égen, se földön nem volt egyebe egy rongyos garasánál. Elindult ő vándorolni. A mint ment, mendegélt hegyen völgyön

Részletesebben

Mándy Iván. A huszonegyedik utca. Regény

Mándy Iván. A huszonegyedik utca. Regény Mándy Iván A huszonegyedik utca Regény 2011 Gábor megállt az öreg, púpos hátú ház előtt, egy véznán fityegő cédulánál. Kiadó szoba Letette ráncos barna bőröndjét, kalapját feljebb tolta homlokán. Általában

Részletesebben

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik.

Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Jusztin a szobába lép, sürgősen és kíváncsian, körülnéz, három lépést tesz előre, aztán megáll és csodálkozik. Mi az? Kit keres? kérdi Csiba. Az asztal mellől feláll, és kezét fölemeli. Jusztin mereven

Részletesebben

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni.

Eresszen! Legyen olyan kedves, Lang úr. Most szépen elalszik még két órácskára, aztán mikor már világos lesz, elmehet sétálni. Amikor Konrad Lang felébredt, sötét volt. Idegen ágyban feküdt. Keskeny volt és magas, Elisabeth nem feküdt mellette. Fel akart kelni, de nem tudott. Az ágy két oldalán rács volt. Hé! kiáltotta. Majd hangosabban.

Részletesebben

Héra Jeges öle tüskés hópelyhekt ől duzzadó felh đ Héra szeme eső eső eső esđ eső esđ esđ

Héra Jeges öle tüskés hópelyhekt ől duzzadó felh đ Héra szeme eső eső eső esđ eső esđ esđ Héra Jeges öle tüskés hópelyhekt ől duzzadó felh đ Héra szeme eső eső eső esđ eső esđ esđ a gyémántgolyó ' vígan szaladgál a fekete lemez serceg ő ereiben a gumifal nélküli fekete biliárdasztalon Vétkek

Részletesebben

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta.

A BARÁT. Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Bódi Zsolt Publio Kiadó 2012 Minden jog fenntartva! A BARÁT Moncsinak, aki végig kitartott mellettem és támogatott. Andrásnak, aki szereti az írásaim, de ezt a könyvet még nem olvasta. Szüleimnek, testvéreimnek,

Részletesebben

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban.

- E szerint elégedett vagy? - Több, - boldog. Boldog! Milyen különösen hangzott ez a szó, ebben a dohosszagú, szegényes, díván nélküli odúban. A SZERELEMRŐL Tavaly, június elején abban a kisvárosban voltam, ahol születtem. A városban most is az a sajátságos csend, mintha halottak közt járnék. Két hét alatt beteltem vele, kivágytam belőle, akárhová,

Részletesebben

T. Ágoston László A főnyeremény

T. Ágoston László A főnyeremény T. Ágoston László A főnyeremény Gondosan bezárta az ajtót, zsebre vágta a kulcsot és egy széllel bélelt, kopott nyári nadrágban, hasonlóképp elnyűtt pólóban, és mezítlábas papucsban lecsoszogott a földszintre

Részletesebben

Könnyek útja. Versválogatás

Könnyek útja. Versválogatás Könnyek útja Versválogatás Szerző: Nemes Kiss Kata Minden jog fenntartva Borítóterv és kivitelezés: Boris Vanessza Szerkesztette: Lélek Sándorné 2014. Előszó a Könnyek útjához: A szépség: álom. Az álom

Részletesebben

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj

Hitman TANDORI DEZSÕ. 14 tiszatáj 14 tiszatáj TANDORI DEZSÕ Hitman Hitman nincs a szótárban, a szótárban nincs. De hát ember nem ad lónak olyan nevet, hogy Úgy Jól Ötvenen Túl. Nem ad, öreg, lónak ember olyan nevet, hogy... mondom. Mondja

Részletesebben

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb

1. fejezet. Dorset, 2010 Egy évvel késõbb 1. fejezet Dorset, 2010 Egy évvel késõbb A napok egyre rövidebbek. A fûre hullott almákat megcsipkedték a varjak. Viszem be a fát, és rálépek az egyik puha gyümölcsre; szétnyomódik a lábam alatt. November

Részletesebben

KIHALT, CSENDES UTCA

KIHALT, CSENDES UTCA KIHALT, CSENDES UTCA Göb megállt egy hosszú kőkerítés mellett. Nem messze innen, rézsút egy valamivel szélesebb utca nyílt, s vége felé, a házak falára már bevilágítottak az állomás fényei. Utazótáskáját

Részletesebben

ÜNNEP TÉRÉRZÉS. kocogtatja a rácsot kopog szemedben tükör benne kíváncsi vadgalamb gubbasztasz létrád harmadik fokán

ÜNNEP TÉRÉRZÉS. kocogtatja a rácsot kopog szemedben tükör benne kíváncsi vadgalamb gubbasztasz létrád harmadik fokán ÜNNEP harci kürtök hívó hangja pallosok súlyos suhogása griffek lázadása galambok jajgatása RIANÁS! de ne félj! hisz az éjszaka mindennél hatalmasabb ÜNNEP VAN! ha el is költözött a Hold TÉRÉRZÉS szememben

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204

Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 Kedves Olvasó! Tisztelettel köszöntöm Önt hírlevelünk karácsonyi, 2010/11. számában! 2010. december 204 (SERBÁN ANDRÁS igaz székely ember emlékének) Karácsonyi történet Mi, gyerekek, nagyon vártuk az első

Részletesebben

Mészáros Sándor Az engedelmesség Komáromi Baptista Gyölekezet. Az engedelmesség. Jónás könyve alapján

Mészáros Sándor Az engedelmesség Komáromi Baptista Gyölekezet. Az engedelmesség. Jónás könyve alapján Példa: Az engedelmesség Jónás könyve alapján Egy hív édesapa fia lelkipásztornak készült. A fiú elhatározta, hogy külföldre megy egy fels bb tanulmányi fokozat megszerzése érdekében. Az édesapa aggódott

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

6. o. FELADATLAP Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest!

6. o. FELADATLAP Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! 6. o. FELADATLAP Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! 1. forduló Az egész szottyos dili hat napja kezdődött, mikor a családom átment sivatagi tevekaravánba. Tényleg pont úgy néztünk ki, mint azok

Részletesebben

Jeremej Ajpin. Kihunyó tűzhely mellett. A Földet hallgatom

Jeremej Ajpin. Kihunyó tűzhely mellett. A Földet hallgatom Jeremej Ajpin Kihunyó tűzhely mellett A Földet hallgatom Este, amidőn a Nap ott függött a fenyőfák csúcsán, Anyám lehalkított hangon szólt rám: Ne zajongj. Miért nem szabad zajongani? Mindjárt elül a Nap.

Részletesebben

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY

PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY PETŐFI SÁNDOR TANULMÁNYI VERSENY 0 ISKOLAI FORDULÓ II. fokozat ÉLETTÖRTÉNETEK Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia Feladatlap Megoldási idő: 45 perc Elérhető pontszám: 50 pont Elért pontszám: pont Kódszám:

Részletesebben

ALEA, az eszkimó lány. Regény

ALEA, az eszkimó lány. Regény ANAUTA ALEA, az eszkimó lány Regény 2011 Előszó Amit ebben a könyvben elmondok, az nem kitalálás. Nagy részét apámtól, Jorgkétől hallottam gyerekkoromban. Viharos téli estéken sokszor kértem, hogy meséljen

Részletesebben

2012. július 29. Vasárnap.

2012. július 29. Vasárnap. Még Sorvagurban voltunk amikor arról tanakodtunk, hogy melyik lenne a legalkalmasabb kiindulási pont, ha Izlandra szeretnénk áthajózni, de hamarosan rájöttünk, hogy a nagy távolság miatt ez édes mindegy.

Részletesebben

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17.

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. C-PRESS Hírügynökség - Üdvözöljük a C-PRESS oldalán! Valami csoda folytán az "Ezeregy éjszaka" birodalmából néhány mesehõs átlépi egy szellem

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc

Državni izpitni center MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 2. feladatlap. Művészi szöveg(részlet) elemzése. 2015. június 1., hétfő / 60 perc A jelö lt kó dszá ma: Državni izpitni center *P151A10312* TAVASZI VIZSGAIDŐSZAK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 2. feladatlap Művészi szöveg(részlet) elemzése 2015. június 1., hétfő / 60 perc Engedélyezett segédeszközök:

Részletesebben

Tatay Sándor HÚSHAGYÓKEDD

Tatay Sándor HÚSHAGYÓKEDD Tatay Sándor HÚSHAGYÓKEDD TATAY SÁNDOR Húshagyókedd Regény 2011 Fapadoskonyv.hu Kft. Tatay Sándor jogutódja Barabás már kilencedik napja kerülgette a várost. S e kilenc napot megelőző kilenc hónapig vándorolt.

Részletesebben

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt.

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. TAVASZI SZÜNET (Mid Term Break) Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. Az ajtóban apám várt könnyes szemmel, Ő át tudta élni mélyen a gyászt, Szegény

Részletesebben

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Morajló tenger. Bíró Krisztina. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Morajló tenger Bíró Krisztina 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! 1. rész - Úttalan utakon (2006-2008) HA MEGLÁTOM... Ha meglátom sötét árnyak Heves táncát bennem, Nyögve kiáltok távolba De senki

Részletesebben

brasnyó istván IN AETERNUM

brasnyó istván IN AETERNUM brasnyó istván versei IN AETERNUM Estelente a lehúzott redőny résein át jól látni a tengerészeket, ahogy tisztjeikkel együtt elhagyják a kocsmát az út túlsó felén, rézsút ablakunkkal szemben és körülállják

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

VI. rész menjünk Szentkeresztbányára A KÉZ MÉLYSÉGEI ÉS EMLÉKEZETE

VI. rész menjünk Szentkeresztbányára A KÉZ MÉLYSÉGEI ÉS EMLÉKEZETE VI. rész menjünk Szentkeresztbányára A KÉZ MÉLYSÉGEI ÉS EMLÉKEZETE A fiú ezt gondolta : Befele alszik a rózsa szirma szélén csöpp harmat alszik a világoskék rózsa A fiú így szólt : Szerteszakadt gondolataim

Részletesebben

A fiú bólintott. Nem is várt mást. Amikor kilépett a szobából, még látta, hogy az újság zavartalan emelkedik eredeti helyére. Ahogy kattant mögötte a

A fiú bólintott. Nem is várt mást. Amikor kilépett a szobából, még látta, hogy az újság zavartalan emelkedik eredeti helyére. Ahogy kattant mögötte a A bolt - Mást se hallok, csak hogy az üzlet, meg az üzlet, és néha még azért az üzlet is szóba kerül... - Ne bolondozz, fiam. Abból élünk- morogta a reggelizőasztal mellől a rezzenéstelen újság. - Nem

Részletesebben

A szenvede ly hatalma

A szenvede ly hatalma Előhang Leonard Kastner mostanában egyre többször gondolt ar ra, hogy vissza kéne vonulnia. Miért is ne? Az időzítés tökéletes lenne. Annyi pénzt keresett már, amiről régebben álmodni sem mert volna, ráadásul

Részletesebben

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén

démontámadást, akkor tanulta meg, hogy képes előre jelezni, ha démonok közelednek. Apja a király, nem lepődött meg fia képességein, a szíve mélyén 1. A támadás Viktor az erőd tetejéről nézte a közeli erdőt. Minden nyugodtnak tűnt mozgásnak semmi nyomát nem látta. Pedig érezte a jelenlétüket, tudta, hogy a közelben vannak, nem látja őket, de valahol

Részletesebben

Magvető Kiadó könyvklubja - Át a folyón

Magvető Kiadó könyvklubja - Át a folyón 2013 július 10. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Szóval tapogatják a nők ezeket a világokat, a testükhöz illesztgetik,

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS

Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Andersen meséi AZ ÖREG UTCAI LÁMPÁS Hallottad-e már az öreg utcai lámpás történetét? Igaz, nem éppen vidám história, de azért egyszer végighallgathatod. Volt egyszer egy jóravaló, öreg utcai lámpás, aki

Részletesebben

TARTALOM. Ügyintézés A hivatalban. Használt autó eladó. Birtesttás.

TARTALOM. Ügyintézés A hivatalban. Használt autó eladó. Birtesttás. TARTALOM 1. lecke Az emberi külső Neked ki tetszik?. Tanúvallomás. Körözés. Nem is tudom..... A magyarok és nyelvrokonaik Fél füllel hallottam Tükröm, tükröm... 2. lecke Öltözködés Divatbemutatón. Mit

Részletesebben

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a

Már a tanítóképző utolsó évét jártam, mikor meglegyintett úgyszólván az első komoly szerelem. Ez a V Barna legény. Te szegény, te szép. Dús hajad egy leány álma. Elvesztettem az eszem s szemem könnyet hullat, mint estalkonyatkor az ég. Ó, miféle babona űzi tekintetem utánad? Végigkísérlek a fasoron,

Részletesebben

Akinek élénk a képzelete, és maga elé idéz egy boldog pillanatot, és majdnem jó neki, nos, ő arra is képes, hogy eget építsen pokolra.

Akinek élénk a képzelete, és maga elé idéz egy boldog pillanatot, és majdnem jó neki, nos, ő arra is képes, hogy eget építsen pokolra. II. A KÉPZELET Akinek élénk a képzelete, maga elé idézhet egy-egy boldog pillanatot, és ha éppen itt áll mellettem, és az útvesztőkbe kémlel, nem lát mást, csak kupoláról kupolára szálló galambokat. De

Részletesebben

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó,

Mi az, hogy reméled? Nem t om, nincs túl nagy praxisom, még sohasem fogyasztottak el erdei manók. Pedig anyám sokszor mondta, hogy vigyen el a manó, Manó úr Hát, ha éppen tudni akarod, arról a magas hegyről származom mondta, mielőtt bármit is kérdezhettem volna. Hogy miért jöttem le erre az alacsonyabb hegyre? folytatta, még mindig kérdés nélkül nos,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek,

Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek, Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kis gyermekek, semmiképpen nem mentek be a mennyeknek országába. Máté 18:3 (Károli Gáspár fordítása) Prológus Angyalok az Arby s-ban

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Szemle. Péterfy Gergely

Szemle. Péterfy Gergely 44 Szemle Péterfy Gergely KÉT KIS NYOMOZÁS Elsõ xoktóberének végén Szadai András, egy frissen végzett fiatal 1954xxorvos, aki csak néhány hónappal korábban foglalta el körzeti orvosi állását egy Szeged

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten)

Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) Élménybeszámoló - Dolomitok (Rosengarten) A 2013/2014. tanévben immár harmadik alkalommal megrendezett Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyen elért első helyezésünkkel csapattársam, Boros János Mátyás,

Részletesebben

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA

Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Benedek Elek: JÉGORSZÁG KIRÁLYA Volt egyszer egy szegény ember. Ennek a szegény embernek annyi fia volt, mint a rosta lika, még eggyel több. Éjjel-nappal búslakodott szegény, hogy mit csináljon ezzel a

Részletesebben

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám,

Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, Ott vess ki! Hallani akarom a robbanás zaját. Én nem a szememmel, az ujjaimmal látok. Amit megérintek, rögtön a testembe hatol, és mielőtt megtudnám, mi az, felrobban az idegek pályáin. Szépek a rózsák,

Részletesebben

Hallottalak sírni téged

Hallottalak sírni téged Haza melyik út vezet A szívem égtıl elzárt madár De érzem egyszer hazatalál Karodon vittél évekig És most is énrám vársz Már érzem haza melyik út vezet Nélküled minden nagyvárosban Az utcán kígyók közt

Részletesebben

Wass Albert - Kicsi Anna sírkeresztje

Wass Albert - Kicsi Anna sírkeresztje Wass Albert - Kicsi Anna sírkeresztje Elmondom, hadd tudja meg végre a világ kicsi Anna igaz történetét. A falu neve, ahol mindez történt, Mezőbölkény, és a falu szélén van egy ócska, düledező gabonás,

Részletesebben

1. jelenet álom. zalanbel-nyomdaba_ af indd :02:36

1. jelenet álom. zalanbel-nyomdaba_ af indd :02:36 1. jelenet álom Ukrán Szása könnyed, de katonás léptekkel halad az utcán. Egyre erősödőbb szuszogást, majd csizmacsattogást hall, de nem lát még senkit. Érzi, valaki futni kezd mögötte, utol akarja érni.

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers

KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU. 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU Elektronikus változat Fedélterv és grafika: Kovács Gábor KOVÁCS GÁBOR PIROS BÁBU 100 homokszem-vers Kovács Gábor, 2012 ELŐSZÓ A Piros

Részletesebben

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és

... Talyigán vetett ágy. hózz mosni, takarftaxri, én meg ideástam e mögé a dög taliga mögé és Németh István Talyigán vetett ágy Háti itt van a tavasz is megint. A tavasz mindig eljön, meg a: nyár is, meg a tél is, ha várják, ha nem. Az ember szerencséje em jđn el soha. Hiába várják, hiába futnak

Részletesebben

A Székelyföld geográfiája dióhéjban

A Székelyföld geográfiája dióhéjban Hankó Vilmos Dr. A Székelyföld geográfiája dióhéjban Az erdélyi felföld keleti részén nagy kiterjedésű, hegyekkel sűrűn behálózott hegyes vidék emelkedik. A hegyek hatalmas tömegéből különösen két hegylánc

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

Most akartam éppen letenni a kalapomat. Hogyan tegyem le az ön dicséretei után? Ön azt gondolná, hogy leénekelte a fejemről.

Most akartam éppen letenni a kalapomat. Hogyan tegyem le az ön dicséretei után? Ön azt gondolná, hogy leénekelte a fejemről. GYORSVONATON Budapest A vonat öt perc múlva indul. Ma alig van utazó: az idő borongós. Lehet, hogy esik is. Az én kocsimban egy fiatal házaspár ül. A szomszéd fülkében foglaltak helyet. Ahogy bepillantottam,

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Regény Felém lép, én hátrálok, és már a szikla szélén állok. A föld egyszer csak szétfolyik a talpam alatt, térdre rogyok. Próbálok megkapaszkodni egy bokorban, egy fűcsomóban,

Részletesebben

Szűcs Ilona: Zongora az éjben. Nyitott ablakomban állva A kerten át, hallgatom, Hogy finom, játszi ujjak Hangot csiholnak a zongorán.

Szűcs Ilona: Zongora az éjben. Nyitott ablakomban állva A kerten át, hallgatom, Hogy finom, játszi ujjak Hangot csiholnak a zongorán. A Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskolában helyezték ki az ország első Verstablóját csütörtökön. Az Irodalmi Rádió akciójának segítségével a fiatalok a kortárs alkotók művészetéhez kerülhetnek közelebb.

Részletesebben

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden

Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Józsa Miklós Áprily Lajos emléke Nagyenyeden Áprily Lajos, a jeles transzszilván költő 1887. november 14-én született Brassóban. Édesapja Jékely Lajos, édesanyja Zigler Berta. A család két év múlva Parajdra

Részletesebben

Szép karácsony szép zöld fája

Szép karácsony szép zöld fája Móra Ferenc Szép karácsony szép zöld fája Illusztrációk: Szabó Enikő Nyolcéves voltam, a harmadik elemibe jártam, és először léptem a közszereplés terére. A közszereplés tere az öreg templomunk volt. Úri

Részletesebben

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez

Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan feln ttnek, akivel nem tegez Nyelvhasználat Kinek mondod? Írj a mondatok mellé 1-est, ha gyereknek, 2-est, ha olyan felnıttnek, akivel nem tegezıdsz (nem Szia-t köszönsz neki), és X-et, ha mindkettınek! (5 pont) - Legyen szíves! 2

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban

JuGáWi 7.A. Férfi Kézilabda Világbajnokság. Női Kézilabda Európa Bajnokság. Adventi műsor. Mit is ünnepelünk karácsonykor? Mikulás-buli az osztályban JuGáWi 7.A 2010. december-2011. január Női Kézilabda Európa Bajnokság Amiről szó van az újságban: Rövidpályás Úszó Világbajnokság Férfi Kézilabda Világbajnokság Adventi műsor Mikulás-buli az osztályban

Részletesebben

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le

Adventi Hírnök Szálljatok le szálljatok le 1. Adventi Hírnök 1. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog az első gyertya láng! Karácsonyt várva lázban a föld, Isteni gyermeket köszönt. 2. Adventi hírnök: friss fenyő ág, Lobog már két kis gyertya láng!

Részletesebben

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből

Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből Bereményi Géza: Eldorádó Részletek egy készülő film forgatókönyvéből HÁZ UDVARA, PIAC NAPPAL A Gyerek a földszintes ház udvarán megy rövidnadrágban, magasszárú cipőben. Köhög. Szomszédasszonyokkal találkozik,

Részletesebben

Juhász Bence. A nagy litikamu

Juhász Bence. A nagy litikamu Juhász Bence A nagy P litikamu Parlamentből a Parlamentbe Viszontválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Köszönöm Elnök úr, Tisztelt Országgyűlés, Tisztelt Ház. Amint az előző felszólalásomban is ismertettem

Részletesebben

Itt van! Már megint nem hagy békén a reggel. Itt parancsolgat, és ébresztőt harsog a fülembe, pedig én nagyon álmos vagyok. Na, mindegy! Most kikukucskálok a takaróm alól, hátha mégis éjszaka van és lehet

Részletesebben

2012. augusztus 30- szeptember 1.

2012. augusztus 30- szeptember 1. 2012. augusztus 29. Szokásunkhoz híven a korai indulást választottuk, így pár perccel öt óra után már motoroztunk ki a kikötőből. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de nekünk ott, beszorulva két nagy hajó

Részletesebben

A három narancs spanyol népmese

A három narancs spanyol népmese BOLDOG KARÁCSONYT! Veronika meséi A három narancs spanyol népmese Sok-sok évvel ezel tt élt egy faluban egy öregasszony, akinek három feln tt fia volt. Éppen házasulandó korban, de sajnos nem találtak

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ 2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ KATICA Mennyi, mennyi minden. Annyi minden történt mostanában. Áprilist zártuk a kiállítással, utána készültünk az anyák-napjára nagyon ügyesek voltak, 11-én pénteken délelőt

Részletesebben

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival

Kiss Ottó. Csillagszedő Márió. Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Kiss Ottó Csillagszedő Márió Versek gyerekhangra Paulovkin Boglárka rajzaival Az ember jóból és rosszból van összegyúrva. Fehérből meg feketéből. Ezért van az, ha rajtakapsz valami rossz dolgon, mindig

Részletesebben

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT

LEE CHILD 10 RÖGÖS ÚT 1. fejezet Jack Reacher egy dupla feketét rendelt, csokireszelék és cukor nélkül, nem porceláncsészében, hanem mûanyag pohárban, és még mielõtt kihozták volna a kávét az asztalához, végignézte, ahogy egy

Részletesebben

Január, a polgári év elsõ hónapja tehát a Vízöntõ csillagkép nevét viseli. A régi magyar neve pedig Boldogasszony hava, mert eleink az év elsõ hónapját Szûz Máriának szentelték. A keresztény (katolikus)

Részletesebben

A cigánysoron se felejtenek 2008. October 10.

A cigánysoron se felejtenek 2008. October 10. A cigánysoron se felejtenek 2008. October 10. A minap fekete csuklyások sorozatot lõttek és Molotov-koktélokat dobtak a tarnabodi faluszélen négy házra. Az idõs lakók nem sérültek meg. Még aznap délelõtt

Részletesebben