4. GYEREK ARC ÉS AZ ENERGIAKALAND PÁLYÁZATI KIÍRÁSA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. GYEREK ARC ÉS AZ ENERGIAKALAND PÁLYÁZATI KIÍRÁSA"

Átírás

1 4. GYEREK ARC ÉS AZ ENERGIAKALAND PÁLYÁZATI KIÍRÁSA ÖTLETKALAND ENERGIAORSZÁGBAN (Beküldési határidő: május 5. csütörtök) Kedves Pályázó! Gondolkodtál már azon, hogy a Föld népessége egyre csak nő? Lakosainak száma lassan eléri a 7 milliárdot! Vajon mennyi energia kell ahhoz, hogy minden lakásban legyen világítás, víz, fűtés? És ezek csak az alapszükségletek! Ennél jóval több területen használunk energiafogyasztó berendezéseket. Mi mindent tehetsz te, hogy megóvd a Föld természeti csodáit úgy, hogy otthon se szenvedj hiányt semmiben? Idén az E.ON EnergiaKaland elnevezésű, nagyszabású tanulási programmal együttműködve, két korcsoportban hívjuk kalandra pályázóinkat az energia birodalmába. Mindkét korcsoport pályázóit arra kérjük, gondolkozzanak el azon, hogyan lehet az energiafogyasztással takarékosan bánni. Pályázati témák korcsoport szerint: 6-9 évesek: Illusztráld a mesét! évesek: Legyél feltaláló! Illusztráld a mesét! (Pályázat 6-9 éveseknek) A mesét a pályázati kiírás végén, külön találod! Illusztráld a történetet, vagy meríts ötletet a meséből vagy az Energiakaland tanulási programjából és alkoss az energiatakarékosság témakörben. Legyél feltaláló! (Pályázat éveseknek) Mit jelent nyitott szemmel járni a világban? Szemfülesnek lenni? Ki az, aki a jég hátán is megél? Ki élelmes? Ki a jó helyzetfelismerő? Te, kedves pályázó egész biztos, ilyen vagy! Most lehetőséged van, hogy ezt be is bizonyítsd!

2 Találj ki olyan megoldást, melynek segítségével megóvhatók a föld kincsei! Legyen találmányod egy szerkezet, egy új eljárás, vagy bármilyen javaslat valamely környezeti probléma megoldására! Ötletedet vesd papírra! Járj nyitott szemmel, legyél szemfüles, élelmes, és mindenekelőtt használd az agyadat! Nézz körül környezetedben! Nézz szét a nagyvilágban! Meríts ötletet az EnergiaKaland tanulási programjának weboldaláról: Az ötlet most sokkal fontosabb, mint maga a kivitelezhetőség, ezért bátran engedd szabadjára a fantáziádat! Altéma az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének ajánlásával: Tervezz járgányt, és nyerj egy bringát! Rajzold le javaslatodat, mivel járjanak a Föld lakói 2050-ben földön, vízen, levegőben! Hogyan nézzenek ki a tömegközlekedési és szállítóeszközök? Tervezz energiatakarékos közlekedési eszközöket, és megnyerheted a különdíjat is. (ld. díjak fejezetben). Gondolkodj szabadon, tervezz, rajzolj! Pályázz! Alkossatok A4-es formátumú lapra tetszőleges technikával, és küldjétek el pályaműveiteket az ARC-nak. KÜLDJ MINÉL TÖBB RAJZOT, ÉS SEGÍTSD AZ ÉHEZŐ GYEREKEKET! A VÖRÖSKERESZT FELAJÁNLÁSA Most segíthetsz azokon a kortársaidon, akik nagy szegénységben élnek! A Vöröskereszt minden beküldött rajz után 1000 forintot ad. Minél több rajz érkezik pályázatunkra, annál nagyobb összeggel támogathatjuk a rászorulókat. Küldj be több pályaművet, és biztasd barátaidat, rokonaidat is, hogy pályázzanak!

3 Ki pályázhat a 4. Gyerek ARC-on? A 4. Gyerek ARC pályázatra akkor jelentkezhetsz, ha elmúltál 6, de nem vagy idősebb 14 évesnél. Hogyan pályázhatsz? Minden pályaműhöz külön jelentkezési lapot kell benyújtanod. A oldalon megtalálod a jelentkezési lapot. (A két korcsoportnak külön jelentkezési lapja van.) Ha szükséges, a kitöltéshez kérd tanárod, szüleid segítségét! A kitöltött jelentkezési lapodat egy szülő vagy gondviselő feltétlenül írja alá a megfelelő helyen! Művedet és jelentkezési lapodat helyezd egy A4-es borítékba és küldd el postai úton az ARC-nak, a 1383 Budapest, Pf címre! A pályázat leadási határideje: május 5. csütörtök Értékelés, zsűrizés A beérkező pályaművek közül egy 5 tagú szakmai zsűri választja ki az alkotás ötletének eredetisége, az alkalmazott technikai kivitelezés gondossága, az energiatakarékosság és energiatudatosság kifejezésének minősége alapján a legkreatívabbakat. A pályázat kiírói felhatalmazzák a zsűrit, hogy az előzőek figyelembevételével, de a saját maguk által megállapított szempontrendszer alapján tetszésük szerint válasszanak pályamunkákat a kiállítandó művek közé, valamint tetszésük szerint ítéljék oda a meghirdetett díjakat. A pályaműveket korosztály szerint két kategóriában zsűrizzük: 6-9 és éves korosztály. Mindkét korosztályban az első 3 helyezettet értékes nyereménycsomaggal jutalmazzuk. A zsűri által kiválasztott legfeljebb 60 alkotást felnagyítjuk, kinyomtatjuk és óriás méretben kiállítjuk június 4- től 22-ig Budapesten. A zsűri tagjait április 30-tól olvashatjátok a site-on. A különdíjak esetében a zsűri az EU Magyarországi Képviselete, valamint a Szülők Háza Családi Központ képviselőjével egészül ki. A bekerült pályaművek listája május 25-től tekinthető meg a oldalon. Díjátadás A díjátadásra a megnyitó napján, június 4-én kerül sor Budapesten. A nyerteseket előre értesítjük a díjátadó helyszínéről és pontos időpontjáról.

4 Díjak: Illusztráld a mesét! / 6-9 éves korosztály 1. díj Környezettudatos eszközök és játékok, valamint Ft értékű könyvutalvány az E.ON felajánlásával 1 hetes (5 napos) részvétel a ZOO TÁBOR-ban, valamint féléves állatkerti belépőjegy a JátékMester Élményprogram felajánlásával Bicikli tartozékok a Schwin-Csepel felajánlásával 1 pár Crocs papucs a crocs.eu hazai képviselője, az Overland felajánlásával (tranzitshop.hu) Ft-os vásárlási utalvány a Biopont felajánlásával Ajándékcsomag a Sugar! felajánlásával Játék a Kartonjáték felajánlásával Czigány Zoltán: Csoda és Kósza c. mesekönyve a Pagony Kiadó felajánlásával Budapesti szállást biztosítunk a fenti ZOO TÁBOR időtartamára (1 gyerek és 2 felnőtt részére, 5 éjszakára), amennyiben a nyertes igényt tart rá!

5 2.díj Környezettudatos eszközök és játékok, valamint Ft értékű könyvutalvány az E.ON felajánlásával 1 alkalomra szóló családi belépőjegy a Fővárosi Állatkertbe a Fővárosi Állat- és Növénykert felajánlásával Bicikli tartozékok a Schwin-Csepel felajánlásával 1 pár Crocs papucs a crocs.eu hazai képviselője, az Overland felajánlásával (tranzitshop.hu) Ft-os vásárlási utalvány a Biopont felajánlásával Ajándékcsomag a Sugar! felajánlásával Játék a Kartonjáték felajánlásával Czigány Zoltán: Csoda és Kósza c. mesekönyve a Pagony Kiadó felajánlásával

6 3.díj Környezettudatos eszközök és játékok, valamint Juhász Árpád: A kék bolygó vándora című könyve az E.ON felajánlásával 1 alkalomra szóló családi belépőjegy a Fővárosi Állatkertbe a Fővárosi Állat- és Növénykert felajánlásával Bicikli tartozékok a Schwin-Csepel felajánlásával 1 pár Crocs papucs a crocs.eu hazai képviselője, az Overland felajánlásával (tranzitshop.hu) Ft-os vásárlási utalvány a Biopont felajánlásával Ajándékcsomag a Sugar! felajánlásával Játék a Kartonjáték felajánlásával Czigány Zoltán: Csoda és Kósza c. mesekönyve a Pagony Kiadó felajánlásával KÜLÖNDÍJAK a 6-9 éves korosztályban: Kuzin különdíja: mesekönyv válogatás. Szülők Háza különdíja a legkisebbeknek: a különdíj nyertese opcionálisan a budapesti Szülők Háza játszóházában tarthatja születésnapját (a játszóház tortát is biztosít), vagy 5 alkalmas bérletet választhat, amelyet korlátlan ideig használhat fel. A különdíj 6-7 éves gyerekek között kerül kiosztásra.

7 Díjak: Legyél te is feltaláló! / éves korosztály 1. díj Környezettudatos eszközök és játékok, valamint Ft értékű könyvutalvány az E.ON felajánlásával 1 hetes (5 napos) részvétel a ZOO TÁBOR-ban, valamint féléves állatkerti belépőjegy a JátékMester Élményprogram felajánlásával Bicikli tartozékok a Schwin-Csepel felajánlásával 1 pár Crocs papucs a crocs.eu hazai képviselője, az Overland felajánlásával (tranzitshop.hu) Ft-os vásárlási utalvány a Biopont felajánlásával Ajándékcsomag a Sugar! felajánlásával Játék a Kartonjáték felajánlásával Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv-e a Pagony Kiadó felajánlásával Budapesti szállást biztosítunk a fenti ZOO TÁBOR időtartamára (1 gyerek és 2 felnőtt részére, 5 éjszakára), amennyiben a nyertes igényt tart rá!

8 2.díj Környezettudatos eszközök és játékok, valamint Ft értékű könyvutalvány az E.ON felajánlásával 1 alkalomra szóló családi belépőjegy a Fővárosi Állatkertbe a Fővárosi Állat- és Növénykert felajánlásával Bicikli tartozékok a Schwin-Csepel felajánlásával 1 pár Crocs papucs a crocs.eu hazai képviselője, az Overland felajánlásával (tranzitshop.hu) Ft-os vásárlási utalvány a Biopont felajánlásával Ajándékcsomag a Sugar! felajánlásával Játék a Kartonjáték felajánlásával Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv-e a Pagony Kiadó felajánlásával

9 3.díj Környezettudatos eszközök és játékok, valamint Juhász Árpád: A kék bolygó vándora című könyve az E.ON felajánlásával 1 alkalomra szóló családi belépőjegy a Fővárosi Állatkertbe a Fővárosi Állat- és Növénykert felajánlásával Bicikli tartozékok a Schwin-Csepel felajánlásával 1 pár Crocs papucs a crocs.eu hazai képviselője, az Overland felajánlásával (tranzitshop.hu) Ft-os vásárlási utalvány a Biopont felajánlásával Ajándékcsomag a Sugar! felajánlásával Játék a Kartonjáték felajánlásával Gévai Csilla: Nagyon Zöld Könyv-e a Pagony Kiadó felajánlásával Altéma különdíj (10-14 éves korosztályban) az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásával: Egy Csepel márkájú kerékpár, a Tervezz járgányt, és nyerj egy bringát! témakörben

10 További pályázati feltételek Pályázat kiírója az ARC Művészeti Szolgáltató Kft., valamint az E.ON Hungária Zrt. Jogi és személyi feltételek: o A 14. életévét be nem töltött cselekvőképtelen személyek csak törvényes képviselőjük hozzájárulásával pályázhatnak. o Állampolgárság és lakóhely tekintetében a pályázat kiírói nem kötnek ki feltételt a pályázókkal szemben. o A pályázat kiíróinak tagjai, tisztségviselői, alkalmazottai, illetve a felsoroltak közeli hozzátartozói nem pályázhatnak. Pályamunkák beadásának feltételei: A pályázó kizárólag saját eredeti szerzői alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a pályázat érvénytelenné válik, és a pályázó díjat nem kaphat, vagy ha ez a díjátadást követően válik ismertté, akkor a pályázó köteles a díjat visszaszolgáltatni. A pályázó a pályamunka beadásával kijelenti a pályamunkájáról, hogy az saját szerzői műve, továbbá felelősséget vállal azért, hogy az általa benyújtott pályamunka nem sérti más szerzői jogát. A pályázat bármilyen ábrázolási technikával (rajzlap, karton, egyéb papíranyag, valamint ceruza, szén, zsírkréta, filctoll, vízfesték, tempera, kollázs, ragasztás, stb.) készülhet, amely anyagok és eszközök környezetre vagy egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaznak. A pályázat benyújtásának módja: o A pályamunka benyújtása postai úton történik. o Amennyiben a pályázó szükségét érzi a pályamunkához készíthet egy leírást. o Határidő után beérkezett pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni. o Kérjük a pályázókat, hogy a jelentkezési lapon megadott címüket a pályázati időszakban és azt követően a kiállítás megnyitójáig folyamatosan figyeljék! o A zsűrizést követően értesítjük pályázóinkat (www.arcmagazin.hu oldalon) arról, hogy bekerült-e pályamunkájuk a kiállítandó alkotások közé. Szerzői és felhasználói jogok A pályázat benyújtói a pályamunkához fűződő szerzői jogaik alapján az alábbi keretek között adnak a kiírói (ARC Kft. és E.ON Hungária Zrt.) részére felhasználási engedélyt: o A pályázat kiírói a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá az évente a pályaművekből rendezendő kiállítások népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben csakis a pályázó nevének feltűntetése mellett. o A kiírók, úgyis mint a kiállítás rendezői jogosultak a művek nyilvánosságra hozatalára a kiállítások, továbbá a kiállításokhoz szorosan kapcsolódó katalógus, programfüzet, internetes felület, reklám, PR tevékenység, stb. keretében. Jogosultak még a megnyitón

11 a résztvevőkről készült fotók cikkekben való megjelentetésére. o A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírói a pályaműről készült reprodukciót könyvalakban, illetve elektronikus formában többszörözze, valamint megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett. o A fent megnevezett megjelenésekért a pályázó külön díjazásra nem tarthat igényt. o A pályázatra benevezett pályaművek további reklámcélú felhasználásának esetében a pályázó és a pályázat kiírói külön megállapodást kötnek egymással. o A pályázók által megadott elérhetőségeket az ARC Kft. adatbázisában regisztrálja, azokat harmadik személynek csak a pályázó külön beleegyezésével adja ki. Az eredeti pályaművek sorsa A beadott pályaműveket egy évig őrizzük. A pályázó, amennyiben igényt tart rá, visszaküldjük, amennyiben azt a jelentkezési lapon kéri. A vissza nem küldött műveket egy év elteltével megsemmisítjük. A pályázat kiírói a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartják. További információ: telefonon a as telefonszámon vagy e- mailen címen kérhető. Kövesd az ARC-ot a Facebookon!

12 MESE Biox és a titkos találmány Zsiga már több mint egy órája kuporgott a kamrában. És még mindig sehol semmi. Máskor kiszámíthatóan történtek a dolgok, most viszont kezdte unni magát. Már belekóstolt nagyi baracklekvárjába, dézsmált az egymás mellé gondosan felaggatott kolbászokból. Amíg várakozott, hallotta odakintről nagymamája aggodalmas hangját. - Nézd csak, Liza! Alig van valamicske termés! Ha augusztusig nincs eső, búcsút mondhatunk a baracklekvárnak, szilvalekvárnak és körtepálinkának. Itt kell hagynom a tanyát! Jaj, abba én belehalok! Liza és Zsiga testvérek. Nagyon jól kijönnek egymással, de Zsiga nem köt mindent húga orrára. Mint például azt sem, amit épp most tesz. Vagyis, tenne, ha jönnének már a Egyszer csak Zsiga ritmikus kapirgálást hallott a kamra túlsó végében. A titkos jel volt az. - Végre itt vagytok! - mondta fojtott hangon és kilazította a titkos bejáratot takaró deszka rögzítőcsavarjait. A deszka könnyedén félrebillent, és két macska lépett be rajta: egy fehér, és egy fekete, amúgy teljesen átlagos külsejű házimacska. Karamazov és Raszkolnyikov fedőnevű ügynökök civilben nagyi házikedvencei voltak, Kormi és Picur. - Mi történt veletek? Már egy órája kuksolok a sötétben! - Fogy az idő, sietnünk kell! Muszáj még valakit bevonni az akcióba! Lizára gondoltunk! Holnap ebéd után, a szokott időben találkozunk ugyanitt, és együtt indulunk, hogy befejezzük a nagy művet! - hadarta még Kormi- Karamazov, majd ügynöktársával együtt eltűnt a nyílásban. Zsiga kilépett a kamrából. Nagyon szerette ezt a tanyát. Megállt az udvar közepén, a gémeskút mellett, és elnézett a messzeségbe. Látta a fakerítés túlsó oldalán a faluba vezető földutat, a földúton túl aranysárgára tikkadt mezőt, amely nádasba végződött. A folyó illatát egészen a házukig röpítette a szél. Szerette a házikót is. Pár évvel korábban modernizálták, lecserélték az

13 ajtókat, ablakokat, hogy ne szökjön az energia, és a nádfedelet is cseréptetőre cserélték, jellegében még is megmaradt tanyasi háznak. - Asztalhoz! Kész az uzsonna kiabált bele nagyi az alföldi csendbe. Zsiga csak udvariasságból ült le a hátsó tornácon megterített uzsonnaasztalhoz. Érthető módon, nem nagyon volt étvágya. Liza ekkor már jóízűen tömte magába a baracklekváros brúgót ahogy nagyi nevezte a kenyeret, és kortyolta a frissen fejt tehéntejet. Mert természetesen nagyinak volt egy Riskája is, meg 20 tyúkocskája, egy kakasa és 2 süldő disznója. Nagyi ragaszkodott régi életformájához, ám az utóbbi időben néhány elektromos berendezést mégis beszerzett, amely megkönnyítette az életét. Arra azonban mindig ügyelt, hogy ezeket a leggazdaságosabban használja. Mindig 40 fokon mosta új mosógépével a ruhákat, és sosem töltött több vizet a vízforralóba, mint amennyit elfogyasztott a teájához! Energiatakarékossági ügyekben unokáira hagyatkozott, akik az interneten mindennek utána néztek. Zsiga szótlanul, gondolataiba merülve töltötte a délután hátralevő részét. A szerkezetet összeállította, már csak működésbe kellett hozni. Ez a szerkezet fogja megmenteni a tanyát! A találmány ötlete és terve a szó szoros értelmében távoli, de igen jó barátjától, Bioxtól származott. Biox, aki csak pár évvel idősebb Zsigánál, és egy másik bolygón, a Xenoron él. Személyesen sosem találkoztak, de egy ideje már kapcsolatban állnak. Tulajdonképpen Bioxot emberi szem nem is láthatja. Zsigának onnan van némi fogalma arról, hogyan néz ki, hogy Karamazov és Raszkolnyikov viszonylag pontos személyleírást adtak róla. Ugyanis mindkettőjüket a Xenoron képezték ki bolygóközi ügynöknek. A xenori titkos alakulatnak, hosszú kutatómunka után azért esett a választása Picurra és Kormira, mert egyrészt macskák, másrészt meg a tanyán kevés figyelem esett rájuk, így szabadon teljesíthették küldetésüket a naprendszer minden élőlénye szolgálatában. Végre eljött az este. Nagyi egyenletes szuszogása áthallatszott a szomszédos szobából. Liza és Zsiga ilyenkor még ébren fekszenek az ágyban. Leoltják a villanyt, hogy ne pazarolják az energiát, és a kislámpa fényénél apró-cseprő dolgokról beszélnek.

14 - Képzeld, mit hallottam ma a rádióban! kezdett bele mondókájába Liza Lehet, hogy Jóska bácsi nem bicajjal fogja hozni az újságot meg a villanyszámlát, mire felnőttek leszünk, hanem tevével, mert az Alföld helyén sivatag lesz! - Liza, én tudom, hogy így van, és épp erről akartam beszélni veled! Első hallásra hihetetlennek fog tűnni, amit most mondok Ettől kezdve Liza csupa fül volt. Zsiga elmesélte, hogy két éve dolgozik egy találmányon a társával, Biox-szal, akivel a macskák közvetítésével tartja a kapcsolatot. A mindig fecsegő Liza, meglepő módon egy pisszenés nélkül hallgatta Zsigát. Egyetlen kérdése volt csupán: - Miért éppen a macskák? - Egyszerű. A Xenoron annyira kevés a fény, hogy mi, emberek, semmit sem látnánk. Viszont minket sem látnának az enyhén foszforeszkáló testű xenoriak. A macskák ellenben jól tájékozódnak a sötétben, és őket is látják a helyiek a világító szemük miatt. Már félálomban voltak, amikor Zsiga még megszólalt: - Kormi és Picur Ááááááh tudnak beszélni Kakasszóra mindkét gyerek kipattant az ágyból. Tudták, mit kell tenniük! Úgy kell tenniük, mintha semmit sem kéne tenniük, semmi szokványostól eltérőt. Palántázgatás a kiskertben, foci az udvaron, számítógépes játék odabent a házban (mert anélkül még a nyaraláson is nehezen lettek volna meg). Eltelt szépen a nap első fele. Nagyi semmit sem sejtett. Ebéd után leszedte az asztalt, és szokás szerint ledőlt aludni. Eljött a nagy pillanat! A két gyerek, torkában dobogó szívvel bújt be a kamrába. Most nem kellett várni egy percet sem. Karamazov és Raszkolnyikov, az ügynök macskák lekapirgálták a jelet. Már nyílt is a titkos deszkabejárat. - Azonnal indulunk! Szólalt meg Karamazov. Legfeljebb másfél óránk van, hogy befejezzük a művet! Ha a nagyi felébred, már itt kell lennetek! Lizának elállt a lélegzete, mert minden bizonnyal már aludt, amikor Zsiga a beszélő macskákról tájékoztatta. - Liza! Te tegyél ebbe a kosárba jó sok kolbászt! Hozd az összeset! rendelkezett Raszkolnyikov

15 - Nálad vannak a kábelek és a szerszámok? ellenőrizte Zsigát Karamazov Jól van! Indulás! A két macska kistartolt a résen. - És mi, hogyan megyünk? Kérdezte Liza, mintha arra számítana, hogy űrsikló érkezik szolgálatukra, vagy le kell nyelniük a zsugorító pirulát, mint Aliznak a mesében. - Mi az, hogy hogy!? A lábunkon! És azonnal! Zsiga megragadta a kezét, és szaladtak keresztül a mezőn. Jó 15 percet szaladtak, amikor lihegve elérkeztek ahhoz a tanyához, amit a környék lakosai messzire elkerültek. - Én ide be nem megyek! sziszegte Liza. A kidőlt-bedőlt fakerítés mögül kóbor kutyák vad csaholása hallatszott. Ekkor ért oda a két macska. Liza és Zsiga dermedten álltak. A szerkezet épp ennek a háznak a pincéjében állt. Itt minden feltétel megvolt ahhoz, hogy elkészüljön a nagy mű. Volt áram, volt hely, és volt kémény! A ház tulajdonosát soha senki nem látta, a villany mégis égett néha, és a kémény valami füstfélét eregetett. Ráadásul a villanyszámlát, hónapról hónapra, annak rendje és módja szerint kiegyenlítették. A kutyák távol tartották a vakmerőbb kíváncsiskodókat. Így senki se merte megközelíteni a szellemtanyát - ahogy a környék lakosai emlegették. - Ne félj Liza, nincsenek kísértetek! Ez nem szellemtanya! Ez A LABOR. Biox és társai bérlik. A Xenorról hosszú évek óta figyelik a bolygónkat, és Biox azért vette fel Raszkolnyikovon és Karamazovon keresztül velem pontosabban velünk a kapcsolatot, hogy együtt megalkossuk az esőgyárat. - Liza, tartsd fel a kutyákat, amíg a távvezetékről elegendő áramot vezetünk a pincébe! 5 véreb van prüszkölte Raszkolnyikov. Liza ekkor már rég nem a kísértetek miatt aggódott. A kutyák sokkal valóságosabb veszélynek tűntek, de nem volt más választása. Erőt vett magán, és belépett a tanyasi fakapun, kezében az első kolbásszal. A kutyák nyomban vicsorítva közelítettek felé. Liza az öt kolbászdarabot öt felé hajította. Míg próbálta megregulázni az ebeket odakint, a többiek a közeli távvezetékről bevitték a hosszúkábelen az áramot a pincébe. Lizának sikerült lenyugtatnia a vad ebeket. Ahogy leért a pincébe, elképesztő látvány tárult elé.

16 A pince-laboratórium közepén állt a nagy mű! Avatatlan szem valószínűleg csak egy lehetetlen tákolmányt látott volna. Egymáshoz erősített, forrasztott furcsa alkatrészeket: mosógép forgódobját, ereszcsatorna darabot, kiszuperált bádogkádat, néhai porszívó maradványt. De ez még nem minden! A laboratórium részét képezte egy óriási hangberendezés és egy hatalmas parabola antenna, amit a pinceablakban helyeztek el. Egyszer csak egy, az erősítőn keresztül érkező furcsa hang töltötte meg a teret. Liza és Zsiga csak sípolást hallottak, de a két macska feszülten fülelt. Rövidesen megszűnt az éles hang. Először Karamazov szólalt meg. - Biox üzent. Azt mondja, minden készen áll! - Zsiga, bekapcsolhatod a szerkezetet a főkapcsolónál! vette át a szót Raszkolnyikov. - Most pedig üsd be a titkos kódot! folytatta ismét Karamazov, és elmondta azt a számkombinációt, amit Biox az imént diktált nekik. - És még egy fontos dolog! Állítsd be az időzítőt, mert különben özönvíz lesz egészítette ki társa mondandóját Raszkolnyikov. - Nem beszélve arról, ha nem kapcsolja ki magát a rendszer, feleslegesen fogyasztjuk az áramot! jegyezte meg jogosan Karamazov. Zsiga mindent úgy tett, ahogy a macskák mondták. A bolondos megjelenésű gép mély morgásba kezdett. A szerkezet működik. Nagy ünneplésre azonban nem maradt idő. - A mindenit! nézett órájára Zsiga A nagyi ilyenkor szokott ébredezni! Nyomás haza! A nagy sietségben arra sem maradt idejük, hogy megijedjenek a kutyáktól. Igazság szerint okuk sem volt már a félelemre. A vad vérebek, amint meglátták Lizát, illemtudóan leültek és várták a jutalomfalatot. Liza kiosztotta az utolsó kolbászdarabokat. Eközben a két macska észrevétlen kisurrant a kerítés résein. A gyerekek szaladva tették meg a visszautat. Nagyi épp a kamrából jött ki morgolódva, amikor betoppantak. - Ejnye! csóválta fejét ki dézsmálta meg a kolbász készletet? Tán csak nem éhes farkasok jártak a kamrámban?

17 - Egyébként vad kóbor kutyák voltak! eresztett meg felvont szemöldökkel egy félmosolyt Zsiga Liza és Zsiga már javában uzsonnájukat fogyasztották a hátsó tornácon, amikor nagyi ujjongva szaladt feléjük. - Esőfelhők! Mindjárt esni fog! Hihetetlen! Pár perce még szárazságot ígértek a rádióban egész napra, és tessék! Gyorsan beszedem a száradó ruhákat! Liza és Zsiga először a szellemtanya felé néztek, majd elégedetten összekacsintottak. A kémény egyenletesen pöfékelte az apró felhőket, amelyek az égbolton nagy esőfelhővé egyesültek. A Kormivá és Picurrá visszavedlett két titkos ügynök, ekkor már jóízűen szundikált odabent a házikóban.

4. GYEREK ARC PÁLYÁZATI KIÍRÁS - MESE MESE. Biox és a titkos találmány

4. GYEREK ARC PÁLYÁZATI KIÍRÁS - MESE MESE. Biox és a titkos találmány MESE Biox és a titkos találmány Zsiga már több mint egy órája kuporgott a kamrában. És még mindig sehol semmi. Máskor kiszámíthatóan történtek a dolgok, most viszont kezdte unni magát. Már belekóstolt

Részletesebben

ITT VAGYOK, RAGYOGOK!

ITT VAGYOK, RAGYOGOK! 7. GYEREK ARC - PÁLYÁZATI KIÍRÁS ITT VAGYOK, RAGYOGOK! (Beérkezési határidő: 2014. április 15. kedd) Kedves földi barátaim! Bizonyára emlékeztek rá, hogy nagy rajongója vagyok a ti meseszép bolygótoknak,

Részletesebben

Pályázati kiírás. Rajzodat a kitöltött jelentkezési lappal együtt küldd el postán vagy juttasd el személyesen az Őrzők Alapítványnak!

Pályázati kiírás. Rajzodat a kitöltött jelentkezési lappal együtt küldd el postán vagy juttasd el személyesen az Őrzők Alapítványnak! Pályázati kiírás Egy kórterem is lehet MENŐ! Rajzold meg a legszuperebb kórházi szobát a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeinek! Rajzpályázat 6-9 és 10-14 éveseknek (Beérkezési határidő: 2013. október

Részletesebben

A sajtóban megjelent információk -- MÉDIA HÍREK --- Ne a fogyatékosságért, hanem a teljesítményért fizessenek a cégek

A sajtóban megjelent információk -- MÉDIA HÍREK --- Ne a fogyatékosságért, hanem a teljesítményért fizessenek a cégek MEOSZ OTTI SAJTÓFIGYELÉS A Magyar médiában a mozgáskorlátozottakról és a MEOSZ interaktív portálján a 108 egyesület által közölt információk tallózása A sajtóban megjelent információk -- MÉDIA HÍREK ---

Részletesebben

A XI. Napfényes Fesztivál plakátpályázata az Elixír Magazin támogatásával

A XI. Napfényes Fesztivál plakátpályázata az Elixír Magazin támogatásával A XI. Napfényes Fesztivál plakátpályázata az Elixír Magazin támogatásával 1. A pályázat kiírója: Napfényes Élet Alapítvány, 1056 Budapest, Belgrád rkp. 26. www.napfenyes.hu Néhány szó a pályázat kiírójáról:

Részletesebben

Te miben hiszel? Közérzeti pályázat

Te miben hiszel? Közérzeti pályázat Te miben hiszel? Közérzeti pályázat 14. ARC - PÁLYÁZATI KIÍRÁS (A pályázatk leadási határideje: 2014. július 15.) Gyrsul a világ. Lassul a frgás. Semmi sincs úgy, mint vlt. Minden úgy van, ahgy azelőtt.

Részletesebben

2011. november 21 2011. december 4.

2011. november 21 2011. december 4. 2011. november 21 2011. december 4. Tartalom: I. Pályázatok oktatási intézmények számára Új kiírás! I.1. V. Szakma Sztár Verseny..3.oldal Folyamatban lévő pályázatok I.2. Nevelési intézmények fejlesztése

Részletesebben

Budakalászi. Budakalász, ahol jó élni. 150 milliót nyert a város energetikai korszerűsítésére. Nyáron is gőzerővel folyik a munka Budakalászon

Budakalászi. Budakalász, ahol jó élni. 150 milliót nyert a város energetikai korszerűsítésére. Nyáron is gőzerővel folyik a munka Budakalászon IX. évfolyam, 8. szám 2015. augusztus 10. 8 Budakalászi budakalász polgárainak lapja HÍRMONDÓ Budakalász, ahol jó élni Interjú Rogán László polgármesterrel 3. oldal 150 milliót nyert a város energetikai

Részletesebben

KRÓNIKA A novemberi Önkormányzati Híradó megjelenése óta történt fontosabb eseményekről.

KRÓNIKA A novemberi Önkormányzati Híradó megjelenése óta történt fontosabb eseményekről. 2 2011. december KRÓNIKA A novemberi megjelenése óta történt fontosabb eseményekről. CSATORNÁZÁS Zajlik a szennyvízberuházás építési munkáira a közbeszerzési eljárás. Három eljárás közvetlenül érinti a

Részletesebben

a Mi Lapunk Meghívó Falugyûlésre Szatymaz Község Képviselõ-testülete tisztelettel meghívja a község lakosságát

a Mi Lapunk Meghívó Falugyûlésre Szatymaz Község Képviselõ-testülete tisztelettel meghívja a község lakosságát a Mi Lapunk SZATYMAZ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA 2011. március XIV. évf. 3. szám Meghívó Falugyûlésre Szatymaz Község Képviselõ-testülete tisztelettel meghívja a község lakosságát 2011. március 17-én

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Adj esélyt az önállóságra!

Tartalomjegyzék. Adj esélyt az önállóságra! 1 Tartalomjegyzék Közlemény... Biblioterápiás foglalkozás... Nemzetközi Kommunikációs és Informatikai Tábor... FOGADD EL, FOGADJ EL... Négypatkós trénerek... Megmentett örökség... HAMIS (LÁT) KÉP... Ritka,

Részletesebben

SEREGÉLYES NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI LAPJA XXIII.

SEREGÉLYES NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI LAPJA XXIII. SEREGÉLYES NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI LAPJA XXIII. évfolyam 1. szám 2014. március 1848. MÁRCIUS 15. Több, mint másfél évszázada, 166 évvel ezelőtt ezen a napon forradalmi lázban égett a pesti ifjúság. S

Részletesebben

A HÓNAP ESEMÉNYE. 2015. 7. szám Augusztus KEREPESI VÉLEMÉNY

A HÓNAP ESEMÉNYE. 2015. 7. szám Augusztus KEREPESI VÉLEMÉNY A HÓNAP ESEMÉNYE KEREPESI VÉLEMÉNY Tiszta vizet a pohárba! Megújult a Kerepest és Kistarcsát kiszolgáló közös vízmű. A beruházás ünnepélyes átadása július 15-én a két város polgármestere, Vécsey László

Részletesebben

Tartalom. Közlemény. Kedves olvasónk!

Tartalom. Közlemény. Kedves olvasónk! 1 Tartalom Közlemény... 2 Pályázati lehetőség látássérült diákoknak... 3 Alkotói pályázat tapintható tárlathoz... 8 A Szeretet hangja felhívás... 9 10. évesek lettünk!... 10 Jubileumi Braille-olvasásverseny...

Részletesebben

A világ, amelyben élek

A világ, amelyben élek 1 A világ, amelyben élek Tartalomjegyzék Milyen az a világ, amelyben élnek ők, az az ötvennyolc középiskolás diák az ország különböző részeiből, aki pályaművet küldött a BKF ennek a korosztálynak kiírt

Részletesebben

Ajánló. Titánok elmúlása. Lomtalanítás. Régi történet 3. oldal. Néhány gondolat a turizmus témaköréhez 4. oldal

Ajánló. Titánok elmúlása. Lomtalanítás. Régi történet 3. oldal. Néhány gondolat a turizmus témaköréhez 4. oldal Titánok elmúlása A Balaton mindig szép! Ha kopog a fagy, zúzmara csipke díszíti a fákat, kerítések rajzolatát, vagy bolondul süt a nap; talán még zuhogó esőben is szép. Most a ragyogó napsütés volt soron.

Részletesebben

Újévi köszöntő. Doni megemlékezés. Interaktív kiállítás az Övegesben. 2. oldal 2014. február. Fotók: Szekeres Péter. Fotók: Szekeres Péter

Újévi köszöntő. Doni megemlékezés. Interaktív kiállítás az Övegesben. 2. oldal 2014. február. Fotók: Szekeres Péter. Fotók: Szekeres Péter 2. oldal 2014. február Újévi köszöntő Fotók: Szekeres Péter Doni megemlékezés Fotók: Szekeres Péter Interaktív kiállítás az Övegesben Fotók: Béres Istvánné 2014. február 3. oldal Balatonfűzfő Város és

Részletesebben

2010.04.21. 1. 10:08-10:55

2010.04.21. 1. 10:08-10:55 2010.04.21. 1. 10:08-10:55 Ladvánszky György, levezető elnök: - Jó, akkor megkezdjük a mai ülést. Tisztelettel üdvözlöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy az ülés határozatképes. A szükséges személyi

Részletesebben

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne?

Utam a perfekt angolhoz. Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Utam a perfekt angolhoz Ha nekem sikerült, neked miért ne sikerülne? Előszó Okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye semmiből. E népi bölcsesség alapján nagyon kevés okos ember van a földön.

Részletesebben

Ilyen lesz a bölcsõde udvara a felújítás után

Ilyen lesz a bölcsõde udvara a felújítás után A P O L G Á R I Ö S S Z E F O G Á S L A P J A Ingyenes kétheti lap 12 000 példányban Orlai Sándor A heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatón több témáról esett szó, elsõsorban pályázatokról.

Részletesebben

Korcsolyázik a falu képriportunk a 10. oldalon

Korcsolyázik a falu képriportunk a 10. oldalon A TIHANYI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA 2009. január III. évfolyam 14. szám Korcsolyázik a falu képriportunk a 10. oldalon FOTÓ: DR. TÓTH VIKTOR A tartalomból: Együttműködési megállapodás Tihany és Balatonfüred között..............

Részletesebben

Kilátó Siketvakok Országos Egyesülete 2014

Kilátó Siketvakok Országos Egyesülete 2014 Siketvakok Országos Egyesülete 2014 A Kedves Olvasó most egy olyan könyvet tart a kezében, amely siketvaksággal élő emberekről szól. Olyan emberekről, akik ugyanúgy tele vannak érzésekkel, gondolatokkal,

Részletesebben

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE

A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE A SZABAD VÁLLALKOZÁS KÖNYVE A SZABAD VÁLLALKOZÁS 15 ALAPELVE Allen, Andre, Marcella és Sabetha története írta Jerry Dean Epps, Ph.D. A SZERZŐRŐL Dr. Jerry Dean Epps, (Ph. D. Emberi Szolgálatok, M.A. Szociológia,

Részletesebben

KEREPESI VÉLEMÉNY. Három igennel NEM a koalíció újabb sarcaira. Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

KEREPESI VÉLEMÉNY. Három igennel NEM a koalíció újabb sarcaira. Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól 2008. MÁRCIUS KEREPESI VÉLEMÉNY KEREPES-HOLLANDIA-SZÉPHEGY-SZILASLIGET FELELÕS KÖZÉLETI LAPJA Három igennel NEM a koalíció újabb sarcaira Tisztelt kerepesi honfitársaim, kedves választópolgárok! Több szempontból

Részletesebben

EGER TIBOR. A TOLNAI VILÁGJÁRÓ Néhány éve ismerem a mindig. Naptármelléklet. Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu

EGER TIBOR. A TOLNAI VILÁGJÁRÓ Néhány éve ismerem a mindig. Naptármelléklet. Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu Naptármelléklet XXI. évfolyam 12. szám Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2011. december Fotó:Pámerné Bükky Klára EGER TIBOR A TOLNAI VILÁGJÁRÓ Néhány éve ismerem a mindig vidáman mosolygó, cserfes,

Részletesebben

Menedék Hírlevél. A Menedék Alapítvány lapja. Valódi szabadság. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra.

Menedék Hírlevél. A Menedék Alapítvány lapja. Valódi szabadság. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. A Menedék Alapítvány lapja Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7 2013. december Valódi szabadság A hideg idő, a karácsony közeledtével az utcán járva jobban

Részletesebben

KÖVETKEZŐ SZÁMUNK 2012. JANUÁR 16-ÁN JELENIK MEG! CSALÁDI NAP A KOZÁK TÉREN

KÖVETKEZŐ SZÁMUNK 2012. JANUÁR 16-ÁN JELENIK MEG! CSALÁDI NAP A KOZÁK TÉREN ÉLETképek X V. k e r ü l e t i II. évfolyam 11. szám 2012. június 4. R Á K O S P A L O T A P E S T Ú J H E L Y Ú J P A L O T A k ö z é l e t i l a p j a KÖVETKEZŐ SZÁMUNK 2012. JANUÁR 16-ÁN JELENIK MEG!

Részletesebben

2015. január. Novák Péter. Nem szelektálok. Dogossy Katalin. Mi lesz ebből húsz év múlva. Pogány Judit. Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ

2015. január. Novák Péter. Nem szelektálok. Dogossy Katalin. Mi lesz ebből húsz év múlva. Pogány Judit. Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ 2015. január Novák Péter Nem szelektálok Dogossy Katalin Mi lesz ebből húsz év múlva Pogány Az Judit Ön Szimpatikája: JANUÁRI AKCIÓ Megint nyereményjáték a Szimpatikával? Igen! Készíts fotót magadról magazinunk

Részletesebben

Az [origo]-n néhány napja a sok vér, tömegbaleset,

Az [origo]-n néhány napja a sok vér, tömegbaleset, Szegedi Piaristák Az [origo]-n néhány napja a sok vér, tömegbaleset, sikamlós villasztori és őszödi nyomozás mellett megjelent egy szokatlan történet: szűk négyperces kisfilm egy pécsi postás fiatalemberről

Részletesebben

Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ, archívum a város honlapján: http://www.albertirsa.hu

Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ, archívum a város honlapján: http://www.albertirsa.hu XXVI. évfolyam, 1. szám 2014. január Ecsedi László az év edzője 14. oldal Közéleti és tájékoztató lap Új évet kezdünk Megjelenik minden hónap első hetében Bővebb információ, archívum a város honlapján:

Részletesebben