Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek minőségének javítása eszközbeszerzés támogatásával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek minőségének javítása eszközbeszerzés támogatásával"

Átírás

1 SZAKMAI ANYAG Darányi Ignác Terv keretében a 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Mezőföldi Híd LEADER Hely Akciócsoport támogatásával Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése, az új szolgáltatási paletták kialakítása, versenyképességük növelése intézkedéshez Helyben megtermelt mezőgazdasági termékek minőségének javítása eszközbeszerzés támogatásával Simon Kertészet Kft Nagyvenyim, Földvári u. 47. Nagyvenyim, december

2 A vállalkozás bemutatása Cégismertető Simon Kertészet Kft augusztusában alakult családi vállalkozás, mely a nagyvenyimi természeti adottságokra, a kiváló termőföldre alapozva indította el paprika termesztését. A tulajdonos, illetve családtagjai évek óta működtették gazdaságukat őstermelőként, melyre épült a vállalkozás is. A cég kertészettel, paprika, főként kápia paprika termeléssel foglalkozik, mely az elmúlt években sikeres vállalkozásnak bizonyult, azonban nagy kockázatot hordoz a felvásárlóknak való kiszolgáltatottság és az export piaci változások. Ennek kezelési módja majd egy termelői csoportokhoz való csatlakozás és a tagság fenntartása, illetve a termékszerkezet bővítése. Pályázó vállalkozás a termékszerkezetet a paprika több fajtájának termelésével kívánta színesíteni. Simon Károly, ügyvezető már 10 éve foglalkozik kertészettel, sikeres paprikatermelést pedig 8 éve folytat. A vállalkozás működéséhez kellő szakértelemmel rendelkezik, felsőfokú végzettségét igazolja mezőgazdasági technikus bizonyítványa. Mindezek mellett jól beszéli az idegen nyelveket, kiváltképp az angolt. A cég működésében, illetve a beruházások megvalósításában övé a kulcsszerep, a beruházás lebonyolítása, majd a termelés fokozása a minőségi követelmények betartásával az ő feladata. Munkáját édesapja, valamint a család többi tagja segíti, akik évtizedek óta foglalkoznak a területen kertészettel, zöldség- és gyümölcstermesztéssel.

3 A paprika termesztést elsősorban Nagyvenyim környékén megtalálható, jó minőségű termőtalajra alapozta a vállalkozás. T-112 fajtájú kápia paprika termesztését választva 2013 márciusában alaptrágyázást követően cm mélységben talajmaróval készítette a cég a kiváló minőségű magágyat a kápia paprika számára. Legfőbb termék: a kápia Sok emberben felmerül a kérdés: mi az a kápia paprika? Mire való és miért jó? Általában elmondható, hogy nagyon keveset tudunk mi Magyarok a kápia paprika sokoldalú konyhai felhasználásáról valamint termeszthetőségéről. Képzeljük el, hogy egy nyári napon besétálunk a kedvenc boltunkba, áruházunkba és a zöldséges pultnál álldogálva megakad szemünk a grillpaprika (kápia paprika) feliraton, majd tovább kúszik tekintetünk a paprika árára Mennyi? Jön a felháborodás,

4 majd sok ember tovaszaladása az import, marokkói fehérpaprika irányába. Ennek legfőbb oka az, hogy nem ismerjük ezt a paprika fajtakört. Ez a folyamat nem szerencsés, a vevőnek, termelőnek egyaránt negatív. A közhiedelem ellenére, nemcsak a fűszerpaprika meghatározója a magyar konyhának, hanem számos olyan paprikafajtából vagyunk még annyira jól ellátva, hogy akár köretként, salátának, savanyúságnak is szolgálnak. Fehér, piros (kápia), zöld, sárga, kicsi, nagy, édes, zamatos, erős, csípős, sütnivaló, savanyítani való, tölteni való (tv), számtalan félét fogyasztunk, íz és megjelenés alapján. Az összes paprikafajta közül, kiemelkedőnek tartja a vállalkozás a kápia paprikát, melynek legfontosabb tudnivalói: A paprika egyéves növény; bojtos gyökerei cm mélyen helyezkednek el a talajban. Fehér virágai az oldalágak csúcsán nyílnak. Termése bogyó, de országrészenként több elnevezéssel illetik. (pl.:,,cső ). A termések belül üregesek, és erek osztják cikkelyekre. Alakjuk és színük igen változatos.

5 A kápia méretes bogyótermése megnyúlt kúpos alakú, általában kétoldalt kissé lapított vagy horpadt. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöldből érik kárminpirosra. A vékony héjú tölteni való paprikával ellentétben a kápia húsa vastag, kemény. Tárolása során sem veszít rugalmasságából. Magas cukortartalma miatt egyedi, zamatos ízű. Teljesen beérett állapotban, sérülésmentesen eltéve akár hetekig megőrzi frissességét és C-vitamin tartalmát. Egyre inkább divatba jön a zöldségek grillrácson való sütése, amihez épp a kápia fajtacsoport (üzletekben grillpaprika) a leginkább alkalmas. Vastag húsa és magas cukortartalma miatt sütve ízletes, zamata még inkább érvényesül. Az őszi időszakban némi kreativitással és szorgalommal kitűnően tárolható termékek készíthetők belőle. Tehát a kápia paprika fogyasztását friss zöldségként kezdjük és némi kreativitással, feldolgozva télen is fogyasztjuk: paprikakrém, savanyúság, sült paprika stb. formájában.

6 A vállalkozás pénzügyi és vagyoni helyzete (utolsó lezárt év adatai alapján) Megnevezés évi adat (ezer Ft) évi adat (ezer Ft) Változás %-ban Befektetett eszközök ,2 Forgóeszközök ,2 Aktív időbeli elhatárolások Eszközök összesen ,4 Saját tőke ,4 Jegyzett tőke Eredménytartalék Lekötött tartalék Mérleg szerinti eredmény ,9 Céltartalékok Kötelezettségek ,3 Passzív időbeli elhatárolások ,6 Források összesen ,4 A Kft.-nél a Tárgyi eszközök aránya az elmúlt évben nőtt, mely 11 %-a az összes eszköznek. A társaság telephelyfejlesztésbe (öntözőrendszer-építésebe) kezdett, melyre 2014-ben eft-ot költött. A fejlesztéshez pályázatot nyújtott be, melyből évben eft került folyósításra. A Kft. kötelezettségei 631 eft, melyből a tulajdonosok vagyoni betétje 0 eft. A vállalkozás vagyonában nincs ki nem fizetett osztalék. A Kft. fizetőképessége jónak mondható, likviditási gondja nem voltak. A fejlesztéshez igényelt finanszírozási hitelt a támogatás folyósításából a vállalkozás visszafizette. A vállalkozásnál foglalkoztatott létszám évben fő, melyekre a kifizetett bérköltség eft volt.

7 2013. évi eredmények (utolsó lezárt év) Megnevezés évi adat (ezer Ft) évi adat (ezer Ft) Éves nettó árbevétel Üzemi tevékenység eredménye Adózás előtti eredmény Adózott eredmény Mérleg szerinti erdmény Statisztikai létszám 1 2 A vállalkozás árbevétele tízszeresére nőtt az elmúlt években, mely a fejlesztés eredményeit igazolja. Elmondható, hogy a beruházás hatására nőtt a termelékenység, amely megnövekedett értékesítését eredményezett. A Kft. mára egy stabil mikrovállalkozás, amely kiemelkedő gazdasági eredményei miatt méltán tervezhet újabb fejlesztéseket, illetve pályázati források elnyerését.

8 A vállalkozás fejlesztései A projektötlet felmerülése A tervezett fejlesztés jól illeszkedett a helyi adottságokhoz, erőforrásokhoz, így támogatva a térségi és helyi gazdaságfejlesztés megvalósítását. A vállalkozás mezőgazdasági termeléssel, kertészeti kultúra művelésével foglalkozik, a megtermelt termékei főként étkezési paprika fajták, melyeknek nagy részét a kápia paprika alkotja. A beruházás célja volt a helyi földrajzi adottságokra alkalmas helyi termelési tevékenység fokozása, a megtermelt mennyiség és minőség javításával a versenyképesség növelése. A fejlesztés megvalósításával új szolgáltatási paletta kialakításával a versenyképesség növekedett. Ennek alapja egy stabil paprika-gazdaság kiépítése, mely hozzájárult a vidéki élet és a helyi termékek népszerűsítéséhez, valamint a helyben foglalkoztatás erősítésével, az alkalmazotti létszám növelésével az elvándorlás csökkentéséhez. Mindezekkel megőrizhető és fenntartható volt a térség munkaerő piaci potenciálja, illetve a lakosság fogyasztói társadalma. A beruházás legfőbb célja volt a mezőgazdasági tevékenység paprika-termelési folyamatainak korszerűsítésével a minőségi termékek előállítása, a vásárlók és a piaci részesedés növelése. Az új gépek alkalmazásával mintegy innovációs eredmények hozzáadásával nőtt a vállalkozás versenyképessége, valamint vele együtt fejlődött a helyi vállalkozói aktivitás is a térségben. A KKV-k rendelkeznek Magyarországon a legnagyobb munkahelyteremtési képességgel, ezért egy stabil gazdaság kialakítása hozzájárult a foglalkoztatás javulásához. A projekt megvalósításának hatására a térség gazdasági szerkezete javult, és a földrajzi előnyökből származó adottságok (jó termővidék, kiváló föld és vízellátási lehetőségek) kihasználásra kerülnek. A mezőgazdasági ágazat fejlődött, melynek hatására a helyben megtermelt termékek palettája színesedik.

9 A pályázatból megvalósított beruházás A vállalkozás célja volt, hogy egy új öntöző- és tápoldatozó rendszer kiépítésével a termelési átlag növekedjen. A tervezett fejlesztés nagyrészt gépbeszerzéseket tartalmazott, és kisebb mértékben marketing illetve egyéb költségeket. A projekt megvalósítása során megvásárlásra került 1 db Puls GOG K-30 BIO típusú ködképzőgép, 1db Priva Nutriflex öntöző-tápoldatozó gép és 1 db Priva Integro klímavezérlő gép. Az eszközök mindegyike megtalálható volt az MVH által hatályos Gépkatalógusban, ezek beszerzési ára nem haladta meg a Gépkatalógus referenciaárait. A pályázat kiterjedt még egy vízgépészeti rendszer kialakítására is, mely árajánlatos tételként került elszámolásra. A vízgépészeti rendszer kiépítése szükséges volt a fent megnevezett gépek működésének műszaki támogatásáért, így azok beszerzése nélkülözhetetlen volt. Ködképző gép

10 Öntöző rendszer

11 Tápoldatozó rendszer és vezérlő gépház A projekt megvalósításával elért eredmények A beruházás eredményeként nőtt az árbevétel; A fejlesztés hatására a termék minősége helyi és kistérségi szinten is emelkedett, mely a vidék leszakadását gátolja. A beruházás korszerű technológiai beszerzéssel párosult, melynek eredményeképpen a termelési költségek csökkentek. A megvalósítást követően 2 új munkahely jön létre, a munkavállalók a térségből kerülnek alkalmazásra, akik jó munkakörülmények közt fognak dolgozni. A foglalkoztatottság szintjének növekedésével a gazdaság is élénkült helyi szinten.

12 A munkavállalók képzésével javult a régió képzettségi struktúrája. Hátrányos helyzetű személy alkalmazásával pedig szociális hatások érvényesülnek a csökkentett vagy nehéz helyzetben lévő munkaképességűek előnybe helyezésével. A vállalkozás versenyképessége nőtt helyi és kistérségi szinten is. Társadalmi szerepvállalás A pályázónak aktív társadalmi szerepvállalása van, mely az önkormányzattal és helyi civilszervezetekkel való szoros együttműködésben mutatkozik meg. A cég rendszeresen támogatja Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzatát, felajánlásaival és önkéntes munkavégzésével segíti a helyben megrendezésre kerülő programokat. A vállalkozás szeretné ha a helyi lakosság közül kerülnének ki munkavállalói, ezért gondot fordít családjuk támogatására, különösen a nagycsaládosok támogatására. Rugalmas munkaidő beosztással segíti hátrányos helyzetű munkavállalóit. Gyereknapok esetén gondol az önkéntes munkára a programszervezés felajánlására, valamint anyagi támogatásra. Vállalkozás minden vevőjét tájékoztatja az új, beszerzett gépek és eszközök megvalósításáról, mely a pályázati forrás és az Uniós támogatás előnyeit hirdeti, ezáltal teremtve kedvet mások elképzeléseinek megvalósításához, illetve segítséget adva az ÚMVP és Darányi Ignác Terv népszerűsítéséhez. Simon Károly ügyvezető Simon Kertészet Kft.

Baracsi karosszériajavító műhely korszerűsítése

Baracsi karosszériajavító műhely korszerűsítése SZAKMAI ANYAG Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretében a 76/2011. (VII.29.) VM rendelet alapján az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Mezőföldi Híd LEADER Hely Akciócsoport támogatásával

Részletesebben

Rinya-Dráva Szövetség - LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Természetesen fejlődünk!

Rinya-Dráva Szövetség - LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégia - Természetesen fejlődünk! Rinya-Dráva Szövetség LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Természetesen fejlődünk! Felülvizsgálva: 2013.05.29. Felülvizsgálva: 2011.05.26. Felülvizsgálva: 2009.10.27. Készült: 2008.07.03.

Részletesebben

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23.

Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. Magyarország közép- és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája 2014-2020 2015.4.23. 2015.4.23. TARTALOMJEGYZÉK 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 1.1 A magyar élelmiszeripar helye, helyzete... 5 1.2

Részletesebben

MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK NAPPALI TAGOZAT KÜLGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁS SZAKIRÁNY MIKROVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI Készítette: Nagy Júlia Ilona Budapest,

Részletesebben

A HAZAI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSI GYAKORLATÁNAK ISMERTETÉSE ÉS BEMUTATÁSA A KRI-SA KFT. PÉLDÁJÁN KERESZTÜL

A HAZAI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSI GYAKORLATÁNAK ISMERTETÉSE ÉS BEMUTATÁSA A KRI-SA KFT. PÉLDÁJÁN KERESZTÜL BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS SZAK Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány A HAZAI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSI GYAKORLATÁNAK

Részletesebben

Szőlőfeldolgozó építése vállalkozói mikrohitel felvételével

Szőlőfeldolgozó építése vállalkozói mikrohitel felvételével Projekt azonosító száma: HUSK/1101/1.6.1./0300 Projekt rövid neve: CROSSEDU Projekt címe: Gazdasági szakemberek képzése országhatáron átnyúló távoktatási hálózatban / Cezhraničné diaľkové štúdium ekonomických

Részletesebben

Tájékoztató. Heves megye gazdasági helyzetéről. (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert)

Tájékoztató. Heves megye gazdasági helyzetéről. (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert) Ikt. szám: 6-18/2014/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató Heves megye gazdasági helyzetéről (Összeállította: Macz Orsolya, Domján Róbert) Tisztelt Közgyűlés!

Részletesebben

Új telephely létesítése, üzemépület építése Zemplénben

Új telephely létesítése, üzemépület építése Zemplénben Projekt azonosító száma: HUSK/1101/1.6.1./0300 Projekt rövid neve: CROSSEDU Projekt címe: Gazdasági szakemberek képzése országhatáron átnyúló távoktatási hálózatban / Cezhraničné diaľkové štúdium ekonomických

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi kistérség. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia

Hódmezővásárhelyi kistérség. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Hódmezővásárhelyi kistérség Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Kistérség-település-ember-gondolat +LEADER 1. Vezetői összefoglaló 1.1 Jövőkép A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia megvalósulásával az Akciócsoport

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN

VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN Szerzők: Nagy Richárd

Részletesebben

Együttműködési lehetőségek a mezőgazdaságban a határ menti térségben. Esettanulmány: A Csengersima, Magyarország Culciu/Kolcs, Románia partnerség

Együttműködési lehetőségek a mezőgazdaságban a határ menti térségben. Esettanulmány: A Csengersima, Magyarország Culciu/Kolcs, Románia partnerség Együttműködési lehetőségek a mezőgazdaságban a határ menti térségben. Esettanulmány: A Csengersima, Magyarország Culciu/Kolcs, Románia partnerség 2014 Az Együttműködési lehetőségek a mezőgazdaságban a

Részletesebben

A BÉKÉSI KISTÉRSÉG GAZDASÁGI SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI PROGRAMJA

A BÉKÉSI KISTÉRSÉG GAZDASÁGI SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI PROGRAMJA A BÉKÉSI KISTÉRSÉG GAZDASÁGI SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI PROGRAMJA készítette Terra Studio Kft. 2005. június A BÉKÉSI KISTÉRSÉG GAZDASÁGI SZERKEZETÁTALAKÍTÁSI PROGRAMJA készítette Terra Studio Kft. 1094 Budapest,

Részletesebben

A LEADER+ program a dél-mátrai településeken

A LEADER+ program a dél-mátrai településeken 497 SZEMLE A LEADER+ program a dél-mátrai településeken SZÉNÁSY ANDREA Kulcsszavak: LEADER+, vidékfejlesztés, életminőség javítása, Dél-Mátra 11, Dél- Mátra akciócsoport. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK,

Részletesebben

Határon átnyúló gazdasági, kereskedelmi együttműködések erősítése és harmonizálása a szatmári térségben

Határon átnyúló gazdasági, kereskedelmi együttműködések erősítése és harmonizálása a szatmári térségben Két ország, egy cél, közös siker! Határon átnyúló gazdasági, kereskedelmi együttműködések erősítése és harmonizálása a szatmári térségben KERESKEDELMI TERV www.huro-cbc.eu Kereskedelmi Terv Csengeri Kistérség

Részletesebben

Szociális szövetkezetek kialakítása, működtetése ismeretterjesztő anyag

Szociális szövetkezetek kialakítása, működtetése ismeretterjesztő anyag Szociális szövetkezetek kialakítása, működtetése ismeretterjesztő anyag Összeállította a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa (szerzők: Dr. Nagyné Varga Ilona és Dr. Soltész Anikó)

Részletesebben

Készítette Bálind Violetta Kertész Erika Kovács Kata Kovács Kati. Nagy Nóra Anna Rozmán Kornélia Virág Mária. 2005. június 16.

Készítette Bálind Violetta Kertész Erika Kovács Kata Kovács Kati. Nagy Nóra Anna Rozmán Kornélia Virág Mária. 2005. június 16. Üzleti terv A 7-Színvirág Kft. működésének megismertetése a leendő partnerekkel. Készítette Bálind Violetta Kertész Erika Kovács Kata Kovács Kati Nagy Nóra Anna Rozmán Kornélia Virág Mária 2005. június

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv (2007-2013) Budapest 2007. január Tartalomjegyzék A szövegben használt rövidítések... 3 Bevezetés... 4

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 2. 2 Helyzetelemzés... 4. 3 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia... 15

TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 2. 2 Helyzetelemzés... 4. 3 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia... 15 TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 2 1.1 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia jövőképe...2 1.2 Főbb célkitűzések...2 1.3 A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálatának célja...2 1.4 A HVS

Részletesebben

CONTACT Nkft. TÁMOP-2.4.2/A-09/1-2009-0026

CONTACT Nkft. TÁMOP-2.4.2/A-09/1-2009-0026 TARTALOM 1 BEVEZETÉS 3. oldal 1. A STRATÉGIA - ALKOTÁS JELENTŐSÉGE 5. oldal 2. A CONTACT NKFT STRATÉGIÁJÁNAK KIALAKÍTÁSÁT 7. oldal MEGELŐZŐ LÉPÉSEK 2.1. A STRATÉGIAI TERVEZÉS FOLYAMATÁNAK LÉPÉSEI 7. oldal

Részletesebben

CUKÉP Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2424 Előszállás, Árpád u. 105. Ügyfél-azonosító: 1005293236 www.cukep.

CUKÉP Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2424 Előszállás, Árpád u. 105. Ügyfél-azonosító: 1005293236 www.cukep. CUKÉP Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2424 Előszállás, Árpád u. 105. Ügyfél-azonosító: 1005293236 www.cukep.hu 1 SZAKMAI ANYAG Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési

Részletesebben

2013. november. 1118 Budapest, Maléter Pál u. 4/G Tel.: +36-1/319 2707 Fax: +36-1/319 2702 e-mail: vanessia@vanessia.hu Internet: www.vanessia.

2013. november. 1118 Budapest, Maléter Pál u. 4/G Tel.: +36-1/319 2707 Fax: +36-1/319 2702 e-mail: vanessia@vanessia.hu Internet: www.vanessia. 2013. november Pályázati hírek 2013 decemberében újra élelmiszeripari pályázat! Módosítás a telephelyfejlesztés, ipartelepítés megvalósítását támogató felhívásban Több mint 13 milliárd forint falusi turizmusra

Részletesebben

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi

Részletesebben

Jóváhagyta a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Közgyűlése az 2/2011. (05.25.) számú határozatával

Jóváhagyta a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Közgyűlése az 2/2011. (05.25.) számú határozatával A F E J L Ő D É S K A P U J Á B A N C É L U N K A Z É L H E T Ő B B, V O N Z Ó B B J Ö V Ő! A B A K O N Y É S B A L A T O N K E L E T I K A P U J A L E A D E R H E L Y I A K C I Ó C S O P O R T H E L Y

Részletesebben

Hagyomány és modernizáció

Hagyomány és modernizáció Hagyomány és modernizáció Az Új Magyar Falu Programja az élhető vidékért 2007.11.06. Tartalom Bevezető... 3 A helyzet... 3 A Program... 4 1. Munkahelyteremtés... 5 1.1. A mezőgazdasági üzemek korszerűsítése...

Részletesebben

Az új típusú szociális szövetkezetek területileg eltérő foglalkoztatási szerepe

Az új típusú szociális szövetkezetek területileg eltérő foglalkoztatási szerepe DR. TÉSITS RÓBERT ALPEK B. LEVENTE KUN ANTIGONÉ Az új típusú szociális szövetkezetek területileg eltérő foglalkoztatási szerepe Bevezetés A korábbi a kistérségi közfoglalkoztatásra fókuszáló vizsgálatok

Részletesebben

GARANCIA. az élelmiszeripar gazdasági teljesítményének javulása a mezőgazdaság fejlődéséhez is elengedhetetlen

GARANCIA. az élelmiszeripar gazdasági teljesítményének javulása a mezőgazdaság fejlődéséhez is elengedhetetlen IX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2015. augusztus GARANCIA AZ AGRÁR-VÁLLALKOZÁSI HITELGARANCIA ALAPÍTVÁNY KKV FEJLESZTÉSI MELLÉKLETE A MAGYAR MEZŐGAZDASÁG HETILAPHOZ Fejlesztésekre készülve Miközben az élelmiszeripar

Részletesebben

SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. 2011. évi üzleti terve

SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. 2011. évi üzleti terve SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. 2011. évi üzleti terve Tervdokumentáció részei: I/1. számú melléklet 2011. évi tervezett bevételek I/2.

Részletesebben

Károly Róbert Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Marketing és Menedzsment Tanszék SIMON ATTILA CSALÁDI GAZDASÁG ELEMZÉSE NAP40307 ML11

Károly Róbert Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Marketing és Menedzsment Tanszék SIMON ATTILA CSALÁDI GAZDASÁG ELEMZÉSE NAP40307 ML11 Károly Róbert Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Marketing és Menedzsment Tanszék SIMON ATTILA CSALÁDI GAZDASÁG ELEMZÉSE Készítette: Krakóczki Éva NAP40307 ML11 Gyöngyös 2009 Bevezetés Napjaink

Részletesebben

A Sárospataki Kistérség Foglalkoztatási Stratégiája. Készítette:

A Sárospataki Kistérség Foglalkoztatási Stratégiája. Készítette: A Sárospataki Kistérség Foglalkoztatási Stratégiája Készítette: Miskolc, 2005 A kutatás készítői: kutatás vezetője, szakmai iránítója: Dr. G. Fekete Éva MTA, RKK, ÉMO vezetője kutatás írója, szakmai tervezője:

Részletesebben

Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz

Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusz Vállalkozásfejlesztési törekvések az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület területén Készítette: Fehérvölgyi Beáta Dr. Péter Erzsébet Kaszás Nikoletta Horváth

Részletesebben