DIÁKÉLET 2014/2 MÁJUS-JÚNIUS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DIÁKÉLET 2014/2 MÁJUS-JÚNIUS"

Átírás

1 DIÁKÉLET 2014/2 MÁJUS-JÚNIUS Ballag már a vén diák... Eljön minden középiskolás életében az a nap, amikor kezében virágcsokorral, szívében enyhe szorítással várja, hogy felcsendüljön a régi dal: Ballag már a vén diák Idén három osztály búcsúzik az ÉVISZtől: a 12B, a 12C és a 13A. Az érettségizők nevében Stekler Klára búcsúzott a diáktársaktól, az osztályfőnököktől, pedagógusoktól, szülőktől és azoktól, akik még néhány évig az iskolapadot koptatják még a suliban. A tartalomból: Rendhagyó irodalomóra az ÉVISZ-ben: Ratkó József emlékév eseményei Versmondó versenyek 4. Új DÖK elnököt választottunk! Mindig versenyben az ÉVISZ! Az SZÉTV ÉS OSZTV verseny 7-8. Osztálykirándulásról szeretettel Lezajlottak a technikusi vizsgák 20. Még ez is belefért és ami még ezután jön... Interjú Deák Bill Gyulával Papp Niki rovata Vers mindenkinek 25. Kuncogó; Sudoku Végszó Tisztelt ünneplő Közönség, kedves Diáktársaim! Öt és négy évvel ezelőtt még kutató szemmel kerestük az osztálytermet, és vártuk annak az embernek a belépését, aki osztályfőnökünk lett. Az ajtókban a kedves Gégény Gyuláné tanárnő, a mindig tréfás és néha hangos Bányai Péter tanár úr és a folyton viccelődő Szabó Endre tanár úr jelentek meg. Segítségükkel szoktunk hozzá az ÉVISZ légköréhez, a középiskolai elvárásokhoz. Sok vidám, sőt olykor túl vidám osztálykirándulást köszönhetünk nekik, melyek már most is legkedvesebb emlékeink közé tartoznak. Kedves Osztályfőnökök, Tanáraink! Tudjuk, hogy nem viselkedtünk angyalokként, és bizony néha megérdemeltük a hangos szavakat és az órai munka 1- eseket. Akkor ugyan nagyon rosszul esett, de megértjük, hogy mindezt a mi fejlődésünkért, értünk tették. Köszönjük a bizalmat és a reményt, amit kaptunk! Ballagó Társaim! Ma még együtt ünneplünk, de lassan elválnak útjaink. Nincs több közös testnevelés óra és szünetbeli izgatott megbeszélések, hogy mi volt a statika dolgozatban. Holnaptól teljes erővel az érettségire készülünk, aminek súlya mellett eltörpülnek a sokszor tragikusnak ítélt feleltetések, témazárók. Kívánom mindenkinek, hogy úgy sikerüljön az érettségije, ahogy szeretné! Drága Szüleink, Nagyszüleink! Köszönjük, hogy vagytok nekünk, és hogy velünk ünnepeltek. A sok gondoskodásért, támogatásért sosem lehetünk elég hálásak. Reméljük, sikerült olyan felnőttekké válnunk, akikre büszkék lehettek! Kedves Diákok, leendő Ballagók! Most még távolinak tűnhet az érettségi, de higgyétek el, hamarabb eljön, mint gondolnátok. Addig is viselkedjetek úgy tanáraitokkal, ahogy mi is viselkednénk. Becsüljétek meg értetek végzett áldozatos munkájukat! Reméljük, tovább öregbítitek iskolánk hírnevét, és mindig ÉVISZ-es diákhoz méltóan viselkedtek majd. Tóth Árpád szavaival búcsúzom: Előre, fel, miénk az élet Szemünkben csillog az ígéret És bennünk ring a jó remény.

2 Oldal 2 Ratkó Józsefre emlékeztünk Ratkó József halálának 25. évfordulója alkalmából iskolánk is megemlékezett megyénk híres költőjéről. Ezekkel a sorokkal vallott magáról a költő, aki köztünk élt ban születtem Budapesten. Apám lakatos, anyám varrónő volt. Iskoláimat Pesterzsébeten, Vámosmikolán, Sándorfalván, Budaörsön, Miskolcon, Parasznyán, Putnokon, Erdőbényén, Hajdúhadházon, Tiszadobon és Nyíregyházán végeztem. Voltam lelenc, gyermekvárosi polgár, eltanácsolt egyetemista. Dolgoztam állami gazdaságban, OTP-nél, borpincészetben, voltam segédmunkás az Építéstudományi Intézetben, tanítottam Csepelen és Berkeszen, újságíró voltam Nyíregyházán, s most Nagykállóban vagyok könyvtáros. Három szép gyerekem van.*...+.*...+ jelzés az olvasónak: megtanultam ezt a világot, beszélni akarok-fogok róla. Fegyelmezett ember vagyok, barátaim s magam példáján megtanultam, hogy csak a legnagyobb emberi, erkölcsi és művészi fegyelemmel szabad ma élni, dolgozni. (Félelem nélkül, Bp ) Rendhagyó irodalomóra! Dalok a jövőről Dinnyés József előadása A Ratkó József emlékévhez kapcsolódóan a Hetek költőinek megzenésített verseiből hallhattunk színvonalas műsort május 14-én Dinnyés József előadásában. A 45-ös terem zsúfolásig megtelt diákokkal és számos a pol beat -en felnőtt tanárral, akik érdeklődve várták az előadást. Nemcsak a gitárral kísért dalokat, hanem a daltulajdonos személyes élményeit, véleményét is megismerhettük. A bő egy órás előadás alatt a Hetek költőinek köztük Ratkó Józsefnek a verseibe is betekinthettünk, így egy új generáció is ízelítőt kapott a kortárs magyar irodalom eme neves, de mégis ritkábban olvasott műveiből. A dalok dúdolásával mi is részesei lehettünk a produkciónak. Az egyes versek után nagy tapssal hálálta meg a közönség az előadást.

3 Oldal 3 Dinnyés Józsefet és ifj. Ratkó Józsefet kérdeztük Az előadás után elbeszélgettünk Dinnyés Józseffel és Ratkó József fiával. Kedves Dinnyés Úr! Mi hívta életre ezt az előadássorozatot? Mi volt a célja? Első sorban költőbarátunk műveit, verseit szerettük volna megismertetni a gyerekekkel, hogy kíváncsiak legyenek, érdeklődjenek, menjenek el a könyvtárba és keressék meg műveit. Milyen hatással volt művészete Önökre, másokra? Meghatározó volt. Én bátyámnak tekintettem, aki bármit mond, azt el kell fogadni. Nagyon pontos és határozott ember volt, aki nem engedte, hogy kritikát alkossanak döntései felett. Hogyan ismerkedtek meg? Egy költőtárs kérdezte, hogy járok-e Nyíregyháza környékén, és ha igen, akkor ne felejtsek el elmenni Ratkó Józsefhez. Megnéztem a repertoárom, volt egy-két vers a tarsolyomban és néhány hangjegy, készültem egy keveset, és elindultam hozzá. Hála Istennek, nem volt velem elutasító, és így megtaláltuk egymással a hangot. Hogyan látja a mai fiatal generációt? Nagyon keveset olvasnak. Régen, amikor én rákaptam az olvasásra, mások a füstöt fújták. A mai ifjúság csak akkor olvas, ha muszáj, vagy még akkor sem. Nekem Édesapa és költő egy személyben Most Önt kérdeznénk,ratkó Úr! Hogy gondolja, ez után az előadássorozat után jobban fognak érdeklődni a diákok az apja versei iránt? Természetesen nem, talán az igazságérzetüket próbáltam felébreszteni, és ezek után lehet, hogy más irányba fognak változni, másféleképpen akarják majd kifejezni magukat. Milyen volt a kapcsolata az édesapjával? Természetesen normális apa-fia kapcsolatban voltunk, kaptam nagy pofonokat is. Fociztunk, gombát szedtünk, és mellette olyan embereket ismerhettem meg, mint Dinnyés Jóska, Lázár Ervin, Csoóri Sándor és még sorolhatnám. Nagyon hiányzik, ugyanis pont akkor ment el, mikor a legnagyobb szükségem lett volna rá, de kaptam tőle útba- igazításokat. Ezek alapján próbálok élni a mai napig. És valójában mit akart üzenni a verseivel? RATKÓ JÓZSEF : SZÉGYENTELENÜL - részlet - Mert szólnom kell a fűről is, a fémről és a kőről is, a menekülő fényről is, a férfiról, a nőről is, és mindent el kell mondanom, igazhoz igazítanom - hát ezért kell olyan nagyon a szabadság, a nyugalom! El kell olvasni őket, és akkor remélhetőleg mindenki rájön. Minden vers egy üzenet. 25 éve halt meg,és nem azért van ez az emlékév, mert meghalt, hanem mert nagyon hiányzik, és megpróbáljuk az emlékét felidézni. Olyan dolgokat tett le az asztalra, amiről a mai fiatalságnak is illő tudni. Köszönjük szépen a válaszokat! Sok sikert kívánunk a továbbiakban is!

4 Oldal 4 A Váci Mihály Művelődési Központ és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szavalóversenyt hirdetett középiskolások részére a Költészet Napja alkalmából. Helyszínéül a MZSMVK Kamaraterme szolgált. Váci Mihály vagy Ratkó József egy szabadon választott versével lehetett jelentkezni a versenyre. Iskolánkat három tanuló képviselte: Szabó Klaudia (11C); Korpai Angéla (10B)Petrovics Dénes (10B) A versenyben Petrovics Dénes második helyezést ért el. Gratulálunk! Az ég figyel, mintha lentről szólítaná valaki. Semmi! - csak az én szívemtől zengnek e táj halmai. Váci Mihály: Nyírség XI. Ratkó Jósef Országos Versmondó Verseny Nagykálló Leszek haláltól ronthatatlan A Ratkó József halálának 25. évfordulója kapcsán szervezett emlékév egyik jelentős eseménye volt a nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban megrendezésre került versmondó verseny. Iskolánkat két tanuló képviselte: Filep Anna és Korpai Angéla. A résztvevők közül sokan érkeztek drámatagozatos gimnáziumokból, így nagyon erős volt a mezőny. Gratulálunk, és minden elismerésünk a versenyen indulóinknak!

5 Oldal 5 Ő lett a legdökösebb: beszélgetés Egri Dórával a Diákönkormányzat új elnökével Lezajlott a választás, megszületett az eredmény, így már az új DÖK-elnökkel, Egri Dórával beszélgettünk a napokban. Milyen ötlet vagy döntés alapján jelentkeztél a DÖK-elnök választáson? Dóra: Már nem is emlékszem. Talán mert látok megvalósítható lehetőségeket, amivel színesíteni lehet a hétköznapokat a diákok számára. Milyen arányban győzted le a többieket? Dóra: Boginak és Lacinak egyaránt 6-6 szavazatot sikerült szereznie, én pedig 11 voksot kaptam. Áruld el nekünk, hogy milyen terveid, céljaid vannak, amelyeket szeretnél megvalósítani? Dóra: Szeretném újra beindítani a sulirádiót, kialakítani egy klubhelyiséget az alagsorban, és verébhetet szervezni az új diákoknak. Dóra: Mindenféleképpen, mivel a suli rádió Gál Krisztián (9/A) ötlete volt, és el is vállalta a tematika összeállítását. Mit gondolsz arról, kik a segítőkészebbek ilyen téren, az elsősök vagy inkább az idősebb korosztály? Kiket tudsz jobban rávenni a feladatok elvégzésére? Dóra: Én úgy gondolom, minden évfolyamon akad 1-2 ember, aki szívesen segít. Köszönöm szépen, hogy válaszoltál a kérdésekre.sok sikert kívánunk a továbbiakban! Dóra: Nagyon szívesen válaszoltam, és itt is szeretném megköszönni a belém vetett bizalmat! Miként látod/gondolod: lesznek olyan diákok, akik segíteni fognak a céljaid megvalósításában és népszerűsítésében? ÉVISZ-esek nyerték az Európa a te választásod elnevezésű regionális vetélkedőt! Újabb sikernek örülhetünk: iskolánk 4 fős csapattal indult a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében indított Európai Uniós versenyen. A regionális vetélkedőben rajtunk kívül szolnoki, debreceni és záhonyi iskolák tanulói vettek részt. A Bencs Villában megtartott megmérettetés során a csapatok az unió történetétől a környezetvédelemig számos területen mérték össze tudásukat. A felkészülés nem volt egyszerű, hiszen nagyon nagy ismeretanyagot foglalt magában a verseny. Éppen ezért külön öröm számunkra, hogy a 11. A osztály tanulói állhattak fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Stekler Orsolya, Tóth Vivien, Boda József és Zuberecz Tamás négyese volt a legmeggyőzőbb a vitákban, a feladatok megoldásában.

6 Diákélet 2014/2. Oldal 6 Katasztrófavédelmi verseny április 11-én az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny nyíregyházi döntőjében mutatathatták meg tudásukat és ügyességüket iskolánk tanulói. Az erdei tornapályán elméleti és ügyességi feladatokat kellett a diákoknak megoldaniuk. Volt rádiós navigációs feladat, tűzoltási akadálypálya, nyúlgátépítés, sebesültszállítás, elsősegélynyújtás, és közlekedésbiztonsági feladatokon (kerékpáros ügyességi verseny) is bizonyítaniuk kellett a tanulóknak ügyességüket. A verseny célja az volt, hogy a diákok a felkészülés során hasznos ismereteket szerezzenek. A különböző kategóriákban első helyezett csapatok továbbjutottak a megyei döntőbe, ami után a legjobban teljesítő tanulók országos versenyen bizonyíthat- ják tudásukat. Mi is megméretettük magunkat a megyei döntőben, ahol a dobogó második fokára állhatott fel a 10.C osztály tanulóiból verbuválódott csapat. Ismét egy első helyezés! Megint ÉVISZesek hozták el az aranyérmet! A Nyírségi Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.(TISZK) szervezésében április 29-én, kedd délután került megrendezésre a Green TISZK környezettudatos gondolkodásmódot fejlesztő vetélkedő a Központi Képzőhelyének aulájában. (Nyíregyháza, Árok u. 53.) A vetélkedőn 9 középiskola diákjai mérték össze tudásukat. Ötletes versenyfeladatok segítségével tették próbára képességeiket a hulladékok kezelése, újrahasznosítása terén. A vidám hangulatú verseny a Térségi Hulladék-gazdálkodási Kft. munkatársaival együttműködésben megvalósított rendezvény volt.

7 Oldal 7 Az ÉVISZ 19 diákja jutott be az országos döntő 30 fős mezőnyébe A Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tantárgyak Versenyén (SZÉTV) ebben a tanévben is az ország legjobb iskolája lett az ÉVISZ. A környezetvédelmi-vízgazdálkodási szakmacsoport országos döntőjében 2008, 2010, 2012 és 2013 után ismét ÉVISZ-es tanuló állhatott a dobogó tetején. A verseny kétfordulós volt. A márciusi írásbeli első fordulóból, mely egy középszintű írásbeli érettséginek felelt meg, az iskola 19 diákja jutott be az országos döntő 30 fős mezőnyébe. Ez egyedülálló siker, hiszen mindannyian egyetlen osztály, a 12. C tanulói. Az országos döntőt április elején, Szolnokon rendezték meg. Ott már emelt szintű érettségi követelményeknek kellett megfelelni, írásban és szóban egyaránt. A versenyzők hozott pontszámát eltörölve, újra kellett bizonyítaniuk a tudásukat és rátermettségüket. Ez legjobban Csizmarik Zsanettnek sikerült, ő szerezte meg az első helyezést. A bronzérmes is ebből az iskolából került ki: Varga Lilla. Az első tíz helyen végzett diákok a versenyen elért eredményük alapján a továbbtanuláshoz 100 többletpontot kaptak. Ez összesen hét ÉVISZ-es tanulónak sikerült. A második tíz helyezett 50 többletponttal gazdagodott. Ez további kilenc osztálytársnak sikerült. A harmadik tízes csoport tagjai is kaptak 25 többletpontot, ennek hárman örülhettek a 12. C osztályból. Ezek a többletpontok nem azonnal hasznosulnak, hiszen a versenyző diákok az osztálytársaikkal együtt a szakképző évfolyamon az intézményben maradnak, és Vízgazdálkodó technikus végzettséggel szeretnék elhagyni az iskolát. Az OKJ bizonyítvány birtokában a legtöbben a műszaki felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat. Konrád Elvira szaktanár

8 Oldal 8 Öt éve veretlen az ÉVISZ A Környezetvédelem vízgazdálkodás szakmacsoport Vízgazdálkodó technikusai évek óta nem találtak legyőzőre az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjében. Az ÉVISZ nagy hangsúlyt fektet tehetséggondozásra, így a tanulók és a szaktanárok közös munkájaként évről évre sikeresen szerepelnek a szakmai tanulmányi versenyeken. Az eredményeik alapján a Környezetvédelemvízgazdálkodás szakmacsoportban az országos listán az első helyet foglalja el az iskola. A 2013/2014 tanévben is sikerült az élen végezniük. Első helyezett lett Zagyva Dániel, negyedik helyezést ért el Danku Dániel, mindketten az ÉVISZ 2/14.C osztályos tanulói. A verseny két fordulóból állt. Januárban, az első megmérettetésen a szakmai vizsga két írásbeli részét, egy-egy központi feladatsort oldottak meg a tanulók, ennek eredményeként kerültek be az országos döntőbe. Zagyva Dániel több mint 90%-os teljesítménnyel - már ekkor kimagaslott a mezőnyből. A döntőt márciusban Szolnokon rendezték, ahol a versenyzőkre két gyakorlati (Méréstechnika, illetve Gépészet és automatizálás) és öt szóbeli versenyrész (Környezetvédelem és természetvédelem, Környezetgazdálkodás, Építés -szervezés, Jogi ismeretek, és Vízhasznosítás-vízkárelhárítás) várt. Ezek mind a szakmai vizsgának megfelelő követelményeket támasztották a fiatalokkal szemben. A nyíregyházi fiúk nagyon sikeresen szerepeltek, Zagyva Dániel több feleletét is 100%-osra értékelte a neves szakemberekből álló szakmai versenybizottság. Így ő nemcsak az első helyezést, hanem a verseny különdíját is elhozta Szolnokról. Danku Dániel szereplése is kiemelkedő volt, így a versenyen nyújtott teljesítményük alapján a versenybizottság a szakmai vizsgabizottság számára azt javasolta, hogy mindkét tanuló mentességet kapjon a szakmai vizsga alól, 100%-os, jeles minősítéssel. Így gyakorlatilag mindkét tanuló már technikusként érkezett vissza a verseny döntőjéről. A tanulók nemcsak a szép eredménynek és a technikusi bizonyítványnak örülhettek, de elmondásuk szerint nagyon sok szép élménnyel is gazdagodtak. A versenybizottság dicsérő szavai a továbbtanulásukhoz nyújt több önbizalmat. Mindketten az Eötvös József Főiskola Építőmérnöki Karára adták be jelentkezésüket, ahol vízügyi szakirányban képzik tovább magukat. Az iskola nagyon büszke rájuk, és biztosan nagy jövő áll előttük, hiszen a vízügyben dolgozó építőmérnökökre igen nagy igény van országszerte. Konrád Elvira szaktanár

9 Oldal 9 9.A Zemplén Május 8-9-én sort kerítettünk az első osztálykirándulásunkra. Az úti célunk nem volt más, mint a Zempléni-hegység rejtett szépségei, mint például Vizsoly, Füzérradvány, Kőkapu és Széphalom. Vizsolyban a két fő nevezetességet tekintettük meg, a Vizsolyi, más néven a Károlyi Bibliát, valamint a Református templomot. Ezen a délelőttön sok érdekes információval gyarapodtak az irodalmi és a történelmi ismereteink. Interaktív előadás keretében vezettek be a Vizsolyi Biblia keletkezésének történetébe. A terveink szerint ezután a Füzéri vár felé vettük volna az irányt, azonban ezt a rossz időjárás megakadályozta. Este a vacsora után megünnepeltük a kis osztályunk születésnaposát, Petrát. Ilyen finomságokat ettünk -> Majd ezt a későbbi órákban megspékeltük egy kis szalonna sütögetéssel. Éjszaka szobáról-szobára jártunk és kisebb traccspartikat tartottunk, szinte alig aludtunk pár órát, olyan jól éreztük magunkat. Azonban, mint mindig, az éjszakai létnek most is megvolt a böjtje. Reggel korán keltünk, a reggeli elfogyasztása után Széphalomra utaztunk, ahol a Magyar Nyelv Múzeumát és a Kazinczy Emlékcsarnokot látogattuk meg. Kora délután érkeztünk meg Kőkapura. A szobák elfoglalása után az osztály kisebb csoportokra bomlott, mindenki másfelé vette az irányt. Délután a közelben lévő Sátoraljaújhelyre utaztunk, ahol egy pár órás szabadfoglalkozás várt ránk. Boboztunk, libegőztünk, és még a kalandparkot is kipróbáltuk. Fáradtan hazafelé indultunk, de még az érkezésünk előtt Tokajban fagyiztunk egy jót. Egyesek a ház melletti patakocskát fedezték fel, míg mások a közelben lévő tó szépségét csodálták meg, de akadtak olyanok is, akik egy kis délutáni pihenőt tartottak, ők a teraszon ülve beszélgettek egymással. Köszönjük a szuper kirándulást Csorbáné Kurucz Mária osztályfőnöknek és Buczóné Venczel Mónika tanárnőnek! (Németh Petra)

10 Oldal 10 9.B Rudabányácska Smaragdvölgy Pihenőpark Egy hűvös májusi reggelen 2 napos osztálykirándulásra indultunk: irány Rudabányácska Gráf Mihály tanár úr mellett Tóth Viktor osztálytársunk édesanyja, Dórika néni is elkísért bennünket, aki óvónő révén hamar megtalálta a hangot gyermeki énünkkel (by Juhász D.) Már az odaút is vidám hangulatban telt énekeltünk a buszon, ahogy illik. Szállásunk a Zemplén egyik legszebb völgyében feküdt Sátoraljaújhely- Rudabányácskán, ahol 3-4 ágyas szobákban voltunk elszállásolva. A táj szépségét a pihenőparkban található három gyönyörű mesterséges tó is emelte. Visszafelé a szálláshoz egy kb. 5 km-es túrát tettünk, amely alatt maradandó élményeket szereztünk (vízhólyag, zsibbadás stb.), de a friss levegő, a lélegzetelállító táj és a jó társaság mindenért kárpótolt! Este jöhetett az igazi kikapcsolódás: társasjáték, póker, csocsó, ping-pong - mindenkinek tetszése szerint. Az étteremben éhségünket paprikás krumplival csillapíthattuk. A kirándulás alvást csak nyomokban tartalmazott. Másnap megálltunk Sárospatakon, ahol rápillantottunk a várra már aki látta mivel a felújítások miatt nem mehettünk be. A zord időjárás sem tántoríthatott el bennünket attól, hogy elmenjünk a Sátoraljaújhely melletti felvonóhoz, és természetesen kipróbáltuk a bob pályát is. Külön élményt jelentett, hogy szakadó esőben száguldhattunk lefelé és az sem volt hátrány, hogy a máskor kígyózó sorok és órákig tartó sorban állás helyett szinte csak mi voltunk a pályán. A vár környékén megebédeltünk, és a hazaút is emelkedett hangulatban telt el. Összességében elmondhatjuk, hogy kissé fáradtan, de élményekkel telten értünk haza! Alig várjuk a következő osztálykirándulást. Krónikások: Juhász Dániel, Miló Dániel, Gergely Bence és László Tamás

11 Oldal C Beregi túra Lakatos István osztályfőnökkel és Huszár József tanár úrral indultunk útnak Kölcse felé, amely Magyarország legkeletibb csücskében, Fehérgyarmattól kb. 20 km-re keletre fekszik. A kölcsönzött bicajokat szakavatott kezek tették biztonságossá számunkra; felvettük a bukósisakokat, láthatósági mellényeket, ahogy illik, és indulhatott a menet. Megálltunk az út során a híres vízimalomnál Túristvándiban, amelyet be is indítottak a kedvünkért. Szatmárcsekén a kopjafás temetőben róttuk le tiszteletünket. Nagyon nagy élmény volt számunkra a 10 km-es kenu túra: alattunk a víz nyakunkon az eső és voltak olyanok, akiknek még ez sem volt elég, ők egy elegáns mozdulattal a vízbe borultak. A túra közepén megálltunk, és a természet lágy ölén sütögettük a szalonnánkat. A fiúk faágakat gyűjtöttek erre a nyársra tették a sütnivalójukat; a pórul járt lányok tanár úrtól kaptak kölcsön ruhát, amiben megszáradhattak. A szó szoros értelmében bogarasak lettünk a végére, mivel jó néhány élőlény szeretett volna velünk jönni. Megnéztük a Túron a bukót, Tiszacsécsén a Móricz emlékek és a templomlátogatás után jól esett a finom lángos és fagyi. Visszaértünk szállásunkhoz, ahol a töltött káposzta és a csirkemell életmentő volt! Hazafelé úton nagyon élveztük a busz kényelmét, fogalmazzunk úgy: kellemesen elfáradtunk! Reméljük a következő osztálykirándulás is ilyen sok élményt fog tartogatni számunkra! (Molnár Beatrix) Szállásunkhoz étterem is tartozott, így a napi betevő falatjaink rendelkezésre álltak. Este természetesen sokáig fent voltunk így a másnap reggel induló 43 km-es biciklitúrán megéreztük a sok alvást.

12 Oldal 12 9.D Aggtelek-Diósgyőr; Hortobágy Ösztövér kútágas, hórihorgas gémmel Mélyen néz a kútba s benne vizet kémel Második nap Hortobágy felé vettük az irányt. Mindenhol pusztaság és fű. A tájat néhol töri meg egy-egy legelésző marhacsorda. Arany János: Toldi A 2x 1 napos tanulmányi kirándulásunk során két merőben eltérő tájat szemlélhettünk meg. Osztályfőnökünk, Pocsainé Bakos Szilvia mellett Minya Erika tanárnő segített nekünk ezalatt a két nap alatt. Csütörtökön Aggtelek és Diósgyőr csodás tájain jártunk. Már a buszon jó volt a hangulat igencsak hallattuk a hangunkat. Az aggteleki cseppkőbarlangban szakavatott idegenvezetővel tettük meg a Vörös-tói középtúrát. Olyan fantáziaformákat láthattunk, mint az Üvöltő medvét vagy az Eszkimó kunyhóját. Utunk célja a Madárkórház volt, ahol finoman fogalmazva, érdekes illatok keringtek megtalálhatók itt élő és holt madarak egyaránt. A látvány viszont kárpótolt minket, hiszen gyönyörű környezetet, érdekes faragásokat (sas) láttunk. Megtudtuk, hogy itt a bekerült madarakat megvizsgálják, ha szükséges elvégzik a műtéteket, és az utókezelésre is lehetőség van állatkórházi körülmények között. A kiadós barlangi túrától kicsit fáradtan busszal mentünk a Diósgyőri várhoz. A várat belülről sajnos nem tudtuk megnézni a felújítási munkák miatt, így be kellett érnünk a kívül működő kismúzeummal. Itt előadást hallgattunk meg a várról, megnéztük a kiállított páncélokat, lovagi eszközöket. Elmondták azt is, hogy a vadmadarak és vadonélő emlősök kezelése és a velük való bánásmód megfelelő gyakorlatot igényel. Megnézhettük azt a helyiséget is, ahol ellátják a sérült madarakat. Láttunk solymász bemutatót, ahol megcsodáltuk az ügyes madarat a vadászsólyomnak eddig egy 25kg-os őz volt a rekordja. Volt bazár a turistáknak, és természetesen a játszótérre is bementünk. A Sziktipró névre keresztelt (csi-hu-hu jellegű) kisvonattal mentünk arra a vízügyi részre, ami elvesztette mocsaras jellegét, és mára tó lett belőle. A szakmai kirándulás itt tetőzött, hiszen leendő vízügyi technikusként tekinthettük meg ennek a területnek az élővilágát. A kilátóból csodás kép tárult elénk. Idegenvezetők segítettek minket, akiknek felügyelete alatt távcsővel is végigpásztázhattuk a tájat. Hazafelé fáradtan, de élményekkel telve beszélgettünk a nap eseményeiről. (Bodó Zoltán)

13 Oldal fős osztályunk Szakszon Zsolt osztályfőnökkel és Zelei János tanár úrral egy hatalmas - 50 személyes busszal indult neki a borús májusi kirándulásnak. 10.A Bogács Bogács volt az úti célunk, de már Tiszavasváriban megálltunk, hogy a tanulmányi kirándulás tanulmányi részének eleget téve megnézzük a téglagyárat. Bő másfél órás bemutató keretében ismerhettük meg a téglagyártás történetét, folyamatát és az ott gyártott termékeket. A balesetvédelmi oktatás során megtudtuk, hogy mihez nem nyúlhatunk naná, hogy innentől kezdve a piros gombot kerestük! Szilvásváradon 3 részre oszlott az osztály: voltak, akik felmentek a kilátóba, akadtak olyan, aki a Szalajka- völgyben megnézték a vízesést, és az éhenkórászok pedig az éhségüket csillapították. Visszafelé egy templomot ejtettünk útba, ahová sajnos nem tudtunk bemenni, viszont kívülről nagyon, de nagyon megnéztük. Szállásunk a bogácsi termálfürdő területén volt, jurta alakú épületekben így aztán senkit sem lehetett sarokba szorítani. Szállásfoglalás után végre jöhetett a megérdemelt pancsolás: ofővel a vízben végre megvívhattuk a csatát. Evés majd fürdés: ez ám az édes élet! A lányoktól megkérdeztük, hogy nektek mi a hobbytok? Így ezen felbuzdulva megnézték a Hobbit c. filmet :D na így tegyünk fel kérdéseket A fiúk némi társadalmi munkát is végeztek: egy elsősegélyre szoruló redőnyt részesítettek életmentő műtétben, melynek végén jobb lett, mint új korában tudunk ám, ha akarunk! Másnap reggel 7-kor mindenki üdén ébredt,és a reggeli után folytattuk a pancsolást. A Cascade élményfürdő görög stílusban épült, de mégis nagyon modern volt (természetesen itt is építész szemmel néztük a megoldásokat), a táj szépségéről nem is beszélve. Az előszezon miatt még csökkentett üzemmódban működött, de így is szuper volt! Ebéd előtt némi bevásárlásra jutott még időnk, és étkezés után a rengeteg D-vitamint feldolgozva jöttünk haza. (Dobinszki Viktória, Leszkoven Ádám, Rákóczi Dávid)

14 Oldal B Budapest Az idei osztálykirándulás során Budapestre vezetett az utunk, ahol egy keleti úriember volt a házigazdánk a Deák tér környéki szállásunkon. A két napos önellátós kiránduláson rengeteget metróztunk Szászi Beatrix tanárnő és Erdősi Gábor osztályfőnök felügyelete alatt. Egyik úti célunk a Csodák Palotája volt, amit nevezhetünk interaktív tudományos játszóháznak, bár nekünk a mostanában elterjedt tudományos élménycentrum elnevezés jobban tetszik, ami elég jól visszaadja az intézmény céljait. Nagykamaszként is érdekesek voltak számunkra az ott található csodák ben költözött új helyére a Campona bevásárlóközpontba, ahol sajnos kisebb helyre kelült a látványos kiállítás. Az Öveges teremben fizikai kísérleteket láttunk: itt az elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérleteket, ahol gyakran a látogatók is részesei lehetnek a demonstrációknak. Többek között bementünk a Kettős megszállás termébe; a Nyilas folyosón végighaladva a Nyilas terembe, a Gulág-Málenkij robot terembe, az Átöltözés termébe, a Szovjet tanácsadók termébe, megnéztük az ÁVÓ-s arcképcsarnokát is. Az alagsor celláit nézni megrázó volt, a pincébe érve mindenki elnémult. Az alagsor egyik fele eredeti állapotában mutatja be mindazt, ami a 40-es és 50-es évek lényege volt: félelem, terror. Jó volt a végén kilépni a fényre Ezután újra jöhetett a metrózás, amelynek sajnos már áldozata is lett: egy cipőt ragadott el a nagy gépszörny - emléked velünk marad. A Hősök terén mi is hódoltunk a turisták kedvenc szokásának, mert ugye itt készülnek a legjobb fotók :) A Margitszigeten pedig gyönyörű környezetben sétálhattunk. Természetesen a parlamenti látogatás sem maradhatott ki a programból, itt is idegenvezető segített abban, hogy megismerjük a törvényhozás nagy házát (no meg el ne kóboroljunk). Másik érdekes helyszín, ahová ellátogattunk a Terror háza volt, ahol idegenvezető mutatta be az épületben található a kiállításokat. A Múzeum állandó kiállításai 4 szinten tekinthetők meg. Tanulságos és élményekben gazdag osztálykirándulásban volt részünk! (Sepa Péter)

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium

Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Időpont: 2013. 05. 06 09. Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Az emeletes buszunk, mellyel utaztunk Így mentünk Kárpátaljára Elindultunk: 7 órakor, Budapestről Délkor elértük a határt, kis idő után

Részletesebben

Ballagók és kitüntetéseik 2017.

Ballagók és kitüntetéseik 2017. Ballagók és kitüntetéseik 2017. Május, a tavasz egyik legszebb hónapja. Ilyenkor virágba borulnak az orgonák, a vadgesztenyék, a babarózsák és számos más növény is ontja virágainak illatát. 2017. május

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7.

JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. JUBILEUMI VÁCI HÉT 2014. FEBRUÁR 10 MÁRCIUS 7. KEDVES INTÉZMÉNYVEZETŐ! Egy ünnepi programfüzetet tart a kezében, amely a Váci Mihály Gimnázium fennállásának 50. évfordulója alkalmából színes, tartalmas,

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

Határtalanul! Négyfalu

Határtalanul! Négyfalu Határtalanul! Négyfalu 2016.03.03 2016.03.06. A 2015/2016. tanévben a Határtalanul! program keretében sikeres pályázatot nyújtottunk be, így lehetőségünk nyílt az erdélyi testvériskolánkba ellátogatni

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. AZ ISKOLA VEZETŐI

KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. AZ ISKOLA VEZETŐI KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. AZ ISKOLA VEZETŐI 1. Barna Zoltán igazgató 2. Huszár József igazgatóhelyettes 3. Leskovicsné Farkas Mónika igazgatóhelyettes 4. Dér István gyakorlati oktatásvezető 2. A PEDAGÓGUSOK

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák!

Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kedves Szülők! Kedves Diákok! Tisztelt Igazgató Úr /Asszony! Tisztelt Kollégák! Kiadványunkkal tájékoztatni szeretnénk leendő diákjainkat, szüleiket, osztályfőnökeiket a 2015-2016. tanévben indítandó osztályainkról.

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. AZ ISKOLA VEZETŐI

KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. AZ ISKOLA VEZETŐI KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. AZ ISKOLA VEZETŐI 1. Barna Zoltán igazgató 2. Huszár József igazgatóhelyettes 3. Leskovicsné Farkas Mónika igazgatóhelyettes 4. Dér István gyakorlati oktatásvezető 2. A PEDAGÓGUSOK

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0100 Hátrányból előny testvériskolai kapcsolat kialakítása a és a Szolnoki Belvárosi Általános Iskola között Népek karácsonya A Népek karácsonya címmel szervezett a téli ünnepkör

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Szeptemberi októberi programok

Szeptemberi októberi programok Szeptemberi októberi programok Szeptember 17 én, 18 án iskolánkban papírgyűjtés volt. A felsőtagozat összesen 5623 kg papírt gyűjtött. A tavalyi évben többet gyűjtöttünk. Reméljük a következő tanévben

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

Beszámoló Szabó Letícia

Beszámoló Szabó Letícia Beszámoló Szabó Letícia A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola Iskolánk harmadikos és hatodikos tanulói szeptember végén idén is erdei iskola projekt keretében természet közelben tanultak öt-öt napig.

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Bolyai Természettudományi Csapatverseny

Bolyai Természettudományi Csapatverseny Bolyai Természettudományi Csapatverseny 2016. február 5 én rendezték meg a Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulóit. Iskolánkból a 7. évfolyamról két csapat, a 8. évfolyamról pedig hat

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

A székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium beszámolója a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával tartott eseményeiről

A székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium beszámolója a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával tartott eseményeiről A székesfehérvári Kodolányi János Középiskola és Kollégium beszámolója a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmával tartott eseményeiről Iskolánk nagy lelkesedéssel csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek

Részletesebben

A VÁSÁRHELYI PÁL ÉPÍTŐIPARI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI VÍZÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013/2014. TANÉVI MUNKATERVE

A VÁSÁRHELYI PÁL ÉPÍTŐIPARI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI VÍZÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013/2014. TANÉVI MUNKATERVE A VÁSÁRHELYI PÁL ÉPÍTŐIPARI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI VÍZÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA 2013/2014. TANÉVI MUNKATERVE KIEMELT CÉLKITŰZÉSEINK A NEVELÉS OKTATÁS TERÜLETÉN A 2013/2014. TANÉVBEN 1. A kompetenciaalapú oktatás

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

DIÁKVILÁG. 3. évfolyam 1. Magyar Bianka 2. Gila Viktória 3. Szabó Levente Felkészítő nevelő: Vassné Lucz Klára. 4. évfolyam

DIÁKVILÁG. 3. évfolyam 1. Magyar Bianka 2. Gila Viktória 3. Szabó Levente Felkészítő nevelő: Vassné Lucz Klára. 4. évfolyam DIÁKVILÁG Kedves Olvasók! Az áprilisi iskolai eredményekről szeretnék Önöknek beszámolni. A matematika helyi verseny eredménye a következő: 2. évfolyam 1. Vigh-Molnár Rudolf felk. nev: Laskovicsné Ágoston

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben

Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló

Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló Nagyvisnyói sporttábor 2014. augusztus 17.- Beszámoló A nagyvisnyói táborban 170 diák vett részt, és 7 kisebb tábort foglalt magába. A mi táborunk a kézilabda lánytábor, amelynek 40 résztvevője volt. Ezen

Részletesebben

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21.

Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Csodaföldön Erdélyben 2016. 04. 18-21. Utassy József Általános Iskola Az előkészületek Iskolánkban nagy örömmel fogadtuk a hírt, hogy a,,határtalanul pályázat keretében a hetedik osztályos tanulók egy

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Északi-középhegység természeti kincsei A megvalósítás időszaka: 2018.

Részletesebben

2017/2018 tanév. Beszámoló

2017/2018 tanév. Beszámoló 2017/2018 tanév Beszámoló A művészeti oktatásra az általános iskolai kötelező órákon kívül lehetett jelentkezni, ugyanúgy, mint az eddigi évekhez hasonlóan. Általában délutáni órakeretben történt a képzés.

Részletesebben

Délelőtt a 4.c osztályosokkal előkészültünk a műsorra. Felraktuk a dekorációt, berendeztük az aulát. 14 órakor kezdődött a

Délelőtt a 4.c osztályosokkal előkészültünk a műsorra. Felraktuk a dekorációt, berendeztük az aulát. 14 órakor kezdődött a Az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban ezen a pénteki napon került megrendezésre a Gyerek-Faktor. Az előző években elkezdett Csillag Születik vetélkedőt folytattam, csak a nevét

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton.

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton. 1.nap 2018. 05. 30.-án érkeztek Szolnokra a Nagyenyedi diákok. 14.00-kor vártuk őket a Pelikán Hotelnél, ahonnan elindultunk a szállásra. Miután megérkeztünk ők elfoglalták a szobájukat, kicsit lepihentek

Részletesebben

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007.

Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. VARSÁNYI LÁSZLÓNÉ SZOLFÉZS TANSZAKI NAP A VÁCI ZENEISKOLÁBAN Szívet melengetõ délutánt töltöttem el a váci Bartók Béla Zeneiskolában, 2007. március 22-én. A személyes meghíváson kívül egy szép meghívó

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem!

Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! 2015-02-15 12:00:00 Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán! 2 arany, 3 ezüst, 8 bronzérem! Marossy Dojo sikerek a X. Zemplén Kupán!

Részletesebben

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26.

Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Területi Katasztrófavédelmi verseny 2015. március 26. Csapattagok: Bak Dávid 7.b Boldizsár Cintia 6.b Dudás Fanni 7.b csapatkapitány Kardellás Renátó 6.a Felkészítő tanárok: Kardosné Nagy Tímea Kelemen

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

2018. április

2018. április 2018. április 23-27. A TÉMAHÉT SZERVEZÉSE PROJEKTGAZDA FŐVÉDNÖK Áder János köztársasági elnök KIEMELT EGYÜTTMŰKÖDŐ SZERVEZETEK Köztársasági Elnöki Hivatal Földművelésügyi Minisztérium SZERVEZŐ Nemzeti

Részletesebben

A Beszédes József Általános Iskola felső tagozatán az alábbi magyar versenyeken vettek részt tanulóink:

A Beszédes József Általános Iskola felső tagozatán az alábbi magyar versenyeken vettek részt tanulóink: A Beszédes József Általános Iskola felső tagozatán az alábbi magyar versenyeken vettek részt tanulóink: A MESEMONDÓ VERSENYEN, Pakson 2014. október 20-án STINGLI JÓZSEF 3. helyezést ért el! A BOLYAY ANYANYELVI

Részletesebben

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT)

HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT) HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG BESZÁMOLÓ A 2016/2017. TANÉVRŐL (VÁZLAT) Szerteágazó és színes tevékenység a tanév során: - Diákok számára élményt jelentő, igényes tantárgyi programok - Versenyfelkészítések, örvendetes

Részletesebben

A Baross az Erasmus+ programjában

A Baross az Erasmus+ programjában A Baross az Erasmus+ programjában Mi is az Erasmus+ és hogyan kötődik az iskolánkhoz? Az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Iskolánk

Részletesebben

Nagyvisnyó Túlélő tábor

Nagyvisnyó Túlélő tábor Nagyvisnyó Túlélő tábor 2014.08.17-22. 1. nap: Tiszafüred Poroszló Hajótúra Dédesi várrom 2. nap : Nagyvisnyó Aggtelek Nagyvisnyó szabad program vacsoráig 3. nap: Csomózási technikák a túléléshez (alpin

Részletesebben

Ifi Eb Grenoble 2017

Ifi Eb Grenoble 2017 Ifi Eb Grenoble 2017 Az Ifi Eb-re történő felkészülés 2016 szeptember végén már elkezdődött. A jelöltek nagyobb részének felkészítését Balogh Ákos a Gószövetség elnöke vezette (Köllner Barnabás, Réti Zoltán,

Részletesebben

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December

HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV. December HATÁRIDŐNAPLÓ 2014/2015. TANÉV December a hónap folyamán Történelem háziverseny harmadik fordulója a 9-10. évfolyam számára a második világháború témaköréből felelős: Hartmann Mónika Kirándulás a bécsi

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába.

Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója. Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. Szabóné Tóth Judit: Ballagó diákok búcsúzója Pöttöm kis elsősként - hátunkon nagy táska - félve és ámulva léptünk az iskolába. A tanító néni kedves mosolya bátorított minket, az első "o" betűnél még ő

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

A Haza és haladás vetélkedő döntője

A Haza és haladás vetélkedő döntője A Haza és haladás vetélkedő döntője 2013. május 27. Debrecen Részletek az előzetes feladatokból A megnyitó A csapatok munka közben Nézzük, kit rejt a léggömb? A zsűri a feladatok értékelése közben, nagy

Részletesebben

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk!

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk! 2014 Bogács- Eger Bogácson kirándultunk! Bogácson kirándultunk! A Csanádpalotai lakásotthon gyermekeivel lehetőségünk volt a múlt héten egy háromnapos kirándulásra. A kirándulás úti célja az észak magyarországi

Részletesebben

Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium ÉVKÖNYV. a tanévről

Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium ÉVKÖNYV. a tanévről Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium ÉVKÖNYV a 2014-2015. tanévről az iskola alapításának 294. évében a gimnázium 252. tanévében az újraalapítás 24. évében kiadja

Részletesebben

Beköszöntő 5 Névadónkról 6 Miért éppen Dankó Pista? 6 Történeti visszapillantás avagy Közös Kincs és Dankó Pista Biriben 8

Beköszöntő 5 Névadónkról 6 Miért éppen Dankó Pista? 6 Történeti visszapillantás avagy Közös Kincs és Dankó Pista Biriben 8 Beköszöntő 5 Névadónkról 6 Miért éppen Dankó Pista? 6 Történeti visszapillantás avagy Közös Kincs és Dankó Pista Biriben 8 2004 az alapítás éve 8 2005/2006-os tanév az első bővülés 9 2006/2007 a tanulói

Részletesebben

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk

Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki az interjút készítette: Farkasfalvi Dominik, Fehér Krisztián, Murányi Márk Aki válaszolt: Mika Ági néni 1. Mikor járt a sulinkba? 1976-tól 1984-ig. 2. Melyik teremben volt az osztálya? Az info. 3.

Részletesebben

Nemzetiségi nap az első osztályban

Nemzetiségi nap az első osztályban Nemzetiségi nap az első osztályban November 10-én ismét nemzetiségi napot tartottunk az alsó tagozaton. Az első osztályosok közös programot szerveztek. Két vendéget hívtunk. A nap mesehallgatással kezdődött.

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

Weekend Driver Fiesta Cup

Weekend Driver Fiesta Cup Weekend Driver Fiesta Cup 2014.09.21 Rapai Zoltán Karimo: Szia Rapus! Mid Ohio-ba értünk. Már szabadedzésen látszott, hogy izgalmas futam lesz, és szoros időmérő. Sikerült menned egy 2. időt előtted Gombár

Részletesebben

Jelentkező Döntős Helyezés Kitaibel Pál Verseny 1 11. OSZTV 1 9. Kitaibel Pál Verseny 1 1. OSZTV 1 11. KV területi verseny 1 3. Kitaibel Pál Verseny

Jelentkező Döntős Helyezés Kitaibel Pál Verseny 1 11. OSZTV 1 9. Kitaibel Pál Verseny 1 1. OSZTV 1 11. KV területi verseny 1 3. Kitaibel Pál Verseny A nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi - Vízügyi Szakközépiskolában jelenleg 489 diák tanul, és 35 pedagógus végzi oktató nevelő munkáját. Iskolánkban négy tagozat működik. Az építészet

Részletesebben

Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 1114 Budapest XI. kerület Bartók Béla út 27.

Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 1114 Budapest XI. kerület Bartók Béla út 27. Az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskola 1114 Budapest XI. kerület Bartók Béla út 27. 2018/2019 MAGYARORSZÁG LEGJOBB ISKOLÁI KÖZÖTT 2018-BAN IS A GÁRDONYI 2018 tavaszán jelent meg a legjobbiskola.hu oldalon

Részletesebben

Itt kezdődött a reformkor

Itt kezdődött a reformkor Itt kezdődött a reformkor 24 ÓRÁS FELOLVASÁS A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHENYI ISTVÁN SZOMBATHELYI ÉRETTSÉGI VIZSGÁ -JÁNAK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE Johann Ender: Széchenyi István ifjúkori portréja, 1818

Részletesebben

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 6.b osztályának nyári tábora

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 6.b osztályának nyári tábora PROJEKT MEGHÍVÓ ISKOLA: Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda AZ ESEMÉNY: Egészségnevelő túrák, táborok, kirándulások, túraszakkörök DÁTUMA:2015.06.22-26. Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus

Részletesebben

Lássuk az eredményeket!

Lássuk az eredményeket! 2012. április 28-29. között került megrendezésre az idei évi Ifjúsági, Junior, Masters Fekvenyomó Magyar Bajnokság, Jánoshalmán. 3 héttel a Fekvenyomó Világbajnokság előtt, sokaknak ez volt az utolsó verseny,

Részletesebben

es tanév. Felkészítő tanár: Veres Judit GRATULÁLUNK! Kerületi extrém akadályverseny Magabiztos győzelem

es tanév. Felkészítő tanár: Veres Judit GRATULÁLUNK! Kerületi extrém akadályverseny Magabiztos győzelem 2013-2014-es tanév A 23.Fővárosi Informatika Alkalmazói Tanulmányi versenyen iskolánk tanulója Csapó Krisztián (7.o.) prezentáció kategóriában II.helyezést és Bánfalvi Béla (7.o.) táblázatkezelés kategóriában

Részletesebben

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK

Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Megmérettetések 65 Tanulmányi versenyek I. ORSZÁGOS ÉS FŐVÁROSI VERSENYEK Országos középiskolai tanulmányi verseny Biológia Tallós Zsófia 12. C 27. hely tanára: Babay-Bognár Krisztina Szép magyar beszéd

Részletesebben

A MATEMATIKA FIZIKA INFORMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE A TANÉVRE

A MATEMATIKA FIZIKA INFORMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE A TANÉVRE A MATEMATIKA FIZIKA INFORMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE A 2012 2013. TANÉVRE A személyi feltételekben fontos változás, hogy Kissné Szucsich Éva tanárnő nyugdíjba vonulása után az iskola nem alkalmazott

Részletesebben

KERÜLETI MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉG

KERÜLETI MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉG 1 A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk. Kazinczy KERÜLETI MAGYAR MUNKAKÖZÖSSÉG MUNKATERVE 2012/2013. 2 Helyzetelemzés Munkaközösségünkhöz 22 kerületi iskola magyar munkaközössége tartozik:

Részletesebben

EJOI 2018 Programozás a Volgánál

EJOI 2018 Programozás a Volgánál SIKERESEN SZEREPELTEK ISKOLÁNK TANULÓI AZ EJOI 2018 NEMZETKÖZI PROGRAMOZÓ VERSENYEN Magyarországot négyfős csapat képviselte, közöttük két fazekasos diák: Fekete Richárd és Görömbey László, mindketten

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

A humán munkaközösség félévi beszámolója. 2014-15. tanév

A humán munkaközösség félévi beszámolója. 2014-15. tanév A humán munkaközösség félévi beszámolója 2014-15. tanév Készítette: Ipcsicsné Weinhoffer Csilla mkv. Zalaszentgrót, 2015. január 27. A munkaközösség tagjai magyar, történelem, valamint ének tantárgyakat

Részletesebben

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés

Képzési formák. Hatosztályos gimnázium. Négyosztályos gimnázium. Szakközépiskolai képzés Képzési formák Hatosztályos gimnázium Négyosztályos gimnázium Szakközépiskolai képzés (kertész- és növényvédelmi technikus, bor és pezsgőgyártó technikus 4+1 év) A gimnáziumi képzés eredményei Célja, hogy

Részletesebben

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem

A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség arany okleveles díjazottja lettem A Kossuth Szövetség az idén is pályázatot hirdetett, A szó az első, a tett a második címmel, melynek célja a hagyományok ápolása, a kossuthi emlékek

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA

KÉRDŐÍVEK FELDOLGOZÁSA Mi legyek, ha nagy leszek? pályaválasztási nyílt nap 2013. január 22. A program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások Igazgatósága támogatásával valósul meg.

Részletesebben

ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ

ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ ORSZÁGOS HARRY POTTER-VETÉLKEDŐ 2012 őszén került sor Papp Éva tanárnő szervezésével, a Hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakközépiskola könyvtárában az országos Harry Potter műveltségi vetélkedő döntőjére.

Részletesebben

VERSENYEREDMÉNYEK. 2009/2010. tanév

VERSENYEREDMÉNYEK. 2009/2010. tanév Magyar nye lv és irod alom VERSENYEREDMÉNYEK 2009/2010. tanév Szabó Szilvia 13.b osztályos tanuló magyar nyelv tárgyból OKTV 19. helyezett. Mihály Klaudia 13.b osztályos tanuló az országos Szép Magyar

Részletesebben

NAPTÁRI ÜTEMTERV. 2015/2016-os tanévre. Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola. Augusztus

NAPTÁRI ÜTEMTERV. 2015/2016-os tanévre. Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola. Augusztus NAPTÁRI ÜTEMTERV 2015/2016-os tanévre Augusztus Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola Tantestületi alakuló értekezlet Határidő: augusztus 24. (hétfő) 8.00 óra Helye: Trefort Ágoston

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN

A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN A GÖDÖLLŐI TÖRÖK IGNÁC GIMNÁZIUM TANULÓINAK EREDMÉNYEI A 2010/2011. TANÉVBEN A Bolyai Matematika Csapatverseny Pest megyei fordulójának eredményei: V.A osztály 7. hely, (220 induló csapat) csapattagok:

Részletesebben

Aranyosok Arany-hete

Aranyosok Arany-hete Aranyosok Arany-hete Arany János születésének 197. évfordulója alkalmából március másodikától egy teljes tanítási héten keresztül változatos programokon idéztük meg iskolánk névadójának szellemét, tudtunk

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!!

JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! A VAJDA PÉTER ÉNEK- ZENEI ÁLTALÁNOS ÉS SPORTISKOLA LAPJA 18. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 2012. JÚNIUS Botos Auróra 3.s JAJ DE JÓ A VAKÁCIÓ!!! tartalom JÚNIUS 3 Kiváló Vajdások 4 Pedagógusnapra 5 Németországban Comeniussal

Részletesebben

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának

Köszönetünket fejezzük ki Szakács Zoltánnak a sárbogárdi TÜZÉP vezetőjének, aki 19db udvari ülőkének való fával támogatta iskolán öko programjának Október első napján Énekel az iskola, elnevezésű programmal emlékeztünk meg a zenei világnapról. Elsősorban Bodoki Györgyné Betti néni volt segítségünkre ebben, ő volt az, aki megénekeltette az iskola

Részletesebben

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Irinyi hét

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Irinyi hét A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Irinyi hét Minden év május havában büszkén emlékezünk iskolánk névadójára, Irinyi Jánosra, aki magyar vegyész, a zajtalan- és robbanásmentes gyufa feltalálója,

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ NYOLCADIKOS TANULÓK RÉSZÉRE a VSZC Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma kilencedik évfolyamára a 2019/2020. Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma 8200 Veszprém, Csap u. 9. Tel: 88/560-590 Fax: 88/560-570 Igazgató: ifj. Szathmáry Árpád Pályaválasztási felelős: Juhász Tamás

Részletesebben

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax.

Szakközépiskola. E-mail cím: titkarsag@keri-szolnok.sulinet.hu Honlap elérhetőség: www.keri-szolnok.sulinet.hu Tel.: (56) 800-130 Fax. Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola OM azonosító: 201166 Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagintézmény Akkreditált ECL Nyelvvizsga-szervező Központ Azonosító: 036025 Tagintézmény-vezető: Dr.

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma NYÍLT NAP

SZISZKI KRÓNIKA Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma NYÍLT NAP Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Málnási-Szász Myrtill, Jenei Viktória Fotó: Ruzsinkó Bence, Jenei Viktória Szerkesztette: Jenei Viktória, Breznay Gáborné NYÍLT NAP A nyolcadikos diákok számára

Részletesebben

PRO PATRIA ET LIBERTATE. Az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny döntője. Beszámoló 2016

PRO PATRIA ET LIBERTATE. Az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny döntője. Beszámoló 2016 PRO PATRIA ET LIBERTATE Az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Verseny döntője Beszámoló 2016 2016. április 9-én ötödször rendezhettük meg az Országos II. Rákóczi Ferenc Latin Fordítási Versenyt.

Részletesebben

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján.

December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A 3. gyertya December 17-én a harmadik gyertyát is meggyújtottuk az iskola adventi koszorúján. A gyertyagyújtás sorrendjében a harmadik gyertya színe rózsaszín, mivel a bűnbánatba már egy kis öröm is keveredik,

Részletesebben

Versenyeredmények. a Bálint Sándor Tagiskolában területi 1. helyezett Donka Anita 3. osztály Fodorné Kiss Magdolna

Versenyeredmények. a Bálint Sándor Tagiskolában területi 1. helyezett Donka Anita 3. osztály Fodorné Kiss Magdolna a Bálint Sándor Tagiskolában Versenyeredmények 2015-2016. A verseny, pályázat elnevezése Szint Eredmény Tanuló Osztály Felkészítő tanár területi 1. helyezett Donka Anita 3. osztály Fodorné Kiss Magdolna

Részletesebben

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Első féléves munkánkat a Pedagógiai Programunkkal összhangban, a munkatervben meghatározott feladatok alapján végeztük.

Részletesebben

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában,

Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, Eme írás készíttetett az Úr 2008. Évének Augusztus havában, ama XII. ÁGOTA táborrul, mely tarttatott az jeles Szeged városában, azon vidám ifjak örömére!!! Az ÁGOTA Alapítvány (helyett) bemutatja (a 2

Részletesebben

Projektnapló. Elek apó meséi - legendák és mondák nyomán Erdélyben. Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola HAT

Projektnapló. Elek apó meséi - legendák és mondák nyomán Erdélyben. Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola HAT Projektnapló Elek apó meséi - legendák és mondák nyomán Erdélyben Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola HAT-15-05-0356 Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola Szeretet lánca! Kössed egybe Szívét

Részletesebben

2012/2013. tanév rendje (kivonat)

2012/2013. tanév rendje (kivonat) 2012/2013. tanév rendje (kivonat) Első tanítási nap: Őszi szünet: Téli szünet: Első félév: Tavaszi szünet: Utolsó tanítási nap: Tanítási napok száma: 2012. szeptember 3. /hétfő/ 2012. október 29-től november

Részletesebben

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27.

HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN. 2016. május 23-27. HATÁRTALANUL! FELVIDÉKI TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS RÁKÓCZIAK EMLÉKEI NYOMÁBAN 2016. május 23-27. 1. nap Berekfürdőről reggel 7.00 órakor indultunk útnak Felvidékre, Csécsre. Útközben gyönyörködtünk a táj változatos

Részletesebben

A ES TANÉV MUNKARENDJE

A ES TANÉV MUNKARENDJE A 2018-2019-ES TANÉV MUNKARENDJE ISKOLAI RENDEZVÉNYEK - KIEMELT FELADATOK FELADATOK Javító vizsgák szaktanári konzultációs lehetőség Tankönyvosztás Tanévnyitó ünnepség Első tanítási nap Tanulók fizikai

Részletesebben

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése a Gallup Intézet nyilvános, bemért kérdőívei és feldolgozási módszere szerint Tanulói elégedettség kérdőívének kiértékelése Törpe tanulói

Részletesebben