Megoldás házak fűtésére és hűtésére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megoldás házak fűtésére és hűtésére"

Átírás

1 Megoldás házak fűtésére és hűtésére Rugalmas alkalmazás, Könnyű felszerelés 2008

2 s technológia a szakértőtől A Daikin hőszivattyús, hűtő és melegvízes egységgel ellátott Altherma típusú komplett fűtő és hűtő rendszere rugalmas és költségtakarékos alternatívát képvisel a hagyományos kazánokkal szemben. Az Althermát jellemző teljesítmény tényezők ideális megoldást biztosítanak az energia felhasználás és CO 2 kibocsátás csökkentésére. Tartalomjegyzék Alacsony hőmérsékletű fűtés - Kombinált előnyök 4 Pillantás a rendszerekre 6 Kiépítési rugalmasság 8 Mi a hőszivattyú? Az Altherma előnyei hátsó borító 2-4 kwh megújuló hőforrás 3-5 kwh hőenergia 1kWh elektromos energia HŐSZIVATTYÚ A hőszivattyú egy olyan berendezés, amely a környezet energiáját hasznosítja azáltal, hogy elvonja az alacsony hőmérsékletű energiát, ezt magasabb hőfokszintre emeli, mellyel már lehetséges fűteni vagy melegvízet előállítani. A legtöbb esetben a rendszer teljesítménytényezőjével jellemzik a hőszivattyú hatákonyságát, amely érték 3 és 5 közé esik. Más szóval a megújuló energiaforrásból kivont hő esetén 1 kw elektromos energia elégséges ahhoz, hogy 3-5 kw fűtőteljesítményt tudjunk generálni. A hőszivattyús rendszerek ezért 3-5-ször hatékonyabbak, mint a villanybojlerek és teljesen ki tudják fűteni a lakóépületet, még a leghidegebb téli napokon is. Ezen fűtőrendszerek növekvő népszerűségét jól jellemzi, hogy elterjedésük a hideg klímájú skandináv országokban is rendkívül gyorsan nő. 2 3 Európa szerte hõszivattyúk millióit szerelték már fel és a rendszer nyilvánvaló elõnyeinek az ismeretében a piac gyorsan növekszik. A legutolsó felmérések szerint az elmúlt öt évben értékesítésük a duplájára növekedett. 1 Forrás: 18733/B sz. BSZIA jelentés 2. kiadás Daikin: vezető gyártó a hőszivattyús technológiában Az Altherma kiemelkedő teljesítmény tényezőjének az alapja a Daikin rendkívül gazda- ságos, inverteres kompresszora és a hőmérsékletigény szerinti beállítása. Így a rendszer leadott fűtési teljesítménye pontosan annyi, amennyit az épület megkíván. A komfort maximális, az energiafogyasztás minimális azáltal, hogy a hőmérsékletet optimális szinten képes szabályozni. Daikin Europe N.V. Az újdonságok alapja a tradició A Daikin több mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a hőszivattyúk gyártásában. Évente több mint egymillió készüléket gyárt mind a lakóházas, mind a kereskedelmi terekben történő alkalmazásokhoz. A kompresszor egységet is magába foglaló rendszer teljes egészében házon belül, a Daikin korszerű üzemeiben készül. A Daikin minden kompresszor típusát maga gyártja le és ezeknek mintegy 80%-át hőszivattyús berendezésekben használják. Természetesen ezen nagyszámú megrendelések teljesítése során a cég olyan jelentős technológiai előnyre tett szert, amelynek birtokában képes megőrizni hagyományos piacvezető pozicióját és ezt a technológiát alkalmazni is tudja az innovatív Altherma rendszerhez.

3 Alacsony Hőmérsékletű fűtés Kombinált előnyök A fűtés-technológia gyors fejlődése és az épületek korszerűbb szigetelése lehetővé tették, hogy manapság 55 C-os vagy ennél is alacsonyabb hőmérsékletű vizet használjanak házak 4 5 megfelelő fűtéséhez, még rendkívül alacsony külső hőmérséklet esetén is. A hőleadó felület és a helyiség hőmérséklete közötti kisebb hőmérséklet-különbség magasabb komfortérzetet biztosít és ráadásul az energia felhasználás is alacsonyabb. A legmodernebb vízközegű fűtőrendszerek alacsony hőmérsékleten üzemelnek, a hőt radiátorokon vagy padlófűtésen keresztül külön-külön vagy kombinálva adják le környezetüknek. Új lakóházak Új lakások A hőszivattyús technológia optimalizált alkalmazása A levegő ingyenesen hasznosítható energiája Rugalmas alkalmazás, könnyű szerelés Egész évben ideális hőmérséklet A hőszivattyúk eredendően környezetkimélő, megbízható berendezések és hagyományosan víz-levegő vagy levegő-levegő technológiával működnek. Az Altherma eredendően víz-levegő rendszere azonban mindkét technológia előnyeit magában foglalja, mivel a levegőt hőforrásként alkalmazza, ami kombinálva az alacsony beruházási költségekkel 2, az emissziómentes működéssel valamint a könnyű szereléssel, és karbantartással, egy vizes fűtőrendszer kényelmét biztosítja. Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereket hagyományos fosszilis tüzelőanyagú kazánnal vagy elektromos fűtéssel is előállíthatunk. Ezek alternatívájaként az Altherma egy sokkal hatékonyabb megoldást kínál. Az Altherma által évente felhasznált energia több mint kétharmada a levegőben szabadon rendelkezésre áll. A berendezés akár -20 C-ig üzemképes 3. Ennek eredményeképpen, az Altherma képes előállítani azt a hőmennyiséget, amely egy ház komfortos fűtéséhez szükséges. Minden hőszivattyú elektromos energiát igényel hogy az alacsony hőmérsékletet magasabb hőfokszintre tudja emelni. Az Altherma például 3,8 kw 4 fűtőteljesítményre képes 1 kw elektromos teljesítményfelvétel mellett. Az Altherma rendszer egy kültéri és beltéri egységből áll, mindkettő kompakt kivitelű. A kültéri egységet könnyen el lehet helyezni az új és a már meglévő lakóépületek külső falára, vagy azok mellé. A beltéri egységet bármilyen alkalmas helyre lehet telepíteni, külön gépházi elhelyezést nem igényel. Felújított épületek A fűtési igény alapvető kielégítése mellett az Altherma másra is képes. A rendszer biztosítani tudja az éves használati melegvíz ellátást, ezen felül a forró nyári hónapokra hűtő opció is választható, így garantálva ideális megoldást az év minden napjára. 2 Nincs szükség fúrási vagy nagymérvű földmunkákra és kémény építésére sem. Következésképpen a rendszer ideális belvárosi telepítésre, ahol kevés a szerelési hely. 3 Tartalék fűtőelemmel együtt. 4 Eurovent tervezési kondiciói (7 C környezeti / 35 C kilépő vízhőmérséklet)

4 Pillantás az Altherma rendszerre Az Altherma egy olyan split rendszer, amely egy kültéri egységből és egy beltéri modulból áll, amely csatlakoztatható minden szabványos alacsony hőmérséklető radiátor- és a padlófűtés rendszerhez. A kültéri egység a környezet energiáját hasznosítja azáltal, hogy elvonja az alacsony hőmérsékletű energiát és azt magasabb hőfokszintre emeli. Ez a magasabb hőfokszintű energia a hűtőkörön keresztül a beltéri hidraulikus modulhoz kerül. Beltéri hidraulikus modul Használati melegvíz tároló Használati melegvíz tároló (opció) A szükséges melegvíz igények kielégítésére elérhető a külön az erre a célra megalkotott, rozsdamentes acél, rendkívül magas energiahasznosítású víztároló. A víztároló felső részében elhelyezett kiegészítő elektromos fűtőelem és az alsó részben beépített hőszivattyús hőcserélő biztosítja a víz gyors felmelegítését a lehetséges legalacsonyabb energia felhasználás mellett. Ezen felül a beépített fűtőelem a tárolt víz hőmérsékletét hetente legalább egyszer 70 C fölé emeli, így akadályozza meg a legionellák kialakulását. A mellékelt ábrán összeállított hagyományos rendszer az opiconális használati melegvíztárolót és a hűtést is tartalmazza. 6 7 Beltéri hidraulikus modul A beltéri hidraulikus modul adja át a hűtőközeg hőjét a központi fűtés radiátoraiban, a padlófűtés csöveiben és a használati melegvíz tárolójában keringő víznek. A beltéri hidrualikus modul kombinált fűtő-hűtő kivitelében fan-coil segítségével biztosítható a hűtés az akár 5 C-os előremenő hűtött vízzel. A rendszer a padlófűtés segítségével is tud hűtést biztosítani, korlátozva a legalacsonyabb előremenővízho mérsékletet. A használati melegvíz előállítása a rendszer hűtéséről vagy fűtéséről melegvizes üzemmódra történő átkapcsolásával történik. Rendszer szabályozás A hidraulikus modul tartalmazza a rendszer szabályozását és a felhasználói vezérlést, továbbá egy olyan heti időzítő egységet, amellyel a felhasználói igényeknek megfelelően szabályozható a beltéri hőmérséklet. Az időzítő óránkénti vagy napi beosztással programozható, így akár éjszaka, akár a szabadság ideje alatt csökkenthető, míg a felkelés vagy hazatérés idejére növelhető a helyiség hőmérséklete. Ezáltal a felhasználói kényelem mindig maximális. Egyedi helyiség hőmérséklet és komfortszint szabályozáshoz esetén kiegészítésként egy hagyományos szobai termosztát alkalmazása szükséges.

5 Kiépítési rugalmasság Az Altherma rendszer háromféle módon alakítható ki - monoenergetikus, monovalens és bivalens módon - azért, hogy a beruházási és üzemeltetési költségek egyensúlya optimális legyen, valamint, hogy az Altherma minél többféle projektnél alkalmazható legyen. A hivatalos Daikin viszonteladók részletes felvilágosítást tudnak adni mind a három kiépítési módról. A fenti háromféle kialakításon kívül az Altherma kombinálható még az olyan alternatív, megújuló hőforrással is, mint a lakóházak napkollektorai. Az Altherma rendszer tökéletesen kombinálható napkollektorokkal A monoenergetikus Altherma rendszer A hőszivattyú úgy van méretezve, hogy az éves fűtési igény 90-95%-át fedezni tudja, míg a maradék 5-10% egy tartalék elektromos fűtőelemmel biztosítható. A bevált gyakorlat szerint a hőszivattyút úgy választják, hogy a leghidegebb nap fűtési hőigényét 60%-ban ki tudja elégíteni. Az Altherma rendszer monoenergetikus változata kerül alkalmazásra a leggyakrabban, mivel a beruházási és üzemeltetési költségek tekintetében ez a legoptimálisabb választás. A monovalens Altherma rendszer A hőszivattyú úgy van méretezve, hogy az év leghidegebb napján a fűtési igényt 100%-ban kielégítse. Ez a megoldás javasolt a nagyon alacsony engergiaigényű házak és az enyhe telű, mérsékelt éghajlatú országok esetében. A kezdő beruházási költség magasabb lehet, de az energiafogyasztás minden rendszer közül a legalacsonyabb. A bivalens Altherma rendszer A bivalens rendszer két különböző hőforrást tartalmaz, a hőszivattyút és a fosszilis tüzelőanyagú kazánt. Két különböző típusú bivalens rendszer van: a soros és a párhuzamos. Soros kialakítás esetén a kazán teljesítménye csak a csúcsokra van méretezve, míg a párhuzamos bivalens kialakítás oda javasolt, ahol már van fűtőrendszer. A kiegészítő Altherma berendezés optimalizálja a rendszer energiafogyasztását. 8 9 használati melegvíz céljára. A Nap a használati melegvíz igény előállításához szükséges enrgia 30-70%-át biztosítja. Az Altherma, az Ön teljes megoldása, gondol a jövőre. Tartalék fűtőelem 5 Kazán Definiciók: Hidraulikus modul Radiátorok/ padlófűtés Hidraulikus modul Radiátorok/ padlófűtés Hidraulikus modul Radiátorok/ padlófűtés Monoenergikus működés: A hőszivattyú egy elektromos fűtőelemmel együtt működik, amikor az év leghidegebb napján csúcsigény lép föl. Monovalens működés: A hőszivattyú csak egymaga működik és csúcsterhelésre van méretezve. Bivalens: A hőszivattyú egy hagyományos fosszilis tüzelőanyagú kazánnal együtt üzemel. A tartalék fűtőelem csak az egyensúlyi pont értéke alatt alkalmazható. Fűtési igény 10% + tartalék fűtőelem Az év leghidegebb napja Egyensúlyi pont Az éves fűtési igény 90%-a val biztosítva Tartalék fűtőelemmel biztosítva Tartalék hőszivattyú teljesítménye teljesítménye Órák Fűtési igény Csak hőszivattyú Az év leghidegebb napja Az éves fűtési igény 100%-a val biztosítva Tartalék hőszivattyú teljesítménye teljesítménye Órák A tartalék fűtőelem csak az egyensúlyi pont értéke alatt alkalmazható. Fűtési igény Egyensúlyi pont + kazán Az év leghidegebb napja val biztosítva Tartalék fűtőelemmel biztosítva Tartalék hőszivattyú teljesítménye teljesítménye Órák 5 Hidraulikus modulba építve 6 Ahol a kialakítás ugyanaz, mint a monovalens rendszernél, de a tartalék fűtőelem egy boilerrel van helyettesítve.

6 Műszaki adatok HIDRAULIKUS MODUL Funkció Méretek MaxSzxMé mm Cseppvíz elvezető fűtés C szelep hűtés C Anyag Szín EKHBH008*** EKHBX008*** EKHBH016*** EKHBX016*** Csak fűtő Hűtő és fűtő Csak fűtő Csak fűtő 922 x 502 x x 502 x x 502 x x 502 x ~ ~ 55-5 ~ 22-5 ~ 22 Poliészter bevonatú galvanizált acéllemez RAL9010 (fehér) Altherma levegő - víz hőszivattyú Az Altherma levegő - víz hőszivattyús berendezés a ma válasza a hagyományos fűtőrendszerek okozta jelenlegi és jövőbeli problémákra, nevezetesen a növekvő elsődleges energiahordozók költségeire és a rendkívül káros környezeti hatásokra. 10 Factory Mounted heater *** áramellátás KApacitás lépcsők 3V3 6W1 9W1 A hidraulikus modul tartalmazza a biztosítékokat. Méretek MaxSzxMé mm Névleges fűtés KW teljesítmény hűtés KW Névleges fűtés KW teljesítmény felvétel hűtés KW COP EER Üzemtartomány fűtés C hűtés C sanitary mode Hangteljesítmény fűtés db(a) szint hűtés db(a) Súly kg Hűtőközeg töltet R-410A kg Áramellátás Javasolt biztosíték V1 A 006AD 7 Hűtésre az EKHBX008A típus alkalmazható. Eurovent szerinti kondíciók. 1~/230V 1 3N~/400V 2 3~/400V 2 007AD 008AD 011Aa 014Aa 735 x 903 x x 900 x Aa 5,75 6,64 8,43 11, ,12 5,86 6, ,5 13,1 1,26 1,53 2,08 2,46 3,17 3,83 2,16 2,59 2,75 3,60 5,30 5,95 4,56 4,34 4,05 4,55 4,42 4,18 2,37 2,26 2,21 2,78 2,36 2,20-15 ~ ~ ~ ~ ~ ,70 3,70 1~/ /50Hz 8 Mérési körülmények: Fűtési:Ta=7 o C; TLWC=35 o C, T=5 o C, Hűtés: Ta=35 o C; TLWC=7 o C, T=5 o C Víztérfogat Max. vízhőmérséklet Magasság Átmérő Elektromos fűtőelem Áramellátás Tartály anyaga Burkolat anyaga Szín Súly l C mm mm kw kg 1~/ /50Hz EKHWS EKHWS EKHWS EKHWS EKHWS EKHWE EKHWE EKHWE EKHWE EKHWE EKHWET 150B3V3 200B3V3 300B3V3 200B3Z2 300B3Z2 150A3V3 200A3V3 300A3V3 200A3Z2 300A3Z2 150A3V3* ~ / 230V 2 ~ / 400V 1 ~ / 230V 2 ~ / 400V 1 ~ / 230V Rozsdamentes acél Zománcozott acél Lágyacél Normál fehér * * * * * * Az Altherma alkalmazásának előnyei Költségtakarékos alternatíva a fosszilis tüzelőanyagú kazánokkal szemben Az Altherma alternatívát kínál jelent a hagyományos foszilis tüzelőanyagú kazánokkal szemben ugyanis ez a berendezés optimalizálja a tiszta, megbízható és alacsony karbantartási igényű hőszivattyús technológiát. Alacsony energia számlák és CO 2 kibocsátás A hagyományos tüzelőanyagok mennyisége csökken, ezzel arányosan áruk emelkedik. Mivel ezek ára növekszik, a legkeresettebb energiaforrású fűtőrendszer a levegő-víz hőszivattyú. Ez a berendezés a külső levegő szabad hőenergiáját használja föl és legalább háromszor hatékonyabb, mint egy villanybojler. Alkalmazása alacsony elsődleges energia felhasználással jár és nincs közvetlen CO 2 kibocsátás sem. Könnyű szerelhetőség A kompakt kültéri egység bármilyen megfelelő helyre elhelyezhető és nem kíván semmiféle fúrási vagy földmunkát. A beltéri hidraulikus modul nem igényel külön gépházat vagy további kiegészítő elemeket, úgymint kémény, tüzelőanyag tartályok vagy gázcső csatlakozás. Az Altherma csatlakoztatható a standard alacsony hőmérsékletű radiátorokhoz és a padlófűtésű rendszerekhez, valamint alkalmazható mind új, mind a felújított épületek esetében. Tökéletes megoldás az év minden napjára Az Altherma úgy van megkonstruálva, hogy a melegvizet egész évben biztosítsa Önnek. A berendezés hűtő opcióban is rendelhető, mely a nyári meleg hónapokban is komfortot biztosít. A Daikin korszerű inverter technológiája és az időjárás követő hőmérséklet szabályozás biztosítja a pontos és állandó mindenkori helyiség hőmérsékletet, a legalacsonyabb energia felhasználás mellett. NAPELEMES KIEGÉSZÍTO MODUL Leírás EKSOLHWAV1 A modul a PCB EKRP1HB kártyát is tartalmazza. Az alábbi Hidraulikus modulokkal kombinálható: EKHBH(X)008AA*, EKHBH(X)016AB* továbbá az következő Használati melegvíz tárolókkal: EKHWS B3 és EKHWE A3

TELJESÍTMÈNY, AMIKOR ARRA A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN

TELJESÍTMÈNY, AMIKOR ARRA A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN TELJESÍTMÈNY, AMIKOR ARRA A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG VAN DÍJMENTES ENERGIA A KÖRNYEZETBŐL A természet nem küld számlát Az energiaárak növekedése és az egyre nagyobb mértékű környezetterhelés napjaink legégetőbb

Részletesebben

ÚJ ALL IN ONE KOMPAKT ÉS

ÚJ ALL IN ONE KOMPAKT ÉS QURE ÚJ LL IN ONE KOMPKT ÉS EGYSZERŰEN BESZERELHETŐ 1 2 3 4 5 Kiemelkedően hatékony megoldás Egyszerű telepítés energiaosztályú szivattyú Tartalmazza a 200 literes tartályt HPM távirányítóval egyszerűen

Részletesebben

ÚJ OTTHONI TERMÉKCSALÁD MÉG NAGYOBB HATÉKONYSÁG MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁS 2014-2015

ÚJ OTTHONI TERMÉKCSALÁD MÉG NAGYOBB HATÉKONYSÁG MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁS 2014-2015 ÚJ OTTHONI TERMÉKCSALÁD MÉG NAGYOBB HATÉKONYSÁG MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁS 2014-2015 ÚJ OTTHONI LEVEGŐ-LEVEGŐ HŐSZIVATTYÚ 2014 / 2015 2 Jobb élet, jobb világ : a Panasonic Csoport új szlogenje jól tükrözi a

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI VIZSGÁLATI ELEMZÉS

KÖRNYEZETVÉDELMI VIZSGÁLATI ELEMZÉS Magyar Bányászati Hivatal Budapest, KÖRNYEZETVÉDELMI VIZSGÁLATI ELEMZÉS Készítette: Fodor Zoltán Okl. mg.gépészm., épületgépészm. 5600 Békéscsaba,Szabó D.u.25. Tartalomjegyzék 1. VERTIKÁLIS ZÁRT HURKÚ

Részletesebben

Fujitsu katalógus jo 2005/04/04 16:09 Page 1 INTELLIGENCIA, KÉNYELEM SPLIT, MULTI-SPLIT ÉS ABLAKKLÍMA BERENDEZÉSEK FUJITSU GENERAL LIMITED

Fujitsu katalógus jo 2005/04/04 16:09 Page 1 INTELLIGENCIA, KÉNYELEM SPLIT, MULTI-SPLIT ÉS ABLAKKLÍMA BERENDEZÉSEK FUJITSU GENERAL LIMITED Fujitsu katalógus jo 2005/04/04 16:09 Page 1 INTELLIGENCIA, KÉNYELEM SPLIT, MULTI-SPLIT ÉS ABLAKKLÍMA BERENDEZÉSEK FUJITSU GENERAL LIMITED Fujitsu katalógus jo 2005/04/04 16:10 Page 2 FALI/MENNYEZETI TÍPUSOK

Részletesebben

98% VLT nagy teljesítményű frekvenciaváltók az Ön alkalmazási igényeinek figyelembevételével. Kiválasztási útmutató. www.danfoss.hu/vlt.

98% VLT nagy teljesítményű frekvenciaváltók az Ön alkalmazási igényeinek figyelembevételével. Kiválasztási útmutató. www.danfoss.hu/vlt. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Kiválasztási útmutató VLT nagy teljesítményű frekvenciaváltók az Ön alkalmazási igényeinek figyelembevételével 98% Hatásfok Jobb energiafelhasználás és csökkenő költségek

Részletesebben

ez egy álomszerű világ.

ez egy álomszerű világ. Amikor a levegő megváltoztatja az életünk minőségét, ez egy álomszerű világ. Samsung Érzékekre hangolva A környezettudatosság jegyében alkotta meg a Samsung új környezetbarát légkondicionálóját. Ezen környezettudatos

Részletesebben

MI AZ A HÕSZIVATTYÚ?

MI AZ A HÕSZIVATTYÚ? MI AZ A HÕSZIVATTYÚ? Írta: Darabos Balázs okl. építészmérnök Forrás: www.bio-solar-haz.hu Sokszor hallani róla, hogy ez a jövõ energetikai megoldása, de vajon igaz-e? A hõszivattyú valójában egy fantázianév.

Részletesebben

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával

Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Villamos energiatermelés nap - és szélenergiával Szemlélet és technológiai-alap formáló TANANYAG Magyarország- Szlovákia a Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében Megújuló Szakképzés-

Részletesebben

A légkondicionáló berendezések jellemzői, a megfelelő készülék kiválasztásának fontossága

A légkondicionáló berendezések jellemzői, a megfelelő készülék kiválasztásának fontossága Brusztné Kunvári Enikő A légkondicionáló berendezések jellemzői, a megfelelő készülék kiválasztásának fontossága A követelménymodul megnevezése: A műszaki cikkek(villamossági, világítástechnikai, elektrotechnikai,

Részletesebben

Ahol élni jó Budapest

Ahol élni jó Budapest Ahol élni jó Budapest Intelligens helyi megoldások egy feltörekvő európai nagyvárosért A kiadvány a Studio Metropolitana és az MTA Regionális Kutatások Központja KÉTI közreműködésével készült www.siemens.hu

Részletesebben

A fosszilis energiaforrások rohamosan fogynak és egyre drágábbak. Hogyan csökkenthetném az energia számláimat?

A fosszilis energiaforrások rohamosan fogynak és egyre drágábbak. Hogyan csökkenthetném az energia számláimat? A fosszilis energiaforrások rohamosan fogynak és egyre drágábbak. Hogyan csökkenthetném az energia számláimat? Hogyan függetleníthetném háztartásom az energiaszolgáltatóktól? Mit tehetnék én és a családom

Részletesebben

2013-2014 1. szám. Hatékony Ház Napok. Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu

2013-2014 1. szám. Hatékony Ház Napok. Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu 2013-2014 1. szám Hatékony Ház Napok Nyisson Ön is! www.hatekonyhaz.hu Szakmai partnereink Passzív és energiatakarékos házak Építtetőktől építtetőknek médiatámogatóink Projekt gazda A Hatékony Ház Napok

Részletesebben

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13

EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN 2012 / 13 FŰTÉS Iroda HŰTÉS Szerverszoba 2012 / 13 EGYIDEJŰ FŰTÉS ÉS HŰTÉS OPTIMÁLIS ENERGIAHATÉKONYSÁG NAGY ÉPÜLETEKBEN Bemutatjuk az új TOSHIBA SHRM rendszert Bemutatjuk az SHRM, Super Heat Recovery Multi rendszert,

Részletesebben

Kombinált radiátoros és padlófűtési rendszer

Kombinált radiátoros és padlófűtési rendszer MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Kombinált radiátoros és padlófűtési rendszer Általános ismeretek Az esetek többségében nem tisztán radiátoros fűtés, vagy csak padlófűtés készül a lakóépületekben, hanem a

Részletesebben

A HŐSZIVATTYÚ TELEPÍTÉS GAZDASÁGOSSÁGI KÉRDÉSEI ÉS A SZABÁLYOZÁS HATÁSA AZ ÉVI SPF ÉRTÉK ALAKULÁSÁRA

A HŐSZIVATTYÚ TELEPÍTÉS GAZDASÁGOSSÁGI KÉRDÉSEI ÉS A SZABÁLYOZÁS HATÁSA AZ ÉVI SPF ÉRTÉK ALAKULÁSÁRA A HŐSZIVATTYÚ TELEPÍTÉS GAZDASÁGOSSÁGI KÉRDÉSEI ÉS A SZABÁLYOZÁS HATÁSA AZ ÉVI SPF ÉRTÉK ALAKULÁSÁRA A hőszivattyús beruházások előkészítésének folyamatában elsődlegesen eldöntendő kérdés,hogy megfelelő-e

Részletesebben

A Mitsubishi Motors megkezdi az új generációs EV jármű, az i-miev piaci bevezetését

A Mitsubishi Motors megkezdi az új generációs EV jármű, az i-miev piaci bevezetését A Mitsubishi Motors megkezdi az új generációs EV jármű, az i-miev piaci bevezetését - Július végén kezdődnek a kiszállítások a vállalatok, a kormányhivatalok és helyi hatóságok részére - - Az egyéni vásárlók

Részletesebben

Oktatási anyag a KKV-k számára

Oktatási anyag a KKV-k számára Oktatási anyag a KKV-k számára The sole responsibility for the content of this presentation lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EASME nor

Részletesebben

evohome több zónás rendszer evohome www.honeywelluk.com

evohome több zónás rendszer evohome www.honeywelluk.com evohome több zónás rendszer Az evohome egy kifinomult fűtési rendszer, amellyel lakóingatlanban legfeljebb 12 fűtési zónát hozhat létre és szabályozhat egyedileg. Az evohome a háztartási melegvíz ellátást

Részletesebben

A mi ötleteink. Az Ön otthona.

A mi ötleteink. Az Ön otthona. Beépíthető termékek A mi ötleteink. Az Ön otthona. A Hotpoint-Aristonnak több millió európai család otthonában sikerült a házimunkát élménnyé varázsolnia avantgárd termékválasztékával, amely garancia a

Részletesebben

IDRO 30 - IDRO 30 CS. HU Beszerelési, használati és karbantartási útmutató

IDRO 30 - IDRO 30 CS. HU Beszerelési, használati és karbantartási útmutató IDRO 30 - IDRO 30 CS HU Beszerelési, használati és karbantartási útmutató 1 Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy az IDRO 30 kandallót választotta. Használat előtt kérjük, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI RENDSZER MAGYARORSZÁGON

AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI RENDSZER MAGYARORSZÁGON AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI RENDSZER MAGYARORSZÁGON Biatorbágy, 2008. december 09. Metz Rezső 1 Tartalom Tartalom... 2 I. Bevezetés... 3 I. 2002/91/EK EU-irányelv és az európai gyakorlat... 4 II. A 7/2006.

Részletesebben

local TCO: Mi rejtőzik a jéghegy csúcsa alatt? Magyarország 18 Rendszerintegrátor találkozó 12 Az energiamegtakarítás új útjai

local TCO: Mi rejtőzik a jéghegy csúcsa alatt? Magyarország 18 Rendszerintegrátor találkozó 12 Az energiamegtakarítás új útjai Magyarország 12 Az energiamegtakarítás új útjai 18 Rendszerintegrátor találkozó TCO: Mi rejtőzik a jéghegy csúcsa alatt? 08 ügyvezetői üzenet 2 ügyvezetői üzenet 3 KEDVES OLVASÓ! Örömmel számolhatok be

Részletesebben

Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 282 (2009/06) HU

Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31. Telepítési és használati utasítás 6 720 680 282 (2009/06) HU Gázkazán GAZ 3000 W OS/W 23-1 LH KE 23/31 hu Telepítési és használati utasítás HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 A szimbólumok magyarázata / Biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

(TERVEZET) TOP 3 Alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságokra való áttérés, kiemelten a városi területeken

(TERVEZET) TOP 3 Alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságokra való áttérés, kiemelten a városi területeken 1 TOP - 3.2 ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS HASZNÁLAT FOKOZÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL C. TÁMOGATÁSI KONSTRUKCIÓ (TERVEZET) Prioritási tengely: Egyedi célkitűzés: Intézkedés: Konstrukció kód:

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Otthon Melege Program. Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. Otthon Melege Program. Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Otthon Melege Program Társasházak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram Pályázat kódszáma: ZFR-TH/15 2015. február 23. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Condens 2000 W ZWB 24-1 AR. Kondenzációs gázkészülék. Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára 6 720 644 062-00.1O

Condens 2000 W ZWB 24-1 AR. Kondenzációs gázkészülék. Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára 6 720 644 062-00.1O 6 720 644 062-00.1O Kondenzációs gázkészülék Condens 2000 W ZWB 24-1 AR Szerelési és karbantartási utasítás szakemberek számára HU 2 Tartalomjegyzék HU Tartalomjegyzék 1 Szimbólumok magyarázata és biztonsági

Részletesebben

Berendezések. Hatékonyság. És több mint 45 év tapasztalat. Az Alfa Laval kínálata az atomerőművek számára

Berendezések. Hatékonyság. És több mint 45 év tapasztalat. Az Alfa Laval kínálata az atomerőművek számára Berendezések. Hatékonyság. És több mint 45 év tapasztalat. Az Alfa Laval kínálata az atomerőművek számára Az Alfa Laval világméretű beszállítója fűtési-, hűtési és i technológiáknak a nukleáris erőművek

Részletesebben

G.M. kommunális biogáz állomások

G.M. kommunális biogáz állomások Kész termékek kiszállítása A hulladékkezelők már nem fogják diktálni az árakat. Már nem lesz szükség a hulladék lerakóhelyekért fizetni. Az Önök hulladékai is értékes nyersanyagok. EU kivitelezési támogatás

Részletesebben

Nyomáskiegyenlített térfogatáram-szabályzók/korlátozók (Danfoss AB- QM) még nagyobb méretben, még több alkalmazáshoz

Nyomáskiegyenlített térfogatáram-szabályzók/korlátozók (Danfoss AB- QM) még nagyobb méretben, még több alkalmazáshoz Nyomáskiegyenlített térfogatáram-szabályzók/korlátozók (Danfoss AB- QM) még nagyobb méretben, még több alkalmazáshoz Korábbi cikkünkben bemutattuk az új Danfoss nyomás-független térfogatáram- korlátozó

Részletesebben