PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2011/

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.dozsakalocsa.hu PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2011/2012. E-mail: suli3610@freemail.hu mszki.kalocsa@t-online.hu"

Átírás

1 DÓZSA GYÖRGY GAZDASÁGI, MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA és KOLLÉGIUM OM azonosító: Tel; Fax: 78/ , PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2011/2012.

2 KEDVES FIATALOK A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola /6300 Kalocsa, Martinovics u. 2./ az alábbi szakokon képez a 2010/2011-es tanévben, műszaki szakon: Alapfokú iskolai végzettségre épülő szakmák: Kódszám Szakmacsoport 11 Építészet Előrehozott szakképzés - festő, díszítő, mázoló és tapétázó (képzési idő: a 8. osztály elvégzése után 3 év) 12 Könnyűipar Előrehozott szakképzés - nő szabó (képzési idő: a 8. osztály elvégzése után 3 év) 13 Élelmiszeripar Előrehozott szakképzés - tartósítóipari termékgyártó (képzési idő: a 8. osztály elvégzése után 3 év) 14 Gépészet - szerkezetlakatos (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) - gépi forgácsoló (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 15 Faipar - bútorasztalos (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 16 Építészet - kőműves (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 17 Élelmiszeripar - pék (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 18 Egyéb szolgáltatások - fodrász (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 19 Vendéglátás-idegenforgalom - panziós, falusi vendéglátó (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) hónapos felzárkóztató oktatás a szakképzésbe történő bekapcsolódáshoz a 15 életévét betöltő és a 7. évfolyamot sikeresen befejezett tanulók számára.

3 Középiskolai végzettségre épülő szakmák Szakterület Kódszám Szakmacsoport Műszaki szakterület 01 Gépészet - gépgyártástechnológiai technikus (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) Műszaki szakterület 02 Elektortechnika-elektronika - elektronikai technikus (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) Műszaki szakterület 03 Informatika Felnőttek Szakközépiskolája - informatikai hálózattelepítő és üzemeltető (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) - CAD-CAM informatikus (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) - Nappali tagozat (képzési idő 3 év, a már elvégzett általánosan művelő évfolyamokat beszámítjuk) - Levelező tagozat (képzési idő 3 év, a már elvégzett általánosan művelő évfolyamokat beszámítjuk) Érdeklődni lehet: Katona Ferenc 78/ Taskovics Károly 78/ Kalocsa, október Vikker József igazgató

4 TÁJÉKOZTATÓ A SZAKISKOLAI KÉPZÉSRŐL Újdonság a képzésünkben az előrehozott szakképzés. Ez azt jeleni, hogy a nyolcadik osztály után közvetlenül kezdődik a szakképzés, amely csupán három éven át tart. A tanulók ebben az esetben ugyan azt a szakmát tanulják, mint a hagyományos 2+2, vagy a 2+3-as modellben. Ezt a képzési formát kettő szakmában indítjuk, ezek: Építészet szakmacsoporton belül: Festő, mázoló és tapétázó (előrehozott hároméves) Ezen szakma képzésének szerkezete a következő: az idő egyharmadában a szakmai kompetenciákat fejlesztő közismereti oktatás, kétharmadában pedig tisztán szakmai képzés folyik. Az első szakképző évfolyam az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően kötelezően iskolai tanműhelyben folyik, az utolsó kettő pedig tanulószerződés keretében gazdálkodó szervezeteknél kerül megszervezésre. Könnyűipar szakmacsoporton belül: Női szabó (előrehozott hároméves) Ezen szakma képzésének szerkezete is hasonló a festő, mázoló és tapétázó szakmához: az idő egyharmadában a szakmai kompetenciákat fejlesztő közismereti oktatás, kétharmadában pedig tisztán szakmai képzés folyik. Az első szakképző évfolyam az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően kötelezően iskolai tanműhelyben folyik, az utolsó kettő pedig tanulószerződés keretében gazdálkodó szervezeteknél kerül megszervezésre. Élelmiszeripar szakmacsoporton belül: Tartósítóipari termékgyártó (előrehozott hároméves) Ezen szakma képzésének szerkezete is hasonló a női szabó szakmához: az idő egyharmadában a szakmai kompetenciákat fejlesztő közismereti oktatás, kétharmadában pedig tisztán szakmai képzés folyik. Az első szakképző évfolyam az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően kötelezően iskolai tanműhelyben folyik, az utolsó kettő pedig tanulószerződés keretében gazdálkodó szervezeteknél kerül megszervezésre. A következő képzéseink szerkezete a következő: a osztályban szakmacsoportos szakmai elméleti és szakmai gyakorlati alapozó képzés után a választott szakmától függően további kettő, vagy három év szakképző évfolyam.

5 Faipar szakmacsoport Bútorasztalos Ha ezt a szakmát szeretnéd megtanulni, akkor először a osztályt kell elvégezned. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (faipai készségfejlesztő gyakorlatok, faipari anyagismeret, faanyagok megmunkálása) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a bútorasztalos szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hét nap szakmai gyakorlatot és három nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Építészet szakmacsoport Kőműves A kőműves szakmát akkor kezdheted el tanulni, ha elvégezted a osztályt, vagy betöltötted a 16. életévedet. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (építőanyagok, állványozás, építészeti műszaki rajz) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a kőműves szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik.

6 Egyéb szolgáltatások szakmacsoport Fodrász A fodrász szakma mindenképpen a 9-10 osztály sikeres elvégzésén alapul osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (manuális készségfejlesztő gyakorlat, viselkedés és kommunikációs kultúra, mindennapi ismeretek, művészetismeret) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a fodrász szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés a szakmai gyakorlati képzés első évével együtt iskolai tanműhelyben, a második szakképző évfolyam külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Gépészet szakmacsoport Szerkezetlakatos A szerkezetlakatos szakma a 9-10 osztály elvégzésén alapul, de akkor is elkezdheted a 11. évfolyamot, ha betöltötted a 16. életévedet. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (műszaki ábrázolás, anyagismeret, anyagok megmunkálása- mérések, alakításoktechnológiák) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a szerkezetlakatos szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Gépi forgácsoló A gépi forgácsoló szakmát akkor kezdheted el tanulni, ha elvégezted a osztályt, vagy betöltötted a 16. életévedet. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (műszaki ábrázolás, anyagismeret, anyagok megmunkálása- mérések, alakítások- technológiák) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a gépi

7 forgácsoló szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés első éve, tehát a 11. osztály iskolai tanműhelyben, a 12. osztály pedig külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Élelmiszeripari szakmacsoport Pék A pék szakma mindenképpen a 9-10 osztály sikeres elvégzésén alapul. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat heti átlag kilenc órában (táplálkozási alapismeretek, szakmai számítások, munkavédelem és higiénia, élelmiszeripari szakmai alapozó ismeretek, szakmai kémia, mikrobiológia, laboratóriumi alapgyakorlatok, élelmiszeripari szakmai alapozó gyakorlatok) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a pék szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés részben az iskolában, és részben külső gyakorlati munkahelyen, a szakmai gyakorlati képzés csak külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport Panziós, falusi vendéglátó A szakma tanulásának feltétele, hogy elvégezd a osztályt, vagy betöltsed a 16. életévedet osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (gazdasági környezetünk, kommunikációs és viselkedéskultúra, vendéglátás általános ismeretei, szakmai tanulmányi kirándulások, gasztronómiai alapgyakorlatok) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a panziós, falusi vendéglátó szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hét nap szakmai gyakorlatot és három nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés a szakmai gyakorlati képzés első éve iskolai tangazdaságban a második szakképző évfolyam tangazdaságban vagy külső munkahelyen

8 tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. A szakma nagy előnye, hogy kettő részszakképesítést is tartalmaz, amelyekre mind a munkaerőpiacon, mind a mindennapi gyakorlatban nagy hasznát veszed. Ezek a : -szállodai szobaasszony - mezőgazdasági gazdaasszony Címünk: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

9 Kedves Fiatalok! A következőkben a gépi forgácsoló szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. GÉPI FORGÁCSOLÓ A gépi forgácsoló munkája során: önállóan munkál meg fémes és nem fémes munkadarabokat különböző forgácsoló gépek segítségével. Munkája során nem csupán a hagyományos megmunkálógépek segítségével készíti el az aktuális gyártmányt, hanem a legkorszerűbb CNC vezérlésű szerszámgépeket és mérőberendezéseket is igénybe veszi. Napi kapcsolatban van a digitális technikával, melynek segítségével pontos, precíz megmunkálásokat végez a rendelkezésére bocsájtott műszaki rajzok alapján. Munkájának fő területei, valamint a szakképzés során elsajátítható ismeretek: Elvégzi a gépápolási feladatokat. Meghatározza a gépbeállítási papramétereket. Külső és belső hengeres felületet esztergál. Síkot köszörül. Hengerköszörülést (külső, belső) végez. Csúcsnélküli köszörülést végez. Alakos felületet köszörül. Szerszámélezést végez. Elvégzi a fúrásokat. Gépi darabolást végez. Elvégzi a marást megadott pontossággal. Szerszámokat élez, fen. Gyalufejet, késtartó tengelyt beállít, kiegyensúlyoz. Finomfelületi megmunkálásokat végez. Felszerszámozza a gépet a megadott terv szerint. Beméri a szerszámokat. Beírja a szerszámkorrekciók adatait a korrekció értéktárakba. Megmunkáló programot készít. Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét. Számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC). CNC-gépet kezel.. Bonyolult megmunkáló programot betölt adathordozóról vagy számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül. Grafikusan ellenőrzi a megmunkáló programot. A képzés az alábbi modulokból áll össze: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) Gépi forgácsoló feladatok A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

10 Kedves Fiatalok! A következőkben a szerkezetlakatos szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. SZERKEZETLAKATOS A szerkezetlakatos szakmunkás szerkezeti elemeket készít, könnyű-és nehéz-, acél-és fémszerkezetek, nyílászárók készítése, tartályok, kazánszerkezetek készítése, javítása, szerelése a feladata műszaki dokumentációk alapján. Szakmai munkáját, amely a szellemi tevékenység elemeit is tartalmazza, nagyfokú önállósággal szervezi, végzi, ellenőrzi. Ennek érdekében képes egyértelmű rajzolvasásra, a rendelkezésre álló szerszámgépek kezelésére és folyamatos működtetésére, a helyes szerszám megválasztására, a készülékek használatára, a technológiai fegyelem betartására, a munkadarab mérésére, alakjának ellenőrzésére. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: munkajogi, munkavédelmi, vállalkozási ismeretek, a munkafolyamat megtervezése és előkészítése, a munka eredményeinek ellenőrzése, értékelése műszaki dokumentációk ismerete, olvasása és felhasználása ellenőrzési, mérési ismeretek munkadarabok megmunkálása kézi átalakítással és forgácsolással kötések készítése alapanyagok, segédanyagok kezelése, hőkezelés, keménység és repedés-vizsgálat hegesztés, forrasztás, lángvágás szerkezetek gyártása, szerelése karbantartási ismeretek A képzés az alábbi modulokból áll össze: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) Gépészeti kötési feladatok Magasban végzett szerelések Szerkezetlakatos tevékenységek A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

11 Tel./fax.: 78/ Kedves Fiatalok! A következőkben a bútorasztalos szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. BÚTORASZTALOS Az asztalos lakások, irodák, szállodák és egyéb épületek faalapanyagú belsőépítészeti munkáit (pultok, dobogók, beépített bútorok, egyszerűbb lépcsők) készíti el, javítja, felújítja, szereli. Feladati közé tartozik: festett, funérozott és lakkozott felületű bútorok készítése, javítása és felújítása, nyílászáró berendezések elkészítése, beépítése, karbantartása és javítása faburkolatok, álmennyezetek, lépcsők készítése, szerelése, javítása, karbantartása és javítása kiegészítő feladatok ellátása (állványzatok, bélések, zsaluzatok, beton öntőformák készítése) A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: Előkészíti az üzleti tervet Számítástechnikai eszközöket használ Munka-, tűz- és környezetvédelmi előírások betartása Előkészíti a biztonságos munkavégzést Előkészíti a gyártást Gyártási folyamatokat szervez Tömörfa alkatrészeket gyárt Faanyagot esztergályoz Furnérozott alkatrészeket gyárt Laminált bútoralkatrészeket gyárt Összeállítja a termék alkatrészeit Műszaki adminisztrációt végez Készterméket csomagol, raktároz Felületkezelést végez A képzés az alábbi modulokból áll össze: A biztonságos munkavégzés feladatai Gyártáselőkészítési és minőségellenőrzési feladatok Munkakörrel, munkavégzéssel kapcsolatos feladatok Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok Tervezési, szervezési feladatok Alapvető szerelési feladatok Furnérozott és laminált lapok alkatrészgyártási, szerelési és felületkezelési feladatai Bútorasztalos termékek gyártási feladatai Vegyes faipari termékek, tömegcikkek gyártása A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

12 Kedves Fiatalok! A következőkben a kőműves szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. KŐMŰVES A kőműves az a szakember, aki az építés munkafolyamataiban a kezdettől a befejezésig jelen van. Áttanulmányozza az építészeti rajzokat és a műszaki leírásokat. Betonból vagy téglából elkészíti az épület alapjait. Elvégzi a felmenő falszerkezetek felépítését, behelyezi a készülő falba a nyílászárókat. Irányítja a segédmunkásokat az állványok felállításában és az anyagok előkészítésében. Boltíveket, oszlopokat, valamint kandallókat, kéményeket épít. Elkészíti az épületek födémszerkezetét. Elvégzi az épületek külső és belső vakolását. Feladati közé tartozik még az épületek átalakítása, felújítása és javítása is. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: Nyílászárót épít be Aljzatbetont készít Szerelő kőműves munkát készít, előregyártott elemeket összeszerel az utasításoknak megfelelően Falakban utólagos nyílás kiváltását készíti Vakolatot készít Helyszíni betonozási munkát végez Vasalást készít Vízszigetelő munkát végez Hő- és hangszigetelő munkát végez Falazást végez Előregyártott elemeket helyez el Állványzatot készít és bont Hagyományos zsaluzatot készít és bont Monolit beton és vasbeton szerkezetet készít Előkészítő tevékenységet végez Egyszerűbb földmunkát végez A munka megkezdéséhez szükséges mérési feladatokat lát el Bontási, átalakítási, helyreállítási munkákat végez A kőműves munkákhoz szükséges kisgépeket kezeli Műemléki épületek, építmények hibáit felméri A képzés az alábbi modulokból áll össze: Építőipari közös feladatok I Hagyományos zsaluzat készítése Hagyományos állványzat készítése Víz-, hő- és hangszigetelés készítése I Monolit beton készítése I Falazás, vakolás I Betonozási feladatok I Speciális kőműves feladatok I Általános vállalkozási feladatok A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

13 Tel./fax.: 78/ Kedves Fiatalok! A következőkben a festő, mázoló és tapétázó szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ A festő, mázoló és tapétázó feladata építmények, épületek, egyéb létesítmények, tárgyak felületeinek, szerkezeteinek felületvédelmi felületkezelése, régi bevonatok tisztítása, javítása, karbantartása, felújítása kézi-gépi eszközökkel, gyári és egyedi készítésű anyagokkal. Munkája során fa, fém, fal, műanyag és egyéb felületek bevonatrendszerét készíti el, ehhez festékanyagot vagy vékony vakolattal ellátott hő-és hangszigetelő rendszereket használ. Beltéri felületek felület-képzését végzi el különböző anyagú tapétákkal, tekercses falburkoló és egyéb anyagokkal. A szakma tevékenységi körébe tartozó munkák során előforduló egyszerűbb javítási munkák elvégzése, valamint elektromos szerelvények, kilincsek, tarkarólécek, szegélyek le-és felszerelése is a munkakörébe tartozik. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: munkajogi, munkavédelmi ismeretek a szakma területéhez tartozó műszaki dokumentációk tartalma, értelmezése, felhasználása a bevonandó felületek vizsgálata, minősítésének meghatározása a szakma körébe tartozó gépek kezelése, telepítése, üzembe helyezése a bevonandó felületek felosztása, régi bevonatok eltávolítása habarcsok készítése, bedolgozása különböző anyagú felületek festése, bevonása, díszítése falfelületek tapétázása különféle tapétákkal különböző anyagú felületek kisebb hiányosságainak javítása A képzés az alábbi modulokból áll össze: Építőipari közös feladatok I Falfelületek előkészítése, festése I Mázolás, festés, felújítási munkák I Tapétázás Plakátragasztás Általános vállalkozási feladatok A szakma képzési ideje a 8. osztály elvégzése után 3 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

14 Kedves Fiatalok! A következőkben a pék szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. PÉK A pék olyan munkaterületen dolgozik, ahol emberi fogyasztás céljára élelmiszert állítanak elő. Tevékenységével biztosítania kell az élelmiszerek előállításával szembeni mennyiségi, minőségi, higiéniai követelmények, szabványelőírások betartását. A pék munkaterületén napi termelés folyik, így az elkövetett mulasztásokat, tévedéseket korrigálni nem lehet. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok: különböző sütőipari termékek receptúrájának összeállítsa gyártástechnológia alkalmazása (technológiai folyamatok megvalósítása, gépek kezelése) termékek csomagolása, tárolása A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: étkezési gabonafajták és tulajdonságaik ismerete a szakma története a sütőiparban felhasznált nyersanyagok és tárolásuk ismerete különböző lisztfajták, liszttípusok ismerete tésztakészítés és érés folyamatai kenyérfélék, péksütemények, süteménytészták, diétás termékek nyersanyagainak gyártásnak ismerete a töltelékkészítés módja különleges termékek (helyi specialitások) nyersanyagai és gyártása a munka során használt sütőipari gépek használata munkavédelmi és higiéniai ismeretek mikrobiológiai ismeretek (mikroba fajok élelmiszeripari hatása, az élelmiszerkárosodás folyamata, lisztromlás okai és elkerülésének módjai) A képzés az alábbi modulokból áll össze: A munkakezdés feladatai Gyártás előkészítése és befejezése Mérések, dokumentálás, gazdálkodás Tésztafeldolgozás Kelesztés Sütés Tésztakészítés, tésztaszárítás A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

15 Kedves Fiatalok! A következőkben a női szabó szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. NŐI SZABÓ A női szabó női felsőruházatot (szoknya, blúz, mellény, nadrág, ruha, blézer, kabát) készít különféle alkalmakra egyedi vagy konfekciógyártás során sorozatgyártással. Méretes szabóságban a megrendelő igénye alapján modellrajzot készít vagy kiválasztja a modellt divatlapból a felhasználandó cél és anyagok figyelembevételével. Méretével vagy mérettáblázat alapján alapmintát szerkeszt, modellez és szabásmintát készít. Megtervezi a ruhadarab kivitelezésének módját, felrajzolja és kiszabja az alapanyag, bélés és kellék alakrészeket, kézi és gépi műveletekkel összeállítja, lepróbálja, leigazítja, megvarrja, vasalja a ruhadarabot. Kiválasztja a készítéshez szükséges varró-és vasalógépeket és beállítja az alapanyag és kellékanyag jellemző tulajdonságainak megfelelően. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: alapfokú számítógép-kezelés munkajogi, vállalkozási, gazdálkodási ismeretek a munkadarab és munkafolyamat megtervezése szabásminta készítés ruhaipari technológiák ismerete varrás, vasalás gyakorlati kivitelezése (kézzel és géppel egyaránt) ruhajavító szolgáltatások, kész ruhadarabok méretre igazítása alapanyagok ismerete, varrógépek, vasalók üzemeltetése, beállítása, karbantartása A képzés az alábbi modulokból áll össze: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiparban Ruhaipari gyártmánytervezés Textiltermékek összeállítása Üzletvitel a könnyűiparban Fehérnemű-készítés Munka- és védőruhák készítése Lakástextíliák készítése Női ruhák készítése A szakma képzési ideje a 8. osztály elvégzése után 3 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

16 Kedves Fiatalok! A következőkben a fodrász szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. FODRÁSZ A fodrász a vendég kívánságának figyelembevételével, az egyéniségnek, alkalomnak megfelelő frizurát és hajszínt javasol. Vízzel és samponnal mossa, balzsammal és egyéb ápolószerrel kezeli és öblíti a hajat. Ollóval, hajvágó géppel és borotvával ritkítja, vágja a frizurát. Tartóshullámot készít, festi, színezi a hajat. Hajszárítógéppel szárítja, és közben kefével formázza a hajat. A férfi fodrász megborotválja a vendégeket. A szakállt, bajuszt formára igazítja, festi. Feladata közé tartozik hajpótrészek és parókák készítése is. A hajjal és fejbőrrel kapcsolatos problémák külsődleges kezelésére tanácsot ad. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: munkajogi, munkavédelmi előírások ismerete, betartása szolgáltatások megtervezése (a vendég fogadása, elhelyezése, előkészítése a fodrászipari szolgáltatáshoz) férfi arcápolás férfi és női hajvágások nedves és száraz haj formázása a haj tartós formázása vegyszerek felhasználásával, kémiai átalakítással szőkítés, hamvasítás, hajszínváltoztatás vendégnyilvántartással, szolgáltatással kapcsolatos adminisztráció A képzés az alábbi modulokból áll össze: Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése Fodrász feladatai A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

17 Kedves Fiatalok! A következőkben a panziós, falusi vendéglátó szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. PANZIÓS, FALUSI VENDÉGLÁTÓ A panziós, falusi vendéglátó az a szakember, aki a turizmusban résztvevők számára szállást, étkezést és ház körüli tevékenységben részvételi lehetőséget nyújt. Információt nyújt a lokális nevezetességekről, népszokásokról. Az ellátásban felhasználja a saját előállítású mezőgazdasági termékeit. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: Felméri a helyi adottságoknak megfelelő turisztikai szolgáltatás lehetőségeit Elindítja a vállalkozását Vendégforgalommal, beszerzésekkel kapcsolatos pénzügyi műveleteket végez Marketing tevékenységet végez Reklámozza vállalkozását Piackutatást végez, kapcsolatot épít leendő vendégeivel Szerződéseket köt szóban és írásban Tárgyal, idegen nyelven alapfokon kommunikál Recepciós feladatokat lát el Fogadja és elhelyezi a vendégeket Megszervezi a vendégek igény szerinti szabadidős tevékenységét, szállítását Lehetőség és igény szerint gasztronómiai bemutatókat, programokat szervez (disznóvágás, lekvárfőzés, stb.) Beszerzi az árut Ételt készít és felszolgál Az alapvető szabályok alkalmazásával, ízlésesen terít, felszolgál Biztosítja a megfelelő italválasztékot, felszolgálja azokat Napi takarítást végez Takarmányoz, megfelelő körülmények között tartja az állatokat Felismeri a betegségek tüneteit Gyümölcsöt és zöldséget termel Ismeri a hagyományos, tájra jellemző recepteket Lekvárt főz, befőttet, savanyúságot készít Borászati tevékenységet folytat A képzés az alábbi modulokból áll össze: Gazdálkodás Vendégfogadás Napi tevékenységek végzése Higiéniás tevékenység végzése Állattartás, kertművelés Takarítás A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

18 TÁJÉKOZTATÓ A TECHNIKUS KÉPZÉSRŐL Iskolánk a osztályokban felkészít az érettségire, valamint szakmai orientációs és szakmai alapozó tantárgyakkal előkészíti a technikus képzést. A osztályban gépgyártástechnológiai technikus, elektronikai technikus, informatikai hálózattelepítő és üzemeltető valamint CAD-CAM informatikus képzést folytatunk. A képzés két szakaszra bontható. 1. Az első szakasz (9-12. osztály): az általános képzés szakasza. Ezen időszak alatt elsődleges szerepe az általánosan művelő és az orientációs tantárgyaknak van. A képzési programban szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tantárgyak is szerepelnek. Ezen tantárgyak szerepe az, hogy ráhangolják a tanulókat a osztály technikusképző szakaszára, egyúttal előnyt is biztosítanak azoknak a tanulóknak, akik ebből az iskolatípusból jelentkeznek a technikusi szakokra. Az anyanyelvi képzés mellett egy idegen nyelv középszintű elsajátítása történik. Azok a tanulók, akik gyenge tanulmányi eredményük miatt esélytelenek a szakközépiskola második szakaszának elvégzésére, tizedik osztály után a szakiskolai szakképzésben folytathatják tanulmányaikat. A 12. osztály elvégzése után a tanulók érettségi vizsgát tesznek. Ennek birtokában a tanulók: - jelentkezhetnek egyetemi, főiskolai továbbtanulásra, - továbbtanulhatnak a szakközépiskola technikusképző 13. osztályában 2. A második szakasz ( osztály): a technikusképzés szakasza. A 14. osztály befejezése után a tanulók technikus szakmai vizsgát tesznek, amely technikusbizonyítványt biztosít. A képzés célja: olyan korszerű általános és középfokú szakmai elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező műszaki szakemberek képzése, akik képesek alsószintű vezető illetve magasabb szakmai igényű fizikai munkakörök betöltésére. Gyakorlati oktatás az intézmény tanműhelyében és oktató-laborjaiban történik. Igény esetén kollégiumot biztosítunk. Elsősorban műszaki, informatikai érdeklődésű fiúk és lányok jelentkezését várjuk. Címünk: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

19 01. GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT évfolyam A közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. A Gépészeti szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja a szakmacsoport tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tananyag feldolgozása lehetőséget ad a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. A tananyag tanításának célja, hogy továbbfejlessze és erősítse a tanulók eddig megszerzett képességeit, készségeit, bővítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti tantárgyak keretében tanult ismereteket. Kialakítja a gépészeti területet megalapozó műszaki szemléletet, fejleszti a tanulók kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos műszaki feladatmegoldó képességét. Felkelti az érdeklődést a szakmai tevékenységek elméleti alapjai iránt, bemutatja a technológiai és termelési fejlesztő-, tervezőmunka néhány feladatát és módszerét. Bemutatja a területen dolgozók tevékenységét, a gépészeti pályák sajátosságait, távlatait. Kialakítja a tanulókban a minőségi munkavégzés igényét és a környezettel szembeni felelősségérzetet. Segíti a tanulókat leendő szakmai szerepük kiválasztásában, megfogalmazásában, egyéni életpályájuk reális megtervezésében. A szakmai alapozás tantárgyi moduljai: A műszaki ábrázolás alapjai fejleszti a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Előkészíti a tanulókat a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. Lehetőséget biztosít a tanulóknak képességeik szélesebb körű kibontakoztatására, a tanárnak a tanulói érdeklődés felkeltésére és a tehetség felkutatására. Az Anyagismeret témakörben megismerteti a tanulókkal az anyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat. A Mechanika tanulása során a tanulók megismerik a legfontosabb statikai és szilárdságtani fogalmakat, méretezési, ellenőrzési elveket, módszereket. Eközben gyakorlatot szereznek a szakkönyvek, táblázatok, katalógusok használatában. Az Anyag- és gyártásismeret tanulása során a tanulók megismerik a fémtani fogalmakat, a gépészet területén leggyakrabban alkalmazott anyagok tulajdonságait, valamint felhasználási területüket. Betekintést nyernek a fontosabb gyártási, kötési és műanyag feldolgozási technológiákba. A Géprajz tanulása során az ismeretek és tevékenységek rendszerbe szervezése révén fejlődnek az ábrázolási képességeik. Elméleti és gyakorlati ismereteinek tanulása során, valamint az alkatrészrajzok és az egyszerűbb összeállítási rajzok készítése révén megismerik és alkalmazzák helyesen a szabványos előírásokat.

20 Az ember és környezete oktatásának célja, hogy a tanulók megértsék az ember és a természet kapcsolatának alapvető összefüggéseit, felismerjék a természet- és környezetvédelem tudományos, műszaki, ökonómiai, jogi lehetőségét, tudatosítsa a természeti és a társadalmi környezet emberi egészséget veszélyeztető hatásait, bemutassa az információs technológiák hatását az emberre. Célja a környezetvédelmet, az ergonómiát, a munkavédelmet, a biztonságtechnikát és a munkaszervezést összekapcsoló szemléletmód kialakítása. A Gépelemek oktatása során a tanulók megismerik a gépészeti gyakorlatban leggyakrabban előforduló gépelemek funkcióját, működését, szerkezetét, alkalmazását, méretezését, ellenőrzését. Az Alkalmazott számítástechnika oktatásának célja az informatikai készségek továbbfejlesztése a későbbi szakmai felhasználási igényeknek megfelelően. Fő feladat elsajátíttatni a műszaki dokumentációkészítés korszerű elektronikus módszereit és a CAD rajzkészítés alapjait. Az Elektrotechnika oktatásának célja bővíteni a fizika tantárgy által kialakított világképet, megismertetni a tanulókkal a villamos gépek működési elvét és szerkezeti felépítését. Feladata elérni azt is, hogy a tanulók tisztában legyenek a majdani szakterületükhöz tartozó villamos gépek, berendezések biztonságos üzemeltetésének alapkövetelményeivel és az érintésvédelem módjaival. Az Információ- és adatgyűjtési gyakorlatok oktatásának célja az informatikai eszközök használatára alapozva elmélyíteni az elméleti ismereteket és biztos gyakorlati alaptudást adni a bonyolultabb szoftverek kezeléséhez. Az Anyagmegmunkálási gyakorlatok oktatásának célja, hogy a tanulók végezzenek alapvető forgácsolási és alakítási műveleteket. A forgácsolási és alakítási tevékenység fejlessze a tanulók manuális készségét, segítse elő az összetettebb gyakorlati munkák elvégzését. A Gépészeti mérések oktatásának célja, hogy a tanulók végezzenek gyakrabban alkalmazott geometriai méréseket és anyagvizsgálati eljárásokat, használják ezeknek eszközeit. A Gépi forgácsolási alapgyakorlatok tanításának célja, hogy a tanulók tapasztalatot szerezzenek a gépipari forgácsolási módokról, a munka szakszerű és balesetmentes végrehajtásáról, az anyagok felhasználásáról, a szerszámok, gépek, mérő- és ellenőrző eszközök, berendezések szakszerű kezeléséről, karbantartásáról. A Szerelési alapgyakorlatok tanításának célja, hogy a tanulók megismerjék a szakmacsoportra általánosan jellemző szerelési gyakorlati ismeretek szakszerű és balesetmentes végrehajtásának gyakorlatát, ezzel elősegítve a későbbi, szakmaorientált gyakorlatok elsajátítását. Az érettségit követően iskolánkban azok számára, akik ebben a szakmacsoportban végeztek a gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés megszerzésére van lehetőség.

21 GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TECHNIKUS SZAKKÉPZÉS Szakképesítés azonosító száma: A munkaterület rövid, jellemző leírása A gépgyártástechnológiai technikus feladata az ipar területén a nem mérnöki tevékenységet igénylő gépészeti jellegű gyártmány- és gyártásfejlesztési, gyártásirányítói és minőségbiztosítási feladatok ellátása. Ennek érdekében: Gyártási dokumentációt készít Gyártási folyamat végrehajtását irányítja Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban Magasabb elméleti felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez Gyártásközi mérési feladatokat lát el Laboratóriumi mérési feladatokat hajt végre Mérőszobai feladatokat végez Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat Kötelező tananyok: Munka- és környezetvédelem Szerszámgépek karbantartásának tervezése Korszerű gyártógépek Képlékeny alakítás, előgyártmány gyártás Technológa tervezés Kézi, gépi forgácsolás Minőségbiztosítás, minőségvédelem Mérési, anyagvizsgálati gyakorlatok Műszaki rajz és dokumentációk Gyártás CNC gépen CNC szerszámgépek programozási műveletei Gépészeti kötések Nem oldható kötések készítése Szerelési, alkatrészgyártási feladatok Javasolt választható tantárgyak: Ipari robot programozás CAD-CAM programozás A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA Képzési évfolyamok száma: 2 Elmélet aránya: 60% Gyakorlat aránya: 40% A képzés az alábbi modulokból áll össze: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) Mérőtermi feladatok Gyártástervezési és -irányítási feladatok CNC-gépkezelés Karbantartás, üzemeltetés, üzembe helyezés A tanulók felvételének feltételei: Iskolai előképzettség: középiskolai végzettség (érettségi) Egészségügyi munkaalkalmasság. A képzés nappali rendszerű. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Jelentkezni lehet: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

22 02. ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORT évfolyam A közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. Az Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja a szakmacsoportban a tanulók pályaválasztásának elősegítése, a szakmacsoport tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tananyag feldolgozása lehetőséget ad a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. Felkelti az érdeklődést a szakmacsoport elméleti alapjai iránt, bemutatja az egyes munkakörökben végzett munkatevékenységeket, hozzájárul a tanulók egyéni életpályájának reális megtervezéséhez. Kialakítja a szakmacsoportot megalapozó természettudományi szemléletet, felkészít a szakmacsoportos alapozó gyakorlatokra. A természettudományi tantárgyak tananyagára építve fejleszti, formálja a tanulók műszaki szemléletét. Fejleszti a tanulók kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos műszaki feladatmegoldó képességét. Képessé teszi a tanulókat az ok-okozati összefüggések feltárására. Tudatosítja a tanulókban a villamos áram veszélyességét, az áramütés elleni védekezés fontosságát, megismerteti a villamos balesetek megelőzési módjait és eszközeit. Fejleszti a logikus gondolkodást, a problémamegoldó készséget, a műszaki életben szükséges pontosságot, tervszerűséget, kialakítja a tanulókban a műszaki tudás gyarapításának igényét. A szakmai alapozás tantárgyi moduljai: A műszaki pályák világának megismertetésével elősegíti a tanulók megalapozottabb pályaválasztását. Az Anyagismeret megismerteti a tanulókkal az anyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat. Az Elektrotechnika oktatásának célja, hogy a fizika tantárgy tananyagára építve fejlessze tovább a tanulók villamos alapismereteit, melyek elsajátítása után képesek lesznek a szakmacsoportba tartozó szakképesítések egyszerűbb számítási, tervezési feladatainak elvégzésére. A Műszaki rajz és vizuális kultúra fejleszti a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Előkészíti a tanulókat a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. Az Elektronika alapjai oktatásának célja, hogy elsajátíttassa a tanulókkal az elektronika alapjait, a passzív és az aktív áramköri elemek tulajdonságait és alkalmazásait, az analóg és a digitális alapáramkörök működését és felhasználási területeit, előkészíti, megalapozza a szakmai tantárgyak tananyagainak feldolgozását.

23 A Villamos alapgyakorlatok oktatásának célja szerszámok és egyszerű villamos műszerek kezelésének elsajátítása, passzív alkatrészek gyakorlati megismerése, műszeres bevizsgálása, dokumentáció alapján áramkörök működésének értelmezése, villamos működési folyamatok vizsgálata, egyszerű villamos szerelések elvégzése. Az Elektrotechnikai alapgyakorlatok oktatásának célja, hogy a tanulók tudják az egyszerű egyenáramú áramkörök szerelését, műszeres ellenőrzését elvégezni. Az Elektrotechnikai alapmérések oktatásának célja, hogy a tanulók ismerjék meg a villamos műszerek kezelését, felhasználását. A mérésekkel igazolják az elektrotechnika keretében megismert villamos ismereteket, szabályokat, összefüggéseket. Az Elektronikai alapmérések oktatásának célja, hogy az elektronikai egységek, rendszerek működését a tanulók behatóan megismerjék, a gyakorlatban alkalmazzák. Elősegíti a műszaki segédletek, szakkönyvek alkalmazását. Az Elektronikai alapgyakorlatok oktatásának célja, hogy a tanulók elektronikus kapcsolásokat dokumentáció alapján megépítsenek, a megépített kapcsolást üzembe helyezzék, az építés során keletkezett hibákat mérések segítségével megkeressék, a hibákat tudják kijavítani. Az üzemi körülményeket megismerjék, gyakorolják az önálló munka megszervezését és a munkavégzést. Az érettségit követően iskolánkban azok számára, akik ebben a szakmacsoportban végeztek az elektronikai technikus szakképesítés megszerzésére van lehetőség.

24 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPZÉS A szakképesítés azonosító száma: A szakképesítéssel betölthető rokon szakképesítések: Automatikai műszerész Elektronikai műszerész A munkaterület rövid, jellemző leírása: Elektronikai áramköröket épít Irányítástechnikai rendszereket programoz Mechatronikai rendszereket működtet Ipari gyártórendszereket üzemeltet Ipari gyártórendszereket karbantart Elektronikai áramköröket üzembe helyez Műszeres bemérést végez és irányít Műszeres hibakeresést végez és irányít Hibajavítást végez és irányít Műszaki dokumentációt állít össze Elektronikai áramköröket tervez Elektronikai áramkör készítést, gyártást irányít Ellenőrzési feladatokat végez és irányít A képzés az alábbi modulokból áll össze: Informatikai, munkaszervezési és -tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése Elektronikai áramkörök tervezése, dokumentálása Elektronikai áramkörök építése, üzemeltetése Számítógép alkalmazása az elektronikában Mechatronikai rendszerek, működtetése A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA Képzési évfolyamok száma: 2 Elmélet aránya: 70 % Gyakorlat aránya: 30 % A tanulók felvételének feltételei: Iskolai előképzettség: középiskolai végzettség (érettségi) Egészségügyi munkaalkalmasság. A képzés nappali rendszerű. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Jelentkezni lehet: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

25

26 03. INFORMATIKA SZAKMACSOPORT évfolyam A közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. Az Informatikai szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja a szakmacsoportban a tanulók pályaválasztásának megerősítése, valamint a szakmacsoport tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tananyag feldolgozása lehetőséget ad a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. A természettudományi tantárgyak tananyagára építve fejleszti, formálja a tanulók műszaki szemléletét. Fejleszti a tanulók kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos műszaki feladatmegoldó képességét. Különösen a tizedik évfolyamtól kezdve megismerteti a tanulókkal az informatikai szakmák egyik legfontosabb alkotó tevékenységének, a számítógép programozásnak alapelveit, módszereit és egyszerű fogásait. Kialakítja a tanulókban a pontos és minőségi munkavégzés igényét, a környezettel szembeni felelősségérzetet, a lényegmegragadó képességet és a berendezések, eszközök szakszerű, gondos használatának, kezelésének igényét. A szakmai alapozás tantárgyi moduljai: A műszaki pályák világának megismertetésével elősegíti a tanulók megalapozottabb pályaválasztását. Az Anyag- és eszközismeret megismerteti a tanulókkal az informatikai szakmákban alkalmazott anyagok és eszközök általános tulajdonságait, felhasználhatóságukat. A műszaki ábrázolás és képfeldolgozás alapjai fejleszti a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Előkészíti a tanulókat a számítógéppel támogatott ábrázolás, képfeldolgozás technikájával foglalkozó tevékenységekhez szükséges ábrázolási ismeretek és alkalmazások elsajátítására. A Számítógép-programozás oktatásának célja, hogy a tanulók megismerjék az alapvető programozási elveket és tételeket, a programozási elmélet alapjait, a strukturált programozás fogásait és az egyszerűbb programtervezési módszereket, a korszerű objektumorientált programozás alapjait. Az elmélethez kapcsolódó gyakorlat keretében önálló feladatokon keresztül elmélyítik tudásukat. Megismerik a korszerű objektumorientált és vizuális programozási elveket és azok egyszerűbb alkalmazását. Az Adatbázis-kezelés oktatásának célja a rendszerelméleti ismeretek és az ezzel kapcsolatos adatbázis-tervezési és -szervezési ismeretek elsajátítása. Feladataik kapcsán ismerjék meg a tanulók a hagyományos adatszerkezet és az integrált adatszerkezet kezelésével kapcsolatos alapfogalmakat és eljárásokat. A Számítástechnika gyakorlat oktatásának célja az elméleti tananyag elmélyítése, begyakoroltatása, a programozási tételek és objektumorientált módszerek alkalmazása.

27 A Hardverismeret és gyakorlat oktatásának célja a méréstechnikai jártasság elsajátítása, a számítógépeket alkotó digitális technológia legfontosabb elemeinek használata és a gépi kódú programozás lehetőségeinek alkalmazása. Különféle áramkörök felépítésének, működésének vizsgálata, mérése, analízise. Digitális áramkörök alkatelem szintű felépítésének és az aritmetikai áramköröknek a vizsgálata. Alkatrészek kiválasztása katalógusból leírások alapján. Nagy integráltságú eszközök általános tulajdonságainak felhasználása. Digitális analóg és analóg digitális átalakítók, valamint a kiegészítő áramkörök vizsgálata. Kép- és hangfeldolgozás, multimédiás alkalmazások: Egyszerű rajzoló programok és képfeldolgozók használata, képek, ábrák betöltése, módosítása, nyomtatása.* Hangrögzítés, hangformák kiválasztása, a digitális hanginformációk módosítása. Mozgókép rögzítők, digitalizálók használata, különböző formátumok beállítása. Képek, hangok, animációk és mozgófilmek beillesztése vagy csatolása szövegszerkesztőhöz, illetve internetes kommunikációs programhoz. Számítógép-programozási gyakorlatok: A fejlesztői környezet telepítése, elindítása, forráskód-szerkesztő és egyéb szolgáltatások használata, kódfordítási és szerkesztési feladatok. Forráskódok tervezése és készítése programozási feladatra. A forráskód bevitele. A tanult programnyelv szintaktikai és szemantikai szabályainak alkalmazása. Egyszerű programok készítése matematikai és fizikai feladatokhoz. Elágazások programozása, feltételvizsgálat, esetvizsgálat. Programozási tételek gyakorlati alkalmazása. Adathalmaz összegzése, adatelem kiválasztása, szélsőérték-keresés. Feltételek megfogalmazása és programozása. Állománykezelés programból. Feltételes állománykezelés. Adatok rögzítése és visszatöltése fájlból. Függvények és eljárások használata. Sajátfüggvény készítése. Paraméterátadás. Objektumok viselkedésének tanulmányozása egyszerű mintaprogramokon keresztül. A vizuális programozási nyelv alkalmazása, kódolási és tesztelési feladatok elvégzése. Eseményvezérlés, kontrollok kiválasztása, tulajdonságaik beállítása. Menüvezérlés tervezése. Hálózatadminisztrációs gyakorlatok, csoportképzés, jogosultságok kiosztása. Adatbázis feltöltése és rendezése. Relációképzés. Szűrés, listázás és keresés az adattáblában, a keresőfeltételek megfogalmazása, kimeneti állományok létrehozása, nyomtatása, elemzése. Korszerű lekérdezések az SQL-mondat segítségével. Szűrőfeltételek, csoportképzők beállítása segédprogram, illetve kódolt utasításmondat beírásával. Az érettségit követően iskolánkban azok számára, akik ebben a szakmacsoportban végeztek az informatikai hálózattelepítő és üzemeltetői szakképesítés megszerzésére van lehetőség.

28 INFORMATIKAI HÁLÓZATTELEPÍTŐ ÉS -ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPZÉS A szakképesítés azonosító száma: A szakképesítéssel betölthető rokon szakképesítések(vagy továbblépési lehetőségek) Informatikai műszerész IT biztonság technikus IT kereskedő Számítógéprendszer-karbantartó Szórakoztatótechnikai műszerész Webmester A munkaterület leírása Számítógépes hálózatok tervezése, építése, karbantartása. Rendszergazdai feladatok ellátása, valamint számítógépes adatvédelmi felelősi feladatok ellátása a gazdasági és társadalmi élet minden területén (az államigazgatásban, az oktatási és egészségügyi intézményekben, az ipari és mezőgazdasági termelésben, kereskedelemben stb.). Az hálózattelepítőnek kellő elméleti és gyakorlati felkészültséggel kell rendelkeznie komplex hálózati készítéséhez és adaptálásához. Rendelkeznie kell a szakmai követelményrendszerben meghatározott hálózati eszközök használatához szükséges idegen nyelv ismerettel. A képzés struktúrája A képzési idő: 2 év Elmélet aránya: 50 %. Gyakorlat aránya: 50 %. A képzés tantárgyai Központilag előírt kötelező tantárgyak: Informatikai alapismeretek Munkatervezés és -szervezés Projektirányítás Szoftvermenedzsment Hardvertechnológia Szoftverismeretek Hálózati alapok LAN, WAN technológiák Forgalomirányítók, Kapcsolók Speciális hálózati technológiák Hálózat menedzsment Angol Javasolt kötelezően választható tantárgyak: Vállalkozásmenedzsment A tanulók felvételének feltételei Iskolai előképzettség: középiskolai végzettség (érettségi) Nappali rendszerű képzés. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Jelentkezni lehet: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

III. SZAKMAI PROGRAM. Ózd, 2014. szeptember 1. Bródy Imre Szakképző Iskola Ózd, Petőfi út 20. Ikt.szám: 123-II/90/2014

III. SZAKMAI PROGRAM. Ózd, 2014. szeptember 1. Bródy Imre Szakképző Iskola Ózd, Petőfi út 20. Ikt.szám: 123-II/90/2014 Bródy Imre Szakképző Iskola Ózd, Petőfi út 20. Ikt.szám: 123-II/90/2014 Minden tudomány kimeríthetetlen, azért tanulni kell folyvást, az egész életen át (Hunfalvy János) III. SZAKMAI PROGRAM Ózd, 2014.

Részletesebben

ISKOLAI PROGRAMJA. Készült: Az oktatási miniszter 10/2003 (IV. 28.) OM. rendelete alapján

ISKOLAI PROGRAMJA. Készült: Az oktatási miniszter 10/2003 (IV. 28.) OM. rendelete alapján Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza SZAKKÖZÉPISKOLAI TANTERV SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA 9 12. évfolyam ISKOLAI PROGRAMJA 2003. szeptember 01-től

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 8/A. OM azonosító: 203033 Pedagógiai program Szakmai orientáció és szakmacsoportos alapozó

Részletesebben

A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása. 9. Hegesztő 31 521 11 0000 00 00. 10. Szerkezetlakatos 31 521 24 1000 00 00

A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása. 9. Hegesztő 31 521 11 0000 00 00. 10. Szerkezetlakatos 31 521 24 1000 00 00 5. Gépészet 2. Szociális 1. Egészségügy Sorszám Szakmacsoport száma, neve Iskolai előképzettség Szakképzési ok száma SZL TISZK tagintézmény, ahova jelentkezni lehet A SZENT LÁSZLÓ TISZK-ben tervezett szakképesítések

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. A program tartalma:

SZAKMAI PROGRAM. A program tartalma: SZAKMAI PROGRAM A program tartalma: 1. A programot meghatározó tényezők, alapelvek. 2. Célok és fejlesztési követelmények. 3. A szakmacsoportos alapozó oktatás óratervei. 4. Országos Képzési Jegyzék központi

Részletesebben

Beiskolázási tájékoztató 2014/15-ös tanév

Beiskolázási tájékoztató 2014/15-ös tanév SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Beiskolázási tájékoztató 2014/15-ös tanév 5000 Szolnok, Baross út 37/A. Tel.: 56/ 425-844 Fax: 56/ 427-200 E-mail: titkarsag@szolmusz.hu www.szolmusz.hu OM azonosító:

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ INFORMATIKA SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ INFORMATIKA SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ INFORMATIKA SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Informatikai szakmacsoportos alapozó ismeretek Informatikai szakmacsoportos alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat 74 óra 111

Részletesebben

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Beiskolázási tájékoztató 2015/16-os tanév 5000 Szolnok, Baross út 37/A. Tel.: 56/ 425-844 Fax: 56/ 427-200 E-mail: titkarsag@szolmusz.hu www.szolmusz.hu OM azonosító:

Részletesebben

XIII. Informatika ÁGAZAT

XIII. Informatika ÁGAZAT XIII. Informatika ÁGAZAT A szakképzési kerettanterv ágazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz a 9-12. középiskolai évfolyamokra és az egyéves szakképző évfolyamra

Részletesebben

KALOCSAI DÓZSA GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

KALOCSAI DÓZSA GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KALOCSAI DÓZSA GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKMAI PROGRAM 6. számú melléklet 2013. SZAKMAI PROGRAM Az iskola helyi tantárgyi programként szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola 2010/2011. tanév felvételi rendje. Az intézmény igazgatója: Csirmaz István tel: 49 / 505-280

Széchenyi István Szakképző Iskola 2010/2011. tanév felvételi rendje. Az intézmény igazgatója: Csirmaz István tel: 49 / 505-280 Széchenyi István Szakképző Iskola 2010/2011. tanév felvételi rendje Az iskola weblapja: www.szechenyi-mk.sulinet.hu Az intézmény igazgatója: Csirmaz István tel: 49 / 505-280 Az iskolába a tanulók az általános

Részletesebben

MÉRNÖKASSZISZTENS. alapján készült.

MÉRNÖKASSZISZTENS. alapján készült. I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere Az ajánlott szakképzési program a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

Debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Debreceni Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. OM azonosító: 031242 PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ A 2015/2016. TANÍTÁSI ÉVRE Út az érettségihez pályázat

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS az 54 521 03 GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a I. Gépészet ÁGAZATHOZ A szakképzési tantervi ajánlás kizárólag a 2012/2013. tanévben az érettségit

Részletesebben

A 9-12-5/13. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (NAPPALI TAGOZAT)

A 9-12-5/13. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (NAPPALI TAGOZAT) A 9-12-5/13. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (NAPPALI TAGOZAT) 1. Általános adatok, információk 1.1. A szakképzés jogi

Részletesebben

Az 1/13-2/14. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (NAPPALI TAGOZAT)

Az 1/13-2/14. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (NAPPALI TAGOZAT) Az 1/13-2/14. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (NAPPALI TAGOZAT) 1. Általános adatok, információk 1.1. A szakképzés jogi

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépészet szakmacsoportos alapozó oktatás. Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Pécs, 48-as tér 2.

HELYI TANTERV. Gépészet szakmacsoportos alapozó oktatás. Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Pécs, 48-as tér 2. Gépészet szakmacsoportos alapozó oktatás 9-12 évfolyam Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola Pécs, 48-as tér 2. Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola 1/30 Gépészet SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS...

Részletesebben

III/2. Helyi tanterv Szakmai program

III/2. Helyi tanterv Szakmai program III/2. Helyi tanterv Szakmai program Az iskolában folyó szakképzés alapelvei A szakmai program egy, a pedagógiai programba ágyazódó, attól élesen el nem választható dokumentum, amely tartalmazza: Az iskolában

Részletesebben

III/2. Helyi tanterv Szakmai program

III/2. Helyi tanterv Szakmai program III/2. Helyi tanterv Szakmai program Az iskolában folyó szakképzés alapelvei A szakmai program egy, a pedagógiai programba ágyazódó, attól élesen el nem választható dokumentum, amely tartalmazza: Az iskolában

Részletesebben

VI. Kereskedelem-marketing, 46 üzleti adminisztráció szakmacsoport 21. Bolti eladó 46 22. Kereskedô 48. Bevezetés 4

VI. Kereskedelem-marketing, 46 üzleti adminisztráció szakmacsoport 21. Bolti eladó 46 22. Kereskedô 48. Bevezetés 4 Szakmafejlesztés 2007/2008 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 4 OKJ SZERINTI KÉPZÉSI PROGRAMOK 6 I. elektrotechnika-elektronika 6 szakmacsoport 1. Automatikai mûszerész 6 2. Elektronikai mûszerész 8 3. Elektronikai

Részletesebben

Debreceni Egyetem Informatika Kar Informatikaoktatás a Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban

Debreceni Egyetem Informatika Kar Informatikaoktatás a Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban Debreceni Egyetem Informatika Kar Informatikaoktatás a Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban Témavezető: Dr. Dömösi Pál Készítette: Kiss Ildikó Gazdaságinformatikus Debrecen

Részletesebben

Az 1/13-2/14. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (ESTI TAGOZAT)

Az 1/13-2/14. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (ESTI TAGOZAT) Az 1/13-2/14. ÉVFOLYAMON SZERVEZETT SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKKÉPZÉS HELYI TANTERV 54 523 02 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ (ESTI TAGOZAT) 1. Általános adatok, információk 1.1. A szakképzés jogi háttere

Részletesebben

III/2. Helyi tanterv Szakmai program

III/2. Helyi tanterv Szakmai program III/2. Helyi tanterv Szakmai program Az iskolában folyó szakképzés alapelvei A szakmai program egy, a pedagógiai programba ágyazódó, attól élesen el nem választható dokumentum, amely tartalmazza: Az iskolában

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A műveltség nem ünneplő ruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyvere. Német László A SÁGHY MIHÁLY SZAKKÉPZŐ ISKOLA, KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM,

Részletesebben

III/2. Helyi tanterv Szakmai program

III/2. Helyi tanterv Szakmai program III/2. Helyi tanterv Szakmai program Az iskolában folyó szakképzés alapelvei A szakmai program egy, a pedagógiai programba ágyazódó, attól élesen el nem választható dokumentum, amely tartalmazza: Az iskolában

Részletesebben

M E G Á L L A P O D Á S fejlesztési támogatás nyújtására

M E G Á L L A P O D Á S fejlesztési támogatás nyújtására M E G Á L L A P O D Á S fejlesztési támogatás nyújtására (PANNON Szakképzés Szervezési Társulás és szakképzési hozzájárulásra kötelezett gazdálkodó szervezet között) A szakképzési hozzájárulásról és a

Részletesebben

Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium

Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium Jelky András Szakképző Iskola és Kollégium OM azonosító: 028006 E-mail cím: iskola@jelkya-baja.sulinet.hu Igazgató: Welchner Antal Pályaválasztási felelős: Huber Béla Levelezési cím: 6500 Baja, Petőfi

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium HELYI TANTERV

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium HELYI TANTERV Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium HELYI TANTERV a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038 Leleményesen, élményekkel, Társakkal rendhagyót alkotni LÉTRA című pályázathoz kapcsolódó

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12.

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS AZ ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó

Részletesebben

TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Békés Dévaványa Orosháza. 5900 Orosháza, Kossuth tér 1. - A z i n t é z m é n y s z a k m a i t e r v e

TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Békés Dévaványa Orosháza. 5900 Orosháza, Kossuth tér 1. - A z i n t é z m é n y s z a k m a i t e r v e TISZA KÁLMÁN SZAKKÉPZŐ ISKOLA Békés Dévaványa Orosháza 5900 Orosháza, Kossuth tér 1. P e d a g ó g i a i p r o g r a m - A z i n t é z m é n y s z a k m a i t e r v e 1 TARTALOMJEGYZÉK III. AZ INTÉZMÉNY

Részletesebben