PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2011/

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.dozsakalocsa.hu PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2011/2012. E-mail: suli3610@freemail.hu mszki.kalocsa@t-online.hu"

Átírás

1 DÓZSA GYÖRGY GAZDASÁGI, MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA és KOLLÉGIUM OM azonosító: Tel; Fax: 78/ , PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2011/2012.

2 KEDVES FIATALOK A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola /6300 Kalocsa, Martinovics u. 2./ az alábbi szakokon képez a 2010/2011-es tanévben, műszaki szakon: Alapfokú iskolai végzettségre épülő szakmák: Kódszám Szakmacsoport 11 Építészet Előrehozott szakképzés - festő, díszítő, mázoló és tapétázó (képzési idő: a 8. osztály elvégzése után 3 év) 12 Könnyűipar Előrehozott szakképzés - nő szabó (képzési idő: a 8. osztály elvégzése után 3 év) 13 Élelmiszeripar Előrehozott szakképzés - tartósítóipari termékgyártó (képzési idő: a 8. osztály elvégzése után 3 év) 14 Gépészet - szerkezetlakatos (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) - gépi forgácsoló (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 15 Faipar - bútorasztalos (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 16 Építészet - kőműves (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 17 Élelmiszeripar - pék (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 18 Egyéb szolgáltatások - fodrász (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) 19 Vendéglátás-idegenforgalom - panziós, falusi vendéglátó (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) hónapos felzárkóztató oktatás a szakképzésbe történő bekapcsolódáshoz a 15 életévét betöltő és a 7. évfolyamot sikeresen befejezett tanulók számára.

3 Középiskolai végzettségre épülő szakmák Szakterület Kódszám Szakmacsoport Műszaki szakterület 01 Gépészet - gépgyártástechnológiai technikus (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) Műszaki szakterület 02 Elektortechnika-elektronika - elektronikai technikus (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) Műszaki szakterület 03 Informatika Felnőttek Szakközépiskolája - informatikai hálózattelepítő és üzemeltető (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) - CAD-CAM informatikus (képzési idő: a osztály elvégzése után 2 év) - Nappali tagozat (képzési idő 3 év, a már elvégzett általánosan művelő évfolyamokat beszámítjuk) - Levelező tagozat (képzési idő 3 év, a már elvégzett általánosan művelő évfolyamokat beszámítjuk) Érdeklődni lehet: Katona Ferenc 78/ Taskovics Károly 78/ Kalocsa, október Vikker József igazgató

4 TÁJÉKOZTATÓ A SZAKISKOLAI KÉPZÉSRŐL Újdonság a képzésünkben az előrehozott szakképzés. Ez azt jeleni, hogy a nyolcadik osztály után közvetlenül kezdődik a szakképzés, amely csupán három éven át tart. A tanulók ebben az esetben ugyan azt a szakmát tanulják, mint a hagyományos 2+2, vagy a 2+3-as modellben. Ezt a képzési formát kettő szakmában indítjuk, ezek: Építészet szakmacsoporton belül: Festő, mázoló és tapétázó (előrehozott hároméves) Ezen szakma képzésének szerkezete a következő: az idő egyharmadában a szakmai kompetenciákat fejlesztő közismereti oktatás, kétharmadában pedig tisztán szakmai képzés folyik. Az első szakképző évfolyam az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően kötelezően iskolai tanműhelyben folyik, az utolsó kettő pedig tanulószerződés keretében gazdálkodó szervezeteknél kerül megszervezésre. Könnyűipar szakmacsoporton belül: Női szabó (előrehozott hároméves) Ezen szakma képzésének szerkezete is hasonló a festő, mázoló és tapétázó szakmához: az idő egyharmadában a szakmai kompetenciákat fejlesztő közismereti oktatás, kétharmadában pedig tisztán szakmai képzés folyik. Az első szakképző évfolyam az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően kötelezően iskolai tanműhelyben folyik, az utolsó kettő pedig tanulószerződés keretében gazdálkodó szervezeteknél kerül megszervezésre. Élelmiszeripar szakmacsoporton belül: Tartósítóipari termékgyártó (előrehozott hároméves) Ezen szakma képzésének szerkezete is hasonló a női szabó szakmához: az idő egyharmadában a szakmai kompetenciákat fejlesztő közismereti oktatás, kétharmadában pedig tisztán szakmai képzés folyik. Az első szakképző évfolyam az ide vonatkozó törvényeknek megfelelően kötelezően iskolai tanműhelyben folyik, az utolsó kettő pedig tanulószerződés keretében gazdálkodó szervezeteknél kerül megszervezésre. A következő képzéseink szerkezete a következő: a osztályban szakmacsoportos szakmai elméleti és szakmai gyakorlati alapozó képzés után a választott szakmától függően további kettő, vagy három év szakképző évfolyam.

5 Faipar szakmacsoport Bútorasztalos Ha ezt a szakmát szeretnéd megtanulni, akkor először a osztályt kell elvégezned. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (faipai készségfejlesztő gyakorlatok, faipari anyagismeret, faanyagok megmunkálása) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a bútorasztalos szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hét nap szakmai gyakorlatot és három nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Építészet szakmacsoport Kőműves A kőműves szakmát akkor kezdheted el tanulni, ha elvégezted a osztályt, vagy betöltötted a 16. életévedet. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (építőanyagok, állványozás, építészeti műszaki rajz) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a kőműves szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik.

6 Egyéb szolgáltatások szakmacsoport Fodrász A fodrász szakma mindenképpen a 9-10 osztály sikeres elvégzésén alapul osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (manuális készségfejlesztő gyakorlat, viselkedés és kommunikációs kultúra, mindennapi ismeretek, művészetismeret) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a fodrász szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés a szakmai gyakorlati képzés első évével együtt iskolai tanműhelyben, a második szakképző évfolyam külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Gépészet szakmacsoport Szerkezetlakatos A szerkezetlakatos szakma a 9-10 osztály elvégzésén alapul, de akkor is elkezdheted a 11. évfolyamot, ha betöltötted a 16. életévedet. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (műszaki ábrázolás, anyagismeret, anyagok megmunkálása- mérések, alakításoktechnológiák) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a szerkezetlakatos szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Gépi forgácsoló A gépi forgácsoló szakmát akkor kezdheted el tanulni, ha elvégezted a osztályt, vagy betöltötted a 16. életévedet. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (műszaki ábrázolás, anyagismeret, anyagok megmunkálása- mérések, alakítások- technológiák) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a gépi

7 forgácsoló szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés iskolai tanműhelyben, a szakmai gyakorlati képzés első éve, tehát a 11. osztály iskolai tanműhelyben, a 12. osztály pedig külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Élelmiszeripari szakmacsoport Pék A pék szakma mindenképpen a 9-10 osztály sikeres elvégzésén alapul. A osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat heti átlag kilenc órában (táplálkozási alapismeretek, szakmai számítások, munkavédelem és higiénia, élelmiszeripari szakmai alapozó ismeretek, szakmai kémia, mikrobiológia, laboratóriumi alapgyakorlatok, élelmiszeripari szakmai alapozó gyakorlatok) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a pék szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hat nap szakmai gyakorlatot és négy nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés részben az iskolában, és részben külső gyakorlati munkahelyen, a szakmai gyakorlati képzés csak külső munkahelyen tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport Panziós, falusi vendéglátó A szakma tanulásának feltétele, hogy elvégezd a osztályt, vagy betöltsed a 16. életévedet osztályban a közismereti tantárgyak mellett választott idegen nyelvet, informatikát és pályaorientációs szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tárgyakat (gazdasági környezetünk, kommunikációs és viselkedéskultúra, vendéglátás általános ismeretei, szakmai tanulmányi kirándulások, gasztronómiai alapgyakorlatok) oktatunk. Ezen tantárgyak célja az, hogy ráhangolják a fiatalokat a panziós, falusi vendéglátó szakma tanulására, és megfelelő szakmai alapismeretekre tegyenek szert. A szakképzésre a osztályban kerül sor. Itt kétheti bontásokban hét nap szakmai gyakorlatot és három nap szakmai elméletet kell teljesíteni. A szakmacsoportos szakmai alapképzés a szakmai gyakorlati képzés első éve iskolai tangazdaságban a második szakképző évfolyam tangazdaságban vagy külső munkahelyen

8 tanulószerződés keretében folyik. A 12. osztály elvégzése után a modulrendszerű szakmai vizsga következik. A szakma nagy előnye, hogy kettő részszakképesítést is tartalmaz, amelyekre mind a munkaerőpiacon, mind a mindennapi gyakorlatban nagy hasznát veszed. Ezek a : -szállodai szobaasszony - mezőgazdasági gazdaasszony Címünk: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

9 Kedves Fiatalok! A következőkben a gépi forgácsoló szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. GÉPI FORGÁCSOLÓ A gépi forgácsoló munkája során: önállóan munkál meg fémes és nem fémes munkadarabokat különböző forgácsoló gépek segítségével. Munkája során nem csupán a hagyományos megmunkálógépek segítségével készíti el az aktuális gyártmányt, hanem a legkorszerűbb CNC vezérlésű szerszámgépeket és mérőberendezéseket is igénybe veszi. Napi kapcsolatban van a digitális technikával, melynek segítségével pontos, precíz megmunkálásokat végez a rendelkezésére bocsájtott műszaki rajzok alapján. Munkájának fő területei, valamint a szakképzés során elsajátítható ismeretek: Elvégzi a gépápolási feladatokat. Meghatározza a gépbeállítási papramétereket. Külső és belső hengeres felületet esztergál. Síkot köszörül. Hengerköszörülést (külső, belső) végez. Csúcsnélküli köszörülést végez. Alakos felületet köszörül. Szerszámélezést végez. Elvégzi a fúrásokat. Gépi darabolást végez. Elvégzi a marást megadott pontossággal. Szerszámokat élez, fen. Gyalufejet, késtartó tengelyt beállít, kiegyensúlyoz. Finomfelületi megmunkálásokat végez. Felszerszámozza a gépet a megadott terv szerint. Beméri a szerszámokat. Beírja a szerszámkorrekciók adatait a korrekció értéktárakba. Megmunkáló programot készít. Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét. Számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC). CNC-gépet kezel.. Bonyolult megmunkáló programot betölt adathordozóról vagy számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül. Grafikusan ellenőrzi a megmunkáló programot. A képzés az alábbi modulokból áll össze: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok és geometriai mérések Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) Gépi forgácsoló feladatok A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

10 Kedves Fiatalok! A következőkben a szerkezetlakatos szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. SZERKEZETLAKATOS A szerkezetlakatos szakmunkás szerkezeti elemeket készít, könnyű-és nehéz-, acél-és fémszerkezetek, nyílászárók készítése, tartályok, kazánszerkezetek készítése, javítása, szerelése a feladata műszaki dokumentációk alapján. Szakmai munkáját, amely a szellemi tevékenység elemeit is tartalmazza, nagyfokú önállósággal szervezi, végzi, ellenőrzi. Ennek érdekében képes egyértelmű rajzolvasásra, a rendelkezésre álló szerszámgépek kezelésére és folyamatos működtetésére, a helyes szerszám megválasztására, a készülékek használatára, a technológiai fegyelem betartására, a munkadarab mérésére, alakjának ellenőrzésére. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: munkajogi, munkavédelmi, vállalkozási ismeretek, a munkafolyamat megtervezése és előkészítése, a munka eredményeinek ellenőrzése, értékelése műszaki dokumentációk ismerete, olvasása és felhasználása ellenőrzési, mérési ismeretek munkadarabok megmunkálása kézi átalakítással és forgácsolással kötések készítése alapanyagok, segédanyagok kezelése, hőkezelés, keménység és repedés-vizsgálat hegesztés, forrasztás, lángvágás szerkezetek gyártása, szerelése karbantartási ismeretek A képzés az alábbi modulokból áll össze: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) Gépészeti kötési feladatok Magasban végzett szerelések Szerkezetlakatos tevékenységek A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

11 Tel./fax.: 78/ Kedves Fiatalok! A következőkben a bútorasztalos szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. BÚTORASZTALOS Az asztalos lakások, irodák, szállodák és egyéb épületek faalapanyagú belsőépítészeti munkáit (pultok, dobogók, beépített bútorok, egyszerűbb lépcsők) készíti el, javítja, felújítja, szereli. Feladati közé tartozik: festett, funérozott és lakkozott felületű bútorok készítése, javítása és felújítása, nyílászáró berendezések elkészítése, beépítése, karbantartása és javítása faburkolatok, álmennyezetek, lépcsők készítése, szerelése, javítása, karbantartása és javítása kiegészítő feladatok ellátása (állványzatok, bélések, zsaluzatok, beton öntőformák készítése) A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: Előkészíti az üzleti tervet Számítástechnikai eszközöket használ Munka-, tűz- és környezetvédelmi előírások betartása Előkészíti a biztonságos munkavégzést Előkészíti a gyártást Gyártási folyamatokat szervez Tömörfa alkatrészeket gyárt Faanyagot esztergályoz Furnérozott alkatrészeket gyárt Laminált bútoralkatrészeket gyárt Összeállítja a termék alkatrészeit Műszaki adminisztrációt végez Készterméket csomagol, raktároz Felületkezelést végez A képzés az alábbi modulokból áll össze: A biztonságos munkavégzés feladatai Gyártáselőkészítési és minőségellenőrzési feladatok Munkakörrel, munkavégzéssel kapcsolatos feladatok Alapvető tömörfa megmunkálási feladatok Tervezési, szervezési feladatok Alapvető szerelési feladatok Furnérozott és laminált lapok alkatrészgyártási, szerelési és felületkezelési feladatai Bútorasztalos termékek gyártási feladatai Vegyes faipari termékek, tömegcikkek gyártása A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

12 Kedves Fiatalok! A következőkben a kőműves szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. KŐMŰVES A kőműves az a szakember, aki az építés munkafolyamataiban a kezdettől a befejezésig jelen van. Áttanulmányozza az építészeti rajzokat és a műszaki leírásokat. Betonból vagy téglából elkészíti az épület alapjait. Elvégzi a felmenő falszerkezetek felépítését, behelyezi a készülő falba a nyílászárókat. Irányítja a segédmunkásokat az állványok felállításában és az anyagok előkészítésében. Boltíveket, oszlopokat, valamint kandallókat, kéményeket épít. Elkészíti az épületek födémszerkezetét. Elvégzi az épületek külső és belső vakolását. Feladati közé tartozik még az épületek átalakítása, felújítása és javítása is. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: Nyílászárót épít be Aljzatbetont készít Szerelő kőműves munkát készít, előregyártott elemeket összeszerel az utasításoknak megfelelően Falakban utólagos nyílás kiváltását készíti Vakolatot készít Helyszíni betonozási munkát végez Vasalást készít Vízszigetelő munkát végez Hő- és hangszigetelő munkát végez Falazást végez Előregyártott elemeket helyez el Állványzatot készít és bont Hagyományos zsaluzatot készít és bont Monolit beton és vasbeton szerkezetet készít Előkészítő tevékenységet végez Egyszerűbb földmunkát végez A munka megkezdéséhez szükséges mérési feladatokat lát el Bontási, átalakítási, helyreállítási munkákat végez A kőműves munkákhoz szükséges kisgépeket kezeli Műemléki épületek, építmények hibáit felméri A képzés az alábbi modulokból áll össze: Építőipari közös feladatok I Hagyományos zsaluzat készítése Hagyományos állványzat készítése Víz-, hő- és hangszigetelés készítése I Monolit beton készítése I Falazás, vakolás I Betonozási feladatok I Speciális kőműves feladatok I Általános vállalkozási feladatok A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

13 Tel./fax.: 78/ Kedves Fiatalok! A következőkben a festő, mázoló és tapétázó szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ A festő, mázoló és tapétázó feladata építmények, épületek, egyéb létesítmények, tárgyak felületeinek, szerkezeteinek felületvédelmi felületkezelése, régi bevonatok tisztítása, javítása, karbantartása, felújítása kézi-gépi eszközökkel, gyári és egyedi készítésű anyagokkal. Munkája során fa, fém, fal, műanyag és egyéb felületek bevonatrendszerét készíti el, ehhez festékanyagot vagy vékony vakolattal ellátott hő-és hangszigetelő rendszereket használ. Beltéri felületek felület-képzését végzi el különböző anyagú tapétákkal, tekercses falburkoló és egyéb anyagokkal. A szakma tevékenységi körébe tartozó munkák során előforduló egyszerűbb javítási munkák elvégzése, valamint elektromos szerelvények, kilincsek, tarkarólécek, szegélyek le-és felszerelése is a munkakörébe tartozik. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: munkajogi, munkavédelmi ismeretek a szakma területéhez tartozó műszaki dokumentációk tartalma, értelmezése, felhasználása a bevonandó felületek vizsgálata, minősítésének meghatározása a szakma körébe tartozó gépek kezelése, telepítése, üzembe helyezése a bevonandó felületek felosztása, régi bevonatok eltávolítása habarcsok készítése, bedolgozása különböző anyagú felületek festése, bevonása, díszítése falfelületek tapétázása különféle tapétákkal különböző anyagú felületek kisebb hiányosságainak javítása A képzés az alábbi modulokból áll össze: Építőipari közös feladatok I Falfelületek előkészítése, festése I Mázolás, festés, felújítási munkák I Tapétázás Plakátragasztás Általános vállalkozási feladatok A szakma képzési ideje a 8. osztály elvégzése után 3 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

14 Kedves Fiatalok! A következőkben a pék szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. PÉK A pék olyan munkaterületen dolgozik, ahol emberi fogyasztás céljára élelmiszert állítanak elő. Tevékenységével biztosítania kell az élelmiszerek előállításával szembeni mennyiségi, minőségi, higiéniai követelmények, szabványelőírások betartását. A pék munkaterületén napi termelés folyik, így az elkövetett mulasztásokat, tévedéseket korrigálni nem lehet. A foglalkozás gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatcsoportok: különböző sütőipari termékek receptúrájának összeállítsa gyártástechnológia alkalmazása (technológiai folyamatok megvalósítása, gépek kezelése) termékek csomagolása, tárolása A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: étkezési gabonafajták és tulajdonságaik ismerete a szakma története a sütőiparban felhasznált nyersanyagok és tárolásuk ismerete különböző lisztfajták, liszttípusok ismerete tésztakészítés és érés folyamatai kenyérfélék, péksütemények, süteménytészták, diétás termékek nyersanyagainak gyártásnak ismerete a töltelékkészítés módja különleges termékek (helyi specialitások) nyersanyagai és gyártása a munka során használt sütőipari gépek használata munkavédelmi és higiéniai ismeretek mikrobiológiai ismeretek (mikroba fajok élelmiszeripari hatása, az élelmiszerkárosodás folyamata, lisztromlás okai és elkerülésének módjai) A képzés az alábbi modulokból áll össze: A munkakezdés feladatai Gyártás előkészítése és befejezése Mérések, dokumentálás, gazdálkodás Tésztafeldolgozás Kelesztés Sütés Tésztakészítés, tésztaszárítás A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

15 Kedves Fiatalok! A következőkben a női szabó szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. NŐI SZABÓ A női szabó női felsőruházatot (szoknya, blúz, mellény, nadrág, ruha, blézer, kabát) készít különféle alkalmakra egyedi vagy konfekciógyártás során sorozatgyártással. Méretes szabóságban a megrendelő igénye alapján modellrajzot készít vagy kiválasztja a modellt divatlapból a felhasználandó cél és anyagok figyelembevételével. Méretével vagy mérettáblázat alapján alapmintát szerkeszt, modellez és szabásmintát készít. Megtervezi a ruhadarab kivitelezésének módját, felrajzolja és kiszabja az alapanyag, bélés és kellék alakrészeket, kézi és gépi műveletekkel összeállítja, lepróbálja, leigazítja, megvarrja, vasalja a ruhadarabot. Kiválasztja a készítéshez szükséges varró-és vasalógépeket és beállítja az alapanyag és kellékanyag jellemző tulajdonságainak megfelelően. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: alapfokú számítógép-kezelés munkajogi, vállalkozási, gazdálkodási ismeretek a munkadarab és munkafolyamat megtervezése szabásminta készítés ruhaipari technológiák ismerete varrás, vasalás gyakorlati kivitelezése (kézzel és géppel egyaránt) ruhajavító szolgáltatások, kész ruhadarabok méretre igazítása alapanyagok ismerete, varrógépek, vasalók üzemeltetése, beállítása, karbantartása A képzés az alábbi modulokból áll össze: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiparban Ruhaipari gyártmánytervezés Textiltermékek összeállítása Üzletvitel a könnyűiparban Fehérnemű-készítés Munka- és védőruhák készítése Lakástextíliák készítése Női ruhák készítése A szakma képzési ideje a 8. osztály elvégzése után 3 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

16 Kedves Fiatalok! A következőkben a fodrász szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. FODRÁSZ A fodrász a vendég kívánságának figyelembevételével, az egyéniségnek, alkalomnak megfelelő frizurát és hajszínt javasol. Vízzel és samponnal mossa, balzsammal és egyéb ápolószerrel kezeli és öblíti a hajat. Ollóval, hajvágó géppel és borotvával ritkítja, vágja a frizurát. Tartóshullámot készít, festi, színezi a hajat. Hajszárítógéppel szárítja, és közben kefével formázza a hajat. A férfi fodrász megborotválja a vendégeket. A szakállt, bajuszt formára igazítja, festi. Feladata közé tartozik hajpótrészek és parókák készítése is. A hajjal és fejbőrrel kapcsolatos problémák külsődleges kezelésére tanácsot ad. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: munkajogi, munkavédelmi előírások ismerete, betartása szolgáltatások megtervezése (a vendég fogadása, elhelyezése, előkészítése a fodrászipari szolgáltatáshoz) férfi arcápolás férfi és női hajvágások nedves és száraz haj formázása a haj tartós formázása vegyszerek felhasználásával, kémiai átalakítással szőkítés, hamvasítás, hajszínváltoztatás vendégnyilvántartással, szolgáltatással kapcsolatos adminisztráció A képzés az alábbi modulokból áll össze: Szépészeti szolgáltatóegység üzemeltetése Fodrász feladatai A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

17 Kedves Fiatalok! A következőkben a panziós, falusi vendéglátó szakmát szeretnénk nektek pár szóban bemutatni. PANZIÓS, FALUSI VENDÉGLÁTÓ A panziós, falusi vendéglátó az a szakember, aki a turizmusban résztvevők számára szállást, étkezést és ház körüli tevékenységben részvételi lehetőséget nyújt. Információt nyújt a lokális nevezetességekről, népszokásokról. Az ellátásban felhasználja a saját előállítású mezőgazdasági termékeit. A szakképzés során elsajátíthatjátok a munkavégzéshez szükséges ismereteket, amelyek a következők: Felméri a helyi adottságoknak megfelelő turisztikai szolgáltatás lehetőségeit Elindítja a vállalkozását Vendégforgalommal, beszerzésekkel kapcsolatos pénzügyi műveleteket végez Marketing tevékenységet végez Reklámozza vállalkozását Piackutatást végez, kapcsolatot épít leendő vendégeivel Szerződéseket köt szóban és írásban Tárgyal, idegen nyelven alapfokon kommunikál Recepciós feladatokat lát el Fogadja és elhelyezi a vendégeket Megszervezi a vendégek igény szerinti szabadidős tevékenységét, szállítását Lehetőség és igény szerint gasztronómiai bemutatókat, programokat szervez (disznóvágás, lekvárfőzés, stb.) Beszerzi az árut Ételt készít és felszolgál Az alapvető szabályok alkalmazásával, ízlésesen terít, felszolgál Biztosítja a megfelelő italválasztékot, felszolgálja azokat Napi takarítást végez Takarmányoz, megfelelő körülmények között tartja az állatokat Felismeri a betegségek tüneteit Gyümölcsöt és zöldséget termel Ismeri a hagyományos, tájra jellemző recepteket Lekvárt főz, befőttet, savanyúságot készít Borászati tevékenységet folytat A képzés az alábbi modulokból áll össze: Gazdálkodás Vendégfogadás Napi tevékenységek végzése Higiéniás tevékenység végzése Állattartás, kertművelés Takarítás A szakma képzési ideje a 10. osztály elvégzése után 2 év. A szakma képzésre az alábbi címen jelentkezhettek: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

18 TÁJÉKOZTATÓ A TECHNIKUS KÉPZÉSRŐL Iskolánk a osztályokban felkészít az érettségire, valamint szakmai orientációs és szakmai alapozó tantárgyakkal előkészíti a technikus képzést. A osztályban gépgyártástechnológiai technikus, elektronikai technikus, informatikai hálózattelepítő és üzemeltető valamint CAD-CAM informatikus képzést folytatunk. A képzés két szakaszra bontható. 1. Az első szakasz (9-12. osztály): az általános képzés szakasza. Ezen időszak alatt elsődleges szerepe az általánosan művelő és az orientációs tantárgyaknak van. A képzési programban szakmai elméleti és szakmai gyakorlati tantárgyak is szerepelnek. Ezen tantárgyak szerepe az, hogy ráhangolják a tanulókat a osztály technikusképző szakaszára, egyúttal előnyt is biztosítanak azoknak a tanulóknak, akik ebből az iskolatípusból jelentkeznek a technikusi szakokra. Az anyanyelvi képzés mellett egy idegen nyelv középszintű elsajátítása történik. Azok a tanulók, akik gyenge tanulmányi eredményük miatt esélytelenek a szakközépiskola második szakaszának elvégzésére, tizedik osztály után a szakiskolai szakképzésben folytathatják tanulmányaikat. A 12. osztály elvégzése után a tanulók érettségi vizsgát tesznek. Ennek birtokában a tanulók: - jelentkezhetnek egyetemi, főiskolai továbbtanulásra, - továbbtanulhatnak a szakközépiskola technikusképző 13. osztályában 2. A második szakasz ( osztály): a technikusképzés szakasza. A 14. osztály befejezése után a tanulók technikus szakmai vizsgát tesznek, amely technikusbizonyítványt biztosít. A képzés célja: olyan korszerű általános és középfokú szakmai elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező műszaki szakemberek képzése, akik képesek alsószintű vezető illetve magasabb szakmai igényű fizikai munkakörök betöltésére. Gyakorlati oktatás az intézmény tanműhelyében és oktató-laborjaiban történik. Igény esetén kollégiumot biztosítunk. Elsősorban műszaki, informatikai érdeklődésű fiúk és lányok jelentkezését várjuk. Címünk: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

19 01. GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT évfolyam A közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. A Gépészeti szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja a szakmacsoport tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tananyag feldolgozása lehetőséget ad a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. A tananyag tanításának célja, hogy továbbfejlessze és erősítse a tanulók eddig megszerzett képességeit, készségeit, bővítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti tantárgyak keretében tanult ismereteket. Kialakítja a gépészeti területet megalapozó műszaki szemléletet, fejleszti a tanulók kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos műszaki feladatmegoldó képességét. Felkelti az érdeklődést a szakmai tevékenységek elméleti alapjai iránt, bemutatja a technológiai és termelési fejlesztő-, tervezőmunka néhány feladatát és módszerét. Bemutatja a területen dolgozók tevékenységét, a gépészeti pályák sajátosságait, távlatait. Kialakítja a tanulókban a minőségi munkavégzés igényét és a környezettel szembeni felelősségérzetet. Segíti a tanulókat leendő szakmai szerepük kiválasztásában, megfogalmazásában, egyéni életpályájuk reális megtervezésében. A szakmai alapozás tantárgyi moduljai: A műszaki ábrázolás alapjai fejleszti a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Előkészíti a tanulókat a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. Lehetőséget biztosít a tanulóknak képességeik szélesebb körű kibontakoztatására, a tanárnak a tanulói érdeklődés felkeltésére és a tehetség felkutatására. Az Anyagismeret témakörben megismerteti a tanulókkal az anyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat. A Mechanika tanulása során a tanulók megismerik a legfontosabb statikai és szilárdságtani fogalmakat, méretezési, ellenőrzési elveket, módszereket. Eközben gyakorlatot szereznek a szakkönyvek, táblázatok, katalógusok használatában. Az Anyag- és gyártásismeret tanulása során a tanulók megismerik a fémtani fogalmakat, a gépészet területén leggyakrabban alkalmazott anyagok tulajdonságait, valamint felhasználási területüket. Betekintést nyernek a fontosabb gyártási, kötési és műanyag feldolgozási technológiákba. A Géprajz tanulása során az ismeretek és tevékenységek rendszerbe szervezése révén fejlődnek az ábrázolási képességeik. Elméleti és gyakorlati ismereteinek tanulása során, valamint az alkatrészrajzok és az egyszerűbb összeállítási rajzok készítése révén megismerik és alkalmazzák helyesen a szabványos előírásokat.

20 Az ember és környezete oktatásának célja, hogy a tanulók megértsék az ember és a természet kapcsolatának alapvető összefüggéseit, felismerjék a természet- és környezetvédelem tudományos, műszaki, ökonómiai, jogi lehetőségét, tudatosítsa a természeti és a társadalmi környezet emberi egészséget veszélyeztető hatásait, bemutassa az információs technológiák hatását az emberre. Célja a környezetvédelmet, az ergonómiát, a munkavédelmet, a biztonságtechnikát és a munkaszervezést összekapcsoló szemléletmód kialakítása. A Gépelemek oktatása során a tanulók megismerik a gépészeti gyakorlatban leggyakrabban előforduló gépelemek funkcióját, működését, szerkezetét, alkalmazását, méretezését, ellenőrzését. Az Alkalmazott számítástechnika oktatásának célja az informatikai készségek továbbfejlesztése a későbbi szakmai felhasználási igényeknek megfelelően. Fő feladat elsajátíttatni a műszaki dokumentációkészítés korszerű elektronikus módszereit és a CAD rajzkészítés alapjait. Az Elektrotechnika oktatásának célja bővíteni a fizika tantárgy által kialakított világképet, megismertetni a tanulókkal a villamos gépek működési elvét és szerkezeti felépítését. Feladata elérni azt is, hogy a tanulók tisztában legyenek a majdani szakterületükhöz tartozó villamos gépek, berendezések biztonságos üzemeltetésének alapkövetelményeivel és az érintésvédelem módjaival. Az Információ- és adatgyűjtési gyakorlatok oktatásának célja az informatikai eszközök használatára alapozva elmélyíteni az elméleti ismereteket és biztos gyakorlati alaptudást adni a bonyolultabb szoftverek kezeléséhez. Az Anyagmegmunkálási gyakorlatok oktatásának célja, hogy a tanulók végezzenek alapvető forgácsolási és alakítási műveleteket. A forgácsolási és alakítási tevékenység fejlessze a tanulók manuális készségét, segítse elő az összetettebb gyakorlati munkák elvégzését. A Gépészeti mérések oktatásának célja, hogy a tanulók végezzenek gyakrabban alkalmazott geometriai méréseket és anyagvizsgálati eljárásokat, használják ezeknek eszközeit. A Gépi forgácsolási alapgyakorlatok tanításának célja, hogy a tanulók tapasztalatot szerezzenek a gépipari forgácsolási módokról, a munka szakszerű és balesetmentes végrehajtásáról, az anyagok felhasználásáról, a szerszámok, gépek, mérő- és ellenőrző eszközök, berendezések szakszerű kezeléséről, karbantartásáról. A Szerelési alapgyakorlatok tanításának célja, hogy a tanulók megismerjék a szakmacsoportra általánosan jellemző szerelési gyakorlati ismeretek szakszerű és balesetmentes végrehajtásának gyakorlatát, ezzel elősegítve a későbbi, szakmaorientált gyakorlatok elsajátítását. Az érettségit követően iskolánkban azok számára, akik ebben a szakmacsoportban végeztek a gépgyártástechnológiai technikus szakképesítés megszerzésére van lehetőség.

21 GÉPGYÁRTÁSTECHNOLÓGIAI TECHNIKUS SZAKKÉPZÉS Szakképesítés azonosító száma: A munkaterület rövid, jellemző leírása A gépgyártástechnológiai technikus feladata az ipar területén a nem mérnöki tevékenységet igénylő gépészeti jellegű gyártmány- és gyártásfejlesztési, gyártásirányítói és minőségbiztosítási feladatok ellátása. Ennek érdekében: Gyártási dokumentációt készít Gyártási folyamat végrehajtását irányítja Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban Magasabb elméleti felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez Gyártásközi mérési feladatokat lát el Laboratóriumi mérési feladatokat hajt végre Mérőszobai feladatokat végez Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat Kötelező tananyok: Munka- és környezetvédelem Szerszámgépek karbantartásának tervezése Korszerű gyártógépek Képlékeny alakítás, előgyártmány gyártás Technológa tervezés Kézi, gépi forgácsolás Minőségbiztosítás, minőségvédelem Mérési, anyagvizsgálati gyakorlatok Műszaki rajz és dokumentációk Gyártás CNC gépen CNC szerszámgépek programozási műveletei Gépészeti kötések Nem oldható kötések készítése Szerelési, alkatrészgyártási feladatok Javasolt választható tantárgyak: Ipari robot programozás CAD-CAM programozás A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA Képzési évfolyamok száma: 2 Elmélet aránya: 60% Gyakorlat aránya: 40% A képzés az alábbi modulokból áll össze: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános gépészeti technológiai feladatok II. (forgácsoló) Mérőtermi feladatok Gyártástervezési és -irányítási feladatok CNC-gépkezelés Karbantartás, üzemeltetés, üzembe helyezés A tanulók felvételének feltételei: Iskolai előképzettség: középiskolai végzettség (érettségi) Egészségügyi munkaalkalmasság. A képzés nappali rendszerű. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Jelentkezni lehet: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

22 02. ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORT évfolyam A közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. Az Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja a szakmacsoportban a tanulók pályaválasztásának elősegítése, a szakmacsoport tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tananyag feldolgozása lehetőséget ad a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. Felkelti az érdeklődést a szakmacsoport elméleti alapjai iránt, bemutatja az egyes munkakörökben végzett munkatevékenységeket, hozzájárul a tanulók egyéni életpályájának reális megtervezéséhez. Kialakítja a szakmacsoportot megalapozó természettudományi szemléletet, felkészít a szakmacsoportos alapozó gyakorlatokra. A természettudományi tantárgyak tananyagára építve fejleszti, formálja a tanulók műszaki szemléletét. Fejleszti a tanulók kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos műszaki feladatmegoldó képességét. Képessé teszi a tanulókat az ok-okozati összefüggések feltárására. Tudatosítja a tanulókban a villamos áram veszélyességét, az áramütés elleni védekezés fontosságát, megismerteti a villamos balesetek megelőzési módjait és eszközeit. Fejleszti a logikus gondolkodást, a problémamegoldó készséget, a műszaki életben szükséges pontosságot, tervszerűséget, kialakítja a tanulókban a műszaki tudás gyarapításának igényét. A szakmai alapozás tantárgyi moduljai: A műszaki pályák világának megismertetésével elősegíti a tanulók megalapozottabb pályaválasztását. Az Anyagismeret megismerteti a tanulókkal az anyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat. Az Elektrotechnika oktatásának célja, hogy a fizika tantárgy tananyagára építve fejlessze tovább a tanulók villamos alapismereteit, melyek elsajátítása után képesek lesznek a szakmacsoportba tartozó szakképesítések egyszerűbb számítási, tervezési feladatainak elvégzésére. A Műszaki rajz és vizuális kultúra fejleszti a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Előkészíti a tanulókat a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. Az Elektronika alapjai oktatásának célja, hogy elsajátíttassa a tanulókkal az elektronika alapjait, a passzív és az aktív áramköri elemek tulajdonságait és alkalmazásait, az analóg és a digitális alapáramkörök működését és felhasználási területeit, előkészíti, megalapozza a szakmai tantárgyak tananyagainak feldolgozását.

23 A Villamos alapgyakorlatok oktatásának célja szerszámok és egyszerű villamos műszerek kezelésének elsajátítása, passzív alkatrészek gyakorlati megismerése, műszeres bevizsgálása, dokumentáció alapján áramkörök működésének értelmezése, villamos működési folyamatok vizsgálata, egyszerű villamos szerelések elvégzése. Az Elektrotechnikai alapgyakorlatok oktatásának célja, hogy a tanulók tudják az egyszerű egyenáramú áramkörök szerelését, műszeres ellenőrzését elvégezni. Az Elektrotechnikai alapmérések oktatásának célja, hogy a tanulók ismerjék meg a villamos műszerek kezelését, felhasználását. A mérésekkel igazolják az elektrotechnika keretében megismert villamos ismereteket, szabályokat, összefüggéseket. Az Elektronikai alapmérések oktatásának célja, hogy az elektronikai egységek, rendszerek működését a tanulók behatóan megismerjék, a gyakorlatban alkalmazzák. Elősegíti a műszaki segédletek, szakkönyvek alkalmazását. Az Elektronikai alapgyakorlatok oktatásának célja, hogy a tanulók elektronikus kapcsolásokat dokumentáció alapján megépítsenek, a megépített kapcsolást üzembe helyezzék, az építés során keletkezett hibákat mérések segítségével megkeressék, a hibákat tudják kijavítani. Az üzemi körülményeket megismerjék, gyakorolják az önálló munka megszervezését és a munkavégzést. Az érettségit követően iskolánkban azok számára, akik ebben a szakmacsoportban végeztek az elektronikai technikus szakképesítés megszerzésére van lehetőség.

24 ELEKTRONIKAI TECHNIKUS SZAKKÉPZÉS A szakképesítés azonosító száma: A szakképesítéssel betölthető rokon szakképesítések: Automatikai műszerész Elektronikai műszerész A munkaterület rövid, jellemző leírása: Elektronikai áramköröket épít Irányítástechnikai rendszereket programoz Mechatronikai rendszereket működtet Ipari gyártórendszereket üzemeltet Ipari gyártórendszereket karbantart Elektronikai áramköröket üzembe helyez Műszeres bemérést végez és irányít Műszeres hibakeresést végez és irányít Hibajavítást végez és irányít Műszaki dokumentációt állít össze Elektronikai áramköröket tervez Elektronikai áramkör készítést, gyártást irányít Ellenőrzési feladatokat végez és irányít A képzés az alábbi modulokból áll össze: Informatikai, munkaszervezési és -tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése Elektronikai áramkörök tervezése, dokumentálása Elektronikai áramkörök építése, üzemeltetése Számítógép alkalmazása az elektronikában Mechatronikai rendszerek, működtetése A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA Képzési évfolyamok száma: 2 Elmélet aránya: 70 % Gyakorlat aránya: 30 % A tanulók felvételének feltételei: Iskolai előképzettség: középiskolai végzettség (érettségi) Egészségügyi munkaalkalmasság. A képzés nappali rendszerű. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Jelentkezni lehet: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

25

26 03. INFORMATIKA SZAKMACSOPORT évfolyam A közismereti tantárgyak tanulása mellett a szakmacsoportos alapozó oktatás lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. Az Informatikai szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja a szakmacsoportban a tanulók pályaválasztásának megerősítése, valamint a szakmacsoport tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tananyag feldolgozása lehetőséget ad a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. A természettudományi tantárgyak tananyagára építve fejleszti, formálja a tanulók műszaki szemléletét. Fejleszti a tanulók kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos műszaki feladatmegoldó képességét. Különösen a tizedik évfolyamtól kezdve megismerteti a tanulókkal az informatikai szakmák egyik legfontosabb alkotó tevékenységének, a számítógép programozásnak alapelveit, módszereit és egyszerű fogásait. Kialakítja a tanulókban a pontos és minőségi munkavégzés igényét, a környezettel szembeni felelősségérzetet, a lényegmegragadó képességet és a berendezések, eszközök szakszerű, gondos használatának, kezelésének igényét. A szakmai alapozás tantárgyi moduljai: A műszaki pályák világának megismertetésével elősegíti a tanulók megalapozottabb pályaválasztását. Az Anyag- és eszközismeret megismerteti a tanulókkal az informatikai szakmákban alkalmazott anyagok és eszközök általános tulajdonságait, felhasználhatóságukat. A műszaki ábrázolás és képfeldolgozás alapjai fejleszti a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Előkészíti a tanulókat a számítógéppel támogatott ábrázolás, képfeldolgozás technikájával foglalkozó tevékenységekhez szükséges ábrázolási ismeretek és alkalmazások elsajátítására. A Számítógép-programozás oktatásának célja, hogy a tanulók megismerjék az alapvető programozási elveket és tételeket, a programozási elmélet alapjait, a strukturált programozás fogásait és az egyszerűbb programtervezési módszereket, a korszerű objektumorientált programozás alapjait. Az elmélethez kapcsolódó gyakorlat keretében önálló feladatokon keresztül elmélyítik tudásukat. Megismerik a korszerű objektumorientált és vizuális programozási elveket és azok egyszerűbb alkalmazását. Az Adatbázis-kezelés oktatásának célja a rendszerelméleti ismeretek és az ezzel kapcsolatos adatbázis-tervezési és -szervezési ismeretek elsajátítása. Feladataik kapcsán ismerjék meg a tanulók a hagyományos adatszerkezet és az integrált adatszerkezet kezelésével kapcsolatos alapfogalmakat és eljárásokat. A Számítástechnika gyakorlat oktatásának célja az elméleti tananyag elmélyítése, begyakoroltatása, a programozási tételek és objektumorientált módszerek alkalmazása.

27 A Hardverismeret és gyakorlat oktatásának célja a méréstechnikai jártasság elsajátítása, a számítógépeket alkotó digitális technológia legfontosabb elemeinek használata és a gépi kódú programozás lehetőségeinek alkalmazása. Különféle áramkörök felépítésének, működésének vizsgálata, mérése, analízise. Digitális áramkörök alkatelem szintű felépítésének és az aritmetikai áramköröknek a vizsgálata. Alkatrészek kiválasztása katalógusból leírások alapján. Nagy integráltságú eszközök általános tulajdonságainak felhasználása. Digitális analóg és analóg digitális átalakítók, valamint a kiegészítő áramkörök vizsgálata. Kép- és hangfeldolgozás, multimédiás alkalmazások: Egyszerű rajzoló programok és képfeldolgozók használata, képek, ábrák betöltése, módosítása, nyomtatása.* Hangrögzítés, hangformák kiválasztása, a digitális hanginformációk módosítása. Mozgókép rögzítők, digitalizálók használata, különböző formátumok beállítása. Képek, hangok, animációk és mozgófilmek beillesztése vagy csatolása szövegszerkesztőhöz, illetve internetes kommunikációs programhoz. Számítógép-programozási gyakorlatok: A fejlesztői környezet telepítése, elindítása, forráskód-szerkesztő és egyéb szolgáltatások használata, kódfordítási és szerkesztési feladatok. Forráskódok tervezése és készítése programozási feladatra. A forráskód bevitele. A tanult programnyelv szintaktikai és szemantikai szabályainak alkalmazása. Egyszerű programok készítése matematikai és fizikai feladatokhoz. Elágazások programozása, feltételvizsgálat, esetvizsgálat. Programozási tételek gyakorlati alkalmazása. Adathalmaz összegzése, adatelem kiválasztása, szélsőérték-keresés. Feltételek megfogalmazása és programozása. Állománykezelés programból. Feltételes állománykezelés. Adatok rögzítése és visszatöltése fájlból. Függvények és eljárások használata. Sajátfüggvény készítése. Paraméterátadás. Objektumok viselkedésének tanulmányozása egyszerű mintaprogramokon keresztül. A vizuális programozási nyelv alkalmazása, kódolási és tesztelési feladatok elvégzése. Eseményvezérlés, kontrollok kiválasztása, tulajdonságaik beállítása. Menüvezérlés tervezése. Hálózatadminisztrációs gyakorlatok, csoportképzés, jogosultságok kiosztása. Adatbázis feltöltése és rendezése. Relációképzés. Szűrés, listázás és keresés az adattáblában, a keresőfeltételek megfogalmazása, kimeneti állományok létrehozása, nyomtatása, elemzése. Korszerű lekérdezések az SQL-mondat segítségével. Szűrőfeltételek, csoportképzők beállítása segédprogram, illetve kódolt utasításmondat beírásával. Az érettségit követően iskolánkban azok számára, akik ebben a szakmacsoportban végeztek az informatikai hálózattelepítő és üzemeltetői szakképesítés megszerzésére van lehetőség.

28 INFORMATIKAI HÁLÓZATTELEPÍTŐ ÉS -ÜZEMELTETŐ SZAKKÉPZÉS A szakképesítés azonosító száma: A szakképesítéssel betölthető rokon szakképesítések(vagy továbblépési lehetőségek) Informatikai műszerész IT biztonság technikus IT kereskedő Számítógéprendszer-karbantartó Szórakoztatótechnikai műszerész Webmester A munkaterület leírása Számítógépes hálózatok tervezése, építése, karbantartása. Rendszergazdai feladatok ellátása, valamint számítógépes adatvédelmi felelősi feladatok ellátása a gazdasági és társadalmi élet minden területén (az államigazgatásban, az oktatási és egészségügyi intézményekben, az ipari és mezőgazdasági termelésben, kereskedelemben stb.). Az hálózattelepítőnek kellő elméleti és gyakorlati felkészültséggel kell rendelkeznie komplex hálózati készítéséhez és adaptálásához. Rendelkeznie kell a szakmai követelményrendszerben meghatározott hálózati eszközök használatához szükséges idegen nyelv ismerettel. A képzés struktúrája A képzési idő: 2 év Elmélet aránya: 50 %. Gyakorlat aránya: 50 %. A képzés tantárgyai Központilag előírt kötelező tantárgyak: Informatikai alapismeretek Munkatervezés és -szervezés Projektirányítás Szoftvermenedzsment Hardvertechnológia Szoftverismeretek Hálózati alapok LAN, WAN technológiák Forgalomirányítók, Kapcsolók Speciális hálózati technológiák Hálózat menedzsment Angol Javasolt kötelezően választható tantárgyak: Vállalkozásmenedzsment A tanulók felvételének feltételei Iskolai előképzettség: középiskolai végzettség (érettségi) Nappali rendszerű képzés. Az első szakképesítés megszerzése ingyenes. Jelentkezni lehet: Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Tel./fax.: 78/

Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJAI Érvényes: 2008. szeptember 1.-től Készült: 2008. április 25. Sárvár, Kisfaludy S. u. 2/A Munkaközösségek Jóváhagyta: Szakképzés

Részletesebben

XIII. Informatika ÁGAZAT

XIII. Informatika ÁGAZAT XIII. Informatika ÁGAZAT A szakképzési kerettanterv ágazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz a 9-12. középiskolai évfolyamokra és az egyéves szakképző évfolyamra

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK

PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK PEDAGÓGIAI PROGRAM ÓRATERVEK ÚJPESTI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 2014. 1 Tartalomjegyzék ÓRATERVEK A 2013. SZEPTEMBER 1. UTÁN INDULT OSZTÁLYOKNAK...3 Villamosipar és elektronika

Részletesebben

Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola. 1212 Budapest, Széchenyi u. 93. Tel.: (1) 277-8301 E-mail: szigetiskola@gmail.

Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola. 1212 Budapest, Széchenyi u. 93. Tel.: (1) 277-8301 E-mail: szigetiskola@gmail. Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola 1212 Budapest, Széchenyi u. 93. Tel.: (1) 277-8301 E-mail: szigetiskola@gmail.com Szakmai Programok Budapest, 2013. március 19. Szénásy

Részletesebben

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA

Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA Elektronikai technikus SZAKKÉPZÉS SZAKMAI PROGRAMJA A szakképzés megnevezése: Elektronikai technikus A szakképzés azonosító száma: 54 523 01 0000 00 00 Hozzárendelt FEOR szám: 3121 1. A szakképzés szervezésének

Részletesebben

Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 9. évfolyam Duális szakiskolai szakképzés közismereti óraterve Műveltségterület neve Tantárgy neve Óraszám Éves Heti Kommunikációs ismeretek

Részletesebben

A szakmai gyakorlati képzés történhet az iskola tanműhelyében vagy vállalkozónál tanulószerződéssel.

A szakmai gyakorlati képzés történhet az iskola tanműhelyében vagy vállalkozónál tanulószerződéssel. I. SZAKKÖZÉPISKOLA: "Szakközépiskolai szakmai és közismereti " kerettantervre épülő helyi tantervek alapján történik a négy éves képzés, amelyre a 8. osztály befejezése után lehet jelentkezni. A szakközépiskola

Részletesebben

Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév

Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév Az Irinyi János Gimnázium, Szakközép- és Szakiskola szakképzése 2012/2013. tanév Tisztelt Szülők! Kedves Tanulók! Iskolánk szakmai képzésének minél jobb megismerését segítjük tájékoztatónk megjelentetésével.

Részletesebben

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény órahálói

Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény órahálói 1.7. melléklet Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézmény órahálói Magyar-német két tanítási nyelvű gépész ágazat (gépgyártástechnológiai technikus) a 2015/2016-os

Részletesebben

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK VII. 1. Szakiskolai óratervek VII. 2. Szakközépiskolai óratervek VII.1. SZAKISKOLAI ÓRATERVEK VII.1.1. Szakmai előkészítő évfolyam (9. évfolyam) I. Alapképzések II. Szocializáció

Részletesebben

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA I. A KÉPZÉS PEDAGÓDIAI CÉLJA: Az általános műveltséget erősítő előképzettség, valamint a szakmacsoportos alapozó ismeretek megszerzése után a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek

Részletesebben

OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60%

OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60% OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60% 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság Munkahelyi egészség és biztonság 0,5 0,5 0,5 11499-12 Foglalkoztatás

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004 Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: 203052/004 Cím: 6724 Szeged, Kálvária tér 7. Telefonszám: 62/424-874, 62/426-955 Fax: 62/547-039 E-mail: igazgato@derimiksa.hu

Részletesebben

Veress Ferenc Szakképző Iskola Hajdúböszörmény

Veress Ferenc Szakképző Iskola Hajdúböszörmény Tantárgy/ tananyagegység Óraszám évfolyamonként Összes óraszám 9. 10. 11 Szakmai elmélet (30 %) 180/5 216/6 320/10 734/21,5 Szakmai gyakorlat (70 %) 432/12 540/15 736/23 1690/49,5 Szakács szakképesítés

Részletesebben

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja:

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja: 0404 GÉPÉSZET ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A szakmai oktatás célja: a műszaki szemlélet kialakítása műszaki feladatmegoldó képesség fejlesztése a technológiai és termelési fejlesztő-tervezőmunka néhány

Részletesebben

Villanyszerelő. A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00. Szakképesítés-elágazások: Hozzárendelt FEOR szám: 7624

Villanyszerelő. A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00. Szakképesítés-elágazások: Hozzárendelt FEOR szám: 7624 Villanyszerelő A szakképzés megnevezése: Villanyszerelő A szakképzés azonosító száma: 33 522 04 1000 00 00 Szakképesítés-elágazások: nincsenek Hozzárendelt FEOR szám: 7624 Szakképzési évfolyamok száma:

Részletesebben

CNC-forgácsoló tanfolyam

CNC-forgácsoló tanfolyam CNC-forgácsoló tanfolyam I. Óra felosztási terv Azonosító Megnevezése Elmélet 0110-06 0225-06 0227-06 Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok Általános anyagvizsgálatok

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK A PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, 2011. november 15.

KÖSZÖNTJÜK A PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, 2011. november 15. KÖSZÖNTJÜK A PÁLYAVÁLASZTÁSI SZÜLŐI ÉRTEKEZLET RÉSZTVEVŐIT! Nyíregyháza, 0. november 5. Új kép SZAKMACSOPORTOK ISKOLÁNKBAN Szakközépiskolai tagozat Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport

Részletesebben

Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola

Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Felvételi tájékoztató 2008. 1 Az Intézmény hivatalos adatai OM azonosító: 029804 Név: Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Cím: 6600, Szentes, Szent I. herceg

Részletesebben

Pályaválasztási tájékoztatók

Pályaválasztási tájékoztatók OM azonosító: 031970 Intézmény címe: 2900 Komárom, Táncsics M. utca 73. Telefon/fax: 06/34/344-105; tel.: 06/34/540-313; 06/34/345-928 E-mail: alapyszaki@gmail.com Honlap: http://www.ipari-kom.sulinet.hu

Részletesebben

A Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium

A Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium A Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium Szakmai program 03. Tartalomjegyzék Az iskola szakképzési rendszere 4 Szakmacsoportos alapozó oktatás szakközépiskolai képzés 4 ÓRATERV (kifutó

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

ÁCS-ÁLLVÁNYOZÓ. Modul Tantárgy Kód Könyv cím Oldal Foglalkoztatás I Foglalkoztatás II Munkahelyi egészség és biztonság

ÁCS-ÁLLVÁNYOZÓ. Modul Tantárgy Kód Könyv cím Oldal Foglalkoztatás I Foglalkoztatás II Munkahelyi egészség és biztonság ÁCS-ÁLLVÁNYOZÓ ÁCS RENDELHETŐ TANKÖNYVEK 1197-12 1199-12 Munkahelyi egészség és biztonság 10101-12 Építőipari közös tevékenység 10102-12 Hagyományos zsaluzat és állványzata 108-12 Rendszerzsaluzatok és

Részletesebben

TÁMOP-1.4.1-11/1-2012-0019

TÁMOP-1.4.1-11/1-2012-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Közösségi feladatokhoz kapcsolódó munkaerő-piaci programok támogatása című pályázati felhívásához a konvergencia régiók területén Kódszám: TÁMOP-1.4.1-11/1 Hátrányos

Részletesebben

szövegszerkesztés 2* 2* - - alapképzés operációs rendszerek 2* 2* - - programozási ismeretek - - 2* 2* V táblázatkezelés - - 3* -

szövegszerkesztés 2* 2* - - alapképzés operációs rendszerek 2* 2* - - programozási ismeretek - - 2* 2* V táblázatkezelés - - 3* - Műszaki szakterület Módosított Ó R A T E R V SZAKKÖZÉPISKOLA 001/00 és 00/003 tanévben beiskolázottaknak TANTÁRGYAK ÉVFOLYAM 9. 10. 11. 1. Informatika szakmacsoport Érettségi Magyar nyelv és irodalom 4

Részletesebben

HELYI TANTERV. 2016/2017 tanév

HELYI TANTERV. 2016/2017 tanév MÁTÉSZALKAI SZC KÁLLAY RUDOLF SZAKKÖZÉPISKOLÁJAA 4 3 2 0 N a g y k á l l ó, K o s s u t h ú t 8. T e l e f o n / f a x : 4 2 / 2 6 3-4 3 5 Elektronikus levélcím: nagykalloi@kallayszaki.hu HELYI TANTERV

Részletesebben

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája A történetünk 1950-ben alapították (Állami Vas-Fém-Gépipari Gimnázium) 1955-1991. Latinka Sándor Gépipari Technikum 1993-tól

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola 2010/2011. tanév felvételi rendje. Az intézmény igazgatója: Csirmaz István tel: 49 / 505-280

Széchenyi István Szakképző Iskola 2010/2011. tanév felvételi rendje. Az intézmény igazgatója: Csirmaz István tel: 49 / 505-280 Széchenyi István Szakképző Iskola 2010/2011. tanév felvételi rendje Az iskola weblapja: www.szechenyi-mk.sulinet.hu Az intézmény igazgatója: Csirmaz István tel: 49 / 505-280 Az iskolába a tanulók az általános

Részletesebben

Tel., Fax: +36 (66) Békéscsaba, Gyulai út 32/1.

Tel., Fax: +36 (66) Békéscsaba, Gyulai út 32/1. www.bekszi.hu kozponti@mail.bekszi.hu Tel., Fax: +36 (66) 441-314 5600 Békéscsaba, Gyulai út 32/1. OM azonosító: 200913 Nyilvántartási szám: 21012-2007 Felnőttképz. akkr. lajstromsz.: AL-1663 5601 Békéscsaba,

Részletesebben

ANDRÁSSY GYULA SZAKKÖZÉPISKOLA 2011.08.26 Miskolc Soltész N. Kálmán út 1 2011-2012 tanév tantárgyfelosztása 9. a. gépész osztály osztály

ANDRÁSSY GYULA SZAKKÖZÉPISKOLA 2011.08.26 Miskolc Soltész N. Kálmán út 1 2011-2012 tanév tantárgyfelosztása 9. a. gépész osztály osztály 1. oldal 9. a. gépész osztály osztály 1. A mûszaki ábrázolás alapjai Cservenák Jenõ. Anyagmegmunkálási gyakorlatok Tóth János Várhegyi Miklós 4. Ének-zene Drabon Enikõ 1 4. Fizika Rémiásné Horváth Ildikó

Részletesebben

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők!

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők! Debreceni Vegyipari Szakközépiskola szakmai ágazati alapozás, szakképzés Kedves Érdeklődők! Miért éppen a Vegyipari? Miért jó itt tanulni? Sokakban vetődnek fel ezek a kérdések a pályaválasztáskor. A válaszokhoz

Részletesebben

HISZK_Kalmár_PÁV_adatlap_2011

HISZK_Kalmár_PÁV_adatlap_2011 HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA KALMÁR ZSIGMOND TAGINTÉZMÉNY OM azonosító száma:029678 Cím: 68 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zs. u. 7-9. Telefonszám 62-222-246 Fax

Részletesebben

A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Pedagógiai Program. Szakmai Program 2011.

Pedagógiai Program. Szakmai Program 2011. Pedagógiai Program Szakmai Program 2011. TARTALOMJEGYZÉK 1. SZAKMAI PROGRAMOK TANTÁRGYAI ÉS ÓRASZÁMAI 4 5. Gépészet szakmacsoport 4 31 521 11 0000 00 00 HEGESZTİ 4 31 521 11 0000 00 00 HEGESZTİ (Elırehozott

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PERCZEL MÓR SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA ÓRATERVEK

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PERCZEL MÓR SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA ÓRATERVEK 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PERCZEL MÓR SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA ÓRATERVEK 2 A Székesfehérvári SZC Perczel Mór Szakképző Iskolájának képzési szerkezete Szakképző Szakiskola:

Részletesebben

2017. február 1-jén az alábbi keresztféléves képzéseinket indítjuk:

2017. február 1-jén az alábbi keresztféléves képzéseinket indítjuk: Szegedi Szakképzési Centrum Vedres István Építőipari Szakgimnáziuma OM 203052 6720 Szeged, Horváth Mihály u. 2-6., Tel/fax:62/547-160 Web: www.vedres.sulinet.hu, E-mail: epki@vedres.sulinet.hu 2017. február

Részletesebben

Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola

Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Az iskola szakmaszerkezeti felépítése: A Szakképesítés (képzési program) Jelentkezés időtartama Ssz. kimenetelének határmegnevezése hónap

Részletesebben

TREFORT ÁGOSTON SZAKKÉPZŐ ISKOLA

TREFORT ÁGOSTON SZAKKÉPZŐ ISKOLA TREFORT ÁGOSTON SZAKKÉPZŐ ISKOLA Sátoraljaújhely, Fejes István u. 14. SZAKMAI PROGRAMJA Moduláris képzés 2007. Szakmai program I. Képzési szerkezet a 2007-2008-as tanévtől, a moduláris képzés bevezetésének

Részletesebben

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA 34 543 02 ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 521 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Szakmai tankönyvjegyzékre felkért könyvek

Szakmai tankönyvjegyzékre felkért könyvek Kiadói kód Szakmai tankönyvjegyzékre felkért könyvek Könyv címe Hova tartozik MK 37215/I Nőiruha-készítő szakrajz I. NGM MK 37216/F-1 Feladatlapok-segédletek a Férfiruha-készítő szakrajz című könyvhöz

Részletesebben

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök

Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Terméktervező Intézet Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök, illetve Ruhaipari termékfejlesztő szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési

Részletesebben

Pályaválasztási felelős: Dr. Papné Mátyus Zsuzsanna Az iskola OM azonosítója:

Pályaválasztási felelős: Dr. Papné Mátyus Zsuzsanna Az iskola OM azonosítója: Intézmény neve: József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Címe: 3200 Gyöngyös, Kócsag u. 36-38. Tel./fax: 37/311-857, 37/311-673 Honlap: www.jozsefa-gy.sulinet.hu E-mail: jaszk@jozsefa-gy.sulinet.hu

Részletesebben

S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V

S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) 34 582 14 KŐMŰVES SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2014/2015-es tanév

A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2014/2015-es tanév A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2014/2015-es tanév Beosztás Végzettség Szakképzettségek Tantárgy 1. középiskolai tanár 2. középiskolai

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gy.u.32. Telefon: (42) 445-332 Fax: (42) 447-545 E-mail: sipkay@chello.hu http://www.sipkay.hu

Részletesebben

1. J{rműfényező (OKJ 34 525 03) I. H{rom évfolyamos oktat{s közismereti képzéssel

1. J{rműfényező (OKJ 34 525 03) I. H{rom évfolyamos oktat{s közismereti képzéssel 1. J{rműfényező (OKJ 34 525 03) I. H{rom évfolyamos oktat{s közismereti képzéssel részletezése nélkül, 10482-12 J{rműfényező feladatai Tant{rgyak/Témakörök A felület-előkészítés, fényezés Kittelés előtti

Részletesebben

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres.

A Borsodi Műhely Kft. gépalkatrész gyártó középvállalat, győri telephelyére, Hőkezelő segédmunkás munkakörbe. munkatársat keres. A gépalkatrész gyártó középvállalat, győri Hőkezelő segédmunkás munkakörbe Hőkezelésre előkészített és már hőkezelt munkadarabok mozgatása, készülékekre helyezése A tevékenységhez előírt dokumentációs

Részletesebben

Mit kínálunk 2017/2018-ra?

Mit kínálunk 2017/2018-ra? Mit kínálunk 2017/2018-ra? Tervezett 9. osztályok száma: 53 db. Meghirdetett helyek száma: 1.517. 7 szakgimnázium: 20 ágazat 25 osztály 6 szakközépiskola: 10 szakmacsoport 20 osztály 1 szakiskola: 4 szakmacsoport

Részletesebben

Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola. 8200 Veszprém, Március 15. u. 5. Tel.: 88/567-430 Fax: 88/567-431

Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola. 8200 Veszprém, Március 15. u. 5. Tel.: 88/567-430 Fax: 88/567-431 Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola 8200 Veszprém, Március 15. u. 5. Tel.: 88/567-430 Fax: 88/567-431 Iskolánk 2008-ban elnyerte a Kereskedelmi,Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Országos Szövetsége

Részletesebben

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5.

Épületgépész technikus oktatás a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolában. 4024 Debrecen Varga u. 5. A 2013 szeptemberétől életbelépő új szakképzési kerettanterv a szakközépiskolai oktatásban két képzési formát ír elő. - 4 év ágazati képzés +1 év szakma-specifikus képzés (5 éves képzés) - 4 év nem ágazati

Részletesebben

A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium A Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 8200 Veszprém, Eötvös K. u. 1. Tel: 88/420-066, 420-004 Fax: 88/420-004 E-mail: iskola@tmvp.hu Honlap: www.tmvp.hu Intézményvezető:

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

felvételi tájékoztatója a 2016/2017. tanévre

felvételi tájékoztatója a 2016/2017. tanévre Hordozd a gyertyát! A Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium felvételi tájékoztatója a 2016/2017. tanévre Intézményi adatok: Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola

Részletesebben

Megnevezés (tanult idegen nyelv) Létszám (fő) Tagozatkód

Megnevezés (tanult idegen nyelv) Létszám (fő) Tagozatkód KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu OM azonosító: 030716

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium -/-/031617 OKJ: 54 523 04 1000 00 00. Automatikai technikus szakképesítés. Informatikai, munkaszervezési és tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése 1 rész 090011 090011/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 20105.14 20106.18 Internetről szakmai dokumentumok

Részletesebben

: 4440 Tiszavasvári, Petőfi út 1. : Tel.: 42/520-045; 520-046 Fax: 42/520-045 : Honlap: http://www.vpszk.sulinet.hu E-mail: vpkszk@vpkszk.sulinet.

: 4440 Tiszavasvári, Petőfi út 1. : Tel.: 42/520-045; 520-046 Fax: 42/520-045 : Honlap: http://www.vpszk.sulinet.hu E-mail: vpkszk@vpkszk.sulinet. A T ii s z a v a s v á r ii K ö z é p ii s k o ll a,, S z a k ii s k o ll a é s K o ll ll é g ii u m P Á L Y A V Á L A S Z T Á S I T Á J É K O Z T A T Ó J A 2 0 1 3 / 1 4 NYÍÍLT NAP: : 20112 okttóbeerr

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Designer képzés tematika oktatott modulok

Designer képzés tematika oktatott modulok Designer képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és integrált módon használ

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium 2890. Tata, Új út 19. Tel/Fax.: 34/ 587-580 E-mail: javorka@javorka-tata.sulinet.hu Internet cím: www.javorka-tata.sulinet.hu

Részletesebben

Az xx. sorszámú CAD-CAM informatikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye I. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az xx. sorszámú CAD-CAM informatikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye I. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az xx. sorszámú CAD-CAM informatikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye I. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 481 01 2. Szakképesítés

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés.

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium // OKJ: Elektronikai technikus szakképesítés. 1 rész 090006 090006/1gy nap nap nap 4. nap 5. nap 6. nap tevékenység 2014.05.13 2014.06.11 2014.06.12 Internetről szakmai dokumentumok letöltése, belőle prezentáció készítése VIZSGAREND A vizsgaszervező

Részletesebben

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam

Foglalkozási napló. Autógyártó 11. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Autógyártó 11. évfolyam (OKJ száma: 34 521 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

GAZDASÁGI INFORMATIKUS

GAZDASÁGI INFORMATIKUS GAZDASÁGI INFORMATIKUS 7. szakmacsoport Informatikus szakképesítésének elágazása OKJ SZÁM: 54 481 04 0010 54 01 Számítógépet kezel, szoftvereket használ Munkaszervezéssel kapcsolatos tevékenységet végez

Részletesebben

E-learning tananyagfejlesztő képzés tematika oktatott modulok

E-learning tananyagfejlesztő képzés tematika oktatott modulok E-learning tananyagfejlesztő képzés tematika oktatott modulok 1142-06 - Számítógépkezelés, szoftverhasználat, munkaszervezés o Hardvert üzemeltet, szoftvert telepít o Irodai programcsomagot egyedi és integrált

Részletesebben

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító: 203030 PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018. tanévre 4150 Püspökladány, Gagarin u. 2.

Részletesebben

EURÓPA BAPTISTA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

EURÓPA BAPTISTA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM EURÓPA BAPTISTA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Tel.: (46) 530-474 E-mail: Web: OM azonosító: 200315 Igazgató neve: Szász Tamás Pályaválasztási felelős: Molnárné Vaszily Nóra GIMNÁZIUM Az alábbi képzési

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózati-és berendezés-szerelő - Vízvezeték-és vízkészülék-szerelő

Épületgépészeti csőhálózati-és berendezés-szerelő - Vízvezeték-és vízkészülék-szerelő Épületgépészeti csőhálózati-és berendezés-szerelő - vízvezeték-és vízkészülék-szerelő A szakképzés megnevezése: Vízvezeték-és vízkészülék-szerelő A szakképzés azonosító száma: 311 582 09 0010 31 04 Hozzárendelt

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája OM azonosító száma: /005

Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája OM azonosító száma: /005 Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája OM azonosító száma: 203052/005 Cím: 6723 Szeged, Gyík u. 3. Telefonszám: 62/547-014 Fax: 62/547-017 E-mail: - Honlap:

Részletesebben

JNSZ TISZK PROGRAM - Szolnoki Gazdasági Napok

JNSZ TISZK PROGRAM - Szolnoki Gazdasági Napok JNSZ TISZK PROGRAM - Szolnoki Gazdasági Napok 2009. 09. 10. (csütörtök) Az oktatás és a gazdaság kapcsolata avagy Mit tehet a szakképzés a gazdaság fellendítése érdekében A versenyszféra és a szakképzés

Részletesebben

GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS 55 810 01 0010 55 05

GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS 55 810 01 0010 55 05 GÉPIPARI MÉRNÖKASSZISZTENS 55 810 01 0010 55 05 FEOR 3117 Gépésztechnikus VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEK A szakmai vizsgára bocsátás feltételei: A képzési programban előírt gyakorlat teljesítéséről szóló

Részletesebben

Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Óvodája, Általános Iskolája, Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Kiskőrös PEDAGÓGIAI PROGRAM MELLÉKLETEK

Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Óvodája, Általános Iskolája, Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Kiskőrös PEDAGÓGIAI PROGRAM MELLÉKLETEK Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás Óvodája, Általános Iskolája, Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Kiskőrös PEDAGÓGIAI PROGRAM MELLÉKLETEK 2. RÉSZ 2012. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2

Részletesebben

Kiadványaink megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi címen: Megrendelést csak írásban fogadunk el az alábbi elérhetőségeinken:

Kiadványaink megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi címen: Megrendelést csak írásban fogadunk el az alábbi elérhetőségeinken: Kiadványaink megtekinthetőek és megvásárolhatóak az alábbi címen: Megrendelést csak írásban fogadunk el az alábbi elérhetőségeinken: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 1085 Budapest, Baross

Részletesebben

A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 94. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola. 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu

Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola. 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu Székely Mihály Szakképzo Iskola, Kollégium, Általános Iskola 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 20. www.szvki.hu Középiskolai beiskolázási és pályaválasztási tájékoztató Nyílt nap: 2013. november 15. 8.00-tól

Részletesebben

Hol tart a szakképzés Prohászkáné Varga Erzsébet (vargaerzsi8@gmail.com) A szakképzés A szakmai tudás megszerzését szolgáló olyan elméleti és gyakorlati képzési rendszer, melynek keretében: az adott szakma

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM CAD-CAM INFORMATIKUS OKJ azonosító: 54 481 01 Szolnok 2015 KÉPZÉSI PROGRAM Megnevezése OKJ azonosító 54 481 01 A képzési program CAD-CAM informatikus A képzés során megszerezhető kompetenciák

Részletesebben

A 85. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2 EGYÉB ADATOK

A 85. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2 EGYÉB ADATOK A 85. sorszámú Szőlész-borász megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 541 06 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Jó a kézügyességed? Szereted a divatos kiegészítőket? Kedveled a természetes alapanyagokat? Ha igen, válaszd a BŐRDÍSZMŰVES szakmát!

Jó a kézügyességed? Szereted a divatos kiegészítőket? Kedveled a természetes alapanyagokat? Ha igen, válaszd a BŐRDÍSZMŰVES szakmát! Jó a kézügyességed? Szereted a divatos kiegészítőket? Kedveled a természetes alapanyagokat? Ha igen, válaszd a BŐRDÍSZMŰVES szakmát! A szakma OKJ száma: 33 542 01 0000 00 00 Előírt iskolai előképzettség:

Részletesebben

Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban

Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban Az iskolarendszerű és felnőttképzés kapcsolata és egymásra épülése a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégiumban Vlcskó Pál Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium szakmai főigazgató-helyettes

Részletesebben

FELVÉTELI 82/ ; TÁJÉKOZTATÓ. 2010/2011. tanév TARTALOM

FELVÉTELI 82/ ; TÁJÉKOZTATÓ. 2010/2011. tanév TARTALOM Nagybajomi Kolping Katolikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 7561 Nagybajom, Templom u. 5. FELVÉTELI 82/356-052; TÁJÉKOZTATÓ 20/478-4408 www.kolpingnagybajom.hu 2010/2011. tanév E-mail: nagybajom@okt.koszisz.hu

Részletesebben

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb Dr. Kadocsa László A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb munkafunkciójának megtanítása. A technikai

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: gépészmérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: végzettségi szint:

Részletesebben

Tankönyvlista a 2015/2016-os tanévre

Tankönyvlista a 2015/2016-os tanévre Tankönyvlista a 2015/2016-os tanévre 9. a informatika KN-0010/2 Színes irodalom 9. 1 700 Ft KN-0011/2 Irodalmi szöveggyűjtemény 9. 995 Ft PD-410 Magyar nyelv 9. középiskolásoknak 1 355 Ft NT-17142 Történelem

Részletesebben

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Munkahelyi egészség biztonság

Munkahelyi egészség biztonság AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 582 04 Festő, mázoló, díszítő és tapétázó szakképesítés 10500-12 Munkahelyi egészség biztonság modul 10163-12 Munkahelyi egészség

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET

ELEKTRONIKUS MELLÉKLET ELEKTRONIKUS MELLÉKLET XXVI. ÉVFOLYAM 2010 VOCATIONAL TRAINING REVIEW RUNDSCHAU DER BERUFSBILDUNG Meiszter Judit: vizsgák után ábrák, táblázatok 1 Meiszter Judit Vizsgák után A 2008/2009-es tanévben, iskolarendszerű

Részletesebben

Villanyszerelő OKJ 34 522 04 szakképzéshez rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 1/9. évfolyam 2/10. évfolyam 3/11. évfolyam Tantárgyak

Villanyszerelő OKJ 34 522 04 szakképzéshez rendelt tantárgyak heti óraszáma évfolyamonként 1/9. évfolyam 2/10. évfolyam 3/11. évfolyam Tantárgyak Villanyszerelő OKJ 34 522 04 szakképzéshez rendelt tantárgyak a évfolyamonként 1/9. évfolyam 2/10. évfolyam 3/11. évfolyam Műszaki informatika gyakorlat 2 Műszaki ismeretek 2,5 Műszaki gyakorlatok 3 Épületvillamossági

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépi forgácsoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola OM azonosító száma:

Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola OM azonosító száma: Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola OM azonosító száma: 202742 Cím: 6725 Szeged, Szabadkai út 3. Telefonszám: 62/548-964 Fax: 62/548-964 E-mail: fodor@fodorj-szeged.sulinet.hu Honlap: http://fjk.sulinet.hu

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Ssz. Végzettség Tanított tantárgyak 1.

Ssz. Végzettség Tanított tantárgyak 1. Ssz. Végzettség Tanított tantárgyak 1. és, szakos középiskolai tanár, közoktatási vezető, pedagógus szakvizsga szakos tanár; magyar - szakos 2. általános iskolai tanár; közoktatási vezető és pedagógus

Részletesebben

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök

Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Nyomtatott kommunikáció Szakmérnök levelező szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Budapest 2013 Nyomtatott kommunikáció

Részletesebben

A 24. sorszámú Webmester megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 24. sorszámú Webmester megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 24. sorszámú Webmester megnevezésű részszakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A részszakképesítés azonosító száma: 51 481 03 1.2. Részszakképesítés

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: ALAPÍTÓ OKIRAT 14. sz. melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Öveges József Szakképző

Részletesebben

0405 INFORMATIKA ÁGAZAT

0405 INFORMATIKA ÁGAZAT 0405 INFORMATIKA ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A négy éves képzés keretében az informatika ágazat szakgimnáziumi kerettanterve szerint tanulhatsz és a 4. év végén érettségi és szakmai érettségi vizsgát

Részletesebben