Finommotorika/írásmozgás-koordináció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Finommotorika/írásmozgás-koordináció"

Átírás

1

2 Kedves Szülők, kedves Pedagógusok! Minden szülő és pedagógus vágya, hogy gyermekeink motiváltan, örömmel, sikerélményekkel gazdagodva lépjenek az iskolába és végezzék el tanulmányaikat. Ahhoz, hogy gyermekeink jól teljesítsenek nap mint nap, elengedhetetlen feltétel az alapozó készségeik megfelelő szintű működése, amelyek nagy részét már egészen pici kortól kezdve lehet jó eredményekkel fejleszteni. Célunk, hogy mind a szülők, mind a pedagógusok választását megkönnyítsük azzal, hogy 5-6 évesek számára készült Porondparádé és Állati cirkusz című foglalkoztatóink kapcsán röviden bemutatjuk, mely készségterületek fejlesztése miért fontos. Ezen kiadványunk egyúttal hasznos tanácsokat is kínál a szülőknek, hogy az otthoni készségfejlesztés még könnyedebb, játékosabb, ezáltal sikeresebb legyen. A fejlesztések során soha nem szabad elfelejteni a két alapvető feltételt: életkornak megfelelő szintű és motiváló hatású legyen. A fejlesztendő készségterületek nagy része melyekhez a feladatok születtek a Szegedi Tudományegyetem Képességkutató Csoportja által kifejlesztett DIFER mérőeszköz által vizsgált területek. Többségükben ezek azok az alapozó készségek, amelyek optimális működése elengedhetetlen feltétele a sikeres iskolakezdésnek. Ezeket a készségeket az írásmozgás-koordináció kivételével már hároméves kortól jelentős mértékben lehet fejleszteni mind a szülők, mind az óvodapedagógusok részéről. Melyek ezek a készségek, és milyen módon lehet őket fejleszteni? Finommotorika/írásmozgás-koordináció Alapvetően mozgásos tevékenységekkel fejlesztjük (nagy mozgásból kiindulva egészen az ujjak koordinált finom mozgásáig). A foglalkoztatókban a különböző nehézségi szintekhez kapcsolódó átrajzolás, vázolás, színezés, rajzolás feladatok találhatók. Mindig azon a szinten induljunk el a fejlesztésben, ahol a gyermeknél látjuk a problémát. Ne legyen se túl alacsony, se túl magas a mérce, így lesz folyamatosan motivált. Mindig dicsérjük az elkészült munkát és hangsúlyozzuk a pozitív elemeket! Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Kézműves-tevékenységek (agyagozás, gyurmázás, gyöngyfűzés, papírhajtogatás, -tépés, varrás, hímzés, huzalhajtogatás, nyomdázás, gyöngyszövés, termésképkészítés stb.) végzése, homokba rajzolás ujjal vagy bottal, ujjfestés, kavicsfestés, aszfaltra rajzolás krétával. Színeztetés, ahol a cél a körvonalon belül maradni. Adott alakzatok átrajzolása, tárgyak vagy testrészek körülrajzolása, másoltatás pl. kedvenc rajzfilmfigurák kezdetben pauszpapír segítségével, majd később négyzetrácsos papíron. A szülő rajzoljon különböző egyszerű alakzatokat (kör, háromszög, vonal, amorf alakzat), és kérje meg a gyermeket, hogy rajzoljon belőlük valami mást. (Eleinte lehet hozzá mesét olvasni, és például megkérni arra, hogy a kedvenc szereplőit rajzolja meg, később szárnyaljon a fantáziája.) Mindig dicsérjük meg a munkáját, mert a pozitív megerősítés számára rendkívül fontos!

3 13. Színezd ki azokat a pónikat, amelyek jobbra néznek! Alak-forma felismerés, rész-egész viszonyítás A vizuális észlelés az alapja az alak- és formafelismerésnek, a színfelismerésnek, a térészlelésnek, a rész-egész viszony felismerésének is. A formák felismerése, csoportosítása, pontos megnevezése elengedhetetlen a későbbiekben az írás elsajátításánál, a matematikában és az élet szinte minden területén. Fontos, hogy ennek fokozatait is lássuk, és azon a szinten fejlesszük a gyermeket, ahol az elmaradást tapasztaljuk (formaészlelés, sémába helyezés, fogalmi meghatározás). Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Árnyjáték (Kinek az árnyéka?), puzzle-játék, melyet a szülő otthon is elkészíthet pl. kedvenc állatok képének a feldarabolásával, adott forma/alakzat kikeresése halmazból (pl. logikai lapok készletével). Hiányos alakzatok kiegészítése (pl.: Rajzold meg a nyuszi hiányzó testrészeit!). Tárgyfelismerő játék (pl.: Behunyt szemmel, csak tapintással felismered-e, hogy mi van a kezemben?). Varázsképek (Hol rejtőzik a képen a cica?). Relációszókincs A szókincs azon szavak összessége, amelyet az egyén ismer, megért, alkalmaz. A relációszókincs a térbeli (hely, helyzet), időbeli, mennyiségi hasonlósági tulajdonságok viszonyát alkotja. Foglalkoztatóink feladatainak célja, hogy megoldásukkal a kisgyermekek biztosan mozogjanak a viszonyszavak világában, hiszen az iskolába belépve, már a legelső tanítási órákon is számtalan szituációban kell megérteniük és alkalmazniuk őket. Relációszókincs

4 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Sok-sok utasítást adjunk a gyermeknek, amelyekben változatosan szerepelnek a leggyakoribb helyet-helyzetet és mennyiségi, időbeli viszonyokat jelölő szavak, kifejezések (alá, fölé, mögé, közé, mellé, alatt, benne, bele, elé, ki, kívülre, belülre, rá, fel, le, át, keresztül, több, kevesebb, legtöbb, legkevesebb, ugyannyi, ugyanakkora, este, délelőtt, délután, éjjel, sok, kevés, rövidebb, hosszabb, legrövidebb, leghosszabb, alacsony, magas, alacsonyabb, legmagasabb, idős, fiatal stb.) Pl.: Légy szíves tedd be a fiókba az evőeszközöket úgy, hogy a legkisebb rekeszbe a teáskanalak kerüljenek! Kérlek, segíts nekem, és tedd a könyveket a könyvszekrénybe úgy, hogy a legkisebbek kerüljenek a felső polcra, a legnagyobbak az alsó polcra! Légy szíves, vágj le ollóval ebből a szalagból két ugyanakkora darabot, hogy belefonjuk a hajadba! A spontán beszélgetések során lehet a leginkább fejleszteni a szókincset, de természetesen ilyenkor is érdemes a szülőknek felkészülniük olyan segítő kérdésekkel, amelyekkel fejlesztünk, ám ő ezt nem érzékeli, számára valóban spontánnak tűnik a beszélgetés. A gyermek kedvenc meséi, mesehősei, rajzfilmhősei, karakterei mindig jó témául szolgálnak. Beszéltessük tárgyakról, képekről: Pl.: Mi jut eszedbe erről a képről? Ki ő? Hol él? Hogyan néz ki? Milyen ruha van rajta? Te hogyan öltöztetnéd őt fel, ha nem nyár lenne, hanem tél? Szerinted melyik a kedvenc játéka? Milyen lehet a szobája? Mi a kedvenc édessége?... stb. Érdemes a szülőknek megtanulniuk néhány találós kérdést, szólást, mondókát, ritmusos gyermekverset mert az a gyermek számára is motiváló hatású, és érdekesebb, ha a szülő fejből mondja és nem felolvassa őket. Elemi számolási készség A gyermekek stabil számolási készségének kialakulásához több feltételnek meg kell lennie. Ki kell alakuljon bennük a számállandóság megértése, a műveletek képzetszintű (elképzeli és fejben oldja meg) elvégzése és a számok, mennyiségek közötti viszonyok megértése. Fontos tudni, hogy ez az a készség, amely a legkorábban hároméves kortól már sikeresen fejleszthető. Elemi számolási készség 20. Miből, mennyit látsz a képen? Színezz ki annyi korongot!

5 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Ezt a készséget hároméves kortól sikeresen lehet fejleszteni, akár a hétköznapi, háztartásban előforduló tevékenységek során, ha belevonjuk a gyermeket. Pl.: Kérlek, hozz nekem a kamrából tíz szem nagy burgonyát az ebédhez! Válogasd szét az evőeszközöket, és terítsd meg légy szíves az asztalt! Négyen ebédelünk ma, ezért mindenki kapjon mindenből egyet-egyet! Tedd sorrendbe a poharakat a polcon! Hátul legyenek azok a bögrék, amelyekbe a legtöbb teát tudjuk beleönteni! Tedd egymásba a fazekakat! A legnagyobb legyen legalul! Számold meg, hogy mennyi tojás maradt a hűtőszekrényben. Van két alma a tányéron. Légy szíves tegyél rá ugyanannyi körtét is a gyümölcssalátához! stb. Közértben, piacon vonjuk be a vásárlásba őt is. Játsszunk vele boltosat közösen készített játékpénzzel, így a vagyon és az adósság fogalmai is könnyebben érthetővé válnak a számára, amikor majd matematikából például a pozitív és negatív számokkal ismerkedik! Mindig türelemmel várjuk meg, amíg a gyermek megoldja a feladatot, és ne akarjunk azonnal segíteni neki, hagyjuk próbálkozni. Ha kéri, akkor segítsünk neki, de akkor se a teljes megoldást közöljük, hanem indítsuk el a megoldás útján, és engedjük, hogy ő folytassa. Szocialitás Fejlesztése a legátfogóbb feladat, hiszen a gyermek közösséghez fűződő értékrendjét, társas kapcsolatait, kompetenciáit, magatartását, viselkedését próbáljuk meg optimális szintre emelni. A feladatok megalkotásakor alapvető szempont volt az informatív feladat, esemény- és képanyag összeállítása egyrészt azért, hogy a gyerekeket önálló vélemények alkotására, értékítéletek megfogalmazására ösztönözze, másrészt, hogy fenntartsa a figyelmüket, érzelmi kötődésüket, koncentrációjukat mindvégig. Ennél a területnél elengedhetetlen a beszélgetés, beszéltetés, mesélés, történetek alkotása, továbbgondolás; a fantázia, a kreativitás kibontakoztatása, hiszen ha mindez megvalósul a feladatok megoldásakor, akkor a gyermek készségei észrevétlenül fejlődnek, alakulnak, és nem érzi a kényszert egyetlen esetben sem. Szocialitás, gondolkodás, tapasztalati következtetés 23. Tedd a tárgyakat a helyükre a házban! Kösd össze őket a helyiségekkel!

6 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Minden, ami a viselkedéssel, feladatok végzésével kapcsolatos. Elsősorban a családon belül fontos az alapvető erkölcsi normák megismertetése és következetes betartatása a gyermekkel. Ez sok-sok időt, türelmet igényel. A gyermek mintát követ (szülő, nagyszülő, testvér, rokonság, szomszédok, ismerősök, játszópajtások stb.) és kérdez. Fontos, hogy ha tiltunk vagy felhívjuk a gyermek figyelmét a helytelen viselkedésre, azt mindig kövesse indoklás vagy a helyes cselekedet elmondása. (Pl.: Ne vedd el a társad játékát! Ha szeretnél vele játszani, kérd el tőle, mert neked sem esne jól, ha a tiédet elvennék tőled szó nélkül!) Sok-sok szituációt hordoz magában egy-egy meséről való beszélgetés, a mese továbbgondolása Hogyan fejeznéd be másként? bábozás, dramatizálás, a szereplők jó és rossz tulajdonságainak felsorolása, cselekedeteik megítélése. A társas kapcsolatok fejlesztése a társas-, csoportos játékok segítségével jól fejleszthetők, hiszen valamennyi játék egy adott szabály szerint folyik, amelyet minden játékosnak be kell tartania. Gyakran el kell mondani, hogy a játékban vannak győztesek és vesztesek, és mindig adjunk lehetőséget arra, hogy megpróbálja újra, ha nem sikerült győznie. A feladat kitartó elvégzése nem könnyű feladat a gyermek számára. Ezt úgy tudjuk fejleszteni, ha számára érdekes szereplőket és témát választunk. A feladatmegoldás idejét és nehézségét fokozatosan emeljük, annak függvényében, hogy sikeres volt-e a gyermek. A külső motiváció is sokszor nagy segítség egy-egy matrica, képecske az albumba, kedvenc rajzfilm megnézése, biciklizés a parkban vagy apró játék és persze a sok-sok dicséret. Ha nem tudja a megoldást, ne erősítsük benne a negatív érzést, hanem segítsünk neki a megoldás útján való elindulás első lépéseinél, ne hagyjuk magára. Gondolkodás, tapasztalati következtetés A gondolkodás segít eljutni a problémák megoldásához, a szabályszerűségek felismeréséhez, alkalmazásához, a következtetések levonásához, vélemények, értékítéletek megalkotásához. Természetesen mindezek alapja a tapasztalás. Kiemelkedően fontos a gyermekek számára lehetőséget biztosítani a minél több és gyakori helyzet, esemény, történés megtapasztalására annak érdekében, hogy természetesen a mi segítségünkkel önmaga jusson el a gondolkodás és a tapasztalati következtetés életkorának megfelelő optimális szintjére. Szocialitás, gondolkodás, tapasztalati következtetés 26. Keresd meg a bevásárlólistához tartozó kosarat és kösd össze őket!

7 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Minden, amit cselekszünk vagy tapasztalunk mélyebben rögzül bennünk, mint amit hallunk vagy olvasunk. Inger- és szituációgazdag környezetben a gyermek is többet tapasztal, és az adott eseményekről kialakulnak saját véleményei, gondolatai. A mesékről való beszélgetés, a gyermekkel történt események megbeszélése például hazafelé menet az oviból sok-sok lehetőséget biztosít arra, hogy fejlesszük a gyermek logikus gondolkodását és következtetők készségét. Pl. egy adott szituáció megbeszélése és következtetések levonása: Mi történt ma az oviban? Kimentünk a Városligetbe, és eltévedt az egyik ovis társam. Őt kereste mindenki, ezért csak délután értünk vissza és későn ebédeltünk. Szerinted helyesen cselekedett a társad, hogy kérdezés nélkül elsétált a csoporttól? Te mit tettél volna, ha szeretted volna megnézni a hattyúkat a tavon? Tanulság (következtetés): Ha elkószálunk a csoporttól, akkor eltévedhetünk, és ha eltévedünk, akkor bennünket keresnek a többiek, akiknek emiatt elszáll a jókedve. Az ovis társad elkószált a csoporttól, és eltévedt. Nektek emiatt elszállt a jókedvetek. Beszédhanghallás Az egyik legmeghatározóbb a beszédhanghallás készségszintű működése, mivel a gyermek az óvodában, iskolában a foglalkozások, tanítási órák nagy részében élőbeszédet hall. A készség óvodás életkorban történő fejlesztése alapvető: egyrészt azért, hogy a kommunikáció, a megértés, a feladatmegoldás működjön közte és a környezete között, másrészt, ha nem működik, akkor ezt a problémát az iskolában az írás, helyesírás területeire is átviszi a későbbiekben. Ennek érdekében fontos a rendszeres, mindennapos fejlesztés. A munkafüzet feladatai ehhez nyújtanak segítséget többek között azzal a céllal is, hogy a kiválasztott hangzókkal történő feladatok megoldása a szülőket és a pedagógusokat arra ösztönzi, hogy maguk is találjanak ki hasonló jellegű feladatokat, játékokat. Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Ezt a területet még a boltban való sorban álláskor is lehet fejleszteni. Pl.: Mi van a kosárban, aminek a nevében hallod az ó hangot? Keress olyan élelmiszereket a polcon, amelyeknek a nevében benne van az m hang! Képek válogatása: Erre az autóbuszra csak azok szállhatnak fel, akiknek a nevében van r hang. Ha jól mondtam a szót, akkor tapsolj, ha rosszul mondtam, akkor dobbants a lábaddal (siráf-zsiráf, harisnya-karisnya stb.)! Szólánc: Mondj egy szót az előző szó utolsó hangzójával (autó-ól-lap-perec)! Mit visz a kishajó? - játék. Fontos minden esetben a helyes ejtés és artikuláció. Ha a gyermek téveszt, javítsuk úgy, hogy elmondjuk a helyes megoldást, de őt soha ne minősítsük, mert nem buta, csak még nem tudja.

8 A készségfejlesztésnek sok-sok módja van, de bármilyen tevékenységet is végezzünk a gyermekkel, sosem szabad elfelejteni: a játékosság, az érzelmi ráhangolódás, az életkorának és az érdeklődésének megfelelő témaválasztás nélkül nem vagy lényegesen kevesebb sikerrel járunk. A gyermekek eredendően nyitottak és befogadóak, így a sikeres fejlesztés legfőbb eszköze a folyamatos és rendszeres kommunikáció legyen a felnőttek, szülők számára. Mindig beszéljünk és beszéltessük a gyermekeket a képekről, a szituációkról, hiszen így tudjuk felmérni, hogy rendelkeznek-e az adott téma alapszókincsével, ismerik-e a kifejezéseket, tudnak-e egy-egy utasítást értelmezni. Ilyen módon látjuk azt is, ha esetleg téves, rosszul rögzült ismeretekkel, információkkal rendelkeznek, helytelenül ítélnek meg dolgokat, amelyek korrigálása minden esetben a felnőttek szülők, pedagógusok feladata. Nem utolsósorban készségfejlesztő feladataink gondolatébresztők is egyben. További feladatok, tevékenységek kitalálására ösztönzik a felnőtteket, gyerekeket. Sok sikert és élményekben gazdag feladatmegoldást kívánok! Hernádiné Sándor Ildikó tanító, alsó tagozatos szaktanácsadó, DIFER-tréner Összeállította: Hernádiné Sándor Ildikó Illusztrálta: Eszes Hajnal Szerkesztette: Varga Sanó, Varga András Kiadói felelős: Szabó Zsolt Pannon-Literatúra Kft A Porondparádé melléklete, ISBN

Iskolába készülünk. Kedves Szülők! A kiadvány fő támogatója: Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága

Iskolába készülünk. Kedves Szülők! A kiadvány fő támogatója: Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága Iskolába készülünk A kiadvány fő támogatója: Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottsága Összeállította és rajzolta: Patakfalvi Attiláné szaktanácsadó Kiadásért felel: Frank Gabriella igazgató

Részletesebben

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése: Boros-Farkas Bernadett Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

DIFFERENCIÁLT FEJLESZTÉS I. Módszertani útmutató. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

DIFFERENCIÁLT FEJLESZTÉS I. Módszertani útmutató. Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ DIFFERENCIÁLT FEJLESZTÉS I. Módszertani útmutató Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ Mottó: Ha aszerint bánsz valakivel amilyennek képességei alapján

Részletesebben

A matematika csodái 1. osztály

A matematika csodái 1. osztály Forgács Tiborné Gál Józsefné A matematika csodái 1. osztály TANÍTÓI KÉZIKÖNYV 1 Írta: Forgács Tiborné Gál Józsefné Szerkesztõ: Török Ágnes A kiadó a kiadói jogot fenntartja ISBN 963 657 180 5 Felelõs vezetõ:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés 3. A kommunikációs és tanulási zavarokról 5. Iskolába indulás előtt. 11. A diszlexiáról 24. A diszgráfiáról..

Tartalomjegyzék. Bevezetés 3. A kommunikációs és tanulási zavarokról 5. Iskolába indulás előtt. 11. A diszlexiáról 24. A diszgráfiáról.. Tartalomjegyzék Bevezetés 3 A kommunikációs és tanulási zavarokról 5 Iskolába indulás előtt. 11 A diszlexiáról 24 A diszgráfiáról.. 30 A diszkalkuliáról.. 34 Gyakori kérdések a diszlexiáról. 39 Ajánlott

Részletesebben

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam HELYI TANTERV ANGOL NYELV 1-4/13. Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján (A plusz egy óra a szabadon tervezhető órakeret terhére lett beépítve.) Óraterv: Évfolyam: 4. Heti óraszám:

Részletesebben

TANMENET SOKSZÍNÛ MATEMATIKA

TANMENET SOKSZÍNÛ MATEMATIKA TANMENET SOKSZÍNÛ MATEMATIKA 1. osztály MOZAIK KIADÓ SZEGED, 2003 Készítette: MURÁTINÉ SZÉL EDIT tanító Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a mû bõvített, illetve rövidített változata kiadásának

Részletesebben

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez Kedves Kolléga! Resseau szerint a játék maga a tanulás, ahol ez nem uralkodó elem, ott a tanulás nehezített, akadályozott. Fontos, hogy sokféle játékot tanítsunk meg a gyerekeknek. Játékötletek a kompetenciafejlesztéshez

Részletesebben

Murátiné Szél Edit. Tanítói kézikönyv. tanmenetjavaslattal. Sokszínû matematika. 1

Murátiné Szél Edit. Tanítói kézikönyv. tanmenetjavaslattal. Sokszínû matematika. 1 Murátiné Szél Edit Tanítói kézikönyv tanmenetjavaslattal Sokszínû matematika. 1 Mozaik Kiadó - Szeged, 2003 Készítette: MURÁTINÉ SZÉL EDIT tanító Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a mû

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149

A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149 A kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megteremtése Mátészalkán TÁMOP- 3.1.4-08/2-2008-0149 Intézmény neve: Négy Évszak Óvoda 4700 Mátészalka, Alkotmány út 15. Önálló innováció: A halmozottan

Részletesebben

Hogyan segíthetjük elő tanulóink motiváltságát?

Hogyan segíthetjük elő tanulóink motiváltságát? K ő b á n y a Kőbányai Pedagógiai Szolgáltató Központ 1105 Budapest, Kápolna tér 4. Telefon/fax: 262-8739 http://www.xpszk.hu Tehetségpont Hogyan segíthetjük elő tanulóink motiváltságát? Nincs annál nagyobb

Részletesebben

Tanulási zavarok azonosítása és kezelése az óvodában és az iskolában

Tanulási zavarok azonosítása és kezelése az óvodában és az iskolában Tanulási zavarok azonosítása és kezelése az óvodában és az iskolában 2009. június 17. Cikk nyomtatás Link küldés Gyarmathy Éva Tanulási zavarok azonosítása és kezelése az óvodában és az iskolában 1 A szerző

Részletesebben

Gonda Judit. Kerek -Világ. Játékos óvodai projektek az átlagostól eltérõ készség- és képességszint megismeréséhez

Gonda Judit. Kerek -Világ. Játékos óvodai projektek az átlagostól eltérõ készség- és képességszint megismeréséhez Gonda Judit Kerek -Világ Játékos óvodai projektek az átlagostól eltérõ készség- és képességszint megismeréséhez Budapest, 2012 Szerzõ: Gonda Judit Lektorálta: Dr. Bíró Katalin, a neveléstudomány kandidátusa

Részletesebben

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FONTOSSÁGA 2013-2014-es tanév

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FONTOSSÁGA 2013-2014-es tanév ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FONTOSSÁGA 2013-2014-es tanév AZ ELŐKÉSZÍTŐ IDŐSZAK ÉS AZ ÉLMÉNYPEDAGÓGIA Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt. (Platon) Kiadja: A Budapest, XVIII.

Részletesebben

Eszterlánc Magyar Angol Montessori Óvoda. Alternatív nevelési, pedagógiai program

Eszterlánc Magyar Angol Montessori Óvoda. Alternatív nevelési, pedagógiai program Eszterlánc Magyar Angol Montessori Óvoda Alternatív nevelési, pedagógiai program törvényi dokumentumok: 1. 1996. évi lxii. Közoktatási törvény (a közoktatásról szóló 1993. évi lxxix. törvény módosítása)

Részletesebben

FELZÁRKÓZTATÁS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON

FELZÁRKÓZTATÁS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye, Kardoskúti Tagintézménye 5945 Kardoskút, Kossuth utca 2. INNOVÁCIÓ FELZÁRKÓZTATÁS AZ 1 4. ÉVFOLYAMON Matematika tantárgyhoz kapcsolódó

Részletesebben

KOMP 2. Szövegértés-szövegalkotás TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. módszertani útmutatóval. Szavakon innen, szavakon túl Olvasókönyv 2. osztályosoknak, 1 2.

KOMP 2. Szövegértés-szövegalkotás TANÍTÓI KÉZIKÖNYV. módszertani útmutatóval. Szavakon innen, szavakon túl Olvasókönyv 2. osztályosoknak, 1 2. KOMP 2. Szövegértés-szövegalkotás TANÍTÓI KÉZIKÖNYV módszertani útmutatóval Szavakon innen, szavakon túl Olvasókönyv 2. osztályosoknak, 1 2. kötet Beszéd és olvasás 2. munkafüzet 2. osztályosoknak Beszéd

Részletesebben

Kuruczné Borbély Márta Varga Lívia KÉZIKÖNYV Az én matematikám 2. tanításához

Kuruczné Borbély Márta Varga Lívia KÉZIKÖNYV Az én matematikám 2. tanításához Kuruczné Borbély Márta Varga Lívia KÉZIKÖNYV 2. tanításához matek2_kk_2014.indd 1 2014.06.16. 22:20 Szerzők: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA VARGA LÍVIA Szerkesztette: BENKŐNÉ NYÍRŐ JUDIT Kapcsolódó kerettanterv

Részletesebben

TÁRSADALMI KÖRNYEZET

TÁRSADALMI KÖRNYEZET TÁRSADALMI KÖRNYEZET MATEMATIKAI KOMPETENCIATERÜLET 5-10. évfolyam A matematikai kompetencia a matematikai tantárgyi ismeretek, a matematika-specifikus készségek és képességek, általános készségek és képességek,

Részletesebben

2010. AZ ÖNKISZOLGÁLÁS ÉS A SZOCIÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE INNOVÁCIÓ. Saját fejlesztés

2010. AZ ÖNKISZOLGÁLÁS ÉS A SZOCIÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE INNOVÁCIÓ. Saját fejlesztés TÁMOP 3.1.4. -08/2-2009-0022 TÁMOP 3. 1. 4.-08/2 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat Megvalósító intézmény Hunyadi János Általános Iskola, Óvoda És Művészetoktatási

Részletesebben

Tanulási nehézséggel küzdő gyermek fejlesztése

Tanulási nehézséggel küzdő gyermek fejlesztése Tóth Karolina Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar 3 Konferencia Tanulási nehézséggel küzdő gyermek fejlesztése Minden gyermek egyedi, megismételhetetlen és különleges. Képességeik egyedi

Részletesebben

Az általános iskolai olvasástanításban leggyakrabban használt négy tankönyvcsalád feldolgozása és elemzése fejlődéslélektani szempontból

Az általános iskolai olvasástanításban leggyakrabban használt négy tankönyvcsalád feldolgozása és elemzése fejlődéslélektani szempontból Az általános iskolai olvasástanításban leggyakrabban használt négy tankönyvcsalád feldolgozása és elemzése fejlődéslélektani szempontból Készítették: Balogh Klára Honti Mária 2004. Az elemzés során figyelembe

Részletesebben

MÓKUS KUCKÓ. Családi napközik SZAKMAI PROGRAMJA

MÓKUS KUCKÓ. Családi napközik SZAKMAI PROGRAMJA KIS-KÓPÉ KUCKÓ CIFRA PALOTA MÓKUS KUCKÓ Családi napközik SZAKMAI PROGRAMJA Családi napközi szakmai programját meghatározó jogszabályok, irányelvek: 259-2002 Xll. 18. Korm. Rendelet, a gyermekjóléti és

Részletesebben

Kézikönyv a Hétszínvarázs 2. tankönyvcsalád tanításához

Kézikönyv a Hétszínvarázs 2. tankönyvcsalád tanításához Burai Lászlóné Dr. Faragó Attiláné Nyiri Istvánné Kézikönyv a Hétszínvarázs 2. tankönyvcsalád tanításához BURAI LÁSZLÓNÉ DR. FARAGÓ ATTILÁNÉ NYIRI ISTVÁNNÉ Szerkesztette BENKŐNÉ NYIRŐ JUDIT Kapcsolódó

Részletesebben

Matematika 1-2-3. évfolyam

Matematika 1-2-3. évfolyam Matematika 1-2-3. évfolyam 2015. Készítette: Fülöp Mária Tartalom 1 A kísérleti tankönyvek koncepciójának rövid ismertetése... 3 2 Az első évfolyamos tankönyv felépítése... 4 2.1 Az első évfolyamos tankönyv

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Képességek fejlesztése a Dalos Oviban Készítette: Süveges Anikó óvodavezető Budapest 2005. Átdolgozva:2011. 2 A 2011-ben átdolgozott programban részt vett: Arnhoffer

Részletesebben

A MÉZESKALÁCS ÓVODA ÜGYES KEZEK

A MÉZESKALÁCS ÓVODA ÜGYES KEZEK A MÉZESKALÁCS ÓVODA ÜGYES KEZEK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Készült: 1998, Módosítva: 2008 OM azonosító: 034641 Készítette: Az óvoda nevelőtestülete 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 2. 1. Óvodakép 3. 2. Gyermekkép

Részletesebben

KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096

KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096 KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN TÁMOP 3.1.4/08/02-2009-0096 D I G I T Á L I S T A R T A L M A K H A S Z N Á L A T A A Z O K T A T Á S I G Y A K O R L A T B A N KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

Gyerekek. Gyerekek Szülők Közösségek. Módszertani kézikönyv I. kötet

Gyerekek. Gyerekek Szülők Közösségek. Módszertani kézikönyv I. kötet Gyerekek Szülők Közösségek Módszertani ajánlások a gyerekekkel, a szülőkkel és a közösségekkel végzett munkához a Biztos Kezdet program munkatársai számára Módszertani kézikönyv I. kötet Gyerekek Szociálpolitikai

Részletesebben