Finommotorika/írásmozgás-koordináció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Finommotorika/írásmozgás-koordináció"

Átírás

1

2 Kedves Szülők, kedves Pedagógusok! Minden szülő és pedagógus vágya, hogy gyermekeink motiváltan, örömmel, sikerélményekkel gazdagodva lépjenek az iskolába és végezzék el tanulmányaikat. Ahhoz, hogy gyermekeink jól teljesítsenek nap mint nap, elengedhetetlen feltétel az alapozó készségeik megfelelő szintű működése, amelyek nagy részét már egészen pici kortól kezdve lehet jó eredményekkel fejleszteni. Célunk, hogy mind a szülők, mind a pedagógusok választását megkönnyítsük azzal, hogy 5-6 évesek számára készült Porondparádé és Állati cirkusz című foglalkoztatóink kapcsán röviden bemutatjuk, mely készségterületek fejlesztése miért fontos. Ezen kiadványunk egyúttal hasznos tanácsokat is kínál a szülőknek, hogy az otthoni készségfejlesztés még könnyedebb, játékosabb, ezáltal sikeresebb legyen. A fejlesztések során soha nem szabad elfelejteni a két alapvető feltételt: életkornak megfelelő szintű és motiváló hatású legyen. A fejlesztendő készségterületek nagy része melyekhez a feladatok születtek a Szegedi Tudományegyetem Képességkutató Csoportja által kifejlesztett DIFER mérőeszköz által vizsgált területek. Többségükben ezek azok az alapozó készségek, amelyek optimális működése elengedhetetlen feltétele a sikeres iskolakezdésnek. Ezeket a készségeket az írásmozgás-koordináció kivételével már hároméves kortól jelentős mértékben lehet fejleszteni mind a szülők, mind az óvodapedagógusok részéről. Melyek ezek a készségek, és milyen módon lehet őket fejleszteni? Finommotorika/írásmozgás-koordináció Alapvetően mozgásos tevékenységekkel fejlesztjük (nagy mozgásból kiindulva egészen az ujjak koordinált finom mozgásáig). A foglalkoztatókban a különböző nehézségi szintekhez kapcsolódó átrajzolás, vázolás, színezés, rajzolás feladatok találhatók. Mindig azon a szinten induljunk el a fejlesztésben, ahol a gyermeknél látjuk a problémát. Ne legyen se túl alacsony, se túl magas a mérce, így lesz folyamatosan motivált. Mindig dicsérjük az elkészült munkát és hangsúlyozzuk a pozitív elemeket! Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Kézműves-tevékenységek (agyagozás, gyurmázás, gyöngyfűzés, papírhajtogatás, -tépés, varrás, hímzés, huzalhajtogatás, nyomdázás, gyöngyszövés, termésképkészítés stb.) végzése, homokba rajzolás ujjal vagy bottal, ujjfestés, kavicsfestés, aszfaltra rajzolás krétával. Színeztetés, ahol a cél a körvonalon belül maradni. Adott alakzatok átrajzolása, tárgyak vagy testrészek körülrajzolása, másoltatás pl. kedvenc rajzfilmfigurák kezdetben pauszpapír segítségével, majd később négyzetrácsos papíron. A szülő rajzoljon különböző egyszerű alakzatokat (kör, háromszög, vonal, amorf alakzat), és kérje meg a gyermeket, hogy rajzoljon belőlük valami mást. (Eleinte lehet hozzá mesét olvasni, és például megkérni arra, hogy a kedvenc szereplőit rajzolja meg, később szárnyaljon a fantáziája.) Mindig dicsérjük meg a munkáját, mert a pozitív megerősítés számára rendkívül fontos!

3 13. Színezd ki azokat a pónikat, amelyek jobbra néznek! Alak-forma felismerés, rész-egész viszonyítás A vizuális észlelés az alapja az alak- és formafelismerésnek, a színfelismerésnek, a térészlelésnek, a rész-egész viszony felismerésének is. A formák felismerése, csoportosítása, pontos megnevezése elengedhetetlen a későbbiekben az írás elsajátításánál, a matematikában és az élet szinte minden területén. Fontos, hogy ennek fokozatait is lássuk, és azon a szinten fejlesszük a gyermeket, ahol az elmaradást tapasztaljuk (formaészlelés, sémába helyezés, fogalmi meghatározás). Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Árnyjáték (Kinek az árnyéka?), puzzle-játék, melyet a szülő otthon is elkészíthet pl. kedvenc állatok képének a feldarabolásával, adott forma/alakzat kikeresése halmazból (pl. logikai lapok készletével). Hiányos alakzatok kiegészítése (pl.: Rajzold meg a nyuszi hiányzó testrészeit!). Tárgyfelismerő játék (pl.: Behunyt szemmel, csak tapintással felismered-e, hogy mi van a kezemben?). Varázsképek (Hol rejtőzik a képen a cica?). Relációszókincs A szókincs azon szavak összessége, amelyet az egyén ismer, megért, alkalmaz. A relációszókincs a térbeli (hely, helyzet), időbeli, mennyiségi hasonlósági tulajdonságok viszonyát alkotja. Foglalkoztatóink feladatainak célja, hogy megoldásukkal a kisgyermekek biztosan mozogjanak a viszonyszavak világában, hiszen az iskolába belépve, már a legelső tanítási órákon is számtalan szituációban kell megérteniük és alkalmazniuk őket. Relációszókincs

4 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Sok-sok utasítást adjunk a gyermeknek, amelyekben változatosan szerepelnek a leggyakoribb helyet-helyzetet és mennyiségi, időbeli viszonyokat jelölő szavak, kifejezések (alá, fölé, mögé, közé, mellé, alatt, benne, bele, elé, ki, kívülre, belülre, rá, fel, le, át, keresztül, több, kevesebb, legtöbb, legkevesebb, ugyannyi, ugyanakkora, este, délelőtt, délután, éjjel, sok, kevés, rövidebb, hosszabb, legrövidebb, leghosszabb, alacsony, magas, alacsonyabb, legmagasabb, idős, fiatal stb.) Pl.: Légy szíves tedd be a fiókba az evőeszközöket úgy, hogy a legkisebb rekeszbe a teáskanalak kerüljenek! Kérlek, segíts nekem, és tedd a könyveket a könyvszekrénybe úgy, hogy a legkisebbek kerüljenek a felső polcra, a legnagyobbak az alsó polcra! Légy szíves, vágj le ollóval ebből a szalagból két ugyanakkora darabot, hogy belefonjuk a hajadba! A spontán beszélgetések során lehet a leginkább fejleszteni a szókincset, de természetesen ilyenkor is érdemes a szülőknek felkészülniük olyan segítő kérdésekkel, amelyekkel fejlesztünk, ám ő ezt nem érzékeli, számára valóban spontánnak tűnik a beszélgetés. A gyermek kedvenc meséi, mesehősei, rajzfilmhősei, karakterei mindig jó témául szolgálnak. Beszéltessük tárgyakról, képekről: Pl.: Mi jut eszedbe erről a képről? Ki ő? Hol él? Hogyan néz ki? Milyen ruha van rajta? Te hogyan öltöztetnéd őt fel, ha nem nyár lenne, hanem tél? Szerinted melyik a kedvenc játéka? Milyen lehet a szobája? Mi a kedvenc édessége?... stb. Érdemes a szülőknek megtanulniuk néhány találós kérdést, szólást, mondókát, ritmusos gyermekverset mert az a gyermek számára is motiváló hatású, és érdekesebb, ha a szülő fejből mondja és nem felolvassa őket. Elemi számolási készség A gyermekek stabil számolási készségének kialakulásához több feltételnek meg kell lennie. Ki kell alakuljon bennük a számállandóság megértése, a műveletek képzetszintű (elképzeli és fejben oldja meg) elvégzése és a számok, mennyiségek közötti viszonyok megértése. Fontos tudni, hogy ez az a készség, amely a legkorábban hároméves kortól már sikeresen fejleszthető. Elemi számolási készség 20. Miből, mennyit látsz a képen? Színezz ki annyi korongot!

5 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Ezt a készséget hároméves kortól sikeresen lehet fejleszteni, akár a hétköznapi, háztartásban előforduló tevékenységek során, ha belevonjuk a gyermeket. Pl.: Kérlek, hozz nekem a kamrából tíz szem nagy burgonyát az ebédhez! Válogasd szét az evőeszközöket, és terítsd meg légy szíves az asztalt! Négyen ebédelünk ma, ezért mindenki kapjon mindenből egyet-egyet! Tedd sorrendbe a poharakat a polcon! Hátul legyenek azok a bögrék, amelyekbe a legtöbb teát tudjuk beleönteni! Tedd egymásba a fazekakat! A legnagyobb legyen legalul! Számold meg, hogy mennyi tojás maradt a hűtőszekrényben. Van két alma a tányéron. Légy szíves tegyél rá ugyanannyi körtét is a gyümölcssalátához! stb. Közértben, piacon vonjuk be a vásárlásba őt is. Játsszunk vele boltosat közösen készített játékpénzzel, így a vagyon és az adósság fogalmai is könnyebben érthetővé válnak a számára, amikor majd matematikából például a pozitív és negatív számokkal ismerkedik! Mindig türelemmel várjuk meg, amíg a gyermek megoldja a feladatot, és ne akarjunk azonnal segíteni neki, hagyjuk próbálkozni. Ha kéri, akkor segítsünk neki, de akkor se a teljes megoldást közöljük, hanem indítsuk el a megoldás útján, és engedjük, hogy ő folytassa. Szocialitás Fejlesztése a legátfogóbb feladat, hiszen a gyermek közösséghez fűződő értékrendjét, társas kapcsolatait, kompetenciáit, magatartását, viselkedését próbáljuk meg optimális szintre emelni. A feladatok megalkotásakor alapvető szempont volt az informatív feladat, esemény- és képanyag összeállítása egyrészt azért, hogy a gyerekeket önálló vélemények alkotására, értékítéletek megfogalmazására ösztönözze, másrészt, hogy fenntartsa a figyelmüket, érzelmi kötődésüket, koncentrációjukat mindvégig. Ennél a területnél elengedhetetlen a beszélgetés, beszéltetés, mesélés, történetek alkotása, továbbgondolás; a fantázia, a kreativitás kibontakoztatása, hiszen ha mindez megvalósul a feladatok megoldásakor, akkor a gyermek készségei észrevétlenül fejlődnek, alakulnak, és nem érzi a kényszert egyetlen esetben sem. Szocialitás, gondolkodás, tapasztalati következtetés 23. Tedd a tárgyakat a helyükre a házban! Kösd össze őket a helyiségekkel!

6 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Minden, ami a viselkedéssel, feladatok végzésével kapcsolatos. Elsősorban a családon belül fontos az alapvető erkölcsi normák megismertetése és következetes betartatása a gyermekkel. Ez sok-sok időt, türelmet igényel. A gyermek mintát követ (szülő, nagyszülő, testvér, rokonság, szomszédok, ismerősök, játszópajtások stb.) és kérdez. Fontos, hogy ha tiltunk vagy felhívjuk a gyermek figyelmét a helytelen viselkedésre, azt mindig kövesse indoklás vagy a helyes cselekedet elmondása. (Pl.: Ne vedd el a társad játékát! Ha szeretnél vele játszani, kérd el tőle, mert neked sem esne jól, ha a tiédet elvennék tőled szó nélkül!) Sok-sok szituációt hordoz magában egy-egy meséről való beszélgetés, a mese továbbgondolása Hogyan fejeznéd be másként? bábozás, dramatizálás, a szereplők jó és rossz tulajdonságainak felsorolása, cselekedeteik megítélése. A társas kapcsolatok fejlesztése a társas-, csoportos játékok segítségével jól fejleszthetők, hiszen valamennyi játék egy adott szabály szerint folyik, amelyet minden játékosnak be kell tartania. Gyakran el kell mondani, hogy a játékban vannak győztesek és vesztesek, és mindig adjunk lehetőséget arra, hogy megpróbálja újra, ha nem sikerült győznie. A feladat kitartó elvégzése nem könnyű feladat a gyermek számára. Ezt úgy tudjuk fejleszteni, ha számára érdekes szereplőket és témát választunk. A feladatmegoldás idejét és nehézségét fokozatosan emeljük, annak függvényében, hogy sikeres volt-e a gyermek. A külső motiváció is sokszor nagy segítség egy-egy matrica, képecske az albumba, kedvenc rajzfilm megnézése, biciklizés a parkban vagy apró játék és persze a sok-sok dicséret. Ha nem tudja a megoldást, ne erősítsük benne a negatív érzést, hanem segítsünk neki a megoldás útján való elindulás első lépéseinél, ne hagyjuk magára. Gondolkodás, tapasztalati következtetés A gondolkodás segít eljutni a problémák megoldásához, a szabályszerűségek felismeréséhez, alkalmazásához, a következtetések levonásához, vélemények, értékítéletek megalkotásához. Természetesen mindezek alapja a tapasztalás. Kiemelkedően fontos a gyermekek számára lehetőséget biztosítani a minél több és gyakori helyzet, esemény, történés megtapasztalására annak érdekében, hogy természetesen a mi segítségünkkel önmaga jusson el a gondolkodás és a tapasztalati következtetés életkorának megfelelő optimális szintjére. Szocialitás, gondolkodás, tapasztalati következtetés 26. Keresd meg a bevásárlólistához tartozó kosarat és kösd össze őket!

7 Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Minden, amit cselekszünk vagy tapasztalunk mélyebben rögzül bennünk, mint amit hallunk vagy olvasunk. Inger- és szituációgazdag környezetben a gyermek is többet tapasztal, és az adott eseményekről kialakulnak saját véleményei, gondolatai. A mesékről való beszélgetés, a gyermekkel történt események megbeszélése például hazafelé menet az oviból sok-sok lehetőséget biztosít arra, hogy fejlesszük a gyermek logikus gondolkodását és következtetők készségét. Pl. egy adott szituáció megbeszélése és következtetések levonása: Mi történt ma az oviban? Kimentünk a Városligetbe, és eltévedt az egyik ovis társam. Őt kereste mindenki, ezért csak délután értünk vissza és későn ebédeltünk. Szerinted helyesen cselekedett a társad, hogy kérdezés nélkül elsétált a csoporttól? Te mit tettél volna, ha szeretted volna megnézni a hattyúkat a tavon? Tanulság (következtetés): Ha elkószálunk a csoporttól, akkor eltévedhetünk, és ha eltévedünk, akkor bennünket keresnek a többiek, akiknek emiatt elszáll a jókedve. Az ovis társad elkószált a csoporttól, és eltévedt. Nektek emiatt elszállt a jókedvetek. Beszédhanghallás Az egyik legmeghatározóbb a beszédhanghallás készségszintű működése, mivel a gyermek az óvodában, iskolában a foglalkozások, tanítási órák nagy részében élőbeszédet hall. A készség óvodás életkorban történő fejlesztése alapvető: egyrészt azért, hogy a kommunikáció, a megértés, a feladatmegoldás működjön közte és a környezete között, másrészt, ha nem működik, akkor ezt a problémát az iskolában az írás, helyesírás területeire is átviszi a későbbiekben. Ennek érdekében fontos a rendszeres, mindennapos fejlesztés. A munkafüzet feladatai ehhez nyújtanak segítséget többek között azzal a céllal is, hogy a kiválasztott hangzókkal történő feladatok megoldása a szülőket és a pedagógusokat arra ösztönzi, hogy maguk is találjanak ki hasonló jellegű feladatokat, játékokat. Hasznos tanácsok szülőknek az otthoni fejlesztéshez Ezt a területet még a boltban való sorban álláskor is lehet fejleszteni. Pl.: Mi van a kosárban, aminek a nevében hallod az ó hangot? Keress olyan élelmiszereket a polcon, amelyeknek a nevében benne van az m hang! Képek válogatása: Erre az autóbuszra csak azok szállhatnak fel, akiknek a nevében van r hang. Ha jól mondtam a szót, akkor tapsolj, ha rosszul mondtam, akkor dobbants a lábaddal (siráf-zsiráf, harisnya-karisnya stb.)! Szólánc: Mondj egy szót az előző szó utolsó hangzójával (autó-ól-lap-perec)! Mit visz a kishajó? - játék. Fontos minden esetben a helyes ejtés és artikuláció. Ha a gyermek téveszt, javítsuk úgy, hogy elmondjuk a helyes megoldást, de őt soha ne minősítsük, mert nem buta, csak még nem tudja.

8 A készségfejlesztésnek sok-sok módja van, de bármilyen tevékenységet is végezzünk a gyermekkel, sosem szabad elfelejteni: a játékosság, az érzelmi ráhangolódás, az életkorának és az érdeklődésének megfelelő témaválasztás nélkül nem vagy lényegesen kevesebb sikerrel járunk. A gyermekek eredendően nyitottak és befogadóak, így a sikeres fejlesztés legfőbb eszköze a folyamatos és rendszeres kommunikáció legyen a felnőttek, szülők számára. Mindig beszéljünk és beszéltessük a gyermekeket a képekről, a szituációkról, hiszen így tudjuk felmérni, hogy rendelkeznek-e az adott téma alapszókincsével, ismerik-e a kifejezéseket, tudnak-e egy-egy utasítást értelmezni. Ilyen módon látjuk azt is, ha esetleg téves, rosszul rögzült ismeretekkel, információkkal rendelkeznek, helytelenül ítélnek meg dolgokat, amelyek korrigálása minden esetben a felnőttek szülők, pedagógusok feladata. Nem utolsósorban készségfejlesztő feladataink gondolatébresztők is egyben. További feladatok, tevékenységek kitalálására ösztönzik a felnőtteket, gyerekeket. Sok sikert és élményekben gazdag feladatmegoldást kívánok! Hernádiné Sándor Ildikó tanító, alsó tagozatos szaktanácsadó, DIFER-tréner Összeállította: Hernádiné Sándor Ildikó Illusztrálta: Eszes Hajnal Szerkesztette: Varga Sanó, Varga András Kiadói felelős: Szabó Zsolt Pannon-Literatúra Kft A Porondparádé melléklete, ISBN

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

DIFER Szolnok Városi Óvodák

DIFER Szolnok Városi Óvodák DIFER 2014-2015 Szolnok Városi Óvodák Fontos felismerések (Nagy József): Szélsőséges fejlettségbeli különbségek jellemzőek: hatéves korban ötévnyi! A személyiség alaprendszerét- az alapkészségeket- minden

Részletesebben

BEVEZETÔ GONDOLATOK. Ôk Móka és Kópé. Játékos kis koboldok. Segítenek neked a feladatok közti eligazodásban, szórakoztatnak. Kedves elsô osztályos!

BEVEZETÔ GONDOLATOK. Ôk Móka és Kópé. Játékos kis koboldok. Segítenek neked a feladatok közti eligazodásban, szórakoztatnak. Kedves elsô osztályos! BEVEZETÔ GONDOLATOK Kedves elsô osztályos! Szeretettel köszöntünk az elsô osztályban! Az én matematikám tankönyv és feladatgyûjtemény mellett a Számoljunk! munkafüzet is segítségedre lesz abban, hogy megszeresd

Részletesebben

Tanulási kisokos szülőknek

Tanulási kisokos szülőknek Tanulási kisokos szülőknek Hogyan oldd meg gyermeked tanulási nehézségeit? Nagy Erika, 2015 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény alapján

Részletesebben

A feladatok közötti eligazodásban segítenek a következő jelek: A feladat megoldása több gondolkodást kíván. Törd egy kicsit a fejed

A feladatok közötti eligazodásban segítenek a következő jelek: A feladat megoldása több gondolkodást kíván. Törd egy kicsit a fejed Kedves Első Osztályos Rajzold be az óvodai jeledet Az első matematikakönyved tartod a kezedben. Lapozz bele, nézegesd meg Sok érdekes feladat vár rád a számok birodalmában. Amíg nem tudsz olvasni, tanítód,

Részletesebben

Készségfejlesztő tanulójáték

Készségfejlesztő tanulójáték Készségfejlesztő tanulójáték Fejlesszünk? Hagyjuk inkább a gyermeket játszani? A LOGICO játszva fejleszt! A Logico olyan fejlesztőjáték, amely játék közben fejleszti az óvodás és a kiskorú gyermek készségeit

Részletesebben

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet Búcsú az óvodától Projekt Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Dévaványa, Kossuth úti óvoda nagycsoportjában. TÁMOP 3.1.4 pályázat keretén belül felkészülés

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is!

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is! Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer átfogó, komplex sorozat, mely az iskolaérettség szempontjából lényeges, összes képességet fejleszti: megfigyelés, összpontosítás, kitartás, problémamegoldó

Részletesebben

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin

1. CICA CSOPORT. óvónők. Németh Zoltánné. Tóth Ildikó. dajka. Vilhelmné Vágó Katalin 1. CICA CSOPORT Németh Zoltánné Tóth Ildikó Vilhelmné Vágó Katalin A környezet megismerésére nevelés témáihoz kapcsoljuk a tervezett beszélgetés - és játéktémákat, valamint az ének-zene, vizuális, irodalmi,

Részletesebben

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek.

A pillangóval jelölt feladatok mindenki számára könnyen megoldhatók. a mókussal jelölt feladatok kicsit nehezebbek, több figyelmet igényelnek. Kedves második osztályos tanuló! Bizonyára te is szívesen tanulod a matematikát. A 2. osztályban is sok érdekes feladattal találkozhatsz. A Számoljunk! című munkafüzetünk segítségedre lesz a gyakorlásban.

Részletesebben

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés

Egyéb Jó gyakorlat megnevezése: Óvoda család újszerű gyakorlata bevontság, együttműködés Szolnok Városi Óvodák Egységes Pedagógiai Szakszolgálat és Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény Százszorszép Óvoda referenciahely: A kompetencia alapú nevelési, oktatási programot átfogóan, mintaadóan

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő

Kisgyermekgondozó, -nevelő Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok. Oktatásirányítási indokok. Elemenkénti. A teszt egészére vonatkozó, globális

Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok. Oktatásirányítási indokok. Elemenkénti. A teszt egészére vonatkozó, globális DIFER Kötelező ez nekünk? IGEN-NEM (?) Miért használjuk? Szakmai indokok Elemenkénti Készségenkénti A teszt egészére vonatkozó, globális Oktatásirányítási indokok Iskolában bizonyos esetekben kötelező

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához

Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához Útmutató a Matematika 1. tankönyv használatához ELŐSZÓ Kedves Tanító Kollégák! Ebben a rövid útmutatóban összefoglaljuk azokat a szerintünk alapvető tudnivalókat, amelyek az 1. évfolyam matematikaóráinak

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Matematika. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Matematika 2. osztály 2 1. Ismerkedés a 2. osztályos matematika tankönyvvel és gyakorlókönyvvel Tankönyv Gyakorlókönyv 2. Tárgyak, személyek a megadott szempont szerint (alak, szín, nagyság).

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

Az okoskocka eszközökről

Az okoskocka eszközökről Az okoskocka eszközökről Pszichológus, logopédus, fejlesztőpedagógus és tehetségfejlesztő szakemberek dolgozták ki az okoskocka fejlesztő eszközcsaládot azzal a céllal, hogy: az iskolaérettségi szintet

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona

NT ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT. Készítette: Báder Ilona NT-11144 ERKÖLCSTAN 1. osztály TANMENETJAVASLAT Készítette: Báder Ilona Az én világom Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet elemeihez való viszonyulás

Részletesebben

ISKOLA. Órakeret Témakör iskolám, osztálytermem

ISKOLA. Órakeret Témakör iskolám, osztálytermem 2. évfolyam A 2. évfolyam megkezdésekor a tanulók már rendelkeznek idegen nyelvi tapasztalatokkal így az általános célkitűzések az alábbiak szerint fogalmazhatók meg: 1. az idegen nyelv tanulása iránti

Részletesebben

darabszám; a számok jele 10-ig

darabszám; a számok jele 10-ig Matematika A 1. évfolyam darabszám; a számok jele 10-ig 6. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 6. modul darabszám; a számok jele 10-ig MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével.

Óravázlat. Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel. A természetes szám fogalmának mélyítése a számtulajdonságok megfigyelésével. Óravázlat Tantárgy: Matematika Osztály: BONI Széchenyi István Általános Iskola 1. e Tanít: Dr. Szudi Lászlóné Tananyag: Műveletvégzés a 20-as számkörben tízes átlépéssel Kiemelt kompetenciák: Matematika

Részletesebben

Játékok 6-7 éveseknek

Játékok 6-7 éveseknek Játékok 6-7 éveseknek 1. oldal alma gyűjtő Kövesd a filctolladdal, ceruzáddal az almák útját! Melyik alma melyik kosárba pottyant? Érdemes laminálni az oldalt, mert így a filccel írt vonalak könnyedén

Részletesebben

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek

Kedves Kolléga! Fejlesztési feladatok, fejlesztendő területek, képességek, készségek Kedves Kolléga! Oszkár, a kistigris az óvodában című sorozatunk a cselekvő-felfedező tanulásszervezés támogatását vállalja fel, valamint a pedagógusok differenciáló, tervező munkáját is segíteni szeretnénk.

Részletesebben

RE11244 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN. 2.osztály. Heti 1 óra

RE11244 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN. 2.osztály. Heti 1 óra RE11244 TANMENETJAVASLAT ERKÖLCSTAN 2.osztály Heti 1 óra Összeállította: Báder Ilona Témakör: AZ ÉN VILÁGOM Nevelési fejlesztési cél: Az énkép, az önkifejezés és az önbizalom fejlesztése. A saját környezet

Részletesebben

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész

Baka Judit Makár Júlia 1+1. I. rész Baka Judit Makár Júlia Egyszer volt 1+1 I. rész Kolozsvár, 2010 Támogatta a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztériuma Írta: Baka Judit Illusztrálta: Makár Júlia Véleményezte: dr. P. Dombi

Részletesebben

Én is tudok számolni 2.

Én is tudok számolni 2. Én is tudok számolni 2. ELSŐ KÖTET A kiadvány 2018. november 11-én tankönyvi engedélyt kapott a TKV/3490-11/2018. számú határozattal. A tankönyv megfelel az 51./2012. (XII. 21.) számú EMMI-rendelet 11.

Részletesebben

A jövőt a gyerekekkel együtt építjük

A jövőt a gyerekekkel együtt építjük A jövőt a gyerekekkel együtt építjük Önök, szülők, a pedagógusokkal karöltve nagyon sokat fáradoznak azon, hogy építsék a jövőt, azaz továbbörökítsék értékrendjüket a következő generációnak, miközben az

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben

Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben Tiltott gyümölcs ÚJ generációs tanítások alkalmazása az ÉLETedben CSAKRA- és MERIDIÁN-tisztító módszer IMÁval INGYENES CSAKRA- és MERIDIÁNtisztítás +harmonizálás IMÁVAL Tested, Lelked, Szellemed, Érzelmeid,

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Laskai M. Nelli

Laskai M. Nelli Kedves Olvasó! Itt az ideje, hiszen lassan vége 2017-nek, hogy levonjuk az idei évet illető következtetéseket, és kitűzzük új céljainkat a következő évre. Az alábbi tervezővel abban leszek a segítségedre,

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n.

TÁMOP-3.1.4/08/ Kom petencia al apú oktatás, egyenl ő ho z záférés bevezet ése Hévíz k özoktatási ne vel ési intézm é nye ibe n. A projekt címe: Belebújunk maskarába farsang - témahét A projekt fő célja: A farsangi ünnepkör szimbólumainak, az ünnepkör eredetének megismertetése mellett az adott témát a lehető legváltozatosabb szemszögből

Részletesebben

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE Tartalom A KÖNYVRÔL 11 BEVEZETÉS 13 Kommunikációs készségek 14 Társas készségek 14 Fejleszthetôk-e tanítással a kommunikációs és a társas készségek? 15 Miért kell a gyermeknek elsajátítania a kommunikációs

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás

MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY 2. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás Soós Luca és Szári Laura MATEMATIKA FELADATGYŐJTEMÉNY. osztályos tanulásban akadályozott tanulók részére TÉMA: alapmőveletek - összeadás 0. 0.. Ő. JÁTÉK A FORMÁKKAL Nézd meg jól a képet! Mit gondolsz,

Részletesebben

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály)

Olvasás-szövegértés fejlesztése. Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Olvasás-szövegértés fejlesztése Ötletek saját gyakorlatból, az OFI újgenerációs olvasókönyvéhez kapcsolódva (1.osztály) Feladataink szókincs gyarapítása a használt szavak jelentésrétegeinek, stílusértékének

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák és Szülők!

Előszó. Kedves Kollégák és Szülők! Előszó A/1 Kedves Kollégák és Szülők! A Varázslatos számoló című gyakorló a számtani alapokra építve segíti a tanulókat a számolás, a logikai gondolkodás gyakorlásában. Nagy hangsúlyt fektet az elemi számolási

Részletesebben

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez

Feladatok a MATEMATIKA. standardleírás 2. szintjéhez Feladatok a MATEMATIKA standardleírás 2. szintjéhez A feladat sorszáma: 1. Standardszint: 2. Gondolkodási és megismerési módszerek Halmazok Képes különböző elemek közös tulajdonságainak felismerésére.

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

Busáné Jordán Judit. Okosító. szó-ta-go-ló. Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára

Busáné Jordán Judit. Okosító. szó-ta-go-ló. Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára Busáné Jordán Judit Okosító szó-ta-go-ló Olvasás-írás munkafüzet 5-10 éves gyermekek számára 1. Kedves Gyerekek, s okosodásotokat segítő Felnőttek! Játszva, mégis kreatívan gondolkodva, olvasni és írni

Részletesebben

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe)

MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) MATEMATIKA 2.évfolyam: évi 144, heti 4 óra (enyhe) 1. Gondolkodási módszerek, halmazok, matematikai logika, kombinatorika 15óra Kulcs ismerete A vizuális, auditív és taktilis percepció fejlesztése. Összehasonlítás,

Részletesebben

Tananyag: Számfogalom erősítése a 100-as számkörben. Játékpénzzel számolunk.

Tananyag: Számfogalom erősítése a 100-as számkörben. Játékpénzzel számolunk. Óravázlat 2. osztályos matematika Tananyag: Számfogalom erősítése a 100-as számkörben. Játékpénzzel számolunk. Oktatási cél: Pénzhasználat, pénzváltás. Játék a játékpénzzel párokban. Megismerési képességek

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben

46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben 46. Grósz Erzsébet: A MAGYAR KÁRTYA a fejlesztésben A matematikai készségek kialakítása, és megerősítése a magyar kártya segítségével Kidolgozta: Grósz Erzsébet fejlesztő pedagógus A magyar kártya méltatlanul

Részletesebben

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET

ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET előadás Előadók: Vanya Lajosné Pula Éva 2011. április 18. Báta 1. Bikácsi óvoda bemutatása 2. TÁMOP 3.1.4. 2.1. Tapasztalatok 2.2. Pályázat adta lehetőségek, nehézségek 3. Óvoda-iskola

Részletesebben

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS

GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS GRASSROOTS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS Azok az emberek, akik részt vesznek a Grassroots tevékenységekben. Edzők, tanárok, közösségi vezetők-szervezők, stb. AZ EDZŐ-PEDAGÓGUS jellemzői Szenvedélyes

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban

MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP. Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban MESÉL A SZÁMÍTÓGÉP Interaktív mesekészítés óvodás és kisiskolás korban Pasaréti Otília, Infor Éra 2009 TARTALOM A kutatás célja Interaktív mese A Meseszerkesztő bemutatása A kutatás menete A program fejlődése

Részletesebben

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. EGY KIS JÓ CSELEKEDET SZKC_105_05 a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. ÉVFOLYM tanári egy kis jócselekedet 5. évfolyam

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító:

ÁTADÓLAP. A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÁTADÓLAP A gyermek neve: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Tanulói azonosító: ÉRTELMI KÉPESSÉGEK Vizuális észlelés Sokat hibázik a formák felismerésében, globális észlelése nem megfelelő Segítséggel

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában

Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában Mozgáskotta program a Szent Tamás Óvodában 2019.03.29. Szakmai nap Szolnok Előadó: Balog Jánosné, óvodapedagógus A Mozgáskotta eredete Magyar Gábor pszichológus, testnevelő tanár: http://www.mozgaskotta.hu/bemutatkozas.html

Részletesebben

III. Az állati kommunikáció

III. Az állati kommunikáció III. Az állati kommunikáció I. Kommunikáció a fajtestvérekkel I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés I. Kommunikáció a fajtestvérekkel 1. Bevezetés beszélgető állatok? I. Kommunikáció a fajtestvérekkel

Részletesebben

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 A foglalkozás célja, hogy a tanulók játékosan ismerkedjenek meg az információ átadásának lehetőségeivel, a LOGO programnyelv alapjaival. Irányjátékokkal, robotjátékokkal fejlesszük a tanulók algoritmikus

Részletesebben

Nyári Mesedélelőttök a Városi Könyvtárban

Nyári Mesedélelőttök a Városi Könyvtárban Játékos barangolás a mesék birodalmában Nyári Mesedélelőttök a Városi Könyvtárban Többféle, közösségben eltölthető kikapcsolódási lehetőséget kínált a nyári szünidőben a vakációzó gyermekek számára a Békefi

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel megkérjük, tegye lehetővé, hogy tanító szakos, levelező tagozatos I. éves hallgatónk EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ KAR DÉKÁNHELYETTES 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: 487-81-32 Fax: 487-81-96 http://www.tok.elte.hu Tisztelt Intézményvezető! Tisztelettel

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv)

Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv) Kropfné Knipp Mária tanító, Audi Hungaria ÁMK, Győr Gyakorlóóra a betűtanulási időszak kezdetén (óraterv) Célcsoport: 1. osztály (általános iskola) Téma besorolás: - műveltségterület anyanyelv - tantárgy

Részletesebben

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló

Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Családi nap című pályázati programról szóló beszámoló Készült: Időpont: Csillagvár Waldorf Tagóvoda 8200 Veszprém Szent István út 12. 2013 november 25-december 05-ig A megvalósításban résztvevő óvodapedagógusok:

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3. Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.3 Matematika az általános iskolák 1 4. évfolyama számára Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

ÓVODÁSKORI FEJLESZTÉS A DIFER MÉRÉS TÜKRÉBEN. Munkácsi Ildikó

ÓVODÁSKORI FEJLESZTÉS A DIFER MÉRÉS TÜKRÉBEN. Munkácsi Ildikó ÓVODÁSKORI FEJLESZTÉS A DIFER MÉRÉS TÜKRÉBEN Munkácsi Ildikó munkacsildi@gmail.com 2 NEVELÉSI INTÉZMÉNY 3 J Á T É K ISMERETEK MEGSZERZÉSE = TANULÁS JÁTSSZ A GYERMEKEDDEL, HOGY SZÍVÉT MEGNYERD! (Guths-Muts)

Részletesebben

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika

HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul HOSSZÚSÁGMÉRÉS SZABVÁNY MÉRTÉKEGYSÉGGEL Paradicsom paprika Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 3. modul:

Részletesebben

Képességfejlesztés EMLÉKEZTETŐ:

Képességfejlesztés EMLÉKEZTETŐ: Képességfejlesztés EMLÉKEZTETŐ: A személyiségfejlesztéssel kapcsolatban Nagy József a személyiség három általános kompetenciájának (alapkompetencia) és egy speciális (felhasználói) kompetenciának egymást

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK!

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul GONDOLKODJUNK, RENDSZEREZZÜNK! MATEMATIKA A 9. szakiskolai évfolyam 1. modul:gondolkodjunk, RENDSZEREZZÜNK! Tanári útmutató 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT AZ ÚJ KERETTANTERVHEZ MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTÉK: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA ÉS VARGA LÍVIA TANKÖNYVSZERZŐK 2013

TANMENETJAVASLAT AZ ÚJ KERETTANTERVHEZ MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTÉK: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA ÉS VARGA LÍVIA TANKÖNYVSZERZŐK 2013 TANMENETJAVASLAT AZ ÚJ KERETTANTERVHEZ MATEMATIKA 1. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTÉK: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA ÉS VARGA LÍVIA TANKÖNYVSZERZŐK 2013 1 Kedves Kollégák! Tanmenet javaslatunkkal segítséget kívánunk nyújtani

Részletesebben

I.4. BALATONI NYARALÁS. A feladatsor jellemzői

I.4. BALATONI NYARALÁS. A feladatsor jellemzői I.4. BALATONI NYARALÁS Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Logikai fogalmak: logikai kijelentés; minden; van olyan; ha, akkor; és; vagy kifejezések jelentése. Egyszerű logikai kapcsolatok mondatok között.

Részletesebben

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Ismeretek, tananyagtartalmak Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület

Részletesebben

Sakk logika Jó gyakorlat

Sakk logika Jó gyakorlat Sakk logika Jó gyakorlat a telki Pipacsvirág Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában A sakk-logika oktatása a Pipacsvirág Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2001 Megnyílik

Részletesebben

MATEMATIKA C 8. évfolyam 9. modul HOL A VÉGE?

MATEMATIKA C 8. évfolyam 9. modul HOL A VÉGE? MATEMATIKA C 8. évfolyam 9. modul HOL A VÉGE? Készítette: Surányi Szabolcs MATEMATIKA C 8. ÉVFOLYAM 9. HOL A VÉGE? TANÁRI ÚTMUTATÓ A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok A

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem!

ÚTON AZ ISKOLA FELÉ. Hurrá! Nagycsoportos lettem! ÚTON AZ ISKOLA FELÉ Hurrá! Nagycsoportos lettem! Prevenciós munka Nagycsoportosok szűrése Konzultáció óvónőkkel Egyéni vizsgálatok-készség, képesség felmérés, javaslattétel Iskolába lépéshez szükséges

Részletesebben

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 33. modul

DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS. 33. modul Matematika A 3. évfolyam DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS 33. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 33. modul DIAGNOSZTIKUS MÉRÉS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013

Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó. Elsõ félév. Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Árvainé Libor Ildikó Lángné Juhász Szilvia Szabados Anikó Elsõ félév Tizenkettedik, javított kiadás Mozaik Kiadó Szeged, 0 ÖSSZEHASONLÍTÁS Húzd át azokat, amelyek nincsenek a fenti képen! Karikázz be annyit,

Részletesebben

Pőcz Ildikó * JÁTÉKOS ISMERKEDÉS A SZLOVÁK NYELVVEL AZ ÓVODÁBAN

Pőcz Ildikó * JÁTÉKOS ISMERKEDÉS A SZLOVÁK NYELVVEL AZ ÓVODÁBAN Pőcz Ildikó * JÁTÉKOS ISMERKEDÉS A SZLOVÁK NYELVVEL AZ ÓVODÁBAN Az életünk során az anyanyelvünk átszövi egész lényünket, és meghatározza értelmi, érzelmi intelligenciánkat. Gyermekkorban az anyanyelvi

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

Családi vetélkedő. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24.

Családi vetélkedő. JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24. Családi vetélkedő JÁTÉKVÁR Óvoda 1062 Budapest, Lendvay utca 24. A projekt feladatterve Projekt témája: Családi vetélkedő Időkeret: 3 óra Projektfelelős: 1 pedagógus sorszám feladat felelős Teljesítés

Részletesebben

Bohóckodó matematikai játék készítése

Bohóckodó matematikai játék készítése Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kar Óvóképző szakcsoport Játékpedagógia és módszertana II. kurzus Bohóckodó matematikai játék készítése Készítette: Papp Dóra (PADTACF.SZE) óvodapedagógia

Részletesebben

KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ

KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba KOMPETENCIAALAPÚ TANMENET AZ 1. ÉVFOLYAM MATEMATIKA TANÍTÁSÁHOZ KÉSZÍTETTE: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA TANKÖNYVSZERZİ munkája

Részletesebben