Szatmárnémeti (RO) Nyíregyháza (HU) 10 év testvérvárosi kapcsolat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szatmárnémeti (RO) Nyíregyháza (HU) 10 év testvérvárosi kapcsolat"

Átírás

1 Szatmárnémeti (RO) Nyíregyháza (HU) 10 év testvérvárosi kapcsolat Egy városok között aláírt, testvérvárosi szerződés lényegét és értelmét a szerződés mögöttes tartalommal való megtöltése határozza meg. Ennek a mögöttes tartalomnak a különböző társadalmi, gazdasági, kulturális kapcsolatok kialakításában, ezek fennartásában és állandó továbbfejlesztésében kell megnyilvánulnia, vagyis olyan közös akciókban, amelyeket mindkét város polgárai, gazdasági vállalatai, intézményei hasznosnak tartanak, igényelnek. Kapcsolataink krónikáját szemlélve megállapítható, hogy a testvérvérvárosi szerződés Szatmárnémeti és Nyíregyháza között már egy olyan helyzetet rögzített, amelyet számtalan előzetes kapcsolat, közös akció alakított az előző évek során: a vállalkozói szféra, a civil szervezetek, oktatási intézmények szintjein, amelyek kiterjedtek az önkormányzati intézmények közötti egyre intenzívebb kapcsolatok épülése felé. A kulturális- és tanintézmények, a gazdasági szektor, az önkormányzati intézmények kapcsolatai biztosították az iskolák és óvodák közös programjainak, kulturális kapcsolatoknak, a Kereskedelmi Kamarák, a válallkozói egyesületek kapcsolatainak kialakulást, fejlesztését és a mai szinten való működését. A fenti intézményes kapcsolatok később kibővültek a két megyeszékhely közös EU-finanszírozású pályázatokon való együttműködésével, amelyek által jelentős tömeg-rendezvények finanszírozása vált lehetővé, de közvetett módon olyan beruházásé is, mint amilyen a Szamos-töltésen megépítendő kerékpárút és más projektek. Határozottan kijelenthetjük, hogy Szatmárnémeti és Nyíregyháza kapcsolata az elmúlt 10 év alatt példaértékűvé fejlődött, igazolva azt, hogy azt a keretet, amit egy testvérvárosi szerződés jelent, polgáraink által igényelt tartalommal sikerült megtöltenünk, mindkét városban. Ilyés Gyula polgármester A 2004-es évtől áll rendelkezésre egy pontosabb kimutatás is, amelyet további kommentár nélkül bocsátunk, kronológiai sorrendben az érdeklődők rendelkezésére:

2 2004 július 15, Szatmárnémeti A MEGAKOM Consult nyíregyházi székhelyű cég irodát nyitott Szatmárnémetiben. A cég uniós támogatású pályázatok menedzsmentjére szakosodott. A megnyitón résztvett Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is július, Szatmárnémeti Viorel Solschi alpolgármester úr találkozott a nyíregyházi Sóstó Rt. vezetőivel és egy együttműködési szerződést írtak alá, a nyíregyházi turisztikai központ modernizálása, működtetése érdekében szeptember 13, Szatmárnémeti a Romániai Tűzoltóság Napja, valamint a szatmárnémeti Tűzoltó Torony fennállásának 100.-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, melyet a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Someş Tűzoltócsoport szervezett, résztvettek nyíregyházi tűzoltóság képviselői, a kassai (Csehország) tűzoltóság képviselői, valamint a helyi közigazgatás képviselői: Valer Marian prefektus, a megyei tanács alelnökei Gheorghe Ciocan és Paula Mare, Szatmárnémeti polgármestere Ilyés Gyula és az alpolgármesterek: Viorel Solschi, valamint Gabriel Le október, Nyíregyháza Szatmárnémeti alpolgármestere, Vioprel Solschi úr látogatást tett a Nyíregyházi Ötvös Lóránd Kollégiumban, a Szatmárnémeti Mihai Eminescu Kollégium testvériskolájában. Az alpolgármestert elkísérte a szatmárnémeti kollégium három tanára is. A látogatás fő célja: tapasztalatcsere a következő területeken: a tanügy helyi költségvetésből való finanszírozásának módszerei, EU-s támogatás igénybevételének lehetőségei. A szatmárnémeti tanárok érdeklődtek az idegennyelvlaboratóriumok és multimédiás tantermek berendezése iránt is december 2, Szatmárnémeti Nyíregyháza M.J.V. Helyi Tanácsának hivatalos küldöttsége látogatást tett Szatmárnémetiben. A küldöttség, melyet Dévényi József tanácsos, az Európai Integrációs Bizottság elnöke vezetett, találkozott a szatmárnémeti tanácsosokkal. A látogatás célja a két testvérváros közötti kapcsolatok kiterjesztése és a tanácsosok közötti tapasztalatcsere volt március 4-6, Nyíregyháza Megrendezésre került a X.-ik Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár Vakáció 2005 címmel. A kiállításon több ország is képviseltette magát, több mint 100 standdal: Magyarország, Románia, Lengyelország, Németország, Szlovákia, Cehország, Ukrajna, Anglia, Ecuador. Szatmár megyét és Szatmárnémeti városát a Szatmárnémeti Turisztikai Információs Ügynökség képviselte Fülöp Szabolcs programkoordinátor vezetésével.

3 2005 március, Nyíregyháza A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és az Informaţia Zilei szatmárnémeti napilap résztvett a nyíregyházi megyei tanács épületében megrendezett nemzetközi értekezleten. Az értekezlet témái voltak: hozzáférés az információkhoz, a médiával kapcsolatos problémák és az emberi jogok az Európai Unió szemszögéből. Két napon keresztül a meghívott 70 személy Magyarországról, Ukrajnából, Nagybritanniából, Romániából és Szlovákiából aktívan résztvett a megbeszéléseken. Az értekezleten jelen volt Christopher Long az Oxford egyetem külügyekkel foglalkozó igazgatója, Lord és Lady Slynn of Hadley egy európai törvényeket tanulmányozó alapítvány megalapítói, Niegel Bellingham igazgatóhelyettes, Nagybritannia magyarországi konzulátusának képviselője, számos ügyvéd, újságíró és lapkiadók munkatársai. Az értekezletet Nagybritannia magyarországi konzulátusa, az EuroClip Alapítvány és a Független Újságírásért Központ szervezte. Az értekezleten résztvettek a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal képviselői és az Informatia Zilei napilap egy szerkesztője május 7 - a Szatmárnémeti Városnapok alkalmával szimfónikus hangverseny Szatmárnémetiben a Nyíregyházi Szabolcsi Szimfonikus Zenekar előadásában május 4-15, Szatmárnémeti Városnapok alkalmával - Koncert Vivaldi - Évszakok a Nyíregyházi Kamarazenekar előadásában, helyszín: Római Katolikus Székesegyház, Szatmárnémeti, szervező: Dinu Lipatti Filharmónia 2006 február 18, Szatmárnémeti A Romániai Világtalanok (Nemlátók) Egyesületének Szatmárnémeti megyei kirendeltségének székhelyén megrendezésre került a Stratégiák 2007 nevezetű nemzetközi konferencia, melyen résztvettek az egyesület partnerei: a nyíregyházi Fogyatékkal élő Személyek Fóruma és a szlovákiai Cicero Testi Fogyatékkal élők Egyesülete és egyébb meghívottak. A találkozó része a fent említett azonos témájú programnak, melyet a nyíregyházi Fogyatékkal élő Személyek Fóruma szervezett és amelyben a szatmárnémeti szervezet partnerként szerepelt február 24, Nyíregyháza Nyíregyháza és Szatmárnémeti testvérvárosi kapcsolatának történelmében első alkalommal került megrendezésre a két város helyi Tanácsainak közös ünnepi ülése. Az eseményen Szatmárnémetit Ilyés Gyula

4 polgármester, Viorel Solschi és Gabriel Leş alpolgármesterek, valamint a Városi Tanács tagjai képviselték. A szatmárnémeti küldöttségben jelen voltak a helyi sajtó képviselői is. Az esemény házigazdái Csabai Lászlóné Nyíregyháza M.J.V. polgármestere, Giba Tamás, Mikó Dániel, Tukacs István alpolgármesterek és a városi tanácsosok voltak. Az ülés végén, Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere ajándékként átadta Nyíregyháza polgármesterének Szatmárnémeti M.J.V. díszzászlóját március 7, Nyíregyháza a szatmárnémeti ifjúsági futballcsapat baráti mérkőzéseket játszott a nyíregyházi ificsapattal március 24, Nyíregyháza Megrendezésre került a PRIMOM Üzleti Inkubátorház témájú szeminárium Nyíregyházán. Résztvevők Szatmárnémeti részéről: Szatmárnémeti polgármestere, Gabriel Leş projektvezető, Daniela Kincses, az Európai Integrációs Iroda főnöke, valamint Balvinsky Alexandru, Csillag Tiberiu, Koncz Andrea, Molnár Csaba és Túrós Loránd tanácsosok. A megbeszélés célja: a nyíregyházi és mátészalkai inkubátorházak bemutatása, az INTERREG III A program keretén belül benyújtott pályázat rövid ismertetése, valamint az üzleti inkubátorház létrehozásának fontossága április 2, Nyíregyháza - Április 2-án, nemzetközi kutyakiállítást tartottak Nyíregyházán, melyen több mint 400, különböző fajtához tartozó kutya köztük 63 német juhász mérte össze tudását különböző kategóriákba osztva. A Szatmárnémeti Német Juhász Klub elnöke Kiss Ferenc kitűnő eredményeket ért a versenyen. Baby osztály kan: I. díj Billy, tulajdonos Sabadus Maria; kölyök osztály kan: II. díj Rolland Black, tulajdonos Szűcs Csaba, III. díj Zamb de Bonanza, tulajdonos Kocsán Gábor; fiatal osztáy kan: II. díj Mark de Eldorado, tulajdonos Nyikora József; munka osztály kan: I. díj CAC, BOB, BOG, BIS Tehno de Bonanza, tulajdonos Kiss Ferenc; kölyök osztály szuka: I.díj HPJ Wia de Bonanza, tulajdonos Harkai Adrian, II. díj Wita de Bonanza, tulajdonos Kocsis István; fiatal osztály szuka: I. díj CAC Rea von Ursus, tulajdonos Kiss Ferenc; nyílt osztály: III. díj Greny von Bellisimo, tulajdonos Kocsis István; munka osztály: II. díj Res. CAC Afra von Acs Haus, tulajdonos Harkai Adrian május 27, Szatmárnémeti Szatmárnémeti Város Napjai alkalmával megrendezésre került első alkalommal a Testvérvárosok Kupája nevezetű minifutballtorna, melyen résztvettek: Nyíregyháza és Csenger (Magyarország) polgármesteri hivatalainak csapatai, Zutphen (Hollandia) polgármesteri hivatalának csapata és a házigazda, Szatmárnémeti polgármesteri hivatalának csapata. Helyszín: a szatmárnémeti testnevelésszakos középiskola sportterme.

5 2006 június 15-17, Szatmárnémeti - A szatmárnémeti 6-os számú óvoda tapasztalatcsere-programban vett részt a nyíregyházi Kincskereső Óvodában. Megbeszélésre kerültek a következő témák: pályázatok módszertana és az óvoda működése, az óvoda meglátogatása, illetve látogatás néhány óvodában a városból, városlátogatás, a gyerekek művészeti előadásának megtekintése, találkozó a gyerekek szüleivel és látogatás Ţara Oaşului-ban. Az eseményeken résztvettek a helyi hivatalos képviselők is augusztus 24, Nyíregyháza Megrendezésre került a Nyíregyháza és Szatmárnémeti gazdasági együttműködésének fejlesztése című pályázat konferenciája a PHARE-CBC program keretén belül. A találkozó, melyen résztvettek a polgármesterek, alpolgármesterek és néhány városi tanácsos, Sóstón került megrendezésre, Nyíregyházától 6 kilométerre. Szatmárnémetiből résztvettek: Ilyés Gyula polgármester, Viorel Solschi alpolgármester, néhány RMDSZ és liberális tanácsos, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának néhány alkalmazottja és a média képviselői. Nyíregyházát képviselték: Csabai Lászlóné polgármester, Giba Tamás alpolgármester és néhány városi tanácsos szeptember 7-10, Nyíregyháza Nyíregyháza M.J.V. megyei tanácsa 2006 szeptember 7-10 között nemzetközi találkozót szervezett Egyenlő esélyekkel Európában címmel, melyre meghívót kaptak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szociális irodájának dolgozói és azon civil szervezetek képviselői, akik fogyatékkal élő személyek problémáival foglalkoznak. A találkozó célja az volt, hogy létrehozza a párbeszéd- és tapasztalatcsere lehetőségét a különböző, ilyen jellegű intézmény között a meghívott nyolc városból, melyek Nyíregyháza testvérvárosai. Ugyanebben az időszakban került megrendezésre a Nyírségi Ősz ünnepségsorozat, melynek keretén belül a meghívottak részt vehettek a Gyümölcs Karneválon. Az eseményen fellépett a szatmárnémeti Cununiţa néptánccsoport is december, Szatmárnémeti Nyíregyháza A Szatmárnémeti Megyei Tanfelügyelőség Lelki kapcsolatok címmel indított pályázatot a PHARE CBC RO-HU 2004 program keretén belül. Szatmárnémetiben a pályázat 2007 január 10.-én indult, Nyíregyházán pedig 2007 január 22.-én, projektpartner: Nyíregyháza M.J.V. Egyetemi

6 Kollégiuma. A pályázat fő célja: a határmenti együttműködések erősítése, a régiók közös történelmi és kulturális fejlődésének elősegítése, a határon átnyúló találkozók számának növelése az oktatók, fiatalok, felnőttek, kézművesek és művészek között április , Nyíregyháza Szatmárnémeti Innovációs és Üzleti Inkubátorház A Phare CBC RO-HU 2004 program keretében fininanszírozott projekt üzletemberek találkozója, találkozó Nyíregyházán, Szatmárnémeti fejlesztési lehetőségeinek megbeszélése, a gazdaság és kereskedelem dinamizálása az EU csatlakozást követően, határon átnyúló gazdasági kereskedelmi kapcsolatok a pályázatok tükrében, látogatás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, román-magyar partnerkapcsolatok, idegenforgalmi fejlesztések megtekintése, magyar tapasztalat az Európai Uniós előcsatlakozási alapok lehívásáról, a strukturális alapokra való áttérésről május 9, Szatmárnémeti az Európa Napja alkalmával rendezett ünnepi eseménysorozaton résztvett Nyíregyháza M.J.V. küldöttsége is. Szervező: Szatmárnémeti M.J.V. Polgármesteri Hivatala, a Szatmárnémeti Európa Információs Központ május 26, Szatmárnémeti Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala megrendezte első alkalommal a Barátság Kupá -t minifutball sportágban. A versenyen résztvettek a magyarországi Nyíregyháza M.J.V. polgármesteri hivatalának csapata, a romániai Nagyvárad polgármesteri hivatal csapata és Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának csapata. Meghívást kapott még az ukrajnai Beregszász (Beregovo) polgármesteri hivatalának csapata is, akik viszont nem jelentek meg, mivel nem kaptak román vízumot szeptember 11, Szatmárnémeti - Közel harminc régész vett részt a Megyei Múzeumban tartott régészeti konferencián, amelynek témája a szamosvölgyi régészeti kutatások volt. Egy PHARE projekt keretein belül a szatmárnémeti, zilahi, kolozsvári, nagybányai és nyíregyházi régészek közösen végeztek ásatásokat a határ innenső és túloldalán, s ezen munkák eredményeit mutatták be és értékelték ezen a konferencián. A közös munka során fémdetektoros kereséssel a régészek több fémleletre bukkantak,

7 amelyek közül érdekesebbeknek mondhatóak a bronzból készült ókori ékszerek és pénzérmék szeptember 13, Szatmárnémeti A Johann Ettinger német tannyelvű elméleti líceum látta vendégül egy héten keresztül a nyíregyházi (Magyarország) Zelk Zoltán és a wolfenbütteli (Németország) Grosse Schule iskolák küldöttségeit, a három iskola egy közös projektjének keretén belül. A pályázat alapjául szolgáltak a hagyományos sváb szokások, a cél ezek megismertetése a partnerekkel a helyi sváb közösség identitásának megismerése. A tevékenységeket a Szatmár Megyei Tanács támogatta. Szatmárnémeti, szeptember A Szatmárnémeti Unio Sportklub tekecsapata és a Nyiregyháza SK csapata barátságos selejtező mérkőzésen méri össze tudását Szatmárnémetiben április 21, Nyíregyháza Megrendezésre került a román-magyar régióban fellépő drogproblémák ügyét tárgyaló konferencia, melyet a Harc a problémák szabad mozgása ellen című határon átnyúló projekt keretén belül az Észak kelet Magyarországi Szenvedélybetegségeket Megelőző Egyesület és a szatmárnémeti Drogellenes Tanácsadási Központ, együtt szervezett. 2008, Nyíregyháza VAKÁCIÓ 2008 Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár. Szatmárnémeti város standja, amelyet minden évben a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal térítésmentesen felajánl a városnak június 19, Nyíregyháza A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a kolozsvári Mőszaki Egyetem képviselői, valamint művészeti és szakmai intézmények igazgatói vettek részt a Szakmai Képzési Központ létrehozását

8 célzó EU-s pályázat zárókonferenciáján. A pályázat fő eredménye: egy 16, modern felszereléssel ellátott, műhelyekből álló szakmai képzőközpont létrehozása, mely hozzájárul mind a diákok, mind a felnőttek munkapiaci követelményeknek megfelelő képzéséhez november 6, Szatmárnémeti - Technológiai, Innovációs és Üzleti Központ Szatmárnémetiben Románia-Magyarország Phare CBC 2004 RO-2004/ Határon Átívelő Együttműködési Program keretén belül finanszírozott projekt - üzletemberek találkozója Szatmárnémetiben november 28-29, Nyíregyháza A Debreceni Orvostudományi Egyetem a nyíregyházi Gerontológiai problémákkal foglalkozó Tudományos Központ által konferenciát szervezett Szociális gerontológia elnevezéssel. A találkozó átfogó képet nyújtott az időskori problémákról, ezek szociális vetületeiről. A szatmárnémeti szociális iroda részéről két szakmunkatárs vett részt a találkozón január 7, Szatmárnémeti A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal székhelyén egy munkamegbeszélésre került sor, melyen résztvettek a nyíregyházi polgármesteri hivatal képviselői és a szatmárnémeti polgármesteri hivatal képviselői. A találkozó célja pályázati megbeszélés volt a Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretén belül, a pályázat beadási határideje 2009 január 30 volt, időtartama 12 hónap és a vezető partner pedig Nyíregyháza M.J.V. Polgármesteri Hivatala január 30, Szatmárnémeti Két ország, egy cél, közös siker! Szatmárnemti M.J.V. Polgármesteri Hivatala két pályázatot nyújtott be a Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül: az első pályázat: Nyíregyháza és Szatmárnémeti testvérvárosi kapcsolatainak széleskörű fejlesztése Híd a jövőbe, partner: Szatmárnémeti, vezető partner: Nyíregyháza M.J.V. Polgármesteri Hivatala, cél: egy sor közös rendezvény megszervezése, a kultúra és társadalomvédelem területén, valamint tapasztalatcserék a klímaváltozás hatásainak csökkentése témakörben.

9 A második pályázat: Urbanisztikai tapasztalatcsere, a fenntartható, integrált fejlődés lehetősége, vezető partner: Szatmárnémeti, projekt partner: Nyíregyháza M.J.V. Polgármesteri Hivatala, célkitűzés: a két megye városairól összehasonlító urbanisztikai tanulmányok készítése, fejlesztési lehetőségek azonosítása, valamint egymás vonatkozó jogszabályainak tanulmányozása. Kerékpárút Szatmárnémeti és Vásárosnamény között: Ugyancsak 2009 január 30-án, a Nemzetközi Finanszírozású Projektek iroda munkatársainak küldöttsége látogatott el vásárosnaményi önkormányzathoz, Ilyés Gyula polgármester vezetésével, hogy előkészítsék a azt a projektkoncepciót, amely a Szamos folyó töltésén Szatmárnémeti és Vásárosnamény között kerékpárút megépítését tervezi, a Román- Magyar Határmenti Együttműködés keretében. A találkozón jelen voltak az érintett települések polgármesterei, az Román Országos Vízügyi Hatóság képviselője, a Vízügyi Igazgatóság munkatársai, Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság, a Szatmár Megyei Vízgazdálkodási Hivatal, valamint a Felső Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság képviselői. A határmenti együttműködés két lépcsős projekt: az első lépcsőben a projektkoncepciót kellett benyújtani, 2009 február 15-ig. Csak az itt kiválogatott és elfogadott projekt koncepciókat benyújtók, jogosultak a második lépcsőben a teljes projektet benyújtani a finanszírozás elneyerése érdekében március 6 8, Nyíregyháza - VAKÁCIÓ 14. Nemzetközi Idegenforgalmi, Utazási Szabadidő Kiállítás és Vásár, Meghívott testvér-, partnervárosok: - Rzeszów - Eperjes - Szatmárnémeti - Iserlohn - St.Pölten - Marmaris 2009 május 15, Nyíregyháza - Szatmárnémeti, Nagybánya, Presov (Eperjes, Szlovákia), Rzeszów (Lengyelország), Iserlohn (Németország) és St.Albans (Nagy Britannia) városok vezetői résztvettek május 15-én a Nyíregyháza Iserlohn 20 évvel ezelőtt parafált testvérvárosi kapcsolatának évfordulója alkalmával szervezett rendezvénysorozaton. A szatmárnémeti delegációt Ilyés Gyula polgármester vezette, aki rövid beszámolóban mutatta be Szatmárnémeti kulturális életének jelenlegi helyzetét, bemutatta a város kulturális koncepcióját, és kitért a nemzetközi kulturális együttműködési lehetőségekre. A szatmárnémeti delegációban részt vettek: Ilyés Gyula polgármester, Kereskényi Gábor alpolgármester, Szőcs Péter városi tanácsos, a Megyei Múzeum aligazgatója, Gheorghe Molnar a városi kultúrház igazgatója, Gergely Csaba és Tillinger István képzőművészek. A hivatalos programot a Városnapi Borfalu megnyitóünnepsége követte, ezt követően a testvérvárosok fiataljaiból álló

10 hagyományőrző együttesek Gálaestje következett, amelyen fellépett a Kölcsey Ferenc Főgimnázium Bokréta néptáncegyüttese, és a Szatmárnémeti Tanulók Háza Codrisorul néptáncegyüttese is május 30, Szatmárnémeti Szatmárnémeti M.J.V. Napjai - Barátság Kupa Minifutball résztvettek: a testvérvárosok Rzeszów, Kassa, Nyíregyháza küldöttségei, helyszín: Szatmárnémeti Sportklub, szervező: Szatmárnémeti M.J.V. Polgármesteri Hivatala 2009 április 23, Szatmárnémeti - Ilyés Gyula polgármester, hivatalában fogadta Csabai Lászlónét, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármesterét és Gajdos Istvánt, a kárpátaljai Beregszász város polgármesterét. A talákozó célja, az Európa Parlament és az Európai Tanács 1082/2006-os számú Szabályzatának értelmében, egy európai területi együttműködési csoportosulás létrehozása. A felek megbeszéléseket folyattak a partnerségi kapcsolat szerkezetét, és az együttműködési procedúrákat illető lépések megtételét illetően június 11-12, Nyíregyháza 2009 június 11 és 12-én Nyíregyházán került sor a ReGov hálózati programban résztvevő városok képviselőinek soros ülésére, amely a Regionális Kormányzás a Degradált Városrészek Tartós Fejlesztése érdekében projekt része. A találkozó témája ezúttal a romák és a városok társadalmi, gazdasági és kulturális életből kiszorult más rétegek integrációja volt. Szatmárnémetit a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályának irodavezetője, a Szatmár Megye Prefektusának tanácsnoka és a Polgármesteri Hivatal tanácsnoka képviselte. A találkozón Nyíregyháza és Szatmárnémeti mellett részt vettek Budapest- Kőbánya, és Dortmund képviselői, David Froessler- a RegGov hálózat szakértője vezetésével július 3-5, Nyíregyháza - A Nyíregyháza város által rendezett térzene-ünnepen a város különböző helyszínein adott nagysikerű előadást Szatmárnémeti testvérváros képviseletében a Tanulók Háza köré tömörült bélteki és mezőpetri fiatalokból álló egyesített fúvószenekar és a Ion Slavici Főgimnázium mazsorettcsoportja. A szatmáriakon kívűl előadásokat tartottak még: az olaszországi Caldonezza-ból érkezett fúvószenekar, a lengyelországi Rzeszów-ból érkezett női fóvószenekar és mazsorettegyüttes, valamint a nyíregyházi fúvósegyüttes és a velük együtt fellépő Tűzmadár

11 mazsorett-csoport. A Mircea Câcu karmester vezette szatmári fiatalok produkcióját több alkalommal is nyíltszíni tapssal jutalmazta a közönség december 9, Szatmárnémeti - Ilyés Gyula polgármester, december 9-én fogadta a nyiregyházi Veterán Katonatisztek Egyesületének képviselőit, akik kétnapos látogatáson Szatmárnémetiben jártak, a helyi nyugalmazott katonatisztek egyesülete meghívásának eleget téve. A szatmárnémeti egyesület vezetője Mircea Blideran- nyugalmazott ezredes, fogadta a vendégeket, a látogatás célja partnerségi kapcsolatok kiépítése és ápolása volt. Az erről készitett egyezmény időszakonkénti találkozók, tapasztalatcserék megszervezését rögziti a két szervezet között.

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion

A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 1 2013/december A Kárpátok Eurorégió Interregionális Szövetség Hírlevele The Newsletter of the Carpathian Euroregion 20 éves a Kárpátok Eurorégió A Külügyminisztérium szakmai és anyagi támogatásával a

Részletesebben

ARomániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepvállalását

ARomániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepvállalását ARomániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerepvállalását 2011-ben is a magyar közösségekért végzett munka határozta meg. Az euró-övezeti válság egyre jobban érezteti hatását Romániában is, ennek

Részletesebben

Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket:

Sok szeretettel köszöntök mindenkit ezen a rendkívüli cikluszáró rendezvényünkön. Engedjék meg, hogy külön is köszöntsem meghívott vendégeinket: 1 ÜNNEPI BESZÉD A 2009. december 20-tól 2011. december 31-ig tartó időszakban, a Személy,- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Fejér Megyei Szervezetének működéséről, tevékenységéről. Tisztelt

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL

ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓ A STRUKTURÁLT PÁRBESZÉD ELSŐ CIKLUSÁRÓL Fiatalok Lendületben Program 2 ÖSSZEFOGLALÓ A FIATALOKKAL ÉS IFJÚSÁGI SZERVEZETEKKEL A SPANYOL

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

Atomerőmû. Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Paksi Atomerőmű iránt. Elismerést adott át Pakson a miniszter. Az ötödik vietnami delegáció Pakson

Atomerőmû. Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Paksi Atomerőmű iránt. Elismerést adott át Pakson a miniszter. Az ötödik vietnami delegáció Pakson Atomerőmû fotó: Bodajki Ákos XXXVII. évfolyam, 10. szám Ismét nagy érdeklődés mutatkozott a Paksi Atomerőmű iránt Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az idei évben 15. alkalommal rendezte meg Nyílt Napját és 14.

Részletesebben

Több, mint 200 új munkahely Lentiben

Több, mint 200 új munkahely Lentiben Az elmúlt hónapokban folyamatosan élénkülõ hazai gazdaságról szólnak a hírek, amit az utóbbi negyedév 3,9%-os, az Európai Unióban kiugróan jónak mondható magyar GDP növekedési ütem is jelez és ez pozitív

Részletesebben

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat

15 év a tehetségesekért: elmélet és gyakorlat A Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai-Pszichológiai Tanszéke és a Koroknay Dániel Általános Iskola (Mád) által 15 év a tehetségesekért: elmélet

Részletesebben

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal

Patent. I. évfolyam 2. szám 2015. május. Orbán: 2018-ra négysávos autóút köti össze Egert az M3-assal Zabolai kirándulás Világtánc A testvérvárosi kapcsolat kialakítása érdekében füzesabonyi delegáció látogatott a székelyföldi Zabolára Nagy Csaba vezetésével. Több mint százan perdültek táncra az idei Dance

Részletesebben

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK

SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK SZÖVEGES KIEGÉSZÍTÉS A 2014. ÉVI EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓHOZ 2015. ÉVI TERVEK BUDAPEST, 2015. MÁJUS 06. KIEGÉSZÍTÉS 2014. év 1 A civil törvény 2012. január 1-től érvénybe lépve módosította Társaságunk

Részletesebben

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 12. szám 1 TARTALOM HÍREK... 3 Nemzeti összetartozás bizottsága... 3 A Nemzeti összetartozás bizottsága április 23-i ülésének beszámolója Nemzetpolitika az Országgyűlésben... 5 Média... 8 Nincs hírértéke a határon

Részletesebben

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 24. szám

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 24. szám 1 TARTALOM HÍREK... 3 Nemzeti összetartozás bizottsága... 3 A Nemzeti összetartozás bizottsága szeptember 30-i ülésének beszámolója Erdély... 4 A decentralizációs intézkedéscsomag tervezete Október 27.

Részletesebben

www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992

www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 XXII. évf. 30. szám 2013. szeptember 10. Terjesztői ára: 75 Ft www.szolgalat.com Lokálpatrióta hetilap Alapítva: 1992 Megkezdődtek a Legyen Gödöllő kerékpárosbarát város! program részeként megépülő kerékpáros

Részletesebben

Atomerőmû. Állami kitüntetést kapott Nagy Sándor

Atomerőmû. Állami kitüntetést kapott Nagy Sándor Atomerőmû XXXVIII. évfolyam, 4. szám A C15 projekt A kezdetek A Paksi Atomerőmű legjelentősebb küszöbön álló fejlesztése 2015-ben a 4,7%- os átlagdúsítású gadolínium-tartalmú üzemanyag-kazetta, valamint

Részletesebben

Válaszol Lőwy János mérnök, Ipolyság polgármestere

Válaszol Lőwy János mérnök, Ipolyság polgármestere Ipolyság 2006. augusztus XV. évfolyam 8. szám Ára 8 korona A Honti Lapok kérdez Válaszol Lőwy János mérnök, Ipolyság polgármestere Az EU-s projektek első kézzelfogható eredményei már mutatkoznak városunkban

Részletesebben

Ez a közösségek államtitkársága

Ez a közösségek államtitkársága KÖZÖS E URÓPÁNK Ez a közösségek államtitkársága Beszélgetés Hölvényi Györggyel Hölvényi úr 2012 júliusában vee át az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért

Részletesebben

SOR(S)OK A TARTALOMBÓL LXX. ÉVFOLYAM A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE HÍRLAPJA ÉS HÍRLEVELE 2014. NOVEMBER 10. ALAPÍTVA: 1945-BEN

SOR(S)OK A TARTALOMBÓL LXX. ÉVFOLYAM A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE HÍRLAPJA ÉS HÍRLEVELE 2014. NOVEMBER 10. ALAPÍTVA: 1945-BEN PEDAGÓGUSOK LAPJA LXX. ÉVFOLYAM 11. A PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE HÍRLAPJA ÉS HÍRLEVELE 2014. NOVEMBER 10. ALAPÍTVA: 1945-BEN SOR(S)OK Sorokba szedve sorsunk. Költségvetési sorokba! Ezek összegében dől

Részletesebben

Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében

Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar Ellentmondások a nem állami szociális ellátások körében Készítette: Kovács Mária Mónika V. évfolyam Konzulens: Dr. Horváth M. Tamás egyetemi tanár Debrecen 2008.

Részletesebben

Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát

Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1808 2012 Egyetemi folyóirat Százhatvanhatan vehették fel a rendőrtiszti egyenruhát Emlékoszlopavatás a Ludovikán Altábornagy lett: Bleszity János 10 éve az Európai Unióban

Részletesebben

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Csak erőszakkal lehetett lenyomni a nép torkán

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Csak erőszakkal lehetett lenyomni a nép torkán XXV. évfolyam 3. szám Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2015. március A kommunizmus áldozataira emlékeztek Csak erőszakkal lehetett lenyomni a nép torkán A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Részletesebben

Cigánd legidősebb embere: Harsányi György

Cigánd legidősebb embere: Harsányi György 2011. július XI. évfolyam 2. szám CIGÁNDI www.cigand.hu www.bodrogkoz.com Cigánd legidősebb embere: Harsányi György - Hány éves Gyuri bácsi? - 92 leszek szeptemberben. -Mi a hosszú élet titka? - Tisztességben

Részletesebben

Magyar szlovén kapcsolatok a rendszerváltozás óta, különös tekintettel a nemzetiségekre

Magyar szlovén kapcsolatok a rendszerváltozás óta, különös tekintettel a nemzetiségekre Székely András Bertalan Magyar szlovén kapcsolatok a rendszerváltozás óta, különös tekintettel a nemzetiségekre Magyarország és szomszédai között a legzökkenőmentesebb, példaértékű kapcsolatok alakultak

Részletesebben

VAIHINGEN AN DER ENZ. 25 dolgozni év akarnak. az ÚJ évfolyam 1988 decemberétől MeGJeLeNIK HaVONta XXVII.éVfOLyaM, 4. szám 2014. április 15.

VAIHINGEN AN DER ENZ. 25 dolgozni év akarnak. az ÚJ évfolyam 1988 decemberétől MeGJeLeNIK HaVONta XXVII.éVfOLyaM, 4. szám 2014. április 15. az ÚJ évfolyam 1988 decemberétől MeGJeLeNIK HaVONta XXVII.éVfOLyaM, 4. szám 2014. április 15. VAIHINGEN AN DER ENZ 25 dolgozni év akarnak Két dátum: 1989 és 2014. Az első Huszonnyolc csökkent munkaképességű

Részletesebben

EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM

EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM EURONEWS A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSÁRÓL 20. SZÁM E SZÁM TARTALMÁBÓL ÜZENET AZ IGAZGATÓTÓL... 2 BÚCSÚ AZ ÜGYNÖKSÉG FŐÉPÍTÉSZÉTŐL... 3 ÚJ ELNÖKE VAN AZ ÜGYNÖKSÉGNEK... 3 AZ EURÓPAI ÜGYNÖKSÉG

Részletesebben

HÍRLEVÉL. Polgármesteri. Óvodai hírek 10. old. Kalendárium 12. old. Iskolai hírek 14. old. HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ. Bíró András Ez a húsvét

HÍRLEVÉL. Polgármesteri. Óvodai hírek 10. old. Kalendárium 12. old. Iskolai hírek 14. old. HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ. Bíró András Ez a húsvét Polgármesteri KEREK EGYHÁZA HÍRLEVÉL HÚSVÉTI KÖSZÖNTŐ Óvodai hírek 10. old. Bíró András Ez a húsvét fák, virágok megzsendülnek, mintha húznák-vonnák őket, oly sebesen, gyorsan nőnek. fiatalok megszédülnek,

Részletesebben

Ez történt 2005-ben Január Osbáth Sándor innovációs bemutatója: Február Szolidaritási nyilatkozat:

Ez történt 2005-ben Január Osbáth Sándor innovációs bemutatója: Február Szolidaritási nyilatkozat: A Magyar Feltalálók Egyesülete eredményekben gazdag nehéz évet zárt. Erről tanúskodott az Elnökség közgyűlési beszámolója, amit rövidítve, átszerkesztett formában itt megtalálnak. Sikereinket a magyar

Részletesebben

SAJTÓINFORMÁCIÓ SZÉKESFEHÉRVÁRI REGIONÁLIS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY

SAJTÓINFORMÁCIÓ SZÉKESFEHÉRVÁRI REGIONÁLIS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY SAJTÓINFORMÁCIÓ SZÉKESFEHÉRVÁRI REGIONÁLIS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY 20 ÉV A MAGYAR VÁLLALKOZÓKÉRT ALAPÍTÁS A Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványt (RVA ) 1991-ben húsz

Részletesebben

Több programmal is készültek az ünnepekre

Több programmal is készültek az ünnepekre Sajnos egyre több családban a problémák okozója a megfelelő jövedelem hiánya, a munkalehetőségek csökkenése. Nagykállóban az elmúlt évek alatt közel ezer ember kapott esélyt a közmunkaprogram keretében,

Részletesebben