Húsvéti ünnepkör nagyhét virágvasárnapnak

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Húsvéti ünnepkör nagyhét virágvasárnapnak"

Átírás

1

2 2 Húsvéti ünnepkör Húsvétkor a keresztény világ legnagyobb ünnepén Jézus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. A nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól húsvét vasárnapig a nagyhét. Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a húsvét előtti vasárnapot virágvasárnapnak nevezzük. Jézus szamárháton érkezett a városba, a nép virágokat, pálmaágakat hintett lába elé, így dicsőítette. Az utolsó vacsorát (a zsidó Pészah ünnepén az egyiptomi rabságból való szabadulást ünneplik. ) Jézus tanítványai körében költötte el. A vacsora után Jézus tanítványaival a Getsemáné kertbe ment, s arra kérte őket, hogy virrasszanak vele. A tanítványok azonban elaludtak, nem virrasztottak mesterükkel. Itt a Getsemáné kertben árulta el Júdás egy csókkal Jézus kilétét a katonáknak, akik elhurcolták. Mivel Jézus azt állította magáról, hogy Isten fia, istenkáromlással vádolták, a tömeg gyalázkodott, Péter pedig, aki leghűségesebb tanítványa volt megtagadta, hogy ismeri. A katonák a római helytartó, Poncius Pilátus elé hurcolták, aki a népre bízta Jézus bűnösségének megítélését. A tömeg Jézust bűnösnek ítélte, Pilátus pedig megmosta kezeit, ezzel jelezve, hogy Jézus halála nem az ő kezéhez tapad. A foglyot töviskoszorúval megkoronázták és ezután a kereszttel a vállán Jézus elindult a Golgota hegyre, ahol megfeszítették. Halálakor a jeruzsálemi templom oltárát díszítő kárpit megrepedt, a föld megnyílt. A sziklasírhoz, ahová temették, őröket állítottak a főpapok, hogy el ne lopják a testet, hisz a jövendölés szerint, a halál utáni harmadik napon elhagyja Jézus a sírját. Vasárnap három asszony, köztük Jézus anyja is, finom kenetekkel a sírhoz mentek, mely nagy földindulás közepette föltárult, megjelent egy angyal, s jelentette, hogy Jézus nincs már ott, föltámadott.

3 3 A nagyhét a magyar népszokások tükrében Virágvasárnap általánosan elterjedt szokás a nagymise előtti barkaszentelés, melyet a pap aztán kioszt a hívek között. A megszentelt barkának gyógyító, rontásűző szerepet tulajdonítottak. Nagycsütörtökön elhallgatnak a templomok harangjai, azt tartják, a harangok Rómába mentek. Szokás volt ilyenkor kereplővel zajt kelteni, így gondolták elűzni a gonoszt és így helyettesítették a harangokat. Liturgikus szokás a nagycsütörtöki lábmosás. Általában magas rangú egyházi személyek mosták meg ilyenkor tizenkét szegény ember lábát. Elterjedt szokás nagycsütörtökön a virrasztás, annak emlékére, hogy Jézus az olajfák hegyén virrasztott. Nagypénteken halt kereszthalált Jézus. A keresztények körében a bűnbánat, a mély gyász és a szigorú böjt napja. A templomokban az oltárakat letakarják, a harangok némák. Ezen a napon a passiojátékok, élőképes felvonulások világszerte ismert szokások. Rómában minden évben a Pápa közreműködésével elevenítik fel a keresztút (Via Crucis) stációit. Nagypéntekhez babonás félelmek kötődnek a paraszti életben. Tiltották az állattartással, földműveléssel kapcsolatos munkákat, nem sütöttek kenyeret (mert kővé válik), nem mostak (mert a ruha viselőjébe villám csapna), nem fontak.

4 4 A víznek, mint ősi pogány tisztulás szimbólumnak mágikus erőt tulajdonítottak. Nagypénteken napfelkelte előtt friss kútvízzel vagy patakvízzel kellett mosakodni, az védett a betegségek ellen. Ezt a hajnali vizet aranyvíznek nevezték. Az állatokat is kihajtották a patakhoz itatni, és le is fürösztötték őket, hogy ne legyenek betegek. Nagyszombaton véget ér a 40 napos böjt, és újra megszólalnak a harangok. Legjelentősebb eseményei a nagyszombatnak a víz- illetve tűzszentelés. Katolikus templomokban a gyertyát a megszentelt tűz lángjáról gyújtják meg. Az új tűz gyújtása a remény szimbóluma is. Jellegzetes szokás még a feltámadási körmenet nagyszombat estéjén. Mikor van húsvét? Szinte minden ünnepet, jeles eseményt minden évben azonos napon ünneplünk. Ez alól kivétel a húsvét és utána következő pünkösd. Hogy mikor is van húsvét? A bizonytalanságot az okozza, hogy a nevezetes ünnep időpontját csillagászati-természeti események befolyásolják. A 325. évi niceai zsinaton úgy határoztak, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő holdtölte utáni első vasárnap legyen húsvét vasárnapja. A pünkösd napját sokkal egyszerűbb kiszámítani. Éppen 50 nappal követi a húsvétot.

5 5 Húsvéthoz kapcsolódó szokások, hagyományok Húsvét hétfőn hajnaltól kezdve a fiúk vízzel locsolták meg az ismerős lányokat. Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték régen, ugyanis vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik az ünnepre való tekintettel a legszebb ruhájukat vették magukra. A locsolkodás eredetére utalás a szlávoknál, és Csehországban már Konrád Waldhauser ( ) írásában is megtalálható. Magyarországon pedig egy 17. századi írásos emlékek szól a locsolkodás szokásáról ban Apor Péter a Metamorphosis Transylvaniae című művében ezt írta: úrfiak, alávaló, fő és nemes emberek húsvét másnapján az az vízben vetü hétfün járták a falut, erősen öntözték egymást az leányokat hányták az vízben A városokban, illetve napjainkban már nem vizet, hanem illatos parfümöt, kölnit használnak, és ezzel, valamint a locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a jutalmul kapott festett hímes tojást. A locsolás a termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. Tudod-e hogyan kapcsolódik a húsvéthoz a festett tojás? Egy legenda szerint mikor Krisztus a keresztfán függött, egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg előtte imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

6 6 Tojásfestési tippek Az alábbiakban többfajta tojásfestési módszerek kerülnek bemutatásra. Aranyfoltos tojás A tojásfestés kellékei: metálfólia, arany (művészellátóban beszerezheted) főtt tojások jó minőségű tojásfesték A használati utasítás szerint készítsd el a tojásfestéket, és a szokott módon fesd be a tojásokat. Ha kivetted őket a tojásfestékből, gumikesztyűs kézzel kicsit hengergesd meg a tenyereid között, hogy foltos-márványos legyen a szín. Ha megszáradtak a húsvéti tojások, fektesd a tenyeredre az aranyozó fóliát, és nyomkodd a tojásokra. A leheletvékony aranyréteg így foltokban tapad a befestett tojásokra. Azért, hogy fixáld az aranyfoltokat, vékonyan átkenheted a tojásokat dekupázsragasztóval. Tojásfestés borotvahabbal Csodálatosan márványos tojásokat festhetsz húsvétra borotvahab segítségével. Amire szükséged lesz a tojásfestéshez: - különböző színű ételfestékek doboz borotvahab attól függően, hogy hány tojást és hány színvariációt lesz - szívószál - doboz vagy tál Egy laposabb tálba ki kell nyomni a borotvahabot, majd rácsöpögtetni az ételfestéket. Annyi színt használhatsz, amennyit szeretnél. A festéket és a borotvahabot keverd össze egy szívószállal annyira, hogy márványos mintázatot kapj, aztán forgasd bele a főtt tojásokat. Tedd őket félre száradni 2-3 órára, majd töröld le róluk a habot Forrás:

7 7 Húsvéti tojásfestés természetesen Sokan szeretik a természetes tojásfestés módszereit, ezek a színes tojások is szépek és biztosan ehetőek is. A természetes tojásfestés kellékei: fehér héjú tojások egy kis ecet 1 ecetes céklakonzerv 3-4 evőkanál kurkuma 3-4 nagy sárgarépa A tojások héját alaposan meg kell tisztítani, majd meg kell főzni őket. Ha esetleg pecsét van rajtuk, akkor az egy alkoholos vattával könnyen eltávolítható. Amikor megfőttek a tojások, hideg vízbe kell tenni őket. Ameddig a tojások főnek, el lehet készíteni a természetes tojásfestékeket. Ez nagyon egyszerű, minden alapanyagot 1 liter vízzel fel kell főzni, majd 30 percet lassan forralni: 1 liter vízhez 3-4 evőkanál kurkuma 1 liter vízhez 1 üveg ecetes cékla (lével együtt) 1 liter vízhez 4-5 nagyobb sárgarépa összedarabolva Ha elkészültek, le kell szűrni a festékeket, hogy ne ússzanak benne nagyobb zöldségdarabok. Készíthetünk koncentráltabb tojásfestékeket is, csak csökkenteni kell a víz mennyiségét, vagy több a színezőanyagot szükséges használni, úgy gyorsabban fog a tojásfesték, és intenzívebb színű húsvéti tojásokat is kaphatunk. A főtt tojásokat bele kell tenni a természetes tojásfestékekbe, és hagyni kell őket állni egy éjszakán keresztül. Reggel ki kell venni, majd szárazra kell törölni. Kicsit át is lehet kenni szalonnával a színes tojásokat, hogy szép fényesek legyenek. Ha mintát rajzolnál rájuk, akkor használj ecetes fültisztító pálcikát.

8 8 Locsoló versek a biztos sikerhez húsvét másnapján Üdvözlöm e szent ünnepet, a ház minden lakóit, Kívánom, hogy töltsék vígan ennek minden óráit. Vagyon itt egy szép virágszál, aki, tudom, öntözést vár, Mert víz nélkül minden plánta, úgy gondolom, elszáradna! De hogy ő soká viruljon, szép orcája is piruljon, Megöntözöm piros vízzel, fogadja el jó szívvel! Kinyílott az aranyeső Én voltam ma a legelső, aki kora reggel locsolkodni kelt fel. Minden szőke, barna lány, Mint a piros tulipán Virulva-viruljon Rózsapermet hulljon. Íme, itt a kölni Szabad-e locsolni?. Vízbevető hétfő nekünk is úgy tetszik: Látjuk az utcákon, egymást hogy öntözik. Öntünk gazdát, asszonyt kedves leányával: Várunk piros tojást, de azt is párjával. Ha párjával adják, meg fogjuk köszönni, Ha párral nem adják, nem fogjuk elvenni.

9 9 Jellegzetes régi, magyar böjti ételek Aszaltszilva-leves (őrségi recept) RECEPTEK A megmosott, gőzön megpuhított, magozott szilvát 3-4 darabra vágva vízben puhára főzzük, egy darabka fahéjat is teszünk a főzőlébe. Ha a szilva megfőtt, levét tejföllel behabarjuk, sóval, cukorral ízesítve fogyasztjuk. Ugyanígy készítjük aszalt meggyből és aszalt cseresznyéből is. Mákos hajdina, vagy kukoricagánica (őrségi recept) A kukorica- vagy hajdinalisztet forró vízbe szórva főzőkanállal kavargatva keményre főzzük. Fövés után kissé hűlni hagyjuk, egy tálban ellapogatjuk és mindkét oldalát cukros, vagy cukor nélküli törött mákban meghempergetjük. Tányérba rakva mézzel, vagy anélkül tálaljuk. Őrségi babsaláta 40 dkg szemes babot előző este beáztatunk, 2 fej vöröshagymát apróra vágunk és 1 gerezd fokhagymát összezúzunk. Másnap a babot hideg vízben sóval, babérlevéllel puhára főzzük, lehűtjük és kevés főzőlével együtt egy tálba rakjuk. 1 dl tökmagolajból, 1 dl borecetből, a hagymából, fokhagymából kevés vízzel salátaöntetet készítünk, amelyet sóval és kevés fehér borssal ízesítünk. Ezzel öntjük le a babot. Néhány órás állás után hidegen tálaljuk.

10 10 Mit együnk húsvétkor? Húsvéti ételek receptekkel Szabolcsi sárgatúró 1 l tej 10 db tojás 10 dkg kristálycukor 1 csomag Vaníliás cukor 1 mokkáskanál Őrölt fahéj 1 mokkáskanál só A tejet felrakjuk forralni, közben a tojásokat mély tálban felütjük és a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, fahéjjal kézi keverővel lazán felverjük. Nem kell nagyon, csak mintha rántottának vernénk. Ha forr a tej, öntsük bele, és takarékon állandó kavargatás közben addig forraljuk, amíg szépen összetúrósodik, a leve híg, kissé átlátszó lesz. A tűzről levéve, ha van tüllanyag, abba, ha nincs, egy ritkább szövésű konyharuhát tiszta vízben átöblítjük, egy tálba beleterítjük és beleöntjük a megfőtt sárga túrót. Összefogjuk a kendő sarkát, szorosan átkötjük, egy nagyobb fazék fölé tesszük úgy, hogy egy fakanalat húzunk a kendő kötésébe és belelógatjuk a fazékba, hogy ne érjen az aljára. Ott hagyjuk jól kicsepegni. Ha jól kicsepegett, kivesszük a kendőből és lapos tálra, vagy tortabúra alá tesszük és hűtőbe rakjuk. Házi főtt sonkához tálaljuk. Sonkával töltött tojás A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítjuk, és a sárgáját kiemeljük. Ezt majd a töltelékhez adjuk. Ledarálunk egy adott mennyiségű főtt sonkát (a tojások számához viszonyítva), petrezselyemzölddel, mustárral, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk az összezúzott sárgáját és alaposan eldolgozzuk. Ezzel megtöltjük a félbevágott tojásokat, és vagy úgy, vagy összeragasztva, kenyérrel tálaljuk.

11 11 Párolt bárány csülök Hozzávalók: 4 báránycsülök, 1 fokhagymagerezd, 1 szál metélő zeller, 8 paradicsom, 2 ek. olívaolaj, 1 szál kakukkfű, só, bors, 2 ek. paradicsompüré, kb 500 ml. húsleves (erőleves kockából készített alaplé is jó) Mossuk le hideg vízzel a húst, és törölgessük meg. Tisztítsuk meg a fokhagymát, és vagdaljuk apróra. Tisztítsuk meg a zellert, mossuk le, húzzuk le a külsejéről a kemény szálakat, majd vágjuk a szárakat kis darabokra. Vágjuk be kereszt alakban a paradicsomot, forrázzuk le, öntsük le hideg vízzel, húzzuk le a héját. Magozzuk ki, és vágjuk kockákra. Forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg benne nagy lángon a húst, tegyük bele a fokhagymát és a kakukkfüvet, ízesítsük sóval, fűszerezzük borssal. Keverjük bele a zellert és a paradicsom pürét, majd öntsük fel annyi levessel, hogy félig ellepje a húst. Fedjük le a húst, tegyük a 200 fokos sütőbe, és pároljuk 1,5 órát. Mielőtt elkészülne, tegyük bele a paradicsomot, és ízesítsük újra. Rizzsel vagy rizottóval tálaljuk. Húsvéti nyuszikák Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg puha margarin, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg szitán áttört túró, 2 kávéskanál só A tetejére: 2 db tojássárgája, tökmag, lenmag, szezámmag, és nagyobb szemű só vagy napraforgómag Szükségünk lesz egy 5 cm-es pogácsa szaggatóra, és egy jóval kisebb kör alakú kiszúróra (mint egy gyűszű). Elkészítés: A hozzávalókból egy laza tésztát gyúrunk és kb. 1 órát a hűtőben pihentetjük. Vékonyra (kb. 8 mm-re) kinyújtjuk, és a pogácsa szaggatónkkal kiszúrjuk a fejeket, és sütőpapíros tepsire tesszük őket, kellő távolságra egymástól. Kenjük le őket a tojássárgájával, majd szúrjunk ki fejenként a kicsi kiszúróval 2 db-ot,

12 ezek lesznek a pofikák. Egy éles késsel vágjunk ki füleket, a fülek alját mártsuk a tojásba, és ragasszuk a fejhez. Félbevágott tökmag lesz a szeme, egy szem lenmag az orra. 2 db nagy szemű sót vagy napraforgómagot tehetünk a fogak helyére. Kenjük le újra az egészet a tojássárgájával, a pofikákat is, és egy kis kés hegyével szórjunk rá szezámmagot. A nyuszikákat sütőpapíros tepsin 180 fokos, előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 12 Tojásos brokkoli saláta 80 dkg brokkoli 2 tojás 1 paradicsom 1 póréhagyma 2-3 retek petrezselyemzöld fél citrom leve 5-6 kanál olívaolaj só, bors A brokkolit szedjük rózsáira, majd forrásba lévő sós vízbe főzzük, percig. Ha kihűlt, lecsepegtetjük. A tojásokat keményre főzzük, majd karikára vágjuk. A paradicsomot felkockázzuk. A póréhagymát vékonyan felszeleteljük. A retket is felvágjuk, petrezselymet finomra aprítjuk. Az olívaolajból, a citrom levélből, a sóból, borsból öntetet készítünk. Ezzel locsoljuk meg a salátát. Tudtad-e a tojásról? A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek a legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát, s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős, egy- két kivételtől eltekintve szinte minden tápanyagot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára szükséges. A tojás fehérjéje teljes értékű, azaz komplett fehérjeforrás, tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani, ezért készen kell kapnia. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-vitamint, amely a kálcium és foszfor felszívódásáért felelős, az A- vitamint, mely a növekedés és a csontfejlődés nélkülözhetetlen komponense, valamit a látóhártya megfelelő működéséhez és az egészséges hámszövetek fenntartásához is

13 szükséges. Megemlítjük még az E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert. (mérgező anyagokat lebontja a szervezetben, vagyis méregtelenítésre is jó!!) Van benne B2, B12, folsav és pantoténsav is. A tojásban lévő ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége is jelentős. Azoknak is ajánlott tojás fogyasztása heti 2-3 darab, akiknek magas a vér koleszterin szintje. Nehéz elképzelni a mindennapi sütést-főzést tojás nélkül. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, vagy sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket, töltelékeket és dekorációt is. 13 A világ legkülönösebb húsvéti szokásai A húsvéthoz nagyon sokféle szokás kapcsolódik Magyarországon és a világ különböző tájain egyaránt. Természetesen mindenkinek a másik országban lévő szokás a furcsa. Nekünk teljesen természetes, hogy húsvét másnapján a férfiak vízzel, vagy kölnivel locsolják meg a lányokat, valamint az ország különböző területén szalagokkal díszített fűzfavesszővel "korbácsolják" őket. A verés természetesen szimbolikus, a tradíció szerint szerencsét, egészséget és szépséget hoz egész évre a nők számára. Magyarországon kívül a locsolkodás csak a Cseh Köztársaságban Szlovákiában, Ukrajnában és Lengyelországban szokás. Nézzük tehát, hogyan ünnepelnek a világban. Ausztráliában Míg Magyarországon elképzelhetetlen a húsvét nyuszi nélkül, addig Ausztráliában nagyon rossz híre van. Az ausztrálok nem kedvelik a nyulakat, mivel azok minden

14 évben jelentős károkat okoznak a családok kertjeiben. Így ezen a földrészen még a 70-es években mozgalom indult, hogy a húsvét jelképének egy másik állatot válasszanak. Így esett a választás a veszélyeztetett bilby-re. A 90-es években számos mese, és történet született erről az erszényesről. Mostanra sok helyen Ausztráliában a bilby hozza a tojásokat, és boltokban is csoki bilbyk, vagy plüss bilbyk találhatóak. 14 Franciaországban Haux városában több mint 4500 tojásból készítenek egy óriási rántottát és 1000 embert látnak vendégül ebédre, a város főterén. Franciaországban nem a nyuszi hozza a tojásokat, az ország sok részén a szülők azt mondják gyerekeiknek, hogy a tojások a harangokból pottyannak ki. A templomok nagy részére nagycsütörtöktől kezdve csönd borul, egészen húsvét reggeléig, akkor ugyanis megszólal az összes harang. A csönd ideje alatt, a hagyomány szerint a harangok Rómába vándorolnak, majd, mikor megszólalnak tojásokat szórnak szét. Tojásfa és lángoló szekerek a németeknél Németországban több szokás is kapcsolódik húsvét ünnepéhez. Van olyan szokás, mely egyes városok sajátja, míg mások az egész országra jellemzőek. Például nagyon érdekes, hogy kint a szabadban húsvéti tojásfát készítne, mely

15 15 tradíció már a világon is egyre elterjedtebb. Luegde városában egy másik, nagyon látványos tradíció működik, mely során húsvétkor lángoló szekereket gurítanak a folyóba a sötét beálltával. Ezzel búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. A következő hagyomány szintén a tűzhöz kapcsolódik. Ilyenkor máglyát raknak a télről megmaradt karácsonyfákból, mert a tűz a szépség, napsütés és győzelem jele, és ekkor a meleg tavasz átveszi a hideg tél helyét. Németországban nagypénteken letakarják a kereszteket. A szombat estéig tartó szigorú böjt után a családok vasárnapi ebédjén a főszerepet a piros tojások és a bárány alakú torta kapja. A gyermekek húsvétkor a kertekben elrejtett húsvéti tojások és sütemények után kutatnak, amiben a felnőttek is szívest-örömest segítenek nekik. Spanyolország és a nagy haláltánc Spanyolország egyik városában, Vergesben különösen ünneplik a húsvétot, nagypéntek előtt kezdődik ugyanis a Halál tánc. A helyiek félelmetes csontvázaknak öltöznek be, és az óvári utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. A parádé éjfélkor kezdődik és majdnem egész éjszaka tart. Finnország A gyerekek a hagyományoknak megfelelően sötét ruhába öltöznek és kormos arccal, seprűvel mennek ki az utcára. Kicsit hasonlít ez a szokás az amerikai Halloween-re. A hagyomány szerint ezzel az álruhával kivédik a boszorkányok megjelenését nagypénteken és húsvét vasárnapján.

16 16 Svájc Húsvétkor, a vizet is ünneplik és a víz fontosságát, hogy az Alpok száraz területei is jó vízellátásban részesüljenek egész évben. Ezért a szokásoknak megfelelően a szökőkutakat húsvéti díszbe öltöztetik, papírszalagokkal, virágokkal és festett tojásokkal. Szicília A kisvárosokban a fiatalok Jézus és tizenkét apostolának szobrát hordozzák körbe a településen. Húsvét vasárnap délben a templom előtt eljátsszák a feltámadási jelenetet. Az előadás fénypontja az, amikor Mária gyászában lefátyolozva megjelenik, majd amikor az apostolok elmondják neki, hogy fia feltámadt, ledobja magáról a fátylat. Így találkozik újra Krisztussal. Keresztre feszítik magukat Közép-és Dél-Amerika egyes országaiban szélsőséges ünnepi hagyományoknak hódolnak az emberek. Legjobb példája ennek Mexikó és Guatemala mellett Peru, ahol a férfiak azért

17 versengenek, hogy őket feszítsék keresztre, hogy átélhessék Jézus önfeláldozó szenvedéseit. A húsvét tehát négy napon át (Fájdalom Csütörtökétől a Feltámadás vasárnapjáig) valóban a fájdalomról szól, a felszegezett férfiaknak legalábbis mindenképp. Saját bevallásuk szerint nagy ájtatosságot élnek meg, miközben a körmenetben végighurcolják őket az utcákon pompázatos virágok, gazdagon díszített kiskocsik, Krisztus szobrok, és az egyházkerület egyenruhájába öltözött (fénylő, színes köpenyű) hívek kíséretében. 17 Nagy-Britanniában is létezik egy valóban szokatlan hagyomány. A Hungerford-ban tartott Hocktide fesztiválon egy rendőr belefúj kürtjébe és Hocktide minden lakosát a városházára hívja. Itt kiválasztanak két embert, aki felvonul az utcákon és a nőktől narancs ellenében csókot kér. Tudtad-e, hogy a Húsvét-szigetek nem is ünneplik a húsvétot? Húsvét-szigetek polinéz lakossága, semmilyen formában nem emlékezik meg a húsvétról. Örülnek a hosszú hétvégének, mely csak azért hosszú, mert a csendes-óceáni sziget legnagyobb része Chile fennhatósága alá tartozik, ott pedig keresztény hagyományai vannak az ünnepnek. Akkor miért is nevezik Húsvét-szigeteknek a földdarabkát? Mert amikor Jakob Roggeveen 1722-ben felfedezte a szigetet, éppen húsvétvasárnap volt.

18 18 Kedvcsináló programajánló a húsvét hétvégére Húsvét a Budai Várban Hazánk legnagyobb, két napos, húsvéti hagyományokat ápoló családi rendezvényére kerül sor a Budai várban, mely egyben kézműves-, népművészeti- és gasztronómiai vásár is, amelyet mesterségek bemutatói és valódi hungarikumok fűszereznek. Ott lesznek a régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők is, és a mézeskalácsból való tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát is elleshetjük és kipróbálhatjuk. Természetesen húsvéti és egészséges ételekkel, borokkal várják az érdeklődőket. Húsvét hétfőn pedig elkészül a Budavári Húsvét óriás kalácsa. A családi programokon különleges fellépők is szerepelnek például: Sebestyén Márta, Palya Bea, Szalóki Ági, Gryllus Vilmos és még sokan mások. II. Húsvéti Bárányfesztivál a Vajdahunyadvárnál A rendezvényen megtalálhatjuk majd a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, minőségi kézműves termékeket és egyéb húsvéti fogásokat is. A szervezők fontosnak tartják a gasztronómia újabb, modernebb irányzatainak megjelenítését is. Az új trendeket követő éttermeknek, vendéglátósok is kreatív fogásokkal rukkolnak elő. A gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a három nap során. A színpadon folyamatos programokkal és népi játékokkal szórakoztatják a közönséget. Hagyományidéző klasszikus húsvéti mulatsággal várják az egész családot, a kicsik számára nyuszi és bárány simogatót is lesz a helyszínen. A belépés INGYENES! Szentedre, Skanzen A szentendrei Skanzenben idén is sokfajta húsvéti programot kínálnak az odalátogatóknak. Az ország legnagyobb Húsvét Fesztiválján a két nap során minden korosztály megtalálja a kedvére való időtöltést, a népművészek tojást karcolnak, pingálnak és berzselnek, de lesz Szent György-napi kincskeresés és bárányleves kóstoló is Húsvétkor, a Skanzenben.

19 19 Hagyományok őrzése Hollókő Akinek fontos a hagyományaink őrzése és át akarja személyesen élni azokat, akkor húsvétkor feltétlenül el kell látogatnia Hollókőre. Húsvét ünnepén a falu aprajanagyja díszes népviseletet ölt magára, s megelevenednek a falu régi húsvéti szokásai. Itt a lányok gyorsan vizesek lesznek, mert a fiúk vízzel locsolkodnak és nem parfümmel. A nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás. Húsvét hétvégén megkóstolhatjuk Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit. Vissza nem térő alkalom, mert Hollókő ebben a formában utoljára ünnepli a húsvétot. A település átalakul, nagyszabású turisztikai fejlesztés része lesz. Őszre megújul a település természetesen a hagyományos, védett falukép és palóc örökség megőrzésével. Gödöllő Ibolya nap - Húsvét a Kastélyban A kastélyban már visszatérő program az Ibolya Nap eseményei, mely az idén kibővült kifejezetten gyermekeknek szóló kalandtúrákkal is. Húsvét hétfőn színes, hagyományőrző programokkal várják a látogatókat. Kézműves foglalkozások arcfestés, tojásfestés, Ibolya kiállítás, vidám játékok Tomával és csapatával, kézművesek és iparművészek vására, húsvéti kisállat simogató, Kürcsi Őskalács és egyéb finomságok. Újra ellátogat hozzánk Erzsébet királyné, fogadást tart a Díszteremben. A múzeum látogatására ezen a napon 50%-os kedvezményt kapnak: ibolyaszínű ruhát viselő, vagy Ibolya nevű látogatóinknak! Április 6-án akár gőzfelhős nosztalgiavonattal is érkezhetnek a kastély programjára az érdeklődők Gödöllőre. Sisi vonat indulása előtt a Budapest Nyugati pályaudvaron megtekinthető a Királyi váró terem. A Sisi vonatra a Királyi Kastélyba szóló programcsomag is váltható!

20 20 Áprilisi jeles napok Április 12. Gyula napja, az esztendő századik napja, ezért száznapnak is nevezik. A nagytakarítás, mosás, tisztálkodás napja. Ilyenkor a teheneket, lovakat is leöntötték, lemosták vízzel. Április 24. Szent György napja, a sárkányölőé, aki a lovagok, katonák, fegyverkovácsok, vándorlegények védőszentje volt. A legenda szerint megölte a sárkányt és kiszabadította fogságából a királylányt. Az ókori Rómában ezen a napon ünnepelték a Paliliát, amely pásztorünnep volt. Magyarországon az állatok tavaszi legelőre hajtásának a napja, ekkor álltak újra munkába a juhászok, kanászok. Számos hiedelem élt, melyekkel ezen a napon az állatok termékenységére, egészségére igyekeztek jótékonyan hatni. Sok helyen varázserejű füvek (gyógynövények) tűzre vetésével, füstöléssel igyekeztek megóvni az állatokat a rontástól, az ország sok településén pedig Szent György napján tüzeket gyújtottak, amelyeket a legények körbetáncoltak, átugrottak. Raffaello: Szent György legyőzi a sárkányt Április 25. Márk napja, búzaszentelő nap. Márk evangélista ünnepe. Általában az ünnepet követő vasárnap mise után a hívek a templom körüli zászlós körmenetben vonultak fel, majd a mezőn a pap megszentelte a búzát. A megszentelt búzaszálat az imakönyvbe tették és rontásűzőnek hitték

21 21 Tartalomjegyzék 2.Húsvéti ünnepkör 3...A nagyhét a magyar népszokások tükrében 5 Húsvéthoz kapcsolódó szokások, hagyományok 6..Tojásfestési tippek 8...Locsoló versek 9...Receptek 12.Tudtad-e a tojásról? 13..A világ legkülönösebb húsvéti szokásai 18.. Kedvcsináló programajánló a húsvét hétvégére Áprilisi jeles napok Tartalomjegyzék Szerkesztőbizottság: Felelős kiadó: Forgács Tiborné főigazgató, Kóródi Mária intézményegység-vezető (Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola és Gimnázium) HÚSVÉTI szám. Főszerkesztő: Guttmann-né Nádasi Lívia Szerkesztőségi tagok: Géth Magdolna, Kötél Katalin, Gergely Gyula Címlap: Szabaka Edit Tördelő szerkesztő: Baczakó Péter Elérhetőség:

2010. 4. 1. Kirakat helyett. Dono. Húsvét. Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda

2010. 4. 1. Kirakat helyett. Dono. Húsvét. Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda 2010. 4. 1. Dono Kirakat helyett Húsvét Kéthavonta megjelenő, ingyenes magazin Pap Melinda Elıszó Végre itt a tavasz! Ugye milyen hosszú volt az idei tél? Bőven kijutott a hóból és a hidegből, és sokan

Részletesebben

A húsvét rövid története

A húsvét rövid története ALABÁRDOS HÚSVÉTI KÜLÖNSZÁM 2013.03.26. A húsvét rövid története A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban. A történet szerint két nappal

Részletesebben

ISKOLAÚJSÁG 2006. ÁPRILIS

ISKOLAÚJSÁG 2006. ÁPRILIS ISKOLAÚJSÁG 2006. ÁPRILIS A TARTALOMBÓL: - Húsvét - Húsvéti jelképeink eredete - Tojásdíszítési lehetőségek - Húsvéti szokások más országokban - Locsoló versek -Találós kérdések - Mindennapi lábjegyzeteink

Részletesebben

BÁBOLNAI. Kínai vendégek Bábolnán. XIV. Bábolnai Borverseny. Bábolna - 2007. március 15. A tartalomból XVIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM

BÁBOLNAI. Kínai vendégek Bábolnán. XIV. Bábolnai Borverseny. Bábolna - 2007. március 15. A tartalomból XVIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM XVIII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM BÁBOLNAI 2007. ÁPRILIS AZ ÖNKORMÁNYZAT HAVONTA MEGJELENÕ LAPJA Kínai vendégek Bábolnán Bábolna - 2007. március 15. Március 8-9-én Kína Henan tartományának Kai Feng városából érkezett

Részletesebben

Húsvét A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztusközpontú

Húsvét A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztusközpontú 2014. április XVII. év fo lyam 2. szám Húsvét A húsvét a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, a Krisztusközpontú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után

Részletesebben

Ignácz Melinda. Tisztelt Hernádszentandrási Lakos!

Ignácz Melinda. Tisztelt Hernádszentandrási Lakos! III. évf. 1. szám Szerkesztette: Üveges Gábor Ignácz Melinda TARTALOM: Polgármesteri jegyzet Lelki percek Aktuális Tavaszi jeles napok Virágok üzenete Farsang az óvodában Vers Receptgyűjtemény Az élet

Részletesebben

Márapócs megújul Újabb beruházások

Márapócs megújul Újabb beruházások Máriapócs Város Önkormányzatának lapja Felelős kiadó: Papp Bertalan Szerkesztő: Szerkesztő bizottság Honlap: www.mariapocs.hu E-mail: pocsiujsag@gmail.com Tel.: (42) 385-533 2014. április Márapócs megújul

Részletesebben

TAVASZKÖSZÖNTŐ. Tavasz. Csurog az eresz - pereg az eresz Fél a jégcsap, hátha odalesz. Morcos a vén ház, foltos a háta Lecsúszott róla télikabátja.

TAVASZKÖSZÖNTŐ. Tavasz. Csurog az eresz - pereg az eresz Fél a jégcsap, hátha odalesz. Morcos a vén ház, foltos a háta Lecsúszott róla télikabátja. 1 A I V. B é l a Á l t a l á n o s I s k o l a d i á k l a p j a Főszerkesztő: Kiss Attila, szerkesztőbizottság a mindenkori 8. osztály a médiaismeret tanórák keretében és természetesen azokon kívül is.

Részletesebben

Ignácz Melinda. Tisztelt Hernádszentandrási Lakos! Polgármesteri jegyzet. Lelki percek. Tavaszi jeles napok. Vers. Húsvéti recept.

Ignácz Melinda. Tisztelt Hernádszentandrási Lakos! Polgármesteri jegyzet. Lelki percek. Tavaszi jeles napok. Vers. Húsvéti recept. II. évf. 1. szám Szerkesztette: Üveges Gábor Ignácz Melinda TARTALOM: Tisztelt Hernádszentandrási Lakos! Polgármesteri jegyzet Lelki percek Tavaszi jeles napok Vers Húsvéti recept Keresztrejtvény Az élet

Részletesebben

ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ

ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ Önkormányzati időszaki lap V. Évfolyam 46. szám - 2011. április HU ISSN 1789-8153 (Online) Schmitt Pál köztársasági elnök 2011. március 24-én tett látogatást Zagyvarékason. A községházán

Részletesebben

Rezi Kikiáltó. Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Közös Önkormányzati Hivatalunk és Képviselő-testületünk nevében kívánok. Cserép Gábor polgármester

Rezi Kikiáltó. Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Közös Önkormányzati Hivatalunk és Képviselő-testületünk nevében kívánok. Cserép Gábor polgármester Rezi Kikiáltó Rezi Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa 2013. március havi szám Juhász Gyula Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében

Részletesebben

Új SzemFüles. 9. szám, 2011. Húsvét. Ünnepi kiadás. A Siketvakok Országos Egyesületének lapja

Új SzemFüles. 9. szám, 2011. Húsvét. Ünnepi kiadás. A Siketvakok Országos Egyesületének lapja Ünnepi kiadás A Siketvakok Országos Egyesületének lapja Tartalomjegyzék Szerkesztői köszöntő 2 Házunk tája 3 Egyesületi hírek Húsvéti varázs 16 Érdekes sorok 32 Nyílt levél Jogi percek 36 Kishírek, érdekességek

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Nagy az izgalom a Kifőztük háza táján!

TARTALOMJEGYZÉK. Nagy az izgalom a Kifőztük háza táján! TARTALOMJEGYZÉK ő Nagy az izgalom a Kifőztük háza táján! Elindult és szépen halad az adománygyűjtés a karácsonyi oldalunkon. Már rengeteg felajánlás érkezett, így sok-sok éhes gyermek és családjuk jut

Részletesebben

A tartalomból: Ajánlók, csináld magad, receptek az ünnepekre. Karácsonyi népszokások. Karácsony más országokban. A karácsony története

A tartalomból: Ajánlók, csináld magad, receptek az ünnepekre. Karácsonyi népszokások. Karácsony más országokban. A karácsony története A Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola diáklapja VII. évfolyam 2. szám 2013. december A tartalomból: Ajánlók, csináld magad, receptek az ünnepekre Karácsonyi népszokások Karácsony más országokban A karácsony

Részletesebben

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! Orci Hírmondó 2007. április 04. Az önkormányzat hírlevele 2. évfolyam 2. szám Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! Locsolóvers Katinak Jó reggelt, jó reggelt, Felvirradt a húsvét, Béget már a bárány, Felvidul

Részletesebben

ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ. A magyar szabadság ünnepén Községi megemlékezés nemzeti ünnepünk előestéjén. ÁRA:200 Ft

ZAGYVARÉKASI HÍRMONDÓ. A magyar szabadság ünnepén Községi megemlékezés nemzeti ünnepünk előestéjén. ÁRA:200 Ft Önkormányzati időszaki lap ZAGYVARÉKASI A magyar szabadság ünnepén Községi megemlékezés nemzeti ünnepünk előestéjén. Üdvez légy születésed napján magyar szabadság! - e szavakkal köszöntötte a 159 évvel

Részletesebben

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester

GALGA. Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester Ára: 100 Ft Elõfizetés 1 évre: 1000 Ft GALGA Havonta megjelenô olvasnivaló 04. szám 2011. ÁPRILIS HÉVÍZ Köszönti az olvasót a képviselõ-testület nevében is Vanó András polgármester Galgahévízi motívumokkal

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ INGYENES Közéleti információs lap Húsvéti különszám XV. évfolyam, 2005. március Szép húsvétot kívánunk minden kedves olvasónknak! Messze földön jártam szép harmatos reggel, aranytündér

Részletesebben

Tartalom. Adószámunk: 18813034-1-15. Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete

Tartalom. Adószámunk: 18813034-1-15. Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Éppúgy, mint látásunknál, Egyesületünk munkájánál is minden 1% számít! Kérjük, támogassa munkánkat adója 1%-ával! Adószámunk: 18813034-1-15 Tartalom Közlemény...3 Mindenki segíthet!...3 A lehetséges lehetetlen,

Részletesebben

XXIV. évfolyam 3. szám 2013. március 31. Megjelenik Kiskundorozsmán és külterületein, 4200 példányban. Március havában

XXIV. évfolyam 3. szám 2013. március 31. Megjelenik Kiskundorozsmán és külterületein, 4200 példányban. Március havában 1 XXIV. évfolyam 3. szám 2013. március 31. Alapítva 1990-ben Megjelenik Kiskundorozsmán és külterületein, 4200 példányban Közéleti lap XXIV. évfolyam, 3. szám 2013. március 31. Március havában B. Nagy

Részletesebben

SÁVOLYI HÍRMONDÓ. Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja V. évfolyam I. szám 2011. március

SÁVOLYI HÍRMONDÓ. Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja V. évfolyam I. szám 2011. március SÁVOLYI HÍRMONDÓ Sávoly Község Önkormányzatának információs lapja V. évfolyam I. szám 2011. március Várnai Zseni: Csodák csodája Tavasszal mindig arra gondolok, hogy a fűszálak milyen boldogok: újjászületnek,

Részletesebben

Sörédi Hírmondó. 2015. április. Németh Zoltán: Húsvét

Sörédi Hírmondó. 2015. április. Németh Zoltán: Húsvét Sörédi Hírmondó 2015. április Németh Zoltán: Húsvét Az aranyeső sárgán virágzik, Tavaszt hirdet a zöldellő táj, Téli hidegre senki sem gondol, Tavaszi virágok illata száll. Zöldell a csalán a kerítés tövénél,

Részletesebben

A magyarországi ruszinok és ukránok

A magyarországi ruszinok és ukránok A magyarországi ruszinok és ukránok Történelmi forrásokból egyértelműen megállapítható, hogy az ukránok és a ruszinok, a XIII. századtól kezdve szivárogtak át Galíciából (a mai Nyugat-Ukrajna területéről)

Részletesebben

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija

hírforrás Húsvéti ünnepkör Kellemes Ünnepeket! Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel Az internet és a TV fogságában Mindenki Misi bácsija Sződligeti KÖZÉLETI MAGAZIN 2. évfolyam 2. szám, 2011. április hírforrás Húsvéti ünnepkör Mindenki Misi bácsija Egy csésze kávé Szabó Attila alpolgármesterrel A harang(ozás) története Az internet és a

Részletesebben

Miniszterelnökségi látogatás Körmenden Bebes István: nyitott térré formáljuk a Batthyány kastélyeg yüttest

Miniszterelnökségi látogatás Körmenden Bebes István: nyitott térré formáljuk a Batthyány kastélyeg yüttest 1 Körmendi Híradó 2015. április 3. XIII. évfolyam 5. szám Városi lap Körmendi Híradó Miniszterelnökségi látogatás Körmenden Bebes István: nyitott térré formáljuk a Batthyány kastélyeg yüttest 3. oldal

Részletesebben

HAGYOMÁNYOK HÁZA NÉPI JÁTSZÓHÁZ-VEZETŐI TANFOLYAM Jeles napok a görög katolikus egyházban HOMOLYÁNÉ CSETE ZSÓFIA ILDIKÓ BUDAPEST, 2008. AUGUSZTUS 14. TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 2 A magyarországi görög

Részletesebben

HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR ÉS AZ ÜNNEPKÖRHÖZ KÖTŐDŐ NÉPSZOKÁSOK

HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR ÉS AZ ÜNNEPKÖRHÖZ KÖTŐDŐ NÉPSZOKÁSOK HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR ÉS AZ ÜNNEPKÖRHÖZ KÖTŐDŐ NÉPSZOKÁSOK 1 TARTALOM Húsvéti ünnepkör 3 Népszokások a húsvéti ünnepkör idején 5 A farsang temetése siratóparódiák 5 Köcsögözés 6 Bújbújócskázás 6 Kiszehordás

Részletesebben

1848-49 forradalom és szabadságharc Magyarországon

1848-49 forradalom és szabadságharc Magyarországon 2012. MÁRCIUS 1848-49 forradalom és szabadságharc Magyarországon Megemlékezés Tárnokon: 10 órától a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sportiskola és Pedagógiai Szakszolgálat diákjainak műsora a Művelődési

Részletesebben

GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL - 2. évfolyam 1. szám - 2011. január TÖBB MINT. r e c e p t J Ö J J E N E K A F Á N K O K É S A F A R S A N G!

GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL - 2. évfolyam 1. szám - 2011. január TÖBB MINT. r e c e p t J Ö J J E N E K A F Á N K O K É S A F A R S A N G! GASZTROBLOGGEREK KONYHÁJÁBÓL - 2. évfolyam 1. szám - 2011. január TÖBB MINT 45 r e c e p t 0 J Ö J J E N E K A F Á N K O K É S A F A R S A N G! TARTALOMJEGYZÉK 2011. január Van egy nagyon fontos hírünk!

Részletesebben

UND KÖZSÉG IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ LAPJA

UND KÖZSÉG IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ LAPJA Undanski list Undi Lapok www.und.hu UND KÖZSÉG IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ LAPJA 10. évfolyam 2. szám Péter Erika: Farsangi örömök Vízkereszttől negyven napig Mulatoznánk pirkadatig! Farsang faggyal érkezett,

Részletesebben