Tudatos élet tudományos alapon (Pályázati azonosító: NTP-MTI ) Beszámoló június 1. hétfő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudatos élet tudományos alapon (Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0150) Beszámoló. 2015. június 1. hétfő"

Átírás

1 Beszámoló június 1. hétfő Foglalkozás neve: Megnyitó Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Célok ismertetése, program bemutatása, társas kapcsolatok kialakítása, ismerkedés Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Társak megismerése, együttműködési képesség kialakítása Felhasznált anyagok, eszközök: oktatóanyag-feladatlap A programban részt vevő diákok jórészt a 9. évfolyamról kerültek ki, szakiskolások és szakközépiskolások egyaránt. Többen nem ismerték egymást, ezért a program sikere érdekében úgy gondoltuk, hogy rá kell szánni az időt egy kis csapatépítésre, közös célok megfogalmazására. Röviden bemutattuk nekik a hét tematikáját, ezután játékos formában be kellett mutatkozniuk: mindenki választhatott magának egy étel vezetéknevet. Ezután meghatározott szempontokhoz kellett megtalálniuk a társakat (pl. keress olyat, akinek autószerelő az apukája). Nagyon élvezték a bemutatkozást és a társkeresőt is, sokat nevetgéltünk a kitalált neveken: van, aki nekem már örökre Galuska Gábor marad.

2 Foglalkozás neve: Ismerjük meg a fényt! Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Megismerkedünk a napból jövő sugárzásokkal: Brain stormingból kiinduló irányított ismeretátadással kialakítjuk az egyes programnapok struktúráját. Megnézünk egy részletet az Öveges 33-ból, ahol innovációs versenyen eredményesen szereplő diákok mutatnak be ötletes kísérleteket. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Érdeklődés felkeltése Felhasznált anyagok, eszközök: oktatóanyag-feladatlap, csomagoló papír, filcek, flipchart, kivetítő A brainstorming egy kedvelt módszer, mert ebben a feladatban minden diák részt vesz: mindenkinek fénnyel kapcsolatos fogalmakat kellett mondani. Nincsenek rossz szavak, ezt megbeszéltük az elején, esetleg olyanok, amik nem kapcsolódnak szorosan a központi témához. Nagy nevetések lettek belőle, mikor valakinek a kecske jutott eszébe. Mivel nincsenek rossz szavak, hát megkerestük, hogyan kapcsolódhat a kecske a fényhez. Jobb híján úgy, hogy nappal legel.

3 Foglalkozás neve: Tanösvénytúra, geolokációs játékokkal Időpont: június Helyszín: Mártély vízi tanösvény Téma: Ismerkedés a geolokációs játékokkal Mártély természeti értékein keresztül: a vízi tanösvényen elsétálva munzee/qr kódokat kell begyűjteniük (ezeket előzetesen telepítjük), a megtalált munzeek mellett qr-kódokba rejtett információkat kell megfejteniük. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, IKT-val támogatott új ismeret feldolgozás, Geolokációs alkalmazások a természetben Felhasznált anyagok, eszközök: Mobiltelefonok, oktatóanyag-feladatlap Indulás előtt az okostelefonokra telepítettük, majd megismerkedtünk a munzee, a QR-kód olvasó, és a c-geo alkalmazásokat. A túra első felében az volt a diákok feladata, hogy a 4-5 fős csapatokban sétáljanak el a tanösvényen a kilátóig, a munzee térképen feltüntetett kódokat keressék meg, olvassák be a qr kódos feladatokat, melyeken szereplő kérdések a tanösvény oktatótábláira vonatkoztak. A megoldásokat a feladatlapjaikba kellett beírni. Visszafelé a c-geo alkalmazás segítségével geocash ládákat kerestünk..

4 Foglalkozás neve: Csillagtúra Időpont: június Helyszín: Mártély tanösvény Téma: Csillagképek, csillagjegyek megfigyelése a Google Sky Map segítségével, mitológiai történeteik megismerése. Az éjszakai világ feltérképezése éjellátóval. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, csillagképekben való eligazodás Felhasznált anyagok, eszközök: Éjellátó, oktatóanyag-feladatlap Indulás előtt az okostelefonokra telepítettük, majd megismerkedtünk a Google Sky Map alkalmazással. A tanösvényen sötétedés után végigsétálva közelítettük meg a vizsgálódáshoz legalkalmasabb tisztást. Olyan helyszínt választottunk ahol a legkisebb volt a fényszennyezés. A tisztáson, a plédeken elfoglaltuk a helyeinket és megkerestük a tavaszi csillagképeket, megismerkedtünk a hozzájuk köthető mitológiai történetekkel is, majd a képgaléria segítségével megkerestük a legközelebbi galaxist is. A diákok nagyon élvezték a csillagvizsgálást. A visszafelé vezető úton az éjellátók segítségével megfigyeltük az utunkba kerülő éjszakai állatokat és a távolabb haladó társaikat is meglesték a diákok. A szállásra visszaérkezve a diákok párban megoldották a témához kapcsolódó feladatlapon szereplő feladatokat.

5 Beszámoló június 2. kedd Foglalkozás neve: A fény szerepe a növények életében Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Növényi szervek vizsgálata mobiltelefon/tablet mikroszkóppal: különböző növényi szervek vizsgáatai mobiltelefonra/tabletre szerelhető lencsék segítségével. A tudás szintetizálásához problémamegoldó feladatokat állítottunk össze. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, mélyebb ismereteket szereznek a növényi részek felépítéséről, érdeklődés felkeltése Felhasznált anyagok, eszközök: mobil telefonra szerelhető lencsék, oktatóanyag-feladatlap Reggel azt a feladatot kapták a diákok, hogy a tábor környezetében fellelhető fákról és egyéb tereptárgyakról gyűjtsenek zuzmókat. Az összegyűjtött zuzmókat az előre kiadott színes melléklet alapján meghatároztuk, és ez segített meghatározni a mártélyi levegő tisztaságát: a fellelt sárgazuzmók és leveles zuzmók alapján Mártély 4-5 zónába tartozik, levegője tiszta. Mobil telefonra szerelhető lencsék segítségével mikroszkóp alatt is megvizsgáltuk a zuzmókat, amikről rajzok is készültek. A folytatásban néhány élelmiszer-alapanyagként is használt növényt vizsgálhattak a mobiljaikkal. A program nagy sikert aratott: elhullott kérészeket, szitakötőszárnyat, falevelet mindent meg akartak nézni a gyorsan és könnyen használható kis mikroszkópokkal.

6 Foglalkozás neve: A fény szerepe az ember életében Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Hólyagszem felépítésének és a látás mechanizmusának megismerése kísérleteken keresztül, boncolás segítségével Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Kísérletezés iránti érdeklődés felkeltése és új ismeretek feldolgozása Felhasznált anyagok, eszközök: bonckészlet, tálca, mérőszalag, gyűrű, feladatlapok, sertés-szem Először röviden ismertettük a látás folyamatát, majd látásvizsgálatokat (térérzékelés, optikai csalódások, vakfolt vizsgálata, térbeli tájékozódás vizsgálata kiscsoportos foglalkozás keretében) végeztünk. Ezután következett a szem boncolása. Ezután előre összeállított kísérletek megismerésén keresztül kellett csoportmunkában problémafeladatot megoldaniuk. A csoportmunka heterogén, kooperatív csoportmunka volt. A szem boncolásától néhányan idegenkedtek, de a lencse nagyító képességét mindenki örömmel szemlélte. A diákok véleményei alapján ez a program is dobogós lett: a csillagvizsgálás és a molekuláris gasztronómia bemutató mellett ez tetszett a legjobban.

7 Foglalkozás neve: Kísérletek fénnyel Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Fizikai és kémiai kísérletek elvégzése: spektroszkópot készítünk egyszerű háztartási anyagokból (doboz, ragasztó, CD lemez), az elkészült eszközökkel megnézzük a különböző izzók színképét, következtetünk az izzók kiválasztásának szempontjaira. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: kritikus gondolkodás fejlesztése, kézügyesség fejlesztése Felhasznált anyagok, eszközök: izzók foglalattal, feladatlapok, ragasztószalagok, CD, sniccer, olló, dobozok A délutáni foglalkozáson a diákok kézügyességét és kreativitását tettük próbára: spektroszkópot kellett készíteni. Ez önmagában nem nagy kihívás, a program értékét az a kerettörténet adta, melyben elmeséltem nekik, hogy a -3D ceruza feltalálója a ceruza prototipusát 16 évesen a garázsukban rakta össze szívószálakból, karácsonyfaizzókból. Ma 26 éves, tudása és eredményei elismerése jeléül kisbolygót neveztek el róla. A kreativitás és az alkotóképesség kibontakoztatásának lehetősége nem pénz, hanem leleményesség kérdése: erre szerettük volna felhívni a figyelmét a diákoknak ezzel a kis projekttel. Pattogatott kukoricás dobozokból, régi CD lemezeket felhasználva készítettük el a spektroszkópot, amivel a különböző fényforrások színképét tudtuk vizsgálni, ami segíthet bennünket eligazodni az izzók választásában. Változó érdeklődéssel fogtak neki a diákok a feladatnak, elsőre bonyolultnak tűnt nekik, ám nagyon belelkesültek, mikor elkészült működő spektroszkóp.

8 Beszámoló június 3. szerda Foglalkozás neve: Színek az ételeinkben Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Növényi színanyagok vizsgálata: oszlopkromatográfia, papírkromatográfia bemutatása. A kísérleteknél kiemelt szerep jut az élelmiszerekből kimutatható színanyagok vizsgálatának: sárgarépa karotintartalmát, spenót klorofilltartalmát oszlopkromatográfiával vizsgáljuk, valamint megnézzük a bodzabogyó és a vörösbor antociántartalmát paírkromatográfiával, amivel bizonyíthatjuk a borok eredetiségét. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit Elvárt eredmények: manuális képességek javulása, kísérletezési rutin megalapozása. Felhasznált anyagok, eszközök: élelmiszer alapanyagok, papír kromatogram, kréta, oktatóanyag-feladatlap Először egy ppt segítségével rövid áttekintést kaptak az élelmiszerekben felhasznált színezékekről és egyéb adalékanyagokról. Ezután megbeszéltük a kromatográfia lényegét, és bemutattam, hogyan készül az egyszerű kromatogram. Spenót leveléből készített klorofill oldattal krétakromatográfiát néztünk, valamint megvizsgáltuk az összetett színezékek alkotóit is: M&M cukorkákat áztattunk le és futtattunk meg.

9 Foglalkozás neve: Színanyagok és egyéb adalékok Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Élelmiszercímke elemzések készítése: jelzések megismerése (magyar termék, magyar termék nagydíj, hungarikum díj), adalékok egészségre gyakorolt hatása, energia és tápérték jelölések értelmezése. Ismereteik birtokában ki kell választaniuk egy városunkban hagyományos ételt, amit szívesen fogyasztanának, elemezniük kell a felhasználható alapanyagokat. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit Elvárt eredmények: Kritikus gondolkodás kialakítása, tudatos fogyasztói szokások kialakítása Felhasznált anyagok, eszközök: kivetítő, reklámújságok, élelmiszercimkék Az órát a magyar termékeket bemutató prezentációval kezdtük. Ezután pennys reklámújságokban kellett magyar termékeket keresni. Házi feladatul azt kapták, hogy elemezzenek egy élelmiszercímkét a megadott szempontok szerint. Ezután megterveztük, hogy milyen is lenne egy ideális ebéd, ahol tudatos fogyasztói magatartással figyelembe vennénk az áru összetételét, származását.

10 Foglalkozás neve: Kémia az asztalunkon: Molekuláris gasztronómia bemutató Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Molekuláris gasztronómia bemutató: a szakácstudomány ezen ága mély kémiai alapismereteken nyugszik, látványos és érdekes, motiválóan hat rájuk. Megismerkedhetnek a szárazjég felhasználási lehetőségeivel. Bemutatásra kerül a kálcium-klorid oldatban készíthető zselégyöngyik technológiája, a különleges ízek és formák párosításának lehetőségei. Megvalósító: Bálint Ferenc, Pető Ádám Elvárt eredmények: tudomány az ételkészítésben: szakmai újdonságok megismerése Felhasznált anyagok, eszközök: az ételkészítés legmodernebb eszközei A molekuláris gasztronómia bemutató osztatlan sikert aratott. A 21. század legmodernebb eszközeivel és ételkészítési eljárásaival ismerkedhettek meg a tanulók. Olyan ételek készültek a szemünk láttára, amik magukba ötvözték a tudomány és a technika vívmányait. A menü: Air bag sertés popcorn Szűzérme málnafátyollal, liofilizált málnával Lazac menta kaviárral Zöldborsó textúrák Spárga juice gömb, hollandi espuma Meleg csokoládé espuma, crumble Brownie, meggy gömb, meggy hab

11 Foglalkozás neve: Problémamegoldó feladatok kompetenciaalapon Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Problémamegoldó feladatok és kísérletek a fény és a Naprendszer témakörben. Megvalósító: Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Kísérletek és új ismeretek feldolgozása, a diákok problémamegoldó kompetenciájának fejlesztése. Felhasznált anyagok, eszközök: puzzle, világtérkép a fényszennyezésről, tükrök, UV lámpa, tonik, főzőpoharak, napszemüvegek, oktatóanyag-feladatlap A foglalkozást egy kis ráhangolással kezdtük. A spontán alakult 4-5 fős csoportok egy-egy puzzle-t kaptak, amit meg kellett próbálniuk a legrövidebb idő alatt kirakni. Két féle puzzle volt, az egyik a Földet ábrázolta a Holdról, a másik pedig a Naprendszer nagybolygóit. A két puzzle volt a témaindító. Problémamegoldó feladat: Ötletroham segítségével összegyűjtötték a Holdról és a világűrről tanultakat majd egy felvetett problémát csoportfoglalkozás keretében megoldottak és megvitattak. Probléma felvetés: Hogyan éljük túl a Holdat? Ezután kísérleteken keresztül a diákok megismerkedtek a Napból jövő sugarak földi életre gyakorolt hatásaival (UV és IR sugarak hatása) majd a tapasztalatokat komplex feladatlap segítségével rendszerezték.

12 Beszámoló június 4. csütörtök Foglalkozás neve: Élelmiszerpazarlás kontra tudatos vásárlás Időpont: június 4. csütörtök; 8,30-9,15h (1 óra) Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: A diákok előzetes véleménye alapján kiválasztott étel előkészítése, pazarlási lehetőségek megvitatása és elkerülése. Megvalósító: Török Ferenc Elvárt eredmények: Tudatos vásárlói szokások kialakítása, környezettudatos szemlélet Felhasznált anyagok, eszközök: Liszt; Kristálycukor; Olaj; Só; Élesztő; Tej; Csirkemell (csbn); Füstölt szalonna; Vöröshagyma; Őrölt fehér bors; Kakukkfű; Fokhagyma granulátum; Nyárs (min. 20cm-es) Nevezett tulajdonságok a vendéglátásban a jó gazda módjára történő hozzáállás attitűdjében érhetőek tetten. Ez gazdálkodási szempontból esetünkben az idővel, eszközzel, fával, alapanyaggal való spórolást jelentette. Ennek megvitatása, tervezése, a teendőkről való ilyen irányú döntés volt a feladat ebben a projekt-részben. Gazdálkodás az idővel: időzíteni kellett a kemence felfűtését, a kelttészta életútját. (Persze, a tevékenység többi részét is, de ezeknél volt leglátványosabb az, hogy úgy / akkor kell kezdeni a tevékenységet, amit a menetidő, és a célidőpont kijelöl. Gazdálkodás a tüzelőanyaggal: az előbbi szemponttól elválaszthatatlan. Célidőpontra megfelelő hőmérsékletű, és állapotú tűzteret kellett produkálni. Korábban, később nem jó. Kizökken a menetrend, pazaroljuk a fát. Az alapanyaggal való gazdálkodás (és a beszerzés) alapja a pontos kalkuláció, és a technológiai fegyelem. Ezek megléte garantálja a magas élvezeti értékű étel elkészültét A kelttészta ébredéséhez alkalmazkodni a sütőtepsik számával, logisztikailag figyelemreméltó teendő Foglalkozás neve: tradicionális ételek és ételkészítési technikák Időpont: június 4. csütörtök; h (2 óra) Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: Az étel elkészítése, közben ismerkedés a Tanösvényen is fellelhető kemencetípusokkal, népi ételkészítési technikákkal, majd az elkészült étel elfogyasztása. Megvalósító: Török Ferenc

13 Elvárt eredmények: Manuális készségek fejlődnek. Felhasznált anyagok, eszközök: Liszt; Kristálycukor; Olaj; Só; Élesztő; Tej; Csirkemell (csbn); Füstölt szalonna; Vöröshagyma; Őrölt fehér bors; Kakukkfű; Fokhagyma granulátum; Nyárs (min. 20cm-es) A projekt ezen programjának helyszíne nem volt ismeretlen iskolánk diákjai számára. Mondhatni haza járunk a vásárhelyi kubikgödrök környékén kiépült tanösvény rendezvényhelyeihez. A három szabadtéri kemence, mely reprezentálja az ország eltérő tájegységeinek kemencestílusait igénybe vehető érdeklődő, jól motivált, a természet értékeihez tisztelettel nyúló csoportok számára. A projekt résztvevői ilyen attitűdökkel rendelkeztek. Korai órán megérkeztek a helyszínre gyalogosan, illetve kerékpárral. Részesei voltak a kemence felfűtésének, és a készülő étkek konyhaműveleteinek. Eközben megismerkedtek a kemence részeivel, azok elnevezéseivel. Elhelyeztük korban, időben e-tradicionális, magyar tűzhelyet. Összevetettük más lehetséges szabadtéri tüzes megoldásokkal. A program elméleti, lexikális hozadékát tudatosítani, elmélyíteni mindenki kitöltött egy feladatlapot, mely visszajelzést adott számára. Megkoronázandó a szabadtéri aktivitást, a projekt résztvevői ebédként jóízűen elfogyasztották az kemencés rablóhúst, és kemencés cipót.

14 Foglalkozás neve: Értékőrzés: fotózás Időpont: június 4. csütörtök Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: Fény és árnyék: fotózási technikák bemutatása Kirándulással egybekötött team munka (új ismeretet feldolgozó foglalkozás) Megvalósító: Szalai Tünde Elvárt eredmények: Manuális készségek fejlődnek, képalkotási módszerek tudatos használata Felhasznált anyagok, eszközök: Színes nyomtatásban készült ismertetők, feladatlapok A tanulók 3 csoportra osztva vettek részt a foglalkozáson. Először arról beszélgettünk, mitől lesz jó egy fotó, mire kell odafigyelni, hogy hatásosabb képet készítsünk. Sok ötletük, előzetes ismeretük volt, amire építeni lehetett. Ezt követően a fény minőségéről, a fényforrás irányának jelentőségéről és a fény színéről kaptak ismereteket, közben néhány kérdést megválaszoltak a feladatlapon. Az elméletet fotózási gyakorlat követte, a Téglagyári-tónál sok fényképet készítettek telefonnal és digitális fényképezőgéppel figyelve a különleges fény-árnyék viszonyokat. Készültek tájképek a tóról és a vízről, makrofotók (szitakötőkről, virágokról), és rengeteg portréfotó, amit egymásról készítettek. A fotózás során sok személyes tapasztalattal lettek gazdagabbak. A foglalkozáson nagyon aktívan vettek részt, ezt bizonyítja az elkészült kb. 200 fénykép is.

15 Foglalkozás neve: Játsszunk együtt! Időpont: Helyszín: Téglagyári kubik tanösvény Téma: A diákok csoportban vizuális megfigyelést és hallási differenciálást, rövid távú memóriát fejlesztő játékokat játszanak csoportban, majd szójátékokat oldanak meg feladatlapon. Megvalósító: Nagyné Száraz Nagy Edit gyógypedagógus Elvárt eredmények: vizuális megfigyelés, memória fejlődése Felhasznált anyagok, eszközök: kartonlapok, színes fénymásolatok, laminálófólia, etikettpapír, fénymásolt feladatlapok. A diákok 7-8 fős csoportokban jöttek játszani forgószínpadszerűen. A program egyszerre zajlott a fényképezzünk együtt programmal. A 45 perces foglalkozásokba két féle játék fért + a feladatlap. Először Szóbeszéd játékot játszottunk. Az egyik diák felolvasott a másiknak egy vendéglátással kapcsolatos rövid szöveget, amiben 10 kulcsszót kiemeltem. A többieket messzebb küldtük a felolvasás alatt. Ezután mindig egy diákot hívtunk közelebb, s mindig továbbadták azt a szöveget, amire még emlékeztek a hallottakból. Végül az utolsó is megpróbált valamit felidézni a hallottakból, de előfordult, hogy hozzá már nem összefüggő szöveg, csak szavak jutottak el. A diákok jól szórakoztak. A legjobb csoportban az utolsó ember 5 kiemelt szót tudott felidézni. A másik játék vizuális differenciálás, képkeresésé volt. Az asztalra 108 kártyát tettek ki, melyeken szakácsok voltak különböző színű ruhában. Három dobókockával kellett dobni, melyek megmutatták, hogy milyen színű a szakács nadrágja, felsőruházata, illetve kuktasapkája. Aki leggyorsabban megtalálta a megfelelő képet, az rátehette a saját jelölőjét. A diákoknak annak ellenére nagyon tetszett a játék, hogy ennyi kártyát már meglehetősen nehéz átlátni. Végül egy előre elkészített feladatlapot oldottak meg önállóan, amit közösen ellenőriztünk. Ezen különbségkereső és szójátékok voltak. A Varázsfészek és a Védd meg a földet játékokat fakultatívan próbálhatták ki a gyerekek.

16

17 Beszámoló június 5. péntek Foglalkozás neve: Digitális képszerkesztés Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: PhotoStory 3 - ingyenes és a Windows Live Movie Maker technikák megismerése, alkalmazása saját fotók megszerkesztésére. Megvalósító: Albert Ferenc, Bodzsár Mihály Elvárt eredmények: IKT eszközök készségszintű alkalmazása Felhasznált anyagok, eszközök: tanulói laptopok, mobiltelefonok A diákok megismerkedtek a Windows Live Movie Maker több verziójának a kezelőfelületével. Megnéztük a program felépítését. Megtanulták, hogyan lehet a programban képet és videót hozzáadni, kipróbálták a különböző effekteket és áttünéseket, amikkel egyedivé és látványossá tehették a produktumukat. A zene hozzáadásának lehetőségét is megnéztük majd a képek időzítésével foglalkoztunk, hogy hogyan lehet egyénileg vagy akár több képnek is beállítani az időzítését egyszerre vagy esetlegesen a zene időtartamához igazítani a képek idejét. A végén pedig megnéztük, hogyan tudjuk videóként elmenteni a munkánkat és milyen felbontások közül választhatunk. Ezután a PhotoStory 3 programmal ismerkedetünk, a Windows Live Movie Makerhez hasonlóan ezzel a programmal is egy videót hozhatunk létre a képeinkből, viszont itt a program egyfajta varázsló segítségével vezet végig bennünket a videó elkészítésén és beállításain lépésről-lépésre. Végül pedig megismerkedtek egy online kollázs szerkesztő használatával, aminek segítségével a rendelkezésre álló, sablonok, keretek és effektek felhasználásával rendkívül látványos kollázsokat hozhatnak létre.

18 Foglalkozás neve: Bemutató elkészítése Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: A négy nap alatt készített fényképekből a csoportok elkészítik a saját kis "élmény özönüket" Megvalósító: Albert Ferenc, Bodzsár Mihály Elvárt eredmények: A csoportszellem és a közös, eredményes munka fejlődése Felhasznált anyagok, eszközök: A diákok párokba rendeződve készítették el, közösen a hét eseményiről szóló élménybeszámolójukat. A hét során felhalmozódott képekből és rövid videókból kiválogatták azokat, amik nekik a legjobban tetszett vagy éppen a legemlékezetesebb volt. Ezután kerestek zenét a bemutatóhoz, és kezdték el a videó össze állítását, felhasználva a korábban tanult és megismert lehetőségeket. Aki elkészült a munkájával az megtekinthette, hogyan is fog ez kinézni kivetítve. Ezután jött a kollázs készítés. Kiválasztották, hány képből szeretnék, hogy a kollázs álljon, majd kiválasztották a képeket is és kisebb beállítások után elkészültek a művek.

19 Foglalkozás neve: Zárórendezvény Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: A program zárásaként a diákcsoportok bemutatják az elkészített élménybeszámolójukat a tanáraiknak, a meghívott vendégeknek, az érdeklődő szülőknek és diáktársaiknak. A programban résztvevők értékelik a projekthetet. Megvalósító: a diákok Elvárt eredmények: Pozitív gondolatok közvetítése és a résztvevők elégedettsége Felhasznált anyagok, eszközök: kivetítő A zárórendezvényre meghívtuk a résztvevő diákok szüleit, érdeklődő kollégákat, diákokat. A résztvevő diákok párban mutathatták be munkáikat, tevékenységüket az elmúlt napokról. Meglepő magabiztossággal álltak ki a párosok, és nagy öröm volt számukra az elismerő taps. A bemutatók után állófogadáson egy kötetlen beszélgetéssel egybekötve zártuk le a hetet.

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. TÉMAHÉT Tanulás tanulása

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. TÉMAHÉT Tanulás tanulása Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 09/1. TÉMAHÉT Tanulás tanulása Jeles napok, ünnepek: Állatok világnapja Készült: Damjanich János Általános Iskola Isaszeg

Részletesebben

I N S P I R Á C I Ó I N S P I R Á C I Ó TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM. Tartalomból. Projektismertető

I N S P I R Á C I Ó I N S P I R Á C I Ó TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM. Tartalomból. Projektismertető Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM ISZE Tehetségpont NTP-TM-13-0117 KÜL ÖNSZ ÁMA A tartalomból: Projektismertető 2 Tehetséggondozó szakkör 3 Szakmai nap 10 3 napos követéses

Részletesebben

TARTALOM TEHETSÉGGONDOZÁS TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM TEHETSÉGGONDOZÁS TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM S ISKOLAI INSPIRÁCIÓ ÁLTALÁNO INSPIRÁCIÓ ÁLTALÁNO S ISKOLAI

TARTALOM TEHETSÉGGONDOZÁS TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM TEHETSÉGGONDOZÁS TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM S ISKOLAI INSPIRÁCIÓ ÁLTALÁNO INSPIRÁCIÓ ÁLTALÁNO S ISKOLAI Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete INSPIRÁCIÓ ÁLTALÁNO S ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM TEHETSÉGGONDOZÁS TEHETSÉGKÜLÖNSZÁM NTP-ITM-12-P-0050 Inspiráció Tehetségkülönszám TARTALOM

Részletesebben

Egészséges életmód (mozgás, táplálkozás, napirend)

Egészséges életmód (mozgás, táplálkozás, napirend) TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0162 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Sükösd- Érsekcsanád Közoktatási Intézményfenntartó Társulás közoktatási intézményeiben Egészséges életmód (mozgás, táplálkozás,

Részletesebben

SZINOPSZIS. Készítette: Rácz Tímea Salgótarján

SZINOPSZIS. Készítette: Rácz Tímea Salgótarján SZINOPSZIS Egyéni és kiscsoportos fejlesztés a kooperatív tanulás segítségével, a könyvtár adta lehetőségek keretei között a formális, iskolai oktatást segítő felkészítés Készítette: Rácz Tímea Salgótarján

Részletesebben

3. a, 3. b és 6. b. Témahét a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola

3. a, 3. b és 6. b. Témahét a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola Témahét a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola 3. a, és 6. b osztályában 2010. április 26-30. Szervező pedagógusok: Vecsei Gabriella és Bevezető: témaválasztás és célok Bojér Béla Iskolánkban

Részletesebben

PLATÁNSOR KONFERENCIA

PLATÁNSOR KONFERENCIA PLATÁNSOR KONFERENCIA KISKUNHALAS 2009. MÁRCIUS 20. KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS TUDATOS FOGYASZTÓI MAGATARTÁS Beköszöntő Mindig öröm és megtiszteltetés egy kollektívának, ha egy megyei konferencia házigazdája

Részletesebben

1. Heti rendszerességű szakmai találkozók

1. Heti rendszerességű szakmai találkozók SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK 1. Heti rendszerességű szakmai találkozók A heti rendszerességű foglalkozásokon az egészséges életmód elsajátításával, a mindennapi életben való alkalmazásával kapcsolatos

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Második kiegészítés Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási

Részletesebben

INSPIRÁCIÓ TEHETSÉGSZÁM SNI MINI PILOT OPER 3080. Játszani mindenki szeret - Előzmények. Műhelybeszélgetés Kaposváron - Reflexiók INSPIRÁCIÓ

INSPIRÁCIÓ TEHETSÉGSZÁM SNI MINI PILOT OPER 3080. Játszani mindenki szeret - Előzmények. Műhelybeszélgetés Kaposváron - Reflexiók INSPIRÁCIÓ Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete INSPIRÁCIÓ TÁMOP -3.4.5-12-2012-0001 TEHETSÉGHIDAK PROGR AM I N S P I R Á C I Ó Különszám INSPIRÁCIÓ TEHETSÉGSZÁM SNI MINI PILOT OPER 3080 Játszani mindenki

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Második kiegészítés Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási

Részletesebben

A Bermuda-háromszög rejtélye - fizikaóra 10. osztályosoknak 2 Interaktív feladatkészítés - táblafüggetlenül 13 Elektrokémia - CD-ismertető 22

A Bermuda-háromszög rejtélye - fizikaóra 10. osztályosoknak 2 Interaktív feladatkészítés - táblafüggetlenül 13 Elektrokémia - CD-ismertető 22 A Bermuda-háromszög rejtélye - fizikaóra 10. osztályosoknak 2 Interaktív feladatkészítés - táblafüggetlenül 13 Elektrokémia - CD-ismertető 22 könyvek a digitális tankönyvek új generációja Az OK! Könyvek

Részletesebben

SZINOPSZIS. Életünk füveskönyve, avagy ismerd meg önmagad. Salgótarján

SZINOPSZIS. Életünk füveskönyve, avagy ismerd meg önmagad. Salgótarján SZINOPSZIS Életünk füveskönyve, avagy ismerd meg önmagad Készítette: Rácz Tímea Salgótarján Gyakorlati tapasztalatok Tárgy: A TÁMOP 3.2.4 keretében kidolgozott Nevelési Tudásdepó projektben kidolgozott

Részletesebben

Témahét a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban

Témahét a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban A tehetséggondozás elmélete és gyakorlata az általános- és középiskolai pedagógiai munkában Témahét a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban Záró dolgozat Készítők Témahét a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban Készítők

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben című pályázat keretében:

A TÁMOP 3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben című pályázat keretében: A TÁMOP 3.1.4/08/2. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben című pályázat keretében: az Egészség - témahét megvalósításának dokumentációja. 2009/2010. tanév Bodajki Általános

Részletesebben

KALANDOZÁSOK A ZEMPLÉNBEN

KALANDOZÁSOK A ZEMPLÉNBEN KALANDOZÁSOK A ZEMPLÉNBEN Erdei iskolai projekt 2010. Németh László Általános iskola, ami és óvoda Bocskaikert TARTALOM 1 Készítette: Kollár Erzsébet Pásti csaba Kiss Tibor I.1. A Németh László Általános

Részletesebben

TÁMOP 5.2.5-08/1-2008-0188 HELYI ÉRTÉK A Mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése

TÁMOP 5.2.5-08/1-2008-0188 HELYI ÉRTÉK A Mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése TÁMOP 5.2.5-08/1-2008-0188 HELYI ÉRTÉK A Mezőkövesdi Ifjúsági Információs Pont szolgáltatásainak fejlesztése A Projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult

Részletesebben

új utakon a netgeneráció EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HOPPÁ Disszeminációs füzetek 34.

új utakon a netgeneráció EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HOPPÁ Disszeminációs füzetek 34. új utakon a netgeneráció oktatásában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HOPPÁ Disszeminációs füzetek 34. ÚJ UTAKON A NETGENERÁCIÓ OKTATÁSÁBAN A tanárok szerepe a kommunikációs szakadék áthidalásában infokommunikációs

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma:16 tanuló Időpont:

Részletesebben

Olvasásra nevelés a roma hagyományok bemutatásának, feldolgozásának segítségével c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése

Olvasásra nevelés a roma hagyományok bemutatásának, feldolgozásának segítségével c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése Olvasásra nevelés a roma hagyományok bemutatásának, feldolgozásának segítségével c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése A mű szerzője: Molnár Jolán Miskolc Tartalomjegyzék A program

Részletesebben

INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA

INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA INNOVÁCIÓ CÍME: FÜLEMÜLÉK NAPJA 2010. május 3. BESZÁMOLÓ A BOCSKAIKERTI NÉMETH LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS INTÉZMÉNY ÉS ÓVODA TÉMANAPJÁRÓL Készítette: Pásti József Csaba Bocskaikert,

Részletesebben

Horváth & Dubecz Tanácsadó Kft. Beküldendő. A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

Horváth & Dubecz Tanácsadó Kft. Beküldendő. A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 7.a Résztvevők száma: 24 fő Időpont: március

Részletesebben

PIL Akadémia óravázlat best of 2012 február

PIL Akadémia óravázlat best of 2012 február PIL Akadémia óravázlat best of 2012 február A PIL Akadémiának nem hallgatói vannak, hanem aktív résztvevői. Akadémia ez a szó leghagyományosabb értelmében (Ἀκαδημία), olyan hely, ahol össze lehet jönni

Részletesebben

Időpont: 2008. május (6 tanóra) + Túra a Jakabhegyre (kb. 6 óra)

Időpont: 2008. május (6 tanóra) + Túra a Jakabhegyre (kb. 6 óra) Beküldendő 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.C Résztvevők száma: 27 Időpont: 2008. május (6 tanóra) + Túra a Jakabhegyre (kb. 6 óra) Osztály / csoport rövid bemutatása,

Részletesebben

25. TÉMANAP, TÉMAHÉT (4 írás)

25. TÉMANAP, TÉMAHÉT (4 írás) 25. TÉMANAP, TÉMAHÉT (4 írás) Bilku Rolandné: Témanap, témahét A témanap vagy témahét szó jelentése benne van magában az elnevezésben. Adott napon (vagy héten) az iskola (vagy legalábbis bizonyos korcsoportok)

Részletesebben

Tevékenység-központú pedagógiák 1. számú hallgatói melléklet: Képek

Tevékenység-központú pedagógiák 1. számú hallgatói melléklet: Képek 1. számú hallgatói melléklet: Képek 1 1. számú hallgatói melléklet: Képek 2 1. számú hallgatói melléklet: Képek 3 1. számú hallgatói melléklet: Képek 4 2. számú hallgatói melléklet: A tevékenységközpontú

Részletesebben

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott. Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez. felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Szerzők: Kivovicsné Horváth Ágnes, Rádi Orsolya

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Második kiegészítés Oktatási Hivatal Kiegészítés az Oktatási

Részletesebben

Celldömölk, a város, ahol élünk. Projekt 2010.

Celldömölk, a város, ahol élünk. Projekt 2010. Celldömölk, a város, ahol élünk Projekt 2010. 1. A projekt részletes terve A projekt címe: Témakör: A projekt készítője: Celldömölk, a város ahol élünk Kisalföld, Kemenesalja, Celldömölk Dr Pörneczi Károlyné

Részletesebben

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 7.

Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 7. Integrációs Pedagógiai Műhely Füzetek 7. Pedagógiai munkánk során többször tapasztaltuk, hogy a társadalom marginalizálódó csoportjaihoz tartozó családok gyermekeiben az Európához tartozás tudata nem alakult

Részletesebben