Tudatos élet tudományos alapon (Pályázati azonosító: NTP-MTI ) Beszámoló június 1. hétfő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudatos élet tudományos alapon (Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0150) Beszámoló. 2015. június 1. hétfő"

Átírás

1 Beszámoló június 1. hétfő Foglalkozás neve: Megnyitó Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Célok ismertetése, program bemutatása, társas kapcsolatok kialakítása, ismerkedés Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Társak megismerése, együttműködési képesség kialakítása Felhasznált anyagok, eszközök: oktatóanyag-feladatlap A programban részt vevő diákok jórészt a 9. évfolyamról kerültek ki, szakiskolások és szakközépiskolások egyaránt. Többen nem ismerték egymást, ezért a program sikere érdekében úgy gondoltuk, hogy rá kell szánni az időt egy kis csapatépítésre, közös célok megfogalmazására. Röviden bemutattuk nekik a hét tematikáját, ezután játékos formában be kellett mutatkozniuk: mindenki választhatott magának egy étel vezetéknevet. Ezután meghatározott szempontokhoz kellett megtalálniuk a társakat (pl. keress olyat, akinek autószerelő az apukája). Nagyon élvezték a bemutatkozást és a társkeresőt is, sokat nevetgéltünk a kitalált neveken: van, aki nekem már örökre Galuska Gábor marad.

2 Foglalkozás neve: Ismerjük meg a fényt! Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Megismerkedünk a napból jövő sugárzásokkal: Brain stormingból kiinduló irányított ismeretátadással kialakítjuk az egyes programnapok struktúráját. Megnézünk egy részletet az Öveges 33-ból, ahol innovációs versenyen eredményesen szereplő diákok mutatnak be ötletes kísérleteket. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Érdeklődés felkeltése Felhasznált anyagok, eszközök: oktatóanyag-feladatlap, csomagoló papír, filcek, flipchart, kivetítő A brainstorming egy kedvelt módszer, mert ebben a feladatban minden diák részt vesz: mindenkinek fénnyel kapcsolatos fogalmakat kellett mondani. Nincsenek rossz szavak, ezt megbeszéltük az elején, esetleg olyanok, amik nem kapcsolódnak szorosan a központi témához. Nagy nevetések lettek belőle, mikor valakinek a kecske jutott eszébe. Mivel nincsenek rossz szavak, hát megkerestük, hogyan kapcsolódhat a kecske a fényhez. Jobb híján úgy, hogy nappal legel.

3 Foglalkozás neve: Tanösvénytúra, geolokációs játékokkal Időpont: június Helyszín: Mártély vízi tanösvény Téma: Ismerkedés a geolokációs játékokkal Mártély természeti értékein keresztül: a vízi tanösvényen elsétálva munzee/qr kódokat kell begyűjteniük (ezeket előzetesen telepítjük), a megtalált munzeek mellett qr-kódokba rejtett információkat kell megfejteniük. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, IKT-val támogatott új ismeret feldolgozás, Geolokációs alkalmazások a természetben Felhasznált anyagok, eszközök: Mobiltelefonok, oktatóanyag-feladatlap Indulás előtt az okostelefonokra telepítettük, majd megismerkedtünk a munzee, a QR-kód olvasó, és a c-geo alkalmazásokat. A túra első felében az volt a diákok feladata, hogy a 4-5 fős csapatokban sétáljanak el a tanösvényen a kilátóig, a munzee térképen feltüntetett kódokat keressék meg, olvassák be a qr kódos feladatokat, melyeken szereplő kérdések a tanösvény oktatótábláira vonatkoztak. A megoldásokat a feladatlapjaikba kellett beírni. Visszafelé a c-geo alkalmazás segítségével geocash ládákat kerestünk..

4 Foglalkozás neve: Csillagtúra Időpont: június Helyszín: Mártély tanösvény Téma: Csillagképek, csillagjegyek megfigyelése a Google Sky Map segítségével, mitológiai történeteik megismerése. Az éjszakai világ feltérképezése éjellátóval. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, csillagképekben való eligazodás Felhasznált anyagok, eszközök: Éjellátó, oktatóanyag-feladatlap Indulás előtt az okostelefonokra telepítettük, majd megismerkedtünk a Google Sky Map alkalmazással. A tanösvényen sötétedés után végigsétálva közelítettük meg a vizsgálódáshoz legalkalmasabb tisztást. Olyan helyszínt választottunk ahol a legkisebb volt a fényszennyezés. A tisztáson, a plédeken elfoglaltuk a helyeinket és megkerestük a tavaszi csillagképeket, megismerkedtünk a hozzájuk köthető mitológiai történetekkel is, majd a képgaléria segítségével megkerestük a legközelebbi galaxist is. A diákok nagyon élvezték a csillagvizsgálást. A visszafelé vezető úton az éjellátók segítségével megfigyeltük az utunkba kerülő éjszakai állatokat és a távolabb haladó társaikat is meglesték a diákok. A szállásra visszaérkezve a diákok párban megoldották a témához kapcsolódó feladatlapon szereplő feladatokat.

5 Beszámoló június 2. kedd Foglalkozás neve: A fény szerepe a növények életében Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Növényi szervek vizsgálata mobiltelefon/tablet mikroszkóppal: különböző növényi szervek vizsgáatai mobiltelefonra/tabletre szerelhető lencsék segítségével. A tudás szintetizálásához problémamegoldó feladatokat állítottunk össze. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, mélyebb ismereteket szereznek a növényi részek felépítéséről, érdeklődés felkeltése Felhasznált anyagok, eszközök: mobil telefonra szerelhető lencsék, oktatóanyag-feladatlap Reggel azt a feladatot kapták a diákok, hogy a tábor környezetében fellelhető fákról és egyéb tereptárgyakról gyűjtsenek zuzmókat. Az összegyűjtött zuzmókat az előre kiadott színes melléklet alapján meghatároztuk, és ez segített meghatározni a mártélyi levegő tisztaságát: a fellelt sárgazuzmók és leveles zuzmók alapján Mártély 4-5 zónába tartozik, levegője tiszta. Mobil telefonra szerelhető lencsék segítségével mikroszkóp alatt is megvizsgáltuk a zuzmókat, amikről rajzok is készültek. A folytatásban néhány élelmiszer-alapanyagként is használt növényt vizsgálhattak a mobiljaikkal. A program nagy sikert aratott: elhullott kérészeket, szitakötőszárnyat, falevelet mindent meg akartak nézni a gyorsan és könnyen használható kis mikroszkópokkal.

6 Foglalkozás neve: A fény szerepe az ember életében Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Hólyagszem felépítésének és a látás mechanizmusának megismerése kísérleteken keresztül, boncolás segítségével Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Kísérletezés iránti érdeklődés felkeltése és új ismeretek feldolgozása Felhasznált anyagok, eszközök: bonckészlet, tálca, mérőszalag, gyűrű, feladatlapok, sertés-szem Először röviden ismertettük a látás folyamatát, majd látásvizsgálatokat (térérzékelés, optikai csalódások, vakfolt vizsgálata, térbeli tájékozódás vizsgálata kiscsoportos foglalkozás keretében) végeztünk. Ezután következett a szem boncolása. Ezután előre összeállított kísérletek megismerésén keresztül kellett csoportmunkában problémafeladatot megoldaniuk. A csoportmunka heterogén, kooperatív csoportmunka volt. A szem boncolásától néhányan idegenkedtek, de a lencse nagyító képességét mindenki örömmel szemlélte. A diákok véleményei alapján ez a program is dobogós lett: a csillagvizsgálás és a molekuláris gasztronómia bemutató mellett ez tetszett a legjobban.

7 Foglalkozás neve: Kísérletek fénnyel Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Fizikai és kémiai kísérletek elvégzése: spektroszkópot készítünk egyszerű háztartási anyagokból (doboz, ragasztó, CD lemez), az elkészült eszközökkel megnézzük a különböző izzók színképét, következtetünk az izzók kiválasztásának szempontjaira. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: kritikus gondolkodás fejlesztése, kézügyesség fejlesztése Felhasznált anyagok, eszközök: izzók foglalattal, feladatlapok, ragasztószalagok, CD, sniccer, olló, dobozok A délutáni foglalkozáson a diákok kézügyességét és kreativitását tettük próbára: spektroszkópot kellett készíteni. Ez önmagában nem nagy kihívás, a program értékét az a kerettörténet adta, melyben elmeséltem nekik, hogy a -3D ceruza feltalálója a ceruza prototipusát 16 évesen a garázsukban rakta össze szívószálakból, karácsonyfaizzókból. Ma 26 éves, tudása és eredményei elismerése jeléül kisbolygót neveztek el róla. A kreativitás és az alkotóképesség kibontakoztatásának lehetősége nem pénz, hanem leleményesség kérdése: erre szerettük volna felhívni a figyelmét a diákoknak ezzel a kis projekttel. Pattogatott kukoricás dobozokból, régi CD lemezeket felhasználva készítettük el a spektroszkópot, amivel a különböző fényforrások színképét tudtuk vizsgálni, ami segíthet bennünket eligazodni az izzók választásában. Változó érdeklődéssel fogtak neki a diákok a feladatnak, elsőre bonyolultnak tűnt nekik, ám nagyon belelkesültek, mikor elkészült működő spektroszkóp.

8 Beszámoló június 3. szerda Foglalkozás neve: Színek az ételeinkben Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Növényi színanyagok vizsgálata: oszlopkromatográfia, papírkromatográfia bemutatása. A kísérleteknél kiemelt szerep jut az élelmiszerekből kimutatható színanyagok vizsgálatának: sárgarépa karotintartalmát, spenót klorofilltartalmát oszlopkromatográfiával vizsgáljuk, valamint megnézzük a bodzabogyó és a vörösbor antociántartalmát paírkromatográfiával, amivel bizonyíthatjuk a borok eredetiségét. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit Elvárt eredmények: manuális képességek javulása, kísérletezési rutin megalapozása. Felhasznált anyagok, eszközök: élelmiszer alapanyagok, papír kromatogram, kréta, oktatóanyag-feladatlap Először egy ppt segítségével rövid áttekintést kaptak az élelmiszerekben felhasznált színezékekről és egyéb adalékanyagokról. Ezután megbeszéltük a kromatográfia lényegét, és bemutattam, hogyan készül az egyszerű kromatogram. Spenót leveléből készített klorofill oldattal krétakromatográfiát néztünk, valamint megvizsgáltuk az összetett színezékek alkotóit is: M&M cukorkákat áztattunk le és futtattunk meg.

9 Foglalkozás neve: Színanyagok és egyéb adalékok Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Élelmiszercímke elemzések készítése: jelzések megismerése (magyar termék, magyar termék nagydíj, hungarikum díj), adalékok egészségre gyakorolt hatása, energia és tápérték jelölések értelmezése. Ismereteik birtokában ki kell választaniuk egy városunkban hagyományos ételt, amit szívesen fogyasztanának, elemezniük kell a felhasználható alapanyagokat. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit Elvárt eredmények: Kritikus gondolkodás kialakítása, tudatos fogyasztói szokások kialakítása Felhasznált anyagok, eszközök: kivetítő, reklámújságok, élelmiszercimkék Az órát a magyar termékeket bemutató prezentációval kezdtük. Ezután pennys reklámújságokban kellett magyar termékeket keresni. Házi feladatul azt kapták, hogy elemezzenek egy élelmiszercímkét a megadott szempontok szerint. Ezután megterveztük, hogy milyen is lenne egy ideális ebéd, ahol tudatos fogyasztói magatartással figyelembe vennénk az áru összetételét, származását.

10 Foglalkozás neve: Kémia az asztalunkon: Molekuláris gasztronómia bemutató Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Molekuláris gasztronómia bemutató: a szakácstudomány ezen ága mély kémiai alapismereteken nyugszik, látványos és érdekes, motiválóan hat rájuk. Megismerkedhetnek a szárazjég felhasználási lehetőségeivel. Bemutatásra kerül a kálcium-klorid oldatban készíthető zselégyöngyik technológiája, a különleges ízek és formák párosításának lehetőségei. Megvalósító: Bálint Ferenc, Pető Ádám Elvárt eredmények: tudomány az ételkészítésben: szakmai újdonságok megismerése Felhasznált anyagok, eszközök: az ételkészítés legmodernebb eszközei A molekuláris gasztronómia bemutató osztatlan sikert aratott. A 21. század legmodernebb eszközeivel és ételkészítési eljárásaival ismerkedhettek meg a tanulók. Olyan ételek készültek a szemünk láttára, amik magukba ötvözték a tudomány és a technika vívmányait. A menü: Air bag sertés popcorn Szűzérme málnafátyollal, liofilizált málnával Lazac menta kaviárral Zöldborsó textúrák Spárga juice gömb, hollandi espuma Meleg csokoládé espuma, crumble Brownie, meggy gömb, meggy hab

11 Foglalkozás neve: Problémamegoldó feladatok kompetenciaalapon Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Problémamegoldó feladatok és kísérletek a fény és a Naprendszer témakörben. Megvalósító: Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Kísérletek és új ismeretek feldolgozása, a diákok problémamegoldó kompetenciájának fejlesztése. Felhasznált anyagok, eszközök: puzzle, világtérkép a fényszennyezésről, tükrök, UV lámpa, tonik, főzőpoharak, napszemüvegek, oktatóanyag-feladatlap A foglalkozást egy kis ráhangolással kezdtük. A spontán alakult 4-5 fős csoportok egy-egy puzzle-t kaptak, amit meg kellett próbálniuk a legrövidebb idő alatt kirakni. Két féle puzzle volt, az egyik a Földet ábrázolta a Holdról, a másik pedig a Naprendszer nagybolygóit. A két puzzle volt a témaindító. Problémamegoldó feladat: Ötletroham segítségével összegyűjtötték a Holdról és a világűrről tanultakat majd egy felvetett problémát csoportfoglalkozás keretében megoldottak és megvitattak. Probléma felvetés: Hogyan éljük túl a Holdat? Ezután kísérleteken keresztül a diákok megismerkedtek a Napból jövő sugarak földi életre gyakorolt hatásaival (UV és IR sugarak hatása) majd a tapasztalatokat komplex feladatlap segítségével rendszerezték.

12 Beszámoló június 4. csütörtök Foglalkozás neve: Élelmiszerpazarlás kontra tudatos vásárlás Időpont: június 4. csütörtök; 8,30-9,15h (1 óra) Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: A diákok előzetes véleménye alapján kiválasztott étel előkészítése, pazarlási lehetőségek megvitatása és elkerülése. Megvalósító: Török Ferenc Elvárt eredmények: Tudatos vásárlói szokások kialakítása, környezettudatos szemlélet Felhasznált anyagok, eszközök: Liszt; Kristálycukor; Olaj; Só; Élesztő; Tej; Csirkemell (csbn); Füstölt szalonna; Vöröshagyma; Őrölt fehér bors; Kakukkfű; Fokhagyma granulátum; Nyárs (min. 20cm-es) Nevezett tulajdonságok a vendéglátásban a jó gazda módjára történő hozzáállás attitűdjében érhetőek tetten. Ez gazdálkodási szempontból esetünkben az idővel, eszközzel, fával, alapanyaggal való spórolást jelentette. Ennek megvitatása, tervezése, a teendőkről való ilyen irányú döntés volt a feladat ebben a projekt-részben. Gazdálkodás az idővel: időzíteni kellett a kemence felfűtését, a kelttészta életútját. (Persze, a tevékenység többi részét is, de ezeknél volt leglátványosabb az, hogy úgy / akkor kell kezdeni a tevékenységet, amit a menetidő, és a célidőpont kijelöl. Gazdálkodás a tüzelőanyaggal: az előbbi szemponttól elválaszthatatlan. Célidőpontra megfelelő hőmérsékletű, és állapotú tűzteret kellett produkálni. Korábban, később nem jó. Kizökken a menetrend, pazaroljuk a fát. Az alapanyaggal való gazdálkodás (és a beszerzés) alapja a pontos kalkuláció, és a technológiai fegyelem. Ezek megléte garantálja a magas élvezeti értékű étel elkészültét A kelttészta ébredéséhez alkalmazkodni a sütőtepsik számával, logisztikailag figyelemreméltó teendő Foglalkozás neve: tradicionális ételek és ételkészítési technikák Időpont: június 4. csütörtök; h (2 óra) Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: Az étel elkészítése, közben ismerkedés a Tanösvényen is fellelhető kemencetípusokkal, népi ételkészítési technikákkal, majd az elkészült étel elfogyasztása. Megvalósító: Török Ferenc

13 Elvárt eredmények: Manuális készségek fejlődnek. Felhasznált anyagok, eszközök: Liszt; Kristálycukor; Olaj; Só; Élesztő; Tej; Csirkemell (csbn); Füstölt szalonna; Vöröshagyma; Őrölt fehér bors; Kakukkfű; Fokhagyma granulátum; Nyárs (min. 20cm-es) A projekt ezen programjának helyszíne nem volt ismeretlen iskolánk diákjai számára. Mondhatni haza járunk a vásárhelyi kubikgödrök környékén kiépült tanösvény rendezvényhelyeihez. A három szabadtéri kemence, mely reprezentálja az ország eltérő tájegységeinek kemencestílusait igénybe vehető érdeklődő, jól motivált, a természet értékeihez tisztelettel nyúló csoportok számára. A projekt résztvevői ilyen attitűdökkel rendelkeztek. Korai órán megérkeztek a helyszínre gyalogosan, illetve kerékpárral. Részesei voltak a kemence felfűtésének, és a készülő étkek konyhaműveleteinek. Eközben megismerkedtek a kemence részeivel, azok elnevezéseivel. Elhelyeztük korban, időben e-tradicionális, magyar tűzhelyet. Összevetettük más lehetséges szabadtéri tüzes megoldásokkal. A program elméleti, lexikális hozadékát tudatosítani, elmélyíteni mindenki kitöltött egy feladatlapot, mely visszajelzést adott számára. Megkoronázandó a szabadtéri aktivitást, a projekt résztvevői ebédként jóízűen elfogyasztották az kemencés rablóhúst, és kemencés cipót.

14 Foglalkozás neve: Értékőrzés: fotózás Időpont: június 4. csütörtök Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: Fény és árnyék: fotózási technikák bemutatása Kirándulással egybekötött team munka (új ismeretet feldolgozó foglalkozás) Megvalósító: Szalai Tünde Elvárt eredmények: Manuális készségek fejlődnek, képalkotási módszerek tudatos használata Felhasznált anyagok, eszközök: Színes nyomtatásban készült ismertetők, feladatlapok A tanulók 3 csoportra osztva vettek részt a foglalkozáson. Először arról beszélgettünk, mitől lesz jó egy fotó, mire kell odafigyelni, hogy hatásosabb képet készítsünk. Sok ötletük, előzetes ismeretük volt, amire építeni lehetett. Ezt követően a fény minőségéről, a fényforrás irányának jelentőségéről és a fény színéről kaptak ismereteket, közben néhány kérdést megválaszoltak a feladatlapon. Az elméletet fotózási gyakorlat követte, a Téglagyári-tónál sok fényképet készítettek telefonnal és digitális fényképezőgéppel figyelve a különleges fény-árnyék viszonyokat. Készültek tájképek a tóról és a vízről, makrofotók (szitakötőkről, virágokról), és rengeteg portréfotó, amit egymásról készítettek. A fotózás során sok személyes tapasztalattal lettek gazdagabbak. A foglalkozáson nagyon aktívan vettek részt, ezt bizonyítja az elkészült kb. 200 fénykép is.

15 Foglalkozás neve: Játsszunk együtt! Időpont: Helyszín: Téglagyári kubik tanösvény Téma: A diákok csoportban vizuális megfigyelést és hallási differenciálást, rövid távú memóriát fejlesztő játékokat játszanak csoportban, majd szójátékokat oldanak meg feladatlapon. Megvalósító: Nagyné Száraz Nagy Edit gyógypedagógus Elvárt eredmények: vizuális megfigyelés, memória fejlődése Felhasznált anyagok, eszközök: kartonlapok, színes fénymásolatok, laminálófólia, etikettpapír, fénymásolt feladatlapok. A diákok 7-8 fős csoportokban jöttek játszani forgószínpadszerűen. A program egyszerre zajlott a fényképezzünk együtt programmal. A 45 perces foglalkozásokba két féle játék fért + a feladatlap. Először Szóbeszéd játékot játszottunk. Az egyik diák felolvasott a másiknak egy vendéglátással kapcsolatos rövid szöveget, amiben 10 kulcsszót kiemeltem. A többieket messzebb küldtük a felolvasás alatt. Ezután mindig egy diákot hívtunk közelebb, s mindig továbbadták azt a szöveget, amire még emlékeztek a hallottakból. Végül az utolsó is megpróbált valamit felidézni a hallottakból, de előfordult, hogy hozzá már nem összefüggő szöveg, csak szavak jutottak el. A diákok jól szórakoztak. A legjobb csoportban az utolsó ember 5 kiemelt szót tudott felidézni. A másik játék vizuális differenciálás, képkeresésé volt. Az asztalra 108 kártyát tettek ki, melyeken szakácsok voltak különböző színű ruhában. Három dobókockával kellett dobni, melyek megmutatták, hogy milyen színű a szakács nadrágja, felsőruházata, illetve kuktasapkája. Aki leggyorsabban megtalálta a megfelelő képet, az rátehette a saját jelölőjét. A diákoknak annak ellenére nagyon tetszett a játék, hogy ennyi kártyát már meglehetősen nehéz átlátni. Végül egy előre elkészített feladatlapot oldottak meg önállóan, amit közösen ellenőriztünk. Ezen különbségkereső és szójátékok voltak. A Varázsfészek és a Védd meg a földet játékokat fakultatívan próbálhatták ki a gyerekek.

16

17 Beszámoló június 5. péntek Foglalkozás neve: Digitális képszerkesztés Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: PhotoStory 3 - ingyenes és a Windows Live Movie Maker technikák megismerése, alkalmazása saját fotók megszerkesztésére. Megvalósító: Albert Ferenc, Bodzsár Mihály Elvárt eredmények: IKT eszközök készségszintű alkalmazása Felhasznált anyagok, eszközök: tanulói laptopok, mobiltelefonok A diákok megismerkedtek a Windows Live Movie Maker több verziójának a kezelőfelületével. Megnéztük a program felépítését. Megtanulták, hogyan lehet a programban képet és videót hozzáadni, kipróbálták a különböző effekteket és áttünéseket, amikkel egyedivé és látványossá tehették a produktumukat. A zene hozzáadásának lehetőségét is megnéztük majd a képek időzítésével foglalkoztunk, hogy hogyan lehet egyénileg vagy akár több képnek is beállítani az időzítését egyszerre vagy esetlegesen a zene időtartamához igazítani a képek idejét. A végén pedig megnéztük, hogyan tudjuk videóként elmenteni a munkánkat és milyen felbontások közül választhatunk. Ezután a PhotoStory 3 programmal ismerkedetünk, a Windows Live Movie Makerhez hasonlóan ezzel a programmal is egy videót hozhatunk létre a képeinkből, viszont itt a program egyfajta varázsló segítségével vezet végig bennünket a videó elkészítésén és beállításain lépésről-lépésre. Végül pedig megismerkedtek egy online kollázs szerkesztő használatával, aminek segítségével a rendelkezésre álló, sablonok, keretek és effektek felhasználásával rendkívül látványos kollázsokat hozhatnak létre.

18 Foglalkozás neve: Bemutató elkészítése Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: A négy nap alatt készített fényképekből a csoportok elkészítik a saját kis "élmény özönüket" Megvalósító: Albert Ferenc, Bodzsár Mihály Elvárt eredmények: A csoportszellem és a közös, eredményes munka fejlődése Felhasznált anyagok, eszközök: A diákok párokba rendeződve készítették el, közösen a hét eseményiről szóló élménybeszámolójukat. A hét során felhalmozódott képekből és rövid videókból kiválogatták azokat, amik nekik a legjobban tetszett vagy éppen a legemlékezetesebb volt. Ezután kerestek zenét a bemutatóhoz, és kezdték el a videó össze állítását, felhasználva a korábban tanult és megismert lehetőségeket. Aki elkészült a munkájával az megtekinthette, hogyan is fog ez kinézni kivetítve. Ezután jött a kollázs készítés. Kiválasztották, hány képből szeretnék, hogy a kollázs álljon, majd kiválasztották a képeket is és kisebb beállítások után elkészültek a művek.

19 Foglalkozás neve: Zárórendezvény Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: A program zárásaként a diákcsoportok bemutatják az elkészített élménybeszámolójukat a tanáraiknak, a meghívott vendégeknek, az érdeklődő szülőknek és diáktársaiknak. A programban résztvevők értékelik a projekthetet. Megvalósító: a diákok Elvárt eredmények: Pozitív gondolatok közvetítése és a résztvevők elégedettsége Felhasznált anyagok, eszközök: kivetítő A zárórendezvényre meghívtuk a résztvevő diákok szüleit, érdeklődő kollégákat, diákokat. A résztvevő diákok párban mutathatták be munkáikat, tevékenységüket az elmúlt napokról. Meglepő magabiztossággal álltak ki a párosok, és nagy öröm volt számukra az elismerő taps. A bemutatók után állófogadáson egy kötetlen beszélgetéssel egybekötve zártuk le a hetet.

Beszámoló. Informatika szakkör

Beszámoló. Informatika szakkör Beszámoló Informatika szakkör A TÁMOP - 3.1.4. C-14-2015-0464 Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem pályázatnak keretében szeptember10-től október 19-ig heti 2 órában, összesen 12 óra informatika szakkört

Részletesebben

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM BESZÁMOLÓJA AZ OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Résztvevők A programon iskolánk 9. évfolyamos diákjai vettek részt két osztályból. A szervezési

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje

A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje A szolnoki vár projekt történelem lézergravírozás 3D nyomtatás komplex részprojektje 2019. 03.19 04.12. Összefoglalás A Szolnoki Szolgáltatási SZC Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

Fotó és művészetterápiás tábor

Fotó és művészetterápiás tábor Fotó és művészetterápiás tábor Második alkalommal rendeztük meg Fotó és művészetterápiás kurzusunk lezáró eseményét egy hetes táborozás formájában. A hét elején hétfőtől szerdáig a felnőtt résztvevőkkel,

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13.

Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 13. Szakmák éjszakája HSZC Boros Sámuel Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2018. április 13. Ebben a tanévben harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák éjszakája című rendezvénysorozat az ország

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában 1. nap 2015. augusztus 24. (hétfő) Téma: Kapcsolatok(család, barátok, munkahely..) 7.30 Gyülekező, aktuális téma, napi programok megbeszélése, előkészítése, csoportfelosztás 8.00 Reggeli 8.30 Nyelvi foglalkozás

Részletesebben

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola. Arany János Általános Iskolája

Dömsödi Széchenyi István Általános Iskola. Arany János Általános Iskolája FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT 2018.04.23 04.27. Beszámoló A témahét résztvevője: Iskolánk valamennyi tanulója. 130 fő tanuló 8 osztályból és 8 fő pedagógus valósította meg a témahét programjait. Időtartama:

Részletesebben

Beszámoló. Fenntarthatósági témahét 2018.április

Beszámoló. Fenntarthatósági témahét 2018.április Beszámoló Fenntarthatósági témahét 2018.április 23-27. A fenntarthatósági témahetet április 23-án (hétfőn) nyitottuk meg, amelyen az egész iskola részt vett. Ismertettük a heti programot, a témahét célkitűzéseit,

Részletesebben

A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A CORVINBAN Pályázati kategória: NTP-SZTG-15

A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A CORVINBAN Pályázati kategória: NTP-SZTG-15 A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A CORVINBAN Pályázati kategória: NTP-SZTG-15 Szakképzésben részt vevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

Hírek FÖLD PROJEKT április

Hírek FÖLD PROJEKT április Hírek 2016. április 18-22. FÖLD PROJEKT A projekt témája: a FÖLD A projekt megvalósításának helyszíne: Monorierdei Fekete István Általános Iskola A projekt időtartama: 2016. április 18-22. A projekt résztvevői:

Részletesebben

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló

Szakközépiskola. Debrecen. Fenntarthatósági témahét ( ) Beszámoló Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola Debrecen Fenntarthatósági témahét (2018. 04.23-27.) A témahét résztvevője: Iskolánk nem végzős tanulói. (12 osztály, 713 tanuló) Időtartama: 2018.04.23.-2018.04.27.

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT ÁPRILIS Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Miskolc Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről A témahét résztvevője: Avastetői Általáos Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi felső tagozatos

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

cím: A VÍZ 1. korosztály: 14+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 90 perc kulcsszavak: vízkészlet, tudatos vízfogyasztás, vízlábnyom, virtuális víz

cím: A VÍZ 1. korosztály: 14+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 90 perc kulcsszavak: vízkészlet, tudatos vízfogyasztás, vízlábnyom, virtuális víz cím: A VÍZ 1. korosztály: 14+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 90 perc kulcsszavak: vízkészlet, tudatos vízfogyasztás, vízlábnyom, virtuális víz ideális létszám: fejlesztendő kompetenciák: rendszerszerű

Részletesebben

TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK III. MODUL A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010

TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK III. MODUL A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010 TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK III. MODUL A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP 3.1.1. IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010. OKTÓBER 29. 1 I. A FOGLALKOZÁS ADATAI A foglalkozás címe:

Részletesebben

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd szüleid egészségét!- mert A múlton épül fel a jelen

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Beszámoló. 1. A gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy az egészség kincs. 2. Ismerjék meg az ásványi anyagok fontosságát és azok fő forrásait.

Beszámoló. 1. A gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy az egészség kincs. 2. Ismerjék meg az ásványi anyagok fontosságát és azok fő forrásait. Kárpáti János Általános Iskola és AMI, Gyenesdiás FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT: 2018.04.20. 2018.04.26. Beszámoló I. A témahét résztvevője: A gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése Beszámoló az egészséghét programjairól Iskolánkban 2009. október 19-21 között rendeztük meg az egészséghetet. Úgy gondoltuk, hogy mivel sok tanulónk ezen belül a 8 a osztály több tagjának életmódjára jellemező

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

ADVENT 2009 PROGRAMTERV

ADVENT 2009 PROGRAMTERV ADVENT 2009 PROGRAMTERV A megvalósítás időpontja: 2009. november 30-december 17. Az ADVENT 2009 programsorozat célja: A minket körülvevő világ kulturális örökségeinek a Szociális, életviteli és környezeti,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Készítette: Tantárgy: Évfolyam: Tematikai egység: Témakör: Az óra célja és feladata: Módszerek: Munkaformák: Szemléltetés: Eszközök:

ÓRAVÁZLAT Készítette: Tantárgy: Évfolyam: Tematikai egység: Témakör: Az óra célja és feladata: Módszerek: Munkaformák: Szemléltetés: Eszközök: ÓRAVÁZLAT Készítette: Antalffy Zsuzsanna (kiegészítette Bubernik Eszter) Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 6. Tematikai egység: A technikai fejlődés hatásai Témakör: Ökológia Az óra célja és feladata: Megismerni

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2016-2017 Készítette: Csiki Zsolt Szeptember Beindítottuk az elemek szelektív hulladékként gyűjtését osztályok szintjén. Környezetünket az őszi

Részletesebben

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (8-16.

ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS KIFEJEZŐKÉSZSÉG KOMPTETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Klasszikus zene műfaj (8-16. TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG ÉS

Részletesebben

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA Szegregáció helyett integráció Alsómocsoládon DDOP 4.1.2/B-13-2014-0001 SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉLETKÉPEK FOTÓKLUB I. SZÁMÚ BESZÁMOLÓ Alsómocsolád Község Önkormányzata és a Mocsolád-Civilház Szociális

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A MODUL CÍME ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-7. évfolyam KÉSZÍTETTE: Kovács Szabina ISKOLA NEVE: Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola A modul

Részletesebben

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika 6. osztály - 1 - Étkezés, egészséges táplálkozás Az innováció közvetlen célja táplálkozás témakörének bemutatása különböző tantárgyak bevonásával, minél szélesebb körű megismerése volt. Fejleszteni kívánt

Részletesebben

Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M

Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Pályázati beszámoló Jövő építőmesterei NTP-MKÖ-M-15-0003 Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre 2016. július 30. A programban építészeti szakiskolába járó kiemelkedő tehetségű

Részletesebben

SZKC_105_14. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Sáfár Anita, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_14. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Sáfár Anita, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. MIT VÁLTOZTTNÉK SZK_105_14 VILÁGN? II. a z é n d i m e n z i ó i a nagyvilágtól az osztályteremig modul szerzõi: Sáfár nita, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM 160

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 02. 15.-2018. 05.

Részletesebben

Ismerd meg és óvd környezetedet!

Ismerd meg és óvd környezetedet! Ismerd meg és óvd környezetedet! Három hetet meghaladó projekt A projekt címe: Ismerd meg és óvd környezetedet! A projektet megvalósító intézmény: Ady Endre Általános Iskola Tényő, Győri út 53. A projekt

Részletesebben

Kelenvölgyi Általános Iskola 1116 Budapest, Kecskeméti József u. 14. Otthon az erdıben pályázat. Beszámoló

Kelenvölgyi Általános Iskola 1116 Budapest, Kecskeméti József u. 14. Otthon az erdıben pályázat. Beszámoló Kelenvölgyi Általános Iskola 1116 Budapest, Kecskeméti József u. 14. Otthon az erdıben pályázat Beszámoló Márciusban a felsı tagozatos diákokkal két órát töltöttünk el az iskolakertben, felmértük a kert

Részletesebben

ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ

ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem című pályázat TÁMOP 3.1.4.C-14-2015-0494. számú Tanulj nyelveket és közlekedj okosan! projekt ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ Az angol nyelvi vetélkedőt a témahét utolsó napján

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / STORYLINE KERETTÖRTÉNET

XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / STORYLINE KERETTÖRTÉNET XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 STORYLINE KERETTÖRTÉNET STORYLINE METHODE, KERETTÖRTÉNET MÓDSZER: Élményalapú, felfedeztető tanítási forma FORRÁSA,

Részletesebben

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények

Tanítási tervezet. 1. Tantervi követelmények Tanítási tervezet Az óra időpontja: 2017. november 24. péntek 13:00-13:45 Iskola, osztály: gyakorló gimnázium, 10.b osztály Iskola neve és címe: ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 1088 Budapest, Trefort

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? Én és a világ A modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 76 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP: TINÓDIS NYÍLT NAP AZ EGÉSZSÉGES REGGELI JEGYÉBEN. beszámoló

EGÉSZSÉGNAP: TINÓDIS NYÍLT NAP AZ EGÉSZSÉGES REGGELI JEGYÉBEN. beszámoló Idő: 2019. január 30. EGÉSZSÉGNAP: TINÓDIS NYÍLT NAP AZ EGÉSZSÉGES REGGELI JEGYÉBEN. beszámoló Helyszín: Egri Ballasi Bálint Általános Iskola Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája Célkitűzés:- diákok

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03 SZKB_105_03 Titkok a Titkok Kamrájából 1. Én és a MÁSIK mások helyzetének, érzelmeinek, rejtett mondanivalójának megértése modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat Az ot készítő pedagógus: Csörsz Katalin Az címe, témája: MIT MESÉL A TERMÉSZET? - a Tizenkét hónap című újgörög népmese feldolgozása 6 10 éves (általános iskola alsó tagozat) Ajánlott korosztály: 1. változat

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők

Népek karácsonya. Debrecen, december 21. Vizler Pálné és Berdóné Deli Zita szervezők TÁMOP-3.3.14.A-12/1-2013-0100 Hátrányból előny testvériskolai kapcsolat kialakítása a és a Szolnoki Belvárosi Általános Iskola között Népek karácsonya A Népek karácsonya címmel szervezett a téli ünnepkör

Részletesebben

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ

EFOP Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ 1 EFOP-1.3.9-17-2017-00011 Érezd jól magad a bőrödben! Változatos tevékenységformák a Jászai Mari Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Idegen nyelvi klub A megvalósítás időszaka: 2018. 01. 07.-2018. 04.

Részletesebben

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA A témahét célja: - Ismerjék meg a víz alapvető tulajdonságait - Ismerjék fel a víz szerepét életünkben, tudjanak példát mondani a víz hasznosítására a mindennapi élet, a

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok SZK_101_30 Természetes és mesterséges anyagok Én és a világ modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó nna Kornélia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 306 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

Természetközeli sporttábor

Természetközeli sporttábor TÁMOP 3.1.4.C-14-2015-0062 Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem Felzárkóztatás a magyar gazdaság versenyképességéért a gyulai szakiskolában Természetközeli sporttábor 2015. 10. 19-21. Természetközeli

Részletesebben

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA

A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA A HAZAI ÉS HATÁRON TÚLI TEHETSÉG KIBONTAKOZTATÓ PROGRAM TÁMOGATÁSA NTP-OTKP-17-0021 KINCSÜNK A FÖLD! KAPOSVÁRI FESTETICS KAROLINA KÖZPONTI ÓVODA PÁLYÁZATBAN VÁLLALT FŐ TEVÉKENYSÉG: TERMÉSZETI INTERPERSZONÁLIS,

Részletesebben

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola

A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola A Létavértesi Irinyi János Általános Iskola hírei: Erdei iskola Iskolánk harmadikos és hatodikos tanulói szeptember végén idén is erdei iskola projekt keretében természet közelben tanultak öt-öt napig.

Részletesebben

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN

JANUÁR 9. HULLADÉK-JÁTSZÓHÁZ SZENTESEN JANUÁR 9. Január 9-én a Vörösmarty Mihály Tagintézmény 3.a, 4.a és 5.b osztályos tanulói közös tanulmányi kiránduláson vettek részt. Szentesre látogattak el január 9-én egy országos rendezvényre. A projekt

Részletesebben

EGY, KETTŐ! FELFEDE(Z)ZÜNK!

EGY, KETTŐ! FELFEDE(Z)ZÜNK! XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EGY, KETTŐ! FELFEDE(Z)ZÜNK! ÉLMÉNYPEDAGÓGIA AZ ALSÓ TAGOZATON Környezettudatos jövő Egészség, elsősegélynyújtás

Részletesebben

Búzavirág magazin. Földrészek állatai. Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde szept. 30 okt. 06.

Búzavirág magazin. Földrészek állatai. Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde szept. 30 okt. 06. Búzavirág magazin Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde Földrészek állatai Kivonat [Ragadja meg az olvasó figyelmét egy izgalmas kivonattal. Ez többnyire a dokumentum

Részletesebben

VÍZ VILÁGNAPJA az alsó tagozaton március 22. Az alsós gyerekek különböző érdekes programokon vettek részt délelőtt és délután is.

VÍZ VILÁGNAPJA az alsó tagozaton március 22. Az alsós gyerekek különböző érdekes programokon vettek részt délelőtt és délután is. VÍZ VILÁGNAPJA az alsó tagozaton 2017. március 22. Az alsós gyerekek különböző érdekes programokon vettek részt délelőtt és délután is. Az 1. a osztály feldolgozta a Litty-lotty pitty-potty című mesét

Részletesebben

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM tanári tudod-e, hol van? 1. évfolyam 237 MODULVÁZLAT Tevékenységek

Részletesebben

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 Milyen kincseket rejt az erdő? Kubu maci és barátai segítségével választ kapunk a kérdésre. A mesekönyv szerkesztése közben a tanulók megismerkednek a Scatch programozás alapjaival. Fejlődik problémamegoldó

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A MODUL CÍME ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam KÉSZÍTETTE: Kovács Szabina ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek 1 MODULTÉRKÉP

Részletesebben

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG K I S M Á ÖSSZETRTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG N SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK É É S modul szerzôje: Lissai Katalin 3. ÉVFOLYM SZKB_103_03 30 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév)

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév) TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI

Részletesebben

PROJEKTTERV Értünk, csak mi tehetünk! Diákvezető képzés a kollégiumban

PROJEKTTERV Értünk, csak mi tehetünk! Diákvezető képzés a kollégiumban PROJEKTTERV Értünk, csak mi tehetünk! Diákvezető képzés a kollégiumban Időpont: 2010. február 22. A projekt célja: A diákok jogi tudásának, ismeretének bővítése, gyakorlati feladatok keretében felkészíteni

Részletesebben

A Platán tanösvény. (beszámoló) Évmilliók nyomában - időutazás az Eötvösben"- természeti és kulturális tanösvény az Öreg-tó partján - NTP-KKI

A Platán tanösvény. (beszámoló) Évmilliók nyomában - időutazás az Eötvösben- természeti és kulturális tanösvény az Öreg-tó partján - NTP-KKI A Platán tanösvény (beszámoló) 1 Programunk 2016. szeptemberében a résztvevők kiválasztásával indult. A tehetségazonosítás fő célja az érdeklődő, tehetséges tanulók felfedezése volt. A tanulók jelentkezése

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

Tanmenet Fizika 8. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 2 óra 2. félév: 1 óra

Tanmenet Fizika 8. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 2 óra 2. félév: 1 óra Tanmenet Fizika 8. osztály ÉVES ÓRASZÁM: 54 óra 1. félév: 2 óra 2. félév: 1 óra A OFI javaslata alapján összeállította az NT-11815 számú tankönyvhöz:: Látta:...... Harmath Lajos munkaközösség vezető tanár

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

szka102_33 É N É S A V I L Á G Készítette: Ádám Ferencné (Szabó Anna Kornélia) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_33 É N É S A V I L Á G Készítette: Ádám Ferencné (Szabó Anna Kornélia) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_33 É N É S A V I L Á G Áruk és árak Készítette: Ádám Ferencné (Szabó Anna Kornélia) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 354 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

tükörkép beszámoló Térszemlélet-fejlesztés 10-14 éves tanulóknak

tükörkép beszámoló Térszemlélet-fejlesztés 10-14 éves tanulóknak tükörkép beszámoló Térszemlélet-fejlesztés 10-14 éves tanulóknak Témakörök 1. Játék a síkidomokkal 2. Tovább játszunk a síkon Játék a tükörrel, fénnyel, élekkel, lapokkal 3. Testek építése csúcsok, élek,

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Ideje: október 22-én délután Kezdés: 13.30 Zárás: 15.30 Az ünnepi műsor a zárást követően lesz. (Felelősök a 8. osztályosok) Felső tagozatosoknak

Részletesebben

Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180. Pályázó neve: Kőbányai Bem József Általános Iskola. Pályázó címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7.

Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180. Pályázó neve: Kőbányai Bem József Általános Iskola. Pályázó címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7. A matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula

A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE Készítette: Kozmer Imre Gyula A gádorosi Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskolában megvalósításra kerülő MESTERPROGRAM I. RÉSZTERVE 2017-2019 Készítette: Kozmer Imre Gyula intézményvezető mesterpedagógus-aspiráns 2016 Befogadó

Részletesebben

ISKOLARENDSZEREK A MODUL CÍME. A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam. KÉSZÍTETTE: Baranyiné Bujdosó Ágnes. Gyáni Mária

ISKOLARENDSZEREK A MODUL CÍME. A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam. KÉSZÍTETTE: Baranyiné Bujdosó Ágnes. Gyáni Mária A MODUL CÍME ISKOLARENDSZEREK A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam KÉSZÍTETTE: Baranyiné Bujdosó Ágnes Gyáni Mária ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola, Szakiskola Fegyvernek 1 MODULTÉRKÉP

Részletesebben

A MEGVALÓSULT PROGRAM MUNKATERVE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM 2014

A MEGVALÓSULT PROGRAM MUNKATERVE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM 2014 Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0133 Pályázó neve: Körös Tehetséggondozó Egyesület Pályázó címe: 5600 Békéscsba, Derkovits 4. III.14. Program címe: Az érzelmek birodalma típusa Proramkezdés Érzelmeink

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

KOSSUTH LAJOS EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI MEGVALÓSULT PROJEKTJEI

KOSSUTH LAJOS EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI MEGVALÓSULT PROJEKTJEI KOSSUTH LAJOS EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA INTÉZMÉNYI MEGVALÓSULT PROJEKTJEI 2019.04.08. 04.12. DIGITÁLIS ESZKÖZÖK ISKOLÁNKBAN DIGITÁLIS TÉMAHÉT 2019 A Digitális Témahéten a Kossuth Lajos Evangélikus Általános

Részletesebben

Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29.

Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29. Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29. NTP-IKT-MPA-12-040. A táborozás célja: Szociális, életviteli és környezeti valamint szakmai

Részletesebben

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: informatika Téma: etikus internet és szoftverhasználat Szellemitulajdon-védelmi téma: szerzői jog Etikus internet és

Részletesebben

Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ ) foglalkozásairól

Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ ) foglalkozásairól Beszámoló a Télen fűt, nyáron hűt - a nemezelés művészete (NTP- MKÖ-15-0204) foglalkozásairól Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár Darányi Éva foglalkozásvezető 2015 decemberében

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben