Tudatos élet tudományos alapon (Pályázati azonosító: NTP-MTI ) Beszámoló június 1. hétfő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudatos élet tudományos alapon (Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0150) Beszámoló. 2015. június 1. hétfő"

Átírás

1 Beszámoló június 1. hétfő Foglalkozás neve: Megnyitó Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Célok ismertetése, program bemutatása, társas kapcsolatok kialakítása, ismerkedés Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Társak megismerése, együttműködési képesség kialakítása Felhasznált anyagok, eszközök: oktatóanyag-feladatlap A programban részt vevő diákok jórészt a 9. évfolyamról kerültek ki, szakiskolások és szakközépiskolások egyaránt. Többen nem ismerték egymást, ezért a program sikere érdekében úgy gondoltuk, hogy rá kell szánni az időt egy kis csapatépítésre, közös célok megfogalmazására. Röviden bemutattuk nekik a hét tematikáját, ezután játékos formában be kellett mutatkozniuk: mindenki választhatott magának egy étel vezetéknevet. Ezután meghatározott szempontokhoz kellett megtalálniuk a társakat (pl. keress olyat, akinek autószerelő az apukája). Nagyon élvezték a bemutatkozást és a társkeresőt is, sokat nevetgéltünk a kitalált neveken: van, aki nekem már örökre Galuska Gábor marad.

2 Foglalkozás neve: Ismerjük meg a fényt! Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Megismerkedünk a napból jövő sugárzásokkal: Brain stormingból kiinduló irányított ismeretátadással kialakítjuk az egyes programnapok struktúráját. Megnézünk egy részletet az Öveges 33-ból, ahol innovációs versenyen eredményesen szereplő diákok mutatnak be ötletes kísérleteket. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Érdeklődés felkeltése Felhasznált anyagok, eszközök: oktatóanyag-feladatlap, csomagoló papír, filcek, flipchart, kivetítő A brainstorming egy kedvelt módszer, mert ebben a feladatban minden diák részt vesz: mindenkinek fénnyel kapcsolatos fogalmakat kellett mondani. Nincsenek rossz szavak, ezt megbeszéltük az elején, esetleg olyanok, amik nem kapcsolódnak szorosan a központi témához. Nagy nevetések lettek belőle, mikor valakinek a kecske jutott eszébe. Mivel nincsenek rossz szavak, hát megkerestük, hogyan kapcsolódhat a kecske a fényhez. Jobb híján úgy, hogy nappal legel.

3 Foglalkozás neve: Tanösvénytúra, geolokációs játékokkal Időpont: június Helyszín: Mártély vízi tanösvény Téma: Ismerkedés a geolokációs játékokkal Mártély természeti értékein keresztül: a vízi tanösvényen elsétálva munzee/qr kódokat kell begyűjteniük (ezeket előzetesen telepítjük), a megtalált munzeek mellett qr-kódokba rejtett információkat kell megfejteniük. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, IKT-val támogatott új ismeret feldolgozás, Geolokációs alkalmazások a természetben Felhasznált anyagok, eszközök: Mobiltelefonok, oktatóanyag-feladatlap Indulás előtt az okostelefonokra telepítettük, majd megismerkedtünk a munzee, a QR-kód olvasó, és a c-geo alkalmazásokat. A túra első felében az volt a diákok feladata, hogy a 4-5 fős csapatokban sétáljanak el a tanösvényen a kilátóig, a munzee térképen feltüntetett kódokat keressék meg, olvassák be a qr kódos feladatokat, melyeken szereplő kérdések a tanösvény oktatótábláira vonatkoztak. A megoldásokat a feladatlapjaikba kellett beírni. Visszafelé a c-geo alkalmazás segítségével geocash ládákat kerestünk..

4 Foglalkozás neve: Csillagtúra Időpont: június Helyszín: Mártély tanösvény Téma: Csillagképek, csillagjegyek megfigyelése a Google Sky Map segítségével, mitológiai történeteik megismerése. Az éjszakai világ feltérképezése éjellátóval. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, csillagképekben való eligazodás Felhasznált anyagok, eszközök: Éjellátó, oktatóanyag-feladatlap Indulás előtt az okostelefonokra telepítettük, majd megismerkedtünk a Google Sky Map alkalmazással. A tanösvényen sötétedés után végigsétálva közelítettük meg a vizsgálódáshoz legalkalmasabb tisztást. Olyan helyszínt választottunk ahol a legkisebb volt a fényszennyezés. A tisztáson, a plédeken elfoglaltuk a helyeinket és megkerestük a tavaszi csillagképeket, megismerkedtünk a hozzájuk köthető mitológiai történetekkel is, majd a képgaléria segítségével megkerestük a legközelebbi galaxist is. A diákok nagyon élvezték a csillagvizsgálást. A visszafelé vezető úton az éjellátók segítségével megfigyeltük az utunkba kerülő éjszakai állatokat és a távolabb haladó társaikat is meglesték a diákok. A szállásra visszaérkezve a diákok párban megoldották a témához kapcsolódó feladatlapon szereplő feladatokat.

5 Beszámoló június 2. kedd Foglalkozás neve: A fény szerepe a növények életében Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Növényi szervek vizsgálata mobiltelefon/tablet mikroszkóppal: különböző növényi szervek vizsgáatai mobiltelefonra/tabletre szerelhető lencsék segítségével. A tudás szintetizálásához problémamegoldó feladatokat állítottunk össze. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Mobilalkalmazások oktatási célú felhasználása, mélyebb ismereteket szereznek a növényi részek felépítéséről, érdeklődés felkeltése Felhasznált anyagok, eszközök: mobil telefonra szerelhető lencsék, oktatóanyag-feladatlap Reggel azt a feladatot kapták a diákok, hogy a tábor környezetében fellelhető fákról és egyéb tereptárgyakról gyűjtsenek zuzmókat. Az összegyűjtött zuzmókat az előre kiadott színes melléklet alapján meghatároztuk, és ez segített meghatározni a mártélyi levegő tisztaságát: a fellelt sárgazuzmók és leveles zuzmók alapján Mártély 4-5 zónába tartozik, levegője tiszta. Mobil telefonra szerelhető lencsék segítségével mikroszkóp alatt is megvizsgáltuk a zuzmókat, amikről rajzok is készültek. A folytatásban néhány élelmiszer-alapanyagként is használt növényt vizsgálhattak a mobiljaikkal. A program nagy sikert aratott: elhullott kérészeket, szitakötőszárnyat, falevelet mindent meg akartak nézni a gyorsan és könnyen használható kis mikroszkópokkal.

6 Foglalkozás neve: A fény szerepe az ember életében Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Hólyagszem felépítésének és a látás mechanizmusának megismerése kísérleteken keresztül, boncolás segítségével Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Kísérletezés iránti érdeklődés felkeltése és új ismeretek feldolgozása Felhasznált anyagok, eszközök: bonckészlet, tálca, mérőszalag, gyűrű, feladatlapok, sertés-szem Először röviden ismertettük a látás folyamatát, majd látásvizsgálatokat (térérzékelés, optikai csalódások, vakfolt vizsgálata, térbeli tájékozódás vizsgálata kiscsoportos foglalkozás keretében) végeztünk. Ezután következett a szem boncolása. Ezután előre összeállított kísérletek megismerésén keresztül kellett csoportmunkában problémafeladatot megoldaniuk. A csoportmunka heterogén, kooperatív csoportmunka volt. A szem boncolásától néhányan idegenkedtek, de a lencse nagyító képességét mindenki örömmel szemlélte. A diákok véleményei alapján ez a program is dobogós lett: a csillagvizsgálás és a molekuláris gasztronómia bemutató mellett ez tetszett a legjobban.

7 Foglalkozás neve: Kísérletek fénnyel Időpont: június Helyszín: Mártély, Bodnár Bertalan Természet és Környezetvédelmi Oktatóközpont Téma: Fizikai és kémiai kísérletek elvégzése: spektroszkópot készítünk egyszerű háztartási anyagokból (doboz, ragasztó, CD lemez), az elkészült eszközökkel megnézzük a különböző izzók színképét, következtetünk az izzók kiválasztásának szempontjaira. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit, Mihály Orsolya Elvárt eredmények: kritikus gondolkodás fejlesztése, kézügyesség fejlesztése Felhasznált anyagok, eszközök: izzók foglalattal, feladatlapok, ragasztószalagok, CD, sniccer, olló, dobozok A délutáni foglalkozáson a diákok kézügyességét és kreativitását tettük próbára: spektroszkópot kellett készíteni. Ez önmagában nem nagy kihívás, a program értékét az a kerettörténet adta, melyben elmeséltem nekik, hogy a -3D ceruza feltalálója a ceruza prototipusát 16 évesen a garázsukban rakta össze szívószálakból, karácsonyfaizzókból. Ma 26 éves, tudása és eredményei elismerése jeléül kisbolygót neveztek el róla. A kreativitás és az alkotóképesség kibontakoztatásának lehetősége nem pénz, hanem leleményesség kérdése: erre szerettük volna felhívni a figyelmét a diákoknak ezzel a kis projekttel. Pattogatott kukoricás dobozokból, régi CD lemezeket felhasználva készítettük el a spektroszkópot, amivel a különböző fényforrások színképét tudtuk vizsgálni, ami segíthet bennünket eligazodni az izzók választásában. Változó érdeklődéssel fogtak neki a diákok a feladatnak, elsőre bonyolultnak tűnt nekik, ám nagyon belelkesültek, mikor elkészült működő spektroszkóp.

8 Beszámoló június 3. szerda Foglalkozás neve: Színek az ételeinkben Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Növényi színanyagok vizsgálata: oszlopkromatográfia, papírkromatográfia bemutatása. A kísérleteknél kiemelt szerep jut az élelmiszerekből kimutatható színanyagok vizsgálatának: sárgarépa karotintartalmát, spenót klorofilltartalmát oszlopkromatográfiával vizsgáljuk, valamint megnézzük a bodzabogyó és a vörösbor antociántartalmát paírkromatográfiával, amivel bizonyíthatjuk a borok eredetiségét. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit Elvárt eredmények: manuális képességek javulása, kísérletezési rutin megalapozása. Felhasznált anyagok, eszközök: élelmiszer alapanyagok, papír kromatogram, kréta, oktatóanyag-feladatlap Először egy ppt segítségével rövid áttekintést kaptak az élelmiszerekben felhasznált színezékekről és egyéb adalékanyagokról. Ezután megbeszéltük a kromatográfia lényegét, és bemutattam, hogyan készül az egyszerű kromatogram. Spenót leveléből készített klorofill oldattal krétakromatográfiát néztünk, valamint megvizsgáltuk az összetett színezékek alkotóit is: M&M cukorkákat áztattunk le és futtattunk meg.

9 Foglalkozás neve: Színanyagok és egyéb adalékok Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Élelmiszercímke elemzések készítése: jelzések megismerése (magyar termék, magyar termék nagydíj, hungarikum díj), adalékok egészségre gyakorolt hatása, energia és tápérték jelölések értelmezése. Ismereteik birtokában ki kell választaniuk egy városunkban hagyományos ételt, amit szívesen fogyasztanának, elemezniük kell a felhasználható alapanyagokat. Megvalósító: Csaláné Böngyik Edit Elvárt eredmények: Kritikus gondolkodás kialakítása, tudatos fogyasztói szokások kialakítása Felhasznált anyagok, eszközök: kivetítő, reklámújságok, élelmiszercimkék Az órát a magyar termékeket bemutató prezentációval kezdtük. Ezután pennys reklámújságokban kellett magyar termékeket keresni. Házi feladatul azt kapták, hogy elemezzenek egy élelmiszercímkét a megadott szempontok szerint. Ezután megterveztük, hogy milyen is lenne egy ideális ebéd, ahol tudatos fogyasztói magatartással figyelembe vennénk az áru összetételét, származását.

10 Foglalkozás neve: Kémia az asztalunkon: Molekuláris gasztronómia bemutató Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Molekuláris gasztronómia bemutató: a szakácstudomány ezen ága mély kémiai alapismereteken nyugszik, látványos és érdekes, motiválóan hat rájuk. Megismerkedhetnek a szárazjég felhasználási lehetőségeivel. Bemutatásra kerül a kálcium-klorid oldatban készíthető zselégyöngyik technológiája, a különleges ízek és formák párosításának lehetőségei. Megvalósító: Bálint Ferenc, Pető Ádám Elvárt eredmények: tudomány az ételkészítésben: szakmai újdonságok megismerése Felhasznált anyagok, eszközök: az ételkészítés legmodernebb eszközei A molekuláris gasztronómia bemutató osztatlan sikert aratott. A 21. század legmodernebb eszközeivel és ételkészítési eljárásaival ismerkedhettek meg a tanulók. Olyan ételek készültek a szemünk láttára, amik magukba ötvözték a tudomány és a technika vívmányait. A menü: Air bag sertés popcorn Szűzérme málnafátyollal, liofilizált málnával Lazac menta kaviárral Zöldborsó textúrák Spárga juice gömb, hollandi espuma Meleg csokoládé espuma, crumble Brownie, meggy gömb, meggy hab

11 Foglalkozás neve: Problémamegoldó feladatok kompetenciaalapon Időpont: június Helyszín: Hódmezővásárhely Környezetvédelmi Információs Központ Téma: Problémamegoldó feladatok és kísérletek a fény és a Naprendszer témakörben. Megvalósító: Mihály Orsolya Elvárt eredmények: Kísérletek és új ismeretek feldolgozása, a diákok problémamegoldó kompetenciájának fejlesztése. Felhasznált anyagok, eszközök: puzzle, világtérkép a fényszennyezésről, tükrök, UV lámpa, tonik, főzőpoharak, napszemüvegek, oktatóanyag-feladatlap A foglalkozást egy kis ráhangolással kezdtük. A spontán alakult 4-5 fős csoportok egy-egy puzzle-t kaptak, amit meg kellett próbálniuk a legrövidebb idő alatt kirakni. Két féle puzzle volt, az egyik a Földet ábrázolta a Holdról, a másik pedig a Naprendszer nagybolygóit. A két puzzle volt a témaindító. Problémamegoldó feladat: Ötletroham segítségével összegyűjtötték a Holdról és a világűrről tanultakat majd egy felvetett problémát csoportfoglalkozás keretében megoldottak és megvitattak. Probléma felvetés: Hogyan éljük túl a Holdat? Ezután kísérleteken keresztül a diákok megismerkedtek a Napból jövő sugarak földi életre gyakorolt hatásaival (UV és IR sugarak hatása) majd a tapasztalatokat komplex feladatlap segítségével rendszerezték.

12 Beszámoló június 4. csütörtök Foglalkozás neve: Élelmiszerpazarlás kontra tudatos vásárlás Időpont: június 4. csütörtök; 8,30-9,15h (1 óra) Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: A diákok előzetes véleménye alapján kiválasztott étel előkészítése, pazarlási lehetőségek megvitatása és elkerülése. Megvalósító: Török Ferenc Elvárt eredmények: Tudatos vásárlói szokások kialakítása, környezettudatos szemlélet Felhasznált anyagok, eszközök: Liszt; Kristálycukor; Olaj; Só; Élesztő; Tej; Csirkemell (csbn); Füstölt szalonna; Vöröshagyma; Őrölt fehér bors; Kakukkfű; Fokhagyma granulátum; Nyárs (min. 20cm-es) Nevezett tulajdonságok a vendéglátásban a jó gazda módjára történő hozzáállás attitűdjében érhetőek tetten. Ez gazdálkodási szempontból esetünkben az idővel, eszközzel, fával, alapanyaggal való spórolást jelentette. Ennek megvitatása, tervezése, a teendőkről való ilyen irányú döntés volt a feladat ebben a projekt-részben. Gazdálkodás az idővel: időzíteni kellett a kemence felfűtését, a kelttészta életútját. (Persze, a tevékenység többi részét is, de ezeknél volt leglátványosabb az, hogy úgy / akkor kell kezdeni a tevékenységet, amit a menetidő, és a célidőpont kijelöl. Gazdálkodás a tüzelőanyaggal: az előbbi szemponttól elválaszthatatlan. Célidőpontra megfelelő hőmérsékletű, és állapotú tűzteret kellett produkálni. Korábban, később nem jó. Kizökken a menetrend, pazaroljuk a fát. Az alapanyaggal való gazdálkodás (és a beszerzés) alapja a pontos kalkuláció, és a technológiai fegyelem. Ezek megléte garantálja a magas élvezeti értékű étel elkészültét A kelttészta ébredéséhez alkalmazkodni a sütőtepsik számával, logisztikailag figyelemreméltó teendő Foglalkozás neve: tradicionális ételek és ételkészítési technikák Időpont: június 4. csütörtök; h (2 óra) Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: Az étel elkészítése, közben ismerkedés a Tanösvényen is fellelhető kemencetípusokkal, népi ételkészítési technikákkal, majd az elkészült étel elfogyasztása. Megvalósító: Török Ferenc

13 Elvárt eredmények: Manuális készségek fejlődnek. Felhasznált anyagok, eszközök: Liszt; Kristálycukor; Olaj; Só; Élesztő; Tej; Csirkemell (csbn); Füstölt szalonna; Vöröshagyma; Őrölt fehér bors; Kakukkfű; Fokhagyma granulátum; Nyárs (min. 20cm-es) A projekt ezen programjának helyszíne nem volt ismeretlen iskolánk diákjai számára. Mondhatni haza járunk a vásárhelyi kubikgödrök környékén kiépült tanösvény rendezvényhelyeihez. A három szabadtéri kemence, mely reprezentálja az ország eltérő tájegységeinek kemencestílusait igénybe vehető érdeklődő, jól motivált, a természet értékeihez tisztelettel nyúló csoportok számára. A projekt résztvevői ilyen attitűdökkel rendelkeztek. Korai órán megérkeztek a helyszínre gyalogosan, illetve kerékpárral. Részesei voltak a kemence felfűtésének, és a készülő étkek konyhaműveleteinek. Eközben megismerkedtek a kemence részeivel, azok elnevezéseivel. Elhelyeztük korban, időben e-tradicionális, magyar tűzhelyet. Összevetettük más lehetséges szabadtéri tüzes megoldásokkal. A program elméleti, lexikális hozadékát tudatosítani, elmélyíteni mindenki kitöltött egy feladatlapot, mely visszajelzést adott számára. Megkoronázandó a szabadtéri aktivitást, a projekt résztvevői ebédként jóízűen elfogyasztották az kemencés rablóhúst, és kemencés cipót.

14 Foglalkozás neve: Értékőrzés: fotózás Időpont: június 4. csütörtök Helyszín: Hódmezővásárhely, Téglagyári kubik tanösvény Téma: Fény és árnyék: fotózási technikák bemutatása Kirándulással egybekötött team munka (új ismeretet feldolgozó foglalkozás) Megvalósító: Szalai Tünde Elvárt eredmények: Manuális készségek fejlődnek, képalkotási módszerek tudatos használata Felhasznált anyagok, eszközök: Színes nyomtatásban készült ismertetők, feladatlapok A tanulók 3 csoportra osztva vettek részt a foglalkozáson. Először arról beszélgettünk, mitől lesz jó egy fotó, mire kell odafigyelni, hogy hatásosabb képet készítsünk. Sok ötletük, előzetes ismeretük volt, amire építeni lehetett. Ezt követően a fény minőségéről, a fényforrás irányának jelentőségéről és a fény színéről kaptak ismereteket, közben néhány kérdést megválaszoltak a feladatlapon. Az elméletet fotózási gyakorlat követte, a Téglagyári-tónál sok fényképet készítettek telefonnal és digitális fényképezőgéppel figyelve a különleges fény-árnyék viszonyokat. Készültek tájképek a tóról és a vízről, makrofotók (szitakötőkről, virágokról), és rengeteg portréfotó, amit egymásról készítettek. A fotózás során sok személyes tapasztalattal lettek gazdagabbak. A foglalkozáson nagyon aktívan vettek részt, ezt bizonyítja az elkészült kb. 200 fénykép is.

15 Foglalkozás neve: Játsszunk együtt! Időpont: Helyszín: Téglagyári kubik tanösvény Téma: A diákok csoportban vizuális megfigyelést és hallási differenciálást, rövid távú memóriát fejlesztő játékokat játszanak csoportban, majd szójátékokat oldanak meg feladatlapon. Megvalósító: Nagyné Száraz Nagy Edit gyógypedagógus Elvárt eredmények: vizuális megfigyelés, memória fejlődése Felhasznált anyagok, eszközök: kartonlapok, színes fénymásolatok, laminálófólia, etikettpapír, fénymásolt feladatlapok. A diákok 7-8 fős csoportokban jöttek játszani forgószínpadszerűen. A program egyszerre zajlott a fényképezzünk együtt programmal. A 45 perces foglalkozásokba két féle játék fért + a feladatlap. Először Szóbeszéd játékot játszottunk. Az egyik diák felolvasott a másiknak egy vendéglátással kapcsolatos rövid szöveget, amiben 10 kulcsszót kiemeltem. A többieket messzebb küldtük a felolvasás alatt. Ezután mindig egy diákot hívtunk közelebb, s mindig továbbadták azt a szöveget, amire még emlékeztek a hallottakból. Végül az utolsó is megpróbált valamit felidézni a hallottakból, de előfordult, hogy hozzá már nem összefüggő szöveg, csak szavak jutottak el. A diákok jól szórakoztak. A legjobb csoportban az utolsó ember 5 kiemelt szót tudott felidézni. A másik játék vizuális differenciálás, képkeresésé volt. Az asztalra 108 kártyát tettek ki, melyeken szakácsok voltak különböző színű ruhában. Három dobókockával kellett dobni, melyek megmutatták, hogy milyen színű a szakács nadrágja, felsőruházata, illetve kuktasapkája. Aki leggyorsabban megtalálta a megfelelő képet, az rátehette a saját jelölőjét. A diákoknak annak ellenére nagyon tetszett a játék, hogy ennyi kártyát már meglehetősen nehéz átlátni. Végül egy előre elkészített feladatlapot oldottak meg önállóan, amit közösen ellenőriztünk. Ezen különbségkereső és szójátékok voltak. A Varázsfészek és a Védd meg a földet játékokat fakultatívan próbálhatták ki a gyerekek.

16

17 Beszámoló június 5. péntek Foglalkozás neve: Digitális képszerkesztés Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: PhotoStory 3 - ingyenes és a Windows Live Movie Maker technikák megismerése, alkalmazása saját fotók megszerkesztésére. Megvalósító: Albert Ferenc, Bodzsár Mihály Elvárt eredmények: IKT eszközök készségszintű alkalmazása Felhasznált anyagok, eszközök: tanulói laptopok, mobiltelefonok A diákok megismerkedtek a Windows Live Movie Maker több verziójának a kezelőfelületével. Megnéztük a program felépítését. Megtanulták, hogyan lehet a programban képet és videót hozzáadni, kipróbálták a különböző effekteket és áttünéseket, amikkel egyedivé és látványossá tehették a produktumukat. A zene hozzáadásának lehetőségét is megnéztük majd a képek időzítésével foglalkoztunk, hogy hogyan lehet egyénileg vagy akár több képnek is beállítani az időzítését egyszerre vagy esetlegesen a zene időtartamához igazítani a képek idejét. A végén pedig megnéztük, hogyan tudjuk videóként elmenteni a munkánkat és milyen felbontások közül választhatunk. Ezután a PhotoStory 3 programmal ismerkedetünk, a Windows Live Movie Makerhez hasonlóan ezzel a programmal is egy videót hozhatunk létre a képeinkből, viszont itt a program egyfajta varázsló segítségével vezet végig bennünket a videó elkészítésén és beállításain lépésről-lépésre. Végül pedig megismerkedtek egy online kollázs szerkesztő használatával, aminek segítségével a rendelkezésre álló, sablonok, keretek és effektek felhasználásával rendkívül látványos kollázsokat hozhatnak létre.

18 Foglalkozás neve: Bemutató elkészítése Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: A négy nap alatt készített fényképekből a csoportok elkészítik a saját kis "élmény özönüket" Megvalósító: Albert Ferenc, Bodzsár Mihály Elvárt eredmények: A csoportszellem és a közös, eredményes munka fejlődése Felhasznált anyagok, eszközök: A diákok párokba rendeződve készítették el, közösen a hét eseményiről szóló élménybeszámolójukat. A hét során felhalmozódott képekből és rövid videókból kiválogatták azokat, amik nekik a legjobban tetszett vagy éppen a legemlékezetesebb volt. Ezután kerestek zenét a bemutatóhoz, és kezdték el a videó össze állítását, felhasználva a korábban tanult és megismert lehetőségeket. Aki elkészült a munkájával az megtekinthette, hogyan is fog ez kinézni kivetítve. Ezután jött a kollázs készítés. Kiválasztották, hány képből szeretnék, hogy a kollázs álljon, majd kiválasztották a képeket is és kisebb beállítások után elkészültek a művek.

19 Foglalkozás neve: Zárórendezvény Időpont: Helyszín: HSZI Corvin Mátyás tagintézménye Téma: A program zárásaként a diákcsoportok bemutatják az elkészített élménybeszámolójukat a tanáraiknak, a meghívott vendégeknek, az érdeklődő szülőknek és diáktársaiknak. A programban résztvevők értékelik a projekthetet. Megvalósító: a diákok Elvárt eredmények: Pozitív gondolatok közvetítése és a résztvevők elégedettsége Felhasznált anyagok, eszközök: kivetítő A zárórendezvényre meghívtuk a résztvevő diákok szüleit, érdeklődő kollégákat, diákokat. A résztvevő diákok párban mutathatták be munkáikat, tevékenységüket az elmúlt napokról. Meglepő magabiztossággal álltak ki a párosok, és nagy öröm volt számukra az elismerő taps. A bemutatók után állófogadáson egy kötetlen beszélgetéssel egybekötve zártuk le a hetet.

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban

Záródolgozat Projekt a gyakorlatban 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6.osztály Résztvevők száma: 23 Időpont:4 óra Osztály / csoport rövid bemutatása:matematikából nálunk csoport bontás van. A 6. évfolyamon

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30.

Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. Madárvárta. Tematika. Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. Körös Tehetséggondozó Egyesület NTP-MTI-14-0146. 1 Madárvárta Tematika Időszak: 2015. február 6 2015. június 30. 1. témakör: Tavaszi Madárles (Spring Alive) Cél: tudományos jellegű, azt életkori sajátosságoknak

Részletesebben

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők

A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT BESZÁMOLÓJA AZ MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL. Résztvevők A BALASSI BÁLINT NYOLCÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUM BESZÁMOLÓJA AZ OTTHON AZ ERDŐBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Résztvevők A programon iskolánk 9. évfolyamos diákjai vettek részt két osztályból. A szervezési

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken?

2.Fák ábrázolása Célja: Lehetséges ábrázolási módok bemutatása Kérdések: Milyen ábrázolásbeli eltéréseket látsz a képeken? KOVÁCSNÉ DANI TÜNDE Projektfeladat Problémafelvetés Az alsó tagozatos gyerekek minden évfolyamon ismerkednek természetismeret órákon az erdő élővilágával. Vizuális nevelés terén is sokszor tananyag az

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában

TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0086 Élmények és tevékenységek kincsestára az Ászári Jászai Mari Általános Iskolában 1. nap 2015. augusztus 24. (hétfő) Téma: Kapcsolatok(család, barátok, munkahely..) 7.30 Gyülekező, aktuális téma, napi programok megbeszélése, előkészítése, csoportfelosztás 8.00 Reggeli 8.30 Nyelvi foglalkozás

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium

Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium Van új a Nap alatt... Természetismereti- tábor 2010-2011 tanév Berzsenyi Dániel Gimnázium A tábor időpontja: 2010. szeptember 22-23-24 A tábor helyszíne: Duna-Ipoly Nemzeti Park, Ipolydamásd A tábor célja:

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése Beszámoló az egészséghét programjairól Iskolánkban 2009. október 19-21 között rendeztük meg az egészséghetet. Úgy gondoltuk, hogy mivel sok tanulónk ezen belül a 8 a osztály több tagjának életmódjára jellemező

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

SZKC_105_14. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Sáfár Anita, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_14. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Sáfár Anita, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. MIT VÁLTOZTTNÉK SZK_105_14 VILÁGN? II. a z é n d i m e n z i ó i a nagyvilágtól az osztályteremig modul szerzõi: Sáfár nita, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM 160

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Címe: 1144 Budapest, Kerepesi út 124. Résztvevő diákok száma: 35 Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 5 Kapcsolattartó

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd szüleid egészségét!- mert A múlton épül fel a jelen

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Készítette: Tantárgy: Évfolyam: Tematikai egység: Témakör: Az óra célja és feladata: Módszerek: Munkaformák: Szemléltetés: Eszközök:

ÓRAVÁZLAT Készítette: Tantárgy: Évfolyam: Tematikai egység: Témakör: Az óra célja és feladata: Módszerek: Munkaformák: Szemléltetés: Eszközök: ÓRAVÁZLAT Készítette: Antalffy Zsuzsanna (kiegészítette Bubernik Eszter) Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 6. Tematikai egység: A technikai fejlődés hatásai Témakör: Ökológia Az óra célja és feladata: Megismerni

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN

ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A MODUL CÍME ORSZÁGOK, NEMZETEK, NYELVEK AZ EURÓPAI UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-7. évfolyam KÉSZÍTETTE: Kovács Szabina ISKOLA NEVE: Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola A modul

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika

- 1 - - tantermek - folyosó. Személy, tantárgy: Tevékenységek: Fejlesztett készségek: Munkaformák: Produktum Matematika 6. osztály - 1 - Étkezés, egészséges táplálkozás Az innováció közvetlen célja táplálkozás témakörének bemutatása különböző tantárgyak bevonásával, minél szélesebb körű megismerése volt. Fejleszteni kívánt

Részletesebben

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA

SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA Szegregáció helyett integráció Alsómocsoládon DDOP 4.1.2/B-13-2014-0001 SOFT PROGRAMOK MEGVALÓSÍTÁSA ÉLETKÉPEK FOTÓKLUB I. SZÁMÚ BESZÁMOLÓ Alsómocsolád Község Önkormányzata és a Mocsolád-Civilház Szociális

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozásban kezdőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 Milyen kincseket rejt az erdő? Kubu maci és barátai segítségével választ kapunk a kérdésre. A mesekönyv szerkesztése közben a tanulók megismerkednek a Scatch programozás alapjaival. Fejlődik problémamegoldó

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03 SZKB_105_03 Titkok a Titkok Kamrájából 1. Én és a MÁSIK mások helyzetének, érzelmeinek, rejtett mondanivalójának megértése modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Évfolyam: Téma: Tanóra időtartama: Nevelési cél: Oktatási cél: Felkészülés, előzetes munka: Rajz és vizuális kultúra 5. évfolyam Művészi alkotások

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA

VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA VÍZ TÉMAHÉT 5. ÉVFOLYAM SZÁMÁRA A témahét célja: - Ismerjék meg a víz alapvető tulajdonságait - Ismerjék fel a víz szerepét életünkben, tudjanak példát mondani a víz hasznosítására a mindennapi élet, a

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? Én és a világ A modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 76 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Ismerd meg és óvd környezetedet!

Ismerd meg és óvd környezetedet! Ismerd meg és óvd környezetedet! Három hetet meghaladó projekt A projekt címe: Ismerd meg és óvd környezetedet! A projektet megvalósító intézmény: Ady Endre Általános Iskola Tényő, Győri út 53. A projekt

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1 A vulkáni tevékenység félelemmel vegyes csodálattal tölti el az embereket. Érdekes, egyszersmind izgalmas az alvó, majd egyszer csak mély hallgatásából felébredő hegy. Hogyan keletkeznek a vulkáni hegyek?

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat

Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Szaktanácsadás képzés- előadás programsorozat Helyszín: Földi Kincsek Vására Oktatóközpont, 2632 Letkés Dózsa György út 22. IDŐ ELŐADÁS SZAKTANÁCSADÁS KÉPZÉS 2014.09.27 Innováció a helyi gazdaság integrált

Részletesebben

Kooperatív csoportmunkára épülő kémiaóra a szilárd anyagok rácstípusainak vizsgálatára

Kooperatív csoportmunkára épülő kémiaóra a szilárd anyagok rácstípusainak vizsgálatára Kooperatív csoportmunkára épülő kémiaóra a szilárd anyagok rácstípusainak vizsgálatára Ez az óra összefoglalásra és számonkérésre is épült. A diákok már tanultak a különböző rácstípusokról és gyakorlati

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Ideje: október 22-én délután Kezdés: 13.30 Zárás: 15.30 Az ünnepi műsor a zárást követően lesz. (Felelősök a 8. osztályosok) Felső tagozatosoknak

Részletesebben

FORCAVI Project. módszerek eszközök instr. Doku prezentáció ppt 1-3 dia 2. oldal. statusz* idő/perc

FORCAVI Project. módszerek eszközök instr. Doku prezentáció ppt 1-3 dia 2. oldal. statusz* idő/perc Nº: 2012-1-S1-LO0-0612 sorsz. modul neve, rövid tartalma feladatok az egyes egységekre, leckékre I. Keretek: a tréning kereteinek, céljának és felépítésének rövid ismertetése, idő/perc módszerek eszközök

Részletesebben

MELLÉKLET ( Matematika) IX. Évfolyam projektfeladatok (szakiskola) 1, Sorolja fel az EU tagállamokat belépésük évszámával!

MELLÉKLET ( Matematika) IX. Évfolyam projektfeladatok (szakiskola) 1, Sorolja fel az EU tagállamokat belépésük évszámával! 1/9. E1. MELLÉKLET ( Matematika) IX. Évfolyam projektfeladatok (szakiskola) I.FÉLÉV: Százalékszámítás témakörhöz 1, Sorolja fel az EU tagállamokat belépésük évszámával! a,a tagállamok hány százalékát teszik

Részletesebben

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK

2012- MÁRCIUS 1-MÁJUS 10. ISKOLA, GÖDÖLLŐI-DOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINA-VÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS PROJEKT FELADATAINAK A PÁLYÁZAT RÉSZLETES TARTALMI LEÍRÁSA MEGVALÓSULÁS HELYE, IDEJE: RÉSZLETES ÜTEMTERV: TERVEZÉS GYEREKEKKEL 2012 MÁRCIUS 1MÁJUS 10., GÖDÖLLŐIDOMBSÁG: GÖDÖLLŐ, KOTLINAVÖLGY TEVÉKENYSÉG HELYSZÍN HATÁRIDŐ FELELŐS

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

Résztvevői ütemterv. IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program

Résztvevői ütemterv. IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program Résztvevői ütemterv IKT eszközök hatékony alkalmazása a természettudományos oktatásban c. továbbképzési program A továbbképzés: alapítási engedély száma: óraszáma (megszerezhető kreditpontok száma): 30

Részletesebben

ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ

ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem című pályázat TÁMOP 3.1.4.C-14-2015-0494. számú Tanulj nyelveket és közlekedj okosan! projekt ANGOL NYELVI VETÉLKEDŐ Az angol nyelvi vetélkedőt a témahét utolsó napján

Részletesebben

A projekt szakmai megvalósítása

A projekt szakmai megvalósítása TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0010 pályázat Az új típusú szakképzés bevezetése a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolában A projekt szakmai megvalósítása 1.Együttműködés partnerszervezetekkel

Részletesebben

A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya.

A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya. Téma: Téli ünnepkör, népszokások A projekt fő témakörét a második osztály dolgozza fel, támogatóként részt vesz benne az iskola 1-5 osztálya. A projekt időtartama: 4 hét (nov. 30. dec. 22.) A projekt résztvevői:

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29.

Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29. Beszámoló Nagyvisnyó Erdei komplex tábor:szakmai gyakorlattal egybekötött kaland- és sporttábor 2013.október 25-29. NTP-IKT-MPA-12-040. A táborozás célja: Szociális, életviteli és környezeti valamint szakmai

Részletesebben

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette?

a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette? SZKC 208_10 T o l e r a n c i á r a n e v e l é s a világ gyermekei 3. Tudod, hogy ki készítette? modul szerzője: orbélyné Nagy Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 8. ÉVFOLYM tanári VILÁG

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

SZKB_101_13. A modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM

SZKB_101_13. A modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM SZKB_101_13 Ezt együtt csináltuk...! Osztályfa Én és a MÁSIK modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 130 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

A kompetencia terület neve

A kompetencia terület neve Pomáz Város Önkormányzata TÁMOP 3.1.4/08-1-2008-0024 Kompetencia alapú oktatás bevezetése Pomáz Város Önkormányzata nevelési oktatási intézményeiben A kompetencia terület neve SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK A FÉLSIVATAGI NÉPEK ÉS KÖRNYEZETÜK Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYAM SZKA_207_15

Részletesebben

A MEGVALÓSULT PROGRAM MUNKATERVE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM 2014

A MEGVALÓSULT PROGRAM MUNKATERVE NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM 2014 Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0133 Pályázó neve: Körös Tehetséggondozó Egyesület Pályázó címe: 5600 Békéscsba, Derkovits 4. III.14. Program címe: Az érzelmek birodalma típusa Proramkezdés Érzelmeink

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) ESZTÉTIKAI-MŰVÉSZETI TUDATOSSÁG

Részletesebben

SZKC 103_02. Motívumok különböző. Népek és tárgyaik. A modul szerzője: Dobrovitzky Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKC 103_02. Motívumok különböző. Népek és tárgyaik. A modul szerzője: Dobrovitzky Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK SZKC 103_02 a z é n d i m e n z i ó i Motívumok különböző kultúrákban II. Népek és tárgyaik modul szerzője: Dobrovitzky Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 18 Motívumok

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Europa entdecken. A moduláris program neve: Felfedezni Európát Idegennyelvi modul Országismeret

Europa entdecken. A moduláris program neve: Felfedezni Európát Idegennyelvi modul Országismeret Europa entdecken A moduláris program neve: Felfedezni Európát Idegennyelvi modul Országismeret A modul megvalósításának helye: Jókai Mór Általános Iskola Budapest A modul megvalósításának időpontja: 2010.

Részletesebben

Versenyeinkre a nevezéseket 2013. április 25-ig legyetek szívesek elküldeni!

Versenyeinkre a nevezéseket 2013. április 25-ig legyetek szívesek elküldeni! Általános Iskolák Igazgatóinak Munkaközösségeinek L A N D O R N A P 2013. május 22. (szerda) Tárgy: versenykiírások Kedves Kollégák! A Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola az idei tanévben a következő

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Állathangok a zenében

Állathangok a zenében TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI ESZTÉTIKAI KOMPETENCIA

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

szka105_01 É N É S A V I L Á G Készítette: Szegediné Gonda Zsófia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5.

szka105_01 É N É S A V I L Á G Készítette: Szegediné Gonda Zsófia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. szka105_01 É N É S A V I L Á G Ételed az életed! Készítette: Szegediné Gonda Zsófia Zágon Bertalanné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 5. ÉVFOLYAM 8 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben)

Eső esetén B program (ugyanaz dzsekiben) Csapatépítés * Kalandpedagógia Tevékenység-központú pedagógia Animátorképzés * Kisgyerekkori fejlesztés * Multikulturális pedagógia * Agressziómegelőzés * Vezetői tréning * Eső esetén B program (ugyanaz

Részletesebben

ERDEI ISKOLA programja

ERDEI ISKOLA programja ERDEI ISKOLA programja 2010. május 10-14. Felsőtárkány Hagyd ott a várost. Csend-övembe jöjj, hagyd ott az ingerült és hetyke szókat. Itt fákat, felhőt, forrást üdvözölj, s hallgasd a zengő, mámoros rigókat.

Részletesebben

Tanulói Módszerek munkaformák. időre. A saját online felületet használják. A tanár A teszt értékelése

Tanulói Módszerek munkaformák. időre. A saját online felületet használják. A tanár A teszt értékelése 6. Óraterv Az óra témája: A fémek kémiai reakciói III. Az óra cél- és feladatrendszere: anyagismeret bővítése, tapasztalatszerzés Az óra didaktikai feladatai: kísérleti megfigyelések (jelenségszint) Tantárgyi

Részletesebben

Mottó Esküvő után keresztelünk

Mottó Esküvő után keresztelünk A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 2010. évi gasztronómiai versenyének programja Mottó Esküvő után keresztelünk 2010. április 15-17. BUDAPESTI Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai

Részletesebben

ANGOL 1. óra ( 20 perces órarész) 2. óra ( 25p) Az EU országai. Az Európai Unió, mint egy nagy család (a család témakörben dolgozunk éppen)

ANGOL 1. óra ( 20 perces órarész) 2. óra ( 25p) Az EU országai. Az Európai Unió, mint egy nagy család (a család témakörben dolgozunk éppen) ANGOL 1. óra ( 20 perces órarész) Az Európai Unió, mint egy nagy család (a család témakörben dolgozunk éppen) A) A családról beszélgettünk már. Hogyan tudnánk kibővíteni a család fogalmát? Milyen nagyobb

Részletesebben

Modul címe: Szent Iván éj

Modul címe: Szent Iván éj TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0207 pályázat Moduláris program megszervezése EZ AZ ÉJSZAKA MÁS MINT A TÖBBI.. Modul címe: Szent Iván éj Készítette: Kiss Tamás MODUL LEÍRÁS Ajánlott korosztály Ajánlott időkeret:

Részletesebben

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: informatika Téma: etikus internet és szoftverhasználat Szellemitulajdon-védelmi téma: szerzői jog Etikus internet és

Részletesebben

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm.

Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Kapócs Horváth Zsófia I. Erdőpedagógai szm. Célok és s téma t kiválaszt lasztásasa Téma: Vidéki élet, családi gazdálkodás, hagyományőrzés Helyszín: Patca, Katica tanya (Somogy megye) Probléma: A vidékről

Részletesebben

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik.

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik. 2008/2009. tanév Helyzetelemzés A 2004/2005-ös tanévvel kezdődően működik iskolánkban az integrációs rendszer, s ennek részeként követelmény lett a módszertani ismeretek frissítése, újítása és bővítése.

Részletesebben

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program

A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program A tanulás fejlesztésének tanulása Tanulási program Tematikus tananyag Tanulási program / Tanulói tevékenység Produktum/teljesítmény I. Bevezetés a tanulás fejlesztésének tanulásába 1. A T.F.T. célja, témakörei

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA

Kémia: minden, ami körülvesz RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA Kémia: minden, ami körülvesz RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA TARTALOM RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA...2 1. óra...2 2. óra...4 3. óra...4 4. óra...7 1 1 RÉSZ: JAVASLATOK ÓRAVÁZLATRA Ebben a részben óravázlatok

Részletesebben

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA Projekt az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Klasszikus balett tanszak (9-12. életév) Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése

Részletesebben

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 A foglalkozás célja, hogy a tanulók játékosan ismerkedjenek meg az információ átadásának lehetőségeivel, a LOGO programnyelv alapjaival. Irányjátékokkal, robotjátékokkal fejlesszük a tanulók algoritmikus

Részletesebben

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk

Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Mindenki másképp csinálja Mi, Decsen, így csináljuk Iskolánk /jelenleg Bíborvég Általános Művelődési Központ Általános Iskola Decs/ 2000-től junioros iskola, ekkor csatlakoztunk a JAM Alapítványhoz. Integrált

Részletesebben

Fejezetek a barokk életmódból és művészetekből

Fejezetek a barokk életmódból és művészetekből TÁMOP 3.1.4 08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel

KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT. TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel KÖRNYEZETÜNK ÉRTÉKEI PROJEKT TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉSE ÓVODÁBA MEGYÜNK címmel Hallgató neve: Szabóné Förhécz Krisztina Projekt téma: TÁRSASJÁTÉK KÉSZÍTÉS (Rajzolás, mintázás, kézimunka technikákkal) KIDOLGOZÁS

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

A MODUL CÍME. Ünnepek MODULTÉRKÉP

A MODUL CÍME. Ünnepek MODULTÉRKÉP A MODUL CÍME Ünnepek A modul felhasználási területe: 5-7. évfolyam KÉSZÍTETTE: Baranyiné Bujdosó Ágnes ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola,Szakiskola MODULTÉRKÉP A modul kiemelt és általános céljai:

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN

AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN A MODUL CÍME AZ EURÓPAI UNIÓ TAGÁLLAMAINAK FÖLDRAJZI ADOTTSÁGAI, FEGYVERNEK AZ UNIÓBAN A modul felhasználási területe: 5-8. évfolyam KÉSZÍTETTE: Baranyi Imre ISKOLA NEVE: Orczy Anna Általános Iskola Fegyvernek

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2 TÁMOP-3.1.4/08/2 projekt megvalósítás a Sugovica Általános Művelődési Központ

Részletesebben

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink!

Kedves Érdeklődők, leendő Diákjaink! OM azonosító: 029337 Cím: 3529 Miskolc, Ifjúság u. 16-20. Telefonszám: 46/365-912, 46/360-125 Faxszám: 46/562-239 Honlap: Email cím: Igazgató: www.szemere.miskolc.hu info@szemere.sulinet.hu Szabó András

Részletesebben

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13)

AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV. Általános kerettantervű képzés, emelt szintű nyelvoktatással (Tagozatkód: 13) AVASI GIMNÁZIUM FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2015-ÖS TANÉV Cím: 3524 Miskolc, Klapka Gy. u. 2. OM kód: 029264 Telefon: 46/562-289; 46/366-620 E-mail: titkarsag@avasi.hu Honlap: www.avasi.hu I. A 2014/2015.

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával

Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Hozd ki belőle a legtöbbet fiatalok egyéni támogatása coaching technikával Szuhai Nóra ügyvezető, coach, tréner mentor Legjobb vagyok Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. MUTASS UTAT! Európai hálózatok a

Részletesebben

Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180. Pályázó neve: Kőbányai Bem József Általános Iskola. Pályázó címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7.

Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180. Pályázó neve: Kőbányai Bem József Általános Iskola. Pályázó címe: 1101 Budapest, Hungária krt. 5-7. A matematikai, a természettudományos és a műszaki, informatikai kompetenciák, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben Pályázati azonosító: NTP-MTI-14-0180

Részletesebben

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA

Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta Tömörkény István Tehetségpont, Tornyos 2011. január 11.,12.,13. MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA MEGHÍVÓ ISKOLÁNK TEHETSÉGNAPJAIRA 2011. január 11. Színház az egész világ - Drámapedagógiai műhely 2011. január 12. Természettudományokról másképp Természettudományi műhely 2011. január 13. Vissza a múltba

Részletesebben

A táborozás hétfın Gyırújbaráton kezdıdött. A heti illetve a napi program ismertetése után a gyerekek egy rövid reggeli tornával kezdték a napot:

A táborozás hétfın Gyırújbaráton kezdıdött. A heti illetve a napi program ismertetése után a gyerekek egy rövid reggeli tornával kezdték a napot: Intézményünk a pályázat útján nyert összegbıl táboroztatott hátrányos helyzető gyermekeket. A hét minden napján 16 gyermek és 4 családgondozó vett részt a programokon. Az Intézményünkhöz tartozó 6 település

Részletesebben