VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK"

Átírás

1 Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fontos tudnivalók A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra kizárólag a megadott pontszámok adhatók. A megadott pontszámok további bontása csak ott lehetséges, ahol erre külön utalás van. Az így kialakult pontszámok csak egész pontok lehetnek. írásbeli vizsga / május 19.

3 Vendéglátó-turizmus alapismeretek Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját. Ehhez kapcsolódva az MT Zrt ben hagyományteremtő szándékkal nagyszabású vendégbarát akciót hirdetett, melynek sikerén felbuzdulva azóta hazánkban is megünnepelik a Turizmus Világnapot. Országszerte több száz szakmai partner: turisztikai szolgáltatók, különböző szervezetek, programgazdák és magánszemélyek sorakoztatták fel kreatív ötleteiket arra vonatkozóan, hogy mivel kedveskednek vendégeiknek ezen a napon. A cél a turisztikai szakma és a hazai lakosság figyelmének felhívása a vendégszeretet, a vendégbarát viselkedés jelentőségére, a folyamatos szemléletformálás szükségességére. Az akcióval azt kívánták tudatosítani a szervezők, hogy milyen fontos szerepet tölt be a turizmus a magyar gazdaságban. (Forrás: megtekintés: ) 1. A következő feladatok a fenti cikkhez kapcsolódnak. ( ) 6 pont a) Ismertesse a turizmus gazdasági jelentőségét! Tegyen négy érdemi megállapítást! 2 pont jövedelemhez juttatja a vállalkozásokat/lakosságot/államot javítja a fizetési mérleget/láthatatlan export munkahelyeket teremt serkenti egyéb vállalkozások tevékenységét/piacot teremt más gazdasági ágak szereplőinek Elfogadható még: multiplikátor/értéksokszorozó hatása van, élénkíti a vállalkozásokat, kiegyenlíti a gazdasági különbségeket az ország eltérő részei között, valuta- és devizabevételt biztosít az országnak, növeli a befogadóhely fejlődését stb. A nem szó szerinti, de a tartalmában helyes válaszokat is fogadjuk el! 2-2 helyes megállapításért 1-1 pont jár. Többletpont nem adható. b) Írja a kipontozott vonalra annak a turizmus irányításában részt vevő szervezetnek, intézménynek a nevét, amelyre ráismer a meghatározásból! (2 x 1) 2 pont Legfontosabb feladata a turisztikai vonatkozású törvények kezdeményezése a Parlamentben, valamint a turisztikai szempontok érvényesítése a jogalkotásban és az állami költségvetésben. Gazdasági Bizottság (elfogadható még: Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottsága) Olyan marketingszervezet, melynek legfontosabb feladata Magyarország turisztikai helyszínként való népszerűsítése. Ennek kapcsán kampányokat, rendezvényeket szervez és támogat, kiállításokon képviseli hazánkat, valamint turisztikai kiadványokat készíttet. Magyar Turizmus Zrt. Pont csak akkor jár, ha a vizsgázó helyesen írta le a szervezetek nevét! írásbeli vizsga / május 19.

4 c) Fogalmazza meg rövid esszében, mit jelent Önnek a vendégbarát viselkedés! Mit kell tenniük a turizmusban dolgozóknak azért, hogy a vendégek megtapasztalhassák a híres magyar vendégszeretetet? Tegyen négy érdemi megállapítást! 2 pont A vendégeket udvariasan kell fogadni, és nem szabad semmilyen okból diszkriminálni (faj, nem, bőrszín, vallás). A turizmusban dolgozók igyekezzenek mindent megtenni azért, hogy a vendégek jól érezzék nálunk magukat. Barátságosan viselkedjenek, segítsék információnyújtással a turistákat. Kedveskedjenek apró ajándékokkal, meglepetésekkel, bekészítésekkel. Próbálják egy kicsit túlteljesítni az elvárásokat! Ne kérjenek/várjanak borravalót, ne csapják be a vendégeket! Igyekezzenek a turista anyanyelvén megszólalni, tartsák tiszteletben kulturális szokásaikat! Sokat segít a mosoly, amivel a lakosság is hozzájárulhat a vendégszeretet kimutatásához. Ennél a feladatnál a megoldás csak ötleteket ad. Minden, a témához kapcsolódó megállapítást a szaktanár mérlegeljen! 2-2 helyes válaszért jár 1-1 pont. Az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára a Turizmus Világnapja alkalmából köszöntötte a szakmát. Véleménye szerint a év minden idők legmagasabb forgalmát fogja hozni a turizmusban. A KSH adatai szerint az év első hét hónapjában 4,8 millió vendég közel 12,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 4580 ezer főről 6%-kal, a vendégéjszakáké 5,3%-kal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. A bevételek 10,4 %-kal millió forintra emelkedtek. A kiváló eredményekhez egyértelműen hozzájárult a SZÉP kártya, hisz a kártya bevezetése óta folyamatosan ösztönzi a belföldi turizmust és élénkíti a gazdaságot. A kereskedelmi szálláshelyek SZÉP kártyából származó bevétele az összes belföldi szállásdíj-bevételük ötödét teszi ki. Jelenleg a 866 ezer kártyabirtokos csaknem 50 ezer elfogadóhelyen fizethet a SZÉP kártyával. (Forrás: megtekintés: ) 2. Oldja meg az alábbi, a fenti cikkhez kapcsolódó feladatokat! (4 + 3) 7 pont a) A szövegben található adatok felhasználásával számítsa ki az alábbi mutatókat! (4 x 1) 4 pont A vendégek átlagos tartózkodási ideje a hazai kereskedelmi szálláshelyeken év első hét hónapjában (egy tizedesjegyre kerekítsen): 12,5 : 4,8 = 2,6 nap A vendégek száma év első hét hónapjában (egész számra kerekítsen): 4580 x 1,06 = 4855 ezer fő A kereskedelmi szálláshelyek előző évi (2012.) azonos időszaki bevétele (egész számra kerekítsen): : 1,104 = millió forint A vendégéjszakák száma év első hét hónapjában (két tizedesjegyre kerekítsen): 12,5 : 1,053 = 11,87 millió vendégéjszaka Csak a számszakilag helyes megoldásokért jár az 1-1 pont. írásbeli vizsga / május 19.

5 b) Mit jelentenek az alábbi rövidítések? Milyen kapcsolatban állnak a turizmussal? 3 pont Rövidítés Jelentése Kapcsolata a turizmussal NGM Nemzetgazdasági a turizmus irányítása és felügyelete Minisztérium államigazgatási szinten KSH Központi Statisztikai Hivatal a turizmus statisztikai megfigyelése és az adatok közzététele SZÉP kártya Széchenyi Pihenő Kártya a belföldi turizmus élénkítése, szállás/vendéglátás/szabadidős tevékenységekre költhető A rövidítések jelentésénél csak a megadott válaszok fogadhatók el. A turisztikai vonatkozások esetében természetesen nem szó szerinti megoldásokat várunk. A szaktanár elfogadhat más helyes választ is. Minden helyes sor 1 pontot ér ban a világnap központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölték meg. Az idei mottó: Tourism & Water: Protecting our Common Future. Az esemény rávilágít arra, hogy a turizmus egyik legfontosabb eszköze és forrása is a víz. Évente milliók utaznak világszerte azért, hogy élvezzék a víz melletti desztinációk szolgáltatásait. 3. Írjon az alábbi turisztikai adottságokhoz 2-2 példát (nemzetközi is lehet)! 2 pont tenger: Földközi-tenger, Égei-tenger, Fekete-tenger, Márvány-tenger stb. tó: Balaton, Fertő tó, Kaszpi-tó, Csorba-tó, stb. folyó: Duna, Tisza, Zagyva, Mississippi stb. forrás: Lajos-forrás, Szép Ilonka-forrás, Szarvas-kút, Hétvezér-forrás stb. 4-4 hazai vagy nemzetközi helyes példáért jár 1-1 pont. A 2013-ban a Turizmus Világnapja alkalmából a Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság is csatlakozott a régiós partnerek akciójához. Szóróajándékokkal (csokival, lufival és ásványvízzel) kedveskedtek az alábbi helyszíneken: Veszprémben a Tourinform Veszprém által szervezett ingyenes, garantált idegenvezetésen, Komáromban a Monostori Erődben a Duna, hajók, mesterségek című kiállításhoz kapcsolódó játékos kvíz vetélkedőn, Tatán a Tourinform iroda munkatársai által összeállított, Vizek városával kapcsolatos rövid TOTÓ kitöltőinek, Székesfehérváron a Tourinform iroda ingyenes délelőtti idegenvezetésén és az Árpádfürdőbe érkező vendégeknek. (Forrás: megtekintés: ) írásbeli vizsga / május 19.

6 4. A Turizmus Világnapján 30 fős csoport (28 középiskolás diák, 1 tanár, 1 gépkocsivezető) érkezik néhány napra az Önök testvériskolájából, a vajdasági Szabadkáról. Szállásukat Budapesten foglalták, ahonnan csillagtúrákat tesznek. Az Ön feladata, hogy számukra a Közép-dunántúli régióba szervezzen egy 1 napos kirándulást. A buszos kirándulás reggel 7- től 22 óráig tart. Ön Tatát választotta a kirándulás helyszínéül. A Tourinform Iroda a következő ajánlatot küldte: ( ) 8 pont Kirándulás Tatára 7 30 Indulás Budapestről A tatai Tourinform Iroda felkeresése, információk és tájékoztató kiadványok beszerzése Séta a belvárosban, a Harangláb, a vízi malmok megtekintése. Utána rövid séta az Angolparkban (Esterházy nyári lak, Kazinczy-emlékpad, Törökmecset, Műromok, Cseke-tó) Ebéd Tata hangulatos vendéglőinek egyikében Séta a tatai várban, a Kuny Domokos Múzeum állandó kiállításainak megtekintése Kirándulás az Agostyáni Arborétumba (saját autóbusszal) Vacsora Tata hangulatos vendéglőinek egyikében Hazautazás. a) Határozza meg a nemzetközi turizmus fogalmi rendszerében az aktív turizmus jelentését! 2 pont Egy adott ország szempontjából a beutaztató tevékenységet nevezzük aktív turizmusnak./a külföldről érkező látogatók, akik a meglátogatott desztinációban pénzt költenek, tehát fogyasztóként jelennek meg. A tartalmilag megegyező választ fogadjuk el! Pontatlan válaszért egész számú részpont adható. Nem jár pont az aktivitást, mint tevékenységeket leíró megoldásokért. b) Ismertesse a turisztikai program összeállításának szempontjait! 2 pont a résztvevők igényeinek figyelembevétele optimális időtartam, elegendő idő a programokra, az étkezésre és a közlekedésre ne legyen megterhelő megfelelő szabadidő A szaktanár a megadottaktól eltérő helyes megoldásokat is elfogadhat. 2-2 helyes szempontért 1-1 pont adható. c) Értékelje a tatai kirándulás programját a program-összeállítás szakmai szempontjai szerint! 4 pont Mit talál jónak a programban? Tegyen két érdemi megállapítást! A program alapjában véve jó, mert megfelel az életkori sajátosságoknak, tartalmas stb. A szaktanár minden szakszerű választ elfogadhat. Minden helyes válasz 1 pontot ér, de ezért a feladatrészért csak maximum 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

7 Milyen hibákat fedezett fel? Tegyen itt is két érdemi megállapítást! Az arborétumra szánt idő túl hosszú, túlmegy a nyitvatartási időn, a vacsora nagyon későn van, 22 óráig nem lesz vége a programnak, stb. Ha ezen kívül is talál a vizsgázó érdemi hibát, fogadjuk el! Minden helyes válasz 1 pontot ér, de ezért a feladatrészért is maximum 2 pont adható. 5. Az egyik jó hírű tatai vendéglő elküldte Önnek étlapját a teljes választékkal. Tanulmányozza át az étlapot! ( ) 8 pont LEVESEK Forint Csészében Hideg gyümölcsleves 500,- Csontleves májgaluskával 500,- Gombaleves 500,- Brokkoli krémleves 600,- Tálban Babgulyás 950,- Gulyásleves 950,- ELŐÉTELEK Hideg libamáj zsírjával, pirítóssal 2550,- Tatár beefsteak pirítóssal 2500,- Velőrózsa rántva 980,- SERTÉSHÚS FRISSENSÜLTEK Sertésszelet rántva 1180,- Párizsi sertésszelet 980,- Bakonyi sertésszelet (natúrszelet paprikás gombamártással) 1480,- Cigánypecsenye 1380,- Sertésszelet velővel töltve 1480,- Brassói aprópecsenye pirított burgonyával 1550,- SZÁRNYASOK Pulykamell hercegnő módra (gombával, juhsajttal, sonkával, burgonyás bundában) 1650,- Pulykamellcsíkok kapormártással 1450,- Pulykamell tejszínes gombamártással 1550,- Pulykamell libamájjal töltve 2250,- KONYHAFŐNÖK AJÁNLATA Halas tál 2 személyre (fogasfilé rántva, vajhal párolt zöldségekkel és sajttal grillezve, fogasfilé burgonyás bundában, rizs, hercegnőburgonya) Borzas sertésszelet fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal és vegyeskörettel 2180,- Szarvassült vadas mártással, burgonyakrokettel 3350,- Libamáj rántva 3280,- BÉLSZÍN ÉTELEK Beefsteak tükörtojással 3260,- Bélszíncsíkok bikavérben (barnamártás, vörösbor, gomba, borsó, sertésmáj) 3680,- HALÉTEK Halászlé 1180,- Lazac steak tejszínes gombás széles metélttel 2550,- Harcsapaprikás kapros túrós galuskával 2250,- Pisztráng sütve (30 dkg) KÉSZÉTELEK Sertéspörkölt 1150,- írásbeli vizsga / május 19.

8 Marhapörkölt 1550,- Velős pacal 1450,- VEGETÁRIÁNUS ÉTELEK Vegetáriánus tál (gombafejek rántva, rántott sajt, párolt zöldségek sajttal grillezve) 1680,- Tejszínes gombás szélesmetélt 880,- Gombafejek rántva 880,- Rántott sajt 980,- KÖRETEK Hasábburgonya 400,- Pirított burgonya 400,- Krokett 500,- Petrezselymes burgonya 400,- Sós burgonya 400,- Párolt rizs 400,- Gombás rizs 400,- Rizi-bizi 400,- Galuska 400,- Párolt zöldség 500,- SALÁTÁK, SAVANYÚSÁGOK Káposztasaláta 390,- Csemegeuborka 390,- Ecetes almapaprika 390,- Paradicsomsaláta 420,- Uborkasaláta 420,- Vegyes saláta 480,- Majonézes kukorica 550,- Friss kevert saláta Sopszka bolgár saláta (hagyma, uborka, paradicsom, juhsajt) 690,- TÉSZTÁK Túrós csusza tepertővel 1100,- Szélesmetélt tejszínes, gombás pulykaraguval 1450,- Tojásos galuska háziasan 690,- DESSZERTEK Túrófánk házi lekvárral 640,- Palacsinta: kakaós, ízes, túrós, diós 360,- Gundel-palacsinta 690,- Gesztenyepüré 640,- írásbeli vizsga / május 19.

9 a) Állítson össze az étlapról háromfogásos ebédmenüt a csoport számára! A menüben szerepeljen leves vagy előétel, főétel, köret, saláta vagy savanyúság és desszert! Tüntesse fel a választott ételek árát is! 3 pont Előétel vagy leves:.. Főétel:. Köret:.. Saláta vagy savanyúság:. Desszert:. Az értékelés alapja a menü-összeállítás szempontjainak helyes alkalmazása, pl. nyersanyagok változatossága, idényszerűség, köret illeszkedése stb. Helyes megoldás esetén maximum 3 pont adható, 1-2 hiba esetén 2 pont, 3 hiba esetén 1 pontot adjunk. Egyéb esetben nem jár pont. b) Indokolja meg választását! 2 pont A helyes indoklás 2 pontot ér. Hiányos indoklás esetén egész számú részpont adható. c) Számolja ki, mennyit kell összesen fizetnie a 30 fős csoportnak az ételekért, ha az Ön által összeállított menü árából az üzlet 25% engedményt ad. A kísérő tanár és az autóbusz vezetője térítés nélkül kapja az étkezést. Az italokat mindenki egyénileg fizeti. 3 x 1 pont A menü teljes ára 1 főre: itt a vizsgázó összeadja a tételek árát és leírja az összeget. A menü teljes ára a csoport számára: az egy főre számított bruttó eladási (vagy fogyasztói) ár szorozva 28-cal (az ingyenes résztvevők nélküli létszám). A menü kedvezményes ára a csoport számára: (fogyasztói ár (28 főre) x 0,75, vagy fogyasztói ár (28 főre) x 0,25, majd a fogyasztói árból kivonjuk ezt az összeget. Mindenki más eredményt kap. A szaktanár feladata a számítás helyességének ellenőrzése. Minden helyes számításért 1 pont adható. Csak a számszakilag jó megoldásokért jár pont, akkor is, ha eltérő módszerrel jutott a vizsgázó az eredményre. 6. A vendéglátás választékának kialakításával kapcsolatosak a következő feladatok. (3 + 3) 6 pont a) Mi befolyásolja egy vendéglátó üzlet áruválasztékának kialakítását? Soroljon fel 6 szempontot! 3 pont az üzlet jellege az üzlet típusa elhelyezkedés kereslet/igény idényjelleg gazdaságossági szempontok Egyéb helyes válaszok is elfogadhatók. 2-2 helyes megoldásért jár 1-1 pont. írásbeli vizsga / május 19.

10 b) Pótolja a következő meghatározások hiányzó részeit! 3 pont A választék szélessége azt jelenti, hogy hányféle ételcsoport szerepel az étlapon (pl. levesek frissensültek stb.). A választék mélysége azt jelenti, hogy egy ételcsoporton belül hányféle választékelem található (pl. 5-féle készétel). A választék minősége azt jelenti, hogy az egyes ételek alapanyagainak értéke milyen színvonalú (pl. libamáj, csirkemáj, sertésmáj). Csak ezek a megoldások vagy rokon értelmű megfelelőik fogadhatók el 1-1 pontért. 7. A vendéglátó vállalkozásoknál külső és belső ellenőrzést különböztetünk meg. Kösse össze a külső ellenőrzéssel kapcsolatos ellenőrzési célokat az illetékes hatósággal! 3 pont NÉBIH NAV NFH NMH számlaadás és a jövedéki termékek ellenőrzése élelmiszerbiztonsági kockázatértékelés munkaügyi szabálytalanságok kivizsgálása nemdohányzók védelme Megoldás: NÉBIH - élelmiszerbiztonsági kockázatértékelés, NAV számlaadás és a jövedéki termékek ellenőrzése, NFH nemdohányzók védelme, NMH munkaügyi szabálytalanságok kivizsgálása A helyes párosításért 3 pont jár, 3-ért 2, 2-ért 1 pont. írásbeli vizsga / május 19.

11 Szállodai alapismeretek Szeptember 27-én a Danubius szállodák vendégei üdvözlőlevelet kaptak szobájukba, amelyben a vezérigazgató "Kellemes Turisztikai Világnapot kívánt, továbbá felhívta a figyelmet a környék turisztikai látnivalóira. A Világnap tiszteletére a Danubius "világjáró koktélt" kínált az egyes hotelek vendéglátó üzleteiben egyet fizet kettőt kap" akció keretében. A budapesti Sofitel szállodában a víz témájával kapcsolatban azt ajánlották a vendégeknek, hogy tegyék próbára érzékszerveiket. Ezt szolgálta a vendégszobákba bekészített grátisz ásványvíz. A VIP vendégeknek kínált háromféle különböző ásványvízet kínáltak. (Forrás: megtekintés: ) 1. Magyarázza el az alábbi kifejezések jelentését! 2 pont Bekészítés: a szobákban elhelyezett kiegészítők, melyek az otthonosság érzését fokozzák /VIP vendégeknek bor, gyümölcs stb. Grátisz: ingyenes, térítésmentes VIP: Very Important Person, azaz különleges bánásmódban részesülő vendég Rack Rate: portai kiírt ár/a vendégszoba alapára/a szálloda által nyilvánosan meghirdetett szobaár/közvetlen szobafoglalás esetén megadott ár 2-2 a szaktanár által tartalmilag helyes válaszért 1-1 pont adható. Páratlan helyes válasz esetén lefelé kerekítsünk! 2. Az alábbi mondatok helyes kiegészítésére válasszon ki a megadott lehetőségek közül egyet! Választását aláhúzással jelölje! 4 pont A/z. a szállodák térítéses saját szolgáltatásai közé sorolható, ami azt jelenti, hogy a szálloda külső résztvevő bevonása nélkül, ellenérték felszámításával nyújtja a vendégeknek. színházjegy-beszerzés, pay-tv, üzenetközvetítés, poggyászmegőrzés A vendég az utazási irodánál előre kifizetett és lekötött szolgáltatásokat a szállodában a.. leadása ellenében veheti igénybe. cardex card, credit card, voucher, traveller s check A csekkel történő fizetés esetén a/z... feladata ellenőrizni, hogy a szükséges fedezet a banknál rendelkezésre áll-e. Journal, Sales, Accounting, Cashier A szigorú számadású nyomtatványok és az egyéb szállodai adathordozók kiállítására, továbbítására, kezelésére és ellenőrzésére vonatkozó szabályokat a... tartalmazza, amely az ügyviteli szabályzat része. szervezeti és működési szabályzat, munka törvénykönyve, belső ellenőrzési rend, bizonylati rend írásbeli vizsga / május 19.

12 A.. feladata a rábízott munkaterületen a vendégszobák, a közös helyiségek takarításának és műszaki állapotának ellenőrzése. Room s Division Manager, Gondnoknő, Szobalány, Front Office Manager A/z... egy előre megállapodott időpontig terjedő elővásárlási jogot jelent. Ha eddig az időpontig nem érkezik megerősítés, akkor a megrendelés mindkét fél részéről semmisnek tekintendő. opció, eseti lekérés, eladási paktum, együttműködési szerződés A szállodák a vendégszegmentálás során.-nak/nek hívják azokat, akik térítésmentesen kapnak valamilyen szolgáltatást vagy akár az egész tartózkodásukat. tours, complimentary,corporate, direct Miután a vendég kiegyenlítette a számláját, leadta a szobakulcsát és elutazott, a Front Office dolgozói átállítják a. naptárt, terheléseket, rezervációs rendszert, szobastátuszt 2-2 helyes aláhúzásért 1-1 pont jár. Páratlan számú helyes válasz esetén lefelé kerekítsünk! A Novotel Danube munkatársai a Turizmus Világnapon a Parlamentet a budai oldalról fotózó turistáknak házi készítésű süteményeket kínáltak, ajándékokat adtak. A balatonfüredi Silver Resort Hotel 20%-os kedvezményt biztosított a Rack Rate-árból a szeptember 27-ét szállodájukban töltő vendégeknek. 3. Az alábbi feladatok a szállodai árképzéssel kapcsolatosak. ( ) 6 pont a) Soroljon fel négy szempontot, amelyek a szállodai szobaárak nagyságát befolyásolják! 2 pont a szobák jellemzői (mérete, ágyak száma, fekvése, felszereltsége, stb.) a szezonalitás (elő-, utó-, fő- és holtszezon) a tartózkodás hossza (egy vagy több éjszaka) a foglalás volumene (több szoba esetén kedvezmény) Elfogadható még: együtt utazók száma (egyéni, csoport), hét napjai (hétköznap, hétvége), partnerszerződések, járulékos bevételek (package), a fizetés ideje és módja, stb. 2-2 helyes felsorolásért jár 1-1 pont. Páratlan helyes válasz esetén lefelé kerekítsünk! b) Írja a kipontozott vonalra annak az ártípusnak az elnevezését, amelyre ráismer a meghatározás alapján! 3 pont Corporate rate/vállalati/szerződéses ár: Céges ár, amelyet a szerződött vállalati partnerek meghatározott feltételekkel például garantált szobaéjszaka teljesítésekor kapnak. írásbeli vizsga / május 19.

13 Package rate/csomagár: Személyekre lebontott ár, mely általában több éjszakai elszállásolást, ellátást és egyéb szolgáltatásokat foglal magában. Tartalmán nem lehet változtatni. Group rate/csoportár: Az egyéni áraknál mindig kedvezőbb ár, melyet meghatározott létszám (például fő) együttes érkezése esetén kaphat a megrendelő. Az angol és a magyar megnevezések is elfogadhatók. Minden helyes kiegészítésért 1 pont jár. c) Húzza alá az alábbi felsorolásból azokat, amelyeket NEM tartalmazza/tartalmazhatja a vendég által fizetett szobaár! 1 pont reggeli ára, nettó szobaár, idegenforgalmi adó, bérjárulék, Dunára néző felár, általános forgalmi adó, BBP biztosítás Csak ez a két aláhúzás fogadható el az 1 pontért. Több vagy kevesebb aláhúzásért nem jár pont. Magyarország különösen gazdag termálvizekben. Hévízkészlete világviszonylatban is jelentős, európai viszonylatban pedig egyedülálló. Gyógyvizeink száma is csodálatra méltó, jelenleg 217 fürdési célra alkalmas forrást és kutat tartanak nyilván. A gyógyfürdők és a gyógyszállodák jelentős turisztikai szereplők. 4. Pótolja az alábbi mondatok hiányzó részeit! 2 pont A gyógyszállodák a/z..i.. betűjelű Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba, ezen belül a/z TEÁOR számú Szállodai szolgáltatás szakágazatba tartoznak. Ebben a szakágazatban jellemző a rövid időtartamú tartózkodás, melyhez kényelmesen berendezett vendégszobákat és nagyobb alapterületű lakosztályokat/apartmanokat biztosítanak. 2-2 helyes kiegészítésért 1-1 pont adható. Páratlan helyes kiegészítés esetén lefelé kerekítsünk! 5. Döntse el az állításokról, hogy igazak-e vagy hamisak! A hamis állításokat javítsa ki (tegye igazzá), az igaz állításoknál nincs szükség indoklásra. 5 pont Állítások Igaz Hamis 1. A gyógyszállók építésekor körültekintően kell eljárni, mivel csak termál- vagy gyógyvíz mellé lehet őket telepíteni. x Javítás: Nem kötelező feltétel a gyógyvíz, egyéb gyógytényezőkre (pl. klíma) is épülhet gyógyszálloda. 2. A gyógyszállodákban kötelező rendszeres orvosi ellátást biztosítani, hiszen gyógykezelések folynak. x Javítás: 3. A gyógyászati részleg kiemelt jelentősége miatt a részleg vezetője a General Managerrel azonos vezetői szinten kezelendő. x Javítás: A General Manager a szálloda egészéért, míg a gyógyászat vezetője csak egy részlegért (Health Department) felelős, így nem lehetnek azonos szinten./a GM felsőszintű, a gyógyászati vezető pedig középszintű vezető. írásbeli vizsga / május 19.

14 4. A gyógyászati szolgáltatások általában térítésmentesek, mivel ezekért a gyógyszállodák nem kérhetnek pénzt. Javítás: Általában térítésesek a gyógyszolgáltatások (bár néha az OEP bizonyos részét térítheti a vendégek helyett). 5. A gyógypackage-k lehetnek akár 21 naposak is, és általában tartalmaznak kezdő és záró orvosi vizsgálatot. Javítás: x x Minden helyes választás- és indokláspár 1 pontot ér. Ha a vizsgázó nem, vagy nem helyesen indokolta választását, nem jár pont. A víz a turizmus egyik legfontosabb forrása, ezért a turizmusnak vezető szerepet kell vállalnia a megfelelő vízmenedzsment megoldások ösztönzésében. A Turisztikai Világszervezet a turisták számára is ajánlásokat fogalmazott meg a környezettudatos magatartás ösztönzése érdekében. 6. Tegyen javaslatokat a szállodák számára a környezettudatos vízfogyasztás megvalósítására! Írjon 2-2 intézkedést az alábbi témakörökhöz! 4 pont Víztakarékosság: kisebb WC-tartályok, perlátorok a csap és zuhanyfejekbe, víztakarékos gépek használata, ritkább törölköző- és ágyneműcsere, az esővíz gyűjtése, a medence vizének felhasználása stb. Vízszennyezés csökkentése: kevesebb mosó- és mosogatószer használata, környezetbarát vegyszerek, a szennyvíz tisztítása (homok- és zsírfogók) stb. Mindkét témakörnél 2 helyes javaslatért jár 2 pont.(azaz minden helyes válasz 1 pontot ér. De mindkét témakörnél maximum 2 pontot kaphat a vizsgázó, többletpont nem adható.) A szaktanár a megadottakon kívül más helyes megoldást is elfogadhat. 7. A szállodákban a textíliák mosása is jelentősen növeli a vízfelhasználást. Soroljon fel 2-2 példát az alábbi textíliákra! (4 x 1) 4 pont Ágyneműk: lepedő, párnahuzat, takaróhuzat, matracvédő stb. Fürdőszobai textíliák: törölköző, arc/kéztörlő, kádelő, fürdőlepedő, köntös stb. Éttermi textíliák: abrosz, táblaabrosz, asztalközép, damasztszalvéta, hangedli stb. Konyhai munkaruha és textíliák: konyharuha, köpeny, szakácskabát és -nadrág stb. 2-2 helyes felsorolásért adható 1-1 pont. Páratlan helyes válasz esetén lefelé kerekítsünk! írásbeli vizsga / május 19.

15 8. Az alább felsorolt tevékenységeket csoportosítsa aszerint, hogy a szállodai tevékenység fővagy mellékfolyamatai (járulékos tevékenységek) közé tartoznak-e! 3 pont gyógytorna, szórólapszerkesztés, munkaügyi feladatok, reggeliztetés, vendégparkoló biztosítása, szobakiadás, karbantartás, valutaváltás, rendészet, Főfolyamat elemei gyógytorna reggeliztetés vendégparkoló biztosítása szobakiadás valutaváltás Mellékfolyamat elemei szórólapszerkesztés munkaügyi feladatok karbantartás rendészet Három helyes besorolásért adható 1-1 pont. Páratlan helyes válasz esetén lefelé kerekítsünk! Marketing alapismeretek 1. A Turizmus Világnap szervezése komoly marketingmunkát igényel. Írja be a kipontozott helyekre a marketingfolyamat hiányzó elemeit! 1 pont 1. Helyzetelemzés 2. A marketingcélok megfogalmazása 3. A marketingstratégiák meghatározása 4. A marketingprogramok kidolgozása/marketingmix 5. Végrehajtás 6. Ellenőrzés A fentiek rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak. Csak a hibátlan válaszért/feladatmegoldásért jár az 1 pont. 2. A turizmus és a vendéglátás számára is rendkívül fontosak a piaccal kapcsolatos ismeretek. ( ) 10 pont a) Ismertesse a piac fogalmát marketing szempontból! 1 pont A piac nem más, mint a tényleges és a lehetséges eladók és vevők összessége, valamint a köztük lévő üzleti kapcsolatok rendszere. /A kereslet és a kínálat találkozási helye. b) Sorolja fel a piac legfontosabb három elemét (alkotórészét, alapkategóriáit)! 1 pont Kereslet, kínálat, ár. Csak akkor kaphatja meg a vizsgázó az 1 pontot, ha hibátlan választ ad. Hiányos válasz esetén pont nem adható. írásbeli vizsga / május 19.

16 c) Írja be a következő meghatározások hiányzó részeit! (3 x 1) 3 pont Piacpotenciál: egy termékből az elméletileg lehetséges eladások összessége. Piacvolumen: adott piacon adott termékből meghatározott idő alatt értékesített mennyiség. Piaci részesedés: a piaci részarányt jelenti./a piaci volumenből hány %-kal részesedtünk. d) Hogyan számoljuk ki a piaci részesedést? 1 pont A vállalkozás tényleges értékesítését elosztjuk a piaci volumennel. e) Határozza meg a következő, a piaci résztvevőkkel kapcsolatos fogalmakat! (4 x 1) 4pont Fogyasztói piac: a termékek végső fogyasztást szolgálnak, a vevők a termékeket személyes fogyasztásra vásárolják, a vásárlási döntést általában egy személy hozza, döntéseit racionális és érzelmi tényezők befolyásolják. Termelői piac: a piacot jellemzően gazdálkodó szervezetek alkotják, akik nyersanyagokat, félkész termékeket, gépeket, berendezéseket vásárolnak saját céljaik megvalósítására. A vásárlói döntéseket csapatmunka előzi meg. Beszerzéseikben az észérvek dominálnak, nagyobb tételben vásárolnak. A résztvevők száma kevesebb, mint a fogyasztói piac esetében. Viszonteladói piac: egyének és szervezetek képviselik, akik összekapcsolják a termékek fogyasztóit az előállítókkal. Feladatuk a fogyasztói igények felmérése, a termelőcégek kínálatának ismerete. Döntéseik meghozata racionalitást (ésszerűséget) igényel. Állami piac: résztvevői hivatalok, közintézmények. A termékek széles skáláját vásárolják meg a lakosság közösségi szükségleteinek kielégítése és a kormányzati feladatok ellátása érdekében. Csoportok döntenek nagy tételű beszerzéseikről, gyakran közbeszerzési eljárás keretében. Nem szó szerinti válaszokat várunk a megjelölt pontokért, de tartalmában csak a javítókulcsban meghatározottak fogadhatók el. Minden meghatározásnál egy-egy érdemi megállapítást várunk el, amelyért 1 pont jár. Többletpont nem adható. 3. A Turizmus Világnap számos programja különböző célcsoportokat célzott meg. A Harvard Egyetem oktatójaként híressé vált Theodor Levitt ( ) amerikai közgazdász szerint: Aki nem szegmentumokban gondolkodik, az egyáltalán nem gondolkodik. Értékelje Levitt professzor gondolatát! Tegyen négy érdemi megállapítást a szegmentációval, a piaci szegmenssel kapcsolatban! (4 x 1) 4 pont A szálloda, a vendéglátó üzlet és az utazásszervezők adottságainak, jellegének ténylegesen megfelelő fogyasztói réteg (piaci szegmens) elkülönítését is el kell végezni. Az igények megismerése jelentősen befolyásolja a kínálat, a választék kialakítását. A fogyasztói igényeket nem kell egységesen kezelni, hiszen azok különbözőek. Annak a szegmensnek kell megfelelnünk, akinek az igényeit képesek vagyunk vagy leszünk kielégíteni. A piaci szegmens a piac azon kisebb része, amelyet azonos keresleti tulajdonságokkal rendelkező személyek vagy szervezetek építenek fel. A közös tulajdonság lehet egy termék ára vagy funkcióinak összetettsége. írásbeli vizsga / május 19.

17 Az útmutatótól eltérő, a szaktanár által helyesnek vélt válaszok is elfogadhatóak. Nem szó szerinti válaszokat várunk a megjelölt pontokért, de tartalmában a javítókulcsban meghatározottak fogadhatók el. 4 helyes megállapítás 4 pontot ér. 4. Számos franchise rendszert üzemeltető vállalkozás is szerepet vállalt a Turizmus Világnap rendezvényein. Pótolja a következő szöveg hiányzó részeit! (3 x 1) 3 pont A névhasználati jog átadása kötelező fogalmi eleme a franchise-szerződésnek. Szinte minden esetben bejegyzett védjegy (esetleg több védjegy) használatának jogát adják át és szavatolnak azért, hogy harmadik/másik személynek nincs olyan joga, amely ezt a névhasználatot akadályozná vagy kizárná. A/z cégnév nem lehet franchise-szerződés tárgya, legfeljebb a vezérszavának használatáról lehet szó (amely egyben általában bejegyzett védjegy is). Ennek az az indoka, hogy használata nem engedhető át, mivel ez a forgalomban zavarokat okozna sem a partnerek, sem a hatóságok, sem a fogyasztók nem tudnák, melyik céggel kerültek kapcsolatba. A franchise-szerződés nem járhat a/z fogyasztók/vendégek/vásárlók megtévesztésével, mert egy gyorsétteremi lánc saját (ún. központi) egységei ugyanolyan alapvető jellemzőkkel rendelkeznek, mint a franchise-szerződés keretében létesült, illetve üzemeltetett egységek. Amikor betérünk egy étterembe, nem figyelünk erre a kettősségre. A fentiek rokon értelmű megfelelői is elfogadhatóak. Minden helyes válasz 1 pontot ér. 5. Milyen tényezők befolyásolják a fogyasztói árelfogadást? Soroljon fel négyet! 2 pont egyediség helyettesíthetőség előnyök az áruvásárlás nagysága Elfogadható még: az összehasonlítás bonyolultsága, a költségcsökkentés lehetőségei, a kiegészítő kiadások, a minőség-ár kapcsolata, a tartalékolás stb. 2-2 helyes válasz esetén 1-1 pont adható. Páratlan helyes válasz esetén lefelé kerekítsünk! 6. A Turizmus Világnapon a részt vevő turisztikai vállalkozások a vendégeket ajándékokkal is meglepték. A következő feladatok a csomagolással kapcsolatosak. (2 + 2) 4 pont a) Soroljon fel a csomagolás hagyományos/általános funkciói közül kettőt! (2 x 1) 2 pont biztonságos tárolás az áru védelme Elfogadható még: gazdaságos szállíthatóság, költségtakarékosság, biztosítania kell az áru rendeltetésszerű használatát, a csomagolás anyagának meg kell felelnie a jogszabályi előírásoknak, védi a környezetet az árutól, logisztikai követelményekhez is igazodni kell stb. Minden helyes bálasz 1 pontot ér, de ezért a feladatrészért maximum 2 pont adható. írásbeli vizsga / május 19.

18 b) Miért nevezhetjük néma eladónak a csomagolást? Tegyen két érdemi megállapítást! (2 x 1) 2 pont Az eladó helyett a termék hívja fel magára a figyelmet, biztosítja a termék megkülönböztethetőségét a többi terméktől. Elfogadható még: impulzusvásárlásra ösztönöz, információkat közöl stb. Minden helyes megállapítás 1 pontot ér, de ezért a feladatrészért maximum 2 pont adható. 7. A következő meghatározásokban egy-egy kifejezés (szó) hibás. Javítsa ki! (2 x 1) 2 pont A fedélzeti pont az az ár-mennyiség kombináció, amely mellett a vizsgált vállalat profitja rövid és hosszú távon éppen zérus, vagyis bevételeivel a termelés során felmerülő minden költségét éppen fedezni tudja. Helyesen: fedélzeti helyett fedezeti Az előző meghatározásban szereplő pont kiszámításánál figyelembe kell venni a termelés során felmerülő változatos költségek mellett az állandó költségeket is. Helyesen: változatos helyett változó Csak a fenti válaszok fogadhatók el az 1-1 pontért. 8. Egy felmérés a közelmúltban azt vizsgálta, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) milyen gondolatokat társítanak a reklám, a PR, a marketing- és a piackutatás fogalmaihoz. Az eredmény szerint a megkérdezettek többsége számára az említett fogalmak egymással keverednek, nem tudják szétválasztani a funkciókat, nem ismerik az eszköztárakat, nem tudják, mire használhatnák. A felmérés szerint a legtöbben 85% az ingyenes hirdetési újságokban népszerűsítik cégüket, a második legnépszerűbb eszköz az interneten való megjelenés, amelyet 63 % vesz igénybe. (3 + 1) 4 pont (Forrás: piackutatás.blog.hu, https://www.google.hu/?gws_rd=cr&ei=uedxuqn3dorqtaabq4hiba#q=piackutat%c3%a1si+eredm%c3%a 9nyek+%C3%A9rt%C3%A9kel%C3%A9se, megtekintés: ) a) Mi a különbség a reklám és a PR között? Az alábbi jellemzőket helyezze el a megfelelő oszlopban! 3 pont közvetett befolyásolás közvetlen befolyásolás a piaci taktika eszköze a piaci stratégia eszköze kétoldalú kapcsolat alapvetően egyoldalú kapcsolat a potenciális fogyasztókhoz szól valamennyi érdekszférához szól jellemzője a szervezeti és a közérdek együttes képviselete jellemzője a profitorientáció írásbeli vizsga / május 19.

19 Reklám a piaci taktika eszköze alapvetően egyoldalú kapcsolat a potenciális fogyasztókhoz szól jellemzője a profitorientáció közvetlen befolyásolás PR a piaci stratégia eszköze kétoldalú kapcsolat valamennyi érdekszférához szól jellemzője a szervezeti és a közérdek együttes képviselete közvetett befolyásolás Ha a vizsgázó minden meghatározást helyesen helyezett el, 3 pontot kaphat. 1 hiba esetén 2, 2 hibánál 1 pont járhat. 3 hiba esetén nem jár pont a feladatért. b) Milyen online eszközök alkalmazását javasolná a kkv-k számára? Soroljon fel négy lehetőséget! 1 pont Saját weboldal, ingyenes hirdetési formák, fizetett hirdetések, kuponos oldalak stb. Csak akkor kaphatja meg a vizsgázó az 1 pontot, ha négy eszközt felsorol. Hiányos válasz esetén fél pont nem adható. írásbeli vizsga / május 19.

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1321 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 17. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1322 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0812 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1223 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 14. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0802 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK Vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek emelt szint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. VENDÉGLÁTÁS- IDEGENFORGALOM ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010.május 14. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 1021 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK 0512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó és turizmus alapismeretek

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek emelt szint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK Vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Vendéglátó

Részletesebben