2013. év szakmai útjai.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2013. év szakmai útjai."

Átírás

1 2013. év szakmai útjai ban több szakmai utat szerveztünk. Kíváncsiak voltunk, hogy kis hazánkban hogyan termelnek áramot, ezért megnéztünk három teljesen más típusú erőművet. Az első a Mátrai hőerőmű, a következő a Paksi Atomerőmű és végül, de nem utolsó sorban a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.

2 A Mátrai Erőmű és Lignitbányája WJLF Környezetbiztonsági szak Készítette: Horváth Zoltán,Kósa Péter, Kretz András, Csordás Tamás 2013.Május 14.

3 Mátrai Hőerőmű A Mátra lábánál elterülő 5-8 millió éves mocsaras területeken kialakult egy lignit réteg, ennek kiaknázására épült a hőerőmű. Ez Magyarország legnagyobb széntüzelésű, villamos-áram termelője. Az ország villamos energia szükségletének 13%-át termeli!

4 A lignitbánya bejárata

5 A bányagödör jelenlegi szintje az Adria felett 3-4 méterrel van.

6 Jól láthatóak a különböző talajrétegek. Az 1- es és 2-es fejtési szint.

7 A MEDDŐ LETERMELÉSE A szállító szalagot, ahogy a fejtés egyre mélyebben halad, egy markoló igazítja (rukkolja) folyamatosan a gépek után.

8 Az bányaüzem elektromos árammal működik, ilyen mobil-transzformátorokon keresztül.

9 Ez a leghosszabb gép, a bal oldali kar 130m hosszú.

10 Ez a legnagyobb gép, a biztonsági távolság tőle 50 méter.

11 Ezek a gépek fektetik és szedik össze az elektromos kábeleket.

12 Itt látszik a marótárcsa mérete a kiszolgáló járművek mellett.

13 Fentről nézve Alulról Itt jön fel a szén, akár 20 fokos szögben.

14 Ahol nem olyan gazdag a szén réteg, ilyen apró tonnás gépekkel oldják meg.

15 A gép közelről, fejtés közben. Félkörívben dolgozik oda-vissza 180 -ban.

16 Éppen egészen laza homok, ez egy könnyű fejtés.

17 A GÉP-LÁNC KÖZÉPSŐ, ÁTADÓ ÉS APRÍTÓ RÉSZE. Ezek a gépek a valamikori NDK- ban készültek 1966-ban. Közel fél évszázada állják - néha szó szerint - a sarat. Eredetileg Szibériai körülmények közé tervezték őket.

18 Akkora, hogy egyszerre rá sem fért a képre. Amikor végez az ívvel, az egész gép egyszerre indul előre.

19 Ez a cél, a lignit Így kerül a szalagra a szén. Lementünk egészen a fejtés aljára, szén volt a talpunk alatt.

20 ILYEN LESZ, MIUTÁN BEFEJEZTÉK A FEJTÉST. Mikor befejezik egy területen a bányászatot, visszahordják az addig feltárolt homokot és humuszt. Akácerdőt és gabonát termelnek rajta.

21 Hosszú utazás után ide kerül a szén, az erőmű széntelepére.

22 Aprítják, kiszárítják.

23 A 2% homok tartalom, így megeszi a malom kerék lapátját.

24 A hűtő és kéntelenítő tornyok: maketten és a valóságban. Valójában 115 méter magas.

25 Ami itt távozik, az csak vízgőz. Ez a kéntelenítőés hűtő eljárás két magyar mérnök munkája.

26 Ezeken a 6 méter átmérőjű csöveken kerül az égéstermék a kéntelenítőbe.

27 Ez 8 üzemóra eredménye. Innen kerül a gipszkarton gyárba. Az égéstermék kéntelenítésének a mellékterméke: gipsz.

28 A megtermelt 800MW, ilyen transzformátorokon keresztül jut el a villamos hálózatba.

29 Viszontlátásra! Ez nem működik, nincs füst!!

30 És végül, a kutató csapat a szénmezőn!

31 2013.Március 19. PAKSI ATOMERŐMŰBEN TETT LÁTOGATÁS

32 Az atomenergia békés célú felhasználása. Érvek, amelyek mellette szólnak: Csekély környezetszennyezés üzem közben, nincs károsanyag kibocsátás. Nincs szén-dioxid kibocsátás. Hosszútávú energiaellátást biztosít. Érvek ellene: Csernobil Fukusima Tree Mile Island

33 Paksi Atomerőmű A Mátrai erőműhöz képest, csak a hő előállításának módjában van különbség. A Mátrai erőmű 1968-ban kezdte meg működését, Paksot akkor még csak tervezték (1981-ben indult az 1-es blokk).

34 A Paksi Atomerőművet csoportos látogatás keretében, az erőműben dolgozó szakavatott idegenvezető kísértében látogattuk meg 2013.március 19-én. A szakmai támogatást Mészáros László tanár úr biztosította számunkra.

35 Látogatóközpont Az erőmű mellett egy nagyon színvonalas látogatóközpont van, ahol lépésről lépésre megtekinthető, hogy hogyan épült fel és hogyan működik az erőmű.

36 Látogatóközpont Az erőmű 4-es blokkjánál kialakított üvegfolyosóról lehet a vezénylőtermet és a reaktor termet megtekinteni. Az erőmű területén biztonsági okokból fényképet tilos készíteni! A kép a látogatóközpontban készült! (szerző)

37 Reaktor terem A kép a látogatóközpontban készült! (szerző)

38 A kép a látogatóközpontban készült! (szerző) Üvegfolyosó

39 A látogatás egyik területe, a turbinagenerátorház, ami több emelet magas, és 8 db egyenként 250MW teljesítményű egység található benne. A helyiségben kb 40C van! (szerző) A csövekben közel 300C!

40 Gőzfejlesztés folyamata A primer körben 350C -os víz van, ami 123 bar nyomáson marad cseppfolyós! A szekunder körben 223C -os víz 46bar nyomáson adja át a hőt a gőzfejlesztőnek, ami 450t/h mennyiségű gőzt állít elő. Ez hajtja meg a turbinát, ami 6 lépcsőben dolgoztatja meg a gőzt, mire lehűl 140C ra.

41 Az atomerőmű sematikus ábrája Laikus szemmel a termelés lépései: forraljunk vizet, hajtsunk meg egy turbinával egy generátort és kész, készen is van a villamos energia! Azért nem ilyen egyszerű!

42 Atomenergia egyszerűen: Végy egy urán atomot, hasíts ki belőle egy neutront, majd a felszabaduló energiával forralj vizet Fordítsuk komolyra a szót!

43 Atomreaktor A reaktorban szabályozott láncreakció folyamán nagy energiájú neutronok keletkeznek, ezeket le kell lassítani, hogy a láncreakció k=1 érték fenntartható legyen. Ezt moderátor segítségével teszik.

44 Biztonságos működtetés Fontos a láncreakció szabályozása. A szabad neutronok száma ütközésenként max.1 lehet, különben a reaktor megszalad (Csernobil)

45 Az urán-dioxid pasztillákat ilyen kazettákban tárolják. Pasztillák: 9mm magas, 7,6 mm átmérőjű hengerek. 2,5 m hosszú 9mm külső átmérőjű cirkóniumnióbium csövekbe zárva. Kazettánként 126db pálca. 312 kazetta az aktív zónában. A reaktorban összesen 44 tonna urán-dioxid van. Fűtőanyag

46 Aktív zóna Az aktív zónában 349 db kazetta fér el, ebből 312 db az aktív fűtőelem, a többi szabályzó rúd. 30 rúd üzem közben ki van húzva.

47 Fűtőelemek áthelyezése A fűtőelemek 3-4 évente kiégnek, cserélni kell őket, ilyenkor a reaktort leállítják és a rudakat áthelyezik. Az elhasználódott fűtőelemek mindig a mátrix közepe felé vannak helyezve, kívülre az újak kerülnek.

48 Biztonságos tárolás A kiégett fűtőkazettákat az átmeneti tárolóban helyezik el, az erőmű közelében.

49 Kis és közepesen radioaktív hulladék A napi üzemvitel mellett keletkezik kis és közepesen radioaktiv hulladék is, ezeket a Bátaapátiban épített tárolóban helyezik el.

50 Összehasonlítás Paks névleges teljesítménye: 2000MW A hazai villamos energia termelés: 40% adja. Mátrai erőmű névleges teljesítménye: 950MW A hazai villamos energia termelés: 13% adja. A Fővárosi Hulladékhasznosító mű ebben a felsorolásban azért nem szerepel, mert 24MW teljesítményű generátorával nem jelentős a termelése, de nem is ezért építették. Az energia és hő termelése csak egy plusz szolgáltatás, a fő célja a hulladék feldolgozása. (szerző)

51 2013.Április 2. FŐVÁROSI HULLADÉKHASZNOSÍT Ó MŰ

52 Hulladékból energia A Fővárosi hulladékhasznosító az ország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve.

53 A hulladék mű munkássága Évi 420 ezer tonna kommunális hulladékból állít elő hő- és villamos energiát, ami lakás fűtését és lakás éves villamos-energia szükségletét biztosítja.

54

55 Hogyan működik? A főváros területén összegyűjtött hulladékot a szállítójárművek egy m 3 -es betontartályba ürítik, ahonnan a négy kazán egyikének adagoló garatjába rakják és C -on elégetik. A károsanyag kibocsátás csökkentését már a tűztérben megkezdik, ezután még több lépésben tisztítják a füstgázt.

56 Így hozzák és így tárolják!

57 Ez a végeredmény!

58 A salakot lehűtik és elektromágnessel kiemelik belőle a vashulladékot, amit később értékesítenek. Az egyéb fémek többnyire elégnek a magas hőmérséklet miatt.

59 Itt lesz áram a szemétből! Turbina Generátor 24MW

60 A füstgáz tisztítása

61 Tisztítás, elhelyezés A füstgázban lévő nagyobb szemcséket ciklonszűrővel, a kisebbeket zsákos szűrővel választják ki. A zsákok felületén kialakuló porréteget időütemezett sűrített-levegős rendszerrel távolítják el, majd elszállítják ártalmatlanításra. A keletkező salakot hulladéklerakókban fedőrétegként hasznosítják.

62 Köszönet nyilvánítás: A Mátrai Erőmű igazgatójának, aki lehetővé tette számunkra, hogy meglátogassuk az erőművet és a bányát! A bánya területén körülvezető szakembernek. A Paksi Atomerőmű idegenvezetőjének. A Hulladékégető idegenvezetőjének. Mészáros László tanár úrnak.

63 KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

64 Felhasznált képek: Turbina ház: letöltés: Atomreaktor: letöltés: Láncreakció: letöltés: Aktív zóna: letöltve: Éjszakai látkép: letöltés: Sematikus ábra: letöltés: Kukásautók: letöltés: Hulladékbunker: letöltés: Salak: letöltés: Generátor-turbina: letöltés: Füstgáz tisztítás: letöltés A további képeket készítette: Kósa Péter

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában

Hallgatók a Tudomány Szolgálatában MŰSZAKI KATONAI KÖZLÖNY a MHTT Műszaki Szakosztály és a ZMNE folyóirata XXI. évfolyam, különszám, 2011.december ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM VÉDELMI IGAZGATÁS SZAK A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat

Részletesebben

A nukleáris energiatermelés helyzete és szerepe a jelenkori társadalomban

A nukleáris energiatermelés helyzete és szerepe a jelenkori társadalomban EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR A nukleáris energiatermelés helyzete és szerepe a jelenkori társadalomban SZAKDOLGOZAT TÉMAVEZETŐ Dr. Homonnay Zoltán egyetemi tanár ELTE TTK Kémia

Részletesebben

Aszódi Attila. Az atomerőművek a világ jelenlegi villamosenergia-termelésében

Aszódi Attila. Az atomerőművek a világ jelenlegi villamosenergia-termelésében Aszódi Attila Atomerőművek a villamosenergia-termelésben ATOMERŐMŰVEK A VILLAMOSENERGIA-TERMELÉSBEN Aszódi Attila PhD, igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet

Részletesebben

1. Tudáskártya. Szén. EnergiaVilág

1. Tudáskártya. Szén. EnergiaVilág 1. Tudáskártya Szén Hogyan keletkezett a szén? A szénlelőhelyek nagy része mintegy 300 millió évvel ezelőtt, a karbon földtörténeti kor végén keletkezett. Bolygónkat akkoriban trópusi esőerdők borították.

Részletesebben

Tartalom. Csatári László Öveges díjat érő munkáim. Móga István Atomerőmű építés kompetenciái

Tartalom. Csatári László Öveges díjat érő munkáim. Móga István Atomerőmű építés kompetenciái Főszerkesztő: Radnóti Katalin Szerkesztőbizottság: Barnaföldi Gergely Gábor Cserháti András Czibolya László Hadnagy Lajos Kocsis Gábor Neubauer István Nős Bálint Pázmándi Tamás Radnóti Katalin Yamaji Bogdán

Részletesebben

Magyarországi nukleáris reaktorok

Magyarországi nukleáris reaktorok Tematika 1. Az atommagfizika elemei 2. Magsugárzások detektálása és detektorai 3. A nukleáris fizika története, a nukleáris energetika születése 4. Az atomreaktor 5. Reaktortípusok a felhasználás módja

Részletesebben

KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY

KÖRNYEZETI HATÁSTANULMÁNY ETV-ERŐTERV Rt. ENERGETIKAI TERVEZŐ ÉS VÁLLALKOZÓ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG 1450 Budapest, Pf. 111. 1094 Budapest, Angyal u. 1-3. Tel.: (361) 455-3600 Fax.: (361) 218-5585 PAKSI ATOMERŐMŰ 1-4. BLOKK A PAKSI ATOMERŐMŰ

Részletesebben

Atomenergetika Erőművek felépítése

Atomenergetika Erőművek felépítése Atomenergetika Erőművek felépítése Atomenergetika Az Európai Uniós atomerőművek jellemzése az összes villamosenergia 35%-át adják ám 2015 és 2030 között elérik a tervezett élettartamuk végét Franciaország

Részletesebben

1. Tudáskártya. Szén. EnergiaOrszág. Hogyan keletkezett a szén?

1. Tudáskártya. Szén. EnergiaOrszág. Hogyan keletkezett a szén? 1. Tudáskártya Szén Hogyan keletkezett a szén? A mai szénkészletek körülbelül 300 millió évvel ezelőtt jöttek létre. Akkoriban a Földet esőerdők borították. A mocsaras helyeken az elhalt növények belesüppedtek

Részletesebben

Települési szilárd hulladékok energetikai hasznosítása. A hulladékkezelés Európai Uniós és magyarországi helyzete

Települési szilárd hulladékok energetikai hasznosítása. A hulladékkezelés Európai Uniós és magyarországi helyzete Települési szilárd hulladékok energetikai hasznosítása Lesz-e második hulladéktüzelésű fűtőerőmű Budapesten? Az Energetikai Szakkollégium Zipernowsky emlékfélévének 2013. március 28- i előadásán a települési

Részletesebben

Reaktorta. Nukleáris erőművek és környezetünk

Reaktorta. Nukleáris erőművek és környezetünk Reaktorta Nukleáris erőművek és környezetünk Tartalomjegyzék: 1. APERITIF, AVAGY KEDVCSINÁLÓ...3 2. A MAGHASADÁSTÓL AZ ÚJ GENERÁCIÓS ATOMREAKTOROKIG...4 AZ ELSŐ 15 ÉV...4 ATOMKAMASZKOR, AVAGY AZ ELSŐ REAKTOROK...7

Részletesebben

A Paksi Atomerőmű szerepe a magyar villamosenergiarendszerben

A Paksi Atomerőmű szerepe a magyar villamosenergiarendszerben A Paksi Atomerőmű szerepe a magyar villamosenergiarendszerben Környezetgazdaságtan és technológia tanszék Készítette: Vastag András Budapest, 2006.02.21. 1 Atomenergia. Egy összetett szó, amelynek részeit

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET A jövő (2010-2030) újabb generációs atomerőművei S Z A K D O L G O Z A T Készítette: Agócs Ágnes biológia-környezettan tanárszakos

Részletesebben

7. A VILLAMOS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA

7. A VILLAMOS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA 7. A VILLAMOS ENERGIA ELŐÁLLÍTÁSA A villamos energiát erőművekben termelik, ahol a természet energiáit alakítják villamos energiává. Erőművek osztályozása hajtóerő, áramnem, rendeltetés és az üzem természete

Részletesebben

Energiaellátás Plávics Annamária órai jegyzete

Energiaellátás Plávics Annamária órai jegyzete Energiaellátás Plávics Annamária órai jegyzete Tanulmány: szabadon választott település vagy település rész energia ellátásáról. Energia szolgáltatóktól adatkérés. 7. héten leadás (5. héten már jó lenne,

Részletesebben

A güssingi energia-önellátó modell

A güssingi energia-önellátó modell FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet A güssingi energia-önellátó modell Megújuló Energiák Európai Központja Technológiai Centrum, Güssing A güssingi távfűtő művet 1996-ban helyezték

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA MEGHATÁROZÁSÁHOZ A HULLADÉKÉGETŐK ENGEDÉLYEZTETÉSE SORÁN

ÚTMUTATÓ AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA MEGHATÁROZÁSÁHOZ A HULLADÉKÉGETŐK ENGEDÉLYEZTETÉSE SORÁN ÚTMUTATÓ AZ ELÉRHETŐ LEGJOBB TECHNIKA MEGHATÁROZÁSÁHOZ A HULLADÉKÉGETŐK ENGEDÉLYEZTETÉSE SORÁN Budapest 2008 1 Ez az Útmutató a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) megbízásából készült a hulladékégetők

Részletesebben

Dr. Csom Gyula 4. ATOMERÕMÛVEK. Budapest 2004. június

Dr. Csom Gyula 4. ATOMERÕMÛVEK. Budapest 2004. június Dr. Csom Gyula 4. ATOMERÕMÛVEK Budapest 2004. június E lõszó E z a kiadvány a Magyar Atomfórum Egyesület által közreadott sorozat része, amely a hazai villamosenergia-ellátás jövõjének kérdéseit vizsgálja.

Részletesebben

1. ábra. Faraday-féle indukciós törvény

1. ábra. Faraday-féle indukciós törvény 9. előadás: Elektromos energia előállító technológiák és környezeti hatásaik. Az elektromos energia előállító technológiák áttekintését ez a fejezet a kimenő elektromos teljesítmény alapján osztályozza

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ENERGETIKÁJA

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ENERGETIKÁJA Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centrum A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS ENERGETIKÁJA SZAKDOLGOZAT Készítette: PUSKÁS-FARKAS BOGLÁRKA KÖRNYEZETTAN ALAPSZAKOS HALLGATÓ Témavezető:

Részletesebben

Modellek és számítások a paksi atomerőmű környezetébe kerülő esetleges üzemzavari radionuklid kibocsátás meghatározására

Modellek és számítások a paksi atomerőmű környezetébe kerülő esetleges üzemzavari radionuklid kibocsátás meghatározására Modellek és számítások a paksi atomerőmű környezetébe kerülő esetleges üzemzavari radionuklid kibocsátás meghatározására Doktori (Ph.D.) értekezés Nagy Attila tanácsos matematika-fizika-számítástechnika

Részletesebben

Közép-keleteurópai. atomenergetikai kitekintés ENERGY AND NATURAL RESOURCES ADVISORY

Közép-keleteurópai. atomenergetikai kitekintés ENERGY AND NATURAL RESOURCES ADVISORY ENERGY AND NATURAL RESOURCES Közép-keleteurópai atomenergetikai kitekintés ADVISORY Szerzők A KPMG budapesti székhelyű energetikai- és közüzemi szektorra szakosodott tanácsadó csoportja Közép-kelet-európai

Részletesebben

4. Előadás: Tüzelőberendezések, gőzfejlesztők, hőerőgépek, energiahordozókat előállító berendezések

4. Előadás: Tüzelőberendezések, gőzfejlesztők, hőerőgépek, energiahordozókat előállító berendezések 4. Előadás: Tüzelőberendezések, gőzfejlesztők, hőerőgépek, energiahordozókat előállító berendezések 4.1. Tüzelőberendezések. Gőzfejlesztő berendezések. Kazán, atomreaktor. 4.2. Hőerőgépek: Gőzgép, robbanómotor,

Részletesebben

1. tudáskártya. Energiaforrás: szél

1. tudáskártya. Energiaforrás: szél 1. tudáskártya Energiaforrás: szél Mit kell tudni a szélenergiáról? A szelet régóta használjuk vitorlás hajók meghajtására és szélmalmok működtetésére. Ma már a szél erejét óriási szélturbinák segítségével

Részletesebben

MELYIK KERT VÉGÉBE? Radioaktív hulladékok és környezetünk 2. kiadás

MELYIK KERT VÉGÉBE? Radioaktív hulladékok és környezetünk 2. kiadás MELYIK KERT VÉGÉBE? Radioaktív hulladékok és környezetünk 2. kiadás Kiadja: Energia Klub Környezetvédelmi Egyesület 2000 példányban 1462 Budapest, Pf. 735 www.energiaklub.hu level@energiaklub.hu A kiadvány

Részletesebben

Egy részben elfelejtett technológia nyomában

Egy részben elfelejtett technológia nyomában Egy részben elfelejtett technológia nyomában Király Márton okleveles vegyészmérnök Az 1960-as években megépítették a világ első kísérleti, 233 U üzemanyagot használó atomreaktorát. Ez az üzemanyagként

Részletesebben

ALTERNATÍVA-E AZ ATOMENERGIA

ALTERNATÍVA-E AZ ATOMENERGIA ALTERNATÍVA-E AZ ATOMENERGIA Kapin László Bevezetés Dolgozatomban az atomenergia jövőbeni felhasználásának lehetőségeit vizsgálom meg több szemszögből, elsősorban az atomenergiát támogatók és az azt ellenzők

Részletesebben

KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA. MÁRKUS MIKLÓS környezetvédelmi szakmérnök zaj- és rezgésvédelmi szakértő

KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA. MÁRKUS MIKLÓS környezetvédelmi szakmérnök zaj- és rezgésvédelmi szakértő KÖRNYEZETBARÁT ENERGIA MÁRKUS MIKLÓS környezetvédelmi szakmérnök zaj- és rezgésvédelmi szakértő A fadarab egy Mocsárciprus része a bükkábrányi lignit bányából 8 millió évvel ezelőtti fadarab a középső

Részletesebben

FORRÁSTAG MEGHATÁROZÁSA A KIBOCSÁTÁST MEGELŐZŐEN REAKTORBALESETEK ESETÉN

FORRÁSTAG MEGHATÁROZÁSA A KIBOCSÁTÁST MEGELŐZŐEN REAKTORBALESETEK ESETÉN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Bolyai János Katonai Műszaki Kar Katonai Műszaki Doktori Iskola Alapítva: 2002 évben Alapító: Prof. Solymosi József DSc. FORRÁSTAG MEGHATÁROZÁSA A KIBOCSÁTÁST MEGELŐZŐEN

Részletesebben

3. Előadás 2014. Molnár Zsuzsa Radanal

3. Előadás 2014. Molnár Zsuzsa Radanal 3. Előadás 2014 Molnár Zsuzsa Radanal Az atommagban rejlő energia alkalmazása MAGHASADÁS/FISSZIÓ hasadóanyag: 235 U, 239 Pu, 233 U 235 U + n term 137 Te + 97 Zr + 2n gyors + 200 MeV, 4 sec 137 I, 25 sec

Részletesebben