III.2. Életút-vizsgálatok a ZSKF Diplomás Pályakövető Rendszer kutatásainak keretein belül (Gonda Ágnes)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "III.2. Életút-vizsgálatok a ZSKF Diplomás Pályakövető Rendszer kutatásainak keretein belül (Gonda Ágnes)"

Átírás

1 III.2. Életút-vizsgálatok a ZSKF Diplomás Pályakövető Rendszer kutatásainak keretein belül (Gonda Ágnes) Bevezető A Zsigmond Király Főiskola Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tagjaként magától értetődő volt, hogy kutatási témámnak a rétegződéselméletet válasszam. Egyfelől azért, mert két konferencián is ezt a témát és modellt képviseltem, másfelől pedig, mert kitüntető figyelmet kaptam az elemzések elkészítéséhez. Adatgyűjtési módszerem kézenfekvő volt: a diplomás pályakövető rendszer (DPR) ún. végzett mintavételes adatfelvételének ZSKF-es kérdőívébe helyeztem el 2013 őszén a négydimenziós modellünk megalkotásához szükséges indikátorokat (lásd erről a VI.1. tanulmányt). Egy speciális elemzési logika mentén haladva, a végzett hallgatók adatbázisát elemezve megalkotom a négy rétegképző tényező részletes attribútum-rendszerét, és a magyarázandó változót, amely segítségével tesztelem a modellem magyarázó erejét (a négyes és a páros teljes faktoriális modellek segítségével). III.2.1. A Diplomás Pályakövető Rendszer és előzményei A Globalife Projekt nagyszabású nemzetközi kutatás-sorozata 1 a globalizáció hatásainak összetett elemzésére vállalkozik (lásd erről fentebb a II.1. fejezetben is). A kutatók szerint a legfontosabb humántőke az iskolázottság, a második a munkahelyi tapasztalat (életkor). Azok, akik nem rendelkeznek mindkét forrással, nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a bizonytalanság okozta kockázatoknak. Minél nagyobb tapasztalattal és magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál kedvezőbb helyzetben van. A társadalmi különbségeket a globalizáció tehát felerősíti (Bernardi és Nazio, Layte et al., 2005.). A felnövekvő generációk kevésbé vannak kitéve a globalizációból eredő bizonytalanság veszélyeinek azon kevéssé tagolt társadalmakban, ahol a 1 Lásd erről bővebben: Hans-Peter Blossfeld, Heather Hofmeister (eds.): Life Courses in the Globalization Process. GLOBALIFE Project. Final Report. Otto Friedrich University of Bamberg, A kutatás-sorozat től 2005-ig tartott, négy jól elkülöníthető fázisban zajlott, központja a bambergi Otto Friedrich Egyetem Társadalmi és Gazdasági Tudományok Kara (Faculty of Social and Economic Science) volt, vezetője Hans-Peter Blossfeld.

2 továbbtanulás szélesebb körben elérhető. Regini így ír az oktatási intézményekről: Az intézményi háttér valójában sok erőforrást és egyben korlátot is ad ahhoz, hogy a szereplők ezek figyelembevételével döntsenek a különböző alternatívák között (Regini, 2000: 8.). A továbbtanuló fiatalokat érintő legfontosabb problémák kapcsán itt is utalok a Globalife Project korábban idézett megállapításaira ( a gyermekkor és a felnőttkor közötti híd szétmorzsolódására ), illetve Looker (1993) gondolataira ( egy elenyésző kisebbség sikere kelti azt az illúziót, hogy a munkavállaláshoz a képesítés egyenes utat jelent ). Mindazonáltal kétségtelen, hogy a pályakezdő, diplomás fiatalok jelentős része nagy találékonyságról és rugalmasságról tesz tanúbizonyságot, amikor a munka világába való belépéskor váratlan akadályba ütköznek (Kabai et al. 2012). Ezekhez a problémakörökhöz szorosan kapcsolódik a felsőoktatás és a munka világa között egyre mélyülő szakadék, amely a legfontosabb indítéka a diplomás pályakövető rendszerek (a DPR ) kialakításának világszerte. (Zinnecker, Kiss, Horváth, 2008.) A Zsigmond Király Főiskola Társadalomtudományi Kutatóközpontja 2006-ban kapcsolódott ehhez a rendszerhez, és az elmúlt években egy speciális pályakövető, ún. párbeszéd-modellt alakított ki. Főiskolánk a fejlettebb nyugati társadalmak eredményeit alapul véve a felsőoktatás nyitott rendszerét kívánja létrehozni, amely alkalmazkodik a munkaerő-piachoz, olyan módon, hogy egyenrangú félként párbeszédet folytat vele. Így intézményünk képes hallgatóit komplex módon felkészíteni, hogy megfeleljenek társadalom támasztotta összetett kihívásokra is. Vagy ahogy Anthony Giddens fogalmaz: képessé váljanak arra, hogy merészen beilleszkedjenek. A külföldi gyakorlat legfontosabb programjai, modellünk előzményei a következők voltak: A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatások, mint a CHEER TSER-program ( Higher Education and Graduate Employment in Europe Targeted Socio-economic Research ), amelynek keretein belül 11 európai országban és Japánban is folytak adatfelvételek. Kiemelt témák voltak: az iskolai pályafutás, a munkaerő-piaci karrier, az elhelyezkedés, az elégedettség a munkával, az iskolával és nem utolsó sorban a kompetenciák ben indult a REFLEX ( The Flexible Professional in the Knowledge

3 Society ) projekt, amely 15 országban volt jelen. A kompetenciák fejlődésén volt az elsődleges hangsúly. A pályakövető rendszerek két alapvető típusa különböztethető meg a nemzetközi gyakorlatban: a központilag koordinált adatfelvételek (ilyen: Svájc, Kanada, Írország, Kanada, Egyesült Királyság, Dánia, Svédország) és a dominánsan intézményi adatfelvételek (mint: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Németország) 2. A magyar rendszer sajátossága a két alapmodell szerencsés kombinációja: összehangolt intézményi kutatások (az egységes adatok az országos központba kerülnek, az Educatio Khthez 3 ) és központi (országos) reprezentatív adatfelvételek (szintén az Educatio Kht. szervezésében). A magyar DPR kialakításában a ZSKF szerepe a helyzetfelismerésben és a kezdeményezésben ragadható meg. A Diplomás Pályakövetés Kézikönyvének módszertani fejezetét Kabai Imre írta 4, melyet az intézményfejlesztések szakmai támogatása érdekében tartott konferenciákon a TKK csapata 5 interpretálta. A Regionális Operatív Fejlesztési Program ( ROP pályázat) keretein belül a TKK öt intézményben végzett hallgatók körében személyes megkérdezéssel pályakövetési vizsgálatot végzett. A kutatásban közel kétszáz hallgató vett részt, diákok írták és szerkesztették a Diákkötetet 6. A Magyar Szociológiai Társaság 2007-es vándorgyűlésén ezt elő is adták. A Konzorciumi DPR Kutatócsoport (melyet négy felsőoktatási intézmény alkot 2009 óta: a ZSKF mellett az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Wesley János Lelkészképző Főiskola) évente online adatfelvételeket készít aktív és végzett hallgatóink körében. Emellett minden évben felkeresi a végzettjei 2 Kabai, Krisztián, Kenéz (2012) Diplomás Pályakövetés Rendszere a ZSKF-en Párbeszéd a kompetenciák nyelvén (Letöltés ideje: február 5.) 3 Lásd erről az Educatio Kht. honlapján: (Letöltés ideje: február 5.) 4 Kabai Imre (2010): Kutatásmódszertan. In: Horváth Tamás et al. (szerk.): Diplomás Pályakövetés. Kézikönyv. Educatio KHT. Budapest. (pp ) Interneten: (Letöltés ideje: február 5.) 5 Lásd erről az interneten itt: (Letöltés ideje: február 5.). 6 Kabai Imre et al. (szerk.) (2007): Mi lesz velünk a diploma után? ZSKF, Budapest. Interneten: (Letöltés ideje: február 5.)

4 munkáltatóit, az intézmények oktatóit, valamint a leendő hallgatókat (a végzős középiskolásokat) is. Így egy ötszereplős, kétéves periódusokra osztható kutatás-sorozat terve valósult meg. A résztvevő hallgatók is publikálási lehetőséget kapnak a ZSKF TKK Füzetek és a ZSKF TKK Könyvek kiadványsorozatokban 7. A DPR központ kutatási alapfilozófiája, ami a felsőoktatás alapvető célja is hogy a végzett hallgatók minél sikeresebbek helyezkedjenek el a munkaerő-piacon. Az intézmény tevékenységének minőségét talán az igazolja a legjobban, ha egykori hallgatók sikeresek a munka világában. Az oktatók és a hallgatók között kialakuló újszerű kapcsolattól várjuk a legtöbb hozadékot : az oktatóink úgy tanítanak a vizsgálati eredmények ismeretében, hogy figyelembe veszik a munka világának üzenetét is ezt nevezzük belső innovációs híd -nak. A megvalósult oktatói-munkáltatói együttműködéseknek, a párbeszédeknek köszönhetően megvitathatóak a munkáltatókkal azok az alapvető kérdések, hogyan működhetünk velük együtt annak érdekében, hogy a képzésünk hatékony legyen (ez a külső innovációs híd ). Hiszen, ha világossá válik, hogy kinek mi a dolga ebben a folyamatban, az kölcsönös megelégedést és sikeres szakmai-szocializációt eredményezhet. További előnye, hozadéka a projektnek, hogy a négy együttműködő felsőoktatási intézmény intellektuális erőforrásai mintegy összegződnek a közös tevékenység során. A Magyar Szociológiai Társaság Módszertani Szakosztályának újraélesztése arra késztette a TKK tagjait, hogy bemutassuk a speciális rétegződésmodelljét A hazai intézményes szociológia 50 éve című konferencián 2013 októberében 8. Kísérletünk eredményeit a IV. Szociológus Hallgatói Találkozón is bemutattam. Ennek az előadásomnak bizonyos szempontból a továbbfejlesztéséről szól a dolgozatom. A sztenderd országos ún. végzett mintavételes adatfelvétel kérdőívébe kísérletképpen elhelyeztem a négydimenziós modellünk adatfelvételéhez szükséges kérdéseket, ennek eredményeit mutatom be az alábbiakban. 7 A ZSKF TKK Füzetek és a ZSKF TKK Könyvek kötetei az Internetről is letölthetőek: (Letöltés ideje: február 5.) 8 Lásd a prezentációnkat itt: 20/?utm_campaign=share&utm_medium=copy. (Letöltés ideje: február 5.)

5 III.2.2. A ZSKF 2013 őszi diplomás pályakövető kérdőíves kutatása A fentiekben ismertetett speciális pályakövető rendszerünk egyik adatbázisán, a végzett hallgatók körében készített 2013-as őszi sztenderd mintavételes pályakövető kérdőíves vizsgálatunk adatain végeztem el statisztikai elemzéseimet. (A mintába az országos előírásoknak megfelelően a ZSKF-en 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben végzett hallgatóink kerültek, összesen 443 fő.) A TKK különös gondot fordít a minta reprezentativitásának biztosítására. Ennek érdekében alakította ki a Minta-tervező modelljét 9. Ennek az a lényege, hogy a teljes populáció minden tagja megkapja az online kérdőív linkjét. Néhány emlékeztető levél után zárjuk az adatfelvétel önkitöltős részét és megvizsgáljuk a minta összetételét (nem, szak, tagozat és a végzés éve szerint a felsőoktatási intézményekben nyilvántartott adatok révén). Ahol a négydimenziós mintacellák jelentősebb eltéréseket mutatnak a populáció összetételéhez képest, telefonos kérdezéseket kezdeményezünk. A korrekciók után a hagyományos súlyozási eljárást alkalmazzuk így biztosítva a mintánk négydimenziós reprezentativitását. Mindezeket a folyamatokat egy speciálisan kialakított internetes felületen végezzük (a Krisztián Viktor kollégám által kifejlesztett MySurvey rendszerben). A pályakövető kérdőívek ún. központi és intézményi kérdéseket tartalmaznak. Az egyes felsőoktatási intézményekben folyó adatfelvételek eredményeinek összekapcsolása érdekében az Educatio Kht. minden évben elküldi a projektben részt vevő 31 intézménynek azokat a kérdéseket, amelyeknek kötelezően szerepelnie kell az intézményi kérdőívekben (a beérkezett adatokat később begyűjtik és elemzik a központ munkatársai 10 ). Ezeket egészíthetik ki a résztvevők a saját kérdéseikkel. A ZSKF végzett hallgatóit a fentebb ismertetett párbeszéd-modell keretein belül a munkavégzésükhöz kapcsolódó kompetenciákról kérdezzük. 30 kompetencia esetében 9 Lásd erről részletesebben: (Letöltés ideje: február 5.) 10 Lásd a központi kérdőíveket a FELVI.HU honlapján Az intézményenkénti eredményekről itt számolnak be: (Letöltés ideje: február 5.).

6 vizsgáljuk, hogy mennyi kellene és mennyivel rendelkezik melyeket a munkáltatóiktól hasonló módon begyűjtött adatokkal vetünk össze, így alakulnak ki a percepciós diszkrepancia-térképeink a képzésünk továbbfejlesztéséhez 11. A vizsgálataim alapját képező kérdőívben kifejezetten a rétegződésmodellhez kapcsolódó kérdések is szerepeltek. Ennek elméleti alapját mint ezt fentebb is jeleztem a Magyar Ifjúság 2012 adatbázisán kialakított empirikus rétegződésmodell adta (lásd a IV.1. fejezetben a IV.1.2. alfejezetet, amelyben a szerzők részletesen leírják a négy tényező kialakításának metódusát). A következőkben ezt a logikát követve ismertetem az egyes rétegképző tényezőimet és a hozzájuk kapcsolódó kérdéseket. A magyarázandó változó ( kapcsolattartás az intézménnyel ) Az elemzés során különböző magyarázandó változókat vizsgáltam, végül azt választottam az elemzéshez, amely a diplomás pályakövetésünk szempontjából talán az egyik legfontosabb: a kapcsolattartást az intézménnyel. A kérdőívünk III.1.a. kérdése így hangzott: Tartja Ön jelenleg a kapcsolatot valamilyen formában a következő csoportokkal/szervezetekkel? (lásd a III.2.1. mellékletet). A válaszok a következőképpen alakultak (lásd a III.2.1. ábrát). III.2.1. ábra: Az intézménnyel való kapcsolattartás formái (százalékok) 1. Volt oktatókkal 21,1 2. Volt évfolyamtársakkal/csoporttársakkal 61,7 3. Más hallgatókkal 21,1 4. A "Karrierirodával" 2,2 5. Hallgatói önkormányzat 2, Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) 11 Lásd erről bővebben itt. (Letöltés ideje: február 5.).

7 Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen jellegűek ezek a kapcsolatok (lásd a kérdőívben a III.1.b. kérdést Milyen jellegű a kapcsolat: szakmai, baráti vagy egyéb? ). A jellegét tekintve a három kategória közül az oktatók esetében a szakmai dominált (az érdemben válaszolók 40,7 százaléka jelölte meg ezt az alternatívát), míg a volt évfolyamtársak/csoporttársak esetében a baráti (80,9 százalékos aránnyal). Végül a fenti öt elemi mutatóból ( van-e kapcsolata ) konstruáltuk meg azt az aggregált kapcsolattartás az intézménnyel változót, amely a továbbiakban a magyarázandó változónk lett. Mint az alábbi ábráról is leolvasható, a volt hallgatóink egyharmadának nincs kapcsolata semmilyen formában a volt alma materével, másik harmaduknak egy formában, de vannak néhányan (1,5 százalékuk), akiknek négy formában is eleven kapcsolatuk van az intézménnyel (lásd a III.2.2. ábrát). III.2.2. ábra: Összesen hány kapcsolata van a felsorolt öt kapcsolati formák közül a volt intézményével? (százalékok) Nincs kapcsolata 33,5 1 kapcsolata van 34,6 2 kapcsolata van 23,4 3 kapcsolata van 7,0 4 kapcsolata van 1,5 0,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 35,0 40,0 Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) A mutató átlagértéke 1,085 lett, amely alakulását az alábbiakban mutatjuk be az egyes rétegképző tényezők mentén.

8 III.2.3. A rétegképző tényezők konstrukciója Életút-elemek A mintába bevont végzett hallgatók hét életeseményéről vannak információink 12 (az eredeti kérdéseket lásd a III.2.2. mellékletben). A tipológia elkészítéséhez két modell áll a rendelkezésünkre. Miután ezek részletes ismertetése megtalálható más fejezetekben (pl. a V.3. fejezet), így itt csak röviden ismertetem. Az egyik az életesemények bekövetkezésének időpontját veszi alapul és a hasonló elemek csoportosítása (lényegében klaszterelemzés) révén különít el típuscsoportokat. Ez esetben tehát nem egyszerűen azt vizsgáljuk, hogy bekövetkezett-e már az életesemény, hanem azt is, hogy mikor. Általában ez a modell akkor alkalmazható sikerrel, amikor a válaszadók életkora nem tér el jelentősebben (erre példa a Magyar Ifjúság 2012 adatbázisán elkülönített évesek csoportja, amelyen több elemzést is végeztünk). Miután az adatbázisomban meglehetősen nagyok voltak az életkor szerinti eltérések (a legfiatalabb 22 éves volt, míg a legidősebb 63 éves), így a másik modell mellett döntöttem. Ennek az a lényege, hogy pillanatfelvételt készítünk az életesemények szempontjából egy adott életkorban. Megvizsgáljuk, hogy az egyes életesemények ekkorra bekövetkeztek-e vagy sem és ezen dummy változók mentén készítünk például klaszterelemzéssel típuscsoportokat. Hasonló módon jártam el tehát én is: a 25. életévet választottam, nem vizsgálva a későbbi időpontokat (sok hasonló modell mintájára, lásd erről bővebben Kabai, 2006). A quick cluster eljárással 12 életút-csoportot hoztam létre négy életút elem dummy változójának figyelembevételével (a hét életesemény közül hosszas kísérletezések után aszerint válogattam, hogy melyek mentén különíthetőek el a legplasztikusabb típuscsoportok): megtörtént-e eddigi életében (ha még nincs 25 éves) illetve 25 éves koráig (ha idősebb). A négy életút-elem a következő volt: állás, párkapcsolat, elköltözés otthonról és gyermekvállalás. Az egyes csoportok mentén megvizsgáltam a kapcsolattartás az 12 A kérdéssor szorosan kapcsolódik a Kabai Imre és Gábor Kálmán által kidolgozott, több kutatásban is sikerrel alkalmazott életút-kérdőívhez, lásd erről bővebben: Gábor Kabai Matiscsák 2003; Kabai 2006.

9 intézményével változó átlagának alakulását (azokat az elemeket is betettem egy csoportba, ahol hiányosak voltak az életút-adatok; lásd a III.2.1. ábrát). III.2.3. ábra: Mi történt meg 25 éves koráig? a főiskolával való kapcsolattartás mutatójának átlagértékei (a teljes minta átlagértéke: 1,085) 01 nincsenek adatok (N=5) 1,58 02 állás igen - kapcsolat nem - leválás nem - gyermek nem (N=41) 1,17 03 állás nem - kapcsolat nem - elköltözés nem - gyermek nem (N=46) 04 állás nem - kapcsolat nem - elköltözés igen - gyermek nem (N=8) 1,36 1,33 05 állás igen - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek igen (N=52) 0,98 06 állás igen - kapcsolat nem - elköltözés nem - gyermek nem (N=60) 1,24 07 állás nem - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek nem (N=12) 1,42 08 állás igen - kapcsolat igen - elköltözés nem - gyermek nem (N=19) 0,69 09 állás igen - kapcsolat (élettárs) igen - elköltözés igen - gyermek nem (N=44) 1,03 10 állás igen - kapcsolat (házasság) igen - elköltözés igen - gyermek nem (N=21) 1,36 11 állás igen (elég kereset 20 évesig) - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek nem (N=65) 1,04 12 állás igen (elég kereset 20 év után) - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek nem (N=69) 0,77 0,50 0,70 0,90 1,10 1,30 1,50 1,70 1,90 Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) Mint a fenti csoportok jellemzőiből is kiderül, néhány esetben finomabb elkülönítéseket is alkalmaztam. Így a kapcsolat kategóriában volt, ahol elkülönítettem az élettársi kapcsolatot és a házasságot (lásd a 9. és a 10. csoportot). Hasonló módon külön csoportokat képeztem aszerint, hogy rendelkezett-e önmaga eltartásához szükséges elég keresettel 20 éves koráig (lásd a 11. és a 12. csoportokat). Mindezeket a speciális elkülönítéseket azért alkalmaztam, mert egyes csoportok az eredeti definiáló dimenziók mentén túl nagynak

10 bizonyultak. Felvetődött az élettervekre vonatkozó információk bevonása a tipológiakészítésbe, de a nagyszámú válaszmegtagadás miatt erről le kellett mondanom. Ha varianciaanalízis segítségével elemezzük azt, hogy az életút dimenzió milyen mértékben magyarázza a kapcsolat átlagainak alakulását, akkor látjuk, hogy a modell eredményei szignifikánsak, magyarázó ereje 4,8 százalék (az Eta 2 = 0,048, azaz a független változó a magyarázandó változó szóródását 4,8 százalékban magyarázza; az F-próba elfogadási valószínűsége P = 0,029). A kapcsolattartás szempontjából a legmagasabb átlagot (a nincsenek adatok csoporton túl) a 7. csoport esetében mértünk (1,42), míg a második legnagyobbat a 10. csoportnál (1,36). Az ellenkező póluson a 8. és a 12 csoport helyezkedik el (0,67 illetve 0,77 átlagértékekkel). Saját réteghelyzet A kérdezett saját réteghelyzetének dimenzióját három komponensből állítottam össze: a válaszadó gazdasági aktivitása (lásd a III.2.3. mellékletet), munkahelyi beosztása, foglalkozása (lásd a III.2.4. mellékletet) 13, valamint a munkavégzés során igénybe vett kompetenciák alapján (lásd a III.2.5. mellékletet). Az utóbbi a hozzáadott érték változó lényegében a végzett munka összetettségét, bonyolultságát, a munkavégzés során a munkavállalót ért kihívások nagyságrendjét mérő új indikátor. Elsősorban a beosztott diplomások igen nagy elemszámú csoportján belül hoztam létre öt speciális foglalkozási alcsoportot (a hozzáadott érték változó ötödei alapján). A három komponens segítségével végül 12 csoportot hoztam létre, amelyek átlagértékei a következőképpen alakultak a magyarázandó változónk mentén (lásd a III.2.4. ábrát). 13 A kutatásunk során a foglalkozáscsoportok kialakítására az általánosan elfogadott és a foglalkozásstatisztikai gyakorlatban is alkalmazott - kategorikus EGP-skála (Erikson Goldthorpe 1992) egy változatát alkalmaztuk (lásd Kabai és mtsai 2007: 263).

11 III.2.4. ábra: Saját réteghelyzet a főiskolával való kapcsolattartás mutatójának átlagértékei (a teljes minta átlagértéke: 1,085) 01 felső vezető (N=13) 2,06 02 középvezető (N=56) 0,99 03 alsó vezető (N=22) 0,97 04 egyéb szellemi (N=52) 0,85 05 vállalkozó, szabadfoglalkozású (N=36) 1,64 06 fizikai dolgozó (N=19) 0,84 07 beosztott diplomás alacsony hozzáadott értékkel (N=38) 1,25 08 beosztott diplomás átlag alatti hozzáadott értékkel (N=24) 09 beosztott diplomás átlagos hozzáadott értékkel (N=52) 10 beosztott diplomás átlag feletti hozzáadott értékkel (N=81) 11 beosztott diplomás magas hozzáadott értékkel (N=26) 1,02 0,85 0,87 1,09 12 még nem volt munkahelye (N=23) 1,81 0,50 0,70 0,90 1,10 1,30 1,50 1,70 1,90 2,10 2,30 2,50 Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) Erősen szignifikáns a kapcsolat a saját réteghelyzet és a kapcsolattartás az intézményével mutató között (az F-próba elfogadási valószínűsége: P < 0,001). A modell magyarázó ereje jóval magasabb, mint az életút elemé (11,2 százalék; Eta-négyzet = 0,112). A réteghelyzet csoportok közül a felső vezetők a leghajlamosabbak intenzív kapcsolatokat ápolni volt főiskolájukkal (a 01. csoport átlaga 2,06). Őket követik azok, akiknek még nem volt munkahelyük (a 12. csoport átlaga 1,81), és a vállalkozók, szabadfoglalkozásúak (a 05. csoport átlaga 1,64). A legkisebb aktivitásokat (0,90 alatti átlagértékeket) a 04. a 06. a 09. és a 10. csoportoknál mértem.

12 A szülők réteghelyzete A Honnan jöttek? kérdésre (szociológiai értelemben) egyfajta választ adó előzményelemek dimenziójában a legfontosabbnak a szülők réteghelyzetét (pontosabban az apa/nevelőapa jelenlegi/legutolsó foglalkozását, beosztását, iskolai végzettségét) tekintettem (lásd 6. és 7. mellékletek) 14. Ahol erre a kérdésre nem volt válasz, ott az anya adatait vettem alapul 15. Ahol ez sem szerepelt a válaszok között, ott az apa korábbi foglalkozását (a válaszadó 14 éves korában) használtam. Ezeket a foglalkozási csoportokat tovább bontottam. A felsorolt változók segítségével 11 szülői réteghelyzetet hoztam léte (lásd a III.2.5. ábrát, ahol az egyes csoportok átlagértékei is szerepelnek a magyarázandó változó mentén). A szülői réteghelyzet dimenziója és a kapcsolatok tartásának változója nem mutat szignifikáns kapcsolatot (az F-róba elfogadási valószínűsége: P = 0,236) a magyarázó ereje is igen alacsony (a variancia-analízis során számított Eta-négyzet = 0,031). A kapcsolattartásra a leginkább hajlamos csoport a felső vezetők gyermeke (a 01. csoport átlaga 1,60), meglepő, de a második legnagyobb értéket a másik végleten (a betanított- és segédmunkások, mezőgazdasági fizikaiak 11. csoport) gyermekeinél mértünk (itt az átlag 1,28). Ki kell emelnem, hogy ezek az összefüggések a modell nem szignifikáns volta miatt nagyon óvatosan kezelendők! 14 Itt is egy kategorikus EGP skálát alkalmaztunk. 15 A rögzített válaszok mennyiségének és minőségének javítása érdekében nem csak a bekódolt adatokat elemeztük, hanem a nyitott kérdésekre adott válaszokat is sorra vettük (a jelenlegi/legutóbbi foglalkozás szöveges változatát), ahol hiányokat vagy eltéréseket tapasztaltunk, ott új kódokat vittünk be adatbázisunkba ( inputáltuk azokat).

13 III.2.5. ábra: A szülők réteghelyzete a főiskolával való kapcsolattartás mutatójának átlagértékei (a teljes minta átlagértéke: 1,085) 01 felső vezető (főosztályvezető és felette) (N=36) 1,60 02 közepes és nagyvállalkozó (N=15) 03 középszintű vezető (N=57) 04 diplomás szabadfoglalkozású (pl. ügyvéd, fogorvos) (N=17) 05 beosztott értelmiségi (N=37) 06 egyéni vállalkozó, bt-jében, kkt-jában dolgozó, kisiparos, kiskereskedő (N=92) 07 vállalkozó, szabadfoglalkozású (N=22) 08 egyéb szellemi (N=51) 09 egyéb szellemi, szolgáltató, kereskedő (N=33) 10 szakmunkás (N=56) 11 betanított- vagy segédmunkás, mezőgazdasági (N=17) 0,90 1,02 1,16 1,03 1,02 1,09 0,96 1,14 0,98 1,28 0,50 0,70 0,90 1,10 1,30 1,50 1,70 1,90 Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) A háttér-elemek A modellem negyedik eleme egyfajta háttér-dimenzió. A Ferge-féle rétegződésmodell hiányzó dimenziói 16 közül válogattam, és hoztam létre 16 csoportot a nem, az életkor és a lakóhely ismérveiből. Ezt a rétegképző elemet is alapvetően logikai úton állítottam össze, így megalkotva a 16 csoportot (megőriztem azokat is, akik nem válaszoltak valamely kérdésre). A következő ábra a negyedik rétegképző elem csoportonkénti átlagait mutatja a kapcsolattartás az intézményével változó mentén (lásd III.2.6. ábrát). 16 Lásd erről bővebben: Ferge 1969:

14 III.2.6. ábra: A háttér-elemek a főiskolával való kapcsolattartás mutatójának átlagértékei (a teljes minta átlagértéke: 1,085) 01 nincs adat (N=13) 0, éves budapesti férfi (N=15) éves budapesti férfi (N=23) 1,46 1, éves budapesti férfi (N=25) 1, x éves budapesti férfi (N=14) 1, éves vidéki férfi (N=13) 1, éves vidéki férfi (N=15) 0, x éves vidéki férfi (N=12) 0, éves budapesti nő (N=38) 1, éves budapesti nő (N=48) 0, éves budapesti nő (N=52) x éves budapesti nő (N=41) éves vidéki nő (N=38) 1,15 1,07 1, éves vidéki nő (N=34) 0, x éves vidéki nő (N=30) 1,15 0,20 0,40 0,60 0,80 1,00 1,20 1,40 1,60 1,80 2,00 2,20 Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) A háttér-elemek magyarázó ereje a kapcsolattartás mutatójára szignifikáns (P = 0,027), nagysága 6,3 százaléknyi. Egy csoport esetében kiugróan magas a kapcsolattartás mutatója: az idősebb budapesti férfiaknál 1,68 (05. csoport). A legkisebb értéket a éves vidéki férfiaknál (07. csoport) mértünk: 0,42 pontot.

15 III.2.4. A négydimenziós teljes faktoriális modell alkalmazása A következőkben azt mutatom be, hogy a fentiekben konstruált négy rétegképző tényező mentén hogyan építettem fel azt a teljes faktoriális modellt, melynek magyarázandó változója a kapcsolattartás az intézményével mutató. Miután a korábbi fejezetekben (lásd pl. a II.4. fejezetet) már részletesen leírták a szerzők, hogyan működik ez a speciális többdimenziós a variancia-analízisre épülő statisztikai oksági modell, én eltekintek ennek ismertetésétől. A másik speciális eljárás, amelyet alkalmaznom kellett a modell felépítéséhez, a rétegképző tényezők összevonása. Miután eredeti méretüknél fogva nem fértek be a modellbe, csökkentenem kellett a változók attribútumainak számát egységesen hatra. Ezt (a III.1.6. alfejezetben leírt módon) egy dominánsan deduktív módszerrel (hierarchikus és nem hierarchikus klaszterelemző eljárások kombinált alkalmazásával) oldottam meg. Végül eljutottam egy olyan statisztikai modellig, amely már egyszerre tartalmazza mind a négy magyarázó változómat. Ennek a speciális teljes faktoriális modellnek mutatom be a következő ábrán a legfontosabb eredményeit (lásd a III.2.7. ábrát). Mint ahogyan a III mellékletből (A teljes faktoriális modell Model Goodness of Fit táblázata) is leolvasható, a négy tényező együttes magyarázó ereje 21,3 % (az R-négyzet értéke 0,213), vagyis a be nem vont változók 78,7 %-ot magyaráznak a kapcsolattartás változó heterogenitásából (lásd a III.2.7. ábrán is a P értéket). A következő táblázat (lásd a III.2.8. mellékletet, a teljes faktoriális modell ANOVA táblázatát) adataiból kiderül, hogy a szülői réteghelyzet változó nem szignifikáns (P=0,125), ugyanakkor a többi tényező magyarázó ereje szignifikáns (a P értékek alatta maradnak a 0,05 határértéknek). Az is kiolvasható a III.2.9. mellékletben található táblázat (A teljes faktoriális modell Factor Summary táblázata) adataiból, hogy a változók kölcsönhatásainak (az interferenciáknak ) figyelembe vétele után hogyan változnak a magyarázóerők.

16 III.2.7. ábra: A kapcsolatok az intézménnyel mutatójának teljes faktoriális modellje a rétegképző tényezőkre. (B: Béta értékek, C: az interferenciák : az Eta és a Beta értékek különbsége; P: a be nem vont változók magyarázóereje.) C= -0,060 B: 0,303 KAPCSOLATOK AZ INTÉZMÉNNYEL P: 0,787 SAJÁT RÉTEGHELYZET C= -0,064 B: 0,164 B: 0,203 HÁTTÉRELEMEK C= -0,065 ÉLETÚT-ELEMEK C= -0,056 B: 0,127 SZÜLŐI RÉTEGHELYZET Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) Első ránézésre is megállapítható, hogy a réteghelyzet-elemek meghatározó jelentősége alig változott: az interferenciák hatásának kiszűrése után is a legerősebb magyarázó változó. Itt a Beta értékeket tüntettük fel ( B ), amely 0,303-nak adódott, ami 0,064 ezreddel nagyobb, mint az Eta érték (a C érték mutatja a változó magyarázó erejének csökkenését a kölcsönhatások kiszűrése után). Az életút-elemek magyarázó ereje a másik három változó hatására ennél jelentősebb mértékben csökkent (C = -0,064), a Beta érték (0,164) a második legerősebb. Nagyobb jelentőséggel bír a háttér-elemek mutatója: a Beta itt 0,203, a veszteség viszont ez esetben a legnagyobb (C = -0,056). Végül az előzmény-elemek magyarázó ereje a legcsekélyebb (Beta = 0,127), míg a kölcsönhatásokból eredő veszteség -0,065.

17 Külön megvizsgáltuk az életút-elemek dimenzióját abból a szempontból, hogy a másik három dimenzió hogyan hat rá. Ehhez külön egy-egy kétdimenziós faktoriális modellt alkalmaztunk, amelyben az egyik magyarázó változó mindig az életút volt. (Természetesen a magyarázandó változó itt is a kapcsolattartás a ZSKF-fel.) Vizsgálati adatainkból egyértelműen kitűnt, hogy a saját réteghelyzet okozza a legnagyobb veszteséget: ez esetben az életút Beta értéke lecsökkent 0,179-re. A másik két változó esetében nem voltak ilyen jelentősek a veszteségek. Tanulságos az is, hogy az életút és a saját réteghelyzet kételemű magyarázó modelljének ereje 14,2 százalék, tehát a négyelemű modell erejének kétharmadát képviseli (66,9 százalékát). Mivel a páros modellekbe betehettük az eredeti rétegváltozókat (nem kellett összevonni a csoportokat), így azt is elemezhetjük, hogyan hat az egyes életút-csoportokra a válaszadó réteghelyzete (lásd a III.2.7. ábrát). Az ábra alapján azt mondhatjuk, hogy ha a réteghelyzet hatását nem vesszük figyelembe, akkor azok a volt diákjaink hajlamosabbak kapcsolatot tartani a ZSKF-fel, akiknek 25 éves korukban nincsen állásuk, van párkapcsolatuk, elköltöztek szüleiktől, valamint nincsen gyermekük (a 7. csoport átlaga 1,42 lásd fentebb is a III.2.3. ábrát). Azonban, ha kiszűrjük a réteghelyzet hatását, és az életútelemeket ettől függetlenül vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy ez az érték jelentősen lecsökken (az átlaguk adjusztált értéke 1,34). Ezt úgy is interpretálhatjuk, hogy ennél a csoportnál jól látszik a réteghelyzet kedvező hatása arra nézve, hogy az illető milyen mértékben tart kapcsolatot volt főiskolájával, hiszen ha az életútelemekhez hozzávesszük a réteghelyzet alakító hatását, akkor jelentősen megnő a csoport átlaga a vizsgált szempontból. A réteghelyzet legfeltűnőbb hatással arra az életút csoportra van, amelyik 25 éves korában még nem mondhatta el magáról, hogy lenne állása, lenne párkapcsolata, lenne gyermeke, illetve elköltözött a szüleitől (a 3. csoport). Ennek a csoportnak az átlaga jelentősen javul (az eredeti érték 1,36), ha nem szűrjük ki a réteghelyzet hatását (az adjusztált érték 1,2). Azaz megint a réteghelyzet jótékony hatását figyelhetjük meg.

18 III.2.7. ábra: Kapcsolatok a ZSKF-fel az életútcsoportok tekintetében (a réteghelyzet hatásának kiszűrésével) 3 állás nem - kapcsolat nem - elköltözés nem - gyermek nem 0,16 1,20 1,36 4 állás nem - kapcsolat nem - elköltözés igen - gyermek nem 0,10 1,22 1,33 7 állás nem - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek nem 0,08 1,34 1,42 5 állás igen - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek igen 10 állás igen - kapcsolat (házasság) igen - elköltözés igen - gyermek nem 9 állás igen - kapcsolat (élettárs) igen - elköltözés igen - gyermek nem 2 állás igen - kapcsolat nem - leválás nem - gyermek nem 0,00-0,02-0,02-0,05 0,03 0,95 0,98 1,37 1,36 1,05 1,03 1,19 1,17 6 állás igen - kapcsolat nem - elköltözés nem - gyermek nem -0,05 1,29 1,24 11 állás igen (elég kereset 20 évesig) - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek nem 12 állás igen (elég kereset 20 év után) - kapcsolat igen - elköltözés igen - gyermek nem 8 állás igen - kapcsolat igen - elköltözés nem - gyermek nem -0,08-0,09 1,10 1,04 0,84 0,77 0,78 0,69 Különbség Adjusztált Eredeti -0,5 0 0,5 1 1,5 2 Forrás: Végzett hallgatók vizsgálata ZSKF (N=443) Ugyanakkor annál a csoportnál, amelynek tagjai 25 éves korukban már elmondhatták magukról, hogy van állásuk, van párkapcsolatuk, de még nem költöztek el szüleiktől, és nincsen gyerekük (a 8. csoportnál), figyelhetjük meg leginkább azt, hogy a réteghelyzet negatív hatással van a ZSKF-fel való kapcsolattartás intenzitására. Másképpen fogalmazva azt mondhatjuk, hogy réteghelyzetük arra teszi őket hajlamossá, hogy kevésbé tartsanak fenn kapcsolatokat a volt főiskolájukkal, mint azt életútjuk alapján feltételezhetnénk.

19 III.2.5- Mellékletek III melléklet: A főiskolával való kapcsolattartásra vonatkozó kérdéssor (2013) III melléklet: A kérdőív életeseményekre vonatkozó kérdéssora III.2.3. melléklet: A válaszadó gazdasági aktivitására vonatkozó kérdés

20 III.2.4. melléklet: A válaszadó foglalkozására vonatkozó kérdéssor III.2.5. melléklet: A munkavégzés során igénybe vett kompetenciákra vonatkozó kérdés III.2.6. melléklet: A szülők foglalkozására vonatkozó kérdések

21 III.2.7. melléklet: A szülők, nagyszülők iskolai végzettségére vonatkozó kérdések III.2.8. melléklet: A teljes faktoriális modell ANOVA táblázata ANOVA a,b kapcs_ 1 MAGY ARÁZA NDÓ 1 Kapcso latok a ZSKFfel Összes en Main Effects Model (Combined) retegb_1 RÉTEG 1. Válaszadó foglalkozása, beosztása (összevont 6) retegb_2 RÉTEG 2. Életút-elemek (Mi történt meg 25 éves koráig? - összevont) retegb_3 RÉTEG 3. Szülői réteghelyzet; összevont (magasabb státuszú szülő - összevont) retegb_4 RÉTEG 4. Háttérelemek - összevont Hierarchical Method Sum of Squares df Mean Square F Sig. 82, ,149 5,149,000 51, ,280 12,75 9,000 9, ,855 2,302,044 6, ,400 1,737,125 15, ,062 3,800,002 82, ,149 5,149,000 Residual 307, ,806 Total 390, ,972

22 III.2.9. melléklet: A teljes faktoriális modell Factor Summary táblázata Factor Summary a kapcs_1 MAGYARÁZANDÓ 1 Kapcsolatok a ZSKF-fel Összesen Beta Adjusted for Eta Factors retegb_1 RÉTEG 1. Válaszadó foglalkozása, beosztása (összevont 6),363,303 retegb_2 RÉTEG 2. Életút-elemek (Mi történt meg 25 éves koráig? - összevont),228,164 retegb_3 RÉTEG 3. Szülői réteghelyzet; összevont (magasabb státuszú szülő - összevont),183,127 retegb_4 RÉTEG 4. Háttérelemek - összevont,268,203 III melléklet: A teljes faktoriális modell Model Goodness of Fit táblázata Model Goodness of Fit kapcs_1 MAGYARÁZANDÓ 1 Kapcsolatok a ZSKF-fel Összesen by retegb_1 RÉTEG 1. Válaszadó foglalkozása, beosztása (összevont 6), retegb_2 RÉTEG 2. Életút-elemek (Mi történt meg 25 éves koráig? - összevont), retegb_3 RÉTEG 3. Szülői réteghelyzet; összevont (magasabb státuszú szülő - összevont), retegb_4 RÉTEG 4. Háttérelemek - összevont R R Squared,461,213

23 III.2.6. Irodalomjegyzék Angelusz Róbert (2000): A láthatóság görbetükrei. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest. Beck, Ulrich (1983): Túl renden és osztályon? Társadalmi egyenlőtlenségek, társadalmi individualizációs folyamatok és az új társadalmi alakulatok, identitások keletkezése. In: Angelusz Róbert szerk. A társadalmi rétegződés komponensei. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest. (pp ) Bell, Daniel (1976): The Coming of Post-Industrial Society. Basic Books, New York. Bernardi, Fabrizio Nazio, Tiziana (2005): Globalization and the Transition to Adulthood in Italy. In: Blossfeld, Hans-Peter és mtsai (szerk.) Globalization, Uncertainty, and Youth in Society. Edward Elgar, London. (pp ) Blossfeld, Hans-Peter Hofmeister, Heather (szerk.) (2005): Life Courses in the Globalization Process. GLOBALIFE Project. Final report. Otto Friedrich University, Bamberg. Bolte, Karl Hradil, Stefan (1984): Sozial Ungleicheit in der Bundesrepublik Deutschland. Leske-Budrich, Opladen. Clark, Terry Nichols - Lipset, Seymour Martin (1991): `Are Social Classes Dying?' International Sociology 6. (pp ) Cohen, Albert (1997): Rethinking the Youth Question: Education, Labour and Cultural Studies. Macmillan Publ. London. DiPrete, Thomaset (1997): Collectivist versus Individualist Mobility Regimes? Structural Change and Job Mobility in Four Countries. American Journal of Sociology, 103/2. (pp ) Erikson, Robert Goldhorpe, John H. (1994): A kutatás elméleti alapja, adatai és stratégiája. In: Andorka Rudolf Hradil, Stefan Peschar, Jules L. szerk. Társadalmi rétegződés. AULA Kiadó, Budapest. Esping-Andersen, Gøsta (1999): Social Foundations of Postindustrial Economies. Oxford University Press, Oxford. Ferge Zsuzsa (1969) Társadalmunk rétegeződése. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest. Fligstein, Neil (1998): Is Globalization the Cause of the Crises of Welfare States? (Working Paper SPS No. 98/5) European University Institute, San Domenico. Fukuyama, Francis (2002): A Nagy Szétbomlás. Európa Könyvkiadó, Budapest.

24 Gábor Kálmán Kabai Imre Matiscsák Attila (2003): Információs társadalom és az ifjúság. Belvedere Kiadó, Szeged. Giddens, Anthony (1991): Modernity and Self-Identity. Polity Press, Cambridge. Giddens, Anthony (1999): A harmadik út. Agóra Kiadó, Budapest. Guillén, Mauro (2001): Is globalization civilizing, destructive or feeble? A critique of five key debates in the social science literature. American Review of Sociology, 27. (pp ) Horváth Dóra (2008): Hazai gyakorlatok a diplomás pályakövetésben. In: Fábri István Horváth Tamás Kiss László Nyerges Andrea (szerk.) Hazai és nemzetközi tendenciák. Diplomás pályakövetés 1. Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Országos Felsőoktatási Igazgatóság, Budapest. (pp ) Hradil, Stefan (1995): Régi fogalmak és új struktúrák. Miliő-, szubkultúra- és életstílus-kutatás a 80-as években. In: Andorka Rudolf Hradil, Stefan Peschar, Jules szerk. Társadalmi rétegződés. Aula Kiadó, Budapest. (pp ) Hurrell, Andrew Woods, Ngaire (1995): Globalization and Inequality. Millennium. Journal of International Studies, 24/3. (pp ) Inglehart, Ronald (1971): The Silent Revolution in Europe: Intergenerational Change in Post- Industrial Societies, American Political Science Review (1971/december), (pp ) Kabai Imre (2006): Társadalmi rétegződés és életesemények. A magyar fiatalok a posztindusztriális korszakban. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest. Kabai Imre Wölcz Judit Winkler Mónika Béki Orsolya Tóth Gábor (2007): Mi lesz velünk a diploma után? Diákkötet. ZSKF TKK Könyvek 1. L Harmattan - ZSKF, Budapest. Kabai Imre (2009a): Hogyan alakul a diplomások életútja? ZSKF TKK Füzetek 2. L Harmattan ZSKF, Budapest. Kabai Imre (2009b): Az önállósodás folyamatai a diplomások első 25 évében. In: Somlai Péter és mtsai (szerk.) Látás-viszonyok. Tanulmányok Angelusz Róbert 70. születésnapjára. Pallas Kiadó, Budapest. (pp ) Kabai Imre (2010): Kutatásmódszertan. In: Horváth Tamás et al. (szerk.): Diplomás Pályakövetés. Kézikönyv. Educatio KHT. Budapest. (pp ) Interneten: (Letöltés ideje: 2014.január. 5.)

25 Kabai Imre Krisztián Viktor Kenéz Anikó Goór Judit (2012): Merészen beilleszkedni A ZSKF párbeszéd-modelljéről, amely összeköti a felsőoktatást a munka világával. ZSKF TKK Füzetek 15. L Harmattan - ZSKF, Budapest. Kabai Imre (2013): Rétegződésmodell Kísérlet a magyar friss diplomás fiatalok réteghelyzetének többdimenziós elemzésére. Kultúra és Közösség 2013/II. szám (pp ) Kabai Imre Kovássy Katalin (2013): Rétegződésmodell Egy új rétegződésmodell vázlata. Kultúra és Közösség 2013/III. szám (pp ) Kabai Imre Kenéz Anikó Krisztián Viktor (2013): Rétegződésmodell A négydimenziós rétegződésmodell kialakítása egy végzett hallgatói adatbázison. Kultúra és Közösség 2013/IV. szám (pp ) Kiss László (2008): Külföldi gyakorlatok a diplomás pályakövetésben. In: Fábri István Horváth Tamás Kiss László Nyerges Andrea (szerk.) Hazai és nemzetközi tendenciák. Diplomás pályakövetés 1. Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Országos Felsőoktatási Igazgatóság, Budapest. (pp ) Kohli, Martin (2007): The Institutionalization of the Life Course: Looking Back to Look Ahead. Research in Human Development, /3 4. (pp ) Kolosi Tamás (1984): Státusz és réteg. Rétegződés-modell vizsgálat III. Társadalomtudományi Intézet, Budapest. Kolosi Tamás (1987): Tagolt társadalom. Struktúra, rétegződés, egyenlőtlenség Magyarországon. Gondolat Könyvkiadó, Budapest. Kolosi Tamás (2000): A terhes babapiskóta. A rendszerváltás társadalomszerkezete. Osiris Könyvkiadó, Budapest. Kolosi Tamás Keller Tamás (2010): Kikristályosodó társadalomszerkezet. In: Kolosi Tamás- Tóth István György (szerk.) Társadalmi riport Tárki Budapest. (pp ) Kreckel, Reichard (1990): Klassenbegriff und Ungleichheitsforschung. In: Berger, Peter A. Hradil, Stefan Soziale Welt Sonderband 7: Lebenslagen, Lebensläufe, Lebensstile. Göttingen. Laky Teréz (2003): A munkaerőpiac Magyarországon 2003-ban. KSH, Budapest. Land, Hilary (1996): The crumbling bridges between childhood and adulthood. In: Brannen, Julia - O Brian, Michael szerk. Children in Families. Research and Policy. Falmer, London. (pp )

26 Looker, Diana (1993): Interconnected transitions and their costs: gender and urban-rural youth in the 1990s, Journal of Youth Studies, 1993/1. (pp ) Mead, Margaret (2006): Kultúra és elkötelezettség. A generációk közötti viszonyok a hetvenes években. In: Gábor Kálmán szerk. Ifjúságszociológia. Szöveggyűjtemény. Belvedere Kiadó, Szeged. (pp ) Merton, Robert King (1980): Társadalomelmélet és társadalmi struktúra. Gondolat Kiadó, Budapest. Mills, Melinda Blossfeld, Hans-Peter Klijzing, Erik (2005): Globalization, Uncertainty and the Early Life Course: A Theoretical Framework. In: Blossfeld, Hans-Peter Hofmeister, Heather szerk. Life Courses in the Globalization Process. GLOBALIFE Project. Final report. Otto Friedrich University, Bamberg. (pp ) Montanari, Ingalill (2001): Modernization, globalization and the welfare state: A comparative analysis of old and new convergence of social insurance since British Journal of Sociology, 52/3. (pp ) Nelson, Richard (1995): Recent evolutionary theorizing about economic change. Journal of Economic Literature, 33. (pp ) Pakulski, Jan - Waters, Malcolm (1996): The Death of Class. Sage Publications Ltd. London. Regini, Marino (2000): Between deregulation and social pacts: The responses of European economies to globalization. Politics and Society, 28/1. (pp ) Pintér Róbert (2007): Úton az információs társadalom megismerése felé. In: Pintér Róbert (szerk.): Információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig. Gondolat Új Mandátum, Budapest. Róbert Péter (1997): Foglalkozási osztályszerkezet: elméleti és módszertani problémák. Szociológiai Szemle 2. (pp ) Schulze, Gerhard (2000): Élménytársadalom. A jelenkor kultúrszociológiája. A hétköznapi élet esztetizálódása. Szociológiai Figyelő 2000/1-2. (pp ) Schulze, Gerhard (2003): A Német Szövetségi Köztársaság kulturális átalakulása. In: Wessely Anna szerk. A kultúra szociológiája. Osiris Könyvkiadó, Budapest. (pp ) Somlai Péter (szerk.) (2007): Új ifjúság. Napvilág Kiadó, Budapest. Székelyi Mária Barna Ildikó (2002): Túlélőkészlet az SPSS-hez. TIPOTEX Kiadó, Budapest. Toffler, Alvin (1980): The Third Wave. William Morrow Publ. New York. Tomka Béla (2009): Európa társadalomtörténete a 20. században. Osiris, Budapest.

27 Verdier, Daniel Breen, Richard (1999): Europeanization and globalization: politics against markets in the European Union. (unpublished manuscript) European University Institute, Florence. Wallace, Claire (1998): Social reproduction and school leavers: a longitudinal perspective. In: Hurrelmann, Klaus Engel, Ulrich szerk. The Social World of Adolescents: International Perspectives. de Gruyter, New York. Wallace, Claire (2006): Ifjúság, család, polgárrá válás. In: Gábor Kálmán szerk. Ifjúságszociológia. Szöveggyűjtemény. Belvedere Kiadó, Szeged. (pp ) Winn, Johanna Dwyner, Peter (2006): Új irányok az ifjúsági életszakaszok átmenetének kutatásában. In: Gábor Kálmán szerk. Ifjúságszociológia. Szöveggyűjtemény. Belvedere Kiadó, Szeged. (pp ) Wright, Erik Olin (szerk.) (2005): Approaches to Class Analysis. Cambridge University Press, Cambridge. Zinnecker, Jürgen (1992): Gyermekkor, ifjúság és szociokulturális változások a Német Szövetségi Köztársaságban. In: Gábor Kálmán szerk. Civilizációs korszakváltás és ifjúság. Belvedere Kiadó, Szeged. (pp )

Frissdiplomások 2012

Frissdiplomások 2012 Frissdiplomások 2012 Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a 2007-ben, 2009- ben illetve 2011-ben végzettek körében Módszertani összefoglaló Készítette: Veroszta Zsuzsanna PhD 2013 március

Részletesebben

RÉTEGZŐDÉS-MODELL 2.0

RÉTEGZŐDÉS-MODELL 2.0 Kabai Imre RÉTEGZŐDÉS-MODELL 2.0 KÍSÉRLET A MAGYAR FRISS DIPLOMÁS FIATALOK RÉTEGHELYZETÉNEK TÖBBDIMENZIÓS ELEMZÉSÉRE A posztmodern átalakulás és a rétegződéskutatás új kihívásai E tanulmány első darabja

Részletesebben

PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN A ZSKF PÁLYAKÖVETŐ MODELLJE

PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN A ZSKF PÁLYAKÖVETŐ MODELLJE KABAI IMRE, KENÉZ ANIKÓ, KRISZTIÁN VIKTOR, GONDA ÁGNES ÉS IHAROSI TAMÁS PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN A ZSKF PÁLYAKÖVETŐ MODELLJE INNOVÁCIÓ NÖVEKEDÉS FENNTARTHATÓSÁG VII. ORSZÁGOS TANÁCSADÓI KONFERENCIA

Részletesebben

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának partnertérképe Kiskunmajsa Város Önkormányzatának potenciális partnerei Helyi vállalkozások Kiskunmajsa Város Önkormányzata számára a lehetséges vállalati partnerek feltérképezéséhez

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás?

A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? A fiatalok pénzügyi kultúrája Számít-e a gazdasági oktatás? XXXII. OTDK Konferencia 2015. április 9-11. Készítette: Pintye Alexandra Konzulens: Dr. Kiss Marietta A kultúrától a pénzügyi kultúráig vezető

Részletesebben

Fónai Mihály: Alumni: hallgatói elvárások és vélemények. Campus Lét a Debreceni Egyetemen: csoportok és csoportstruktúrák - 2010. december 3.

Fónai Mihály: Alumni: hallgatói elvárások és vélemények. Campus Lét a Debreceni Egyetemen: csoportok és csoportstruktúrák - 2010. december 3. Fónai Mihály: Alumni: hallgatói elvárások és vélemények Campus Lét a Debreceni Egyetemen: csoportok és csoportstruktúrák - 2010. december 3. - Diplomás Pályakövető Rendszer és az alumni A DPR TÁMOP 4.1.3.

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS RENDSZERE A ZSKF-EN

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS RENDSZERE A ZSKF-EN A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS RENDSZERE A ZSKF-EN IHAROSI TAMÁS ÉS KOTÁNYI DÓRA PÁRBESZÉD A KOMPETENCIÁK NYELVÉN 2015. 09. 16. SELYE JÁNOS EGYETEM, KOMÁROM ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA PEGAZUS PROJEKT TÁMOP-4.1.1-08/2/KMR-2009-0011

Részletesebben

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 26 Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam gimnázium szövegértés Előállítás ideje: 27.3.. 12:28:21

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az informatikai és a műszaki képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás

Részletesebben

Puskás Tivadar Távközlési Technikum

Puskás Tivadar Távközlési Technikum 27 Puskás Tivadar Távközlési Technikum Az Önök telephelyére vonatkozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. évfolyam szakközépiskola matematika Előállítás ideje: 28.3.6. 6:48:31 197 Budapest,

Részletesebben

Az abortusz a magyar közvéleményben

Az abortusz a magyar közvéleményben Az abortusz a magyar közvéleményben Országos felmérés a egyesület számára Módszer: országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság 1200 fős mintájának személyes megkérdezésével a Medián-Omnibusz

Részletesebben

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak

Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Debreceni Egyetem 00 Debrecen Egyetem tér. Debreceni Egyetem Tisztelt NK Úr! (személyes és bizalmas) Jelentés a kiértékelésről az előadóknak Tisztelt NK Úr! Ez az email tartalmazza a Népegészségügyi ellenõr

Részletesebben

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar

DPR Szakmai nap. 2011. október 17. PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar A diplomás pályakövetés eredményei és a lehetséges fejlesztési irányok DPR Szakmai nap 2011. október 17. Horváth Judit A vizsgálat reprezentativitása

Részletesebben

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai Frissdiplomások a munkaerőpiacon műhelykonferencia Pécsi Tudományegyetem 2012. október 25. Veroszta Zsuzsanna Educatio Nonprofit Kft.

Részletesebben

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek

2010.05.12. 1300 Infó Rádió. Hírek 2010.05.12. 1300 Infó Rádió Hírek 100512 1303 [1127h GAZ MKIK - pozitív index MTI km 100512] Jelentősen javultak a magyar vállalatok várakozásai a következő félévre a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. január 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére

Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Felkészülés a mesterpedagógus, kutatópedagógus fokozat elérésére Speciális kompetenciák, dokumentumok Serfőző Mónika ELTE TÓK Mesterpedagógus fokozat (teljes minősítési eljárás) Felkészülési szakasz tervezés

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára

TÁRGYLEÍRÁS. SZOCIOLÓGIA A TÁRSADALOMELMÉLET ALAPJAI BBNSZ08100 BBNTT00100 szociológia és társadalmi tanulmányok szakos hallgatók számára TÁRYLEÍRÁS SZOCIOLÓI TÁRSDLOMELMÉLET LPJI Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 013/014. tanév I. félév kedd 14:15-15:45 BTK mbrosianum 13/B. TNTÁRY CÉLJ tantárgy elsődleges célja alapvető szociológiai alapismeretek

Részletesebben

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary

ZA6586. Flash Eurobarometer 422 (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary ZA686 Flash Eurobarometer (Cross-Border Cooperation in the EU) Country Questionnaire Hungary FL HU D Hány éves Ön? (ÍRJA LE - HA "VISSZAUTASÍTJA", KÓDOLJON '99'-ET) D A kérdezett neme Férfi Nő KÉRDEZD

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. augusztus 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

15-19 20-24 25-29 igen nem

15-19 20-24 25-29 igen nem A vajdasági magyar fiatalok egészségvédő és egészségkárosító magatartása Mirnics Zsuzsanna MTT KRE BTK Háttér A társas dezintegráció elmélete szerint az elhúzódó társasági krízis a lakosságnál fokozott

Részletesebben

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610

Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 610 Jelentéskészítő TEK-IK () Válaszadók száma = 0 Általános mutatók Szak értékelése - + átl.=. Felmérés eredmények Jelmagyarázat Kérdésszöveg Válaszok relatív gyakorisága Bal pólus Skála Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. szeptember 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

VII. Gyermekszív Központ

VII. Gyermekszív Központ VII. Gyermekszív Központ Dr. Szatmári András Magyarországon évente kb. 75-8 gyermek születik szívhibával, mely adat teljesen megegyezik az európai országok statisztikáival, nevezetesen, hogy 1 millió lakosra

Részletesebben

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 4 Kispesti Deák Ferenc Gimnázium Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály matematika 1 Standardizált átlagos képességek matematikából Az Önök iskolájának átlagos

Részletesebben

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium 4 Kispesti Deák Ferenc Gimnázium Az Önök iskolájára vontakozó egyedi adatok táblázatokban és grafikonokon 1. osztály szövegértés 1 Standardizált átlagos képességek szövegértésből Az Önök iskolájának átlagos

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet

Nyíregyházi Főiskola. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet Nyíregyházi Főiskola a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A alapján pályázatot hirdet A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony

Részletesebben

Számítógép-használati szokások az általános iskolások körében

Számítógép-használati szokások az általános iskolások körében Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Számítógép-használati szokások

Részletesebben

Vezetőtárs értékelő kérdőív

Vezetőtárs értékelő kérdőív Vezetőtárs értékelő kérdőív Kérdőív megnevezése Jele, kódja Vezetőtárs értékelő kérdőív 11_Ovodavezetőtárs_Ért Önértékelés Értékelés Kérjük a megfelelőt aláhúzni! sorsz Megnevezés Adat 1. Óvodavezető neve

Részletesebben

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület

Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub - Sportegyesület 1152 Budapest Szentmihályi út 171. 3/66b. Kiegészítő melléklet 2015. évről Tartalom 1. A szervezet alapadatai 2. Számviteli beszámoló 3. Kimutatás a költségvetési

Részletesebben

Doktorandusz hallgatók nyomonkövetése (monitoring)

Doktorandusz hallgatók nyomonkövetése (monitoring) Indító javaslat Doktorandusz hallgatók nyomonkövetése (monitoring) A monitoring akkor eredményes, ha a vizsgált hallgatók köre minél teljesebb, a kérdések egyszerűek és egyértelműek, a válaszok hitelesek

Részletesebben

Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt

Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt Demográfiai helyzetkép Magyarország 2014 Spéder Zsolt Igazgató, KSH Népességtudományi Kutatóintézet Az előadás menete Népesség = + születések halálozások +/- vándorlási egyenleg Témák: Termékenység F (párkapcsolatok)

Részletesebben

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján

Budapest, 2015. április A beutazó turizmus jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján Budapest, 2015. április A beutazó jellemzői és alakulása 2015-ben A KSH keresletfelmérésének adatai alapján 2015-ben 20,2 millió külföldi turista látogatott Magyarországra, számuk 17,0%-kal nőtt 2014-hez

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. IV. negyedév) Budapest, 2005. április Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27.

A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. A pedagógus-előmeneteli rendszer informatikai támogató rendszerének fejlesztése Fűrész Edit Budapest, 2015. október 27. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEK

Részletesebben

Magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének okai, gyakorisága, költségei, finanszírozása

Magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének okai, gyakorisága, költségei, finanszírozása Magánegészségügyi szolgáltatások igénybevételének okai, gyakorisága, költségei, finanszírozása Készült: részére Készítette: Kis Tamás, Kun Eszter Szinapszis Kft. 2015. május 19. Előzmények, célok, kutatási

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai

Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai DANUBIA Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. Az Európai Szabadalmi Egyezmény végrehajtási szabályainak 2010. április 1-étől hatályba lépő lényeges változásai A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület

Részletesebben

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD Kiinduló problémakör Az integrációt gátló tényezők Gyakorlati akadályok (Könczei és tsai 2002) (1) a megfelelő

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika

[GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika [GVMGS11MNC] Gazdaságstatisztika 4 előadás Főátlagok összehasonlítása http://uni-obudahu/users/koczyl/gazdasagstatisztikahtm Kóczy Á László KGK-VMI Viszonyszámok (emlékeztető) Jelenség színvonalának vizsgálata

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím:

Véleményezési határidő: 2013. november 26. Véleményezési cím: Budapest Főváros IV. kerület ÚJPEST ÖNKORMÁNYZAT 1041 Budapest, István út 14. 231-3141, Fax.: 231-3151 mszabolcs@ujpest.hu ALPOLGÁRMESTERE www.tuv.com ID 9105075801 Management System ISO 9001:2008 valid

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága eltérő attitűdöket mutat. A hallgatók négyötöde (80%) gyakori látogatója az előadásoknak, szemináriumoknak.

Részletesebben

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A

M A G Y A R K O N G R E S S Z U S I I R O D A Magyar Turizmus Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Kongresszusi Iroda 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. Tel.: (06-1) 488-8640 Fax: (06-1) 488-8641 E-mail: hcb@hungarytourism.hu www.hcb.hu A

Részletesebben

HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG- VIZSGÁLATOK, ZSKF 2009. ALAPADATOK ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KABAI IMRE

HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG- VIZSGÁLATOK, ZSKF 2009. ALAPADATOK ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KABAI IMRE ZSKF TKK HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG- VIZSGÁLATOK, ZSKF 2009. ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT ÖSSZEÁLLÍTOTTA: KABAI IMRE KÉSZÜLT A PÁLYAKÖVETŐ KUTATÁSOK A ZSKF-EN KERETÉN BELÜL ZSIGMOND

Részletesebben

KARRIER ÉS ALUMNI SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRT EREDMÉNYEI

KARRIER ÉS ALUMNI SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRT EREDMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Hallgatói szolgáltatások alprojekt Projektzáró rendezvény 2015.06.23 Szeged KARRIER ÉS ALUMNI SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRT EREDMÉNYEI Bolgár Zsolt alprojektvezető SZTE és Universitas-Szeged

Részletesebben

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december

A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében 2013. december - 2015. december A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN 2015. DECEMBER 2015. december 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának nyilvántartásában 8.503 álláskereső szerepelt, amely az

Részletesebben

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN

PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN PÉNZÜGYI FOGYASZTÓVÉDELEM A MAGYAR NEMZETI BANK FELÜGYELETÉBEN Freisleben Vilmos Fogyasztóvédelmi igazgató II. Mfor Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia 2013. November 14. FOGYASZTÓVÉDELEM A pénzügyi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2449-06 Mikrobiológiai vizsgálatok modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2449-06 Mikrobiológiai vizsgálatok modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása

A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása A KÖZOP-3.5.0-09-11-2012-0018 projekt rövid bemutatása Rétháti András Célkitűzés: az utóbbi évtizedben számos országban alkalmazott 2+1 / 1+2 sávos keresztmetszetű utak hazai bevezetési lehetőségeinek,

Részletesebben

tartalmazó becsült értékek. 2 2011. októbertől a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összege tartalmazza a

tartalmazó becsült értékek. 2 2011. októbertől a lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összege tartalmazza a Grafikonkészlet a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról szóló közleményhez 2012. január 1. ábra: A háztartási forint, euro és svájci frank lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke a szezonálisan

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2013. Zoltánfy István Általános Iskola 6772 Deszk, Móra F. u. 2. OM azonosító: 200909 Telephely kódja: 005. Telephelyi jelentés

FIT-jelentés :: 2013. Zoltánfy István Általános Iskola 6772 Deszk, Móra F. u. 2. OM azonosító: 200909 Telephely kódja: 005. Telephelyi jelentés FIT-jelentés :: 2013 6. évfolyam :: Általános iskola Zoltánfy István Általános Iskola 6772 Deszk, Móra F. u. 2. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai képzéstípusban a 6. évfolyamon

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Pécs Város Polgármestere pályázatot hirdet Polgármesteri ösztöndíjra a 2008/2009. tanévben felsőoktatási intézményekbe teljes idejű, nappali tagozatos képzésre beiratkozott pécsi

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 1 11. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2015. december 2-i ülésére Tárgy: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület előfinanszírozási kérelme Előkészítette: Gál András osztályvezető Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: IV/14 Döntéshozatal módja:

Részletesebben

Alba Radar. 24. hullám. Adventi szokások Székesfehérváron

Alba Radar. 24. hullám. Adventi szokások Székesfehérváron Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 24. hullám Adventi szokások Székesfehérváron 2014. november 12. Készítette: Turzó-Németh A. Violetta nemetha.violetta@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. III. negyedév) Budapest, 2004. december Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2014. Intézményi jelentés. 8. évfolyam

FIT-jelentés :: 2014. Intézményi jelentés. 8. évfolyam FIT-jelentés :: 2014 Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 7191 Hőgyész, Fő utca 1-3. Létszámadatok A telephelyek kódtáblázata A 002 - Hőgyészi Hegyhát Általános

Részletesebben

Pontrendszer szociális helyzet felmérésére

Pontrendszer szociális helyzet felmérésére IV. A FELVÉTELI ELJÁRÁS SORÁN ADHATÓ PONTSZÁMOK (1) A rendszeres szociális ösztöndíj pontozási rendszere alapján történik a kollégiumi felvételi szociális pontszámának megállapítása. (2) A kollégiumi felvételi

Részletesebben

Alba Radar. 24. hullám. Ifjúsági ügyek Székesfehérváron

Alba Radar. 24. hullám. Ifjúsági ügyek Székesfehérváron Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 24. hullám Ifjúsági ügyek Székesfehérváron 2014. november 12. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu A

Részletesebben

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban

Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Intelligens Magyarország XXI. századi megoldásokkal, Elektronizálás az adóügyi eljárásokban Szüts Péter Intelligens Társadalomért Országos Szövetség, Közigazgatási tanácsadó (NGM) Települési önkormányzatok

Részletesebben

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO)

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai. DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai DPR intézményi szakmai fórum 2011. október 17. Szalai Mónika kari alumni koordinátor (BTK PIKO) célok 1. Képzés-, és tananyagfejlesztés 2. Karrier tanácsadás

Részletesebben

Az AHELO a felsőoktatásban

Az AHELO a felsőoktatásban Az AHELO a felsőoktatásban Szemerszki Marianna, OFI ELISMERÉS ÉS MINŐSÉG ORSZÁGOS FELSŐOKTATÁSI FÓRUM 2014. október 16. Az előadás tartalma Mi az AHELO? Oktatáspolitikai háttér és célok Mi történt eddig

Részletesebben

Személyesen, hatékonyan, célzottan! 2014. március 12-13. 2014. október 15-16. www.allasborze.bme.hu

Személyesen, hatékonyan, célzottan! 2014. március 12-13. 2014. október 15-16. www.allasborze.bme.hu Személyesen, hatékonyan, célzottan! 2014. március 12-13. 2014. október 15-16. www.allasborze.bme.hu Műegyetemi Állásbörze hazánk legnagyobb állásbörzéje Vegyen részt kiállítóként a Műegyetemi Állásbörzén,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai neurofiziológiai szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Klinikai neurofiziológiai szakasszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Bérjellegű támogatások. Ujhelyi Zita

Bérjellegű támogatások. Ujhelyi Zita Bérjellegű támogatások Ujhelyi Zita Lehetőségek munkaadók számára, foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatások Szolgáltatások munkaerő-piaci információk nyújtása közvetítés Támogatások foglalkoztatás bővítését

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. I. negyedév) Budapest, 2004. július

ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL. (2004. I. negyedév) Budapest, 2004. július ÉVKÖZI MINTA AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉR- ÉS LÉTSZÁMSTATISZTIKÁBÓL (2004. I. negyedév) Budapest, 2004. július Évközi minta az egészségügyi bér- és létszámstatisztikából Vezet i összefoglaló Módszertan Táblázatok:

Részletesebben

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2016. évi üzleti terve Készítette: Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 4024 Debrecen Piac u. 54. 4002 Debrecen, Pf.: 78. Tel.:

Részletesebben

FIT-jelentés :: 2012. Intézményi jelentés. Összefoglalás

FIT-jelentés :: 2012. Intézményi jelentés. Összefoglalás FIT-jelentés :: 2012 Összefoglalás Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, Deutsches Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim 1203 Budapest, Serény u. 1. Összefoglalás Az intézmény létszámadatai Tanulók

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatók Alapsokaság: 2571 fő

Dunaújvárosi Főiskola. Hallgatók Alapsokaság: 2571 fő Dunaújvárosi Főiskola Hallgatók Alapsokaság: 2571 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkező hallgatók aránya 19,9% Esetszám: 1173 Válaszadási ráta: 45,6% Hallgatók nyelvismerete - Az adott nyelvet legalább

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról

Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról ELŐTERJESZTÉS Összefoglaló jelentés a 2015. évi belső ellenőrzési terv végrehajtásáról A.) A helyi önkormányzat belső ellenőrzését a belső kontrollrendszer, a folyamatba épített, előzetes, utólagos vezetői

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Egy El Classico tanulságai

Egy El Classico tanulságai Egy El Classico tanulságai Kovács Gyula Andego Tanácsadó Kft. DM Open Analítika a sportban Breaking El Classico Az El Clásico egy labdarúgó-mérkőzés Spanyolország két legsikeresebb labdarúgóklubja, az

Részletesebben

Szakképzés és lemorzsolódás EKA, 2007. 06. 13. Dr Liskó Ilona OFI lisko@ella.hu

Szakképzés és lemorzsolódás EKA, 2007. 06. 13. Dr Liskó Ilona OFI lisko@ella.hu Szakképzés és lemorzsolódás EKA, 2007. 06. 13. Dr Liskó Ilona OFI lisko@ella.hu Vázlat 1. A szakképzés fő determinánsai 2. A szakképzés fő problémái 3. Kormányzati reformok 4. Javaslatok A szakképzés fő

Részletesebben

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN

Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN 11. melléklet a 92/2011. (XII.30.) NFM rendelethez Az éves statisztikai összegezés STATISZTIKAI ÖSSZEGEZÉS AZ ÉVES KÖZBESZERZÉSEKRŐL A KLASSZIKUS AJÁNLATKÉRŐK VONATKOZÁSÁBAN I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1)

Részletesebben

A közraktározási piac 2015. évi adatai

A közraktározási piac 2015. évi adatai A közraktározási piac 2015. évi adatai Az alább közölt adatok forrása a közraktározás-felügyeleti tevékenység során végzett adatgyűjtés és adatfeldolgozás. A közraktározási piac szereplőinek csekély száma

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

Felsőoktatási és Ipari Együttműködés új lehetőségei

Felsőoktatási és Ipari Együttműködés új lehetőségei Felsőoktatási és Ipari Együttműködés új lehetőségei Lean Academy + University of Miskolc projects Rendszerszemléletű megközelítés IPARI ALKALMAZÁS KFI PROJEKTEK GENERÁLÁSA KFI EGYÜTTMŰKÖDÉSI KERETRENDSZER

Részletesebben

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma:

Tantárgyi program. 9. A tantárgy hallgatásának előfeltétele, előképzettségi szint: 10. A tantárgy tartalma: Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AVM_VFLB111-K5 Marketing menedzsment 2. A neve, beosztása: 3. Szakcsoport (szakirány) megnevezése: Vállalkozásfejlesztés MSc szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2006

Országos kompetenciamérés 2006 Országos kompetenciamérés 2006 A SULINOVA Kht. jelentései alapján összeállította: Kovács Károly A tesztek alapvetı statisztikai jellemzıi, valamint a tesztfüzetek feladatai és azok jellemzıit bemutató

Részletesebben

2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL

2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL BIHAR-SÁRRÉT VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET 4100 BERETTYÓÚJFALU, KOSSUTH UTCA 25 WWW.BSVE.HU INFO@BSVE.HU 2015 JÚNIUSI HÍRLEVÉL Tisztelt Érdeklődők! Szeretettel köszöntjük a Bihar -Sárrét Vidékfejlesztési

Részletesebben

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT

HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT HÁLÓZATSEMLEGESSÉG - EGYSÉGES INTERNET SZOLGÁLTATÁS-LEÍRÓ TÁBLÁZAT - 2016.04.01 után kötött szerződésekre Díjcsomag neve Go Go+ Go EU Go EU+ Kínált letöltési sebesség - 3G 42 Mbit/s 42 Mbit/s 42 Mbit/s

Részletesebben

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás

Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata. Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás Mehet!...És működik! Non-szpot televíziós hirdetési megjelenések hatékonysági vizsgálata Az r-time és a TNS Hoffmann által végzett kutatás 2002-2010: stabil szponzorációs részarány Televíziós reklámbevételek

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78%

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78% Minőségi mutatók Kiskereskedelmi mutatók (Internet) Megnevezés: Új hozzáférés létesítési idő Meghatározás: A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek, az esetek 80%ban teljesített határideje. Mérési

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról

Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Tájékoztató az önkéntes nyugdíjpénztárak számára a 2012-től érvényes felügyeleti adatszolgáltatási változásokról Szeles Angelika Monitoring szakreferens Adatszolgáltatási és monitoring főosztály Budapest,

Részletesebben

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata

Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Főig: 260-01/2008. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kitüntetési Szabályzata Budapest 2008 1 I. Általános elvek A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (továbbiakban: FSZEK) az állami, fővárosi, intézményi kitüntetésekre,

Részletesebben

Nemzeti Edzés Központ válogatott tenisz edzéseken való részvétel és egyéb időpontok igénybevétele a téli időszakban

Nemzeti Edzés Központ válogatott tenisz edzéseken való részvétel és egyéb időpontok igénybevétele a téli időszakban Nemzeti Edzés Központ válogatott tenisz edzéseken való részvétel és egyéb időpontok igénybevétele a téli időszakban Általános tudnivalók (1) A válogatott edzések helyszíne: Nemzeti Edzés Központ, Mikoviny

Részletesebben

Alba Radar. 29. hullám. Adományozási szokások

Alba Radar. 29. hullám. Adományozási szokások Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 29. hullám Adományozási szokások 2015. december 22. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu A kutatás háttere

Részletesebben