A gazdasági szabadságharc és pazarlás: lehet erre építkezni?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gazdasági szabadságharc és pazarlás: lehet erre építkezni?"

Átírás

1 járu

2 2 Intézet a Demokratikus Alternatíváért Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) alábbi elemzése az LMP Magyarország talpra áll címmel megjelent alternatív költségvetési koncepciójának néhány lényegi pontját vizsgálja. A jelentős kiadás-átcsoportosítás és bevételnövelő intézkedések keveréke érdemi átrendezést eredményez a költségvetésben, a bevételi oldalon egy alternatív gazdaságpolitikai irányultságot jelenítve meg. Megállapítható, hogy kevés az új elem a tavalyi alternatív költségvetésben foglaltakhoz képest, továbbá a makrogazdasági környezet, illetve a fenntartható költségvetési politika hiánya nem kedvez a dokumentum által megfogalmazott irányvonalváltásnak. A párt alternatív koncepciója nem reflektál a vállalkozások adóterheit csökkentő kormányzati intézkedésekre, jóllehet ezek jelentős adóteher-átrendezést jelentenek, illetve kedvezőtlenül hatnak a háromkulcsos szja bevezetéséből származó várt bevételre. A tavalyihoz hasonlóan idén is elkészült az LMP alternatív költségvetési javaslata, amelyet a párt beterjesztett 2013-as törvényjavaslat reális alternatívájának szán. A Magyarország talpra áll című kiadvány 1 két részből áll. Az első fele erősen politikai jellegű, számba veszi, hogy mennyibe került az országnak a gazdasági szabadságharc, illetve a közpénzügyi pazarlás. A második részben felvázol egy bevételoldali alternatív gazdaságpolitikát (adóátrendezést), a kiadási oldalon pedig az elmúlt években vesztes elsősorban az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem területeken irányoz elő addicionális kiadásokat a bevételnövelő intézkedések terhére összhangban a párt ökopolitikai irányvonalával. A gazdasági szabadságharc és pazarlás: lehet erre építkezni? Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy mennyibe került eddig az Orbán-kormány irányát tekintve paradox módon stabil 2 unorthodox gazdaságpolitikája, az IMF EUhitelmegállapodás halasztása. Ez egy mozgó célpont, a piac ugyanis folyamatosan monitorozza a megállapodás esélyét, ennek megfelelően az ehhez kapcsolódó felár is állandóan változik. Október közepén a tíz éves állampapírok hozama néhány éves mély- 1 Lehet Más a Politika (2012): Magyarország talpra áll. Az LMP alternatív költségvetési javaslata. Elérhető: 2 Abban az értelemben kiszámítható, hogy jelentős adóterheket rak a vállalati szektorra (döntően a nagyvállalatokra bizonyos ágazatokban), illetve a fogyasztásra (telekomadó, áfaemelés, biztosítási adó, infláció feletti jövedékiadó-emelés, chipsadó, stb.).

3 Alternatív költségvetés 2.0 helyett ponton volt, az országkockázatot tükröző CDS-felár pedig szintén egy éve nem látott rekord alacsony szinten áll. Hasonlóan alakul az államadósság is, amelyet a forint-euró árfolyam alapvetően meghatároz. A legfrissebb adatok szerint gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsony, a beruházási ráta csupán 15 százalék körül alakul, és sorozatos kérdőjelek övezik a költségvetés fenntarthatóságát is, elég csak az októberben bejelentett kiigazító csomagokra gondolni. Ennek ellenére a továbbiakban nem foglalkozunk a könnyen kritizálható kalkulációs módszereken alapuló erős politikai üzenetetekkel. A kormány gazdaságpolitikájának aktuális társadalmi költségét nehéz számszerűsíteni, ráadásul a hiteles és fenntartható fiskális politikával tartósan alacsony szinten lehet tartani, illetve a lehetséges károk mértékét is le lehet szorítani. Ezért inkább azt vizsgáljuk, hogy milyen kiadásoldali megtakarítással számol az LMP a kormányzati tervekhez képest. Az LMP az Orbán ára címke alatt összesen 467 milliárd forint egyenlegjavulással számol: ebből 200 milliárd a korrupció visszaszorulásából (antikorrupciós törvénycsomaggal), 50 milliárd a feketegazdaság visszaszorításából, 107 milliárd a hitelesség visszaszerzéségből, 110 milliárd pedig a felesleges kiadások csökkentésből származik. Többletforrást ezek közül leginkább az 2013-ra előirányzott, feleslegesnek minősített kiadási tételek törlésével lehet szerezni. A hitelesség visszaszerzésének jelentős része a csökkenő kamatfelárból (országkockázat) és adósságszolgálatból állna össze. A magyar állampapírba fektető piaci szereplőket azonban leginkább az IMF-megállapodással lehet megnyugtatni, azt azonban nem tudjuk, hogy az LMP hogyan viszonyul a hitelszerződéshez, a programból ez nem derül ki egyértelműen. A korrupció és a feketegazdaság visszaszorításából tervezett 250 milliárd forint többletbevétel teljesíthetősége gyenge lábakon áll, emellett szerepel még a tavalyi programban is megtalálható, nem kellően részletezett vagyonosodási vizsgálatokból befolyó 40 milliárd forint többletbevétel. Különösen az utóbbi két tételnél nincs reális lehetőség arra, hogy a bevételek rövid távon befolyjanak, erre egy jó gazdaságpolitika vagy az erőforrások átcsoportosítása sem jelent garanciát. Külön érdekes a közel 200 milliárd forint makrogazdasági stabilitási tartalék képzése (kiadási tétel), amely a kormány által vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet

4 4 Intézet a Demokratikus Alternatíváért adóalap-csökkentő hatását hivatott ellensúlyozni. A tartalék indirekt módon az LMP által Orbán áraként beépített kiadáscsökkentés fedezetét is képezheti. A tervezet a 2013-as költségvetési törvényjavaslat és az LMP tavalyi alternatív költségvetése fényében A legjelentősebb bevételoldali intézkedéseknél az LMP kitart a tavalyi alternatív költségvetésénél: visszaállítaná a többkulcsos személyi jövedelemadózást (szja), illetve a társasági adónál a jelenlegi 10 százalék helyett a 19 százalékos kulcsot 500 millió forint adóalap alatt (lásd 1. táblázat). Bevételi oldalon emellett a zöld adózásra támaszkodna a tervezet. 3 Lényegi változás azonban 2011-hez képest az általános járulékcsökkentés elhagyása. Ugyanakkor az LMP által propagált szelektív járulékcsökkentési elképzeléséhez nagyon hasonló intézkedésekben gondolkodik a kormány 2013-tól a Munkahelyvédelmi Akcióprogram részeként: az alacsony foglalkoztatási rátájú társadalmi csoportok foglalkoztatását kívánja ösztönözni ideiglenes járulékcsökkentéssel. Kiadási oldalon a lényegi elemek gyakorlatilag nem változtak a tavalyi javaslatukhoz képest: a már rövid távon addicionális keresletet generáló Zöld Beruházási Alapból származó támogatásokkal a GDP-növekedést stimulálná a javaslat, amely hosszú távú megtakarítást tenne lehetővé az energiahatékonyság növelésével. A program többi eleme a humán szférában felgyülemlett társadalmi feszültségek csillapítását, illetve a marginalizált társadalmi csoportok (például a romák, nők vagy a hátrányos helyzetű munkavállalók) támogatását célozza. 3 Lásd részletesen: Lehet Más a Politika (2011): Munkát, levegőt! Az LMP költségvetési koncepciója. Elérhető: A Munkát levegőt! program elemzését lásd: IDEA (2012): Új utakon az alternatív költségvetés. A Lehet más a Politika évi alternatív költségvetési koncepciójának (Munkát, levegőt!) értékelése. Elérhető:

5 Alternatív költségvetés 2.0 helyett táblázat: A 2013-as törvényjavaslat és az LMP alternatív költségvetéseinek összehasonlítása Törvényjavaslat (2013)* LMP 2012 LMP től megemelt környezetvédelmi termékdíjak környezetterhelési díj emelése környezethasználati díjak (adóemelés) elektronikus útdíj használatarányos útdíj használatarányos útdíj kisvállalati adó, kisadózók tételes adójának bevezetése (általános adócsökkentés, főleg járulékbevételt esik ki) társasági adó sávhatárának visszaállítása (adóemelés) társasági adó sávhatárának visszaállítása (adóemelés) 2012-től: egy százalékpontos munkavállaló egészségbiztosítási járulékemelés; járulékplafon eltörlése (okt. 5.) általános járulékcsökkentés (2,5 százalékpont) --- munkahelyvédelmi akcióterv öt munkavállalói csoportját (tartós munkanélküliek, képzetlenek, kisgyermekes anyák, 25 év alattiak, 55 év felettiek) érintő járulékcsökkentés (szociális hozzájárulási adó) és közmunkaprogram** szelektív járulékcsökkentés (alacsony képzettségűeknek, illetve hátrányos térségben) célzott járulékcsökkentés (alacsony képzettségűeknek, illetve hátrányos térségben) egykulcsos szja (202 ezer havi bruttó felett a szuperbruttó eltörlése); béren kívüli juttatásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás mértékének emelése (okt. 17.) az szja-terhelés jelentősen nő (családi adó-kedvezmény összege csökken, háromkul-csos rendszer) háromkulcsos szja (családi adókedvezmény összege csökken, cserébe a saládi pótlék emelése) 2012-től: biztosítási adó, megemelt cégautó-adó gépjárműadózás átalakítása (adóemelés), cégautóhasználtat szigorítása, kereskedelmi gázolajár megszüntetése, repülőjegyadó gépjárműadózás átalakítása (adóemelés), cégautóhasználtat szigorítása, kereskedelmi gázolajár megszüntetése fordított áfa a sertéságazatban (október 5.) és gabonakereskedelemben (2012-től) 5%-os áfa: zöldség, gyümölcs 5%-os áfa: zöldség, gyümölcs adóbeszedési hatékonyság növelése (2,5 millió feletti számlaadás, vagyonosodási vizsgálatok vagyonosodási vizsgálatok fordított áfa, stb.) * 2013-as költségvetési törvényjavasalt, illetve az október 5.én és 17.én bejelentett intézkedések ** az LMP-s szelektív járulékcsökkentés kormányzati alternatívája Forrás: az LMP 2012-es és 2013-as alternatív költségvetési koncepciói, illetve IDEA (2012)

6 6 Intézet a Demokratikus Alternatíváért A kormány és az LMP adópolitikai elképzelései jelentősen eltérnek: a kabinet elsődlegesen a költségvetési hiánycélt igyekszik biztosítani például az elektronikus útdíjjal, az LMP-nél azonban ez (és a többi zöld) adó a negatív externális hatások mérséklésének eszköze, nem a bevételnövelésé. Személyi jövedelemadózás és járulékterhek Az LMP-büdzséjavaslatban a munkát terhelő elvonások igazságossági szempontjai mellett megjelenik, hogy az egykulcsos adó ütötte jelentős költségvetési lyukat eddig nem sikerült fenntartható kiadásoldali megtakarítással vagy tartósan fenntartható adóemeléssel pótolni 4, ezért az LMP a többkulcsos szja-rendszert állítaná vissza, a 2010-esnél valamivel magasabb összeterheléssel: a legfelső kulcs 45 százalék lenne, 2010-ben szuperbruttóval számítva ugyanez 40 százalék volt, a sávhatár mindkét esetben 4 millió forint. 5 Intuitíve különösen a 45 százalékos felső kulcs bevezetésével merülhet fel a bevallott jövedelem csökkenése (például átcsoportosítás az alacsonyabb közterhű osztalékjövedelem felé). Egy becslés alapján azonban a bevallott jövedelem adókulcsra vetített rugalmassága viszonylag alacsony, vagyis az adóemelést nem követi jelentős adóalapcsökkenés. 6 Feltételezhetjük, hogy egy 10 százalékos adóemelés 2 százalékkal mérsékli a bevallott jövedelmet 7, az LMP által kilátásba helyezett adóemeléssel pedig a bruttó fizetésből a 4 millió forint és a járulékplafon közötti jövedelemrészből hazavihető összeg 78 (a járulékplafon felett pedig 67) százalékkal lenne kevesebb annál, amit a hatályos szabályozás eredményez. Az LMP által vizionált bevétel összességében 78 milliárd forinttal is csökkenhet. 8 Az adózók alkalmazkodása vélhetően könnyebb lesz, miután 4 A fiskális kiigazítás hatásossága rövid távon még nem érte el a célját, mert a növekedési ütem visszaesése nagyobb, mint a költségvetési egyenleg javulása, ezért ezen rövid távon további kiigazító intézkedések szükségesek a hiánycél tartásához. 5 sav.html?query=ad%c3%b3t%c3%a1bl%c3%a1k. 6 Lásd Kiss Áron Mosberger Pálma (2011): The elasticity of taxable income of high earners: Evidence from Hungary. In: MNB Working Papers, 2011/11. Elérhető: 7 Azaz a vonatkozó rugalmasság 0,2. 8 Az LMP javaslatában csak a munkaviszonyból származó jövedelmeket vette figyelembe, amely kissé alacsonyabb a teljes összevont jövedelemnél, ennek megfelelően a 78 milliárdos hatás is alacsonyabb néhány milliárd forinttal. Megjegyzendő, hogy a kormányzat által bejelentett járulékplafon eltörlésének intézkedése az LMP elképzeléséhez hasonlóan növeli a legmagasabb jövedelműek adóterhelését.

7 Alternatív költségvetés 2.0 helyett több lehetőség áll majd rendelkezésre a munkajövedelmek tőkejövedelemként való kimutatására a kisvállalati adó, illetve a kisadózók tételes adójának bevezetése után. A jelentősen emelkedő elvonások egyértelműen versenyképtelenné teszik a munkajövedelmet e kedvező új adózási formákkal szemben. 2. táblázat: Az LMP szja-javaslata alapján várható adóalap-kiesés szja-vonzata LMP szja javaslata járulékplafon járulékplafon járulékplafon járulékplafon alatt felett alatt felett 1. felső kulcs 20,3% 20,3% 45,0% 45,0% 2. egyéni járulékkulcs 18,5% 8,5% 18,5% 8,5% 3. marginális effektív kulcs ( ) 38,8% 28,8% 63,5% 53,5% 4. hazavihető rész (1-3.) 61,2% 71,2% 36,5% 46,5% 5. rugalmasság 0,2 0,2 0,2 0,2 összesen 6. 4 millió Ft feletti jöv.tömeg (mrd Ft) a hazavihető rész változása (5. sor 7. alapján) -78% -67% 4 millió Ft feletti jöv.tömeg csökkenése 8. alkalmazkodás miatt (7. * 5.) -16% -13% 9. szja változás (6. * 8. * 0,45), mrd Ft A 2013-as költségvetési hiány A tavalyi alternatív költségvetési program ismertetésekor sem volt látható a törvényjavaslatban deklarált hiánycél teljesíthetősége, további intézkedéseket jelentett be ugyanis a kormány az LMP költségvetési koncepciójának nyilvánosságra kerülése után. Többek között ezért is veszített relevanciájából az LMP alternatív költségvetése. A párt idei alternatív költségvetésének nyilvánosságra hozatala óta két különösen fontos, a 2013-as költségvetési hiánycél 3 százalék alá szorítását szolgáló csomagot is bejelentett a kormány. Az LMP tavalyhoz hasonlóan 9 A táblázat számításának forrásai: Kiss és Mosberger (2011); NAV (2012): Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalata. Szeptember 11. Elérhető: NAV: SZJA statisztikák Elérhető: A felső kulcs 2012-ben szuperbruttóval számolva. A négy millió feletti jövedelemtömeg megoszlása becslés Kiss és Mosberger (2011) számítása alapján. A járulékplafon feletti jövedelemtömeg becslésekor részletes jövedelemeloszlási adatok hiányában az előbbi cikk adataiból indultunk ki, és 7,5 millió forintos járulékplafonnal számoltunk (7,9 millió forint 2012-ben).

8 8 Intézet a Demokratikus Alternatíváért 2012-es javaslatában érdemben nem reflektál a fenntarthatóság kérdésére, ezt úgy igyekszik kikerülni 2011-hez hasonlóan, hogy egyenlegsemleges átcsoportosítással operál. Az októberi események azonban arra utalnak, hogy a 2013-as költésvetés hiánycélja nem tartható. Az LMP javaslatának nyilvánosságra kerülése után október 5-én és október 17-én a kormány összesen 750 milliárd forint értékű megszorító intézkedéscsomagot jelentett be. Körvonalazódik, hogy a két csomaggal már 3 százalék körüli szintre szorítható a GDP-arányos államháztartási hiány. 10 Ebből a szempontból a 2013-as államháztartási egyenleg 3 százalék alatti pénzforgalmi hiánycélja közel sem volt biztosított. Feltételezhető, hogy az alternatív büdzsé ennek ellenére a hiánycélt elérhetőnek véli 11, óvatosságra utal azonban az egyenlegsemleges átrendezés, illetve a közel 200 milliárd forint makrostabilitási tartalék is. Vállalati adózás és infláció A kisvállalati adó és a kisadózók tételes adójának bevezetése érdemben csökkenti a kisebb vállalatok és vállalkozások közterheit, alapvetően átrendezve az adóterheket a vállalatméret dimenziójában csakúgy, mint a társasági adó esetében. 12 Ez a lépés ráadásul megfeleltethető az LMP által tavaly még propagált általános járulékcsökkentésnek, mivel legfeljebb 25 fős dolgozói létszámnál nem keletkezik szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség, amennyiben az érintett cég áttér a kisvállalati adózásra. Hasonló a helyzet az egyéni vállalkozóknál is: a kisadózók tételes adója fix összegű havi terhet jelent, kiváltva a befizetési kötelezettségek széles körét és ezen intézkedések már jóval az LMP programjának nyilvánosságra hozatala előtt ismertté váltak. És bár az alternatív javaslat is tartalmaz egy kkv-kat segítő intézkedéscsomagot, ez azonban a kormányzati tervekben megjelenő adócsökkentés mértékével nem 10 Lásd például: Portfoio.hu (2012): Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem. Október 19. Elérhető: 11 Akár azáltal is, hogy további kormányzati intézkedésekkel számol a hiánycél biztosítására. 12 Magyarország Kormánya (2012): T/7954. számú törvényjavaslat a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról. Interneten: A két új vállalati adó költségvetési hatásáról lásd: Nemzetgazdasági Minisztérium (2012): Melléklet a Költségvetési Tanács részére a évi költségvetéssel kapcsolatos kiegészítő információkról. Elérhető:

9 Alternatív költségvetés 2.0 helyett veheti fel a versenyt. A társasági adó alsó kulcsának 19 százalékra való visszaemelésével 13 a párt a kormányétól homlokegyenest eltérő álláspontra helyezkedik. A jelentékeny adóemelések (társasági adó, zöld adók, szja-terhelés átrendezése) jelentősebb inflációs hatást is kiválthatnak. A jelenlegi, továbbra is gyenge belső kereslet ezt ugyan tompítja, ugyanakkor ahhoz nem férhet kétség, hogy a terhek különösen a zöld adók áremelés formájában jelennek majd meg (áthárítás). Paradox módon a magasabb fogyasztási hányadú, jellemzően alacsonyabb jövedelmű háztartások jövedelmének bővülése önmagában addicionális keresletet gerjeszt az egykulcsos, adójóváírás nélküli rendszerhez képest, ami nem elhanyagolható mértékben emeli a 2013-ban várható inflációt. A tavalyi alternatív LMP-költségvetésben is szereplő 5 százalékos zöldség- és gyümölcs-áfakulcs jó kísérlet lehet arra, hogy valóban fehéríthető-e az ágazat, vagyis igaz-e, hogy 5 százalékos áfánál már nem éri meg adót csalni (szemben a 27 százalékos kulccsal). A jelentős áfacsökkentés nyomán jótékony hatásokra (az alacsonyabb jövedelmű rétegeknél jelentős tehercsökkenésre, kevésbé növekvő élelmiszerárakra) lehet számítani, ugyanakkor a bevételkiesés is kellő biztonsággal tervezhető az áfakulcs csökkentésének függvényében. 14 A kormány a fordított áfa (sertéságazatra vagy gabonakereskedelemre) kiterjesztésétől várja ezt a hatást. Összegzés A tavalyi koncepcióhoz képest lényeges új elemekkel nem bővült az LMP alternatív költségvetése, sem a bevételoldali, sem a kiadásoldali intézkedéseknél. Számos, tavaly is megjelenő javaslat bevezetését azonban érdemes lehet megfontolni, mivel ezek már rövid távon pozitív hatással lehetnek (például a Zöld Beruházási Alap felhasználása, az 5 százalékos áfakulcs zöldségekre és gyümölcsökre). Számos LMP által idén és tavaly is propagált intézkedéshez igen hasonló kormányzati lépés megvalósult 2012-ben, illetve várhatóan bevezetésre kerül 2013-ban (szelektív járulékcsökkentés, zöldadók emelése), jóllehet ebben egészen más okok vezérelték. Az 13 Ötven millió forint adóalapig maradna a 10 százalékos kulcs, bizonyos feltételek teljesítése mellett. 14 Lásd pl. Agrárszektor.hu (2012): 10 százalékos áfa mellett nem érné meg csalni szeptember 26. Elérhető:

10 10 Intézet a Demokratikus Alternatíváért intézkedéseket alátámasztó számítások összességében megalapozottabbnak tűnnek a tavalyihoz képest. Az LMP dokumentumában tavalyhoz hasonlóan újra felmerülnek azok a problémák, amelyek csökkentik az anyag relevanciáját: a szöveg a költségvetés fenntarthatóságának kérdéskörét igyekszik elkerülni, de tudatában van a problémának, ezért is épít be egy jelentős összegű tartalékot. Emellett a dokumentum a szeptember előtt már ismertté vált fontos kormányzati intézkedésre nem reflektál. Különösen releváns ez a kérdés az új vállalati adókkal kapcsolatban, amelyek a lényegi szja-átrendezés hatását is nagyban befolyásolhatják.

11

Az elemzés elkészítésekor a 2013. október 4-ig rendelkezésünkre álló információkat vettük figyelembe.

Az elemzés elkészítésekor a 2013. október 4-ig rendelkezésünkre álló információkat vettük figyelembe. A Magyar Nemzeti Bank a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvényben meghatározott alapvető feladatai, így különösen a monetáris politika meghatározásával és megvalósításával kapcsolatos feladata

Részletesebben

előszó a zöld fordulat programjához

előszó a zöld fordulat programjához előszó a programjához Magyarország alapjaiban változott meg a Fidesz KDNP-kormány 2010-es hivatalba lépése óta. A társadalmi egyenlőtlenségek nőttek, az adó- és támogatási rendszer igazságtalanabbá vált,

Részletesebben

Elemzés a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról. Elemzés az államháztartásról 2014. november

Elemzés a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról. Elemzés az államháztartásról 2014. november Elemzés a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról Elemzés az államháztartásról 2014. november Elemzés a 2015. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatról Elemzés az államháztartásról

Részletesebben

A 2014. évi költségvetési törvényjavaslat

A 2014. évi költségvetési törvényjavaslat A 2014. évi költségvetési törvényjavaslat kockázatai 2013. november 30. Jelen elemzés a Költségvetési Felelősségi Intézet kiadványaként, jelentős részben önkéntesek munkájával készült és nagyrészt a 2010

Részletesebben

AZ ADÓSZERKEZET ÁTALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON 2010-TŐL

AZ ADÓSZERKEZET ÁTALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON 2010-TŐL CSOMÓS BALÁZS P. KISS GÁBOR AZ ADÓSZERKEZET ÁTALAKULÁSA MAGYARORSZÁGON 2010-TŐL A magyar adórendszer jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években. A munkát terhelő adók súlya 3,3 százalékponttal

Részletesebben

Elemzés a makrogazdasági kilátásokról és a költségvetési kockázatokról

Elemzés a makrogazdasági kilátásokról és a költségvetési kockázatokról Elemzés a makrogazdasági kilátásokról és a költségvetési kockázatokról 2009. augusztus 18. 1 Az elemzés szerzői: Baksa Dániel, Benk Szilárd, Berki Tamás, Fehér Csaba, Gerner Viktória, Gyöngyösi Zsolt,

Részletesebben

Az egykulcsos személyi jövedelemadó várható hatásai az agrárfoglalkoztatásra

Az egykulcsos személyi jövedelemadó várható hatásai az agrárfoglalkoztatásra 87 Az egykulcsos személyi jövedelemadó várható hatásai az agrárfoglalkoztatásra HORVÁTH GÁBOR PARAGI MÁRTON Kulcsszavak: egykulcsos személyi jövedelemadó, munkavállalók, munkáltatók, foglalkoztatás. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A 2013. évi költségvetési törvényjavaslat

A 2013. évi költségvetési törvényjavaslat A 2013. évi költségvetési törvényjavaslat kockázatai Kockázatelemzés a költségvetési vita 1. fázisa és az adótörvények megszavazása után 2012. november 22. Jelen technikai kivetítés a Költségvetési Felelősségi

Részletesebben

T/581/32 Becslés a T/581. számú törvényjavaslat külső tételeket érintő költségvetési hatásairól

T/581/32 Becslés a T/581. számú törvényjavaslat külső tételeket érintő költségvetési hatásairól T/581/32 Becslés a T/581. számú törvényjavaslat külső tételeket érintő költségvetési hatásairól 2010. július 7. 1. Vezetői összefoglaló A Költségvetési Tanács a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési

Részletesebben

A 2009. évi költségvetés makrogazdasági kockázatainak elemzése

A 2009. évi költségvetés makrogazdasági kockázatainak elemzése A 2009. évi költségvetés makrogazdasági kockázatainak elemzése Tanulmány 2008. október Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézet A 2009. évi költségvetés makrogazdasági kockázatainak elemzése

Részletesebben

ADÓELKERÜLÉS ÉS REJTETT GAZDASÁG MAGYARORSZÁGON

ADÓELKERÜLÉS ÉS REJTETT GAZDASÁG MAGYARORSZÁGON BALOG ÁDÁM ADÓELKERÜLÉS ÉS REJTETT GAZDASÁG MAGYARORSZÁGON A rejtett gazdaság és az adóelkerülés visszaszorítása a legtöbb fejlett ország kiemelt gazdaságpolitikai célja. Amellett, hogy a költségvetés

Részletesebben

Kiss Sándor Csanád Scharle Ágota Szabó Bálint Szabó Péter András

Kiss Sándor Csanád Scharle Ágota Szabó Bálint Szabó Péter András Külgazdaság, 28, 52. évf. 9-1. szám, 7-33. o. Adóreformok Európában Kiss Sándor Csanád Scharle Ágota Szabó Bálint Szabó Péter András A tanulmány röviden áttekinti az adórendszerek alakulásának európai

Részletesebben

Nemzetközi adóreform tapasztalatok

Nemzetközi adóreform tapasztalatok Nemzetközi adóreform tapasztalatok Szakmai háttéranyag, 2007. szeptember 5. A Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal felkérésére készítette a Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály Közgazdasági

Részletesebben

1 forrás: 2007-es APEH jelentés

1 forrás: 2007-es APEH jelentés Út a valódi közteherviselés felé: a zöld adóreform Adócsökkentés helyett (előtt) adóreform Többen fejtegetik mostanában, hogy egy radikális kiadáscsökkentés nélkül nem lehet semmit tenni az adókkal és

Részletesebben

PROGRAMJA NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT ELSŐ VÁLTOZATÁNAK 2006. JÚNIUSI BANKSZÖVETSÉGI ÉRTÉKELÉSE*

PROGRAMJA NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT ELSŐ VÁLTOZATÁNAK 2006. JÚNIUSI BANKSZÖVETSÉGI ÉRTÉKELÉSE* 2006. ÖTÖDIK ÉVFOLYAM 3. SZÁM 1 A KORMÁNY ÚJ EGYENSÚLY PROGRAMJA NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT ELSŐ VÁLTOZATÁNAK 2006. JÚNIUSI BANKSZÖVETSÉGI ÉRTÉKELÉSE* Az Új egyensúly program fő célja, miszerint a 2001 és 2006

Részletesebben

Foglalkoztatásösztönző adókedvezmények a magyar munkaerőpiacon

Foglalkoztatásösztönző adókedvezmények a magyar munkaerőpiacon Svraka András Szabó István Hudecz Viktor Foglalkoztatásösztönző adókedvezmények a magyar munkaerőpiacon Összefogalaló: Az aktivitási ráta Magyarországon és Közép-Európa országainak jelentős részében elmarad

Részletesebben

TECHNIKAI KIVETÍTÉS (2011-14)

TECHNIKAI KIVETÍTÉS (2011-14) TECHNIKAI KIVETÍTÉS (2011-14) 2011. április 20. Jelen technikai kivetítés a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest kiadványaként, önkéntesek munkájával készült, döntő részben a 2010 végén megszüntetett

Részletesebben

Az Európai Unió lisszaboni stratégiájához készült NEMZETI AKCIÓPROGRAM A NÖVEKEDÉSÉRT ÉS FOGLALKOZTATÁSÉRT. Budapest, 2008.

Az Európai Unió lisszaboni stratégiájához készült NEMZETI AKCIÓPROGRAM A NÖVEKEDÉSÉRT ÉS FOGLALKOZTATÁSÉRT. Budapest, 2008. Az Európai Unió lisszaboni stratégiájához készült NEMZETI AKCIÓPROGRAM A NÖVEKEDÉSÉRT ÉS FOGLALKOZTATÁSÉRT 2008 2010 Budapest, 2008. november TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 I. BEVEZETÉS...4 I.1. Helyzetértékelés

Részletesebben

Az adóváltoztatások lehetséges gazdasági hatásai

Az adóváltoztatások lehetséges gazdasági hatásai kopint-tarki.hu Az adóváltoztatások lehetséges gazdasági hatásai Kutatásvezetı: Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutatási Intézet Zrt. 1112 Budapest, Budaörsi út. 45. 1518 Budapest, Pf. 71. Telefon:

Részletesebben

A költségvetésben rejlő kockázatok

A költségvetésben rejlő kockázatok A költségvetésben rejlő kockázatok elemzés Romhányi Balázs, Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest 1. Összefoglalás A költségvetési törvényt megalapozó szabályváltozások jelentős része még nem ismert,

Részletesebben

VÁLSÁGKEZELÉS ÉS BIZALOMERŐSÍTÉS

VÁLSÁGKEZELÉS ÉS BIZALOMERŐSÍTÉS VÁLSÁGKEZELÉS ÉS BIZALOMERŐSÍTÉS A válságkezelő kormány egyéves cselekvési terve 2009. április 20. 1 ÖSSZEFOGLALÓ Helyzetértékelés A magyar gazdaság jelenlegi kritikus helyzetét belső és külső okok együtt

Részletesebben

Jelentés. az ország állapotáról. 2010 nyarán GAZDASÁGI TÉNYFELTÁRÓ BIZOTTSÁG

Jelentés. az ország állapotáról. 2010 nyarán GAZDASÁGI TÉNYFELTÁRÓ BIZOTTSÁG Jelentés az ország állapotáról 2010 nyarán GAZDASÁGI TÉNYFELTÁRÓ BIZOTTSÁG TARTALOM VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 4 TÁRSADALMI FOLYAMATOK 9 Kedvezőtlen demográfiai trendek 9 Számos akadály kedvezőtlenül hat a gyermekvállalásra

Részletesebben

MAGYARORSZÁG 2014. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA

MAGYARORSZÁG 2014. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG 2014. ÉVI NEMZETI REFORM PROGRAMJA 2014. április 1 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 3 II. KÖZÉPTÁVÚ MAKROGAZDASÁGI KITEKINTÉS... 4 II.1. A makrogazdasági környezet alakulása...

Részletesebben

A magyar adórendszer szerkezete és hatékonysága

A magyar adórendszer szerkezete és hatékonysága A magyar adórendszer szerkezete és hatékonysága Szakmai háttéranyag, 2007. szeptember 11. A Gazdasági Versenyképesség Kerekasztal felkérésére készítette a Pénzügyminisztérium Gazdaságpolitikai főosztály

Részletesebben

A 2015. évi költségvetési törvényjavaslat

A 2015. évi költségvetési törvényjavaslat A 2015. évi költségvetési törvényjavaslat véleményezése 2014. december 10. Jelen elemzés a Költségvetési Felelősségi Intézet kiadványaként, jelentős részben önkéntesek munkájával készült és nagyrészt a

Részletesebben

BALTA HELYETT METSZŐOLLÓT!

BALTA HELYETT METSZŐOLLÓT! BALTA HELYETT METSZŐOLLÓT! LÉPÉSEK EGY FENNTARTHATÓ JÓLÉTI RENDSZER FELÉ KÉSZÍTETTE: CSERES-GERGELY ZSOMBOR, RESZKETŐ PETRA, SCHARLE ÁGOTA ÉS VÁRADI BALÁZS BUDAPEST SZAKPOLITIKAI ELEMZŐ INTÉZET 2009. április

Részletesebben

Tájékoztatások és közlemények

Tájékoztatások és közlemények Az Európai Unió Hivatalos Lapja ISSN 1725-518X C 142 Magyar nyelvű kiadás Tájékoztatások és közlemények 53. évfolyam 2010. június 1. Közleményszám Tartalom Oldal I Állásfoglalások, ajánlások és vélemények

Részletesebben

II.2.1 Tudás és innováció, a versenyképesség bázisának szélesítése... 28. II.2.2. A vállalkozói környezet javítása és a verseny élénkítése...

II.2.1 Tudás és innováció, a versenyképesség bázisának szélesítése... 28. II.2.2. A vállalkozói környezet javítása és a verseny élénkítése... Magyarország Nemzeti akcióprogram a növekedésért és a foglalkoztatásért 2005-2008 2005. december Tartalomjegyzék BEVEZETŐ... 3 I. MAKROGAZDASÁGI STABILITÁS ÉS PÉNZÜGYI EGYENSÚLY... 8 I.1. A GAZDASÁG HELYZETE,

Részletesebben

Adóügyek az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke

Adóügyek az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Nyugat-magyarországi Egyetem Adóz(z)unk a jövőnek? című konferenciája Sopron, 2011. október 6. Adóügyek az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Tisztelt

Részletesebben