A gazdasági szabadságharc és pazarlás: lehet erre építkezni?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gazdasági szabadságharc és pazarlás: lehet erre építkezni?"

Átírás

1 járu

2 2 Intézet a Demokratikus Alternatíváért Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) alábbi elemzése az LMP Magyarország talpra áll címmel megjelent alternatív költségvetési koncepciójának néhány lényegi pontját vizsgálja. A jelentős kiadás-átcsoportosítás és bevételnövelő intézkedések keveréke érdemi átrendezést eredményez a költségvetésben, a bevételi oldalon egy alternatív gazdaságpolitikai irányultságot jelenítve meg. Megállapítható, hogy kevés az új elem a tavalyi alternatív költségvetésben foglaltakhoz képest, továbbá a makrogazdasági környezet, illetve a fenntartható költségvetési politika hiánya nem kedvez a dokumentum által megfogalmazott irányvonalváltásnak. A párt alternatív koncepciója nem reflektál a vállalkozások adóterheit csökkentő kormányzati intézkedésekre, jóllehet ezek jelentős adóteher-átrendezést jelentenek, illetve kedvezőtlenül hatnak a háromkulcsos szja bevezetéséből származó várt bevételre. A tavalyihoz hasonlóan idén is elkészült az LMP alternatív költségvetési javaslata, amelyet a párt beterjesztett 2013-as törvényjavaslat reális alternatívájának szán. A Magyarország talpra áll című kiadvány 1 két részből áll. Az első fele erősen politikai jellegű, számba veszi, hogy mennyibe került az országnak a gazdasági szabadságharc, illetve a közpénzügyi pazarlás. A második részben felvázol egy bevételoldali alternatív gazdaságpolitikát (adóátrendezést), a kiadási oldalon pedig az elmúlt években vesztes elsősorban az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem területeken irányoz elő addicionális kiadásokat a bevételnövelő intézkedések terhére összhangban a párt ökopolitikai irányvonalával. A gazdasági szabadságharc és pazarlás: lehet erre építkezni? Természetesen lehet vitatkozni azon, hogy mennyibe került eddig az Orbán-kormány irányát tekintve paradox módon stabil 2 unorthodox gazdaságpolitikája, az IMF EUhitelmegállapodás halasztása. Ez egy mozgó célpont, a piac ugyanis folyamatosan monitorozza a megállapodás esélyét, ennek megfelelően az ehhez kapcsolódó felár is állandóan változik. Október közepén a tíz éves állampapírok hozama néhány éves mély- 1 Lehet Más a Politika (2012): Magyarország talpra áll. Az LMP alternatív költségvetési javaslata. Elérhető: 2 Abban az értelemben kiszámítható, hogy jelentős adóterheket rak a vállalati szektorra (döntően a nagyvállalatokra bizonyos ágazatokban), illetve a fogyasztásra (telekomadó, áfaemelés, biztosítási adó, infláció feletti jövedékiadó-emelés, chipsadó, stb.).

3 Alternatív költségvetés 2.0 helyett ponton volt, az országkockázatot tükröző CDS-felár pedig szintén egy éve nem látott rekord alacsony szinten áll. Hasonlóan alakul az államadósság is, amelyet a forint-euró árfolyam alapvetően meghatároz. A legfrissebb adatok szerint gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsony, a beruházási ráta csupán 15 százalék körül alakul, és sorozatos kérdőjelek övezik a költségvetés fenntarthatóságát is, elég csak az októberben bejelentett kiigazító csomagokra gondolni. Ennek ellenére a továbbiakban nem foglalkozunk a könnyen kritizálható kalkulációs módszereken alapuló erős politikai üzenetetekkel. A kormány gazdaságpolitikájának aktuális társadalmi költségét nehéz számszerűsíteni, ráadásul a hiteles és fenntartható fiskális politikával tartósan alacsony szinten lehet tartani, illetve a lehetséges károk mértékét is le lehet szorítani. Ezért inkább azt vizsgáljuk, hogy milyen kiadásoldali megtakarítással számol az LMP a kormányzati tervekhez képest. Az LMP az Orbán ára címke alatt összesen 467 milliárd forint egyenlegjavulással számol: ebből 200 milliárd a korrupció visszaszorulásából (antikorrupciós törvénycsomaggal), 50 milliárd a feketegazdaság visszaszorításából, 107 milliárd a hitelesség visszaszerzéségből, 110 milliárd pedig a felesleges kiadások csökkentésből származik. Többletforrást ezek közül leginkább az 2013-ra előirányzott, feleslegesnek minősített kiadási tételek törlésével lehet szerezni. A hitelesség visszaszerzésének jelentős része a csökkenő kamatfelárból (országkockázat) és adósságszolgálatból állna össze. A magyar állampapírba fektető piaci szereplőket azonban leginkább az IMF-megállapodással lehet megnyugtatni, azt azonban nem tudjuk, hogy az LMP hogyan viszonyul a hitelszerződéshez, a programból ez nem derül ki egyértelműen. A korrupció és a feketegazdaság visszaszorításából tervezett 250 milliárd forint többletbevétel teljesíthetősége gyenge lábakon áll, emellett szerepel még a tavalyi programban is megtalálható, nem kellően részletezett vagyonosodási vizsgálatokból befolyó 40 milliárd forint többletbevétel. Különösen az utóbbi két tételnél nincs reális lehetőség arra, hogy a bevételek rövid távon befolyjanak, erre egy jó gazdaságpolitika vagy az erőforrások átcsoportosítása sem jelent garanciát. Külön érdekes a közel 200 milliárd forint makrogazdasági stabilitási tartalék képzése (kiadási tétel), amely a kormány által vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági környezet

4 4 Intézet a Demokratikus Alternatíváért adóalap-csökkentő hatását hivatott ellensúlyozni. A tartalék indirekt módon az LMP által Orbán áraként beépített kiadáscsökkentés fedezetét is képezheti. A tervezet a 2013-as költségvetési törvényjavaslat és az LMP tavalyi alternatív költségvetése fényében A legjelentősebb bevételoldali intézkedéseknél az LMP kitart a tavalyi alternatív költségvetésénél: visszaállítaná a többkulcsos személyi jövedelemadózást (szja), illetve a társasági adónál a jelenlegi 10 százalék helyett a 19 százalékos kulcsot 500 millió forint adóalap alatt (lásd 1. táblázat). Bevételi oldalon emellett a zöld adózásra támaszkodna a tervezet. 3 Lényegi változás azonban 2011-hez képest az általános járulékcsökkentés elhagyása. Ugyanakkor az LMP által propagált szelektív járulékcsökkentési elképzeléséhez nagyon hasonló intézkedésekben gondolkodik a kormány 2013-tól a Munkahelyvédelmi Akcióprogram részeként: az alacsony foglalkoztatási rátájú társadalmi csoportok foglalkoztatását kívánja ösztönözni ideiglenes járulékcsökkentéssel. Kiadási oldalon a lényegi elemek gyakorlatilag nem változtak a tavalyi javaslatukhoz képest: a már rövid távon addicionális keresletet generáló Zöld Beruházási Alapból származó támogatásokkal a GDP-növekedést stimulálná a javaslat, amely hosszú távú megtakarítást tenne lehetővé az energiahatékonyság növelésével. A program többi eleme a humán szférában felgyülemlett társadalmi feszültségek csillapítását, illetve a marginalizált társadalmi csoportok (például a romák, nők vagy a hátrányos helyzetű munkavállalók) támogatását célozza. 3 Lásd részletesen: Lehet Más a Politika (2011): Munkát, levegőt! Az LMP költségvetési koncepciója. Elérhető: A Munkát levegőt! program elemzését lásd: IDEA (2012): Új utakon az alternatív költségvetés. A Lehet más a Politika évi alternatív költségvetési koncepciójának (Munkát, levegőt!) értékelése. Elérhető:

5 Alternatív költségvetés 2.0 helyett táblázat: A 2013-as törvényjavaslat és az LMP alternatív költségvetéseinek összehasonlítása Törvényjavaslat (2013)* LMP 2012 LMP től megemelt környezetvédelmi termékdíjak környezetterhelési díj emelése környezethasználati díjak (adóemelés) elektronikus útdíj használatarányos útdíj használatarányos útdíj kisvállalati adó, kisadózók tételes adójának bevezetése (általános adócsökkentés, főleg járulékbevételt esik ki) társasági adó sávhatárának visszaállítása (adóemelés) társasági adó sávhatárának visszaállítása (adóemelés) 2012-től: egy százalékpontos munkavállaló egészségbiztosítási járulékemelés; járulékplafon eltörlése (okt. 5.) általános járulékcsökkentés (2,5 százalékpont) --- munkahelyvédelmi akcióterv öt munkavállalói csoportját (tartós munkanélküliek, képzetlenek, kisgyermekes anyák, 25 év alattiak, 55 év felettiek) érintő járulékcsökkentés (szociális hozzájárulási adó) és közmunkaprogram** szelektív járulékcsökkentés (alacsony képzettségűeknek, illetve hátrányos térségben) célzott járulékcsökkentés (alacsony képzettségűeknek, illetve hátrányos térségben) egykulcsos szja (202 ezer havi bruttó felett a szuperbruttó eltörlése); béren kívüli juttatásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás mértékének emelése (okt. 17.) az szja-terhelés jelentősen nő (családi adó-kedvezmény összege csökken, háromkul-csos rendszer) háromkulcsos szja (családi adókedvezmény összege csökken, cserébe a saládi pótlék emelése) 2012-től: biztosítási adó, megemelt cégautó-adó gépjárműadózás átalakítása (adóemelés), cégautóhasználtat szigorítása, kereskedelmi gázolajár megszüntetése, repülőjegyadó gépjárműadózás átalakítása (adóemelés), cégautóhasználtat szigorítása, kereskedelmi gázolajár megszüntetése fordított áfa a sertéságazatban (október 5.) és gabonakereskedelemben (2012-től) 5%-os áfa: zöldség, gyümölcs 5%-os áfa: zöldség, gyümölcs adóbeszedési hatékonyság növelése (2,5 millió feletti számlaadás, vagyonosodási vizsgálatok vagyonosodási vizsgálatok fordított áfa, stb.) * 2013-as költségvetési törvényjavasalt, illetve az október 5.én és 17.én bejelentett intézkedések ** az LMP-s szelektív járulékcsökkentés kormányzati alternatívája Forrás: az LMP 2012-es és 2013-as alternatív költségvetési koncepciói, illetve IDEA (2012)

6 6 Intézet a Demokratikus Alternatíváért A kormány és az LMP adópolitikai elképzelései jelentősen eltérnek: a kabinet elsődlegesen a költségvetési hiánycélt igyekszik biztosítani például az elektronikus útdíjjal, az LMP-nél azonban ez (és a többi zöld) adó a negatív externális hatások mérséklésének eszköze, nem a bevételnövelésé. Személyi jövedelemadózás és járulékterhek Az LMP-büdzséjavaslatban a munkát terhelő elvonások igazságossági szempontjai mellett megjelenik, hogy az egykulcsos adó ütötte jelentős költségvetési lyukat eddig nem sikerült fenntartható kiadásoldali megtakarítással vagy tartósan fenntartható adóemeléssel pótolni 4, ezért az LMP a többkulcsos szja-rendszert állítaná vissza, a 2010-esnél valamivel magasabb összeterheléssel: a legfelső kulcs 45 százalék lenne, 2010-ben szuperbruttóval számítva ugyanez 40 százalék volt, a sávhatár mindkét esetben 4 millió forint. 5 Intuitíve különösen a 45 százalékos felső kulcs bevezetésével merülhet fel a bevallott jövedelem csökkenése (például átcsoportosítás az alacsonyabb közterhű osztalékjövedelem felé). Egy becslés alapján azonban a bevallott jövedelem adókulcsra vetített rugalmassága viszonylag alacsony, vagyis az adóemelést nem követi jelentős adóalapcsökkenés. 6 Feltételezhetjük, hogy egy 10 százalékos adóemelés 2 százalékkal mérsékli a bevallott jövedelmet 7, az LMP által kilátásba helyezett adóemeléssel pedig a bruttó fizetésből a 4 millió forint és a járulékplafon közötti jövedelemrészből hazavihető összeg 78 (a járulékplafon felett pedig 67) százalékkal lenne kevesebb annál, amit a hatályos szabályozás eredményez. Az LMP által vizionált bevétel összességében 78 milliárd forinttal is csökkenhet. 8 Az adózók alkalmazkodása vélhetően könnyebb lesz, miután 4 A fiskális kiigazítás hatásossága rövid távon még nem érte el a célját, mert a növekedési ütem visszaesése nagyobb, mint a költségvetési egyenleg javulása, ezért ezen rövid távon további kiigazító intézkedések szükségesek a hiánycél tartásához. 5 sav.html?query=ad%c3%b3t%c3%a1bl%c3%a1k. 6 Lásd Kiss Áron Mosberger Pálma (2011): The elasticity of taxable income of high earners: Evidence from Hungary. In: MNB Working Papers, 2011/11. Elérhető: 7 Azaz a vonatkozó rugalmasság 0,2. 8 Az LMP javaslatában csak a munkaviszonyból származó jövedelmeket vette figyelembe, amely kissé alacsonyabb a teljes összevont jövedelemnél, ennek megfelelően a 78 milliárdos hatás is alacsonyabb néhány milliárd forinttal. Megjegyzendő, hogy a kormányzat által bejelentett járulékplafon eltörlésének intézkedése az LMP elképzeléséhez hasonlóan növeli a legmagasabb jövedelműek adóterhelését.

7 Alternatív költségvetés 2.0 helyett több lehetőség áll majd rendelkezésre a munkajövedelmek tőkejövedelemként való kimutatására a kisvállalati adó, illetve a kisadózók tételes adójának bevezetése után. A jelentősen emelkedő elvonások egyértelműen versenyképtelenné teszik a munkajövedelmet e kedvező új adózási formákkal szemben. 2. táblázat: Az LMP szja-javaslata alapján várható adóalap-kiesés szja-vonzata LMP szja javaslata járulékplafon járulékplafon járulékplafon járulékplafon alatt felett alatt felett 1. felső kulcs 20,3% 20,3% 45,0% 45,0% 2. egyéni járulékkulcs 18,5% 8,5% 18,5% 8,5% 3. marginális effektív kulcs ( ) 38,8% 28,8% 63,5% 53,5% 4. hazavihető rész (1-3.) 61,2% 71,2% 36,5% 46,5% 5. rugalmasság 0,2 0,2 0,2 0,2 összesen 6. 4 millió Ft feletti jöv.tömeg (mrd Ft) a hazavihető rész változása (5. sor 7. alapján) -78% -67% 4 millió Ft feletti jöv.tömeg csökkenése 8. alkalmazkodás miatt (7. * 5.) -16% -13% 9. szja változás (6. * 8. * 0,45), mrd Ft A 2013-as költségvetési hiány A tavalyi alternatív költségvetési program ismertetésekor sem volt látható a törvényjavaslatban deklarált hiánycél teljesíthetősége, további intézkedéseket jelentett be ugyanis a kormány az LMP költségvetési koncepciójának nyilvánosságra kerülése után. Többek között ezért is veszített relevanciájából az LMP alternatív költségvetése. A párt idei alternatív költségvetésének nyilvánosságra hozatala óta két különösen fontos, a 2013-as költségvetési hiánycél 3 százalék alá szorítását szolgáló csomagot is bejelentett a kormány. Az LMP tavalyhoz hasonlóan 9 A táblázat számításának forrásai: Kiss és Mosberger (2011); NAV (2012): Társasági adó, SZJA és EVA bevallások tapasztalata. Szeptember 11. Elérhető: NAV: SZJA statisztikák Elérhető: A felső kulcs 2012-ben szuperbruttóval számolva. A négy millió feletti jövedelemtömeg megoszlása becslés Kiss és Mosberger (2011) számítása alapján. A járulékplafon feletti jövedelemtömeg becslésekor részletes jövedelemeloszlási adatok hiányában az előbbi cikk adataiból indultunk ki, és 7,5 millió forintos járulékplafonnal számoltunk (7,9 millió forint 2012-ben).

8 8 Intézet a Demokratikus Alternatíváért 2012-es javaslatában érdemben nem reflektál a fenntarthatóság kérdésére, ezt úgy igyekszik kikerülni 2011-hez hasonlóan, hogy egyenlegsemleges átcsoportosítással operál. Az októberi események azonban arra utalnak, hogy a 2013-as költésvetés hiánycélja nem tartható. Az LMP javaslatának nyilvánosságra kerülése után október 5-én és október 17-én a kormány összesen 750 milliárd forint értékű megszorító intézkedéscsomagot jelentett be. Körvonalazódik, hogy a két csomaggal már 3 százalék körüli szintre szorítható a GDP-arányos államháztartási hiány. 10 Ebből a szempontból a 2013-as államháztartási egyenleg 3 százalék alatti pénzforgalmi hiánycélja közel sem volt biztosított. Feltételezhető, hogy az alternatív büdzsé ennek ellenére a hiánycélt elérhetőnek véli 11, óvatosságra utal azonban az egyenlegsemleges átrendezés, illetve a közel 200 milliárd forint makrostabilitási tartalék is. Vállalati adózás és infláció A kisvállalati adó és a kisadózók tételes adójának bevezetése érdemben csökkenti a kisebb vállalatok és vállalkozások közterheit, alapvetően átrendezve az adóterheket a vállalatméret dimenziójában csakúgy, mint a társasági adó esetében. 12 Ez a lépés ráadásul megfeleltethető az LMP által tavaly még propagált általános járulékcsökkentésnek, mivel legfeljebb 25 fős dolgozói létszámnál nem keletkezik szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség, amennyiben az érintett cég áttér a kisvállalati adózásra. Hasonló a helyzet az egyéni vállalkozóknál is: a kisadózók tételes adója fix összegű havi terhet jelent, kiváltva a befizetési kötelezettségek széles körét és ezen intézkedések már jóval az LMP programjának nyilvánosságra hozatala előtt ismertté váltak. És bár az alternatív javaslat is tartalmaz egy kkv-kat segítő intézkedéscsomagot, ez azonban a kormányzati tervekben megjelenő adócsökkentés mértékével nem 10 Lásd például: Portfoio.hu (2012): Brüsszel szerint nem elég a két Matolcsy-csomag sem. Október 19. Elérhető: 11 Akár azáltal is, hogy további kormányzati intézkedésekkel számol a hiánycél biztosítására. 12 Magyarország Kormánya (2012): T/7954. számú törvényjavaslat a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról. Interneten: A két új vállalati adó költségvetési hatásáról lásd: Nemzetgazdasági Minisztérium (2012): Melléklet a Költségvetési Tanács részére a évi költségvetéssel kapcsolatos kiegészítő információkról. Elérhető:

9 Alternatív költségvetés 2.0 helyett veheti fel a versenyt. A társasági adó alsó kulcsának 19 százalékra való visszaemelésével 13 a párt a kormányétól homlokegyenest eltérő álláspontra helyezkedik. A jelentékeny adóemelések (társasági adó, zöld adók, szja-terhelés átrendezése) jelentősebb inflációs hatást is kiválthatnak. A jelenlegi, továbbra is gyenge belső kereslet ezt ugyan tompítja, ugyanakkor ahhoz nem férhet kétség, hogy a terhek különösen a zöld adók áremelés formájában jelennek majd meg (áthárítás). Paradox módon a magasabb fogyasztási hányadú, jellemzően alacsonyabb jövedelmű háztartások jövedelmének bővülése önmagában addicionális keresletet gerjeszt az egykulcsos, adójóváírás nélküli rendszerhez képest, ami nem elhanyagolható mértékben emeli a 2013-ban várható inflációt. A tavalyi alternatív LMP-költségvetésben is szereplő 5 százalékos zöldség- és gyümölcs-áfakulcs jó kísérlet lehet arra, hogy valóban fehéríthető-e az ágazat, vagyis igaz-e, hogy 5 százalékos áfánál már nem éri meg adót csalni (szemben a 27 százalékos kulccsal). A jelentős áfacsökkentés nyomán jótékony hatásokra (az alacsonyabb jövedelmű rétegeknél jelentős tehercsökkenésre, kevésbé növekvő élelmiszerárakra) lehet számítani, ugyanakkor a bevételkiesés is kellő biztonsággal tervezhető az áfakulcs csökkentésének függvényében. 14 A kormány a fordított áfa (sertéságazatra vagy gabonakereskedelemre) kiterjesztésétől várja ezt a hatást. Összegzés A tavalyi koncepcióhoz képest lényeges új elemekkel nem bővült az LMP alternatív költségvetése, sem a bevételoldali, sem a kiadásoldali intézkedéseknél. Számos, tavaly is megjelenő javaslat bevezetését azonban érdemes lehet megfontolni, mivel ezek már rövid távon pozitív hatással lehetnek (például a Zöld Beruházási Alap felhasználása, az 5 százalékos áfakulcs zöldségekre és gyümölcsökre). Számos LMP által idén és tavaly is propagált intézkedéshez igen hasonló kormányzati lépés megvalósult 2012-ben, illetve várhatóan bevezetésre kerül 2013-ban (szelektív járulékcsökkentés, zöldadók emelése), jóllehet ebben egészen más okok vezérelték. Az 13 Ötven millió forint adóalapig maradna a 10 százalékos kulcs, bizonyos feltételek teljesítése mellett. 14 Lásd pl. Agrárszektor.hu (2012): 10 százalékos áfa mellett nem érné meg csalni szeptember 26. Elérhető:

10 10 Intézet a Demokratikus Alternatíváért intézkedéseket alátámasztó számítások összességében megalapozottabbnak tűnnek a tavalyihoz képest. Az LMP dokumentumában tavalyhoz hasonlóan újra felmerülnek azok a problémák, amelyek csökkentik az anyag relevanciáját: a szöveg a költségvetés fenntarthatóságának kérdéskörét igyekszik elkerülni, de tudatában van a problémának, ezért is épít be egy jelentős összegű tartalékot. Emellett a dokumentum a szeptember előtt már ismertté vált fontos kormányzati intézkedésre nem reflektál. Különösen releváns ez a kérdés az új vállalati adókkal kapcsolatban, amelyek a lényegi szja-átrendezés hatását is nagyban befolyásolhatják.

11

Berta Dávid: A személyi jövedelemadó csökkentésének előnyei

Berta Dávid: A személyi jövedelemadó csökkentésének előnyei Berta Dávid: A személyi jövedelemadó csökkentésének előnyei A munkához kapcsolódó adóterhek 2010 óta érdemben csökkentek Magyarországon, azonban nemzetközi összehasonlításban még így is magasak. A magyar

Részletesebben

Az adócsökkentés logikája és a helyi iparűzési adó

Az adócsökkentés logikája és a helyi iparűzési adó Az adócsökkentés logikája és a helyi iparűzési adó Dr. Fellegi Miklós PhD BGE PSZK Vigvári András Közpénzügyi Műhely Az önkormányzati gazdálkodás aktuális problémái Kutatói Napok: Alkalmazott tudományok

Részletesebben

Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai. Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője

Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai. Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője A 2006-os ESA deficit alakulása Inflációs jelentés -7,8% Változások: Autópálya

Részletesebben

Várakozások és eredmények - Hogy bizonyított az egykulcsos SZJA? Csizmadia Áron 2013

Várakozások és eredmények - Hogy bizonyított az egykulcsos SZJA? Csizmadia Áron 2013 Várakozások és eredmények - Hogy bizonyított az egykulcsos SZJA? Csizmadia Áron 2013 Tartalomjegyzék 1. Problémafelvetés 2. Előzmények 3. A gyakorlati alkalmazás 4. A magyarországi bevezetés 5. Az egykulcsos

Részletesebben

Babos Dániel Kicsák Gergely: Historikusan alacsony lehet a hiány 2016-ban

Babos Dániel Kicsák Gergely: Historikusan alacsony lehet a hiány 2016-ban Babos Dániel Kicsák Gergely: Historikusan alacsony lehet a hiány 2016-ban Az MNB szeptemberi Inflációs jelentése alapján idén minden korábbinál alacsonyabb, 1,4-1,5 százalék lehet a költségvetés GDP-arányos

Részletesebben

Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása

Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása Az MNB költségvetési előrejelzésének bemutatása Baksay Gergely, MNB, Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóság MKT konferencia 2016. október 20. Érintett témák 1. Költségvetési előrejelzésünk

Részletesebben

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13.

Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető október 13. A Századvég makro-fiskális modelljével (MFM) készült középtávú előrejelzés* Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető 15. október 13. *A modell kidolgozásában nyújtott segítségért köszönet illeti az OGResearch

Részletesebben

Költségvetési projekció Bakó Tamás,Cseres-Gergely Zsombor, Vincze János MTA KRTK KTI

Költségvetési projekció Bakó Tamás,Cseres-Gergely Zsombor, Vincze János MTA KRTK KTI Költségvetési projekció 2014-2015 Bakó Tamás,Cseres-Gergely Zsombor, Vincze János MTA KRTK KTI Tartalom 1. A feladat 2. A módszer 3. A makró előrejelzés 4. A változatlan költségvetés feltétel 5. A költségvetési

Részletesebben

Tájékoztató a Magyar Közlöny 136. számával kihirdetett Munkahelyvédelmi Akcióterv megvalósításához kapcsolódó törvénymódosításokról

Tájékoztató a Magyar Közlöny 136. számával kihirdetett Munkahelyvédelmi Akcióterv megvalósításához kapcsolódó törvénymódosításokról Tájékoztató a Magyar Közlöny 136. számával kihirdetett Munkahelyvédelmi Akcióterv megvalósításához kapcsolódó törvénymódosításokról A 2012. október 15-én a Magyar Közlöny 136. számában kihirdetésre kerültek

Részletesebben

Gyermektelenek és egygyermekesek

Gyermektelenek és egygyermekesek Adócsökkentés: kiszámoltuk, mennyivel marad több a zsebedben 2015.05.02 13:38 A kormány múlt héten bejelentett tervei szerint jövőre a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó

Részletesebben

Gazdasági és államháztartási folyamatok

Gazdasági és államháztartási folyamatok Gazdasági és államháztartási folyamatok 214 215 A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzése a Költségvetési Tanács részére Siba Ignác vezérigazgató Virovácz Péter kutatásicsoport-vezető Tartalom 1. Makrogazdasági

Részletesebben

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény

Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény Kamatfüggő beruházási kereslet, árupiaci egyensúly, IS-függvény 84-85.) Bock Gyula [2001]: Makroökonómia feladatok. TRI-MESTER, Tatabánya. 38. o. 16-17. (Javasolt változtatások: 16. feladat: I( r) 500

Részletesebben

A költségvetési folyamatok néhány aktuális kérdése

A költségvetési folyamatok néhány aktuális kérdése A költségvetési folyamatok néhány aktuális kérdése Baksay Gergely, Magyar Nemzeti Bank KT-MKT - Költségvetési Konferencia 2015. október 13. Az előadás felépítése 1. A GDP-arányos államháztartási hiány

Részletesebben

Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt. Készítette: Korózs Lajos

Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt. Készítette: Korózs Lajos Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt Készítette: Korózs Lajos ELTE-kutatás eredménye Soha nem volt annyi szegény gyermek hazánkban mint most! A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84

Részletesebben

Lesz e újabb. nyugdíjreform?

Lesz e újabb. nyugdíjreform? Fidesz Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet Lesz e újabb 12 1 8 6 4 2-2 nyugdíjreform? Munkanélküliség 5,6 5,6 GDP 4,3 Infláció 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN

SAJTÓKÖZLEMÉNY A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS FINANSZÍROZÁSA ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG KEZELÉSE 2010-2011-BEN SAJTÓKÖZLEMÉNY A kormány pénzügypolitikájának középpontjában a hitelesség visszaszerzése áll, és ezt a feladatot a kormány komolyan veszi hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság Kezelő

Részletesebben

Szoboszlai Mihály: Lendületben a hazai lakossági fogyasztás: új motort kap a magyar gazdaság

Szoboszlai Mihály: Lendületben a hazai lakossági fogyasztás: új motort kap a magyar gazdaság Szoboszlai Mihály: Lendületben a hazai lakossági fogyasztás: új motort kap a magyar gazdaság A válságot követően számos országban volt megfigyelhető a fogyasztás drasztikus szűkülése. A volumen visszaesése

Részletesebben

Az államháztartási folyamatok kockázatai

Az államháztartási folyamatok kockázatai Az államháztartási folyamatok kockázatai Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes GKI Gazdaságkutató Zrt. A Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciája Budapest, 2015. október

Részletesebben

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Ádám Sándor főosztályvezető Munkaerőpiaci Programok Főosztály Nemzetgazdasági Minisztérium Budapest, 2017. március 7. MUNKAERŐPIACI TRENDEK

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ. 2014. szeptember VARGA MIHÁLY

ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ. 2014. szeptember VARGA MIHÁLY ÚT A FELLENDÜLÉSHEZ 2014. szeptember VARGA MIHÁLY Tartalom Kockázatok és lehetőségek Gazdaságpolitikai teendők Irányvonalak a jövőre nézve Kockázatok és lehetőségek Csak némileg javul a nemzetközi

Részletesebben

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A

MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A MAGYARORSZÁG GAZDASÁGI HELYZETE A LEGFRISSEBB GAZDASÁGI STATISZTIKÁK FÉNYÉBEN (2014. II. félév) MIRŐL LESZ SZÓ? Konjunktúra (GDP, beruházások, fogyasztás) Aktivitás, munkanélküliség Gazdasági egyensúly

Részletesebben

A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata

A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata A kormány Új Egyensúly Programjának rövid előzetes hatásvizsgálata A program teljes hatásáról a kormány nem adott tájékoztatást annak ellenére, hogy a törvényi előírások szerint ezt a törvényjavaslatok

Részletesebben

A magyar makrogazdaság várható pályája és az azt övező kockázatok Balatoni András

A magyar makrogazdaság várható pályája és az azt övező kockázatok Balatoni András A magyar makrogazdaság várható pályája és az azt övező kockázatok Balatoni András Magyarország 2009-ben A 2009-es válság a hazai gazdaságot legyengült állapotban érte A 2000-es évek elejétől folyamatosan

Részletesebben

A KORMÁNYZATI ADÓPOLITIKA ÉS AZ ADÓHATÓSÁG FELADATRENDSZERE

A KORMÁNYZATI ADÓPOLITIKA ÉS AZ ADÓHATÓSÁG FELADATRENDSZERE A KORMÁNYZATI ADÓPOLITIKA ÉS AZ ADÓHATÓSÁG FELADATRENDSZERE Izer Norbert Adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár 2016. SZEPTEMBER 30. Adócentralizáció A régióhoz képest még mindig

Részletesebben

A helyi adók aktuális problémái Magyarországon Adóz(z)unk a jövőnek? SOPRON 2011. október 6-7.

A helyi adók aktuális problémái Magyarországon Adóz(z)unk a jövőnek? SOPRON 2011. október 6-7. Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart. Seneca A helyi adók aktuális problémái Magyarországon Adóz(z)unk a jövőnek? SOPRON 2011. október 6-7. Fellegi Miklós PhD, Miskolci

Részletesebben

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.)

KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) KÖZPÉNZÜGYI ALAPOK TÁVOKTATÁS II. KONZULTÁCIÓ (2012. NOVEMBER 17.) Dr. Sivák József tudományos főmunkatárs, c. egyetemi docens sivak.jozsef@pszfb.bgf.hu Az állam hatása a gazdasági folyamatokra. A hiány

Részletesebben

Az MSZP hét pontja a befektetői bizalom visszaszerzése és a gazdasági növekedés beindítása érdekében Dr. Szekeres Imre

Az MSZP hét pontja a befektetői bizalom visszaszerzése és a gazdasági növekedés beindítása érdekében Dr. Szekeres Imre a befektetői bizalom visszaszerzése és a gazdasági növekedés beindítása érdekében Dr. Szekeres Imre MSZP Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője Mi az alapvető probléma? A magyar gazdaság fő gondja a bizalomvesztés:

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

Modernizáció Magyarországon javuló egyensúly, átfogó reformok, változó körülmények között a pénzügyi szektor

Modernizáció Magyarországon javuló egyensúly, átfogó reformok, változó körülmények között a pénzügyi szektor Modernizáció Magyarországon javuló egyensúly, átfogó reformok, változó körülmények között a pénzügyi szektor Kovács Álmos Pénzügyminisztérium 27. november 6. Államháztartási konszolidáció - gazdaságpolitikai

Részletesebben

vedelemadózás Magyarországon gon Minden forint egyenlő 2016/2017. I. félév Dr Lakatos Mária

vedelemadózás Magyarországon gon Minden forint egyenlő 2016/2017. I. félév Dr Lakatos Mária Személyi jövedelemadj vedelemadózás Magyarországon gon Minden forint egyenlő Miről l volt szó? Adókról általában Társadalombiztosítás alapjai Biztosítási rendszer eredete Egy kis történelem Elvek, célok,

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

Összefogás a reformokért

Összefogás a reformokért Összefogás a reformokért A Reformszövetség történetének és tevékenységének bemutatása 2009. május 14. A Reformszövetség megalakulásának körülményei Pénzügyi és reálgazdasági válság kirobbanása Csak az

Részletesebben

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi teljesítés évi előirányzat évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 5 515,8 4 920,2 5 396,9 2. Társasági adó alapja (pozitív) 3 066,1 3 058,9 3 180,1 3. Számított

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2014-ben Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2013-ban. 2. A 2014. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS

KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK GAZDASÁG ÉS KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Növekedés és fenntarthatóság. NFFT műhelykonferencia 2014. június 4. Bessenyei István

Növekedés és fenntarthatóság. NFFT műhelykonferencia 2014. június 4. Bessenyei István Növekedés és fenntarthatóság NFFT műhelykonferencia 2014. június 4. Bessenyei István Egy példa Rókák a Nyulak Szigetén Hová vezet ez: Falánk rókák és kevéssé szapora nyulak esetén mindkét populáció kihal.

Részletesebben

Recesszió Magyarországon

Recesszió Magyarországon Recesszió Magyarországon Makrogazdasági helyzet 04Q1 04Q2 04Q3 04Q4 05Q1 05Q2 05Q3 05Q4 06Q1 06Q2 06Q3 06Q4 07Q1 07Q2 07Q3 07Q4 08Q1 08Q2 08Q3 08Q4 09Q1 09Q2 09Q3 09Q4 A bruttó hazai termék (GDP) növekedése

Részletesebben

KOVÁCS ÁRPÁD SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG GAZDASÁGI ÉS ÁLLAMHÁZTARTÁSI KILÁTÁSOK RÉGIÓNK ORSZÁGAIBAN

KOVÁCS ÁRPÁD SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG GAZDASÁGI ÉS ÁLLAMHÁZTARTÁSI KILÁTÁSOK RÉGIÓNK ORSZÁGAIBAN KOVÁCS ÁRPÁD SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG GAZDASÁGI ÉS ÁLLAMHÁZTARTÁSI KILÁTÁSOK RÉGIÓNK ORSZÁGAIBAN 2015.02.10. előadás témái: éhány értelmezőgondolat arról,

Részletesebben

Ilyen adóváltozásokat javasol az EU - mutatjuk, kik járnának jól Magyarországon!

Ilyen adóváltozásokat javasol az EU - mutatjuk, kik járnának jól Magyarországon! 2013. június 15., szombat 10:51 (NAPI) Ilyen adóváltozásokat javasol az EU - mutatjuk, kik járnának jól Magyarországon! Az Európai Bizottság már egy ideje egyre hangsúlyosabban forszírozza, hogy a munkát

Részletesebben

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért!

Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért! Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila: Együtt a megszorításokért! A baloldal eddig előkerült tervei, nyilatkozatai és javaslatai egyértelművé teszik, hogy Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy

Részletesebben

M ű h e l y december

M ű h e l y december M ű h e l y 2007. december ECOSTAT Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-stratégiai Kutató Intézet 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel.: 06-1-373-7010 Fax: 06-1-336-7520 http://www.ecostat.hu email: ecostat@ecostat.hu

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához ADÓVÁLTOZÁSOK 2011 KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához Budapest, 2011 Adozas_kieg_2011.indd 1 2011.04.05. 10:46:11 Szerző: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál Kézirat lezárva: 20.03.31.

Részletesebben

Adópolitika. az ingatlanadóztatás szélesebb körben és nagyobb összegben történő bevezetését,

Adópolitika. az ingatlanadóztatás szélesebb körben és nagyobb összegben történő bevezetését, Adópolitika 1. Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság Az adópolitikai területén a jövő évi adómódosítások jelentős időbeli elcsúszása lényeges bizonytalanságot okoz nem csupán az adóalanyok működésében

Részletesebben

Se bevétel, se gazdasági aktivitás Az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetésének következményei

Se bevétel, se gazdasági aktivitás Az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetésének következményei Se bevétel, se gazdasági aktivitás Az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetésének következményei Egyelőre nem dőlt el, hogy a kormánytöbbség megszünteti-e az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) lehetőségét,

Részletesebben

Az adóköteles jövedelem rugalmassága

Az adóköteles jövedelem rugalmassága Az adóköteles jövedelem rugalmassága Benczúr Péter, Kiss Áron és Mosberger Pálma MNB & CEU MNB CEU Szirák, MTA konferencia Bérek, adók és transzferek 2012. november 9. 1 Kérdésfeltevés Milyen érzékenyen

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés I-VIII. hó %-a

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés I-VIII. hó %-a 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés I-VIII. teljesítés %-a eredeti előirányzat I-VIII. előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 11 1 24,3 6 163 826,3

Részletesebben

Babos Dániel P. Kiss Gábor: 2016-ban fel kell készülni az Európai Uniótól érkező támogatások átmeneti csökkenésére

Babos Dániel P. Kiss Gábor: 2016-ban fel kell készülni az Európai Uniótól érkező támogatások átmeneti csökkenésére Babos Dániel P. Kiss Gábor: 2016-ban fel kell készülni az Európai Uniótól érkező támogatások átmeneti csökkenésére Az Európai Unió azért hozta létre a strukturális és kohéziós alapokat, hogy segítsék a

Részletesebben

Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat

Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat Az egyes adófajták elmélet és gyakorlat I. rész: Az szja Személyi jövedelemadó Személyeket, és nem háztartásokat adóztat. Béradóként inkább bevételt, mintsem jövedelmet adóztat (bár vannak erős ellenpéldák

Részletesebben

Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Tájékoztató

Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. Tájékoztató 12. a) sz. melléklet Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége Tájékoztató a Pannónia Nyugdíjpénztár 2012-2013. évi tevékenységéről, a Pénztár előtt álló 2013-2014.évi feladatokról

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO ADÓZÁS GYAKORLAT SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás a legigazságosabbnak

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia VÁLLALKOZÁSOK ADMINISZTRÁCIÓJA VS. EGYSZERŰ ÁLLAM 2012.09.06.

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia VÁLLALKOZÁSOK ADMINISZTRÁCIÓJA VS. EGYSZERŰ ÁLLAM 2012.09.06. 1 VÁLLALKOZÁSOK ADMINISZTRÁCIÓJA VS. A vállalkozások adminisztrációs költsége Uniós összehasonlításban is magas, MOon nem csökken, inkább növekszik 2 Adminisztrációs teher az adminisztrációs költségek

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása a Költségvetési Tanács szakmai konferenciáján. 2015. október 13. Az ÁSZ elemzéseinek jogszabályi alapja

Részletesebben

A T/11563 és T/11564 számú törvényjavaslatok költségvetési hatásvizsgálata

A T/11563 és T/11564 számú törvényjavaslatok költségvetési hatásvizsgálata A T/11563 és T/11564 számú törvényjavaslatok költségvetési hatásvizsgálata 2013. június 19. Jelen költségvetési hatásvizsgálat a Költségvetési Felelősségi Intézet kiadványaként, jelentős részben önkéntesek

Részletesebben

Felépítettünk egy modellt, amely dinamikus, megfelel a Lucas kritikának képes reprodukálni bizonyos makro aggregátumok alakulásában megfigyelhető szabályszerűségeket (üzleti ciklus, a fogyasztás simítottab

Részletesebben

Vállalkozásokat érintő változások

Vállalkozásokat érintő változások Vállalkozásokat érintő változások 1 Személyi jövedelemadó Egyéni vállalkozás: Veszteség elszámolási korlátozása: a veszteség csak a következő 5 adóévben határolható el. Átmeneti szabályok. A minimum jövedelemre

Részletesebben

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem.

Keynesi kereszt IS görbe. Rövid távú modell. Árupiac. Kuncz Izabella. Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem. Árupiac Makroökonómia Tanszék Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Mit tudunk eddig? Ismerjük a gazdaság hosszú távú m ködését (klasszikus modell) Tudjuk, mit l függ a gazdasági növekedés (Solow-modell)

Részletesebben

Az önadózó magánszemélyek 2004. évi jövedelmei és adózása Vas megyében

Az önadózó magánszemélyek 2004. évi jövedelmei és adózása Vas megyében SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Az önadózó magánszemélyek 2004. évi jövedelmei és adózása Vas megyében A magánszemélyeknek az előző évet érintő személyi jövedelemadó bevallásukat ebben az évben 2005. május 20-ig kellett

Részletesebben

Költségvetési poli.ka az egyenlegcélon túl

Költségvetési poli.ka az egyenlegcélon túl Költségvetési poli.ka az egyenlegcélon túl Budapes. Gazdasági Fórum 2011 október 27. Romhányi Balázs A lényeg A magyar költségvetési poli.ka legnagyobb baja, hogy nincs. A költségvetési poli.ka lényege

Részletesebben

AZ UD RENDSZER EMISSZIÓS KATEGÓRIÁINAK FELÜLVIZSGÁLTATA ÉS A JAVASOLT VÁLTOZÁS DÍJBEVÉTELI HATÁSAI

AZ UD RENDSZER EMISSZIÓS KATEGÓRIÁINAK FELÜLVIZSGÁLTATA ÉS A JAVASOLT VÁLTOZÁS DÍJBEVÉTELI HATÁSAI AZ UD RENDSZER EMISSZIÓS KATEGÓRIÁINAK FELÜLVIZSGÁLTATA ÉS A JAVASOLT VÁLTOZÁS DÍJBEVÉTELI HATÁSAI ELŐZMÉNYEK Az UD rendszer bevezetésekor a rendelkezésünkre álló hazai járműadatok alapján az alábbi emissziós

Részletesebben

Társasági adó évi törv. mód. előirányzat évi teljesítés évi teljesítés. Megnevezés

Társasági adó évi törv. mód. előirányzat évi teljesítés évi teljesítés. Megnevezés Társasági adó milliárd forintban A bevallott társasági adó főbb elemeinek alakulása 1. Adózás előtti nyereség 4 658,6 4 567,5 4 636,1 2. Társasági adó alapja (pozitív) 2 670,5 2 510,2 2 657,6 3. Számított

Részletesebben

Berta Dávid Kicsák Gergely: A évi alacsony államháztartási hiányhoz a jegybank programjai is hozzájárulnak

Berta Dávid Kicsák Gergely: A évi alacsony államháztartási hiányhoz a jegybank programjai is hozzájárulnak Berta Dávid Kicsák Gergely: A 2016. évi alacsony államháztartási hiányhoz a jegybank programjai is hozzájárulnak 2016-ban historikusan alacsony lehet a magyar államháztartás hiánya, melyhez a Magyar Nemzeti

Részletesebben

A 2008. évi költségvetés, a költségvetési fegyelem és a fiskális szabályrend

A 2008. évi költségvetés, a költségvetési fegyelem és a fiskális szabályrend A 2008. évi költségvetés, a költségvetési fegyelem és a fiskális szabályrend dr. Bathó Ferenc főosztályvezető Pénzügyminisztérium X. Jubileumi Pénztárkonferencia, Siófok 2007. november 20. Költségvetés

Részletesebben

Helyzetkép a magyar gazdaságról

Helyzetkép a magyar gazdaságról Helyzetkép a magyar gazdaságról Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara XLIII. Küldöttgyűlése 213. április 3. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt. palocz@kopint-tarki.hu Az előadás témái Rövid visszatekintés,

Részletesebben

TECHNIKAI KIVETÍTÉS ( )

TECHNIKAI KIVETÍTÉS ( ) TECHNIKAI KIVETÍTÉS (2013-16) 2012. december 19. Jelen technikai kivetítés a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest kiadványaként, jelentős részben önkéntesek munkájával készült és az azóta elkészült

Részletesebben

A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2013. JANUÁR- 2014. JÚNIUS

A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2013. JANUÁR- 2014. JÚNIUS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK A MAGYAR KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE 2013. JANUÁR- 2014. JÚNIUS A KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS OLVASATA

Részletesebben

A nyugdíjrendszer átalakítása

A nyugdíjrendszer átalakítása A nyugdíjrendszer átalakítása A generációk közötti méltányos tehermegosztás és a nyugdíjrendszer Heim Péter 2006. augusztus 28. Témák Nyugdíjasok összetétele Öregek vs korkedvezményesek, rokkantnyugdíjasok

Részletesebben

Recesszióban a magyar gazdaság Gazdaságpolitikánk aktuális kérdéseiről. Magyar Könyvvizsgálói Kamara

Recesszióban a magyar gazdaság Gazdaságpolitikánk aktuális kérdéseiről. Magyar Könyvvizsgálói Kamara Recesszióban a magyar gazdaság Gazdaságpolitikánk aktuális kérdéseiről Balatonalmádi 2012 szeptember 6. Prof. Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem petera.bod@uni-corvinus.hu Témacsokrok Európai válság

Részletesebben

Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások. Banai Péter Benő

Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások. Banai Péter Benő Az egészségügy 2013. évi költségvetése, várható kilátások Banai Péter Benő Makrogazdasági, költségvetési keretek 1. Magas növekedés és/vagy olcsó adósság-finanszírozás bővülő költségvetési mozgástér 2.

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2017-BEN 2016. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2016-BAN 2. 2017. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása

Az általános forgalmi adóbevételek alakulása Mellékletek Az általános forgalmi adóbevételek alakulása milliárd forint Áfa bevétel tény előirányzat előzetes tény Vásárolt fogyasztás 2240,5 2533,7 2496,2 Lakossági beruházások 31,1 82,3 34,7 Egyéb

Részletesebben

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I. hó

2013. évi évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ I. hó 1. számú melléklet A KÖZPONTI KORMÁNYZAT ELŐZETES MÉRLEGE 213. évi 214. évi BEVÉTELEK teljesítés /előzetes/ teljesítés %-a Eredeti előirányzat előir. %-a KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS 1 967 796,5 694 474,5 6,3%

Részletesebben

Előterjesztés. Szigliget Község Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciójához

Előterjesztés. Szigliget Község Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciójához Előterjesztés Szigliget Község Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciójához Előadó: Készítette: Balassa Balázs polgármester Lutár Mária körjegyző Páros Gyuláné pénzügyi előadó Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

Az előadás tartalma. 1. Világgazdasági kilátások. 2. Magyarország Gazdasági kilátások. 3. Devizapiaci várakozások. Sebességvesztés

Az előadás tartalma. 1. Világgazdasági kilátások. 2. Magyarország Gazdasági kilátások. 3. Devizapiaci várakozások. Sebességvesztés Az előadás tartalma 1. Világgazdasági kilátások Sebességvesztés 2. Magyarország Gazdasági kilátások Csökkenő bizonytalanság felszálló köd 3. Devizapiaci várakozások EUR/HUF, EUR/CHF, EUR/USD Európai gazdasági

Részletesebben

A gazdasági növekedés az EU gazdaságpolitikai keretrendszerében

A gazdasági növekedés az EU gazdaságpolitikai keretrendszerében A gazdasági növekedés az EU gazdaságpolitikai keretrendszerében Közgazdász Vándorgyűlés Kecskemét 2016. szeptember 15-17 Laczkó Tihamér Miniszterelnökség 1. Az előadás tematikája Európai Szemeszter: Éves

Részletesebben

Polónyi István A felsőoktatási felvételi és a finanszírozás néhány tendenciája. Mi lesz veled, egyetem? november 3.

Polónyi István A felsőoktatási felvételi és a finanszírozás néhány tendenciája. Mi lesz veled, egyetem? november 3. Polónyi István A felsőoktatási felvételi és a finanszírozás néhány tendenciája Mi lesz veled, egyetem? 2015. november 3. A felvételi Összes jelentkező Jelentkezők évi alakulása az előző évhez v Összes

Részletesebben

Tóth G. Csaba: Összefoglaló a magyar költségvetési szabályokról

Tóth G. Csaba: Összefoglaló a magyar költségvetési szabályokról Tóth G. Csaba: Összefoglaló a magyar költségvetési szabályokról A tavaly kiegészített adósságképlettel együtt jelenleg négy különböző nemzeti szintű költségvetési szabály határozza meg a fiskális politika

Részletesebben

KÜLFÖLDI TŐKE MAGYARORSZÁGON

KÜLFÖLDI TŐKE MAGYARORSZÁGON KÜLFÖLDI TŐKE MAGYARORSZÁGON Dr. Surányi György egyetemi tanár régió igazgató, KKE-régió Budapest 2013. november 7. KÖZVETLENTŐKE-BEÁRAMLÁS A RÉGIÓBA Forrás: UNCTAD, Magyarország: nem tisztított adat 2

Részletesebben

Piaci átrendeződés, a hazai gyártók lehetőségei, esélyei Szeptember 28.

Piaci átrendeződés, a hazai gyártók lehetőségei, esélyei Szeptember 28. Piaci átrendeződés, a hazai gyártók lehetőségei, esélyei 2011. Szeptember 28. 1 A Teva Magyarországon A Teva mennyiségben első, árbevételt tekintve a harmadik legnagyobb vállalat a magyar gyógyszerpiacon

Részletesebben

Mi lesz veled EVA? Az egyszerűsített vállalkozói adó 2009.évre tervezett változása és hatásai (esettanulmány)

Mi lesz veled EVA? Az egyszerűsített vállalkozói adó 2009.évre tervezett változása és hatásai (esettanulmány) Mi lesz veled EVA? Az egyszerűsített vállalkozói adó 2009.évre tervezett változása és hatásai (esettanulmány) Készítette: Sinka Jánosné közgazdász, adószakértő 2009. január 1-től 40% lesz az EVA (?) Szakmai

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02.

Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, október 02. Kormányzati CSR Prioritások és Cselekvési Terv Magyarországon Amit mérünk javulni fog MAF Konferencia, 2014. október 02. Tölgyes Gabriella Vezető főtanácsos, CSR koordinátor Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Dr Lakatos Mária BME Pénzügyek Tanszék. Lakatos Mária

Dr Lakatos Mária BME Pénzügyek Tanszék. Lakatos Mária Dr BME Pénzügyek Tanszék Általában az adó- illetve társadalombiztosítási elvonási rendszer két külön, egymástól független rendszerként jelenik meg, kettőjük kölcsönhatását alig, vagy nem elemezték eddig

Részletesebben

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

GAZDASÁGI ISMERETEK JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Gazdasági ismeretek emelt szint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 24. GAZDASÁGI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A javítás

Részletesebben

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban

A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban A központi költségvetés és az államadósság finanszírozása 2013-ban Fő kérdések: 1. Az állampapírpiac helyzete és a központi költségvetés finanszírozása 2012-ben. 2. A 2013. évi finanszírozási terv főbb

Részletesebben

Csak az egészséges költségvetési fogyókúra hozhat tartós eredményt Simor András A magyar gazdaság rövid távú kilátásai és a 2013. évi költségvetés előzetes értékelése MKT Konferencia 2012. július 16. Tartalom

Részletesebben

1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! Vázlatos válasz:

1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! Vázlatos válasz: ESSZÉ KÉRDÉSEK AZ ADÓZÁS I. CÍMŰ TÁRGY VIZSGÁJÁHOZ 1. Jellemezze a fejlett országok adórendszerének kialakulást, a főbb adónemeket és azok viszonyát! 1) az egységes adórendszerek több mint száz év során

Részletesebben

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3.

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3. Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A 2015. októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján 2016. február 3. 1 / 8 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

Aktuális, önkormányzatokat és a gazdaságot érintő általános helyzet és a várható változások, hosszú távú kormányzati elképzelések

Aktuális, önkormányzatokat és a gazdaságot érintő általános helyzet és a várható változások, hosszú távú kormányzati elképzelések Aktuális, önkormányzatokat és a gazdaságot érintő általános helyzet és a várható változások, hosszú távú kormányzati elképzelések dr. Szöllősi László helyettes államtitkár 2011. október 26. Stratégiák,

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ. Vezetői összefoglaló

VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ. Vezetői összefoglaló VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP 1626/06 NYILVÁNTARTÁSI SZÁMÚ ADATGYŰJTÉSE, EGÉSZSÉGÜGYI ÁGAZAT LÉTSZÁM ÉS BÉRSTATISZTIKA, 2009. ÉV Adatszolgáltatói kör: Az egészségügyi ágazat létszám-

Részletesebben

Személyi jövedelemadó. Példák

Személyi jövedelemadó. Példák Személyi jövedelemadó Példák Jövedelemadó levezetésének általános sémája Bevétel Nem bevétel Bevételcsökkentő kedvezmények Elszámolható (diktált) költség Adóalap Adóalap csökkentő kedvezmények Korrigált

Részletesebben

A fiskális keretrendszer megújítása az Európai Unióban és Magyarországon. Tavaszi Zsolt főosztályvezető Államháztartási Szabályozási Főosztály

A fiskális keretrendszer megújítása az Európai Unióban és Magyarországon. Tavaszi Zsolt főosztályvezető Államháztartási Szabályozási Főosztály A fiskális keretrendszer megújítása az Európai Unióban és Magyarországon Tavaszi Zsolt főosztályvezető Államháztartási Szabályozási Főosztály Költségvetési fenntarthatóság és átláthatóság Válság államadósság

Részletesebben

Kicsák Gergely: Lakossági állampapírok Stabilabb finanszírozás. Magasabb ár?

Kicsák Gergely: Lakossági állampapírok Stabilabb finanszírozás. Magasabb ár? Kicsák Gergely: Lakossági állampapírok Stabilabb finanszírozás. Magasabb ár? A forint lakossági állampapírok állománya 2011 eleje óta 4000 milliárd forinttal emelkedett, azaz közel tízszeresére nőtt a

Részletesebben

Budapest, 2013. június

Budapest, 2013. június MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/11563. számú törvényjavaslat egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2013. június 1 2013.

Részletesebben

A szabad vállalkozási zónák előnyei 2013. Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. június 03.

A szabad vállalkozási zónák előnyei 2013. Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. június 03. A szabad vállalkozási zónák előnyei 2013. Készítette: Nagypál Imre Pécs, 2013. június 03. Jogszabályi há.ér 1996. évi XXI. tv. - A terüle2ejlesztésről és a területrendezésről 2012. évi CCVII. tv. - módosító

Részletesebben

T/2940. számú. törvényjavaslat

T/2940. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2940. számú törvényjavaslat az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba történő befizetésekhez kapcsolódó kedvezmények megalkotásáról és az Alap létrehozásával kapcsolatos

Részletesebben