Elemzés Készítettem egy rövid elemzést az átállásról, részletes képernyőfotókkal illusztráltam.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elemzés Készítettem egy rövid elemzést az átállásról, részletes képernyőfotókkal illusztráltam."

Átírás

1 Nem biztonságos és nincs új funkció a megújult Kormányzati Portálban :48 Éjszakai őrség Ugyanott tartunk, ahol tavaly, csak szegényebbek lettünk 5 Mrd Forinttal. Nem biztonságosabb az új Ügyfélkapu, a Magyarország.hu továbbra is keveri az adatokat. Dedinszky Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal informatikai biztonsági felügyelője kínos gyorsasággal, még a vizsgálat lezárulta előtt kijelentette, hogy nem éltek vissza személyes adatokkal az ügyfélkapu hétfői leállása alatt. Ez azonban, még ha igaznak is bizonyul, nem mentesíti a rendszert a ténytől, miszerint adatok keveredtek az idén is. Csak a véletlen műve, hogy nem éltek vele vissza. Ne bújjanak az alá a pajzs alá, hogy becsületes könyvelők mindjárt nem kezdték meg a munkájukat hajnal 2-kor, és nem gyűjtögették más cégek adatait, amiket véres kardként akár körbe is hordozhattak volna a szakmai fórumokon. Ismételten kiemelem, a vizsgálat még sehol sem tart, óvatosabban illene nyilatkozni. Felteszem a kérdést, mit tett Dedinszky Ferenc az elmúlt egy évben azért, hogy adatkeveredési esetek ne forduljanak többet elő. Mit írt elő az Ügyfélkapu-2 projekt számára, amit kötelezően be kellett volna tartaniuk, hogy ilyen esetek egyáltalán ne fordulhassanak elő. Nincs kis fajsúlyú eset, hogy de ez csak visszaigazolás meg hasonló szövegek. Ki tudja, mi van a rendszerben, mi jött ki belőle, mi jöhetett volna ki belőle. Elemzés Készítettem egy rövid elemzést az átállásról, részletes képernyőfotókkal illusztráltam. A Téli Olimpia záróünnepélye a hibás. Ha itt lett volna a környéken, és nem hajnalban közvetítik azt, biztosan nem ülök hétfőn 02:00 órakor a TV előtt, ölemben egy laptoppal, nem fedezem fel az indulásról szóló hozzászólást egy korábbi posztban, és nem tesztelem le nagy vonalakban a régóta várt szuperszoftvert. De volt közvetítés, ébren voltam, kattintgattam. Erről még teszek egy rövid említést, később. Nagy remények A friss arculat elsőre mindig újat sejtet, de hát van ugye az ördög és a részletek. Az első találkozás öröme egészen 5 percig tartott, amikor szemet szúrt egy rosszul kódolt link. Olyan érzés ez, mint amikor az autókereskedő kínálja a metálfényes kocsit, és meglátsz rajta egy apró karcolást. Te meg tudod, hogy megveszed, mert nincs három hónapod kivárni ugyanezt a gyárból, de oda az érzés a tökéletességről. Dögmindegy, hogy kihajtva a szalonból az első IFA felverhet rád egy kavicsot, az más. Tőled független esemény, ez meg amolyan tudva előre elszenvedett valami.

2 A dolgot persze megértem. Hiába, na, nyomdászoktól tudom, hogy ha valaki sokat dolgozott egy anyagon, nem szabad neki leolvasnia, mert már munkavakságban szenved, egy szűz szem azonban azonnal kiszúrja az apró problémákat. Volt egyébként még valami zavaró, valami nem konkrét hiba, de ekkor még nem szembesültem a kiváltó okkal. Nem lövöm le előre a poént, kíváncsi vagyok, ugyanaz a folyamat játszódik majd le benned is. Lapozgatva tovább, gyorsan áttekintettem, minden megvan-e. Persze van nyitóoldal, látom a kereső mezőket, van Ügyfélkapu belépés. Ergonómiai szempontból figyeltem a már korábban beharangozott színkódolt menü viselkedését, kétszer is átkattintottam a teljes menüt, míg észrevettem, hogy valami nem stimmel. Nincs fórum!

3 És akkor mi van? Majd lesz, ha lesz. mondhatnád. Én ezt nem így látom. A Kormányzati Portál az egyetlen olyan fórumot üzemelteti közel s távol, ahol személyes azonosítást követően lehet csak társalogni. Nincs ugyan sőt nagyon nincs szignifikáns forgalom, alig pár törzstag folytat évek óta le nem záródó párbeszédeket egyes témákban. A hozzászólások darabszáma sem képez irtózatos adatbázist, semmi ez egy Index vagy egy Blog.hu mennyiségű adathalmazhoz képest, de miniszteri, sőt, miniszterelnöki fogadóórák archívumát őrzik, szakmai kérdésekre rendszeresen szakmai válaszokat adtak többek közt az APEH legfelső vezetői, és még sorolhatnám. Ez ugye a múlt siratása, de a jelen is fontos kárt szenvedett: a választási kampány kellős közepén egyszerűen megszűntették azt a teret, ahol azonosítottan kifejtheted a véleményedet. Nem lenne kész a szoftver? Ugyan kérlek! A három hónapos csúszásba még az is bele kellett volna férjen, hogy nulláról írjanak egy újat (egyébként feleslegesnek gondolnám, később majd erre is kitérek), valami meg nem magyarázható történt. Remélem, majd a fórumozók kikérdezik az üzemeltetőket, ez nem az én terepem. Ekkor tűnt fel, hogy a portál folyamatosan az SSL-lel védett protokollon keresztül kommunikál velem. Kipróbáltam, indultam direktben a mo.hu, a magyarorszag.hu oldalakról, www-vel és anélkül, minden esetben a https oldalra érkeztem. Jónak gondolhatnád ugye? Pedig nem az. Több dolog miatt sem. Ez a megoldás azt jelenti, hogy minden, akár anonim szörfözés is a biztonságos csatornára van irányítva, ami egyrészt luxus, másrészt kiszolgáló oldalon jelentős terhelést okoz, hiszen a biztonságos csatornát a szervereknek fel kell oldaniuk, meg kell fejteni, mit akarsz tőlük, a kiszolgált oldalt el kell kódolniuk, és így visszaküldeni neked. Felhasználói oldalról ez a plusz terhelés nem észrevehető, nálad csak a te adatodat kell a böngésződnek bekódolnia, a szerver azonban mindenkivel szóba áll, és mindenki felől titkos adatot fogad és mindenki felé titkosított adatokat szolgáltat. Persze vas van több raklapnyi, majd megoldják, ugorhatnánk. Azt azért meg kell jegyezni, hogy egyes cégek nemhogy a Fre t meg a Youtube-ot blokkolják a tűzfalaknál, de nem engednek titkosított kommunikációt sem, egyszerűen azért, mert ez a szabályzat. Ergo innen nem lesznek elérhetők a portál egyébként belépéshez nem kötött szolgáltatásai. Van belőlük pár darab. Ha már az SSL-nél járunk A portál és az adóbevallást kezelő Java kisalkalmazás tanúsítványa nem megy át a böngészőkön értesítés nélkül. Vegyenek már végre egy tisztességes (pl. Verisign) tanusítványt, és felejtsük

4 el ezt az évek óta tartó küzdelmet. Egy csomó ügyfélszolgálati- és végfelhasználói időt meg lehetne vele spórolni, és senkinek nem derogálna, úgy éljek! Kisebb hibák, identitás-zavar Az első ordasabb hibát szinte zéró terhelés mellett tapasztaltam, ugyan ki kattintgat még hajnalban! A segítség oldalt hívtam fel ismét, ekkor már a struktúrát gondoltam alaposabban megtekinteni. Az oldal csak a második-harmadik újratöltésre vett fel megfelelő arculatot, mintha vonakodna megjelenni. Itt gyorsan megjegyzem, hogy az etananyag (pl. adóbevallás) még a tavaly októberi állapotot tükröző portál képeivel magyaráz, ami így kevésbé sikeres oktatási segédanyagnak tűnik.

5 És itt végre beugrott, mi az, ami zavar a kezdetektől fogva. Nézd vissza, és majd nézd meg később is, miképp változik a portál logója. Itt fent Segítség Kormányzati Portál olvasható, később még cifrázzák. Gyorsan megnéztem, mi a helyzet a nyitó oldalon, de ott a rendes logó látszott. A nyitóoldal más meglepetéssel szolgált, a hibás verzióktól eltekintve. Tudod, mi van a böngésző címsorába írva? Mert ma még azt látod, hogy Magyarország.hu. De hétfőn hajnalban ezt láttad volna: Katalógus

6 lapcsalád. A kormányzati portált valaki, ki tudja, milyen indíttatásból Katalógus lapcsalád -nak keresztelte el. Ehhez ugyan rímelne, hogy minden szekciónak külön logója van, nade kérem, ez nem lapcsalád, még sajtós értelemben vett lapnak se nevezném. Tessék szétnézni a Sanoma oldalán, ők lapcsalád, sőt, lapcsaládok. Szóval nem kicsit fellengzős ez a fogalom. Itt már feltűnt, hogy teljes egészében hiányoznak a portál angol és német nyelvű oldalai. Az ügyfélkapu belépési oldalán ugyan látszik egy angol nyelvre utaló zászló, de nem működik. Az angol nyelvű tartalom ma a oldalról is elérhető. Átállás után ez sem volt rendesen kezelve. A régi oldalt - ami könyvjelző is lehet az EU-ban - az új rendszer a oldalra irányítja, ahol kizárólag magyar nyelvű hibaüzenet érkezik, alkalmanként a képernyő fotó épp ezt mutatja be - teljes navigáció nélkül.

7 A hungary.hu oldalra érkezők pedig nemes egyszerűséggel ezt kapták: Komolyabb hibák Egyre mélyebb búsongással, többször megküzdve az elmaradó navigációval és a széteső portál oldalakkal, szemantikai hibákat vélek felfedezni. Egy teljes megújulásnál ilyen dolgokra kötelezően figyelni kellett volna. Persze megpróbálhatják ledugni a nonszenszt a torkomon, hogy csak alapszoftver hiba volt és már szombaton újból megpróbáljuk, és-akkor-már-pikkpakk, ezek után főleg nem fogom bevenni ezt a maszlagot, nem mintha eddig megettem volna. Számos megjelenési hiba látszik. Menük nem működnek, az oldal sokszor szétesik. Később ugyan kiderült, hogy ezeknek a hibáknak egy része összefügg az összeomlással, de találtam olyan pontot, ahol a kép fizikailag is hiányzott az oldalból. Pár képernyőfotót mutatok ezekről az esetekről.

8

9

10 Több keresőt integráltak a portálba, jobban mondva meghagyták a régi kezelési metódust: nekem kell eldönteni, mit és hol akarok keresni. A mindenhol paraméterrel elindított keresés ezzel szemben bőven nem működik. Egy példa: A "2009. évi LX. törvény"-re keresve a kereső nem találja meg az Adatvédelem oldalt, ahol ez a karaktersorozat szóról szóra szerepel: 1. Preambulum... az elektronikus közszolgáltatásról szóló évi LX. törvény (a továbbiakban: Ekszt.) alapján az ügyfélkapu létesítése céljából rendelkezésre bocsátott adatok kezelője... Másik példa: A "munkanélküli segély"-re keresve nem ad a kereső releváns találatot. Sok ilyen horderejű keresést lehetne még citálni. Sorolhatnám még, de el fogok veszni a részletekben. Két dolgot említek a végére. Az üzemeltetési információk fontos része a portálnak. Korábban színkódolt volt, hogy tervezett, leállás vagy hiba okozta az üzemszünetet. Az új rendszerben ezt gyorsan már nem lehet áttekinteni. Érdekes fintor ez, hiszen a színkódolt oldalak alapozzák meg az új arculatot. Hírlevélre feliratkozókat pedig ez az üzenet utasította el: A végrehajtás során hiba történt. Kérem próbálja újra! Státusz kód 500 Mielőtt rátérnék a legfontosabb kérdésekre, el kell mondanom egy pozitív tapasztalatomat is. Úgy láttam a megjelenő kódból, hogy a portál bannerjeinek kiszolgálására az OpenX reklámkiszolgálót integrálták a

11 feltehetően Java portálmotor mellé. A szoftver nem csak nyílt forráskódú, de tökéletesen ingyenes is, mindezek mellett pontosan és jól tudja azt, amit tőle megkövetelnek. Aki kitalálta, hogy ezt alkalmazzák, és aki a javaslatra pozitív döntést hozott, kaphat egy piros pontot. Azt is kitalálhatnák, hogy a Medián Webaudit mérését publikussá teszik, ha már közpénzből működik a rendszer. A számokat már úgyis régóta ismerjük. Komoy tervezési és reorganizációs hibák A portál leginkább ügyintézéshez való, régóta nem szolgál másra, főleg nem hírforrásként. Az arculat váltásával azonban nem történt meg az okmányirodai háttérrendszer gatyába rázása. Folyamatok is lennének javíthatók, bosszantó hibák pedig kötelezően javítandók lennének. A személyes adatoknál ékezethibák látszódnak. Ezek apró, de nagyon dühítő nüanszok. Lehetetlen, hogy ezt valaki nem fedezte fel. (Születési ido, Minosítés, Elozetes értesítést kérek okmányaim lejáratáról) A személyes adatok tökéletesen látszódnak az adatváltoztatási oldalon. Ugyanakkor ügyindításkor azzal kell kezdeni a tevékenységet, hogy újból ki kell tölteni ezeket a személyes adatokat. Viccesnek nem mondható. Téveszthetek is, de ha már a portál felismert, miért nem támogat ezeknek az adatoknak az előre kitöltésével? Az Ügyfélkapu-2 projekt tele volt ígéretekkel. Biztonságosabb lesz a rendszer, nagyobb teherbírással, hibatűréssel fog rendelkezni. A beléptetési eljárás 6 éves. Az új rendszerben a biztonsági szintet még a banki gyakorlatból ismert SMS értesítéssel sem emelték meg. Láthatóan nem működött az új rendszer minimális terheléssel sem, ebben azonban az a legfájóbb pont, hogy pont most, amikor kellett volna, nem

12 láttuk dübörögni a két központot. Ez viszont azt mondja, hogy a projekt nemhogy egészében, de fele részében sem teljesült. Kidobták a régi portál arculatot és varázsoltak egy újat, semmi, ismétlem, semmi funkcióbővüléssel nem járt a fejlesztés, lett egy vagon áramzabáló vas, amelyeket nem tudtak behangolni még egy normál, majdhogynem statikus terhelés kiszolgálására sem. A visszaállított régi portál működő fórumában nemrég született egy bejegyzés arról, hogy az összeomlás nem csak fizikai, hanem logikai természetű is volt, ismét adatok keveredése fordult elő, csakúgy, mint körülbelül egy éve. Idézem, eredetiben itt olvasható. Nem az a nagyobb baj, hogy összeomlott, hanem amit összeomlás előtt csinált: egy olvasatlan érkeztetési visszaigazolás ikonjára kattintva az értesítési tárhelyben négyszer, négyféle cég visszaigazolását töltöttük le, ugyanazzal az ikonnal. (Egyik cég sem a miénk volt, nem volt hozzá jogosultságunk, az ország minden részén lévő cégek belső ügyeibe engedett bepillantást a rendszer.) Az ikon végig olvasatlan állapotban volt és úgy is maradt. Nem tudom mennyi adat szaladgálhatott szanaszét így a Magyarország.hu-ról... Egy másik fórum bejegyzésnél következőket írják. A könnyebb olvashatóság kedvéért az ékezeteket pótoltam. Láttátok a megújult mo.hu-t? Nekem máris érdekes nyugták jelentek meg. Sem a beküldőhöz, sem az adózóhoz semmi közöm. Mit kell ilyenkor csinálni? Visszatérve a Téli Olimpiához. A teszteket ad-oc készítettem, nem követve egyetlen módszertant sem. A mi lett volna kérdés jön ide, nem teszem fel. Kérdések Február 19-én - zéró médiavisszhanggal - már volt egy rövidebb rendszer-összeomlás. Állítólag a kormányzati portál itt már a bővített hardver-elemeken működött és azok sem bírták el a tavaly óta nagyságrendben nem nagy eltérésű terhelést. Történt-e az eltelt egy évben komolyabb rendszerfejlesztés, és ha igen, mi? A Kopint-Datorg állítása szerint a kormányzati portál már november óta az új, két szerverteremre épülő rendszerben fut élesben. Ez azt jelenti, hogy párhuzamos architektúrák szolgálnak ki, és ha az egyik központban hiba történik, akkor a másik központ - ha automatikusan nem is - de átveszi a problémás központ funkcióit. Ez a - szakmai szóval átbillentésnek nevezett - eljárás miért nem történt meg a mostani összeomláskor? Nagyon nagy rendszer az Ügyfélkapu-2, raklapnyi szerverekről tett említést szintén Fábos Zsolt projektmenedzser. Az ezekre telepített szoftverek minden funkcionális és terheléses tesztjének le kellett futnia eredményesen, különben nem kísérelhették volna meg a rendszer átadását. Ezt nyilván jegyzőkönyvezték is, komoly minőségbiztosítás van ugyanis a projekt mellé rendelve. Ezeknek a teszteknek azoknak az alaprendszereknek a hibáira, amire most hivatkozik a Kopint-Datorg sajtóanyaga, már régen fényt kellett volna deríteniük. A közlemény szerint az oldalt az éles próbaüzem során fellépő, az egyik alapszoftver nem várt működéséből adódó hiba miatt állították le. Nem képzelhető el, hogy mégsem az alaprendszerekben van hiba, hanem a tesztelés nem volt annyira teljes körű, hogy ez a hiba kiderüljön? Új fogalmat tanulhattunk meg: Éles tesztüzem. Így nevezték a hétfő hajnali indulást. Létezik ilyen, hogy a kormányzat portálja, ahol éles adóadatokat vallanak be cégek, tesztüzemben kerüljön publikálásra? A Kopint-Datorg honlapján a szervezeti struktúrából kiolvasható, hogy a cégnek nincs szoftverfejlesztési üzletága, csupán üzemeltetési-, tartalom-menedzsment-, és tudásmenedzsment üzletágak szolgálják ki a kormányzati portált. Feltételezhető, hogy megfelelő nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkező cégekkel alvállalkozásban végeztetik el a projektekhez szükséges szoftverfejlesztést. Nem gondolják, hogy szerencsés volna a rendszert üzemeltetők mellé rendelni egy komolyabb fejlesztési csoportot, akik irányítanák, esetleg felügyelnék is a minősített alvállalkozók munkáját?

13 Ilyen nagy horderejű fejlesztés ellenőrzésénél elég egyszerűnek tűnik a biztonsági felügyelő feladata. Minden lépés - ahogy hallottuk - dokumentálva van, az elfogadott követelmény-specifikáció és annak változásaitól elkezdve a logikai- és fizikai rendszerterveken keresztül a funkcionális- és terheléses-teszt jegyzőkönyvekig. Ezt ki kell egészíteni most egy naplóelemzéssel, feltárni a hibát, javítani, újból tesztelni a rendszer és ezután ismét üzembe állítani. Ezek az információk ugye maradéktalanul rendelkezésre állnak? Mikorra lehet ezekkel a feladatokkal elkészülni és mikor lesz végre kész az Ügyfélkapu-2 projekt? A biztonsági felügyelő elemzése mikorra várható és publikus lesz-e? Konklúzió Kedves Baja Feri! Azt mondtad, akkor fogod engedélyezni az Ügyfélkapu-2 indulását, ha mindent rendben találtál. Gondolom, nem te nézegetted végig a biteket meg a drótokat, hanem megbízható vezetői jelzésre mondtad ki az igent. Tudod, az Üvegtigrisből Gaben jut eszembe, ha most rád gondolok. Mennyibe került a fejlesztés? 5 Mrd Forintba. Mikorra ígérték az átadását? December 1-re. Mikorra ígérték istenbizonyra az átadását? Március 1-re. Feri! Ezzel speciel átbasztak.

Ügyfélkapu. etananyag

Ügyfélkapu. etananyag Ügyfélkapu etananyag 1. Bevezető Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel

Részletesebben

Kézikönyv. a HGCS-2014 Háztartási nagygépek cseréje. pályázati kiíráshoz kapcsolódó pályázati portál működéséhez. http://uszt-hgcs.

Kézikönyv. a HGCS-2014 Háztartási nagygépek cseréje. pályázati kiíráshoz kapcsolódó pályázati portál működéséhez. http://uszt-hgcs. Kézikönyv a HGCS-2014 Háztartási nagygépek cseréje pályázati kiíráshoz kapcsolódó pályázati portál működéséhez http://uszt-hgcs.hu https://uszt-hgcs.hu/hgcs I. Regisztráció Tartalomjegyzék I. Regisztráció

Részletesebben

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam.

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt, vagy még gyorsabban? Ingyenes e-mail tanfolyam. Hogyan állítsam be az Outlook-ot ingyenes e-mail címhez? 10. lecke Hogyan állítsam be az Outlook-ot, ha

Részletesebben

Felhasználói útmutató Tartalom

Felhasználói útmutató Tartalom Felhasználói útmutató EUREST KFT. SEMMELWEIS EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM 2-12. ÉVFOLYAM NAPKÖZIS GYERMEKEK MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATA Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2

Részletesebben

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER Felhasználói kézikönyv a területi adminisztrátorok számára 1.2 verzió 2015.május 14. Dokumentum adatlap Projekt/modul megnevezése: Magyar Ügyvédi Kamara Letétkezelő

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Bemutatkozik a Mo.hu. etananyag

Bemutatkozik a Mo.hu. etananyag Bemutatkozik a Mo.hu etananyag 1. Bevezető Üdvözöljük a megújult a Kormányzati Portálon. Most következő ismertetőnk célja hogy megkönnyítsük a portál oldalain található információk, a kínált szolgáltatások

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

Gyakorlati útmutató az online jogi továbbképzéshez

Gyakorlati útmutató az online jogi továbbképzéshez Gyakorlati útmutató az online jogi továbbképzéshez Az e-learning keretrendszert az alábbi linken érheti el: http://mmk.webuni.hu/ Annak érdekében, hogy az oldalon szereplő összes tartalom a lehető legjobb

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés Összefoglaló jelentés A 2018. évi országgyűlési képviselők választásának lebonyolítási időszakában a választást támogató informatikai rendszerek működése során történt informatikai események vizsgálatáról

Részletesebben

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához

Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Képernyőképes segédlet a Prompt e-learning portál használatához Regisztráció 1. lépés Az edu.prompt.hu címen elérhető e-learning portál használatához minden résztvevőnek szükséges elkészítenie a saját

Részletesebben

Jelentkezési lap képző szervek részére

Jelentkezési lap képző szervek részére Jelentkezési lap képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegzék Belépés Jelentkezési lap felület Kézi kitöltés menete Alapadatok megadása Korábban megszerzett vezetői engedély adatai Személyes

Részletesebben

Felhasználói útmutató a Társadalombiztosítási Egyéni számla rendszerhez

Felhasználói útmutató a Társadalombiztosítási Egyéni számla rendszerhez a Társadalombiztosítási Egyéni számla rendszerhez 1. Bevezetés 2 2. A társadalombiztosítási egyéni számla lekérdezésének előfeltételei... 2 3. A társadalombiztosítási egyéni számla rendszer indítása...

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA

REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2016-01-25 Az ÉTDR rendszer üzemeltetője: Lechner Nonprofit Kft. Az ÉTDR Helpdesk elérhetőségei: e-mailen: helpdesk@etdr.gov.hu telefonon: +36 1 279-2643, +36 1 279-2647 (H-CS

Részletesebben

Felhasználói útmutató EUREST KFT. SEK BUDAPEST INTERNATIONAL SCHOOL HUNGARY MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATA

Felhasználói útmutató EUREST KFT. SEK BUDAPEST INTERNATIONAL SCHOOL HUNGARY MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATA Felhasználói útmutató EUREST KFT. SEK BUDAPEST INTERNATIONAL SCHOOL HUNGARY MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATA Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció... 3 Bejelentkezés... 4 Ebéd rendelése...

Részletesebben

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Bevezetés A W3C Magyar Iroda már több mint hat éve azon munkálkodik, hogy hazánkban minél jobban megismertesse az érdeklődőket a legújabb webes technológiákkal,

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

ÉTDR REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA

ÉTDR REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA ÉTDR REGISZTRÁCIÓ ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2017-06-12 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0

Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 Felhasználói dokumentáció a teljesítményadó állományok letöltéséhez v1.0 www.kekkh.gov.hu Státusz: Verzió Cím Dátum SzerzőFolyamatban Változások Verzió Dátum Vállalat Verzió: 1.0 Szerző: Lénárd Norbert

Részletesebben

A Népszámlálás infokommunikációs háttere (Miért érdekes a Népszámlálás?) Kópházi József Központi Statisztikai Hivatal

A Népszámlálás infokommunikációs háttere (Miért érdekes a Népszámlálás?) Kópházi József Központi Statisztikai Hivatal A Népszámlálás infokommunikációs háttere (Miért érdekes a Népszámlálás?) Kópházi József Központi Statisztikai Hivatal Törzsek A pusztai vándorlás előtt A pusztai vándorlás után Ruben 46 500 43 730 Simeon

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő

Részletesebben

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.

Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal. Fogalomtár Etikus hackelés tárgyban Azonosító: S2_Fogalomtar_v1 Silent Signal Kft. Email: info@silentsignal.hu Web: www.silentsignal.hu. 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 3 1.1 Architektúra (terv) felülvizsgálat...

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

Állatkísérlet-mentes termékkereső Kézikönyv

Állatkísérlet-mentes termékkereső Kézikönyv Állatkísérlet-mentes termékkereső Kézikönyv 1. Keresés Mit kereshet?: Kereshet terméknevekre, vagy gyártókra, vagy akár termékekre is (sampon, szappan). Az adatbázis folyamatosan bővül, Állatkísérlet-mentes

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

Gyakorlati útmutató az online jogi továbbképzéshez

Gyakorlati útmutató az online jogi továbbképzéshez Gyakorlati útmutató az online jogi továbbképzéshez Az e-learning keretrendszert az alábbi linken érheti el: http://mmk.webuni.hu/ (Amennyiben még nem jelentkezett a továbbképzésre, az alábbi linken található

Részletesebben

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató

Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató Virtualoso Server Használati útmutató 1 Virtualoso Server szolgáltatás Virtuális szerver használati útmutató A következô pár oldalon

Részletesebben

Online Számla Kisokos

Online Számla Kisokos Online Számla Kisokos Hasznos infók egyszerűen vállalkozóknak Kiadó: NAVXML.HU Online Számla Tudásbázis Mi ez az Online Számla rendszer? Július 1-től minden olyan számlát azonnal be kell küldeni a NAV-nak,

Részletesebben

A nyitó képernyőn, a bejelentkező gombra kell kattintani, és a regisztrációt kell választani.

A nyitó képernyőn, a bejelentkező gombra kell kattintani, és a regisztrációt kell választani. 1 KKV regisztrál A nyitó képernyőn, a bejelentkező gombra kell kattintani, és a regisztrációt kell választani. A regisztrációhoz a következő adatokat kell kitölteni: A kitöltés közben ellenőrzés történik,

Részletesebben

Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató

Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató Videosquare regisztráció - Használati tájékoztató Minimális követelmények a K&H távbankár híradó megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó Amennyiben Ön nem rendelkezik Adobe Flash lejátszóval vagy túlzottan

Részletesebben

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz www.angoltanszek.hu Welcome online Szeretettel köszöntünk az Online Angol Tanszék oktatási rendszerében! Az alábbiakban egy általános tájékoztatót

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - ios Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezető partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

e-ügyintézés Oktatási segédlet Ügyintézők és az ügyfelek részére

e-ügyintézés Oktatási segédlet Ügyintézők és az ügyfelek részére Oktatási segédlet Ügyintézők és az ügyfelek részére e-önkormányzati informatikai rendszer és közigazgatási szolgáltatások bevezetése Homokháti Kistérségben 1037 Budapest, Montevideo u. 8. Tel.: 270-7600,

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás A Magiszter.NET Iskolaadminisztrációs Rendszerben a tantárgyfelosztás definiálása rész segítséget nyújt Önöknek, hogy az előkészítések után egy olyan táblázatot kapjanak ami átláthatóan

Részletesebben

AUTOSOFT AMS A PROFIT GENERÁTOR

AUTOSOFT AMS A PROFIT GENERÁTOR [G00001] Mire jó az AMS napló 1. Tartalom Kinek készült ez a leírás?... 1 Az első naplózási szint... 2 A naplózási második szintje...3 A rendszergazda napló az alábbi tevékenységeket gyűjti... 5 1. rész...

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez)

ECP. Site Administration System. Felhasználói kézikönyv. v2.9.24+ (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) v2.9.24+ ECP Site Administration System Felhasználói kézikönyv (1. kiadás a 2.9.24 és újabb verziójú ECP SAS rendszerekhez) AW STUDIO Nyíregyháza, Luther utca 5. 1/5, info@awstudio.hu 1 2 Jelen dokumentáció

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása

Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Az elektronikus közszolgáltatások informatikai biztonságának jogi szabályozása Dr. Dedinszky Ferenc kormány-főtanácsadó Informatikai biztonsági felügyelő Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkárság

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán

Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Pest Megyei Kamara 2006. január 20. Bagi Zoltán Mitől korszerű egy rendszer? Funkcionalitás, program szolgáltatásai Integráltság (más partnerekkel való adatkapcsolat) Kommunikáció = távolságtól független

Részletesebben

Az Értesítési tárhely. etananyag

Az Értesítési tárhely. etananyag Az Értesítési tárhely etananyag 1 Az Értesítési tárhely 1. Áttekintés A Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer (KR) tárhelyet biztosít az elektronikus ügyintézést igénybe vevő ügyfelek számára. Az

Részletesebben

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA

SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA SYNLAB Hungary Kft. SYNLAB ONLINE LELETPORTÁL FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A SYNLAB HUNGARY KFT. PARTNEREI SZÁMÁRA A regisztrációt követően e-mailben kerül kiküldésre a bejelentkezéshez használható azonosító

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Készítette: Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztály Segédlet az elektronikus bevallás elkészítéséhez.

Készítette: Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztály Segédlet az elektronikus bevallás elkészítéséhez. Készítette: Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztály 2018.04.05 Segédlet az elektronikus bevallás elkészítéséhez. Hol találja a kitöltendő bevallás űrlapot? Amennyiben Ön elektronikus szolgáltatásainkra regisztrált

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet!

Részletesebben

Diákhitel igénylés folyamata

Diákhitel igénylés folyamata 1 Diákhitel igénylés folyamata Beállítások A DHK-tól kapott éles vagy teszt tanúsítványokat telepíteni kell a megfelelő szerveren, szervereken (ld. Neptun üzemeltetési dokumentáció). A tesztelési folyamat

Részletesebben

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének

EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének EDELÉNY VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2010. október 9-én megtartott rendkívüli ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Javaslat a képviselő-testület

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás

ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás SZOLGÁLTATÁS LEÍRÓ LAP 2017. július 1. v2.1 EREDETI 2 Tartalom 1. A SZOLGÁLTATÁS LEÍRÁSA... 3 2. A SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBEVÉTELE... 5 3. A SZOLGÁLTATÁS FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

Hivatal részére küldött iratok elektronikus benyújtása - Segédlet SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA

Hivatal részére küldött iratok elektronikus benyújtása - Segédlet SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA SEGÉDLET HIVATAL RÉSZÉRE KÜLDÖTT IRATOK ELEKTRONIKUS BENYÚJTÁSA ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ VERZIÓ SZÁM : 1.0 2013. július 17. 1 Tartalom I. Fontos tudnivalók... 3 II. Portál használata... 4 III.

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN

VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN VÁLTOZÁSOK AZ ÉTDR MŰKÖDÉSÉBEN 1.3.1.16 VERZIÓ Jelen jegyzet az ÉTDR 2015. 09. 09. napján üzembe helyezett új verziója (1.3.1.16) kapcsán a szoftver újdonságaira hívja fel a figyelmet és az eddigi működés

Részletesebben

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8

Útmutató. Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon. 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Útmutató Elektronikus ügyintézéshez a www.nebih.gov.hu oldalon 2012. július 25. Oldal: 1 / 8 Tartalomjegyzék I. Fontos tudnivalók... 3 II. Belépés a felületre... 3 III. E-ügyintézés... 4 1. Bizonylatkitöltés

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Június 19. csütörtök

Június 19. csütörtök Június 19. csütörtök A tegnapi túra a városban úgy kinyuvasztotta a lábam, mint egy nehéz nap a Caminon. Igaz, több mint két órát mentem, megállás nélkül, és a szandálban, amiről már kiderült, hogy nem

Részletesebben

Tájékoztató az Ügyfélkapu használatáról

Tájékoztató az Ügyfélkapu használatáról Tájékoztató az Ügyfélkapu használatáról Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfél-beléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett, egyszeri

Részletesebben

Katalógus menetvonalak foglalásának folyamata a KAPELLA rendszerben:

Katalógus menetvonalak foglalásának folyamata a KAPELLA rendszerben: Katalógus menetvonalak foglalásának folyamata a KAPELLA rendszerben: Az azonnali menetvonalak paramétereinek felvitelét követően a Katalógus menetvonalak keresése gomb megnyomásakor lefut egy katalógus

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató az adategyeztetési eljárás kezdeményezéséhez a (volt) biztosítottak részére, valamint a hivatalból indított ügyek esetében az elektronikus ügyintézésre való áttéréshez 2013. január

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk. Az internet beállítások kinézete. Itt a Speciális fülre kell kattintani.

Tisztelt Ügyfelünk. Az internet beállítások kinézete. Itt a Speciális fülre kell kattintani. Tisztelt Ügyfelünk. Október 8-án reggeltől a KÖKIR kapcsolat nem mindenhol működik. Jelenleg a hatóság is vizsgálja a jelenséget. A hibaüzenet amit KÖKIR adatbázistól visszakapunk a következő: Az alapprobléma

Részletesebben

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Kérjük válasszon az alábbi diasorozatok közül! A teljes e-bevallás

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. BUDAPESTI NÉMET ISKOLA WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Nyelv Választás... 3 Regisztráció... 4 Bejelentkezés...

Részletesebben

WIN-TAX programrendszer frissítése

WIN-TAX programrendszer frissítése WIN-TAX programrendszer frissítése A WIN-TAX programrendszert a verzió érvényességének lejártakor illetve jelentősebb változás esetén (pl.: elkészült fejlesztések, munkahelyi hálózati szinkronitás miatt)

Részletesebben

Webes alapú értékesítőkliens használati útmutatója

Webes alapú értékesítőkliens használati útmutatója Webes alapú értékesítőkliens használati útmutatója Tartalomjegyzék 1 Teszt eladás... 3 Bejelentkezés... 3 Értékesítés, Jegynyomtatás... 4 Eladások ellenőrzése... 7 Normál eladás... 8 Sztornózás... 9 2

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) a 2010/2011-es tanévtől

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat

Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat Adatkezelési nyilatkozat, szabályzat a GDPR 30. cikk alapján Az adatkezelési nyilatkozat célja 2 Adatvédelmi alapelvek 2 Adatkezelő neve és elérhetősége 2 Adatfeldolgozók neve és elérhetősége 3 Meghatározások

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület. Konferencia-honlap tudnivalók. Fiók létrehozása a honlapon

Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület. Konferencia-honlap tudnivalók. Fiók létrehozása a honlapon Magyar Közgazdaságtudományi Egyesület Konferencia-honlap tudnivalók Fiók létrehozása a honlapon 1. Látogasson el a http://konferencia.mktudegy.hu címre, ahol a Regisztráció linkre kattintva létrehozhat

Részletesebben

Oktatási keretrendszer. Aba 0 perces ügyintézés pilot projekt

Oktatási keretrendszer. Aba 0 perces ügyintézés pilot projekt 1 Aba 0 perces ügyintézés pilot projekt 1 Közigazgatás jelene 2 Problémák Lassú ügyintézési folyamat Államháztartásnak költséges működés Cél Hatékonyság növelése Legyen gyorsabb, egyszerűbb Költség csökkentés

Részletesebben

A szervezeti egységektől beérkezett felhasználói igények alapján ön részt fog venni a tantermi oktatáson.

A szervezeti egységektől beérkezett felhasználói igények alapján ön részt fog venni a tantermi oktatáson. Tisztelt Kolléga! A Neptun rendszer bevezetésével kapcsolatban az Oktatási Igazgatóság a CooSpace Neptun-bevezetés színtérben teszi közzé az aktuális információkat, tudnivalókat. Szintén ezen a felületen

Részletesebben

NightHawk AccessControl

NightHawk AccessControl NightHawk AccessControl Poker Edition Version: 2.0 2012. január 1 Tartalomjegyzék Rendszer elemei... 3 Felhasználói felület... 3 Nap nyitása, zárása... 4 Új játékos felvitele... 4 Ki és beléptetés... 5

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása

Hálózatos adatbázis-kapcsolódási problémák és azok javítása WINTAX programrendszer hálózatos vagy helyi adatbázis-szerverhez vagy adatbázis-kezelőhöz kapcsolódáskor jelentkező kapcsolódási problémák leírása és azok megoldásai. Korábban a Hálózatos beállítás bejegyzésben

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Események, rendezvények, versenyek szervezése

Események, rendezvények, versenyek szervezése Események, rendezvények, versenyek szervezése Mit jelent? A Netfoglalón regisztrált cégek saját ügyfeleiket, vendégeiket a portál segítségével meghívhatják különböző rendezvényekre, eseményekre, versenyekre.

Részletesebben

Adatbázis kezelő szoftverek biztonsága. Vasi Sándor G-3S

Adatbázis kezelő szoftverek biztonsága. Vasi Sándor G-3S Adatbázis kezelő szoftverek biztonsága Vasi Sándor sanyi@halivud.com G-3S8 2006. Egy kis ismétlés... Adatbázis(DB): integrált adatrendszer több különböző egyed előfordulásainak adatait adatmodell szerinti

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései:

Elektronikus ügyintézés súgó. Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: Elektronikus ügyintézés súgó Az Elektronikus ügyintézés kezdeményezésének lépései: 1. Elektronikus ügyintézés kezdeményezése: 1.1 Elektronikus ügyintézés menüpont-, azon belül az Elektronikus ügyintézés

Részletesebben

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android

A mobil alkalmazás. Felhasználói útmutató - Android Program megnevezése: Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Pályázat címe: HUSK JOBs portal Közös munkaerő-piaci információs rendszer A vezeto partner: Centrum pokročilých

Részletesebben

NEVEZÉS. Jogosultság. sportszervezetek sportszervezet adatai kapcsolattartók menü

NEVEZÉS. Jogosultság. sportszervezetek sportszervezet adatai kapcsolattartók menü NEVEZÉS Jogosultság A Nevezési anyagok feltöltése előtt, akinél nincs beállítva az alábbi jogosultság, azt ellenőrizni és amennyiben nincs, akkor azt beállítani szükséges: sportszervezetek sportszervezet

Részletesebben

Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer

Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer Atlon 2 Utasbiztosítási Rendszer (újdonságok) Megújult az Atlon Utasbiztosítási rendszer felülete. Ez a dokumentum röviden összefoglalja a változásokat és újdonságokat. Reméljük, hogy a fejlesztés nyomán

Részletesebben

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás

Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Rendszám felismerő rendszer általános működési leírás Creativ Bartex Solution Kft. 2009. A rendszer funkciója A rendszer fő funkciója elsősorban parkolóházak gépkocsiforgalmának, ki és beléptetésének kényelmesebbé

Részletesebben