1. Mikor volt a gépkocsi utoljára szakműhelyben a digitális tachográf készülék kalibrálása céljából?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Mikor volt a gépkocsi utoljára szakműhelyben a digitális tachográf készülék kalibrálása céljából?"

Átírás

1 1. Mikor volt a gépkocsi utoljára szakműhelyben a digitális tachográf készülék kalibrálása céljából? a) szeptember 7-én b) július 9-én. c) március 7-én. 2. Az alábbiak közül melyek ellenőrzését írja elő a KRESZ a telephelyről való elinduláskor? a) Kormányberendezés, elsősegély-doboz, fékberendezés, gumiabroncsok. b) Kormányberendezés, fékberendezés, gumiabroncsok, kötelezően előírt világító és fényjelző berendezése. c) Biztonsági övek, fékberendezés, gumiabroncsok, világító és fényjelző berendezések. 3. Melyik nem EGT-tagállam az alábbiak közül? a) Izland b) Norvégia c) Horvátország 4. Az autóbuszon rögzíteni kell-e a biztonsági övvel felszerelt ülésen helyet foglaló 3. életévét még be nem töltött gyermeket? a) Igen. b) Csak akkor, ha nem a kísérője ölében helyezték el az ülésen. 5. Az autóbuszon tartózkodó iskolás gyermekeknek egy fegyelmezetlen csoportja konfliktus közeli helyzetet teremt az utasok között. Mit tehet ilyen esetben az autóbusz vezetője? a) A pedagógusok iskolában használt fegyelmezési gyakorlatát követve erélyesen rendre utasítja őket. b) Barátságosan, de határozottan megkéri őket, hogy ne zavarjanak másokat. c) Megfigyeli, hogy kik kezdeményezik a rendbontást, és ezeket a gyermekeket a legközelebbi megállóban leszállítja a járműről. 6. A különjáratban közlekedő autóbusz üléseit biztonsági övvel szerelték fel. Kell-e tájékoztatni az utasokat a biztonsági övek kötelező használatáról? a) Igen, a vezetőnek, a kalauznak, az idegenvezetőnek vagy a csoport vezetőjeként kijelölt személynek, vagy audiovizuális eszközök által. b) Csak akkor, ha az ülésen nincs elhelyezve az erre szolgáló ilyen jelzés. c) Nem, minden utasnak a személyes felelőssége az, hogy a biztonsági övvel rögzítse magát. 7. Melyik nem EU tagállam az alábbiak közül? a) Hollandia b) Norvégia c) Görögország

2 8. Ön egy 45 személyes autóbuszt vezet. Legalább mekkorának kell lennie a gumiabroncsokon a profilmélységnek belföldi forgalomban? a) Legalább 3 mm. b) Legalább 1,6 mm. c) Legalább 5 mm. 9. Ön egy autóbusszal Norvégiából szállít utasokat Svédországon, majd- komppal - Lengyelországon és Szlovákián keresztül Magyarországra. A vezetési időre, szünetekre és pihenőidőre vonatkozó előírások közül mely szabályokat kell megtartania? a) A nemzetközi közúti forgalomban részt vevő járművek személyzetének munkájára vonatkozó Európai Megállapodás, és az AETR szabályait. b) Az EGT tagországokban mindenkire érvényes szociális szabályokat. c) A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló 561/2006/EK Rendeletet. 10. Közlekedési szolgáltatás keretében autóbusszal személyszállítást végez. Fő szabályként milyen hosszúnak kell lennie a megszakítás nélküli vezetési szünetnek? a) Legalább 45 percesnek, b) Legalább 50 percesnek, c) Legalább 25 percesnek, 11. Az Európai Uniónak... a) minden AETR tagállam a tagja. b) minden EGT-tagállam tagja. c) 27 tagállama van. 12. Ön egy autóbusszal Horvátországból szállít haza utasokat Magyarországra. A szociális előírások vonatkozásában mely szabályok szerint kell közlekednie... a) A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló 561/2006/EK Rendelet előírásai szerint. b) A nemzetközi közúti forgalomban részt vevő járművek személyzetének munkájára vonatkozó Európai Megállapodás, az AETR szabályai szerint. c) Az EGT tagországokban mindenkire érvényes szociális szabályok szerint. 13. Az utasok kötelesek-e becsatolni a biztonsági övüket, ha egy menetrend szerint közlekedő autóbuszon utaznak? a) Igen, lakott területen belül és kívül egyaránt. b) Csak lakott területen kívül, ha az autóbusz álló utasokat nem szállíthat. 14. Az Európai Gazdasági Térségnek (EGT)... a) nem minden uniós tagállam tagja. b) minden AETR-tagállam tagja. c) az uniós tagállamokon kívül Norvégia is tagja.

3 15. Melyik nem AETR-tagállam az alábbiak közül? a) Albánia b) Macedónia c) Szerbia 16. Melyik időt mutatja a digitális tachograf a kijelző bal felső sarkában? a) Az UTC időt. b) A helyi időt. c) A téli időszámítás szerinti alapértelmezett" időt. 17. Egy héten belül az alábbi munkaszervezés szerint végezhet-e személyszállítást az autóbusszal? a) Igen, de csak 5 napot b) Legfeljebb 2 napot. 18. Köteles-e a 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket gyermekbiztonsági rendszerben elhelyezni, ha egy olyan különjáratú autóbuszt vezet, amely álló utasokat is szállíthat? a) Igen, kivéve, ha a gyermek állva utazik, b) Csak lakott területen kívül. 19. Legfeljebb hány óra lehet a kétheti vezetési ideje a közlekedési személyszállítást végző autóbuszvezetőnek? a) 90 óra b) 94 óra c) 96 óra 20. Általános szabályként hány óra lehet a napi vezetési ideje, akár a hétnek mind a 6 napján, ha autóbusszal közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végez? a) 8 óra. b) 8 óra. c) 8 óra.

4 21. Az alábbiak közül az áruszállítási tevékenység mely szereplőjére ír elő felelősséget a közúti közlekedésben használt menetíró készülékről szóló rendelet (3821/85/EGK)? a) Csak a gépkocsik üzembentartói részére. b) Csak a gépkocsivezetők részére. c) A gépkocsik üzemeltetői, a munkáltatók, valamint a gépkocsivezetők részére. 22. Több napra, külföldre visz turistákat. Köteles-e megvizsgálni, hogy az autóbuszon működik-e minden olyan funkció, ami a személyszállítási szolgáltatás minőségének körébe tartozik? a) Igen, a tisztaság és a szolgáltatások mellett a jármű minden biztonsági és kényelmi berendezésének működése fontos a szolgáltatás megítélése szempontjából. b) Csak a KRESZ által kötelezően előírt biztonsági berendezések és jelzőkészülékek vizsgálatának az elvégzése a feladata. 23. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában a csökkentett napi pihenőidő"... a) legalább 8 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenőidő. b) legalább 9 óra, de kevesebb, mint 12 óra pihenőidő. c) legalább 9 óra, de kevesebb, mint 11 óra pihenőidő. 24. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában az egyéb munka"... a) minden, a szállítási szektoron belül vagy kívül eső, ugyanazon munkaadó részére végzett munka vagy másik munkaadó részére végzett vezetés". b) minden, a szállítási szektoron kívül vagy belül eső, ugyanazon vagy egy másik munkaadó részére végzett munka, a vezetést kivéve". c) minden, a szállítási szektoron belül vagy kívül eső, ugyanazon vagy egy másik munkaadó részére végzett munka a vezetést" is beleértve. 25. Autóbusszal közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végez. Legfeljebb hány órára lehet meghosszabbítania a napi vezetési idejét? a) 10 órára. b) 11 órára. c) 12 órára. 26. Legalább hány óra folyamatos időtartamúnak kell lennie a csökkentett heti pihenőidejének, ha autóbusszal közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végez? a) 24 óra b) 36 óra c) 40 óra 27. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában a szünet" olyan időszak, amely alatt a járművezető... a) a pihenése közben kizárólag okmánykezelést intézhet. b) nem vezethet, nem végezhet semmilyen egyéb munkát, kizárólag regenerálódhat. c) pihenésképpen legfeljebb csak az autóbusz belsejét takaríthatja.

5 28. Az alábbi piktogramok az autóbuszvezetőnek egy-egy adott időben végzett tevékenységét jelölik. Válassza ki a szabálytalan munkaszervezést! a) b) c) 29. Hány óra időtartamúnak kell lennie a közúti személyszállítást végző autóbuszvezető heti rendes pihenőidejének? a) Legfeljebb 24 órának. b) Legfeljebb 36 órának c) Legalább 45 órának. 30. Tarthat-e két csökkentett heti pihenőidőt egymás után a közúti közlekedési személyszállítást végző autóbuszvezető? a) Igen. b) Csak ha előtte két, heti rendes pihenőidőt tartott a gépkocsivezető. 31. Autóbusszal közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végez. Hány óra lehet a heti vezetési ideje? a) 54 óra. b) 56 óra. c) 48 óra.

6 32. Az alábbi piktogramok három autóbuszvezetőnek egy-egy napon végzett 10 órás tevékenységét jelölik. Melyik nem szabálytalan munkaszervezés az alábbiak közül? a) b) c) 33. A menetíró készülék melyik piktogramját látja az ábrán? a) Vezetési idő. b) Pihenő idő. c) Egyéb munkavégzés. 34. Hány óra időtartamúnak kell lennie a közúti személyszállítást végző autóbuszvezető csökkentett heti pihenőidejének? a) 36 órának. b) 24 órának. c) 42 órának. 35. A négy és félóra vezetési időszakhoz tartozó legalább 45 perces megszakítás nélküli szünetre vonatkozó állítások közül válassza ki a helyeset! a) A 45 perces megszakítás nélküli vezetési szünet két egyenlő részre felosztható. b) A 45 perces megszakítás nélküli vezetési szünetet egy legalább 15, majd egy azt követő legalább 30 perces szünetre fel lehet cserélni a 4,5 órás vezetési időn belül. c) A 15, ill. a 30 perces vezetési szünetek időtartama egymással felcserélhető. 36. A menetíró készülék melyik piktogramját látja az ábrán? a) A vezetési időt. b) A pihenő időt. c) A készenléti időt.

7 37. Négy óra folyamatos vezetést követő 45 perces megszakítás után a gépkocsivezető újra vezetni kezd. 15 perc elteltével az alábbi kijelzést látja a digitális tachograf kijelzőjén: Mit jelent ez? a) A kijelző az 1.sz. gépkocsivezető hátralévő vezetési idejét mutatja a következő megszakításig. b) Az 1.sz. gépkocsivezető összesen 9 órát vezethet, amit a digitális számláló 9h0" jelzése fogja jelezni úgy, hogy a számláló 5 percenként ugrik". c) A négy órás vezetési idő után, a megszakítás megkezdésekor a gépkocsivezető elmulasztotta a tevékenységi kapcsolót Pihenő/Szünet állásba állítani. 38. A menetíró készülék melyik piktogramját látja az ábrán? a) A vezetési időt. b) A pihenő időt. c) Az egyéb munkavégzést. 39. Autóbusszal közúti közlekedési szolgáltatás keretében országjáró diákokat szállít. Szabad-e két időszakra bontani a rendszeres pihenőidejét? a) Igen, mindkét résznek szünet nélkül legalább 4,5-4,5 órának kell lennie. b) Igen, az első résznek szünet nélkül legalább 3 órának, a második résznek pedig, ugyancsak szünet nélkül, legalább 9 órának kell lennie. c) Igen, az első résznek szünet nélkül legalább 9 órának, a második résznek pedig, ugyancsak szünet nélkül, legalább 3 órának kell lennie. 40. A menetíró készülék melyik piktogramját látja az ábrán? a) Vezetési idő. b) Pihenő idő vagy vezetési megszakítás. c) Készenléti idő. 41. A négy és fél óra vezetési időszakhoz tartozó legalább 45 perces megszakítás nélküli szünet felcserélhető... a) egy megszakítás nélküli legalább 30 perces szünettel, amelyet egy további legalább 15 perces szünetnek kell követnie. b) egy megszakítás nélküli legalább 15 perces szünettel, amelyet egy további legalább 30 perces szünetnek kell követnie. c) egy megszakítás nélküli legalább 20 perces szünettel, amelyet egy további legalább 25 perces szünetnek kell követnie. 42. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában a rendszeres napi pihenőidő"... a) bármely, legalább 10 órát tartó pihenőidő b) bármely, legalább 11 órát tartó pihenőidő c) bármely, legalább 12 órát tartó pihenőidő 43. Az alábbiak közül mely járműveken kell alkalmazni a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló (561/2006/EK) rendelet előírásait? a) A fegyveres szolgálatok tulajdonában álló olyan autóbuszokon, ahol a személyszállítás a részükre meghatározott feladat keretében a saját ellenőrzésük alatt valósul meg. b) A katasztrófa, illetve mentési műveletek keretében személyszállítást végző autóbuszokon. c) A járművezetővel együtt kilencnél több személy szállítására alkalmas, közúti szolgáltatást végző gépkocsikon.

8 44. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló (561/2006/EK) rendeletet kell alkalmazni azokra a járművekre, amelyek... a) megengedett legnagyobb sebessége a 40 km/h-t nem haladja meg. b) menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatást végeznek, és a szolgáltatás 50 km-t meghaladó útszakaszon történik. c) különleges üzemzavar-elhárító járművek, a telephelyüktől számított 100 km sugarú körben. 45. A közlekedési szolgáltatás keretében utasokat szállító autóbusz vezetője egy adott héten négyszer kilenc és kétszer tíz órát töltött vezetéssel. Szabályos-e ez? a) Igen. b) Csak ha a hét közepén heti rendes pihenőidőt tartott. 46. Hogyan kell a digitális tachográf gépjárművezetői kártya iránti kérelmet benyújtani a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes regionális igazgatósághoz? a) Kizárólag személyesen. b) Postán ajánlott küldeményként. c) A munkáltató személyszállító vállalkozás útján. 47. Autóbusszal közúti közlekedési szolgáltatás keretében személyszállítást végez. Hetente hány alkalommal lehet meghosszabbítania a napi vezetési idejét 10 órára? a) Legfeljebb három b) Legfeljebb négy. c) Legfeljebb kettő. 48. Az ábrasor egy kétfős járat munkaszervezését mutatja A felső sor az 1., míg az alsó a 2. gépkocsivezető tevékenységét jelzi. Szabályosnak tartja-e az alábbi munkaszervezést? a) Igen mert mindkét gépkocsivezetőnek megvan a 8 óra pihenőideje. b) Nem, mert egyik gépkocsivezetőnek sincs meg a 9 óra pihenőideje. c) Nem, mert a vezetési idők és az egyéb munkavégzés ideje együttesen sem haladhatja meg a 10 órát. 49. Az alábbiak közül mire szolgál a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló 561/2006/EK Rendelet? a) A személy és árufuvarozást végző vállalkozások járművei részére kiadott környezetvédelmi engedélyek felhasználásának az ellenőrzésére. b) A közösségen belüli belföldi és nemzetközi közúti szállításban foglalkoztatott járművezetők munkakörülményeinek, illetve a biztonságnak a javítására, ellenőrzésére. c) A szárazföldi, vízi és vasúti közlekedési szállítási feladatok európai szintű összehangolására.

9 50. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában pihenő"... a) minden meg nem szakított időszak, amelynek során a járművezető szabadon rendelkezik az idejével. b) nem vezethet, nem végezhet semmilyen egyéb munkát, kizárólag minden meg nem szakított időszak, amelynek során azonban a járművezető idejével a forgalomirányító rendelkezik. c) minden, legfeljebb egy 30 perces megszakítással töltött időszak, amely alatt a járművezető csak okmányokkal kapcsolatos ügyintézést végezhet. 51. Honnan lehet tudni, hogy muködik-e az autóbusz digitális tachográfja? a) A rendszer nem ad hibajelzést, felismeri a beillesztett kártyát, és kezelőszervei megfelelően működnek. b) A készülék piros fényű működésjelző lámpája világít. c) A készülék villogó fény- és szaggatott hangjelzést ad. 52. A személyszállítási szolgáltatást végző autóbuszt digitális tachográffal szerelték fel. Miért kell ismernie az UTC idő fogalmát és a kiszámítási módját az autóbusz vezetőjének? a) Mert január 1. óta a menetlevelet csak az UTC-idő alapján lehet vezetni. b) Mert a digitális tachográf készülék a vezetési időket csak UTC-időben tudja kijelezni. c) Mert a gépkocsivezetői kártya behelyezése előtt kézzel beviendő adatokat csak UTC-időben szabad megadni. 53. Mi az UTC idő? a) Télen a téli, nyáron a nyári időszámítás szerinti idő. b) A nyári időszámításra átállított Greenwich-i középidő. c) Az egész világon érvényes, télen-nyáron át nem állított standard óraidő. 54. Hány napi tevékenységre vonatkozó tachograf korongokat, munkavégzésre vonatkozó feljegyzéseket, igazolásokat, illetve digitális tachograf-kinyomatokat köteles a gépkocsivezető magánál tartani a tárgynapra vonatkozó korongokon (kinyomaton, feljegyzéseken, igazolásokon) kívül? a) A megelőző 28 napra vonatkozó adatokat. b) A megelőző 1 munkahétre vonatkozó adatokat. c) A megelőző 14 napra vonatkozó adatokat. 55. Ha az autóbuszát komphajón vagy vonaton kíséri, az ott megkezdett rendszeres napi pihenőidőjét... a) Legfeljebb egyszer szakíthatja meg legfeljebb 0,5 óra időtartamra. b) Legfeljebb kétszer szakíthatja meg, összesen legfeljebb 1 óra időtartamra. c) Legfeljebb háromszor szakíthatja meg, összesen 1,5 óra időtartamra. 56. Mi történik akkor, ha a digitális tachográf kapcsolóját az autóbusz megállításakor nem állítja át rendelkezésre állási időre vagy pihenőidőre, és a készülék egyéb munkának regisztrálja a következő időszakot? a) Elmarad a pihenő- vagy megszakítási idő regisztrációja, és így Ön - a vonatkozó szabály szerint - nem teljesíti az ilyen időkre vonatkozó előírásokat. b) Nincs semmi jelentősége a mulasztásnak, mert ha szükséges, kollégái utólag igazolni fogják, hogy az időt pihenéssel töltötte. c) A készülék rövid időn belül automatikusan érzékeli a mulasztást, és azonnal átkapcsol a rendelkezésre állási időre.

10 57. Mi a teendő a digitális tachográf fuvar közbeni üzemzavara esetén? a) Üzembe kell helyezni a tartalék analóg menetíró készüléket. b) A járművel haladéktalanul szakműhelybe kell menni a hiba kijavítása céljából. c) Ha egy héten belül vissza tud térni a telephelyre, a kinyomat hátuljánkézzel kell folytatni a tevékenységek, pihenőidők, megszakítások vezetését. 58. Ön a vezetői kártyájával bejelentkezik az autóbusz digitális tachografjanak a fedélzeti egységébe. Elindulás előtt át kell kapcsolnia vezetési idő" tevékenységre, amikor a készülék képernyőjén megjelenik az alapállapot" kijelzés? a) Igen. b) Csak akkor, ha a bejelentkezés és az indulás között 15 percnél hosszabb idő telik el. 59. Hol kell igényelnie a digitális tachografhoz a gépjárművezetői kártyát? a) A lakhelye szerint illetékes rendőrhatóságnál b) A lakhelye szerint illetékes okmányirodánál. c) A Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes regionális igazgatóságnál. 60. Az autóbusz digitális tachográffal van felszerelve. A jármű álló helyzetében hol, hogyan ellenőrizheti a saját vezetési tevékenységére vonatkozó adatokat? a) A fedélzeti egység képernyőjén az adatokat meg lehet jeleníteni vagy ki lehet nyomtatni. b) Csak a telephelyen az üzembentartói vagy műhelykártya segítségével. c) Csak a munkanap végén, kinyomat készítésével. 61. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló (561/2006/EK) rendelet előírásait mindazon járművekre alkalmazni kell, amelyek... a) áruszállító járművek és megengedett legnagyobb össztömegük pótkocsival vagy félpótkocsival együtt nem haladja meg a 3,5 tonnát. b) személyszállító járművek, és a járművezetővel együtt legfeljebb 9 személy szállítására alkalmasak. c) személyszállító járművek, és a járművezetővel együtt 9-nél több személy szállítására alkalmasak. 62. Mikor készítették ezt a digitális tachográf kinyomatot? a) március 7-én. b) augusztus 29-én. c) szeptember 7-én.

11 63. Mit jelent a digitális tachograf kijelzőjén az alábbi ikon? a) Érvényes megszakítási idő. b) Pihenő idő. c) Készenléti idő. 64. Szállíthat-e három évesnél fiatalabb gyermeket az olyan különjáratú autóbuszon, amelyben az ülőhelyek gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére alkalmatlanok? a) Igen erre vonatkozóan nincs semmiféle előírás. b) Legfeljebb akkor, ha álló utasokat is szállíthat. 65. Az autóbusz digitális tachograffal van felszerelve. A munkanap végén kell-e nyomatot készítenie a napi tevékenységének igazolására? a) Igen, minden esetben. b) Csak akkor, ha elvesztette a gépjárművezetői kártyáját. c) Sohasem. 66. Mire szolgálnak a digitális tachograf kártyák? a) A gépkocsivezető által elvégzett szaktanfolyamok sikeres vizsgáinak igazolására. b) Külföldön készpénzfizetés nélkül lehet vele üzemanyagot vásárolni, útdíjat fizetni, pótalkatrészt vásárolni. c) A típusától függően a digitális tachograf fedélzeti egysége által készített adatok tárolására, letöltésére, a személyek azonosítására, a közúti ellenőrzések megvalósítására. 67. Mit jelent a digitális tachograf kijelzőjén alábbi ikon? a) Egyéb munkavégzési időt. b) Készenléti időt. c) Vezetési megszakítás ideje. 68. Mi történik, ha megtelik a gépjárművezetői kártya memóriája? a) A készülék már nem fog több adatot írni a ká rty á ra. b) A készülék felülírja a rajta lévő korábbi adatokat c) A készülék az új adatokat ráírja a korábban rögzítettekre és így egy használhatatlan elegy keletkezik. 69. Digitális tachográffal felszerelt autóbuszt vezet. A munkanap végén kell-e kinyomatot készítenie a napi tevékenységének igazolása céljából, ha az egyik pihenőhelyen elvesztette a gépjárművezetői kártyáját? a) Igen. b) Nem.

12 70. Milyen kártyával történik a digitális tachograf fedélzeti egységének a letöltése? a) A gépjárművezetői, az üzembentartói, a műhely-és az ellenőri kártyával. b) Csak az üzembentartói kártyával. c) Csak az üzembentartói, a műhely- vagy az ellenőri kártyával. 71. Automatikusan milyen időt regisztrál a digitális tachográf, ha az autóbusz forgalmi torlódás vagy más ok miatt egy járműsorban vesztegel? a) Egyéb munkaidőt, b) Vezetési szünetet, c) Vezetési időt. 72. Digitális tachográf készülékkel felszerelt autóbusszal részt vehet-e a közúti forgalomban az gépkocsivezető, aki még nem készíttette el a gépjárművezetői kártyáját? a) Igen. b) Legfeljebb lakott területen, és csak akkor, ha a jármű telephelyétől nem megy 20 kilométernél távolabb. 73. Előír-e bizonyos kötelezettségeket az autóbuszvezető számára a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekről szóló rendelet (a 3821/85/EGK)? a) Igen, a gépkocsivezető köteles ismerni és megtartani e rendeletben reá vonatkozó szabályokat. b) Csak abban az esetben, ha a gépkocsivezető egyben üzemben tartója is az autóbusznak. 74. A gépkocsivezető köteles-e becsatolni biztonsági övét, ha menetrendszerinti személyszállítást végző autóbusszal vesz részt a közúti forgalomban? a) Igen, lakott területen kívül és belül egyaránt. b) Csak lakott területen kívül, ha álló utasokat nem szállíthat. 75. Mit mutat a digitális tachográf kijelzője? a) A helyi idő 23 óra 39 perc. b) A helyi idő 21 óra 39 perc. c) Az 1. sz. gépkocsivezető 23:39, a 2. sz. 21:39 óráig vezethet aznap.

13 76. Mely járműveken kell alkalmazni a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról szóló (561/2006/EK) rendelet előírásait az alábbiak közül? a) A fegyveres szolgálatok tulajdonában álló olyan gépkocsikon, ahol a személyszállítás a számukra meghatározott feladat keretében a saját ellenőrzésük alatt valósul meg. b) A katasztrófa, illetve a mentési műveletek keretében személyszállítást végző gépkocsin. c) A közúti közlekedési szolgáltatást, és a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó saját számlás szállítást végző járműveken, járműszerelvényeken. 77. Mikor készítették ezt a digitális tachográf kinyomatot? a) március 7-én. b) augusztus 29-én. c) szeptember 7-én. 78. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában a napi pihenőidő... a) a rendszeres napi pihenőidőt és a csökkentett napi pihenőidőt foglalja magába. b) nem lehet 11 óránál rövidebb tartamú. c) három időszakra is felbontható. 79. Mit jelent a menetíró készülék itt ábrázolt piktogramja? a) A vezetési időt. b) A pihenőidőt. c) Egyéb munkavégzést. 80. Mit jelöl a menetíró készülék itt ábrázolt piktogramja? a) A vezetési időt. b) A pihenőidőt. c) A készenléti időt.

14 81. Az alábbi piktogramok három járművezetőnek egy-egy napon végzett 10 órás tevékenységét jelölik. Melyik sor ábrázol szabályos munkavégzést az alábbiak közül? a) b) c) 82. Mit jelent a digitális tachográf kijelzőjén az alábbi ikon? a) A vezetési időt. b) A vezetés megszakítását vagy a pihenőidőt. c) A készenléti időt. 83. Négy óra folyamatos vezetést követő 45 perces megszakítás után a gépkocsivezető újra vezetni kezd. 15 perc elteltével az alábbi kijelzést látja a digitális tachográf kijelzőjén. Mit jelent ez? a) A kijelző az 1. sz. gépkocsivezető hátralévő vezetési idejét mutatja a következő megszakításig. b) Az 1. sz. gépkocsivezető összesen 9 órát vezethet, amit a digitális számláló 9h0 jelzése fogja jelezni úgy, hogy a számláló 5 percenként ugrik. c) A négy órás vezetési idő után, a megszakítás megkezdésekor a gépkocsivezető elmulasztotta a tevékenységi kapcsolót Pihenő/Szünet állásba állítani.

15 84. Az ábrasor egy kétfős járat munkavégzését mutatja. A felső sor az 1., míg az alsó sor a 2. gépkocsivezető tevékenységét jelzi. Legalább hány óra hosszúságúnak kell lennie a pihenőidőnek?? a) Az első gépkocsivezetőé 9, a másodiké 8 óra. b) Mindkét gépkocsivezetőé 8 óra. c) Mindkét gépkocsivezetőé 9 óra. 85. Melyik időt mutatja a digitális tachográf a kijelző bal felső sarkában? a) Az UTC időt. b) A helyi időt. c) A téli időszámítás szerinti alapértelmezett időt. 86. Legalább hány óra folyamatos időtartamúnak kell lennie a csökkentett heti pihenőidejének, ha áruszállító járművével végzett tevékenysége az egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet hatálya alá tartozik? a) 24 óra. b) 36 óra. c) 40 óra. 87. Áruszállító járművével az egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet hatálya alá tartozik. Legfeljebb hány órára lehet meghosszabbítania a napi vezetési idejét? a) 10 órára. b) 11 órára. c) 12 órára.?

16 88. Ha a járművét vonaton vagy komphajón kíséri, akkor az ott megkezdett rendszeres napi pihenőidejét a) legfeljebb egyszer szakíthatja meg, legfeljebb 0,5 óra időtartamra. b) legfeljebb kétszer szakíthatja meg, összesen legfeljebb 1 óra időtartamra. c) legfeljebb háromszor szakíthatja meg, legfeljebb 1,5 óra időtartamra. 89. Áruszállító járművével az egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet hatálya alá tartozik. Hetente hány alkalommal lehet meghosszabbítania a napi vezetési idejét 10 órára? a) Legfeljebb három. b) Legfeljebb négy. c) Legfeljebb kettő. 90. A közlekedési szolgáltatás keretében árut szállító jármú vezetője egy adott héten négyszer kilenc és kétszer tíz órát tölt vezetéssel. Szabályos-e ez? a) Igen. b) Csak akkor, ha a hét közepén rendes pihenőidőt tartott. 91. Mit szabályoz a 3821/85/EKG rendelet? a) A közúti közlekedésben használt menetíró készülékek használatát, beépítését és ellenőrzését. b) A közúti szállításra vonatkozó szociális jogokat, a járművezetők munkakörülményeit. c) A munkaerő és az áruk szabad áramlását. 92. Áruszállító járművével az egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet hatálya alá tartozik. Fő szabályként milyen hosszúnak kell lennie a megszakítás nélküli vezetési szünetnek. a) Legalább 45 percesnek. b) Legalább 30 percesnek. c) Legalább 15 percesnek. 93. Mi az UTC idő? a) Télen a téli, nyáron a nyári időszámítás szerinti idő. b) A nyári időszámításra átállított Greenwich-i középidő. c) Az egész világon érvényes, télen-nyáron át nem állított standard óraidő.

17 94. A közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet alkalmazásában a pihenő a) olyan időszak, amelynek során a járművezetőt munkaadója legfeljebb rövid ügyintézés végzésével bízhatja meg. b) olyan időszak, amelynek során a sofőr járművet nem vezet, de állandó készenlétben áll, hogy szükség esetén munkára szólíthassák. c) olyan meg nem szakított időszak, amelynek során a járművezető szabadon rendelkezik az idejével. 95. Mit kell érteni a fuvarozásra szánt rakomány belső áruátvétele alatt? a) Az árunak szakértő által történő részletes megvizsgálását, mely a minőség ellenőrzésére is kiterjed. b) Az árudarabok épségének és minőségének vizsgálatát és átvételét. c) A rakományegységben elhelyezett árudarabok mennyiségi átvételét. 96. A gépkocsin szállítható állatok száma a) nincs semmilyen feltételhez kötve. b) csak a termetük nagyságától és az ivarúktól függ. c) a fajtájuktól, testtömegüktől, koruktól, a szállítás időtartamától, és a rakfelület méretétől függ. 97. Mikor kell pótolnia (kompenzálnia) az egyes szociális jogszabályokról szóló rendelet hatálya alá tartozó járművezetőnek a csökkentett heti pihenőidő miatt elmaradt pihenőjét? a) Legkésőbb a tárgyhetet követő harmadik hét végéig. b) A legközelebb következő legalább 8 órás pihenőidőhöz kapcsolódóan. c) Legkésőbb a tárgyhetet követő negyedik hét végéig. 98. Ha a vezetőnek az otthonától vagy a tehergépkocsi telephelyén kívüli helységben kell a járművezetést megkezdenie, az oda- és a visszautazással eltöltött idő a) készenléti időnek minősül, ha a saját személygépkocsiját vezeti. b) vezetési megszakításnak minősül, ha autóbusszal utazik. c) pihenőidőnek minősül, ha vasúton hálókocsiban utazik. 99. Mi a kabotázs fuvarozás? a) Az egyik ország fuvarozója végzi két másik országban lévő felrakó- és lerakóhely között. b) Az egyik ország fuvarozója végzi egy másik országban lévő felrakó- és lerakóhely között. c) A kishatármenti fuvarozás speciális formája.

18 100. Ön egy 0,75 méternél nagyobb átmérőjű kerékkel szerelt nehéztehergépkocsit vezet. Legalább mekkorának kell lennie a gumiabroncsokon a profilmélységnek belföldi forgalomban? a) Legalább 3 mm-nek. b) Legalább 1,6 mm-nek. c) Legalább 5 mm-nek Nemzetközi áruszállítást végző jármű vezetőjeként kerülhet-e vámszabálysértés gyanújába? a) Igen, akár úgy is, hogy a járművön valamelyik rakodó vámköteles árut rejt el a gépkocsivezető tudta nélkül. b) Igen, a nemzetközi árufuvarozást végző gépkocsivezető a vámszervek előtt mindig gyanús. c) Nem, a nemzetközi árufuvarozást végző gépkocsivezető mindig gyanú felett áll Milyen időt regisztrál automatikusan a digitális tachográf készülék, ha a tehergépkocsi forgalmi torlódás vagy más ok miatta az úton vesztegel? a) Egyéb munkaidőt. b) Vezetési szünetet. c) Vezetési időt Elindulás előtt a vezetői kártyájával bejelentkezik a digitális tachográf készülék fedélzeti egységébe. Át kell-e kapcsolnia vezetési idő tevékenységre, amikor a készülék képernyőjén megjelenik az alapállapot kijelzés? a) Igen. b) Csak akkor, ha a bejelentkezés és az elindulás között 5 percnél hosszabb idő telik el Hányféle és milyen típusú digitális tachográf kártya használatos a digitális tachográfhoz? a) Csak kétféle, a gépjárművezetői és az ellenőri kártya. b) Csak háromféle, a gépjárművezetői, a műhely- és az ellenőri kártya. c) Négyféle, a gépjárművezetői, az üzembentartói, a műhely- és az ellenőri kártya Köteles-e ellenőrizni, hogy az átadási címben megjelölt helyen tartózkodó személy jogosult-e az Ön által fuvarozott áru átvételére? a) Igen. b) Nem.

19 106. A közösségi engedély hiteles másolatát a) a fuvarozó telephelyén kell őrizni. b) a járművön kell tartani. c) a vámhatóságnál kell megőrzésre leadni Milyen engedéllyel végezhető nemzetközi közúti árufuvarozás az Európai Unióban? a) Közösségi engedéllyel. b) Az Európai Unióba nem szükséges külön engedély. c) Harmadik országos engedéllyel Mikor jár el helyesen a gépkocsi vezetője, ha külföldön egy idegen személy megkéri, hogy vigye őt magával egy másik országba? a) Ha udvariasan elutasítja az illető kérését. b) Ha nem zárkózik el a kérés teljesítése elől, mert a közúton az önzetlen segítségnyújtás mindig elvárható. c) Ha a helyszínen kifizetteti az értékarányos viteldíjat és így mérsékli a fuvar költségeit Köteles-e becsatolni magát a biztonsági övvel felszerelt ülésen, ha árufuvarozást végez? a) Igen. b) Csak akkor, ha árukísérőt nem szállít Az alábbiak közül Ön mikor tartozik felelősséggel a fuvarozott áruban keletkezett kárért? a) Ha a kár az áru belső tulajdonságainak figyelmen kívül hagyása miatt következett be. b) Ha a kár a rakodók hibájából következett be még berakodás közben. c) Ha a kár a rakomány nem megfelelő rögzítésének a következtében keletkezett Gépkocsijával árufuvarozást végez. Mi az Ön feladata a rakomány kirakása közben? a) Ügyelnie kell a tevékenység folyamatos végzésére, a munka időben történő befejezésére. b) Irányítania kell a kirakodásban résztvevő emberek munkáját. c) A fuvarlevél vagy az árujegyzék segítségével figyelemmel kell kísérnie az árudarabok kirakodását.

20 112. Ha a fuvarlevél adatai nem egyeznek meg a számla vagy a vámokmány adataival a) indulás előtt helyesbíteni kell a fuvarlevél adatait. b) indulás előtt helyesbíteni kell a számla (a vámokmány) adatait. c) jegyzőkönyv felvétele után a fuvarozást el lehet kezdeni Mi a célja a közúti közlekedési előéleti pontrendszernek? a) A rendszeresen szabálysértő gépkocsivezetők névjegyzékbe való gyűjtése. b) Az, hogy gyengítse a rendszeresen fegyelmezetlenül közlekedő gépkocsivezetők biztos anyagi helyzetét. c) Az önkéntes közlekedési jogkövetés elősegítése és a biztonság javítása Nemzetközi közúti forgalomban mire van szükség az élőállat fuvarozáshoz? a) A tenyésztő vagy az állattartó írásos nyilatkozatára, miszerint az állomány nem fertőzött. b) Élőállat szállítási engedélyre. c) Az FVM írásos engedélyére.

A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR)

A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) Vezetési idők az AETR szerint A nemzetközi közúti fuvarozást végző járművek személyzetének munkájáról szóló Európai Megállapodás (AETR) A VEZETÉSI ÉS PIHENŐIDŐRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Fogalmak: Megszakítás:

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE (. 15 (2006. március Az 561/2006/EK rendelet területi hatálya Magyarország területén az Európai Unió területén (! ellenőriz Svájc területén!? (AETR

Részletesebben

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ ADMINISZTRÁCIÓ A sofőrnél kell lennie korongos tachográf esetén az adott napi plusz visszamenőleg 28 (naptári) napnyi korongnak, vagy annak hiányában az időszakra vonatkozó igazolásnak. Digitális tachográf

Részletesebben

ADMINISZTRÁCIÓ MEGHATÁROZÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓ MEGHATÁROZÁSOK ADMINISZTRÁCIÓ A sofőrnél kell lennie korongos tachográf esetén az adott napi, plusz visszamenőleg 28 (naptári) napnyi korongnak. Digitális tachográf esetén a sofőrnél kell lennie a kártyájának illetve

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánljuk ezt a könyvet. Előszó miért készült ez a könyv? Rövid történeti áttekintés. 1. Általános bevezető információk 23.

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánljuk ezt a könyvet. Előszó miért készült ez a könyv? Rövid történeti áttekintés. 1. Általános bevezető információk 23. TARTALOMJEGYZÉK Ajánljuk ezt a könyvet Előszó miért készült ez a könyv? Rövid történeti áttekintés 15. oldal 19. oldal 22. oldal 1. Általános bevezető információk 23. oldal Jogszabály ismeret és betartás

Részletesebben

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ

MEGHATÁROZÁSOK. pihenő vagy szünet. vezetés munka készenlét. napi vezetési idő. napi teljes munkaidő VEZETÉSI IDŐ ADMINISZTRÁCIÓ A sofőrnél kell lennie korongos tachográf esetén az adott napi plusz visszamenőleg 28 (naptári) napnyi korongnak, vagy annak hiányában az időszakra vonatkozó igazolásnak. Ez lehet tevékenység

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánljuk ezt a könyvet. Előszó miért készült ez a könyv? 1. Általános bevezető információk 22. oldal. Rövid történeti áttekintés

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánljuk ezt a könyvet. Előszó miért készült ez a könyv? 1. Általános bevezető információk 22. oldal. Rövid történeti áttekintés TARTALOMJEGYZÉK Ajánljuk ezt a könyvet Előszó miért készült ez a könyv? 15. oldal 19. oldal 1. Általános bevezető információk 22. oldal Rövid történeti áttekintés Jogszabály ismeret és betartás Jogszabályok

Részletesebben

T/14337/10. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához

T/14337/10. számú EGYSÉGES JAVASLAT. a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/14337/10. számú EGYSÉGES JAVASLAT a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Dr. Kóka János gazdasági és

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánljuk ezt a könyvet. Előszó miért készült ez a könyv? 1. I. Fejezet Általános bevezető információk 23. oldal

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánljuk ezt a könyvet. Előszó miért készült ez a könyv? 1. I. Fejezet Általános bevezető információk 23. oldal TARTALOMJEGYZÉK Ajánljuk ezt a könyvet Előszó miért készült ez a könyv? 16. oldal 20. oldal 1. I. Fejezet Általános bevezető információk 23. oldal Rövid történeti áttekintés Jogszabály ismeret és betartás

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota 43/2007. (IV. 4.) GKM a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenőrzés részletes szabályairól A gazdasági

Részletesebben

32006R0561. Fontos jogi nyilatkozat

32006R0561. Fontos jogi nyilatkozat Fontos jogi nyilatkozat 32006R0561 Az Európai Parlament és a Tanács 561/2006/EK rendelete ( 2006. március 15. ) a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról, a 3821/85/EGK

Részletesebben

AETRControl rendszer

AETRControl rendszer AETRControl rendszer Jogi szabályozás Kiolvasási kötelezettség digitális tachográfoknál 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 6. (5) A vezetői kártyát 28 naponta, a készüléket pedig 90 naponta köteles az üzembentartó

Részletesebben

1. SZÁMÚ IRÁNYMUTATÁS

1. SZÁMÚ IRÁNYMUTATÁS 1. SZÁMÚ IRÁNYMUTATÁS Tárgy: A minimális pihenőidőtől és a maximális vezetési időtől való kivételes eltérés annak érdekében, hogy a gépjármű megfelelő megállóhelyre érhessen. Cikk: Az 561/2006/EK rendelet

Részletesebben

66/2007. (IV. 4.) Korm. rendelet. a közúti szállítást végző egyes járművek személyzete vezetési és pihenőidejének ellenőrzéséről

66/2007. (IV. 4.) Korm. rendelet. a közúti szállítást végző egyes járművek személyzete vezetési és pihenőidejének ellenőrzéséről 66/2007. (IV. 4.) Korm. rendelet a közúti szállítást végző egyes járművek személyzete vezetési és pihenőidejének ellenőrzéséről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdése a) pontjának

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó miért készült ez a könyv? A könyv kiadását a TachografGURU szponzorálta

TARTALOMJEGYZÉK. Előszó miért készült ez a könyv? A könyv kiadását a TachografGURU szponzorálta TARTALOMJEGYZÉK Előszó miért készült ez a könyv? A könyv kiadását a TachografGURU szponzorálta 4. oldal 5. oldal 1. A tachográffal kapcsolatos alapvető meghatározások 6. oldal A 165/2014/EU rendelet alapvető

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

Új vezetési és pihenőidők 2007-től

Új vezetési és pihenőidők 2007-től Új vezetési és pihenőidők 2007-től Hatályba léptetés Végre egy jogszabály, amely kellőidőt hagy az alkalmazásához szükséges felkészülésre! Ugyanis az új EK-rendeletben előírtak egy év múlva, vagyis 2007.

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai Budapest, 2017. október 4. Kovács Kornél osztályvezető 1 Magyarország közúti áruszállítási teljesítményének és volumenének alakulása 2001-2016 45000 40000

Részletesebben

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet

43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet 43/2007. (IV. 4.) GKM rendelet a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok alapján végzett közlekedési hatósági ellenõrzés részletes szabályairól A gazdasági és közlekedési miniszter feladat-

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/366. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/366. Módosítás 22.3.2019 A8-0205/366 366 9 b preambulumbekezdés (új) (9b) Annak biztosítása érdekében, hogy a szabályok világosak, könnyen érthetők és végrehajthatók legyenek, az információkat hozzáférhetővé kell tenni

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Ócsa Város Önkormányzatának 26/2010. (XII.24.) számú rendelete 1 A járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.)

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE. (2008. október 22.) 2008.11.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 304/63 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1100/2008/EK RENDELETE (2008. október 22.) a tagállamok határain a közúti és belvízi közlekedés terén végzett ellenőrzések

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 02 Közúti közlekedésüzemvitel-ellátó Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmezõ rendelkezések

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A rendelet hatálya. 2. Értelmezõ rendelkezések 34676 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 146. szám A Kormány 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelete a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/189. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/189. Módosítás 21.3.2019 A8-0205/189 189 1 cikk 1 bekezdés 5 pont a a pont (új) 8 cikk 6 a bekezdés bevezető rész Hatályos szöveg (6a) A (6) bekezdéstől eltérve az autóbusszal végzett személyszállítás nemzetközi piacához

Részletesebben

5. Személy- vagy áruszállítás érvényes vezetői engedély birtoklása nélkül vagy olyan vállalkozás által, amely nem rendelkezik közösségi engedéllyel.

5. Személy- vagy áruszállítás érvényes vezetői engedély birtoklása nélkül vagy olyan vállalkozás által, amely nem rendelkezik közösségi engedéllyel. 2017. január 27-én lépett hatályba a 476/2016. (XII.27.) Korm. rendelet, mely a közúti árufuvarozással és személyszállítással összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szól. A jogszabály módosítása

Részletesebben

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes.

Felhívás! A sikeres vizsgáról a Nemzeti Közlekedési Hatóság igazolást ad ki. Az igazolás visszavonásig érvényes. Felhívás! A hatóság felhívja a mezőgazdasági vegyszerek és üzemanyagok mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott pótkocsival történő közúti szállítását végzők figyelmét a rájuk vonatkozó veszélyes

Részletesebben

GKI. Ügyfélfogadás: Pécs Hengermalom u. 4. H-CS: 08:00-16:00, P: 08:00-12:00 Pécs Hungária u. 9. H-Cs: 12:00-16:00

GKI. Ügyfélfogadás: Pécs Hengermalom u. 4. H-CS: 08:00-16:00, P: 08:00-12:00 Pécs Hungária u. 9. H-Cs: 12:00-16:00 A I ÉCS Kft. ATI PÉCS kereskedelmi és szolgáltató korlátolt felelősségű társaság Cégjegyzékszám: 02-09-075009 Nyilvántartási szám: 00211-2010 adószám:14988185-2-02 7623 Pécs Jókai u. 40. 3/1 Telefon: 72/311422,

Részletesebben

- Az egész út kb. 282 km.

- Az egész út kb. 282 km. Soroljon fel legalább 10 olyan országot, amelyben nem az 561/2006/EK rendelet, hanem a Nemzetközi közúti forgalomban részt vevő járművek személyzetének munkájára vonatkozó Európai Megállapodás (AETR) szabályai

Részletesebben

153. sz. Egyezmény. a munka- és pihenőidőről a közúti szállításban

153. sz. Egyezmény. a munka- és pihenőidőről a közúti szállításban 153. sz. Egyezmény a munka- és pihenőidőről a közúti szállításban A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe,

Részletesebben

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer

EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer EKÁER Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer Közúti szállítási tevékenység 2015. január 1-jétől csak EKÁER szám birtokában végezhető. A belföldön (nem végső fogyasztónak) történő első adóköteles

Részletesebben

I. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya

I. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(VIII. 25.) önkormányzati rendelete Kadarkút Város Önkormányzata tulajdonát képező, illetve üzemeltetésében lévő egyes közutak használatának

Részletesebben

161. sz. Ajánlás. a munka- és pihenőidőről a közúti szállításban

161. sz. Ajánlás. a munka- és pihenőidőről a közúti szállításban 161. sz. Ajánlás a munka- és pihenőidőről a közúti szállításban A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és

Részletesebben

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV

2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV 2400 TACHOGRÁF KEZELÉSI KÖNYV FIGYELEM! Bármilyen szennyeződésnek a tachográfba jutása a készülék meghibásodásához vezethet, ezért a tachográfot csak az írólap cseréjének idejére nyissa ki. Ne hagyja az

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.11.11. COM(2011) 710 végleges 2011/0327 (COD) C7-0400/11 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a 2006/126/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a járművezetői

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT

EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Brüsszel, 2008. augusztus 8. (OR. en) 2006/0146 (COD) PE-CONS 3627/08 CODIF 54 TRANS 128 CODEC 521 JOGI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: AZ EURÓPAI PARLAMENT

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/146. Módosítás

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0205/146. Módosítás 21.3.2019 A8-0205/146 146 2 a preambulumbekezdés (új) (2a) tartózkodási hely : a járművezető valamely tagállamban bejelentett tartózkodási helye. 21.3.2019 A8-0205/147 147 2 cikk 1 bekezdés -1 pont (új)

Részletesebben

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN Az élet számos területén figyelünk gyermekeinkre, óvjuk biztonságukat. Miért ne tennénk ezt a közlekedésben is? A gyermekeket testfelépítésük miatt

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. rendelete. egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A nemzeti fejlesztési miniszter. rendelete. egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A nemzeti fejlesztési miniszter /2016. ( ) NFM rendelete egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek ásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 12. alpontjában

Részletesebben

2.12 Elindulás előtti teendők, személy és teherszállítás

2.12 Elindulás előtti teendők, személy és teherszállítás 2.12 Elindulás előtti teendők, személy és teherszállítás Ellenőrző kérdések_ki_2.1.-2.2. 1. Milyen gyakran kell a kormányberendezést, a fékberendezést, a gumiabroncsokat, a kötelezően előírt világító-

Részletesebben

Közúti ellenőrzések. 2012. áprilisi állapot

Közúti ellenőrzések. 2012. áprilisi állapot Közúti ellenőrzések 2012. áprilisi állapot HU A BAG közúti ellenőrzései A Szövetségi Áruszállítási Hivatal (BAG) mint a Szövetségi Közlekedési, Építési és Városfejlesztési Minisztérium ügyterületén tevékenykedő

Részletesebben

Autóbuszok emelt sebességgel történő közlekedésére feljogosító engedély kiadása, érvényességének meghosszabbítása... 9

Autóbuszok emelt sebességgel történő közlekedésére feljogosító engedély kiadása, érvényességének meghosszabbítása... 9 Áru és személyszállító engedélyek kiadása... 1 Áru és személyszállító tevékenység telephelyen történő ellenőrzése... 3 Autóbontók engedélyezése, ellenőrzése, nyilvántartása... 7 Autóbuszok emelt sebességgel

Részletesebben

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft.

HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. HTCP Rendszer Hexa-Com Kft. 2 Köszöntöm Önöket! Engedjék meg, hogy a következőkben bemutassuk a HTCP-rendszert. A HTPC a Help to Tax Certificate Point angol kifejezés rövidítése, amely a gyakorlatban annyit

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) mivel:

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) mivel: 2006.4.11. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 102/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE (2006. március 15.) a közúti szállításra vonatkozó egyes

Részletesebben

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer. dr. Lambertus József Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer dr. Lambertus József Miről lesz szó? Az EKAER bevezetésének célja Az EKAER főbb szabályai Gyakori kérdések, problémák Az ellenőrzés gyakorlata Kötelezettségek

Részletesebben

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005),

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005), 2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 33 E/425 tekintettel az EK-Szerződés 251. cikkének (2) bekezdésére, tekintettel eljárási szabályzata 62. cikkére, tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi

Részletesebben

7. 3 Hatályon kívül helyezve.

7. 3 Hatályon kívül helyezve. Kesztölc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelete a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és

Részletesebben

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR IGÉNYLŐLAP BIZTOSÍTÁS IGAZOLÁSHOZ Magyarországon és egy másik államban párhuzamos an folytatott kereső tevékenység esetén A magyarországi kereső tevékenység mellett

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter../2017. ( ) NFM rendelete. az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter../2017. ( ) NFM rendelete. az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A Nemzeti Fejlesztési Miniszter./2017. ( ) NFM rendelete az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 12. alpontjában,

Részletesebben

A közúti közlekedés szabályozása Gaál Bertalan

A közúti közlekedés szabályozása Gaál Bertalan A közúti közlekedés szabályozása Gaál Bertalan 1 Közlekedéspolitikai alapok Amerika XX. sz. eleje Európa II. vh. után EGK közlekedésszabályozása az egyes ágazatokra csak részoptimumokhoz vezetett nem a

Részletesebben

GKI Képzés Tehergépkocsi-vezetőknek

GKI Képzés Tehergépkocsi-vezetőknek GKI Képzés Tehergépkocsi-vezetőknek A közúton közlekedő tehergépkocsi vezetőknek meg kell szerezniük a Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt (GKI). A vezetői engedély megszerzésének időpontjától függően

Részletesebben

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1

2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1 2008. évi LXXVI. Törvény a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról1 1. (1) A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény (a továbbiakban: Vtv.) 2. -ának (3) bekezdése

Részletesebben

561/2006/EK rendelet. (6) Kívánatos ezen rendelet hatályának pontos meghatározása a szabályozása alá tartozó főbb járműkategóriák meghatározásával.

561/2006/EK rendelet. (6) Kívánatos ezen rendelet hatályának pontos meghatározása a szabályozása alá tartozó főbb járműkategóriák meghatározásával. 561/2006/EK rendelet 561/2006/EK rendelet AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE (2006. március 15.) a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról, a 3821/85/EGK

Részletesebben

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről

1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről ( Egységes szerkezet kivonata a tachográf fenntartó szervezetek személyi és dologi feltételeiről) A közúti

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

561/2006/EK rendelet. (6) Kívánatos ezen rendelet hatályának pontos meghatározása a szabályozása alá tartozó főbb járműkategóriák meghatározásával.

561/2006/EK rendelet. (6) Kívánatos ezen rendelet hatályának pontos meghatározása a szabályozása alá tartozó főbb járműkategóriák meghatározásával. 561/2006/EK rendelet 561/2006/EK rendelet AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE (2006. március 15.) a közúti szállításra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról, a 3821/85/EGK

Részletesebben

1. A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet módosítása

1. A gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet módosítása 17852 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 105. szám A nemzeti fejlesztési miniszter 44/2015. (VII. 20.) NFM rendelete a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló 1/1990. (IX.

Részletesebben

1985.12.31. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 370. szám

1985.12.31. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 370. szám A TANÁCS 1985. december 20 i 3820/85/EGK RENDELETE a közúti fuvarozásra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK TANÁCSA, tekintettel az Európai Gazdasági Közösséget

Részletesebben

58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról

58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet. a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 58/2007. (III. 31.) Korm. rendelet a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése

Részletesebben

(2) A korlátozott forgalmú közutakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A korlátozott forgalmú közutakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza. Szalkszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2015.(VIII.27.) önkormányzati rendelete Szalkszentmárton község közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról Szalkszentmárton

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2006R0561 HU 04.06.2010 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 561/2006/EK RENDELETE

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség tevékenységei:

Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség tevékenységei: KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉGE Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőség tevékenységei: Tartalom: KÖZÚTI JÁRMŰ MŰSZAKI OSZTÁLY TEVÉKENYSÉGEI... 2 KÖZÚTI JÁRMŰ FORGALMI OSZTÁLY TEVÉKENYSÉGEI...

Részletesebben

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999.

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999. BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZRT. A BUDAPESTI HELYI KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉS FORGALMI UTASÍTÁSA Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával Érvényes: 1999. október

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében A Nemzeti Közlekedési Hatóság tevékenysége a veszélyes árut szállító közúti járművek ellenőrzésének tükrében Balatonföldvár, 2010. április 8-9. 1 Ellenőrzési tevékenység A Nemzeti Közlekedési Hatóság komplex

Részletesebben

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma:

1.10. Adószáma (11 hosszan): - - 1.11. Pénzforgalmi (átutalási) számlaszáma(i) és a számlavezető pénzintézet(ek) megnevezése, fiókja, számlaszáma: Kérelem benyújtásának időpontja: Kérelmet átvevő vámszerv megnevezése, aláírása: KÉRELEM vámhatósági nyilvántartásba vételhez a kereskedelmi gázolaj utáni adó-visszaigénylés érvényesítéséhez Új kérelem

Részletesebben

156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet

156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet 156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a

Részletesebben

1 / 24 2015.03.21. 10:18

1 / 24 2015.03.21. 10:18 1 / 24 2015.03.21. 10:18 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási

Részletesebben

Általános rendelkezés 1.

Általános rendelkezés 1. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2007. (I.25.) számú rendelete a helyi menetrend szerinti autóbuszjáratok, az iskolák, tanintézetek által rendelt helyi autóbusz különjáratok

Részletesebben

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással

Részletesebben

Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz é1. oldal

Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz é1. oldal Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz é1. oldal 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

intelligens flottakövetés OBU FIX HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC

intelligens flottakövetés OBU FIX HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC intelligens flottakövetés OBU FIX HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ V02_2014_04_28_HUN_SC 1 Mielőtt megkezdi útját a magyar fizető útvonalon, regisztráljon a http://www.hu-go.hu internetes oldalon és töltse fel egyenlegét.

Részletesebben

Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 2. oldal g)1 a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáf

Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 2. oldal g)1 a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáf Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 1. oldal 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez

Részletesebben

Cafetéria juttatás 45.

Cafetéria juttatás 45. A Független HÉV Szakszervezet a mai napon belső egyeztetést tartott a Kollektív szerződés tárgyában, melynek eredményeképpen a már megállapodott és a vitás pontokon felül további javaslatokat, észrevételeket

Részletesebben

1, Szaktanfolyamok (fül) 1.1. GKI ( Gépjárművezetői képesítési igazolvány ) (fül)

1, Szaktanfolyamok (fül) 1.1. GKI ( Gépjárművezetői képesítési igazolvány ) (fül) 1, Szaktanfolyamok (fül) 1.1. GKI ( Gépjárművezetői képesítési igazolvány ) (fül) Tehergépkocsi alapképesítést annak a személynek (a továbbiakban: gépkocsivezető) kell megszereznie, aki a, a közúton C1,

Részletesebben

NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító:

NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító: A díjak megfizetésének összesítése: A kérelem elbírálási díja Ft; Az engedélyek díja Ft leróva NKH.. Regionális Igazgatósága Iktatószám: Cím: Telefonszám: Személyi azonosító: ÁRUFUVAROZÓI ENGEDÉLY, KÖZÖSSÉGI

Részletesebben

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról

LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a. behajtási engedélyek szabályozásáról LÉBÉNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2008. (VI.30.) rendelete a behajtási engedélyek szabályozásáról Lébény Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A TANÁCS 3820/85/EGK RENDELETE (1985. december 20.) a közúti fuvarozásra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról

A TANÁCS 3820/85/EGK RENDELETE (1985. december 20.) a közúti fuvarozásra vonatkozó egyes szociális jogszabályok összehangolásáról 1985R3820 HU 10.09.2008 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 3820/85/EGK RENDELETE (1985. december 20.)

Részletesebben

A belügyminiszter. /2012. (.) BM rendelete. a Belügyminisztérium rendvédelmi szervei közúti járműveinek fenntartásáról

A belügyminiszter. /2012. (.) BM rendelete. a Belügyminisztérium rendvédelmi szervei közúti járműveinek fenntartásáról A belügyminiszter /2012. (.) BM rendelete a Belügyminisztérium rendvédelmi szervei közúti járműveinek fenntartásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés m) pont mb) alpontjában

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) 2014.4.10. L 107/39 A BIZOTTSÁG 361/2014/EU RENDELETE (2014. április 9.) az autóbusszal végzett nemzetközi személyszállítás okmányaira vonatkozóan az 1073/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet

Részletesebben

Frissítve: május :44 Netjogtár Hatály: 2019.I Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 1.

Frissítve: május :44 Netjogtár Hatály: 2019.I Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 1. Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 1. oldal 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez

Részletesebben

190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet. a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról

190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet. a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdése a) pontjának 14. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A KÖZÚTI ÁRUSZÁLLITÁS ELLENŐRZÉSÉNEK RENDSZERE - LENGYELORSZÁG

A KÖZÚTI ÁRUSZÁLLITÁS ELLENŐRZÉSÉNEK RENDSZERE - LENGYELORSZÁG A KÖZÚTI ÁRUSZÁLLITÁS ELLENŐRZÉSÉNEK RENDSZERE - LENGYELORSZÁG A közúti áruszállítás ellenőrzésének rendszeréről szóló 2017. március 9-i törvény célja az adórendszer kijátszását megelőző újabb eszköz bevezetése.

Részletesebben

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2019. (II.22.) önkormányzati rendelete a súlykorlátozással érintett utak engedéllyel történő használatáról Gödöllő Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.11.29. COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az 1101/89/EGK rendelet, a 2888/2000/EK rendelet és a 685/2001/EK rendelet

Részletesebben

12/2005. (V.10.) Orosházi Önkormányzati rendelet. az önkormányzat tulajdonában lévő helyi közutak védelméről 12

12/2005. (V.10.) Orosházi Önkormányzati rendelet. az önkormányzat tulajdonában lévő helyi közutak védelméről 12 12/2005. (V.10.) Orosházi Önkormányzati rendelet az önkormányzat tulajdonában lévő helyi közutak védelméről 12 Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 2. oldal g)1 a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáf

Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 2. oldal g)1 a nemzetközi közúti árufuvarozási piachoz való hozzáf Magyar joganyagok - 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet - a közúti árufuvarozáshoz, 1. oldal 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez

Részletesebben

MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK

MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK MINDSZENTKÁLLA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 8/2018. (VI. 01.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú utakon súlykorlátozás bevezetéséről Mindszentkálla község Önkormányzatának

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. május 30-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. május 30-i rendes ülésére 22. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a személyszállítási közszolgáltatás saját gazdasági

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgy lésének 18/2010. (VI. 25.) önkormányzati rendelete a történelmi belváros környezetkímél forgalmi rendjér

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgy lésének 18/2010. (VI. 25.) önkormányzati rendelete a történelmi belváros környezetkímél forgalmi rendjér Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2010. (VI. 25.) önkormányzati rendelete a történelmi belváros környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a fizető parkolóhelyek működtetéséről szóló

Részletesebben

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.)

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) 1988. évi I. TÖRVÉNY a közúti közlekedésről (A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) [A vastag betűs szöveg az 1988: I. törvény (a továbbiakban Tv.), a vékony

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Borsodszirák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2011.(IX.14.) önkormányzati rendelete A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a közútkezelői hozzájárulás kiadásának

Részletesebben

190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet. a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról

190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet. a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdése a) pontjának 14. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással

Részletesebben

Az árufuvarozási iparra vonatkozó kollektív szerződés Fizikai dolgozói kollektív szerződés

Az árufuvarozási iparra vonatkozó kollektív szerződés Fizikai dolgozói kollektív szerződés Az árufuvarozási iparra vonatkozó kollektív szerződés Fizikai dolgozói kollektív szerződés Forrás: Osztrák Gazdasági Kamara. évi szerződéskötésre vonatkozó információk - Kivonat - Bérek és pótlékok rendje

Részletesebben

190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról

190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdése a) pontjának 14. alpontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben