JAVASLAT. a Somlói Juhfark. Veszprém Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JAVASLAT. a Somlói Juhfark. Veszprém Megyei Értéktárba történő felvételéhez"

Átírás

1 JAVASLAT a Somlói Juhfark Veszprém Megyei Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Somlói Tájegységi Értéktár Doba, május 9. (P. H.)

2 I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Somlói Tájegységi Értéktár Somló és Környéke Borút Egyesület 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név: Horváth Zoltán Levelezési cím:8460 Devecser, Petőfi tér 5. Telefonszám: 30/ cím: somloiborut1@t- .hu doba@somlo.hu II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI 1. A nemzeti érték megnevezése Somlói Juhfark 2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása agrár- és élelmiszergazdaság egészség és életmód épített környezet ipari és műszaki megoldások kulturális örökség sport természeti környezet turizmus 3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye Nagy-Somlói Borvidék 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik települési tájegységi megyei külhoni magyarság

3 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása A Juhfark fajta a filoxéra vész előtt, szinte az egész országban elterjedt volt, amelyet bizonyít a rendkívül sok hasonneve is. Régóta ismert és termesztett fajta, azonban hivatalosan csak 1997-ben vált újra államilag elismert fajtává. Németh Márton 1970-es leírásában a fajta összes területét csupán 100 hektárra becsülte ben a 31. legelterjedtebb fehérborszőlő-fajta volt Magyarországon a 149 ha-os területével. A HNT évi adatai szerint jelenleg 187, 43 ha-on termesztik hazánkban és ebből 101 ha található a Somlón. Ősi magyar fajta, gyakran keverték össze a Csomorikával, de mára ez a vita tisztázódott. A Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találhatunk. A Juhfark valódi értékeit a vulkáni, ásványos talajokon tudja megmutatni, de a meszes talajt is kedveli. A magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Közismert a Habsburg-ház legendája, miszerint a "Nászéjszakák bora"-ként emlegetett Somlói Juhfark fogyasztása az utódnemzésben fiúgyermeket eredményez. Állítólag egykoron még Indiában is csodatevő italként, mint az elvesztett férfiasság gyógyszereként tekintettek rá. A Juhfark közepes időpontban fakad, virágzik, zsendül és érik be. Növekedési erélye közepes, míg termőképessége kielégítő. Keleti származása ellenére is sok fürtöt nevelő fajták közé sorolható be, míg a termékenységi együtthatói átlagosan alakulnak. Alapi és sárrügyei is termékenyek. Fürtje közepes méretű, kb. 170g, kötődési problémák nem figyelhetők meg a fajtán. A Juhfark cukortartalma teljes éréskor mustfok, túlérésben viszont meghaladhatja akár a 23 MM -ot is. Mustjának titrálható savtartalma igen magas (12g/l). Rothadási hajlamossága feltűnő, de általában a szeptember első felétől jelentkező botrítisz fertőzés nemesrothadásba fordul át. Növekedési erélye és hónaljhajtás képzése közepes, lombozata mérsékelt zöldmunkát igényel. Kordonművelésen jól és könnyen termeszthető, valamint rövidmetszéssel is kielégítően terem. Legnagyobb problémája a rothadási érzékenysége, mert ezzel nagyban rontja a termésbiztonságát. (VARGA, 2009) Jelenleg is zajlik a fajta szelekciós munkája a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben. A szelekciós munka célja kiválasztani és megtalálni egy kevésbé rothadékony, laza fürtű Juhfarkot.

4 Ampelográfiai leírás: Tőkéje: Erős, dússzámú, elterülő, henye vesszőkkel. Vesszői: A szártag csupasz, fakószalmasárga, csíkos, alig hamvas, enyhén barázdált, sima, rövid, középvastag, hengeres. A csomó a szártagnál sötétebb színű. Rügyei: Nemezesen gyapjas, fakóbarna, tompa és nagy. Fiatal hajtása: A 2-4 cm-es hajtás pókhálós, zöld. A cm-es hajtás pókhálós, zöld; virágzata pókhálós, vöröses zöld. Vitorlája: Pókhálósan gyapjas, zöld, levéllemezei homorúak-kiterítettek. Levele: A lemez határozatlan alakú (kerekded), nagy, olyan hosszú, mint amilyen széles, hullámos, fűzöld, puha, igen hajlékony, könnyen szakadó, alig fényes, nem zsíros, karéjoshasadt-osztott; karéjainak száma 2-5; oldalöbleinek száma 1-4; csúcsa tompaszögű; váll-öble mély, határozatlan alakú. A nyél csupasz, barnás-zöld, mintázatlan, hengeres, rövid, a középső érhez viszonyítva aránylag rövid. Éretlen fürtje: A kocsányzat csupasz, barnászöld és mintázatlan. A bogyó zöld, nem színeváltó, valamint gyéren pontozott. Érett fürtje: Kúpos-hengeres, tömött, középhosszú, középnagy; kocsányzata tartós; kocsánya egyenletesen vastagodó, középhosszú, középvastag; bogyókocsánya közepesen szemölcsös, hosszú, középvastag; kocsánykoronája kúp alakú; ecsetje színtelen, rövid. A bogyó gömbölyded, kicsi, fehér, pontozott, feltünően hamvas, sokmagvú; húsa puha, leves, olvadó; levele színtelen; íze közömbös; héja vékony, középerős, tartós. Mag: Nyúlánk, középnagy, csokoládébarna; törzse tojásdad vagy szív alakú; csőre középhosszú. Környezeti igénye: Rothadásra való hajlama miatt szellős, száraz fekvésbe telepítendő. Talajban különösebben nem igényes. Eléggé páraigényes. Termesztéstechnikai igénye: Hagyományos műveléssel is terjedelmes tőkéket nevel ki, nagy tenyészterületű. Mérsékelt zöldmunkával művelhető. Terhelésre nem igazán érzékeny. Ellenálló-képessége: Fagyérzékeny, szárazságot elviseli, rothadásra hajlamos, peronoszpórára nagyon, lisztharmatra mérsékelten érzékeny, a moly károsítja. Technológiai jellemzői: Kedvezőtlen szüretelésű, kedvező fürtfelépítésű és mérsékelten kedvező bogyó-összetételű, közepes lényeredékű. Október közepén szüretelhető. Borának jellemzése: Kellemes-finom illatú, zamatos aromákkal, legtöbbször tüzes és erőteljes-egysíkú alkohol jellemzi. Bora készítésmódjának függvényében lehet zöldes-fehér (reduktív), szalmasárga illetve arany (oxidatív) színű. Határozott savai elegáns, férfias fanyarságot képeznek, egyfajta rusztikus aromavilággal. Borának minősége erősen az évjárat befolyásolja. A jobb minőségű bort adó tömegbor-szőlőfajták közé tartozik. (NÉMETH, 1970)

5 6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett A Közép-dunántúli Régió több történelmi borvidékkel is büszkélkedhet. Közülük a Nagy- Somlói borvidék sajátos, egyedi borászati termékeivel, szőlőfajtáival a régió meghatározó, gazdasági jelentőségen túlmutató, arculatformáló tényezőjének tekinthető. Különösen jól cseng a Somlói borvidék nevével szorosan összeforrott Juhfark fajta neve, amit hungaricum jellegű tájfajtának tekinthetünk, hiszen a legnagyobb felületen a Somló hegyen termesztenek. Köztudomású azonban, hogy mint minden tájfajta, a Juhfark is fokozattan környezetigényes, egyes stresszhatásokra érzékenyen reagál, nagyon évjáratfüggő, termesztése rothadásérzékenysége miatt nehéz. Mindezek ismeretében nem csodálkozhatunk azon, hogy a mennyiségi szemlélet vezényelte, származás- és eredetvédelemre egyáltalán nem érzékeny időkben a fajta termesztése szinte teljesen visszaszorult, és a 80-as évek közepére törölték a Nemzeti Fajtajegyzékből is. A megváltozott társadalmi és piaci helyzet azonban újra előtérbe helyezte a fajtát, így ben újra állami elismerésre került, és jelentős telepítési hullám indult el a Somló hegyen. A badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet a BCE Borászati Tanszékével, valamint a Tornai Pincészettel közös kutatási projekt eredményeivel, rávilágított a fajta egészségvédő hatásaira is. A Juhfark fajta bora kimagaslóan sok káliumot tartalmaz és tekintélyes mennyiségben található benne kalcium, magnézium és foszfor is. Egyes borászati eljárás alkalmazása mellett pedig kiemelkedő a sikiminsav-, polifenol és szerotonintartalma. Tájfajta jellege és a hozzá kapcsolódó legendák révén, a belőle készült borászati termék nevének önmagában is jelentős marketing értéke lett napjainkra, neve határainkon túl is jól cseng. A Somlói Juhfark a hegy, a Nagy-Somlói borvidék a Balatoni Borrégió és az egész térség értéke, ezért kérjük a Veszprém Megyei Értéktárba való felvételét. 7. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források) MÁJER J. (2010): Hagyományos szőlőfajták jelentősége. Előadás A hagyományos szőlőés bor termelési technológiák című rendezvényen. Szlovénia-Magyarországon Átnyúló Együttműködési Program rendezvénye. Keszthely, március 10. MÁJER J. (2010): A fehérborok kedvező élettani hatása az egészségünkre. Előadás a XVIII: Szent György-hegyi Napokon. Tapolca, április 23. MÁJER J: (2010): Hungarikum szőlőfajták a Balatoni Borrégióban. Előadás a Kéknyelű Virágzás Ünnepén. Badacsony, június 5. GYÖRFFYNÉ JAHNKE G. - MÁJER J. - VARGA P. - NÉMETH CS. - KNOLMAJERNÉ SZIGETI GY. - SZŐKE B. (2010): DMR módszer alkalmazása Juhfark, Szürkebarát és Pinot noir szőlőfajtáknál. (Application of the DMR method in Juhfark, Pinot gris nad Pinot noir grapevine varieties) LII. Georgikon Napok Nemzetközi tudományos konferencia szeptember 30-október 1. dmr-cikk.doc

6 MÁJER J. - GYÖRFFYNÉ JAHNKE G. - KNOLMAJERNÉ SZIGETI GY. - NÉMETH CS. (2010): Tájfajták a Balatoni Borrégióban. (Autochton varieties in the Balaton Wine Region.) LII. Georgikon Napok Nemzetközi tudományos konferencia szeptember 30- október 1. tajfajtak-a-balatoniborregioban.doc SZŐKE B. KÁLLAY M. VARGA P. REMETE J. (2010): A Pinot fajtakör és a Juhfark fajta borainak finomanalitikai vizsgálata a Balatoni Borrégióban. LII. Georgikon Napok Nemzetközi tudományos konferencia szeptember 30-október 1. finomossz-cikk-georgikon.doc MÁJER J. (2010): A hagyományos tájfajták szerepe az átalakuló szőlészeti és borászati ágazatban. Előadás a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Vidékfejlesztési Minisztérium Fenntartás és Fejlesztés c. központi rendezvényén. Budapest, november 7. MÁJER J. (2010): A Juhfark szőlőfajta, a fajta jövője (nagy remények!?). Szőlészeti és Borászati kutatási eredmények. Előadás az András- Napi Bormester Találkozón. Somlóhegy, november 30. MÁJER J. - GYÖRFFYNÉ JAHNKE G. (2005): Autochton szőlőfajták optimális termesztéstechnológiáját megalapozó kísérletek eredményei Badacsonyban. Borászati Füzetek (2): 4-9. HAJDÚ E. (2003): Magyar szőlőfajták. Mezőgazda Kiadó, Budapest KOZMA P. (2001): A szőlő és termesztése II. A szőlő szaporítása és termesztéstechnológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest. CSEPREGI P. ZILAI A. (1955): Szőlőfajtáink. Ampelográfia. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest BÉNYEI F. LŐRINCZ A. SZ. NAGY L. (1999): Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó Budapest. BÉNYEI F., LŐRINCZ A. (szerk) (2005): Borszőlőfajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok. Mezőgazda Kiadó Budapest KOZMA P. (2001): A szőlő és termesztése II. A szőlő szaporítása és termesztéstechnológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest. NÉMETH M. (1970): Ampelográfiai Album. Termesztett borszőlőfajták 2. Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat Budapest SZENCZ E. (2006): A művelésmód és a fürtválogatás hatása a Juhfark szőlőfajta termésének mennyiségére és minőségére. Szakdolgozat. Keszthely TÓTH I.-PERNESZ GY. (2001): Szőlőfajták. Mezőgazda Kiadó, Budapest. Pálffy Attila (2014): Juhfark fajtatörténete és termesztés technológiája a Balatoni Borvidéki Régióban. Szakdolgozat. Keszthely.

7 VARGA ZS. (2009): Régi Tokaj-Hegyaljai fajták termesztési értékének és rokonsági viszonyainak vizsgálata. Doktori értekezés BCE Budapest. Nagy-Somlói termékleírás: SOMLO_termekleiras.pdf Baross Gábor Program: Juhfark szőlőfajtából készült borok egyediségének, minőségének, növelése, új innovatív termék kifejlesztése A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

8 III. MELLÉKLETEK 1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuálisdokumentációja forrás: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet forrás: NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

9 forrás: Németh Márton: Ampelográfiai album (1970)

10 Forrás: Kertészet és Szőlészet 2011/12. szám

11 2. A Htv. 1. (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek 3. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat

12

Nemzeti érték felvételének javaslata települési értéktárba

Nemzeti érték felvételének javaslata települési értéktárba Nemzeti érték felvételének javaslata települési értéktárba A 114/2013. (IV.16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról 6. -a rendelkezik a nemzeti értékek települési, tájegységi,

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

MELLÉKLETEK 1. sz. melléklet - 2. sz. melléklet 3. sz melléklet

MELLÉKLETEK 1. sz. melléklet - 2. sz. melléklet 3. sz melléklet MELLÉKLETEK 1. sz. melléklet - 1. sz. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] települési értéktárba történő felvételéhez 2. sz. melléklet Űrlap minta, online

Részletesebben

Javaslat a Vasútállomás, vasutas épületek települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Vasútállomás, vasutas épületek települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Vasútállomás, vasutas épületek települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Fülöp Magdolna (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 20. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Javaslat a városi rang elnyerését megörökítő Emlékkő települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a városi rang elnyerését megörökítő Emlékkő települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a városi rang elnyerését megörökítő Emlékkő települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 20. (település, dátum) (P. H.) I. A

Részletesebben

Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar

Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar POLGÁR VÁROS POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE Javaslat a Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar települési értéktárba történő felvételére I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

Javaslat a Polgármesteri Hivatal épülete települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Polgármesteri Hivatal épülete települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Polgármesteri Hivatal épülete települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Vezér Ákos (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 16. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

JAVASLAT A MEDINAI/SIÓ-MENTI

JAVASLAT A MEDINAI/SIÓ-MENTI JAVASLAT A MEDINAI/SIÓ-MENTI APPONYI KISKASTÉLY ÉS KISBOLDOGASSZONY KÁPOLNA TELEPÜLÉSI/TÁJEGYSÉGI ÉRTÉKTÁRBA TÖRTÉNŐ FELVÉTELÉHEZ Készítette: Sió-menti Értéktár Bizottság dr. Baranyai Eszter Medina,2014.04.16

Részletesebben

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán

Szőlő fajták. Vörös borszőlő fajták. Syrah. Turán Szőlő fajták Vörös borszőlő fajták Syrah Október elején érik. Fürtje hosszúkáshengeres, tömött, középnagy (130 gr). Bogyója gömbölyű, kicsi, hamvas, kék, húsa puha. Középerős növekedésű, bőtermő. Talaj

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Győrvár község önkormányzata 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

Javaslat a Szabolcs Kupa települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Szabolcs Kupa települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Szabolcs Kupa települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Zserdin Balázs (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 25. (település, dátum) (P. H.) 1 2 I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1.

Részletesebben

Javaslat a Varga János Tűzoltószertár a tűzoltóautókkal települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Varga János Tűzoltószertár a tűzoltóautókkal települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Varga János Tűzoltószertár a tűzoltóautókkal települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Czöndör Mihályné (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 18. (település, dátum) (P.

Részletesebben

A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva

A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva A javaslati dokumentáció tartalma, egy példán bemutatva Mészáros János megyei főépítész Megyei Értéktár Bizottság titkárság Mi indokolja azt, hogy erről beszéljünk? A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárhoz

Részletesebben

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a

1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához. Javaslat a 1. melléklet az Ugod Község Települési Értéktár Bizottságának Szervezeti és Működési Szabályzatához UGOD KÖZSÉG POLGÁRMESTERE RÉSZÉRE! Javaslat a Szárhegyi kilátó hely- és erdőismereti tanösvény [nemzeti

Részletesebben

Javaslat a Barátság Duatlon települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Barátság Duatlon települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Barátság Duatlon települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. március 14. (település, dátum) (P. H.) 1 I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1.

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

Javaslat a Szabolcspusztai kastély települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Szabolcspusztai kastély települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Szabolcspusztai kastély települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Csányi Kálmán (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 20. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI

Részletesebben

S Z A B Á L Y Z A T. a települési értéktár létrehozásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

S Z A B Á L Y Z A T. a települési értéktár létrehozásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK S Z A B Á L Y Z A T a települési értéktár létrehozásáról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.A szabályzat célja a települési helyi értékek körének meghatározása, védelme és megőrzése feltételeinek biztosítása. 2.

Részletesebben

A szakmai ágazati szakbizottságok szerepe a hungarikum törvény végrehajtási rendelete szerint

A szakmai ágazati szakbizottságok szerepe a hungarikum törvény végrehajtási rendelete szerint A szakmai ágazati szakbizottságok szerepe a hungarikum törvény végrehajtási rendelete szerint Zobor Enikő szakmai tanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága 114/2013. (IV.

Részletesebben

A Kéknyelű és a Juhfark fajta klónszelekciójának legújabb eredményei New results of clonal selection breeding of Kéknyelű and Juhfark varieties

A Kéknyelű és a Juhfark fajta klónszelekciójának legújabb eredményei New results of clonal selection breeding of Kéknyelű and Juhfark varieties Győrffyné Jahnke Gizella 1 - Knolmajerné Szigeti Gyöngyi 2 - Németh Csaba 3 - Nagy Zóra Annamária 4 - Májer János 5 A Kéknyelű és a Juhfark fajta klónszelekciójának legújabb eredményei New results of clonal

Részletesebben

Javaslat a. Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a. Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Paradicsomos káposzta, a cigányok fő eledele települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Károlyi Sándorné Nagy Katalin I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 454/2013. (XII. 12.) Kt. határozat melléklete A RÁKOSMENTI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Képviselő-testülete a 361/2013.

Részletesebben

Javaslat a A Szent Imre templom épülete

Javaslat a A Szent Imre templom épülete Javaslat a A Szent Imre templom épülete Készítette: Czöndör Mihályné (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. július 15. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete október 31 -i ülésének 3. napirendi pontjához

ELŐTERJESZTÉS Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete október 31 -i ülésének 3. napirendi pontjához ELŐTERJESZTÉS Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. október 31 -i ülésének 3. napirendi pontjához Tisztelt Képviselő-testület! A 100/2013. (VI. 27.) képviselő-testületi határozatban döntés

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy

Részletesebben

ÁLLATKERT A BÁNSÁGBAN

ÁLLATKERT A BÁNSÁGBAN 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Padéi miniállatkert [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette:. (név). (aláírás). (település,

Részletesebben

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] Magyar Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] Magyar Értéktárba történő felvételéhez 2. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] Magyar Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Név: Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati

Részletesebben

Javaslat a Dr. Kovácsai Sándor Emlékfutás települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Dr. Kovácsai Sándor Emlékfutás települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Dr. Kovácsai Sándor Emlékfutás települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. március 14. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

:..9.1:,.,... (telepiil6s,d6tum) (P.H.l

:..9.1:,.,... (telepiil6s,d6tum) (P.H.l Javaslat az,,gasztron6mia : Abas5ri toltiitt k6poszta,, ltelepul6si/tiijegys6gi/megyei/kiilhoni magyarsdgl 6rt6kt6rba t6rt6n6 fetv6tel6hez K6szitette: - Fijltip Bertalann6 :..9.1:,.,... (telepiil6s,d6tum)

Részletesebben

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az. Apátfalva népi hangszere a citera. települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat az Apátfalva népi hangszere a citera települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Tóth

Részletesebben

1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Molnárné Preczlik Mariann

1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Molnárné Preczlik Mariann I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1.A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Molnárné Preczlik Mariann 2.A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai Név: Molnárné

Részletesebben

Javaslat a Négy Évszak Maraton futóverseny települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Négy Évszak Maraton futóverseny települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Négy Évszak Maraton futóverseny települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádám László (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. március 26. (település, dátum) (P. H.) 1 2 I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Fellegi Imre Németh Béla-féle helytörténeti gyűjtemény és a Helytörténeti ÉLET-KÉP-TÁR települési értéktárba történő felvételéhez Készítette:

Részletesebben

Javaslat Batykó Szilvia kerámiáinak települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat Batykó Szilvia kerámiáinak települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat Batykó Szilvia kerámiáinak települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Czöndör Mihályné (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2015. április 11. (település, dátum) (P. H.) 1 2 I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Javaslat a József Attila Emléktábla települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a József Attila Emléktábla települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a József Attila Emléktábla települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádámné Farkas Beáta (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. április 5. (település, dátum) (P. H.) 1 I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez 1 Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádámné Farkas Beáta (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 10. (település, dátum) (P. H.)

Részletesebben

Világfajták a Balatoni Borrégióban International grapevine varieties in the Balaton Wine Region

Világfajták a Balatoni Borrégióban International grapevine varieties in the Balaton Wine Region Májer János 1 Knolmajerné Szigeti Gyöngyi 2 Világfajták a Balatoni Borrégióban International grapevine varieties in the Balaton Wine Region majerj@mail.iif.hu 1 NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet,

Részletesebben

Települési és megyei értéktárak létrehozása a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete szerint

Települési és megyei értéktárak létrehozása a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete szerint Települési és megyei értéktárak létrehozása a hungarikum törvény és végrehajtási rendelete szerint Zobor Enikő szakmai tanácsadó Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Hungarikum Bizottság Titkársága Fogalommagyarázat

Részletesebben

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat A Gebauer freskó Megyei Értéktárba történő felvételéhez K é s z í t e t t é k : S e b e s t y é n M o l n á r Á r p á d Plébános K o v á c s M á r k Nagydorogi Értéktár Bizottság ( P. H. ) N a

Részletesebben

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez

Javaslat. Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás. települési értéktárba történó felvételéhez l. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Mezókovácsháza és környéke élóvilága állandó kiállítás települési értéktárba történó felvételéhez Készítette: Sarkadi Lászlfr- A JAVASLATTEVÓ

Részletesebben

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat

Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Az embert és szőlőt próbáló 2014-es évjárat Májer János-Németh Csaba -Knolmajerné Szigeti Gyöngyi NAIK SZBKI 2014-es év időjárása szélsőséges, drámai volt! Korábbi években is hozzászoktunk a szélsőségekhez,

Részletesebben

Magyarország Borrégiói

Magyarország Borrégiói A DUNA BORRÉGIÓ Magyarország Borrégiói 1. 2. 3. 4. 5. 6. Duna Borrégió Balaton Borrégió Pannon Borrégió Észak Magyarország Borrégió Észak-Dunántúl Borrégió Tokaji Miért szükséges a borrégió? 22 Borvidék

Részletesebben

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] Magyar Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] Magyar Értéktárba történő felvételéhez 2. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] Magyar Értéktárba történő felvételéhez Készítette: Név: Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati

Részletesebben

Előterjesztés. Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 21-i rendes nyilván ülésére

Előterjesztés. Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testülete szeptember 21-i rendes nyilván ülésére Előterjesztés Készült: Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. szeptember 21-i rendes nyilván ülésére Tárgy: Helyi értéktár létrehozása, értéktár bizottság megalakítása Előadó: Göntér Gyula

Részletesebben

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm.

Tájház. Javaslat a. Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Tájház Mezőkovácsháza települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Strifler Károlyné Mezőkovácsháza, 2016. november 30. HELYI ÉRTÉK

Részletesebben

PANNON EGYETEM Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony 8261 Badacsonytomaj, Római út 181. Tárgy: tájékoztató Magyar Értéktárba helyezési javaslatról 87/ 532-200 Ikt.szám:

Részletesebben

A JAVASLATTEVŐ ADATAI:

A JAVASLATTEVŐ ADATAI: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI: 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény /szervezet/vállalkozás) neve: Alsóörs Helyi Értéktár Bizottság 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

Részletesebben

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A szőlőtermesztés a tanúhegyek lankáin folyik Szent György-hegy Csobánc (Keszi-hegy) Jellegzetes kalap

Részletesebben

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról A Kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi

Részletesebben

Az Intézetben, ill. az Intézet közreműködésével készült szakdolgozatok:

Az Intézetben, ill. az Intézet közreműködésével készült szakdolgozatok: Publikációs és oktatási tevékenységünk: Lektorált folyóiratban megjelent publikációk: 1) P. VARGA G. KAZINCZI I. BÉRES I. KOVÁCS (2006): Competition between Sunflover and Ambrosia artemisiifolia in additive

Részletesebben

Javaslat Pusztaszabolcsi foltvarrott termékek települési értéktárba történő felvételéhez. Foltvarrók Himnusza (a "Ha én rózsa lennék" dallamára)

Javaslat Pusztaszabolcsi foltvarrott termékek települési értéktárba történő felvételéhez. Foltvarrók Himnusza (a Ha én rózsa lennék dallamára) Javaslat Pusztaszabolcsi foltvarrott termékek települési értéktárba történő felvételéhez A foltvarrás (patchwork) története régi, a szövés feltalálásának idejére esik. A szükség, a szegénység hozta létre,

Részletesebben

Javaslat a [Boldizsár Lovastanya című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [Boldizsár Lovastanya című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Javaslat a [Boldizsár Lovastanya című érték] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette Fridelné Boldizsár Anikó(név).....(aláírás) Cserépfalu,2015 szept...(település,dátum)

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Balatonfüredi Városi Értéktár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

A JAVASLATTEVŐ ADATAI:

A JAVASLATTEVŐ ADATAI: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI: 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény /szervezet/vállalkozás) neve: Alsóörs Helyi Értéktár Bizottság 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

Részletesebben

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a [nemzeti érték megnevezése] [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette: Horváth Vilmos Szombathely,

Részletesebben

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról OptiJUS Opten Kft. I 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról 2014.09.05. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. A nemzeti

Részletesebben

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban

Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Országos Szőlészeti, Borászati Konferencia Eger - 2015. január 21-23. Kadarka klónszelekció a Pannon borrégióban Kozma Pál - Werner János PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Pécs PTE TTK Szőlészeti

Részletesebben

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó neve: Horváth Imre 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név: Horváth Imre Levelezési cím: 2051 Biatorbágy, Jókai u. 12.

Részletesebben

Javaslat az Apátfalvi temetőkápolna Települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat az Apátfalvi temetőkápolna Települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat az Apátfalvi temetőkápolna Települési értéktárba történő felvételéhez I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

A Velencei Értéktár Bizottság január 18-i ülésén VÉB/2016/ 101. határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a

A Velencei Értéktár Bizottság január 18-i ülésén VÉB/2016/ 101. határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2016. január 18-i ülésén VÉB/2016/ 101. határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a Bence-hegyi kilátóteraszt és környékét A döntés

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság ülésére

ELİTERJESZTÉS Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság ülésére ELİTERJESZTÉS Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság ülésére Tárgy: Felhívás közzététele és honlapon történı megjelenés Tisztelt Bizottság! Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság tevékenységének jelentıs

Részletesebben

Javaslat a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom és épített örökség valamint a bodajki búcsú települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom és épített örökség valamint a bodajki búcsú települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplom és épített örökség valamint a bodajki búcsú települési értéktárba történő felvételéhez Készítette:

Részletesebben

Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region

Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region Májer János 1 Györffyné Jahnke Gizella 2 Knolmajerné Szigeti Gyöngyi 3 Új szőlőfajták a Balatoni Borrégióban New grapevine varieties at Balaton Wine Region majerj@mail.iif.hu gjahne@mail.iif.hu knol@mail.iif.hu

Részletesebben

A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők

A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők A csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó jellemzők Termésminőség A csemegeszőlőfajták minősége cukor és savtartalom mellett az ízharmónia és a tetszetősség is fontos A nagy, laza fürtű és nagy

Részletesebben

Javaslat Kádár Béla szellemi hagyatéka települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat Kádár Béla szellemi hagyatéka települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat Kádár Béla szellemi hagyatéka települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Kádár Tünde (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 18. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai: Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2015. december 7-i ülésén VÉB/2015/ 73. határozatszám alatt a zsidó temetőt a Velencei Értéktár részének nyilvánította. A döntés az alábbi javaslat alapján

Részletesebben

Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely növénykertje települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely növénykertje települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely növénykertje települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Bartókné Piller Magdolna (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 28. (település, dátum) (P. H.)

Részletesebben

PE AC SzBKI publikációs lista 2012

PE AC SzBKI publikációs lista 2012 PE AC SzBKI publikációs lista 2012 1.) GYŐRFFYNÉ JAHNKE G. (2012): Új klónok Badacsonyból. Kertészet és Szőlészet. 61. évfolyam 3. szám; 18-19 p. 2.) MÁJER J. (2012): A 2011-es évjárat értékelése. Előadás

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Velencei Helytörténeti Egyesület. Gschwindt-kastély kertje

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Velencei Helytörténeti Egyesület. Gschwindt-kastély kertje Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2015. november 9-i ülésén VÉB/2015/6 határozatszám alatt a Gschwindt kastély kertjét Velencei Értéktár részének nyilvánította. A döntés az alábbi javaslat

Részletesebben

Javaslat a. Gyurgyalag fészkelőhely ex szeméttelep. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette:

Javaslat a. Gyurgyalag fészkelőhely ex szeméttelep. települési értéktárba történő felvételéhez. Készítette: Javaslat a Gyurgyalag fészkelőhely ex szeméttelep települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Kerényi Zoltán (MME 5.sz. Gödöllői HCS.), Nagy Andrea (Galgamenti Népfőiskola) Galgahévíz 2017 I.

Részletesebben

A Velencei Értéktár Bizottság január 18-i ülésén VÉB/2016/ határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a

A Velencei Értéktár Bizottság január 18-i ülésén VÉB/2016/ határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2016. január 18-i ülésén VÉB/2016/ 99-100 határozatszám alatt a Velencei Értéktár részének nyilvánította a Gólya Villaparkot A döntés az alábbi javaslat

Részletesebben

Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely épülete települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely épülete települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Zsiráf Óvoda telephely épülete települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Bartókné Piller Magdolna (név). (aláírás) Pusztaszabolcs 2014. június 9. (település, dátum) (P. H.) I. A

Részletesebben

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez Javaslat a Beregi keresztszemes hímzés Felső-Tiszavidéki keresztszemes hímzés I. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktárba történő felvételéhez A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás)

Részletesebben

" W.Elek Katalin (név)...~ ~ (aláírás) Szajol, (település, dátum) (P. H.)

 W.Elek Katalin (név)...~ ~ (aláírás) Szajol, (település, dátum) (P. H.) 1. melléklet a 11412013. (IV 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Szajoli értéktárba történő felvételéhez Készítette: " W.Elek Katalin (név).........~ ~ (aláírás) Szajol, 2016.10.18. (település, dátum) (P.

Részletesebben

Magnélküli csemegeszőlő fajták:

Magnélküli csemegeszőlő fajták: Magnélküli csemegeszőlő fajták: Fürtje nagy, vállas. Bogyója közép nagy, sárgás színű, magvatlan. Bőtermő. Fürtje nagy, bőtermő, mézédes. Bogyói nagyok, kissé oválisak. Aszalva nagyon kellemes ízű mazsolát

Részletesebben

1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2, Kutatási rovat 1-4. p.

1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2, Kutatási rovat 1-4. p. Publikációs és oktatási tevékenységünk: Lektorált folyóiratban megjelent publikációk: 1) MÁJER J. LAKATOS A. GYÖRRFYNÉ JAHNKE G: (2007): A Furmint fajta helyzete Magyarországon. Borászati Füzetek 2007/2,

Részletesebben

Szőlőfajták. Dr. Kocsis László egyetemi tanár. Tel: 0683/545058 email: kocsis-l@georgikon.hu. Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék

Szőlőfajták. Dr. Kocsis László egyetemi tanár. Tel: 0683/545058 email: kocsis-l@georgikon.hu. Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék Dr. Kocsis László egyetemi tanár Tel: 0683/545058 email: kocsis-l@georgikon.hu Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszék Pannon Egyetem CORVINUS, CSERSZEGI FŰSZERES, FEHÉR CHASSELAS K16., HELIKON,

Részletesebben

A PE AC SzBKI, Badacsony évben megjelentett, előadott publikációinak listája

A PE AC SzBKI, Badacsony évben megjelentett, előadott publikációinak listája A PE AC SzBKI, Badacsony 2009. évben megjelentett, előadott publikációinak listája 1.) JAHNKE G. - MÁJER J., LAKATOS A. - GYÖRFFYNÉ MOLNÁR J. - DEÁK E., - STEFANOVITSNÉ BÁNYAI É. - VARGA P. (2009): Isoenzyme

Részletesebben

Publikációs és oktatási tevékenységünk:

Publikációs és oktatási tevékenységünk: Publikációs és oktatási tevékenységünk: Kutatóintézet lévén, az éves munka egyik fontos értékmérője kollégáink publikációs tevékenysége. Az alábbiakban felsoroljuk az intézeti munkatársak elmúlt évben

Részletesebben

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai:

1. A javaslatot benyújtó személy (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: 2. A javaslatot benyújtó személy vagy kapcsolattartó személy adatai: Velencei Értéktár A Velencei Értéktár Bizottság 2015. november 9-i ülésén VÉB/ 2015/7 határozatszám alatt a Gschwindt-kastélyt a Velencei Értéktár részének nyilvánította. A döntés alapjául szolgáló javaslat:

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása Melléklet: Javaslat minta

Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása Melléklet: Javaslat minta Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. L-28042-2/2013. Témafelelős: Deim Éva Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Tárgy: Települési Értéktár Bizottság létrehozása Melléklet:

Részletesebben

Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga

Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga Dr. Janky Ferenc Rácz Kinga Szőlészeti-Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek, 2012. február 20.-24. Bevezetés Európa meghatározó mind a termelésben, mind a fogyasztásban Itt a fogyasztás csökken

Részletesebben

Csipkeház. Javaslat a. települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez.

Csipkeház. Javaslat a. települési értéktárba történő felvételéhez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez. 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Csipkeház települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Szabóné Gőgh Henriett. Kiskunhalas, 2014. január 6. Javaslat a Kiskunhalasi

Részletesebben

Javaslat a. települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a. települési értéktárba történő felvételéhez 1 Javaslat a Hagyományok Háza - Pusztaszabolcsi Helytörténeti Gyűjtemény települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Molnár Sándor (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 8. (település,

Részletesebben

Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsony, igazgató

Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsony, igazgató Dr. Májer János Az éghajlatváltozás lehetséges hatásai a Balatoni Borrégió szőlőtermesztésére és borászatára The possible effects of the climate change on the viticulture and oenelogy at Balaton Wine Region

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. - és élelmiszergazdaság X kulturális örökség

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. - és élelmiszergazdaság X kulturális örökség I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Balatonfüredi Városi Értéktár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 265/2013. (X.30.) önkormányzati határozata

Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 265/2013. (X.30.) önkormányzati határozata Mezőkövesd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 265/2013. (X.30.) önkormányzati határozata a Mezőkövesdi Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról 1. A Képviselő-testület a Települési Értéktár

Részletesebben

Javaslat a Porta Pacis lelkigyakorlatos Ház Települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Porta Pacis lelkigyakorlatos Ház Települési értéktárba történő felvételéhez Települési Értéktár Bizottság részére Javaslat a Porta Pacis lelkigyakorlatos Ház Települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Sziklai Ákosné (aláírás) Bárdudvarnok, 2017. június I.A javaslattevő

Részletesebben

Javaslat Küry Klára operett primadonna Települési Értéktárba történő felvételére

Javaslat Küry Klára operett primadonna Települési Értéktárba történő felvételére melléklet a 114/2013.(IV.16.) Kormányrendelethez Javaslat Küry Klára operett primadonna Települési Értéktárba történő felvételére Készítette: Kóródi Anikó Zsuzsanna -------------------------------------(aláírás)

Részletesebben

Javaslat a Kisiratos-Pusztaszabolcs partneri együttműködés" a pusztaszabolcsi települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Kisiratos-Pusztaszabolcs partneri együttműködés a pusztaszabolcsi települési értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Kisiratos-Pusztaszabolcs partneri együttműködés" a pusztaszabolcsi települési értéktárba történő felvételéhez Futás határok nélkül (2008)

Részletesebben

Nagyecsed Város Önkormányzatának

Nagyecsed Város Önkormányzatának Nagyecsed Város Önkormányzatának 133/2015. (XI.24.) KT. h a t á r o z a t a A Nagyecsedi települési Értéktár létrehozásáról A Képviselő-testület 1. 2015. december 1. napjával megalakítja a Nagyecsedi Települési

Részletesebben

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó neve: Horváth Imre 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név: Horváth Imre Levelezési cím: 2051 Biatorbágy, Jókai u. 12.

Részletesebben

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása. 4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik I. A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve: Balatonfüredi Városi Értéktár 2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai: Név:

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 3.-i érzékszervi bírálat OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 320/2015. Termékleírás

Részletesebben

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

A JAVASLATTEVŐ ADATAI 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Zentai halászlé, Papuli [települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság] értéktárba történő felvételéhez Készítette:. (név). (aláírás). (település,

Részletesebben

Javaslat. Fodorné László Mária munkássága Decs települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat. Fodorné László Mária munkássága Decs települési értéktárba történő felvételéhez Decsi Települési Értéktár Bizottság 8/2016. (09.30.) számú határozatával felvette a helyi értéktárba és felterjesztette a Tolna Megyei Értéktárba. Decs, 2016.09.30. Javaslat Fodorné László Mária munkássága

Részletesebben

Javaslat Enyingi Mihály keramikus munkásságának Márkói értéktárba történő felvételéhez

Javaslat Enyingi Mihály keramikus munkásságának Márkói értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat Enyingi Mihály keramikus munkásságának Márkói értéktárba történő felvételéhez Készítette: Madarászné dr. Ifju Bernadett.. Márkó, 2017. április

Részletesebben

Hajdu Edit Amiről az öreg kadarkatőkék mesélnek

Hajdu Edit Amiről az öreg kadarkatőkék mesélnek Hajdu Edit Amiről az öreg kadarkatőkék mesélnek A Kárpátok koszorúzta Magyarhonban sok híres borvidékhez kötődik a kadarka borszőlőfajta. Pedig nem őshonos itt, mégis a hungarikum csoport tagja lett, mivel

Részletesebben

Új szőlőfajták és szőlőklónok a nemzeti listán

Új szőlőfajták és szőlőklónok a nemzeti listán extra 30. SZŐLŐTERMESZTÉSI KÉRDÉSEK Új szőlőfajták és szőlőklónok a nemzeti listán Pernesz György MgSzH Központ Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság, Budapest Csemege- és borszőlő fajtaválasztékunk

Részletesebben