Gyümölcstermesztés: válogatva, igényes vevőknek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyümölcstermesztés: válogatva, igényes vevőknek"

Átírás

1 Ma összesen 20 hektáron vannak rendszeresen megújuló ültetvényei a gyermekeivel közösen. Rivnyák Sándor mindent megtesz, hogy a legjobb minőségű legyen az áruja Az első 1,5-1,5 hektáros cseresznye- és szilvaültetvényt egy hektár alma és 4 hektár körte követte 1998-ban, illetve 2003-ban. A megye első intenzív cseresznyeültetvényét 3 hektáron hozta létre 2008-ban, német és svájci mintára. Sok gyümölcsöst látogatott meg a Boden-tó partján és évekig tanulgatta a fortélyokat a német gazdáktól. Ez az intenzív cseresznyés annyira egyedülálló volt, hogy a telepítési engedélyhez Dávid Miklós, az akkori Kertészeti Egyetem munkatársa vállalta a szaktanácsadást, különben nem kapott volna hozzá támogatást. Azóta is létesültek cseresznyeültetvények a családban, a legfiatalabbak a középső lány, Viktória fiatal gazda pályázatával. A szakszerűségről nemcsak az édesapa, hanem a kertészdiplomával és növényvédő szakmérnöki végzettséggel rendelkező fiatal szakember is gondoskodik. A cseresznyékhez sajmeggy, Gisela 5 és 6, illetve Colt alanyokat használtak, minden gyümölcsöst 1. oldal (összes: 13)

2 öntöznek. Az intenzív ültetvényben a cseresznyefák 4,3 1,7 és 1,2, illetve 4 1,5 méter térállásban állnak. Legfrissebb fejlesztésként 3 hektárra terítettek esővédő fóliát, ami sajnos későn készült el, nem is használták még. A Dunára néző, védett termőhelyen bővítik majd a kajszist Számol a kockázattal 2. oldal (összes: 13)

3 Minden ültetvényben feromoncsapdával követik nyomon a kártevők rajzását, és meteorológiai állomásra is kötöttek szerződést Rivnyák Sándor mindig számol, azonnal vált, ha a piaci viszonyok nem teszik lehetővé a gazdaságos működést. Kivágta a szilva- és a meggyültetvényt, helyettük kajszit telepített 3 hektáron, de az idei tapasztalatok alapján már a kajszifelület átalakításán gondolkodik. A Dunára néző löszfal volt a legkevésbé fagyérzékeny terület, ott további egy hektár kajszit telepít, a leginkább károsodott ültetvényből pedig megszüntet sorokat. Tavasszal ugyanis 18 éjszakán esett fagypont alá a hőmérséklet és bár paraffingyertyával fűtöttek, nem sikerült megmenteni a kajszit, csak a legvédettebb fekvésben szüretelnek. Ekkora kockázatot pedig nem érdemes vállalni, mert a jól karbantartott, kézzel ritkított gyümölcsösre nagyon sokat költenek már kora tavasszal, ami egy ilyen évben, mint az idei, nem térül meg. Becslése szerint 200 forint alatt nem lehet egy kilogramm minőségi kajszit megtermelni, és ebben még nincs benne az öntözés amortizációja. A fóliával védett cseresznye önköltsége 500 forint körül lehet, csak a szedés 150 forintba kerül kilogrammonként. 3. oldal (összes: 13)

4 Az idén kevés volt a kajszi, de a minőségből nem engedett Rivnyák Sándor A másik gazdasági szempont a rendelkezésre álló munkaerő létszáma és képzettsége. Családi gazdálkodóként egy állandó alkalmazottal dolgoznak, aki a gépi munkákat végzi. Maguk metszenek, de a ritkításhoz és a szürethez idénymunkásokat kell fogadni. A kajszit például 20 ember négy héten át ritkítja, hogy elérjék a 45 milliméteres méretet. Az öntermékeny fajtákon fánként virág nyílik, és csak 700 kötődött termést hagynak meg közülük, ehhez sokat kell számolni és pontos útmutatást adni a dolgozóknak. Az almát és a körtét is ritkítják, szerencsére az sokkal könnyebb. Annyi gyümölcsöt szabad csak termeszteni, amit biztonsággal le is tudnak szedni, ezért megszabadul a Carmen után érő cseresznyefajtáktól és helyette körtét ültet majd. Ugyancsak a drága munkabér miatt hagyják abba a zöldhagymatermesztést, ami pedig a legelső vállalkozásuk volt. A pályázat csak segít 4. oldal (összes: 13)

5 Tizenkét éves intenzív cseresznyeültetvény Ha tudnak, pályáznak, de saját erőből is telepítenek. Az ültetvények több mint felét létesítették támogatással, a hűtőház Leader-pályázat segítségével épült meg, a gépekre pedig folyamatosan pályáznak, az a leggyorsabban elérhető támogatás. A támogatás amúgy is csak utólag érkezik meg, az idén januárban jutottak hozzá a 2016-os pályázatukra nyert összeghez. Ezt a területet a felesége felügyeli, aki mérlegképes könyvelői végzettséggel írja a pályázatokat, bejelenti az alkalmi munkásokat, könyvel és kezeli a pénzügyeket. A családtagok még két vállalkozást alapítottak a családi gazdaság mellett. Nagy munka volt az összes gyümölcsös öntözésének a megoldása. Tíz évbe telt, mire minden vízjogi engedély elkészült, kutakat létesítettek és kiépítették a mikroöntöző rendszereket. Beindításáról a minden gyümölcsösben kihelyezett tenziométer adatai alapján döntenek. A vízpótlás mindenképpen fontos a hazai körülmények között, de ha valaki csak első osztályú gyümölcsben gondolkodik, akkor létfontosságú. Cseresznyéből például a legalább 28 milliméteres, válogatott gyümölcsöt viszik piacra, a kajszi is méretre válogatva, sorolva kerül a ládákba, olyan állapotban, hogy mire a fogyasztóhoz kerül, kellően érett legyen. Mindent a budapesti, illetve a bécsi nagybani piacon értékesítenek, ahol saját helyük van, helyben semmit nem adnak el. Teljesen fölszerelkeztek gépekkel is, elektromos metszőollóval metszenek, keskeny nyomtávú traktorok, talajművelő gépek, szedőkocsik állnak rendelkezésre a gazdaságban. Mezőgazdasági technikus lévén Rivnyák Sándor maga is el tud készíteni különböző célgépeket, az ültetvények oszlopait például saját berendezéssel verték le a földbe, de készített talajmarót is. 5. oldal (összes: 13)

6 A tűzelhalásra állandóan figyelni kell, de nem okoz akkora gondot, mint a pockok Keresett a körte 6. oldal (összes: 13)

7 Tűzelhalás miatt visszacsonkolt törzsből újranevelt körtefa A körtést bővíteni fogja, mert sikerült jól kidolgozni a technológiát. A térállás 5,5 2 méter a vad 7. oldal (összes: 13)

8 alanyú gyümölcsösben, a fajták Vilmos, Piros Vilmos, Bosc kobak, Clapp kedveltje és Packham s Triumph. A tűzelhalást sikerül kordában tartani, ha valaki meglát egy gyanús ágat, azonnal levágja és eltávolítja a gyümölcsösből, ha pedig nagyobb a baj, visszacsonkolják a fákat és újranevelik azokat. A metszési sebet tejszerű sűrűségűre kevert réz-oxikloriddal ecsetelik be. Tavasszal egyszer rézzel, egyszer olajos szerrel végeznek lemosó permetezést. A Clapp kedveltje és a Hardenpont fajtákat kellett kivágni az érzékenységük miatt, a többivel nincs kezelhetetlen probléma. Összességében a fák tizedét kell pótolni tűzelhalás miatt, de a pótlás a körte esetében elég nehézkes, lassan fejlődnek az új csemeték. A baktérium ellen megelőzésként biológiai növényvédő szert használnak, ami egy másik baktériumot tartalmaz. A tűzelhalásnál nagyobb gondot okoz a pocok, mert a vadkörte karógyökere nagyon érzékeny a rágásra, kevés rajta az oldalgyökér. Szerencsére a pockok nem bírják a rendszeres, a tenyészidőben kétnaponkénti öntözést. 8. oldal (összes: 13)

9 Az MM 106 alanyon, támrendszer nélkül nevelt almafákat új-zélandi módszer szerint, távoli ágemeletekkel alakították ki; hamarosan körtét ültetnek helyettük 9. oldal (összes: 13)

10 A legnehezebb azonban a körte-levélbolha elleni védekezés, amihez a tápanyag-ellátást is igazítani kell, nehogy túl erős legyen a hajtásnövekedés. Tavasszal ezért csak alacsony nitrogéntartalmú komplex műtrágyát adagolnak, ősszel pedig kálium-szulfátot. Csak a hasznos rovarokat kímélő növényvédő szert használnak, illetve narancsolajjal és tiszta, púdergyártáshoz használt kaolinnal permeteznek. Ha fölmerül a gyanú, hogy egy rovarölő szer ellen rezisztencia kezd kialakulni, egy évig nem használják az adott készítményt. Mindig este permeteznek, ha kell, éjfélig dolgoznak, hangsúlyozta Rivnyák Sándor, aki az egyik vejével felváltva végzi ezt a munkát. A körte kereslete nagyon jó, csak a méretre és a szedési időre kell figyelni. Náluk legalább 70 milliméteres körtét szednek, általában három menetben, miután kóstolással, keményítőpróbával és Brix-méréssel megállapítja a szüreti idő kezdetét a családi kupaktanács. A termés a hűtőházba kerül és értékesítés előtt egyszerű módszerekkel érlelik be a gyümölcsöt. Az ültetvény a legjobb minőségű földeken, magas mésztartalmú csernozjom talajban fejlődik, füves sorközökkel, széles csíkban öntözve. Ez a legdrágábban öntözött gyümölcsös, mert aggregát termeli az áramot a szivattyúknak. A legkorábbi cseresznye 10. oldal (összes: 13)

11 Megvan még a huszonkét éves cseresznyeültetvény is A cseresznyeültetvények közül a legidősebb és néhány középkorú a dunaföldvári homokhátságon 11. oldal (összes: 13)

12 kapott helyet, ami alkalmat ad arra, hogy öntözéssel szabályozzák az intenzív ültetvényben a növekedést. Ottjártunkkor nagyon lógatták a levelüket a fák a vízhiánytól, amivel a növekedés helyett a termőrügy-képzésre ösztökélik a növényeket. Kockázatos ez a beavatkozás, mert ha túl sokáig szomjaznak a fák, lehullatják a lombjukat, viszont jól kordában tartható a növekedésük. Intenzív cseresznyében ugyanis a negyedik-ötödik évtől nagy kihívás a szűk tenyészterületen belül tartani a fákat. Suhángot telepítenek és rügy fölötti bemetszéssel alakítják ki az orsó koronát adó ágakat. Minden fajtát másként kell metszeni, például a Valerij Cskalov lelógó ágaiból sokat kell lecsipkedni, hogy ne kopaszodjon föl, a Bigarreau Burlaton viszont meg lehet hagyni erősebb elágazásokat is. A cseresznyét a Zahn-elveknek megfelelően metszik, azaz nem hagynak meg az adott helyen a tengelyvastagság felénél erősebb elágazásokat. Az már kiderült, hogy sajmeggyen nem könnyű Germersdorfi óriást termeszteni 4,3 1,7 méteres térállásban, a Katalin és a Carmen nem olyan erős növekedésű. A 22 éves cseresznyésben Germersdorfi és Bigarreau Burlat terem, még mindig jól. A fák központi tengelyét tízéves koruk körül fűrészelték ki, saját kárukon megtanulva, hogy több menetben kell elvégezni a beavatkozást. Ha ugyanis hirtelen erős napfény éri a megmaradó oldalágakat, a kéreg csúnyán fölrepedhet. A legfiatalabb ültetvény a Dunára néző domboldalon létesült, Gisela 5 alanyon, a legújabb olasz fajtákkal (Sweet Ariana, Sweet Early), oda készült a jég- és esővédő fólia is. A fiatal fákon lekötözéssel alakítják a koronát. Itt a legjobb a klíma, az idén tavasszal 5 C-kal volt melegebb éjszakánként, mint a többi ültetvényben. Korán kezdhetik szedni a cseresznyét, már május 10. körül, és nem is akarnak késői fajtákkal foglalkozni. Görög tapasztalatok alapján arra kell figyelni, hogy mikor húzzák ki, illetve össze a fóliát, hogy védjen a hidegtől és az esőtől, de ne akadályozza a termőrügyek kialakulását. A fiatalok nagyon intenzív cseresznyeültetvényt is létesítettek, olasz fajtákból 12. oldal (összes: 13)

13 Szerző: Horváth Csilla Közzététel ideje: , csütörtök, 17:00 A forrás webcíme: oldal (összes: 13)

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban

Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban Kertészet és Szőlészet 27. szám, GYÜMÖLCSTERMESZTÉS Korai kajszifajták Olaszországban old. Június 3-án Faenzához közeli kajsziültetvényekben rendezett fajtabemutatót a Dalmonte faiskola és a francia Escande

Részletesebben

Gyümölcsök metszése és koronaformái

Gyümölcsök metszése és koronaformái Gyümölcsök metszése és koronaformái Művelési rendszer Telepítési rendszer Termőfelület- és termésszabályozás Ültetési rendszer tőtávolság Faalak Sorés Törzsmagasság és koronaforma Metszés Növekedés- és

Részletesebben

PALESITS FAISKOLAI KFT.

PALESITS FAISKOLAI KFT. Import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2018. ősz Fytos Faiskola (CZ) Árak és fizetési feltételek: árajánlat kérés esetén mennyiségtől függően kalkulálunk árakat és azok Vevők részéről való elfogadása

Részletesebben

Bokor faiskola évi őszi ajánlata

Bokor faiskola évi őszi ajánlata Bokor faiskola 2017. évi őszi ajánlata http://www.bokorfaiskola.hu (Készült: 2017.12.23 08:30:26) ELŐZETES RENDELÉSEKET FOLYAMATOSAN FELVESZÜNK! ---- GYÜMÖLCSFÁK --- 1 köteg 10 darab fát tartalmaz. ALMA

Részletesebben

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek

A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerek A művelési rendszer fogalma és elemei A koronaformák csoportosítása A fontosabb koronaformák, szerkezetük és jellemzőik Szerkesztette: Simon Gergely

Részletesebben

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Dr. Bujdosó Géza Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutató Intézet dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Árutermelő gyümölcsültetvények kritériumai min.

Részletesebben

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz

Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, tavasz Olasz import cseresznyeoltvány ajánlati lista, 2019. tavasz A + jellel jelölt alany nemes kombinációkra tudok mennyiség függvényében árajánlatot adni. Az árajánlatot EUR-ban adom meg, de fizetni lehet

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. augusztus 9.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2012.08.09. 12:00-kor. Érvényes: 2012.08.16-ig. Várható frissítés: 2012.08.16. 12:00-kor.

Részletesebben

Keressünk jó termőhelyet a mandulának

Keressünk jó termőhelyet a mandulának Irán, Irak, Törökország, Szíria, Libanon, Kazahsztán, Üzbegisztán hegyeiben találhatók természetes élőhelyei. Az ókorban az egyik legfontosabb mezőgazdasági termék volt, széles körben termesztették a Földközi-tenger

Részletesebben

cím: emailcím, telefonszám:

cím: emailcím, telefonszám: nettó egységár (Ft) készlet db 11.11.-én megrendelt db visszaigazolt db érték Ft megrendelő neve : cím: emailcím, telefonszám: NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomás 2014 őszi oltvány nagykereskedelmi

Részletesebben

GYÜMÖLCSÖS ÜLTETVÉNYEK ÖSSZEÍRÁSA, 2017

GYÜMÖLCSÖS ÜLTETVÉNYEK ÖSSZEÍRÁSA, 2017 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. -a alapján

Részletesebben

Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul. Beszélgessünk a. cseresznyéről...

Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul. Beszélgessünk a. cseresznyéről... Gianluca Pasi, olasz nemesítő budapesti előadásának képei és szövegei magyarul Beszélgessünk a cseresznyéről... 1) Tendenciák a termesztésben és a kereskedelemben 2) Új fajták az olasz piacon 3) Új termesztési

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

A málna- és szedertermesztés gazdaságossága

A málna- és szedertermesztés gazdaságossága A málna és a szeder ültetvénytelepítési költsége meglehetősen közel áll egymáshoz, még ha művelési rendszerük némileg eltérő is. A málna térállása jellemzően 2,5-3 0,3-0,4 méter, hektáronkénti tőszáma

Részletesebben

A szilva intenzív koronaformái és a metszés

A szilva intenzív koronaformái és a metszés A szilva intenzív koronaformái és a metszés Dr. Gonda István professor emeritus Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet Ültetési rendszer kísérlet négy szilvafajtával Telepítés éve: 1997 tavasz Alany:

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2017. szeptember 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2017.09.07. 12:00-kor. Érvényes: 2017.09.14-ig. Várható frissítés: 2017.09.14. 12:00-kor.

Részletesebben

Az öntözés gyakorlati problémái, az öntözésfejlesztés lehetőségei és korlátai

Az öntözés gyakorlati problémái, az öntözésfejlesztés lehetőségei és korlátai Az öntözés gyakorlati problémái, az öntözésfejlesztés lehetőségei és korlátai dr. Tóth Árpád www.moe.hu FRIUTVEB Gödöllő. 2018. 03. 02. A növények vízpótlása Locsolás A termelés a szárazgazdálkodás gyakorlatára

Részletesebben

Csornai Gyümölcsfaiskola katalógus

Csornai Gyümölcsfaiskola katalógus Csornai Gyümölcsfaiskola katalóus Alma Vista Bella július 140 lilás erősen hanvas édes jó izű Golden Del. Tenroy ( Royal Gála) szep.véeokt. március 140-180 sára édes Starkin Nm.251 szep.vée nov-márc 150-170

Részletesebben

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS.

TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS. TŰZELHALÁS (Erwinia arnylovora) Baktériumos fertőzés következtében ág- és törzselhalás. fellépő MEGELŐZÉS - VÉDEKEZÉS - - erős metszés - - réztartalmú lemosó permetezés Javasolt szerek: 1 / 12 Astra, Cupertene-M,

Részletesebben

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem

Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek. Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok. Meszes talajokat is jól viselem Igényeim: Napos vagy félárnyékos helyeket kedvelek Fény Árnyékot is elviselem, ám ilyen helyen kevesebbet virágzom, tavaszi kihajtásban kevésbé élénk-piros a levelem Mezofita, azaz közepes vízigényű vagyok

Részletesebben

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera:

CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: CSERESZNYE: Alex: Bigarreau Burlat: Germersdorfi: Hedelfingeni óriás: Katalin: Linda: Margit: Sunburst: Szomolyai fekete: Kavics: Van: Vera: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. MEGGY:

Részletesebben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben

Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben Sikeres kajszibarack tanácskozás és fajtabemutató Cegléden a Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kftben 2013 július 16-án több mint százan vettek részt a Gyümölcstermesztési

Részletesebben

Gyakorlati meggy Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Gyakorlati meggy Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Kasztovszky Zoltán igazgató rövid köszöntője után Szenci Győző kutatási igazgató az intézetben kidolgozott és vezetett gyümölcs termőhelyi kataszter jelentőségéről beszélt. Ebben talajtani, vízgazdálkodási,

Részletesebben

Az alma organikus növényvédelme

Az alma organikus növényvédelme Az alma organikus növényvédelme Rész 2: Növényápolás Az Európai Unió Lifelong Learning Programja támogatásával. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott a projekt költségeihez. A kiadvány (közlemény) a

Részletesebben

Szeretettel üdvözlöm Önöket!

Szeretettel üdvözlöm Önöket! Szeretettel üdvözlöm Önöket! Gyenes Károly Agrárgép üzletág www.dmker.hu Intenzív ültetvények, gyümölcsösök gépesítése korszerű megoldásokkal Mi kell egy ültetvény megvalósításához? Klíma (Hőmérséklet,

Részletesebben

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva A nyári termesztés megkönnyítése érdekében a szokásosnál nagyobb a szellőzőfelület a házakon A Rajna torkolatvidékén található Oude-Tongéban a Coolbergen család 1963 óta termeszt retket. Akkor ők voltak

Részletesebben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben

Mezo- és mikroelemek hiánya a szőlőben A növényben legnagyobb mennyiségben jelen lévő, úgynevezett makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) mellett közepes mennyiségben megtalálható mezo- (magnézium, kalcium, kén) és a legkisebb arányban jelenlévő,

Részletesebben

Pomológia. Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia

Pomológia. Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia Pomológia Pomológia: gyümölcsfajta ismerettan leíró v. részletes pomológia gyakorlati v. részleges pomológia Fajta: gazdasági tulajdonságai, fajtabélyegei alapján elkülönített fajon belüli rendszertani

Részletesebben

2007. évi beszámolója

2007. évi beszámolója Homokhátsági Mintagazdaság Kht. 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a HOMOKHÁTSÁGI MINTAGAZDASÁG KEREKEGYHÁZA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG (6041 Kerekegyháza Fő u. 47/a) 2007. évi beszámolója Tartalom: 2007. évi közhasznú

Részletesebben

Görögországi tanulmányút, Intenzív dióültetvények, 1. rész

Görögországi tanulmányút, Intenzív dióültetvények, 1. rész Görögországi tanulmányút, 2018. 05. 03. Intenzív dióültetvények, 1. rész 1. 7 x 5 m tenyészterületű ültetvény, Topeiros Az 1. ültetvény 6.-7. éves. Két amerikai fajta a Chandler és a Hartley alkotja. Egymást

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

Kötelező termesztésben tartási idő

Kötelező termesztésben tartási idő 1. számú melléklet a 7/2008. (I. 19.) FVM rendelethez 1. számú melléklet a 75/2007. (VII. 27.) FVM rendelethez Támogatásban részesíthető ültetvény fajok Faj Maximális fajlagos telepítési költségek (ezer

Részletesebben

Az ültetvényanyagok előállítása. Fajtafenntartás, fajtagyűjtemények. dugványt. termő törzsültetvény. dugvány. dugványiskola. dugvány csemete.

Az ültetvényanyagok előállítása. Fajtafenntartás, fajtagyűjtemények. dugványt. termő törzsültetvény. dugvány. dugványiskola. dugvány csemete. Gyümölcsfaiskola Gyökeres gyümölcs szaporítóanyagot előállító szaporító terület, a rajta lévő növényállománnyal, törzsültetvénnyel, felszerelésekkel, épületekkel, amelynek működését a minősítő intézet

Részletesebben

Vitafruit jégháló rendszerek. Jégvédő hálós támrendszerek tervezése, építése a gyakorlatban

Vitafruit jégháló rendszerek. Jégvédő hálós támrendszerek tervezése, építése a gyakorlatban Vitafruit jégháló rendszerek Jégvédő hálós támrendszerek tervezése, építése a gyakorlatban Előnyök: Közvetlen jégkár elleni védelem Jégverés következtében fellépő tűzelhalás elleni védelem Napégés elleni

Részletesebben

A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban

A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban A kertészeti ágazat helyzete és szerepe az agrárszektorban Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Kecskemét, 2016. március 10. 2015-ben a kertészeti

Részletesebben

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés

MUNKAANYAG. Petesné Horváth Anna. Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés Petesné Horváth Anna Miként alakíthatjuk az eltelepített oltványok koronáját? A követelménymodul megnevezése: Gyümölcstermesztés A követelménymodul száma: 2228-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Lesz mit enni 2050-ben?

Lesz mit enni 2050-ben? A Föld népessége folyamatosan nő. Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. Ahhoz, hogy ilyen sok ember élelemhez jusson, rekord mennyiségű élelmiszert

Részletesebben

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt.

A bal oldali kezeletlen állomány, a jobb oldali Trifenderrel kezelt. A Trifender alkalmazása a burgonyában. Készítette: Osváth Zoltán email:osvathz@enternet.hu A Trifender egy hiper parazita gomba, amely készítmény a Trihoderma asperellum gomba egy agresszív törzsét tartalmazza.

Részletesebben

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga

KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga KÁLIUM a magas hozamokat versenyképes minőségben előállító intenzív gyümölcstermesztés alaptápanyaga Kálium szerepe a gyümölcstermő növények fejlődésében A kálium meghatározó jelentőségű a gyümölcstermő

Részletesebben

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi

Ökológiai igény. Növekedési sajátosságok. Birs fajtakutatás. Táplálkozásbiológiai érték Konstantinápolyi Birsfajták megfigyelése génbankokban Összeállította: Dr. Szabó Tibor Tápiószele 2014. 10. 21. Ökológiai igény Elő- és Közép-Ázsiából származik Meleg- és fényigényes gyümölcsfaj Téli lehűlésektől (-20 -

Részletesebben

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája

Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája Csonthéjas gyümölcsfajok termesztéstechnológiája A fajtamegválasztás szempontjai Felhasználási cél piaci igények Termőhelyi adottságok Fajtatársítás megporzási termékenyülési viszonyok Főbb termesztett

Részletesebben

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info.

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni

Mogyoró, mandula - megtermelni nehezebb, mint eladni Mint a statisztikákból kiderül, mogyoró és mandulát apróbb területeken ültettek, nehéz a számbavételük - mondta el Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Szerencsére a területalapú

Részletesebben

A Cheminova, mint dán növényvédő szer gyártó vállalat, több mint 3 éve alapította meg magyarországi képviseletét, amelyre végérvényesen igaz a generikus és ugyanakkor innovatív cégjellemzés. A Cheminova

Részletesebben

Levélfelületi index mérése és modellezése intenzív cseresznye ültetvényben. Készítette: Piblinger Brigitta Környezettan alapszakos hallgató

Levélfelületi index mérése és modellezése intenzív cseresznye ültetvényben. Készítette: Piblinger Brigitta Környezettan alapszakos hallgató Levélfelületi index mérése és modellezése intenzív cseresznye ültetvényben Készítette: Piblinger Brigitta Környezettan alapszakos hallgató Levélfelületi index (Leaf Area Index) Növényállomány jellemzésére

Részletesebben

Növény- és talajvédelmi ellenőrzések Mire ügyeljünk gazdálkodóként?

Növény- és talajvédelmi ellenőrzések Mire ügyeljünk gazdálkodóként? GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI IGAZGATÓSÁGA Növény- és talajvédelmi ellenőrzések Mire ügyeljünk gazdálkodóként? Fertőszentmiklós, 2015. 03. 06. Szemerits Attila, Havasréti

Részletesebben

Bartifarm Kft. a szőlő és gyümölcs művelő munkagépek specialistája

Bartifarm Kft. a szőlő és gyümölcs művelő munkagépek specialistája Bartifarm Kft. a szőlő és gyümölcs művelő munkagépek specialistája Cégünk alapjait a Lochmann axiálventillátoros permetezőgépekkel, valamint a Fischer sor és sorközművelő kaszákkal raktuk le. Ezeket a

Részletesebben

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete

Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete Gyümölcstermesztésünk jelenlegi helyzete A gyümölcsfélék: fásszárú (kivéve a szamóca), több éves, nyersen vagy feldolgozva élvezettel fogyasztható nagy beruházási igényű, fajlagos költségű és fajlagos

Részletesebben

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során

Az állományon belüli és kívüli hőmérséklet különbség alakulása a nappali órákban a koronatér fölötti térben május és október közötti időszak során Eredmények Részletes jelentésünkben a 2005-ös év adatait dolgoztuk fel. Természetesen a korábbi évek adatait is feldolgoztuk, de a terjedelmi korlátok miatt csak egy évet részletezünk. A tárgyévben az

Részletesebben

Nemesnyár ipari faültetvény. Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel

Nemesnyár ipari faültetvény. Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel Nemesnyár ipari faültetvény Faanyagtermelés mezőgazdasági módszerekkel Mi jellemzi az ültetvényt? Kimagasló jövedelmezőség, alacsony kockázat, növekvő piaci kereslet Rendelkezésre áll: egyszeri beruházási

Részletesebben

2011 ŐSZ Az árak kizárólag a saját termelésű növényekre vonatkoznak, a máshonnan beszerzettekre nem. Kérjük megértésüket.

2011 ŐSZ Az árak kizárólag a saját termelésű növényekre vonatkoznak, a máshonnan beszerzettekre nem. Kérjük megértésüket. KISKERESKEDELMI ÁRJEGYZÉK 2011 ŐSZ Elérhetőség: Ügyvezető: 06-30 9477 410 Email: kozma4@t-online.hu Árudák: Székesfehérvár, Szárcsa u. 100 Tel: 06-30-7036 744 Balatonvilágos külterület 7. számú főút, 101,8

Részletesebben

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE

2010. április NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE NÖVÉNYVÉDŐ SZEREK ÉRTÉKESÍTÉSE Növényvédő szerek értékesítése 2009. év Összeállította: Gáborné Boldog Valéria boldogv@aki.gov.hu (06 1) 476-3299 TARTALOMJEGYZÉK Összefoglaló...3 Növényvédő szer értékesítés

Részletesebben

GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM

GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM 2011. január AGRÁRTECHNIKA GYÜMÖLCS - SZŐLŐ PROGRAM TRAKTORPROGRAM gyümölcs - szőlő TALAJMŰVELÉS speciális szőlő Univerzális traktorok Keskeny nyomtávú traktorok Lánctalpas traktorok Ültetvény művelő traktorok

Részletesebben

INTENZÍV CSERESZNYE MŰVELÉSI RENDSZEREK HATÁSA A FAJTÁK VEGETATÍV-ÉS GENERATÍV TELJESÍTMÉNYÉRE

INTENZÍV CSERESZNYE MŰVELÉSI RENDSZEREK HATÁSA A FAJTÁK VEGETATÍV-ÉS GENERATÍV TELJESÍTMÉNYÉRE DEBRECENI EGYETEM AGRÁR-ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA KERTÉSZETTUDOMÁNYI INZÉZET HANKÓCZY JENŐ NÖVÉNYTERMESZTÉSI, KERTÉSZETI ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezetője: Dr. Kátai

Részletesebben

Kocsisné M. Gitta 1 Ács Balázs 2 Piros György 3 Tóth Roland 3

Kocsisné M. Gitta 1 Ács Balázs 2 Piros György 3 Tóth Roland 3 Kocsisné M. Gitta 1 Ács Balázs 2 Piros György 3 Tóth Roland 3 Növekedés- és gyümölcs minőség vizsgálata a Zalasárszegi intenzív körteültetvényben Examination of growth and fruit quality of Zalasárszeg

Részletesebben

Növénykondicionáló a gyakorlatban

Növénykondicionáló a gyakorlatban Az utóbbi évek szélsőségekre hajlamos időjárása következtében mind többször fordult elő, hogy a kijuttatott trágyamennyiség kisebb vagy nagyobb része nem hasznosult a növény számára. Nyári aszályban elsősorban

Részletesebben

Tájékoztató a gyümölcsültetvények telepítésével, és nyilvántartásával kapcsolatban

Tájékoztató a gyümölcsültetvények telepítésével, és nyilvántartásával kapcsolatban BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MISKOLCI JÁRÁSI HIVATAL Tájékoztató a gyümölcsültetvények telepítésével, és nyilvántartásával kapcsolatban A gyümölcsültetvények telepítésének bejelentését, illetve

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül. Téglás-Kovács Zoltán szaktanácsadó Fitohorm Kft.

Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül. Téglás-Kovács Zoltán szaktanácsadó Fitohorm Kft. Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül Téglás-Kovács Zoltán szaktanácsadó Fitohorm Kft. A lombtrágyázás jelentősége - Másodlagos tápanyag-utánpótlási lehetőség (DE néha az egyetlen) - Mikroelem

Részletesebben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben

ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben ÚJDONSÁG Megjelent 2014-ben A könyv összefoglalja a gyümölcstermő növények környezeti igényeire vonatkozó ismereteket, segítséget nyújtva evvel az adott gyümölcsfaj számára alkalmas terület kiválasztásához,

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Kísérleti Szöveges Értékelés 2016. Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Termesztett zöldségfajok: előnövény: kínai kel, ültetése:2016.02.10. Főnövény: TV paprika. Fajták: Bravia F1, Censor F1 (fő fajta).

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDELMI SZABÁLYOZÁS AKTUALITÁSAI

A NÖVÉNYVÉDELMI SZABÁLYOZÁS AKTUALITÁSAI A NÖVÉNYVÉDELMI SZABÁLYOZÁS AKTUALITÁSAI Gábriel Géza Igazgatóhelyettes, NÉBIH NTAI 2014. február 05. Növényvédelmi Cselekvési Terv 2009/128/EK irányelv a peszticidek fenntartható használatáról (5) Ezen

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. július 20.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.07.27-ig. A száraz időjárás ellenére a varasodás továbbra is újabb fertőzésekkel jelentkezik.

Részletesebben

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig.

Alma növényvédelmi előrejelzés ( ) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére. Érvényes: ig. Alma növényvédelmi előrejelzés (2017. 08.24.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Érvényes: 2017.08.31-ig. Sok helyen jelentősen hullik az alma. Egy része a hullásnak a melegtől van, más része

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. szeptember 8.) József Keresztes FW: Szekszárd Borvidék Kft. 2016. szeptember 8. 2:43 Címzett: József Keresztes , dora.benczik@syngenta.com

Részletesebben

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel Az Európai Unió 2018-ra a növényvédőszer-hatóanyagok kétharmadát már felülvizsgálta az új, veszélyességi besorolás szerint. Soknak nem volt meg minden adata, amit a felülvizsgálat során megköveteltek,

Részletesebben

Bokor faiskola 2016. évi tavaszi ajánlata

Bokor faiskola 2016. évi tavaszi ajánlata Bokor fiskol 2016. évi tvszi jánlt http://www.bokorfiskol.hu (Készült: 2016.06.29 19:02:29) ELŐZETES RENDELÉSEKET FOLYAMATOSAN FELVESZÜNK! ---- GYÜMÖLCSFÁK --- 1 köteg 10 drb fát trtlmz. ALMA Florin -

Részletesebben

Augusztusi őszibarackok

Augusztusi őszibarackok A hónap témája Gyümölcstermesztés ROVATVEZETŐ: Dr. Szalay László Augusztusi őszibarackok Dr. Szalay László SZIE Kertészettudományi Kar, Gyümölcstermő Növények Tanszék, Budapest Az őszibarack fő fogyasztási

Részletesebben

Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz

Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz Mikrobiológiai megoldások a fenntartható gazdálkodáshoz FÓKUSZBAN A GYÖKÉR 100 millió 1 milliárd baktérium grammonként nagy része hasznos, egy része nem FÓKUSZBAN A GYÖKÉR A cégről dióhéjban: Az AGRO.bio

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 30.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.30. 12:00-kor. Érvényes: 2011.07.07-ig. Várható frissítés: 2011.07.07. 12:00-kor.

Részletesebben

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban

Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Aszálykárok kezelése a mezőgazdaságban Tanczné Óvári Csilla osztályvezető Agrárminisztérium DriDanube Nemzeti Aszályszeminárium Budapest, 2019. április 15. A klímaváltozás negatív hatásai a mezőgazdasági

Részletesebben

Érettségi feladatok: Szöveges feladatok

Érettségi feladatok: Szöveges feladatok Érettségi feladatok: Szöveges feladatok 2005. május 10. 17. Anna és Zsuzsi is szeretné megvenni az újságosnál az egyik magazint, de egyik lánynak sincs elegendő pénze. Anna pénzéből hiányzik a magazin

Részletesebben

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim

Igényeim: Royal Burgundy japán díszcseresznye / Prunus serrulata Royal Burgundy Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen, teljes

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017.

Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Kísérleti Szöveges Értékelés 2017. Gazda neve: Zsemberi Gábor, Ópusztaszer. Termesztés: -előnövény; nem volt -főnövény; berakó uborka Fajta: Triology F1 Genezis Kísérlet (GK): 350 m² 780 tő Üzemi Kísérlet

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. Tesztfeladatok

Részletesebben

Kísérlet szöveges értékelése év

Kísérlet szöveges értékelése év Gazda neve: id. Varga Péter, Csanytelek. Kísérlet szöveges értékelése 2016. év Termesztett kultúrák: előnövény; kínai kel, ültetése: '16.02.10. Főnövény; TV paprika Fajták: Bravia F1, ensor F1 - fő fajta.

Részletesebben

A szilva és a ringló nyári növényvédelme

A szilva és a ringló nyári növényvédelme Elengedhetetlen, hogy évi rendszerességgel elvégezzük az ágritkítást, a gyümölcsmúmiák eltávolítását, a törzs és a vezérágak kérgének kaparását, valamint a hullott leveleken telelő károsítók esetében a

Részletesebben

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír

Zöldborsó: a rezisztencia mindent felülír A legmegbízhatóbbnak a gyárak zöldborsó-szerződései mutatkoznak, és ezek alapján kijelenthető, hogy továbbra is vészesen csökken nálunk ennek a zöldségnövénynek a termőterülete. Tavaly még 13,5 14 ezer

Részletesebben

Metra Kft Öntözésben otthon vagyunk! ALMA ÜLTETVÉNYEK ÖNTÖZÉSTECHNOLÓGIÁJA

Metra Kft Öntözésben otthon vagyunk! ALMA ÜLTETVÉNYEK ÖNTÖZÉSTECHNOLÓGIÁJA Metra Kft Öntözésben otthon vagyunk! ALMA ÜLTETVÉNYEK ÖNTÖZÉSTECHNOLÓGIÁJA Almafa öntözés nélkül és öntözéssel A választás Önön múlik! Melyik almafát szeretné? 2 Almafa vízigénye évente 600 800 mm csapadék

Részletesebben

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ

TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ TANÁCSOK KÖRNYEZETBARÁT GYEPGONDOZÁSHOZ Köszöntő A magyar tulajdonban lévő CORAX-BIONER BIOTECHNOLÓGIAI ZRT. több mint egy évtizede gyárt és forgalmaz a nagyüzemi mezőgazdasági termelők számára növényvédő

Részletesebben

Aktuálisan pályázható támogatások

Aktuálisan pályázható támogatások Aktuálisan pályázható támogatások Márciustól a Vidékfejlesztési Program keretein belül több pályázat is kiírásra kerül. Igényelje Ön is az akár 500 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatásokat!

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék)

Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Kajszi járványos betegségei (Monilíniás, sztigminás és tafrinás betegség) Nagy Géza NÉBIH NTAI (SZIE KertK Növénykórtani Tanszék) Uralkodó időjárási körülmények 2013 Szélsőséges (tavaszi) időjárás 2014

Részletesebben

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

Móri borvidék betegség-előrejelzése. Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára betegség-előrejelzése Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára 2019.06.13. Az Ezerjó hazája Május 30-án elállt az eső. Korábban azt vártuk, hogy essen, de most már örültünk

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A fenntartható szőlőtermesztés fajtaválasztékának bővítése új nemes-rezisztens fajtákkal, fajta specifikus környezetkímélő termesztés-technológia kialakítása és innovatív bio termék prototípusának kifejlesztése

Részletesebben

Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett

Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett Fiatal mezőgazdasági termelő - 67/2007 FVM rendelet támogatási jogszabály alapján - Miklósik Ivett Bemutatkozás Mezőgazdasággal már kiskoromban megismerkedtem, édesapám agronómus volt egy TSZ-ben Középiskola

Részletesebben

Gyümölcs szaporítóanyagok

Gyümölcs szaporítóanyagok Gyümölcs szaporítóanyagok avagy, mi lehet az oka a nem eredésnek? Háttér: magyar, vagy külföldi szaporítóanyag? Sarlóspuszta, 2017. 03. 16. PALESITS FAISKOLAI KFT. Palesits Zsolt 06 30 557 3964 palesitsfaiskola@gmail.com

Részletesebben

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas.

ŐSZIBARACK: Champion: bemosottsággal, fehér húsú, magvaváló, nagyon bőtermő. Augusztus utolsó. fogyasztásra, gyümölcslé és befőtt gyártására alkalmas. Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. ŐSZIBARACK: Andosa (Stark Red Gold): Babygold 6: Balkonella nektarin: Champion: Cresthaven: Dixired: Early Redhaven: Elberta: Fantasia: Flavortop: Incrocio

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2011. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2011.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2011.06.23-ig. Várható frissítés: 2011.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. a Pusztaszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 27-én megtartott rendes, nyilvános üléséről

JEGYZŐKÖNYV. a Pusztaszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 27-én megtartott rendes, nyilvános üléséről Psz/51/7/2015.ny. JEGYZŐKÖNYV a Pusztaszentlászló Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. május 27-én megtartott rendes, nyilvános üléséről 39/2015. (V.27.) sz. Képviselőtestületi Határozat 40/2015.

Részletesebben

megrendelő neve : cím: cím, telefonszám:

megrendelő neve : cím:  cím, telefonszám: nettó egységár (Ft) megrendelt db érték Ft visszaigazol t db érték Ft megrendelő neve : cím: emailcím, telefonszám: NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Állomás 2015 őszi oltvány nagykereskedelmi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere

Tartalomjegyzék. I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere Tartalomjegyzék I. FEJEZET A korszerű tápanyagellátás és környezeti feltételrendszere 1. A korszerű tápanyagellátás jellemzői............................................... 11 2. A korszerű tápanyagellátás

Részletesebben

Országos pálinka- és törkölypálinka- verseny. Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat. Cac. 135022 Szilva - Lepotica

Országos pálinka- és törkölypálinka- verseny. Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat. Cac. 135022 Szilva - Lepotica Versenyző Érem Gyümölcskategória Elnevezés Évjárat Cac. 135022 Szilva - Lepotica Takács László arany Cacanska Lepotica Szilva Szomolyai 131002 Cseresznye - fekete arany Szomolyai fekete csresznye Birskörte

Részletesebben

Aktualitások a növényvédelemben

Aktualitások a növényvédelemben Aktualitások a növényvédelemben Zsigó György Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Agromulti Kereskedőház Kft. Bugyi, 2019. 01.14. Aktuális teendők Fás részeken is áttelelnek: Lisztharmatok

Részletesebben

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK A műtrágyázás üzemi számításának menete 1. A gazdaság (tábla) talajtípusának meghatározása és szántóföldi termőhelyi kategóriákba sorolása 2. A táblán termesztendő növény termés-mennyiségének mennyiségének

Részletesebben

A versenyképes gyümölcs- és kajszitermesztés feltételrendszere

A versenyképes gyümölcs- és kajszitermesztés feltételrendszere DEBRECENI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens A versenyképes gyümölcs- és kajszitermesztés feltételrendszere KAJSZIBARACK TANÁCSKOZÁS ÉS FAJTABEMUTATÓ

Részletesebben

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info.

Igényeim: Fehér virágú japán díszcseresznye / Prunus serrulata Shirotae Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

Korszerű, gazdaságos növényvédelem Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Korszerű, gazdaságos növényvédelem Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A szakiskola általános igazgatóhelyettese, Gergicsné Nagy Eszter köszöntötte az érdeklődőket és bevezetőjében elmondta, hogy az ajánlott technológiával ismét jelentős terméstöbblet betakarítása várható

Részletesebben