Eger város tapasztalata a City_SEC projekt kapcsán, jövőbeli tervek a megújuló energia és energiahatékonyság területén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Eger város tapasztalata a City_SEC projekt kapcsán, jövőbeli tervek a megújuló energia és energiahatékonyság területén"

Átírás

1 Eger város tapasztalata a City_SEC projekt kapcsán, jövőbeli tervek a megújuló energia és energiahatékonyság területén VÁROSGONDOZÁS EGER KFT KLÍMA ÉS ENERGETIKAI IRODA október 20.

2 A SEAP KÖRNYEZETE Eger Megyei Jogú Város vezetősége igen ambiciózus célokat tűzött ki maga elé az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó területeken (2010), úgy mint: Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése min. 20 % - al, Az energiahatékonyság növelése min. 20 % - al, mely elsősorban az intézményekben felhasznált energiára vonatkozik, Illetve a megújuló energiaforrásokra való áttérés min. 20 % - os részarányának elérése Eger felismerte, hogy a város folyamatos felmérése és monitorozása elengedhetetlen a tervezett fejlesztések előkészítéséhez, megvalósításához és fenntartásához. Ezekhez a feladatokhoz az elkészült Települési Éghajlatvédelmi Stratégia (TÉS) megvalósítása és a Dobó Térinformatikai Rendszerben Klíma és Energia Ügyi alrendszer (DTR-KEÜ), valamint a CITY SEC program SEAP ja segít minket.

3 A SEAP KÖRNYEZETE Eger november 1 vel egy klíma és energetikai irodát működtet, ami egy klíma és energetikai fejlesztési koncepció és az elkészült stratégiák alapján menedzseli a város éghajlatváltozáshoz kapcsolódó célkitűzéseit. Fő cél Eger és térségében egy fenntartható, megújuló energia hasznosításra, energiahatékonyságra és CO2 semleges gazdaságra épülő térség kialakítása, hazai és külföldi partnerek együttműködésével

4 PARTNEREK, KAPCSOLATOK ENERGIAKLUB Észak Alföldi Regionális Energia Ügynökség (ENEREA) BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft. EgerMADE konzorcium deenet e.v. (de), MUT e. V. (de) ENERPRO Kft, KASSAEL UNI (de), EKF - AGRIA INNORÉGIÓ Tudáscentrum Info - Pont Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) Klímabarát Települések Szövetsége (KTSZ) KRF Észak Magyarországi Regionális Fejlesztési Zrt. (MFB)

5 A CITY SEC PROGRAM Eger 2011 év elején 12 Észak-magyarországi településsel együtt csatlakozott a 6 ország 54 települését tömörítő nemzetközi programhoz, a CITY SEC - hez, mely az EU Intelligens Energia Európa (IEE) 2009 es Fenntartható Energia Közösségek programján belül valósult meg. A résztvevő önkormányzatok a NORDA koordinálásával technikai segítséget kaptak a Polgármesterek Szövetségéhez (PSZ/Covenant of Mayors) való csatlakozás előkészítéséhez, és a Fenntartható Energiagazdálkodási Akcióterv (SEAP) elkészítéséhez. A PSZ fő célja az Európai Únió 2020 ra előirányzott energetikai céljainak elérése, illetve azok túlteljesítése.

6 MÉRFÖLDKÖVEK január 13. Stratégiai dokumentum aláírása, Miskolcon a NORDA székhelyén. Svédországi tanulmányút január 30 tól február 2 ig április hónap 4 napos képzés az alábbi témákról: Innovatív megoldások a középületek energiahatékonyságának optimalizálására Fenntartható mobilitás tervek: a tömegközlekedés és alternatív közlekedési módok ösztönzésére Önkormányzatok pénzügyi lehetőségei a fenntartható energiagazdálkodás céljainak teljesítésére Hatékony helyi kommunikáció: Hogyan lehet hatékonyan kommunikálni szélesebb körben a Polgármesterek Szövetsége iránti elkötelezettséget és annak céljait? (vállalkozások, lakosság, iskolák, más önkormányzatok)

7 MÉRFÖLDKÖVEK április 14-15, Eger MJV és a NORDA szervezésével a CITY SEC Mo. i közössége megrendezte az 1. Zéró Energia Napokat. A Város Közgyűlése áprilisi ülésén döntött a Polgármesterek Szövetségéhez való csatlakozásról május 10. tanulmányút a Bükkaranyosi BÜKK MAK LEADER központba. Helyi szintű munkacsoport ülések szeptember és 2012 augusztus között. Települési szintű kiinduló elemzés március SEAP készítése 2012 március március A SEAP Közgyűlés általi elfogadása március Projekt zárása 2013 március Brüsszel

8 TAPASZTALATOK - SVÉDORSZÁG A Délkelet Svédország Energia Ügynökség előadásai Växjö energiaközpont látogatás Környező kisebb települések központi biomassza fűtőmű központjának bemutatása Växjö biomassza erőmű látogatás Papírgyár alapanyag előállító fatelep és szélerőműpark látogatása (fatelep) Växjö energia oktatóközpont és játszóház

9 TAPASZTALATOK 4 napos képzés (City_SEC Program képzési segédanyag önkormányzatok számára) A tudás fája 1. Zéró Energia Napok Kiállítás Konferenciák (Display kampály, energatiaki tájékoztató) Bükkaranyos tanulmányút Az élő példa Települési kiinduló elemzés Van még mit csiszolni rajta SEAP készítése a jó pap holtig tanul

10 EREDMÉNYEK között elkészült a TÉS és a SEAP DTR-KEÜ rendszer fejlesztése. Intézményi (központi) hőmérséklet figyelő rendszer kialakítása. KEOP /N napelemes pályázat. Kommunikáció (facebook, rádió, TV, nem csak helyi hírek). Klíma és energetikai fejlesztési koncepció megalkotása és elfogadása. Együttműködések kialakítása.

11 EREDMÉNYEK Elkészült fejlesztések: Szilágyi Erzsébet Gimnázium kollégiuma (napelemes rendszer, esővízgyűjtés, hőszigetelés, nyílászáró csere) Márai központ, Szépasszonyvölgy (hőszivattyús fűtési rendszer és napkollektor) 3 db óvoda, 1 bölcsőde (fűtés, villamos energia korszerűsítés, nyílászáró csere és hőszigetelés) Folyamatban: Városgondozás Eger Kft. (napelemes és napkollektoros rendszer) Bárány uszoda (hőszivattyús és napelemes rendszer) Garzon ház (hőszigetelés, nyílászáró csere) OTMR rendszer koncepciójának kidolgozása, megvalósítása

12 JÖVŐBELI TERVEK Termálvíz és geotermikus energia Az egri strandkomplexumban termálvízre épülő szolgáltatások működnek. A túlfolyókon elfolyó víz nagy mennyiségben az Eger patakba van vezetve, hűtés nélkül. A túlcsorduló víz hőtartalma is C, aminek hőtartalmát hőszivattyúval kívánjuk hasznosítani mind a strandon, mind a Bitskey Aladár uszodában. A Törökfürdő épületében 2009 óta működik ilyen rendszer. Eger déli részén két termálkúttal is rendelkezik a város, melyek gyógyvizek (46-48 C) ezen kutak kapacitását szeretnénk bővíteni, üzembiztonságát javítani, a meglévő kutak felújításával és újabb kutak bevonásával.

13 JÖVŐBELI TERVEK Termálvíz és geotermikus energia Előkészítés alatt van Eger város geotermikus programja, melyhez az egri hőpiac felmérése során a meglévő távhő rendszerhez ( GJ) még GJ nyi új fogyasztó bekapcsolásának lehetőségét térképeztük fel geotermális alapú távhő ellátáshoz. A hőpiac közintézmények és vállalkozásokból áll, de igény szerint bővíthető Fenti programhoz MT je is elkészült, melynek első ütemében egy GJ nyi hőpiac ellátásához szükséges kútpár létesítését és az ahhoz kapcsolódó elosztói hálózat (primer és szekunder) vizsgáltuk. Eger és környéke Magyarországon az egyik legjobb adottságokkal rendelkezik geotermikus energia hasznosítás szempontjából.

14 JÖVŐBELI TERVEK FOTON PROJEKT Magyarországon Eger az egyik legismertebb borvidék A lankás, déli, délkeleti fekvésű domboldalakra telepített szőlőkből készült borok világhírűek. A szőlőtermeléshez sok napfény és jó tájolás szükséges Egerben ez adottság. Több napenergiás projektet is vizsgálunk, melyekhez az előzetes felmérések is elkészültek. FOTON I. projekt (intézményi, több ütemben cca. 7 MWp) FOTON II. projekt (külterületi, több ütemben cca. 90 ha) FOTON III. projekt (lakossági napkollektoros 150 ha felmérve br.)

15 JÖVŐBELI TERVEK Energiahatékonyság Eger hatalmas intézményi épületállománnyal rendelkezik, melyről több felmérés is készült. Az épületek energetikai auditjait 2015 től tervezzük ütemezve elkészíttetni. Komplett befektetői csomagok készülnek, melyeknek célja alternatív források bevonása, de természetesen a pályázatilag támogatott megoldás a legkézenfekvőbb számunkra is. A sikeres hőmérsékletfigyelő rendszernek köszönhetően a lekötött teljesítmények felülvizsgálata folyamatos, annak bővítését is tervezzük. Egységesítjük a gáz és villamos energia közbeszerzést, mely a városi tulajdonú cégekre is vonatkozik.

16 JÖVŐBELI TERVEK EGER HNT 300 Eger Zéró emissziós, intelligens, közlekedési célú, PV elektromos energia előállítási, intelligens töltési, tárolási, és mobil felhasználási infrastruktúrájának fejlesztése: Innovatív, ME alapú RES demonstrációs projekt 10 MWp központi + 4 MWp intézményi naperőmű kapacitás 4 MW villamos energiatároló kapacitás (stabil DES) Kiegészítő hálózati elektromos energia kereskedelem, távirányítás, távfelügyelet Intelligens makro-, és mikrohálózati integráció (smart grid) MAKROVIRKA típusú mérlegkör, más városokkal konzorciumban A helyi tömegközlekedés és önkormányzati gépjárműpark elektromos meghajtásúvá fejlesztése A program elemenként is megvalósítható

17 ÖSSZEGZÉS Mind magyarországi, mind nemzetközi kapcsolatokat is építettünk. Fontos számunkra a jó példák, tapasztalatok megismerése és azok hasznosítása terveinkben. A városban Eger által megtermelt megújuló energiát a helyi vállalkozások (ipar és kereskedelem) és a lakosság részére is fel kívánjuk kínálni, Eger további partneri kapcsolatok kiépítésével és a fenti fejlesztésekhez készülő befektetői portfólió készítésével, a as EU s, befektetői és egyéb források megszerzésével kívánja megvalósítani terveit.

18 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

Tájékoztató a megújuló energiaforrások hasznosításának helyzetéről, valamint annak további lehetőségeiről a megyében

Tájékoztató a megújuló energiaforrások hasznosításának helyzetéről, valamint annak további lehetőségeiről a megyében Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland közgyűlés elnöke Készítette: Terület- és Vidékfejlesztési Osztály Tájékoztató a megújuló energiaforrások hasznosításának helyzetéről, valamint annak további lehetőségeiről

Részletesebben

3. számú melléklet CSATLAKOZÁSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT

3. számú melléklet CSATLAKOZÁSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT 3. számú melléklet CSATLAKOZÁSI SZÁNDÉKNYILATKOZAT Alulírott (név) (lakcím) a(z) szervezet {települési önkormányzat/alapítvány/egyesület/egyházi jogi személy (belső egyház)/gazdasági társaság (egyéni vállalkozó

Részletesebben

CITY_SEC: AZ ENERGIAHATÉKONY ÖNKORMÁNYZATOK FELÉ 2020

CITY_SEC: AZ ENERGIAHATÉKONY ÖNKORMÁNYZATOK FELÉ 2020 CITY_SEC: AZ ENERGIAHATÉKONY ÖNKORMÁNYZATOK FELÉ 2020 KOORDINÁTOR 2 AZ ENERGIAHATÉKONY ÖNKORMÁNYZATOK FELÉ 2020 TARTALOM 04/05 CITY_SEC PROJEKT 06/07 ELÉRT FENNTARTHATÓSÁGI EREDMÉNYEK 08/09 10/17 18/35

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI.fOGÚ V AR OS POLGARMESTERÉTŐL Békéscsaba) Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI.fOGÚ V AR OS POLGARMESTERÉTŐL Békéscsaba) Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI.fOGÚ V AR OS POLGARMESTERÉTŐL Békéscsaba) Szent István tér 7. lkt. sz.: IV 266/2015. Előadó: dr. Sódar Anita Mell.: l db Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-801 Tehjax: (66) 523-804

Részletesebben

Követendő példák. Energiahatékonyság, megújulók, sikerek

Követendő példák. Energiahatékonyság, megújulók, sikerek Követendő példák Energiahatékonyság, megújulók, sikerek impresszum előszó Kiadja az Energia Klub 1056 Budapest, Szerb utca 17 19. Telefon:(06-1) 411-3526 E-mail: energiaklub@energiaklub.hu www.energiaklub.hu

Részletesebben

Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2014. május

Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2014. május SZEKSZÁRD MJV FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 2014. május Tartalom Vezetői összefoglaló... 1 1. Bevezetés... 3 2. Helyzetelemzés... 5 2.1 Kapcsolódó

Részletesebben

Fenntartható Energia Akcióterv a Mecseki Energiakör települései számára

Fenntartható Energia Akcióterv a Mecseki Energiakör települései számára Fenntartható Energia Akcióterv a Mecseki Energiakör települései számára 2014. március 1 Készült a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. által koordinált MANERGY Megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú VárosFenntartható Energia Akcióterve. 2014. május

Pécs Megyei Jogú VárosFenntartható Energia Akcióterve. 2014. május Pécs Megyei Jogú VárosFenntartható Energia Akcióterve 2014. május Készült a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. által koordinált MANERGY Megújuló energiaforrásokra épülő önellátó

Részletesebben

Tab város Fenntartható Energia Akcióterve. 2014. január

Tab város Fenntartható Energia Akcióterve. 2014. január Tab város Fenntartható Energia Akcióterve 2014. január Készült a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. által koordinált MANERGY Megújuló energiaforrásokra épülő önellátó regionális

Részletesebben

AKCIÓTERV. a hőszivattyús megoldások széles körű alkalmazására az Észak-alföldi Régióban

AKCIÓTERV. a hőszivattyús megoldások széles körű alkalmazására az Észak-alföldi Régióban AKCIÓTERV a hőszivattyús megoldások széles körű alkalmazására az Észak-alföldi Régióban Tartalomjegyzék 1. Háttér... 2 2. A GEO.POWER projekt keretében azonosított jó gyakorlatok... 3 2.1. Távfűtő rendszer,

Részletesebben

FELSŐTÁRKÁNY TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP)

FELSŐTÁRKÁNY TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) FELSŐTÁRKÁNY TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) 2013. FEBRUÁR Készült az Európai Unió IEE programjának City_SEC projekt keretében Készítette: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség

Részletesebben

EGER FENNTARHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP)

EGER FENNTARHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) EGER FENNTARHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) Bátor tettek a múltban, bátor tettek a jövőért! 2013. FEBRUÁR Készült az Európai Unió IEE programjának City_SEC projekt keretében Készítette: ENEREA Észak-Alföldi

Részletesebben

2014. október Fenntartható települési energiastratégiától a cselekvési tervig - Útmutató önkormányzatok részére készítette: Csanaky Lilla, Irmalós Zsuzsanna 1 Impresszum Szerző: Csanaky Lilla (Energiaklub)

Részletesebben

(TERVEZET) TOP 3 Alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságokra való áttérés, kiemelten a városi területeken

(TERVEZET) TOP 3 Alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságokra való áttérés, kiemelten a városi területeken 1 TOP - 3.2 ENERGIAHATÉKONYSÁG ÉS MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS HASZNÁLAT FOKOZÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL C. TÁMOGATÁSI KONSTRUKCIÓ (TERVEZET) Prioritási tengely: Egyedi célkitűzés: Intézkedés: Konstrukció kód:

Részletesebben

ÓZD TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP)

ÓZD TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) 1. melléklet /2013 (III.28) határozathoz ÓZD TELEPÜLÉS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE (SEAP) 2013. FEBRUÁR Készült az Európai Unió IEE programjának City_SEC projekt keretében Készítette: ENEREA Észak-Alföldi

Részletesebben

Szombathely Megyei Jogú Város Klímavédelmi és Energia Stratégiája

Szombathely Megyei Jogú Város Klímavédelmi és Energia Stratégiája Szombathely Megyei Jogú Város Klímavédelmi és Energia Stratégiája 2015. április Tartalom Impresszum Készítette: BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. 9700 Szombathely, Semmelweis I. u. 4-6. 1.

Részletesebben

MARTFŰ FENNTARTHATÓ ENERGETIKAI AKCIÓTERVE

MARTFŰ FENNTARTHATÓ ENERGETIKAI AKCIÓTERVE ... COVENANT OF MAYORS EUROPEAN UNION MARTFŰ FENNTARTHATÓ ENERGETIKAI AKCIÓTERVE Készítette: ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. Debrecen 2011 Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló

Részletesebben

Közösségi energia szabályozása Magyarországon

Közösségi energia szabályozása Magyarországon Közösségi energia szabályozása Magyarországon -a helyi, közösségi energiahatékonysági beruházások és a megújuló energiaforrásokból történő decentralizált energiatermelés szabályozási környezete dr. Gajdics

Részletesebben

KÉK GAZDASÁG KONZORCIUM - PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ENERGIASTRATÉGIÁJA

KÉK GAZDASÁG KONZORCIUM - PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ENERGIASTRATÉGIÁJA Tartalomjegyzék 0. Preambulum... 4 0.1 Közreműködő szakértők, cégek... 4 0.2. Felhasznált adatok, források... 5 I. Helyzetfelmérés... 6 I.1. A stratégia elkészítésének célja... 6 I.2. A helyzetfelmérés

Részletesebben

ENERGIA HÍRLEVÉL. Marginális területek, mint a megújuló energia hasznosítás helyszínei

ENERGIA HÍRLEVÉL. Marginális területek, mint a megújuló energia hasznosítás helyszínei ENERGIA HÍRLEVÉL Az Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. havi kiadványa V. évfolyam. 5. szám, 2013. május-június Marginális területek, mint a megújuló energia hasznosítás helyszínei

Részletesebben

Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város 2013. évi környezeti állapotáról

Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város 2013. évi környezeti állapotáról Tájékoztató Zalaegerszeg Megyei Jogú Város 2013. évi környezeti állapotáról A környezetvédelmi feladatok legalapvetőbb törvényi szintű összefoglalását a környezet védelmének általános szabályairól szóló

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Energetikai Akcióterv az alternatív és megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeiről (2011-2013)

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Energetikai Akcióterv az alternatív és megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeiről (2011-2013) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Energetikai Akcióterv az alternatív és megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeiről (2011-2013) Elfogadta: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés 145/2011.(IX.29.)

Részletesebben

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Háttéranyag 2010. február 09. Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 I. Települési környezetminőség... 3 II. Hulladékgazdálkodás...

Részletesebben

10 ÉVES A ZEMPLÉN EURORÉGIÓ KONFERENCIA Zemplén Európa Ház 2014.05.14. Sátoraljaújhely, Rákóczi u. 18.

10 ÉVES A ZEMPLÉN EURORÉGIÓ KONFERENCIA Zemplén Európa Ház 2014.05.14. Sátoraljaújhely, Rákóczi u. 18. 1 ZEMPLÉN EURORÉGIÓS NAPOK 2014. ÁPRILIS 23. MÁJUS 14. 10 év az Európai Unióban 10 éves a Zemplén Eurorégió 10 ÉVES A ZEMPLÉN EURORÉGIÓ KONFERENCIA Zemplén Európa Ház 2014.05.14. Sátoraljaújhely, Rákóczi

Részletesebben

Első Budapesti Nemzetközi Hidrogén Energetikai Fórum megrendezése a Magyar Energetikai Társasággal közösen (2006. október 9-10.)

Első Budapesti Nemzetközi Hidrogén Energetikai Fórum megrendezése a Magyar Energetikai Társasággal közösen (2006. október 9-10.) A referenciamunkák bővebb bemutatása Renewable Energy in Hungary tanulmányok készítése a Norvég Királyi Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete részére (2005. augusztus és 2007. február) Átfogó piaci tanulmány

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0008 HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program Heves Megyei Önkormányzati Hivatal Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft 2014. szeptember

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program ÁROP-1.2.11/A-2013-2013-0008 HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAMJA (2014-2020) Stratégiai Program Heves Megyei Önkormányzati Hivatal Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft 2014. június

Részletesebben

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014

Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Budapest XI. kerület Újbuda Önkormányzata Környezetvédelmi programja 2010-2014 Bevezetés Jelen környezetvédelmi program háttéranyaga a 2008 ban készült környezetvédelmi program aktualizált változata, amely

Részletesebben

Megújuló energiatermelés és hasznosítás az önkormányzatok és a magyar lakosság egyik jövőbeli útjaként

Megújuló energiatermelés és hasznosítás az önkormányzatok és a magyar lakosság egyik jövőbeli útjaként Megújuló energiatermelés és hasznosítás az önkormányzatok és a magyar lakosság egyik jövőbeli útjaként Jó gyakorlatok a megújuló energia felhasználásának területéről Nagykanizsa, 2014. március 26. Előadó:

Részletesebben

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város termálenergia hasznosítási rendszere, fejlesztési koncepciója

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város termálenergia hasznosítási rendszere, fejlesztési koncepciója Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város termálenergia hasznosítási rendszere, fejlesztési koncepciója Készítette: Dr. Lázár János polgármester országgyűlési képviselő Racionalizálási intézkedések az önkormányzati

Részletesebben