SZÁMLÁZÓ ÉS KÉSZLETVEZETő RENDSZER V6.00.XX

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZÁMLÁZÓ ÉS KÉSZLETVEZETő RENDSZER V6.00.XX"

Átírás

1 SZÁMLÁZÓ ÉS KÉSZLETVEZETő RENDSZER V6.00.XX

2 Általános ismertető A rendszer alkalmas kisvállalkozások, kisebb cégek készleteinek, számláinak, megrendelők, szállítók és munkalapok kezelésére. A telepítő lemez tartalmazza a szükséges szoftvereket, BDE ( Borland Database Engeen) programokat. A program futtatási környezete a Microsoft Windows 95 operációs rendszertől felfelé kompatíbilis. Milenium operációs rendszernél a dátum formátumot át kell állítani éééé.hh.nn formátumra, mert alapértelmezésben a dátum mezők között szünet, space, található, amit a BDE nem értelmez, ezért hibás működést eredményez. A program futtatási környezete, hardver követelmények. Pentium II vagy annál magasabb processzor; VGA 800x600-as felbontás; CD-ROM 16 Mbyte memória; 1 GByte szabad merevlemez kapacitás; Inkjet vagy lézernyomtató; A program telepítése A telepítő lemez behelyezése után a telepítő szoftver automatikusan elindul (1. ábra). Itt lehetőség nyílik a BDE telepítésére is, ami ajánlott, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy már telepítve van. 1. ábra A Telepítés megkezdése nyomógomb megnyomása után a telepítő létrehozza a szükséges könyvtárakat, adatállományokat és rendszerfájlokat. A telepítés befejezése után az

3 asztalra teszi a PCT2004 ikont. A program nem módosítja a regisztry és egyéb rendszer fájlokat, így szabadon törölhető későbbiek során. A telepítés során megjelenik a felhasználó adataira vonatkozó beviteli modul, aminek a kitöltése kötelező! Az adatok később javíthatók. Az adatok megadása és tárolása után a telepítőből kiléphetünk, és megkezdhetjük a program futtatását.

4 Rendszer futtatása, ismertetése Belépés A program indítása egy jelszó bekérésével kezdődik. 2. ábra A jelszó begépelése után a rendszer belép a kezelő modulba. A kezdeti jelszó: pc-tools A Belépés engedélyezve feliratra duplán kattintva meghívható a password módosítási rutin (3. ábra) ahol lehetősége van a jelszó megváltoztatására. 3. ábra A belépést következően bejelentkezik a rendszer vezérlő modulja. A zöld azonosító jelzi, hogy a rendszer aktiválva lett. Amennyiben ez piros háttérben szerepel, akkor a programot regisztráltatni, aktiválni kell, egyébként shareware verzióban üzemel, ami annyit tesz, hogy 30 nap elteltével csak az aktiválási feladatot teljesítheti. Az aktiválást az azonosítóra való dupla kattintással indíthatja el. A z aktiválás a visszakapott azonosító begépelésével lehet végrehajtani. A szükséges kódot csak a regisztrációs kártya beküldésével lehetséges.

5 4. ábra Rendszerkezelő modul A kezelőmodulból hívhatók meg a rendszer könyvtári moduljai. 1. Állománygenerálás 2. Állományindexelés 3. Cég adatok 4. Analitikák 5. Programfeljegyzések 6. Számlázás 7. Naplófőkönyv 8. Készletkezelések 9. Ügyfélkezelések 10. Munkalap Állománygenerálás Ha minden rendben van, akkor ezt a rutint nem igen fogják használni. Erre akkor lehet szükség, ha törlik a meglévő állományokat. Ekkor ezzel a rutinnal lehet újra generálni a szükséges táblákat, indexeket. Upgrade-k esetén lehetséges, hogy szükség lesz rá, ekkor új táblák és indexek generálhatók. Állományindexelés Itt lehet az indexállományokat felfrissíteni, létrehozni. Lehetséges az Upgrade-k esetén, hogy szükség lesz a használatára, ekkor minden esetben felhívjuk a figyelmet erre a műveletre.

6 Cégadatok Ebben a modulban lehetőség van a felhasználói adatok módosítására, illetve bevitelére. A beviteli mezők kitöltése kötelező! Ez alól csak a bankszámla 2-4 mező, illetve az elérhetőségre vonatkozó (telefon, fax, mobil, ) kivétel, de ezek kitöltése is ajánlatos. A bevitt adatokat az Állománymentés nyomógombbal menthetik el. 5. ábra A beviteli laptörléssel a mezők tartalmát törölhetjük. A mentés gomb csak akkor engedélyeződik, amikor minden szükséges mezőt kitöltöttek.

7 Analitikák Ez a modul információt nyújt a jelenlegi pénzügyi állapotokról. Elindításkor a teljes idáig bevitt adatokat elemzi és jeleníti meg. A kiválasztott dátum beállításakor a megjelenített év adatait vizsgálhatjuk meg. Az adó információk helyes megjelenítése csak a bevitt adatok alapján történik, ezért ezeket az adatokat minden év elején meg kell adni. 6. ábra Az Új tétel gomb megnyomásakor behívható a rögzítő modul (7. ábra). Ebben a modulba lehet az esetleges bevételeket (nem a rendszerrel kiállított számlák), kiadásokat bevinni. Anyag- és áru költség bevitelét, amennyiben készletezett anyagot akarunk rögzíteni, nem itt kell bevételezni, mert ennél a modulnál bevitt adat csak pénzügyi műveleteket hajt végre, készletezésit nem! A bevitelnél az Ügyfél betöltés feliratra kattintva lehet kiválasztani a bizonylatot, kiállító ügyfelet (ennek hiányában a modul nem engedi a bevitelt, rögzítést). A többi mező és kiválasztó csoport használata értelemszerűen történik. Amennyiben egy számlán több ÁFA körbe tartozó tétel van, úgy ezeket a tételeket különkülön kell rögzíteni!

8 Ezt azért szükséges megtenni, mert a rendszer rögzíti az ÁFA mértékét is, a későbbi kimutatások készítése érdekében. A bevitt adatokat a Rögzítés feliratú gomb megnyomásával tárolhatjuk 7. ábra

9 Program feljegyzések Ebben a részben a felhasználónak lehetősége nyílik az esetleges programhibák, eltérések, kérések bevitelére. (8. ábra) A Bejegyzés gombra kattintva aktívvá válik a menü ablak, ahova begépelheti észrevételeit, és egyéb megjegyzéseit. A bevitelt befejezve a Mentés gomb segítségével tárolhatja a bevitt adatokat. Ekkor még csak táblában tárolta, amennyiben ezt el is szeretné küldeni, úgy a Jelentéskészítés gomb segítségével mentheti egy külön könyvtárba (c:\pctools\szamlazas\jelentes) az aktuális dátummal kiegészített.cab fájt hozva létre. Ezt az állományt küldheti el -ban vagy tárolóra kimentve postán cégünkhöz. 8. ábra

10 Programkapcsolat, programozó Ezt a modult a főablakban a logóra való dupla kattintással érheti el. Innen közvetlenül küldhet vagy tekintheti meg a honlapon elhelyezett információkat. 9. ábra Az elérhetőségek a Levél, WEB és UPDATE gombok segítségével lehetséges. Szóbeli megbeszélésre, információra a fejlécben megadott mobil, illetve levélcím szolgál.

11 Számlázás A Számlázás gomb megnyomásával belép a számlázó almodulban, ahol az alábbi lehetőségek közül választhat: 1. Számla kiállítás 2. Számlakarbantartás 3. Egyéni árlista 4. Munkalapból számlázás 5. ÁFA átállítások 6. Szállítólevél 10. ábra A gombok megnyomásával meghívható a kívánt program modul. A programrészletek egy dll könyvtárba lettek szervezve, így azok sebessége a gép sebességétől nagymértékben függ.

12 Számlázás 11. ábra A számlázás meghívásakor egy beviteli modul jelenik meg, ahol a következő sorrendben kell az adatokat bevinni ( más esetben a rendszer nem engedi a bevitelt): 1. Ügyfél kiválasztás 2. Anyagkiválasztás 3. Mennyiség 4. Egységár 5. Adatok mentése 6. Ha lezárjuk a bevitelt, akkor adatok lezárása, ha nem 7. Ismét a 2. ponttól folyamatosan. A bevitelkor bevitt és tárolt adatok a jobb oldali ablakban jelennek meg. Amennyiben egy vagy több tételt törölni szeretnénk, úgy a törölni kívánt tételre kattintunk, kiválasztva azt, majd a Tétel törlése gomb megnyomásával törölhetjük azt, Ha esetleg az egész számlaállományt törölni szeretnénk, úgy a Számla stornózása gombot használva kezdeti állapotra, vagyis az ügyfél kijelölésig töröljük a számlatételt. Lényeges tudni, hogy ameddig az állományt nem zárjuk le az Adatok lezárása feliratú gombbal, addig nem történik alapvető tárolás, csak egy temporális mentést végzünk. Az adatok mentésével a nyomtatási modult (12. ábra) aktiváljuk, ami a végleges zárási és mentési funkciót hajtja végre.

13 12. ábra Ebben a modulban történik a számla tényleges lezárása, készletanyagok mentése, számlanyomtatás. Lényeges tudni, hogy ameddig egy számlát nem nyomtatunk ki, tehát a kibocsátás nem történik meg, addig a számla élő ugyan, de még módosítható. Nyomtatás után ezt a funkciót már tiltott állapotba hozzuk, így véglegesítve azt. 13. ábra A nyomtatási vezérlésnél elhelyeztünk egy Nyomtató felirattal rendelkező gombot, amivel lehetőség nyílik az épen aktuális alapértelmezett nyomtató átállítására. Ez egy olyan funkció (13. ábra) amelyben a rendszerben lévő alapértelmezett nyomtatót változtathatjuk meg. Továbbiakban ez lesz az alapértelmezett nyomtató! Mint az ábrán is látható a számla fejlécét ebben a modulban alakíthatjuk ki, kiállítás, teljesítés és fizetési keltezések, a fizetés módja, amely automatikusan állítódik be az ügyfélnél beállított fizetési és naptári módra. Az ügyfélkezelőben beállított adatok itt érvényesülnek. A Számla kinyomtatása gomb hatására a számla az aktuálisan beállított, és jelzett nyomtatón jelenik meg, két példányban. A nyomtatás befejeztével egy számláló mindig

14 növekszik eggyel, így minden nyomtatás esetén az aktuális nyomatszám jelenik meg a nyomtatványon. A számla kitöltése során ez egér funkció helyett alkalmazható billentyű kombinációk: ALT-Ü ügyfél betöltés ALT-A anyagbetöltés INSERT anyagbetöltés END Adatok mentése ALT-L Adatok lezárása ALT-J Adatok javítása ALT-S Számla stornózás ALT-T Tétel törlése ALT-K Kilépés Számlakarbantartások Ez a modul hivatott arra, hogy a már tárolt számlákat kezeljük, átutalásos számlák esetében bevigyük a teljesítés dátumát, és a teljesítés típusát. 14. ábra

15 Ebben a modulban a már kiállított számláinkat stornózhatjuk (15. ábra), megtekinthetjük a számlákon szereplő tételeket(16.ábra), a kijelölt ügyfeleink adatait tekinthetjük át (17. ábra). 15. ábra A kiválasztott és betöltött számlánkat stornózhatjuk, negatív mennyiséggel állítjuk ki a számlát, természetesen egy új számlaszámot kap a számla. Stornózott számláról még egyszer a rendszer nem enged stornózást végrehajtani, de a stornó számláról készíthetünk stornó számlát. A további gombok funkcióit már tárgyaltuk az előző szakaszban.

16 16. ábra Ebben a részben a számlán szereplő anyagokat, szolgáltatásokat tekinthetjük át, lehetőséget adva a tételben szereplő anyag mozgásainak megvizsgálására (18. ábra).

17 17. ábra Az ügyfél adatokban megtekinthető az adott ügyfél adatlapja, vásárlásainak adatai, tartozásai, és egyéb alapbeállításai. A Megtekintés gombok használatával kivonatos listát kapunk az ügyfél listás adatairól.

18 18. ábra Az anyagmozgások listájából gyorsan áttekinthetővé válik egy-egy anyag mozgása, rendszeressége. Látható és kiszámítható a fogyás rendszeressége, mekkora kereslet van az árucikk iránt. Egyéni árlista Előfordulhat, hogy egy-két partnernak teljesen személyre szabott árakkal kívánjuk az anyagot, szolgáltatást számlázni. Erre a célra létrehoztunk egy egyéni árlista táblát (19.ábra), amely tartalmazza a partner és a kiválasztott cikk partnerre vonatkozó árai. Ezt az árat a számlakitöltőben a harmadik szinten ajánlja fel a rendszer. A kiválasztott ügyfél után, amelyet az ügyfélre történő kattintással lehet betölteni, lehetőség adódik a cikktörzsből kiválasztani azt az anyagot, szolgáltatást, amelyet egyéni áron kívánjuk adni. Az ár meghatározásánál segítséget ad a cikkre vonatkozó egyéb árkategóriák.

19 19. ábra A gombok jelentését már a számlázónál tárgyaltuk, így itt most eltekintenénk ettől Munkalapból számlázás. Ez a modul ad lehetőséget arra, hogy a kitöltött, munkalapból számlát készítsünk. A kereső mezőbe begépelve a munkalap számát, a program megkeresi és bemutatja a munkalap tartalmát, és felajánlja a számla kiállítását. Amennyiben nem talál ilyen munkalapszámot, úgy kitöltetlenül hagyja a mezőket (20. ábra). A számla kiállítás feltétele, hogy a munkalap le legyen zárva, és át legyen adva. A kiíró mezőkben megtekinthetjük a keresett munkalap pillanatnyi állapotát.

20 20. ábra ÁFA átállítás Egy lehetőség, hogy az ÁFA mértékét egy gombnyomással, programozói vagy nehéz fáradságos munka nélkül átállítsuk. Az ÁFA a számlákban visszamenőleg nem változik, a változás a változtatást követően lép életbe! 21. ábra

21 Szállítólevél Minden anyaggazdálkodással foglalkozó cég egyik problémája a szállítólevél kiállítása, és annak kezelése. Ebben ad segítséget ez a modul (22. ábra) 22. ábra A szállító meghívásakor azonnal látható a szállítók tételei is. A kezelőből hívható a kívánt rutin. A lezárt, bevitt de nem számlázott anyagot lehetőség szerint kezelni, törölni is kelhet. Erre a célra egyszerűsített megoldást dolgoztunk ki, egyszerűen csak töröljük a szállítót, ami nem jelenti a fizikai törlést, csak beállítjuk töröltnek, így további műveletet nem hajthatunk rajta végre. A törlés funkció a megnyomás pillanatában eredményt generál, azt nem erősítteti meg!

22 Szállító kiállítás Ez a modul nagymértékben hasonlít a számlázó beviteli moduljához, ezért nagyon nem is térnék ki a részletekre. A beviteli sorrend és funkció megegyezik a számlázó funkcióival. A lezárásban van lényeges változás, hiszen ebben az esetben nincs szükség fizetési és egyéb információkra, ezért a lezárás a beviteli modulban kapott helyett. A szállítóra tett anyagok a készletben foglalt anyagként szerepelnek, azokat a számla kiállítása után veszi le a készletről. 23. ábra Szállító nyomtatás A gomb megnyomásakor egy bemutató oldal jelenik meg, ahol a nyomtató ikonra kattintva nyomtathatjuk ki a szállítólevelet.

23 Naplófőkönyv A programba integrálva lett egy alapvető pénzügyi rendszer, amely segítségével nyomon követhető a pillanatnyi pénzügyi helyzete. 24. ábra A modul bejelentkezése után a jelszó begépelésével juthatunk el a felhasználói felületre. Itt az alábbiakat választhatjuk: Bevételek Kiadások Analitikák Listázások Adó táblák Keresések Bevételi számlák kezelése Kiadási számlák kezelése Adókulcsok

24 Bevételek A modulban megtekinthetjük a kiállított, illetve a nyilvántartott számlák állapotát, összegét, nettó, bruttó és ÁFA tartalmát. Külön lehetőség nyílik a készpénzes, illetve a banki mozgások megtekintésére, továbbá lehetőség nyílik egyes ügyfelekre való keresésre. Bemutatja az aktuális természetesen a rögzített állomány alapján bankszámla és pénztár egyenlegét. 25. ábra

25 Kiadások A bevételi modulhoz hasonlóan a kiadásokat is itt tekinthetjük meg. Kezelése és működése megegyezik a bevételi modulban leírtakkal. 26. ábra

26 Analitika Az analitikai modul meghívásakor a teljes állomány mutatja meg. A kiválasztó combo segítségével azonban lehetőség van egyes rögzített évek állományának megvizsgálására is. Tételesen felsorolva és kiszámítva látható az ÁFA és EVA mértéke, jelenlegi állapota. Megtekinthető az egyes jogcímeken történt be- és kifizetések összesítése és természetesen a bankszámla illetve a pénztár egyenlege is. Az állomány leválogatás mutatójában error jelzés képződik, ha nincs állománytartalom, vagy hibás az állomány. 27. ábra

27 Listázások Ez a modul szintén a napló eredményeiből válogat le a választógomboknak megfelelő szűréseket alkalmazva. Itt külön banki illetve készpénzes mozgások is figyelemmel kísérhetők. Itt lehetőséget biztosítunk egyes időszakok megvizsgálására, kiemelve idő intervallumot, hogy a szűrés és a betekintés még pontosabb eredményt és információt adjon tevékenységünk anyagi eredményességéről. Ennél a modulnál egy nyomtatási gomb is segítségünkre lehet, nyomtatási formátumban történő információk megadásához. 28. ábra

28 Adótáblák Itt havi és negyedéves kimutatásban szerepeltetjük az ÁFA és EVA eredményeket. Szintén módunkban áll éves adatok leválogatására is. 29. ábra

29 Bevételi számla kezelése Ez a számlakezelésben már megismert modulunk, ahol lehetőség nyílik a kiállított számlák utólagos kezelésére, nyomtatás, le nem zárt számlák ismételt megnyitására, újranyomtatásra és esetleg stornó számla kiállítására. Ennek a modulnak a bemutatója a 14. ábrán tekinthető meg. Kiadási számlakezelés Itt a kiadásainkat kezelhetjük, utalásra vásárolt anyagok, szolgáltatások teljesítését igazolhatjuk Számlákon szereplő rögzített tételek tekinthetjük át, és természetesen átjárót képez a rögzítési modulba is. Különböző rendezési és szűrési modulokat, direktívákat adhatunk meg, így könnyedén kezelhetjük, illetve kereshetünk a számlák között. Lehetőséget biztosít a teljesítetlen számlák gyors megtekintésére, elkerülendő a fizetés véletlenszerű elmaradása. 30. ábra

30 Adókulcsok Itt állíthatjuk be az aktuális adókulcsokat, amelyek az EVA és Nyereségadó számításának alapjait képezik. A pontos számoláshoz ezeknek a beállítása fontos, hiszen csak így adhat pontos eredményt a rendszer. 31. ábra

31 Készletkezelések A rendszer egyik kiemelkedően fontos eleme. Az itt bevitt állományokat kezeli a program többi egysége. Itt lehet anyagot felvenni az állományba, javítani, be- és kivételezni, leltározni, mozgásokat figyelemmel kísérni, adatlapot megtekinteni és egyik fontos eleme az ÁFA változtatás lehetősége. 32. ábra

32 Készletanyag felvétel Ebben a modulban lehet anyagot, szolgáltatást bevinni a rendszer állományába. A beviteli mezők kitöltése KÖTELEZŐ! Az ár mezők kitöltése szabadon választható, mivel bevételezésnél ezek feltöltésre kerülnek. Ezek javítása lehetséges. A választó ablakban megadott szempontok szerint a készletezendő anyagokat automatikusan készletezni fogja a rendszer. Lehetőség van nem készletezendő anyagok felvételére is, vagy itt állíthatja be a szolgáltatás jelző értékét is. 33. ábra

33 Készletanyag javítás A keresőben kiválasztott anyag, vagy szolgáltatás egyes tulajdonságait változtathatja meg. Fontos tudni, hogy a változások visszamenőleg nem érvényesülnek, csak a változtatás után kiállított számlákon, munkalapokon, szállítókon szerepelnek a továbbiakban. A név változtatásával a mozgások nyilvántartásai nem változnak meg! Fontos tudni, hogy a nyilvántartás alapját egy a felhasználó által nem változtatható azonosító szám szabályozza és határozza meg! 34. ábra

34 Készletanyag be- kivételezés Eben a modulban áll lehetőség arra, hogy valamely anyagból be- illetve kivételezzünk számlamozgás nélkül. Az anyag mozgását a rendszer regisztrálja, így az nem kerül nyom nélkül mozgatásra, de pénzügyi tranzakció nélkül mozgathatóvá válik. (selejtezés, meghibásodás, extra garanciaviselés, lopás, stb.) 34. ábra Készletanyag leltározás Ez egy piciny programocska, amely egy leltári lapot készít el, aminek alapján leltározható a készletünk. A modul nem leltározó program, kialakítása távolabbi tervekben szerepelnek és upgrade formájában tesszük közzé. Készletmozgások Ezt a modult már ismertettük az előzőekben, ezért erre nem térnénk ki.

35 Számlás készlet-bevételezés A tényleges és korrekt készlet bevételezés ebben a modulban történik. A kiadási számlakezelésben megismert modul jelenik meg kezdő képnek. Az új tétel rögzítése gomb megnyomásával egy számlázó felülethez nagyban hasonló beviteli egység jelenik meg. A számlaszám megadása után kiválasztható a szállító, majd a számlázóból ismert módon beemeljük az anyagokat, mennyiséget és a nettó bekerülési árat. A program, ha már volt olyan anyagvásárlás, akkor felajánlja az utolsó beker árat. Végezetül megadjuk a fizetésre vonatkozó adatokat, majd Adatok lezárása gombbal lezárjuk a bevitelt. Az anyag készletre kerül, a számla, pedig rögzítve lesz a naplóban, illet a számlakezelőben. 35. ábra

36 Készlet adatlap Ez egy információs oldal a kiválasztott anyag jelenlegi állapotáról. 36. ábra ÁFA átállítás Itt nyílik lehetőség arra, hogy egyes ÁFA kulcsokat automatikusan átállítsunk a törvényi előírásoknak megfelelően. Megadjuk a régi kulcsot, majd megadjuk az új kulcsot és az Állománymentés gomb megnyomásával az állományban található összes régi kulcsot átírja az új kulcsra. A rögzített számlaállományokra nincs hatással! 37. ábra

37 Ügyfélkezelések Ez a modul hivatott az ügyfelek adatainak kezelésére, felvitelre, javításra. Innen állítható egyéni árak, megtekinthető a vásárlások összesítése. 38. ábra

38 Ügyfél felvitel Itt nyílik lehetőség új ügyfél felvételére. A mezők kitöltése itt is, mint a készletvezetőnél szükségesek és kötelezőek. Az állománymentés csak akkor válik érvényessé, aktívvá, amikor a kötelező mezőket kitöltik. 39. ábra

39 Ügyféljavítás Ebben az egységben lehetőség van az ügyfelek adatainak javítására. A javítás megkezdéséhez az ügyfélkereső modult hívja meg a parancs, ahol kiválasztható a keresett ügyfél. Funkciója megegyezik a számlakiállításnál megismert funkcióval és kezeléssel. A javítás a felvitellap alapján készült, funkciója és működése megegyezik azzal. 40. ábra 41.ábra

40 Ügyfélvásárlások A modul meghívása után a keresőben megadott és kiválasztott ügyfél vásárlásait tekinthetjük meg. Innen meghívható az ügyfél adatlapja. Az Ügyfél feliratra kattintva szűrhető, kereshető ügyfelek szerint. Ha a keresőből nem választunk ki ügyfelet, akkor visszatérve a teljes listát kaphatjuk meg. 42. ábra Az ügyfél adatlapon megtekinthető adatok alapján meghatározható a partner címe, értesítési adatok, beállított fizetési mód, limit, kedvezmény utalási napok száma, stb. Itt nyomon követhető az esetleges tartozások, saját árlista és a vásárlások. A felsorolás után található és engedélyezett gombok segítségével az egyes adatok tételes felsorolását is megnézhetjük.

41 43. ábra

42 Egyéni árlista Előfordulhat, hogy egyes partnernek különböző árakon adunk, vagy teljesítünk. Erre a célra létrehoztunk egy egyedi árlistát. A számlázáskor ezt a listát tekinti meg a program, és innen emeli be az egyéni árakat. Ügyelni kell arra, ha cikkanyaghoz adunk ilyen árat, akkor az esetleges árváltozáskor ezt a listát csak manuálisan kezelhetjük, így előfordulhat, hogy beszerzési ár alatt kínáljuk fel a terméket! A beemelendő anyagot a megismert készletkeresési módon lehet be emelni. A program felkínálja a padló árat, aktuális értékesítési árat illetve az utolsó beszerzési árat, így lehetőség nyílik könnyedén meghatározni az ügyfél egyedi árát. 44. ábra

43 Munkalap A rendszerbe integrálva lett egy munkalap felvevő és kitöltő modul is, ami megkönnyíti a szolgáltatást, szerviz tevékenységet végzők nyilvántartását, és ebből történő számlázásokat. A fő oldalról érhetőek el a különböző rutinok, modulok. A modulból hívható rutinok: 45. ábra 1. Munkalap kiállítás (m) 2. Munkalap kitöltés (t) 3. Munkalap áttekintés (á) 4. Munkalapból számlázás (s)

44 Munkalap kiállítás Ebben a modulban történik a munka felvétele, itt állítjuk ki a munkával és ügyféllel kapcsolatos adatokat. 46. ábra A munkalap automatikus sorszámot kap, így azzal nem kell foglakozni. Az anyag és ügyfél bevitele után az értesítési mezőben csak akkor lehet valamit bejelölni, ha az ügyfél adatokban ezeket kitöltöttük. ellenkező esetben ezek tiltott mezőként szerepelnek. A bejelentett hibát a memó mezőben határozhatjuk meg, illetve ide írhatjuk az ügyfél megjegyzéseit. Ezután jelölhető be a javítás jellege, illet a kiszállásra vonatkozó kérelem. Befejezésül ki kell tölteni a munkafelvevő rovatot. A kitöltés után a Munkalap mentése gombbal rögzíthetjük az adatokat, és ekkor kerül nyomtatásra a munkalap ügyfél példánya.

45 Munkalap kitöltés A rutin alkalmazásával lehetőség nyílik a felvett munkalapok kitöltésére, lezárására. 47. ábra A munkalap sorszámának begépelése után elkezdhető a munkalap kitöltése. Egy munkalapot csak a munkalap megkezdése állapot beállításával lehetséges. Ennek aktiválása a gomb megnyomásával történik. Munkalapot csak javítást végző beírásával lehet megkezdeni. A munkafolyamatot a memó ablakban lehet rögzíteni. Felhasznált anyag illetve alkatrészt az Alkatrész/Szolgáltatás gomb segítségével emelhet be. A befejezett munkalapot a Munkafolyamat vége gomb megnyomásával tehet befejezetté. A befejezés után nyomtatható a munkalap. Csak a befejezett lapról lehet készíteni számlát. A számlakészítés metodikáját már a számlázásnál ismertettük, így erre itt nem térünk ki.

46 Rendszertelepítés A rendszer telepítése az adott CD lemezről automatikusan történik. A telepítés előtt célszerű a BDE programmodult telepíteni a berendezésre, ez a Borland cég adatbázis motorja. Ha már telepítve van egy BDE, akkor sem probléma az újra telepítés, hiszen ez a modul csak a legfrissebb állományokat helyezi fel a berendezésre. A BDE feltelepítése után a programot már telepíthetjük. A telepítés első fázisában a szükséges program egységeket és könyvtárakat telepíti illetve hozza létre a telepítő. A telepítés befejeztével utolsó műveletként a cég adatait kell megadni. Hiba esetén lehetőség van a javításra. Amikor már minden adatot mentettünk, a telepítés visszatér az alap képernyőre, ahonnan ki lehet már lépni. Az állományok és programok a C:\pctools\szamlazas könyvtárba lettek be másolva, telepítve. A rendszerhez nem készült uninstaláló modul, mert amikor már nincs szükség a programunkra, akkor ezt a könyvtárat egyszerűen törölhetjük a lemezről. Minden bejegyzést eltávolít a rendszer, ha nem találja ezt a könyvtárat a meghatározott helyen. A Program indítása az asztalra helyezett PCT2004 ikon segítségével lehetséges, vagy közvetlenül a munkakönyvtárból. A nyomtatványokra elhelyezett logo-k megváltoztathatók, ha a c:\pctools\szamlazas\graph könyvtárba a saját logo-t helyezzük be. A logo mérete nem lehet 14K-nál nagyobb, mert ellenkező esetben programhibát okoz és nem történik nyomtatás, csak átlépi a nyomtatási parancsot. A logo formátuma bitmap, kiterjesztése bmp! Figyelem! A rendszer minden esetben az alapértelmezett nyomtatót használja! Jogi nyilatkozat A program készítője kijelenti, hogy a program a jogszabályoknak megfelelően, egyedi azonosítóval ellátva készíti el a bizonylatokat. Az estelegesen felhasználói hibából adódó téves bejegyzéseken alapuló felviteli adathibákért felelőséget nem vállalunk. A programra a jogszabályban előírtaknak megfelelően 30 nap garanciát vállalunk. A rendszer frissítéseit a programban található web címen érhetők el. Frissíteni csak a regisztrált felhasználóknak áll módjukban, nem regisztrált, vagy illegálisan használt szoftver a frissítéseket visszautasítja, a vezérlő elemeket megsemmisíti, ezzel használhatatlanná téve a szoftvert. A regisztrálásra a telepítéstől számított 30 nap áll rendelkezésre. A program díjmentes frissítésére a megvásárlástól számított 12 hónap áll rendelkezésére. Ez idő letelte után lehetősége van a rendszer frissítési támogatását minden évben megújítani, a program mindenkori árának 30%-áért. Az upgrade-ek tartalmazzák az új fejlesztésű modulokat, illetve a felhasználók által felvetett és megoldható hiányosságok javítását, módosítását. Reméljük programrendszerünk megnyeri tetszését, alkalmazásában segíti gazdasági tevékenységét. Medveczki Zoltán ügyvezető igazgató sk. Budapest, október 29.

47 ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ 1 ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ 2 A PROGRAM FUTTATÁSI KÖRNYEZETE, HARDVER KÖVETELMÉNYEK. 2 A PROGRAM TELEPÍTÉSE 2 RENDSZER FUTTATÁSA, ISMERTETÉSE 4 BELÉPÉS 4 RENDSZERKEZELŐ MODUL 5 ÁLLOMÁNYGENERÁLÁS 5 ÁLLOMÁNYINDEXELÉS 5 CÉGADATOK 6 ANALITIKÁK 7 PROGRAM FELJEGYZÉSEK 9 PROGRAMKAPCSOLAT, PROGRAMOZÓ 10 SZÁMLÁZÁS 11 SZÁMLÁZÁS 12 SZÁMLAKARBANTARTÁSOK 14 EGYÉNI ÁRLISTA 18 MUNKALAPBÓL SZÁMLÁZÁS. 19 ÁFA ÁTÁLLÍTÁS 20 SZÁLLÍTÓLEVÉL 21 SZÁLLÍTÓ KIÁLLÍTÁS 22 SZÁLLÍTÓ NYOMTATÁS 22 NAPLÓFŐKÖNYV 23 BEVÉTELEK 24 KIADÁSOK 25 ANALITIKA 26 LISTÁZÁSOK 27

48 ADÓTÁBLÁK 28 BEVÉTELI SZÁMLA KEZELÉSE 29 KIADÁSI SZÁMLAKEZELÉS 29 ADÓKULCSOK 30 KÉSZLETKEZELÉSEK 31 KÉSZLETANYAG FELVÉTEL 32 KÉSZLETANYAG JAVÍTÁS 33 KÉSZLETANYAG BE- KIVÉTELEZÉS 34 KÉSZLETANYAG LELTÁROZÁS 34 KÉSZLETMOZGÁSOK 34 SZÁMLÁS KÉSZLET-BEVÉTELEZÉS 35 KÉSZLET ADATLAP 36 ÁFA ÁTÁLLÍTÁS 36 ÜGYFÉLKEZELÉSEK 37 ÜGYFÉL FELVITEL 38 ÜGYFÉLJAVÍTÁS 39 ÜGYFÉLVÁSÁRLÁSOK 40 MUNKALAP 43 MUNKALAP KIÁLLÍTÁS 44 MUNKALAP KITÖLTÉS 45 RENDSZERTELEPÍTÉS 46 JOGI NYILATKOZAT 46

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap:

2002 Provimax Kft. PROVIMAX KFT Iroda: Levélcím: Megrendelés: Telefax: E-mail: Honlap: Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos! 2002 Provimax Kft. A könyv készítése

Részletesebben

Infotéka Cash kézikönyv. 2008... Infotéka Kft.

Infotéka Cash kézikönyv. 2008... Infotéka Kft. Infotéka Cash kézikönyv I Cash 2000 Tartalomjegyzék 2 Fejezet I Kezdő lépések 1 A program telepítése... 2 2 Cég létrehozás,... nyitás, cég törlése 7 3 regisztrálás... 10 4 Évnyitás... 12 15 Fejezet II

Részletesebben

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció 2014 v4.1 Integrált Felhasználói dokumentáció Fekete Prog-RAM Kft. 1992-2014 Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 Cégadatok... 3 Elérhetőségek... 3 Névjegy... 3 Rendszer követelmények... 5 Javascript engedélyezése...

Részletesebben

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv

Kerszám Silver. Felhasználói Kézikönyv Kerszám Silver Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció

2014 v4.1. Integrált. Felhasználói dokumentáció 2014 v4.1 Integrált Felhasználói dokumentáció Fekete Prog-RAM Kft. 1992-2014 Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 Cégadatok... 3 Elérhetőségek... 3 Névjegy... 3 Rendszer követelmények... 5 Javascript engedélyezése...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések Ezen szoftvertermék az őt alkotó részelemek együttesét tekintve képviseli a jogvédelem alá eső termék fogalmát.

Részletesebben

Szolgszám V2. Felhasználói Kézikönyv

Szolgszám V2. Felhasználói Kézikönyv Szolgszám V2 Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

Kerszám Gold. Felhasználói Kézikönyv

Kerszám Gold. Felhasználói Kézikönyv Kerszám Gold Felhasználói Kézikönyv Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye nélkül bármilyen formátumban vagy eszközzel reprodukálni, tárolni és közölni tilos!

Részletesebben

ACTUAL ÜGYVITELI RENDSZER

ACTUAL ÜGYVITELI RENDSZER ACTUAL ÜGYVITELI RENDSZER Verzió: 2.1.56 Felhasználói kézikönyv Kronos Trade Kft. 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 12 KERESKEDELEM (SZÁMLÁZÁS)... 13 KÉSZLETNYILVÁNTARTÁS... 14 GYÁRTÁS... 14 HÁZIPÉNZTÁR...

Részletesebben

Kezelői leírás. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5

Kezelői leírás. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5 Kezelői leírás 2015.. Alapszolgáltatási ellátások szoftvere T S Z G 2 0 1 5 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 4 2. A RENDSZER ÜZEMBEHELYEZÉSE 4 3. A RENDSZER INDÍTÁSA 5 4. A MENÜABLAK KEZELÉSE 6 5. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Készletőr. Felhasználói Kézikönyv. Értékesítés blokknyomtatóval! Teljeskörű vonalkód támogatás! Online pénztárgép összekötés!

Készletőr. Felhasználói Kézikönyv. Értékesítés blokknyomtatóval! Teljeskörű vonalkód támogatás! Online pénztárgép összekötés! Készletőr Felhasználói Kézikönyv Teljeskörű vonalkód támogatás! Értékesítés blokknyomtatóval! Online pénztárgép összekötés! Minden jog fenntartva! Jelen könyvet vagy annak részleteit a PROVIMAX KFT engedélye

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

MetalSys Integrált Információs rendszer. Felhasználói kézikönyv

MetalSys Integrált Információs rendszer. Felhasználói kézikönyv MetalSys Integrált Információs rendszer Felhasználói kézikönyv MetalSoft 2001-2014 - 2 Felhasználói kézikönyv 1 A programról általában A MetalSys Integrált Információs Rendszer (továbbiakban: MetalSys)

Részletesebben

Székhely: Adószám: Cgj.szám: Web: E-mail: Iroda: Mobil: Fax: UFO-SOFT v3.0. Rendszer modul Törzsadat modul Partner modul Számlázás modul

Székhely: Adószám: Cgj.szám: Web: E-mail: Iroda: Mobil: Fax: UFO-SOFT v3.0. Rendszer modul Törzsadat modul Partner modul Számlázás modul UFO-SOFT v3.0 Rendszer modul Törzsadat modul Partner modul Számlázás modul Felhasználói kézikönyv 2014. 01. 07. UFO-Tech Kft. UFO-SOFT v3.0 Felhasználói kézikönyv 1 / 39 Tartalomjegyzék 1. A programról

Részletesebben

e-iroda Számla modul Felhasználói kézikönyv

e-iroda Számla modul Felhasználói kézikönyv e-iroda Számla modul Felhasználói kézikönyv IntraFox Kereskedelmi és Szolgáltató KFT. ügyviteli rendszere az elektronikus iroda megvalósítására Tartalomjegyzék A modul általános ismertetése... 4 Számla

Részletesebben

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Szolgáltatói számlázó. Kézikönyv. PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Szolgáltatói számlázó Kézikönyv PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 273-3310 5 273-3311 Mobil (20) 934-0661 Bemutatóterem: 1143 Budapest, Szobránc u. 5. INTERNET: http:/

Részletesebben

KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM

KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM KEZELÉSI LEÍRÁS A program tulajdonosa : Cím : Telefon / Fax : A mérleget szállította : M e t r i p o n d - M 9 3 M é r l e g g y á r t ó K f t. Cím : 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

Sirokkó számlázó Verzió: 4.83

Sirokkó számlázó Verzió: 4.83 Sirokkó számlázó Verzió: 4.83 Cím: 8200 Veszprém, Sorompú u.12 fszt. 2. Telefon:88/580-371, Fax:88/580-372 Internet: www.globo.hu, info@globo.hu Sirokkó számlázó... 1 Verzió: 4.83... 1 Program használata:...

Részletesebben

ÉRTÉK-Rendszerház Kft. Társasház Érték. Társasház kezelő szoftver. Felhasználói dokumentáció

ÉRTÉK-Rendszerház Kft. Társasház Érték. Társasház kezelő szoftver. Felhasználói dokumentáció ÉRTÉK-Rendszerház Kft. Társasház Érték Társasház kezelő szoftver Felhasználói dokumentáció Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Telepítési útmutató... 5 Telepítés Windows 8/Windows 8.1 rendszerre... 6

Részletesebben

Scroll. Számlázás. 3.0 verzió. Kezelési Útmutató

Scroll. Számlázás. 3.0 verzió. Kezelési Útmutató Scroll Számlázás 3.0 verzió Kezelési Útmutató Zeusoft - Scroll Számlázás 3.0 2 Zeusoft - Scroll Számlázás 3.0 3 Tartalom TARTALOM... 3 BEVEZETŐ... 5 FŐ ABLAK... 6 A PROGRAM MENÜRENDSZERE... 6 1. TÖRZSADATOK...

Részletesebben

Art Invoice kézikönyv

Art Invoice kézikönyv Art Invoice kézikönyv Verzió: 2.3.94 2005 2015 Art Invoice Hungary Kft. Art Invoice kézikönyv A rendszer felépítése A rendszer felépítése A rendszerbe való bejelentkezés után az Art Invoice rendszer felületét

Részletesebben

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon:

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon: +36.22.534.280 +36.22.534.282 Számlázó és Készletnyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv Készítette: Újfalusi Krisztián UFO-INFO Bt. 2006.03.20. UFO-INFO Bt. Kézikönyv: Számlázó és Készletnyilvántartó

Részletesebben

CT- E c o S T A T Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. TÁRGYI ESZKÖZ modul (költségvetési könyvelés)

CT- E c o S T A T Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. TÁRGYI ESZKÖZ modul (költségvetési könyvelés) CT- E c o S T A T Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer TÁRGYI ESZKÖZ modul (költségvetési könyvelés) Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.31. CompuTREND 1117 Budapest, Fehérvári út 84/A 06 (1) 353-96-50

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv NextStep Kereskedelmi programcsomag Felhasználói kézikönyv 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 9 A rendszer hardverigénye 9 Javasolt konfiguráció 9 Általános Szabályok 10 A rendszer használata 11 1. Forgalom 12

Részletesebben

DATAFLEX HUNGARY KFT. InnVoice Felhő. Számlázó és készletkezelő rendszer. Az InnVoice Felhő számlázó és készletkezelő rendszer kézikönyve.

DATAFLEX HUNGARY KFT. InnVoice Felhő. Számlázó és készletkezelő rendszer. Az InnVoice Felhő számlázó és készletkezelő rendszer kézikönyve. DATAFLEX HUNGARY KFT. InnVoice Felhő Számlázó és készletkezelő rendszer Az InnVoice Felhő számlázó és készletkezelő rendszer kézikönyve. TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 1 Regisztráció... 6 1.1 Regisztráció

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva! Ezen szoftvertermék

Részletesebben

DkonWIN. Windows alapú kettős könyvelő program 3.09 verzió. Felhasználói leírás

DkonWIN. Windows alapú kettős könyvelő program 3.09 verzió. Felhasználói leírás DkonWIN Windows alapú kettős könyvelő program 3.09 verzió Felhasználói leírás Nyilatkozat A DkonWIN 3.01 és magasabb verziószámú könyvelő program kétféle pénztárbizonylatot kezel: a gépi sorszámozású

Részletesebben

infotéka Házipénztár FB (SQL verzió) 2011... Infotéka Kft.

infotéka Házipénztár FB (SQL verzió) 2011... Infotéka Kft. infotéka Házipénztár FB (SQL verzió) I infotéka Házipénztár FB Tartalomjegyzék Fejezet I Bevezetés 2 Fejezet II Telepítés 4 Fejezet III Cégek létrehozása, kiválasztása 17 Fejezet IV A szoftver regisztrálása

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva!

Részletesebben