GYAKORLÓ FELADATSOR GYAKORLÓ KOZMETIKUS ÍRÁSBELI VIZSGÁRA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYAKORLÓ FELADATSOR GYAKORLÓ KOZMETIKUS ÍRÁSBELI VIZSGÁRA"

Átírás

1 GYAKORLÓ FELADATSOR GYAKORLÓ KOZMETIKUS ÍRÁSBELI VIZSGÁRA 1. feladat Összesen: 8 /..p A bőr anatómiájának ismerete nélkül elképzelhetetlen a szakszerű munkavégzés a kozmetikában. a) A táblázat a bőr anatómiájával kapcsolatos szavak idegen és magyar megfelelőjét tartalmazza. Töltse ki a táblázat hiányzó részeit! Idegen szó Magyar szó derma dermis (cutis) stratum basale hipodermis (subcutis) fénylő réteg szemölcsös réteg Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont. b) Mely fogalmakra ismer rá a leírások alapján? Az előző feladatrész fogalmai közül válasszon! Írja a fogalmak idegen nyelvű megfelelőjét a meghatározás utáni vonalakra! Laza rostos kötőszövet építi fel, fontos szerepe van az epidermis táplálásában. A legnagyobb felületű szervünk. Egy sejtsoros hengerhámsejtekből áll. 12 sorban, laphámsejtek építik fel, de már nincs sejtmagjuk, eleidin található benne. Lazarostos kötőszövet és zsírszövet építi fel. Itt találhatók a hámot tápláló erek. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont. c) A bőrfüggelékek ismerete is hozzátartozik a bőr anatómiájához. Fejezze be a felsorolást! a, A bőr mirigyei: emlőmirigyek b, c, Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. 2. feladat Összesen: 5 /..p Alkosson hármas csoportokat a megadott adatok alapján az összetartozó fogalmakból! (pl.: Xy7 formátumban) A. Durva felszínű endoplazmatikus retikulum a. ERtől kapott fehérjéket átalakítja 1. ATPt képez B. Golgikészülék b. centriolum 2. főfeladata a sejtosztódás irányítása C. Peroxiszóma c. sejtlégzésért felel 3. fő feladata a fehérjeszintézis D. Sejtközpont d. riboszómák vannak a felületén 4. hidrogénperoxid molekulát bontja E. Mitokondrium e. kataláz enzimeket tartalmaz 5. belső membránrendszer Betűszám hármasok: Helyes betűhármasonként 1 pont. Amennyiben a betűhármasból kettőt helyesen ír, 0,5 pont adható. Összesen 5 pont.

2 3. feladat Összesen: 12 p/..p A szőrnövési rendellenességek igen gyakoriak. Az alábbi feladatok e témakörrel kapcsolatosak. a) Melyik életszakaszban kialakuló szőrnövési rendellenességre jellemzőek az alábbi tünetek? Írja az életszakasz nevét a vonalra! A kart, lábat borító szőrszálak sötétebbé és hosszabbá válnak, mennyiségük is több lesz. Az állon és a felsőajak felett a szőrszálak sörteszerűen megvastagodnak, hosszabbá válnak, és általában nem tartalmaznak melanint. Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 2 pont. b) Ábrafelismerés. Írja a szürke téglalapokba a megfelelő szőrnövekedési szakasz nevét és nevezze meg a vonallal kiemelt részeket! Papilla/ hajszemölcs Forrás: ( ) Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 6 pont. c) Mi a különbség az epiláció és a depiláció célja és tartóssága között? Rövid válaszát a vonalra írja! d) A szőrnövési rendellenességek kapcsán több idegen kifejezést is tanult. Az alábbi feladatban ezek magyar megfelelőjét kell a vonalra írnia! blansolás: pili: hipertrichózis: kolofónium: 4. feladat Összesen: 5 /..p A kollagén és elasztin neve női magazinokban is gyakran szerepel, vendégeivel történő beszélgetés témája is lehet. A szakemberrel szemben elvárás ezek beható ismerete. Válogassa szét, hogy melyik állítás melyik rostra vonatkozik. Írja az állítás sorszámát a rost neve alá, a megfelelő rubrikába! kollagén rost: elasztikus rost: retikuláris rost: mindegyik: egyik sem: 1. A bőrünk feszességét adja. 2. A hámban is megtalálható. 3. Kémiailag peptid. 4. Az elasztáz nevű enzim bontja. 5. A legvékonyabb, legfinomabb rost. 6. Ennek a rostnak köszönhető a bőr rugalmassága. 7. Rácshálózatot alkot. 8. A bőr kötőszövetes rétegei tartalmazzák. 9. Nagymértékű (akár 150%os) nyújtás után is visszanyeri eredeti alakját. 10. Nagy szakítószilárdságú, ellenáll a húzásnak. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont.

3 5. feladat Összesen: 6 /..p Ismertesse a masszázs bőrre, izmokra és idegekre gyakorolt hatásait! A bőrre gyakorolt hatások közül 6ot, az izmokra és idegekre gyakorolt hatások közül 33 hatást nevezzen meg! bőrre izmokra idegekre gyakorolt hatás Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 6 pont. Az állítások csak akkor tekinthetők helyesnek, ha a megfelelő rubrikába kerülnek. 6. feladat Összesen: 1 /..p Nevezze meg a bőrfelszíni hidrofil lipid két fázisát! Két része van: és Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. 7. feladat Összesen: 4 /..p Az allergia a gyulladás speciális esete, mellyel mind a hétköznapi életben, mind a kozmetikai gyakorlatban gyakran találkozunk. Az alábbi feladatban egy erről szóló szövegrészletet kell kiegészítenie. A feladat megoldásához segítségül, megadtunk szavakat, melyek közül nem mindet kell felhasználnia! A gyulladás egy érreakció. Az erek keresztmetszete és áteresztőképessége is megváltozik, egészen pontosan a kisartériák, továbbá a áteresztőképessége. Az erekben bekövetkező változás közvetlen kiváltóit összefoglaló néven, idegen szóval nak nevezzük. Ilyen vegyület például a szerotonin; másik jellemző képviselőjük például a. A gyulladás jellegzetes tünetei, mint a (latinul: rubor), vagy a fájdalom (latinul: ) ezeknek a közvetítő vegyületeknek köszönhetően, és az érreakció következményeként alakulnak ki. 8. feladat Összesen: 3 /..p Az alábbi, kozmetikai készítményekben előforduló anyagcsoportokban az egyik kakukktojás. Húzza alá az oda nem illő anyagot, majd indokolja választását! A) csoport: szalicilsav, citromsav, csersav, bórsav Indoklás: B) csoport: pirition, gipsz, vlemmingx oldat, formalin Indoklás: C) csoport: PPD, PTD, Titándioxid, Umbra Indoklás: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3pont.

4 9. feladat Összesen: 4 /..p A gyakorló kozmetikus feladatai közé tartozik a kéz ápolása és a körmök manikűrözése. Az alábbi feladatban a japán manikűr készítésének lépéseit írtuk le. Egészítse ki a mondatokat! a) Polírozzuk be az anyagot a körömfelületbe, amíg a köröm fényleni nem kezd. A polírozót a két végénél fogjuk és mindig egy irányba (ne odavissza mozgassuk, és lehetőleg teljes hosszában húzzuk végig a körmön. b) A fehér színű adagoló kanál segítségével a méhviaszból egy csipetnyi mennyiséget oszlassunk el a körömön finoman rányomkodva. c) A talkumot kis mennyiségben a körmön eloszlatva, polírozzuk be a rózsaszín tömbpolírozóval, majd a törlőkendővel tisztítsuk le a körmöket. d) A rózsaszínzöld kétoldalas reszelő rózsaszín felével felbolyhozzuk a körömfelületet. 1, 2, 3, 4. Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 4 pont. 10. feladat Összesen: 3 /..p Ábrafelismerés. Nevezze meg és írja a téglalapokba a megfelelő válaszokat a köröm felépítésével kapcsolatban! forrás: nailcommando.wordpress.com Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont. 11. feladat Összesen: 8 /..p A következő feladat a kémiai tudását ellenőrzi, töltse ki a táblázatot! a) Csoportosítsa az anyagi rendszereket, a felépítő részecskék nagysága szerint! Írjon az üres cellákba! Anyagok Homogén rendszer Elemek Elegyek Kolloid rendszer Durva diszperz rendszer Egy komponensből állnak Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 5 pont. 500 nmnél nagyobb b) Írjon 22 kozmetikai példát a következő anyagi rendszerekre! Anyagi rendszer 1. példa 2. példa Elegy Kolloid rendszer Durva diszperz rendszer Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont.

5 12. feladat Összesen: 6 /..p A gyakorló kozmetikus egyik fontos művelete a gyantázás. a) Nevezze meg a gyantázáshoz szükséges anyagokat! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. b) Húzza alá azokat az anyagokat, amiket beletenne a gyantázás utáni kozmetikumba! Körömvirág, ginko biloba, csipkebogyó, cserszömörce, alumíniumacetáttartarát, íriszgyökér kivonat, csalán, orvosi székfű. A helyes válasz 0,5 pontot ér. Összesen 2 pont. c) Soroljon fel a gyantázás kontraindikációi közül négyet! A helyes válasz 0,5 pontot ér. Összesen 2 pont. 13. feladat Összesen: 5 p/..p Ötféle asszociáció. Írja a megfelelő betűjelet az állítások elé! A) hidrogénperoxid B) bórsav C) formalin D) mindhárom E) egyik sem 4%os telített oldata a bórvíz. Vízben oldódik. HCHO 40%os vizes oldata. O/V típusú emulzió. Hámképző, gyulladáscsökkentő szervetlen sav. H 3 BO 3. Peroxo kötés található benne. Fertőtlenítő hatású. V/O típusú emulzió tenzidje. Redukáló hatású. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont. 14. feladat Összesen: 5 /..p Írjon 22 példát kozmetikában alkalmazott Púderalapanyagra: Szerves hámoldó savra: Oxidáló hatású fertőtlenítőszerre: Növényi színezékre: Ásványi színezékre: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont. 15. feladat Összesen: 3 /..p Az alábbi feladatban három anyagról olvashat háromhárom állítást, melyből csak egy a valós. Írja a vonalra a valós állítás betűjelét! A gipsz: A, szervetlen kénvegyület B, szerves kénszármazék C, nem tartalmaz ként. válasz: A paraffin A, gátolja a láthatatlan vízleadást B, elősegíti a bőrlégzést C, bőrrokon szénhidrogén válasz:

6 A csersav A, hámoldó sav B, szerves sav C, szervetlen sav válasz: Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 3 pont. 16. feladat Összesen: 6 /..p Csoportosítsa az alábbi gyógynövényeket, növényeket a megadott szempontok alapján, a táblázat kitöltésével! Kökény, kamilla, hamamelisz, körömvirág, zöld tea, tölgyfakéreg, spirulina alga, rozmaring, kék búzavirág, cserszömörce, citrom, hársfa Nyugtató Anyagcsere fokozó Összehúzó Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 6 pont. 17. feladat Összesen: 6 /..p A különféle hidroxisavak alkalmazása egyre gyakoribbá a kozmetikai gyakorlatban. a) Ötféle asszociáció. Írja a megfelelő állítás betűjelét az állítás előtti vonalra! A) AHA B) BHA C) PHA D) Mindhárom E) Egyik sem Molekulája βhelyzetű hidroxilcsoportot tartalmaz. Gyulladásra hajlamos érzékeny bőr kémiai peelingezésére is alkalmazható. Molekulájában azonos szénatomhoz kapcsolódik a OH és a COOHcsoport. Molekulája mindig több hidroxilcsoportot tartalmaz. Kémiai peeling hatóanyaga lehet. Tipikus képviselője a szalicilsav. Ebbe a csoportba tartozik az ecetsav. Ebbe a csoportba tartozik a glikolsav. b) Milyen kozmetikai problémák esetén alkalmaz AHA hatóanyagú peelinget? Soroljon fel négy javallatot! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. 18. feladat Összesen: 7 /..p Milyen kozmetikum jellegzetes anyagai lehetnek a következő alapanyagok, hatóanyagok és milyen bőrtípusra alkalmazzuk leginkább őket? a) Töltse ki értelemszerűen a táblázatot! Hatóanyag Készítmény Bőrtípus TEA szkvalán peeling tonik alipikus bőr dehidratált bőr (alipikus bőrre is megfelelő) Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont.

7 b) Milyen kozmetikum jellegzetes hatóanyagai lehetnek az alábbi anyagok? Írja az anyagok számát a kozmetikum utáni vonalra! 1. papain 2. izopropilpalmitát 3. ricinusolaj 4. etanol 5. glikolsav 6. jojobagolyócskák 7. paraffinolaj 8. izopropilalkohol Arctej: Tonik: Peeling: 19. feladat Összesen: 2 /..p A kozmetikában mindennap használunk vizet. A Földön előforduló vizeket eredet alapján is csoportosíthatjuk. Töltse ki a táblázatot! Természetes vizek Mesterséges vizek sós víz Steril víz (kétszer van desztillálva) Konzervált víz (kétszer gyógyvíz desztillálva+konzerválva) termálvíz Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. 20. feladat Összesen: 1 /..p Írja le, mi a különbség a szól és a gél állapot között! Szol állapotban a folyékony, kolloidrészecskék hidrátburokkal egyenként elmozdulhatnak. A gél állapotban kolloid részecskék összekapcsolódnak hidrátburkukkal. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. 21. feladat Összesen: 8 /..p Az alábbiakban kozmetikai fogalmakkal kapcsolatos feladatokat kell megoldania! a) Határozza meg az alábbi fogalmakat rövid, tömör mondatokkal! Szakkifejezés/fogalom Fogalom meghatározás megnevezése latinul Allergia Cellula Capillus Fagocitózis Infekció Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 7 pont. b) Az alábbi feladatban két fogalom meghatározását olvashatja. Olvassa el figyelmesen a leírásokat, majd írja a fogalom latin nevét a meghatározás utáni vonalra! Azonos alakú, eredetű és működésű sejtek összessége: Nőkön, a férfiakra jellemző helyeken (ajak feletti rész, nyak, mellkas) jelentkező fokozott szőrnövekedés: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont.

8 22. feladat Összesen: 7 p/..p A bőr funkcióinak ismerete fontos a gyakorló kozmetikus munkája során. a) Csoportosítsa adekvát ingerük szerint az ábrán feltüntetett receptorokat! Írja a nevüket a megfelelő sorba! Forrás: 2014_12_04 Hőhatásra érzékeny: Mechanikai hatásra érzékeny: Nincs adekvát ingere: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2,5 pont. b) Nevezze meg a bőr kórokozókkal szembeni védelmének két fő típusát latinul! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. c) Írjon két tényezőt, melynek segítségével bőrünk védekezik a káros UVsugarakkal szemben! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. d) Nevezzen meg három olyan tényezőt, amely befolyásolja az egyes hatóanyagok bőrbe való felszívódását! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1,5 pont. e) Liposzómák segítségével milyen polaritású hatóanyag juttatható a bőrbe? Válaszát a vonalra írja! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. 23. feladat Összesen: 7 /..p A bőr felépítésének alapos ismerete nélkülözhetetlen a szakszerű munkavégzéshez. Az alábbi feladatok a bőr anatómiájával kapcsolatosak! a) Nevezze meg a szőrszál számokkal jelölt részeit magyarul és latinul! Forrás: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont.

9 b) A szőrszállal kapcsolatos kozmetikai műveletek a szőkítés és a tartós szempilla, szemöldökfestés. A szőrszál mely részében játszódnak le a műveletek során lezajlódó kémiai folyamatok? Nevezze meg magyarul, vagy latinul a szőrszál megfelelő részét! Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 1 pont. c) A szőkítés az egyik szőrszállal kapcsolatos művelet. Írja le röviden, milyen kémiai folyamatok játszódnak le a szőkítés során! Helyes információnként 0,5 pont. Legalább 6 különböző helyes információra adható meg a maximális pontszám. Összesen 3 pont. 24. feladat Összesen: 4 /..p Írja a megfelelő halmazba az elváltozások betűjelét! Az egyik elváltozás kakukktojás. Indokolja meg, miért! a. Folliculitis b. Molluscum contagiosum c. Pithyriasis versicolor d. Melanoma malignum e. Cellulitis f. Verruca vulgaris g. Trichophytia Baktériumok okozta elváltozás Vírusok okozta elváltozás Gombák okozta elváltozás Kakukktojás: 25. feladat Összesen: 1 /..p Az exokrin mirigyeket csoportosíthatjuk aszerint, hogy a váladékot termelő sejtek a fedőhámon belül, vagy kívül helyezkednek el. Nevezze meg csoportjaikat! A mirigyhámsejtek a fedőhámon belül helyezkednek el: A mirigyhámsejtek a fedőhámon kívül helyezkednek el: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont.

10 26. feladat Összesen: 4 /..p A bőr anatómiájának megértéséhez szükséges a szövetek ismerete. Az alábbi feladatban különböző fogalmakról kell véleményt alkotnia. Írja a fogalmak betűjelét a megfelelő helyre! A) hámszövetek B) kötő, és támasztószövetek C) mindkettő D) egyik sem A legváltozatosabb szövetféleség. Az élő szervezet legkisebb alaki és működési egysége. Részt vesz a bazális membrán kialakításában. Folyékony fajtája a vér és nyirok. Neuronok is részt vesznek felépítésében. Sejtes és sejtközötti állományból áll. Regenerációra és módosulásra képes szövetféleség. Nem tartalmaz ereket, ezért táplálása passzív transzporttal történik az alatta lévő rétegből. 27. feladat Összesen: 12 /..p A masszázs műveletének szakszerű elvégzéséhez szükséges ismerni az arcizmokat és az arc kozmetikai szempontból fontos idegeit. a) Csoportosítsa a fej néhány mimikai izmát a táblázat segítségével! Írja a latinul felsorolt izmok magyar nevét a táblázat megfelelő cellájába! musculus zygomaticus minor és major, musculus buccinator, musculus occipitalis, musculus corrugator supercilii, musculus triangularis, musculus risorius, musculus quadratus labii inferioris FEJTETŐ IZMAI SZEM KÖRÜLI IZMOK ARCIZMOK ORR SZÁJ KÖRÜLI IZMOK KÖRÜLI IZMOK Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 7 pont. b) Csoportosítsa az arc területeit a szerint, hogy az V. agyideg mely ága idegzi be! Írja a megfelelő ág latin nevét az arcterület megnevezése utáni vonalra! felső fogsor: szemhéj: könnytömlő: szájzug: dobhártya: orrgyök: fültőmirigy: homlok: alsó szemhéj: nyelv alatti mirigyek: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont.

11 28. feladat Összesen: 4 /..p Nevezze meg, milyen hátrányai, veszélyei vannak a gyantázással történő szőreltávolításnak! Legalább négy tényezőt nevezzen meg! Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 4 pont. 29. feladat Összesen: 3 /..p A bőr mirigyeinek működése alapvetően meghatározza a bőr minőségét, ezért ismeretük fontos a számunkra. Írja az állítások mellé, hogy a bőr melyik mirigyére vonatkoznak! A tenyéren és a talpon, az ajak bőrében nem található meg, viszont a homlokon, orron és állon sűrűn helyezkednek el: Exocitózissal ürülő váladékában fehérje is van, amely bomlásnak indulva bűzössé válik. Ez a szaghatás az állatvilágban a fajok és nemek egymásratalálását segíti, az embernél ez a tulajdonság már csak kellemetlen mellékhatás: A mirigysejtek egésze átalakul mirigyváladékká: Közepesen savas kémhatású, víztiszta váladékot ürít: Apokrin mirigy: Szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, a savköpeny kialakításában és a hőszabályozásban: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont. 30. feladat Összesen: 8 /..p Töltse ki a táblázat hiányzó részeit! Magyar szó Idegen szó szőrtelenítő szagtalanító mélytisztító (kozmetikum) sav elzáró/elzárás prevenció inhibitor a) Határozza meg az alábbi fogalmakat! Ion: Bázis: AHA: Detergens: 31. feladat Összesen: 5 /..p A következő táblázatban a kozmetikában alkalmazott savakat illetve velük kapcsolatos információkat talál! Töltse ki a hiányzó adatokkal az üres helyeket! aqua Sav neve Sav képlete Csoportba sorolása bőrre gyakorolt hatása alapján Bórsav Hámképző Kozmetikai alkalmazása (minimum kettő)

12 Szalicilsav Szénsav C 6 H 4 OH COOH Régen pakolásként. Glikolsav CH 2 OHCOOH Hámoldó Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont. 32. feladat Összesen: 3 /..p Képezzen párokat a vízzel kapcsolatos fogalmak és az állítások között! 1. változó keménység 2. hidrolízis 3. poláros molekula 4. hidratáció 5. dipoldipol kölcsönhatás 6. desztillálás A) Egy töltéssel rendelkező részecske körül a vízmolekulák töltésüknek megfelelően az ellentétes töltésükkel a részecske felé fordulva helyezkednek el. B) Másodrendű kötés, melynek feltétele, hogy legyen asszimmetrikus töltéseloszlás a molekulán belül. C) A vízben oldott Ca és Mgsók okozzák. D) A molekulán belül a pozitív és a negatív töltések súlypontja nem esik egybe. E) Az a jelenség, amikor a víz nem csak oldószer, hanem reakciópartner is a kémiai folyamatban. F) A különböző forráspontú anyagok szétválasztása a forráspontjaik különbözősége alapján, más szóval lepárlás Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont. 33. feladat Összesen: 3 /..p Az alábbi feladatban a napozószerekről olvashat állításokat. Írja az állítások mellé, hogy igaz vagy hamis tényt közölneke! A napozókrémek magasabb zsírtartalmúak, mint a napozótejek. Napozó készítményeket prevenció céljából használjuk. A napozókészítmények mindig tartalmaznak inhibitorokat. A napozótejek általában o/v típusú emulziók. A természetes zsírok és olajok rendelkeznek kisebbnagyobb mértékű fényvédő hatással. A naptejek feladata, hogy az UVC sugarakat kiszűrjék. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont.

13 34. feladat Összesen: 8 /..p Az alábbi feladatban a szerves kémiai ismereteiről számot adnia. Alkosson hármasokat a megadott adatok alapján az összetartozó fogalmakból és írja ezeket a vonalra! (pl.: Xy7 formátumban) A. Szénhidrogének a. vízkilépéssel keletkeznek 1. paraffin B. Alkoholok b. RCOOH 2. etanol C. Karbonsavak c. alkánok 3. glikolsav D. Sók d. hidroxilcsoport 4. púderek Betűszám hármasok: Helyes betűszám hármasonként 2 pont. Amennyiben a hármasból kettőt helyesen ír, 1 pont adható. Összesen 8 pont. 35. feladat Összesen: 5 /..p Írjon 22 példát kozmetikában alkalmazott Púderalapanyagra: Szerves hámoldó savra: Oxidáló hatású fertőtlenítőre: Állati színezékre: Aldehid származékra: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont. 36. feladat Összesen: 10 /..p Az ásványvizeket nagyon jól tudjuk alkalmazni a kozmetikai munkánk során. Az alábbi feladatok e témakörrel kapcsolatosak. a) Négyféle asszociáció. Hasonlítsa össze az ásványvizeket és a gyógyvizeket az alábbi feladat segítségével! A) ásványvíz B) gyógyvíz C) mindkettő D) egyik sem Egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Gyógyító hatása orvosilag bizonyított. Természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz. Nagyon magas az ásványi anyag tartalma, tanúsítvánnyal rendelkezik. A kozmetikában nem alkalmazhatjuk. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2,5 pont. b) Írja az ásványvizek csoportjai mellé legfontosabb bőrre gyakorolt hatásukat és egy konkrét példát! Ásványvíz csoport Két bőrre gyakorolt hatás Egy konkrét példa tiszta szénsavas ásványvizek (széndioxid) földesmeszes vizek (alkáliföldfémhidrogénkarbonátok) alkalikus vizek (alkálifémhidrogénkarbonátok) szulfidos/kénes vizek (szulfidok) radioaktív vizek (pl. Rn) Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 7,5 pont.

14 37. feladat Összesen: 4 /..p Négyféle asszociáció. Döntse el az alábbi állításokról, hogy mely anyagra igaz! Jelölje A val, ha a vízre, B vel, ha a hidrogénperoxidra, C vel, ha mindkettőre, D vel, ha egyikre sem vonatkozik az állítás! A. H 2 O B. H 2 O 2 C. Mindkettő D. Egyik sem Jól oldja a zsírokat, olajokat. Könnyen bomló oxidálószer. Amfoter vegyület. Ionos kötésű vegyület. Allergén hatású lehet. Közös elektronpárral kialakított kémiai kötés van a molekulájában. Molekulái között hidrogénhíd kötés alakulhat ki. Nagy a fajhője és a párolgáshője. 38. feladat Összesen: 2 /..p Miért tisztítanak jól a tenzidek? Írja le röviden a tenzidhatás lényegét! Szaktanári elbírálás alapján max. 2 pont adható. 39. feladat Összesen: 2 /..p Milyen hatással vannak a bőrre a savas, illetve lúgos kémhatású anyagok? Írjon két savas kémhatásra, két lúgos kémhatásra jellemző hatást! A savas kémhatású anyagok hatással vannak a bőrre. A lúgos kémhatású anyagok hatással vannak a bőrre. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. 40. feladat Összesen: 9 /..p Biológiai alapismeretek nélkül elképzelhetetlen a szakszerű munkavégzés a kozmetikában. a) A táblázat biológiai ismereteivel kapcsolatos szavak idegen és magyar megfelelőjét tartalmazza. Töltse ki a táblázat hiányzó részeit! Idegen szó Magyar szó neuron exokrin musculus corrugator supercilii sejt hajszálér programozott sejthalál visszacsatolás ideghártya

15 b) Mely fogalmakra ismer rá a leírások alapján? Az előző feladatrész fogalmai közül válasszon! Írja a fogalmak idegen nyelvű megfelelőjét a meghatározás utáni vonalakra! Egyrétegű laphám, kötőszöveti és izomsejtekkel. Gyorsan tágulnak és szűkülnek, kapcsolatot teremtenek az artériák és vénák között. Felületükön zajlik le a tápanyagok és gázok diffúziója a szervekben. A szem belső burka, mely finom, sima hártya, benne találhatók a fényfelvevő receptorok. Az élő szervezet legkisebb alaki és működési egysége. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1,5 pont. c) Az emberi szöveteket négy nagy csoportra osztjuk. Fejezze be a felsorolást! Hámszövetek Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1,5 pont. d) Húzza alá azokat a szövettípusokat, melyek részt vesznek az emberi bőr felépítésében! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. e) Milyen módon osztódnak az emberi bőr sejtjei? Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 0,5 pont. f) Nevezze meg azt a sejtalkotót, melynek a legnagyobb szerepe van a hidrogénperoxid gyökök semlegesítésében! Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 0,5 pont. 41. feladat Összesen: 6 p/..p A hámrétegben lejátszódó biofizikai és biokémiai folyamatok ismerete nagyon fontos a gyakorló kozmetikusok számára. A folyamatokat képekről kell felismernie, majd el kell döntenie az állításokról, hogy mely folyamatra vonatkoznak. Írja az állítások betűjelét a megfelelő kép alatti helyre! Forrás: tudasbazis.sulinet.hu Forrás: Forrás: Forrás: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 6 pont.

16 a) Szemipermeabilis hártyán keresztül játszódik le. b) A folyamat során ceramid is képződik. c) A végtermék védi a bazális sejteket az UVsugárzástól. d) A hígabb oldat felől, a töményebb oldat felé történik az oldószer molekuláinak vándorlása. e) A folyamat kiindulási anyaga egy kéntartalmú aminosav. f) A molekulák energiaközlés nélkül végbemenő keveredő mozgása. g) Gyűrűs aminosavval indul a folyamat. h) A folyamat eredménye kéntartalmú vázfehérje. i) A töményebb oldat felől, a hígabb felé történik az oldott anyag molekuláinak vándorlása. j) A folyamat lejátszódásához Cu 2+ ionok szükségesek. k) Fordított diffúziónak is nevezik. l) A légzési gázok jellemzően így szállítódnak. 42. feladat Összesen: 8 /..p A szőr és szőrtüsző felépítésének alapos ismerete nélkülözhetetlen a szakszerű munkavégzéshez. Az alábbi feladatok a szőr és szőrtüsző anatómiájával és a szőrszállal végzett műveletekkel kapcsolatosak! a) Az alábbi állítások a szőrszál egyegy részére vonatkoznak. Írja az állítások elé a megfelelő számot! Forrás: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3,5 pont. Többrétegű hártya, anyaga amorf keratin. Vékony hajszálban nem mindig van. Itt játszódnak le a kémiai folyamatok vegyszeres műveletek során. Keratinszálakból áll, a szőrszál fő tömegét adja. Latinul medulla. Nagy a vízmegkötő, és duzzadóképessége. Latinul cuticula. b) Válaszoljon a szőkítéssel kapcsolatos kérdésekre! A, Szükségese Önnek bőrpróbát végeznie, ha vendégének első alkalommal lenne szőkítése? A vendég haját évek óta Blancheporral szőkíti a fodrásza. Húzza alá a megfelelő választ! Nem, mert ha évek óta használ Blancheport, és nem jelentkezett allergiás reakció, akkor ezek alapján kijelenthető, hogy nem érzékeny az összetevőkre. Igen, mert a szőkítő porok összetétel eltérő lehet, bármelyik összetevőre lehet allergiás a vendég. Igen, de elegendő vízzel kikeverni a Blancheport. B, Egy másik esetnél azt tapasztalta, hogy vendégének bőrén a bőrpróba után látható elváltozás nem alakult ki, vendége csak enyhe viszketésről számolt be. Elvégezhetie ilyen esetben a festést? Húzza alá a megfelelő választ! Igen, mert nincs objektív tünet, a viszketés még nem allergiás reakció. Nem, mert bármilyen elváltozás már allergiás reakciónak minősül. Igen, mert a viszketés nem veszélyezteti a látószerv épségét. C, Mennyi ideig hagyja fent a bőrön a szőkítő pépet? A hatóidő erejéig, ami általában 1020 perc (testtájtól függ, félidőben ellenőrizni kell, hogy kiszőkülte már a szőr). Általában 3040 percig, de rövidíthető a hatóidő, ha a szőr hamarabb kivilágosodik. Felkenés után akár azonnal letörölhető, mert gyorsan hat az szőkítő pép, és nem szabad hagyni, hogy sérüljön a bőr.

17 D, Szükségese minden szőkítés után bórvizes áttörlést végezni? Csak abban az esetben, ha csípi a vendég bőrét a szőkítő. Nem, elegendő langyos vízzel lemosni. Igen, minden esetben kötelező, mert a bórvíz zárja le a kémiai folyamatokat, fixálja a szőkítést és nyugtatja a bőrt. E, Minek a vegyjele a H 2 O 2? Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2,5 pont. c) Egészítse ki a tartós szempillafestés lépéseivel kapcsolatos hiányos felsorolást! A szemhéjakat alul bekenjük vazelinnel, felhelyezzük az alátétet./ (vagy bevazelinezett alátétet helyezünk a szemhéjak alá) A szemhéjakat felül is bekenjük vazelinnel, ha a szempillákra is kerülne belőle, azt 50%os alkoholos vattával zsírtalanítsuk. A hatóidő 1015 perc. Ha csípi a szemét, a felső szemhéjra bórvízzel átitatott vattát helyezünk, amely megakadályozza a pislogást Az alsó szempillákról és a szem alatti bőrrészről a belső szemzug felé töröljük le. Leitatjuk a nedvességet a szemhéjról, és szárazra töröljük az arcot Szemcseppet csöpögtethetünk a szembe. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. 43. feladat Összesen: 4 /..p Írja a megfelelő halmazba az állítások betűjelét! h. Csak a szarusejtek leválási sebességében van zavar. i. A szaruképzés vegyi folyamata nem megfelelő, a szarusejtek leválása normálisnak mondható. j. Ide tartozik a dyskeratosis follicularis. k. Az ichtyosis ide tartozik. l. Néhány fajtáját kozmetikus kezelheti. m. A ciszetincisztin átalakulás nem tökéletes. n. A vegyi folyamatban és a szarusejtek leválási sebességében is zavar van. o. Ide tartozik a keratosis pilaris. Hiperkeratózis Parakeratózis Diszkeratózis

18 44. feladat Összesen: 1 /..p Nevezze meg a bőrfelszíni hidrofil lipid két fázisát! Két része van: és. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 1 pont. 45. feladat Összesen: 5 /..p Alkosson hármas csoportokat a megadott adatok alapján az összetartozó fogalmakból! (pl.: Xy7 formátumban) A. Stratum basale a. keratin 1. melanogenesis B. Stratum spinosum b. keratohyalin 2. dezmoszómák C. Stratum granulosum c. Merkelsejtek 3. ceramid D. Stratum lucidum d. Langerhanssejtek 4. zsugorodott sejtmag E. Stratum corneum e. eleidin 5. vastag bőrben Betűszám hármasok: Helyes betűhármasonként 1 pont. Amennyiben a betűhármasból kettőt helyesen ír, 0,5 pont adható. Összesen 5 pont. 46. feladat Összesen: 10 /..p A masszázs gyakran végzett művelet a kozmetikában. Az alábbi feladatok e témakörrel kapcsolatosak. c) Írja le, hogyan végzi az alábbi masszázsfogásokat! Segítségül egy masszázsfogás leírását láthatja lentebb! MINTA: Felületi simítás: Két, vagy több ujjunk begyével, tenyerünkkel végezzük, testtájaknak megfelelően. Kezünkkel könnyedén siklunk a bőrfelületen, ezekkel a folyamatosan gyenge ingerekkel hatást gyakorlunk a bőrré és az idegrendszerre. Gyúrás:. Zongorázás:. d) A masszázs során az arc idegeire is hatunk. Hasonlítsa össze a kozmetikai szempontból fontos agyidegeket a táblázat segítségével! V. agyideg VII. agyideg latin név eredési helye elágazás helye fő ágainak száma rostjainak típusa funkció szerint megbetegedései (egy példa elég) Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 6 pont.

19 47. feladat Összesen: 3 /..p Az arc kozmetikai kezelését előkészítő letisztítás a kozmetikus egyik legfontosabb művelete. Nevezze meg a letisztítás lépéseit és anyagait! (elegendő a kozmetikum megnevezése!) LETISZTÍTÁS LÉPÉSE ANYAGA (kozmetikum) Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 3 pont. 48. feladat Összesen: 2 /..p A gyakorló kozmetikus feladatai közé tartozik a kéz ápolása és a körmök manikűrözése. A szakszerű munkavégzéshez fel kell ismerni a köröm betegségeit, hisz beteg körmök esetén nem végezhető el a szolgáltatás. Nevezze meg a képeken látható körömbetegségeket! Írja a megbetegedés magyar nevét (megfelelőjét) a képek alatti vonalakra! Forrás: chronicparonychia.html Forrás: Forrás: Forrás: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont. 49. feladat Összesen: 2 /..p Az alábbi állítások a körömlemez növekedésével kapcsolatosak. Döntse el az állításokról, hogy igazake, vagy hamisak. Döntését írja az állítások utáni vonalakra! Folyamatosan növekszik, ha nem vágnánk le, végtelen hosszúra nőne. Vastagsága általában 34 mm. A körömágy gyulladása, a sérülések lassítják a növekedést. A dohányzás, a helytelen táplálkozás hátrányosan befolyásolják a köröm növekedését. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 2 pont.

20 50. feladat Összesen: 5 /..p A következő feladat a kémiai tudását ellenőrzi, töltse ki a táblázatot! Molekulán belül alakul ki (atomok, ionok, fém atomtörzsek között) pl.: vízmolekulán belül Molekulák, molekularészek között jönnek létre. pl.: vízmolekulák között Kovalens kötés Hidrogénkötés Ellentétes töltésű ionok anion, kation + közötti elektrosztatikus vonzás. A pozitív töltésű atomtörzsek és a negatív töltésű delokalizált elektronfelhő közötti vonzás. A helyes válasz 0,5pontot ér. Összesen 5 pont. Poláris molekulák között fellépő elektrosztatik us vonzás A leggyengébb másodrendű kötés. Időlegesen, egy pillanatra alakul ki két apoláris molekula között. 51. feladat Összesen: 9 /..p A kozmetikai gyakorlatban az egyik leggyakrabban használt anyagok a sók. Az alábbi feladatok a sókkal kapcsolatosak. a) Egészítse ki a következő mondatokat! A sók olyan vegyületek, amelyek vizes oldatban és bázismaradékkationra disszociálnak. A olyan savbázis reakció, amelynek során a protont ad át a só anionjának, vagy protont vesz fel a só kationjától. A helyes válasz 0,5 pontot ér. Összesen 2 pont. b) Helyezze el a felsorolt sókat a táblázatban a megfelelő helyre! Nátriumhidrogénkarbonát, Káliumkarbonát, Káliumpermanganát, Káliumalumíniumszulfát, Magnézium szilikát, Nátriumtetraborát, Alumíniumsztearát, Kalciumkarbonát, Alumínium klorid, Cink szulfát, Alumíniumsztearát, Nátriumklorid, Alumíniumacetáttartarát Vízben nem oldódó sók Sók kozmetikai csoportosítása Vízben oldódó sók Nem hidrolizáló Savasan hidrolizáló Lúgosan hidrolizáló A helyes válasz 0,5 pontot ér. Összesen 7 pont. 52. feladat Összesen: 5 p/..p Ötféle asszociáció. Írja a megfelelő betűjelet az állítások elé! A csersav B bórsav C szalicilsav D mindhárom E egyik sem

21 Progresszív hatású sav. 6%os telített oldata a bórvíz. A galluszsav és a szőlőcukor észtere. Kozmetikában tonik készítésnél használhatják. O/V típusú emulzió. 1% alatt hámképző, gyulladáscsökkentő szerves sav. H 3 BO 3 CH 3 (CHOH)COOH Alumíniumacetáttartarát felépítésében vesz részt. A szuszpenziók közé tartozik. Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont. 53. feladat Összesen: 5 /..p Írjon 22 példát kozmetikában alkalmazott Púderalapanyagra: Szerves hámoldó savra: Oxidáló hatású fertőtlenítőre: Állati színezékre: Oxidációs festékre: Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 5 pont. 54. feladat Összesen: 3 /..p Az alábbi feladatban három anyagról olvashat háromhárom állítást, melyből csak egy a valós. Írja a vonalra a valós állítás betűjelét! A színezékek: A, állati eredetű anyagok, melyek vízben és más szerves oldószerekben oldódnak B, szerves és szervetlen anyagok, melyek vízben és más szerves oldószerekben oldódnak C, szerves anyagok, melyek vízben és más szerves oldószerekben oldódnak. válasz: A Paraffin A, gátolja a láthatatlan vízleadást B, elősegíti a bőrlégzést C, bőrrokon szénhidrogén válasz: A Glikolsav A, BHA B, alfahidroxiacid C, szervetlen sav válasz: Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 3 pont. 55. feladat Összesen: 6 /..p Csoportosítsa az alábbi anyagokat, gyógynövényeket a megadott szempontok alapján, a táblázat kitöltésével! Fahéj, kamilla, szója, körömvirág, parafangó, fekete nadálytő, jojobaolaj, paprika, csalán, árpa, búzavirág, vörös szőlő Gyulladáscsökkentő Vérbőségfokozó Regeneráló Helyes válaszonként 0,5 pont. Összesen 6 pont.

22 56. feladat Összesen: 6 p/..p A kén a kozmetikai gyakorlatban sokat használt anyag. a) Töltse ki a hiányzó részeket az egyenletekben! A levegő oxigénjével kéndioxiddá alakul: S+O 2 A kéndioxid vízben jól oldódik és kénessav keletkezik: SO 2 +H 2 O Ha a kénessavat tovább oxidáljuk kénsavat kapunk: ox. H 2 SO 4 Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 3 pont. b) A kén kozmetikai felhasználását százalékban fejezzük ki. Írja a megfelelő százalékokat a bőrre gyakorolt hatás előtti vonalakra! Hámképző, gyulladás csökkentő Hámoldó, enyhén izgató, szárító. Fertőtlenítő. Hámoldó, lemezes hámlást okoz kozmetikai gyakorlatban nem alkalmazzuk. Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 3 pont. 57. feladat Összesen: 4 p/..p Döntse el az állításokról, hogy melyik peelingfajtáról van szó! Írja az állítás előtti vonalakra a peeling betűjelét! A) mechanikai peeling B) kémiai peeling C) biológiai peeling Fehérjebontó enzimet tartalmaz. A legjobban nyitja meg a bőr szerkezetét. A legkíméletesebb peeling. Polietiléngolyócskákat tartalmazhat. AHA tartalmú. Aknés bőrre nem lehet alkalmazni. Alipikus bőrre kiválóan alkalmazható. Gyulladásra hajlamos, érzékeny bőrre nem ajánlott alkalmazása. 58. feladat Összesen: 4 p/..p A táblázat a kozmetikai gyakorlat során használt vizeket csoportosítottuk. Töltse ki a hiányzó részeket! Mesterséges vizek Tengervíz desztillált víz tartósított víz A vízkeménységet okozó sók miatt nem használják kozmetikában. Az utóbbi években számos kozmetikum alapanyaga. Csoportosításuk: tiszta szénsavas alkalikus földesmeszes

23 59. feladat Összesen: 3 p/..p Az alábbiakban a gyantázás menetének leírását olvashatja összekeverve. A leírásban olyan műveletek is szerepelnek, melyek nem helyesen szerepelnek a gyantázással kapcsolatban. Húzza alá a nem megfelelő lépéseket! A kezelendő testfelületet fertőtlenítése. Nedves (izzadt) területek beszórása hintőporral szükség esetén. A gyanta felkenése a szőrnövekedési iránnyal ellentétesen. A gyanta lehúzó csíkot ráhelyezése a kezelt felületre és a szőrnövekedési irányával ellentétesen a szőrrel együtt történő eltávolítása. A maradék gyanta eltávolítása benzinnel. A kezelt testfelület bekenése bőrnyugtató vagy hűsítő krémmel. A gyantázott testfelületet fertőtlenítése a gyantázás végén. Helyes válaszonként 1 pont. Összesen 3 pont.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

A feladatrész: Párosítás

A feladatrész: Párosítás Szakmai ismeretek és biológia 1. feladat Összesen: 4 /..p A gyakorló kozmetikus munkája során kézápolást is végezhet. Ennek a műveletnek alapvető feltétele a körömegység felépítésének ismerete. Párosítsa

Részletesebben

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt

1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN. I. A sejt 1. SEJT-, ÉS SZÖVETTAN SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM I. A sejt A sejt cellula az élő szervezet alapvető szerkezeti és működési egysége, amely képes az önálló anyag cserefolyamatokra és a szaporodásra. Alapvetően

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGZDSÁGI MINISZTÉRIUM 6288- Kozmetikai alapműveletek 6288-/2 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama: 5 perc /07. (V. 2.) SZMM rendelet 23.. bekezdésében foglaltak alapján a

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. t) szakmai és Szakképesítésráépülés, azonosító száma és megnevezése 55 815 02 Kozmetikus Értékelési

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 12 KRISTÁLYkÉMIA XII. KÖTÉsTÍPUsOK A KRIsTÁLYOKBAN 1. KÉMIAI KÖTÉsEK Valamennyi kötéstípus az atommag és az elektronok, illetve az elektronok egymás közötti

Részletesebben

KOZMETIKUS. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai. II. A szakképesítés munkaterülete

KOZMETIKUS. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai. II. A szakképesítés munkaterülete KOZMETIKUS I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. Szakképesítés azonosító száma: 51 7812 01 2. Szakképesítés megnevezése: Kozmetikus II. A szakképesítés munkaterülete 1. A szakképesítéssel

Részletesebben

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg.

1. Metrótörténet. A feladat folytatása a következő oldalon található. Informatika emelt szint. m2_blaha.jpg, m3_nagyvaradter.jpg és m4_furopajzs.jpg. 1. Metrótörténet A fővárosi metróhálózat a tömegközlekedés gerincét adja. A vonalak építésének története egészen a XIX. század végéig nyúlik vissza. Feladata, hogy készítse el a négy metróvonal történetét

Részletesebben

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó

Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó. 55 761 01 0000 00 00 Csecsemő- és gyermeknevelőgondozó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez

Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez Útmutató a vízumkérő lap kitöltéséhez A vízumkérő lap ( Visa application form of the People s Republic of China, Form V. 2013 ) az egyik legfontosabb dokumentum, amit a kínai vízumra való jelentkezésnél

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen)

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen) A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet vizsgakövetelménye alapján. (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 01 Gyakorló fodrász Tájékoztató

Részletesebben

1. A) Elsőrendű kémiai kötések; kovalens kötés jellemzése, molekulák polaritása

1. A) Elsőrendű kémiai kötések; kovalens kötés jellemzése, molekulák polaritása 1. A) Elsőrendű kémiai kötések; kovalens kötés jellemzése, molekulák polaritása B) Két óraüvegen tejföl található, az egyik lisztezett. A tálcán lévő anyagok segítségével azonosítsa a lisztezett tejfölt!

Részletesebben

A biológiai membránok szerkezete és működése. Biológiai alapismeretek

A biológiai membránok szerkezete és működése. Biológiai alapismeretek A biológiai membránok szerkezete és működése Biológiai alapismeretek A membránok Alapszerkezetét kettős foszfolipid réteg adja. A lipidek (fluiditás), koleszterin (merevség) alkotják 2 részük: -hidrofób,

Részletesebben

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek!

Az aktiválódásoknak azonban itt még nincs vége, ugyanis az aktiválódások 30 évenként ismétlődnek! 1 Mindannyiunk életében előfordulnak jelentős évek, amikor is egy-egy esemény hatására a sorsunk új irányt vesz. Bár ezen események többségének ott és akkor kevésbé tulajdonítunk jelentőséget, csak idővel,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Fizioterápiás szakasszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév. Kémia II. kategória 2. forduló. Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév. Kémia II. kategória 2. forduló. Megoldások ktatási Hivatal rszágos Középiskolai Tanulmányi Verseny 011/01. tanév Kémia II. kategória. forduló Megoldások I. feladatsor 1. D 5. A 9. B 1. D. B 6. C 10. B 14. A. C 7. A 11. E 4. A 8. A 1. D 14 pont

Részletesebben

B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását. B.Q1.A a víz ph-ja = [0,25 pont]

B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását. B.Q1.A a víz ph-ja = [0,25 pont] B feladat : Ebben a kísérleti részben vizsgáljuk, Összpontszám: 20 B1: a tej pufferkapacitását B2: a tej fehérjéinek enzimatikus lebontását B3: a tej kalciumtartalmának meghatározását B1 A tej pufferkapacitása

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2397-06 Fogászati beavatkozások, kezelések modul. 1. vizsgafeladat. 2013. május 30. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás szakképesítés. 2454-06 Kártevőirtás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Kozmetikus alapműveletek elmélete Szóbeli tételsor

Kozmetikus alapműveletek elmélete Szóbeli tételsor Kozmetikus alapműveletek elmélete Szóbeli tételsor 1. Egy vendég arckezelésre jön lányával a kozmetikába. Kezelés közben a munkahelyi problémákról beszélnek, és szóba kerül, hogy vendége főnöke minden

Részletesebben

1. Az oxigén minden élőlény sejtjei számára nélkülözhetetlen. 2. Az oxigén a sejtekben lejátszódó lebontó folyamatokhoz elengedhetetlen.

1. Az oxigén minden élőlény sejtjei számára nélkülözhetetlen. 2. Az oxigén a sejtekben lejátszódó lebontó folyamatokhoz elengedhetetlen. AZ OXIGÉN ÚTJA A SZERVEZETBEN Igaz-Hamis 1. Az oxigén minden élőlény sejtjei számára nélkülözhetetlen. 2. Az oxigén a sejtekben lejátszódó lebontó folyamatokhoz elengedhetetlen. Válaszoljon röviden az

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen)

Tájékoztató. Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont 4 (jó) 61 70 pont 3 (közepes) 51 60 pont 2 (elégséges) 0 50 pont 1 (elégtelen) A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet vizsgakövetelménye alapján. (12/2013 (III. 28.) NGM rendelet által módosított) szakmai és Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 01 Gyakorló fodrász Tájékoztató

Részletesebben

2/42. 52 815 01 1000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

2/42. 52 815 01 1000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló

31 521 09 1000 00 00 Gépi forgácsoló Gépi forgácsoló Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián

Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Fordítóprogramok Készítette: Nagy Krisztián Reguláris kifejezések (FLEX) Alapelemek kiválasztása az x karakter. tetszőleges karakter (kivéve újsor) [xyz] karakterhalmaz; vagy egy x, vagy egy y vagy egy

Részletesebben

A táblázatkezelő felépítése

A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelés A táblázatkezelő felépítése A táblázatkezelő felépítése Címsor: A munkafüzet címét mutatja, és a program nevét, amivel megnyitottam. Menüszalag: A menüsor segítségével használhatjuk az

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 100 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34

Kéz- és lábápoló, műkörömépítő. 31 815 01 0000 00 00 Kéz- és lábápoló, műkörömépítő 2/34 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Műtéti szakasszisztens szakképesítés. 2464-06 Műtét előkészítése modul. 1. vizsgafeladat. 2013. február 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

Biológia 8. osztály. A harmadik forduló. Anyagcsere szervrendszere: A)... B)... C)... D)...

Biológia 8. osztály. A harmadik forduló. Anyagcsere szervrendszere: A)... B)... C)... D)... MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

54 345 03 0000 00 00 Munkaerőpiaci szervező, elemző Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kérdések és feladatok

Kérdések és feladatok Kérdések és feladatok 1. A mesében több szám is szerepel. Próbáld meg felidézni ezeket, majd töltsd ki a táblázatot! Ügyelj, hogy a páros és a páratlan számok külön oszlopba kerüljenek! Hány napos volt

Részletesebben

Polikondenzációs termékek

Polikondenzációs termékek Polikondenzációs termékek 4. hét Kötı és ragasztó anyagok aminoplasztok (UF, MF, UMF) fenoplasztok (PF) poliamidok (PA) szilikonok (SI) Felületkezelı anyagok poliészterek (alkidgyanták) poliamidok (PA)

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

1. Írja fel prímszámok szorzataként a 420-at! 2. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen!

1. Írja fel prímszámok szorzataként a 420-at! 2. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen! 1. Írja fel prímszámok szorzataként a 40-at! 40 =. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen! A részek: 3. Egy sejttenyészetben naponta kétszereződik meg a sejtek száma.

Részletesebben

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA

Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA Spiel der Türme TORNYOK JÁTÉKA A történet a középkori Tornyok Városával kezdődik. A négy hataloméhes nemesi család mindegyike arra törekszik, hogy megszerezzék a befolyást a legerősebb torony vagy még

Részletesebben

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen

Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen Shared IMAP beállítása magyar nyelvű webmailes felületen A következő ismertető segítséget nyújt a szervezeti cím küldőként való beállításában a caesar Webmailes felületén. Ahhoz, hogy a Shared Imaphoz

Részletesebben

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell

Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Amit a Hőátbocsátási tényezőről tudni kell Úton-útfélen mindenki róla beszél, már amikor épületekről van szó. A tervezéskor találkozunk vele először, majd az építkezéstől az épület lakhatási engedélyének

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszır szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH

http://www.olcsoweboldal.hu ingyenes tanulmány GOOGLE INSIGHTS FOR SEARCH 2008. augusztus 5-én elindult a Google Insights for Search, ami betekintést nyújt a keresőt használók tömegeinek lelkivilágába, és időben-térben szemlélteti is, amit tud róluk. Az alapja a Google Trends,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Üzembehelyezıi leírás

Üzembehelyezıi leírás Üzembehelyezıi leírás MADE IN ITALY TECHNIKAI ADATOK Falra szerelve Lefedettség 15 m, 90 Mikrohullámú frekvencia 10.525 GHz Jelfeldolgozás DSP(Digital Signal Processing) Érzékelési távolság 3-15 m Érzékelési

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 03 Hűtő-, klíma- és hőszivattyú

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI

SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI SZAKÁLL SÁNDOR, ÁsVÁNY- És kőzettan ALAPJAI 11 KRISTÁLYkÉMIA XI. ATOMOK És IONOK 1. AZ ATOM Az atom az anyag legkisebb olyan része, amely még hordozza a kémiai elem jellegzetességeit. Ezért az ásványtanban

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás

Az emberi test. 23. Megnyílik a világ A látás Az emberi test 23. Megnyílik a világ A látás Ne csak nézd! Miért nevezik világtalannak a nem látókat? 23.1. Az emberi szem 23.2. A szem helyzete a koponyában szemgolyó köt hártya könnymirigy könnycsatorna

Részletesebben

Lineáris algebra gyakorlat

Lineáris algebra gyakorlat Lineáris algebra gyakorlat 3 gyakorlat Gyakorlatvezet : Bogya Norbert 2012 február 27 Bogya Norbert Lineáris algebra gyakorlat (3 gyakorlat) Tartalom Egyenletrendszerek Cramer-szabály 1 Egyenletrendszerek

Részletesebben

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 4. 31 582 09 0010 31 04 Vízvezeték- és vízkészülékszerelő

Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő 4. 31 582 09 0010 31 04 Vízvezeték- és vízkészülékszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003

KÉMIA. Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 KÉMIA Kiss Árpád Országos Közoktatási Szolgáltató Intézmény Vizsgafejlesztő Központ 2003 ű érettségire felkészítő tananyag tanterve /11-12. ill. 12-13. évfolyam/ Elérendő célok: a természettudományos gondolkodás

Részletesebben

1-2. melléklet: Állóvíz típusok referencia jellemzői (11, 13)

1-2. melléklet: Állóvíz típusok referencia jellemzői (11, 13) Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2-10 Zagyva 1-2. melléklet: Állóvíz típusok referencia jellemzői (11, 13) 1-2. melléklet Állóvíz típusok referencia jellemzői - 1 - 1-2 melléklet: Állóvizek referencia jellemz

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus

52 815 01 0000 00 00 Kozmetikus Kozmetikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Fejlesztendő területek, kompetenciák:

Fejlesztendő területek, kompetenciák: KÉMIA A tanterv célja annak elérése, hogy középiskolai tanulmányainak befejezésekor minden tanuló birtokában legyen a kémiai alapműveltségnek, ami a természettudományos alapműveltség része. Ezért szükséges,

Részletesebben

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei

Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei GazdálkodásimodulGazdaságtudományismeretekI.Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSIMÉRNÖKIMScTERMÉSZETVÉDELMIMÉRNÖKIMSc Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Adatgyőjtés, mérési

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15.

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Borpiaci információk. III. évfolyam / 7. szám 2005. április 28. 14-15. A K I Borpiaci információk III. évfolyam / 7. szám 25. április 28. 14- Bor piaci jelentés Borpiaci információk 1-4. táblázat, 1-8. ábra: Belföldi értékesítési-árak és mennyiségi adatok 2. oldal 3-7. oldal

Részletesebben

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina

Fókuszban a formahibák. Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Fókuszban a formahibák Konzultációs nap Minőségfejlesztési Iroda 2013. szeptember 18. Fekete Krisztina Néhány számadat 2 Benyújtott kérelmek száma: 127 Formai okokból hiánypótlásra felszólított kérelmezők

Részletesebben

KOZMETIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KOZMETIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KOZMETIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 815 01 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Kozmetikus

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA I. rész Fontos tudnivalók A megoldások sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet és bármelyik

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosítot vizsgakövetelménye alapján. t) szakmai és Szakképesítés-ráépülés, azonosító száma és megnevezése 55 815 02 Kozmetikus Értékelési

Részletesebben

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:...

T I T - M T T. Hevesy György Kémiaverseny. országos döntő. Az írásbeli forduló feladatlapja. 7. osztály. 2. feladat:... pont. 3. feladat:... T I T - M T T Hevesy György Kémiaverseny országos döntő Az írásbeli forduló feladatlapja 7. osztály A versenyző azonosítási száma:... Elért pontszám: 1. feladat:... pont 2. feladat:... pont 3. feladat:...

Részletesebben

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy

6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy 6. Ismertesse a tűzoltás módjait és a kézi tűzoltó készüléket! Tűzoltás eredményessége függ: - a tűzeset körűlményétől - a tüzet észlelő személy gyorsaságától, határozottságától - tűzjelzés eredményességétől

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGATEVÉKENYSÉGHEZ. Gyógymasszőr szakképesítés. 2390-06 Masszázs alapozás modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

3. Térvezérlésű tranzisztorok

3. Térvezérlésű tranzisztorok 1 3. Térvezérlésű tranzisztorok A térvezérlésű tranzisztorok (Field Effect Transistor = FET) működési elve alapjaiban eltér a bipoláris tranzisztoroktól. Az áramvezetés mértéke statikus feszültséggel befolyásolható.

Részletesebben

Emberi szövetek. A hámszövet

Emberi szövetek. A hámszövet Emberi szövetek Az állati szervezetekben öt fı szövettípust különböztetünk meg: hámszövet, kötıszövet, támasztószövet, izomszövet, idegszövet. Minden szövetféleség sejtekbıl és a közöttük lévı sejtközötti

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2014. november 07. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA A fenntartható fejlődés a fejlődés

Részletesebben

KÉMIA. 7 10. évfolyam. Célok és feladatok

KÉMIA. 7 10. évfolyam. Célok és feladatok KÉMIA 7 10. évfolyam Célok és feladatok Az Ember a természetben műveltségi terület legfontosabb célja, hogy a tanulók a három természettudományos tantárgy (fizika, kémia, biológia) és a földrajz segítségével

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 10. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika emelt szint írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek

Előre is köszönjük munkádat és izgatottan várjuk válaszaidat! A Helleresek A Heller Farkas Szakkollégium 2016-os felvételi kérdőívét tartod a kezedben, amely által megteheted az első lépést a Helleres úton. Az írásbeli kérdőív kitöltése után a felvételi következő lépése egy szóbeli

Részletesebben

6. A kémiai kötés fajtái

6. A kémiai kötés fajtái 6. A kémiai kötés fajtái 6.1. A kémiai kötés egyszerű, Lewis féle elmélete, kovalens kötés Láttuk, hogy VB elméletben a kötés létrejöttéért az azonos térrészbe kerülő párosítatlan elektronok a felelősek.

Részletesebben

MATEMATIKA HETI 3 ÓRA

MATEMATIKA HETI 3 ÓRA EURÓPAI ÉRETTSÉGI 010 MATEMATIKA HETI 3 ÓRA IDŐPONT : 010. június 4. A VIZSGA IDŐTARTAMA : 3 óra (180 perc) MEGENGEDETT SEGÉDESZKÖZÖK : Európai képletgyűjtemény Nem programozható, nem grafikus kalkulátor

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból?

Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? Mit lehet kiolvasni a japán gyertyákból? X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Szűcs Tímea Mit árulnak nekünk el a gyertyák? A Japán gyertyákra nem csak úgy tekinthetünk, mint egy téglalapra, ami megmutatja

Részletesebben

SCOPA-AUT Kérdőív. soha néha rendszeresen gyakran. soha néha rendszeresen gyakran. soha néha rendszeresen gyakran

SCOPA-AUT Kérdőív. soha néha rendszeresen gyakran. soha néha rendszeresen gyakran. soha néha rendszeresen gyakran SCOPA-AUT Kérdőív Ezzel a kérdőívvel azt szeretnénk megtudni, hogy az utóbbi egy hónapban milyen gyakorisággal voltak olyan testműködési problémái, mint például vizeletürítési gondok vagy túlzott izzadás.

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

Leier árokburkoló elem

Leier árokburkoló elem Leier ár A szélsőséges időjárás miatt megnövekedett csapadékvíz elvezetése Magyarországon is egyre fontosabbá válik. A meglévő elavult földmedrű rendszerek felújítását, új rendszerek kiépítését csak a

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

Diszkrét matematika I. gyakorlat

Diszkrét matematika I. gyakorlat Diszkrét matematika I. gyakorlat 1. Gyakorlat Bogya Norbert Bolyai Intézet 2012. szeptember 4-5. Bogya Norbert (Bolyai Intézet) Diszkrét matematika I. gyakorlat 2012. szeptember 4-5. 1 / 21 Információk

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2010. augusztus 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem modul. 1. vizsgafeladat. 2010. augusztus 09. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

TERMÉKKATALÓGUS 2011-2012

TERMÉKKATALÓGUS 2011-2012 TERMÉKKATALÓGUS 2011-2012 www.heliadprofessional.hu A Helia-D egyformán jelent szépséget és minőséget minden nő számára. Bevezető 3 Kedves Kozmetikusok! A 80-as évek elején a magyar nézők egy tévéinterjúban,

Részletesebben

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK

ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 0. ÉLELMISZER-IPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 014. május 0. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. szeptember 24. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem 1/8 A halmaz alapfogalom, tehát nem definiáljuk. Jelölés: A halmazokat általában nyomtatott nagybetu vel jelöljük Egy H halmazt akkor tekintünk

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben