Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Programsoroló. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén"

Átírás

1 Programsoroló Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jelentősebb rendezvényei a Somló-Ság kulturális tengelyén Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület egész évre tervezi programjait, rendezvényeit. Fontos célunk, hogy a kulturális élet és a helyi emberek művelődésre való igényének javítása mellett hosszabb távon komoly vidékfejlesztési hatásokat érjünk el. Programjaink révén nőtt a helyben letelepedő, családot alapító fiatalok száma, színesedett az iskolarendszerű képzés kínálata, civil szervezetek alakultak és erősödtek meg. Nagy eredménynek tartjuk, hogy több, a tevékenységünkhöz kapcsolódó beruházás révén fejlődésnek indult a térségi kulturális turizmus, felfigyeltek természeti értékeinkre is. Az alább felsorolt programok a szűkebb térségnél lényegesen távolabbra hatnak, de mégis a Somló és Ság tengelyén fekvő települések érzik leginkább a hasznukat, hiszen országos, nemzetközi ismertségre tesznek szert. Farsangi kultúraelhelyező konferencia, néptánc gála Dezső Disznó a Mennybe megy disznóvágás, farsangi népszokások, képzés és bál Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.február 7-8. Résztvevők: térségi polgármesterek, közéleti emberek, szakintézmények, civil szervezetek vezetői, néptáncosok, népzenészek és a helyi közönség. Érintettek várható létszáma: 1000 fő. Február 7-én, tól tanácskozást tartunk Kiscsőszön, az Interaktív Faluházban. Témája a évre tervezett kulturális események bemutatása, ezek összehangolása lesz. A beszélgetésre a térség érintett civil szervezeteinek, intézményeinek vezetőit, programszervezőit, a települések polgármestereit, térségfejlesztési szakembereit hívjuk meg február 8-án, szombaton ismét megrendezésre kerül a hagyományos Kiscsőszi Farsangi Mulatság, melynek során Dezső Disznó a Mennybe megy. Várható program: Reggel nyolc óra tájban Dezső Disznó búcsúpercei Délelőtt zenés koncolás és ebédfőzés Orjaleves mindenkinek, akinek jut Álorczás felvonulás a Falu egyetlen utcáján, a Kocsma elé, ahol elégetjük a telet Farsangi műsor a Faluházban Fellépnek: Veszprém-Bakony Táncegyüttes, Apetka Táncegyüttes, Kerta és Csögle falvak gyermek néptáncosai

2 19.00 Disznótoros vacsora, ezt követően Farsangi bál A nap folyamán és az esti bálban a Dűvő Zenekar muzsikál Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület farsangi táncképzést rendez ifjúsági korosztályú néptáncosok számára Kiscsőszön. A képzés időpontja február 8. szombat. A képzés szokás szerint kapcsolódik az egyesület farsangi disznóvágó rendezvényéhez, melynek keretében este táncműsort, néptáncos bált rendezünk. A képzés délelőtt délután, három három órában zajlik a Faluházban. A résztvevők számára délben egy nagy tányér orjalevest biztosítunk, mely a frissen vágott disznóból készül. A képzés táncanyaga: Vasi táncok Oktatók: Gerlecz László és Gerlecz Edit A képzés menete: 9.45-ig érkezés, gyülekező a Faluházban táncoktatás ebéd táncoktatás alakoskodó felvonulás a Falu utcáján, kiszebábú égetés a Kocsma előtt Farsangi táncműsor (fellépnek a térség néptáncosai, muzsikál a Dűvő zenekar) Vacsora az estig maradóknak Húsvéti néptánc tábor Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.április. Résztvevők: Veszprém megye felnőtt néptáncosai Érintettek várható létszáma: 50 fő. Az iskolai tavaszi szünethez igazodva, áprilisban rendezzük hagyományos húsvéti néptánc táborunkat. A rendezvényen ifjúsági és felnőtt korú táncosok vesznek részt Veszprém megyéből. A program időtartama 4 nap. A képzés folyamán a vendégek két-három táncanyag (a haladás tempójától függően) lépésanyagát sajátíthatják el. Várhatóan elkészül két új tánckoreográfia is, melyek a Tánc Világnapja és egyéb kulturális programok kapcsán Veszprémben kerülnek bemutatásra május elején. A fiatalok számára az utolsó előtti napon zenekaros esti táncházat is rendezünk.

3 Veszprém Megyei Gyermek Néptánc Találkozó - Polányi Pünkösd Bakony Népművészeti Találkozó Helyszín: Magyarpolány Időpont 2014.június 7-8. Résztvevők: Gyermek és felnőtt néptáncosok, népzenészek az ország minden részéből, a falu és a térség lakossága, turisták. Érintettek várható létszáma: 3000 fő. A rendezvény június 7-8-án kerül megrendezésre. Mindkét napon számíthatunk Magyarpolány település hagyományápoló lakóinak, szervezeteinek aktív közreműködésére. A Magyarpolányi Tájház a rendezvények fő helyszíne. A Tájház egy országosan is egyedülálló, minden igényt kielégítő hagyományos épületkomplexum. A múzeumi épületek mellett kulturált és jól felszerelt iroda, osztálytermek, kiállító helyiségek, szálláshelyek, mosdók állnak rendelkezésre. Az udvar legvégében hatalmas fűthető pajtában lehet zárt helyi programokat bonyolítani. A legtöbb eseményt a Pajta előtti téren felállított szabadtéri színpadon bonyolítjuk. Mindkét napon számítunk a település kézműveseinek, népművészeinek segítségére, akik kirakodóvásárt rendeznek, játszóházat, kézműves foglalkozást tartanak a gyerekek, felnőttek számára. Ebbe a programba a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjai is bekapcsolódnak. Szombaton, a délutáni órákban (16.00-tól) a Faluházban a helyi Német Nemzetiségi Énekkar és vendégei tartanak közös hangversenyt tól rendezzük meg a Magyarpolányi Művészeti Alapiskola néptáncos osztályainak és a térség gyermek tánccsoportjainak tanévzáró gáláját és találkozóját. A gyermekcsoportok a Tájház szabadtéri színpadán szerepelnek. Fontos számunkra, hogy a gyerekek láthassák egymás produkcióját, tanuljanak egymás tudásából, viselkedéséből, együtt töltsék el ezt a hangulatos délutánt. A gyermekek számára a veszprémi Alig Színpadot kérjük fel egy utcaszínházi produkció bemutatására. A gyerekek bemutatóit a térség oktatóiból verbuvált zsűri közös szakmai beszélgetés formájában értékeli. Ez alatt a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje finomságokkal kedveskedik a résztvevőknek. Vasárnap a felnőtt együttesek programja zajlik. A Bakony Népművészeti Találkozó felnőtt programjának támogatására nyújtjuk be jelen pályázatunkat. Büszkék vagyunk arra, hogy az elsők között indítottuk el az olyan fesztivált, ahol a zsűrinek csupán tanácsadó szerepe van, és szigorúan félretesszük az amatőr csoportok rangsorolását, versengését. Programunk az elindítás óta töretlenül népszerű és egyre több követőre talál. A felkért zsűri mindig olyan kiemelkedő szakemberekből áll, akik ma is gyakorló, tapasztalt néptáncosok, tisztában vannak a néptánc élet jelenlegi viszonyaival, elfogadott előadóművészek, oktatók. Előre kérjük a megfelelő hangnem használatát.

4 Az együttesek a délelőtti órákban érkeznek tól ig van lehetőség a színpadi próbák, színpadbejárások lebonyolítására ig étkezést biztosítunk a táncosoknak. A színpadi bemutatók ig zajlanak. Minden együttes két tánckoreográfiával mutatkozik be, az időtartam és a tájegység nincs meghatározva. A zsűri értékeli az összehangoltságot, a tánctudást, az egyéniségek megjelenését, a színpadi viselkedést, a táncok stílusát, az öltözetet, a kísérőzenekarral való együttműködést. A fesztivál fő zenekara a Zagyva Banda, akik kérésre minden csoport zeneszámát megtanulják és lekísérik. A rendezvény alatt több alkalommal is kis koncerteket tart a zenekar tól a Zsűri szakmai értékelést tart. Ez idő alatt népzenei koncertek szórakoztatják a résztvevőket. Terveink szerint vendégünk lesz a felvidéki Ritka Magyar Zenekar, emellett hagyományos roma zenét játszik a devecseri Fláre Beás és a győri Romano Trájo. A koncertek után, körülbelül tól a Pajtaszínház ad otthont az esti táncháznak, melyben az említett népzenekarok muzsikálnak. A rendezvény kapcsolódik a Polányi Passióhoz, mely 2014-ben a Veszprém Petőfi Színház és a Falu lakóinak összefogásával valósul meg. Mindkét estén, órakor Passió előadást tekinthetnek meg a vendégek a polányi Kálvária tövében, csodálatos környezeti adottságok között. A távoli vendégek számára szállást biztosítunk a Kulcsosház szobáiban. Vándorvigadalom Helyszín: Veszprém Időpont május eleje Résztvevők: Veszprém megye néptáncegyüttesei és az érdeklődő közönség. Érintettek várható létszáma: 1500 fő. A rendezvény a Veszprém megyei felnőtt néptáncegyüttesek hagyományos találkozója. Közel tíz esztendeje minden tavasszal megrendezzük ben szeretnénk, ha ez az esemény a veszprémi Várban zajlana. A programra 12 néptáncegyüttest várunk, melyeknek összes fellépője várhatóan körülbelül 400 fő lesz. A rendezvényt a nemzetközi hírű Dűvő Zenekar kíséri.

5 A Magyar Értékek Ünnepe Veszprém Megyében május 10. Veszprém, Hangvilla és környéke Helyszín: Veszprém Időpont 2014.május 10. Résztvevők: A Magyar Értékeket képviselő kiállítók, előadók, hagyományőrzők, konferenciavendégek és az érdeklődő közönség. Érintettek várható létszáma: 5000 fő. A rendezvény a Hungarikum Törvény kapcsán, a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jön létre. Szervező, együttműködő partnerünk a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület és a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság. Az egész napos programban megjelennek a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok között nyilvántartott értékek, különös tekintettel a Veszprém Megyében is fellelhető produktumokra. A kiállítások, gasztronómiai programok, szabadtéri kulturális előadások mellett konferenciát is rendezünk. Ehhez a programhoz kapcsolódik egyesületünk értékgyűjtő tevékenysége, melynek köszönhetően nemsokára létrehozzuk a című honlapot.

6 Fordulj kispej lovam kulturális lovas túra Ha még egyszer ihaj, megkerülhette volna Kulturális lovas túra a magyar néptánc élet kiemelkedő személyiségeivel június Helyszín: Somló-Ság térség települései Időpont 2014.június Résztvevők: Lovagolni tudó népművészek, táncmesterek, kísérőzenészek és a befogadó falvak művészeti csoportjai, lakói Érintettek várható létszáma: 3000 fő. A túra résztvevői a magyar néptánc élet legkiemelkedőbb személyiségei, táncmesterek, Népművészet Ifjú Mesterei, Aranysarkantyús táncosok. Célunk, hogy a Pápa-Celldömölk környékén található, hagyományos életmódú gazdálkodó falvakat felkeresve felélesszük, ápoljuk a helyben élő emberek magyarságérzetét, öntudatát. Szeretnénk esténként minden faluban a lovas élettel is összefüggő táncos, népzenés előadást rendezni, melyhez zenész barátaink is segítségünkre lesznek. Bízunk abban, hogy a helyi művészeti csoportok, néptáncosok, népdalkörök, más hagyományőrzők is részt vesznek ezeknek a programoknak a megvalósításában. Küldetésünknek tekintjük a lovas hagyományok, a lótartás ügyének népszerűsítését ben öt falut látogatunk meg. A túra résztvevői: Balla Zoltán néptánc művész, pedagógus, a fóti Művészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője, a Kodály Kamara Táncegyüttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere. Besenyő Gábor néptánc művész, tánctanár, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes, a Honvéd Együttes, a Kodály Kamara Táncegyüttes egykori tagja. Farkas László néptánc művész, a Magyar Állami Népi Együttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere, Aranysarkantyús. Ihász László néptánc művész, pedagógus, a többszörös fesztiváldíjas Homokbödöge Néptáncegyüttes vezetője, koreográfusa. Kádár Ignác néptánc művész, tánctanár, a Budapest Táncegyüttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús, Év Táncosa díjas. Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkész, az erdélyi magyar néphagyomány ismerője, művelője. Kovács Norbert néptánc művész, tánctanár, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület vezetője, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús. Szabó Szilárd néptánc művész, tánctanár, a Kodály Kamara Táncegyüttes egykori tagja, a Népművészet Ifjú Mestere. Végső Miklós néptánc művész, a Magyar Állami Népi Együttes egykori tagja, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús, Harangozó díjas.

7 Táncos Tehetségek Tábora június június 29-július 4. Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.június 22 - július 4. Résztvevők: Néptáncos gyerekek a Kárpát-medencéből, pedagógusok Érintettek várható létszáma: 180 fő. A meghirdetésben ügyelünk arra, hogy ne zárjunk ki egyetlen érdeklődőt sem, viszont igyekszünk megtalálni azt a célcsoportot, akik valóban alkalmasak egy táncanyag magas szintű elsajátítására. A gyerekek a felső tagozatos korosztályát hívjuk meg. Esetenként volt példa évesek jelentkezésére is, természetesen őket is szívesen fogadjuk. A táncoktatás mellett természetesen egyéb közösségépítő, szabadős programokat is tervezünk. Ezek a programok kapcsolódnak a helyi kultúrához, a térség környezeti értékeihez. A tábor résztvevőinek várható létszáma 80 fő. Ez meghaladja az eddig fogadott létszámot, de idén már lehetőségünk lesz egy külön felépített sátorban osztott csoportos foglalkozásokat tartani. Mindemellett a felhívásban kérjük az oktatókat, hogy főként a kiemelkedő tehetségű táncosaiknak ajánlják a lehetőséget. Mivel az elmúlt három évben a létszám a tervezettet kétszeresen meghaladta, várhatóan még egyszer megrendezzük a tábort azonos programmal és azonos feltételekkel. Az idei tábor anyaga: Az idei táborok anyaga: Galga menti táncok (Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert) Moldvai táncok (Kádár Ignác, Nagypál Anett) Felnőtt táborvezetők: Kádár Ignác (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Nagypál Anett (az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tánckarvezetője)

8 Hahn-Kakas István (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Tombor Beáta (Örökös Aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Kovács Norbert (Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) Gaschler Beáta néptáncoktató, foglalkozásvezető Borbács Magdolna pedagógus, foglalkozásvezető Vargáné Földházy Ildikó táncpedagógus, foglalkozásvezető Varga István táncpedagógus, foglalkozásvezető Gyakorló Néptáncosok és Táncoktatók Tábora, Dűvő Népzenei Tábor Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.július Résztvevők: Néptánc és népzene kedvelők a világ minden részéről. Érintettek várható létszáma: 160 fő A tánctábor programja A tábort július 6-11-ig rendezzük, két napos kurzusokkal. Idei mestereink: Kádár Ignác (Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere) és Nagypál Anett (Év Táncosa díjas)

9 Szabó Szilárd (a Népművészet Ifjú Mestere, táncművész) és Németh Ildikó (a Zeneművészeti Egyetem tanára, táncművész) Busai Norbert (Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere) és Busai Zsuzsanna (Örökös Aranygyöngyös, a Népművészet Ifjú Mestere) A tábor utolsó két estéjére zenekaros kíséretű táncházat tervezünk, ahol a tanult anyagok improvizálására helyezzük a hangsúlyt. A résztvevők várható létszáma 50 fő. A kultúrház termének mérete nem tesz lehetővé ennél magasabb létszámot, ezért a jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk, emellett a meghirdetésben is igyekszünk a valódi célközönséget megcélozni. I. szakasz - Kádár Ignác és Nagypál Anett Mérai Táncok Július ig érkezés, szálláshelyek elfoglalása táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora borkóstoló a Fazekas Pincészettel (Somlóvásárhely) táncház a népzenei táborosokkal II. Szakasz Szabó Szilárd és Németh Ildikó Kartali táncok Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) vacsora eredeti anyagok vetítése táncház a népzenei táborosokkal Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás kirándulás Borbács László erdei házához, vadpörkölt készítése vacsora az erdőben táncház a népzenei táborosokkal

10 III. Szakasz Busai Norbert és Busai Zsuzsanna Magyarpalatkai táncok Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás vacsora esti pajtakoncertek megtekintése, táncház Július reggeli táncoktatás ebéd táncoktatás (délután zenekari kísérettel) részvétel a Kiscsőszi Pajtafesztivál nyitóprogramjában, majd vacsora, pajtakoncertek megtekintése táncház Dűvő Népzenei Tábor programja A Magyarországon és a nemzetközi zenei világban is elismert Dűvő Együttes az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület szervezésében tartja harmadik népzenei táborát Kiscsőszön. A tábor az évek óta népszerű Gyakorló Táncosok és Táncoktatók Táborával azonos időpontban kerül megrendezésre, így várhatóan nagyon hangulatos programnak néz elébe az, aki jelentkezik.

11 Az elmúlt két esztendő nagy sikert hozott, immár a világ különböző részeiből (Németországból, Kanadából, USA-ból, Japánból) is jelentkeznek a rendezvényre. Természetesen a fő cél a magyar népzene alapjainak elsajátítása a zenekar által használt hangszereken. A táborban kizárólag vonós hangszeroktatás lesz. Hegedűn, brácsán, nagybőgőn tanulhatnak kezdő és haladó zenészek. Oktatók: Hrúz Dénes hegedű, Hrúz Szabolcs hegedű, Nagy Zsolt brácsa, Mohácsy Albert nagybőgő. A szállást sátorozás formájában biztosítjuk. Megfelelő tisztálkodási lehetőség, illemhelyek rendelkezésre állnak, ezeket bérelt mobil wc-kben és épített tusolókban oldjuk meg. Étkezés a Faluban lesz, napi három alkalommal. Oktatás az Interaktív Faluház helyiségeiben és udvarán. A tábor célcsoportja: a magyar népzenét kedvelő kezdő és haladó zenészek. Korosztályt nem határozunk meg, de 14 évnél fiatalabbak csak szülői (oktatói) felügyelettel vehetnek részt a rendezvényen. Napi program: Reggeli zeneoktatás Ebéd zeneoktatás Vacsora tól esti beszélgetések, muzsikálás A tábor a Kiscsőszi Pajtafesztiválba torkollik, mely vasárnapig tart. Esténként közös táncházat tartunk a néptáncos tábor résztvevőivel. A résztvevő népzenei táborozók várható létszáma: 40 fő A táborban Kilyénfalvi Gábor hangszerkészítő mester díjmentesen vállalja, hogy a résztvevők hangszerein kisebb, helyben elvégezhető javításokat, beállításokat eszközöl.

12 X. Kiscsőszi Pajtafesztivál Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.július Résztvevők: Népzenekarok, néptáncegyüttesek és a térség lakói Érintettek várható létszáma: 5000 fő. A magyar népművészeti élet egyik legkedveltebb rendezvénye tízedik jubileumát ünnepli. A rendezvény július ig kerül megrendezésre. Az első két nap kapcsolódik a megelőző időszakban zajló felnőtt néptáncos és népzenei táborhoz, mely magas résztvevői létszámmal eleve megalapozza a kezdő koncertek, kiállítások látogatottságát. Természetesen a programok más vidékek népművészet-kedvelőit is a településre vonzzák. A célközönség: Fontosnak tartjuk, hogy a térség falvaiban élő emberek érdeklődését felkeltsük a magyar népművészet iránt. Célunk, hogy a falusiakat visszaneveljük az értéket képviselő kulturális események látogatására. A környék lakói büszkék arra, hogy a régi időket idéző programok zajlanak Kiscsőszön és egyre többen látogatnak el a faluba. A népzenét és néptáncot kedvelő, ismerő, művelő közönséget az ország teljes területéről igyekszünk megszólítani, természetesen a határon túli magyarságnak is hirdetjük a programokat. Belépőt egyetlen programra sem kell fizetni. A résztvevők köre: A pajtakoncertek előadói a tavaszi időszakban fogják jelezni részvételi szándékukat, így a teljes fellépői kört még nem tudjuk közölni. Szűkebb együttműködői körünkből mindenképpen számíthatunk több zenei és táncos előadóra. Jövőre ismét szeretnénk külföldi magyar együtteseket, táncosokat, zenészeket fogadni. A program megvalósítása A résztvevők számára a falu lakóinak segítségével étkezést, ellátást, szállást biztosítunk. Fontos, hogy a rendezvényt a helyiek is magukénak érezzék, ezért olyan eseményeket is szervezünk, amelyeknek Ők a résztvevői, lebonyolítói. A helyi asszonyok búcsúi süteményeket sütnek, melyekkel a közönség előtt versengenek, gyógyteákat kóstoltatunk, falusi munkafolyamatokból versenyt rendezünk. A múlt évben az Egyesületünk által biztosított szervezői gárdát kiegészítve bekapcsolódott egy vajdasági (Csantavér) ifjúsági civil szervezet a rendezésbe. A jubileumi fesztiválon az ő segítségükre is számíthatunk, emellett várjuk az általuk meghívott vajdasági művészeket is. A programok helyszínei: Magdi portája, Gyöngyi Pajtája, Cimbi diófája, Iskolaerdei Színpad, Faluközpont, Katolikus Templom, Interaktív Faluház, Táncpajta. Program: Július 10. csütörtök Pajtakoncertek, utána táncház Július 11. péntek Utcatánc, Pajtakoncertek, Iskolaerdei Gála, utána táncház Július 12. szombat. délelőtt Magyar Népi Olimpia, Kulturális piknik, Délután Búcsúi Süteményverseny, gyógytea és friss tej kóstolás Templomi koncert, Pajtakoncertek, Iskolaerdei Gála, utána táncház. Július 13. vasárnap délelőtt ünnepi szentmise egyházi népi énekekkel. Karikázó a templom előtt, ahogy régen Cigányzene és térségi hagyományőrző Népdalkörök találkozója a faluközpontban tól egész nap Pajta Szólótáncosa verseny a Táncpajtában Pajtakoncertek. A rendezvény alatt több kiállítóhelyszínt rendezünk be. Tervezett kiállításunk Botos József tánctörténeti anyaga és Bánhelyi József fotóművész néptáncosokról, fesztiválokról készült kiállítása.

13 A fesztivál keretében megrendezzük az immár hagyományos kultúrpikniket, ahol a közművelődés, a művészet és a politikai közélet szereplői találkoznak egymással kötetlen formában. Helyszín: Kiscsősz Időpont 2014.július vége Résztvevők: Fiatal építészek, egyetemi hallgatók Érintettek várható létszáma: 30 fő. Építészek építőtábora A győri Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszékének doktoranduszai falusi építőtábort szerveznek az Egyesületünk együttműködésében.

14 A tábor célja, hogy olyan egyedi tervezői és építészeti tevékenységet folytassanak a résztvevők, mely maradandó értéket hagy a településen és szakmai kihívást jelent a fiatal építész hallgatóknak. A szervezők pályázatot írnak ki a tervezésre és az építészeti ötletre egyaránt, majd a legjobbnak ítélt elképzelést a tábor keretében megvalósítják. Fontos szempont, hogy a befogadó település számára környezetbe illő, hasznosítható műtárgyat/épületet hozzanak létre. A tábor időpontja júliusa lesz, a pontos dátum az előkészültek során derül ki. Hidak Magyar - Magyar Kulturális Találkozó A Vidék ünnepe Helyszín: Kiscsősz, Iszkáz, Kispirit és a térség más települései Időpont 2014.július Résztvevők: Határon túli magyar hagyományőrzők, népzenészek, táncosok és a fogadó települések kulturális csoportjai, a helyi lakosság és az érdeklődő közönség. Érintettek várható létszáma: 3000 fő. Hidak programunk közel tíz esztendeje zajlik. Célja azoknak a magyar közösségeknek a felkeresése, amelyek az ország határain kívül végzik hagyományápoló tevékenységüket. Az eltelt években oktatóink bejárták a világ különböző szegleteit, ahol néptáncot, népzenét tanítottak a helyi szervezetek tagjainak. Fontosnak tartottuk, hogy ezeket a meghívásokat viszonozzuk, így a legtöbb fogadó csoport járt Magyarországon a szervezésünkben és előadásokon, továbbképzéseken, táborokon vett részt. Rendszeres az internetes kapcsolattartás, figyelemmel kísérjük egymás programjait, szakmai fejlődését. Partner szervezeteink a világban: Ifjú Szívek Pozsony, Felvidék Szőttes Néptáncegyüttes Pozsony, Felvidék CSEMADOK Galántai Szervezete Szlovákia, Felvidék Pipacsok Egyesület Székelykeresztúr, Erdély Kékiringó Néptáncegyüttes Székelyudvarhely, Erdély Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgy, Erdély Hargita Állami Népi Együttes Csíkszereda, Erdély Délibáb Néptáncegyüttes Bécs, Ausztria Collegium Hungaricum Bécs, Ausztria Muravidék Néptáncegyüttes /Lendva, magyar közösség Lendva, Szlovénia Csantavéri Hagyományőrzők Csantavér, Szerbia Csapatverseny Team Csantavér, Szerbia Regös Néptáncegyüttes München, Németország Bokréta Néptáncegyüttes Montreal, Kanada Kisbetyárok Néptánccsoport, Magyar Közösség Seattle, USA Titi-tábor szervezőközössége Seattle, USA Csűrdöngölő Néptánccsoport, Magyar Közösség Mew Brunswick, USA Tündérkert Néptánccsoport Montevideo, Uruguay Zrínyi Néptáncegyüttes Sao Paulo, Brazília Hagyományőrző táncosok és zenészek az összes határon túli vidéken

15 Négy napos programsorozatot szeretnénk megvalósítani a térség településeinek sgítségével, összefogva a vidékfejlesztés jelentősebb helyi szereplőivel. A határon túlról meghívott magyar népművészeti szervezetekkel polgármesterek, vidékfejlesztési és civil szakembereket is várunk. Minden vendég csoportot egy térségünkből jelentkező Önkormányzat és annak hasonló kulturális szervezete fogad. A program első két napjában a fogadó település szervez a helyi csoporttal közös műsorokat, ismerkedő programokat, szakmai eseményeket. A második két napban a rendezvényünk központi helyszínein rendezünk találkozó jellegű programokat, melyen egymással is ismerkedhetnek a vendégek. A VIDÉK ÜNNEPE - Ezen a két napon nagyszabású érték kiállítást és vásárt is szervezünk, melyen megjelennek a határon túliak által hozott helyi értékek, termékek, gasztronómiai különlegességek és a nálunk fellelhető hasonló produktumok. A szervezésbe és lebonyolításba bevonjuk az érintett Leader szervezeteket, szakembereket, azok határon túli partnereit. A fő program három településen zajlik: Iszkáz, Kiscsősz, Kispirit Az első két napban érintett fogadó települések: Doba, Somlóvásárhely, Devecser, Kemenesmagasi, Badacsonytördemic, Litér, Bodorfa, Magyarpolány További részprogramok A cigányság, mint a legnagyobb magyarországi kisebbség a kisebbségben élő határon túli magyarok mellett Beás Virágok Kiállítás a cigány kultúráról Kiállítás a Fláre Beás zenekar életének epizódjaiból, a cigányság kultúrájáról. Hagyományos cigány ételek készítése, cigány kulturális, totó, filmvetítések. Házigazda a Fláre Beás zenekar, vendégeik a

16 programon részt vevő cigány zenészek, a Romungro Gypsi Band, a Romano Trájo, a Romengo és mindenki, akit érdekel a romák világa. A VIDÉK ÜNNEPE- Zöldhagyomány Konzorcium ÉLŐ FORRÁS ZÖLDPATENT ÖKO-PACK A Kárpáti Ökocirkusz rendezvénysorozat állomása Az együttműködés célja olyan szemléletformáló kampányok és programok megvalósítása, melyekben a népi hagyományaink, az előző generációk hasznos tudása, a környezetkultúra és a fenntarthatóság alapelvei is megjelennek. A határon is átnyúló kezdeményezések várhatóan erős kapcsolatot létesítenek hasonló szervezetekkel a Kárpát-medencében és ellátják a lakosság hiteles tájékoztatását a környezetvédelemmel kapcsolatosan. Egy mondatban a szervezetek célja így foglalható össze: Összefogás a fiatal nemzedék kulturális, nemzeti, erkölcsi és agrárökológiai fejlődéstudatának sikeréért! A projekt során szeretnénk elérni a Kárpát-medencében élő fiatal felnőtt generációkat, amelyek már önálló háztartással, családdal rendelkeznek, valamint azokat, aki az önálló élet megkezdése előtt állnak még. Emellett kiemelt célcsoport az idősek korosztálya, mivel a régi szerves tudás sokuknál még megvan, illetve itt hiányoznak jelenleg a legjobban az alkalmazkodáshoz szükséges kompetenciák. Előbbi a szerves kultúra népszerűsítésében fog segíteni, utóbbit pedig a Projekt szeretné pozitív irányba megváltoztatni, bemutatott praktikáinak, jó gyakorlatainak segítségével. A Projekt 3 pillére: 1.) Hagyományápolás ÉLŐ FORRÁS 2.) Agrárökonómiai játszóház - ZÖLDPATENT 3.) Hulladékból Termék kiállítás Újratöltve és ÖKO-TÁR bemutató - ÖKO-PACK A VIDÉK ÜNNEPE Kiállítás az Élő Forrás Hungarikum Klub által felgyűjtött és feltérképezett helyi értékekről. A kiállítás a Somló-Sümeg-Ság térség értékeit mutatja be helyi termékek, fotóanyagok, filmvetítések és élő bemutatók, kulturális előadások formájában. A kiállítás helyszíne az iszkázi Faluház és az udvarában felállított rendezvénysátrak. Az itt felállított szabadtéri színpad lehetőséget ad a helyi kulturális szervezetek bemutatkozására.

17 Kiscsőszi visszamagyarító tanfolyam november vége - december eleje Helyszín: Kiscsősz Időpont november-december Résztvevők: külföldön élő magyarok Érintettek várható létszáma: 30 fő. Programunkkal azokat a külhoni magyarokat igyekszünk megcélozni, akik ritkán fordulnak meg az Anyaországban, vagy még egyáltalán nem jártak itthon. Az egy hetes időtartamú rendezvény egy hatalmas adag magyarságtudatot és magyar kultúrát injekcióz a résztvevők fejébe és szívébe. A résztvevők a világ bármely részéről jelentkezhetnek. A tanfolyam egy teljes hét időtartamú, minden nap kora reggeltől estig tartó aktív programmal. Programelemek: Elmélet: Néprajzi ismeretek (a magyar nyelvterület dialektusai, népesség szerkezete, alakulása,stb..) Népdalok, népzenei ismeretek A magyar irodalom nagyjai (kiemelten Nagy László, iszkázi születésű költőnk). Magyarságtudat az irodalomban Hagyományos élet, és gazdálkodás (haszonnövények, gyógynövények, haszonállatok ismerete) Történelmi áttekintés a magyarság évszázadairól Hadviselés, a katonáskodás kultúrája, íjászat, lovas íjászat, vadászat A vallás és a hagyomány kapcsolata, szokásrend, vallási ünnepek, munka ünnepek, emberélet fordulói. A magyar népviseletek tájegységi jellemzői, viselése Politika Kultúra Nemzet Gyakorlat: Magyar néptánc és daltanulás Magyar hagyományos játékok gyerekeknek és felnőtteknek Népi kézművesség praktikumai (kosár, seprű, edény és egyéb használati eszközök készítése) A ló a régi paraszti gazdaságban (ló megismerése, kezelése, befogása, lószerszámok megismerése, kocsi hajtás, körmölés, stb.) Erdő-mező értékei (hagyományos mezőgazdasági értékek, erdőgazdálkodási ismeretek a gyakorlatban, tematikus kirándulás, ház körüli munkálatok, gazdaházak látogatása formájában. Zsákolás, terménydarálás, széna-szalma kezelése, stb.) Bor és pálinka (látogatás kézműves borászokhoz a Somlóra és saját pálinkájukat készítő falusi gazdákhoz. Disznóvágás és feldolgozás magyar módra (feldolgozás az óltól az asztalig) Gulyásleves és pörkölt főzés, hájas pogácsa, rétes készítés

18 Kiscsőszi Búcsú A Szent Imre tiszteletére rendezett Imre napi Búcsút évszázados hagyomány alapján minden évben november második vasárnapján rendezi meg a falu. A búcsú ünnepe a 60-as évektől folyamatosan elvesztette vallási jelentőségét, egyre inkább az ócskaságoktól hemzsegő kirakodóvásárról, céllövöldéről és a harmadosztályú zenekarokat foglalkoztató bálokról kezdett szólni. A Kiscsőszön töltött évek alatt igyekeztünk újra nagyobb hangsúlyt helyezni az ünnep vallási jellegére. A falu katolikus templomában búcsú vasárnapján ünnepi szentmisén emlékeznek a hívek Szent Imrére és a Falu nagyjaira. A misén a az egyházi népi énekekből ad elő egy válogatást az általunk meghívott kórus. A misét követően a térség néptáncosai tartanak rövid előadást a Templom előtti téren, majd a Faluházba kísérik a vendégeket, ahol fellépnek Csögle és Kerta gyermek néptáncosai a Fajkusz Banda kíséretével. A templomban ezen a napon a régi egyházi ereklyékből rendezünk be kiállítást. Csögle és Kerta gyermek néptánccsoportjai: A csoportok évek óta működnek a magyarpolány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tagszervezeteiként. Vezetőjük Gaschler Beáta néptánc pedagógus. Mindkét csoport stabil, fős létszámú, ami lehetővé teszi, hogy a heti rendszerességű foglalkozások során magas színvonalon sajátítsák el az adott évi táncanyagokat. A tánctudást tovább fokozza a fellépési lehetőséggel járó lelkesedés. Fajkusz Banda: Soproni illetőségű, tanárokból, zenepedagógusokból álló kiváló népzenekar. A Sopron Táncegyüttes állandó kísérőzenekara. Saját gyűjtéseiket és a Dunántúl népzenegyűjtőinek munkáit feldolgozva nemrégiben önálló cd lemezt jelentettek meg.

19 Regölés, ahogy régen is volt A regölés a Somló vidékének egyik legerősebben fennmaradt népszokása. Ennek ellenére legalább éve elveszett a falvak ünnepeiből. A fiatalok nem tartották fontosnak a hagyomány folytatását, az idősebbek pedig tekintettel arra, hogy nem volt, aki tovább örökítse a szokást lassan felhagytak a regölő házrajárással. Egyesületünk ezt a szokást is felelevenítette. Nagy László, Vígh Rudolf és Szécsi Margit közös iszkázi gyűjtőmunkájának köszönhetően fennmaradtak a jellegzetes helyi dallam és szöveg változatok, melyeket tagjaink megtanultak. Karácsony után, december 27-én az ország legkülönbözőbb vidékeiről gyűlnek össze társaink, akik mindannyian kiemelkedő néptáncosok, mesterek. A várhatóan főből álló csoport eredeti viseletekbe öltözve jár házról-házra. A regölés szokásjátékához illesztjük a jellemző karácsonyi és újévi köszöntőkből álló szöveges játékot. A programról mint ahogy minden évben fotókat, felvételt készítünk, mellyel archiváljuk a programot. A felvételek megtalálhatóak kiscsőszi szakmai házunkban.a regölés várható résztvevői: Hahn-Kakas István Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Székesfehérvár), Kádár Ignác Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Csíkszentdomokos), Molnár Gábor Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Ősi), Szabó Szilárd a Népművészet Ifjú Mestere (Tordas), Szabó Zsolt táncpedagógus (Karád), Lévai Péter a Magyar Táncművészeti Főiskola Adjunktusa (Miskolc), Végső Miklós Örökös Aranysarkantyús, a Népművészet Ifjú Mestere, Harangozó díjas (Üröm), Kovács Gábor Aranysarkantyús táncos (Magyarpolány), Kovács Norbert Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere (Kiscsősz), illetve a fenti mesterek felnőtt táncos tanítványai.

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése

HÍRLEVÉL májusra. Az elmúlt időszak történései. Bakonyi táncok és dalok továbbképzése HÍRLEVÉL májusra Kedves Címzettek! Figyelmetekbe ajánlom az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület aktuális hírlevelét. A programok számán látható, hogy a szép tavasz új lendületet is hozott a kulturális szervezetek

Részletesebben

Hírlevél márciusra. Táncos összefogás a felvidéki Kis-Megyer Néptáncegyüttessel

Hírlevél márciusra. Táncos összefogás a felvidéki Kis-Megyer Néptáncegyüttessel Hírlevél márciusra Táncos összefogás a felvidéki Kis-Megyer Néptáncegyüttessel Helyszín: Kiscsősz Nagymegyer (Szlovákia) Szervező (Partner): Élő Forrás hagyományőrző Egyesület Időpont: 2015. február-május

Részletesebben

EURÓPA A POLGÁROKÉRT. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl

EURÓPA A POLGÁROKÉRT. HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl EURÓPA A POLGÁROKÉRT Hogyan vehetünk részt aktívan Európa közös építésében? Mozaik magyar koordinálású projektekrõl HOPPÁ Disszeminációs füzetek 26. Bõvített kiadás, 2011 Európa a polgárokért Hogyan vehetünk

Részletesebben

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW

Tájékoztató füzet. 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC. Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! & MÓDSZERTANI ROADSHOW Tájékoztató füzet Minden, ami kultúra, egy helyen, egy időben! 2014. szeptember 20., szombat, 10-18 óra KULTURÁLIS PIAC & MÓDSZERTANI ROADSHOW Vértes Agorája Tatabánya Szent Borbála tér 1. www.avertesagoraja.hu

Részletesebben

Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága

Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága Kultúra, változás társadalom Elemzések, értékelések és értekezések a kultúra hagyományos világából Az NKA pályázati tevékenységével kapcsolatos tapasztalatok, települések kulturális ellátottsága Az online

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megye értékei E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megye értékei 2014. március 25-én került megrendezésre a Békés megye értékei címet viselő szakmai nap a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében a Békés Megyei

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. az intézmény 2012. évi munkájáról

BESZÁMOLÓ. az intézmény 2012. évi munkájáról BESZÁMOLÓ az intézmény 2012. évi munkájáról 1 Tartalom 1. Programszerkezet 3. oldal 1.1. Kulturális értékek és hagyományok megismertetése, ápolása település-imázs építése 3. oldal 1.1.1. Jeles napok, hagyományos

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Nagybánhegyesi hétvége az együttműködés és hálózatépítés jegyében 2014. február 22-én került megrendezésre Nagybánhegyesen, a Partnerek közötti együttműködések

Részletesebben

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január A KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOK-TÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2013. ÉVI BESZÁMOLÓJA Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető 2014. január 1 Tartalomjegyzék I. Bevezető 3. oldal II. Klauzál Gábor Budafok-Tétényi

Részletesebben

CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT -

CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT - CIVILEK A VIDÉKÉRT - NEKIK SIKERÜLT - CIVIL SZERVEZETEK LEADER FEJLESZTÉSEI A VÉRTES-GERECSE KÖZÖSSÉG TERÜLETÉN 2011-2013 Bemutatkozik a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Egyesületünk 2008. szeptember

Részletesebben

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető, igazgatóhelyettes. 2013. november

Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető, igazgatóhelyettes. 2013. november A KLAUZÁL GÁBOR BUDAFOK-TÉTÉNYI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2014. ÉVI MUNKATERVE Készítette: Varga Barbara mb. intézményvezető, igazgatóhelyettes. 2013. november Tartalomjegyzék I. Intézményi célkitűzések 3. oldal

Részletesebben

A megélhető hagyomány

A megélhető hagyomány A megélhető hagyomány Ismerd, műveld, élvezd amit hagyományainkról tudni kell! FALUSI TURIZMUS Tájékoztató 2010/1. TARTALOM Népművészet és idegenforgalom (Héra Éva) 3 Helyi emlékezet, kulturális örökség,

Részletesebben

A rendház, a Püspöki Palota, a föléjük magasodó vár már önmagában

A rendház, a Püspöki Palota, a föléjük magasodó vár már önmagában Sümeg és Vidéke 22. szám 2012. Szeptember közérdekû önkormányzati havilap Imádság és éneklés a zarándokúton A hit összetartja a közösségeket, megerõsíti a lelket, irányt mutat Végeláthatatlan sorokban

Részletesebben

Hagyományok, magyar értékek és hungarikumok Veszprém megyében

Hagyományok, magyar értékek és hungarikumok Veszprém megyében Hagyományok, magyar értékek és hungarikumok Veszprém megyében A Veszprém megyei hungarikummozgalom eddigi kiadványai: A Veszprém megyei hungarikummozgalom kiadványa ISBN 978-963-08-9085-4 Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

2011. VII. évfolyam 0. szám. Havonta megjelenő ingyenes programmagazin ESEMÉNYNAPTÁR 2011 ISSN 2066-6349

2011. VII. évfolyam 0. szám. Havonta megjelenő ingyenes programmagazin ESEMÉNYNAPTÁR 2011 ISSN 2066-6349 2011. VII. évfolyam 0. szám Havonta megjelenő ingyenes programmagazin ESEMÉNYNAPTÁR 2011 ISSN 2066-6349 Programon 2010. DECEMBER 10. 2011. FEBRUÁR 25 A fekete leves kávéfőzés-történeti kiállítás / 4 2011.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 11-ei rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 11-ei rendes ülésére ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. december 11-ei rendes ülésére Hiv. szám: 5900/2012. Tárgy: Javaslat a Dunavarsány Város Önkormányzat Petőfi Művelődési Ház és

Részletesebben

A BIATORBÁGYI FALUHÁZ 2014. ÉVI MUNKATERVE

A BIATORBÁGYI FALUHÁZ 2014. ÉVI MUNKATERVE A BIATORBÁGYI FALUHÁZ 2014. ÉVI MUNKATERVE MENTÉS MÁSKÉNT Készítette: Szádváriné Kiss Mária igazgató Te magad légy a változás, amit látni akarsz a világban (Gandhi) 1 A Biatorbágyi Faluház 2014. évi munkaterve

Részletesebben

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19.

Impresszum. Felelős kiadó Csobán Róbert igazgató Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ 4026 Debrecen, Bem tér 19. Ha igazán a szabadság ügyét akarjuk szolgálni, akkor neveljük ennek az országnak a társadalmát a demokratikus kormányforma számára Terjesszük a kultúrát az országban, és mindenekelőtt gondozzuk és ápoljuk

Részletesebben

Ve s z p r é m Me gy e i J o g ú Vá r o s m i n ő s í t ő el ő p á lyá z a t a I. FEJEZET

Ve s z p r é m Me gy e i J o g ú Vá r o s m i n ő s í t ő el ő p á lyá z a t a I. FEJEZET 2 Ve s z p r é m Me gy e i J o g ú Vá r o s m i n ő s í t ő el ő p á lyá z a t a I. FEJEZET 1 2. Veszprém szerepe a múltban és a jelenben, kötődései térséghez, régióhoz, nemzethez. Jelentősége Európa kulturális

Részletesebben

Beszámolónkat szervezeti egységenkénti bontásban nyújtjuk be jóváhagyásra.

Beszámolónkat szervezeti egységenkénti bontásban nyújtjuk be jóváhagyásra. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ A 2011-es év vízválasztó volt a Hagyományok Háza működésében. A már menetrendszerű év eleji zárolás az intézményt ismét nehéz helyzetbe hozta, melyet kitartó kommunikációval amelyben

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Visszatekintés a Hálózatépítés, közösségi kezdeményezések konferenciára

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Visszatekintés a Hálózatépítés, közösségi kezdeményezések konferenciára E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Visszatekintés a Hálózatépítés, közösségi kezdeményezések konferenciára Június 11-én a rekkenő hőség ellenére is több mint háromszáz szakember részvételével zajlott

Részletesebben

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban

E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT. Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban E-Napraforgó KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ FOLYÓIRAT Békés megyei civil szervezetek vezetői találkoztak ismét Szanazugban Immár 21. alkalommal szervezte meg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete a Békés Megyei

Részletesebben

MEGHÍVÓ dec. 21., 17h 4. ADVENT Családi Istentisztelet, Gyermekek Karácsonyi Műsora 2015. 1.oldal. Első Bécsi Magyarbál. Kedves Tagjaink és Barátaink!

MEGHÍVÓ dec. 21., 17h 4. ADVENT Családi Istentisztelet, Gyermekek Karácsonyi Műsora 2015. 1.oldal. Első Bécsi Magyarbál. Kedves Tagjaink és Barátaink! Kerekasztal Hírlevél 1.oldal Ausztria Magyar Szervezetek Kerekasztala Kedves Tagjaink és Barátaink! Hit, remény, szeretet szívünk felett, az éjszakából csupán a hit mécse világol. Tartson hát össze titeket,

Részletesebben

Felügyelő Bizottsági és Elnökségi ülés

Felügyelő Bizottsági és Elnökségi ülés 2012. május - IV. évf. 5. szám Felügyelő Bizottsági és Elnökségi ülés A Vértes-Gerecse Közösség Felügyelő Bizottságának elnöke, Bódis Jánosné 2012. május 8-ra, az egyesület tatai irodájába hívta össze

Részletesebben

Előterjesztés az OKSB 2009. január 21-i ülésére

Előterjesztés az OKSB 2009. január 21-i ülésére Előterjesztés az OKSB 2009. január 21-i ülésére Tárgy: a Munkácsy Mihály Művelődési Ház beszámolója a 2008. évről és munkaterve a 2009. évre Tisztelt Oktatási-, Kulturális és Sportbizottság! Törökbálint

Részletesebben

Elnökségi ülés - Pusztavám. Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta. 2011. január - III. évf. 1. szám

Elnökségi ülés - Pusztavám. Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta. 2011. január - III. évf. 1. szám 2011. január - III. évf. 1. szám Elnökségi ülés - Csákvár-Fornapuszta Elnökségi ülést tartott a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség 2011. január 14-én, a Pro Vértes Közalapítvány csákvári Dohányosházában.

Részletesebben

HÍRLEVÉL TARTALOM GYÕR-MOSON-SOPRON MEGYEI KULTURÁLIS. III. évfolyam 4. szám Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ Közhasznú Társaság 2007/4.

HÍRLEVÉL TARTALOM GYÕR-MOSON-SOPRON MEGYEI KULTURÁLIS. III. évfolyam 4. szám Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ Közhasznú Társaság 2007/4. GYÕR-MOSON-SOPRON MEGYEI KULTURÁLIS III. évfolyam 4. szám Bartók Béla Megyei Mûvelõdési Központ Közhasznú Társaság 2007/4. TARTALOM - Kodály Zoltán emlékhangverseny - II. Gyõri Operett Fesztivál - Kulturális

Részletesebben

BESZÁMOLÓ 2013 MUNKATERV 2014

BESZÁMOLÓ 2013 MUNKATERV 2014 a..-./2014. ikt.sz. előterjesztés 1. melléklete BESZÁMOLÓ 2013 MUNKATERV 2014 CSOKONAI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT Rákospalota Pestújhely - Újpalota Tóth Lajos igazgató Tartalomjegyzék BEVEZETŐ ÉRTÉKELÉS... 3 Beszámoló

Részletesebben

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné

Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Szentes Város Alpolgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. sz. Ikt. szám: P-27181/2008. Témafelelős: Mihály Béláné Tárgy: Szentes város művészeti és kulturális eredményeinek, feladatainak és folyamatainak

Részletesebben

Európa Napok Hercegkúton 2004 10 év az Európai Unióban 2014

Európa Napok Hercegkúton 2004 10 év az Európai Unióban 2014 HERCEGKÚT KÖZSÉG INFORMÁCIÓS LAPJA 2014. ÁPRILIS HÓ, 15. ÉVFOLYAM 4. SZÁM ÁRA: 200,- FT Európa Napok Hercegkúton 2004 10 év az Európai Unióban 2014 A Hercegkúti Hírek 2004. májusi száma igazi ünnepi szám

Részletesebben