Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás"

Átírás

1 Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Komplex felzárkóztató és fejlesztő program a nyírbátori kistérségben TÁMOP /1/A Tájékoztató füzet

2 Egyéni szupervízió: (Kisléta, Nyírbogát, Máriapócs) A szupervízió egy önismeret-fejlesztő módszer, amely elsősorban a szakmai életben felmerülő személyes kérdésekkel, problémákkal, dilemmákkal, az utunkba kerülő akadályokkal foglalkozik. A szupervíziós találkozások célja, hogy ezeknek a problémáknak, dilemmáknak a körbejárása, mélyebb megismerése és feldolgozása révén képessé váljunk önmagunkat egy külső szemmel is látni, és képesek legyünk megérteni saját működésünket, reakcióinkat, azok eredetét. Ez a megértés aztán hozzásegít ahhoz, hogy megerősödjünk, magabiztosabbá váljunk és képesek legyünk felelősen döntéseket hozni nehéz helyzetekben. A szupervízióban minden ülésen valamelyik csoporttag aktuális témáját dolgozzuk fel, és a résztvevők kérdéseikkel és saját visszajelzéseikkel, hipotéziseikkel segítik a fókuszban lévőt helyzetének pontosabb megértésében. Pályázatíró és projektmenedzsment tanfolyam A csoportvezető (szupervízor) elsősorban a témahozó saját tapasztalatainak feldolgozására épít. Felelőssége, hogy a feldolgozási folyamatra figyelve segítse a résztvevőket abban, hogy tisztábban megfogalmazhassák saját problémáikat és dilemmáikat, és saját tudásukra alapozva megtalálják válaszaikat. Minél jobban meg tud jelenni a csoportban a tagok különbözősége, annál nagyobb az esély arra, hogy a fókuszban lévő személy megkapja azt a specifikus segítséget, amely számára leginkább használható. Szupervízió indokoltsága: a szakemberek munkájuk során különböző szituációkkal találkoznak. Szupervízió során lehetőség nyílik külső szakemberek bevonásával a megfelelő megoldási mód megtalálására. A feldolgozás nemcsak a témahozót, hanem a csoport minden tagját is hozzásegíti saját, hasonló helyzeteinek megértéséhez és megoldásainak megtalálásához. A tanfolyam rálátást biztosít a pályázatírással kapcsolatos alapvető ismeretekre. Elvégzésével a tanfolyam résztvevők képessé válnak EU-s társfinanszírozású pályázatok keresésére, projekt generálására, megírására és a pályázati dokumentáció összeállítására.

3 Konfliktuskezelő tréning Mindennapi életünk konfliktusokkal terhelt, gyakran előfordulnak olyan helyzetek, melyekben céljaink, érdekeink ütköznek mások törekvéseivel. Minden munkahelyen, különösen pedig az ügyfelekkel kapcsolatot tartó munkahelyeknél, elengedhetetlenül fontos, hogy ezekből a konfliktusos helyzetekből a legjobbat hozzuk ki. A konfliktuskezelési tréning abban nyújt segítséget, hogy megtanuljuk, hogy ne elkerüljük a konfliktusokat, hanem azokat konstruktívan a javunkra fordítsuk. A tréningen ehhez hatékony konfliktuskezelési és kommunikációs technikákat sajátítottak el a munkatársak. A tréning képessé teszi szakembereinket bizonyos konfliktusok megelőzésére; azok fajtáinak és okainak, valamint szokásos lefolyásuk ismeretére. Szociális szakemberek a tréningen Nagy szükség van erre, hiszen a szakemberek leterheltek, gyakran vannak stresszhelyzeteknek kitéve, így különösen megterhelő számukra a mindennapi munkavégzés. A képzésekkel olyan készségeket sajátítanak el, melyek elősegítik a mindennapi stresszhelyzetek és konfliktusok kezelését, a résztvevők kommunikációs készsége és önismerete, valamint személyisége is fejlődik. Ennek eredményeként hosszú távon fokozódik a résztvevők személyes hatékonysága. Stressz kezelő tréning A Williams Élet Készségek programot a Duke Egyetemen (USA) dolgozták ki sok év szakmai tapasztalata alapján. Irányelve, hogy a legfontosabb stressz kezelő készségeket, a lehető legjobb időkihasználással, minél eredményesebben fejlessze. A tréning hatékonyságát, testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatását nemzetközi és hazai tudományos vizsgálatok bizonyítják. Az utóbbi évek tudományos vizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy a túlzott stressz negatív hatással van az egészségünkre. A stressz egészségkárosító hatása nemcsak a stressz mértékétől, hanem attól is függ, hogyan tudjuk kezelni a mindennapi élet során felmerülő konfliktusokat, az elkerülhetetlen stresszhelyzeteket, és ez a képességünk jelentősen fejleszthető. A tréning elsősorban azoknak ajánlott, akik szeretnék eredményesen kezelni a munkájuk során adódó stressz helyzeteket, sikeresebben kezelni magánéleti konfliktusaikat, javítani szeretnék munkatársi, baráti, családi kapcsolataikat, hatékonyabban szeretnének kommunikálni. A 30 órás tréningen 5 csoportban összesen 80 fő vett részt.

4 Ápolási asszisztensképzés A Nyírbátori kistérségben 25 fő szociális szakember kapott lehetőséget egy OKJ-s tanfolyam elvégzésére. Az 1 éves képzés helyszíne a Nyírbátori Idősek Ápoló- Gondozó Otthona volt. A települések vezetői felismerték, hogy a lakosság részéről egyre növekszik az igény a különféle szociális szolgáltatásokra. A kistérségben a szociális ellátórendszer infrastruktúrája az utóbbi években ( ) Európai Uniós forrásoknak köszönhetően jelentős fejlődést produkált. Ezen forrásból nem csupán infrastrukturális, hanem társadalmi és munkaerő-piaci integrációt elősegítő fejlesztéseket is megvalósított. A szakembereknek magas számú, eltérő szociális problémákat kell kezelniük, ez azt kívánja, hogy a szakemberek folyamatosan képezzék magukat a változó szükségleteknek megfelelően. A ,- forintos pályázatban több speciális és szakmai képzésre is sor kerül. Ezen belül 155 fő szakember képzésére van lehetőség, ezzel is növelve a szolgáltatások minőségét, s dolgozóink szakmai hozzáértését. Vezetői hatékonyság Ezen akkreditált, 3 napos bentlakásos képzésen 15 fő vett részt. Az erdőbényei képzésen A vezető nem csupán képviseli a szervezeti kultúrát, hanem létre is hozza azt. Vezetési stílusa mintaként szolgál valamennyi munkatársa számára. Személyes hatóerejének sorsdöntő szerepe van a szervezet sikerességében. Önmaga és a szervezet megújításával folyamatosan meg kell felelnie a változó környezet teremtette elvárásoknak és kihívásoknak. Fontos, hogy a vezetők erősítsék munkatársaik belső motivátorai (személyes siker, önmegvalósítás) mentén történő munkavégzését. Vezetői munkájuk során arra törekedjenek, hogy bízva a vezetett személyek kompetenciáiban és abban, hogy feladataikat a szervezeti célokat szem előtt tartva, felelősséggel végzik el; egyre nagyobb részét ruházzák át a felelősségvállalásnak. Képesek legyenek megteremteni a felelősségteljes munkavégzés feltételeit; tudatosan, empátiával, a megfelelő időben és helyzetben úgy értékelni és jutalmazni munkatársaik teljesítményét, hogy az motiválóan hasson.

5 Adósságkezelő tanfolyam Az adósságkezelési szolgáltatás célja a szociálisan hátrányos helyzetben lévő, lakhatással kapcsolatos hátraléka miatt eladósodott és a lakhatás biztonságának elvesztésével fenyegetett adósok fizetőképességének helyreállítása, a lakhatás biztonságának megőrzése. Az első és legfontosabb cél a hátralék halmozódásának megállítása, valamint a szolgáltatásból való kizárás veszélyének elhárítása, szükség szerint a közüzemi szolgáltatásba való visszakapcsolás lehetőségének megteremtése. Adósságkezelési tanfolyam indokoltsága: térségünkben halmozódó szociális problémák következménye- különösen az alacsony jövedelmű, illetve munkanélküli háztartások esetében- a felhalmozódó közüzemi tartozások. A kistérségben jelenleg csupán Nyírbátor településen zajlik adósságkezelési támogatás és tanácsadás. A következő 2 hónapban induló programok: - Vezetői hatékonyság fejlesztése - Team munka erősítése - Közösségszervező, ill. közösségfejlesztő képzés - Egészségmegőrző előadás pszichiátriai betegek részére Nyírbélteken - Táncház működtetése Nyírbogáton - Nyugdíjas találkozó Nyírbogáton Előadás pszichiátriai betegek részére A térségünkben egyre magasabb a fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek száma, akiknek a kezelése csak a legalapvetőbb szükségleteik kielégítésére irányul. A magyar lakosság egészségi állapota az elmúlt három évtizedben drámai mértékben romlott. Egyértelműen súlyosbítja a lakosság egészségügyi kilátásait a gazdasági struktúrája, a munkanélküliség, a reáljövedelmek csökkenése, a lakosság széles rétegeit érintő elszegényedés. Az egészséges életmód megismertetésének célja, a lakosság egészségi állapotának hosszú távú javítása. Az életmódszokásokon alapul és ezek megváltoztatása sok időt vesz igénybe. Amennyiben sikerül bizonyos kedvező viselkedési elemeket beépíteni az emberek nagyobb részének életvitelébe, ennek egészségre gyakorolt hatása fog megjelenni az egészségi állapot általános javulásában. A megoldás általában a rendszeres fizikai aktivitásban és a megfelelő táplálkozásban rejlik. Helyszín: Idősek Ápoló- Gondozó Otthona Nyírbátor.

6 Kézműves foglalkozás Nyírlugoson Nyírbátori kistérség Nyírlugos településén kézműves foglalkozást szervezett, azzal a céllal hogy a részt vevők bele kóstolhassanak a hagyományos kézműves eszközök és technikák világába. A foglalkozás helyszíne: Nyírlugosi általános iskola- kb fő közötti alsós és felsős tagozatos tanulók. A diákok megismerkedtek a következő kézműves technikákkal, mint pl. (1) körmöcske, ami népi kézműves eszközt jelent, ebből karkötőt és nyakláncot készítettek. A kézműves foglalkozások egyik produktuma (2) Fonal grafika-varrás melyből pillangó virág és szívecske készült. Csipkeverés, dekupázs vagy más néven szalvéta technika, huroköltés és képes lap. A manuális fejlesztésen kívül a közös fabrikálással anyagismeretre tettek szert. Fejlődött logikus gondolkodásuk, alakult esztétikai érték rendjük. A részt vevő csoportok tagjai minden alkalommal valamilyen saját alkotással tértek haza. Pilates torna Máriapócson A Nyírbátori kistérség Máriapócs településén pilates tornát szervezett idő korosztály részére a Máriapócsi Boldog II. János Pál Pápa Idősek Otthonában. A tornát Lakatos Andrea vezette. Minden pilates gyakorlat folyamatos, tartási pozíció nélküli. A pilates módszer célja, hogy ezt a mozgás folyamatot tökéletesítse. A tornán részt evő idős korosztály elsajátította a helyes mozgás kontrollt és a koncentrációt. Fontos, hogy ne csak testben, de lélekben is itt legyenek. Fő feladat a mozgás kivitelezés precizitása, valamint a mozgás folyamatosság és tudatos légzés áll. A pilatse torna segítségével az idősebb korosztály javította a testtartást, megnyújtották az elavult izomzatot, segített a mozdulatok kifinomulttá tételéhez. Az első és legfontosabb dolog, amit megtanultak Jelen légy, itt és most. A helyes légzés javítja a mozgás végre hajtásához szükséges koncentrációt, így annak hatás is. Ezen kívül a tudatos légzés segítségével levezethették e stresszt és megnyugtathatták a fáradt testet.

7 Táncház működtetése Nyírlugoson Nyírbátori kistérség Nyírlugos településén táncoktatást szervezett, azzal a céllal, hogy a részt vevők bele kóstolhassanak a hagyományos népi tánc világába. A táncház helyszíne: Nyírlugos általános iskola. 30 fős csoportokból álló alsó- és felső tagozatos gyerekek v ettek részt. Megismerkedtek a játékokon keresztül hagyományainkkal, hiszen a hagyományaink a gyökereink. Betekintést kaptak a táncok alap lépés anyagába a népi játékokon keresztül. Megismerhették a népi zenekar összetételét, a népi hangszereket, melyeket a zenekar tagjai mutattak be. Összeismerkedhettek a szatmári csárdás és a verbunk egyes alaplépéseivel, motívumaival, Szatmár népzenéjével, melyek segítséget adtak a gyerekek zenei és mozgás kultúrájuk fejlesztéséhez és formálásához. A gyerekek elsajátíthatták a sárközi ugrós egyes alapmotívumait. A részt vevő fiatalok mintegy ráhangolódásként, bemelegítésként egy régi népi játékkal a pányvázással ismerkedhettek meg. A foglalkozások alkalmával a cél kitűzések megvalósultak, a gyerekek fejlődése nyomon követhető volt: szabály tudat a népi játékokon keresztül, munkafegyelem. Táncházat vezetők Nyírlugoson Ápolási asszisztens OKJ-s képzés A szociális gondozást, ápolást végző szakemberek 700 óra elméleti, és 700 óra gyakorlati képzésen vettek részt. A képzés célja: felkészíteni a tanulót arra, hogy a kórházi ellátás, az alapellátás, s a gondozás területén az ápoló felügyelete mellett, a team tagjaként képes legyen az egyénnel, csoporttal hatékony kommunikációra. Tudjanak segítséget nyújtani a beteg táplálkozásában, alapszintű egészségügyi ismeretek alkalmazására, segédkezni egyes diagnosztikus, terápiás és ápolási feladatok végzésében, alapvető háztartási feladatok szervezésére és ellátására, egészséges életvitelre. Mind a bentlakásos intézményekben, mind pedig a házi segítségnyújtásban részesülők körében nőtt a gondozási szükséglet, fokozott ápolási igények jelentek meg. Követelménymodulok a képzésben: - interakció az egészségügyi ellátásban - Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem - Első ellátás, elsősegélynyújtás - Egészséges ember gondozása - Alapápolás

8 Stressz kezelő tréning Nyírbéltek Ápolási asszisztensképzés szociális szakembereknek Stressz kezelő tréning Máriapócs Vezetők képzése Erdőbénye Pályázatíró és projektmenedzsment képzés A konfliktuskezelő tréning Nyírbátorban Pilates torna Máriapócs Kézműves foglalkozás Máriapócs Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás 4300 Nyírbátor, Édesanyák útja 4. Táncház Nyírlugoson alsósoknak és felsősöknek Lépést tartunk

Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás

Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Nyírbátor és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Komplex felzárkóztató és fejlesztő program a nyírbátori kistérségben TÁMOP-5.1.1-11/1/A-2012-0003 2. tájékoztató füzet Egészségmegőrző nyári tábor

Részletesebben

BEVEZETÉS... 4 DÉL-ALFÖLD... 6

BEVEZETÉS... 4 DÉL-ALFÖLD... 6 1 BEVEZETÉS... 4 DÉL-ALFÖLD... 6 DÉL-BÉKÉSI KISTÉRSÉG TÖBBCÉLÚ TÁRSULÁSA... 6 "Együtt egymásért" - a Mezőkovácsházai Kistérség alapszolgáltatásainak funkcionális összekapcsolásáért... 6 KISKŐRÖS VÁROS

Részletesebben

TÁMOP 5.4.10. 12/1-2012-0001 Szociális képzési rendszerek modernizációja

TÁMOP 5.4.10. 12/1-2012-0001 Szociális képzési rendszerek modernizációja TÁMOP 5.4.10. 12/1-2012-0001 Szociális képzési rendszerek modernizációja 9/2000. ( VIII.4.) SZCSM rendeletben meghatározott ellátotti területekre kifejlesztett képzési programok kivonata Ellátotti terület:

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM 2015.

SZAKMAI PROGRAM 2015. SZAKMAI PROGRAM 2015. Összeállította: Papp Krisztina Intézményvezető Sziráki Anikó Családsegítő csoport szakmai vezető Bicskeiné Mayer Erzsébet Gyermekjóléti csoport szakmai vezető Elfogadva: A Budapest

Részletesebben

Értékelés a Családsegítő Szolgálat 2013. évi szakmai munkájáról

Értékelés a Családsegítő Szolgálat 2013. évi szakmai munkájáról 1. számú melléklet Értékelés a Családsegítő Szolgálat 2013. évi szakmai munkájáról A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény tevékenységét a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló

Részletesebben

Szakmai terv 2009. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja

Szakmai terv 2009. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Szakmai terv 2009. Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja Bemutatkozás A Szociális és Munkaügyi Minisztérium fenntartásában működő Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) célja

Részletesebben

AZ EGRI KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS KÖNYVTÁR PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014.

AZ EGRI KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS KÖNYVTÁR PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. AZ EGRI KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS KÖNYVTÁR PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014. Bevezető Az iskolák szakmai önállóságának, sajátos arculati bemutatásának legfontosabb alapdokumentuma

Részletesebben

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta:

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta: REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Jóváhagyta: 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 A SZOLGÁLTATÁS CÉLJA, FELADATA... 5 A MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT PROGRAM KONKRÉT BEMUTATÁSA, LÉTREJÖVŐ KAPACITÁSOK,

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben

Újra a Pályán Foglalkoztatási Rehabilitációs Program

Újra a Pályán Foglalkoztatási Rehabilitációs Program 1 Újra a Pályán Foglalkoztatási Rehabilitációs Program Újra a Pályán Foglalkoztatási Rehabilitációs Program 2 Huri Beáta ELŐSZÓ Az Újra a Pályán projekt keretében jelenik meg a Lépéselőny Egyesület Az

Részletesebben

2. sz. melléklet POLGÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTJÁNAK SZAKMAI PROGRAMJAI

2. sz. melléklet POLGÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTJÁNAK SZAKMAI PROGRAMJAI 2. sz. melléklet POLGÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONTJÁNAK SZAKMAI PROGRAMJAI Családsegítő Szolgálat szakmai programja Bevezetés A családsegítés feladatát Polgár Város Önkormányzatának

Részletesebben

Legyen jobb a gyermekeknek Közös gondolkodás és szakmák közötti együttműködés a gyermekekért

Legyen jobb a gyermekeknek Közös gondolkodás és szakmák közötti együttműködés a gyermekekért Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Nyíregyháza, 2009. május 6. Szerkesztők: dr. Kósa Zsigmond Nagy Józsefné Szoboszlai Katalin Technikai szerkesztő: Kósa Szilvia DARVAS ÁGNES: A GYEREKSZEGÉNYSÉG NÉHÁNY

Részletesebben

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE

Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE Szakmai ajánlás A KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS SZENVEDÉLYBETEGEK RÉSZÉRE FSZH Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Addiktológiai Szakértői Munkacsoport Budapest, 2008. TARTALOM: A közösség fogalma A közösségi ellátás

Részletesebben

A keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

A keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény A keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A 2014. Tartalom Az iskola adatai...

Részletesebben

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúri Családsegítő Központ. Éves BESZÁMOLÓ 2014.

Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúri Családsegítő Központ. Éves BESZÁMOLÓ 2014. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Rákoskeresztúri Családsegítő Központ 1173 Budapest, Újlak u. 106. email: csskbp17@ enternet.hu 25-71-624, 25-85-181 (fax) web: www.cssk17.hu Éves

Részletesebben

Egy komplex képesség- és közösségfejlesztő program megvalósulása és eredményei

Egy komplex képesség- és közösségfejlesztő program megvalósulása és eredményei Egy komplex képesség- és közösségfejlesztő program megvalósulása és eredményei A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0062

Részletesebben

JAVASLAT ISKOLAKULTÚRA-FEJLESZTÉSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA A TÁMOP-3.3.8

JAVASLAT ISKOLAKULTÚRA-FEJLESZTÉSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA A TÁMOP-3.3.8 JAVASLAT ISKOLAKULTÚRA-FEJLESZTÉSI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRA A TÁMOP-3.3.8 (Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatására) C. PÁLYÁZAT KERETÉN BELÜL HELYZETELEMZÉS Magyarországon

Részletesebben

AZ OROSZLÁNYI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

AZ OROSZLÁNYI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ OROSZLÁNYI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 2840 Oroszlány Táncsics Mihály út 42. Telefon: 34/360-172 Fax: 34/360-965 Email: info@jozsefattila.hu Honlap: www.jozsefattila.hu

Részletesebben

Iskolánkról. Az iskola rövid története

Iskolánkról. Az iskola rövid története 1 Csak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország, boldog nemzet /Kodály Zoltán/ Iskolánkról Az iskola rövid története A Pedagógiai Program megalkotásával iskolánk - a többi

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Jó gyakorlatok. Hajdú-Bihar megyében. 25 jó gyakorlat. Együttműködés az élethosszig tartó tanulásért. Népfőiskolai Füzetek 5.

Jó gyakorlatok. Hajdú-Bihar megyében. 25 jó gyakorlat. Együttműködés az élethosszig tartó tanulásért. Népfőiskolai Füzetek 5. Jó gyakorlatok Hajdú-Bihar megyében Együttműködés az élethosszig tartó tanulásért 25 jó gyakorlat Népfőiskolai Füzetek 5. Amikor az elvetett mag táptalajra talál Hosszú évek óta tudatosan alkalmazzák,

Részletesebben

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ

Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény. - Módszertani Központ 8. melléklet Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Intézmény - Módszertani Központ Miskolc, Meggyesalja u. 10.sz. alatti telephelyen nyújtott ellátások szakmai programja Értelmi

Részletesebben

Balmazújváros Általános Iskola Pedagógiai program

Balmazújváros Általános Iskola Pedagógiai program Balmazújváros Általános Iskola Pedagógiai program 2013. szeptember 10. 1 2013. március 28. Még nincs igazítva 1. Az iskola nevelési programja...3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Területi Szakértői Csoport. Családsegítő szolgáltatás

Területi Szakértői Csoport. Családsegítő szolgáltatás Területi Szakértői Csoport Családsegítő szolgáltatás 2010. november 30. Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. Szakértők: Szabó János Zomboriné Botás Mária Földessy Judit I. BEVEZETÉS a TÁMOP

Részletesebben

EGY KÚTRA JÁRUNK... Nap Klub Alapítvány ZÁRÓ-ÉRTÉKELŐ TANULMÁNY

EGY KÚTRA JÁRUNK... Nap Klub Alapítvány ZÁRÓ-ÉRTÉKELŐ TANULMÁNY A TÁRSADALMI BEFOGADÁS ELŐSEGÍTÉSE A SZOCIÁLIS TERÜLETEN DOLGOZÓ SZAKEMBEREK KÉPZÉSÉVEL Nap Klub Alapítvány EGY KÚTRA JÁRUNK... ZÁRÓ-ÉRTÉKELŐ TANULMÁNY KÉSZÜLT A NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV HUMÁNERŐFORRÁS-FEJLESZTÉSI

Részletesebben

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához.

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához. 1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.1.1-11/1/A és TÁMOP-5.1.1-11/1/B 1 Tartalom 1. Általános

Részletesebben

Hollán Ernő Kollégium Pedagógiai Programja

Hollán Ernő Kollégium Pedagógiai Programja Hollán Ernő Kollégium Pedagógiai Programja 1.) Bevezető Jogi alapok Pedagógiai Programunk jogi környezetét az alábbi törvények és rendelkezések különösen szabályozzák: a nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

Pedagógiai Program. Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6090 Kunszentmiklós Damjanich u. 7.

Pedagógiai Program. Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6090 Kunszentmiklós Damjanich u. 7. Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6090 Kunszentmiklós Damjanich u. 7. OM azonosító: 027826 KIK egységkód: 030008 Telefon: +36/76/351-344 Email: vadamk@gmail.com Honlap: www.kutyafuluek.hu

Részletesebben

Halmozottan hátrányos helyzetû lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglalkoztatása" Kísérleti program PHARE HU0008-03

Halmozottan hátrányos helyzetû lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglalkoztatása Kísérleti program PHARE HU0008-03 Halmozottan hátrányos helyzetû lakosságcsoportok foglalkoztathatósága és tartós foglalkoztatása" Kísérleti program PHARE HU0008-03 AZ ESZA KHT. RÖVID BEMUTATÁSA Az ESZA Kht. 2000 októberében jött létre

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK. elektronikus kiadvány. TANDEM Fejlesztési Alap Mikrotámogatási pályázatok

JÓ GYAKORLATOK. elektronikus kiadvány. TANDEM Fejlesztési Alap Mikrotámogatási pályázatok JÓ GYAKORLATOK elektronikus kiadvány TANDEM Fejlesztési Alap Mikrotámogatási pályázatok 1 Tartalom Ajánlás 4 TANDEM Fejlesztési Alap Mikrotámogatási pályázati rendszer 5 Első pályázati kiírás - Családok

Részletesebben