GR: Indirekt és direkt cashflow-t is meg szoktak különböztetni, mi a különbség?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GR: Indirekt és direkt cashflow-t is meg szoktak különböztetni, mi a különbség?"

Átírás

1 A Cashflow kezelése GR: A stúdióban Horváth Zoltán Cashflow Mérnök, és ha már ennek a szakértője a Cashflow kezelés lesz a mai téma. Ha egy vállalkozás sikeres szeretne lenni pénzügyi működés terén is, és nem csak úgymond a termelés területén, akkor a működésében milyen szempontokat kell legfőképpen érvényesítenie, mire kell vigyáznia? HZ: Múltkori alkalommal érintettük ugye a fizetőképesség és a hitelképesség témájában, hogy van itt azért egy kulcs alapelv, amit jó, hogy ha betart a vállalkozó. Ez pedig az, hogy a bevételek alatt maradjanak a kiadások. És hogy ha ezt folyamatosan hétről-hétre, hónapról-hónapra fent tudja tartani, akkor gyakorlatilag egy kumulálódó (összeadódó) pénzösszeg lesz a számláján, ami, tartalékként tud viselkedni, és bármilyen módon ugye a gazdálkodás során bekövetkezik valami megcsúszás pénzügyi szempontból, akkor ez a tartalék elegendő lesz arra, hogy áthidalja ezt a nehezebb időszakot. Nem kell azonnal bankhoz rohanni további hitelfelvételével. GR: Indirekt és direkt cashflow-t is meg szoktak különböztetni, mi a különbség? HZ: Igen, az indirekt cashflow a számviteli adatokból, tehát mérleg adatokból, eredménykimutatás adatokból számolja azt, hogy gyakorlatilag mi történt a múltban a cég pénzügyeivel. Nehézkesebb egy kicsit egy vállalkozó számára, tehát nem annyira gyakorlatias, számolható így is. Viszont én ezt általában számviteli emberekre szoktam bízni. Sokkal gyakorlatiasabb, sokkal egyszerűbb a direkt cashflow, ami egy táblázat, ahol vízszintesen vannak a hónapok, függőlegesen pedig fölül a bevételek, alatta hogy milyen kiadásaink voltak. Nem megkülönböztetve, hogy melyik költség. És egyszerűen a bejövő és a kimenő pénzeknek az összegeit jegyezzük föl, és akkor így visszafele nézve az időben, tehát hátrafelé nézve tényadatokat láthatunk, hogy pontosan hogy áramlott a készpénz a cégben. Előre fele viszont kiválóan tudunk vele tervezni, mondjuk a múltbeli adatok alapján.

2 G.Z.: Ha már itt a tervezésről van szó, általában egy ilyen furcsa tükörfordítással a cashflow-t pénzáramlásnak szokták idehaza fordítani. Mire kell vigyázni ennél a pénzáramlásnál? Nyilván itt a bevételek, kiadások szerepelnek elsősorban, de ha adott esetben mondjuk nyilván ebben az évben mindenképpen előfordulhat az, hogy megcsúsznak a partnerek, csőd is előfordulhat, és hiába szállítottunk ki valakinek hónapokig, félévig akár, hiába próbálta úgymond jóhiszeműen menedzselni a másik partner a saját cégét, tényleg nem tud fizetni, nem igazán maradt valami, ami végrehajtható és ami alapján hozzá tudunk jutni a pénzünkhöz. Ilyenkor mi lehet a megoldás, akár biztosítások kötése, akár más jellegű pénzügyi bebiztosítási tranzakciók, tehát mire lehet vajon, vagy hogyan lehet megtervezni azt, hogy azért valamelyest mederben maradjon a mi cashflow-nk, a mi pénzáramunk? HZ: Válság során rendkívül érzékeny a rendszer, nagyon könnyen előfordulhat az, hogy valaki nem fizet, nagyon könnyen előfordulhat, hogy egy szállítónk hirtelen elkezdi követelni a pénzt, mert mondjuk neki van valamilyen pénzügyi problémája. És emiatt különös figyelmet igényel most a céges cashflow kezelése. Én azt gondolom, hogy a legkézenfekvőbb megoldások mindig a cégen belül vannak. Lehet biztosítást kötni vagy más eszközökhöz folyamodni az ilyen esetekre, de én azt gondolom, hogy ha korábban, mondjuk egy normál gazdasági körülmények között a cég nem tervezett cashflow-val vagy tervezett, de úgy általában úgy tervezte, hogy mondjuk a 95%-a be is folyik a bevételemnek vagy a 99%-a, hát most olyan tervet kell készíteni, ami azt mondja, hogy 85% vagy csak 80 fog csak befolyni. Ami ezen fölött, ezen százalék fölött befolyik, az mondjuk legyen egy talált pénz. De a terveinket, a költségeinket, kiadásainkat jobb, hogy ha egy alacsonyabb bevételhez tervezzük meg. És egyszerűen muszáj vastag piros filcet használni, és levagdosni a fölösleges kiadásokat. GR: Mi számít vajon fölösleges kiadásnak? Ha már itt tartunk, itt általában azt szokták mondani, hogy a magyar cégvezetők, nyilván húsz év nem olyan nagy idő még, még mindig tanulják valamelyest a szakmát. De hogy rögtön a létszámleépítéshez szoktak nyúlni, ami nem biztos, hogy úgymond, ha már ezt a szót használtuk, hogy felesleges költség kategóriába tartozik.

3 Mert nyilván, hogy ha elbocsátok egy kevésbé termelékeny időszakban egy bizonyos dolgozói létszámot, és utána megint felfutna a termelésem, mert több a megrendelésem, akkor adott esetben bizonyos területeken, ahol azért képzett dolgozókat alkalmaznak nehezebb lehet jó munkaerőt, hasznos munkaerőt találni. Mi lehet ilyenkor a megoldás? HZ: Nézzük először, hogy mi felesleges költség. Én a felesleges költségeknek vagy kiadásoknak, maradjunk ennél a kifejezésnél. Azokat tartom, azokat a tételeket, ahol kiadom a pénz, de nem kapok érte többletbevételt vagy valamiféle piaci előnyt. Mondok egy példát. Fekszik a készlet a raktárban, nem mozdul 2 éve. Szerintem ez egy fölösleges tétel. De ugyanígy, hogy nem vizsgálom meg eléggé a vevőnek mondjuk úgy a hitelképességét, és szállítok neki árut, soha nem fog fizetni. Én azt gondolom, hogy ez is egy fölösleges kiadás volt. Cégen belül lehet az, hogy mondjuk van egy takarító cég, dolgozik mondjuk ezer emberrel, és elveszít egy plázát mondjuk, nem tud takarítani. Hát az ottani létszámot azt valószínűleg kénytelen lesz leépíteni, mert különben hova helyezze el őket, ha nem tud hirtelen más helyet találni ahova elhelyezi ezeket az embereket, akkor sajnos most muszáj neki leépíteni rövid távon. Nyilván egy software fejlesztő cégre másképp értelmezzük itt a létszámleépítést, hiszen ott magasan kvalifikált emberek vannak, akiket nehéz összevadászni adott esetben. Velük én inkább azt szoktam mondani, hogy talán érdemes megegyezni, hogy húzzuk meg közösen a nadrágszíjat, és vészeljük át valahogy ezt az időszakot, de utána akkor együtt tovább fogunk terjeszkedni. GR: Ez négynapos munkahetet jelent 8 óra helyett 4 órát, és aztán később többet? Milyen megoldások lehetnek erre? HZ: Én azt gondolom, hogy ez is egy jó megoldás, ugye erről beszéltünk az első interjúban is. Például jó megoldás lehet még az is, hogy valahogy a bevételhez kötjük az összes jövedelmet. Tehát azt mondjuk, hogy fiúk, hogy ha 100 egység a bevétel, akkor mindenki megkapja a 100 egységnyi bérét mondjuk, viszont hogy ha ez 80 egységre esik, akkor egyezzük meg, hogy akkor mindenki arányosan kevesebbet kap.

4 Például így is lehet ezt kezelni. Nyilván ehhez magasan kvalifikált és magas tudatosságú munkatársak kellenek. GR: Ezt nem egyszerű lenyomni egy munkavállaló torkán. HZ: Bizony, ez nem egy szerencsés helyzet. De én szoktam mondani, hogy a cég éljen túl, ez a fontos. Mert most egy-egy ember utcára kerül vagy nem, ez kisebb probléma. Nem a szociális érzéketlenségemet akarom itt kifejezni, hanem egyszerűen csak lássunk tisztán. Hogyha a cég túlél, akkor lesz hova visszajönni dolgozni, ha a cég nem él túl, akkor meg megette a fene. GR: A cashflow hogyan segíthet a válság leküzdésében, itt említettünk már jó néhány példát, de gondolom azért az elmúlt hetek-hónapok akár hozhattak is tapasztalatot ebben? Meg tudom én vajon úgy tervezni a cashflow-mat, hogy nem érint engem az, hogy az ország rossz pénzügyi helyzetben van, vagy iszonyatosan vagyok ehhez kötve? HZ: Kötve vagyunk hozzá, ez egyértelmű. Ugyanakkor ennek a hatását azt azért tudjuk jelentősen tompítani. Mondjuk van egy vállalkozás, eddig 500 milliós éves árbevétellel működött, minden ment szépen. Majd most hirtelen ugye a válság hatására 350 millióra esik vissza. 350 milliós szinten is lehet tartalékot képezni, ezen a szinten is lehet nyereségesnek lenni. Nehéz visszavágni a kiadásokat, ezt aláírom, de meg lehet tenni, és meg is kell tenni ahhoz, hogy túléljünk. Lényeg az, hogy piac maradt, tehát nem szűnt meg 100%-ban a piac. Egyszerűen be kell igazítanunk magunkat a körülményekhez, és nyilván mindent megteszünk azért, hogy minél több üzletet szerezzünk és határidőre fizessenek a vevőink. De a mi házi feladatunkat is el kell végezni a cégen belül. Hozzá kell igazítani a csökkenő árbevételhez a kiadásokat. Magyarul ezt is le kell csökkenteni. A cél mindig az, hogy kisebb legyen a kiadás, mint amennyi a bevétel.

5 GR: Sokszor szokták azt is alkalmazni, hogy hát akkor most nem hirdetünk, akkor most reklámból kevesebb, és akkor nem jelenünk meg adott konferencián, adott fórumon. Jó ötlet-e ez? HZ: Kifejezetten nem. Nagyon nem javaslom. Növelni kell a piaci jelenlétet. Nem azt mondom, hogy most költsünk 100 milliókat olyan újsághirdetésekre vagy tévéhirdetésekre, amik nem hoznak egy fillért se nekünk, hanem meg kell találni azokat a csatornákat, amik már korábban sikeresek voltak. És oda nagy erőkkel kell csoportosulnunk, és egyszerűen ki kell használni minden, minden, minden lehetőséget, hogy újabb és újabb üzleteket tudjunk szerezni. Növelni kell a piaci munkát, nem visszahúzódni. GR: Horváth Zoltán Cashflow Mérnököt hallották. Köszönöm szépen, hogy itt volt a stúdióban, és folytatjuk még ezt a sorozatot. HZ: Köszönöm szépen.

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell

Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell Amit a direktmarketing kampánytervezésről tudni kell e-tanulmány Összeállította: Szeged, 2010. június 10. BEVEZETŐ Volt egyszer anno egy I. Szegedi Direktmarketing Szakmai Fórum, 2008 őszén. Ez a kis e-tanulmány

Részletesebben

A JÖVŐ ZÁLOGA! Pénzügyi alapok, melyek nélkül nincs jövőnk! 2014. Germán Szilveszter www.penzzseni.hu

A JÖVŐ ZÁLOGA! Pénzügyi alapok, melyek nélkül nincs jövőnk! 2014. Germán Szilveszter www.penzzseni.hu A JÖVŐ ZÁLOGA! 2014. Pénzügyi alapok, melyek nélkül nincs jövőnk! Germán Szilveszter www.penzzseni.hu A JÖVŐ ZÁLOGA! avagy Pénzügyi alapok, melyek nélkül nincs jövőnk! Több éves tapasztalatom alatt több

Részletesebben

ARANY FERENC, A FELNÕTTKÉPZÉSI VÁLLALKOZÁSOK SZÖVETSÉGÉNEK VOLT ELNÖKE

ARANY FERENC, A FELNÕTTKÉPZÉSI VÁLLALKOZÁSOK SZÖVETSÉGÉNEK VOLT ELNÖKE ARANY FERENC, A FELNÕTTKÉPZÉSI VÁLLALKOZÁSOK SZÖVETSÉGÉNEK VOLT ELNÖKE T. É.: Mikor jött létre a Szövetség? A. F.: 1992 decemberében alakult meg a Felnőttképzési Vállalkozások Kamarája. Így hívtuk magunkat,

Részletesebben

Cégalapítás külföldön

Cégalapítás külföldön Cégalapítás külföldön FIGYELEM! Az ekönyvben közzétett információk hitelességéért semmilyen módon a felelősséget nem vállalom. Célom pusztán a tájékoztatás. Ha az aktuális és pontos információkra van szükséged

Részletesebben

Mindennapi pénzügyeink

Mindennapi pénzügyeink Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Mindennapi pénzügyeink a Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban című előadás- és vitasorozat

Részletesebben

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET A NYUGDÍJBA VONULÁSRA? INGYENES TANULMÁNY MUNKAVÉDELMISEKNEK Budapest, 2010.01.05 1/11. oldal 1. Miért fejezi be valaki a vállalkozását?... 3 1.1. Nyugdíj... 3 1.2. Egészségügyi

Részletesebben

VÁLLALATI PÉNZÜGYEK. Budapest. 2012.

VÁLLALATI PÉNZÜGYEK. Budapest. 2012. VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Budapest. 2012. Vállalkozásunk jelenlegi helyzete a vállalkozásunkkal kapcsolatos múltbeli döntéseink és választásaink következménye. Vállalkozásunk jövőbeni pénzügyi helyzete attól

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET

HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET HOGY KÉSZÍTSÜK FEL A CÉGÜNKET A VISSZAVONULÁSRA? INGYENES TANULMÁNY MUNKAVÉDELMISEKNEK Budapest, 2009.05.19 1/11. oldal 1. Miért fejezi be valaki a vállalkozását?... 3 1.1. Aktuális ok: a válság... 3 1.2.

Részletesebben

Helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban szakértői szemmel

Helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban szakértői szemmel A HÉTFA CSOPORT TAGJA Helyi gazdaságfejlesztés a gyakorlatban szakértői szemmel Az MTA Közgazdaságtudományi Intézete szervezésében A helyi kezdeményezésű gazdaságfejlesztési programok vizsgálata c. kötetet

Részletesebben

Készült: Csór Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. augusztus 30-án megtartott nyílt üléséről. Horváthné Zsédely Annamária

Készült: Csór Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. augusztus 30-án megtartott nyílt üléséről. Horváthné Zsédely Annamária JEGYZŐKÖNYV CSÓR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2007. AUGUSZTUS 30-ÁN TARTOTT NYÍLT ÜLÉSÉRŐL 2 Készült: 2007. augusztus 30-án megtartott nyílt üléséről. Jelen vannak: Csete Krisztián Berkes

Részletesebben

9/2008.(IV. 30.) 123/2008. (IV. 29.) 124/2008. (IV.

9/2008.(IV. 30.) 123/2008. (IV. 29.) 124/2008. (IV. Etyek Község 9/2008.(IV. 30.) rendelete 123/2008. (IV. 29.) Képviselő-testületi határozata 124/2008. (IV. 29.) Képviselő-testületi határozata 125/2008. (IV. 29.) Képviselő-testületi határozata 126/2008.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 25. NAPJÁN MEGTARTOTT 16. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 25. NAPJÁN MEGTARTOTT 16. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2013. SZEPTEMBER 25. NAPJÁN MEGTARTOTT 16. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL TARTALOMJEGYZÉK a Kistelek Képviselőtestülete 2013. szeptember 25-én tartott nyílt ülésének határozatairól

Részletesebben

Gajda Péter polgármester. dr. Kovács Bence alpolgármester dr. Istvánfi Sándor jegyző dr. Kiss Anna aljegyző

Gajda Péter polgármester. dr. Kovács Bence alpolgármester dr. Istvánfi Sándor jegyző dr. Kiss Anna aljegyző J E G Y Z Ő K Ö N Y V készült a kispesti önkormányzat képviselő-testületének 2011. január 20-án 8 óra 30 perces kezdettel a i hivatal nagytermében (Bp. XIX., Városház tér 18. I. em. 41.) megtartott üléséről

Részletesebben

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Pénzügyi kéziköny Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Előszó Bizonyára ismered a három kismalac meséjét: az első szalmából építette a házát, a második deszkából, a harmadik pedig téglából. Amikor jött a

Részletesebben

Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget!

Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget! M A G Y A R C É G E K A L A P Í T Á S A FIGYELEM!!! Mielőtt ténylegesen is belemennénk a részletekbe, itt kell leszögeznem, hogy semmiért, amit írok, nem vállalom a felelősséget! Nem vagyok adótanácsadó,

Részletesebben

Vasúti Érdekegyeztető Tanács 2009. szeptember 15. 2009. szeptember 15.

Vasúti Érdekegyeztető Tanács 2009. szeptember 15. 2009. szeptember 15. Vasúti Érdekegyeztető Tanács Elnök (Dr. Nemeskéri-Kutlán Endre): Szeretném megkérdezni, van-e bármilyen akadálya a kezdésnek. Tehát, akkor szeretném rögzíteni, hogy a VDSZSZ részéről jött jelzés, hogy

Részletesebben

Konzultáció 10:09-11:05

Konzultáció 10:09-11:05 Konzultáció 10:09-11:05 Ladvánszky György, levezető elnök: - Jó, hát elkezdjük. Tisztelettel köszöntöm a testületi ülésen megjelenteket! Ez a szabadság utáni első ülés, úgyhogy számos anyag van. Először

Részletesebben

A Szociális Szakmai Szövetség. 10 éves konferenciája. 2005. november 4-5. Zichy Kastély, Seregélyes

A Szociális Szakmai Szövetség. 10 éves konferenciája. 2005. november 4-5. Zichy Kastély, Seregélyes A Szociális Szakmai Szövetség 10 éves konferenciája 2005. november 4-5. Zichy Kastély, Seregélyes Az Európai Unió és a szociális szakma Előadó: Hegyesi Gábor, tanszékvezető, ELTE Társadalomtudományi Kar,

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Pénzügyi Tervezés. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Pénzügyi Tervezés. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Pénzügyi Tervezés A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-014-50 PÉNZÜGYI TERVEZÉS ESETFELVETÉS

Részletesebben

Interjú Jakab Jánossal, a Belvárosi TISZK vezetőjével 2007. 05.23. AZ interjút készítette: Fehérvári Anikó

Interjú Jakab Jánossal, a Belvárosi TISZK vezetőjével 2007. 05.23. AZ interjút készítette: Fehérvári Anikó Interjú Jakab Jánossal, a Belvárosi TISZK vezetőjével 2007. 05.23. AZ interjút készítette: Fehérvári Anikó Miért vált szükségessé a TISZK-ek létrehozásának? A szakképző központoknak a dolga az 2004-be,

Részletesebben

Orbán Viktor beszéde a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján

Orbán Viktor beszéde a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján Orbán Viktor beszéde a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján 2011. október 19. Budapest Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm szépen a szervezőknek, hogy voltak olyan

Részletesebben

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza!

Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! Ez a könyv rövidített elektronikus változata. Ez csak a teljes tartalom valamivel kevesebb, mint felét tartalmazza! A teljes könyv beszerezhető dr. Tóth András internetes könyvesboltjában: http://tothandras.shoprenter.hu/

Részletesebben

Hogyan juthat az Ön vállalkozása is megfelelő hitelhez. Hitelképesség, és más praktikus tanácsok a bankárok titkos világához

Hogyan juthat az Ön vállalkozása is megfelelő hitelhez. Hitelképesség, és más praktikus tanácsok a bankárok titkos világához Hogyan juthat az Ön vállalkozása is megfelelő hitelhez Hitelképesség, és más praktikus tanácsok a bankárok titkos világához 1 Tartalom 1. Előszó... 3 2. A hitelképesség... 4 3. A hitelképesség meghatározása...

Részletesebben

1 A megküldött javaslati pontokkal teljes mértékben egyetértve az alábbi kiegészítéseket, megfontolásokat tartanám fontosnak kötelező könyvvizsgálat

1 A megküldött javaslati pontokkal teljes mértékben egyetértve az alábbi kiegészítéseket, megfontolásokat tartanám fontosnak kötelező könyvvizsgálat 1 A megküldött javaslati pontokkal teljes mértékben egyetértve az alábbi kiegészítéseket, megfontolásokat tartanám fontosnak kötelező könyvvizsgálat kérdésében: minden típusú és formájú hitel és kölcsön

Részletesebben

2013. március 26. napján megtartott rendkívüli nyilvános üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E. Az ülésen hozott határozatok:

2013. március 26. napján megtartott rendkívüli nyilvános üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E. Az ülésen hozott határozatok: Gomba Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. március 26. napján megtartott rendkívüli nyilvános üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Az ülésen hozott határozatok: 116/2013. (III. 26.) képviselő-testületi

Részletesebben

Sikeres feladatkiadás

Sikeres feladatkiadás Sikeres feladatkiadás Teremts több időt már holnaptól! www.feladatkiadas.hu Tartalomjegyzék Előszó...3 Mi az a képesség, ami önmagában több időt adhat neked, mint az összes időgazdálkodási technika?...3

Részletesebben