KIADJA: SZEGEDI MOZGÁSSÉRÜLTEK ALTERNATÍV EGYESÜLETE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KIADJA: SZEGEDI MOZGÁSSÉRÜLTEK ALTERNATÍV EGYESÜLETE"

Átírás

1 I

2 KIADJA: SZEGEDI MOZGÁSSÉRÜLTEK ALTERNATÍV EGYESÜLETE Cím: Internet cím: Szeged, Veres ács u. 17/b. Telefon: 70 / Telefon, Fax: 62 / Adószám: Számlaszám: OTP Kiemelten közhasznú szervezet A KIADÁSÉRT FELELŐS: Fekete Éva EGYESÜLETI ELNÖK Összeállította: Tápai Lajos KISNYOMTATVÁNY SZEGED, ÁPRILIS

3 1 Közhasznúsági jelentés és szakmai program beszámoló évi közhasznú tevékenység rövid tartalmi leírása: A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete 2013 évi feladatainak végrehajtásáról, illetve az állami költségvetési támogatás felhasználásáról. A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete teljes költségvetési beszámolóját a Közhasznúsági jelentés egyéb adatait ismertető összesítés tartalmazza. 1./a. Az Egyesület fejlődésének bemutatása: A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet, tekintettel arra, hogy állami és önkormányzati feladatkörbe tartozó tevékenységeket is végez. Jogszabályi kötelezettség, illetve önkormányzattal kötött feladat ellátási szerződés alapján. Kiemelkedően közhasznú minősítését évben is megőrizte. Tagságunk létszáma 494 fő. Az egyesület elnöksége 4 alkalommal ülésezett. Egyesületünk jelentős számú civil szervezettel, valamint alapítvánnyal áll kapcsolatban. 1./b. Beszámoló röviden a 2013 évről SOKOLDALU kiadványunk 2013-ban, 4 alkalommal jelent meg. A Sorstársi Tanácsadó Szolgáltatás 2013-ban is folytatódott, melyet egyesületünk azzal a szándékkal indított, hogy a nehéz, sokszor kilátástalan helyzetben levő sorstársaknak egy kapaszkodót adva közösen keressünk megoldást, megváltozott élethelyzetükre. Minden hónap második péntekén, teadélutánt tartottunk tagjaink részére. Minden hónap utolsó péntekén, boccia versenyt szerveztünk, regionálisan. Február 27.-én ünnepeltük a Fogyatékos Gyermekek Nappali Intézményünk 12. születésnapját, ezen évfordulónk alkalmából nyílt napot tartottunk, bemutattuk intézményünket, és a hozzátartozó Makray Fejlesztő Iskolát. Február 28-án, Más -ként, de Élni. Nyugdíjas szervezetek kiállításának megtekintése.

4 2 Március 8-án, könyvtárbemutató. Az Északvárosi Fiókkönyvtár megtekintése, bepillantás munkájukba. Március 29-én tartottuk meg tavaszköszöntő ünnepi közgyűlésünket. Itt számolt be az elnökünk az elmúlt évben végzett munkáinkról, és a tagság elfogadta a közhasznúsági jelentésünket. Április 19-én, képzőművészeti kiállítás sorozat indult szervezésünkben, Újrafestett valóság címmel, melyen három szájjal-lábbal festő sorstársunk és egy mozgássérült alkotó állított ki. A vándorkiállítás a mihálytelki Móricz Zsigmond Művelődési Házban kezdődött, majd Gyálaréten (május 3-12), Mórahalmon (május 13 24), Szatymazon (május 27 június 11), Tápén (június 25 július 4), a Petőfi-telepi Művelődési Házban (szept. 3 15), és végül az Ásotthalmi Művelődési Házban (szept ), állítottak ki. Április 12-én, a Felsővárosi Minorita Templom megtekintése. Június 17 19, Dunaalmásra háromnapos kirándulást szerveztünk, 5 fiatallal és 4 kísérővel. Június 24-én, délutánra, Ásotthalomra a Fenyő Panzióba kaptunk meghívást egy gyerektáborba, ahova 7 17 éves gyermekek jöttek el az ország különböző városaiból a tolerancia napra. Július 29-én, vadasparki egyesületi közös kirándulás Augusztus 17-én, egyesületi közös kirándulás Ópusztaszerre. Szeptember én került megrendezésre a III. Szegedi Nagy Sportágválasztó rendezvény az Újszegedi Kisstadionban és a Sportuszodában. 20-án, pénteken egyesületünk is képviseltette magát. A gyerekek megismerkedhettek a Boccia sportággal. Október 30-án a teadélutánra ellátogatók kellemes környezetben készülhettek a halloweenre. A kis csoportlétszám ellenére a foglalkozás kellemes hangulatban telt. Töklámpást faragtunk, beszélgettünk és teáztunk.

5 3 December 6-án, délután 4 órától, a Klauzál térre és a Kárász utcára ismét kivonult az Egyesület kerekes-székes Mikulása, hogy ajándékcsomagjaival örömet szerezzen a gyermekeknek, egyúttal jelenlétével is segítse a tudatformálást, segítsen eltávolítani a falat, mely sérültek és épek között húzódik. December 11-én, Luca napi teadélutánt tartottunk a Csongrádi sgt. 76 szám alatt. Luca búzát ültettünk, és megismerkedtünk a Luca- napi hagyományokkal is. Sokat beszélgettünk. December 21-én. Rendeztük meg szokásos Karácsonyi ünnepségünket, melyet ezúttal új helyen a Kecskés-telepi Művelődési Házban tartottunk meg. Rendezvényünknek és az előadásoknak nagy sikere volt évben is minden sérült számára elérhető volt. Pihenőházunk telt házzal üzemelt 2013 nyarának minden napja ki volt használva, Továbbra is gyűjtjük a kupakokat, a halmozottan sérült gyermekek Dunaalmási pihenőházának működtetéséhez. Támogató Szolgálatunk az ellátási szerződésben foglaltak szerint teljesítette éves tervét, egyre több sérültnek segítünk, ezzel jelentősen megkönnyítve a napi életvitelüket. Szállító szolgálatunkat, melyet fogyatékkal élők vehetnek igénybe, a közlekedésük megsegítése, egész évben teljes kihasználtsággal üzemelt. Folytattuk a tolerancia napnak nevezett programunkat, melynek során különböző általános, és középiskolákba, látogattunk el. A sérültek segítségével (látássérült, hallássérült, mozgássérült, értelmi fogyatékos) igyekeztünk bemutatni életvitelünket a gyermekeknek. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik évi személyi jövedelemadójuk 1 %-át felajánlotta. Az idei évben is várjuk szíves felajánlásukat, melyet előre is köszönünk!

6 4

7 5

8 6

9 7 Teljességi nyilatkozat. Cég neve: Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete Székhely: 6725 Szeged, Veresács u. 17/B. A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete évi beszámolójának könyvvizsgálatával kapcsolatban, annak érdekében, hogy a könyvvizsgáló az éves beszámolónak a számvitelről szóló módosított évi C. törvénnyel, valamint a 224/2000./XII.19/ Korm. Rendeletnek való megfelelésről véleményt alkothasson, igazoljuk, hogy a legjobb tudásunk és meggyőződésünk szerint képviseltük a könyvvizsgálat során az alábbiakban foglaltakat: 1. Felelősek vagyunk a számvitelről szóló módosított évi C. törvénynek, valamint a 224/2000./XII.19/ Korm. Rendeletnek megfelelő beszámoló összeállításáért, a könyvelésért, valamint azért, hogy a beszámoló megbízható képet ad a szervezet nettó eszközeiről, valamint pénzügyi helyzetéről valós képet mutat. 2. Minden pénzügyi nyilvántartást és ehhez kapcsolódó adatot a könyvvizsgáló rendelkezésére bocsátottunk és minden olyan tranzakcióról informáltunk, amelyeknek a beszámolóra hatása lehet. 3. Nem történt szándékos mulasztás a szervezet vezetése, illetve azon alkalmazottak részéről, akik meghatározó szerepet töltenek be az ügyviteli- számviteli folyamatok rendszerében. 4. Nincs olyan tervünk, amelyet nem hoztunk volna a könyvvizsgáló tudomására, és amely lényegesen befolyásolná eszközeink és forrásaink besorolását vagy könyv szerinti értékét. 5. Az alábbi ügyletekkel kapcsolatban minden információt a könyvvizsgálat rendelkezésére bocsátottunk: a. A velünk tulajdonviszonyban álló felekkel szemben fennálló tartozásokat és követeléseket, beleértve az értékesítést, beszerzéseket, átutalásokat, hiteleket. b. Pénzintézetekkel kötött megállapodásokat, beleértve a pénzeszközök egyenlegével kapcsolatos korlátozásokat, a hitelkeretet vagy hasonló megállapodásokat.

10 8 A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete által vállalt kötelezettségeket tartalmazó nyilvántartást Közhasznúsági jelentés melléklete tartalmazza. 6. Nem fordult elő törvények, illetve rendelkezések megszegése, melyek hatásának a pénzügyi kimutatásokban szerepelniük kellene. 7. A beszámolóban szerepeltetett adatokon túlmenően, nincs tudomásunk egyéb bárminemű lényeges tartozásáról vagy követelésről, amely jelentősen befolyásolná az egyesület pénzügyi helyzetét. Nincsenek a szervezettel szemben olyan nem érvényesített igények, amik az ügyvédünk, jogászunk véleménye szerint érvényesíthetők lennének. 8. A számviteli nyilvántartás, ami a beszámoló alapja, pontosan és megbízhatóan, megfelelő részletességgel tükrözi az egyesület ügyleteit. 9. Az Ingatlanunkat jelzálog terheli. 10. Szerződéseink mindazon szempontjainak eleget tettünk, melyek nem teljesítés esetén lényegesen befolyásolnák a évi beszámolót. 11. A mérleg fordulópontja utáni időszakban nem történt olyan esemény, mely a beszámolót befolyásolná. 12. Nem történt olyan törvényszegés, vagy szabálysértés, melynek hatása a számvitelről szóló C. törvény előírásaival összhangban készült pénzügyi jelentésekben mutatkozhatna. Szeged, 2013 március 27. Egyesületi Elnök

11 9 Dunaalmás Örömmel értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete a dunaalmási pihenőházában szeretettel várja a pihenni vágyókat. A pihenőház bárki számára hozzáférhető, 10 személyes akadálymentesített épület. Az egyesület elérhetőségein lehet jelezni, ha valaki szeretne a Gerecse lankáin eltölteni néhány napot. 14 év alatti sérült személynek ingyenes, 14 év fölötti sérültek számára 1000 HUF/fő/éj díjjal, a sérültekkel érkezőnek 1500 HUF/fő/éj A pihenőháztól 200 méternyire található egy lovarda, 500 méternyire egy étterem, ami házhoz szállítást is vállal, ha valaki nem szeretne főzni. Minden jelentkezőt szeretettel várunk!

12 10 Kríziselőadás a Felhő utcában (beszámoló) Nagyon sok olyan tagtársunk van, akik nap, mint nap szembenéznek különböző akadályokkal, és szükségük lenne gyakorlati tanácsokra az őket ért krízishelyzetekkel kapcsolatosan. Január 25-én a Makray Fejlesztő iskolában szombaton lehetőségünk nyílt egy a Krízishelyzetekkel kapcsolatos kiselőadás lebonyolítására a Kormányhivatal jóvoltából. A zord időjárás ellenére, a Támogató szolgálat segítségével, elég sokan eljöttek a tagtársak közül. Kiemelném Zsolcai István szakpszichológus előadásmódját mely arról szólt, hogy - mennyire fontos a személyes távolság tartása - egy kézfogásról mit tudhatunk meg a másikról - hogyan dolgozhatjuk fel a bennünket ért gyászt és a vesztesség fájdalma ellenére miként legyünk képesek felelős döntéseket hozni - a kommunikációban mennyire fontos a gesztikuláció és a hangsúly Saját tapasztalataival, élményeivel és javaslataival tette még színesebbé ezt az amúgy is érdekfeszítő programot. Jó hangulatban telt el az ott töltött idő és mindenki rengeteg ötletet, tapasztalatot gyűjtött. A résztvevőknek szendvicsekkel, teával és üdítővel kedveskedtünk közösen a hivatallal. Kaptunk egy kis ajándékcsomagot, amelyben naptár, személyi hívó, hűtő mágnes és más egyéb biztonságtechnikai eszközökkel kapcsolatos prospektus volt. A jelentkezők közül többen jelezték, hogy ismételten részt vennének hasonló előadáson és az élmények jó hírének köszönhetően többen érdeklődtek, hogy tavasszal meg lehetne-e ismételni. Amint meg van az új időpont az ismételt előadásról, értesíteni fogjuk tagtársainkat. Ha tagtársaink közül valaki szeretne, erről a témáról többet tudni annak figyelmébe ajánljuk Forgács József: A társas viselkedés pszichológiája című könyvét. Liborné Mellár Andrea Nagypál Istvánné

13 11 Esélyteremtési civil börze (beszámoló) március 08-ára meghívást kapott egyesületünk az Ifjúsági Házba az Esélyteremtési civil Börzére, melyre olyan Alapítványokat és egyesületeket hívtak, meg akik tanácsokat tudnak adni a különféle célcsoportok problémáinak megoldására. A meghívott vendégek között volt a Horizont Rehabilitációs Közhasznú Alapítvány, a Csongrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, SINOSZ, CÖLI Liszt érzékenyek Közhasznú Egyesület, D2 Ifjúsági csoport, SZETITEL (Szegedi Tini-telefon lelki segély szolgálat Egyesület), Fatima Ház Alapítvány, Boldog Napokért Parkinson Szegedi Közhasznú Egyesület, PQE Egyesület, Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány, Napraforgó Nonprofit Közhasznú Kft. Ezek az alapítványok kiállítással készültek, de rajtuk kívül sok civilszervezeti képviselő is jelen volt. A mi egyesületünk bemutatkozó szóróanyaggal és Szájjal-Lábbal festő művészek képeinek kiállításával készült a rendezvényre. 10 órakor az ünnepélyes megnyitó után előadások következtek Az esélyteremtésről A civilek munkaerő piaci szolgáltatásairól Valamint a vizuáliskommunikáció és egészséggel kapcsolatban óra között lehetőség nyílt a kiállító szervezetek részére, hogy bemutatkozzanak. 14 órakor kezdődő programot nagyon nagy érdeklődés követte. Mosolyka Hozleiter Fanny mesélt az életéről és dedikálta könyvét, melynek címe: Te döntesz A külső aula részben kipróbálhatták a Napos oldal által felállított akadálypályát és megismerkedhettek a segítő kutyák mindennapi tevékenységével. A gyerekeket kézműves foglalkozásokkal kötötték le. A külső térben még helyet kapott az egészséges életmóddal kapcsolatos másik rendezvény is, ahol bio élelmiszerekkel ismerkedhettünk meg. A színpadon indiai táncbemutató szórakoztatta a közönséget és záró műsorszámként a Klúg Péter iskola siket és nagyothalló diákjai adtak elő egy csodálatos jeltánc műsort. A meghívott vendégek és az odalátogatottak számára is tartalmasan telt el ez a nap. Liborné Mellár Andrea Nagypál Istvánné

14 12 Februári Teadélután (beszámoló) február 14-én délután tartottuk meg teadélutánunkat, a 2013-bna megnyitott kulturális részlegünkben (Csongrádi sgt.76.) Valentin napi szokások a világban címmel. Legelőször megismerkedtünk, közben teázgattunk. Később felolvastam azt a kis összeállítást, ami a témával kapcsolatos, és ezen alkalomra állítottunk össze. Úgy éreztem, hogy a jelenlevőknek tetszett, mivel később azért mindenkinek akadt egy kis története, amit megosztott a többiekkel. Megismerhettünk sok régi praktikát, ami a témához volt köthető. Igaz, hogy nem voltunk sokan, de nagyon jót beszélgettünk, és sok minden másról is szó esett. Hamar eltelt az idő. Én úgy érzem, hogy mindenki várja a mihamarabbi folytatást, amit márciusban terveztünk. Rajnainé Nyári Zsuzsanna

15 13 Farsangi rendezvény (beszámoló) én délután nagy volt a mozgolódás a Vértói út 3 szám alatt. Kibéreltük az Egy ebéd, egy esély alapítvány közösségi házát, hogy megtartsuk az évente megrendezésre kerülő farsangi rendezvényünket. 15:45-kor kaptuk a kulcsot kézhez, és máris elkezdtünk rendezkedni. 16:00 órakor megérkeztek az első vendégek. Összetoltuk az asztalokat, és kipakoltuk a rengeteg finomabbnál finomabb süteményt. Volt közöttük csörögefánk, sós, sajtos sütemény, diós torta, és még sok finomság. Voltak, akik italokat hoztak Kóstolhattunk nagyon finom házi vörösbort, és csoki likőrt is. Hangulatos zene mellett mindenkinek volt lehetősége fogyasztani. Egy páran jelmezbe öltöztek, amivel még inkább fokozták az amúgy is jó hangulatot. Volt közöttünk hippi, Hobó, festő valamint boszorkány is. A legötletesebbeket oklevéllel jutalmaztunk. Volt legfinomabb sütemény kategória is, amit a diótorta nyert meg. Ez a rendezvény nagyon jó lehetőséget biztosított számunkra ahhoz, hogy egy kicsit kikerülhessünk a mókuskerékből, és legyen időnk a kikapcsolódásra is. Az este ebben a jó hangulatban hamar eltelt, 21:30-kor már elkezdtünk csomagolni, és helyreigazítani az asztalokat. Mindenki nagyon jól érezte magát, és sok kellemes élménnyel gyarapodva hajthatta álomra a fejét.

16 14 Egyesületi kirándulás a szarvasi arborétumba június 20-án, (pénteken) A programban szerepel még a mini makett kiállítás megtekintése, sétahajózás valamint egy közös ebéd Részvételi szándékát kérjük jelezze június 13-ig az egyesület elérhetőségein. Tel: 62 / Részvételi díj: 1000 Ft. Jelentkezéseket max.16 főig tudunk elfogadni. Indulás reggel 8.00-kor, a Veres Ács u. 17/B alól. Egy kis kedvcsináló. Idegenvezetéssel egybekötött, kellemes kikapcsolódást nyújt a sétahajójárat. A KATALIN II. Sétahajó 50 perces, 1 órás utakat tesz meg a hangulatos Holt-Körösön, és visszatér a kikötőbe. Hajós viccek, találós kérdések menet közben. A hajó fedélzetéről látható a Szarvasi Arborétum, a vízparti üdülők sora, Tessedik Sámuel temploma, Bolzák kastélya, a mocsári ciprusok és a gyalogos fahíd. A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató Mini Magyarország az arborétum gyönyörű természeti környezetében valódi turisztikai csemege, amely különleges élményt kínál minden korosztálynak. Néhány óra alatt bebarangolhatjuk egész Magyarországot, miközben több száz év történelmi hagyománya, építészete és neves eseménye elevenedik meg a látogatók előtt.

17 15 Egyesületi kirándulás veresegyházi medveparkba július 4-én, (pénteken) Részvételi szándékát kérjük jelezze június 27-ig az egyesület elérhetőségein. Tel: 62 / Részvételi díj: 2000 Ft. Jelentkezéseket max.16 főig tudunk elfogadni. Indulás reggel 8.00-kor, a Veres Ács u. 17/B alól. Egy kis kedvcsináló. Veresegyházon november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. A park 10 hektáron terül el melyen 3,5 hektárnyi kifutójában kedvére játszhat a 36 barnamedve, és a 26 európai szürke farkas. Gólyák, ormányos és mosómedvék is megtalálhatóak. A látogatók a medvéket mézzel is kényeztethetik egy hosszú nyelű fakanál segítségével. Mézet a parkban is lehet vásárolni, vagy otthonról is lehet hozni. A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve. Egy-egy barlangban két-három medve is pihen. Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó biztosítja az ivóvizüket. Ezeknek, mint játszótereknek is nagy sikere van a medvék között.

18 16

19 17

20 18

21 19 Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig A szorongásaink, aggodalmaink, nehézségeink és gyöngeségeink rettenetesen megkeseríthetik az életünket. Hiába szeretnénk fejlődni, növekedni, a sebeink, a zavaraink akadályoznak minket és kapcsolatainkat, de a munkánkat is. Amikor akadozik az élet bennünk és körülöttünk, amikor azt gondoljuk magunkról, hogy velünk valami nincs rendben, éppen akkor van igazán szükségünk az önbecsülésre. Az önbecsülés az emberi élet egyik alapértéke. Általa vagyunk jóban önmagunkkal, érezhetjük jól magunkat a bőrünkben, és lehetünk érdekes társaság magunk számára. Az önbecsülés tesz alkalmassá arra, hogy megfelelő társat találjunk magunknak, akivel kölcsönös meghitt kapcsolatban lehetünk. A megfelelő önbecsülés segít megvédeni magunkat, és nem engedi, hogy rosszul bánjanak velünk. Megalapozza a hiteles kommunikációt, és alkalmassá tesz az együttműködésre érzelmileg nehéz helyzetekben is. Az önbecsülés segít, hogy ne vegyünk több terhet magunkra, mint amit az élet valóban nekünk szánt, de ami a miénk, azt képesek legyünk hordozni. Az önbecsülés révén tudjuk kihozni magunkból a legjobbat, és elviselni vereségeinket. Az önbecsülés által tisztelhetjük magunkat akkor is, ha gyöngének bizonyultunk. Szilárdságot biztosít, hogy ne akarjunk mindenkinek megfelelni, és megerősít, ha valaki nem fogad el minket. Az önbecsülés széppé teszi az életet, mert segít fölfedezni mások értékeit, és megbecsülni mindazt, amit kapunk. Ráadásul az önbecsülés sok pénzt takarít meg nekünk, hiszen nem szorulunk rá arra, hogy tárgyakon keresztül, birtoklás révén bizonygassuk magunk előtt is, hogy érünk valamit. Az önbecsülés hozzájárul a boldogsághoz azáltal is, hogy mindig lesz egy barátunk, akire számíthatunk, aki együttérzéssel fordul felénk - mi magunk. Az önbecsülés sok szorongástól és aggodalomtól szabadít meg, gyógyítja a sebeinket, és lehetővé teszi, hogy egészségesen és önfeledten éljünk. Segít, hogy szembenézzünk a realitásokkal, még ha fájdalmas is. Az önbecsülés föltárja, hogy a szívünk mélyén lakik bennünk valaki, aki sokkal több, mint amit valaha is reméltünk.

22 20 PROGRAMAJÁNLÓ XI. Egyetemi Tavasz Változatos helyszínek Tudományos, kulturális, ismeretterjesztő, sport és szórakoztató programok, konferenciák, különböző egyetemi és városi helyszíneken Az egyiptomi túlvilág titkai Kass Galéria Ingyenes tárlatvezetések minden szombaton 11 órakor Nyitott Akadémia Nap Belvárosi Mozi Elfogadni és szeretni önmagunkat. Egész napos előadássorozat. Majális Erzsébet Liget Koncertek, kirakodóvásár, gyermekprogramok A fáraók Egyiptoma - Egyiptomi Múmia Fekete Ház A Fekete házban májusban nyíló kiállítás az egyiptomi halotti kultusz és temetkezés rejtelmibe vezeti bele a látogatókat. Szeged Napja Ünnepségsorozat/XX. Szegedi Borfesztivál Széchenyi tér, Dóm tér, Klauzál tér Május 16-tól 26-ig a magyar borászok ismét Szegedre költöznek. Felnőtt Kajak-Kenu Világkupa Szegedi Olimpiai Központ (Maty-ér)

23 21 Gyerek-zoo Gyermeknap Szegedi Vadaspark Szórakoztató, sokrétű programkínálat a 25 éves Vadaspark szülinapi rendezvényén 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok Somogyi Könyvtár Több helyszínen, számtalan rendezvénnyel várják az érdeklődőket. Dreamnight Szegedi Vadaspark Izgalmas esti program a tartósan beteg és fogyatékkal élő gyermekeknek; részvétel csak előzetes bejelentkezéssel. XVI. Szőregi Rózsaünnep Változatos helyszínek Rózsafajták bemutatója, virágkötészeti kiállítás, fölvonulás, rózsaföldek látogatása A fáraók Egyiptoma Móra Ferenc Múzeum Az egyiptomi kiállítás sorozat harmadik helyszíne a Móra Ferenc Múzeumban nyílik meg, ahol a látogatók megismerkedhetnek az ősi Egyiptom kultúrájával,hagyományaival,hiedelemvilágával,tudományával. Múzeumok Éjszakája Változatos helyszínek Változatos programok a Móra Ferenc Múzeumban, a REÖK-palotában, a Somogyi Könyvtárban és a Napsugaras Tájházban!

24 22 RECEPTTÁR Macska Tappancs süteményrecept 10dkg margarint, 30 dkg cukrot, 2 egész tojást, 1 vaníliás cukrot, 2 evőkanál kakaóport és kevés étcsokoládét összekeverünk. Folyamatosan kevergetve felfőzzük. Forrás után pár pillanatig még főzzük. A tűzről levéve 1 zacskó (kb 20 dkg apróra tört háztartási kekszet keverünk bele.) Tehetünk még bele kevés durvára vágott diót is. Tálcára kanállal kis halmokat rakunk, és hűvös helyen egy éjszakán át dermesztjük. Pudingos keksz Hozzávalók : 25 dkg puha margarin, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg pudingpor tetszés szerint (vanília,csokoládé,puncs) Elkészítés : A margarint keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, a lisztet szitáljuk hozzá, és dolgozzuk össze a masszát. Osszuk el annyi felé ahány ízű, színű kekszet szeretnénk készíteni, és gyúrjuk bele a pudingporokat. ( Ha egy fajtát készítünk 10 dkg pudingpor kell, ha két fajtát akkor 2 * 5 dkg, stb ) Ezután gyúrjunk kicsi gombócokat a tenyerünkben, tegyük őket sütőpapíros tepsire, és kissé lapítsuk meg. Villával nyomjunk mintát a tetejükre. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 15 perc alatt süssük meg. Figyeljük, hogy ne piruljon meg még az alja sem túlzottam, mert akkor kiszáradhat. Gyorsan elkészíthető, egyszerű, roppant mutatós süti. Ha van kedvünk, és időnk akkor akár három fajta színű masszát összegyúrhatunk 11 gr.-os golyókat formázva, 57 db keksz lett. is

25 23 RECEPTTÁR Zöldfűszeres csirkemell tekercs feta sajttal Hozzávalók kb. 2 személyre 50 dkg csirkemell (lehet más húsfélét is használni), egy marék zöld fűszer (pl. ruccola, bazsalikom, petrezselyem, akár spenót stb.), 2 gerezd fokhagyma, kevés olívaolaj, só, bors, 10 dkg feta sajt. A csirkemellet megtisztítjuk, szükség esetén kifilézzük és jó nagy szeleteket vágunk belőle, amiket vékonyra kiklopfolunk. A zöld fűszer(eke)t leturmixoljuk a fokhagymával és pici (kb. 2 ek.) olívaolajjal, megkenjük vele a hússzeletet, felkockázott feta sajtot szórunk rá, majd szorosan feltekerjük fokra előmelegített sütőben sütjük kevés olívaolajat aláöntve és alufóliával lefedve. Amikor már megpuhult a hús, kicsit még fólia nélkül piríthatunk rajta. Jó étvágyat kívánok!

26 24 Kedves Sorstársak, hozzátartozok és mindenki! A Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete január 3-tól SORSTÁRSI TANÁCSADÓI SZOLGÁLTATÁST indított Csongrád megyében, azzal a szándékkal, hogy a nehéz, sokszor kilátástalan helyzetben levő sorstársaknak egy kapaszkodót adva közösen keressünk megoldást megváltozott élethelyzetére. Hiszen a sérült embernek is joga van a teljes élethez. Keressenek bizalommal, ha úgy érzik, jól jönne a segítség. Bízom benne, hogy munkámmal sok sorstársnak sikerül visszaadnom a reményt, az önbizalmat, az élet értelmét. Csak eggyel többször állj fel, mint ahogy padlóra kerültél! Nemcsak sorstárs fordulhat hozzám bizalommal, hanem az is, akinek környezetében sérült él és segítséget illetve tanácsot szeretne. A Tanácsadói Szolgálat díjmentesen vehető igénybe, előzetes egyeztetés alapján: Nagypál Istvánné Tel: 06 20/ és 17 óra között Facebook szmasorstars Helye: 6725 Szeged, Veresács u. 17/b Ideje: minden nap 8 12-ig. Diszkréciót és teljes titoktartást biztosítok!

27 25 Ha képesek vagyunk átformálni hozzáállásunkat akkor a szenvedés is kevesebb! Kedves Sorstársam! Ha úgy érzed, hogy olyan nehézségekkel küzdesz, amit nem tudsz egyedül megoldani nem tudod elfogadni a megváltozott helyzeted nem tudod elfogadni önmagad nem találod a válaszokat kérdéseidre egyéb információra van szükséged akkor hívj vagy írj! Segítek megoldásokat keresni. Rajnainé Nyári Zsuzsanna sorstársi tanácsadó Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete Szeged, 6725 Veresács u. 17/B Telefon: 62/ óra között Facebook szmasorstars Tanácsadás ingyenes!! Titoktartás diszkréció!!

28 26 Várnai Zseni: Csodák csodája Tavasszal mindig arra gondolok, hogy a fűszálak milyen boldogok: újjászületnek, és a bogarak, azok is mindig újra zsonganak, a madárdal is mindig ugyanaz, újjáteremti őket a tavasz. A tél nekik csak álom, semmi más, minden tavasz csodás megújhodás, a fajta él, s örökre megmarad, a föld őrzi az életmagvakat, s a nap kikelti, minden újra él: fű, fa, virág, bogár és falevél. Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok, innám a fényt, ameddig rámragyog, a nap felé fordítnám arcomat, s feledném minden búmat, harcomat, élném időmet, amíg élhetem, hiszen csupán egy perc az életem. Az, ami volt, már elmúlt, már nem él, hol volt, hol nem volt, elvitte a szél, s a holnapom? Azt meg kell érni még, csillag mécsem ki tudja meddig ég?! de most, de most e tündöklő sugár még rámragyog, s ölel az illatár! Bár volna rá szavam vagy hangjegyem, hogy éreztessem, ahogy érezem ez illatot, e fényt, e nagy zenét, e tavaszi varázslat ihletét, mely mindig új és mindig ugyanaz: csodák csodája: létezés tavasz!

29 27 Figyelem! Az eredetileg kitűzött, április 30-i határidő helyett május 20-ig lehet jelentkezni! Hazánk egyik legnagyobb és legrégebbi civil szervezete, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) 2014-ben kulturális tehetségkutató versenyt indít a fogyatékos emberek számára. A ParaSzuperSztár célja, hogy megtalálja azokat a fogyatékossággal élő tehetségeket, akik eddig még nem tudták megmutatni magukat a szélesebb nyilvánosságnak, és a tehetségkutató folytatásaként egy tehetséggondozó program keretében segítse őket kulturális, művészeti pályájuk elindításában és kiteljesedésében. A rendezvény ötletgazdái Farkas Bálint színművész, Bálint Emese színész, énekes, harmonika művész, Monspart Sarolta világbajnok tájfutó. Kik nevezhetnek? Bármely, magyarországi fogyatékossággal élő személy vagy csoport, a fogyatékosság típusától és életkortól függetlenül. A csoport maximum 10 főből állhat. Nincs nevezési díj. Nevezni a jelentkezési lap kitöltésével és ben vagy postán történő visszaküldésével lehet. A jelentkezéseket ben a címre, vagy postán a MEOSZ, 1032 Budapest, San Marco utca 76címre lehet küldeni. Jelentkezési határidő: május 20. A nem a kiírásnak megfelelően beküldött, vagy határidő után beküldött jelentkezéseket nem vesszük figyelembe. A verseny kategóriái: 1. Előadó-művészet 2. Alkotóművészet Mindkét kategóriában külön nevezési lapon és feltételekkel lehet nevezni. A lebonyolítás várható időpontjai Jelentkezési határidő: május 20. Előzsűrizés, területi döntők: május október Döntő: december 5. Kiállítások, antológia megjelentetés, a nyertes produkciók és alkotások bemutatása, promóciója: december június 30 Jelentkezési lap letöltése a MEOSZ honlapján:

30 28

31 29 Éremeső. Szegedi mozgásérült Asztaliteniszezők O.B.-n A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, az ATSK Szeged sportegyesület rendezte meg a Mozgáskorlátozott Asztaliteniszezők Országos Bajnokságát, a Karolina Katolikus Általános Iskola Tornatermében. A versenyt, Dr. Bohács Zsolt országgyűlési képviselő, a Parlament Turisztikai és Sportbizottságának elnöke nyitotta meg. A kétnapos rendezvényen több kategóriában álltak asztalhoz az ország legjobb mozgássérült asztaliteniszezői. A szegedi színeket négy versenyző, Major Endre, Herold János, Bodnár Zoltán és Faragó Tamás képviselte, méghozzá szép sikerrel. Az első napon két bronz, és egy ezüst érem jutott az ATSK versenyzőinek. A Major Endre - Dr. Kaiser János páros ezüst, a Herold János - Kovács Tamás páros bronzérmes lett, illetve Major Endre egyéniben is bejutott a legjobb négy közé, és végül 3. helyen zárta az OB-t. A második napon kilátogatott a versenyre a 2004-es női bajnok, Nagypál Istvánné is, aki gratulálhatott a Major Endre - Dr. Kaiser János kettősnek, a csapatversenyben elért 2. helyhez. Így összességében, 2 ezüst, 2 bronz éremmel gazdagodott a szegedi versenyzők éremgyűjteménye. A résztvevők, és a Paralimpiai Bizottság nevében is gratulált a rendezéshez Dr. Kaiser János elnök, kiemelve, hogy Szeged mindig jó házigazdája volt ennek a rangos eseménynek. Az ATSK Szeged sportegyesület számára is komoly kihívás és megtiszteltetés volt, hogy közreműködhetett egy ilyen, a város számára is kiemelt jelentőséggel bíró sportesemény megrendezésében. forrás: Márki Ernő, ATSK Szeged

32 30

33 31

34 32 Vicces idézetek híres és ismeretlen emberektől. "A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat." Albert Einstein "Ha éhes vagy, nyalj sót - akkor majd szomjas leszel." zsidó közmondás "Amikor fiatalabb voltam, mindenre emlékeztem, akár megtörtént, akár nem." Mark Twain "A híresség az az ember, aki egy életen át töri magát a közismertségért, aztán sötét napszemüveget hord, hogy ne ismerjék föl." Fred Allen "Munka. Pontos definíciója: Amit nem csinálok szívesen." Karinthy Frigyes "Mindenki a maga szerencséjének kovácsa - Kivéve Kovács Gyulát. " Karinthy Frigyes "Te hiszel abban, hogy van szerelem első látásra? Vagy sétáljak el előtted még egyszer? "Az emberiség átlagos alvásigénye - csak még öt perc " ismeretlen "Nagyszerű gondolatom támadt reggel, de nem tetszett. " Samuel Goldwyn "A csapatmunka az, ha sokan csinálják azt, amit mondok. " Michael Robert Winner "Amnéziás médium vagyok. Előre tudom, mit fogok elfelejteni." Michael McShane Most, hogy áttörted fejeddel a falat, mit fogsz csinálni a szomszéd cellában? Ha a dolgok rossz irányba mennek, te ne menj utánuk. Talán szerencse,hogy ilyen lassan haladok, mert lehet, hogy rossz irányba megyek A legtöbb rágalom állítólag igaz. Feleki László Mondtam az orvosnak,hogy eltörtem a lábam két helyen. Azt mondta, máskor ne menjek erre a két helyre. Henny Youngman A pénznek nincs szaga, legföljebb annak akinek nincs pénze. Feleki László A csiga hosszú, kitartó küzdelem árán elérte a bárkát Charles H. Spurgeon A pesszimista olyan valaki, aki ha csak két rossz közül kell választania, mindkettőt választja. Oscar Wilde Húsz év kell ahhoz, hogy egy nemzedék divatja nevetségessé és 40, hogy elegánssá váljék. F-Brown Dejavu érzésem és amnéziám van egyszerre. Azt hiszem, ezt már elfelejtettem egyszer... Ez akkora, hogy nem lehet elhibázni (Dávid mikor meglátta Góliátot) John Hagee Azt mondják, a sok tévézés elbutítja az embereket. Mit akarnak ezzel mondani?

Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is!

Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is! A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2012-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa Rólad szól! Neked szól! Gyere velünk Te is! Összeállította: Vid Natasa 1 Bemutatkozás. Kik vagyunk? Szövetségünket,

Részletesebben

A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2014-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa

A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2014-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2014-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa Lépj közelebb! Gyere velünk Te is! Összeállította: Vid Natasa 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az országos ifjúsági

Részletesebben

Fadd Nagyközség Önkormányzatának kiadványa

Fadd Nagyközség Önkormányzatának kiadványa Fadd Nagyközség Önkormányzatának kiadványa 2015. március ÜNNEPELJÜNK EGYÜTT! Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját a március 15-én (vasárnap) 17 órakor a faddi Művelődési Házban tartandó ünnepi

Részletesebben

KÖZHASZNÚ SZERVEZET. (Kurt Dimberger)

KÖZHASZNÚ SZERVEZET. (Kurt Dimberger) Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk egy célt, egy álmot? Csak ez a kis szó: AKAROM! Nincsenek leküzdhetetlen akadályok, csak emberek, akik nem hisznek az akadályok legyőzésében. (Kurt Dimberger)

Részletesebben

VÁLTOZOTT A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK GÉPJÁRMŰADÓ- MENTESSÉGRE VALÓ JOGOSULTSÁGA

VÁLTOZOTT A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK GÉPJÁRMŰADÓ- MENTESSÉGRE VALÓ JOGOSULTSÁGA 1 VÁLTOZOTT A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK GÉPJÁRMŰADÓ- MENTESSÉGRE VALÓ JOGOSULTSÁGA Nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottnak, így gépjárműadómentességre sem jogosultak 2013. évtől az úgynevezett 7 pontos igazolással,

Részletesebben

LIONS. We serve! HUNGARY. Lions Klubok Magyarországi Szövetsége 2014

LIONS. We serve! HUNGARY. Lions Klubok Magyarországi Szövetsége 2014 Lions Klubok Magyarországi Szövetsége 2014 LIONS HUNGARY We serve! 2 Lions Klubok Magyarországi Szövetsége Közhasznú Egyesület 2014 Barnabás békéje Egy emberöltő, szoktuk mondani, éppen annyi idő, amennyi

Részletesebben

A TARTA LOM B ÓL OLVASÓI ROVAT

A TARTA LOM B ÓL OLVASÓI ROVAT CIVIL HÁZ 2005. VII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM A Regionális Civil Központ Alapítvány idõszaki kiadványa A TARTA LOM B ÓL OLVASÓI ROVAT Manufaktúra Önsegélyezõ Egyesület Manufaktúra Önsegélyezõ Egyesület Célja a

Részletesebben

POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ

POLGÁRMESTERI BESZÁMOLÓ Iskolai híradó A falu ékessége...alig telt el másfél hónap, mégis rengeteg programot rejt a közös iskolai naptárunk. Kovácsné Darabos Erzsébet írása az iskolai programokról. Ez az összefogás, mellyel az

Részletesebben

Gyáli. Újság. Advent Gyálon. Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja

Gyáli. Újság. Advent Gyálon. Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Új Gyáli 2008. december Újság Gyál Város Önkormányzatának közéleti és információs lapja Puskás Katalin és Bácsi Péter megyei kitüntetést kapott December 4-én, a Pesti Vármegyeházán tartotta megyenapi ünnepségét

Részletesebben

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló

Napraforgó. A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa. Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK LAPJA 2011 február Napraforgó A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének kiadványa Ez történt... Megyei felhívások Pályázatok Programajánló BÉKÉS MEGYEI CIVIL SZERVEZETEK

Részletesebben

LXXXV. évfolyam 11. szám 2013. június 07.

LXXXV. évfolyam 11. szám 2013. június 07. LXXXV. évfolyam 11. szám 2013. június 07. Városi közéleti lap Megjelenik kéthetente Ingyenes Gyermeknap 2013. Ha mosolyok rózsakertje volna, ez a nagyvilág, benne: kisgyermek mosolya, lenne a legszebb

Részletesebben

Térségi kórustalálkozó

Térségi kórustalálkozó XXVI. Izsáki Sárfehér Napok szeptember 25-26-27. XIX. évfolyam 6. szám Tájékoztatás az Európai Parlament tagjainak választásáról 2009. június 19. Ára: 110 Ft Térségi kórustalálkozó 2009. június 7.-én lezajlott

Részletesebben

Rólunk, nekünk... A Vadmadárkórház rajzpályázat sukorói nyertesének, Beta Emesének rajza. Címe: A költés IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2012 ŐSZ - TÉL

Rólunk, nekünk... A Vadmadárkórház rajzpályázat sukorói nyertesének, Beta Emesének rajza. Címe: A költés IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2012 ŐSZ - TÉL IDŐSZAKOSAN MEGJELENŐ MAGAZIN 2012 ŐSZ - TÉL Rólunk, nekünk... A Vadmadárkórház rajzpályázat sukorói nyertesének, Beta Emesének rajza. Címe: A költés Önkormányzati hírek Állattartási szabályok Szeretettel

Részletesebben

Az Interneten találtam rá Mentovics Éva Újévi köszöntőjé -re, amellyel minden kedves Tagunknak ismételten kívánunk áldott, boldog új esztendőt!

Az Interneten találtam rá Mentovics Éva Újévi köszöntőjé -re, amellyel minden kedves Tagunknak ismételten kívánunk áldott, boldog új esztendőt! Kedves Tagtársak! HÍRLEVÉL 2010./1. Értelmi fogyatékosok BAZ Megyei Érdekvédelmi Egyesülete Kiemelten közhasznú szervezet (3530 Miskolc, Corvin u. 17-19. 3501 Miskolc, Pf. 428. tel./fax: 46/357-046) ügyfélfogadás:

Részletesebben

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ

MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ MEZÕBERÉNYI HÍRMONDÓ INGYENES Közéleti információs lap MEGNYITOTT A STRAND XIX. évfolyam, 2009. május Ballagás A Petõfi Sándor Gimnáziumban az idei tanévben 118 diák fejezte be sikeresen a középiskolát,

Részletesebben

Tartalom. Köszöntő. Civil Hírnök

Tartalom. Köszöntő. Civil Hírnök IX. évfolyam 2011/9. sz. november-december Köszöntő Tartalom Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság nevében kívánunk minden civil szervezetnek áldott ünnepet, békességet, szeretet, sikerekben gazdag Boldog

Részletesebben

DIÓSD VÁROS INGYENES KÖZÉLETI HAVILAPJA. XXV. évfolyam 5. szám 2015. május. Majális és Európa nap

DIÓSD VÁROS INGYENES KÖZÉLETI HAVILAPJA. XXV. évfolyam 5. szám 2015. május. Majális és Európa nap DIÓSD VÁROS INGYENES KÖZÉLETI HAVILAPJA XXV. évfolyam 5. szám 2015. május Majális és Európa nap AUTÓCENTRUM SZABÓ KFT. 2030 ÉRD, KIS-DUNA U. 9. TEL.: +36 (23) 524 028 WEB.: WWW.AUTOCENTRUMSZABO.HU Migrain

Részletesebben

ENERÁCIÓN. Csepregi Éva: Felnevelt egy dobost az együttesének. Együttműködő partner: a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. 10. oldal 14. oldal 20.

ENERÁCIÓN. Csepregi Éva: Felnevelt egy dobost az együttesének. Együttműködő partner: a Nyugdíjasok Országos Szövetsége. 10. oldal 14. oldal 20. G ENERÁCIÓN XIII. évfolyam 4. szám Ára: 240 Ft Csepregi Éva: Felnevelt egy dobost az együttesének Életmód NYOSZ-hírek Postabontás Egészségőr képzés a NYOSZ-ban Művészeti fesztivál Nagyatádon utyaterápia

Részletesebben

SzemFüles. A három kívánság. Könyvjelző. Jogi percek. 14. szám, 2012 TAVASZ. Gyerekszoba

SzemFüles. A három kívánság. Könyvjelző. Jogi percek. 14. szám, 2012 TAVASZ. Gyerekszoba Gyerekszoba A három kívánság Szemtől szemben Interjú Pytel József fül, - orr, -gégész professzorral Jogi percek Könyvjelző Mazsola Pályázati felhívások A Siketvakok Országos Egyesületének lapja Tartalomjegyzék

Részletesebben

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! Nagybajom város ingyenes lapja V. évfolyam 1. szám 2008. március KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK! Megyenap - 2008. január 11. Felsõs farsang - 2008. február 1. Ünnepi mûsor a 8.a elõadásában - 2008.

Részletesebben

Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél

Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél Téti Híradó Városi Folyóirat XVI. évfolyam 4. szám 2011. tél Pár hét és újra legkedvesebb, legmeghittebb ünnep érkezik el mindannyiunk otthonába. Az ünnep, amit áhítattal várunk és amitõl oly sokat remélünk:

Részletesebben

MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ

MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ MEZŐBERÉNYI HÍRMONDÓ Közéleti információs lap 2011. szeptember 17-én került megrendezésre - a Mezőberény Piac téren - a Közlekedésbiztonsági nap. A változatos program keretén belül a mezőberényi és a környező

Részletesebben

F A I R MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ. KÖZMEGHALLGATÁS Farmos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. Farmosi Információk Riportok

F A I R MEGHÍVÓ MEGHÍVÓ. KÖZMEGHALLGATÁS Farmos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. Farmosi Információk Riportok F A I R Farmosi Információk Riportok Lakossági közéleti tájékoztató XXVI. évfolyam 1-2. szám 2014. január-február MEGHÍVÓ Farmos Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és családját március 14-én

Részletesebben

Ebesi Hírlap E B E S Ü6 0 É V E S T E L E P L É S. Eldőlt: jövőre is az önkormányzat üzemelteti az iskolát A TARTALOMBÓL...

Ebesi Hírlap E B E S Ü6 0 É V E S T E L E P L É S. Eldőlt: jövőre is az önkormányzat üzemelteti az iskolát A TARTALOMBÓL... E B E S L É S A TARTALOMBÓL... Becsüljük meg a rendezvény szellemiségét! 3. oldal Adomány Érmihályfalvára 5. oldal Új piaccsarnok Ebesen 6. oldal Jó hangulatú nyílt óra 7. oldal Volt egy ember, meg egy

Részletesebben

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet

2011. május 2-ig 1 263 598 379 forint támogatás elérésében működött közre Egyesületünk, melyet Visszaemlékezés Több mint 30 év eredményesen! Apró kavicsként görögnek emlékeim. Mintha ma lett volna. Arcok, fények, felvillanások, töredékek a közeli és távoli múltból. Már sokan nem élnek, csak emlékeink

Részletesebben

len mozdulatnak sem látta többé értelmét.

len mozdulatnak sem látta többé értelmét. apr4_layout 1 2012.04.06. 10:23 Page 1 A síron túl Kiment a kertjébe és nézegette a gyümölcsfáit. A tavasz némelyiket már virágbaborította, a többiekre pedig sokat sejtető rügyeket fakasztott. Érezte,

Részletesebben

Március 15. Tűzzünk hát kokárdát, és emlékezzünk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire, neves alakjaira március 15-én!

Március 15. Tűzzünk hát kokárdát, és emlékezzünk az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeire, neves alakjaira március 15-én! 1 RÁKÓCZI Március 15. 2 2 Nemzeti dal, kokárda, Táncsics Mihály, Pilvax kávéház, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál, Landerer nyomdája, Tizenkét pont, márciusi ifjak, Nemzeti Múzeum Mindezekről egy

Részletesebben

VI. évfolyam, 1. szám 2010. április. infláció). Csökkentek az intézményeink normatívái. Csökkent a lakosságszám, a gyermeklétszám,

VI. évfolyam, 1. szám 2010. április. infláció). Csökkentek az intézményeink normatívái. Csökkent a lakosságszám, a gyermeklétszám, VI. évfolyam, 1. szám 2010. április Önkormányzat hírei A 2010-es esztendő a költségvetés elkészítésével kezdődött, melyet a testület 2010. február 25-én fogadott el. Az önkormányzat ez évi költségvetési

Részletesebben

KISBÍRÓ. LOVAS PROGRAMOK 6. o. Seregélyesi MEGHÍVÓ AZ ÓVODA BÁLRA

KISBÍRÓ. LOVAS PROGRAMOK 6. o. Seregélyesi MEGHÍVÓ AZ ÓVODA BÁLRA Seregélyesi KISBÍRÓ SEREGÉLYES NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI LAPJA XXI. évfolyam, 4. szám 2011. október SPORTOLÁSI LEHETŐSÉGEK 13. o. SZŐLŐHEGYI NAPOK 8. o. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSRŐL 2. o. LOVAS PROGRAMOK

Részletesebben