A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja. Kedves Szilágyisok!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja. Kedves Szilágyisok!"

Átírás

1 A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja XX. évfolyam 2. szám június Tartalomjegyzék Főszerkesztői ajánlás...1 Németország-Ausztria Osztálykirándulások A gyermeknap története... 3 Irodalmi rovat Viccek és impresszum Kedves Szilágyisok! Lassan itt a nyár, már szinte senkinek sincs kedve tanulni, hiszen fáradtak vagyunk az egész évi munkától és megpróbáltatásoktól. Mindenki a nyaralását tervezgeti. Nekünk csak pár dolgozat van hátra, de a negyedikeseknek még át kell esniük egy nagyobb feladaton, hiszen az szóbeli érettségivel még sokat javíthatnak. Ezennel sok szerencsét kívánunk nekik!

2 SZEGET SZEGGEL 2 Ausztria-Németország Az előző évekhez hasonlóan az idén is szervezett az iskola tanulmányi kirándulást német nyelvterületre Lóczi Julianna tanárnő és Cs. Németh Péter tanár úr vezetésével. Ez a kirándulás elsősorban németül tanuló diákoknak szólt, de azok is részt vehettek rajta, akiket pusztán a kalandvágy hajtott. Bécsi éjszaka = pesti délután. Körülbelül így jellemezném az éjszakai városnézést az osztrák fővárosban. Mint egy soha nem alvó város Baráti összejövetelek az utcán; meg nem álló tömegközlekedés. Többek között ez is új volt számunkra. Megtekintettük a bécsi Operát, valamint a képen látható Stephansdom-ot. Reggel a Salzkammerguti-tavak közül a Mondsee-t és a Wolfgangsee-t. néztük meg. Ez utóbbi tónál voltam először osztrák kávézóban, s itt kértem először osztrák kávét német nyelven, amit úgy ünnepeltem meg, hogy cukor helyett sóval ízesítettem. A leírhatatlanul szép tájak mellett ez is egy életre szóló nyomot hagyott bennem. Az éjszakai városnézés nagyon lefárasztott bennünket, de a sűrű programok miatt csak a buszon alhattunk, ami persze senkinek sem okozott problémát. Egy csöppnyi alvás után a következő megálló Salzburg városa volt. Salzburgban kaptunk szabad kimenőt, miután megtekintettük Wolfgang Amadeus Mozart szülőházát. A szabad program az éttermek látogatásából állt, de voltak olyanok is, akiknek érdeklődését a salzburgi vár keltette fel. Nemcsak ezt a várost ismerhettük fel, hanem Tirol tartományi fővárosát is. Innsbruckban, Tirol tartományi fővárosában is kaptunk szabad kimenőt, ami után vissza kellett találni a megbeszélt helyre, a főtérre. Be kell vallanom, hogy ez nem sikerült első próbálkozásra. De minden rosszban van valami jó, hiszen a gyakorlatban is használhattuk a német nyelvet, hiszen a járókelőkhöz fordultunk segítségért a Wie komme ich zum Hauptplatz? kérdéssel. Természetesen előfordult, hogy nem értettük meg elsőre a választ Természetesen Ausztria és Németország természeti értékeit isfelkutathattuk. A Jennerbahn felvonóval egészen a Jenner-hegy tetejére felmentünk, s miközben 30 percen keresztül ültünk a felvonóban, élvezhettük a festőien gyönyörű tájat. Életemben először itt láttam május közepén havat. Bár ez semmi se volt a Zugspitze-hez képest. A Zugspitzbahn-nal (fogaskerekű), utána pedig egy felvonóval felértünk Németország (és egyben a Bajor-Alpok) legmagasabb pontjára, ahol egy síparadicsom is található. A panoráma? Amerre a szem ellát, mindenütt havas hegyek. Egyszerűen lenyűgöző! A Neuschwanstein-i kastélyban (egy apró túlzással) otthon érezhettük magunkat, mert ez az épület olyan volt, amilyet álmainkban megálmodunk. Kár, hogy II. Lajos, a nagy kastély építtető ezt sem tudta befejezni.

3 SZEGET SZEGGEL 3 Nemcsak kastélyokat és várakat néztünk meg, hanem betekintést nyerhettünk az osztrák hagyományokba is. A temetkezési szokások eltérnek a magyarországitól. A hegyvidékeken kivitelezhetetlen az a koporsós temetés, ami nálunk folyik. Ezért azt a megoldást alkalmazták az ottaniak, hogy egy idő után kiássák a csontokat, s egy látogatható csontkápolnában helyezik el a koponyát, valamint a lábszárcsontokat az elhunyt személy nevével ellátva. Mi is láttunk egy ilyen kápolnát, számunkra nagyon megrázó volt. Meglátogattuk II. Lajos Linderhof-i kastélyát is. Mihelyt beléptünk az épületbe, tátva maradt a szánk, szóhoz se jutottunk a látottaktól. Az a rengeteg festmény arany képkerettel, a márványpadló fantasztikus! A padlótól a mennyezetig minden drágakővel van kirakva Kevés lenne ez az újság, hogy leírjam Nektek, miket is láttunk még kirándulásunk során. Még egy ok arra, hogy a legközelebbi kiránduláson Te is részt vegyél! Én biztosan ott leszek!

4 SZEGET SZEGGEL 4 Életképek

5 SZEGET SZEGGEL 5 Remenyik István

6 SZEGET SZEGGEL 6

7 SZEGET SZEGGEL 7 A gyermeknap története 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi Gyermeknap megünneplését. A határozat alapján 1950 óta ez a nap május utolsó vasárnapja. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók megszervezése volt. A jótékonyságon kívül fontos szerepet kapott a gyermekek jogaira való figyelem felkeltése is. Korábban is voltak már ilyen ünnepségek. Legelső gyermeknapját az Országos Gyermekvédő Liga 1906-ban rendezte meg, és ezzel hagyományt teremtett, de úgy tartják, Törökországban ünnepelték meg először. Akkoriban még kétnapos rendezvény volt, amit országszerte májusban tartottak. Ezeken a napokon kezükben napernyőikkel sétáló arisztokrata hölgyek zöld perselyükbe gyűjtötték az adományokat. Ez a magyar kezdeményezés aztán egész Európában elterjedt. A Nemzetközi Gyermeknapon kívül létezik számos más ilyen ünnepség is. Szeptember 20-át jelölte ki például az UNICEF a Gyermekek Világnapjának, november 20-a a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4-e a Bennszülött Gyermekek Napja, de létezik az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napja is, amit egy New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hoztak létre. Nálunk minden év május utolsó vasárnapján - azaz idén 29-én ünnepeljük magunkat. Ebben az évben is változatos programok várták a gyermekeket és szüleiket országszerte, néhol nemcsak vasárnap, hanem egész hétvégén. Amíg ünnepelnek minket, mi is gyermekeknek számítunk, ezért fogadjátok szeretettel a következő gyűjteményt tőlem. Bartók Brigitta Tanító néni! Képzeld, nekünk van nagy kutyánk, fél kettő éves! - Hogy hívták II. József anyját? - Má... Má... - Mondjad bátran! - Mátyás király! 1. osztályos tanuló 6. osztályos történelem órán Deák Ferenc az amerikai rabszolga felszabadítás vezéralakja volt. Fő támogatója Jellasics. történelem dolgozatból Bornemissza Gergely a Jedikulától Egerig fúrt alagutat. 6. osztályos irodalom dolgozatból A tűzhelyen ragyogott a nyúlpaprikás. 8. osztályos fogalmazásból

8 SZEGET SZEGGEL 8 Az egri vár faláról Dugovics Titusz leugrott, magával rántva a török zászlót. 6. osztályos irodalom órán Mekszikó fővárosa egy mekszikói város, a többit nem tudtam megtanulni, mert az osztályfőnök nálunk volt családlátogatáson, és ki kellett kísérni az állomásra. 8. osztályos földrajz dolgozatból A huszár hallotta, hogy lódobogások jönnek. 4. osztályos foglamazásból - Mit látott Radnóti Miklós a repülőgépből? - Tücsköt, bogarat. 8. osztályos irodalom órán Romulus és Rémusz úgy maradhatott életben, hogy egy özvegy farkas megszoptatta őket. 5. osztályos történelem órán Azért fontos a talaj védelme, hogy tudjunk járni. 4. osztályos környezet órán A törtet egész számmal úgy szorozzuk, hogy a számlálót megszorozzuk, a nevezőt pedig békén hadjuk. 6. osztályos matematika dolgozatból A félsziget olyan szárazföld, amelynek három oldalát víz veszi körül, a negyedikkel pedig kapaszkodik a földbe. 4. osztályos környezet órán A termő szerepe, hogy megtermékenyítse a porzót, a porzó szerepe, hogy megportalanítsa a termőt. 4. osztályos környezetismeret dolgozatból A térképen a zöld szín a füvet jelenti. 4. osztályos környezet órán Japánban az emberek bottal esznek. 7. osztályos földrajz órán Egyszer volt, hol nem voltam, elindultam Egerbaktáról. 4. osztályos fogalmazás - Hol halt meg II. Rákóczi Ferenc? - Belefulladt a Rodostóba. 6. osztályos történelem órán Nagy öröm csapta el azokat, akik az egri várban voltak. 6. osztályos irodalom órán Ő is nagyon szereti az állatokat, vigyáz ránk. 5. osztályos fogalmazás (édesanya jellemzése)

9 SZEGET SZEGGEL 9 Irodalmi rovat: Éjfél Az ifjú Werther szenvedéseihez Éjfél, két fél Az egyik még fél Két lélek, két test Két szív, ami úgy fest, Most végleg eggyé válik, Fülébe súgja: "mindhalálig". Amikor... Az utolsó Lázadó Ennyi csak az élet? Valóban csak ennyi? Meglátni valakit és őrülten szeretni! Követni a sorsot: ami meg van írva, Hiszek benne, Lotte, a te szent kezed írta! S azt is hiszem, szeretsz! Hát követem bátran, Az sem számít, ki bánt! Nem érdekel, hányan! Találkozzunk, Lotte! Atyánknál várok Rád! Ez az utam vége. Az Isten Téged megáld. Gabi Amikor rádnézek, elönt a vágy, Hogy odamenjek hozzád, Megszorítsalak erősen, Szerelmes vagyok, ezt érzem! Amikor odaléptem hozzád, Féltem, de azért reméltem már Egy ölelést vagy egy csókot, Kaptál tőlem egy-két bókot. Amikor rád nézek, van bennem félelem, Remélem, mindig itt maradsz velem, Soha nem hagysz el, mert az fájna, Ha másnap egyedül ébrednék az ágyban. Amikor átölelsz, úgy érzem itt a vég, Ez tényleg egy olyan happy end kép, Amilyet csak a filmekben látni, Egy igazi, szerető társa találni. Amikor nem ismertelek, valami hiányzott, Tudtam, hogy lesz,amiben majd hibázok, De amikor odajössz hozzám, és átölelsz A szívemben másnak nincs már több hely! Amikor a szemedbe nézek, melegséget érzek, Tudom, hogy nekem csakis Te lehetsz a végzet, Szerettelek, szeretlek, mindig szeretni foglak, Remélem megérted, amit most daloltam rólad! Jó nélküled Nem érdekel, hogy mi van most veled; Nem érdekel, hogy ki fogja a kezed. Boldogok voltunk, de te megcsaltál, Az egyetlen szerelmednek hazudtál. Túlteszem magam rajtad, Egyáltalán nem akarlak, Kaptál esélyt, de elhagytál, Tudod, kedvesem, megbántottál. Jó nélküled, végre szabad vagyok, Nélküled gyorsabban telnek a napok, Tudod ez úgy megy, hogy kapok és adok, Nem csak a másiktól várom a nagyot, A szépet és a jót, az imádnivalót, Valaki újat, aki nem mutat középső ujjat, Hanem nyújtja feléd a kezét, Ragadd meg, és soha ne félj Jobbá válni, énekelni, kiabálni Vagy teljesen megváltozni! Az utolsó Lázadó Az utolsó Lázadó

10 SZEGET SZEGGEL 10 Álom Szerinted léteznek csodák? Létezik a jótündér, a beszélő aranyhal, vagy a furfangos ázsin? Lehetséges. És azon gondolkodtál már, hogy mi történne, ha megjelenne előtted valamelyik? Nekem megjelent egy nap álmomban. Gyönyörű, napsütéses délutánt álmodtam. Egy téren ültem, ahol az emberek jöttek-mentek körülöttem, és közben az arcukat figyeltem. Szerelmes párok, ideges, aktatáskás emberek, családok, barátok, barátnők, bicikliző kisgyerekek zsongtak a téren. Senki sem foglalkozott a padon ülő, magányos lánnyal, vagyis velem. Kivétel egy ember. A mellettem ülő, kopaszodó, pocakos, öreg bácsika fürkészve nézett engem és mosolygott. Én barátságosan visszamosolyogtam, és éppen indulni készültem, amikor megszólalt: - Várj egy percet, bogaram! Ha hiszed, ha nem, én egy csillag vagyok. Egy kívánságcsillag. Azért vagyok itt, hogy teljesítsem egy, de csakis egy kívánságod. Bármit kérhetsz, megkapod. - Miért pont az enyémet? - Minden évben lejövünk mi, kívánságcsillagok ide, hogy egy ember legvágyottabb kívánságát teljesítsük. A leglehetetlenebb dolgokat is végrehajtjuk, képesek vagyunk rá. Csak rajta! Nem átverés! Kívánj! - Akármit? A válasz egy bólintás és egy ragyogó mosoly volt. Elgondolkoztam. Egy kívánsággal mit kérhetek? Pénzt, csillogást, hírnevet? Távol áll tőlem. Pedig tudtam, hogy önzően is viselkedhetnék, de mégsem tettem. Bár minden ember a saját érdekeit nézi elsőként. Inkább nézzük a világ érdekeit! Világbéke? Nagy szó. Mindenki erről beszél. De azzal csak a kívánságomat pocsékolnám el, mivel mindig volt és lesz is háború. Halhatatlanság az egész világnak? Első ellenérv: túlnépesedés. Második ellenérv: valaki előbb vagy utóbb beleunna a hosszú életbe. Természeti katasztrófák eltörlése? Csinálna akkor az ember. A szegényeket juttassam pénzhez? Valaki úgyis csődbe jutna. A hajléktalanoknak adjak házat? Valaki úgyis eljátszaná kártyán. Segítsek az éhezőknek? Előbb vagy utóbb minden föld terméketlenné válna. Állítsam helyre az ózonlyukakat? Erre két szót mondok: gyárak, autók. A világ miniszterelnökeit is megváltoztathatnám, hogy ők állítsák helyre a világot, de úgyis más kerül a helyükbe. A bácsika csak mosolygott, s nem szólt egy szót sem. - Mit tegyek? tettem fel magamban a kérdést. Mindenre volt valami kifogásom, de én akkor is szerettem volna örömet okozni. A nagy gondolkodásból arra riadtam fel, hogy egy öt év körüli kislány elesett biciklivel előttem. Odamentem, felállítottam, és adtam neki egy zsebkendőt. Utána visszamentem a csillag mellett lévő csomagomhoz, amiben szerencsére találtam egy szelet csokit. Odaadtam a kislánynak, megsimogattam a fejét és visszaküldtem az anyukájához. Ekkor rájöttem, mit kérek. - Semmit. - Parancsolsz? nézett rám csodálkozva a kívánságcsillagom. - Semmit, aminek értéke vagy következménye lenne. Annyit szeretnék magától, hogy menjen vissza a társaihoz, és mondja el nekik, hogy volt egy bolond, aki visszautasította az ajánlatot. - Akkor én kérek tőled valamit. Pontosabban három dolgot. Legyél mindig ilyen segítőkész, amilyen most vagy! Maradj kedves, és légy örökké boldog! És végül köszönöm. Eddig mindenki csak saját magának kért pénzt, szerencsét, boldogságot. Te megmutattad, hogy nem minden ember önző. Megnyugtattál affelől, hogy legalább egy olyan ember van ezen a bolygón, akinek nem saját maga az első. Ezért én magam fogok gondoskodni arról, hogy jó sorsod legyen egész életedben.

11 SZEGET SZEGGEL 11 - Nem, köszönöm szépen. Erről én is tudok gondoskodni. Viszlát! Örülök, hogy találkoztunk! Mikor felébredtem, csodálatos érzésem támadt. Úgy éreztem, mintha seregnyien vigyáznának lépteimre. Felmosolyogtam az égre, és tudtam, hogy szép nap elébe nézek. Viccek Csemer Andrea A szőke csaj megy a városban kocsival. Elér a piroshoz. Kiszáll, odarohan az előtte álló teherautóhoz, és bekopog az ablakon. - Szia, Kata vagyok, és azt akarom mondani, hogy potyog a rakományod. A sofőr felhúzza az ablakot és megy tovább. Következő pirosnál a szöszi megint odafut, és bekopog. A sofőr most már ingerültebben húzza le az ablakot. - Szia, Kata vagyok, és azt akarom mondani, hogy potyog a rakományod. Oda se neki! A sofőr megy tovább. Elérnek a harmadik piroshoz, megállnak, szöszi rohan és bekopog. - Szia, Kata vagyok, és azt aka... - Szia, Zoli vagyok, és az utat sózom!! A szőke nő automata mosógépet kap a férjétől. Nagyon boldog, mindjárt nekilát kipróbálni. Gyorsan levetkőzik és elkezdi berakni a ruhát. Amikor hazaér a férj, döbbenten látja, hogy a felesége meztelenül áll a mosógép mellett. - Drágám!! Te miért vagy meztelen? - Mert a használati utasítás szerint az első programot ruha nélkül kell indítani. Kevesen tudják, de a vécéülőkét egy szőke hajszínű tudós találta fel még a XVI. században. Később egy ír feltaláló módosított rajta, vágott egy lyukat a közepébe... Egy vak férfi bemegy a kocsmába, leül a pultnál egy székre. Kitapogatja a mellette ülő embert és kérdezi tőle: - Akar hallani egy szőke viccet? Mire az így felel: - Ide figyeljen, én is szőke vagyok. Itt áll mögöttem egy százhúsz kilós birkózó barátom, ő is szőke. A kocsmáros is szőke. És van itt még két nagydarab fickó a pultnál, mindketten szőkék. Biztos, hogy el akarja mondani nekünk azt a viccet? - Inkább nem. Nem akarom ötször elmagyarázni. Szőke nő installálja a Windows-t. Megjelenik egy felirat: "Kérem, tegye be a harmadik lemezt!" Mire a szőke nő: - Hogyan?! Már a második is alig fért bele! Megkérdezik a szőkét, a barnát, és a vöröset: - Ha lehetősége lenne egy űrutazásra, Ön hová szeretne menni? - Én a Marsra. - mondja a vörös. - Én a Holdra. - mondja a barna. - Én a Napra. - mondja a szőke. - Dehát ott megsül, hölgyem! - Akkor menjünk éjjel! Gyűjtötte: Remenyik István

12 SZEGET SZEGGEL 12 Impresszum: Kiadja: Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Felelős kiadó: Gönczi Sándor igazgató Főszerkesztő: Hevesi Mónika Bartók Brigitta Hevesi Mónika Remenyik István Bak Bettina Cikkek: Tördelőszerkesztő: Bartók Brigitta Felelős szerkesztő: Barta Ilona

Tartalomjegyzék. Szervusztok Szilágyisok! A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja

Tartalomjegyzék. Szervusztok Szilágyisok! A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja A Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium Diáklapja XIX. évfolyam 1. szám Tartalomjegyzék 2008. Október Főszerkesztői ajánlás...1 Október 23....2 Budapest maraton...3 Akadálymentesítés...3 Angliai út...4

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

A bolond farkas. Almási Ágnes Mikepércs

A bolond farkas. Almási Ágnes Mikepércs A bolond farkas Hová ment a kis malac, azt én nem tudom, de az az egy biztos, hogy az ő kurta farkán túl a környező hegyeken is túl volt egy Rontom bontom tudni - mondom erdő. Ebben az erdőben volt egy

Részletesebben

ESZIRAT. 2006. január. AlpeSÍ utazás. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat. Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán

ESZIRAT. 2006. január. AlpeSÍ utazás. Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat. Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán ESZIRAT 2006. január Energetikai Szakközépiskola és Kollégium folyóirat AlpeSÍ utazás Szedmák Tímea és Szedmák Péter az arnoldsteini pályán Molnár Dóra snowboardozik a gerlitzeni pályán Januári számunkban

Részletesebben

2010 tavasz. Elsősök az iskolánkban. A Táltos Általános Iskola Diáklapja

2010 tavasz. Elsősök az iskolánkban. A Táltos Általános Iskola Diáklapja A Táltos Általános Iskola Diáklapja 2010 tavasz Elsősök az iskolánkban -Ernő bácsi! Mondana pár szót az osztályáról? -Szeptember óta 13-an vagyunk az osztályban. Először nagyon rosszak voltak, de mostanra

Részletesebben

Pornó I. hetero...,soft...,hard...

Pornó I. hetero...,soft...,hard... Havas Henrik Prűdek legyünk, vagy...? Pornó I. hetero...,soft...,hard... ELŐSZÓ Gyakran az egyik riportkönyv kínálja a következő témát. Amikor a Lipótmezőn a pszichiátria világáról gyűjtöttem anyagot olyan

Részletesebben

Tavaszváró... 3. Régen volt, hogy is volt..4. A Snigh és a Snaygh harca... 5. A hónap sztárja: Ujházi Szandra...7. Gáborosok a nagyvilágban.

Tavaszváró... 3. Régen volt, hogy is volt..4. A Snigh és a Snaygh harca... 5. A hónap sztárja: Ujházi Szandra...7. Gáborosok a nagyvilágban. Gáborél et JÓ BULIVOLTAFARSANG! 2014már ci us Képekaf ar sangr ól I nt er j úaj óságosuj ház isz andr ával Gábor osokanagyvi l ágban Tartalomjegyzék Tavaszváró.... 3 Régen volt, hogy is volt..4 A Snigh

Részletesebben

TARTALOM Köszönetnyilvánítás...9. Bevezetés...11

TARTALOM Köszönetnyilvánítás...9. Bevezetés...11 TARTALOM Köszönetnyilvánítás...9 Bevezetés...11 ELSŐ RÉSZ - A tudattalan hozzá nem értés 1.fejezet - Panaszkodom, tehát vagyok...33 2.fejezet - A panaszkodás és az egészség...51 MÁSODIK RÉSZ - A tudatos

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Amit a szexért meg kell tenni. Horváth Bianka. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Amit a szexért meg kell tenni. Horváth Bianka. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Amit a szexért meg kell tenni Horváth Bianka 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Előszó Felszállok az első vonatra és felejtek. Legalább is próbálom elfelejteni az elmúlt másfél évet... Bár teljesen

Részletesebben

Én a földből élek. Interjú Czár Jánossal 1 Tóth Menyhértről Az interjút Rigó Róbert készítette

Én a földből élek. Interjú Czár Jánossal 1 Tóth Menyhértről Az interjút Rigó Róbert készítette Én a földből élek Interjú Czár Jánossal 1 Tóth Menyhértről Az interjút Rigó Róbert készítette Mikor és hol ismerkedett meg Tóth Menyhérttel? 1956 augusztusában, itt lakott ő is Miskén. Én akkoriban nősültem

Részletesebben

Lynnie Walker: Isten tízféle beszédmódja

Lynnie Walker: Isten tízféle beszédmódja Lynnie Walker: Isten tízféle beszédmódja Vélemények Isten többet akar hozzánk beszélni annál, amit mi általában meg akarunk hallani, vagy amiről úgy gondoljuk, hogy meghallottuk. Lynnie Walker megmutatja

Részletesebben

TERÁPIUM. Itt szembesültem azzal, hogy ez egy halálos, gyógyíthatatlan betegség. Visszavezetni lassan, kézen fogva

TERÁPIUM. Itt szembesültem azzal, hogy ez egy halálos, gyógyíthatatlan betegség. Visszavezetni lassan, kézen fogva TERÁPIUM 2015./I. évfolyam 1. szám A Félúton Alapítvány kiadványa Itt szembesültem azzal, hogy ez egy halálos, gyógyíthatatlan betegség Visszavezetni lassan, kézen fogva Vissza akartak kapni mint apát

Részletesebben

VILÁGP STA. Veletek vagyok minden nap a világ végéig (Mt 28,20) Tízéves a Názáret Missziósház

VILÁGP STA. Veletek vagyok minden nap a világ végéig (Mt 28,20) Tízéves a Názáret Missziósház VILÁGP STA Új folyam, VI. évf. 3. sz. A verbita missziós szerzetesek lapja 2010. õsz Veletek vagyok minden nap a világ végéig (Mt 28,20) Tízéves a Názáret Missziósház MISSZIÓS IMAKÖZÖSSÉGEK VERBITA BARÁTI

Részletesebben

Menedék Hírlevél. A Menedék Alapítvány lapja. Valódi szabadság. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra.

Menedék Hírlevél. A Menedék Alapítvány lapja. Valódi szabadság. Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. A Menedék Alapítvány lapja Jó az Úr! Menedék a nyomorúság idején, gondja van a hozzá folyamodókra. Náhum 1:7 2013. december Valódi szabadság A hideg idő, a karácsony közeledtével az utcán járva jobban

Részletesebben

Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek

Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek Sok nagy vágyam van, de mindig kis lépést lépek Nguyen Phuong Thaonak hívnak engem. 1968. február 10-én születtem, Vietnamból érkeztem ide, Magyarországra 85 áprilisában. A váci textilüzemben helyeztek

Részletesebben

A Győri Radó Iskola újságja a búcsúzó osztályok életéről, gondolatairól 10. évfolyam 3. szám 2012. június

A Győri Radó Iskola újságja a búcsúzó osztályok életéről, gondolatairól 10. évfolyam 3. szám 2012. június A Győri Radó Iskola újságja a búcsúzó osztályok életéről, gondolatairól 10. évfolyam 3. szám 2012. június Kedves Olvasók! Sok szeretettel nyújtjuk át nektek a ballagó 8. osztályosok újságját! 2 évvel ezelőtt

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./3. szám Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt, és nem fogynak el hajtásai. Még ha elvénül is a földben gyökere, ha elhal is a porban

Részletesebben

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium kiadványa TARTALOM Ballagás 2013. A tanárok és a végzős diákok névsora Így látták az osztályfőnökök a 12.A-t, 12.B-t, 12.C-t, 12.D-t Négyen a ballagók közül Interjú

Részletesebben

Én + Te = Mi III / 3 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története

Én + Te = Mi III / 3 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története 157 Én + Te = Mi III / 3 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története 158 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története A tartalomból 1./ Előzmények a régmúltban 1944-1955. 2./ Előzmények a közelmúltban 1956. augusztus 6-tól 3./

Részletesebben

2011. téli szám. Beszámoló. Interjú. Képes beszámoló a Besi Kupáról Humánosok kalandjai. Interjú egy kilencedikessel Besi-konyha a kulisszák mögött

2011. téli szám. Beszámoló. Interjú. Képes beszámoló a Besi Kupáról Humánosok kalandjai. Interjú egy kilencedikessel Besi-konyha a kulisszák mögött 2011. téli szám Képes beszámoló a Besi Kupáról Humánosok kalandjai Beszámoló Interjú egy kilencedikessel Besi-konyha a kulisszák mögött Interjú Csapatépítő kirándulás Viccek, keresztrejtvény Ajánló a következő

Részletesebben

REFORMÁTUS ÉLET A Tiszavasvári Református Gyülekezet negyedévente megjelenő folyóirata 2008. szeptember - XII. évfolyam 2. szám

REFORMÁTUS ÉLET A Tiszavasvári Református Gyülekezet negyedévente megjelenő folyóirata 2008. szeptember - XII. évfolyam 2. szám REFORMÁTUS ÉLET A Tiszavasvári Református Gyülekezet negyedévente megjelenő folyóirata 2008. szeptember - XII. évfolyam 2. szám Lekonfirmáltunk! Vártuk az ősembert...! Az egyháztag fogadalma 101 éves lettem

Részletesebben

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek így szól az Úr békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövõt adok nektek.

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek így szól az Úr békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövõt adok nektek. Kedves Testvéreink! Mert csak én tudom, mi a tervem veletek így szól az Úr békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövõt adok nektek. Jeremiás 29,11 Isten ezt az ígéretet akkor mondta népének,

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA. XIII/2. 2008. karácsony

A GÖDÖLLŐI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA. XIII/2. 2008. karácsony A GÖDÖLLŐI SZENT IMRE KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA XIII/2. 2008. karácsony Betlehemi csillag Betlehem csillaga vezet három királyt köszöntve Mária újszülött kis Fiát. Karácsony este van csend honol

Részletesebben

Khyber Rayman Hill-lel Vélemények Őszi bajnok a Petőfi

Khyber Rayman Hill-lel Vélemények Őszi bajnok a Petőfi AMERIKÁBÓL JÖTT CSOPORTEST KOSÁR Khyber Rayman Hill-lel Vélemények Őszi bajnok a Petőfi 2. J Á T É K KOLESZTERIN Ehavi nyertesünk Braun Anett, szívből gratulálunk. A 3. oldalra egy l art pour l art-os

Részletesebben

S Z E R E L E M T Ő L

S Z E R E L E M T Ő L S Z E R E L E M T Ő L a H Á Z A S S Á G I G 0-99 éveseknek 2 A könyvet írta, szerkesztette, a fotókat készítette: Mester Ildikó 1959-ben Gyulán születtem, ott érettségiztem. 13-éves koromtól írok verseket,

Részletesebben

Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek.

Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek. Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének Az én kedves kis falumban Karácsonykor Magába száll minden lélek. Minden ember Szeretettel Borul földre imádkozni, Az én kedves kis falumban A Messiás

Részletesebben

62. évf., 2008. V. 22., ára 50 dinár. Május 22-e. A biológiai sokféleség világnapja- Fotó: Gergely József. Jó Pajtás

62. évf., 2008. V. 22., ára 50 dinár. Május 22-e. A biológiai sokféleség világnapja- Fotó: Gergely József. Jó Pajtás 62. évf., 2008. V. 22., ára 50 dinár 19 Május 22-e A biológiai sokféleség világnapja- Fotó: Gergely József A hét fotója A jövő heti címoldala és posztere évedtek, ez nem egy bomba, hanem egy motorbicikli.

Részletesebben

HOGY VANNAK A GYEREKEK?

HOGY VANNAK A GYEREKEK? HOGY VANNAK A GYEREKEK? Szemelvények a FÉSZEK EGYESÜLET első 15 évének történetéből A könyvben lévő történetek írásában közreműködtek a Fészek Egyesület gyerekei, nevelőszülői, munkatársai. Szerkesztette:

Részletesebben