A fizioterápia aktív funkcionális kezelés, melynek legalapvetőbb eleme a gyógytorna, és célja a mozgások lehetőség szerinti biztosítása.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A fizioterápia aktív funkcionális kezelés, melynek legalapvetőbb eleme a gyógytorna, és célja a mozgások lehetőség szerinti biztosítása."

Átírás

1

2 A fizioterápia aktív funkcionális kezelés, melynek legalapvetőbb eleme a gyógytorna, és célja a mozgások lehetőség szerinti biztosítása.

3 Pantha rei

4 Mi a mozgás? Mechanikailag - egy test térbeli helyzetének változása az időben haladó forgó Élettanilag - alapvető életjelenség helyváltoztató helyzetváltoztató vegetatív mozgások

5 A mozgás a mozgató szervrendszer működése révén jön létre. A mozgató szervrendszer nem egységes anatómiai fogalom, hanem a mozgás létrejöttében közreműködő szervrendszereknek csontok, ízületek, izmok, idegrendszer komplex funkcionális egységét jelenti, melynek működése az izomtónus fenntartása, a testtartás, mozgás biztosítása.

6

7 A végtagok vázát a hosszú csöves csontok alkotják. A végtagtengely az úgynevezett konstrukciós tengely a végtag ízületein keresztül haladó egyenes, mely a csontok hossztengelyével rendszerint nem esik egybe. Amennyiben valamely csont tengelye, vagy valamely ízületet alkotó csontok által bezárt szög a végtag konstrukciós tengelyétől a fiziológiásnál nagyobb mértékben eltér, tengelydeformitásról beszélünk.

8

9 A csontok közötti összeköttetések formái: a. Folytonosság- megszakítás nélkül - syndesmosis (szalagos összeköttetés) - synchondrosis (porcos) - synostosis (csontos összeköttetés) b. Folytonosság megszakítással.

10 Azokat a csontok közötti összeköttetéseket, ahol az összeköttetésben álló csontfelszíneket hyalin porc borítja, ezen felszínek között folytonossági hiány van, amit kötőszövetes tok, illetve szalagok hidalnak át, zárt üreget képezve, ízületnek nevezzük. Egy adott ízületben a mozgás az ízület mozgástengelye körül történik, az ízület struktúrája által meghatározott mechanizmus szerint.

11

12 Ízületek mozgástartománya: teljes, hasznos, beszűkült, laza, kóros mozgathatóság. Teljes mozgástartomány - a meghatározott struktúra szerinti fiziológiás mozgásterjedelem. Hasznos- az optimálison belüli legfontosabb szögtartomány. Beszűkült mozgás - ha a mozgásterjedelem a fiziológiásnál kisebb, nem éri el a véghelyzetet. Laza - ha a mozgástengely által meghatározott irányú mozgás a fiziológiásnál nagyobb terjedelmű. Kóros mozgathatóság ha olyan irányban is van mozgás, amit a normál ízületi struktúra fiziológiás körülmények között nem enged meg.

13 Ízületi contractura amikor a mozgáskorlátozottság olyan nagy mértékű, hogy valamely síkban az ízületi alaphelyzet sem érhető el.

14

15 A mozgás kivitelezésének aktív elemei az izmok, melyek összehúzódásuk azaz eredési és tapadási pontjuk közelítése révén az ízületekben a tengely körüli forgást kivitelezik. Az általuk létrehozott mozgás iránya elsősorban attól függ, hogy az ízületi forgástengelyhez viszonyítva eredésük, illetve tapadásuk hol helyezkedik el.

16 Az aktív izomerő függ: az izomrostok számától, azaz a fiziológiai keresztmetszettől az izom hosszától

17

18

19 Maximális erőkifejtésre az izom a test nyugalmi helyzetében elfoglalt nyugalmi hosszában képes. Az izomerő mértékét klinikailag 0-5-ig skálán határozzuk meg.

20 A végtagi mozgások nemcsak az egyes ízületekben, hanem az egymás mögött elhelyezkedő ízületi mozgások kombinációi révén jönnek létre. Ezt a kapcsolatot nevezzük mozgási, vagy kinetikus láncnak. Nyitott kinetikus lánc Zárt kinetikus lánc

21

22

23 A harmonikus mozgásokat a piramis- és extrapiramidalis rendszer működésének funkcionális egysége hozza létre, akár akaratlagos, akár automatikus mozgásról van szó. Az akaratlagos mozgás fogalom magyarázata nem egységes, ami részben annak a következménye, hogy a mozgási folyamatok betanulásának fiziológiai mechanizmusait nem ismerjük. Akaratlagos helyett ezért tudatosnak nevezzük a szándék szerinti mozgást.

24 Tudatosság szempontjából : - elsődleges és - másodlagos automatizmusok

25 Az elsődleges automatizmus veleszületett, mint pl. a rágás, nyelés, vagy a karok együttmozgása járás során, mely egyébként tanult folyamat. A másodlagos automatizmusok elsajátítása tudatos ismétléseket igényel. A meghatározott sorrendben rögzült feltételes reflexek sorozatát dynamikus stereotypiának nevezzük.

26 A mozgáselmaradás oka lehet arthrogen myogen neurogen

27 Ízületi mozgáskorlátozottság trauma, rögzítés után műtétet követő állapotok izom-egyensúlyi zavar arthrosis Izomgyengeség (funkcionális vagy organikus eredet) Izomtónus-eloszlási zavar Egyensúlyzavar Kóros járás, sántítás

28 Ez életkortól, a betegség kiváltó okától függetlenül egyaránt igaz és általános érvényű. A fiziotherápia eredményességében meghatározó jelentőségű a gyógytornász egyénisége.

29 Ki a gyerek?

30 Miben más a gyermekkori fiziotherápia? Csecsemőkorban alapvetően jellemző a kooperáció hiánya. Kisgyermekkorban a szülői jelenléttel mindig számolni kell, ez nem mindig segítő tényező. Kamaszkorban a többnyire panaszmentes kiskorú ellenállásával kell számolni. Kisgyermekkorban a fájdalomtól való félelem és az egyensúlyérzék hiánya hátráltat. De: kiváló adaptációs készség és fizikai rugalmasság.

31 Mennyiben más a gyermek mozgató szervrendszere? A gyermek nem kicsinyített felnőtt! a) fejlődő szervezet b) testarányok c) növekvő csontok d) idegrendszer fejlődése

32

33 c. Növekvő csontok : a növekvő csontok különösen a köbös csontok apopysisei területében a szervezet bármely pontján gyulladás jöhet létre. A végtagcsontok epiphysis fugájának károsodása, sérülése tengelyeltéréseket, maradandó deformitásokat hozhat létre.

34 d. Idegrendszer fejlődése : a velősödés még nem fejeződött be velőcső záródási zavarok cauda ascensus

35 A normális mozgás feltételezi a mozgató szervrendszer mindhárom elemének a csontok, ízületek, az izomzat és az idegrendszer anatómiai és funkcionális épségét.

36 A mozgató szervrendszer bármely elemének akut vagy krónikus strukturális károsodása működésbeli eltérést mozgási képtelenséget, mozgáskiesést, mozgásbeszűkülést, rendellenes mozgásformákat - azaz meghatározott mozgászavart idéz elő. A létrejött kóros mozgásforma egyértelműen utal a károsodás helyére, illetve típusára.

37

38 A mozgató szervrendszer bármely elemének gyermekkorban bekövetkező károsodása a fejlődő szervezetet éri, így a növekedés és a működés egyaránt megzavart, ennek következtében komplex mozgászavar alakul ki.

39 Jó regenerációs és gyógyulási hajlam, kiváló adaptációs készség de ezzel visszaélni soha nem szabad!

40 Két tilalomfa szegélyezi tevékenységünk útját: (Dr. Zinner Nándor) Majd kinövi Gyógyíthatatlan

41 Sérülések, égések csecsemő- és gyermekkorban.

42 A trauma a vezető halálok gyermekkorban. 14 éves kor alatt a hospitalizáció második leggyakoribb oka.

43 Halálos kimenetelű sérülések: gépjármű-balesetek fulladásos halál, vízbefúlás gázolásos balesetek égések

44 Nem homogén betegcsoport, és a sérülési mechanizmusok is különbözőek, alapvetően a gyerek korától és aktivitási szintjétől függenek.

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Szezonális csúcs: május június Napi csúcs: óra A sérülés helyszíne - otthon - 47% - iskola - 17% - utca - 36%

56

57

58

59

60 SOHA NEM A GYERMEK A FELELŐS AZ ŐT ÉRT BALESETÉRT!

61

62 Prevenció: primer = konkrét megelőzés (parenting) szekunder = sérülés megelőzése (védőfelszerelések, biztonsági ülés, stb.) tercier = a sérülés következményeinek megelőzése (gyors és hatékony laikus ellátás, gyors és informatív segélyhívás, biztonságos szállítás, korrekt orvosi ellátás)

63

64

65 Speciális sérülések: a) szülési sérülések b) bántalmazott gyermek c) megrázott gyermek (Shaken baby sy.)

66 a. Szülési sérülések (1-2%): cefalhaematoma ( mennyisége miatt hypovolaemiát okozhat) intracranialis vérzések kulcscsonttörés (4000 gr. felett 13%-ban) felkartörés combcsonttörés

67

68 b. Bántalmazott gyermek: többszörös sérülések nem egyidejű sérülések egymásnak ellentmondó anamnesztikus adatok

69

70 c. Megrázott gyermek sy. - Shaken baby sy.: az agy coup-contracoup mechanizmussal sérül retina bevérzés 70-75%-ban

71 Koponyasérülések 2-3 incidencia Mortalitás vezető oka. Gyermekkori specialitások: fejlődő agy tünetek sokszor kevésbé riasztóak fej-testarány különböző, nyakizomzat gyenge kevés a testfelszínhez viszonyított vérvolumen nagy a test többi részéhez viszonyítva (újszülöttben az agytömeg/testtömeg arány 1:8, felnőttben 1:40)

72 A sérülések lehetnek: a) lágyrész ( nyílt sebek) b) commotio cerebri (kórházi observatio szükséges, órán át, reggeli emissio javasolt! )

73 c. csontsérülések = vonalas (rtg.-n 70%-a nem ábrázolódik) Koponyaalapi impressziós koponyatörés pingponglabda újszülött- vagy korai csecsemő korban, folytonossági hiány nélkül táguló koponyatörés duraszakadással társuló vonalas törés, pseudo-meningocelet hozhat létre traumás suturolysis megítélése, mint a vonalas törésé

74

75 d. Intracranialis vérzések subduralis gyermekkorban többnyire halálos epiduralis ritkább, túlélési arány jobb, mint felnőttkorban intracerebralis haematoma rapid és jelentős oedema, mortalitása nagy subarachnoidealis diffus axonalis károsodás

76

77 GCS ( Glasgow Coma Score) alapján a súlyosság: Enyhe ICP fokozódás kockázata 3% Közepes 9-12 ICP fokozódás kockázata 10-20% Súlyos < 9 AVPU Alert = éber Voice = hangingerre reagál Pain = fájdalomingerre reagál Unresponsive

78 Koponyatrauma esetén a primer sérülés irreverzibilis. Cél: a secunder károsodások megelőzése. Ezért elsődleges teendő a hypoxia megszűntetése.

79 Posttraumás állapot függ: a coma mélységétől a coma időtartamától (GCS) a postcomás amnézia időtartamától a gyerek korábbi személyiségétől

80 Fő startégia: korai preventív szakasz (postacut comás fázis) contractura prevenció neuropsychológiai károsodások prevenciója (szenzoros stimuláló, nyugodt környezet) szondatáplálás megszűntetése, nyelés, rágás gyakoroltatása

81 tartós rehabilitáció időszaka motoros diszfunkciók terápiája önálló táplálkozás, elemi önkiszolgálás tanítása viselkedés- és személyiségzavarok kognitív képességek kommunikációzavar terápiája közösségi reintegráció családterápia egyéb komplikációk kezelése epilepszia kialakulása valószínű

82 Gerinc Az összes gerincsérülés 5-20%-a gyermekkorban fordul elő. Ennek 50-70%-a a nyaki gerincet ( C1-C3) érinti. ( A gyermekkori törések < 1%-a)

83

84 Gyakoriságban ezt követi a ThoracoLumbalis: a biztonsági öv haránt szárán túlhajló gerinc sérülése %-ban hasi sérüléssel szövődik. A thoracalis csigolyák törése: nagy energiájú sérülés hasi vagy mellkasi sérüléssel társul gyakran myelon károsodással is jár A lumbalis gerinc sérülései késői kamaszkorig ritkák.

85 SCIWORA = Spinal Cord Injury Without Radiologic Abnormality Fontos a tertier preventio: a megfelelően stabilizált beteg szállítása! Ez csak nyakrögzítő gallér + homokzsák + rögzítő szalagok + emelt backpad alkalmazása tudja biztosítani!

86

87 Mellkasi sérülések a 2. leggyakoribb halálok (25%) 90%-ban tompa Bordatörés, ptx ritka, de ventil ptx! Tüdő-contusio ritkán igényel lélegeztetést

88 Hasi sérülések a 3. leggyakoribb halálok (10%) a kismedence mélysége kicsi, nem ad kellő védelmet sérülések esetén. Leggyakoribb hasi sérülés a lépruptura. Törekedni kell a lép legalább egy részének megtartására.

89

90 A máj sérüléseit stabil keringés mellett konzervatívan kezeljük. A máj-resectio mortalitása 25-30%.

91

92 Medencetörés Gyakorisága 1-5%. Gyermekkorban a medence rugalmasabb, mint felnőttnél. Instabilitásának fizikális vizsgálatával a vérzést jelentősen fokozni lehet. Rtg. felvétel csak gonad takarás nélkül. a) linea terminallis alatti és feletti stabil törések b) gyűrűtörések c) gyűrűtörés, egyidejű lysissel = Rotatios és verticalis instabilitás

93

94 Késői szövődmények: funkcionális rövidülés medence-deformitás combfej-károsodások

95 Polytrauma Az össz-mortalitás több, mint 50%-át jelenti. (beékelődés, magas harántlaesio, szív- és nagyérsérülés, kivérzés) A súlyosan sérült gyermek ellátási algoritmusa = felnőtt ellátása + sajátosságok.

96 Eltérések: 1. Sérülés típusa 2. Farmakológia: (dozírozás) 1 hó 1/8 1 év 1/4 7 év 1/2 12 év 3/4 3. Anatómia ( légúti eltérések, a szervek egymáshoz közelebb vannak) 4. Élettan ( FRC kisebb, mint felnőttkorban, rugalmasabb csontok, kevesebb zsírszövet, fokozott hővesztés, eltérő vitalis paraméterek: 40-60/perc légzésszám, Fr /min, vérvolumen 80 ml/tskg, a csecsemő hypoglykaemiára hajlamos) Célvérnyomás (syst) 70+ 2xév

97 Amputaló sérülések Amputáció totalis subtotalis (keringés hiánya) Replantáció revascularisatio Makroamputatum (izomelemeket tartalmaz, csuklótól, bokától proximálisan) Mikroamputatum ( izomelemeket nem tartalmaz, csuklótól, bokától distalisan)

98 Feltételek: személyi, tárgyi, beteg, amputatum Indikáció: felnőttnél soliter hosszú ujjat nem replantalunk, gyerekeknél még azt is! Kontraindikáció: ha az amputatum alkalmatlan beteg általános állapota

99 ÉLETET VAGY A VÉGTAGOT? ÉLETET ÉS A VÉGTAGOT!

100 Kis amputatum replantatioja után nincs növekedési zavar. Nagy amputatumon: 5,5-20%-os hossznövekedési zavar alakulhat ki!

101 Végtagsérülések, csonttörések Az összes gyermekkori sérülések 50-60%-át jelentik. Törésformák a gyermekkorban: hajlás az ulna és a fibula típusos sérülési formája kisgyerekkorban tórusztörés a meta-diaphysis határán, kompressziós erő-behatásra zöldgallytörés teljes törés

102

103

104 A teljes törés lehet: haránttörés spiráltörés ferde törés pillangótörés axialis (longitudinalis) törés darabos törés

105

106 Egyéb törésformák: stressz-törés szakításos törés (apophysisek területében) patológiás törés (csont-cysta)

107

108 Az élettani különbségek alapvető oka a növekvő szervezet, a fokozott biológiai aktivitás. remodellálódás (korfüggő!) túlnövekedés progresszív deformitás álízület hiánya ( ha van, az mindig iatrogen) rövid gyógyulási idő refractura o korai (eredeti törés helyén, vs. rövid rögzítési idő) o késői (malsanatio esetén)

109 A hosszú végtagcsontok tagolódása: diaphysis, metaphysis, epiphysis, illetve az epiphysisporclemez. A gyermekkori csont legjellegzetesebb sajátossága a csontok hossznövekedése az epiphysis-fuga területében.

110

111

112 Az epiphysisek sérüléseit Salter-Harris szerint osztjuk fel.

113 A növekedési zavar mértéke függ: kortól, nemtől a sérülés helyétől a dislocatio mértékétől Minél nagyobb az elsődleges dislocatio, annál nagyobb a csontnövekedési zavar kialakulásának veszélye.

114 A szártörések kezelési elvei: a makromozgást kapcsolja ki ne károsítsa a porcot és ne stimulálja a periosteumot legyen gyermekbarát

115 A gyermekek igényei fokozódnak! NE FÁJJON! GYORSAN GYÓGYULJON! NE KELLJEN GIPSZET VISELNI! HAMAR HAZA LEHESSEN MENNI! LEHESSEN UTAZNI!

116 Általánosságban elmondható, hogy a végtagi törések kezelése 50%-ban konzervatív 40%-ban minimál-invazív 10%-ban műtéti feltárást igénylő.

117 Túlnövekedés: Konzervatív 0,5-3,5 cm Operatív 0,5-1,5 cm Minimál-invazív 0-0,5 cm

118 Humerus - törések a) Proximalis physis ( Salter II.) A dislocatio mindig elülső- és lateralis

119

120 b) Diaphysealis törések ritka, 3-12 év között, prox. meta-diaph. határon c) Supracondylaris humerus törés ( az összes könyöktáji törés 60%-a!) gyakori sikertelen repositio rossz késői eredmények

121 Mechanizmus szerint: 98%-ban extensios 2%-ban flexios Radiológiai értékelése nehéz.

122

123 Hüter háromszög: az olecranon és a két epicondylus hajlított könyök mellett egyenlő szárú háromszöget képez. Nyújtott könyök esetén egy egyenesbe esnek. ( Supracondylaris törésnél ép, ficamnál eltolódik) A radiológiai tájékozódásban segít: fiziológiás valgus a humerus hosszetengelye és a trochlea humeri által oldalból bezárt szög Baumann szög: a humerus hossztengelyére állított merőleges és a capitulum humeri epiphysis-fugája által bezárt szög. (15-20 fok)

124

125 Extensios sérülések Baumann szerinti felosztása: dislocatio nélküli hátsó dislocatio, a hátulsó corticalis ép hátsó dislocatio, teljes törés.

126

127

128 A könyöktáji sérülések esetén a gipszet rögzítő kötést az utolsó szál pólyáig mindig fel kell vágni! 48 órán át a keringés rendszeres ellenőrzése szükséges!

129 N. Ulnaris sérülése esetén: A hüvelyk addukció Ujjak terpesztése zárása IV. - V. ujjak teljes extenziója esik ki

130

131 Pronatio dolorosa infantum = pulled elbow Típusosan 1-4 éves korban fordul elő, a radius-fej izolált ficama. Gyakran a könyök hajlításával, az alkar supinatiojakor spontán reponálódik. Rögzítés csak ismételt ficamnál szükséges.

132 Monteggia-sérülés a radiusfej ficamodik az ulna törik a membrana interossea, a lig. anulare és a chorda obliqua szakad

133

134 Típusai: extensios = a radiusfej előre ficamodik, az ulnaris szöglet varus-antecurvatio flexios = a radiusfej hátraficamodik, az ulna varus-recurvatios szögletbe törik lateralis = mind a radiusfej-ficam, mind az ulna szöglete lateralis

135

136 Galeazzi törés Gyermekkorban igen ritka. A radius törik, a distalis ulnavég ficamodik, a membrana interossea és a distalis ízületi discus szakad.

137

138 Alkartörés

139 Lehet zöldgally, vagy dislocalt törés. proximalis harmadi középső harmadi distalis harmadi törés Műtét szükséges kiterjedt lágyrészsérülés reponálhatatlan törés

140 Combnyaktörés A combnyaktörés ritkább, a combcsonttörés gyakoribb, mint felnőttkorban. Akut műtéti ellátást igényel ( csavarozást) Az intracapsularis haematomát le kell bocsátani! feltárással punctioval drain behelyezésével / drain nélkül

141

142 Combcsonttörés (diaphysis-törés) Ha a femur velőűrének 80%-át fém tölti ki, a törés mozgás-stabil, külső rögzítés nem szükséges, gyorsan terhelhető és mozgatható.

143 Kezelése: medencegipsz overhead TEN

144 II.típusú, hosszú, ferde, ékkitöréssel járó instabil törésnél: TEN + rögzítő bögre Fixateur externe Spirál- törésnél, supracondylaris törésnél fixateur lemez vagy TEN 12 éves kor felett nagy súlyú nagy kamasznál reteszelt LFN vagy felfúrás nélküli tibia velőűrszeg a választandó megoldás.

145 A femur distalis epiphysissérülése A Salter I.-II. és a VI. formák extraarticularisak. Kezelésük: fedett repositio + hajlított térdhelyzetben medencegipsz. Salter III. típus törési síkja T Salter IV. typus törési síkja Y formájú. Feltárásos repositiot igényelnek.

146

147 Tibia- és lábszártörések A. Növekedést nem befolyásoló törések 10%- a tibia proximalis metaphysisének törései = gyakran alakul ki progresszív valgusdeformitás (pes anserinus begyűrődése?) 50% - a tibia distalis metaphysisének törései 40% - a lábszár diaphysisének törései (komplett, egyszerű, darabos)

148 Kezelése: ( instabil, polytrauma, floating knee ) TEN Cél: törvégek min. 50%-a érintkezzen A tengelyeltérés 10 foknál ne legyen több

149 B. A növekedést befolyásoló törések a tibia proximalis epiphysis-törései (Salter III-IV) eminentia intercondyloidea abruptio tuberositas tibiae törése

150

151 Bokatörések: (24-38%) Növekedést nem befolyásoló törések (Salter I.-II.) Progresszív növekedési zavart okozó törések (Salter III.-IV., a törés áthalad a növekedési zónán) Átmeneti törésformák: o Tillaux: a lig.tibiofibulare ant. kiszakítja a tibia distalis epiphysisének anterolateralis részét o triplane törés: a Tillaux-törés SalterII. formával kombinálva

152

153 Quo ad vitam Quo ad futuram A gyermektraumatológia célja megtartani - az életet - a végtagot - a funkciót - az esztétikumot - a növekedést

154 ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK 90%-ban háztartási balesetek, a sérültek kétharmada a 0-4 éves korosztályban van. Leggyakrabban a fej, az arc, a nyak, a mellkas, valamint az alkarok, kezek érintettek.

155

156 Az égési sérüléseket osztályozhatjuk a sérülés kiterjedése az égés mélysége a kiváltó ok alapján.

157 Az égés mélysége szerint: epidermalis (gr.i) dermalis ( gr.ii.) subdermalis (gr.iii.)

158 A kiváltó ok alapján formái : forrázás (80%) általában felületes égést okoz lángégés (10%) a bőr teljes vastagságát érinti kontakt égés forró tárgyak érintése, tűzhelyre, fűtőtestre esés mély égés vegyi égések o savak- koagulációs nekrózis o lúgok - kollikvációs nekrózis elektromos égés o háztartási áram o magasfeszültségű áram mélyreható, izomzatra is ráterjedő szövetelhalás

159 Égésbetegség = a bőr károsodása + szisztemás tünetek. (Haemodinamikai zavar, endokrin szervek károsodása, metabolikus- és anyagcsere zavarok ) Szakaszai: sokk infectios szak - Staphylococcus sepsishez vezethet reparatio szaka az esetek %-a hegesedéssel gyógyul

160 A hegesedés a kötőszövetek növekedéssel fokozódó zsugorodását, az ízületek körül azok contracturáját eredményezi.

161 Kontraktúra profilaxis!

KÖNYÖKTÁJI CSONTÍZÜLETI SÉRÜLÉSEK GYERMEKKORI SAJÁTOSSÁGAI I.

KÖNYÖKTÁJI CSONTÍZÜLETI SÉRÜLÉSEK GYERMEKKORI SAJÁTOSSÁGAI I. Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 1. szám (2013), pp. 113 121. KÖNYÖKTÁJI CSONTÍZÜLETI SÉRÜLÉSEK GYERMEKKORI SAJÁTOSSÁGAI I. NAGY ÁGNES 1, NEMESI ERIKA 1, DR. LOMBAY BÉLA 1,2 Összefoglalás: A csontok

Részletesebben

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr.

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI. Prof. Dr. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék A LÁB SÉRÜLÉSEI Prof. Dr. Záborszky Zoltán A lábszár distalis metaphysisének törései (Pilon-törés) Ok: magasból

Részletesebben

A MALLEOLARIS TÖRÉSEK

A MALLEOLARIS TÖRÉSEK Boka törések Malleoláris törések. Anatómia: A MALLEOLARIS TÖRÉSEK A talus ízfelszíne csonka kúp formájú Plantarflexio esetén a ízületben berotatio, dorsalextensio esetén pedig kirotatio jön létre. Az anatomiai

Részletesebben

Konzervatív töréskezelés. Urbán Ferenc

Konzervatív töréskezelés. Urbán Ferenc Konzervatív töréskezelés Urbán Ferenc Böhleri elvek Repozíció Retenció Rehabilitáció KONZERVATÍV KEZELÉS Nem minden konzervatív kezelés funkcionális, de a funkcionális töréskezelés konzervatív! KONZERVATÍV

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2390-06 Masszázs alapozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön azt a feladatot kapta a munkahelyén, hogy készítsen kiselőadást a sejtek működésének anatómiájáról - élettanáról! Előadása legyen szakmailag alátámasztva, de a hallgatók számára érthető!

Részletesebben

FEMUR DIAPHYSIS, patella és tibia condylus TÖRÉSEK ELLÁTÁSA TRAUMA

FEMUR DIAPHYSIS, patella és tibia condylus TÖRÉSEK ELLÁTÁSA TRAUMA FEMUR DIAPHYSIS, patella és tibia condylus TÖRÉSEK ELLÁTÁSA A femur diaphysis törések An: Pm: Cl: Kl: Dg: Th: az emberi test legerősebb csontja, ventralis irányban doború nagy energiájú traumára törik,

Részletesebben

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS,

Dr.Szolnoki János. Klinikus állatorvos, az MKOE tagja. Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, Orthopédia ESETISMERTETÉS Könyökízületi arthrodesiszsömi kutya Dr.Szolnoki János Klinikus állatorvos, az MKOE tagja Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. állatkórháza, Szentendre MRCVS, www.hegyvidekiklin.fw.hu

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyermekkori bokatörések (BNO: S8250, S8260) kórismézéséhez és kezeléséhez Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1.

Részletesebben

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA. alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/2 CSONTTAN-ÍZÜLETTAN OSTEOLÓGIA-SYNDESMOLÓGIA alapfogalmak, fej, törzs, végtagok JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet ÁLTALÁNOS OSTEOLÓGIA Testünk szilárd állományát csontok alkotják (10% testtömeg).

Részletesebben

A felső végtag sérülései. SE Traumatológia Tanszék

A felső végtag sérülései. SE Traumatológia Tanszék A felső végtag sérülései SE Traumatológia Tanszék A válltv lltól l a csuklóig azaz a sternoclavicularis izülett lettől l a carpalis izületig Lágyrész és csontsérülések sek Egon Schiele Sternoclavicularis

Részletesebben

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek

VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek VII./2. Veleszületett fejlődési rendellenességek A térd veleszületett rendellenességei összességében ritka kórképek, előfordulhatnak önálló elváltozásként, de időnként komplex fejlődési rendellenességek

Részletesebben

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése traumás poroticus pathologias craniocervicalis, cervicalis,

Részletesebben

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011.

A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás. Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. A Dévény módszer, mint a korai fejlesztésben alkalmazható eljárás Vámosi Istvánné DSGM-szakgyógytornász 2011. Fogalom A koragyermekkori intervenció a 0-5 (6) éves korú eltérő fejlődésű gyermekek tervszerűen

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Bokatörés (S8250, S8260, S9300, S9320) Fractura malleoli

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Bokatörés (S8250, S8260, S9300, S9320) Fractura malleoli Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Bokatörés (S8250, S8260, S9300, S9320) Fractura malleoli Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. Érvényességi terület

Részletesebben

üvegcsont betegség régen és ma

üvegcsont betegség régen és ma Osteogenesis imperfecta üvegcsont betegség régen és ma KOVÁCS ANDREA gyógytornász Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVII. Vándorgyűlése 2008 Budapest Magyarországon 2006

Részletesebben

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr.

Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Lábszártörések. Bokasérülések. A calcaneus, talus és láb sérülései. Speciális vizsgálatok. Semmelweis Egyetem Traumatológia Tanszék Dr. Gál Tamás Lábszártörések Anatómiai tulajdonságok: Anteromedialis

Részletesebben

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia

Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma. Mozgásanatómia. Mozgásanatómia Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziuma Mozgásanatómia Mozgásanatómia 9. évfolyam A 9. évfolyamon az intézményünk profiljának megfelelő tantárgy, a mozgásanatómia kerül bevezetésre. A mozgásanatómia

Részletesebben

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán.

Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán. KÖNYÖKÍZÜLET Az alkar csontjai: singcsont (ulna): medialisan, a kisujj oldalán orsócsont (radius): lateralisan, a hüvelykujj oldalán Singcsont (ulna): pörgő bevágása (incisura trochlearis) koronanyúlvány

Részletesebben

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS

3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 3. FEJEZET - MANUÁLTERÁPIA 3/1. EGYSZERŰ FELELETVÁLASZTÁS 1. A csúszó mozgás: A) forgó haladó mozgás, amikor az ízület egyik oldalán tractio, a másik oldalon compressio jön létre B) egyenes vonalú haladó

Részletesebben

Traumatológia. Vortex. Distalis humerus lemez ±15

Traumatológia. Vortex. Distalis humerus lemez ±15 Vortex Traumatológia Distalis humerus lemez ±5 Referenciák. Bevezetés 4-5 3.3.5 A lemez előzetes rögzítése Dr. Vámhidy László PhD. Egyetemi Docens, Klinikai Igazgató...3 Az implantátum A műszerkészlet

Részletesebben

A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset

A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset A fizika törvényei szerint bántalmazás vagy baleset Ferenczi Andrea, Czégeni Árpád Attila Gárdos László Zala Megyei Kórház Bántalmazás vagy baleset Csecsemőket és kisdedeket ért súlyos sérülések esetén

Részletesebben

A GYERMEKKORI KÖNYÖKTÁJI CSONTTÖRÉSEKET KIVÁLTÓ MECHANIZMUSOK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI GYAKORLATBAN II.

A GYERMEKKORI KÖNYÖKTÁJI CSONTTÖRÉSEKET KIVÁLTÓ MECHANIZMUSOK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI GYAKORLATBAN II. Egészségtudományi Közlemények, 3. kötet, 1. szám (2013), pp. 123 132. A GYERMEKKORI KÖNYÖKTÁJI CSONTTÖRÉSEKET KIVÁLTÓ MECHANIZMUSOK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI GYAKORLATBAN II. DR. LOMBAY BÉLA 1,2, NAGY ÁGNES

Részletesebben

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24.

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24. Kovács Balázs és Magyar Péter Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika 2009. november 24. 1 Olyan helyzet, amiben fennáll az életveszély, vagy maradandó károsodás azonnali esélye 2 3 óra

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Humerus diaphysis törések kezelése (384E, 387C) Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium 1. A protokollok alkalmazási /

Részletesebben

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek

Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Mozgásszervi fogyatékossághoz vezető kórképek Dr Élő György Miért szükséges ismeretek ezek? Tudni kell a funkció károsodás okát, ismerni a beteg általános állapotát, hogy testi, szellemi és lelki állapotának

Részletesebben

Égéssérült gyermekek rehabilitációja

Égéssérült gyermekek rehabilitációja Égéssérült gyermekek rehabilitációja dr.paraicz Éva MRE Bethesda Gyermekkórház Rehabilitációs Osztály Kávészünet, 2012.05.11. A rehabilitáció fogalma (WHO) Az a szervezett tevékenység, amelyet a társadalom

Részletesebben

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD

IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK LEGGYAKORIBB OKA A TÚLTERHELÉS, ILLETVE EBBŐL ADÓDÓAN AZ IZOMLÁZ, IZOMGÖRCS ÉS IZOMKONTRAKTÚRA RÉVÉN KIALAKULÓ IZOMSZAKAD A SPORTOLÓK IZOMSÉRÜLÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK UH VIZSGÁLATTAL DR. KARDOS LÁSZLÓ, DR. BARTEK PÉTER PAMOK GYŐR, RADIOLÓGIA OSZTÁLY MRT XXVIII. KONGRESSZUS BUDAPEST, 2016.06.23-25 IZOMSÉRÜLÉS AZ IZOMSÉRÜLÉSEK

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Ortopédiai betegek rehabilitációja

Ortopédiai betegek rehabilitációja Ortopédiai betegek rehabilitációja Törpe növés Veleszületett végtag hiányok Hibás testtartás Végtag deformitások Arthrosisok Izomzat és kötőszövet veleszületett hibái Izombetegségek Csontok és izületek

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei

VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei VIII./1. fejezet: A láb fejlődési rendellenességei A fejezetben a lábat alkotó csontok számbeli többletét és hiányát, valamint méretbeli túl-, illetve alulnövekedését részletezzük. Az e fejezetben található

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A humerus gyermekkori supracondylaris törésének (BNO: S4240) kórismézéséhez és kezeléséhez

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A humerus gyermekkori supracondylaris törésének (BNO: S4240) kórismézéséhez és kezeléséhez Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A humerus gyermekkori supracondylaris törésének (BNO: S4240) kórismézéséhez és kezeléséhez I. Alapvető megfontolások Készítette: A Traumatológiai Szakmai

Részletesebben

Krómer Andrea 2012.05.09.

Krómer Andrea 2012.05.09. Krómer Andrea 2012.05.09. Nőgyógyászati fizioteárpia balneoterápia fürdő iszapkezelés mechano/fizikoterápia gyógytorna / gátizom és kismedencei torna hüvelyi pesszáriumok gyógymasszázs elektromos kezelések

Részletesebben

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász

S SEK GYTORNA MÓDSZEREKKEL GYÓGYTORNA. Bély Zsófia gyógytornász LÁGYRÉSZ SÉRÜLÉSEK S SEK KEZELÉSE KÜLÖNBK NBÖZŐ GYÓGYTORNA GYTORNA MÓDSZEREKKEL Bély Zsófia gyógytornász Lágyrészek bőralatti kötőszövet inak ínhüvelyek íntapadások szalagok bursák tágabb értelemben ide

Részletesebben

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta

Csigolyatörések gyógytornája. Készítette: Tihanyi Renáta Csigolyatörések gyógytornája Készítette: Tihanyi Renáta Traumás csigolyatörések A fizioterápiás kezelés függ: cervikális, thorakális, v. lumbalis szakasz érintett gerincvelő sérülésével,v. sérülése nélkül

Részletesebben

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk:

A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: VÁLLÖV, VÁLL A felső végtag csontjait 2 csoportra oszthatjuk: I. a vállöv: kulcscsont (clavicula) lapocka (scapula) II. a szabad felső végtag részei: kar (brachium) karcsont (humerus) alkar (antebrachium)

Részletesebben

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15

(IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó Óraszám/félév: 15 TRAUMATOLÓGIAI és KÉZSEBÉSZETI TANSZÉK Traumatológia I. (általános traumatológia) AOTRA01A7 2014/2015. (IV. évfolyam, 1. félév) 1-5 hét szerda 17-19 ó Auguszta nagyelőadó csütörtök 09-10 ó Auguszta nagyelőadó

Részletesebben

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése

Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Tájékoztatott vagy tájékozott beteg kérdése Az elektív csípő- és térd-protézis műtéten résztvevő betegek tájékoztatásának vizsgálata Készítette: Fehér Mónika MSc ápoló hallgató Az elektív csípő- és térd-protézis

Részletesebben

Turchányi Béla tanszékvezető egyetemi docens osztályvezető főorvos Traumatológiai és Kézsebészet

Turchányi Béla tanszékvezető egyetemi docens osztályvezető főorvos Traumatológiai és Kézsebészet Kenézy Gyula Kórház Debrecen Osztály Tanszék Turchányi Béla tanszékvezető egyetemi docens osztályvezető főorvos Traumatológiai és Kézsebészet Szalag, csont és ízületpótlás módszerei. Fémek és műanyagok

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

A mozgásszervi fogyatékosok

A mozgásszervi fogyatékosok Okok, következmények, rehabilitáció A mozgásszervi fogyatékosok A mozgásszerv: tartó és mozgatóapparátus A fogalom definíciója, gyakorlati szempontok alapján: Mozgásfogyatékos az a személy, akinél aktív

Részletesebben

Spondyloepiphysealis dysplasia congenita SEDc - esetbemutatás

Spondyloepiphysealis dysplasia congenita SEDc - esetbemutatás Dr. Medveczky Erika Ph.D Dr. Barna Judit Spondyloepiphysealis dysplasia congenita SEDc - esetbemutatás Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Északbudai Egyesített Kórházai GYERMEKREHABILITÁCIÓS

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti. Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti. Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Könyökficam /S5310/ Luxatio cubiti Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. Érvényességi területe Traumatológia, ortopédia,

Részletesebben

TRIAGE KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

TRIAGE KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TRIAGE KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Dr. Szokoly Miklós Ph. D Orvos Igazgató Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Dr. Aradi Petra Ph. D BME MOGI Budapest, 2015. október 17. A BK-ban

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Commotio cerebri (enyhe és közepes fokú koponya- és agysérülés)

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Commotio cerebri (enyhe és közepes fokú koponya- és agysérülés) Commotio cerebri (enyhe és közepes fokú koponya- és agysérülés) Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció és alapvetõ megállapítások A koponya sérülései következtében funkcionális és

Részletesebben

Ki kicsoda? Normál paraméterek. Gyermek kis felnőtt!!! Egyszerűbben - pulzusszám. Vérnyomás 2011.04.01. RR syst min.

Ki kicsoda? Normál paraméterek. Gyermek kis felnőtt!!! Egyszerűbben - pulzusszám. Vérnyomás 2011.04.01. RR syst min. Ki kicsoda? Születéstől 1 hónapos korig 1 hó - 1 év csecsemő 1 3 kisded 3 14 év gyermek 14 20 ifjú ERC ALS és EPLS Instructor 2011 Mentőtiszt III. oktatás Gyermek kis felnőtt!!! Anatómiai, élettani különbségek

Részletesebben

ORSZÁGOS SPORTORVOSI KONFERENCIA LENYÓ LUX és Fizioterápia kombinációja MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán

ORSZÁGOS SPORTORVOSI KONFERENCIA LENYÓ LUX és Fizioterápia kombinációja MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán ORSZÁGOS SPORTORVOSI KONFERENCIA 2007.05.30. LENYÓ LUX és Fizioterápia kombinációja MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán LENYÓ LUX és Fizikoterápia kombinációja Extrém alacsony intenzitású elektromos

Részletesebben

A caries következményes betegségei. Differenciál diagnosztika

A caries következményes betegségei. Differenciál diagnosztika A caries következményes betegségei Differenciál diagnosztika A caries következményes betegségei Reverzibilis pulpitis (hyperaemia) Irreverzibilis pulpitis Acut pulpitis Partialis pulpitis Totalis pulpitis

Részletesebben

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft.

Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita. Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. Gyógytorna speciális módszerek Kálmán Anita Zsigmondy Vilmos Harkány Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft. A gyógytorna speciális módszerei A családorvosok elmondása szerint a betegeik mintegy 60%-a mozgásszervi

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA)

Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Rheumatoid arthritis - reumás ízületi gyulladás (RA) Ízületvédelem Az ízületekre károsan ható erők lehetőség szerinti kikapcsolása. Feladata: izmok erejének gazdaságos felhasználása biomechanika, struktúra,

Részletesebben

A talus és a calcaneus törései

A talus és a calcaneus törései A talus és a calcaneus törései ttila SZTE Traumatológiai Klinika A talus anatomiája: A talus kb. 60% át porc borítja, rajta sem inak, sem izmok nem tapadnak ill. erednek A talus test vérellátása főleg

Részletesebben

Poszttraumás n. ischiadicus laesio

Poszttraumás n. ischiadicus laesio Poszttraumás n. ischiadicus laesio Buktatók, kihívások, tanulságok multimodális megközelítésben Dr. Lánczi Levente István, Dr. Bágyi Péter, Dr. Berényi Ervin Debreceni Egyetem, Kenézy Kórház Kórházi felvétel

Részletesebben

POLYTRAUMA. TÖBBSZÖRÖS SÉRÜLÉSEK. SZÖVŐDMÉNYEK. VÉGÁLLAPOT SZAKÉRTŐI MEGÍTÉLÉSE. Prof. Dr. Záborszky Zoltán

POLYTRAUMA. TÖBBSZÖRÖS SÉRÜLÉSEK. SZÖVŐDMÉNYEK. VÉGÁLLAPOT SZAKÉRTŐI MEGÍTÉLÉSE. Prof. Dr. Záborszky Zoltán Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék POLYTRAUMA. TÖBBSZÖRÖS SÉRÜLÉSEK. SZÖVŐDMÉNYEK. VÉGÁLLAPOT SZAKÉRTŐI MEGÍTÉLÉSE. Prof. Dr. Záborszky Zoltán

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Klinikai tünetek

Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon. Klinikai tünetek Nyílt ízületi sérülések ellátása lovon Klinikai tünetek Hígan folyó, mozgás során a sebzésben habbá verődő, vízszerűen áttetsző és folyó váladék (nem összetévesztendő a vérsavóval) Néha az ízületi felszín

Részletesebben

Sport sérülések A sportsérülések, többnyire hirtelen kialakuló, egészségkárosodással járó elváltozások, melyek hatását

Sport sérülések A sportsérülések, többnyire hirtelen kialakuló, egészségkárosodással járó elváltozások, melyek hatását Sport sérülések A sportsérülések, többnyire hirtelen kialakuló, egészségkárosodással járó elváltozások, melyek hatását azonnal, vagy nagyon rövid időn belül tapasztalja a sportoló. Az esetek többségében

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában

MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában MR szerepe a politraumát elszenvedett betegek képalkotó diagnosztikájában Gion Katalin 1, 2; Szabovik Géza 3; Palkó András 2 Diagnoscan Magyarország Kft. Affidea Csoport 1; SZTE Radiológiai Klinika 2;

Részletesebben

Égési sérülések ellátása Égési sérülést okozhat minden olyan tárgy, gőz, gáz, levegő, folyadék, aminek a hőmérséklete magasabb a testhőmérsékletnél, vagy egyéb külső tényezők, mint az elektromos áram savak,

Részletesebben

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g

QS 1 Mesterséges emberi koponya. Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 1 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Az alsó állkapocs elmozdítható. 2 darabból áll. Súly: 700 g QS 2 Mesterséges emberi koponya Valósághű öntvény, SOMSO-műanyagból. Elmozdítható

Részletesebben

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete

Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Spondyloarthritisekhez társuló csontvesztés megelőzésének és kezelésének korszerű szemlélete Szántó Sándor DE OEC, Reumatológiai Tanszék 2014.02.05. Szeminárium Szisztémás OP SPA-ban Csigolyatörés SPA-s

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Radiográfus szakképesítés Klinikum a képalkotásban modul. 1. vizsgafeladat május 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az interaktív vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21.

Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája. Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az oszteoporosis nem gyógyszeres terápiája Dr. Brigovácz Éva SMKMOK 2015.01.21. Az orvoslás s a bizonytalanságok tudománya és s a valósz színűségek művészete. szete. William Osler Tények/ adatok Gyógyszeres

Részletesebben

Sebgyógyulás folyamata zárt és nyílt lágyrész-sérülések vérzésformák fedett és nyílt érsérülések

Sebgyógyulás folyamata zárt és nyílt lágyrész-sérülések vérzésformák fedett és nyílt érsérülések Sebgyógyulás folyamata zárt és nyílt lágyrész-sérülések vérzésformák fedett és nyílt érsérülések Dr. TURCHÁNYI BÉLA Tanszékvezető egyetemi docens Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék 1 A sebgyógyulás

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla

Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban. Dr. Lővei Csilla Gyermekek rehabilitációjának lehetőségei napjainkban Dr. Lővei Csilla 2015. 10. 29. Rehabilitációt igénylő gyermekkori kórállapotok: Neurológiai kórképek (myelodysplasia, CP, neuromuscularis bet., neurotraumat.)

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során

Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Terrier-féle lágyrész mobilizáció és Kinesio Tape technika hatása Periarthritis humeroscapuláris konzervatív kezelése során Készítette: Halder Ágnes B.A.Z. Megyei Kórház és EOK Szikszó, Gyógytornász Terrier-féle

Részletesebben

Izületi és lágyrész sérülések. Wiegand Norbert PTE ÁOK Trauma Centrum

Izületi és lágyrész sérülések. Wiegand Norbert PTE ÁOK Trauma Centrum Izületi és lágyrész sérülések. Wiegand Norbert PTE ÁOK Trauma Centrum Lágyrészek: Bőr Subcutis Fascia Izom Szalag Ín Lágyrész sérülések Izolált Töréssel társult Bőr sérülések Sebek Égés Kémiai sérülés

Részletesebben

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés -

Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Gerincvelősérült betegek decubitusainak plasztikai sebészeti módszerekkel történő gyógyítása - 10 éves utánkövetés - Both Béla*, JósvayJános**, Klauber András* * Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet,

Részletesebben

Yoga anatómia és élettan

Yoga anatómia és élettan Yoga anatómia és élettan Áttekintés Csont és ízülettan I. (felső végtag) Fábián Eszter (eszter.fabian@aok.pte.hu) 2015.08.15. Anatómia és Élettan 1. Csonttan 1. Keringés 2. Ízülettan 2. Légzés 3. Izomtan

Részletesebben

A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I.

A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I. Csontok felépítése A csontvázrendszer radiológiája kisállatokon I. dr. Arany Tóth Attila velıőr EPIFÍZIS METAFÍZIS DIAFÍZIS compacta epif. fuga Csontok felépítése A compacta felépítése erıs radiodenz árnyék

Részletesebben

A gyermekbántalmazás specifikumai. Dr. Krivácsy Péter OMSz

A gyermekbántalmazás specifikumai. Dr. Krivácsy Péter OMSz A gyermekbántalmazás specifikumai Dr. Krivácsy Péter OMSz Kérdések - Önök szerint Agresszíven viselkednek-e a szülők bántalmazás esetén előttünk a gyermekkel? Elárulja-e a gyermek nekünk, hogy bántalmazták?

Részletesebben

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások

A betegségről. A kezelés célja, a műtéti javallat, kezelési eljárások A betegségről Az ajak és szájpadhasadékok a magzati élet korai szakaszában kialakuló veleszületett fejlődési rendellenességek. Lehetnek teljesek vagy részlegesek egyoldaliak vagy kétoldaliak illetve egymással

Részletesebben

A FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI

A FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI 1 A FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI A, VÁLLÖV CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI B, A SZABAD FELSŐVÉGTAG CSONTJAINAK KAPCSOLATAI A, VÁLLÖV CSONTJAINAK ÖSSZEKÖTTETÉSEI 1, SZEGY- KULCSCSONTI ÍZÜLET 2, VÁLL-

Részletesebben

Növekedési zónák, kontrasztanyagok 1

Növekedési zónák, kontrasztanyagok 1 Fiatal állatok csontjainak radiológiája Arany Tóth Attila SZIE, ÁTOK, Sebészet EPIFÍZIS METAFÍZIS epif. fuga Fiatal állatok csontjainak radiológiája Csontosodás: velıőr DIAFÍZIS compacta 1. Primer: nem

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

Csontjai, ízületei, izmai

Csontjai, ízületei, izmai Csontjai, ízületei, izmai A láb részei: lábtő (tarsus) lábközép (metatarsus) lábujjak (digiti pedis) A lábtő csontjai: 1. ugrócsont (talus) B a lábtőcsontok közül az egyetlen, melynek közvetlen kapcsolata

Részletesebben

Fejsérülések gyermekkorban

Fejsérülések gyermekkorban OTSZONLINE.HU Fejsérülések gyermekkorban Dr. Fadgyas Balázs, dr. Pászti Ildikó Mária A gyermeksebészeti, gyermektraumatológiai gyakorlat során gyakran találkozunk fejsérülésekkel. A fizikális vizsgálatot

Részletesebben

Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során. dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály

Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során. dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály Segédeszközök szerepe geriátriai rehabilitáció során dr Császár Tamás Zala Megyei Kórház Geriátria,Belgyógyászati Rehabilitáció és Utókezelő Osztály 1 Beteganyag Belgyógyászati Rehabilitáció Ágyszám: 27

Részletesebben

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista

Dr.Tószegi Attila. reuma és fájdalomspecialista ADHESIV CAPSULITIS Dr.Tószegi Attila reumatológus főorvos reuma és fájdalomspecialista Betegség megnevezésének synonimái: 1. Adhesiv capsulitis a vállízületben 2. Periarthritis humeroscapularis 3. "Befagyott

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógymasszőr, Sportmasszőr szakképesítés Masszázs alapozás modul. 1. vizsgafeladat október 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Sarkantyú kezelése gyógytornával

Sarkantyú kezelése gyógytornával Sarkantyú kezelése gyógytornával A sarkantyú tulajdonképpen egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén, vagy az Achilles ín sarkon tapadó részén. Gyógytornászként sokszor találkozom ezzel a problémával,

Részletesebben

A vállöv sérülései, betegségei

A vállöv sérülései, betegségei A vállöv sérülései, betegségei Anatómia Functionalis anatómia Vizsgáló eljárások Sérülések és ellátása Károsodások, functionalis zavarok és ellátása Utókezelés és értékelés váll A vállöv sérülései, betegségei

Részletesebben

Csont, csontritkulás, megelőzés

Csont, csontritkulás, megelőzés Csont, csontritkulás, megelőzés Szabó Tünde Budapest., II. EÜSZ Kapás utcai Rendelő Röntgen Osztály A csont összetétele 40 %-a víz, 60 % szárazanyag tartalom 35% szerves anyag (fehérjék) 65 % szervetlen

Részletesebben

A beszéd lateralizáció reorganizációjának nyomonkövetésea fmri-velaneurorehabilitációsorán

A beszéd lateralizáció reorganizációjának nyomonkövetésea fmri-velaneurorehabilitációsorán A beszéd lateralizáció reorganizációjának nyomonkövetésea fmri-velaneurorehabilitációsorán (klinikai tanulmány terv) Péley Iván, Janszky József PTE KK Neurológiai Klinika Az (emberi) agy egyik meghatározó

Részletesebben

X./2. Fejezet: Infantilis cerebrális parézis

X./2. Fejezet: Infantilis cerebrális parézis X./2. Fejezet: Infantilis cerebrális parézis A következőkben az infantilis cerebrális parézis különböző klinikai megjelenési formáit mutatjuk be. A fejezet áttanulmányozásával elsajátítható a betegség

Részletesebben

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA

XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA XVI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKELLÁTÁSI KONFERENCIA ÉS XI. ORSZÁGOS JÁRÓBETEG SZAKDOLGOZÓI KONFERENCIA 2014 XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ORVOS, CSONTKOVÁCS, FÁJDALOM SZINDRÓMA

Részletesebben

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában

A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekrehabilitációs Osztály A gyermekápolónő szerepe a rehabilitációra szoruló gyerekek ellátásában Készítette: Magyarné Szabó Tímea 2013. Előadásom fő témája

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

TRAUMATOLÓGIA. Trochanter

TRAUMATOLÓGIA. Trochanter TRAUMATOLÓGIA Trochanter 1 Referenciák Prof. Dr. Sárváry András Tanszékvezető Egyetemi Tanár Főv. Önk. Péterfy Sándor úti Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ Budapest A következő műtéti leírás egy

Részletesebben

Mozgásszervi rehabilitáció

Mozgásszervi rehabilitáció Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék Mozgásszervi rehabilitáció DR. VEKERDY-NAGY ZSUZSANNA Egészségkárosító hatás / körülmény átmeneti

Részletesebben

A Rett-szindróma ortopédiai vonatkozásai. Dr. Domos Gyula Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika

A Rett-szindróma ortopédiai vonatkozásai. Dr. Domos Gyula Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika A Rett-szindróma ortopédiai vonatkozásai Dr. Domos Gyula Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Rett szindróma Idegrendszeri fejlődési rendellenesség X-kromoszómán elhelyezkedő gén hibája MECP2 gén 300

Részletesebben